Pitná kůra – k čemu je dobrá?

Bílinská je vynikající reprezentant královské kategorie lázeňských pramenů, ryze alkalických kyselek (přirozeně perlivých vod).

Již více než tři staletí je Bílinská kyselka pitnou kúrou lázní Teplice v Čechách, nejstaršího evropského lázeňského města.

Odtud se sláva Bílinské rozšířila do celého evropského lázeňství, kde se užívá při obtížích se zažíváním, s překyselením žaludku, pálení žáhy, při kaméncích, při chorobách látkové výměny, dně a revmatismu.

Bílinská získala světová ocenění a stala se předmětem mnoha vědeckých prací. Užívá se pomocí pití a k inhalacím. Díky své vytříbené chuti a přirozené perlivosti se usídlila i na stolech evropské gastronomie.

Špičkové parametry zdroje umožnují stáčení bez úprav v ryze přírodní podobě.

Dle legislativy MZ ČR je Bílinská kyselka zařazena do kategorie “minerální voda s léčebným využitím, výtěžek z přírodního léčivého zdroje”.

Pitná kůra – k čemu je dobrá? Pitná kůra – k čemu je dobrá?

Tradiční užití v lázeňských kúrách

JÍCEN překyselení, pálení žáhyNOSNÍ DUTINY inhalace, rozpouštění hlenuJÁTRA procesy látkové výměny, otoky, dnaPRŮDUŠKY inhalace, rozpouštění hlenuŽALUDEK překyselení, snížení tvorby kyselinŽLUČNÍK žlučové kaménkyMOČOVÝ MĚCHÝŘ snížení kyselosti močiKLOUBY zlepšení látkové výměny

Bílinská kyselka je lázeňský pramen pro pitné kúry a inhalace – alkalický, hydrogenuhličitanový pramen s vysokou mineralizací (5-7 gramů na 1 litr). Bílinská je nasycena přírodním kysličníkem uhličitým.

Z kationtů obsahuje zejména sodík, draslík, vápník, hořčík a železo, z aniontů chlorid, síran, fluorid a hydrogenuhličitan. Teplota pramene je 15 °C. (Analýzu provedl RL PLZ MZ ČR Karlovy Vary 20. 12.

2018)

Kationty
mg/l
Anionty
mg/l
Lithium Li+ 4,33 Fluorid F– 5,58
Sodík Na+ 1 720 Chlorid Cl– 225
Draslík K+ 82 Síran SO42- 626
Horčík Mg2+ 41,8 Hydrogenuhličitan HCO3– 4 370
Vápník Ca2+ 139
Nedisociované součásti 53,1
Celková mineralizace Bílinské kyselky (mg/l) 7 276
Volný CO2 (mg/l) 2 410
pH Bílinské kyselky (při 16 °C) 6,7
Osmotický tlak Bílinské kyselky 426 kPa

Pitná kůra – k čemu je dobrá?

Bílinská kyselka je vynikající reprezentant královské kategorie lázeňských pramenů, ryze alkalických kyselek. Již více než tři staletí je lázeňskou pitnou kúrou nejstarších evropských lázní Teplice.

Odtud se její sláva rozšířila do klasického evropském lázeňství, kde se užívá při obtížích se zažíváním, s překyselením žaludku, pálení žáhy, při kaméncích, při chorobách látkové výměny, dně a revmatismu.

Získala světová ocenění jako nápoj při diabetes melitus a stala se předmětem mnoha vědeckých prací. Užívá se též k inhalacím. Díky své vytříbené chuti a přirozené perlivosti se usídlila na stolech evropské gastronomie. Špičkové parametry umožnují stáčení bez úprav v ryze přírodní podobě.

Pitná kůra – k čemu je dobrá? Pitná kůra – k čemu je dobrá?

JÍCEN překyselení, pálení žáhy NOSNÍ DUTINY inhalace, rozpouštění hlenu JÁTRA procesy látkové výměny, otoky, dna PRŮDUŠKY inhalace, rozpouštění hlenu ŽALUDEK překyselení, snížení tvorby žaludečních kyselin ŽLUČNÍK žlučové kaménky MOČOVÝ MĚCHÝŘ snížení kyselosti moči KLOUBY zlepšení látkové výměny

Bílinská kyselka je výtěžek z přírodního léčivého zdroje. Je to alkalická, hydrogenuhličitanová kyselka s vysokou mineralizací (5-7 gramů na 1 litr). Z kationtů obsahuje zejména sodík, draslík, vápník, hořčík a železo, z aniontů chlorid, síran, fluorid a hydrogenuhličitan. Teplota pramene je 8 – 10 °C.

Kationty
mg/l
Anionty
mg/l
Lithium Li+ 3,72 Fluorid F– 5,10
Sodík Na+ 1 792 Chlorid Cl– 231
Draslík K+ 89,33 Síran SO42- 542
Horčík Mg2+ 41,90 Hydrogenuhličitan HCO3– 4 482
Vápník Ca2+ 133,70
Nedisociované součásti 59,20
Celková mineralizace Bílinské kyselky (mg/l) 7 389,87
Volný CO2 (mg/l) 1 991,00
pH Bílinské kyselky (při 16 °C) 6,7
Osmotický tlak Bílinské kyselky 437 kPa

Pitná kůra – k čemu je dobrá?

0,1 až 0,4 litru (1/2 až 2 sklenky Bílinské) ráno na lačný žaludek nebo večer před spaním. Užití 0,2 až 0,5 litru během jídla nebo po jídle blahodárně působí na zažívání. Omezuje nepříjemné pálení žáhy po konzumaci těžkých pokrmů, vína a kávy. Užívání je vhodné konzultovat s ošetřujícím lékařem.

Vytříbená přirozená chuť Bílinské kyselky

Chuť Bílinské je dána hydrogenuhličitanem, který je na rozdíl od kuchyňské soli pro organizmus blahodárný.

Bílinská kyselka je jedním z nejcennějších přírodních pramenů vhodných na inhalování. Pro inhalace se nejvíce používají vysoce mineralizované lázeňské prameny. Jak potvrdilo mnoho studií, dokáže šetrným způsobem odstraňovat otok sliznic dýchacích cest (např. pocit ucpaného nosu) a zároveň pomáhat s rozpouštěním hle­nu.

Bílinská kyselka je také velmi oblíbena u lidí trpící pálením žáhy, neboť již v průběhu jídla podávaná, účinně zabraňuje tomuto nepříjemnému jevu dvojím působením. Okamžitým anacidním efektem a poté působením na tvorbu žaludečních kyselin.

Spojení a kombinace solí v Bílinské kyselce obsažených, účinně působí v řadě případů, kde by se jednotlivé složky jinak neosvědčily. Uspokojí denní potřebu našeho organizmu – dodá mu v 1 – 1,5 litru vody 10 – 15 g minerálních látek, jako jsou např. vápník, fosfor, železo, draslík, sodík či hořčík. Bílinská kyselka bývá předepisována pro účinné doplnění minerálů při průjmových onemocněních.

Terapeutické účinky alkalických lázeňských pramenů jsou známé po staletí. Bílinská kyselka je vynikající reprezentant dietetického nápoje, který v sobě pojí příjemné osvěžující vlastnosti perlivé vody a pozitivní vliv na zažívací procesy. Po staletí doporučováno v těhotenství.

Bílinská kyselka byla již v minulých staletích v Evropě vysoce ceněná jako nápoj při diabetes mellitus. Do dnes je nápojem českých diabetiků. Lázeňská literatura oceňuje její blahodárné působení při cukrovce, dané zvyšováním rezervy alkálií v krvi a vlivu na snížení hladiny krevního cukru.

0,1 až 0,4 litru (1/2 až 2 sklenky Bílinské kyselky) ráno na lačný žaludek nebo večer před spaním. Užití 0,2 až 0,5 litru během jídla nebo po jídle blahodárně působí na zažívání. Omezuje nepříjemné pálení žáhy po konzumaci těžkých pokrmů, vína a kávy.

Vytříbená přirozená chuť Bílinské kyselky

Chuť Bílinské kyselky je dána hydrogenouhličitanem, který je na rozdíl od kuchyňské soli pro organizmus potřebný. Bílinská obsahuje jen nepatrné množství kuchyňské soli, čtyřikrát méně než mléko. (m)

Bílinská kyselka je jedním z nejcennějších přírodních pramenů vhodných na inhalování. Pro inhalace se nejvíce používají vysoce mineralizované lázeňské prameny. Jak potvrdilo mnoho studií, dokáže šetrným způsobem odstraňovat otok sliznic dýchacích cest (např. pocit ucpaného nosu) a zároveň pomáhat s rozpouštěním hle­nu.

Bílinská kyselka je také velmi oblíbena u lidí trpící pálením žáhy, neboť již v průběhu jídla podávaná, účině zabraňuje tomuto nepříjemnému jevu dvojím působením. Okamžitým anacidním efektem a poté působením na tvorbu žaludečních kyselin.

Spojení a kombinace solí v Bílinské kyselce obsažených, účinně působí v řadě případů, kde by se jednotlivé složky jinak neosvědčily. Při každodenním pití uspokojí denní potřebu našeho organizmu – dodá mu v 1 – 1,5 litru vody 10 – 15 gr minerálních látek, jako jsou např. vápník, fosfor, železo, draslík, sodík či hořčík.

Terapeutické účinky alkalických minerálních vod v lázeňství jsou známé po staletí. Bílinská kyselka je vynikající reprezentant dietetického nápoje, který v sobě pojí příjemné osvěžující vlastnosti perlivé vody a pozitivní vliv na zažívací procesy. Po staletí doporučováno v těhotenství.

Bílinská kyselka byla již v minulých staletích v Evropě vysoce ceněná jako nápoj při diabetes melitus. Do dnes je nápojem českých diabetiků. Lázeňská literatura oceňuje její blahodárné působení při cukrovce, dané zvyšováním rezervy alkalií v krvi a vlivu na snížení hladiny krevního cukru.

Pitná kůra – k čemu je dobrá?

Bílinská kyselka je jímána ze zdroje BJ 6 Bílina – vrtu hlubokého 190,8 m. Dále je přetlačována podzemním potrubím a akumulována při konstantní teplotě v zásobnících. Z těchto zásobníků je bez úprav plněna v moderním podzemním provozu stáčírny. Tento proces umožňuje zachovat původní množství jemně rozpuštěného oxidu uhličitého, který je podstatný pro lahodnou chuť.

1. Čedičové horniny stýkající se s propustnou rulou.

2. Mineralizovaná voda zahřívaná vulkanickou činností.

3. Výstup vody nasycené přírodním CO2.

4. Podzemní přírodní rezervoár pramene.

5. Jímací vrt BJ-6 Bílina s hloubkou 190,8 m.

6. Pukliny vystupující až k povrchu. (Historické zdroje jímání, pramen Franze Josefa, Skalní pramen)

7. Jílové nepropustné vrstvy těsnící rulové vrstvy.

8. Drenážní okruhy odvádějící povrchové vody od pramenů, provedeno ing. A. Schreererem na přelomu 19. a 20. století.

9. Regulace vrtu s online řízením v lázeňském parku je součástí Ochranného pásma I. stupně dle MZ ČR.

10. Potrubí vedoucí pramen do stáčírny.

11. Akumulace a stáčecí linka.

12. Budova expedice a nakládky (z roku 1871).

13. Historická budova rozesílání lahví (z roku 1898).

14. Železniční koridor Most-Duchcov, zastávka Bílina-Kyselka.

Pitná kůra – k čemu je dobrá?

Odborný dohled nad jímáním zdroje www.aquaenviro.cz

Bílinská kyselka je jímána ze zdroje BJ 6 Bílina – vrtu hlubokého 190,6m. Dále je přetlačována podzemním potrubím a akumulována při konstantní teplotě v zásobnících. Z těchto zásobníků je bez úprav plněna v moderním podzemním provozu stáčírny. Tento šetrný proces umožňuje zachovat původní množství jemně rozpuštěného oxidu uhličitého, který je podstatný pro lahodnou chuť.

Pitná kůra – k čemu je dobrá?

1. Čedičové horniny stýkající se s propustnou rulou 2. Mineralizovaná puklinová voda zahřívaná vulkanickou činností 3. Výstup vody proplyněné CO2 4. Chladná puklinová voda nasycená kysličníkem 5.

 Jímací vrt BJ-6 Bílina s hloubkou 198 m 6. Puklinové systémy vystupující až k povrchu 7. Jílové nepropustné vrstvy zatěsňující rulové vrstvy 8. Drenážní okruhy odvádějící povrchové vody od zřídla 9.

Budete mít zájem:  Leky Na Vysoky Krevni Tlak?

 

Zřídlo v lázeňském parku je součástí Ochranného pásma I. stupně dle Ministerstva zdravotnictví ČR. 10. Komplex budov stáčírny Bílinská kyselka Pitná kůra – k čemu je dobrá?

Odborný dohled nad jímáním zdroje www.aquaenviro.cz

Pro užívání pramenů při pitných kúrách je důležitý pohyb, nejlépe se osvědčila chůze. Proto existují lázeňské kolonády, určené k pití lázeňských pramenů při chůzi z lázeňských pohárků za jakéhokoliv počasí.

  • Celková mineralizace 7500 mg/l
  • Přírodní sycení (2200 mg/l)
  • Hydrogenuhličitan (4500 mg/l)
  • Celková mineralizace 32 000 mg/l
  • Přírodní sycení (0 mg/l)
  • Síran hořečnatý – epsomská sůl (20 000 mg/l)
  • Celková mineralizace 2413 mg/l
  • Přírodní sycení (2400 mg/l)
  • Hydrogenuhličitan (1600 mg/l)

přirozené projímadlo a detoxikace

Zaječická hořká se užívá pro lázeňské a domácí pitné kúry evropského lázeňství.

Tato legenda světového lékařství je od roku 1725 známá jako přírodní detoxikant, zdroj přírodního hořčíku a spolehlivé projímadlo – rozpouští obsah střev. Zaječická hořká sůl byla po svém objevení (F.

Hoffmann 1726) hodnocena balneology lépe než sůl z Epsomská. Díky svému složení je jediným reprezentantem balneologické kategorie “pravá hořká voda”.

Zaječická je dobře snášena i nejcitlivějším organizmem a je možné jí užívat dlouhodobě například v pooperačních stavech střev, při dlouhodobém pobytu na lůžku a při hemoroidech. Užívá se rovněž jako velmi silný zdroj hořčíku při jeho nedostatku.

Dle legislativy MZ ČR je Zaječická hořká zařazena do kategorie “minerální voda s léčebným využitím, výtěžek z přírodního léčivého zdroje”.
Pitná kůra – k čemu je dobrá?

Pitná kůra – k čemu je dobrá?

Při normální dávce cca 4 dcl působí velice rychle šetrným projímavým účinkem.

Zaječická rozpouští obsah střev. Projímavý efekt se projevuje pouze při zácpě.

Sláva Zaječické hořké vody pochází již z doby bez všudypřítomné reklamy. Tehdy musel být účinek přípravku zaručený a spolehlivý, jinak by se povědomí o jeho blahodárných účincích samovolně nerozšířilo. Hořkou chuť Zaječické hořké vody lze úplně odstranit smísením s Bílinskou kyselkou.

0,1 až 0,4 litru (1/2 až 2 sklenky) ráno na lačný žaludek nebo večer před spaním. Od 0,2 litru má projímavý účinek. Užití před spaním nezpůsobuje nežádoucí jevy, protože se nevytvoří obtížné plyny a vyprázdnění následuje až příštího rána. Během užívání je důležité dodržovat dostatečný příjem tekutin, například bylinné čaje, pramenité vody nebo pitné lázeňské prameny.

Dlouhodobé užívání nemá pozorované negativní účinky. Užívání je vhodné konzultovat s ošetřujícím lékařem.

Hodí se zvláště k dlouhodobému užívání při chronické ochablosti střev a dalších potížích se zažíváním. Při slabých dávkách, cca 1 dcl před spaním působí jako přírodní regulativ k vytvoření pravidelného zažívacího rytmu, k vyprázdnění střev dojde až následujícího rána.

Zaječická hořká voda je s velkou oblibou používána pro úpravu metabolizmu při udržování štíhlé linie, pro fitness a jiné sporty pro celkové urychlení samočistících schopností lidského organizmu díky blahodárnému vlivu zaječické hořké soli.

Minerální vody tohoto typu se uplatňují i v léčbě nespecifických střevních zánětů. Nezastupitelnou a nenahraditelnou roli a význam pak mají u zácpy. Síran hořečnatý je lékopisně veden i jako homeostatikum, látky udržující stálost a správné složení vnitřního prostředí.

doc. MUDr. Petr Petr, PhD

Zaječickou snáší dobře i nejcitlivější organismus. Indikacemi pro užívání této minerální vody se síranovo-hořčíkovým složením se slabou kyselou reakcí (pH=6,7..

neutralizuje tedy extrémně kyselé gastrické prostředí a napomáhá tak rekonvalescenci vředu) jsou dokonce zánětová onemocnění žaludečního a střevního traktu, hyperchlorhydrie, obezita, chronické zácpy, syndrom podrážděného střevního traktu, systémová ateroskleróza a poruchy srdečního rytmu, onemocnění jater, žlučníku a slinivky břišní, dna, cukrovka, hemeroidy.

Mgr. Lukáš Dobrovolný

U 100% seniorů se zácpou lze očekávat při podávání minerální vody “Zaječická hořká” úpravu obtíží a úplné odeznění zácpy.

Brigita Janečková

Cílenou detoxikaci organismu je nutné začít od střev. Ve znečištěném střevu vznikají ty nejsilnější toxiny otravující celé tělo.

Na stěnách střeva se ukládají zbytky potravy, které vylučují toxické látky, jež vlásečnicemi putují do krevního oběhu a jater a ty stále dokola musí čistit krev, která je zásobena metabolity a hnilobnými látkami pocházejícími ze znečištěného střeva.

Bez očisty střeva nemají další detoxikační postupy téměř žádný efekt. K řádné očistě střeva je výborným přírodním prostředkem Zaječická kyselka. Vřele ji všem doporučuji…

Simona Procházková DiS. Pitná kůra – k čemu je dobrá?

Způsob vrstvení hornin v Zaječicích po staletí udivoval všechny badatele. Ti se pokoušeli popsat vznik tohoto světoznámého nejčistšího hořkosolného pramene. Otec moderní chemie J. Berzelius byl jedním z těch, co prováděli analýzy Zaječické. Během těchto prací objevil několik dalších chemických prvků.

  1. Pyritové krystaly
  2. Primární vrstva
  3. Neutralizační vrstva
  4. Nepropustné jíly
  5. Systém puklin vyluhujících hořkou sůl
  6. Jímání vody do perforované uzavřené šachtice
  7. Vrchol vrtu s vybavením
  8. Gravitační svod do sběrné jímky
  9. Centrální jímací nádoba

Pitná kůra – k čemu je dobrá? Odborný dohled nad jímáním zdroje www.aquaenviro.cz

Kationty
mg/l
Anionty
mg/l
Sodík Na+ 1 980 Fluorid F– 4,26
Draslík K+ 897 Chlorid Cl– 449
Zinek Zn2+ 0,014 Síran SO42- 24 500
Hořčík Mg2+ 5 390 Hydrogenuhličitan HCO3– 3 310
Vápník Ca2+ 430 Jodid I– 0,488
Lithium Li+ 5,32 Bromid Br– 1,62
Nedisociované součásti mg/l
Kyselina kŕemičitá H2SiO3 47,6
Celková mineralizace Zaječické hořké 38 887
pH Zaječické hořké při 25 °C 7,62
Osmotický tlak Zaječické hořké vody 1 761 kPa

Analýzu provedly Referenční laboratoře přírodních léčivých zdrojů Karlovy Vary 16. 1. 2018

Pitná kůra – k čemu je dobrá?

Zaječická je balneologicka zařazena jako “pravá hořká voda”, nejčistší hořkosolný pramen. Zaječická je pravá hořká voda sírano-hořečnatého typu s převážným podílem “hořké soli”. Hořká sůl (síran hořečnatý) se nazývá též “epsomská sůl”.

Lidé často vyhledávají Zaječickou pod názvem “Zaječická kyselka”. Slovo kyselka ale označuje pramen s významným obsahem volného kysličníku uhličitého, tedy pramen přirozeně perlivý.

Zaječická hořká je jímaná studnicemi, vznikající za velmi složitého chemizmu v půdách mimořádně zvláštního složení.

Zaječice a jeho okolí náležejí k nejsušším oblastem v Čechách. Průměrné srážky zde dosahují jen 450 mm, v létě pak méně jak 300 mm. Průměrná roční teplota se pohybuje kolem 8/5 °C. Převládajícím půdním typem je černozemě. Zaječice a okolí patří z orografického hlediska do Měrunické vrchoviny, která je součástí jihozápadní části Českého středohoří.

Teplému a suchému klimatu odpovídá i původní stepní vegetace, jež se v bohatých společenstvech ostrůvkovitě zachovala na Mostecku právě mimo jiné v okolí Zaječic.

V těchto téměř extrémních podmínkách je jímána pomocí mělkých studních Zaječická hořká voda – ryzí hořká voda, jež je svým obsahem hořčíku a síranových sloučenin ve světě ojedinělá a tudíž obzvláště cenná.

Od roku 1725 se fenomén Zaječické hořké vody šířil po celém civilizovaném světě. Každný jazyk používal svou variantu jména pramene. Proto existuje větší množství historických značek, patřících k tomuto prameni.

Dle prvního spisu doktora F. Hoffmana je to první jméno “Sedlitz bitter wasser”. V anglicky mluvících zemích pak “Sedlitz bitter water”. V ostatních evropských jazycích pak “Sal de Sedlitz”, “Sal de Saidlitz”, “Sal de Sedlitz”, “Sedlecká voda”.

Dle obchodního názvu Lobkowiczského ředitelství zřídel pak existuje název z českého jazyka: “Zaječická hořká voda”. V germánském fonetickém přepisu jazyka severní Bohemie zní název pramene: “Saidschitzer bitter wasser”.

Jak vyzrát na překyselení organismu? Začněte s očistnou kúrou

Překyselení organismu, jinak řečeno acidóza, je nerovnováha kyselosti v organismu. Zásaditost se udává v hodnotě pH (množství volných iontů vodíku H+), určujeme ji podle stupnice od 0 do 14. Pro představu např. pitná voda je neutrální, její pH má hodnotu 7. Pokud je pH pod 7, jde o roztok kyselý.

Kontrolu míry překyselení si můžeme provést samy doma, stačí si zakoupit lakmusové papírky, jsou dostupné v každé lékárně. Lidské tělo má hodnotu pH 7,4 – 7,5, nikdy nesmí mít menší hodnotu.

Pitná kůra – k čemu je dobrá?

Jak poznám překyselení organismu?

  • Trávicí problémy
  • Častá únava, malátnost
  • Bolestivé stavy kloubů a zad
  • Kožní problémy (akné)
  • Nespavost
  • Narušená psychika – roztěkanost, nervozita
  • Neplodnost

K čemu jsou dobré očistné kúry a půsty?

Vyplavují z těla toxiny a náš organismus se pročistí tráven

Pokud si netroufáte na vícedenní půst, zvolte si jeden den v týdnu, který nemáte nabitý povinnostmi a zkuste pít pouze čistou stolní vodu, příjemnější verzí je pak popíjení čerstvých ovocných a zeleninových šťáv.

Záleží pouze na vás, mějte však na paměti, že během očistné kúry se musíte cítit dobře. Pokud se váš běžný jídelníček neskládá z žádného ovoce či zeleniny, poraďte se raději s vaším lékařem.

K očistě přistupujte opatrně, nevystavujte organismus zbytečnému šoku a nezkoušejte půst o vodě, pokud s tím nemáte žádné zkušenosti. Dlouhodobější půsty vyžadují vůli a psychickou vyrovnanost.

  • „Detoxikace je očistná kúra napomáhající odstranit z těla toxické látky.“
  • Očistná kúra je záchranným krokem při překyselení organismu, dochází k němu při špatném stravování – nejhorší kyselinotvorné potraviny jsou maso, cukr a alkohol.
  • Čeho během detoxikace dosáhnu?
  • Optimalizace trávicí soustavy
  • Zmírnění psychického napětí způsobené stresem
  • Posílení imunity
  • Příliv energie

Pitná kůra – k čemu je dobrá?

Vícedenní očista

Předem si naplánujte, v jaké dny očistná kúra bude probíhat. Dané dny „půstu“ byste měli relaxovat, zbytečně se nenamáhat. Relaxujte v podobě procházek na čerstvém vzduchu, doporučuje se cvičení jógy i meditace.

Pokud cvičení jógy neovládáte, zkuste se v příjemné poloze několik minut zhluboka nadechovat. Musíte brát v potaz, že v první fázi očisty vás může bolet hlava, svaly, může se vám motat hlava.

Budete mít zájem:  Tejpování na menstruační bolesti

Tělo se tímto způsobem zbavuje nepotřebných látek, detoxikuje se.

Vedle plánování konkrétních dnů neopomeňte „si naordinovat“ pití šťáv. Čerpejte raději ze své zahrádky či farmářských trhů, vyhnete se tak chemického ošetření plodů.

Tipy na ranní šťávu:

  • Jablko, mrkev, pomerančová
  • Jablko, mrkev, zázvor,
  • Mrkev, pomeranč

Pitná kůra – k čemu je dobrá?

Odšťavněte si litr těchto šťáv a po malých douškách popíjejte, k svačině si pak udělejte šťávu z melounu či ananasu. Obsah těchto plodů tvoří z větší části voda, dostanete do těla tekutiny s menším podílem sacharidů, např. vodní melou obsahuje ve 100 gramech 6 až 8,5 gramu sacharidů a ve zbylých gramech pak vodu.

  1. Vodní melou obsahuje kyselinu listovou, vápník a želez, vitaminy A, B a C, díky vysokému podílu vody je močopudný a tím vhodný do očistných kúr či diet.
  2. Ananas také z větší části obsahuje vodu a navíc má tři výhody:
  3. –     Nízká energetická hodnota pomáhá k optimálnímu metabolismu cukrů.
  4. –     Vysoký podíl vlákniny tělo zasytí, hodí se do redukčního jídelníčku či očisty.
  5. –     Najdeme v něm enzym bromelain, který zabraňuje ukládání tuků.

Na oběd zvolte kombinaci ovoce a zeleniny. Pamatujte, že v dopoledních hodinách potřebuje tělo nejvíce energie tudíž velkou zásobu sacharidů, dopřejte mu ho v podobě čerstvých šťáv vylisovaných z ovoce. Odpoledne sacharidy ubírejte. Jestli patříte mezi milovníky jablek, zkuste si udělat čerstvou šťávu z okurky, jablek, petrželového kořene či zázvoru.

večeři by se čerstvá šťáva měla skládat pouze ze zeleniny. Tělo večer bychom měli připravit ke spánku, čerstvá šťáva složená z malého množství sacharidů navíc ulevíte slinivce.

Tip na šťávu k večeři:

  • Okurka, řapíkatý celer, mrkev, hlávkové zelí

Vždy si připravte cca litr čerstvé šťávy, pijte každé tři hodiny. Během očisty nepijte kávu, ani čaje, kde je obsažen kofein – černý a zelený čaj. Nahraďte je raději bylinnými čaji.

V případě nesnesitelného hladu si uvařte rýži. Po skončení očistné kúry, začněte pozvolna, rozhodně žádná těžká jídla.

Nejezte smažená tučná jídla, stále dodržujte jídelníček bez pečiva, mléčných produktů a cukru.

Očistu doplňte

  • Jablečný ocet – zlepšuje trávení, jedná se o antioxidant, napomáhající vyplavovat nebezpečné toxiny z těla, a díky obsahu pektinu navazuje pocit sytosti a snižuje chuť na sladké.
  • Chlorella, spirulina, mladý ječmen – slouží k pročištění organismu, jde o doplněk k běžnému stravování, rychlejší a pohodlnější volba pro detoxikaci.

Očistná kúra pomocí čerstvých vylisovaných šťáv pročišťuje celé tělo, všechny orgány najednou.

Pokud byste se rozhodli k postupné detoxikaci, začněte nejdříve u tlustého střeva.

Způsoby, jak očistit TLUSTÉ STŘEVO lze vícedenní očistnou kúrou pomocí čerstvých ovocných a zeleninových šťáv, očistnými klystýry nebo samotnou změnou jídelníčku, dodržujte jen pár zásadních pravidel:

  1. Každé ráno pijte čerstvě lisované zeleninové nebo ovocné šťávy
  2. Během dne pijte smoothie z mrkvové šťávy a špenátu.
  3. Snažte se vynechat konzumaci mléčných produktů, pečiva, slazených nápojů či sladkostí.
  4. Každý den se alespoň půl hodinky hýbejte, nejenom že si zlepšíte náladu, díky vyplaveným endorfinům, ale napomůžete tlustému střevu řádně pracovat.
  5. Zařaďte do svého každodenního jídelníčku potraviny, jako jsou fíky, hroznové víno či kysané zelí, jsou totiž výbornými pomocníky ke správné peristaltice střev.
  6. Pijte vodu, pijte bylinné čaje a nepijte v žádném případě alkohol ani kávu.

Pitná kůra – k čemu je dobrá?

Jaterní detoxikace organismu

Játra jsou důležitým orgánem pro detoxikaci organismu. Je dobré, aby jaterní čistící kůře předcházela střevní čistící kůra.

Jakékoliv toxiny, které zhoršují činnost jater mají dopad na celkové zdraví. Játra mají i trávicí funkci. Produkují okolo 1 – 1,5 litru žluči za den. Žluč je složitý roztok, který obsahuje hlavně žlučové kyseliny a cholesterol. Pokud se žluč příliš zahustí, vznikají blátivé zátky až kaménky různého složení.

Tyto nánosy zabraňují nejen kvalitnímu trávení, ale i detoxikační funkci jater. Uvnitř se mohou skrývat různé mikroorganismy, např. salmonely, staphylokoky, streptokoky apod. Tyto nánosy také zabraňují správnému metabolismu cholesterolu.Z toho vyplývá, že pro zdravou funkci organismu je třeba jaterní žlučovody čistit.

Před jaterní očistou se doporučuje absolvovat střevní očistu hydro-colonem nebo klystýry a ledvinovou očistu pomocí léčivých bylin. Při jaterní očistě uvidíte, jak se tělo zbavuje mazlavé cholesterolové hmoty, různých kaménků i střevních koprolitů. Jaterní očistu je vhodné na počátku opakovat 6× po 2 – 6 týdnech. Efekt nastává obvykle až po 3.

očistě, protože každá očista odstraní jen část nánosů ze žlučovodů a žlučníku.

Ingredience:

  • Glauberova hořká sůl (síran hořečnatý, síran sodný – k dostání v lékárně) – 4 lžíce
  • olivový olej – půl hrnku
  • čerstvá šťáva růžového grepu – 1 velký nebo 2 malé, abyste dostali 2/3 až 3/4 hrnku
  • plastové brčko

Pro jaterní kůru zvolte nejlépe sobotu, abyste v neděli mohli odpočívat. Den před jaterní kůrou přerušte ledvinovou kůru. Nejezte tučná jídla, pouze vařené cereálie, ovoce, chléb a med (žádné máslo ani mléko). Brambory a zeleninu vařte pouze ve vodě. Vytvoří se tak větší tlak v játrech, jehož působením dojde k vytlačení více žlučových kaménků.

Průběh kůry

14:00 Po druhé hodině odpolední nejezte ani nepijte. Pokud toto pravidlo porušíte, budete se cítit špatně. Připravte si hořkou sůl (síran hořečnatý). Rozmíchejte 4 lžíce ve 3 hrnkách vody. Jedna dávka činí 3/4 hrnku. Roztok uschovejte v lednici.18:00 Vypijte první hrnek hořké soli.

Můžete přidat 1/8 lžičky vitaminu C pro zlepšení chuti. Sůl můžete zapít několika doušky čisté vody. Vyndejte z lednice olivový olej a grep, aby se zahřáli.20:00 Vypijte další hrnek soli. Od dvou hodin jste nejedli, ale přesto nebudete cítit hlad.

Časové rozložení kůry je velmi důležité, uvedené časy byste měli dodržovat plus minus deset minut.21:45 Nalijte 1/2 hrnku olivového oleje do půllitrové nádoby. Do jiného hrnku vymačkejte grep a odstraňte dužinu vidličkou. Měli byste získat nejméně 1/2 hrnku šťávy. Šťávu přilijte do olivového oleje.

Uzavřete nádobu víčkem a pořádně ji zatřepejte. Nyní navštivte toaletu (jednou nebo vícekrát, i kdybyste se měli zpozdit na dávku ve 22:00). Dbejte však na to, abyste se zpozdili max. o 15 minut.22:00 Vypijte připravený nápoj z olivového oleje a grepové šťávy. Při pití pokud možno stůjte. Dávku vypijte do 5 minut.Ihned si jděte lehnout.

Pokud si nelehnete, mohli byste narušit celou čistící kůru. Čím dříve si lehnete, tím více kaménků opustí vaše tělo. Lehněte si na záda s hlavou mírně zvednutou na polštáři. Na krajinu jater (pravé podžebří) si položte termofor s teplou vodou, zabalený do ručníku, a nebo zapnutou elektrickou dečku. Udržujte teplo v jaterní oblasti půl až jednu hodinu.

Snažte si představit, co s děje ve vašich játrech. Nejméně 20 minut vydržte v absolutním klidu. Ucítíte žlučové kaménky, jak se posunují žlučovody. Díky hořké soli vám to nebude působit bolest.

Ráno po probuzení vypijte třetí dávku hořké soli. Pokud je vám nevolno, počkejte s tímto pitím. Můžete si lehnout zpátky do postele. Nepijte dávku před šestou hodinou. O dvě hodiny později vypijte čtvrtou (poslední) dávku hořké soli a můžete se vrátit do postele.

O další dvě hodiny později se můžete najíst. Začněte ovocnou šťávou. Za půl hodiny můžete jíst ovoce a za další hodinu můžete sníst běžné (i když lehké) jídlo. U večeře byste se již měli cítit zdrávi.

Jak jste byli úspěšní?

Ráno počítejte s průjmem. Ve stolici jsou zelené kaménky, které jsou potvrzením, že se nejedná pouze o zbytky jídla. Stolice většinou klesne ke dnu, ale kaménky většinou plavou na povrchu, neboť obsahují cholesterol.

První kůra vám může pomoci na několik dní, ale jak se budou zbylé kaménky posouvat dopředu, symptomy vašich problémů se mohou vrátit zpět. Jaterní kůru zopakujte po 6 týdnech. Nikdy ji však neprovádějte, jestliže jste nemocní.

Někdy jsou žlučovody plné krystalků cholesterolu, které se nezformovaly do kamenů. Vypadají jako smetí plovoucí na povrchu vody v záchodové míse. Jejich zbarvení může být dohněda.

Zbavení se těchto krystalků je stejně důležité jako zbavení se kamenů.

Po jaterní kůře se můžete jeden nebo dva dny cítit nemocní, ale většinou je to v případech, kdy byla zanedbána ledvinová čistící kůra.

Další alternativa:

Ingredience:

Postup:

3-4 dny před vlastní jaterní očistou konzumujte pouze lehkou stravu(snídaňové kaše, ovoce, zelenina), dodržujte pitný režim(čistá voda, pí-voda, bylinkové čaje) a každý večer proveďte klistýr.

V den jaterní očisty proveďte klistýr ještě ihned ráno a poté nic nejezte a pijte do 14:00 pouze jablečnou šťávu(nejlépe čerstvou z odšťavovače) v libovolném množství, nejméně však 1 litr.

Celý den zahřívejte oblast jater termolahví nebo termodečkou(důležité !!!). Od 14:00 NIC NEJEZTE ANI NEPIJTE !!!

Cca v 19:00 vypijte olivový olej a džus z grepu(citronu) – oboje zahřáté na cca 35 stupňů Celsia – a to takto :plastovým brčkem 2-3 doušky olivového oleje a zapít 2-3 doušky džusu – 15 minut pauza a poté opět stejným způsobem 2-3 doušky oleje a 2-3 doušky džusu.

Takto pokračujte až do vypití obou tekutin. Poté si lehněte na záda s hlavou podloženou polštářem a stále zahřívejte jaterní oblast. Může se Vám udělat na chvíli nevolno. Vydržte(prodýchejte) nebo jděte na toaletu.

Budete mít zájem:  Zánět Žil Na Noze Příznaky?

Po cca 1-1,5 hodině po vypití olivového oleje a džusu proveďte jednoduché joginské cvičení : sedněte si na paty, ucpěte si levou nosní dírku a dýchejte pravou nosní dírkou do břišní oblasti (nejlépe přímo do jater), tak aby jste celou oblast dechem prokrvili. Dýchejte cca 15 minut. Pak si na 0,5-1 hodinu lehněte opět na záda a zahřívejte játra.

Pro posílení cvičení s dechem je vhodné dát si na jazyk pálivý pepř. Poté můžete cítit „práci“, která se v játrech odehrává. Poté si ještě jednou zacvičte s dechem. Opět si sedněte na paty a dýchejte pravou nosní dírkou do jaterní oblasti cca 15 minut. Po cvičení si lehněte známým způsobem, zahřívejte jaterní oblast a odpočívejte.

Přibližně okolo 23:00 se dostaví průjem a Vy na toaletě uvidíte veškerou „parádu“, která z Vás vyjde. Průjem se dostaví obvykle ještě 2-3 krát. Zjistíte, že s tím, co z Váš vyšlo se skutečně zdravě a bez potíží žít nedá.

Ráno po toaletě si dejte ještě jeden očistný klistýr a posnídejte minimálně 0,5 litrů šťávy z jablek a červené řepy v poměru 5:1 nebo místo jablek použijte mrkev. Tato šťáva játra propláchne a poté můžete sníst lehký oběd(např. rýže natural + dušená mrkev). U večeře by jste se měli již cítit zdraví a plní síly.

NEZAPOMÍNEJTE, ŽE SE JEDNÁ O ZÁSAH DO JATER A PROTO NIKDY NEPROVÁDĚJTE TUTO DETOXIKACI, POKUD JSTE NEMOCNÍ, UNAVENÍ ČI JINAK INDISPONOVÁNI !!!

Typy žlučníkových kamenů

Jestliže provedete výše popsanou očistu, vyjdou z Vás nejrůznější kameny. Jistě budete chtít vědět, odkud vyšly, jaké jsou, z čeho jsou složeny a jaká je příčina jejich vzniku.- žlučové kameny ve žlučníkovém měchýři mají okrouhlý tvar.- žlučové kameny uvnitř jaterních chodbiček připomínají větvičky a představují přesný odlitek žlučovodu.

– v játrech, žlučových cestách a ve žlučníku nacházíme tvrdé, bodavé, větvovité černé pigmntové kamen. Očista je rozdrobí a ony vyjdou v podobě „slunečnicových semínek“ a černého písku jako kamenouhelný prach o rozměru do 6 mm.

Podle složení dělíme žlučové kameny na cholesterolové, velké kombinované, složité cholesterolovo-pigmentové-solné a pigmentové.

Cholesterolové kameny

jsou velké jako hrášek až švestka, mají okrouhlý tvar, hladký povrch, bílou či světle žlutou barvu a nacházíme je ve žlučníku. Jsou měkké, lehké a plavou ve vodě. Příčinou vzniku je obohacení žluči cholesterolem, pokles obranných koloidů-žlučových kyselin a stagnace žluči.

Cholesterolovo-pigmentové – vápenaté

jsou nejčastějším druhem žlučových kamenů. Je jich vždy hodně a mají tvar nepravidelných mnohohranů.

Velikost se pohybuje od špendlíkové hlavičky po velký hrášek, barva je bělavá, našedlá(když v kůře kamenu převládají cholesterol a vápno) nebo tmavě zelená či šedohnědá(pokud převládá pigment biliverdin-zelené barvivo obsažené ve žluči).

K tvorbě uvedených kmenů nejčastěji přispívá infekce a záněty žlučníku a žlučovodů. Mohou vzniknout i bez infekce v důsledku chybného složení tepelně zpracované stravy.

Pigmentově-vápnaté kameny

jsou černozelené barvy. Bývá jich hodně, mají různorodý tvar a jsou křehké, někdy jsou to šedohnědé drolící se chomáčky. Je dokázáno, že základ těchto kamenů pochází z vnitřních jaterních žlučových chodbiček.

Uvedené kameny neobsahují cholesterol, ale tvoří je příměs mědi a rozvíjejí se z mikrolitů, které mají průměr od 7 do 60 mikronů a skládájí se z bílkovinného základu, žlučových pigmentů a vápna.

Příčinou vzniku je proniknutí cizorodých částic ze střev do krve, kde se spojují s bílkovinami a s pigmenty žluči a pomalu odcházejí žlučovými cestami. Do střeva se dostávají v podobě vařené stravy a vody.

Během vaření se organické látky mění na anorganické – mají podobu usazenin, organismus je nepřijímá a jako cizorodý produkt je vylučuje společně se žlučí. V některých případech tvoří mikrolity základ pigmentově-vápenatých kamenů, které vznikají ve žlučovodu a žlučníku. V důsledku toho mohou vznikat dv druhy kamenů: čisté pigmentové spojené s hemolýzou a hlinité pigmentové spojené se stagnací žluči.

Čerpáno z knihy J. Jonáše „Praktická detoxikace“ , G. Malachova „Totální detoxikace“ a z vlastních zkušeností.

Prameny a další léčebné zdroje ve Františkových Lázních | Infocentrum Františkovy Lázně

Tady jsem: Úvod > Lázeňská léčba a wellness Františkovy Lázně > Lázeňská léčba Františkovy Lázně > Prameny a další léčebné zdroje > Prameny a další léčebné zdroje ve Františkových Lázních

Kategorie: Prameny a další léčebné zdroje

Hlavním léčebným zdrojem, užívaným k lázeňské léčbě ve Františkových Lázních jsou minerální prameny o teplotě 9-11°C. Celkem je jich 21. Některé z nich se užívají pouze pro účely pitné kúry, další i v rámci jiných procedur. Najdete je ukryté v mnoha kolonádách, pavilonech a dalších lázeňských stavbách v lázeňské zóně města.

Prameny užívané k výhradně k pitné kúře

Některé z pramenů jsou využívání jen k pitné kúře. Užívají se na doporučení lázeňského lékaře v předepsaném množství v jejich přirozené teplotě nejlépe při pomalých kolonádních procházkách.Františkův pramen

  • Nejstarší františkolázeňský pramen byl objeven již před koncem 14. století, zachycen však byl až v roce 1793 a pojemnován po zakladateli města – Františkovi I.
  • obsah CO2 1 000 mg/l, mineralizace1 359 mg/l, vydatnost 13,6 l/min.

Pramen Glauber I

  • Oblíbený, slabě projímavý pramen s příjemnou chutí vyvěrá v pavilonu nedaleko Labutího jezírka.
  • obsah CO2  2 417 mg/l, mineralizace 8332 mg/l, vydatnost 2,2 l/min.

Pramen Glauber II

  • Vývěr pramene Glauber II najdete v pavilonu ve Dvořákových sadech, svými účinky se podobá pramenu Glauber I.
  • obsah CO2  1 441 mg/l, mineralizace 5 419 mg/l, vydatnost 1,3 l/min.

Pramen Glauber IV

  • Pramen Glauber IV je nejsilnějším léčebným pramenem s obsahem Glauberovy soli na světě. Na povrch je vyveden ve Dvoraně Glauberových pramenů.
  • obsah CO2  1 534 mg/l, mineralizace 20 052  mg/l, vydatnost 0,9 l/min.
  • Luční pramen
  • Pramen Natálie
  • Sluneční pramen
  • Vývěr Slunečního pramene najdete v blízkosti Labutího jezírka. 
  • obsah CO2 2 105 mg/l, mineralizace 7 473 mg/l, vydatnost 8,7 l/min.

Solný pramen

  • Solný pramen, který vyvěrá  v kolonádě Solného a Lučního pramene, se užívá mimo jiné při léčbě dýchacích cest.
  • obsah CO2 2 180 mg/l, mineralizace 2 956 mg/l, vydatnost 0,8 l/min.

Železnatý pramen

  • Vývěr této chutné železité kyselky najdete za Slatinnými lázněmi. 
  • obsah CO2 1 998 mg/l, mineralizace 2 890 mg/l, vydatnost 2,9 l/min.

Pramen Žofie

  • Pramen Žofie se užívá při léčbě ledvin a močového měchýře. Jeho vývěr najdete za kolonádou Natáliina pramene.
  • Obsah CO2 1 582 mg/l, mineralizace 997,8 mg/l, vydatnost 12 l/min.

Prameny převážně k balneologickému využití

Ostatní prameny jsou užívány nejen pro pitnou kúru, ale především k balneologickému využití (koupele apod.). Vzhledem k jejich nízké teplotě jsou pro tyto účely ohřívány. Stejně jako pitná kúra, podléhají i další léčebné procedury předpisu lázeňského lékaře. Luisin pramen

  • Luisin pramen byl  pojmenován na počest dcery císaře Františka. Vyvěrá ve stejně nazvaném pavilonu na okraji lázeňského parku
  • vydatnost 60l/min.

Studený pramen

  • Najdete ho spolu s Luisiným pramenem v pavilonu Luisina pramene. 
  • vydatnost 60l/min.

Nový pramen

Pramen Cartellieri

  • Vývěr pramene Cartellieri užívaného především při koupelích najdete blízko Slatinných lázní.
  • vydatnost 80 l/min.

Pramen Palliardi

  • Za Slatinnými lázněmi vyvěrá také pramen Palliardi.

Pramen Glauber III

Pramen Marian (D-14)

  • Pramen Marian, který se využívá hlavně při léčebných koupelích, se nachází v těsné blízkosti Císařských lázní.

Pramen Adler

  • Pramen Adler, který byl pojmenován po duchovním otci františkolázeňského lázeňství, vyvěrá před kolonádou Solního a Lučního pramene. Slouží především pro potřeby léčebných koupelí.

Pramen Stanislav

  • Vývěr pramene Stanislav najdete v parčíku za katolickým kostelem. Vyznačuje se mírně projímavými účinky.

Císařský pramen

Nový Kostelní pramen

  • Nový Kostelní pramen je třetím pramenem, který najdete ve Dvoraně Glauberových pramenů. Při užívání jeho kyselky se dostaví lehce projímavé účinky.

Sírnoželezitá slatina

Dalším velmi významným léčebným zdrojem, který se využívá k procedurám v rámci lázeňské léčby, je sírnoželezitá slatina. Františkovy Lázně byly totiž založeny jako první slatinné lázně na světě.

Léčivá slatina vznikala v okolí Františkových Lázní po staletí a od 18. století se těží z blízkých slatinišť. Slatina se speciálně upravuje pro jednotlivé procedury – slatinné koupele, zábaly, obklady a speciální slatinné tampony.

Kysličník uhličitý

Františkovy Lázně se mohou pochlubit také uhličitými lázněmi. Ty vznikly u vývěru přírodního CO2 (kysličníku uhličitého), který se využívá v rámci několika procedur.

Příznivé klimatické podmínky

K uzdravování pacientů přispívá také krásné prostředí historického města, zeleně městských i okolních parků a čisté ovzduší, které si dlouhodobě drží svou kvalitu. I z tohoto důvodu jsou lázeňské vycházky nedílnou součástí lázeňské kúry.

Přijeďte i vy na léčení do Františkových Lázní a vyzkoušejte na vlastní kůži léčebnou sílu unikátních přírodních léčebných zdrojů.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector