Přírodní projímadla na zácpu – která to jsou?

Natura Biotika – aktivní vláknina 860

Jak často bych měl chodit na záchod?

Přírodní projímadla na zácpu – která to jsou?

Neexistuje jednoznačně správný počet, jak často byste měli provádět velkou potřebu, ustálená praxe pro zdravého člověka je, že stolici má alespoň jednou denně. Jsou však i lidé, kteří chodí na velkou potřebu po každém jídle. V tomto případě je důležité sledovat konzistenci stolice – jestliže má stolice pevný tvar a vyprazdňování není způsobeno bolestmi, či křečemi, tak je vše v pořádku, i když chodíte na záchod po každém jídle.

Pokud však je vaše stolice řídká nebo ji doprovází píchání v břiše, vaše tělo signalizuje, že není všechno v pořádku, pravděpodobně ani nepřijímá z jídla všechny živiny. Tehdy je důvod pro úpravu trávení.

Zácpa – víte proč vzniká?

Stolice, která je v pořádku, by měla mít pevnou konzistenci, neměla by být vodnatá, žlutá, zelená a neměla by se v ní v žádném případě objevit krev. Při vyprazdňování byste neměli pociťovat nekomfort – jestliže je stolice příliš tvrdá, musíte se více namáhat tlačením, což není přirozené a nemělo by to tak být.

Pokud je vaše stolice tvrdá, nechodíte na velkou potřebu každý den, dokonce se vám někdy stane, že máte ve vyprazdňování i několikadenní přestávku, zaměřte se na řešení tohoto problému.

Důvodů na vznik zácpy může být velké množství – mezi nejvýznamnější samozřejmě patří strava chudá na vlákninu a olejniny, nebo slabý pitný režim.

Přírodní projímadla na zácpu – která to jsou?

Zácpa často vzniká také z psychických důvodů nebo kvůli nedostatku pohybu. Zácpa se také objeví při stresu a očekávání – například před zkouškou, pracovní poradou a podobně.

Pokud se vám stane, že nemůžete jít na velkou v cizím prostředí, je to také psychický blok, který je velmi rozšířený – obávat se můžete nedostatečné hygieny v novém prostředí nebo prostě potřebujete na vyprázdnění své zažité soukromí, což je přirozené. Pozor si však dejte, pokud by se to mělo s vámi táhnout celou dovolenou.

Co hrozí, pokud vaše stolice není pravidelná?

Pokud jste měli někdy zkušenost se zácpou, určitě si vzpomenete na pocit nafouknutého břicha, nadýmání, jednoduše pocit plnosti. Po tom, jak se tělo několik dní nevyprázdní, člověk se cítí těžký, oteklý, často zácpu provázejí i bolesti v oblasti střev, hlavně v levém boku. Jde o celkový nekomfort organismu.

Lidi, kteří trpí zácpou, trápí často i nadváha a hormonální změny. Běžnou komplikací spojenou s dlouhodobou zácpou je nedostatečné vstřebávání živin (náběh na chudokrevnost, nedostatek vitamínů a minerálů).

Co se při zácpe děje uvnitř těla?

Přírodní projímadla na zácpu – která to jsou?

Obsah, který se z těla nedostane pryč se hromadí v tlustém střevě. Nevyloučená strava ve střevě prochází hnilobnými procesy. Čím déle je v kontaktu se sliznicí střeva, tím je nebezpečnější – sliznice střeva je vystavena tlaku a mohou se na ní objevit trhlinky. Hrozí i natržení konečníku.

Častým následkem chronické zácpy je divertikulitida – zánětlivé onemocnění tlustého střeva. Na střevě (hlavně v jeho oslabených částech) vznikají výrůstky (divertikly), které v případě, že se zapálí, mohou způsobit vážné problémy spojené s velkými bolestmi v břiše a krvácením do konečníku.

Co pomáhá na zácpu?

Úkolem našeho článku není jen popsat procesy a problémy spojené se zácpou. Naším cílem je dát vám efektivní a jednoduché rady, které vám pomohou se zácpy zbavit a napravit vaše vyprazdňování tak, aby vám nehrozily zdravotní problémy.

Lidé, kteří trpí zácpou nejčastěji sáhnou po lécích, které jim rychle uleví – projímadla. Ty sice dokáží akutní zácpu vyřešit a pomohou se člověku rychle vyprázdnit, ale neřeší příčiny vzniku zácpy. Častým užíváním projímadel si můžete i ublížit – zvyšují riziko dehydratace organismu a postupně zhoršují i ​​vstřebávání živin.

Přírodní projímadla na zácpu – která to jsou?

Tipy, které vám na zácpu poradíme my, zahrnují hlavně přírodní látky a bylinky. Jsou to šetrné metody bez vedlejších účinků, jejichž dodržování vám neublíží. Jestliže se dodržování těchto rad stane pro vás přirozené, zácpa u vás vymizí úplně.

  1. Voda – dostatečný pitný režim považujeme za základ v boji proti zácpě. Čím je vyšší věk pacienta, tím je vyšší pravděpodobnost, že v těle je nedostatek tekutin (starší lidé mnohem méně pijí) a větší výskyt zácpy. První změnou, kterou ve svém životě musíte udělat je přijímání tekutin – ideálně čisté vody, nebo neslazeného bylinkového čaje. Mnoha lidem k odstranění zácpy pomáhá i káva – její stimulační účinky působí vhodně na peristaltiku střev.
  2. Vláknina – pokud tělu doplníme vlákninu, zlepší se i zpracování potravy a peristaltika. Lžička psyllia denně rozpuštěného ve vodě vám už po několika dnech způsobí výraznou změnu na vašem vyprazdňování. Stejný efekt jako psyllium má na pohyb ve střevech i lněné semínko (rozdrtit, rozžvýkat a zapít sklenicí vody) nebo chia semínka (opět zapít vodou). Všechny tyto látky vážou na sebe zbytky jídel v trávicím traktu a pomohou jim dostat se ven z těla. Nezapomínejme ani na zeleninu a ovoce, hlavně v syrovém stavu. Studie ukazují, že lidé, kteří se stravují převážně rostlinnou potravou, zácpami vůbec netrpí nebo jen velmi vzácně.
  1. Masáž břicha – při problémech se zácpou pomáhá masírovat si břicho ve směru hodinových ručiček – podpoří se prokrvení v těchto oblastech. Na masírování můžete použít sezamový olej, vhodné je břicho před masáží nahřát (termofor, teplý ručník)
  2. Olejniny – k odstranění zácpy doplňte do stravy potraviny s vysokým obsahem olejnin: doporučujeme sezamový panenský olej, mletý mák ale i omega 3 kyseliny ve výživových doplňcích
  3. Sušené ovoce – sušené švestky, datle, nebo fíky dodají tělu vlákninu a podpoří peristaltiku střev
  4. Aloe vera – kvalitní gel z aloe vera je silným akutním pomocníkem
  5. Bylinky na zácpu: pokud zácpu doprovázejí křeče sáhněte po mátě. Vhodný je také čaj z kořene lopuchu, kořen pampelišky, kopřiva, proskurník, lékořice. Všechny tyto bylinné čaje mají podpůrný účinek na trávení
  6. Pohyb a cvičení – peristaltika střev je někdy zastavena kvůli nedostatku pohybu. Doporučujeme proto každý den alespoň půlhodinovou procházku nebo cvičení. Mezi vhodné polohy patří hluboký dřep – „seďte“ v této poloze několik minut denně pro podporu vyprazdňování!
  7. Strava vhodná při zácpě: jak jsme již zmínili – jídelníček si sestavujte tak, aby v něm nechyběly jídla bohatá na vlákninu, oleje a vodu. Výborným tipem proti zácpě je například řídká ovesná kaše. Z koření doporučujeme skořici, kardamon a kvalitní kakao.
  8. Probiotika – důvodem zácpy může být i pomalé trávení. Doplňte si probiotické kultury – ať už přirozeným způsobem (kefír, brynza …) nebo pomocí výživových doplňků (aktivní probiotické látky Saccharomyces boulardii a Lactobacillus reuteri jsou součástí i Masticha Active)

Jiné důvody na zácpu

Zácpa a problémy s vyprazdňováním se častěji vyskytují u žen. Obdobím, kdy se zácpa vyskytuje nejvíce je těhotenství.

Souvisí to se změnou hormonální rovnováhy a tlakem rostoucího bříška na trávicí trakt. V těhotenství se při léčbě zácpy raději vyhněte laxativům – ochráníte tím své miminko.

Budete mít zájem:  Amiotroficka Lateralni Skleroza Priznaky?

Doporučujeme vsadit na přírodní léky proti zácpě a bylinky proti zácpě, které jsme popsali výše.

Ať už se u vás zácpa vyskytuje pravidelně, ale je jen občasným problémem, jsme rádi, že jste se nechali inspirovat našimi radami z přírodní lékárny. Věříme, že díky těmto tipům se zácpy a těžkého vyprazdňování zbavíte.

DOPLŇTE VLÁKNINU

Některé druhy vlákniny mají příznivý vliv na vyprazdňování a usnadňují ho. Mezi ně patří například psyllium, které je spolu s dalšími druhy rozpustné vlákniny součastí produktu Natura Biotika

Pravidelným užíváním vlákniny dokážeme působit nejen na správné trávení, ale také na svou imunitu a cholesterol

Jak na zácpu – jak se zbavit zácpy | BENU.cz

Hodně lidí si myslí, že je trápí zácpa, když se denně nevyprazdňují, ale není tomu tak. Takže co je zácpa? Za zácpu považujeme stav, kdy je vyprazdňování bolestivé, nepravidelné s frekvencí menší než dvě stolice týdně.

Přírodní projímadla na zácpu – která to jsou? Akutní a chronická zácpa

Existují dva typy zácpy:

Akutní zácpa má krátkodobé trvání a je způsobena nejčastěji stresem, změnou prostředí a životního rytmu i odlišnými návyky, méně pijeme, strava neobsahuje dostatek vlákniny. Většinou je akutní zácpa spojená s cestování a sama brzy odezní.

Chronická zácpa má dlouhodobý charakter. Příčiny bývají různé od vážných zdravotních obtíží, jako jsou hemoroidy, rakovina, přes vedlejší účinky zdánlivě nesouvisejících onemocnění, ke kterým patří močového měchýře, gynekologické i neurologické obtíže. Na vině může být i životní styl a některé léky. 

Co pomáhá na zácpu

Co pomáhá na zácpu? Zdravá strava, dostatečný pitný režim, pohyb.

Zdravá strava by měla obsahovat dostatek vlákniny, kterou obsahuje hlavně ovoce a zelenina. Hodně vlákniny obsahuje také psyllium, otruby, nebo lněné semínko.

Pitný režim, měli bychom vypít minimálně 2 litry vody denně. Vhodnou alternativou jsou také bylinkové čaje, které podporují zažívání. Proti zácpě jsou vhodné hořečnaté minerální vody.  Pohyb je důležitý pro správný pohyb střev neboli peristaltiky.

Přírodní projímadla na zácpu – která to jsou? Léky na zácpu

Mezi léky a přípravky na zácpu patří probiotika a  projímadla jsou vhodná hlavně u akutní zácpy, kdy pomohou znovu rozproudit vyprazdňování. Hrozí u nich riziko přílišného užívání, které v konečném výsledku může chronickou zácpu ještě zhoršit. Naše zažívání si na neustálé popohánění projímadly (laxativy) tak zvykne, že se bez nich už samo nedokáže vyprázdnit.

Projímadla na zácpu:

Projímadel existuje několik typů podle toho, jak účinkují.

  • Objemová projímadla zvětšují objem stolice.
  • Kontaktní projímadla podporují činnost tlustého střeva. (Guttalax)
  • Osmotická projímadla na sebe naváží tolik vody, že způsobí průjem.

Probiotika proti zácpě (laktobacily a bifidobakterie) obsahují bakterie, které přirozeně osidlují naše střeva, chrání je a starají se o jejich zdravou funkci. Ve stravě se nachází v kysaných mléčných výrobcích, jako je jogurt, zakysaná smetana nebo acidofilní mléko. 

Zácpa u dětí a kojenců

Zácpa u dětí a kojenců je často spojována se zaváděním příkrmů a také u dětí, která jsou krmená umělým mlékem. Další krizové období nastává ve věku od 2 do 5 let, kdy se děti postupně osamostatňují.

V konzultaci s lékařem je dobré upravit dětem jídelníček, zvýšit množství tekutin a přidat pohyb. Vhodné jsou také laktobacily pro děti, které podporují správné osídlení střev bakteriemi.

 

Pokud vás potrápí zácpa jen občas, třeba na cestách, není důvod se obávat a klidně můžete krátkodobě sáhnout po projímadle. Jestli vás trápí chronická forma zácpy, odhoďte stud a vydejte se raději k lékaři. Nebojte se, nikdo se na vás nebude dívat skrz prsty. Zácpa trápí až 30 % dospělé populace, takže nebude v ordinaci první ani poslední s takovými problémy.

Projímadla      Léky na zácpu

Zácpa (obstipace)

Stáhněte si celý text: Obstipace [doc; 44 kB]

Stáhněte si protokol: Protokol – zácpa [doc; 28 kB]

Odpovídající úprava stravy umožní zlepšit střevní peristaltiku a umožní odstranit projímadla u dětí léčených pro zácpu. Strava dětí musí obsahovat dostatek balastních látek. Tyto látky jsou obsaženy jenom v potravinách rostlinného původu!

Balastní látky nabobtnávají ve střevě, zvyšují tím objem stolice, podporují tím činnost střeva (jeho motilitu-peristaltiku) a urychlují tím střevní pasáž (čas potřebný k vyprázdnění).

Praktické rady:

  • Potraviny, které podporují trávicí proces (doporučuje se jíst je mezi hlavními jídly) jsou jogurty, kefír, kyselé mléko -bakterie v nich obsažené pozitivně ovlivňují přirozenou střevní flóru a mléčný cukr působí projímavě
  • Doporučuje se používat mléčný, ovocný cukr: přidávat je do mléčných výrobků, müsli, ovocných nápojůPOZOR!!! působí projímavě, ale má stejnou energet. hodnotu jako normální cukr
  • K povzbuzení střevní motility se doporučuje:
    • ráno lačnit
    • vypít jednu skleničku vody s 1-2 kapkami ovocného octa
    • čerstvé kyselé zelí a trochu šťávy z kyselého zelí
    • používat „izolované balastní látky“ např. pšeničné otruby zamíchat do jogurtů, tvarohu, müsli, koláčů, polévek, salátů a nebo 3xdenně 1-2 polévkové lžíce otrub zapít vodou. (Pšeničné otruby změkčují stolici, lněné semínka mají podobný účinek). Protože tyto potraviny naboptnávají ve střevě, je potřebné na každou lžičku otrub nebo semínek vypít 1 skleničku tekutin.
  • Postupně zavést do jídelníčku jídla bohatá na balastní látky (počáteční nadýmání může být zmírněno kmínem, fenyklem a anýzem)
  • Dostatek tekutin je nevyhnutností (2-3 litry tekutin denně), ovocné a bylinkové čaje, minerálky, ovocné šťávy bez doslazování
  • Dostatečně žvýkat každé sousto a nechat si dostatek času ke každému jídlu
  • Minimálně 2xdenně jíst čerstvou zeleninu nebo salát připravený z čerstvé zeleniny

Ovoce a zeleninu by měl pacient dostávat v hojném množství. Ovoce a zelenina by měly být čerstvé a ve formě salátů obohacených olejem.

Obzvlášť se doporučuje kyselé zelí, které mimo mechanického působení balastních látek ovlivňuje střevo chemickým drážděním. Působí zde mléčná kyselina, která je obsažena i v ostatních kyselých zeleninových přílohách a ve všech okyselených mléčných výrobcích.

Z okyselných mléčných výrobků jsou doporučovány: mléčné máslo, jogurt, kyselé mléko, tučné mléko, kefír a další.

Střevní peristaltiku pomáhá upravovat také kyselina vinná, jablečná a citrónová. Střevní peristaltika je upravována i po podání pražené zrnkové kávy a nápojů bohatých na kyselinu uhličitou.

Svým termickým účinkem působí na peristaltiku střevní příznivě i studený nápoj, který je podán do lačného žaludku.

Příznivě působí podávání oříšků a mandlí v dávce 150-200 g/den. U obézních pacientů se však tyto potraviny nedoporučují pro svou vysokou kalorickou hodnotu.

BALASTNÍ LÁTKY JSOU OBSAŽENY POUZE V POTRAVINÁCH ROSTLINNÉ POVAHY, DOPORUČOVÁNY JSOU:

  • Obilniny a celozrnné výrobky – např. obilná zrna – ve formě mleté směsi či vloček (např. jako Müsli), celozrnný chléb, šrotový chléb, chléb ze lněných semínek
  • Semínka a jadérka: lněná, sezamová a slunečnicová semínka, dýňová jadérka – změkčená během noci, k snídani s Müsli nebo s jogurtem, nebo míchaná s kyselým mlékem či kefírem
  • Ovoce:
    1. Sušené ovoce – hrozinky, fíky, švestky, meruňky, datle…(event. před použitím změkčit ve vodě)
    2. Čerstvé ovoce – všechny druhy mimo banánů, zejména jabka a hrušky (se slupkou), maliny, jahody, rybíz, angrešt
  • Oříšky, mandle: všech druhů, !!! bohaté na kalorie, při tendenci k nadváze nedávat
  • Zelenina: je možno podávat syrovou ( s olejem nebo se smetanou). Zvláště je doporučováno kyselé zelí, květák, brokolice
  • Luštěniny: Hrášek, bílá i tmavá fazole, čočka
  • Brambory: jsou upřednostňovány před rýží a těstovinami
  • Kyselé mléčné výrobky: jogurt, kefír, kyselé nebo tučné mléko jsou doporučovány pro svůj povzbudivý účinek na střevní peristaltiku
Budete mít zájem:  Kolik léků vyhodíme? Tuny!

POTRAVINY, KTERÉ NEJSOU DOPORUČOVÁNY, PROTOŽE ZHORŠUJÍ ZÁCPU:

  • Cukrovinky – čokolády, pralinky, bonbóny, normální cukr a všechny jídla, ve kterých je obsažen
  • Chléb a pečivo – výrobky z bílé mouky, zákusky, dorty, pečivo
  • Přílohy – neloupaná rýže, těstoviny
  • Moučníky – vaječnomoučné výrobky
  • Nápoje – černý čaj, kakao, červené víno
  • Ovoce – pouze banány a borůvky

POZNÁMKA: Stravu nutno upravit dle věku dítěte. Např. příjem tekutin přizpůsobit věku dítěte, pro batolata a menší děti nedávat oříšky, atd.!!!

Trápí vás zácpa?

Všechny směry celostní medicíny považují střeva za základ zdraví. Jakmile nepracují správně, projeví se to na celém organismu. Zároveň při řešení prakticky jakékoli chronické nemoci, zejména tam, kde je zapojený imunitní systém, začíná léčba vždy od střev.

Proto bych se dnes chtěla věnovat pro někoho možná choulostivému a nepříjemnému tématu a tím je stolice. Důležité je si uvědomit, že je to výsledek procesu těla s tím, co jsme do něj vložili – doslova.

Mělo by být pro nás přirozené tento produkt pokaždé alespoň letmo zkontrolovat a zpozornět při jakékoli abnormalitě. Průjem většinou každý z nás pozná a nebývá problém s určením příčiny a jeho řešením. Horší to bývá se zácpou.

Tou trpí spousta lidí (a většinou jen vlivem špatné stravy) a někdy o tom nevědí. A někdy si toho jsou velmi dobře vědomi.

Pojďme si v první řadě říct, jaká je normální frekvence chození ,,na velkou“. Několikrát jsem slyšela, dokonce i z úst lékařů, že normální je chodit i dvakrát za týden. To je absolutní nesmysl! Uvědomte si, kolikrát denně jíte a jaké množství jídla za den sníte.

Vyloučení stolice by mělo přicházet minimálně jednou, ideálně dvakrát až třikrát za den. Většinou se tak děje ráno a po větším jídle. Jakmile je četnost nižší, tak to, co je určené k exkreci zůstává ve střevech příliš dlouho, dochází ke kvasným a hnilobným procesům a jejich toxické produkty dráždí stěnu střeva.

Ta se postupem času stává propustnější a dochází k pronikání látek, jež měly být dávno pryč, do našeho těla. Játra a ledviny pak mají mnoho práce to zase všechno dostat ven, cítíme se unavení a často se objevují kožní problémy – hlavně ekzémy a akné. Trpí i naše imunita a jsme náchylnější k nemocem a alergiím.

Střevní mikrobiom se mění – začínají převažovat hnilobné bakterie, což vede k nadýmání a plynatosti. Zanesené střevo rovná se zanesené celé tělo.

Další faktor, který nám hlásí zácpu, je vzhled naší stolice. Pro jeho zhodnocení slouží dobře grafická pomůcka – tzv. bristolská stupnice. Existuje více zpracování – většinou se za ideální považuje číslo 3 – 4.

Prostě by ,,to“ mělo vypadat trochu jako banán. Hladký válcovitý tvar, bez prasklin, rýh, nebo příměsí, hnědá barva (ne žlutá, oranžová, červená nebo černá, pokud jste zrovna neměli řepu nebo borůvky :)).

Bobek by měl bez většího úsilí v celku vyklouznout,  ponořit se na dno mísy a neumazat ji. Jakmile je stolice ve formě tvrdých bobků, nebo hodně popraskaná, znamená to že zůstala ve střevě příliš dlouho a vstřebalo se z ní hodně vody.

Špatně ale je i když je trvale řídká nebo ,,načechraná“ – tam může být problém s trávením určité potraviny, nebo dysbióza – nerovnováha bakterií.

Důležitý ukazatel je i náš pocit v břiše. Asi nás napadne, že bolesti břicha, křeče a nadýmání signalizují, že něco není ok. Nucení na stolici by mělo být přiměřeně silné, ale ne absolutně neodkladné a bouřlivé (to bývá například při syndromu dráždivého střeva).

Pro vypuzení stolice byste neměli vynakládat velké úsilí, většinu práce má vykonat střevo svou peristaltikou. A nakonec je důležitý pocit po. Měli byste se cítit příjemně vyprázdněni.

Příliš malé množství stolice, přetrvávající pocit plnosti, obtíže při vyprazdňování – to všechno signalizuje zácpu.

Pokud jste se poznali v některém z příznaků, je potřeba práci střev zlepšit. Můžete si udělat i malý test tzv. rychlosti tranzitu. To znamená, že sníte nějakou výrazně barevnou potravinu – např. řepu nebo borůvky a počkáte, až se vám barva objeví ve stolici. Tak dlouho trvá průchod vaším střevem. U dospělého by to mělo být přibližně 14 – 24 hodin.

Pokud jste jinak zdraví, většinou postačí k úpravě vylučování změna stravy. Kouzlo spočívá v dostatku vlákniny a tekutin. Potraviny bohaté na vlákninu jsou dnes notoricky známé.

Základ vašeho jídelníčku by měly tvořit celozrnné obiloviny a luštěniny a alespoň půl kila zeleniny a ovoce denně. Zeleniny by mělo být o něco víc, než ovoce (kvůli obsahu cukru) a minimálně polovina by měla být tepelně upravená (zejména v zimě).

Takhle jednoduché to je. Takto bude vaše strava dostatečně objemná a vlákniny bude dost, aby se střeva rozhýbala. 

Důležitý je i dostatek tekutin. Když málo pijeme, obsah střev nám doslova vyschne a zkuste protlačit suchou hmotu suchou trubicí, půjde to ztuha. Aneb suchým korytem kámen neprotlačíte.

Připravte se na to, že pokud jste doteď zdravé stravě moc nedali, náhlá změna a velký přísun vlákniny a luštěnin může způsobit nadýmání.

Vaše trávení si musí zvyknout začít vylučovat dostatek enzymů a i střevní mikroflóra se musí přizpůsobit. Chce to čas, lépe je začít zvolna a postupně přidávat.

Můžete si pomoct hořčinami jako je hořec, pelyněk, jablečník, artyčok nebo pampeliška kořen. Střevní mikroflóru můžete podpořit probiotiky.

Lidé trpící chronickou zácpou často inklinují k užívání laxativ. Jednorázové použití nemusí být na škodu, ale opakované dlouhodobé používání projímadel může být návykové. Snadno se tak dopracujete k takzvanému línému střevu a závislosti na laxativech.

V případě potřeby doporučuji přirozeně projímavé potraviny – skvělé jsou vařené švestky (čerstvé i sušené), meruňky, hrušky, podušené jablíčko se skořicí nebo namočená lněná semínka.

Ve zdravých výživách seženete sušenou jablečnou vlákninu, inulin, nebo psyllium.

Nejvíce práce ale uděláte tím, že budete správně jíst, na jídlo se budete soustředit, správně žvýkat a nebudete se přejídat. Pak vám vaše střeva poděkují.

Nezapomínejte na to důležité – trávení začíná již v ústech.

8 účinných přírodních projímadel, která pomáhají proti zácpě

  • Zácpa je léčebně definována jako méně než tři stolice týdně a těžká zácpa je méně než týden.
  • To je obvykle způsobeno pomalým pohybem materiálu přes tlusté střevo.
  • Dvě poruchy omezené na tlusté střevo, které způsobují zácpu, jsou setrvačnost tlustého střeva a dysfunkce pánevního dna.
  • Existuje mnoho příčin zácpy, například léky, špatné stravovací návyky, diety s nízkým obsahem vlákniny, případné zneužití laxativ, hormonální poruchy, nemoci primárně z jiných částí těla, které také postihují střeva a vysoké hladiny estrogenu a progesteronu během těhotenství.
  • Naštěstí existuje několik potravin, které můžete jíst, které působí jako jemné, přirozené laxativa, která pomáhají trávení, bez strašidelných vedlejších účinků prodávaných laxativ.
  • Přírodní projímadla
Budete mít zájem:  Popálenou Natálku zachránilo šest operací

1. Chia semínka

Velkým zdrojem rostlinných omega-3 mastných kyselin jsou semena chia, mají jemné laxativum.

Stejně jako lněná semínka (o níž budeme hovořit níže), semena chia vytvářejí gelovitou konzistenci, když jsou namočené ve vodě, což může pomáhat při mazání střev a přispívat k podpoře pravidelnosti vyprazdňování.

Tento typ vlákniny je vzdálený od populárních doplňků, které používají jako zdroj vlákniny nerozpustná vlákna, čímž vytvářejí hromadění ve střevech, což může skutečně problém ještě zhoršit. Namísto toho semena chia obsahují rozpustnou vlákninu, která je více viskózní, aby pomohla „pohybovat odpadem”.

Chia semena pomáhají promazat střeva, což je skvělé přirozené projímadlo.

Přidejte chia semena do své každodenní stravy tím, že například vytvoříte chia pudink (namočíte chia semena ve vodě nebo v mandlovém mléku a přidáte do jogurtu), přidání semen do smoothie, nebo do domácích džemů.

Aloe je pravděpodobně jedna z nejpopulárnějších léků pro okamžitý laxativní účinek. Na rozdíl od vlákniny, které trvá určitou dobu, než zastaví zácpu, nabízí aloe trochu rychlejší úlevu.

Kromě toho obsahuje aloe vera několik protizánětlivých vlastností, které pomáhají uklidnit zažívací tkáň, což může vést k lepšímu trávení jako celku.

Samozřejmě, ačkoli aloe je mistr na pohybujících se odpad, to stále nešetří příčinu souvislé zácpy. Pokud zjistíte, že používáte aloe pro své laxativní účinky, mohlo by to stát za to, abyste analyzovali vaši dietu a objevili skutečnou příčinu problému.

3. Lněné semínko

Vlákno v lněném semínku je podobné částicím chia ve své schopnosti vytvářet objem stolice a pomáhá zrychlit pohyb stolice přes tlusté střevo.

Ale to není všechno. Olejové a slídové složky lněného semene byly také studovány na schopnost působit jako přírodní laxativa tím, že přitahují vodu do střev a současně mazají tvrdé stolice. To je opravdu klíč k odstranění zácpy, neboť použití objemových vláken, jako je Metamucil, tento problém ještě více zhorší tím, že vytvoří větší objem ve vašich střevách, aniž by mu pomohl vyjít!

Lněná semínka pomáhají vytvářet objem stolice, a zároveň střeva promazávat,což pomáhá přirozeně zmírňovat zácpu.

Přidejte pár polévkových llžic čerstvě nadrceného lněného semínka do vašich denních lahůdek, jogurtu,polévek, kaší atd…

4. Sušené švestky

Téměř všichni slyšeli o tom, že drcené šťávy ze sušených švestek jsou pro zácpu naprosto ideální.

Doporučení zůstává silné, což ukazuje, že švestky (které jsou sušené švestky) jsou ještě účinnější při léčbě zácpy než doplňky psyllium, další oblíbená léčba zácpy. Jedna studie dokonce prohlásila, že vlákno nacházející se v sušených švestkách „zdvojnásobí“ frekvenci pohybu střev s 6 sušenými švestkami dvakrát denně denně.

S tím, co bylo řečeno, nezapomeňte zkusit jíst celé sušené švestky předtím, než se rozhodnete pro šťávu. To vám pomůže vyhnout se špičkám krevního cukru a také zaručíte, že získáte účinky vlákna také.

Vznik špatných bakterií ve střevě v důsledku vysoké, cukrové, zpracované stravy je recept na zažívací potíže, jako je zácpa.

Probiotické potraviny, jako je zelí, kimchi, kombucha a surový jogurt, obsahují prospěšné bakterie a enzymy, které pomáhají bojovat s touto špatnou bakterií. Zaměřte se na přidání alespoň jedné z těchto probiotických potravin k jídlu každý den, aby vaše trávení bylo pravidelné a v pořádku.

Například použijte kysané zelí jako chuťovou příchuť v salátech, nebo zkuste denně pít Kombuchu s jídlem.

6. Tmavě zelené listy

Jako je špenát, pampeliška obsahují nejen rozpustné a nerozpustné vlákno (prokázalo se, že zvyšují průchod odpadu přes tlusté střevo), ale také velké množství hořčíku.

Hořčík je silný elektrolyt, který bohužel většina lidí má v těle nedostatečný.

Mezi obrovským seznamem přínosů je hořčík zodpovědný za vtahování a zadržování vody ve střevech, což pomáhá změknutí stolice a zvyšuje jejich pohyblivost.

7.Jablka a jablečný jablečný mošt

Jedno jablko denně udržuje střeva v pohybu.Tento typ vlákniny, nazývaný pektin, je ve vodě rozpustná forma vlákniny, u které se prokázalo, že stimuluje pohyby střev a zvyšuje jejich frekvenci při pravidelném konzumaci.

Dělá to tím, že zvyšuje „objem“ ve stolici a současně fermentuje mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které stimulují a urychlují pohyb odpadu přes tlusté střevo. Pektin, který se nachází v jablečné šťávě a jablečném octu, pomáhá stimulovat pohyby střev. Výhody jablka tam nekončí.

Kapalina sourozence jablka, jablečný ocet, je také užitečná pro léčbu a prevenci zácpy. Vedlejším produktem jablečné fermentace, která je bohatá na jablečný ocet, je kyselina octová, která pomáhá při normalizaci pH zažívacího systému a současně bojuje proti potenciálně škodlivým bakteriím.

Oba tyto faktory jsou rozhodující, pokud jde o normalizaci trávicí funkce pro hladké, pravidelné pohyby střev.

Nezapomeňte si při nákupu skutečně zkontrolovat, zda se jedná o čistě přírodní produkt.

8. Káva

Ukázalo se, že váš ranní šálek kávy nejen probudí mozek, ale i vaše střeva. Káva obsahuje sloučeninu s názvem kyselina chlorogenová, která byla prokázána ve studiích, která stimuluje pohyb v tlustém střevě.

Jako bonus obsahuje také množství antioxidantů, které mohou napomoci boji proti zánětu, což může pomáhat zmírnit podrážděné střevo. Jedna věc, kterou je třeba poznamenat: káva je podobná aloe v tom, že ano, může být použita k získání rychlého úleva od zácpy.

Nicméně, to by nemělo být používáno nepřetržitě pro jeho laxativní účinky, aniž jste se přestali zabývat příčinou vaší zácpy.

Krása těchto přírodních doplňků spočívá v tom, že nejen pomáhají změknutí stolice, ale současně vyživují střevní výstelku a podporují budoucí zdraví střev. Zkuste přidat několik z nich do své každodenní stravy, a nezapomeňte na potraviny, které naopak zácpu zhoršují, což je běžné pečivo, bílá mouka, maso, uzeniny, hotové pokrmy atd.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector