Příprava ječných krup zabere půl hodiny a rozhodně stojí za to

Ječné kroupy patří k opomíjeným potravinám, které si to vůbec nezaslouží. Nejenže jsou velmi zdravé, ale oceníte je také při hubnutí. Jak působí na naše zdraví, jak vám pomohou při dietě a jak na přípravu ječných krup?

Zatímco naše babičky používaly ječné kroupy úplně běžně jako my používáme třeba rýži, dnes najdete mnoho lidí, kteří je vůbec neznají. Přitom z pohledu nutričních hodnot jde o velmi výživnou potravinu, která hravě strčí do kapsy jiné přílohy, které běžně používáme. Přitom jde o velmi levnou alternativu.

Ječné kroupy – zdraví téměř bez lepku

Ječné kroupy obsahují vitaminy skupiny B, které jsou potřebné pro správné fungování metabolismu, dále pak také vitamín E, který nás chrání před volnými radikály.

Za zmínku stojí i vysoký obsah minerálů (selen, hořčík, zinek, mangan, měď, fosfor) nezbytných pro stavbu kostí a zubů, ale i pro celkovou obranyschopnost. Přispívají rovněž k lepší kvalitě pokožky, snižují cholesterol a hladinu cukru v krvi.

Ječné kroupy navíc neobsahují téměř žádný lepek, jelikož mouka z ječmene má extrémně nízký obsah lepku.

Ječné kroupy a hubnutí

Ječné kroupy oceníte při hubnutí, jelikož jsou skvělou náhradou méně příloh, které obyčejně používáme. Skládají se ze složených sacharidů, z kterých se energie uvolňuje postupně a tak vás zasytí na dlouhou dobu.

Navíc příznivě působí i na zažívání a činnost jater a zvyšují vylučování žluči, čímž pádem napomáhají k detoxikaci organismu.

Konzumace ječných krup zintenzivní činnost střev a podporují vyprazdňování, což se při snaze shodit pár kilo navíc rozhodně hodí.

Ječné kroupy – příprava

Přípravu ječných krup lze pojmout na mnoho způsobů. Můžete je použít jako samostatnou přílohu, udělat z nich nákyp či pomazánku, zahustit jimi polévku nebo jimi doplnit třeba zeleninový salát. Zde vám přinášíme základní recept, jak ječné kroupy připravit.

  • Budete potřebovat:
  • hrnek ječných krup, 2 hrnky vody, sůl, olivový olej, hrnec a sítko
  • Jak na to:
  • Ječné kroupy omyjeme pod kohoutkem teplou vodu a vložíme je do hrnce
  • Přidáme 2 hrníčky horké vodu, špetku soli a pár kapek oleje
  • Po sevření dáme hrnec na nejmenší plamen a vaříme zakryté 20 minut
  • Poté hrnec s kroupami odstavíme a necháme dojít
  • Až se vypaří voda, jsou ječné kroupy připravené pro další zpracování

Tip:

Pokud chcete z ječných krup dělat kaši či pomazánku a potřebujete je tedy zcela rozvařit, vařte je 55-60 minut.

Ječné kroupy – recept na rizoto

  1. Budete potřebovat:
  2. 300 g ječných krup, 300 g žampiónů, 2 cibule, 2 rajčata, 1 paprika, půl lžičky soli, 2 stroužky česneku, pepř, tuk
  3. Jak na to:
  • Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kousky, rovněž žampiony nakrájíme na malé kousky
  • Kousky cibule opečeme na rozpáleném tuku, přidáme žampiony a rovněž opečeme
  • Přidáme ječné kroupy a opékáme je zhruba 4 minuty
  • Poté zalejeme 0,5 litrem vody a necháme dusit
  • Po 5 minutách přidáme česnek, nakrájená rajčata a papriku
  • Na závěr opepříme, osolíme a je hotovo

Náš tip:

Rizoto si můžete ještě posypat nastrouhaným tvrdým sýrem, například parmazánem.

  • Příprava ječných krup zabere půl hodiny a rozhodně stojí za to
  • Příprava ječných krup zabere půl hodiny a rozhodně stojí za to
  • Příprava ječných krup zabere půl hodiny a rozhodně stojí za to
  • Příprava ječných krup zabere půl hodiny a rozhodně stojí za to
  • Příprava ječných krup zabere půl hodiny a rozhodně stojí za to
  • Příprava ječných krup zabere půl hodiny a rozhodně stojí za to
  • Příprava ječných krup zabere půl hodiny a rozhodně stojí za to
  • Příprava ječných krup zabere půl hodiny a rozhodně stojí za to

Houbový kuba krok za krokem – Kuchařka pro dceru

Houbový kuba, anebo též černý kuba, je velmi dobré a velmi prosté jídlo, které si klade nemalý cíl: zasytit na Štědrý den, ať už k obědu, anebo ke slavnostní večeři.

Houbový kuba, i přes tajemný název, obnáší jen uvařené kroupy a namočené, uvařené nebo podušené houby. Hodně hub. Bez jediného mrknutí klidně řeknu, že houby v tomhle jídle hrají hlavní roli.

Nesnažte se je omezovat nebo je použít jen jako doplňující surovinu. Do vedlejších rolí radši obsaďte česnek, tedy mnoho česneku, a majoránku, opět velmi mnoho majoránky. Kmín a pepř tyhle zážitky ještě umocní.

Všechny suroviny pak spolu usmiřte štědrou dávkou sádla a zapečte v troubě do dokonalého celku.

Černou barvu houbový kuba získá použitím podzimní houby zvané stroček trubkovitý, který vypadá skoro jako lišky, jen je tmavý, téměř černý. Pokud ji máte doma v zásobě nasušenou nebo zmraženou, zajásejte, v opačném případě zachovejte klid a použijte jiné sušené houby.

Houbový kuba krok za krokem

Sice jsem se snažila naznačit, že jde o jídlo prosté, ale to neznamená, že se vyznačuje přímočarým postupem.

Houbový kuba musí projít několika fázemi přípravy, než budete moci naservírovat mísu zapečených krup, tak si dovolím projít je jednu za druhou a vysvětlit, co a proč se v nich děje.

Fáze 1: Namáčení

Kroupám i houbám sluší, když je předem namočíte do studené vody.

Kroupy potřebují před vařením přinejmenším propláchnout studenou vodou, než se zbaví zákalu a nečistot, a rozhodně se vyplatí namočit je aspoň na 30 minut až hodinu do studené vody. Maličko nabobtnají a líp vám budou měknout.

Sušené houby též potřebují namočit, aby se alespoň částečně vrátily do původního velkoobjemového a šťavnatého stavu. Můžete na to jít dvěma způsoby:

  1. Přelitím horkou vodou nebo krátkým povařením ve vodě urychlíte proces bobtnání, ale vždycky bude v jídle poznat, že jste použili sušené houby. Zůstane jim jistá houževnatost, troufnu si říct i tuhost.
  2. Namočením do studené vody si sice časově vůbec nepomůžete, na houby budete čekat hodiny a hodiny, než nabobtnají, ale výsledek se o něco víc blíží čerstvým houbám. Nejlépe, když houby namočíte do studené vody den předem.

Příprava ječných krup zabere půl hodiny a rozhodně stojí za to

Fáze 2: Vaření

Podle základních návodů stačí kroupy vařit asi půl hodiny v osolené vodě, slít a použít podle potřeby.

Podle trochu vypiplanějších návodů to chce ještě něco navíc.

Budete mít zájem:  Původcem obezity jsou zejména sacharidy, ne tuky!

Prvním požadavkem na změnu je zcela mírný var. Kroupy by se měly jen lehce převalovat pod bodem varu, nikoli klokotat a bouřit. Toho snadněji docílíte bez pokličky, nezakrytý kastrůlek se snadněji uhlídá, aby se teplota vody nedostala příliš vysoko.

Příprava ječných krup zabere půl hodiny a rozhodně stojí za to

Bouřlivý var vede spíš k tvrdnutí krup na jejich povrchu než k jejich měknutí.

Marie B. Svobodová k tomu píše: „Při vaření krup musí se počítati na dvě hodiny času, protože se nesmí dáti na prudký oheň, a jen tenkráte jsou chutny, když takořka jen botnají.”

Kroupy budou měkké za 20-40 minut, záleží na jejich velikosti.

Když je necháte na plotýnce stát ještě trochu déle, stále budou bobtnat a nabývat na objemu, až postupně vstřebají veškerou tekutinu, měknout však už nebudou.

Na skus budou působit zhruba stejně po půl hodině i po hodině. Takže se nebojte nechat je vařit déle než uvedenou dobu a zvýšit jim tak objem, budete mít víc hotového jídla.

Příprava ječných krup zabere půl hodiny a rozhodně stojí za to

Další vychytávkou je vařit kroupy společně s kouskem másla, případně ve vývaru. Obojí jim přidá na zajímavější chuti. Do třetice můžete ze stejného důvodu vhodit k vařícím se kroupám i kousek celerové bulvy.

Co se týká hub, pokud je máte nabobtnaté, klidně je ještě můžete chvíli povařit, ale nezbytné to není. Teoreticky vzato i po nabobtnání jsou stále syrové, ale jelikož jim v další fázi dopřejete opečení v pánvi, vařit je nemusíte.

Fáze 3: Opečení v pánvi

Jakmile máte měkké kroupy a měkké houby, je čas postavit na plotýnku pořádně velkou pánev nebo kastrol. Nyní se začne vytvářet chuť budoucího houbového kuby.

Jako první se na ní podílí cibule dozlatova opečená na sádle. Je-li pro vás sádlo ve štědrovečerní poledne zakázaný tuk (večer už se na to nehledí), vezměte rostlinný olej, ale počítejte s tím, že právě sádlo odpovídá za velkou část požitku.

Čím víc sádla, tím snáz přivedete nakrájenou cibuli ke kýžené zlato-hnědé barvě. Pokud cibule aspoň trochu plave v bublajícím tuku, nepřipaluje se tolik ke dnu a nehořkne. Když to nepřeženete s teplotou plotýnky a necháte ji běžet jen na střední výkon, stane se pro vás výroba dozlatova orestované cibule jednoduchou záležitostí.

Jakmile budete spokojeni s barvou opečení cibule, přidáte k ní nakrájené nebo nasekané houby a necháte je společně s cibulí 2-3 minuty v teple.

K takovému voňavému základu posléze vmícháte uvařené a scezené kroupy a dochutíte rozetřeným česnekem, v dlani promnutou majoránkou, trochou kmínu a čerstvě mletého pepře, případně dosolíte, pokud cítíte potřebu.

Fáze 4: Odpařování

Můžete ji vynechat, ale až dočtete tento odstavec, jistě sami uznáte, že by to byla škoda.

Teď, když máte všechny suroviny pěkně v jedné pánvi, jim můžete ještě trochu zvýraznit a sladit chuť.

Pokud je nyní podlijete nějakou výraznou tekutinou a chvíli povaříte, aby se tekutina co nejvíc odpařila, zůstane v ní v pánvi právě ta její chuť. Ideální je takto použít aspoň vodu z namáčení hub, ale stejně tak můžete přilít trochu vývaru anebo zbytek šťávy z pečeného masa. Záleží na tom, jak moc se v rámci postních zvyklostí můžete rozšoupnout nebo potřebujete omezit.

Příprava ječných krup zabere půl hodiny a rozhodně stojí za to

Nemusíte tekutinu přilít a odpařit jen jednou, klidně to zopakujte víckrát za sebou. Vždy půl hrnku tekutiny, provařit, odpařit, nechat zahustit a to samé ještě jednou nebo dvakrát. Takhle to vypadá po třetím odpaření nálevu z hub:

Příprava ječných krup zabere půl hodiny a rozhodně stojí za to

Fáze 5: Zapékání

Ve vyhřáté troubě nyní téhle směsi pořídíte zapečenou kůrku, která je pro mnoho lidí u houbového kuby důležitá. Zapečením se zároveň ještě víc spojí všechny chutě dohromady, ale v troubě už nic neměkne, nic se nedopéká doměkka, protože to už měkké je.

Aby se kůrka vytvořila, nesmíte jídlo v troubě zakrývat před žárem. A taky je dobré dát ještě trochu tuku na povrch, protože tuk, jak známo, způsobuje právě to známé dobré zezlátnutí.

Pro ty, kdo kůrku na kroupové směsi rádi nemají, můžu doporučit občasné promíchání a kratší pečení. A naopak.

Suroviny na houbového kubu

Jako první se nabízí otázka, které kroupy použít. Jak známo mají různé velikosti od velkých až po lámanku.

Paradoxně se větší kroupy lépe vaří, ale menší mají lepší chuť. Je to tedy jen na vás, pro co se rozhodnete a jak chcete pojmout výsledné vyznění jídla. Velké kroupy udělají rozsýpavější konzistenci, menší zase budou více spojité.

Ohledně česneku pak platí známé pravidlo, že český má mnohem výraznější chuť a lahodí tomu, na co jsme tu zvyklí.

Až si jednoho dne budete připravovat houbového kubu mimo vánoční svátky, protože je přece tak dobrý, klidně použijte do základu pod cibuli kousek dobré slaniny, jdou i škvarky, anebo do směsi hub a krup přimíchejte zbytky masa ze včerejška.

Postit se?

Technicky vzato svátečnost okamžiku přichází až v předvečer 25. prosince, tedy po setmění na Štědrý den.

Z názvu je patrné, že má jít o večer štědrý, naplněný radostí, očekáváním a dárky, provoněný hojným jídlem. Sem už půst nepatří.

Během dne je to však jiné, přestože není žádný přísný půst nařízený, tradičně se v mnoha rodinách dodržuje a dětem se slibuje návštěva prasátka zlaté barvy, pokud vydrží nedotýkat se cukroví a vyhnout se všem lákadlům.

Vlastně tedy záleží jen na vašem vnitřním přesvědčení, zda kubu podávat už v poledne nebo až večer jako jednu z příloh či jako jeden z chodů. A je jen na vás, zda si k známé dobré chuti pomůžete sádlem a masovým vývarem, nebo zda se jim budete chtít vyhnout.

Na závěr si dovolím jeden historický povzdech Jana Nerudy z roku 1893:

Budete mít zájem:  Zánět Oka U Psa Léčba?

Ty milé lidstvíčko české, poslyš! Tvůj Štědrý večer není pražádný Štědrý večer, abych tak řekl. Není tvůj a není cizí, taková nechutná míchanina jenom, zrovna až k smíchu.

… Vidíme to podnes na národní té štědrovečerní naší hostině po venkově – houbová polívka, černý kuba, vdolky, pískořky s povidly – tuze, tuze málo pro pořádnou hubu! – a já se ti tedy pranic, pranic nedivím, že jsi sobě den ten jaksi přimastilo z kuchyně nečeské, cizí.

Neruda Jan, Drobné klepy, str. 212, Díl III, vydáno 1893 v Praze

Tak ať jsou vaše Vánoce úžasnou směsí těch věcí, které si přejete a máte je rádi.

Příprava ječných krup zabere půl hodiny a rozhodně stojí za to

Suroviny

  • 200 g krup, krupek či kroupové lámanky
  • 30 g sušených hub
  • 2 lžíce sádla
  • 2 cibule
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 2 stroužky česneku (anebo klidně víc)
  • zhruba 2 lžičky soli

Postup

  1. Kroupy dobře properte pod studenou tekoucí vodou v cedníku, nasypte do hrnce, zalijte vodou tak, aby je asi o dva centimetry přesahovala, a nechte zhruba hodinu stát.
  2. Poté slijte, zalijte novou vodou, osolte lžičkou soli, přiveďte k velmi mírnému varu a vařte nezakryté téměř doměkka, trvá to asi 30 minut. Pokud chcete, přidejte k vodě na vaření krup i lžíci másla. Stejně tak můžete kroupy nechat stát na mírné plotýnce déle a nechat je nabobtnat ještě o něco víc. Bude to trvat celkem asi hodinu, než kroupy vstřebají skoro všechnu vodu z vaření.
  3. Ve stejnou dobu, jako namáčíte kroupy, zalijte houby necelým litrem vody, přiveďte k varu, odstavte a nechte zatím pozvolna vychládat a měknout. Pokud chcete mít houby jemnější, namočte je místo zmíněného vaření den předem do studené vody.
  4. Jakmile máte uvařené kroupy, oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Začněte předehřívat troubu na 180 stupňů.
  5. Ve větší pánvi rozpusťte sádlo a z malé části ho použijte na vymazání menšího pekáčku. K horkému sádlu v pánvi přidejte cibuli a při středním žáru plotýnky ji opékejte a občas míchejte, dokud nezměkne a nezačne hnědnout.
  6. Houby sceďte, nálev zachyťte. Houby nasekejte nahrubo, přidejte je k cibuli a ještě 2-3 minuty dál míchejte a opékejte.
  7. K cibuli v pánvi přidejte majoránku, předtím ji ale ve dlaních rozemněte, aby se rozvoněla. Slijte kroupy, pokud u nich zůstala ještě voda, a nasypte je do pánve.
  8. Vezměte 100-150 ml tekutiny z hub – vyhněte se však tomu, co zůstalo na dně, dost často se tam objeví pár malých kamínků, které se hodí leda na vylomení zubu. Přilijte do pánve a nechte asi 5 minut zvolna pobublávat, až se tekutina téměř odpaří. Tento krok můžete opakovat 2-3krát.
  9. Oloupejte česnek, prolisujte ho, všechno společně v pánvi promíchejte. Ochutnejte, a pokud je to potřeba, dochuťte solí.
  10. Směs z pánve rozložte do pekáčku, vložte do trouby a půl hodiny zapékejte. Kroupy mezitím na povrchu sympaticky zezlátnou a místy začnou být křupavé, proto to s časem zapékání příliš nepřežeňte a raději obsah pekáčku občas promíchejte. Podávejte s kyselými okurkami nebo s kysaným zelím.

https://www.kucharkaprodceru.cz/houbovy-kuba/(c) Kucharka pro dceru a Jana Florentyna Zatloukalova, www.kucharkaprodceru.cz, 2014-2017. Pouze pro osobni pouziti. Dalsi sireni podleha schvaleni autorky a ridi se autorskym zakonem.

KROUPY JEČNÉ 500g lámanka – Potraviny domů, nákup online

  • sortiment|
  • značka|
  • dodavatel
  • Pomůžeme Váms objednávkou
  • na telefonu
  • +420 222 714 888
  • po-pá 7-23ne 17-23
KROUPY JEČNÉ 500g lámanka
Příprava ječných krup zabere půl hodiny a rozhodně stojí za to
Značka: Předměřice
Kód zboží: 33749
EAN kód: 8594000891734
DPH: 15%
Dostupnost: skladem
pokračovat v dalším výběru na zboží v košíku
Ječné kroupy oceníte při hubnutí, jelikož jsou skvělou náhradou méně příloh, které obyčejně používáme. Skládají se ze složených sacharidů, z kterých se energie uvolňuje postupně a tak vás zasytí na dlouhou dobu. Navíc příznivě působí i na zažívání a činnost jater a zvyšují vylučování žluči, čímž pádem napomáhají k detoxikaci organismu. Konzumace ječných krup zintenzivní činnost střev a podporují vyprazdňování, což se při snaze shodit pár kilo navíc rozhodně hodí. Přípravu ječných krup lze pojmout na mnoho způsobů. Můžete je použít jako samostatnou přílohu, udělat z nich nákyp či pomazánku, zahustit jimi polévku nebo jimi doplnit třeba zeleninový salát. Zde vám přinášíme základní recept, jak ječné kroupy připravit. Jak na to: ječné kroupy omyjeme pod kohoutkem teplou vodu a vložíme je do hrnce, přidáme 2 hrníčky horké vodu, špetku soli a pár kapek oleje, po sevření dáme hrnec na nejmenší plamen a vaříme zakryté 20 minut, poté hrnec s kroupami odstavíme a necháme dojít, až se vypaří voda, jsou ječné kroupy připravené pro další zpracování. Složení: ječné kroupy.

Dodavatel:

Mlýny J. Voženílek, spol. s r.o.Průmyslová 107, Předměřice nad Labem – Předměř 503 02

Příprava ječných krup zabere půl hodiny a rozhodně stojí za to

Pečení je radost. Hera je pečení! Značka Hera je…

Kód zboží:

Příprava ječných krup zabere půl hodiny a rozhodně stojí za to

Značka: Předměřice

Ječné kroupy oceníte při hubnutí, jelikož jsou skvělou…

Kód zboží:

Celkem komentářů Komentovat

Uvedené ceny jsou v Kč včetně DPH

Síla ječmene: Příprava krup

Kdo by neznal ječmen? Asi každý, nicméně i přesto je jeho využití v podstatě minimální. Situace je dána především tím, že ječné kroupy mnohým z nás v jakési ryzí nezaobalené podobě prostě a jednoduše nechutnají.

A mnohdy se tomu nelze divit. Zakamuflovat se ale dá ječmen hned několika různými způsoby. Jakými? Na to se podíváme v následujících řádcích.

Ještě předtím ale upozorníme na to, jaké účinky má a čeho vlastně přidáním ječmene do jídla docílíme.

Potřebujete zvýšit obsah vlákniny v pečivu nebo knedlících, případně v některých jiných pokrmech? Pak bude samotný ječmen, respektive ječné kroupy, jasnou volbou. Díky němu dojde mimo jiné také ke snížení glykemického indexu.

Jinak je ideální i do některých masových pokrmů. Kroupy tak mohou konzumovat i lidé, kteří mají k jakýmkoli celozrnným potravinám vypěstovaný velký odpor.

Právě jim většinou chybí tolik potřebná vláknina, díky čemuž mohou bojovat s mnohými civilizačními chorobami. 

Příprava ječných krup zabere půl hodiny a rozhodně stojí za to

Jak schovat ječné kroupy do jídla?

Alternativ je opravdu hodně. Tradičně se hodí zamíchat třeba do karbanátků, případně do sekané. Vytvoří ještě zajímavější texturu a chuťově nijak neuškodí, ba naopak.

Většinou jsou relativně neutrální, takže fakticky dodají masovým pokrmům pouze objem. Zapomenout přitom nelze ani na onu zmiňovanou vlákninu. Zamíchat ječné kroupy není problém ani do pečiva nebo knedlíků.

Budou vám určitě chutnat.  

Ječná mouka jako zajímavý kompromis

Máte obavy z jakékoli přítomnosti ječných krup v pokrmu? Možná ano, někteří okamžitě poznají, že je něco jinak. Pro takovéto případy je jako ušitá ječná mouka. Její vlastnosti jsou skvělé a pečivo z ní jedinečné. Výborné jsou mimo jiné třeba také palačinky. I zarytí odpůrci ječmene si pochutnají a nebudou o něm možná ani vědět. Pokud jim to tedy neprozradíte.

Škola vaření ze zdravých surovin: Kroupy zasytí i zahřejí

Nebojte se novinek v kuchyni, uvidíte, že vás mile překvapí

V dalším dílu seriálu Škola vaření ze zdravých potravin vám představujeme kroupy. Hodí se totiž pro chladné dny, protože umí zahřát a zasytit. Zkuste naše recepty! Překvapí vás.

Některá jídla nemusejí být složitá na nákup i postup. Někdy stačí jednoduché suroviny, snadné vaření, a dobrota je na světě. A ještě navíc, když je to za málo peněz… Ideální kombinace!

Mezi takové potraviny patří i kroupy. Další potravina ze zdravé výživy, kterou vám představujeme, abyste věděli, co dobrého si z ní můžete udělat. Co jsou tedy kroupy zač? „Vznikají broušením obalové vrstvy obilného zrna a vyrábí se z ovsa, pšenice a také ječmene,“ objasňuje specialistka na výživu Iva Veselá z poradny Food Life.

Jaké jsou? Dobře stravitelné, přitom na rozdíl třeba od kuskusu zaplní žaludek. Chutnají lehce po oříšku a zrna mají jen neznatelně větší než třeba rýže. Vybrat si můžete ječné, pšeničné, ovesné či špaldové. Cena za 500 gramů je od 18 do 35 korun.

Co umí?„Ječmen preventivně působí proti srdečně-cévním chorobám, žaludečním a střevním potížím. Snižuje hladinu cholesterolu a lipidů v krvi a je velmi účinný proti zácpě.

Na rozdíl od ostatních obilovin má nižší podíl lepku.

Ječné a ovesné kroupy se melou v různých stupních hrubosti na velké, střední a malé, perličky a lámanku a téměř všechny můžete koupit v obchodech zdravé výživy,“ vysvětluje odbornice.

Co s nimi?„Kroupy můžete používat všude tam, kde byste použili jinou přílohu – do polévek na zahuštění, zapékání nebo jako samostatnou přílohu,“ radí kouč zdravého životního stylu Martin Škába.

Z krupek můžete připravit třeba i pomazánku nebo je smíchat se zeleninovým salátem a doplnit kuřecím masem. My vám představujeme tipy, které jsme uvařili i ochutnali.

Stojí za to! A cena jednoho jídla pro dvě osoby? Zhruba 50 Kč!

Pro 2 osoby potřebujete: 100 g ječných krup, 1 litr vody, 1 cibuli, 1 mrkev, půlku celeru, petržel, lžíci oleje, hrst kopru nebo petrželky, pepř, sůl

Polévky jsou teď jedním z nejlepších jídel, která vás zahřejí

Postup: Zeleninu nakrájejte na kostičky nebo sirky. Na rozpáleném oleji orestujte nejprve zeleninu, pak přidejte vodu, doveďte k varu, stáhněte plamen a nechte bublat zhruba půl hodiny, abyste měli vývar. Pak přidejte kroupy a ještě zhruba dalších 15 až 20 minut povařte. Pak osolte, opepřete. Servírujte s nasekanou petrželkou.

Náš tip:Skvěle do ní chutná jemně nastrouhaný kozí sýr nebo parmezán.

Pro 2 osoby potřebujete:100 g špaldových krup (kernotto), 1–2 cibule, 3 žampiony nebo sušené houby, 2 stroužky česneku

Na tohle jídlo nedejte během zimy dopustit: je snadné, lehké a syté

Postup:Kernotto důkladně propláchněte pod tekoucí vodou, vložte do hrnce se studenou vodou, osolte, přidejte kapku oleje a vařte pod poklicí bez míchání. Po 40 až 50 minutách je zrno měkké. Nechte ještě 5 minut dojít.

Mezitím si na pánvi orestujte cibuli a poduste houby. Pak vše promíchejte spolu, přidejte lisovaný česnek. Servírovat můžete se sýrem či salátem z kysaného zelí a červené papriky, který vám z toho udělá vitamínovou bombu.

Pro 2 osoby potřebujete:100 g krup, záleží na vás jakých, půlku malé dýně hokkaidó nebo třeba menší lilek, sójovou omáčku, strouhaný sýr

Pokud už neseženete dýni či ji nemáte zmrazenou, zkuste lilek nebo cuketu

Postup:Kroupy dejte vařit do studené vody na 30 minut, máte-li špaldové, vařte 50 minut na mírném plameni. Mezitím si nakrájejte na kostičky dýni, rozpalte pánev, stáhněte, přidejte olej a na něj dýni.

Osmahněte, nakapejte sójovou omáčku Shoyu nebo Kikkoman (přesně se chutí k dýni hodí), smíchejte, přiklopte a nechte tak 5 minut dusit na mírném ohni. Pak celou směs nasypte do přecezených krup, promíchejte a nechte spolu dojít.

Můžete přidat strouhaný sýr.

Nezkusíte naše tipy? Nebo máte ty své? V úterý se můžete těšit na bio zdravé cukroví…

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector