Proč pěstujeme bylinky, když nás to nebaví?

Proč pěstujeme bylinky, když nás to nebaví?

Základem jakéhokoli obývacího pokoje je bezesporu krásná a pohodlná sedací souprava. Vždyť právě na ní trávíme prakticky všichni obrovskou porci času. Stejně tak sedačky obdivují příchozí návštěvy. Vybrat novou sedací soupravu do interiéru není vůbec jednoduché. Prakticky nezáleží na tom, zdali vybavujete kompletně nový interiér, nebo měníte starou sedací…

Pokračovat ve čtení

Proč pěstujeme bylinky, když nás to nebaví?

Podnájemní vztah je tzv. odvozený vztah neboli vztah na druhou, kde stranami jsou nájemce, který má nemovitost pronajatu na základě nájemní smlouvy s pronajímatelem (vlastníkem nemovitosti či členem bytového družstva v případě družstevního bytu), a podnájemce. Jeho úprava se nachází v ustanovení § 2274 a násl. zákona č. 89/2012…

Pokračovat ve čtení

Proč pěstujeme bylinky, když nás to nebaví?

Po pandemii koronaviru se nám možná nevyhne ani další krize – ekonomická. Může nás sice uklidnit, že ani ekonomické krize netrvají do nekonečna a po skromnějších letech určitě přijdou roky bohatší. I tak se ale domácnostem vyplatí zvážit, kde všude je možné ušetřit. Velký potenciál v úsporách často skrývají…

Pokračovat ve čtení

Proč pěstujeme bylinky, když nás to nebaví?

Kvalita životního prostředí má nepopiratelný vliv na kvalitu života i na naše zdraví. Tento fakt je zřejmý především ve velkých městech jako je Praha.

Pokračovat ve čtení

Proč pěstujeme bylinky, když nás to nebaví?

Štěkající pes, zápach z cigaret, hluk, který vás v noci ruší ze spaní. Sousedské soužití neprobíhá vždy hladce, a sousedské spory jsou tak námětem nejedné komediální inscenace. V každodenním fungování mohou ale život dost komplikovat – zvlášť pokud jste vlastníkem bytu. Ve většině případů stačí sousedy na rušivé jednání…

Pokračovat ve čtení

Proč pěstujeme bylinky, když nás to nebaví?

Neustále obsazená koupelna, otázky, před kterými neutečete, a naprostá absence soukromí – to je jen několik strastí, se kterými se musíme potýkat, když sdílíme domácnost s rodiči. V případě jednotlivců se to dá možná pár let vydržet, nicméně když má člověk známost, který pomalu spěje k vážnému vztahu, tak…

Pokračovat ve čtení

Proč pěstujeme bylinky, když nás to nebaví?

V žádném řemesle se pravděpodobně nevyhnete „dobrým radám“ a zlepšovákům, které by Vám měli usnadnit práci. Některé jsou ale zažité desítky let a vzhledem k technologickému vývoji jsou často zbytečné. Jiné sice k ulehčení práce vést mohou, ale na úkor kvality. Rady a tipy, které mohou napáchat víc škody,…

Pokračovat ve čtení

Proč pěstujeme bylinky, když nás to nebaví?

Nemáte zahradu, ale přesto byste si rádi vytvořili vlastní venkovní oázu, kam se za teplých letních večerů uchýlíte po celém dni k příjemnému odpočinku? Nebo naopak toužíte po místě, kde se budete moci každý den alespoň chvíli vyhřívat na sluníčku? Ať tak či onak, postačí vám k tomu balkón….

Pokračovat ve čtení

Proč pěstujeme bylinky, když nás to nebaví?

Koncem dubna byly prezidentem podepsány zákony, které mají zmírnit dopady pandemických opatření. Jedním z kroků je zákaz vypovědět nájemce z nájmu bytu, pokud v důsledku epidemie koronaviru nezvládá platit nájemné a možnost odkladu nájemného . Bytová družstva a vlastníci bytů začínají evidovat žádosti o odklad.

Pokračovat ve čtení

Proč pěstujeme bylinky, když nás to nebaví?

Horké léto si tentokrát dává na čas, ale po studeném začátku měsíce budou denní teploty stoupat až k hranici třicítky. Spolu s vlhkým vzduchem vanoucím od jihovýchodu to znamená sérií dusných dní. Počasí bude svádět k výletům do přírody nebo ke koupání, spousta lidí ale musí zůstávat přes den…

Pokračovat ve čtení

10 tipů, jak pěstovat bylinky, aby byly stále čerstvé a po ruce

I obyčejné jídlo promění v luxusní pochoutku, pomohou při nespavosti, únavě či všemožných bolístkách. Úžasně voní, chutnají a jsou překrásně barevné. Ano, řeč je o bylinkách, jejichž čas se nezadržitelně blíží. S nástupem jarního počasí se zamysleme nad tím, které z nich bychom mohli v následujícím období nejvíce potřebovat a kde bychom je mohli pěstovat.

Kam s nimi

Většina bylinek prospívá na slunci, takže místo volíme spíše slunné. Dalším předpokladem, jak si bylinek užít v maximální míře, je jejich blízkost – ať už zvolíme záhon nebo rozličné nádoby, pokusme se o to, aby k nim nebylo z kuchyně daleko.

Úplně nejlepší bude, když na bylinky při vaření uvidíme z okna a necháme se pohledem na ně inspirovat k maximálním kulinářským výkonům.

Pokud ale nemáme bylinkový záhon, nezoufejme, je spousta jiných možností, jak bylinky pěstovat kousek od kuchyně a dopřávat si je celou sezonu.

Záhon

Nejideálnější variantou je samozřejmě záhon. Ale nemusí to být žádné latifundie, stačí malý kousek půdy na slunném místě. I na plochu 1 x 2 metry dostaneme bylinky na dozdobení pokrmů nebo na přípravu letní limonády.

U bylinek na záhoně se nemusíme obávat nedostatku vláhy, stačí pouze občasná zálivka při suchém počasí.

Při rozmisťování jednotlivých druhů vyhradíme vyšším bylinkám (máta, meduňka, šalvěj…) místa vzadu, aby nezastiňovaly ty nižší (bazalku, tymián či oregáno).

Máta je nezmar. Pokud jí to umožníme, začne v záhoně utlačovat ostatní bylinky. Ale na přípravu nápojů je nenahraditelná. 

MÁTA v dobrých podmínkách roste velmi bujně a rychle se rozrůstá do šířky.

Vertikální zahrádka

Pokud není dostatek místa na zemi, vyzkoušejme pěstovat bylinky vertikálně. Rostlinky můžeme zavěsit ke zdi na dvorku nebo i na terase či balkóně. Důležitá je stabilní konstrukce, orientace k slunečnímu svitu a samozřejmě přihnojování a pravidelná zálivka nebo využití samozavlažovacího systému.

Voňavé zákoutí na balkoně

Bylinky po ruce můžeme mít i v případě, když nemáme zahradu nebo dvorek. Minizahrádku s květináči můžeme jednoduše vytvořit i na balkoně či za oknem.

Na jižní stranu vybíráme spíše bylinky středomořské (yzop, šalvěj, tymián, levandule…), na severně orientovaných parapetech můžeme pěstovat pažitku, petrželku nebo řeřichu.

U bylinek v květináčích a truhlících nikdy nezapomínáme na pravidelnou zálivku.

Proč pěstujeme bylinky, když nás to nebaví?Bylinky na balkoně nejsou pouze praktickou záležitostí, koutek se zelení ve městě určitě potěší každého, Foto: iStock

Vyvýšený záhon

Skvělé řešení pro vydlážděné dvorky nebo pro případ, že na zahradě není kvalitní zemina vhodná na pěstování, jsou vyvýšené záhony. Navíc se k bylinkám nemusíme tolik ohýbat. Vyvýšenou konstrukci pro bylinky můžeme zbudovat z prken, ale i z kamene, tvárnic nebo kusů plechu.

Proč pěstujeme bylinky, když nás to nebaví?Vyzkoušejte vyvýšený záhon. Společně s bylinkami se v něm bude dařit i zelenině, Foto: iStock

Jen pár krůčků

Způsobů, jak pěstovat bylinky, abychom je mohli mít kdykoliv na talíři, je spousta. Stačí si říct, že letos se bez nich už skutečně neobejdeme a pak jenom najít vhodné místo, případně nádoby na jejich zasazení. Buďme kreativní a nebojme se využít i méně tradiční způsoby, použijme prostě to, co máme zrovna k dispozici.

Proč pěstujeme bylinky, když nás to nebaví?Nebojte se odstranit kousek dlažby, pokud jste zrovna na kraji chodníčku našli vhodný koutek pro bylinky, Foto: iStock

Proč pěstujeme bylinky, když nás to nebaví?K pěstování bylinek se hodí téměř cokoliv. V plechovém kyblíku nebo staré vaničce budou pěknou dekorací na chalupě, Foto: iStockProč pěstujeme bylinky, když nás to nebaví?I proutí se k bylinkám hodí…, Foto: iStockProč pěstujeme bylinky, když nás to nebaví?…a co teprve stará dřevěná přepravka, kterou můžeme vylepšit trochou laku, Foto: iStockProč pěstujeme bylinky, když nás to nebaví?Stále ještě nevíte, kde budete letos bylinky pěstovat? A co třeba schodiště u vchodových dveří?, Foto: iStock

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Lohas magazín

Nejsme eko. Nejsme bio. Nezajímají nás certifikáty, neskandujeme s transparenty u Temelína a neusilujeme o jeho zavření (navíc si myslím, že je víc eko než ostatní zdroje… pozn.

Veronika). Přesto nám není lhostejné, jak žijeme a jak působíme nejen na sebe, ale i na vše ostatní. Co tedy jsme? Proč pěstujeme bylinky, když nás to nebaví?  

Veru, co všechno nakupuješ na trzích? A proč? Podle nálady… Mám je prostě ráda a záleží, jak zrovna vyjde čas: od toho se odvíjí jak nákup, tak výběr trhu – nejradši mám Jiřák, ale někdy skočím jen na Háje, protože to mám blízko. A pak záleží na sezóně.

Teď ještě moc ovoce/zeleniny pochopitelně není, takže se to scvrkne na bylinky, které po zimě doplňuji (ať už proto, že to byly letničky nebo se mi je povedlo – jako letošní zimu usušit… naštěstí to většina přežila), nějaké to pečivo od malovýrobců, mléko… takové ty normální věci. Líbí se mi, že jsou tam živí lidi. A se spoustou z nich se dá popovídat o tom, co prodávají (miluju zahradníky).

Když má výrobce vztah k tomu, co dělá, bude to dělat lépe a rozhodně šetrněji. (pokud to není úplný debil, co myslí krátkodobě, že… )

Já se přiznám, že na trh chodím především kvůli atmosféře, prostě mě baví ten ruch, ti lidé, to prostředí. Ale moc ráda tam nakupuju zeleninu a ovoce. S tím ze supermarketů se nedá srovnat.

A taky bylinky! Jelikož jsem špatný pěstitel, ani na to nemám moc podmínky a domů na zahrádku daleko, takže z tohohle pohledu trhy vítám. Pečivo nebo šunku či ryby tam zatím nekupuju, to je pořád mimo můj finanční rozpočet.

Ale i tak se mi líbí myšlenka, že svými nákupy místního zboží podporuji naše pěstitele, chovatele. Nakonec, proč kupovat něco, co se k nám vozí tisíce kilometrů, pokud stejnou alternativu máme k dispozici i tady doma?

VERUNKY NA TÉMA SLOW FASHION

Hele, víš co je to slow fashion? Na to jsem narazila nedávno na Zootu. Vlastně jde o to, že se móda recykluje.  Jakože nekupuješ desítky nových hadříků každý měsíc z módních řetězců, ale spíš vyzobáváš jednotlivé kousky třeba ze sekáčů, protože takové jsou evidentně dost vytrvalé na to, aby se daly nosit víc než jednu sezónu a navíc pořád chic.

Já v podstatě slow fashion provozuju už hodně dlouho, jen jsem nevěděla, že se tomu tak říká 🙂 Je to svým způsobem hobby. Trošku adrenalinku, co tentokrát v tom sekáči najdu za poklady… V životě jsem o tom neslyšela. Ale to je tím, že já prostě do sekáčů nechodím a ani nic podobného nevyhledávám, takže mě pak míjí i takovéhle pojmy…. Prostě tam nikdy nic nenajdu.

Budete mít zájem:  Kvasinková Infekce Domácí Léčba?

Nesnáším prohrabávání se oblečením, kde nic nevidím. Ty haldy. Věšáky. A tak. Radši jdu po běžných obchodech pro věci, které nejsou „módní“ – černá trika. Jednobarevné svetry. Cardigany. Oblečení, které můžu nosit každou sezónu.

A vymýšlím k tomu jen doplňky (které často nakupuju velmi ne EKO způsobem na internetu z Číny… ale co se tam dnes nevyrábí, že… Taky ale některé věci sama tvořím, to abych tady nebyla úplně za černou ovci)

No ale třeba ÝBRKÝBL, na kterém jsme spolu minulý víkend byly, byl fajn, ne? Nakonec jsem se tam rozjela víc, než jsem chtěla, ale tak zase nech tam 6 úžasných kousků dohromady za osm stoveček, to se nedá… 🙂 Tak jen doufám, že podobných akcí bude přibývat a to nejen v Praze, která je na ně extrémně bohatá (vzpomenu třeba Jarmark OnaDnes, Dyzajn Márket nebo již neprobíhající CODE:MODE, tam jsem taky chodila ráda). Líbí se mi to, že oblečení, které je Vještě vysoce nositelné, zachovalé a v podstatě nemá chybičky, nemusí být vyhozeno jen proto, že původního majitele už jen nebaví. Může tak udělat radost někomu jinému – já si tak dělám radost hodně často 🙂

Mně se strašně líbily ty prostory. Prostě správná fabrika, palety, cihly… to mám ráda. Oblečení jsem očima prolétla, popadla jednu sukni a pak jsem si blbla s interaktivní expozicí. Ta mě bavila. Ale nevydržela bych se v tom přehrabávat jako ty:) Kde jsem naopak vydržela déle, to byl koutek pro kutilky – byla tam ta paní, co umí šít a nabízí možnost upravit si oblečení. Prostě „udělej si sám“. A to se mi líbí tak nějak ve všem – v šití, vaření…

VERUNKY V UDRŽITELNÉ KUCHYNI A NA BALKONĚ

Někdy je to zbytečná piplačka a vyplatí se koupit hotovou věc, někdy zase ne. Třeba to makový mlíko, jak jsme zkoušely:) Práce spousta, věřím, že to má spoustu vápníku, pít se to dalo, ale pro mě poměr práce:výkon nevhodný prostě.

A stejně jsem ráda, že jsem to prubla:) Jo, makové mléko je trošičku úlet 🙂 Mák miluju, ale v té tekuté formě mě až tak nebaví, a nejen kvůli zdlouhavému procesu výroby. Na druhou stranu, pro některé lidi je celkem nepostradatelné – jo, už jsem zase u těch veganů.

A někdo si ho bude doma vyrábět jednoduše proto, že se mu příčí myšlenka těch stovek zvířat trpících v úzkých kójích bez možnosti výběhu na zelenou trávu, kde by se nakrmila přirozeným způsobem, což se samozřejmě odrazí na chuti produktů, které z těch zvířat získáváme: mléko, maso, pokud to vztáhnu dál, tak i vajíčka od slepiček z podestýlky a tak dále.

Uznávám, takhle radikální nejsem a asi nebudu, i když mléko z farmy je chuťově úplně jinde a ráda si ho občas dopřeju. To je ostatně to samé, co ty kupuješ na těch trzích, že? Ale pro některé lidi je to rozhodující faktor při nákupu potravin, tak jim to neberme :).

Mně třeba baví vyrábět si doma vlastní ovesné celozrnné sušenky – jsou mnohem lepší než kterékoli kupované, je jich víc za méně a nadto vím, co do nich dávám. Žádná chemie – to se taky počítá. 😉 Jo, tak mlíko je poslední dobou docela kontroverzí téma – pomalu se bojím o něm s lidmi mluvit:).

Někteří tvrdí jen jak je hrozně špatné, škodlivé, jiní ho pijou a je jim jedno jaké, pak jsou tady ti, kteří ho rádi, ale chtějí, aby zvířata žila důstojně… No já jdu hlavně po chuti, nebudu tvrdit, že ne – nicméně si myslím, že chuť masa i mlíka prostě je ovlivněná tím, jak zvíře žije/žilo (u masa by to bylo jinak ještě morbidnější, kdyby tam nebyl ten minulý čas, že…).

Proto se mi i líbí v Praze a okolí to rozvážení z farmy Němců – Mléko z Farmy. Je čerstvé, je dobré a pořád je to rodinné, lidi k tomu mají vztah… a to je důležité. A tyhle malé projekty (rozrůstá se to hezky, ale v porovnání z řetězci…) ukazují, že se jde stravovat trošku jinak, přemýšlet o tom co do sebe cpeme, z jakých zdrojů… A že to nemusí být nutně děsně drahé a nestihnutelné. Jen to chce více plánovat. Ale jako vše – je to o prioritách.

S tím pěstováním mám opačný problém – jsem asi jediná ženská, která musí jezdit do Baumaxu, když chlap není doma – protože jsem schopná táhnout šílená množství zahradnických potřeb, takže si pak klepe na čelo… Jako u oblečení už si zvykl, ale tohle, uznávám, je trošku ve větší míře, no… Celý balkon je pro mě místo k pěstování jídla – někdy s většími, někdy s menšími úspěchy.

Mám tam pažitku, petržel, majoránku, mátu, šalvěj, stáleplodící jahody, balkonová rajčata Aztec a Bajaja (loni byla super, po zmrzlých půjdou ven i letos, zatím jsou zasetá uvnitř), bazalku, teď zkouším i různé saláty, rukolu, lesní jahody a koriandr a tymián… to jsou všechno věci, které není třeba přes vegetační období vozit z druhé půlky zeměkoule. Na to mi stačí balkon.

text a foto: www.udvouverunek.cz

Největší chyby v pěstování bylinek

Čerstvé bylinky můžete mít i v zimě

Pažitka do polévky nebo čerstvá bazalka na mozzarellu prostě patří. A to i v zimních měsících. Nemusíte se jich vzdávat jen kvůli tomu, že venku mrzne a v obchodech rostlinky podražily. Pěstovat se dají i doma za oknem. Máme pro vás návod, jak na to. A popíšeme si i chyby, kterých se možná dopouštíte.

Že už letos odmítáte kupovat další bylinky v květináčích, protože loni vám nevydržely ani do Vánoc, a jsou to stejně jen vyhozené peníze? Věřte, že letos to bude jinak!

I když jste zdatní v pěstování bylinek v létě na zahrádce, doma se vám nemusí dařit. Především pamatujte na to, že doma potřebují jinou péči než venku a dokonce se o ně musíte starat více než o ostatní pokojovky.

Může za to především to, že v květníku mají omezené množství substrátu, který navíc při pokojových teplotách rychleji vysychá. Potřebují proto zalévat velmi často, ale je nutné dávat jen malé množství vody, jinak uhnijí.

To platí hlavně o těch nejoblíbenějších, mezi něž patří bazalka, pažitka, petržel či máta.

„Říct univerzální pravidlo, jak často je zalévat, nejde. Záleží to na mnoha okolnostech. Rozhodně bych doporučil sledovat substrát, který by měl být neustále vlhký. A rozhodně je lepší obden jim kápnout trochu vody, než jednou týdně zalévat hodně.

Vyvarujete se tak toho, že je zalijete moc a začnou jim uhnívat kořeny, což také není dobré,“ radí Ota Beran, odborník z naší poradny Květiny a zahrada. Existují však i takové bylinky, kterým občasné sucho nevadí. Pokud tedy začínáte, zkuste to nejdříve s nimi.

„Do této skupiny bych zařadil ze Středozemí pocházející tymián, rozmarýn a případně také levanduli,“ vyjmenovává Ota Beran.

Pozor tedy, pokud chcete sesadit více bylin do jedné nádoby. Budou-li mít každá jiné požadavky na vodu, snadno tak některé z nich zahubíte.

Bylinky se také nepřihnojují, doporučuje se je jednou za rok přesadit. Používejte substrát smíchaný s rašelinou a pod něj dejte několik kamínků, aby se zde vytvořila drenážní vrstva, která bude odvádět přebytečnou vodu a zabrání tomu, aby kořeny byly v příliš vlhkém prostředí a začaly zde uhnívat.

Bylinky jsou velmi citlivé na zálivku

Bylinky potřebují dostatek světla. Toho je v našich podmínkách, navíc v zimě, málo. Jinde než na okenním parapetu tedy neporostou.

Pokud máte okna orientovaná na několik světových stran, volte raději jih či západ, kde je slunečního svitu přece jen více než na severu.

Pokud budete rostliny dlouhodobě „mučit“ tmou, místo bohatých zelených listů, kvůli kterým je pěstujete, vám vyrostou slabé nažloutlé „vytáhlé“ stonky rostliny s dlouhými slabými stonky a malými lístky.

Ale ani parapet není ideální! V naprosté většině bytů je pod ním umístěný radiátor, který způsobuje rychlejší vysychání zeminy. Pozor tedy, abyste se nesnažili vyhnout druhé chybě a vaše bylinky nezahubila ta první – nedostatek vody.

Ideální teplota pro pěstování bylinek se pohybuje mezi 15 až 20 stupni Celsia.

V kuchyni, kde se pěstují nejčastěji, aby byly hned při ruce, však bývá zhruba o dva až tři stupně více, a teplota roste ještě při vaření, pečení, nebo pokud zde žehlíte.

Ale ani to by tolik nevadilo, protože se bylinky vypořádají i s teplotami zhruba o pět stupňů vyššími nebo nižšími, než jsou ty doporučené. I když to samozřejmě není ideální.

Mnohem horší je pro ně kolísání teplot. Tedy když ráno nebo po vaření otevřete okno dokořán a ony se najednou ocitnou skoro na mrazu. Stejně tak jim nesvědčí průvan.

I když se těchto chyb vyvarujete a bylinky vám krásně porostou, stejně byste je měli zhruba po dvou letech vyhodit – tedy pokud nejde o jednoletky, které více než jednu zimu nepřežijí – a nahradit novými. Jak stárnou, ztrácejí svou vůni a chuť. A kvůli nim je přece pěstujete!

Budete mít zájem:  Hrozí sebepoškozování? Modré velryby za to nemohou

Jak založit krásnou květnatou louku: rady zkušené botaničky přímo z terénu

29. 03. 2021 | Doba čtení 11 minut

Nebaví vás hlučné sekání trávníku? Vytvořte si místo nakrátko sestřižené zelené plochy pestrou květnatou louku plnou života. Semínka si můžete nasbírat, přesněji nakosit, dokonce i sami.

Ivana Jongepierová Zdroj: Miloš Kučera
RNDr.

Ivana Jongepierová se v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Bílé Karpaty zabývá údržbou a obnovou travních porostů již od roku 1986, takže se dá s nadsázkou říci, že tam zná každou louku i rostlinu.

A právě v Bílých Karpatech je květnatých luk několik tisíc hektarů a od roku 1999 zde bylo regionální semennou směsí s bylinami obnoveno přes 600 hektarů. S tvorbou a péčí o louky plné květin má tedy tato botanička zkušeností na rozdávání.

Co byste poradila člověku, který by chtěl mít na své zahradě místo trávníku pestrobarevnou květinovou louku?

Především bych ho pochválila, že je to výborný nápad. Donedávna totiž patřil krátce střižený trávník ke každé chatě či chalupě téměř automaticky.

Ale časy se mění a při tvorbě zahrad se objevují a prosazují úplně jiné trendy – a květnaté louky jsou jedním z nich. Platí to především v západní části Evropy, kde se květnaté louky stávají součástí veřejného prostoru.

A také u nás jim osvícenější obce i majitelé zahrad dávají přednost před trávníky čím dál častěji. A víte proč?

Vyšší počet rostlin, především jetelovin a dalších bylin, poskytuje potravu nejen motýlům, včelám a čmelákům, ale i mnoha dalším druhům hmyzu. I malý kvetoucí ostrov tak může zmírnit pokles diverzity rostlin i živočichů, a více opylovačů zlepší úrodu vaší zahrádky.    

Protože květnatá louka nevyžaduje tolik péče jako trávník – stačí ji kosit jednou nebo dvakrát ročně – můžeme ušetřený čas využít na jiné práce nebo třeba na pozorování motýlů. Vyšší porost v období sucha také méně vysychá, a půda je tak schopná lépe zachytit srážky.

Jetel poskytuje potravu mnohým motýlům, včetně velmi vzácného modráska jetelového Zdroj: LedyX / Shutterstock.com

Jak tedy přesně postupovat při tvorbě květnaté louky?

V první řadě je třeba si uvědomit, že zakládání květnaté louky je běh na dlouhou trať – trvá několik let, většinou nejméně čtyři, než všechny vyseté druhy vykvetou. A v dalších letech se porost mění v závislosti na počasí, termínu sečí i následné kolonizaci dalšími nevysetými druhy z okolí.

Při výběru druhů rostlin, které chceme na louce mít, můžeme postupovat dvěma způsoby. Samozřejmě nejjednodušší je sáhnout po tom, co se nabízí na trhu a koupit si pytlíček osivové směsi např. Motýlí louka, Zámecká louka či Kopretinová louka.

U nás nabízejí tyto směsi především dvě firmy, Planta Naturalis Markvartice a Agrostis Trávníky Rousínov. Třeba v Plantě Naturalis Markvartice mají tisíc druhů sesbíraných po celé republice, ale regionální směsi nedělají.

Na rozdíl od firem v Německu, které je rozděleno na 22 regionů, kde v každém mají vlastní osivo, u nás zájem výrobců není.

Jaká je alternativa?

Já osobně jsem zastáncem dodržování regionality, to znamená vysévat semena získaná z blízkého okolí. Sběrem těchto semen získáme ekotypy, které jsou lépe přizpůsobené místním podmínkám, a je tak větší naděje, že vyklíčí a v porostu se udrží.

Dokonce bych řekla, že se z toho může stát docela zajímavý koníček – pátrat po kytkách, které rostou v okolí a postupně si jejich semena nosit na tu svoji loučku, může být zábavné. Prosím ale rostliny nevyrývat a už vůbec ne ty chráněné.

 

V případě, že máme na zahradě zatím jen holou půdu a v bezprostředním okolí louku bohatou na rostlinné druhy, můžeme práci se založením louky ponechat na přírodě, která udělá výběr vhodných druhů za vás. Je to ale hodně velká zkouška trpělivosti, trvající deset i více let.

Takových zahrad ale asi moc nebude, spíš si lidé budou muset na louku přinést luční druhy sami. Jak to udělat?

Pokud je tedy blízko nějaká přírodní loučka, tak ji pokosíme v době, kdy jsou zralá semena druhů, které bychom chtěli na loučce mít. A okamžitě po pokosení toto tzv.

zelené seno přeneseme na naši plochu holé půdy a nasteleme ji ve vrstvě asi 5 cm. (Určitě tuto hmotu nenecháme uschnout na původní louce – semínka by vypadala tam.

) V průběhu dosychání seno na naší budoucí louce dozraje, a během zimy se samo rozloží a semínka se dostanou na povrch půdy, kde začnou klíčit.

  • Pokud chceme jen doset některé byliny do stávajícího trávníku, je nutné plochu narušit hráběmi a semena pohodit na tato místa. 
  • Vždy však při tom máme na paměti, že nepěstujeme ředkvičky – některé druhy vyklíčí třeba až za dva roky.
  • Veřejná zeleň ve Veselí Zdroj: Ivana Jongepierová
     
  • Nehrozí, že budoucí loučka mezitím místo květin zaroste plevelem?

První rok tam samozřejmě budou, ale když je posečeme – raději výše, abychom nepoškodili klíčící semenáčky -, tak se postupně prosadí vyseté rostliny. Louka se prostě tvoří dlouhodobě.

Další kouzlo květnatých luk spočívá i v tom, že nejprve si třeba můžeme vytvořit jen jakýsi základ z 20 druhů a k nim postupně přidávat další druhy z okolí.

Vy sama máte na své zahradě také takovou louku?

Ano. Do původního trávníku jsem jen po mechanickém narušení hráběmi vysela vybrané druhy. Po několika letech zde rozkvétají kopretiny, vičence, chrpy a mnohé další květiny.

  1. Má květinová louka nějaké zvláštní požadavky na kvalitu půdy?
  2. Jestliže tam chci mít byliny, tak je velice důležité, aby půda nebyla hnojená, lepší je chudší a sušší.
  3. Můžeme po květnaté louce chodit?

Určitě je z mnoha důvodů na sešlapávaná místa lepší klasický trávník, který obsahuje vybrané druhy trav, snášející tuto zátěž. Po květnaté louce se moc dobře nechodí, navíc když se pošlape, tak se hůře kosí.

Zahradu lze také koncipovat tak, že na námi více používané části je tradiční trávník a na té méně používané louka. Ideální je mít květnatou louky v sadu, kam chodíme hlavně až na podzim, luční byliny také podporují v sadu potřebné čmeláky a další opylovače.

Nějakou péči ale louka přece jen potřebuje?

Samozřejmě, minimálně jedna seč ročně je nezbytná. Termín záleží především na typu louky a nadmořské výšce. Můžeme se řídit i historicky uváděnou obvyklou dobou senoseče.

Pokud louku zakládáme na orné půdě, tak jsem si původně myslela, že bychom měli kosit až tehdy, kdy jsou byliny odkvetlé a mají zralá semínka, abychom podpořili jejich další šíření.

Pak jsme ale zjistili, že větší pokryvnost bylin mají ty porosty, které jsou koseny dříve, už na přelomu května a června. Což je ovšem zkušenost z Bílých Karpat, ve vyšších polohách se bude sekat později.

Zapojený květnatý porost není třeba zalévat. Snad jen při jeho zakládání, pokud je sucho, a my chceme urychlit klíčení semen a jejich vzcházení.

Jaké bývá druhové složení luk?

To záleží na spoustě okolností – zda jde o výslunnou suchou jižní stráň, nebo podmáčenou plochu v údolí, důležitá je také nadmořská výška a typ půdy – zahrádkářům určitě není třeba vysvětlovat rozdíly mezi půdou zásaditou, kyselou, písčitou či jílovitou. I když vysejeme stejnou směs na různé lokality, bude výsledná louka vypadat trochu jinak, každá je originální. Obecně ale platí, že zhruba polovinu budou tvořit traviny, druhou polovinu byliny.

Výrobci většinou dávají do směsí travin méně, protože si myslí, že by potlačily byliny, které jsou na pěstování mnohem náročnější. Ale my jsme s tím dělali pokusy a v průběhu několika let se pokryvnost trav a bylin upravila na poměr 60:40.

Kopretina bílá Zdroj: Ivana Jongepierová

Lze doporučit do některých poloh či míst konkrétní druhy?

Neexistuje jedna směs, která by byla použitelná na celém území naší republiky. Každá oblast má své specifické podmínky, jak jsem již vysvětlovala výše.

Vhodné je použití několika druhů jetelovin – jetele, vikve, hrachory a dalších lučních druhů, jako jsou kopretiny, zvonky, chrpy… Zahrádkáři mají často tendenci si dovézt druhy odkudkoliv a pak se diví, že jim to tam neroste; nebo si dokonce zavlečou na zahradu něco, co se začne šířit do okolí – viz známý případ bolševníku.

V Bílých Karpatech rostou v květnatých loukách i orchideje…

Ty ale do květinové louky doporučovat nelze, a to nejen proto, že se jedná o chráněné druhy. Prostě to nefunguje. Orchideje rovněž potřebují ke klíčení soužití s houbovými vlákny. Mimochodem i proto jsou ukazatelem čistoty a kvality přírody. Toto soužití je totiž velmi citlivé na jakékoliv změny prostředí, což je také hlavní důvod mizení orchidejí z volné přírody.

Ze sklepa na světlo světa – obchod se zdravou výživou

  • Jsem Tvoje Naturela a rozhodla jsem se, že chci být větší. S Tvojí pomocí se to může podařit. Tak pošli stovku rozjedeme to spolu 🙂
    Odvděčím se Ti karmickým dobrým pocitem.
  • Ekologická tužka, která v sobě nosí kreativitu a radost. Má v sobě bylinku, která díky tobě může spatřit světlo světa.  Tužky mají na sobě vygravírovaný název bylinky v aglickém jazyce a můžeš si vybrat ze 4 druhů (slunečnice, pomněnka, tymián, bazalka). A co to zač za tužku s rostlinkou? Je to normální  tužka na psaní. Když je už tužka příliš krátká na psaní, stačí ji zasadit a do 2 týdnů máš zdravou rostlinku! Rostlinka je ukrytá v kapsličce na konci tužky.  V případě zaslání poštou, pošli o 50kč víc.
  • Spojení, kterému neodoláte. Svolejte přátele na pátou hodinu 🙂 a vychutnejte si lahodný čaj z bio produkce. Na výběr čaj ovocný nebo bylinkový, napište prosím do poznámky. Čaj může být také milým dárkem pro Vaše blízké. V případě zaslání poštou, pošli o 50kč víc.
  • Jsem plátěná taška s logem Naturely, která Ti vydrží napořád. Můžeš si mě vzít na každý nákup, vyprat mě, když se zašpiním. Ušetříme životní prostředí a vejdu se Ti poskládaná do kabelky.  V případě zaslání poštou, pošli o 50kč víc.
  • Nebaví Tě jednorázové sáčky v obchodech? Pak jsme tady právě pro Tebe. Sice se toho do nás nevejde tolik, ale na ovoce, zeleninu, sypané potraviny, jsem akorát. Každý ušetřený mikrotenový sáček se počítá.  V případě zaslání poštou, pošli o 50kč víc.
  • Nejsem živá a nerostu na zahrádce a i přesto Ti vykouzlím příjemnou vůni v pokoji či jinde za jakéhokoliv ročního období. Jsem kytička z pálené hlíny v sadě s olejíčkem a vydržím opravdu hodně dlouho. Jednoduše na mě kápneš kapku oleje, která se do hlíny vsákne s dlouho voní. Mohu být i krásným a užitečným dárečkem.  V případě zaslání poštou, pošli o 50Kč víc.
  • Pytlíky plné zdraví. Potřebuješ větší zásobu? Máš doma víc hladových krků? Kup si nás a s náma si domů odneseš víc čerstvosti. Co víc si přát? V případě zaslání poštou, pošli o 50Kč víc.
  • Buďte cool/trendy, podpořte planetu a zároveň Naturelu, koupí trička z bio bavlny. Při pěstování bio bavlny nejsou používány pesticidy a GMO. Planeta, její zdroje, nejsou nevyčerpatelné, pojďte jí podpořit. Koupí trička dáte šanci, …šanci planetě. Budete hrdí, že jste podpořili planetu i Naturelu. Vybírat si nyní už můžete z barev pro ženy: Černá, bílá, světle zelená, světle šedá, světle růžová. Pro muže: bílá, černá, tm.šedá, světle šedá, červená, lahvově zelená. Velikosti jsou u žen od xs po xl, u mužů po 3xl. Na upřesnění velikosti se domluvíme v emailu, po skončení kampaně.
    Buďte cool v páru, buďte cool muž i žena 🙂 v triku z bio bavlny.
  • Nevyznáš se ve složení kosmetických produktů? Nevíš, jak vybrat ty správné? Tak přijď a já Ti poradím jak na to. 
    Seznámení se spřáteleným obchůdkem Ze Země, non toxic světem v kosmetice a drogerii, vysvětlení pojmů, ukázka produktů s možností koupě.
  • Živá farma, je farma, která do Naturely přináší svěží dech s bio produkcí a dává Vám možnost vyzkoušet, jak chutná bio zelenina a bylinky. Přednáška se spřátelenou firmou „Živá farma“ o Bio farmaření, jak to všechno začalo a proč, o přínosech, nástrahách a světě bio zeleniny a pěstování. 
    Přednášku plánujeme na 26.9.2019 v 17hod.
  • S Naturelou na cestách. Ať už se chystáš na malý výlet nebo delší cestu, sbalíš si vše, co bude potřeba, se mnou bude vždy zábava.  Se mnou budeš na festivalu happy 🙂 Kvalitní batůžek se dvěma popruhy na ramena a dřevěnou sponou.  V případě zaslání poštou, pošli o 50Kč víc.
  • VAŘÍME, PEČEME S NATURELOU Nezáleží na tom, jste-li začátečník, nebo jestli už znáte některé produkty z Naturely. Na workshopu s Naturelou, se posunete o kus dál. Uvaříme, upečeme si z produktů Naturely. Ochutnáte, přivoníte k produktům, které Vás zajímají. Nebude to žádná věda, bude to přátelské posezení s kávou, čajem a surovinami, které mohou obohatit Váš jídelníček. A i Vy se můžete zapojit se svými zkušenostmi. Podle zájmu se rozdělíme na úplné začátečníky nebo pokročilé a třeba i vegetariány či bezmléčné. Všechny stravovací styly jsou na kurzu vítány. Kurz můžete darovat jako dárek třeba kolegyni, mamince, kamarádce, které by rády začaly s produkty ze zdravé výživy, ale neví jak na to nebo se ostýchají. Dárkový poukaz na kurz si můžete schovat i jako dárek na Vánoce. S novým rokem přichází více zákazníků, kteří by rádi začali se zdravým životním stylem a surovinami, kurz může být pro ně inspirací. Takže, můžete mít už první letošní vánoční dárek.
    Datum kurzu si spolu určíme po dohodě s celou skupinou zájemců.
  • Vyber si jeden balíček pro sebe (nebo pro někoho blízkého) z níže uvedených a poskládám Ti ho tématicky a nápaditě.  Svůj vybraný balíček napiš do poznámky a v případě zaslání poštou, pošli o 60kč víc. Hříšné potěšení (Kvalitní čokolády, co dodají energii i úsměv na tváři).
    Umí Ti bezlepek zavařit? (Bezlepkové potraviny – vločky, směs na dort a na mug cake, flapjack).
    Fofr oběd pro vegetariány (Vegetariánská směs, koření, těstoviny, polévka do hrnku, pomazánka).
    Dobroty pro každý den (Sladko/slaný balíček do práce nebo na výlet).
    Cvičme v rytme (Protein.tyčinky, směs na palačinky, sušenky atd.)
    Pekáč buchet nejen na břiše (Celozrnná mouka, třtinový cukr, prášek do pečiva, mleté ořechy, rozinky + originální recept z Naturely).
    Nemocem vstup zakázán (Echinaceový sirup, čaj, sušené ovoce).
  • Plast není žádná výhra, originální kokosová miska, to je aspoň třída. Jsem vyrobena z kokosového ořechu, jsem eko, jsem krásná a budeš mě chtít každý den.  V případě zaslání poštou, pošli o 50Kč víc.
  • Ještě není léto, ale už mohou být Vánoce 🙂 Než se nadějete, přehoupne se léto, podzim a za půl roku je tu skoro advent. Mějte letos před stresem náskok. Kupte si cool dárek s předstihem. Jak? Kupte si klíčící sklenici i s 2 druhy semínek už teď. A navíc koupí sklenice podpoříte nový projekt ZE SKLEPA NA SVĚTLO SVĚTA. Klíčky jsou bomba surovina, plná vitamínů, minerálů a energie. Naklíčené jsou stále k dispozici a vykouzlíte s nimi super doplněk jídla. Křupou, většina chutná po hrášku a děti bude bavit pozorovat, jak klíčky rostou. V době, kdy kupovaná zelenina neposkytne kvalitní vitamíny, jsou klíčky super potravinou 🙂 Ale pozor, s koupí sklenice na HitHitu to nekončí. Nemusíte ji schovávat doma ve sklepě půl roku a nakonec na ni zapomenete. Sama se Vám ozvu za půl roku, že u mě sklenici máte, jako bonus ji zabalím na Vaše přání i se jmenovkou pro toho, koho si určíte. Buďte bez starostí s letošním prvním  dárkem a nechte to na mě 🙂 P.S.součástí sklenice i podrobný návod, ale ráda vše pak na přání vysvětlím.
  • Připomeň si se mnou studentská léta. Jsem balíček toho nejnutnějšího, co nesmí chybět ve studentově tašce.  Balíček vymysleli studenti SVŠE Znojmo, kteří pomáhali s projektem 🙂 (V balíčku je raw tyčinka, polévka do hrnku, zelený čaj s ginkgem, ajurvédská káva na povzbuzení, ořechy, sušené ovoce, kus -kus do hrnku…) V případě zaslání poštou, pošli o 50Kč víc.
  • Příspěvek na kávovar, který umí skvělou kávu. Když na mě přihodíš, připravím Ti s radostí 5 káv jako poděkování při Tvojí návštěvě Naturely.
     
  • Nákupy mohou být vyčerpávající. Se mnou můžeš nabrat síly na to, abys svůj nákup mohl odnést domů nebo si jen tak sednout a poklábosit si. (Stůl nebo židle budou po Tobě pojmenovány).
  • Jsem dárkový koš a srdečně potěším úplně každého, pro koho jsem určený a na kom Ti záleží. Dárkový koš obsahuje vybrané zboží z celého sortimentu Naturely v pěkném košíku. Do poznámky napiš, pro koho je dárkový koš určen a já ho tématicky a nápaditě posládám.
  • 1, 2, 3, 4, 5, bezobal má smysl pro svět
    Jsme sklenice, jsme zásobníky, které skrývají radost a potěšení. Uvidíš v nás, co si kupuješ a navíc, když na nás přispěješ, můžeme se po Tobě jmenovat. Příspěvek na pořízení zásobníků pro bezobalový sortiment, kde za Tvůj příspěvek, může být Tvé jméno nebo firemní logo.
  • Chceš, aby Tvé jméno (logo) každý viděl? Adoptuj si mne. Unesu hodně a díky Tvé podpoře budu nejen já, ale i Tvoje reklama na správném místě.
  • Abych mohl rozdávat víc radosti, je potřeba, aby nás bylo v prodejně víc. Tak si mě vyber a já ponesu Tvé jméno nebo logo firmy jako protislužbičku za Tvůj příspěvek. 
    (Adopce regálu je odměna vhodná pro firmy i jednotlivce, logo či jméno bude na regále viditelné jako Vaše reklama).
  • Maso i nemaso, jogurty i nejogurty, sýry i nesýry, tofu ….Nejen tohle, ale mnoho dalšího Ti budu moci nabídnout díky Tvé štědrosti. Za odměnu může být Tvé jméno nebo logo firmy umístěno na viditelném místě na chladící vitríně. Ty mě chlaďák, já Tobě reklamu. 
  • Jsem místem, na kterém budeš vždy vidět. Umísti svoje logo (40×30) na stěnu v Naturele. Pokud chceš větší logo, přispěj víc. Tvá reklama bude v Naturele viset minimálně po dobu 2 let. 
  • Přispěj na místo, kde se moje zboží stává Tvým.  Přispěj na prodejní pult a ponese Tvé jméno.
    Příležitost pro firmy, mít své logo na viditelném místě jako reklamu.
  • Přispěj na můj rozvoj a já se Ti odměním větší nabídkou zboží, posezením a přátelskou atmosférou. Mám pro Tebe navíc nachystané překvapení ve formě poděkování za Tvůj příspěvek. Dostaneš obří dárkový koš s pestrým výběrem zboží z Naturely, které nápaditě poskládám do krásného koše. Tvoje Naturela. 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector