Pistácie Vliv Na Zdraví?

Pistácie jsou kvalitním zdrojem energie, bílkovin i zdravých tuků (včetně omega-9 nenasycených mastných kyselin). Díky vysokému podílu vlákniny navíc spolehlivě zasytí. Také jsou bohaté na minerály, vitamíny, antioxidanty a další tělu prospěšné živiny.

Co obsahuji pistácie?

Pistácie jsou výborným zdrojem tuků, kterých obsahuje zhruba 48 %, bílkovin 20 %, sacharidů 27 % a vlákniny zhruba 10 %. Dále obsahují vitamín B komplex, A, E, vápník, fosfor, draslík, měď a železo.

Na co jsou dobré pistáciové oříšky?

Pistácie mají spoustu zdravotních přínosů, podporují zdravé srdce, optimální hmotnost, pomáhají proti cukrovce a hypertenzi a podporují trávení. Vitaminy, minerály, tuky a bílkoviny obsažené v pistáciích jsou dobré pro naše zdraví. Pistácie jsou jedním z nejstarších jedlých oříšků a jsou běžně používány po celém světě.

Co jsou pistácie?

Pistacia vera

Pěstuje se pro oříšky – pistácie, které lze konzumovat čerstvé, pražené a nebo jako součást různých potravin, např. pistáciová zmrzlina, lokum nebo salám Mortadella. Mezi tři největší producenty pistácií patří Írán, Spojené státy (Centrální údolí) a Turecko. Dále se pěstuje např.

Jak vypada pistácie?

Plody, podlouhlé elipsovité peckovice, jsou obaleny dužnatým oplodím, které po dozrání vyschne. Semeno uvnitř pecky má tvrdou, hladkou a poměrně tenkou skořápku narůžovělé barvy. Po dozrání skořápka zpravidla pukne v bočním švu. Jádro je obaleno tenkou hnědou blankou a zprvu má barvu slonové kosti.

Jak se praží pistácie?

Můžete pražit suché ořechy i předem namočené.

  1. Pražení na pánvi: suché nebo namočené ořechy pražte 10–20 minut na slabém ohni (cca 2 na stupnici 1–6).
  2. Pražení v troubě: při teplotě 160 °C po dobu asi 15–30 minut podle velikosti ořechů.

Jak rostou Pistaciove ořechy?

Pistácie je dvoudomý strom, to znamená, že pěstitelé si musí dát pozor, aby v sadu měli jak samčí, tak samičí stromy. Po opylení na stromech vyrostou trsy plodů se zeleným dužnatým oplodím. Plody se sklízí, až jsou zralé.

Budete mít zájem:  Adventní Farmářský trh Obora

Jak jsou zdravé mandle?

Mandle jsou skvělým zdrojem antioxidantů, které mohou pomoci zpomalovat proces stárnutí a mohou snižovat riziko různých onemocnění, včetně rakoviny. Vitamin E je nejdůležitější antioxidant v těle a mandle jsou jedním z jeho nejhodnotnějších zdrojů.

Jak udělat pistáciový krém?

Postup přípravy

  1. Svařte mléko s cukrem, přidejte pistáciový pudink rozpuštěný v troše studené vody a společně vařte do zhoustnutí.
  2. Hotový pudink nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
  3. Následně přidejte změklou máslovou Heru a dobře zašlehejte.
  4. Před plněním nechte krém asi hodinu vychladit v lednici.

Co je vlašský ořech?

Vlašské ořechy jsou nejznámějšími a nejrozšířenějšími oříšky vůbec. Jádra, na kterých si pochutnáváme, jsou vlastně peckou v plodech ořešáku královského. Plody na stromě rostou a dozrávají v zelené slupce, která pouští díky silicím nepříjemnou hnědou barvu. Dobře to zná každý, kdo ořechy někdy loupal.

Kolik kalorii mají pistácie?

Nutriční hodnoty na 100g:

Kalorie: 567 kcal. Energie 2.374 kJ. Tuky: 44.82g, z toho nasycené mastné kyseliny: 5.46g.

Na čem rostou pistácie?

Řečík pistáciový neboli pistácie pravá (Pistacia vera L.) pochází ze Středního východu. Planě rostoucí stromy, které dorůstají do výšky asi deseti metrů, lze spatřit zejména v horách Afghánistánu a Íránu v nadmořských výškách 600 až 1800 m.

Jak očistit pistácie?

Pekanové a para ořechy snáze otevřeme, když je na 15—20 minut ponoříme do vroucí vody. Také z mandlí a pistácií snáze stáhneme slupku, když je spaříme vroucí vodou.

Jak využít skořápky z pistácií?

Skořápky z nesolených pistácií lze použít v zahradě i domácnosti mnoha způsoby. Pokud dáváte přednost soleným pistáciím, před použitím je akorát třeba sůl ze skořápek opláchnout a pak je nechat uschnout. Sůl by totiž mohla poškodit rostliny a půdu, přebytek sodíku je pro rostliny toxický a může způsobit jejich úhyn.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector