Pozor, ve vínech jsou syntetická barviva

Získejte přehled o vývoji ceny ve vámi vybraném období.

Pozor, ve vínech jsou syntetická barviva

PEZ dávkovač s bonbóny PEZ, 25.5g

Aktuálně nejnižší cena: 54 Kč

6 měsíců 30 dní Pozor, ve vínech jsou syntetická barviva

PEZ dávkovač s bonbóny PEZ, 25.5g

Aktuálně nejnižší cena: 54 Kč

Pozor, ve vínech jsou syntetická barviva

PEZ dávkovač s bonbóny PEZ, 25.5g

Aktuálně nejnižší cena: 54 Kč

Bonbóny PEZ s pohádkovými a filmovými postavičkami POZOR! Dodaný motiv se může lišit podle aktuálních skladových zásob (Jurský svět, Sněhurka a sedm trpaslíků, Hledá se Nemo, Looney Tunes a další) Složení: cukr, glukózový sirup, kyselina citrónová, regulátor kyselosti: citrát sodný; ztužený rostlinný tuk, emulgátor: E471; aroma, potravinářská barviva: citrón (saflor, koncentrovaná citrónová šťáva), pomeranč: (paprika), třešně (hroznové víno, černý rybíz, černá mrkev). Neobsahuje umělá barviva, laktózu a lepek. Celý popis

Produkt nemá žádné parametry.

Produkt nemá žádné recenze.

PEZ dávkovač s bonbóny PEZ, 25.5g zákazníků doporučuje tento produkt zákazníků nedoporučuje tento produkt

Produkt nemá žádné recenze.

PEZ dávkovač s bonbóny PEZ, 25.5g

Produkt nemá žádné parametry.

Bonbóny PEZ s pohádkovými a filmovými postavičkami

POZOR! Dodaný motiv se může lišit podle aktuálních skladových zásob (Jurský svět, Sněhurka a sedm trpaslíků, Hledá se Nemo, Looney Tunes a další)  

Složení: cukr, glukózový sirup, kyselina citrónová, regulátor kyselosti: citrát sodný; ztužený rostlinný tuk, emulgátor: E471; aroma, potravinářská barviva: citrón (saflor, koncentrovaná citrónová šťáva), pomeranč: (paprika), třešně (hroznové víno, černý rybíz, černá mrkev). Neobsahuje umělá barviva, laktózu a lepek.

Chybí či je nepravdivý některý důležitý parametr? Uvedené informace jsou pouze orientační, před zakoupením ve vybraném obchodě doporučujeme ověřit, že prodávaný model má klíčové vlastnosti dle vašich požadavků. I když se snažíme o maximální přesnost informací, bohužel nemůžeme zaručit jeho 100% správnost. Ceny produktů jsou uváděny včetně DPH.

Kontaktujte nás

{„Oblíbené kategorie“:[[„Rybářské bundy a vesty“,“https://rybarske-bundy-a-vesty.heureka.cz/“],[„Autoalarmy“,“https://autoalarmy.heureka.cz/“],[„Pelíšky a boudy pro psy“,“https://pelisky-boudy-psy.heureka.cz/“],[„Dětské vyšívání“,“https://detske-vysivani.heureka.cz/“],[„Chlazení“,“https://chlazeni.heureka.cz/“],[„Dámské lyžařské kalhoty“,“https://damske-kalhoty.heureka.cz/f:15141:22425137/“],[„Nabíječky autobaterií“,“https://nabijecky-a-startovaci-boxy.heureka.cz/f:12807:606433/“],[„Prodlužovací kabely 40 m“,“https://prodluzovaci-kabely.heureka.cz/f:17350:34995236/“],[„Dětské bezlepkové kaše“,“https://mlecne-kase.heureka.cz/f:19523:1/“],[„Dámské boty adidas“,“https://damska-obuv.heureka.cz/f:7497:40488821/“]],“Vybrané značky“:[[„Bonbóny Rapunzel“,“https://bonbony.heureka.cz/f:19784:7612795/“],[„Bonbóny G & G“,“https://bonbony.heureka.cz/f:18288:21270593/“],[„Bonbóny Kalfany“,“https://bonbony.heureka.cz/f:18288:1669811/“],[„Bonbóny Sulá“,“https://bonbony.heureka.cz/f:18288:1912762/“],[„Bonbóny Tic Tac“,“https://bonbony.heureka.cz/f:18288:19488350/“]],“Jak vybrat nejlépe“:[[„Jak vybrat kojící polštář?“,“https://kojici-polstare.heureka.cz/poradna/jak-vybrat-kojici-polstar/“],[„Jak vybrat posilovací věž?“,“https://posilovaci-veze.heureka.cz/poradna/jak-vybrat-posilovaci-vez/“],[„Jak vybrat erotické plavky?“,“https://damske-eroticke-plavky.heureka.cz/poradna/jak-vybrat-eroticke-plavky/“]],“Vybrané produkty“:[[„unuo čepice Kočka a pes holka“,“https://detske-cepice.heureka.cz/unuo-cepice-kocka-a-pes-holka_3/“],[„JUSKUV dvounožkový hřeb / Chrániče dna Barva: zlatá“,“https://slove-soucasti.heureka.cz/juskuv-dvounozkovy-hreb-chranice-dna-barva-zlata/“],[„Fiji Still Pet 1000 ml“,“https://vody.heureka.cz/fiji-still-pet-1000-ml/“],[„Decor By Glassor Narozeninové svíčky z včelího vosku sada“,“https://dortove-svicky-a-fontany.heureka.cz/decor-by-glassor-narozeninove-svicky-z-vceliho-vosku-sada/“],[„Head Team 4ks“,“https://tenisove-mice.heureka.cz/head-team-4ks/“],[„Afelo Kožené capáčky pingu fialový“,“https://kojenecka-obuv.heureka.cz/afelo-kozene-capacky-pingu-fialovy/“],[„4Home Skleněná dóza s víkem Bamboo 950 ml“,“https://dozy-na-potraviny.heureka.cz/4home-sklenena-doza-s-vikem-bamboo-950-ml/“]],“Doporučujeme“:[[„Srovnání cen plynu“,“https://energie.heureka.cz/plyn/kalkulacka-cen-plynu“],[„Srovnání cen elektřiny“,“https://energie.heureka.cz/elektrina/kalkulacka-cen-elektriny“],[„Nábytek“,“https://nabytek.heureka.cz/“],[„Oblečení a móda“,“https://moda.heureka.cz/“],[„Playstation 5″,“https://herni-konzole.heureka.cz/sony-playstation-5/“],[„Sedací soupravy“,“https://sedaci-soupravy.heureka.cz/“],[„Bazény“,“https://bazeny.heureka.cz/“],[„Respirátory“,“https://respiratory.heureka.cz/“]]}

Umělá barviva: Na která si dát pozor? | CEFF

Dub172016

Pozor, ve vínech jsou syntetická barviva Kolikrát se při nákupu potravin přistihnete, že jídlo nakupujete očima? Obchodníci i výrobci to dobře vědí, i proto se potraviny vylepšují různými přídatnými látkami. Důležitou roli mají v tomto směru i barviva. Kterým je lepší se vyhnout? A upřímně…čím jste letos barvili velikonoční vajíčka? 🙂

Máte vedle sebe dvě jablka – jedno je menší, po zimě už trochu scvrklé, druhé velké, kulaté s vypjatou a vyleštěnou slupkou.

Hádanka zní: po jakém sáhnete? Nebo jinak – budou lepší nevzhledná domácí limonáda, nebo sytě červený sycený nápoj, který vás uhodí do očí při projížďce supermarketem? Odpovědět si musíte sami.

Možná ale po přečtení tohoto článku změníte názor a vydáte se směrem méně pohledných, ale zato zdravých a chutných potravin.

Barviva dělají jídlo hezčí

Jako spotřebitelé máme rádi hezké věci. Barevné nanuky i cukrátka, růžovou šunčičku, která neviděla maso ani z rychlíku, takže si musí dát lehký růžový přeliv. A k tomu právě slouží barviva. Potravině dávají zpravidla nepřirozenou barvu a propůjčují jí lákavý vzhled.

O škodlivosti barviv se vedou již dlouho diskuze. Existují potraviny, ve kterých je jejich použití zakázáno. Jde například o dětskou výživu, ovocné džusy nebo med). U některých potravinářských barviv byl prokázán negativní vliv na lidské zdraví (např.

způsobují alergii, migrény, dětskou hyperaktivitu). Bylo proto přijato opatření, kdy se na potravinách obsahujících konkrétní barviva, objevuje varovný nápis: Přítomnost použitých barviv může nepříznivě ovlivnit činnost a pozornost dětí.

O jaká umělá barviva jde?

  • E102 – Tartrazin (potravinářská žluť 4) – může způsobovat alergie, dětskou hyperaktivitu, migrény. Používá se např. v hořčicích.
  • E110 – Žluť SY (potravinářská žluť 3) – může být příčinou alergií. Toto barvivo najdete v limonádách nebo instatních polévkách.
  • E122, E124 (potravinářské červeň) – bývá příčinou hyperaktivity, alergií, astmatu. Najdete ho v cukrovinkách.
  • E132 – Indigotin (potravinářská modř 1) – může být příčinou nevolnosti, alergií, vyrážek. Použití nachází v cukrovinkách.
  • E133 – Brilantní modř (potravinářská modř 2) – může podpořit vznik rakoviny nebo dětskou hyperaktivitu. Najdete ji v cukrovinkách.
  • E151 – Brilantní čerň – také toto barvivo může způsobit hyperaktivitu a nachází se ve sladkostech.

Pozitivní obrat v barvivech

Vzhledem k nařízení, kdy musí být na obale potraviny, ve které se nachází podobná barviva, varovný nápis, začala řada výrobců umělá barviva nahrazovat přírodními. Stále se s nimi ovšem v některých výrobcích setkat můžete. Vyplatí se proto především u cukrovinek sledovat obaly.

Kontrola burčáků prokázala přídavek vody, syntetická barviva i zneužití názvu

Výsledky komplexních laboratorních rozborů burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM) ukázaly, že prodejní sezóna v roce 2017 přinesla vyšší podíl nevyhovujících vzorků, než v předchozích letech.

V loňské sezóně inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) prověřili celkem 458 prodejních míst burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM).

V 51 případech inspektoři vedle kontroly provozovny a dokumentace přistoupili i k odběru vzorku pro analýzu v laboratoři.

Inspektoři uskutečnili kontroly u prodejců i u výrobců, a to zejména u těch, jejichž vzorky v minulosti nevyhověly požadavkům právních předpisů. Tyto odběry se ve zvýšené míře uskutečňují i na základě podnětu spotřebitele.

Laboratorní rozbor prokázal pochybení u sedmi vzorků, přičemž v některých případech vzorek nevyhověl ve více hodnocených znacích.

Inspektoři zjistili pochybení u následujících parametrů: přídavek vody (až 26%), etanol z přidaného cukru, syntetická barviva: azorubin, tartrazin, patentní modř V, nedeklarovaný oxid siřičitý, neodpovídající geografický původ (zneužití chráněného tradičního výrazu – burčák). Kompletní přehled vyhovujících i nevyhovujících vzorků viz tabulka níže.

Dále inspektoři při kontrolách u šesti provozovatelů zjistili, že prodávali burčák a ČZHM bez úředně schválené průvodní dokumentace a na místě uložili opatření o zákazu uvádění potraviny na trh.

V předchozí sezóně 2016 inspektoři odebrali k laboratornímu rozboru 69 vzorků a nevyhověly 4 z nich, v roce 2015 prošlo laboratoří 79 vzorků a požadavkům právních předpisů nevyhověly 2 vzorky.

Při kontrole burčáku a ČZHM se SZPI mj. zaměřuje na hygienu prodeje, senzorické požadavky – inspektor na místě hodnotí chuť, vůni a barvu nápoje, označování a průvodní dokumentaci.

Při odběru vzorku laboratoř SZPI v Brně prostřednictvím hodnot izotopových poměrů stabilních izotopů vodíku měřených na nukleární magnetické rezonanci a izotopových poměrů stabilních izotopů kyslíku a uhlíku měřených na hmotnostním spektrometru, prověřuje geografický původ hroznů, ze kterých byl burčák vyroben. Dále je sledována např. přítomnost syntetických barviv, etanolu z přidaného cukru, nebo množství přidané vody.

Burčák je národní legislativou chráněný tradiční výraz, jehož použití je vyhrazeno pro částečně zkvašený hroznový mošt vyrobený z hroznů révy vinné sklizených a zpracovaných v České republice v daném roce a prodejní sezóna je ohraničena obdobím od 1. 8. do 30. 11.

Výrobek totožných parametrů, ovšem vyrobený z hroznů sklizených mimo ČR, je možné prodávat pod názvem „částečně zkvašený hroznový mošt“, nikoliv „burčák“.

Případné zneužití tradičního výrazu – burčák je považováno za klamání spotřebitele a SZPI v takových případech přistupuje k zahájení správního řízení a uložení pokuty.

Přehled hodnocených vzorků burčáku a ČZHM

Provozovna KO Výrobce* Dodavatel* V/N** Důvod laboratorního nevyhovění
VD Vinotéky s.r.o., Pražská 248/39,779 00 Olomouc ANNOVINO a.s., Nejdecká 714, 691 44 Lednice ANNOVINO a.s., Nejdecká 714, 691 44 Lednice V
Víno Sýkora Distribuční s.r.o., Martinovská 3168/48, 723 00 Ostrava Pavlovín, spol. s.r.o. Hlavní 666, 691 06 Velké Pavlovice Pavlovín, spol. s.r.o. Hlavní 666, 691 06 Velké Pavlovice V
  • Petr Krause, Za Splavem,
  • 734 01 Karviná – Ráj
  1. Vinařství Forman Josef,
  2. 691 86 Perná 260
  • Vinařství Forman Josef,
  • 691 86 Perná 260
V
  1. Petr Krause, Za Splavem,
  2. 734 01 Karviná – Ráj
  • Vinařství Forman Josef,
  • 691 86 Perná 260
  1. Vinařství Forman Josef,
  2. 691 86 Perná 260
V
Ing. Martin Pražák, 783 16 Tovéř
  • Ing. Martin Pražák, Horní Úlehla 324/32, provozovna:
  • 783 16 Tovéř
PanJaBar s.r.o., Znojemská 530, 691 23 Pohořelice V
Hana Kováčová, náměstí J. A. Komenského 2, 739 44 Brušperk
  1. Karel Kachyňa, Na Aleji 993,
  2. 691 02 Velké Bílovice
  • Karel Kachyňa, Na Aleji 993,
  • 691 02 Velké Bílovice
V
Miloslav Doležal, Čs. partyzánů 26, 537 01 Chrudim Sýkorová Petra, Čejkovice 778, 696 15 Čejkovice, Sýkorová Petra, Čejkovice 778, 696 15 Čejkovice, V
Marie Ješinová, Tyršova 10, 517 54 Vamberk Vinařství V & M Zborovský, 691 06 Velké Pavlovice Víno Jelenová s.r.o., Dolní Luční 141/7, 691 41 Břeclav V
YI MA NEI LI s.r.o., Fortenská 139, 537 01 Chrudim Vinařství Petr Marada, Mikulčice 598, 696 19 Mikulčice VELKOOBCHOD VÍN s.r.o., V Aleji 1354, 290 01 Poděbrady V
Pavel Bydžovský, Nerudova 198/36, 500 02 Hradec Králové vyrobeno: Vinařství Pavlovín s.r.o., č.p. 52, 691 74 Bohumilice Pavlovín, spol. s.r.o., Hlavní 666, 691 06 Velké Pavlovice V
Víno Kovacs, s.r.o., Horova 883, 500 02 Hradec Králové Kovacs s.r.o., Novosedly 35, 691 82 Novosedly Víno Kovacs s.r.o., Novosedly 35, 691 82 Novosedly V
Šárka Vojtková, Nad Přehradou 3443/6, 669 02 Znojmo Šárka Vojtková, Nad Přehradou 3443/6, 669 02 Znojmo Šárka Vojtková, Nad Přehradou 3443/6, 669 02 Znojmo V
Libor Nazarčuk, Zámecké náměstí 69, 691 44 Lednice CHATEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice, a.s., Vinařská 407, Valtice CHATEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice, a.s., Vinařská 407, Valtice V
RASTY, spol. s r.o., Tř. Maršála Malinovského 1304, 686 01 Uh. Hradiště Vinařství Tomáš Jurák, 687 38 Nedakonice Ráj Vína s.r.o. Lannova 2061/8110 00 Praha 1 V
Petr Svoboda, 696 34 Žarošice 354 Petr Svoboda, 696 34 Žarošice 113 Petr Svoboda, 696 34 Žarošice 113
  1. V
Libor Bobojčev, Ivanovické náměstí 6/25, 620 00 Brno Vinařství Červinka, spol. s.r.o., Horní Věstonice 25, 691 81 Horní Věstonice Vinařství Červinka, spol. s.r.o., Horní Věstonice 25, 691 81 Horní Věstonice
  • V
Ing. Patrik Komárek, Drobného 291/10, 602 00 Brno Pavel Stávek, 691 07 Němčičky 255 Pavel Stávek, 691 07 Němčičky 255 V
  1. Boleslav Komárek Prodejní stánek – roh ulic Legionářská a Úvoz,
  2. 664 34 Kuřim
Boleslav Komárek, Hliniště 27, 692 01 Mikulov Boleslav Komárek, Hliniště 27, 692 01 Mikulov V
Víno & Destiláty s.r.o., náměstí 28. dubna 1069/2, 635 00 Brno Vinařství V&M Zborovský, Nádražní 18, 691 06 Velké Pavlovice Vinařství V&M Zborovský, Nádražní 18, 691 06 Velké Pavlovice V
  • Marie Rozková, Prodejní stánek,
  • 671 63 Lechovice 156
Marie Rozková, 671 75 Jezeřany-Maršovice 238 Marie Rozková, 671 75 Jezeřany-Maršovice 238 V
  1. Luboš Grúber, Sušilova 159,
  2. 687 71 Bojkovice
  • Jan Tomaštík, Záhumenice 74,
  • Dolní Bojanovice
  1. Jan Tomaštík, Záhumenice 74,
  2. Dolní Bojanovice
V
  • Miroslav Ludvík, Nádražní 381,
  • 693 01 Hustopeče
  1. Pavel Košulič,*** Údolní,
  2. Hustopeče 693 01
  • Pavel Košulič,*** Údolní,
  • Hustopeče 693 01
N Přídavek exogenní vody (25 %), ethanol z přidaného cukru (4,26 % obj.)
Jana Kurková, Masarykova 173, 40001 Ústí nad Labem VÍCHY s.r.o., Petr Kunc Bzenec, Fr. Palackého 1201 Martin Kurka – KVD, Školní 84, Velké Březno 403 23 V
České vinařství Chrámce s.r.o., Chrámce čp. 32, 434 01 Chrámce České vinařství Chrámce s.r.o., Chrámce čp. 32, 434 01 Chrámce České vinařství Chrámce s.r.o., Chrámce čp. 32, 434 01 Chrámce V
Lucie Pokorná, Husova, Liberec Ing. Zdeněk Janoušek, Nádraží 472, Rakvice Karel Sedlák, Prostřední Lánov 318, 543 41 Lánov V
VELBUR s. r. o., Mimoňská 3090, 47001 Česká Lípa Pavel Mikulica, Vrbice 21, 691 09 VELBUR s.r.o., Bělehradská 23, 120 00 Praha 2 V
Víno Kovacs, s.r.o., Nádražní 1072, 511 01 Turnov 2 Víno Kovacs, s.r.o., Novosedly 35, 691 82, Novosedly Víno Kovacs, s.r.o., Novosedly 35, 691 82, Novosedly V
Vít Mikulášek, Litvínovická 1594 – Prodejní stánek u cesty, 370 01 České Budějovice Šárka Vojtková Nad Přehradou 3443/6, 669 02 Znojmo Šárka Vojtková Nad Přehradou 3443/6, 669 02 Znojmo V
Olga MAKOVCOVÁ, Tržní nám. 2534, 391 01 Tábor Vinařství V& M Zborovský, v.o.s. Nádražní 18, 691 06 Velké Pavlovice Vinařství V& M Zborovský, v.o.s. Nádražní 18, 691 06 Velké Pavlovice V
PZP-Group s.r.o., náměstí Míru 209, 388 01 Blatná Petr Skoupil, Čejkovská 450, 691 02 Velké Bílovice, provozovna Sadová 1399, Velké Bílovice Petr Skoupil, Čejkovská 450, 691 02 Velké Bílovice, provozovna Sadová 1399, Velké Bílovice V
Radek Fialka, Husovo náměstí, Polná (stánek) plněno v: Vinařství Noemi s.r.o., Brno CZ Pastra s.r.o., Zábrdovicá 2, Brno V
Pavel Kališ, Hornoměstská 360/31, 594 01 Velké Meziříčí plněno v: Vinařství Noemi s.r.o., Brno CZ Pastra s.r.o., Zábrdovicá 2, Brno V
Ivana Urbanová, Sezimovo náměstí, 588 13 Polná Vinařství V a M Zborovský, v.o.s., Nádražní 18, 691 06 Velké Pavlovice Vinařství V a M Zborovský, v.o.s., Nádražní 18, 691 06 Velké Pavlovice V
VELBUR s. r. o., Brněnská 360, 674 01 Třebíč MITOMA Vrbice s.r.o., Vrbice 421 VELBUR s.r.o., Bělehradská 23, 120 00 Praha 2 V
Miroslav Andráš, Lánecká, 58291 Světlá nad Sázavou (stánek) Miroslav Andráš, Jaroměřice nad Rokytnou Miroslav Andráš, Jaroměřice nad Rokytnou N
  1. Přídavek exogenní vody (26 %),
  2. ethanol z přidaného cukru (5,05 % obj.),
  3. syntetická barviva: tartrazin, patentní modř V, azorubin
Jiří Bogáš, Brněnská 968/26, 323 00 Plzeň Vinařství u Kapličky s.r.o., Vinařská 484, 691 05 Zaječí Vinařství u Kapličky s.r.o., Vinařská 484, 691 05 Zaječí V
Libuše Golčáková, Sladkovského 585/21, 326 00 Plzeň Ing. Vladimír Procházka VAPRO Pod Vinicemi 7, 301 66 Plzeň Ing. Vladimír Procházka, Rabštejnská 14, 323 00 Plzeň 23, provozovna Vapro, Pod Vinicemi 7, 301 66 Plzeň V
BOHEMIA SEKT, s.r.o., Smetanova 220/0, 332 02 Starý Plzenec BOHEMIA SEKT, s.r.o., Vinařství Víno Mikulov, K Vápence 1675, 692 01 Mikulov BOHEMIA SEKT, s.r.o., Smetanova 220, 332 02 Starý Plzenec, expediční středisko: BOHEMIA SEKT, s.r.o., K Vápence 692 01 Mikulov V
VD Vinotéky s.r.o., 301 00 Plzeň – Chotíkov Vinařství Lednice Annovino a.s., Nejdecká 714, 691 44, provozovna Podhorská 74c, 466 01 Jablonec Vinařství Lednice Annovino a.s., Nejdecká 714, 691 44 V
Tomáš Pulkráb, Pražská 2, 280 02 Kolín Vinařství V M Zborovský, v.o.s. Vinařství V M Zborovský, v.o.s. V
Ondřej Nepovím, 92, 286 01 Drobovice Mikulovská Viktorie, s.r.o., Pod Platanem 275/12, 692 01 Mikulov Mikulovská Viktorie, s.r.o., Pod Platanem 275/12, 692 01 Mikulov V
Michal Procházka, Hlavní, 251 68 Sulice Kern, Březí u Mikulova Kern, Březí u Mikulova N Nedeklarovaný Oxid siřičitý
Richard Šplíchal, Rybalkova 259/9, 101 00 Praha Vinné sklepy Maršovice v.o.s. Vinné sklepy Maršovice v.o.s. V
Marcel Křivánek, Koněvova 128/2a, 130 00 Praha Vinařství Král, Lukáš Král, Krumvíř 160 Vinařství Král, Lukáš Král, Krumvíř 160 N Nedeklarovaný Oxid siřičitý
Radim Doležalík, Pod Šenkem, 744 01 Frenštát pod Radhoštěm Karel Reichman, Zelnice 586/23, 691 06, Velké Pavlovice Karel Reichman, Zelnice 586/23, 691 06, Velké Pavlovice V
Radim Doležalík, Pod Šenkem, 744 01 Frenštát pod Radhoštěm Karel Reichman, Zelnice 586/23, 691 06, Velké Pavlovice Karel Reichman, Zelnice 586/23, 691 06, Velké Pavlovice N Syntetické barvivo: azorubin
Zdeněk Hulata, Karlova 344/2, 614 00 Brno Vinařství Hulata, Němčičky Vinařství Hulata, Němčičky V
Marie Rozková, Kozí 684/8, 602 00 Brno Marie Rozková, Jezeřany-Maršovice 238 Marie Rozková, Jezeřany-Maršovice 238 V
Milovníci vín, s.r.o., vestibul metra A Bořislavka,Vinotéka U Milovníků vín Vinařství: Žůrek, Žeravice 327, Oblast: Morava, podoblast Slovácká Vinařství: Žůrek, Žeravice 327, Oblast: Morava, podoblast Slovácká V
Jarmila Malířová, Mikoláše Alše 590, 28002 Kolín Tomáš Jurák, Nedakonice Ráj Vína s.r.o. N Nedeklarovaný oxid siřičitý
Richard Tóth, K Austisu, Praha Ing. Vojtěch Pazderka Ing. Vojtěch Pazderka N Geografický původ
  • * – dle průvodní dokumentace,
  • ** – vzorek vyhověl / nevyhověl v hodnocených parametrech při laboratorním rozboru.
  • *** – dle skutečností uvedených v kontrolním materiálu došlo k nepovoleným enologickým postupům až ve fázi prodeje u prodejce.
Budete mít zájem:  Antidepresiva A Léky Na Spaní?

3. Éčka – barviva, antioxidanty

O jednotlivých skupinách přídatných látek a jejich použití v konvenčních potravinách a biopotravinách.

Co dělají: dodávají barvu, kterou by potravina přirozeně neměla nebo o kterou přišla během výrobního procesu. Barviva se rozdělují na přírodní, přírodně identická a syntetická.

Právě do té poslední skupiny patří mnoho látek, které jsou podezřelé z různých negativních účinků na zdraví – nejčastěji se zmiňuje hyperaktivita u dětí a riziko vyvolání astmatu, u citlivých lidí také můžou vyvolat kopřivku.

Hodně barviv bylo v průběhu posledních roků a desetiletí zakázáno, některá jsou zakázána ve vybraných zemích, některé další zřejmě zákaz čeká v nadcházejících letech. Mezi nejrizikovější z barviv povolených v rámci EU patří E 102, E 110, E 120, E 121, E 123, E 124, E 132, E 133, E 155.

V případě některých z nich musí být na výrobku uvedeno upozornění „mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí“. Od roku 2010, kdy toto nařízení vešlo v platnost, mnoho výrobců používání těchto barviv omezilo.

Konvenční potraviny: barviva se tu používají nejen v potravinách, kde je to na první pohled zřejmé, tedy např. bonbonech nebo barevných nápojích, ale i v mnoha dalších produktech, jako jsou třeba hořčice nebo kompoty.

Biopotraviny: žádná umělá barviva se v biopotravinách nesmějí používat.

Antioxidanty

Co dělají: chrání potraviny před oxidací, a tak prodlužují jejich trvanlivost. Používají se proti žluknutí tuků a proti změnám barvy potravin. Existuje mnoho přírodních antioxidantů, ale také několik syntetických.

Mezi uměle vyrobené antioxidanty a/nebo ty, které mohou mít negativní účinky na zdraví, patří látky BHA (butylhydroxyanisol) E 320 a BHT (butylhydroxytoluen) E 321, které v některých studiích vyvolávaly u zvířat rakovinné bujení. Další skupinou jsou galláty (E 310–312), které mohou u citlivých jedinců vyvolávat kontaktní dermatitidu.

Mezi antioxidanty patří také siřičitany (E 220–228), které zabraňují hnědnutí ovoce a zeleniny a mají antimikrobiální účinky. Některým astmatikům vadí, u vnímavých lidí mohou vyvolávat bolení hlavy.   

Budete mít zájem:  Odborníci varují před návratem záškrtu

Konvenční potraviny: Galláty jsou povoleny pro široké spektrum potravin – bramborové lupínky, snídaňové cereálie, masné výrobky, žvýkačky, ochucené nápoje, zmrzliny, bonbóny a pečivo, v praxi se však používají poměrně málo a nejčastěji je najdete v levných méně kvalitních potravinách.

BHA a BHT jsou na tom podobně s tím rozdílem, že BHA se běžně vyskytuje i ve „značkových“ žvýkačkách. Siřičitany se oproti tomu používají velmi často, nejvyšší koncentrace siřičitanů jsou v sušeném ovoci, kde se síření používá pro zachování původní barvy, a ve vínu a ovocných šťávách (např. citron, limeta, hrozno), kde rovněž pomáhají konzervovat a zachovat barvu.

Hodně siřičitanů je také v nakládané zelenině, sušených bramborových kaších a ve vinném octu.

Biopotraviny: ze všech zmíněných antioxidantů je v biopotravinách dovoleno použít pouze oxid siřičitý E 220, a to při výrobě vína.

Důvody této výjimky jsou technologické, protože bez použití siřičitanů víno prakticky nelze vyrobit a ani by tedy nemohlo být v biokvalitě k dispozici.

Povolený obsah SO2 v biovínu je přibližně poloviční oproti množství povolenému u konvenčního vína. Síření sušeného ovoce nebo jakýchkoli jiných výrobků je zakázáno.  

Komentář k fotografii: Zmíněná riziková barviva si našla cestu do obrovského spektra výrobků – čokoládových tyčinek, lízátek, žvýkaček, pudinků v prášku, instantních nápojů, barevných želé, kompotů, hořčice, uzenin, výrobků z ryb („à la losos“).  

Cukry, éčka a jiné přídavky ve víně

Výroba vína je skutečná věda a mnohdy i umění, tedy když se to umí a dělá poctivě. Technologie výroby si říká o určité postupy a také přídavky, avšak nejsou přídavky jako přídavky…

O výrobě vína

Pro pochopení skladby je potřeba pochopit proces výroby vína. Základní surovinou je révové víno, které projde oddělením třapin od bobulí. Proces musí probíhat šetrně, aby se neporušily jadérka v bobuli, protože by se tak do vína uvolnily nežádoucí hořké látky a proces výroby by byl tím pádem hned na začátku pokažen.

Takto upravené bobule s více či méně narušenou slupkou se nazývají rmut. Ten se pak dál lisuje a nechává se prokvasit. Lehčí vína se kvasí týden až 10 dnů, těžší pak i měsíc. V průběhu kvašení se uvolní slupky, třísloviny a přírodní barviva. Ke kvasu dochází za stálé teploty 29 stupňů Celsia.

Pro maximální zisk je nutné stále ponořovat rmutový klobouk do moštu. Bílé se může lisovat takřka okamžitě, ale je dobré jej nechat alespoň na několik hodin ve styku se slupkami, získá tak nejen barvu, ale i aroma. Kvašení probíhá díky hroznovému cukru a kvasinkám, které se do vína přidávají a enzymům, které mohou být také dodávány.

Jejich výsledkem je pak alkohol a oxid uhličitý. V dalších krocích pak dochází k tzv. číření, kde sklepmistr za pomoci přírodních čiřidel stlačuje nečistoty ve víně ke dnu, kde vzniká tzv. sedimentace. Při stáčení jsou pa všechny nečistoty a nežádoucí látky z vína odstraněny. Princip užití spočívá v jejich opačném elektrickém náboji.

Užívá se k tomu bentonit (druh jílu), tanin, želatina nebo vaječný bílek. Aby se víno zbavilo pevných částí, je poté přefiltrováno.

Dobře, a kde se tedy v láhvi vzal oxid siřičitý, který vidíme skoro na každé etiketě vína?

Oxid siřičitý má při výrobě vína velmi důležitou roli, protože má antibakteriální účinky, kdy omezuje růst patogenních mléčných, jablečných a octových baktérií, které kazí víno, a také i divokých vinných kvasinek.

Kromě toho má také i roli antioxidantu, který chrání aroma a zabraňuje hnědnutí. Nicméně, tento oxid je jedovatý, štiplavě páchnoucí a vysoce dráždivý plyn, jenž vzniká při hoření síry. Užívali jej pro zachování čerstvosti vína již před 2000 lety Římané.

Ve světě vinařství má velmi důležitou roli, když se to s ním však přežene, celé víno pokazí.

Negativ oxidu siřičitého je také dost. I v malém množství může vyvolat alergickou reakci, závratě, bolest hlavy i břicha, astmatický záchvat a také způsobit i tvorbu žaludečního vředu. Denní dávka je proto omezena maximem 0 – 0,7 mg na 1kg dospělé hmotnosti. Na etiketě jej naleznete pod E220 až 228.

Nutno také říci že nikdy nikdo neví, kolik oxidu siřičitého je zapotřebí do vína dodat. Záleží na mnoha náležitostech a velmi důležité je také mít kvalitní laboratorní vybavení.

Jak se pozná, že je ve víně oxidu siřičitého přespříliš? Takové přesířené víno má silné sirné aroma, chuť je zkreslená, drsná, kovová a nahořklá.

Další (nejen) éčka ve víně

Ve víně se ještě zcela běžně setkáte se sorbanem draselným – E202, která zabraňuje šíření plísní a kvasinek, užívá se běžně v potravinářském průmyslu, i když vzniká i přirozeně, pro potravinářský průmysl je vyráběna synteticky.

Uhličitan vápenatý reguluje pH vína i jeho kyselost.

Takto je neškodná, ale vzhledem k tomu, že se s ní střetnete i v cukroví, zmrzlině, kypřících prášcích, v soli, žvýkačkách a zubních pastách, hrozí riziko všeobecného předávkování, a to pak již může zapříčinit zdravotní potíže (obvykle zácpu a nadýmání). Zároveň však tato látka snižuje pálení žáhy.

V poslední době byl odhalen nešvar výrobců nekvalitního levného vína, jež do vína přidávají vodu. Tato praktika je zakázaná. Vinařské postupy striktně vylučují její přidání do vína. Ten, kdo ji přidává víno nejenže ničí, ale i falšuje.

Zde může nastat mírné zmatení konzumenta. Ano, cukr se do vína zcela běžně přidává pro zlepšení finální chuti. Pozor však, děje se tomu v době před kvašením.

Když už víno prošlo kvašením a je de facto hotové, je přidávání cukru do vína striktně zakázáno (mohlo být přidáváno za minulého režimu). To, že někdo zákaz porušil a do vína jej přidal, se poměrně snadno prokáže.

Budete mít zájem:  Alergie Na Kondomy Projevy?

Některá již hotová vína můžete ještě dosladit zhuštěným hroznovým moštem. Rozhodně ne však vína s přívlastkem!

Jak jste si jistě všimli již v popisu výroby vína, barvu víno získává délkou louhování slupek. Přidávání ještě dalších syntetických barviv do vína není povoleno a je to opětně jeden ze znaků falšování vína.

Autor textu: Lukáš Uher; zdroj fotografie: pixabay.com

dTest: Dáte si burčák, nebo částečně zkvašený hroznový mošt?

Označení „burčák“ mohou nést jen nápoje vyrobené z hroznů vinné révy, které byly sklizeny a zpracovány na území České republiky v daném kalendářním roce. Pokud někdo pod názvem burčák prodává zkvašený mošt z hroznů dovezených ze zahraničí, jedná se o klamání spotřebitele.

„Na vině je buď neznalost prodejce, nebo úmyslně chybné označení. Pokud by prodejce nápoj označil jako částečně zkvašený hroznový mošt, bylo by vše v pořádku,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

A dodává: „Informace, zda jde o burčák, či částečně zkvašený hroznový mošt, musí být podle zákona vždy uvedena viditelně spolu s údaji o místě původu a o tom, kdo nápoj vyrobil.“

Narazit na kvalitní částečně zkvašený hroznový mošt ze zahraničí vydávající se za burčák může být stále ta lepší varianta. Někteří prodejci se snaží burčák pančovat, například ředit vodou.

Přídavek vody je přitom jedním z nejčastějších prohřešků, které Státní zemědělská a potravinářská inspekce každoročně objeví.

V kontrolovaných vzorcích se objevují také syntetická barviva, nedeklarovaný oxid siřičitý či etanol z přidaného cukru.

Na co si dát pozor, abyste si nekoupili pančovaný burčák? Burčák z bílého vína by měl mít žlutou až medově zlatavou barvu. Rozhodně by neměl být nahnědlý.

„Hnědá barva by mohla poukazovat na ředění jablečným moštem, na starý burčák či kvašený mošt vyrobený z plesnivých bobulí. Narezlá či téměř průzračná barva ukazuje na mošt ředěný vodou. Naopak usazeniny nejsou na škodu,“ vysvětluje Hana Hoffmannová.

Okem patrné by měly být také bublinky oxidu uhličitého, kvůli kterému se nedoporučuje lahve s burčákem dovírat.

Dobrý burčák lze poznat také podle jeho aromatu. Neměl by být cítit plísní, kvasinkami ani hnilobou. Vůně by naopak měla být svěží, čerstvá a hroznová. Měly by v ní být patrné jednotlivé odrůdy vinné révy.

Na začátku sezóny jsou to Irsai Oliver a Müller Thurgau. Později v sezóně se objevuje burčák z Veltlínského zeleného, Muškátu moravského a Chardonnay.

Růžový či červený burčák přichází ke slovu tradičně až zhruba v polovině září.

„Že něco není s nabízeným produktem v pořádku, vám může naznačit také cena. Litr burčáku lze vyrobit zhruba z dvou kilogramů vinné révy. Letošní burčák by se měl prodávat zhruba za 70–80 korun za litr. Nižší cena by ve vás měla vzbudit podezření,“ radí Hoffmannová.

Kromě vzhledu a vůně byste měli prověřit také prostředí, v jakém se prodává. Ideální je kupovat dobře vychlazený burčák. „Nekupujte si burčák, který je vystaven velkému teplu a přímému slunci. Teplo totiž urychluje kvašení. Dejte si pozor také na stáří. Správný burčák by neměl být starší tří dnů,“ uvádí Hana Hoffmannová.

Jak vzniká burčák? Zpracování vinné révy v mošt začíná co nejdříve po sklizni, aby se uchovala kvalita hroznů. Vinný mošt kvasí v sudech či tancích při teplotě 15–30 °C po dobu jednoho či dvou týdnů. Cukr přirozeně obsažený v bobulích vinné révy přeměňují kvasinky na alkohol a oxid uhličitý. Burčák musí obsahovat alespoň 1 % alkoholu – obvykle se však jeho množství pohybuje okolo 4 až 6 %.

Kontakty pro média:

Hana Hoffmannová, [email protected], tel.: +420 241 404 922 Vanda Jarošová, [email protected], tel.: +420 731 789 110

dTest, o.p.s. je největší českou spotřebitelskou organizací, která v ČR působí již od roku 1992.

Je vydavatelem spotřebitelského časopisu dTest, na jehož stránkách jsou publikovány výsledky nezávislých a objektivních testů produktů, varování před nebezpečnými a zdravotně závadnými výrobky, informace o spotřebitelských právech a rady, jak tato práva účinně uplatňovat. dTest je součástí mezinárodní organizace International Consumer Research and Testing (ICRT) a evropské spotřebitelské organizace BEUC.

Poradenská linka časopisu dTest – 299 149 009 – je v provozu každý pracovní den od 9 do 17 hodin a spotřebitelé na ní mohou konzultovat s právními poradci časopisu dTest nejrůznější spotřebitelské problémy, a to za cenu běžného tarifu volání. Od spuštění v roce 2010 této možnosti využily již desetitisíce spotřebitelů a poradenská linka časopisu dTest se tak stala první a nejvyhledávanější cestou k řešení potíží, se kterými se zákazníci na trhu setkávají.

Jeden burčák nevládne všem, lišit se může barva, chuť i vůně. Přesto se nápoj falšuje

video

Studio 6: Kvalita letošního burčáku

Burčák se smí prodávat od 1. srpna do 30. listopadu, fakticky se však objevuje až později a nyní, ve druhé polovině září, lze hovořit o vrcholu burčákové sezony. Na to, jak má „správný“ burčák vypadat, neexistuje jasný návod. Jde zkrátka o částečně zkvašený hroznový mošt. Podle Pavla Kopřivy může mít burčák všelijakou podobu z hlediska barvy, chuti i vůně.

Pro to, co nekupovat, tak má mluvčí potravinářské inspekce jedinou radu: „Spotřebitelé by se měli mít na pozoru před nápoji, které některým ze smyslových parametrů – chuť, vůně, barva – působí nepřirozeně.“ Dodal, že usazeniny lze tolerovat „do určité míry“.

Burčák se nicméně i falšuje. Inspektoři se při kontrolách zabývají zejména tím, zda do kvasícího vína někdo nepřidal glycerol, vodu či syntetická barviva. „Potom už se nejedná o produkt hroznů révy vinné, ale o syntetický produkt,“ podotkl Pavel Kopřiva.

Stává se také, že je obsah alkoholu v nápoji nižší než jedno procento, což je burčákové minimum. Když je alkoholu méně, potom již o burčák nejde, podle potravinářů lze hovořit spíše o hroznovém moštu.

A falešný je i takový burčák, který splňuje všechny ostatní parametry, ale není vyroben z českých, respektive moravských hroznů, které také byly v Česku zpracovány. „Pokud se jedná o mošt, který pochází z hroznů zpracovaných v jiném státě, takový nápoj se nesmí nazývat burčák a je nazýván částečně zkvašený hroznový mošt,“ upozornil mluvčí inspekce.

Magnetická rezonance určí původ vody

Ujistil, že inspektoři dokážou původ hroznů určit. „Inspekce v Brně disponuje sofistikovanou laboratoří se zařízením nukleární magnetická rezonance. Pomocí hodnot izotopů vody lze změřit, jestli byly hrozny sklizené v ČR, a tudíž profil vody v nich obsažené odpovídá profilu pro ČR, anebo se jedná o dovoz z některého z jiných států,“ varoval Kopřiva.

Byť se kontroloři setkávají v terénu s burčákem různým způsobem falšovaným, nelze podle nich hovořit o skutečně nebezpečných výrobcích – třeba nápoji z plesnivých hroznů. S takovým se nesetkali již mnoho let.

PET lahev úplně nedotahovat

I zcela správně vyrobený burčák v sobě ale může skrývat riziko pro domácnost, ve které přebývá – přinejmenším pro její čistotu.

„Doporučuji nedovírat burčák skladovaný v PET lahvi naplno. Je vždy třeba nechat únikovou cestu pro vzduch, aby nedošlo k přetlakování lahve,“ zdůraznil mluvčí SZPI. Ujistil, že je možné dát burčák krátkodobě do lednice, ale ani tam by neměla být lahev pevně uzavřená, přestože chlad procesy v nápoji zpomaluje.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector