Potvrzeno. Pravidelná konzumace vajec je zdravá

Potvrzeno. Pravidelná konzumace vajec je zdravá

7) Jak zaměstnávat Razz Berry a řídící Poké Ball? 6) Proč kdysi Poke Ball uhne? 8) Jak upříst tornádo Poke …

Potvrzeno. Pravidelná konzumace vajec je zdravá

Po krajní škole Já jsem chtěla přejet na vrchu oděvní průmyslovku mimo to Prahu, ale puknutí já nepustil, takže jsem …

Potvrzeno. Pravidelná konzumace vajec je zdravá

Ve správnou krátce odstavily z tepla a vejce domíchaly kromě plotnu. Plotnu nemějte zapnutou před zaplněný zvláštní výkon, spíš to …

Potvrzeno. Pravidelná konzumace vajec je zdravá

A jistěže se každou hodinu vracejte, neboť my vzdálen pracujeme po dobu vývoj našich služeb a každý den přinášíme nové …

Potvrzeno. Pravidelná konzumace vajec je zdravá

Natrhneme nimi za účelem několik kousků, aby žluť částečně vytekl a vytvořil bílo-žlutou mozaiku. Na ovocných stromech se vyskytuje několik …

Potvrzeno. Pravidelná konzumace vajec je zdravá

ČTĚTE TAKÉ: 10 mýtů o “zdravé” snídani aneb nuže jsou instagramové posnídat hrubost. Co za snídani netradičního, barevného a zdravého? …

Potvrzeno. Pravidelná konzumace vajec je zdravá

01:25:33Cigarety? Každý den se chystám polevit udit. Netrap se tím. Každý jsou nízce spolehlivý. Především -ával, -íval atd. měli dařit …

Potvrzeno. Pravidelná konzumace vajec je zdravá

Ta kontejner musí být velká ten hned, spíš rozměr postele pokud větší, aby zpět neměli moc parcely na programu honění, …

Potvrzeno. Pravidelná konzumace vajec je zdravá

Používám vitamíny řady výrobce AQUAMID, s. U denních živočichů se ty vitamíny vytvářejí v kůži dík slunečnímu oslnivost, které bývá …

Potvrzeno. Pravidelná konzumace vajec je zdravá

Dětem tuto hru necháme po ruce i při volných hrách, jak i ti vlastní osoby si rády vymyslí jist povídka …

Potvrzeno, každodenní konzumace vajec neohrožuje zdraví

Potvrzeno. Pravidelná konzumace vajec je zdravá

Vejce se po dlouhou dobu těšila smíšené popularitě. Zatímco někdy se doporučovala, jindy zase zatracovala, nikdo si pořádně nebyl jistý, jestli je tedy jíst, nebo ne. Zejména ti, co trpí na vysoký cholesterol, se dodnes domnívají, že vejce jsou vůbec to nejhorší, co by si mohli dopřát. Ve skutečnosti jsou ale vejce velmi zdravá a nutričně vyvážená potravina, která může být bez potíží běžnou součástí vašeho jídelníčku.

Bohaté na živiny

Vejce je plné prospěšných látek – od vitamíny, přes minerály, až po zdravé tuky a bílkoviny. Ve vejcích najdeme například tyto velmi důležité prvky – vitamín A, B5, B12, fosfor, kyselinu listovou a selen. A to vše ve vysokých dávkách, které vám pomohou udržet si zdravý příjem všech nezbytných látek.

Kromě toho jsou vejce obrovským zdrojem bílkovin. A to těch, které jsou navíc biologicky hodnotnější než proteiny z masa nebo mléka. Obsahují totiž vysoký podíl esenciálních aminokyselin, které si náš organismus sám neodkáže vyrobit, a proto jich musíme přijímat vysoké množství.

Obávaný cholesterol

Jak to tedy s vejci a cholesterolem je? Vědci se doposud mýlili, nebo jak máme ten zmatek chápat? Jednou pro vždy si tedy řekněme, jak to je. Vejce cholesterol obsahují, to je fakt. Je ale potřeba rozlišovat mezi dvěma typy cholesterolu.

Jeden z nich k našemu životu běžně potřebujeme, jiný nám může škodit. Vejce neobsahují o mnoho více škodlivého cholesterolu než jakákoliv podobná potravina. Není třeba se tedy vajec bát a při vyvážené stravě si je může dopřát skutečně každý.

Obsahuje cenné mastné kyseliny

Důležitou složkou tuků jsou právě mastné kyseliny. V obyčejném vejci běžně najdeme až 6 g mastných kyselin. Ty mají často antitrombotické, antiaterosklerotické a protizánětlivé vlastnosti, což znamená, že jejich konzumace zabraňuje vzniku srdečních chorob a podporuje zdravý krevní oběh.

Pro zdravé oči

Vejce obsahují dvě látky, které jsou zcela klíčové pro zdraví našich očí – jde o lutein a zeaxantin.

Tyto látky jsou nezbytné pro správný vývoj a fungování oka, ale co je snad ještě podstatnější, zabraňují zhoršování zraku s přibývajícím věkem. Přirozeně totiž ve stáří naše oko ochabuje a my pomalu ztrácíme ostrý zrak a přesné vidění.

Je to do jisté míry přirozený proces, ale dá se zpomalit – a to právě díky těmto dvěma látkám, které můžete každodenně konzumovat ve vejcích.

Zasytí a dodají energii na dlouhou dobu

Vejce se hodí jako skvělá snídaně. A to právě proto, že se díky nim budete cítit dlouho sytí a plni energie.

Je to zvláště vysoký obsah bílkovin, který způsobí, že nebudete mít brzy hlad a vaše tělo bude fungovat dobře, bez únavy a vyčerpání.

Podle některých studií jsou vejce také skvělou ranní snídaní pro ty, kteří se snaží zhubnout. Zabrání zbytečnému přejídání a záchvatům chutí na sladké.

Fotografie: Pixabay

  • cholesterol
  • potraviny
  • stravování
  • vejce
  • zdraví

Snězte každý den 3 celá vejce: Budete překvapeni, co to udělá s vaším tělem

Potvrzeno. Pravidelná konzumace vajec je zdravá

  • Určitě jste už někdy slyšeli, jak různé zdravotnické organizace varují před cholesterolem, který obsahují vejce.
  • Skutečná pravda je však taková, že vejce, stejně jako mnohé jiné potraviny, jako jsou kokosový olej nebo avokádo, se mylně považují za nevhodné pro vaše zdraví.
  • Odborníci tvrdí, že když konzumujete potraviny obsahující cholesterol, vaše játra se sama nastaví tak, že snižují svou vlastní produkci cholesterolu.
  • To znamená, že konzumace vajec nezvyšuje existující množství cholesterolu ve vašem těle, jen jednoduše nahradíte jeden typ za druhý.

Konzumace celých vajec je nesmírně důležitá pro nás všechny. Vaječný žloutek je plný zdravých výživných látek. Více než 90 % vápníku a železa se nachází právě ve vaječném žloutku. A téměř polovina objemu bílku tvoří pro naše těla potřebné bílkoviny.

V tomto článku vám prozradíme 10 opravdu dobrých důvodů, proč byste měli konzumovat vejce o něco častěji, ne-li rovnou pravidelně.

1. Vejce zvyšují váš výkon

  1. Za prvé byste měli vědět, že vejce mají vysoký index sytosti, což znamená, že vás rychle zasytí.
  2. Jedno středně velké vajíčko obsahuje 6 g vysoce kvalitní bílkoviny a jiné esenciální výživné látky, s výjimkou vitamínu C.
  3. Vajíčka je nejlepší konzumovat k snídani, protože takto vám dodají potřebnou energii a nutriční látky na celý nadcházející den.

2. Vejce pomáhají při problémech s nedostatkem železa

  • Lidé na celém světě, kteří trpí mírným nedostatkem železa, mohou zažívat příznaky, jako jsou únava, bolesti hlavy a impulzivnost.
  • Měli byste vědět, že železo funguje jako přenašeč kyslíku v krvi a je extrémně důležité pro náš imunitní systém, energetický metabolismus a jiné důležité tělesné funkce.
  • Železo nacházející se ve vaječném žloutku je formou hemoglobinového železa, což je nejlepší vstřebatelná a použitelná forma železa nacházející se v potravinách.
  • Někteří odborníci tvrdí, že tento typ železa je dokonce více absorbovatelný než většina výživových doplňků s obsahem železa.

3. Vejce zlepšují výživovou dostatečnost

Vejce jsou bohatá na zdravé výživné látky. Nedávná studie objevila, že lidé, kteří nekonzumovali vejce, mnohem více trpěli nedostatkem vitamínu A, vitamínu E a vitamínu B12.

Vejce dodávají tělu 10-20 % kyseliny listové a 20-30 % vitamínu A, vitamínu E a vitamínu B12.

Uvedená studie prokázala, že vejce jsou mimořádně důležitá pro nás všechny a měli bychom je jíst častěji.

4. Vejce nezvyšují hladinu cholesterolu v krvi

  1. Ještě donedávna měla vejce velmi špatnou publicitu kvůli jejich vysokému obsahu cholesterolu (210 mg v 1 vaječném žloutku).

  2. Mnohé studie však jasně prokázaly chybějící vztah mezi příjmem vajec a koronárním onemocněním.

  3. Je mimořádně důležité vědět, že potraviny s vysokým obsahem tuků, zejména saturovaných tuků a transmastných kyselin, mají mnohem větší vliv na zdraví srdce – než cholesterol nacházející se ve vaječném žloutku.

5. Vejce pomáhají při hubnutí

  • Věděli jste, že vejce s jedním kouskem chleba mají o 50 % vyšší index nasycení než běžné snídaňové cereálie?
  • Mnohé studie zjistily, že pokud začínáte svůj den s vajíčky, zvýšíte si pocit nasycení.
  • To znamená, že pokud trpíte nadváhou, pomohou vám snadněji zhubnout.

6. Vejce podporují zdraví mozku

Slyšeli jste už o cholinu?

NÁŠ TIP: Celý svět čeká na vakcínu proti koronaviru, aby mohli dospělí i děti bez obav chodit do společnosti. Víte, že se proti němu můžete chránit už teď? A navíc zcela přírodně? Čtěte VÍCE  

Cholin je výživná látka, která podporuje a zlepšuje vývoj mozku plodu a novorozence. Tato výživná látka také zlepšuje paměť a funkci mozku dokonce i u starších lidí.

To je důvod, proč byste měli jíst vejce častěji, protože jsou vynikajícím zdrojem této pro mozek výživné látky.

Jen jedno vajíčko dodá těhotné ženě 28 % potřebné denní dávky cholinu. Stejně byste měli vědět, že cholin je mimořádně důležitý během těhotenství a kojení, kdy mohou být jeho zásoby vyčerpány.

Je kritický pro vývoj mozku plodu a také pro celoživotní udržení dobré paměti. Ujistěte se, že vajíčka konzumujete častěji, zejména pokud jste těhotná.

7. Vejce pomáhají předcházet vzniku šedého zákalu a chránit zrak

Zdravotničtí odborníci tvrdí, že pokud pravidelně konzumujete vejce, špenát a brokolici, snížíte riziko vzniku šedého zákalu (o více než 20 %), riziko poškození čočky souvisejícího s věkem a retinální degenerace, která je hlavní příčinou slepoty u starších lidí (o více než 40 %).

Vejce jsou plná antioxidantů a dalších zdravých výživných látek. Jsou také skvělým zdrojem luteinu, zeaxantinu a karotenoidních vitamínů, které jsou podstatné pro váš zrak.

Celkem snižují riziko vzniku makulární degenerace, která způsobuje slepotu u starších lidí.

Karotenoidy chrání oči před poškozením ze slunečního záření, zlepšují noční vidění a snižují riziko vývoje kataraktu o 50 %.

8. Vejce poskytují nejkvalitnější bílkoviny

Bílkoviny jsou jedny z nejdůležitějších výživných látek v naší stravě. Důvodem je to, že lidské tělo využívá bílkoviny pro budování nového svalstva a opravu starého.

Jak jsme již zmínili, vejce jsou výborným zdrojem velmi kvalitních bílkovin.

Co jsou aminokyseliny? Jsou to stavební bloky bílkovin. Devět z těchto aminokyselin nemůže lidské tělo vyrobit, a proto ho musí doplnit ze stravy.

Kompletní bílkovinné jídlo obsahuje dostatek těchto devíti esenciálních aminokyselin na podporu růstu a zachování tělesné tkáně.

Poznámka: Vaječné, mléčné, masné a rybí bílkoviny jsou všechny kompletní bílkoviny, ale vaječná bílkovina je nejlepší z nich. Má 100% hodnotu.

Věděli jste, že jedno středně velké vejce má přibližně stejné množství bílkovin jako 30 g vařeného masa, ryb nebo drůbeže? Kromě skutečnosti, že vaječná bílkovina je ten nejlepší zdroj bílkovin v naší stravě, je také nejlevnější.

9. Vejce pomáhají chránit naše kosti

  1. Vejce jsou plné vitamínu D, našeho slunečního vitamínu.
  2. A my všichni víme, že vitamín D je mimořádně důležitý pro vstřebávání vápníku a pro udržení optimálního zdraví kostí.
  3. To je důvod, proč vejce hrají důležitou roli při prevenci osteoporózy.

10. Vejce podporují zdravé vlasy a nehty

Naše vlasy a nehty mohou odrážet mnohé biochemické nerovnováhy a nedostatky v našem organismu.

Budete mít zájem:  Taky jste si koupili padělané boty? Co s tím?

Můžete klidně konzumovat více vajec, protože vám pomáhají zlepšit kvalitu zdraví vašich vlasů a nehtů. Je to zejména kvůli jejich vysokému obsahu síry – kterou obsahují aminokyseliny a široká řada vitamínů a aminokyselin.

Mnozí lidé hlásí rychlejší růst vlasů po konzumaci vajec, hlavně když předtím trpěli nedostatkem zinku, síry, vitamínu B12 a vitamínu A.

Závěr

Přidání vajec do vaší stravy není nezdravé, jak si mnozí lidé stále myslí. V mnoha případech vám vejce přinášejí více přínosů, než si vůbec uvědomujete.

Samozřejmě není třeba jíst hned 10 vajec každý den. Všeho moc může škodit. Nicméně 2 až 3 vajíčka denně jsou perfektní pro uvědomělé lidi, kteří se snaží starat se o své zdraví.

Zdroj: healthylifetricks.com, Zpracovala: Vylectese.cz

Vejce jako superpotravina

Potvrzeno. Pravidelná konzumace vajec je zdravá
Vejce jsou jedna z nejvýživnějších přírodních potravin. Je to potravina s vysokým obsahem živin, protože poskytuje významné množství vitamínů, minerálů a živin (celkem 14) i přesto, že má jen přibližně 80 kalorií. Obsahují plnohodnotné bílkoviny, lipidy a vitamíny. Vejce je složeno ze tří hlavních částí – skořápka, bílek a žloutek, jejich hmotnost je přibližně v poměru 1:6:3. Většina z těchto vitamínů a minerálů je obsažena ve žloutku. O něco více, než polovina bílkovin se nalézá ve vaječném bílku a zbytek bílkovin ve žloutku. Žloutek obsahuje také tuk, z velké části nenasycený a cholesterol.

Vejce je jeden z nejkvalitnějších zdrojů bílkovin, vaječné proteiny (obsah ve vejci 12%) jsou cenné zejména pro vysoký obsah esenciálních aminokyselin, které jsou pro člověka nezbytné, neboť si je nedokáže sám syntetizovat. Podle WHO (světová zdravotnická organizace) mají vaječné bílkoviny nejvyšší  stravitelnost ze všech potravinářských bílkovin, biologická hodnota bílkovin vajec se udává jako absolutní, stravitelnost těchto bílkovin je 98 – 100 %.  Proto se bílkovina vejce používá jako referenční při stanovení kvality aminokyselinového složení bílkovin. Vaječný bílek obsahuje asi 40 různých proteinů, které se řadí mezi globuliny, glykoproteiny a fosfoproteiny.

Pro maximální využití živin a chuti jezte vejce celá!

Vejce obsahuje 11,5% tuku, většina je obsažena ve žloutku. Nejdůležitější a z hlediska výživy nejvýznamnější složkou lipidů jsou mastné kyseliny. Slepičí vejce obsahuje okolo 6 g mastných kyselin. Přibližně 29% mastných kyselin vejce je nasycených (SFA), 44% mononenasycených  (MUFA) a 11% polynenasycených (PUFA).

Pro výživu člověka považují odborníci vhodný poměr v potravinách mezi SFA, MUFA, PUFA 1:1:1. V poslední době se věnuje pozornost zejména obsahu nenasycených mastných kyselin, tedy především zastoupení  PUFA řady omega-3 a omega-6.

Vedle obsahu PUFA v potravinách nebo krmných zdrojích je velmi důležitým faktorem i poměr mezi omega-6 a omega-3 PUFA. Obě uváděné formy PUFA jsou potřebné pro normální činnost fyziologických procesů v organismu zvířat i lidí. Avšak vysoký poměr nebo nadbytečný příjem omega-6, může podporovat zánětlivé procesy.

Požadovaný poměr omega-6:omega-3 je nutný, protože vytvořené deriváty z omegy-6 a z omegy-3 nazývané eikosanoidy, mají rozdílný fyziologický účinek.

Z omegy-6 vznikají eikonasoidy, které působí prozánětlivě, vasokonstrikčně (smrštění cév) a způsobují agregaci (shlukování) trombocytů, kdežto metabolity omegy-3 jsou eikosanoidy  působící protizánětlivě, vasodilatačně (uvolnění cév) a proti shlukování trombocytů

Omega-3 mají vliv na snížení rizika vzniku srdečně-cévních onemocnění, rakoviny, autoimunitních a jiných chronických onemocnění. Za optimální poměr omega-6:omega-3 odbornící uvádějí 2:1, nicméně předci měli 1:1 a někteří současníci až 20:1. Změnou složení mastných kyselin v krmné směsi v prospěch obsahu omega-3, lze ovlivnit poměr ve vejci až pod 1,5:1.

Existuje více benefitů konzumace vajec:

Vejce poskytují dlouhotrvající energii, cítíte se plni po delší dobu

Zařazením vajec, které obsahují vysoký podíl bílkovin, do vašich jídel a svačin, napomáhá udržovat hladinu energie v těle a snižuje pocit hladu na delší dobu. Bílkovina je živina, která nás nejvíce zasytí. Napomáhá kontrolovat tempo, jakým se energie (kalorie) z jídla vstřebává v těle.

Velké vejce obsahuje průměrně více, než 6 g vysoce hodnotné bílkoviny, jaké můžeme nalézt v jakémkoliv jiné potravině. Bílkovina se nalézá jak v bílku, tak ve vaječném žloutku; o něco více, než polovina bílkovin se nalézá ve vaječném bílku a zbytek bílkovin ve žloutku.

Konzumujte proto celá vejce, abyste využili celý energetický potenciál. Vejce je jedna z potravin, která je považována za kompletní bílkovinu. Kompletní bílkovina obsahuje 9 esenciálních aminokyselin, které si tělo samo neumí přirozeně vyrobit.

Tyto aminokyseliny se nazyvají “základními stavebními kameny” pro tělo, pomáhají tvořit bílkoviny a jsou nezbytné pro zdraví těla.

Kromě toho, že bílkoviny dodávají tělu energii (kalorie), aby mohlo fungovat, jsou bílkoviny nezbytné pro stavbu a opravu tkání a udržení vašeho těla zdravého a silného.

Svaly, orgány, kůže a vlasy, taktéž protilátky, enzymy a hormony jsou tvořeny z bílkovin. Bílkovina také napomáhá bojovat proti infekcím, udržuje tělní tekutiny ve vyváženém stavu a pomáhá zdravému metabolismu.

Konzumace vajec vám může pomoci kontrolovat váhu

Bílkovina obsažená ve vejcích vám může pomoci snížit váhu tím, že reguluje tempo, jakým tělo vstřebává kalorie. Jedna studie srovnala snídani založenou na vejcích se snídaní složenou z pečiva, obě obsahující stejné množství kalorií. Osoby, které měly k snídani vejce, snědli k obědu o 163 kalorií méně, cítili se méně hladoví a snědli méně o 418 kalorií během 24 hodin.

* Pokud se snažíte snížit svoji váhu, vybírejte potraviny, které poskytují maximální množství živin a co nejméně kalorií. Vejce mají skvělou výživovou hodnotu pro ty, kteří se snaží snížit, nebo si udržet svoji váhu. Jedno velké vejce obsahuje 14 nezbytných živin, ale jen asi 80 kalorií.

* Layman. Protein Quantity and Quality at Levels above the RDA Improves Adult Weight Loss.

J Am Coll Nutr. 2004; 23: 631-636

Jsou vejce zdravá nebo škodlivá? Co udělá s tělem jejich pravidelná konzumace

16. 02. 2021 | Doba čtení 4 minuty

Vejce jsou potravina, která zažila chválu i zatracení. Ještě v 80. letech minulého století se považovala za nezpochybnitelnou součást zdravé výživy, ovšem o 10 let později se začalo hovořit o nezdravém cholesterolu, a vejce se stala z premianta propadlíkem. Pomalu si ale dokázala získat svou dobrou pověst zpět. Jak je to tedy s konzumací vajec a co udělá s naším tělem?

Propagační obrázky, na kterých se smály spokojené děti konzumující vajíčka natvrdo, vystřídaly informace, že vejce jsou vlastně nezdravá, a pokud už je chceme jíst, měli bychom jíst výhradně bílky, nikoliv žloutky.

Zdůvodnění znělo, že žloutky obsahují cholesterol a zvyšují jeho hladinu v krvi, což našemu organismu rozhodně neprospívá. Překvapení konzumenti se tedy snažili spotřebu vajec omezit.

Ale podle nejnovějších výzkumů se vajec opravdu nemusíme bát, samozřejmě za předpokladu, že nejsme alergici nebo nemáme speciální, lékařem naordinovanou dietu. Ale v ostatních případech našemu tělu mohou jen prospět.

Vejce jsou totiž prakticky superpotravina. Mají vyvážený obsah nutričně významných látek, obsahují téměř všechny důležité vitaminy a velký podíl proteinů, a navíc jsou dobře stravitelná.

Konkrétně obsahují kvalitní bílkoviny neboli proteiny, s vysokým obsahem prospěšných esenciálních aminokyselin, které lidský organismus nezbytně potřebuje, ale sám si je nedokáže vyrobit. Vaječné bílkoviny také organismus dokáže prakticky bezezbytku využít.

Vejce také obsahují všechny vitaminy kromě vitaminu C a minerální látky, a to hlavně železo, fosfor, draslík, zinek a selen. Tuky obsažené ve vaječném žloutku (bílek tuky neobsahuje) tvoří z třetiny fosfolipidy, které mají pozitivní vliv na stavbu a funkci buněk.

Vejce obsahují také cenné mastné kyseliny, které působí jako prevence chorob srdce a cév, pro děti jsou důležitá pro vývoj mozku a očí a u starších lidí přispívají k hormonální rovnováze, kterou má věk tendenci narušovat.

Mezi barvou žloutků mohou být výrazné rozdíly. Zdroj: Onanong Thongnoum / Shutterstock.com

Žloutky sice skutečně obsahují cholesterol, ale jednak je ho díky šlechtění slepic a úpravě krmných směsí v dnešních vejcích méně než dřív, jak upozornila docentka Kamila Míková z VŠCHT pro web Prima Fresh, jednak lidský organismus cholesterol pro své fungování potřebuje. Jeho hladina v krvi je závislá na mnoha faktorech a strava ji ovlivňuje maximálně ze 30 %. Naopak některé studie hlásily, že půlroční konzumace dvou vajec denně vedla k mírnému snížení hladiny cholesterolu.

Vejce můžeme připravit na mnoho různých způsobů. Zdroj: Lenasirena / Shutterstock.com

A jaké účinky bude mít pravidelná konzumace vajec na naše tělo? Díky obsaženému selenu příznivě ovlivňují fungování štítné žlázy a také imunitu. Vitaminy skupiny B nám dodají energii, prospívají kůži, vlasům, očím, játrům a blahodárně působí na nervový systém. Ve vejcích obsažený cholin vyživuje mozek.

Aminokyseliny zabraňují únavě, slabosti, ochabnutí svalů, stresu a úzkosti. Žloutek obsahuje antioxidanty, které chrání oči a u starších lidí snižují riziko šedého zákalu a makulární degenerace, což jsou nejčastější příčiny slepoty u seniorů. Vitamin D podporuje vstřebávání vápníku, který chrání naše kosti a zuby, ale i trávení.

Vejce díky svému složení a vysoké syticí schopnosti pomáhají i při hubnutí, a to i při redukci úporného podkožního tuku.

Jedním vejcem denně tedy posílíme nejen své fyzické a psychické zdraví, ale prospějeme i svému vzhledu. Je ale také důležité, jak budeme vejce připravovat. Pokud je budeme pojídat každý den na slanině a v záplavě přepáleného tuku, jejich pozitivní vlastnosti zcela zabijeme. Oproti tomu z vajec natvrdo či naměkko si náš organismus vezme skutečně jen to nejlepší.

Zdroje: sdilejte.to, fresh.iprima.cz, www.bezhladoveni.cz

Zázračná vejce: Co se stane, když začnete jíst dvě denně?

Foto: Timolina, Shutterstock.com

Dlouho se tradovalo, že vejce zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, a tudíž škodí zdraví. Dnes víme, že jsou naopak velmi zdravá a je dobré je do jídelníčku zařadit. Udělejte to. Jezte dvě vajíčka denně a sledujte na sobě skvělé změny.

Vejce organismu poskytují spoustu kvalitních bílkovin, vitaminů, minerálů a dalších velice prospěšných mikroživin. Není tedy divu, že jejich konzumace tělu prospívá v mnoha směrech.

„Vaječné proteiny jsou cenné především pro svůj vysoký obsah aminokyselin. Podle Světové zdravotnické organizace má vaječná bílkovina nejvyšší stravitelnost. Proto jsou vejce nejen důležitou potravinou pro sportovce, ale mají i jiné pozitivní účinky na zdraví.

Díky obsahu cenných látek vyskytujících se ve žloutku mohou vajíčka stimulovat i vývoj mozku a zlepšit koncentraci,“ říká fitness trenérka a výživová poradkyně Alena Vídeňská a doplňuje, že je velmi důležité vybírat vejce opravdu kvalitní, nejlépe z ekologického chovu.

Víte, co se stane, když budete jíst dvě vajíčka denně?

Domněnka výživářů, že vejce škodí zdraví zejména kvůli vysokému cholesterolu, už dávno padla. Dnes se ví, že je výživová hodnota vajíček obrovská a v jídelníčku by chybět neměla – a zvlášť když se snažíte mít pod kontrolou svou hmotnost.

Vejce jsou ideální ráno: dodají tělu dostatek energie, nadlouho zasytí a v kombinaci s nízkokalorickou stravou údajně podporují i samotné hubnutí.

Budete mít zájem:  Umělá sladidla život neosladí

Lidem, kteří snídají vejce, se daří shazovat až dvakrát rychleji než těm, kteří se odbudou třeba nízkotučným jogurtem, nebo si naopak dají něco pěkně sladkého.

„Při snaze o redukci váhy se doporučují jíst zejména bílky, které obsahují minimum tuku, a naopak vysoké množství proteinu,“ radí Alena Přídová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse. Většinu ostatních důležitých látek však obsahuje žloutek.

„Zejména cenné vitaminy A, D, E, skupinu B a minerály vápník, fosfor, draslík, železo a zinek.

Tyto látky dělají z vejce potravinu, která podporuje imunitu i činnost mozku, zlepšuje vlasy, pleť i zrak a pomáhá nám v boji proti vysokému tlaku i cholesterolu,“ doplňuje odbornice.

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Vajíčka jsou bohatá na bílkoviny, vitaminy i minerály

Vaječné žloutky jsou nejbohatším zdrojem cholinu. Je to základní látka pro dobrou funkci mozku, a proto je jeho nedostatek spojován třeba s Alzheimerovou chorobou.

Dlouhodobý deficit cholinu může způsobit bolesti hlavy, zapomnětlivost a zvyšuje se i riziko psychiatrických onemocnění, která jsou provázána s poruchami paměti.

Podle odborníků mají navíc ženy díky pravidelné konzumaci vajec až o 18 procent menší riziko vzniku rakoviny prsu.

Slepičí vejce jsou bohatá také na karotenoid lutein, vitaminy B7 (biotin) a B12. Spolu s proteiny z bílku přispívají k posílení vlasů a kůže.

Podle výzkumu nizozemských vědců se při pravidelné konzumaci vajec zlepšuje pleť: téměř 90 procentům testovaných žen zmizely pigmentové skvrny a jejich kůže vypadala hladší. Mužům se zase viditelně vyhladily vrásky kolem očí.

Nedostatek biotinu přispívá ke ztenčení a vypadávání vlasů, různým druhům kožních zánětů nebo plísňovým infekcím nehtů či kůže.

Foto: suriya yapin, Shutterstock.com

Díky vajíčkům se zlepší kvalita vlasů a budou vám méně padat

Lutein se zase váže na oči – hromadí se v sítnici a likviduje zde volné radikály. „Antioxidanty obsažené ve vejcích pomáhají chránit oči před poškozením od slunečního záření a působí jako prevence slepoty nebo šedého zákalu,“ potvrzuje Alena Vídeňská.

Vitaminy obsažené ve vejcích se podílejí i na tvorbě pohlavních hormonů. Kyselina listová snižuje riziko poškození plodu v těhotenství a pomáhá vytvářet červené krvinky, na které se váže kyslík – díky tomu je organismus dobře okysličen a celkově lépe funguje.

Mýty o škodlivosti vajec kvůli zvyšování cholesterolu už jsou mnohokrát vyvrácené. Vědci zjistili, že při konzumaci dvou až tří vajíček denně se v krvi zvedá pouze hladina spíše neškodného HDL cholesterolu. Ten, který tělu škodí, je LDL cholesterol.

A proti němu jsou vajíčka skvělou zbraní: žloutky obsahují lecitin, který dokáže hladinu špatného cholesterolu snížit, dále je důležitý pro mozek i játra a navíc pomáhá při hubnutí. Vejce obsahují i omega-3 mastné kyseliny, jež zmenšují hladinu triglyceridů a redukují tak riziko kardiovaskulárních chorob.

Vitamin D zase pomáhá lépe absorbovat vápník, čímž posiluje kosti a zuby.

Jíte vajíčka? Na jaký způsob je máte nejraději?

Zdravá večeře? Tomuto se rozhodně vyhněte

Svět

18:00 11.12.2020Získat krátkou URL

https://cdncz1.img.sputniknews.com/i/logo-itemprop.png

Sputnik Česká republika

https://cdncz2.img.sputniknews.com/i/logo.png

Sputnik

https://cdncz2.img.sputniknews.com/i/logo.png

https://cz.sputniknews.com/svet/2020121112909460-zdrava-vecere-tomuto-se-rozhodne-vyhnete/

Lékař a televizní moderátor Sergej Agapkin a doktor Michail Ginzburg v přímém přenosu televize Rossija 1 vyjmenovali potraviny, které jsou na večeři nevhodné a můžou vám uškodit. V seznamu se, kromě jiného, nacházejí zavařeniny, uzeniny i jiné masové výrobky a také bílý chléb.

Agapkin upozorňuje, že slané výrobky můžou zadržovat tekutiny v organizmu, co může způsobit oteklost tváře. Ginzburg varuje, že masové výrobky v podobě různých salámů a klobás také obsahují veliké množství soli a můžou vyvolat zápal žaludku.

Bílý chléb má vysoký glykemický index, proto způsobuje zvýšení hladiny cukru v krvi. „ Je to nebezpečné, protože nadbytečná hladina insulinu v krvi může přivést k arteriální hypertenzi a  zapříčinit růst nádorů,“ vysvětluje Ginzburg.

Na závěr odborník dodal, že takové kolísání hladiny insulinu může být příčinou probuzení uprostřed noci s pocitem vlčího hladu.

Opatrně i s konzumací slepičích vajec! Vědci totiž zjistili, že pravidelná konzumace slepičích vajec významně zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu. Patřičnou studii zveřejnil British Journal of Nutrition.

Vědci z Čínské lékařské univerzity spolu s kolegy z Univerzity jižní Austrálie a Katarské univerzity zjistili, že konzumace více než 38 gramů vajec denně zvyšuje riziko cukrovky přibližně o 25 procent. Lidé, kteří konzumovali více než 50 gramů produktu (ekvivalent jednoho vejce) denně, zvýšili riziko onemocnění o 60 procent. Současně byl tento ukazatel vyšší u žen než u mužů.

Získané výsledky studie umožnily dokázat, že riziko cukrovky se zvyšuje přímo úměrně se zvýšením spotřeby vajec, ale v budoucnu je nutné zjistit přesný mechanismus účinku produktu na tělo.

Nedávno v rozhovoru pro Sputnik dietoložka, gastroenteroložka Nurija Dianovová podtrhla důležitost správně upraveného jídla a ideálního režimu stravování. Ty mohou totiž hrát rozhodující roli v léčbě různých onemocnění trávicí soustavy i jiných nemocí.

Velmi důležitá je správná kuchařská úprava potravin, která je sama o sobě léčebným nástrojem, podotkla gastroenteroložka. Při jakýchkoli problémech s trávicí soustavou je třeba naprosto vyloučit z jídelníčku ostré, horké, smažené a tučné pokrmy, které mají značný účinek na žaludeční a pankreatické šťávy, poznamenává gastroenteroložka.

Včasné Zavedení Vajec Nesnižuje Riziko Alergie

Pravidelná konzumace vajec začínající ve věku 4 až 6 měsíců nemění riziko alergie na vejce ve věku 1 roku nebo starší, ve srovnání s opožděným zavedením vajec, autoři nové zprávy ze studie.

Některá zjištění, která pocházejí z randomizované, dvojitě zaslepené studie Počáteční doba bílkovin vajec (STEP), však poukazují na možný přínos časného zavedení vajec.

Účastníci STEP neměli v době zápisu žádné alergické příznaky, ačkoli měli dědičné riziko alergií, Debra J. Palmerová, PhD, ze Školy dětského a dětského zdraví, University of Western Australia ve Crawley a kolegové psali.

Tím se STEP odlišuje od studií, jako je studie „Early About Peanut Allergy“(LEAP), u níž bylo předpokladem existující alergické onemocnění, jako je ekzém.

U LEAP byla časná a trvalá konzumace arašídových produktů spojena s významným poklesem alergie na arašídy.

„Nezjistili jsme žádné důkazy, že pravidelný příjem vajíček ve věku 4 až 6, 5 měsíců podstatně mění riziko alergie na vejce do 1 roku věku u kojenců, kteří jsou na dědičném riziku alergického onemocnění a při vstupu do studie neměli žádné příznaky ekzému, “ autoři uzavírají. „Není nutné rutinní testování kojenců bez ekzémů ve Společenství, aby bylo možné zjistit stav senzibilizace vajíček před zavedením vajec a potravin obsahujících vejce, když se zavedou pevné látky.“

Studie byla zveřejněna online 21. srpna v časopise Journal of Alergy and Clinical Immunology.

Děti byly zapsány do STEP ve věku 4 až 6, 5 měsíců. Jejich matky měly atopii, ale samotné děti neměly ekzém ani alergické onemocnění ani žádnou předchozí konzumaci vajíčka.

Byli náhodně přiděleni k zásahu (vejce) nebo ke kontrole (bez vejce), který byl smíchán do jejich jídla. Oba přípravky měly podobnou barvu, vůni, strukturu a chuť a podávaly se jednou denně od doby randomizace do věku 10 měsíců.

Ve věku 10 měsíců uvedli rodiče vařené vejce do stravy všech dětí v obou pokusných skupinách.

Z 820 původních účastníků mělo 748 při 12měsíční zkoušce kožní pichlavý test a vajíčko. Alergie na vejce zprostředkovaná IgE byla diagnostikována u 26 z 371 (7%) dětí v intervenční skupině a 39 z 377 (10, 3%) v kontrolní skupině.

Relativní riziko upravené o město, kojenecký sex, stav kojení a otcovskou anamnézu alergického onemocnění (aRR) bylo 0, 75 (95% interval spolehlivosti [CI], 0, 48 – 1, 17; upraveno P = 0, 20). Ale zatímco „velikost vzorku byla dostatečná k vyloučení velkého nárůstu rizika alergie na vejce… nemůžeme vyloučit potenciálně důležité výhody, “píšou autoři.

Senzibilizace na vejce byla pozorována u 10, 8% dětí ve skupině vajec oproti 15, 1% kontrol (aRR, 0, 77; 95% CI, 0, 54 – 1, 10; P = 0, 15). Mezi randomizací a 1 rokem věku se ekzém vyskytl u 10, 7% dětí ve skupině s vejci a 11, 9% kontrol (aRR, 0, 84; 95% CI, 0, 57 – 1, 23; P = 0, 37).

U dvou kojenců ve skupině vajec a jednoho v kontrolní skupině se vyvinula anafylaxe v reakci na provokaci surovým vejcem po 12 měsících. Na vaječný prášek použitý ve studii však nebyly žádné anafylaktické reakce.

Navíc ze všech 65 kojenců v každé skupině, kteří měli alergickou reakci na problémy se syrovými vejci, 60 konzumovalo pečená nebo vařená vejce bez problémů.

„Toto zdůrazňuje klíčové poselství v oblasti veřejného zdraví: že zavedení vajec ve věku 4–6, 5 měsíce je u dětí bez ekzému bezpečné, aniž by bylo nutné provést předchozí testování senzibilizace vajíček.“

Při analýze podle protokolu mělo 9 z 305 kojenců ve skupině vajec (3%) a 31 z 312 kojenců v kontrolní skupině (9, 9%) alergii na vejce zprostředkovanou IgE ve věku 12 měsíců (aRR, 0, 32; 95% CI, 0, 16 – 0, 65; P = 0, 002). Avšak více dětí ve skupině vajec než v kontrolní skupině bylo vyloučeno z analýzy podle protokolu z důvodu vnímané nežádoucí reakce (P = 0, 02) nebo potvrzené alergické reakce (P = 0, 0004) na prášek ve studii.

Autoři poznamenávají, že malý rozdíl v načasování zavedení mezi oběma skupinami (4 až 6 měsíců vs. 10 měsíců) může být příliš krátký na to, aby se projevil kontrast alergické reakce.

Ve studii LEAP byly arašídy zavedeny do intervenční skupiny ve věku 4 až 11 měsíců ve srovnání s věkem 5 let v kontrolní skupině. Vědci však poznamenávají, že se snažili reprodukovat běžnou praxi zavádění vajec ve věku asi 10 měsíců.

Předchozí studie také ukázala, že čekání do 10 měsíců věku bylo spojeno s vyšším rizikem alergie na vejce.

Autoři nezveřejnili žádné relevantní finanční vztahy.

J Allergy Clin Immunol. Publikováno online 21. srpna 2016. Abstrakt

ZdravéStravování

  • Před 1 hodinouPokud si chcete udržovat štíhlou linii, vyvarujte se některých z těchto běžných návyků, které možná děláte každý den. Mají totiž velký vliv na ukládání přebytečného tuku a tím i na vzhled postavy.
  • Před 1 hodinouNespavost je v dnešní době poměrně velký problém. Lidé jsou pod vlivem chronického stresu a neustálého koukání do obrazovek vytrženi z běžného režimu, což se projevuje i jako problémy se spánkem.
  • Před 1 hodinouJakmile ženské tělo překročí hranici padesáti let věku, začnou se dít některé změny. Jsou naprosto normální a dříve či později potkají každou ženu, takže je dobré se na co připravit.
  • Před 1 hodinouSilné srdce a nízký cholesterol nevyžadují příliš úsilí, ale spíš správné zvyky. Přední odborníci poukazují na jednoduché kroky, které můžete podniknout, abyste maximalizovali přínosy pro zdraví.
  • Před 1 dnemSalátová okurka má vysoký obsah prospěšných živin, stejně jako určité rostlinné sloučeniny a antioxidanty, které mohou pomoci léčit a dokonce předcházet některým nepříznivým zdravotním stavům. Okurky také mají nízký obsah kalorií a obsahují velké množství vody a rozpustné vlákniny, takže jsou ideální pro podporu hydratace a jako pomoc při hubnutí.
  • Před 1 dnemVajíčka jsou základem jídelníčku lidí po celém světě, málokdo si bez nich představit ranní vstávání. V mnoha kulturách se vajíčka připravují k obědu nebo večeři, protože dokáží zahnat hlad a obsahují málo kalorií. Zjistěte, proč je konzumovat pravidelně.
  • Před 1 dnemExistují potraviny, které vám pomohou zhubnout rychleji. Je dobré vědět, které to jsou, protože pro celý proces hubnutí jsou velice důležité.
  • Před 1 dnemVrásky se týkají každého z nás. Jedním ze způsobů, jak se jich bez zbytečných výdajů zbavit, je japonská masáž. Ta pomáhá napínat svaly a pomáhá před ochabnutím pokožky.
  • Před 2 dnyCelosvětová pandemie koronaviru tak trochu upozadila všechny ostatní onemocnění, včetně těch smrtelných. Ale třeba na mozkovou mrtvici rozhodně není radno zapomínat.
  • Před 2 dnySraženiny v krvi se většinou samy rozpustí. Pokud se to ale nestane nebo si vytvoří příliš velká, může to zablokovat průtok krve a je to předpoklad pro zdravotní problémy.
  • Před 2 dnyExistují pokrmy, které lidé velmi milují a myslí si, že jsou zdravé pro jejich tělo. Některá taková jídla ale klamou a patří spíše na seznam těch, které by mohly vašemu tělo ublížit.
  • Před 2 dnyPři potížích s pálením žáhy nemusíte hned do lékárny, protože pomohou i takové obyčejné suroviny, jako jsou med a aloe vera. Ulevíte si tak od akutní bolesti a zklidníte nepříjemné pálení.
  • Před 2 dnyLedvinové kameny jsou dobře známým problémem, který lidstvo sužuje již stovky let.  Příznaky tohoto onemocnění mohou být nenápadné, ale nakonec může vyústit ve velmi bolestivé a nepříjemné potíže. Zjistěte, jak ledvinové kameny poznat včas.
  • Před 3 dnyJe třeba dodržovat způsoby zdravého stravování, dopřát si zdravé potraviny a vyhýbat se tak přemíře alkoholu a tuku. Pokud holdujete řízkům, fastfoodu, alkoholu a průmyslově zpracovaným potravinám, zaděláváte si na pořádné zdravotní potíže.
  • Před 3 dnyVysoký krevní tlak je v dnešní době poměrně běžným problémem, s nímž se potýká velká část především starší populace. Kromě náročné medikace je možné jej regulovat také správnou dietou nebo přírodními prostředky.
  • Před 3 dnyKvůli tomu, co se vám v noci zdá, se můžete začít dusit ve snu. Takovému jevu se říká spánková paralýza. Zjistěte, jak se s takovou situací bezpečně vypořádat a proč se vlastně paralýza dostavuje.
  • Před 3 dnyNádor, už jen to slovo zní opravdu děsivě, tím spíše v těhotenství. Řeč je o hrudce, které se říká těhotenský nádor, a vzniká v dutině ústní, především u krčku zubů v době těhotenství. Léze se většinou hojí rychle a snadno, podceňovat by se však neměly.
  • Před 4 dnyNěkterá onemocnění mohou vést k potížím s nohama. Například cukrovka může vést k problémům s cévami. Vaše nohy prozradí o stavu vašich vnitřních orgánů možná více než byste čekali. Tyto příznaky vám mohou včas dát vědět, jaké potíže vám hrozí.
  • Před 4 dnyLedviny mají v našem těle řadu důležitých funkcí. Mají na starosti odstraňování odpadu močí, produkci hormonů a filtrování toxinů a nadbytečné tekutiny v krvi.
  • Před 4 dnyKaždé dva roky by měl každý chodit na preventivní prohlídky, ne všichni tak činí pravidelně, proto je vhodné si doma provést jednoduché testy zdraví, které nezaberou více než 30 vteřin. Ty napoví, jak jste na tom s fyzickou kondicí i zdravím.
  • Před 4 dnyPravidelné pití vody s citronem má mnoho pozitivních dopadů na lidské tělo. Obyčejný citron pomáhá s mnoha důležitými procesy a zároveň slouží jako doplnění důležitých vitamínů v přírodní formě.
  • Před 4 dnyTajemství dlouhověkosti jsou častým tématem mnoha různých publikací a článků. Mnichové z Tibetu jsou v této oblasti velmi znalí a znají klíčové faktory, které mohou stárnutí efektivně zpomalit.
  • Před 4 dnyJaro je velmi příznivé období pro péči o zdraví jater a čištění toxinů, které se v nich hromadí. Existuje několik příznaků, které ukazují, že játra žádají o pomoc a potřebují vyčistit.
  • Před 4 dnyZnáte ten nepříjemný pocit, kdy vám vaše končetiny jednoduše znecitliví? Je to nepříjemné, a pokud se to děje sem tam, nepřekvapuje vás to. Pokud se to děje čím dál častěji, zbystřete.
  • Před 4 dnyŽeny často hledají způsob, jak rychle zhubnout, aniž by se musely příliš snažit. Existuje mnoho způsobů, jak vám pomoci zhubnout bez nutnosti sportovních výkonů a namáhavých diet.
  • Před 5 dnyČesnek má pro lidské tělo mnoho pozitivních vlastností. Věděli jste ale třeba, že nejvyšší účinky má česnek drcený a česnek použitý na prázdný žaludek? Zjistěte, k čemu všemu je vlastně česnek dobrý.
  • Před 6 dnyNěkteré potraviny mohou způsobit, že naše tělo bude stárnout rychleji, než by mělo. Mezi takové „živiny“ patří například rychlé sacharidy. Snižují metabolismus a oslabují imunitní systém.
  • Před 6 dnyKáva je v našich končinách považována za jeden z klasických teplých nápojů s benefitem pro tělo v podobě energetického zdroje. Kofein, který obsahuje, je však návykovou látkou. Zjistěte, zda může být nadměrná konzumace kávy pro tělo nežádoucí.
  • Před 6 dnyJistě víte, že strava v našem životě hraje důležitou roli. Drží naše tělo zdravé, mladé, a především vitální. Pokud jíme nezdravě, přispíváme mnohému onemocnění. Inspirujte se japonskými ženami a budete zdraví jako rybičky.
  • Před 6 dnyI když celá řada stavů může způsobit svědění pokožky a jiné alergické reakce, je často běžným příznakem potravinové alergie. Potravinové alergie jsou obvykle způsobeny expozicí specifickými proteiny v potravinách, které imunitní systém identifikuje jako útočníky a vytváří protilátky proti nim. Identifikace potenciálních alergenů ve vaší stravě je nejlepší způsob, jak se vyhnout nepříznivým příznakům potravinové alergie, včetně svědění.
  • Před 7 dnyTikající bomba jménem vřed! Jedná se o zánětlivé onemocnění, které se vyskytuje na sliznici žaludku. Vředy jsou nepříjemné a velmi bolestivé.
  • Před 7 dnyOčkování je potřeba. Díky němu se vymýtilo mnoho nemocí s vážným či dokonce tragickým průběhem. Jenže jak je to s vakcínou na koronavirus? Momentálně nejdiskutovanější vakcína, která děsí mnoho lidí.
  • Před 7 dnyPihy, bradavice a jiné dermatologické vady na kráse neděsí pouze ženy, ale i muže. Rádi bychom se jich jednou provždy zbavili, ale různé laserové ošetření stojí velké peníze.
  • Před 7 dnyBrazilští vědci oznámili, že dva lidé byli nakaženi dvěma různými mutacemi nového koronaviru, který způsobuje nemoc COVID-19. Oba se uzdravili bez nutnosti hospitalizace.
  • Před 7 dnyTyto destruktivní návyky jsou zlozvyky mnoha lidí, i když si je většinou neuvědomujeme. Mohou se ale ukázat jako zdraví škodlivé nebo dokonce nebezpečné.
  • Před 9 dnyRakovina si své oběti nevybírá. Přijde nečekaně a říká se, že zasahuje každého třetího člověka a každý čtvrtý na ni zemře. Je to strašák číslo jedna mezi nemocemi.
  • Před 9 dnyVědci prokázali, že aerobní aktivita u morčat snížila hladinu zánětu v játrech. Bude chůze na běžeckém pásu nebo venku fungovat také u lidí? Další studie prozradí více informací.
  • Před 9 dnyNezdravý jídelníček a nedostatek pohybu způsobují řadu zdravotních obtíží, mimo jiné zácpu, střevní potíže, bolesti břicha a nadýmání. Jak dát střeva zase do pořádku? Pomůže pravidelný pitný režim se zařazením bylinkových čajů.
  • Před 9 dnyArtritida je autoimunitní onemocnění napadající klouby, kterému se lze při prevenci vyhnout. Podle čínských lékařů navíc je možné mu nejen předcházet, ale také jej vhodně léčit stravou, pohybem a rehabilitacemi.
  • Před 9 dnyČesnek je doslova přírodní zázrak, protože funguje jako lék na mnoho neduhů, a dokonce je jedním z nejsilnějších přírodních antibiotik. Zjistěte, proč byste si měli dopřávat stroužek česneku ráno ještě před snídaní.
  • Před 10 dnyBobkové listy dáváme hlavně do polévek a omáček, ale hodí se tak do čajů jako podpora při spalování tuků. Jestli jste v hubnutí uvízli na mrtvém bodě, čaj se skořicí a bobkovým listem rozhýbe metabolismus.
  • Před 10 dnyStačí pár jednoduchých změn životního stylu a váš krevní oběh a ostatní části organismu budou fungovat mnohem lépe. Zlepšíte tak kvalitu svého života a užijete si velmi pozitivní vliv na pohodu.
  • Před 10 dnyJe známo, že čím je člověk starší, tím se stav jeho orgánů zhoršuje a neplní stoprocentní službu jako kdysi. Samozřejmě i mozek patří mezi tyto orgány.
  • Před 10 dnySkořice je často používaným kořením, které buď milujete, nebo se ho milovat naučíte. Skořice se používá hlavně v chladných měsících, a to nejen v dezertech, ale také čaji.
  • Před 10 dnyVěděli jste, že Vám batáty zaručeně pomohou proti problémům s gastritidou, žaludečními vředy, refluxu, ale i se zánětem žaludku? Přečtěte si, v čem jsou batáty tak prospěšné.
  • Před 11 dnyJíst vyváženou stravu plnou čerstvého ovoce a zeleniny je jedním z nejlepších způsobů, jak si udržet pevné zdraví. Ale někdy naše tělo potřebuje něco víc. Tehdy se hodí antioxidační nápoje, které představují chutný a příjemný způsob, jak posílit svůj organismus.
  • Před 11 dnyBěhem posledních let se o cukru a závislosti na něm mluví více, než kdy předtím. Podívejme se na největší mýty, které se o cukru tradují a kterým možná sami stále věříte. Některé vám možná překvapí.
  • Před 11 dnyMnoho lidí by chtělo zhubnout, ale nechce se jim držet dietu. Naštěstí pro nás všechny existují potraviny, které udělají kus práce za nás. Nemusíte tak hladovět, jen je zařadíte do svého jídelníčku.
  • Před 12 dnyKáva je oblíbeným teplým nápojem, který si dopřává velký podíl obyvatelstva každodenně i v počtu několika šálků. Konzumace kávy má na lidský organismus velmi pozitivní účinky, je-li optimálně dávkována. Zjistěte, jaké má účinky.
  • Před 12 dnyPokud Vás trápí paní ostruha, víte, že se při každém došlápnutí objeví nesnesitelná bolest. Tuto bolest neignorujte, začněte ji léčit. A vyzkoušet můžete i přírodní a tradiční léčbu.
  • Před 12 dnyStřevní paraziti mohou být nebezpeční víc, než si myslíte. Mohou způsobovat nebezpečné průjmy, autoimunitní onemocnění, zánět v těle a mnohem více, proto je dobré se jich co nejdříve zbavit.
  • Před 13 dnyBernardo LaPalo, 116letý muž z Arizony, připisuje svůj dlouhý život zdravé stravě. V životě se vyhýbal červenému masu, jedl hodně ovoce a zeleniny, trávil čas v přírodě. Tvrdí, že nikdy nebyl nemocný.
  • Před 13 dnyPokud patříte do rizikové skupiny osob, kterým hrozí infarkt, rozhodně byste neměli brát na lehkou váhu varovné signály, kterými vás tělo informuje o blížícím se nebezpečí infarktu. Zjistěte, na co byste si tedy měli dávat pozor.
  • Před 13 dny

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *