Pastiňák a zdraví – jaké má na naše tělo účinky?

  • Pastiňák a zdraví – jaké má na naše tělo účinky? Černá káva s Ganodermou. Neutralizuje v organizmu nahromaděnou kyselost, zabraňuje pálení žáhy. Mohou ji pít i lidé s vysokým krevním tlakem. Pravidelné a dlouhodobé užívání Vám přinese výrazné zdravotní účinky.Co je to Ganoderma a jaké má zdravotní účinky? 

Ganoderma lucidum je široce známá a uznávaná houba, nazývána také jako „Reishi“ či „Leslokorka lesklá“ je další houbou v tradiční čínské medicíně, která je užívána již od 3. st. př. Kr. Čínští mistři o Lingzhi (Reishi) (což v překladu znamená „Nádherný květ“) říkali, že „vzkřísí i mrtvého a postaví na nohy každého“, proto byla po staletí uctívána i jako symbol životního blaha a úspěchu.

Je unikátem, který je jakýmsi přirozeným přírodním recirkulačním organismem, tedy vyrábí si vlastní výživné látky.

Reishi (Ganoderma) působí na zlepšení funkcí 5 klíčových orgánů lidského těla: srdce, plíce, játra, slezinu a ledviny. Základním efektem je „podpora životní esence a ochrana kořene života“, tedy řečeno v naší západní terminologii, zlepšení imunitního systému, čímž se liší od ostatních jiných typů léčby, které buď léčí pouze příznaky nemoci či jen doplňují nedostatky v organismu.

  • Reishi pomáhá harmonizovat organismus na úrovni tělesné, duševní, duchovní a imunologické tím, že zajišťuje správnou funkci všech orgánů.
  • Jak kávu připravit?
  • – Sklenice:

2-3 lžičky kávy zalijte 250 ml horké (max. 90°C) vody a zamíchejte.– Sáček 3,5 g: Celý obsah sáčku vysypejte do většího šálku (250 ml), nebo polovinu sáčku do menšího šálku (125 ml), zalijte horkou vodou (max. 90°C) a dobře zamíchejte.

  1. Dle vlastního uvážení dochutíme cukrem, medem, mlékem nebo smetanou.
  2. Podle klinických pokusů následující základní vlastnosti, díky kterým je tak účinná:  
  1. Snižuje obsah cholesterolu a volných tuků v krvi. 
  2. Snižuje hladinu krevního cukru a reguluje činnost slinivky (pankreatu).  
  3. Snižuje obsah lipidů v krvi a stabilizuje membrány červených krvinek.  
  4. Jelikož obsahuje adenosin, může omezovat hromadění krevních destiček, rozkládat trombiny (krevní sraženiny) a omezovat vznik trombózy.  
  5.   Optimalizuje činnost kůry nadledvinek.       
  6. Podporuje obranyschopnost organismu a účinnost imunitního systému.  
  7. Zpomaluje stařecký pokles mozkových funkcí.       
  8. Omezuje vedlejší účinky antialergických přípravků.   
  9. Zabraňuje vzniku alergií následkem působení antigenů, a tím omezuje vylučování histaminů buňkami.   
  10. Přispívá k prevenci vzniku nádorových onemocnění a blokuje látkovou výměnu nádorových buněk:  
  •   Zabraňuje náhlým úmrtím pacientů s nádorovou chorobou následkem tumorové embolie.   
  •   Omezuje vznik trombózy, rozpouští trombiny, zvyšuje účinnost protinádorových léčiv.
  •   Snižuje bolest způsobovanou rakovinou.
  • Složení:
  • 96% instantní káva, 4% Lesklokorka lesklá – Ganoderma lucidum 
  • Způsob balení:
  • – ve sklenici o hmotnosti 100 g– v papírové krabičce, která obsahuje 20ks sáčků o hmotnosti 3,5 g/sáček.
  • – trvanlivost: 2 roky– energetické hodnoty kávy (100 g): 
energetická hodnota 118 kcal / 485 kJ
sacharidy 9 g
z toho cukry 9 g
tuky 0,2 g
z toho nas. mastné kyseliny 0,1 g
bílkoviny 7,8 g
vláknina 34,1 g
sůl 0,1 g
  • Pastiňák a zdraví – jaké má na naše tělo účinky?
  • Pastiňák a zdraví – jaké má na naše tělo účinky?

    Pokud se řekne mrkev, téměř každému automaticky probleskne hlavou betakaroten, který je z hlediska zdravotních účinků mrkve látkou nejcennější. 

    Betakaroten je provitamin, který se v lidském těle mění na vitamin A. Je důležitý pro zachování zdravého zraku – posiluje jeho funkci, má pozitivní účinek na pokožku – omezuje stárnutí pokožky a vznik vrásek a přispívá ke správné funkci imunitního systému.

    Pastinák je rostlina známá a využívaná po dlouhá staletí a to nejen jako zelenina, ale také pro své léčivé účinky. Příznivě působí na celý trávící trakt, podporuje trávení a povzbuzuje chuť k jídlu, mírní bolesti střev a celkově tlumí bolesti. Díky svým močopudným účinkům přispívá k čištění močových cest. Má také zklidňující účinky. 

    1. Složení:
    2. mrkev, pastinák, 100% řepkový olej, mořská sůl (max. 3 %) 
    3. Způsob balení: 
    4. v polypropylenovém sáčku o hmotnosti 50 gramů– trvanlivost: 6 měsíců
    5. – energetické hodnoty (50 gramů): 
    energetická hodnota 247,15 kcal / 1035 kJ
    cukry 12,9 %
    bílkoviny 2,04 %
    sacharidy 13,05 %
    škrob

    Pastinák zklidní kožní neduhy a akné – Vitalia.cz

    Pastinák setý (pastinaca sativa) je dvouletka obvykle pěstovaná jako jednoletá zelenina pro svůj jedlý kořen. Je to nenáročná rostlina, které se výborně daří i v našich podmínkách.

    Pastinák si můžeme vypěstovat sami nebo koupit v zelenině. Sušený pastinákový kořen je běžně k dostání v bylinkářstvích.

    Pastiňák a zdraví – jaké má na naše tělo účinky?
    Autor: Shutterstock.com

    Co pastinák obsahuje

    Kořen této zeleniny je bohatý na provitamin A, vitaminy skupiny B, vitamin C, E, vápník, hořčík, draslík, fosfor, pektin, organické kyseliny.

    Galerie: Vitaminy v potravinách

    Léčivé účinky této zeleniny

    • Kořen pastináku silně detoxikuje organismus, zklidňuje zažívání, působí protikřečově, močopudně, odhleňuje, pomáhá při chraplavosti a zvyšuje chuť k jídlu.
    • Můžeme ho používat jako prevenci i doplňkovou léčbu při potížích s močením, močovým pískem a kamínky.
    • Jelikož pastinák při dlouhodobém užívání může mírně podráždit ledviny, neměla by doba denního užívání přesáhnout čtyři týdny.

    Pastinákové recepty

    • Potřebujeme: 1 lžíci najemno nastrouhaného kořene pastináku (nebo půl lžíce sušeného), 3 dl vroucí vody, 1 lžíci medu, 1 lžíci čerstvé citronové šťávy
    • Postup: Pastinák přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Pak přecedíme, přidáme med a citron a můžeme popíjet. Tento čaj pijeme denně po dobu 4 týdnů.
    • Potřebujeme: ¼ litru rostlinného mléka (můžeme použít tekuté vločkové, mandlové, jáhlové, rýžové – viz dále), 1 lžíci najemno nastrouhaného pastináku, 1 lžičku medu
    • Postup: Všechny uvedené přísady smícháme dohromady a vaříme po dobu 3 minut. Poté přecedíme a po douškách popíjíme po dobu 14 dní.
    • Potřebujeme: 1 lžíci nadrobno nastrouhaného kořene pastináku, 1 lžíci nasekané cibule, 4 lžičky medu, 7 lžic vody
    • Postup: Všechny uvedené přísady smícháme a povaříme po dobu 4 minut, necháme vychladnout a pak dobře přecedíme. Tento sirup je vynikající při nachlazení a kašli, užíváme ho 3× denně 1 lžíci po dobu 7 dní.
    • Potřebujeme: 2 lžíce najemno nastrouhaného kořene pastináku, 2 šálky medu, 6 tlučených hřebíčků (koření), 1 lžičku skořice, 3 tlučené badyány, půl lžičky tlučených fenyklových semínek, půl lžičky tlučených anýzových semínek, půl lžičky nastrouhaného zázvoru, 1 litr domácí pálenky
    • Postup: Všechny uvedené přísady smícháme, zalijeme je pálenkou a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme, likér slijeme do lahve a užíváme 1× denně 1 štamprli.
    • Potřebujeme: 2 lžíce najemno nastrouhaného kořene pastináku, 2 lžíce kopřivových špiček a lístků, 2 lžíce listů pampelišky, 1 litr kvalitního červeného vína
    • Postup: Přísady smícháme, zalijeme vínem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v lednici. Užíváme po štamprli denně.

    Pastinák v kosmetice

    Tato zelenina svědčí i naší pokožce, pomáhá ji čistit, hydratovat a celkově regenerovat.

    Pastiňák a zdraví – jaké má na naše tělo účinky?

    • Potřebujeme: 2 lžíce najemno nastrouhaného pastináku, 1 lžíci zakysané smetany
    • Postup: Obě přísady smícháme dohromady. Směs naneseme na obličej, krk a dekolt a necháme 20 minut působit. Potom dobře smyjeme. Tato maska pleť projasní a vypne.

    Čerstvě vylisovaná šťáva z pastináku je úžasně hojivým prostředkem na ekzémy, lupénku, kopřivku, akné. Stačí ji 1× denně nanést na ložiska a nechat zaschnout. Pak kůži ošetříme mandlovým olejem.

    V čem je draslík? 14 nejlepších zdrojů draslíku v potravě!

    Pastiňák a zdraví – jaké má na naše tělo účinky?

    Draslík je esenciální minerál, který lidské tělo potřebuje pro celou řadu důležitých procesů. Protože si ho neumíme vyrobit, musíme ho přijímat v potravě. Bohužel většina lidí nepřijímá dostatek draslíku v potravě.

    Ve Spojených státech amerických byl proveden průzkum, který naznačil, že pouze 3% Američanů přijímají v potravě draslík v množství alespoň odpovídajícím doporučené denní dávce. Je to dáno tím, že takzvaná „západní“ dieta je většinou chudá na zeleninu a ovoce, které jsou bohatým zdrojem draslíku (1).

    Denní doporučená dávka draslíku se v Evropě pohybuje od 700 mg po 4 000 mg (nejméně potřebují kojenci, nejvíce pak kojící ženy). Ve Spojených státech je denní doporučená dávka pro průměrnou dospělou osobu dokonce vyšší (4 700 mg), protože studie naznačují, že vyšší dávky draslíku mohou být zdraví prospěšné (2a, 2b).

    Normální hladina draslíku v krvi je 3,8 – 5,4 mmol/l (2c).

    Draslík je nutný zejména pro zdraví kostí a srdce. Je důležitý zejména u lidí s vysokým krevním tlakem a pomáhá snižovat riziko kardiovaskulárních chorob či cévní mozkové příhody (1).

    Nedostatek draslíku může být problém a projevuje se například svalovými křečemi, ztuhlostí svalů nebo bušením srdce (palpitace).

    Tady je 14 potravin bohatých na draslík.

    Bílé fazole

    • Fazole a luštěniny jsou výborným zdrojem draslíku. 
    • Nejvíce draslíku najdeme v bílých fazolích, a to 829 mg ve 179 gramech, což představuje 18% denní doporučené dávky (3).
    • Bílé fazole také obsahují velké množství thiaminu (vitamín B1), kyseliny listové (vitamínu B9), železa, hořčíku a manganu.

    Ve 179 gramech bílých fazolí navíc najdeme 18,6 gramů vlákniny, což představuje téměř 75% denní doporučené dávky. Fazole jsou také skvělým zdrojem rostlinných bílkovin (3).

    Fazole též obsahují antioxidanty, které spolu s vlákninou zmírňují zánět v těle. Díky tomu fazole zlepšují zdraví tlustého střeva a snižují riziko onemocnění srdce a cév i diabetu (4, 5).

    Vysoký obsah draslíku ve fazolích a luštěninách také pomáhá v prevenci kardiovaskulárních chorob.

    Jedna velká analýza studií, kterých se dohromady zúčastnilo téměř 250 tisíc lidí, zjistila, že zvýšení denního příjmu draslíku o 1 640 mg (zhruba o 35% denní doporučené dávky) snižuje riziko cévní mozkové příhody až o 21%. Navíc u účastníků studie došlo také ke statisticky nevýznamnému snížení rizika onemocnění srdce (6).

    Shrnutí: Fazole a luštěniny jsou bohatýmzdrojem draslíku. Ve 179 gramech bílých fazolí se nachází až 18% denní doporučené dávky draslíku. Navíc jsou luštěniny i fazole bohaté na vlákninu a další důležité vitamíny a minerály.

    Budete mít zájem:  Švestky umeboshi – japonský zázrak pro naše zdraví

    Brambory obvykle nejsou považovány za potravinu s vysokým obsahem kvalitních živin. Na druhou stranu ale patří mezi nejlepší potravinové zdroje draslíku.

    Jedna velká vařená brambora (299 g) vám dodá až 34% denní doporučené dávky draslíku (7).

    Většina draslíku se nachází v bramborové dužině, ale zhruba 1/3 z celkového množství draslíku je ve slupce. Proto, pokud chcete do těla dostat maximum draslíku, jezte brambory ve slupce (tedy neloupané) (8).

    Sladké brambory (batáty) jsou rovněž skvělým zdrojem draslíku. Jedna velká sladká brambora (180 gramů) tělu dodá až 18% denní doporučené dávky draslíku (9).

    Brambory ale nejsou jen bohatým zdrojem draslíku. Obsahují také hodně vitamínů C a B6 a manganu.

    Sladké brambory jsou navíc doslova nabité vitamínem A. V pouhých 100 gramech sladkých brambor se nachází téměř 400% denní doporučené dávky vitamínu A.

    Shrnutí: Brambory a sladké brambory jsou bohatým zdrojem draslíku. Jedna velká vařená brambora obsahuje až 34% denní doporučené dávky draslíku a jedna sladká brambora pak až 18% denní doporučené dávky draslíku.

    Červená řepa je kořenová zelenina, která má přirozeně sladkou chuť. 

    Ve 170 gramech červené řepy najdete 519 mg draslíku, což představuje 11% denní doporučené dávky (10).

    Červená řepa je také bohatým zdrojem kyseliny listové a manganu. Navíc obsahuje červené barvivo (pigment), které je velmi silný a účinný antioxidant, který chrání organizmus před oxidačním stresem a zánětem (11, 12).

    Červená řepa také obsahuje hodně nitrátů (sloučeniny dusíku), které zlepšují funkci cév, snižují krevní tlak a zvyšují výkonnost při cvičení a sportu (11, 12, 13).

    Draslík obsažený v červené řepě rovněž zlepšuje funkci cév a snižuje riziko kardiovaskulárních chorob (14).

    Shrnutí: Červená řepa je výborným zdrojem draslíku (ve 170 gramech červené řepy se nachází až 11% denní doporučené dávky draslíku). Obsahuje také hodně antioxidantů a sloučenin dusíku, které mají řadu kladných účinků na vaše zdraví.

    1. Pastinák setý (někdy také označovaný jako pastiňák) je bílá kořenová zelenina podobná mrkvi.
    2. Ve 156 gramech pastináku najdeme až 12% denní doporučené dávky (572 mg) draslíku (15).
    3. Pastinák je také skvělým zdrojem vitamínu C a kyseliny listové, které jsou důležité pro zdraví kůže a tkání, dělení buněk a chrání také před vrozenými vadami (16, 17).
    4. Navíc rozpustná vláknina, kterou pastinák také v hojné míře obsahuje, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi (18).

    Shrnutí: Pastinák je bohatým zdrojem draslíku. Ve 156 gramech pastináku najdeme až 12% denní doporučené dávky draslíku. Navíc obsahuje také vitamín C, kyselinu listovou a rozpustnou vlákninu.

    Špenát je rostlina doslova nabitá živinami.

    Ve 180 gramech vařeného špenátu najdeme až 18% denní doporučené dávky draslíku. Proto je tato zelenina skvělou volbou pro všechny, kdo potřebují zvýšit denní příjem draslíku (19).

    • Špenát také obsahuje čtyřnásobek denní doporučené dávky vitamínu A, desetinásobek denní doporučené dávky vitamínu K, kolem 30% denní doporučené dávky vápníku a téměř 90% denní doporučené dávky manganu.
    • Tyto živiny jsou důležité pro metabolismus, zdravé oči, pevné kosti a zdravý imunitní systém (20, 21, 22).
    • Listová zelenina, jako je například špenát, obsahuje též hodně antioxidantů (23).
    • Jedna studie na sedmi ženách potvrdila, že po vypití nápoje s obsahem 294 gramů se celková antioxidační kapacita organizmu v následujících 24 hodinách zvyšuje o téměř 30% (24).

    Shrnutí: Špenát je skvělým zdrojem mnoha živin a obsahuje též hodně draslíku. Ve 180 gramech špenátu se nachází zhruba 18% denní doporučené dávky draslíku. Kromě draslíku obsahuje špenát také hodně vitamínů A a K a důležité stopové prvky, jako jsou mangan nebo vápník.

    Mangold je středomořská listová zelenina s červenými nebo žlutými řapíky.

    Je doslova nabitý různými živinami. Pouhých 175 gramů mangoldu vám dodá až 21% denní doporučené dávky draslíku (25).

    1. Navíc mangold obsahuje 214% denní doporučené dávky vitamínu A, 716% denní doporučené dávky vitamínu K a také velké množství vitamínu C, železa, hořčíku, manganu a vlákniny.
    2. Stejně jako špenát a ostatní druhy listové zeleniny, je i mangold bohatým zdrojem rostlinných antioxidantů, které chrání vaše buňky před poškozením oxidačním stresem (26, 27).
    3. Shrnutí: Mangold je listová zelenina, která obsahuje celou řadu důležitých živin, mimo jiné i draslík (ve 175 gramech mangoldu najdeme až 21% denní doporučené dávky draslíku).

    Rajčata a výrobky z rajčat (jako například rajčatová šťáva) jsou plná draslíku. Ve 244 ml rajčatové šťávy najdeme až 17% denní doporučené dávky draslíku (28).

    Rajčata jsou také bohatým zdrojem dalších vitamínů a minerálů, jako jsou například vitamíny A, C, E a B6 nebo měď.

    Kromě toho rajčata obsahují silný antioxidant lykopen (červené rostlinné barvivo patřící mezi karotenoidy), který pomáhá zmírňovat zánět v těle a snižuje i riziko rakoviny prostaty (29, 30).

    Jedna malá studie zkoumala účinky rajčatové šťávy na pacientech s metabolickým syndromem. Účastníci studie pili 4x týdně 330 ml rajčatové šťávy po dobu 2 měsíců. Na konci studie došlo u všech účastníků, kteří pili rajčatovou šťávu ke zmírnění projevů zánětu, zlepšení funkce cév a také snížení inzulinové rezistence (31).

    Účastníci studie také měli nižší hladinu „zlého“ LDL cholesterolu a o něco vyšší hladinu „hodného“ HDL cholesterolu než na začátku studie.

    Díky kladným účinkům draslíku a lykopenu jsou rajčata a rajčatová šťáva skvělou potravinou pro prevenci kardiovaskulárních chorob (1).

    Shrnutí: Rajčata a rajčatová šťáva obsahují řadu důležitých vitamínů a minerálů, včetně draslíku. Ve 244 ml rajčatové šťávy najdeme 17% denní doporučené dávky draslíku.

    Citrusové plody, jako například pomeranče jsou velmi bohatým zdrojem vitamínu C, ale obsahují také hodně draslíku.

    V jedné sklence pomerančového džusu (250 ml) se nachází až 11% denní doporučené dávky draslíku. Navíc pomerančový džus obsahuje kyselinu listovou, vitamín A, vitamín B1 (thiamin) a antioxidanty (32, 33, 34, 35).

    Pozorovací (observační) studie naznačují, že lidé, kteří pravidelně pijí pomerančový džus spíše dbají na zdravou výživu a na dodržování denních doporučených množství živin, vitamínů a minerálů. Mají také menší pravděpodobnost, že budou obézní nebo že onemocní metabolickým syndromem (36).

    • Navíc obsahují pomeranče i pomerančový džus hodně antioxidantů, které pomáhají tělu likvidovat volné radikály, zmírňovat projevy zánětu a chránit se před onemocněním srdce a cév (37, 38, 39, 40).
    • Konzumace pomerančového džusu obohaceného o vápník a vitamín D pomáhá zlepšovat zdraví kostí, což je – v kombinaci s vysokým obsahem draslíku, který také kostem prospívá – výhodné například v prevenci osteoporózy (1, 41).
    • Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že pomerančový džus obsahuje mnohem více cukru a mnohem méně vlákniny než pomeranče.
    • Proto je lepší uspokojovat denní potřebu vitamínů a minerálů konzumací příslušného ovoce než pitím džusů a šťáv. 
    • Navíc džusy často obsahují i další přísady, takže když už je chcete pít, vždy si kupujte pouze 100% džus.

    Shrnutí: Pomeranče jsou bohatým zdrojem draslíku. V jedné sklenici (250 ml) pomerančového džusu se nachází 11% denní doporučené dávky draslíku. Navíc pomeranče obsahují také další vitamíny, minerály a antioxidanty.

    Banány patří mezi nejznámější přírodní zdroje draslíku. Jeden středně velký banán obsahuje 422 mg draslíku, což je zhruba 12% denní doporučené dávky (42).

    Navíc je toto chutné ovoce také bohaté na vitamíny C a B6 a obsahuje hodně manganu, hořčíku, vlákniny a antioxidantů (43).

    Zralé banány obsahují více cukru než ostatní ovoce. Nicméně zelené (nezralé) banány obsahují málo cukru a hodně rezistentního škrobu, který pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a zlepšuje zdraví trávicího traktu (44, 45).

    Banánové lupínky nebo zelené banány se také používají jako účinný lék při průjmu (46, 47).

    Navíc je velmi snadné zařadit banány do vašeho jídelníčku, což z nich dělá ideální potravinu na rychlé doplnění chybějícího draslíku do organizmu.

    Shrnutí: Banány jsou velmi dobrým zdrojem draslíku. V jednom středně velkém banánu najdeme 12% denní doporučené dávky draslíku.

    1. Avokádo je velmi chutné, zdravé a jedinečné ovoce.
    2. Obsahuje hodně mononenasycených mastných kyselin, velké množství vlákniny, antioxidantů, vitamínů C, K, B6, B9 (kyselina listová) a B5 (kyselina pantothenová)(48, 49, 50).
    3. Proto je avokádo považováno za jednu z nejlepších potravin pro zdravé srdce.

    A samozřejmě je avokádo také velmi bohatým zdrojem draslíku. Jedno středně velké avokádo vám dodá až 20% denní doporučené dávky draslíku.

    Za blahodárnými účinky avokáda stojí zejména vysoký obsah antioxidantů, zdravých tuků a vlákniny. Studie naznačují, že avokádo chrání srdce, pomáhá při hubnutí a uplatňuje se i v prevenci metabolického syndromu (50, 51).

    Konzumace avokáda je spojena s nižším indexem tělesné hmotnosti (BMI), menším obvodem pasu, celkově nižší hmotností a také s podstatně nižším rizikem metabolického syndromu (51).

    Shrnutí: Jedno středně velké avokádo tělu dodá až 20% denní doporučené dávky draslíku a další živiny, vlákninu a antioxidanty, které prospívají vašemu srdci.

    Jogurt je skvělým zdrojem vápníku, riboflavinu (vitamín B2) a draslíku. Ve 245 g jogurtu najdeme až 11% denní doporučené dávky draslíku (52).

    A protože se jogurt vyrábí kvašením, obsahuje zdraví prospěšné baktérie (probiotika), které žijí v našem trávicím traktu. Některé studie dokonce naznačují, že jogurty pomáhají při hubnutí a regulují pocit hladu (53).

    Budete mít zájem:  Léky Na Křeče V Nohách?

    Při koupi jogurtu dávejte přednost čistému (přírodnímu) bílému jogurtu bez přísad, protože ochucené jogurty obsahují hodně přidaného cukru. Pokud je přírodní bílý jogurt příliš hořký, oslaďte si ho čerstvým ovocem, ořechy nebo trochou medu.

    Shrnutí: Ve 245 gramech jogurtu najdeme až 11% denní doporučené dávky draslíku. Jogurt také obsahuje zdraví prospěšné probiotické baktérie. Je ale potřeba kupovat přírodní jogurty, protože ty ochucené často obsahují hodně přidaného cukru.

    Mušle jsou skvělým zdrojem draslíku. Jedna 100 g porce mušlí vám dodá až 18% denní doporučené dávky draslíku (54).

    Mušle jsou také velmi bohaté na další živiny. Například jedna 100 g porce mušlí tělu dodá téměř 100% denní doporučené dávky selenu a více než 200% denní doporučené dávky železa a vitamínu B12.

    Obsahují také hodně bílkovin a zdravých omega-3 mastných kyselin, které mají řadu blahodárných účinků. Například bojují se zánětem a chrání před řadou nemocí (55, 56).

    Shrnutí: V jedné 100 gramové porci mušlí najdeme 18% denní doporučené dávky draslíku. Kromě toho jsou mušle bohatým zdrojem selenu, železa a vitamínu B12.

    Losos patří mezi nejzdravější potraviny vůbec. Je doslova nabitý vysoce kvalitními bílkovinami, omega-3 mastnými kyselinami a řadou dalších vitamínů a minerálů, včetně draslíku.

    • Půlka filetu z lososa (187 gramů) obsahuje 683 mg draslíku, což je 15% denní doporučené dávky (57).
    • Strava bohatá na tučné ryby má řadu kladných účinků na lidské zdraví, zejména pak chrání před kardiovaskulárními chorobami (58, 59, 60).
    • Analýza několika studií potvrdila, že na každých 15 gramů zkonzumované tučné ryby denně klesá riziko úmrtí na choroby srdce a cév o 6% (58).
    • Konzumace lososa, který obsahuje hodně draslíku rovněž prospívá vašemu srdci.
    • Jedna studie, které se zúčastnilo více než 2000 lidí zjistila, že ti, kteří užívali sůl obohacenou o draslík po dobu 2,5 roku měli nižší četnost úmrtí na kardiovaskulární choroby a strávili méně času v nemocnici s léčbou onemocnění srdce a cév než ti, kteří používali normální sůl bez draslíku (61).
    • Shrnutí: Půl filetu z lososa (178 g) tělu dodá až 15% denní doporučené dávky draslíku a celou řadu dalších důležitých vitamínů a živin, včetně bílkovin a omega-3 mastných kyselin.

    Kokosová voda je velmi oblíbeným zdravým nápojem. Má sladkou a ořechovou chuť a obsahuje jen málo cukru a naopak hodně elektrolytů.

    Lidské tělo potřebuje elektrolyty k udržení hodnoty pH ve zdravém rozmezí a také ke správnému fungování nervů a svalů a pro hydrataci (62).

    Mezi elektrolyty patří i draslík. Jedna sklenice (250 ml) kokosové vody obsahuje 600 mg draslíku, což je 13% denní doporučené dávky (63).

    Protože kokosová voda obsahuje hodně elektrolytů je ideálním rehydratačním nápojem po namáhavém cvičení.

    Několik studií naznačuje, že kokosová voda má lepší rehydratační schopnosti než obyčejná (čistá) voda u sportovců (64, 65, 66).

    Dvě studie také potvrzují, že kokosová voda vyvolává mírnější příznaky žaludečních potíží či nevolnosti než čistá voda. Jedna studie ale naopak zjistila, že kokosová voda naopak projevy plynatosti a nadýmání zhoršuje (66).

    Shrnutí: Kokosová voda je bohatým zdrojem elektrolytů, které jsou nutné pro optimální hydrataci organizmu a udržování pH. V jedné skleničce (250 ml) kokosové vody najdeme 13% denní doporučené dávky draslíku.

    Většina lidí trpí nedostatkem draslíku, což může způsobit řadu zdravotních problémů (67).

    Denní doporučená dávka draslíku je 700 mg po 4 000 mg v závislosti na věku, pohlaví a celkovém stavu pacienta. Ve Spojených státech amerických se doporučuje dokonce až 4 700 mg draslíku denně.

    Nejvíce draslíku najdete například ve 14 výše uvedených potravinách.

    Pokud si chcete zajistit dostatečný přísun draslíku, konzumujte dostatek ovoce, zeleniny, luštěnin, ryb či mléčných výrobků. Zařazením těchto potravin do vašeho jídelníčku tak uděláte pro své zdraví to nejlepší.

    Pastinák – past na choroby a obezitu

    Pastiňák a zdraví – jaké má na naše tělo účinky? foto:Flickr.com/Mike Licht

    Pastinák je rostlina z čeledi miříkovitých (Apiaceae) pocházející z oblasti Kavkazu a Blízkého Východu, nicméně již ve starověku její pěstování zdomácnělo v Evropě. V historických pramenech je často mylně považována za mrkev, která v té době nebyla ještě charakteristická oranžovo-červenou barvou získanou až šlechtěním v posledních stoletích. Vzhledem nám dnes spíše připomíná petržel a lidé jej s ní často zaměňují.

    Pastinák je jakýmsi čtvrtým mušketýrem ke slavné trojici mrkev-celer-petržel, a dlužno podotknout, že se v ničem nedá zahanbit, naopak své příbuzné v mnohém předčí.

    Tato univerzální zelenina obsahuje hodně draslíku, manganu, hořčíku, fosforu, zinku a železa. Oplývá vysokou úrovní vlákniny a impozantní je také škála vitamínů, včetně vitamínu B, C, E a K.

    Díky tomu působí blahodárně na naše tělo, zejména následujícími účinky.

     
    Podporuje zdraví srdce a cév
    Díky vysokému obsahu draslíku má značný pozitivní dopad na krevní tlak. Folát zase snižuje hladinu homocysteinu v krvi spoluodpovědného za riziko srdečních onemocnění. Pastinák také pomáhá regulovat úroveň cholestrolu v krvi, čímž udržuje zdravé a pružné cévy.

    Usnadňuje trávení
    Pastinák je chválen pro vysoký podíl rozpustné vlákniny. Ta je klíčovou součástí našeho trávicího procesu, usnadňuje zdravý pohyb potravin přes trávící ústrojí, brání zácpě a je prevencí dalších gastrointestinálních poruch.

    Napomáhá hubnutí
    Tato zelenina je nízkokalorická, vláknina vede k dobrému zasycení a brání uvolňování ghrelinu-hormonu hladu. Snáze si tak odřekneme nejrůznější nezdravé pamlsky mezi jídly a podstatně omezíme energetický příjem. Syrový pastinák je optimální svačinkou na výlety, do školy nebo do práce.

    Brání vzniku vývojových vad
    Je dobře známo, že dostatečný příjem kyseliny listové v těhotenství brání vzniku vad neurální trubice u plodu. Proto, milé těhulky, sáhněte občas po pastináku, který má folátu dost.

    Zlepšuje metabolické procesy a zdravou psychiku
    Ještě jednou zmíníme kyselinu listovou. Ta totiž také optimalizuje metabolické procesy spojené s výrobou energie a posiluje váš nervový systém. Důsledkem je nižší míra depresí u lidí, kteří ji pravidelně přidávají do svého jídelníčku.

    Posiluje imunitní systém
    Pastinák je vynikajícím mixem antioxidačních vitamínů a organických sloučenin, které chrání tělo před útoky zvenčí i před toxiny z vlastního buněčného metabolismu.

    Vitamíny C a E působí jako antioxidanty v těle, ničí nebo neutralizují volné radikály vyvolávající řadu chronických onemocnění včetně rakoviny.

    Vitamín C stimuluje tvorbu bílých krvinek eliminujících mikroby v těle.

    Léčí močové cesty
    Konzumace pastináku působí mírně močopudně, využívá se proto při onemocněních ledvin, močového měchýře a zánětu prostaty. Pomáhá čistit močový měchýř od kamenů a písku.

    V historii byl, podobně jako celer, ceněn jako zdatné afrodisiakum. Vzhledem k tomu, že celkově posiluje zdraví, kondici a štíhlou linii, určitě se tak podepíše i na kvalitnějším sexuálním životě.

    Můžete jej chroupat jen tak za syrova, nastrouhat či nakrájet jej do salátů, přidat do polévek, dusit nebo péct s masem. Je příjemně sladký, ale proti bramborám mnohem dietnější. Pyré z pastináku nahradí bramborovou kaši a neprojeví se na tělesné hmostnosti. Drcená semínka pastináku lze použít jako koření. Pastinák je prostě fajn zelenina.

    Štítky cévy, hubnutí, imunita, močové cesty, pastinák, srdce, vláknina.Záložka pro permanentní odkaz.

    Vsaďte na petržel. Dobře chutná a navíc patří mezi superpotraviny

    Petržel i pastinák jsou dobrým zdrojem draslíku a také vlákniny, obsahují také karotenová barviva. Petrželová nať obsahuje kromě draslíku dále i fosfor, vápník, kyselinu listovou, vitamín C a beta-karoten (provitamín A). 

    Kořen petržele a také nať obsahují jen malé množství silic (0,1-0,2 % v kořeni a 0,3 % v listech), výrazně vyšší množství silic pak obsahují plody (2-7 %).

    Látky obsažené v silici zvyšují vylučování moči (působí diureticky), pomáhají zmírňovat potíže s nadýmáním či žaludeční nevolnost, zvyšují chuť k jídlu.

    Silice se využívaly i při potížích s nepravidelnou menstruací nebo jako abortivum – ovlivňují napětí dělohy a kontrakce. Ve starém Římě byla petržel i pastinák využívána jako afrodisiakum. 

    Léčivé účinky

    • silný antioxidant
    • zdroj vitamínu C (3x více než pomeranč)
    • vliv na zrak (obsahuje lutein a zaxantin)
    • čistí krev a tvoří nové krvinky (listy obsahují velké množství chlorofylu)
    • zlepšuje funkci ledvin (močopudné účinky)
    • příznivě snižuje záněty v těle (zvláště bronchitidy a močové cesty)
    • podporuje kontrakce dělohy (při porodu), proto v těhotenství na ní pozor!

    Jak petržel a pastinák rozeznat? 

    Petržel a pastinák jsou si hodně podobné a často se zaměňují, a to i v obchodech. 

    Petržel má výrazné charakteristické aroma, pastinák je jemnější v chuti i vůni (a je více nasládlý).

    Vrchní část kořene petržele je téměř celá porostlá natí (zabírá téměř celý vršek kořenu) a po odříznutí často můžeme vidět tenký fialový lem v místech, kde nať rostla.

    Naproti tomu u pastináku je nať soustředěna spíše ke středu kořene, při seříznutí zde nepozorujeme rozdíl v barvě. 

    Budete-li v obchodě váhat, vždy si dobře kořen prohlédněte – měl by mít světlou barvu, hladký a neoschlý povrch. U kořenů s natí si vyberte ten, který má nať svěží zelené barvy, nepovadlou.

    V letních měsících a na počátku podzimu se v obchodech objevuje petržel i s natí, samotný kořen bez nati je však dostupný po celý rok.

    Nať pak doma od kořene odřízněte a skladujte samostatně – kořen pak vydrží déle.

    Budete mít zájem:  Kam Volat Kdyz Mam Priznaky?

    Petržel i pastinák obsahují vyšší množství furanokumarinů, což jsou přírodní obranné látky, které se často vyskytují u rostlin z rodu miříkovitých. Tyto látky mohou působit dráždivě, některé z nich také mohou zvýšit citlivost naší pokožky na sluneční záření (podobně působí řada dalších rostlin – např.

    bolševník, andělika, celer, citrusy, ale i řada léčiv). Pokud zpracováváme tyto rostliny nebo konzumujeme větší množství celeru či petržele, neměli bychom se pak pohybovat na přímém slunci nebo jít do solária.

    Může se objevit svědění, pálení pokožky, při vystavení vysoké intenzitě záření se však mohou objevit i puchýřky. 

    Rozmanité využití v kuchyni

    Petržel si velmi dobře rozumí s českou kuchyní – použijete ji do základu masového nebo zeleninového vývaru či bramboračky. Neobejde se bez ní ani tradiční svíčková omáčka.

    Dále ji můžete využít podobně jako další druhy kořenové zeleniny – mrkev a celer – pomůže zahustit polévku i omáčku, můžete z ní připravit pyré, ale skvěle chutná i pečená s trochou másla.

    Čerstvá i sušená nať se využívá pro dochucování pokrmů. 

    Pastinák má výrazně jemnější aroma i chuť, je více nasládlý – a protože bývá velmi dobře snášen, hodí se i pro první zeleninové příkrmy u nejmenších strávníků nebo pro šetřící dietu. Využít jej můžeme pro přípravu krémové polévky i jako přílohu – v podobě pyré nebo nakrájený na plátky, skvěle chutná v kombinaci s hovězí pečení. 

    Původně středomořské rostliny

    Petržel i pastinák se řadí do čeledi Miříkovitých (Apiaceae) – jsou to dvouleté rostliny pocházející původně ze Středomoří – první rok vyrůstá přízemní růžice listů, zvětšuje se zejména podzemní část – kořen, v druhém roce pak vyrůstá silná zelená lodyha s okoličnatým květenstvím (drobné květy mají žlutou barvu), plodem je nažka.  

    Běžně se využívá petržel listová a petržel kořenová, které vznikly šlechtěním – u listové petržele je nejvýraznější nať (petržel listová, petržel kadeřavá – tzv. “kudrnka”), podzemní část rostliny (kořen) je spíše malá. Naopak u kořenové petržele je nejvýraznější podzemní část rostliny. 

    Znáte všechny účinky mrkve?

    zdravotní přínosy mrkve jsou velmi široké, působí pozitivně na snížení hladiny cholesterolu, jako prevence infarktu, odvrácení určitých druhů rakoviny, zlepšení zraku a snížení příznaků předčasného stárnutí. Dále mrkev podporuje zdraví pokožky, posiluje imunitní systém, zlepšuje trávení, prospívá kardiovaskulárnímu zdraví, detoxikuje tělo a podporuje orální zdraví různými způsoby.

    Mrkev patří mezi nejpoužívanější a nejoblíbenější zeleninu (kořenová zelenina) v Evropě, ale též ve světě. Je to hlavně proto, že se snadno pěstuje a je velmi univerzální z hlediska použití do různých pokrmů a kultury jednotlivých kuchyní a jídel. Obvykle má oranžovou barvu, ale existuje i fialová, bílá, žlutá a červená mrkev.

    Naše běžná mrkev pochází z divokých druhů Evropy a jihozápadní Asie. Největší producent mrkve je nyní Čína, která ji vyváží do celého světa a nejčastěji se používá do salátů, polévek, jako příloha, patří mezi základní ingredience v mnoha receptů. Je ale vhodná pro přímou konzumaci.

    Nejlepší je čerstvá přímo ze záhonu, je sladká a křupavá, to je důvodem, proč je tak oblíbená). Mrkev je zdrojem beta-karotenům a vlákniny. Tato kořenová zelenina je také dobrým zdrojem antioxidantů.

    Obsahuje vitamín A, C, K, B8, kyselinu pantothenovou, kyselinu listovou, draslík, železo, měď a mangan.

    Zdravotní přínosy mrkve:

    • pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu a tím brání problémům se srdcem
    • snižuje riziko srdečního záchvatu, mrtvice, infarktu – „mrkvový efekt“ na mozek
    • pomáhá uvolnit napětí v cévách, čímž se zvyšuje průtok krve (draslík, vazodilatační činidlo)
    • antiseptické a antibakteriální účinky
    • stimuluje imunitní systém (vitamin C)
    • podporuje trávení a zažívání (zdroj vlákniny)
    • stimuluje peristaltický pohyb trávicího traktu a sekreci žaludečních šťáv
    • působí proti zácpě a chrání tlusté střevo
    • snižuje riziko rakoviny tlustého střeva a prsu (vláknina)
    • snižuje makulární degeneraci u seniorů (Beta-karoten)
    • je všestranný zesilovač zraku (provitamin A)
    • pomáhá při potížích při špatném vidění v tlumeném světle (noční slepota) způsobené nedostatkem provitamínu A
    • zlepšuje orální zdraví – stimuluje dásně a vyvolává nadměrné sliny (alkalické látky a bojují proti bakteriím)
    • vhodná pro regulaci krevního cukru
    • betakaroten, lutein a zeaxanthin výrazně posílí zdraví očí
    • urychluje hojení ran

    Mrkvový olej je vhodný pro suchou pokožku (je měkčí, hladší a pevnější). Mrkvová šťáva zlepšuje žaludeční a gastrointestinální zdraví. A čerstvá, vlastně vypěstovaná, mrkev ze záhonu je úplně nejlepší!

    Pastinák prospívá vašim očím, kardiovaskulárnímu systému i trávícímu traktu

    Co je to pastinák? Pastinák, lidově známý pod názvem pastiňák je podobný mrkvi, ale má bílou barvu a jeho chuť je výraznější.

    Pastinák je z čeledi miříkovitých a je to vytrvalá rostlina, z které konzumujeme kořen a jako koření můžeme používat jeho semínka.

    Pro nás obyčejný pastinák, který naleznete snad v každém supermarketu či na místním trhu, je pro vaše zdraví velmi přínosný. Naučte se jej konzumovat a zařaďte jej do svého jídelníčku. 

    Seznamte se s pastinákem

    Pastinák poznáte velmi jednoduše, je o něco větší než mrkev, širší a má světlou barvu. Svým původem je z Euroasie a oblasti Středomoří. Pěstovat ho již dnes můžete i vy na své zahrádce. Léčivé účinky vám přináší kořen a plody pastináku. Tato kořenová zelenina je bohatá na vitamíny a minerální látky, více než mrkev.

    Vašemu tělu dodává především draslík a cennou vlákninu. Na 100 g pastináku je přibližně 55 kilokalorií. Nálev z pastináku působí močopudně a má uklidňující účinky. Užívejte ho i ve chvílích, kdy potřebujete podpořit chuť k jídlu či vyčistit močový měchýř od močových kamenů.

    Pastinák se běžně přidává do zeleninového vývaru a konzumovat ho můžete syrový či uvařený. Má podobnou chuť jako petržel.

    Zlepšuje zdraví očí

    Pastinák je bohatý na vitamín C a může velmi přispět ke zlepšení zdraví vašich očí a je prevencí vzniku makulární degenerace. Lidé ve věku 60 a více let mají již dispozice ke vzniku tohoto onemocnění. Proto je důležité se před tímto zhoršením očního zdraví předem chránit.

    Výzkum z roku 2016 prokázal, že makulární degenerace souvisí s věkem a nižším příjmem vitamínu C, stejně jako dalších klíčových živin, jako jsou omega-3 mastné kyseliny, beta-karoten, vitamín E, zinek a vitamín D.

    Pastinák je tedy skvělým přírodním prostředkem, který zvyšuje příjem vitamínu C.

    Zlepšuje trávicí funkce a zabraňuje zácpě

    Tato kořenová zelenina přináší do vaší stravy také dávku vlákniny. Vláknina je tím, co udržuje váš trávicí systém v kondici a ve zdraví. Pravidelný a dostatečný příjem vlákniny je jedním z nejlepších způsobů, jak se vyhnout zácpě a pečovat o trávicí tlak.

    Předcházení vad a onemocnění žaludku

    Často se setkáváme s tím, že v našem těle chybí dostatek kyseliny listové, tzv. folátu, který je znám i jako vitamín B9. Folát se do vašeho těla dostává přirozeně ze stravy. Pastinák je dobrým zdrojem kyseliny listové.

    Přibližně půl šálku pastináku vám poskytne 11% denní dávky kyseliny listové. Folát je pro lidské zdraví nesmírně důležitý, a to zvláště pro těhotné ženy a dítě, které se v jejich těle vyvíjí.

    Těhotné ženy potřebují vyšší příjem kyseliny listové, aby se snížila pravděpodobnost, že bude mít jejich budoucí dítě vrozené vady, jako je například vada neurální trubice, rozštěp patra či poškození mozku.

    Nízký příjem kyseliny listové není nebezpečný jen pro ženy, ale pro nás pro všechny. Nedostatek kyseliny listové může způsobovat ztrátu chuti k jídlu, zapomnětlivost, onemocnění dásní, dýchací potíže, průjem či podrážděnost.

    Podporuje zdraví srdce

    Nejenže je pastinák bohatý na vlákninu, která také podporuje zdraví srdce, ale obsahuje další důležité živiny, jako je vitamin C a kyselina listová, které mají pozitivní vliv na vaše srdce.

    Abyste se preventivně vyhnuli onemocněním spojeným s kardiovaskulárním systémem dopřávejte si barevné varianty vašich pokrmů, tzv.

    na vašem talíři by neměla chybět zelenina a ovoce v barvě červené, růžové, modré, zelené, fialové, žluté, oranžové, bílé a hnědé.

    Podporuje produkci enzymů a zdraví kostí

    Mangan je klíčovou součástí mnoha enzymů v těle. Enzymy ovlivňují zdraví trávicího ústrojí, antioxidační funkci a podporují hojení ran. Pastinák obsahuje také tolik zdraví příznivý mangan.

    Mangan hraje důležitou roli při zachování zdraví vašich chrupavek a kostí. Bez dostatečného přísunu manganu vaše kosti slábnou a přichází zdravotní obtíže, například osteoporóza.

    Dopřávejte si stravu obsahující mangan, jako je pastinák, a vaše kosti budou zdravé.

    Zdroj

    Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

    Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

  • Diskuze

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Adblock
    detector