Proč vaše tělo potřebuje dostatek selenu?

Seznamte se s minerály, které si naše tělo žádá. ✔️ Znáte zdroje železa, jódu, zinku, mědi, manganu, chrómu či selenu? Tyto minerály mají významnou úlohu při růstu a následně pro metabolismus celého organismu. Nezapomeňte je proto doplňovat z kvalitních zdrojů.

Minerální látky – seznamte se

Minerální a stopové prvky jsou pro fungování lidského těla nepostradatelné. Denně jich sice potřebujeme jen miligramy či mikrogramy, ty jsou ale naprosto nezbytné. Mají totiž klíčový vliv na biochemické procesy našeho organismu, který si je ale nedovede vyrobit svépomocí. Proto tyto látky musíme tělu dodat spolu se stravou nebo pomocí doplňků stravy.

Kromě množství je také velmi důležitý vzájemný poměr minerálů a stopových prvků, které tělo dostává.

Mají totiž významnou úlohu při tvorbě tkání a zajišťování konstantního osmotického tlaku v tělesných tekutinách. Zároveň aktivují procesy látkové přeměny a upravují je.

Jako složky a aktivátory hormonů a enzymů jsou minerální látky nepostradatelné i pro přenos nervových impulsů a prevenci civilizačních chorob.

Značná část lidí včetně dětí ale kvůli špatné stravě trpí nedostatkem nebo naopak škodlivým nadbytkem těchto látek. Nedostatek nebo přebytek minerálních látek je způsoben nevhodnou stravou, nedostatkem tekutin či nadměrným pocením. Stejně tak se na úbytku podílí léčiva či onemocnění, spojená s ledvinami, játr nebo zažívacím traktem.

Naopak, některé stavy a situace vedou ke zvýšené potřebě minerálů, zvláště těhotenství, nadměrná fyzická námaha, chronický stres a nedostatek odpočinku. V takovém případě byste tyto minerály neměli opomíjet a zvýšit jejich příjem.

Jak se dělí minerální látky

Než si představíme ty nejzásadnější minerály pro tělo, zkusíme si je rozdělit. Tím základním je rozdělení minerálních látek podle toho, kolik jich člověk potřebuje. Je-li toto množství větší než 100 mg za den, pak hovoříme o makroelementech (elektrolyty). Naopak, pokud jich potřebujeme méně než 100 mg za den, pak mluvíme o tzv. mikroelementech.

Poslední skupinu tvoří stopové prvky, jejichž množství je udávané v mikrogramech. Jak je tedy správně rozdělit?

  • Makroelementy – vápník, fosfor, hořčík, draslík, sodík, chlor, síra
  • Mikroelementy – železo, zinek, měď, jód, mangan, chróm, selen, molybden, fluor, kobalt
  • Stopové prvky – křemík, vanad, nikl, bor, cín, kadmium, hliník, bór, arsen

Mezi nejdůležitější minerální látky řadíme:

  1. Vápník (Ca)
  2. Železo (Fe)
  3. Hořčík (Mg)
  4. Sodík (NA)
  5. Zinek (Zn)
  6. Jód (I)
  7. Draslík (K)
  8. Selen (Se)
  9. Molybdén (Mo)
  10. Fosfor (P)

A samozřejmě, mnohé další. Pojďme se nyní podívat na některé významné zástupce minerálních látek:

Vápník

Minerál, který se v lidském organismu vyskytuje v největší míře, a to pouze v zubech a kostech. Klíčový je jeho příjem hlavně pro člověka do 23 let věku, kdy se tvoří “kostní základ” a pro těhotné ženy.

Pokud v onom citlivém věku tělo nedostává dostatek vápníku, vitaminu D, magnézia, fluoru a dalších důležitých látek, ve stáří je náchylnější k osteoporóze. Zatímco pro malé dítě začíná denní potřeba vápníku na 400 mg, s věkem se zvyšuje a pro dospělého tato hodnota tvoří až 1200 mg denně.

Naše tělo nejlépe využije vápník přijatý z mléčných výrobků a mléka. Košťálová zelenina, mandle a jiná olejnatá semena jsou ale také vhodným zdrojem kalcia.

Kvalitní zdroje vápníku:

  • mléko a mléčné výrobky
  • ovoce
  • chléb
  • ořechy
  • ryby

Proč vaše tělo potřebuje dostatek selenu?

Fosfor

Pro stavbu kostí, proteinovou syntézu, přeměnu energie ve svalech a další tělesné procesy je fosfor nesmírně důležitý. Stejně tak pro správnou funkci nervů a mozku. Jeho nedostatek nebývá v našich zemích obvyklým jevem. Přemíra tohoto minerálu však může zkomplikovat vstřebávání vápníku ze střev. Tím je tělo ochuzeno nejen o vápník, ale také o železo.

  • Nedostatek fosforu se obecně projevuje poruchou funkce ledvin, křivicí a nedostatečným ukládáním minerálních látek v kostech.
  • Fosfor můžeme tělu dodat veškerými potraviny živočišného původu, rybami, mléčnými výrobky, vaječnými žloutky, ořechy a luštěninami.
  • Kvalitní zdroje fosforu:
  • mléko
  • maso
  • obilí
  • ryby
  • vejce

Sodík a draslík

Minerály, které naše tělo potřebuje pro úpravu osmotického tlaku a rovnováhy kyselin a zásad.

Hlavním zdrojem sodíku je sůl a náš organismus pro správné fungování potřebuje denně asi 0,5 g soli. Vzhledem k tomu, že sůl je dnes součástí většiny potravin, které jíme, je její reálná spotřeba na osobu až dvacetkrát vyšší. To vede k nadbytku sodíku, což způsobuje hypertenzi.

U draslíku je průměrná spotřeba oproti skutečným potřebám organismu vyšší až čtyřikrát. Nadbytkem sodíku tělo přichází o potřebný draslík. Nízký příjem draslíku se na našem těle projevuje zácpou, únavou, poruchami srdečního rytmu, zadržováním vody v těle nebo nespavostí.

Zdrojem draslíku jsou celozrnné obiloviny, brambory, luštěniny a ořechy.

Sodík se vyskytuje v soli.

Hořčík

Důležitý minerál zejména pro správné fungování svalstva, transformaci glukózy v energii a regulaci rytmu srdce. Zároveň hořčík pomáhá budovat obranyschopnost těla proti chorobám, má vliv na množství enzymů, srážení krve a tvorbu estrogenů.

Lidské tělo denně potřebuje až 400 mg hořčíku, který nalezneme zejména v potravinách obsahujících chlorofyl. Dostatečnou dávku potřebují zejména osoby s velkou fyzickou zátěží, pod dlouhodobým stresem, v období rychlého růstu, v těhotenství a při kojení.

Nedostatek může zapříčinit křeče svalstva, tiky v oku, závratě, psychickou nepohodu a nervozitu.

Kvalitním zdrojem hořčíku jsou:

  • ryby
  • zelená listová zelenina
  • celozrnné potraviny
  • luštěniny
  • semínka
  • jablka
  • různé druhy klíčků

Proč vaše tělo potřebuje dostatek selenu?

Železo

Tento minerál je základem, který by neměl chybět ve vaší výbavě. Železo je zodpovědné za tvorbu červeného krevního barviva a zásobuje kyslíkem životně důležité orgány. Také se díky němu tělo lépe brání infekcím. Potřebná denní dávka železa se liší dle pohlaví a věku.

Zatímco ženy ve svém plodném období potřebují přijmout až 15 mg železa denně, mužům a starším ženám denně stačí gramů 10. Při příjmu nedostatečné dávky železa hrozí chudokrevnost a k ní patřící bolesti hlavy, bledost a závratě.

Nadbytek železa je také závažným problémem. Hrozí totiž otrava, která může způsobit krvavé průjmy, genetické poškození či zvracení. Zajímavé je, že mléko znehodnocuje železo, pokud si tedy dopřáváte mléčné smoothie z listového špenátu, vaše tělo si z nápoje nevezme naprosto žádné železo.

Bohatým zdrojem železa jsou

  • vnitřnosti
  • maso
  • listová zelenina
  • kopřivy
  • meruňky
  • celozrnné obiloviny

Jód

Primárním úkolem jódu je tvorba hormonů ve štítné žláze a urychlování přeměny živin. Jeho optimální přísun má za následek kvalitní a zdravé vlasy, kůži, zuby a nehty a psychickou pohodu. Naopak nedostatek může zapříčinit poruchy funkce štítné žlázy a u těhotných žen špatný mentální a pohlavní vývoj dítěte.

Jód můžeme doplnit jodidovanou solí, třešněmi, řeřichou nebo třeba mořskými řasami.

Fluor

Udržuje zubní sklovinu odolnou a kvalitní. Nadměrné množství fluoru v organismu vede ke křehkosti zubů a kostí.

Zdrojem fluoru jsou mořské ryby, černý čaj a fluoridovaná voda

Selen

Zvyšuje imunitu a brání vzniku nádorových onemocnění. Chrání tělo tím, že ničí volné radikály a peroxidy, díky tomu je považován za jeden z nejlepších antioxidantů. Nepřímo ovlivňuje krevní tlak a podporuje optimální funkci srdce.

Nejkvalitnějším zdrojem selenu je:

  • kukuřice
  • cibule
  • vejce
  • luštěniny
  • chřest
  • semena
  • mořské plody
  • celozrnné obilovny

Proč vaše tělo potřebuje dostatek selenu?

Zinek

Zesiluje v lidském těle vliv a délku účinkování inzulinu. Z části na něm závisí také zrakové funkce a pomáhá organismus chránit před rakovinou. Nedostatek může být důvodem zhoršení obranyschopnosti organismu a špatného vývoje a poškození pohlavních žláz.

Zdrojem zinku jsou:

  • ústřice
  • slanečci
  • dýňová semínka
  • otruby
  • cibule
  • vejce
  • pšeničné klíčky

Minerální látky – zdroje a význam pro tělo

Aktuální článek: Minerální látky – význam pro tělo a jejich zdroje

Rozhovor s odborníky: Proč naše tělo potřebuje selen?

Selen hraje klíčovou roli při ochraně organizmu proti škodlivým účinkům volných radikálů, jejichž množství v těle neustále kolísá.

Selen tak udržuje jejich hladinu pod kontrolou, aby nedošlo k jejich nahromadění a vypuknutí chorobných příznaků.Co vlastně může nedostatek selenu způsobit v organismu? Na tuto a další otázky odpovídají RNDr. Jan KVÍČALA, CSc.

Budete mít zájem:  Akné v dospělosti není ničím neobvyklým

(Endokrinologický ústav) a Ing. Ivan MACH (odborník na výživu, Pharma Nord)

Jak na sobě můžeme poznat, že máme nedostatek selenu?

Dr. Kvíčala: Poznáte to jen stěží, protože selen je součástí enzymů a jejich obsah na sobě nepoznáte. Kdo je však citlivější na různá lehká onemocnění, všimne si asi po 2-3 týdnech, že lehké infekty a drobné zdravotní problémy ustávají, až se zastaví docela.

Přestože jsem měl po celý život podrážděný nosohltan pražským smogem a trpěl chronickou rýmou, jakmile jsem začal užívat selen, obtíže ustaly. Stonám nyní jednou za tři roky a pokud je to chřipka, její příznaky zmizí přes víkend.

Studovali jsme změny nemocnosti populace na vzorku 90 starších lidí. Ve srovnání s placebem byl výskyt nemocí v kontrolní skupině o 20 % nižší. Účinky užívání selenu lze očekávat spíše v delším horizontu.

I když jeho hladina v krevním séru začne po začátku suplementace stoupat už po 2 týdnech, kulminuje až po třech měsících.

Jak ovlivňuje užívání selenu onemocnění štítné žlázy?

Dr. Kvíčala: Význam selenu je u tohoto onemocnění klíčový, protože selen aktivuje enzym ze systému tzv. dejodáz, rozhodujících pro zdravou štítnou žlázu. Je to vlastně selenoenzym, který je součástí hormonálního systému štítné žlázy.

Proč je selenu v přírodě a tedy i v potravinovém koši tak málo?

Dr. Kvíčala, Ing. Mach: Dlouhodobý důvod je ten, že během ledové doby a po ní, kdy došlo k tání ledovců, byly rozpustné minerály se selenem vyplaveny do moří.

Krátkodobější důvod je ten, že zemědělská velkovýroba vytrvale exploatovala půdy, v nichž nakonec zůstalo jen málo selenu. I proto se ve Finsku rozhodli do zemědělských půd selen doplňovat.

Dalším důvodem je výskyt těžkých kovů z exhalací, které vážou selen do neúčinného komplexu, a tzv. kyselé deště, které rozpouštějí selen v půdách, takže je pro rostliny nevstřebatelný.

Proč jsou takové rozdíly mezi kraji ve výskytu selenu?

Dr. Kvíčala, Ing. Mach: Ty rozdíly nejsou významné, ale je zřejmé, že v oblastech, kde je vyšší výskyt těžkých kovů (zamoření rtutí, kadmiem apod.), např. v okolí opuštěných dolů nebo velkoměst, je výskyt selenu vždy nižší.

Které jsou potraviny s vyšším obsahem selenu?

Dr. Kvíčala, Ing. Mach: Obsah selenu v potravinách závisí na jeho obsahu v půdě. V oblastech, kde je selenu dost, ho polovinu přijímají z živočišných a polovinu z rostlinných zdrojů.

Jen v oblastech, kde je ho málo, jej ze dvou třetin přijímají ze živočišných zdrojů, hlavně z masa (svalů), v němž je vázán na tzv. selenoprotein V. Nezřídka je však i v mase vázán na znečisťující těžké kovy, takže je neúčinný (např. v mořských rybách ze znečištěných moří).

S výjimkou jogurtů Hollandia se potraviny selenem neobohacují. Kolem r. 2000 se u nás spotřeba selenu zvýšila o třetinu, ale to stále nestačí.

Lze nějak změřit hladinu selenu v krvi?

Dr. Kvíčala: Ano, na doporučení lékaře měříme tuto hladinu v Endokrinologickém ústavu v Praze.

Proč vaše tělo potřebuje dostatek selenu?

Přípravky dánské farmaceutické firmy Pharma Nord obsahují mimořádně kvalitní druh selenu, organicky vázaného na kvasinky (SelenoPrecise® yeast), který má díky tomu až 90% vstřebatelnost organizmem. Při dodání dostatečného množství selenu do organizmu je možné získat ochranu před virovými infekcemi, preventivně bojovat například proti chřipce a posílit celkovou imunitu.

Jaké minerály jsou pro tělo nezbytné a v jakých potravinách je najít?

Minerály jsou důležité pro tvorbu kostí, zubů, pomáhají přenášet kyslík a spolupracují s vitamíny na správné výživě těla. Lidské tělo obsahuje asi 25 různých minerálů.

Pokud přijímáme jen malé množství těchto prvků, nebo dokonce téměř žádné, dříve nebo později nás jejich nedostatek dožene, můžeme vážně onemocnět a v krajním případě dlouhodobý nedostatek může skončit i smrtí.

Nebezpečné je ale i jejich nadměrné množství. I obyčejná kuchyňská sůl může při nadměrném používání uškodit. Proč? Může za to obsah sodíku, jehož nadměrné množství neprospívá lidem s vysokým krevním tlakem nebo onemocněním ledvin a vede k zadržování tekutin v těle (neodvádí se z těla škodliviny). 

Tělo si samo neřekne, že strádá. Minerály mu musíme pravidelně doplňovat. • Mall.cz

Dělení minerálních látek

Stejně jako vitamíny, i minerály dělíme do dvou skupin:

  • minerální látky – běžné minerály jako vápník, hořčík, draslík, chlor, sodík, síra a fosfor, kterých tělo potřebuje větší množství
  • stopové prvky – minerální látky, kterých tělo potřebuje menší množství

Důležité minerální látky a stopové prvky

Minerální látky jsou tělu prospěšné nejen ve správném množství, ale i ve správném poměru k ostatním látkám. Kde je vzít a proč jsou pro tělo důležité?

Vápník (Ca)

Je v těle zastoupený zejména v kostech a zubech. Jeho nízký příjem způsobuje problémy hlavně u dětí. Je velmi důležitý v těhotenství. Podílí se na správných svalových a nervových funkcích a reguluje srdeční rytmus.

Nejlepším zdrojem vápníku jsou: luštěniny (zvláště sója), tmavozelená zelenina (brokolice, kapusta, špenát), mák, lískové a vlašské ořechy, mandle, sezamová a slunečnicová semena, klíčky, mléčné výrobky.

Hořčík (Mg)

Chrání nervy, reguluje srdeční rytmus a pomáhá tělu využívat vitamíny C a E. Hořčík je antistresový činitel, působí protizánětlivě a antitoxicky. Většina lidí má hořčíku nedostatek. Zejména děti.

To je způsobeno tím, že tělo využívá hořčík na přeměnu cukrů a výrobků z bílé mouky. Proto bychom měli dětem přísun cukrů omezit. Nedostatek hořčíku se projevuje křečemi.

Hořčík a vápník bychom měli v těle udržovat v poměru 1:2.

Nejlepším zdrojem hořčíku jsou: zelená listová zelenina, luštěniny, různá semínka, ořechy, celozrnné obiloviny a výrobky z nich, pšeničné klíčky, jablka, ryby, klíčky.

Většinu minerálů najdeme v běžných potravinách, které denně jíme. • Mall.cz

Fosfor (P)

Spolu s vápníkem hraje rozhodující roli při stavbě kostí a zubů. Je také velmi důležitý pro funkci mozku a nervů.

Nejlepším zdrojem fosforu jsou: ryby, luštěniny, ořechy, maso, vaječný žloutek, mléčné výrobky.

Draslík (K) a sodík (Na) 

Draslík je nezbytný pro správnou funkci srdečního i ostatních svalů. Stimuluje duševní činnost. Nedostatek draslíku se projevuje únavou, slabostí, nespavostí a poruchou srdečního rytmu. Vysoký obsah sodíku ve stravě zvyšuje krevní tlak a zatěžuje ledviny.

Nejlepšími zdroji draslíku a sodíku jsou:

  • draslík – brambory, luštěniny, celozrnné obiloviny, ořechy
  • sodík – sůl

Železo (Fe)

Stojí za buněčným dýcháním. Bez železa by se buňky zadusily. Má zásadní význam pro stavbu červeného barviva v červených krvinkách. Je jedním z nejdůležitějších faktorů, na kterém závisí, kolik kyslíku se dostane do mozku, srdce a ostatních orgánů, na kterých závisí náš život.

Nejlepším zdrojem železa jsou: vnitřnosti, maso, luštěniny, listová zelenina, vaječný žloutek, celozrnné obiloviny, kopřivy, meruňky.

Zinek (Zn)

Zinek musí být podávaný s vitamínem A, aby se do těla vůbec vstřebal. Chrání tělo před rakovinou. Při nedostatku zinku se zvyšuje chuť na sladkosti. 

Nejlepším zdrojem zinku jsou: dýňová semena, ústřice, slanečci, pšeničné klíčky, otruby, luštěniny, cibule, vejce.

Selen (Se)

Je významným antioxidantem. Největším protivníkem selenu je cukr. Ten selen z organismu odbourává. Nedostatek selenu může zapříčinit i smrt kojence. Nejlepším zdrojem selenu jsou: kukuřice např. lupínky, pšeničné klíčky, cibule, semena, plody moře, luštěniny, celozrnné obilniny a výrobky, vejce, chřest.

Čerstvé suroviny obsahují vše, co tělo pro život potřebuje. • Mall.cz

Křemík (Si)

Tento prvek zpevňuje kosti a cévy. Je velmi důležitý pro krásnou a zdravou pleť.

Nejlepším zdrojem křemíku jsou: přeslička rolní, truskavec, pýr, celozrnné obiloviny, jablečná vláknina.

Chrom (Cr)

Chrom potřebujeme pro růst a posilování obranyschopnosti organismu. Nedostatek chromu v organismu způsobuje nadměrná konzumace bílého cukru a bílé mouky ve stravě.

Nejlepším zdrojem chromu jsou: lesní plody, celozrnné obiloviny, maso, pivovarské kvasnice, ořechy, melasa, pšeničné klíčky, řeřicha.

Jód (I)

Urychluje metabolismus živin. Jeho nejdůležitější funkce v organismu je účast na tvorbě hormonů štítné žlázy. Zlepšuje mentální funkce a zklidňuje nervy.

Nejlepším zdrojem jódu jsou: jodidovaná sůl, třešně, višně, mořské řasy a ryby, řeřicha.

Měď (Cu)

Je důležitá pro tvorbu červeného krevního barviva hemoglobinu. Podporuje metabolismus železa a podílí se na buněčném dýchání.

Budete mít zájem:  Láska k trvání manželství nestačí

Nejlepším zdrojem mědi jsou:  luštěniny, játra, rozinky, listová zelenina, ořechy.

Tablety nebo jídlo? Minerály a stopové prvky jsou v obojím. Je na vás, jakou variantu zvolíte. • Mall.cz

Správná strava je základ dostatku minerálů i vitamínů

Mnoho lidí trpí nedostatkem minerálů a stopových prvků, především zinku, železa a vápníku. Může za to skladba jejich stravy.  Vsaďte na pestrou stravu, sestavenou podle pravidel zdravé výživy. Jen to zajistí tělu všechny potřebné živiny, které v těle vytvoří vyrovnanou hladinu živin a umožní normální vstřebávání minerálů a vitamínů.

Je strava dostačující?

Existují lidé, kteří potřebují více živin pro to, aby jejich tělo fungovalo správně. Jsou to například těhotné ženy, děti v období růstu, kuřáci a senioři.

Takoví lidé mohou sáhnout po vhodných potravinových doplňcích, které jejich tělo pomohou napěchovat živinami. Při užívání potravinových doplňků je ale potřeba dávat pozor na správné dávkování.

Velké množství může tělu totiž uškodit. 

MediClinic

Jsou zastoupeny v malém množství a podílejí se na metabolických pochodech organismu, správné funkci orgánů a udržování vnitřního prostředí. Nedostatek nebo přebytek minerálních látek je způsoben nevhodnou stravou, nedostatkem tekutin, nadměrným pocením, některými léčivy nebo onemocněními, která vedou k úbytku nebo zadržování těchto látek.

Může se jednat o onemocnění ledvin, jater nebo zažívacího systému, také srdeční selhávání, hormonální a metabolické poruchy, např. cukrovku, onemocnění štítné žlázy, příštítných tělísek a nadledvin. Některé stavy a situace vedou ke zvýšené potřebě minerálů, zvláště těhotenství, nadměrná fyzická námaha, chronický stres a nedostatek odpočinku.

Dochází k poruchám z nedostatku nebo z nadbytku minerálních látek v těle.

Základem k udržení správného zastoupení minerálů je konzumace vyvážené (pestré) stravy, čerstvých a málo technologicky upravených potravin, vitaminů, omezení nadměrné spotřeby alkoholu, cukru a tuku, dostatečný pitný režim. Mezi nejdůležitější minerální látky patří sodík, chloridy, draslík, hořčík, vápník, fosfor, železo, zinek, jód, fluór, selen a molybden.

Sodík (Na) a Chloridy (Cl):

Sůl je pro lidské tělo potřebná v přiměřeném množství podle stavu organismu a situace, má úzký vztah k vodnímu metabolismu, k udržení osmotického tlaku tělních tekutin.

Vynechat sůl je potřeba při onemocněních srdce a ledvin, její omezení při vysokém krevním tlaku, naopak zvýšení příjmu soli spolu s tekutinami je důležité při nadměrném pocení. Při nedostatku sodíku vznikají svalové křeče, bolesti hlavy a průjmy. Naopak nadbytek sodíku zvyšuje krevní tlak.

Optimální příjem sodíku jsou asi 3 g denně. Nejvýznamnějším zdrojem sodíku a chloridů neboli chloridu sodného je kuchyňská sůl, z potravin jsou to masné a rybí výrobky, některé sýry, slané oříšky, bramborové lupínky, dehydrované polévky, také minerální vody a některá koření zvláště s obsahem glutamátu sodného.

Příjem kuchyňské soli bychom měli omezit na 5-7 g denně.

Draslík (K):

Má význam při mezibuněčné výměně látek a při funkci enzymů.

Nedostatek vzniká při průjmech, při odvodňování organismu léčivy /diuretická léčba/, dlouhodobém užívání projímadel, nadměrném pocení, drastických redukčních dietách a při poruchách příjmu stravy.

Projevuje se poruchami srdečního rytmu, poruchami činnosti svalů, trávení a poruchami nervového systému. Zdrojem draslíku jsou vlašské ořechy, mandle, brambory, špenát, fazole, sušené švestky a paprika.

Hořčík (Mg):

Podílí se na funkci enzymů ve všech procesech organismu a má úzký vztah k metabolismu draslíku, oba prvky mají důležitou roli uvnitř buněk. Zklidňuje centrální a periferní nervový systém, ovlivňuje psychický stav, srdeční rytmus, má protistresové a protizánětlivé účinky.

Nedostatek se projevuje ranní únavou, nespavostí, nočním pocením, podrážděností, bolestmi hlavy, křečemi dolních končetin a záškuby v obličeji. Zdrojem jsou potraviny převážně rostlinného původu, např. fazole, sója, lískové ořechy, ovesné vločky.

  • Vápník (Ca):
  • Je hlavním stavebním materiálem kostí, zubů, podílí se na činnosti svalů a krevní srážlivosti.
  • Nedostatek vápníku se projevuje křečemi, únavou, poruchami srdečního rytmu, z dlouhodobého hlediska jsou přítomny kožní změny, padání vlasů, porucha nehtů, osteoporóza a paradentóza.
  • Je zastoupen v mléce a mléčných výrobcích, ovoci, ořeších, rybách.
  • Fosfor (P):

Společně s vápníkem se podílí na látkové výměně kostí a zubů. Zdrojem je mléko, maso, obilí, ryby, vejce.

  1. Železo (Fe):
  2. Nedostatek železa se projevuje změnami nehtů, vypadáváním vlasů, suchou kůží, bolestmi hlavy, lehkou podrážděností, bolavými ústními koutky a chudokrevností.
  3. Zdrojem jsou játra, maso, pivní kvasinky, brokolice, kapusta.
  4. Zinek (Zn):

Je důležitý pro formování kostí, léčení a hojení ran a vředů. Zdrojem jsou semena dýní, houby, luštěniny, kakao a další.

Jód (I):

Je nezbytný pro funkci štítné žlázy, tělesný a duševní vývoj a potřeba jódu se zvyšuje v dospívání, u těhotných a kojících žen. Zdrojem jsou višně, třešně, ryby, vejce, citrón, špenát, čokoláda.

Fluór (F):

Nedostatek vede ke zvýšené kazivosti zubů. Najdeme jej v mase, vejcích, ovoci a zelenině.

  • Selen (Se):
  • Má význam pro ochranu buněk, funkci svalů a krevní srážlivost, je důležitý pro imunitní systém.
  • Zdrojem je ovoce a zelenina, také ryby, maso, celozrnné produkty.
  • Molybden (Mo):

Podílí se na metabolismu fluoridu v zubech. Zdrojem je zelenina.

Léčba nedostatku minerálních látek spočívá v substituci neboli doplnění těchto látek stravou, tabletami nebo ve formě infúzí či injekcí. Naopak při nadbytku minerálů je nutné snížení příjmu těchto látek.

Zásadou je stanovení správné diagnózy a léčba základního onemocnění, které vede k poruše metabolismu minerálních látek.

Autor: MUDr. Ilona Vinklerová

Selen

Minerální selen je nezbytný pro náš imunitní systém a štítnou žlázu. Jeho nedostatek i přebytek má škodlivý účinek na naše zdraví.

Minerál pro imunitní a nervový systém

Selen je všestranný minerál, který je nezbytný pro náš imunitní systém a štítnou žlázu. Jeho nedostatek i přebytek má škodlivý účinek na naše zdraví. Jeden para ořech denně vám zajistí dostatečné množství selenu.

Prvek selen byl objeven v roce 1817 a byl pojmenován po Řecké bohyni měsíce Seleně. O 200 let později vědci stále ještě neodhalili celý potenciál tohoto stopového prvku.

Selen pracuje v celém těle – v našem imunitním systému, nervovém systému, svalech a štítné žláze. Jeho nedostatek je pro tělo náročný jak fyzicky, tak psychicky.

I příliš velké množství selenu je nezdravé a dokonce může ohrozit i život.  

V tomto článku se dozvíte, které potraviny byste měli konzumovat, abyste pokryli denní potřebu selenu, a které příznaky poukazují na nedostatek či přebytek. Také: Proč mohou být selenové připravky škodlivé pro vaše zrdaví.

Co je selen?

Selen je nezbytný stopový prvek, což znamená: Vstřebávání je možné pouze potravou a potřebujete jen malé množství. Lidské tělo si ukládá 13 až 30 miligramů selenu. Většina z toho je uložena ve svalech a štítné žláze.[1].

Dobré vědět: Když se pálí kov obsahující selen, vzniká ředkvičková vůně[2].

Jak selen funguje?

Selen vytváří důležité bílkoviny, které posilují imunitní systém a zabraňují poškozování buněk. Selen posiluje funkci Vitamínu E a Vitamínu C jako obranných vitamínů.

Společně s jódem selen produkuje hormony štítné žlázy, které zvyšují produkci spermií a udržují funkci nervového systémuv dobrém stavu.

Bez selenu by střeva ani slinivka nebyla schopna vykonávat svou trávicí funkci a funkci udržování hladiny cukru v krvi.[3, 4].

Selen a těžké kovy: Selen může pomoci v těle vázat těžký kov olovo. Těžký kov ve vázané formě už nemůže lidskému tělu škodit a jednodušeji se vylučuje.[5].

Jaké je denní požadované množství selenu?

Podle doporučení Německé společnosti pro výživu, by dospělý muž měl denně přijmout 70 mikrogramů selenu. U žen je tento požadavek 60 mikrogramů. Kojící ženy mají zvýšenou potřebu 75 mikrogramů, aby poskytly i dítěti v mateřském mléce dostatek selenu[6].

.

Které potraviny obsahují selen?

Jak potraviny živočišného, tak rostlinného původu poskytují tělu selen. Množství selenu obsaženého v potravinách rostlinného původu závisí také na tom, kde byly pěstovány a jak bohatá byla půda na selen. Žádné jídlo neobsahuje tolik selenu, jako kokos a para ořechy. Už jeden para ořech vám zajistí požadovanou denní dávku selenu. [7].

Budete mít zájem:  Chrápání není nemoc, ale na nemoc upozorňuje

Další potraviny bohaté na selen jsou:[8]:

Potraviny Mikrogramů na 100 gramů
Tuňák 82
Pšeničné otruby 60 to 130
Vejce 20
Růžičková kapusta 18
Bílé fazole 14
Švýcarský sýr 11

Nedostatek selenu

Půda v Evropě ztratila během let velké množství selenu. Tento problém je zaviněn klimatickými změnami, jelikož způsobuje extrémní povětrnostní podmínky. Následek: Hustý déšť vymývá selen z půdy a dlouhá suchá období snižují podíl selenu v půdě.

Pokud je půda ochuzena o selen, selen se nemůže dostatečně kumulovat v plodinách, čímž se potraviny stávají na tento minerál chudé.[9, 10]. Poslední studie ohledně toho, kolik selenu konzumují lidé v Německu, byla provedena v roce 1996.

Němci přijmou v průměru 40 mikrogramů selenu denně – méně, než co je profesionálními společnostmi doporučované[11].

.

Toto je dobré vědět: Půda s největším podílem selenu se nachází v Nebrasce v USA. Nízký podíl selenu má půda v Číně.[1].

Nedostatek selenu – Rizikové skupiny

Kromě lidí, kteří mají stravu chudou na selen, se nedostatek selenu může vyskytnout i u těchto skupin[12, 13]:

  • Kuřáci
  • Alkoholici
  • Ženy kojící po delší období
  • Lidé trpící střevními problémy – selen se nedostane do krevního řečiště
  • Pacienti docházející na dialýzu – hodně selenu se vytratí při očišťování krve

Jaké jsou příznaky nedostatku selenu?

Vzhledem k tomu, že selen pracuje téměř v celém těle, jeho nedostatek může vést k několika příznakům[11, 14]:

  Obecné obtíže Únava
Svalová slabost a bolest kloubů
Slabá imunita
Porucha produkce spermií
Psychické obtíže Úzkost
Deprese a výkyvy nálad
Organické obtíže Nemoci štítné žlázy a srdečního svalu
Poruchy jater

Selenové přípravky

270 z 1073 lidí, tj. zhruba jeden ze čtyř, uvedlo v dotazníku o potravinových doplňcích, že užívají selenové doplňky. Správné doplňky vám mohou pomoci optimalizovat příjem selenu – ale jsou určité věci, které je potřeba vzít v úvahu.[15].

Které selenové tabletky jsou nejlepší?

Dobrý selenový přípravek by měl obsahovat selenomethionin. Tělo je schopno absorbovat až 90% této selenové sloučeniny. Jiné selenové sloučeniny jako seleničitan sodný nebo selenan sodný jsou absorbovány jen zčásti.[1].

Kolik selenu bych měl pomocí potravinových doplňků přijmout?

Podle   Federálního institutu pro hodnocení rizik, byste neměli překročit hranici 45 miligramů  selenu z potravinových doplňků [9].

denně.

Mohou selenové tabletky způsobovat vedlejší účinky?

Selen přispívá k vašemu zdraví, pouze pokud je konzumován ve správném množství. Proto denní příjem selenu větší než 300 mikrogramů skrze potravinové doplňky, může vést ke zdravotním problémům [12, 16]:

  • Únava
  • Vypadávání vlasů, odbarvení kůže
  • Nevolnost, zvracení, průjem
  • Zápach z úst (česnekový dech)
  • Poruchy motorické funkce

Pokud máte nadbytek selenu po delší časové období, může se zvýšit riziko vzniku cukrovky typu 2 a rakoviny prostaty[3].

Požití selenu a vitamínu E

Selen a vitamín E se vzájemně posilují. Na internetu často najdete doporučení, že je potřeba brát obě tyto živiny současně.

Nicméně Německá  Společnost pro endokrinologii je proti přípravkům Selenu s vitamínem E: Pokud se u člověka vyskytuje neověřený nedostatek selenu, další příjem vitamínu E může zvýšit u mužů riziko vzniku rakoviny prostaty.

Konzumace přípravků s touto kombinací smí nastat pouze po konzultaci s doktorem. Ve studii publikované v Journal of the National Cancer Institute, vědci pozorovali, že riziko se zvýšilo o celých 111 procent [17-19].

.

Selen a zinek: Zda by se měl konzumovat selen zároveň se zinkem, je stále ještě nejasné. Ve studii, která zahrnovala testování na krysách, vědci zpozorovali negativní vliv konzumace selenu zároveň se zinkem na prostatu[20].

Selenový test

To, zda máte dostatečnou zásobu selenu, je možné zjistit pomocí vzorku krve. Pokud je podezření na otravu selenem, odpověď může dát vzorek moči. Vědci se také snaží zjistit stav selenu v těle pomocí analýz vlasů a nehtů. Tyto metody jsou v současné době považovány za nevhodné, protože jejich výsledky se výrazně liší [21].

.

Cerascreen® Test nedostatku minerálů

S vlastním testováním cerascreen® Test na minerály si můžete zjistit množství selenu v těle pomocí malého množství krve z konečku prstu. Po vyhodnocení v laboratoři obdržíte zprávu s výsledkem, kde budou uvedeny vaše hodnoty selenu, zinku a hořčíku. Součástí budou také individuální doporučení pro zlepšení těchto hodnot.

Selen a štítná žláza

Štítná žláza nemůže bez selenu správně pracovat. Může dodatečný příjem selenu zlepšit problémy se štítnout žlázou?

Pomáhá selen s léčbou poruch štítné žlázy?

Není ještě jasné, zda selen nějak působí proti  nemocem štítné žlázy jako Hashimoto. V jedné studii těhotné ženy užívaly selen a mělo to po narození pozitivní vliv na hypotyreózu i Hashimoto. Lidem s endokrinní orbitopatií by se pomocí selenových doplňků měly zlepšit příznaky[22-24].

Endokrinní orbitopatie: Při této nemoci jsou silně vyboulené oční bulvy. Příčinou je autoimunitní reakce: imunitní systém útočí na tělo, v tomto případě tkáň na oční důlky. Mnoho postižených trpí také hypertyreózou.[25]. 

  Selen je nezbytný stopový prvek, který se ukládá primárně ve svalech a štítné žláze.

Jaké jsou funkce selenu?

Tento stopový prvek podporuje imunitní systém, funkce štítné žlázy a mužskou plodnost.

Jaká je doporučená denní dávka?

Muži by měli konzumovat 70 mikrogramů selenu denně a ženy 60 mikrogramů. Svou denní dávku můžete pokrýt jedním para ořechem.

Jaké jsou příznaky nedostatku selenu?

Příznaky nedostatku selenu mohou zahrnovat únavu, depresivní nálady, zvýšenou náchylnost k infekcím a problémy se štítnou žlázou.

Co bych měl u selenových doplňků hledat?

Přípravky obsahující sloučeninu selenomethionin se do těla vstřebávají nejlépe. Neužívejte selen a vitamín E zároveň, jelikož vitamín E může zvýšit riziko rakoviny prostaty, pokud není nedostatek selenu detekován. Riziko rakoviny se může také zvýšit, pokud užíváte selenové doplňky, i když máte selenu dostatek. Otrava selenem může způsobovat zápach z úst, vypadávání vlasů a žluté zbarvení kůže.

Zdroje

  1. What is Selenium? | American Nutrition Association, http://americannutritionassociation.org/newsletter/what-selenium
  2. Chemistry International — Newsmagazine for IUPAC, https://www.iupac.org/publications/ci/2011/3305/5_trofast.html
  3. Rayman, M.P.: The importance of selenium to human health. Lancet. 356, 233–241 (2000). doi:10.1016/S0140-6736(00)02490-9
  4. Elmadfa, I.: Ernährungslehre. Verlag Eugen Ulmer Stuttgart (2015)
  5. Bjørklund, G.: Selenium as an antidote in the treatment of mercury intoxication. Biometals. 28, 605–614 (2015). doi:10.1007/s10534-015-9857-5
  6. Selen, https://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/selen/
  7. Paranuss – Lebensmittel-Warenkunde, https://lebensmittel-warenkunde.de/lebensmittel/fette-oele/samen-nuesse/paranuss.html
  8. Lebensmittel | DocMedicus Vitalstofflexikon, http://www.vitalstoff-lexikon.de/Spurenelemente/Selen/Lebensmittel.html
  9. Selen – ein guter Schutz für unseren Körper, https://www.verbraucherzentrale.de/wissen/lebensmittel/nahrungsergaenzungsmittel/selen-ein-guter-schutz-fuer-unseren-koerper-17732
  10. Selenmangel nimmt zu: Klimawandel hat Einfluss auf unser Essen, https://www.bzfe.de/inhalt/selenmangel-nimmt-zu-29778.html
  11. Ausgewählte Fragen und Antworten zu Selen, https://www.dge.de/wissenschaft/weitere-publikationen/faqs/selen/
  12. Die ganze Welt der Vitamine, Mineralstoffe und Enzyme. garant Verlag GmbH, Renningen (2016)
  13. Selen und Human-Biomitoring Stellungnahme der Kommission „Human-Biomonitoring“ des Umweltbundesamtes, https://www.umweltbundesamt.de/sites/default/files/medien/377/dokumente/selen.pdf
  14. Benton, D., Cook, R.: The impact of selenium supplementation on mood. Biol. Psychiatry. 29, 1092–1098 (1991)
  15. Nahrungsergänzungsmittel, https://www.bzfe.de/inhalt/pressemeldung-7874.html
  16. Barceloux, D.G.: Selenium. J. Toxicol. Clin. Toxicol. 37, 145–172 (1999)
  17. Selen und Vitamin E nur bei Mangel, https://www.deutsche-apotheker-zeitung.de/news/artikel/2014/05/02/selen-und-vitamin-e-nur-bei-mangel
  18. Selen und Vitamin E, https://www.bzfe.de/inhalt/pressemeldung-7020.html
  19. Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial (SELECT): Questions and Answers, https://www.cancer.gov/types/prostate/research/select-trial-results-qa
  20. Daragó, A., Sapota, A., Nasiadek, M., Klimczak, M., Kilanowicz, A.: The Effect of Zinc and Selenium Supplementation Mode on Their Bioavailability in the Rat Prostate. Should Administration Be Joint or Separate? Nutrients. 8, (2016). doi:10.3390/nu8100601
  21. Problematik, Klinik und Beispiele der Spurenelementvergiftung – Selen, https://www.gtfch.org/cms/images/stories/media/tk/tk79_1/mueller1.pdf
  22. van Zuuren, E.J., Albusta, A.Y., Fedorowicz, Z., Carter, B., Pijl, H.: Selenium supplementation for Hashimoto’s thyroiditis. Cochrane Database Syst Rev. CD010223 (2013). doi:10.1002/14651858.CD010223.pub2
  23. Ventura, M., Melo, M., Carrilho, F.: Selenium and Thyroid Disease: From Pathophysiology to Treatment. Int J Endocrinol. 2017, (2017). doi:10.1155/2017/1297658
  24. Drutel, A., Archambeaud, F., Caron, P.: Selenium and the thyroid gland: more good news for clinicians. Clin. Endocrinol. (Oxf). 78, 155–164 (2013). doi:10.1111/cen.12066
  25. Pschyrembel Online | endokrine Orbitopathie, https://www.pschyrembel.de/endokrine%20Orbitopathie/K0FR6/doc/

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector