Proč výživoví poradci doporučují ořechy

Proč výživoví poradci doporučují ořechy

Ořechy jsou báječná rychlá svačinka, kterou je dobré zařadit do jídelníčku. Jak se vlastně oříšky získávají a zpracovávají, a jak je máme nejlépe používat? Přesně na to vám odpoví náš velký oříškový přehled.

A nezapomeňte, že většinu ořechů je dobré před konzumací namáčet. Zlepšíte tím stravitelnost, zbavíte je plísní, prachu a kyseliny fytové, která zabraňuje vstřebávání živin. Jak dlouho má který oříšek ve vodě být? Víme a poradíme!

Proč výživoví poradci doporučují ořechy Proč výživoví poradci doporučují ořechy Proč výživoví poradci doporučují ořechy Proč výživoví poradci doporučují ořechy Proč výživoví poradci doporučují ořechy Proč výživoví poradci doporučují ořechy Proč výživoví poradci doporučují ořechy Proč výživoví poradci doporučují ořechy Proč výživoví poradci doporučují ořechy

Jak roste

Plod

Zpracování

Produkt

Kešu – obličkovec západní je tropický stálezelený strom dorůstající do výšky 14m. Trpasličí strom kešu roste do výšky 6m. Trpasličí strom se ukázal být výnosnější, se starší zralostí a vyššími výnosy. Může vyprodukovat až 40-50 kg kešu oříšků.

  • Oblíbenou kombinací jsou kešu se sladko-kyselou chutí sušených brusinek.
  • Naservírujte si 5 kousků kešu k snídaňové kaši a vychutnejte den bez stresu.
  • Při hubnutí konzumujte 3-5 kousků kešu denně.
  • Výborné při přípravě RAW dezertů.
  • Z namočených kešu oříšků můžete vytvořit chutný kešu sýr – namočené kešu rozmixujte s vodou, přidejte špetku soli, kurkumy a lahůdkového droždí.
  • Kešu jsou často součástí asijské kuchyně, přidávají se například ke curry.

Kešu a produkty z nich

Jak roste

Plod

Zpracování

Produkt

Lískový ořech je plodem lísky obecné. Ořechy rostou v párech v šupinách obalu, ze kterého se během zrání vyloupí. Největším světovým producentem lískových ořechů je Turecko. Turecko zabezpečuje 60-70% světové produkce a je údajně i zemí jejich původu.

  • Lískové oříšky jsou univerzální a dají se vychutnávat různými způsoby.
  • Mohou se chroupat syrové, pražené nebo jako přísada do zdravých jídel.
  • Obvykle se vyskytují v čokoládových potěšeních, jako je typická pomazánka nebo se přidávají do oříškové čokolády.
  • Aroma z lískových ořechů se běžně používá k ochucení kávy a pečiva, i k ozdobě dezertů a slaných jídel.

Lískové ořechy a produkty z nich

Jak roste

Plod

Zpracování

Produkt

Makadamové ořechy se nejčastěji spojují s Havají. Původ však mají v deštných pralesích severovýchodní Austrálie, kde odedávna tvořily důležitou součást potravy tamních Aborigénů – původních australských domorodců. Nejsou to pravé ořechy. Jde o peckovice podobné kaštanům, jsou velké a kulaté jako třešně.

  • Makadamové ořechy jsou výborné samy o sobě a nevyžadují další tepelnou úpravu.
  • Zkuste ořechy naservírovat návštěvě jako pochoutku k dobrému vínu. Ze všech ořechů mají nejnižší množství kalorií.
  • Nebojte se chroupat i večer. Chutnají výborně k sladkým i slaným pokrmům. Velmi oblíbená je kombinace s kvalitní čokoládou.
  • Namočením ořechů ve vodě na 5 hodin a následným rozmixováním získáte chutné makadamové mléko.
  • Nasekané ořechy se hodí do ovocných a zeleninových salátů.
  • Mohou se rozmixovat spolu s kokosovým olejem na ořechové máslo.

Makadamové ořechy a produkty z nich

Jak roste

Plod

Zpracování

Produkt

Mandle je listnatý strom dorůstající do výšky 14 m, původem ze středomořských oblastí Blízkého východu, široce pěstován i jinde. Přestože se mandle běžně označují jako ořechy, jedná se ve skutečnosti o jedlá semena z mandlového stromu ve tvaru slzy.

  • Nejlepším způsobem, jak jíst mandle a získat všechny vitamíny, je jíst je syrové a oloupané. Před konzumací je můžete na 12 hodin namočit.
  • Zkuste si vyrobit mandlové máslo. Stačí když rozmixujete namočené mandle s kokosovým olejem.
  • Mandle jsou spolu se sušenými datlemi mimořádně oblíbené jako základ korpusů pro RAW dezerty.
  • Zkuste si vyrobit vlastní mandlové mléko. Hrnek mandlí namočte do vody na několik hodin a následně rozmixujte s 2 hrnky vody.

Mandle a produkty z nich

Nabízíme vám celá velká jádra kalifornských mandlí o kalibru 23/25.

Jak roste

Plod

Zpracování

Produkt

Pekanové ořechy jsou plody opadavého stromu dorůstajícího do výšky až 50 m. Pěstují se v Severní Americe, Mexiku a na jihu USA, kde jsou součástí původního zalesnění.

  • Opečení je jednoduchý způsob, jak zlepšit sladkost a chuťový profil ořechů.
  • Mohou se opéct na oleji nebo na másle s různými druhy koření, například se skořicí. Na hrnek ořechů potřebujete ¼ šálku cukru a 1 lžičku skořice. Všechny ingredience smíchejte a pečte cca 5 – 10 minut na mírném plameni.
  • Pražené pekanové ořechy se mohou konzumovat i jen tak samotné namísto kávy.
  • Nakrájejte syrové ořechy na kozí sýr a posypte červenou paprikou.
  • Výborné při přípravě domácí granoly.

Pekanové ořechy a produkty z nich

Jak roste

Plod

Zpracování

Produkt

I když se označují jako ořechy, ve skutečnosti jde o velmi vzácná semínka ze šišek borovice rostoucí ve volné přírodě. Nejlépe se jí daří v chladných oblastech severní polokoule, v zemích jako jsou Sibiř a Kanada. Borovice roste vzpřímeně do výšky 25 metrů a květ borovice se nádherně rozvine do plodu.

  • Piniové oříšky doporučujeme podávat opékané. Opékání přidává skvělou ořechovou sladkost. Opékat stačí 3 až 5 minut na mírném ohni.
  • Přidávejte do salátů nebo jako ozdobu dezertů.
  • Výborně chutnají rozmixované v koláčích.
  • Měkká textura se používá při výrobě pesta. Stačí, když rozmixujete olivový olej, bazalku, česnek a pár kousků piniových oříšků.
  • Pokud ořechy namočíte na 2 hodiny, dá se z nich vytvořit chutná pomazánka.

Piniové oříšky a produkty z nich

Semena piniových ořechů chutnají podobně jako mandle. Cena je o neco vyšší, protože piniové ořechy zrají jednou za 4 roky a nepřinášejí tolik sklizně jako například vlašské ořechy. Právem je označujeme za vzácné oříšky.

Jak roste

Plod

Zpracování

Produkt

Původ pistácií je nejistý. Předpokládá se, že přišly z oblasti Persie, dnešního Íránu nebo až z Asie – z Pákistánu či Indie, kde si zvykly růst divoce ve vyšších pouštních polohách. Zmiňují se i ve Starém zákoně. Kulaté až oválné plody rostou na pistáciových stromech vysokých 10 m. Semena o velikosti lískového ořechu jsou světle zelené barvy.

  • Sladká krémová jádra pistácií se hodí na saláty a müsli.
  • Měkká textura se používá při výrobě pesta. Stačí, když rozmixujete olivový olej, bazalku, česnek a pár kousků oříšků.
  • Celé pistácie můžete přidat do hodně jídel. Hodí se například do těstovin nebo rizota.
  • Pokud milujete sladké, opražte pistácie na másle s hnědým cukrem a přidejte na kaši, čerstvé ovoce nebo oblíbený dezert.

Pistácie a produkty z nich

Jak roste

Plod

Zpracování

Produkt

Vlašské ořechy pocházejí z Dálného východu a Himalájí, odkud je Římané přinesli do Evropy. Stromy vlašských ořechů dnes rostou ve všech mírných pásmech na celém světě. Plody jsou na stromu ukryty v ochranné vrstvě, v níž dozrávají. Ze začátku je toto pouzdro zelené, během zrání tmavne a praská. Barva jádra může být podle odrůdy hnědá, žlutá, zlatavá, červená i fialová.

  • Přidejte křupavé ořechy do ovocných a zeleninových salátů. Díky bílkovinám dodají salátu více energie a síly.
  • Připravte si energetické kuličky. Rozmixujte hrnek vlašských ořechů s hrnkem datlí a lžící kakaa a vytvarujte do tvaru kuliček.
  • Nakrájejte vlašské ořechy na toast s avokádem.
  • Vytvořte si ořechové máslo ze dvou šálků ořechů a dvou lžic rostlinného oleje.
  • Zkuste experimentovat a na oblíbený koláč s čokoládovou polevou a nastrouhejte vlašské ořechy.

Vlašské ořechy a produkty z nich

Oříšky nejen pro Popelku

Proč výživoví poradci doporučují ořechy

Ořechy jsou skořápkovité ovoce. Zvláštní na nich je to, že plody jsou vlastně semena – zárodky rostliny většinou chráněné odolnou slupkou. Proto mají ojedinělé vlastnosti a koncentrují v sobě látky, které zabezpečují růst mladé rostliny.

Proč jíst ořechy?

Ořechy jsou zásobárnou energie díky obsahu rostlinných olejů, zejména nenasycených mastných kyselin. Podstatný je i obsah vitaminů, především skupiny B, vitaminu E a dalších antioxidantů, minerálních látek jako draslík, vápník, fosfor, hořčík, mangan, zinek nebo měď.

Obecně lze říci, že ořechy mají blahodárný vliv na funkce mozku, srdce a cév, snižují hladinu LDL-cholesterolu a krevního tlaku, ovlivňují i srážlivost krve. Působí proti podrážděnosti a depresím.

Jsou ideální pro krásnou pleť, pevné vlasy, nehty, kosti a zuby a přisuzuje se jim ještě mnoho dalších účinků na naše zdraví.

Ořechy tuzemské

V našich končinách jsou nejtradičnější vlašské a lískové ořechy. Vlašské ořechy jsou plody ořešáku královského. Obsahují vůbec nejvíce omega-3 mastných kyselin. Lískové oříšky, plody lísky obecné, jsou lépe stravitelné než jiné ořechy, neobsahují téměř žádné cukry.

Budete mít zájem:  Dechovou zkoušku na alkohol ovlivní i směs do ostřikovačů!

Doporučují se osobám trpícím na ledvinové kameny a cukrovkářům. Dalším druhem vyskytujícím se u nás jsou jedlé kaštany, plody stromu z čeledi bukovitých. Projít adventní Prahou a nepochutnat si na pečených kaštanech je naprostý hřích.

Pokud je budete připravovat doma, nezapomeňte je před pečením naříznout.

Ořechy cizokrajné

Tím největším ořechem je bezesporu ořech kokosový, plod tropické palmy. Uvnitř ořechu je tekutina nazývaná kokosová voda. Asi všichni známe mandle, jádra semen mandloně obecné. Existují 2 druhy mandlí, hořká a sladká.

Pozor při konzumaci většího množství hořkých mandlí, neboť obsahují látku amygdalin. Produktem rozloženého amygdalinu je kyanovodík a ten může způsobit i smrt. Uvádí se, že pro dospělého člověka je nebezpečná dávka již 10 kusů hořkých mandlí.

Velmi oblíbené jsou kešu, nažky vyrůstající na plodech stromu ledvinovníku západního. Kešu jsou sladší než většina ořechů. Z pozitivních účinků bývá na prvním místě uváděno posilování nervové soustavy. K mým ořechovým favoritům patří pistácie.

Jejich pěstování je velmi zajímavé, rostou také na stromě jako kešu, ale v hroznovitých útvarech – latách. Jeden strom jich vyplodí až desítky kilogramů. Skvělé jsou piniové oříšky, jádra semen borovice Pinus pinea, která roste v oblasti Středozemního moře.

Jejich chuť je kapičku zvláštní, můžete v ní najít i tóny pryskyřice. Para ořechy – u těch je potřeba dbát na rychlou konzumaci, protože velice rychle žluknou. A dále pekanové ořechy, podobné našim vlašským, a makadamové ořechy patřící k nejdražším.

Každý ořech není ořech

Velmi specifické jsou arašídy, které ani oříšky nejsou. Jde o luštěninu, plod podzemnice olejné, proto také obsahuje nezanedbatelné množství bílkovin. Působí často jako alergen.

Na co pozor – plísně a žluknutí

Protože ořechy obecně obsahují velké množství tuků, jsou logicky náchylné ke žluknutí. Žluklé ořechy poznáte nejlépe tak, že jsou cítit zatuchlinou, pokud je ochutnáte, budou hořké. Ořechy mohou také napadat škůdci a plísně. Nejnebezpečnější je plíseň Aspergillus flavus, která produkuje tzv. aflatoxin. Aflatoxin se hromadí v těle, poškozuje játra a působí rakovinotvorně.

Jak je nejlépe skladovat?

Ideální pro nevyloupané ořechy je skladování na tmavém, suchém místě při teplotě mezi 5 a 15 °C. Vyloupané ořechy je vhodné skladovat v uzavřené nádobě, ideálně v lednici, případně v mrazničce, kde vydrží až rok. Někdo ořechy zavařuje nebo konzervuje v medu, tak vydrží více než 2 roky.

Probuďte ořechy!

Pokud ořechy před konzumací namočíte, budou stravitelnější, chutnější a výživnější, protože se v nich nastartují látky potřebné ke klíčení. Zároveň je zbavíte případných nečistot. Je potřeba je pak co nejrychleji zkonzumovat, aby nedošlo k jejich kontaminaci plísní. Předem namočené ořechy se mohou zpracovat i do podoby ořechového „mléka“ a másla.

Můj pohled

Ořechy jsou neopomenutelnou součástí zdravého a pestrého stravování, výbornou pochutinou či surovinou pro pečení moučníků a cukroví. Skvěle ladí s medem, hruškami a jablky. Při bezlepkovém pečení dodají moučníku vláčnost a tuk.

Hodí se i do slaných pokrmů, doladí chuť kvalitního sýra, ozvláštní zeleninový salát, těstoviny nebo drůbeží maso a zvěřinu. Nezapomínejte i na skvělé za studena lisované ořechové oleje.

Vánoční a silvestrovský stůl se bez ořechů rozhodně neobejdou!

Oříšky – jejich pozitivní účinky a doporučené dávky

Dříve se hodně psalo o tom, že ořechy neprospívají pěkné postavě a zdraví. Ve skutečnosti se ale věci mají trošku jinak, pojídání ořechů může hubnutí pomoci. Ořechy jsou zdraví prospěšné, pokud se řídíme pravidlem „všeho s mírou“. Existuje mnoho studií, které prokázali, že pravidelné konzumace ořechů pozitivně ovlivňuje zamezení vzniku různých metabolických chorob.

Proč výživoví poradci doporučují ořechy

Ořechy jsou skvělým zdrojem tělu prospěšných látek, které zklidní nervy nebo mohou zlepšit činnost mozku. Mají vysoký obsah bílkovin, ale také tuků. Pojďme se podívat na to, které ořechy vybrat a jíst, abychom zbytečně nepřibírali a jaký vliv mohou mít na naše zdraví.

Kešu – řadí se mezi ty méně tučné, obsahuji velké množství železa, zinku a hořčíku. Jejich pravidelnou konzumací si můžete zlepšit imunitu, paměť a zpomalit stárnutí. V 18 oříšcích přijmete pouze 165 kcal a 13 g tuku.

Pistácie – mají dvě velké výhody. Jednou z nich je, že obsahují čtyřikrát méně kalorií, než všechny ostatní oříšky a navíc jejich loupáním před konzumací spálíte i nějaké kalorie.

Jejich předností je obsah velkého množství antioxidantů, vitaminu E, B6 a draslíku. Jejich konzumací přispějete k dobré náladě, imunitě, svalům a nervovému systému.

50 pistácií obsahuje 160 kcal a 14 g tuku.

Nyní se podíváme na ty více tučné, které při redukci doporučuji přijímat opravdu střídmě:

Vlašské ořechy – jsou zdrojem vysoce kvalitních bílkovin a nenasycených tuků. Obsahují vitaminy, minerály a železo.

Zklidňují nervy, chrání tělo před buněčným poškozením, mají protizánětlivé účinky, přispívají k prevenci před chorobami srdce i rakovinovým onemocněním. Díky vitamínům skupiny B prospívají pokožce, vlasům a nehtům.

Doporučené denní množství je 14 půlek vlašských ořechů, které má 185 kcal s celkovým obsahem 18 g tuku.

Mandle  – pozitivně působí na střeva, ve srovnání s ostatními ořechy obsahují veliké množství vlákniny, nalezneme v nich i antioxidanty, vitamín E a další látky, které mají stejný účinek jako u lískových oříšků. Mandle jsou navíc zásadité, takže mohou někdy pomoci při pálení žáhy. Denní limit je 23 mandlí, tedy 170 kcal s obsahem 15 g tuku.

Pekanové oříšky – podporují funkci srdce, snižují cholesterol, hladinu LDL. 18 půlek pekanových oříšků obsahuje 200 kcal s 21 g tuku.

Para ořechy – díky vysokému obsahu selenu jsou velkým bojovníkem proti rakovině. Jezte je však v malém množství, protože jsou velice kalorické. 5-6 kousků v sobě má 185 kcal s 18 g tuku. Nedoporučuje se sníst více než 5 ks denně.

Makadamové ořechy – nejvíc kalorické ořechy. Obsahují nejvíce mono-nasycených tuků, které snižují hladinu LDL, cholesterol a cukr v krvi, což má pozitivní vliv na krevní tlak. Pozor však, pouhých 10 oříšků má 200 kcal a 22 g tuku, ale zase ze všech ořechů mají nejlepší poměr omega 3 a omega 6 mastných kyselin.

Lískové oříšky – mají obdobné účinky jako makadamové ořechy a navíc velice pozitivně působí na oči, cukrovku druhého typu a stařeckou demenci. Bohužel část populace má právě na tyto ořechy alergii nebo intoleranci.

Já doporučuji hlavně mandle a makadamové ořechy.

Ilustrační fotografie: zdroj Pixabay, licence CC0 Creative Commons

Zdravý talíř – PharmDr. Margit Slimáková

Zdravý talíř je nová a zdravější varianta zastaralé výživové pyramidy. Složení talíře odpovídá moderním vědeckým poznatkům, ukazuje nejlepší cestu k udržení zdravého těla i hmotnosti, tvoří základ zdravotní prevence a podpory účinné léčby.

  • Zelenina by měla tvořit nejméně čtvrtinu příjmu potravin. Čím více rozmanité zeleniny upravené na různé způsoby sníte, tím lépe. Hranolky se k zelenině nepočítají a brambory patří svým složením spíše k polysacharidům.
  • Ovoce tvoří druhou čtvrtinu talíře. Nejzdravější a nejvýživnější je jíst sezónní ovoce různých druhů a barev. Příjem ovoce je možné nahradit konzumací zeleniny.
  • Bílkoviny získáte nejlépe z ryb, luštěnin, ořechů, semínek, zakysaných mléčných výrobků, vajec či masa. Většině z nás prospívá vyšší podíl rostlinných zdrojů bílkovin. Vybírejte dle své chuti i stravovací filozofie.
  • Polysacharidy jsou nejlepší v přirozené podobě. Například jáhly, ovesné vločky, žitné kváskové chleby či divoká rýže. Důležité je omezovat pojídání výrobků z nehodnotné bílé mouky.
  • Oleje a tuky jsou nejhodnotnější v superzdravých potravinách jako ořechy, avokádo či ryby. Vhodné je i kvalitní máslo a zastudena lisované rostlinné oleje. Nejezte margaríny a omezte i další průmyslově upravené tuky a oleje.
  • Tekutiny jsou nejlepší v podobě čisté vody a neslazených čajů. Slazené nápoje a čaje raději zcela vynechte.
Budete mít zájem:  Pasovy Opar V Oku Lecba?

Celkově doporučuji upřednostňovat přirozené potraviny před polotovary, lokální a bio potraviny před nekvalitní velkoprodukcí a dovozem. Kromě zdravé stravy si dopřávejte také venkovní pohyb, dostatek spánku, přátel a dobré nálady!

Proč má talíř nahradit pyramidu?

Výživová pyramida již neodpovídá moderním poznatkům o zdravé stravě. Dodržování pravidel podle této pyramidy se podílí na epidemii obezity a cukrovky a může také přispívat k rozvoji srdečně cévních onemocnění.

První výživová pyramida vznikla již v roce 1974 ve Švédsku. Známější je americká verze z roku 1980 a o něco zdravější Středozemní pyramida z roku 2000 s výrazným posunem k rostlinné stravě. Přesto je na stránkách českých ministerstev zdravotnictví a zemědělství nadále doporučována obdoba nejstarší švédské pyramidy:

Za téměř 40 let historie výživové pyramidy se na ni nashromáždilo množství oprávněné kritiky. Zásadní výhrady vůči pyramidě uvádí následující srovnání se Zdravým talířem:

Výživová pyramida
Zdravý talíř
odborně zastaralá doporučení odpovídá moderním poznatkům
je nutné znát počet porcí a jejich velikost pro jednotlivé potravinové skupiny díky grafice odpovídající skutečnému talíři není potřeba složitě počítat porce
důraz na příjem polysacharidů se podílí na epidemii obezity a cukrovky zdraví prospěšný důraz na příjem zeleniny, které má většina z nás málo
nerozlišování mezi typy polysacharidů vede k nadměrné konzumaci bílé mouky u polysacharidů je doporučen příjem rozmanitých a přirozených obilovin
maso a mléko je zobrazeno zavádějícím způsobem tak, že vypadá jako nenahraditelná součást jídelníčku začlenění masa a mléka do kategorie bílkovin ponechává možnost volby mezi rostlinnou a živočišnou stravou
doporučení omezovat sladkosti i tuky vedlo k popularitě nezdravých nízkotučných diet a pojídání margarínů doporučuje konzumaci zdravých tuků a olejů, zatímco škodlivé trans tuky a sladkosti vylučuje
u ovoce a zeleniny chybí upozornění na obsah zdraví prospěšných fytochemikálií u zeleniny i ovoce je zdůrazněna barevnost, různost a výživová hodnota
chybějící informace o tekutinách výčet vhodných a nevhodných tekutin
důraz na kvantitu a prevenci podvýživy důraz na kvalitu a zdravotní prevenci

Zdravý talíř najdete také na samostatném webu. Zkuste si talíř stáhnout a začít používat ještě dnes. Uvítám vaše dojmy, reakce, zkušenosti a komentáře:

  • Jak Zdravý talíř používáte?
  • V čem se vaše běžná strava liší od Zdravého talíře?
  • Napadá vás nějaké vylepšení doporučení talíře?

Stáhněte si:

Zdravý talíř A4 / bez textu / bez obrázků

10 potravin co vypadají jako část lidského těla a jejich ohromující účinky

Hppocrates kdysi řekl: „Nechť je jídlo tvým lékem a lék tvým jídlem.

“ Je obdivuhodné, že Příroda naprogramovala různé přírodní potraviny tak, že se podobojí orgánům lidského těla a obsahují přesně ty látky, které pro dané orgány působí blahodárně! V různých okultních učeních (okultní jednoduše znamená dobře schované) je toto velmi dobře známé.

Nicméně v dnešní společnosti a zdravotnickém průmyslu je ignorován fakt, že to co jíme má zásadní vliv na naše případná onemocnění a zdravá strava může působit jako klíč k dlouhověkosti a pevnému zdraví.

Uvádíme zde 10 potravin, které vypadají jako části lidského těla a jejich účinky:

1) Grapefruit – prso

 

Grapefruit, pomeranče a dalších citrusy připomínají ženské mléčné žlázy a pomáhají pohybu lymfy (tekutina, která koluje v lymfatickém systému) do prsou a zpět! Grapefruity obsahují látky zvané limonoidy, u kterých se ukázalo, že zabraňují vzniku rakoviny u laboratorních myší a v ženských prsou.

2) Vlaššký ořech – mozek

3) Mrkev – oko

Z obrázku je velice patrné, že nakrojená mrkev vypadá dost podobně jako oko. Dokonce se vyznačuje jistými vzorci, které připomínají zornici a duhovku! Barvivo beta-karoten, který dodává mrkvi její výraznou barvu, pomáhá udržovat zdravý zrak, jak určitě víte. Dále chrání proti vývoji šedého zákalu a dalším onemocněním očí.

4) Celer – kost

   

Stonek celeru vypadá jako kost a nepřekvapivě obsahuje celer látky, které jsou vhodné pro výživu kosti. Jmenovitě je to křemík, jenž dává kostím jejich sílu. Ještě jeden ohromující fakt: celer obsahuje 23% sodíku a kosti jsou také z 23% tvořeny sodíkem!

5) Rajče – srdce

 

Rajče připomíná orgán srdce více než jakákoliv jiná potravina. Obsahuje látku lykopen, která působí jako antioxidant při srdečně-cévních onemocněních. Bylo prokázáno, že konzumace lykopenu pomáhá snižovat riziko výskytu srdečních onemocnění. Rajčata jsou také skvělým zdrojem vitaminu C, který má podle některých studií také vliv na zdraví srdce.

6) Houba – ucho

  Plátek houby má podobný tvar jako lidské ucho a houby mají pozitivní vliv na zdravý sluch. V menší míře obsahují vitamin D, který slouží preventivně proti ztrátě sluchu. Ohledně vitaminu D připravuji v blízké době samostatný článek, jelikož toto téma je poněkud složitější.

7) Avokádo – děloha

  Avokádo je ve tvaru dělohy a děložního čípku. Konzumace avokáda vede k vyváženosti hormonů a slouží jako prevence rakoviny děložního čípku! A hádejte co? Stejně jako trvá 9 měsíců dítěti, aby se v děloze plně vyvinulo, tak avokádu trvá přesně 9 měsíců pro vyvinutí z květu do zralého ovoce!

8) Zázvor – žaludek

   

Zázvor vypadá jako žaludek a jeho vlastností je, že pomáhá trávení! Zázvor byl po staletí využíván jako přírodní lék pro potíže se žaludkem. Fytochemikálie gingerol, což je látka, která dává zázvoru jeho typickou vůni a chuť, má také schopnost zabránit nevolnostem a zvracení.

9) Hrozny – plíce

   

Hrozny se podobají plicním sklípkům v plicích. Plicní sklípky umožňují kyslíku projít z plic do krevního oběhu. Strava s vysokým obsahem hroznů se prokázala jako preventivní proti rakovině plic! Semínka hroznů také obsahují látku zvanou proanthocyanidin, která může snížit následky astmatu v důsledku alergie.

10) Batáty – slinivka břišní

   

Batáty jsou nápadně podobné slinivce břišní. V batátech se přirozeně vyskytuje vitamin B6 u něhož studie prokázali, že zabraňuje rozvoji rakoviny právě u slinivky břišní. Obsahuje velké dávky beta-karotenu (v jednom batátu až 187 procent doporučené denní dávky!), který také působí preventivně proti rakovině slinivky.

Další zajímavé články naleznete na: www.celostnistrava.cz    

Autor: Rudolf Novák 

Ořechy a jejich přínos pro lidské zdraví | Prameny zdraví

Co do velikosti jsou ořechy sice malé, ale co do přínosu pro lidské zdraví významné a zasluhují si naši pozornost.

Rubrika: Ořechy a semena | Typ článku: Články

Ořechy jsou svými účinky mnohem cennější pro náš organismus, než jste si možná doposud mysleli. Přinášíme vám zajímavé odhalení, jak ořechy pomáhají lidskému zdraví.

Hrst ořechů denně jako zdravá svačinka

Ořechy obsahují vysoký podíl esenciálních mastných kyselin a minerálních látek.

Představují bohatou zásobárnu hořčíku, draslíku, zinku, selenu, vápníku, fosforu, mědi, vitamínu E, bílkovin, vlákniny, rostlinných sterolů, antioxidantů a dalších tělu potřebných prvků. Nejspíš teď namítáte, že jsou ořechy dost tučné.

Avšak na rozdíl od živočišných tuků se v nich nacházejí „hodné“ tuky, které prospívají našemu zdraví a snižují hladinu „zlého“ cholesterolu. A když sníte jen hrst ořechů denně, určitě po nich nepřiberete.

Váš organismus vám za ořechy poděkuje!

Ořechy jsou velmi chutné a hodí se do sladkých i slaných jídel. Působí blahodárně na nervovou soustavu a paměť, takže vám pomohou s učením a lepší koncentrací. Rovněž posilují imunitní systém a předcházejí kardiovaskulárním onemocněním.

Ženy po nich budou mít krásnou pokožku, silné nehty a zdravé vlasy a muži lepší sexuální potenci. Podle nedávných studií ořechy fungují proti ateroskleróze a stárnutí organismu a urychlují rekonvalescenci po nemocích a úrazech.

Budete mít zájem:  Porodné jen pro chudé

Potřebujete více důvodů, proč pravidelně konzumovat ořechy?

Nahraďte nezdravé pochutiny ořechy – zamilujete si je

Pro lidské zdraví jsou přínosné všechny druhy ořechů. Odborníci doporučují sníst denně zhruba 30 až 50 gramů ořechů. Místo nezdravých chipsů si pochutnávejte u televize na vlašských ořeších, lískových oříškách, kešu, mandlích, arašídech, pistáciích a para ořeších. Pokud si hlídáte kalorie, nejméně tučné jsou mandle, pistácie a kešu ořechy.

Vlašské ořechy působí komplexně na celý organismus

Skutečnými králi mezi ořechy jsou vlašské ořechy, které bojují proti vzniku rakoviny, prospívají cévám, působí protizánětlivě, předcházejí tvorbě krevních sraženin, udržují hladinu cholesterolu na příznivé úrovni, zpomalují stárnutí tkání v těle a zamezují chutím na sladké. Zklidňují podrážděné nervy, chrání nervové buňky a zvyšují schopnost logického uvažování.

Kvalita ořechů a jejich účinků však klesá nesprávným skladováním. Na Botanic.cz ale máte jistotu, že kupujete skutečně čerstvé ořechy té nejvyšší jakosti. Neponecháváme nic náhodě a ořechy vybíráme od těch nejlepších dodavatelů a skladujeme je podle doporučení výživových poradců. Nejkvalitnější a nejchutnější ořechy jedině na Botanic.cz!

Počet přečtení: 3 910 Datum: 24. 3. 2017

Co vám výživoví poradci neříkají? (Protože to nevědí) – FitStore.cz – Váš eshop s doplňky stravy

Akce – poštovné zdarma při koupi knihy! 🙂 (Platí pouze pro ČR). V případě objednání na Slovensko a jiné evropské země vám bude poštovné doúčtováno. 

UKÁZKA KE STAŽENÍ ZDARMA

→ http://ulozto.cz/xk59pxnT/co-vam-vyzivovi-poradci-nerikaji-protoze-to-nevedi-free-pdf  

Co si myslíte o zázračných redukčních dietách, kouzelných prášcích na hubnutí nebo vibračních pásech? Nefungují? Správně!

Autoři Vám vysvětlí principy vyváženého stravování tak, abyste i vy dokázali pochopit celou problematiku rekompozice postavy.

Dozvíte se, jak upravit svůj jídelníček s ohledem na své zaměstnání a případnou sportovní činnost. Budete schopni efektivně posoudit, který pohyb je Vám prospěšný a který je pouhou ztrátou času.

Své názory podložili více než 250 klinickými studiemi, na které v textu odkazují.

Mimo jiné se můžete těšit na 30 chutných receptů a celou řadu tipů a rad jak zefektivni hubnutí i nabírání svalové hmoty, o kterých jste vůbec neměli tušení! Cílem této knihy je vzdělat čtenáře na úroveň vyšší, než má průměrný výživový poradce.

  • RECENZE:
  • 1) Heureka
  • 2) Moje Tělo – Moje Volba 
  • 3) Naty gets fit
  • 4) Blog by P. 
  • Obsah knihy – co vše v knize najdete?
  1. Jakým způsobem nás dlouhodobé sezení zabíjí a brání spalování tuku? (a jak se proti tomu bránit)
  2. Jak důležitý je spánek pro správné hubnutí, jaký má vliv na vaše hormony a jak zajistit to, aby byl váš spánek maximálně kvalitní?
  3. Proč je ve výživě takový chaos a jak se k tomu postavit jako obyčejný člověk?
  4. Jak na naše tělo působí stres, proč je důležité si umět občas udělat čas sama na sebe a proč zahodit přehnanou sebekritičnost za hlavu?
  5. Je kalorie opravdu jen kalorie? Termický efekt jednotlivých potravin, jejich působení na náš organismus a podobně.
  6. Jednoduché a užitečné shrnutí důležitých informací o tucích, bílkovinách, sacharidech a pitném režimu.
  7. Proč je glykemický index zastaralým a nepříliš spolehlivým ukazatelem?
  8. Opravdu tloustneme kvůli sacharidům? Co třeba inzulinová rezistence (a vysvětlení toho, co to je)
  9. Jak je to s cholesterolem, nasycenými & nenasycenými tuky a proč je důležité jíst více ryb kvůli omega 3 mastným kyselinám?
  10. Jak se bránit neustále snižujícímu se obsahu vitamínů a minerálů v potravinách?
  11. Fyzická aktivita ve vztahu s hubnutím – co (ne)dělat pro efektivní hubnutí?
  12. Jak na chutě během menstruace a jak jednou provždy porazit záchvatovité přejídání?
  13. Jak na efektivní hubnutí problematických partií?
  14. Jak bojovat proti celulitidě?
  15. Proč je detoxikace jeden velký podvod?
  16. Měli bychom pít mléko?
  17. Opravdu je válka proti lepku oprávněná? Nebo se jedná jen o nafouknutou bublinu?
  18. Stojí takzvané „superpotraviny“ za to?
  19. Co dalšího může způsobovat to, že se vám nedaří hubnout?

A mnoho dalšího… 🙂

Detaily knihy:Autoři: Pavel Walek, Josef TóthRok vydání: 2015ISBN: 978-80-901714-0-4Počet stran: 268Velikost listu: 222×165Vazba: Pevná, V8

d3d3LmZpdHN0b3JlLmN6 ehisaduck-a.anchor.com [URL=http://mewkid.net/buy-phicalis/#ehisaduck-u]ehisaduck-u.anchor.com[/URL] http://mewkid.net/buy-phicalis/#ehisaduck-t http://mewkid.net/buy-phicalis/#ehisaduck-t http://mewkid.net/buy-phicalis/#ehisaduck-t http://mewkid.net/buy-phicalis/#ehisaduck-t http://mewkid.net/buy-phicalis/#ehisaduck-t http://mewkid.net/buy-phicalis/#ehisaduck-t http://mewkid.net/buy-phicalis/#ehisaduck-t http://mewkid.net/buy-phicalis/#ehisaduck-t aofoago d3d3LmZpdHN0b3JlLmN6 epadinzu-a.anchor.com [URL=http://mewkid.net/buy-phicalis/#epadinzu-u]epadinzu-u.anchor.com[/URL] http://mewkid.net/buy-phicalis/#epadinzu-t http://mewkid.net/buy-phicalis/#epadinzu-t http://mewkid.net/buy-phicalis/#epadinzu-t http://mewkid.net/buy-phicalis/#epadinzu-t http://mewkid.net/buy-phicalis/#epadinzu-t http://mewkid.net/buy-phicalis/#epadinzu-t http://mewkid.net/buy-phicalis/#epadinzu-t http://mewkid.net/buy-phicalis/#epadinzu-t obacati d3d3LmZpdHN0b3JlLmN6 abeugagu-a.anchor.com [URL=http://mewkid.net/buy-phicalis/#abeugagu-u]abeugagu-u.anchor.com[/URL] http://mewkid.net/buy-phicalis/#abeugagu-t http://mewkid.net/buy-phicalis/#abeugagu-t http://mewkid.net/buy-phicalis/#abeugagu-t http://mewkid.net/buy-phicalis/#abeugagu-t http://mewkid.net/buy-phicalis/#abeugagu-t http://mewkid.net/buy-phicalis/#abeugagu-t http://mewkid.net/buy-phicalis/#abeugagu-t http://mewkid.net/buy-phicalis/#abeugagu-t iqowamife Dobrý den, nevíte kdy bude tato kniha skladem? Jestli jí stihne přinést Ježíšek :)děkuji za odpověď Dobrý den, knihu budeme mít skladem, ale nedokáži Vám říct přesný termín. Zdravím, už se ví, zda kniha bude po létě v prodeji? 🙂 Dobrý den, knihu budeme mít skladem, ale nedokáži Vám říct přesný termín. Dobrý den, Bude ještě někdy tato kniha skladem? Dobrý den, knihu budeme mít skladem, ale nedokáži Vám říct přesný termín. Dobrý den, tato knížka bohužel v nejbližší době skladem nebude. Předpokládáme, že by se tak mohlo stát na přelomu srpna a září. S pozdravem Dobiášová Dobry den , knizka super.Je mozne to sehnat v Anglictine ? Predem dekuju za odpoved Dobrý den, knížka v angličtině bohužel není, je jen české vydání. S pozdravem Dobiášová Knížka je super, po odborné stránce mi toho spoustu dala, ale bohužel obsahuje spoustu gramatických chyb 🙁 Dobrý den, kdy budete mít opět tuto knížku skladem?Děkuji. Dobrý den, bohužel toto datum neznáme, kniha se bude mírně upravovat a až poté půjde do tisku :). S pozdravem Adéla Dobrý den, kdy bude na Vašem e-shopu nová kniha Projezte se k novému tělu (Aneb hladovění nikam nevede)? Děkuji za odpověď Dobry den, na eshopu se objevi nejspise koncem unora. S pozdravem Adela Zdravím, když si ke knize objednám nějaké suplementy bude poštovné zdarma nebo již ne? Děkuji Nikola Dobrý den, ano, poštovné zdarma se vztahuje na celou objednávku :). S pozdravem Adéla Je vhodná i pro hubeneho cloves? Dekuji Dobrý den, kniha je o celkovém zdraví a zdravém životním stylu, takže je určena pro všechny :). S pozdravem Adéla Dekuji a mam objednano 🙂 Dobrý den, prosím jaký je rozdíl mezi knihou co vyšla teď a knihou co vyšla už dřív? Jsou úplně stejné? Děkuji Dobrý den, kniha je totožná, jedná se o dotisk, opraveny jsou pouze tiskové chyby :). S pozdravem Adéla Dobrý den, kdy budete mít dostupnou knihu v eshopu? Děkuji 🙂 Dobrý den, kniha by měla být skladem v průběhu září, bohužel tiskárna se zpožďuje s tiskem. S pozdravem Adéla Dobrý den, kdy bude prosím kniha opět dostupná zde v eshopu? 🙂 děkuji Dobrý den, skladem by měla být na konci sprna/začátku září. S pozdravem Adéla Knížka je úžasná.. za mě velké DÍKY autorům. Hodně věcí jsem díky ní pochopila. 🙂 Určitě doporučuji všem, kteří si nevědí rady v oblasti třeba toho, proč nehubnou, ač všechno dělají podle pravidel.. 😀 Knížka je fakt skvělá. Některé věci mi krásně objasnila. Za mě naprostá spokojenost. Skvělá kniha, doporučuji 🙂 ! Krásně mi dovysvětlila věci, které jsem ještě neměla vychytané a zároveň doplnila informace , které mi ještě scházely. Moc díky 😉 Knížka je zajímavá a hezky napsaná, čtivá. Přečetla jsem jí hned za dva dny, teď ji čtu znova a ještě si jí párkrát přečtu, abych nevyšla ze cviku :-))

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector