Párování potravin: jak dodat tělu co nejvíce živin?

ReceptyOnLine / Recepty, návody a rady profesionálů / Recepty, návody a rady profi kuchařů, barmanů, sommelierů a výrobců potravin

Jsou mistry ve svém oboru, přesto nenosí nos nahoru, nedělají tajnosti a rádi poradí, doporučí a předají recepty všem kuchařským amatérům. To platí nejen o šéfkuchařích, ale i pro další profesionály svého oboru, jako výrobce potravin, zemědělce, vinaře, pekaře …

Párování potravin: jak dodat tělu co nejvíce živin?

Advent je čas, kdy navštěvujeme své blízké. Je to také doba hojnosti a plných stolů. Proto je občas těžké překvapit své hosty něčím novým. Nechte se inspirovat a vyzkoušejte tematický recept, perfektní pro toto období. Upečte a nazdobte vánoční stromečky, ozdobte jimi svou sváteční tabuli a překvapte své blízké originálním dezertem.

Párování potravin: jak dodat tělu co nejvíce živin?

Připravte pro své nejbližší nezapomenutelné vánoční či silvestrovské pohoštění s výjimečně kvalitními tatarkami a majonézou Spak Master. Důraz je bez kompromisů kladen na tu nejvyšší kvalitu.

Tato kolekce chlazených výrobků je přirozeně bez antioxidantů, škrobu, barviv a přidaných aromat. To se dotýká i vajec, která pocházejí z volných chovů.

Využijte opravdu poctivých surovin pro přípravu vašich receptů.

Párování potravin: jak dodat tělu co nejvíce živin?

Chcete se během okamžiku přenést na žhavé Kubánské pláže? Zažít jedinečnou atmosféru horkých letních nocí, kdy vůně Karibiku sálá z každé chvíle a ostré chilli přímo vybízí ke smyslným představám? S trochou fantazie můžete tento exotický výlet podniknout přímo z Vaší kuchyně či oblíbeného baru. Vychutnejte si některý z prémiových koktejlů namíchaných ze slavného kubánského rumu Havana Club Añejo 7 Años.

Párování potravin: jak dodat tělu co nejvíce živin?

Nejen péče o zahradu, ale také práce v kuchyni s sebou přináší množství odpadu, kterého se ale lehce zbavíte tím, že ho pomocí kompostování přeměníte na kvalitní hnojivo. Není to žádná věda, většinu práce za vás totiž odvede příroda. Jen si musíte dát pozor, jaký odpad do kompostu dáváte a který tam naopak nepatří.

Párování potravin: jak dodat tělu co nejvíce živin?

Mazat se s mazancem? Proč ne, když máte dost času. Se směsí od Labety je to ale taková hračka, že si tuhle sladkou dobrotu upečete i několikrát za rok, nejen na Vánoce. Navíc se jedná o bezlepkový produkt, takže ho můžete bez obav nabídnout i jakékoli návštěvě.

Do těsta už stačí jen přidat mléko, máslo a žloutky. Dle chuti doplníte do těsta rozinky, kandované ovoce, ořechy nebo mandle. Pečení si pak můžete usnadnit v domácí elektrické pekárně. A je raz dva napečeno.

Mazanec od Labety si zamilujete vy i celá vaše rodina stejně jako ten od babičky.

Párování potravin: jak dodat tělu co nejvíce živin?

Bujará oslava Silvestra se protáhla a vy máte hlavu jako střep a žaludek na vodě? Ať už čtete tyto řádky jen tak nebo potřebujete rychlou pomoc, věřte, že nejjednodušší bude, když něco opět vypijete. Dostatek tekutin je totiž základ. Zkuste si připravit životabudič v podobě smoothie.

Párování potravin: jak dodat tělu co nejvíce živin?

Praha, 21. dubna 2015 – Jedlé oleje si v českých kuchyních vydobyly své pevné místo. Podle údajů Českého statistického úřadu jsou dokonce používanější než jiné rostlinné a živočišné tuky. Zatímco v roce 1950 byl poměr využívání surovin v kuchyni zhruba stejný, o 60 let později už jedlé oleje používáme třikrát častěji než sádlo a máslo.

Českým kuchyním vládne řepkový a olivový olej. Průzkum italské potravinářské společnosti ale ukázal, že většina spotřebitelů neví, jak je v kuchyni správně využívat. V následujícím textu poradíme, jak v kuchyni využívat hroznový, hořčičný nebo makový olej a jak díky extra panenským olejům vytvořit zdánlivě nepředstavitelné chuťové kombinace.

Párování potravin: jak dodat tělu co nejvíce živin?

Valentýn už je sice za námi, ale láska k pečení a zdobení dortů, muffinů nebo cupcakes zůstává! Pro všechny milovníky sladkého připravil Chefshop 20% slevu na veškerý sortiment Cake Boss, odborníka na pečení. Akce platí pouze od 23. února do 1. března 2016, tak neváhejte!

Párování potravin: jak dodat tělu co nejvíce živin?

Na letošní léto se většina z nás jistě těšila a již dlouho dopředu si připravovala plány na dovolenou doma nebo v zahraničí. Každé roční období, tedy i doba dovolených, přináší do našeho denního života změny, které nacházejí svůj odraz i ve stravování. Připomeňme si tedy zdravotní rizika, s kterými se právě v létě můžeme setkat.

Párování potravin: jak dodat tělu co nejvíce živin?

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku.

Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy.

Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

Začátek roku uběhl jako voda a příští týden čeká na všechny zamilované oblíbený svátek sv. Valentýna. Ten se těší popularitě především v zámoří, ale ani u nás v České republice se záplavě srdíček 14. února nevyhnete. Oslavte svátek všech zamilovaných stylově a připravte své drahé polovičce sladké překvapení, vždyť láska prochází žaludkem.

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

CHIA – drobné plody šalvěje hispánské (salvia hispanica). Původně pocházejí z Latinské a Střední Ameriky. V minulosti patřila semínka „čia“ k hlavním potravinám bájných Aztéků, kteří vynikali výbornou fyzickou kondicí a zdravím.

„Proto je spousta sportovců používá pro zlepšení dlouho trvajícího výkonu a dodání energie. Jejich zařazení do jídelníčku pozitivně ovlivňuje mozkovou a srdeční činnost.“ říká Mgr.

Milan Merva, specialista na zdravý životní styl a osobní trenér.

Superpotraviny jsou hitem dnešní doby a žádný zdravý jídelníček by se bez nich neměl obejít. Pokud už jste navíc všedními přílohami přejedení, budou pro vás tou pravou volbou. Pojďme se blíže podívat na pozitivní účinky některých z nich a říct si, jaká je největší výhoda konzumace takových potravin.

Léto skončilo a děti se musí opět vrátit do školních lavic. Všichni odborníci se shodují v tom, že vydatná snídaně a dopolední i odpolední svačiny jsou pro školáky důležité. Kromě toho, že je osvěží a zasytí, dodají jim také energii a zlepší jejich koncentraci. Překvapte je sladkou svačinkou v podobě originálních sušenek s Haribo, které se hodí třeba i na výlet či piknik v babím létě.

Budete mít zájem:  Příznaky Těhotenství Píchání V Břiše?

Pečivo již dávno není jen pšeničný rohlík, nebo chléb Šumava. Využijte rozmanitosti světa pečiva a vyzkoušejte bezpočet tvarů a kombinací chutí, které pečivo La Lorraine nabízí.

Listopadovou kulinářskou klasikou je svatomartinská husa. Její provedení s receptem od značky Lamart je zaručeným klíčem k úspěchu.

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy.

A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např.

Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

Všichni se jistě shodneme, že sýry a vína patří k sobě. Mají totiž společný přírodní charakter. Vzájemně se skvěle doplňují. Jaké jsou ovšem zásady pro jejich párování, abyste z jejich chuti vytěžili to nejlepší?

Přichází léto a s ním i čas tradičního zahradního grilování. Společně s redakcí webu Rankito.cz jsme pro vás vybrali 3 plynové grily ve třech cenových relacích pro vaši inspiraci. Od toho nejkvalitnějšího po ty, pro méně náročné zákazníky.

Naučte se párovat potraviny pro lepší chuť i pro zdraví

Luštěniny obsahují hodně železa. Železo rostlinného původu ale tělo špatně vstřebává. Můžete mu pomoci přidáním zeleniny s vysokým obsahem vitaminu C, jako je například paprika nebo listová zelenina. Vyzkoušejte čočkový salát s paprikou.

Uvařenou červenou nebo hnědou čočku nechte dobře okapat, ještě teplou smíchejte s rozetřeným česnekem a trochou soli, zakápněte olivovým olejem a balzamikovým octem a nechte odstát. Přidejte na kostičky nakrájenou červenou nebo žlutou papriku, přepůlená cherry rajčátka a trochu na kostky nakrájené salátové okurky.

Posypte jarní cibulkou nebo čerstvou bazalkou, eventuálně kostičkami sýru Feta.

Párování potravin: jak dodat tělu co nejvíce živin?Párování potravin: jak dodat tělu co nejvíce živin?

Rajčata a olivový olej

Rajčata mají jedinečný výživový profil, obzvláště ta letní, která zrála na slunci. Obsahují vitamin C, vitamin A, draslík a lykopen. Lykopen dává rajčatům krásnou červenou barvu, ale také silné antioxidační působení. Výzkumy potvrzují, že snižuje riziko určitých druhů rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění a chrání pokožku před sluncem.

V neutralizaci škodlivých volných radikálů je dvakrát účinnější než beta-karoten a dokonce desetkrát účinnější než vitamin E. Využitelnost lykopenu v organismu se zvyšuje tepelnou úpravou a přidáním oleje.

Proto jsou ideálním letním obědem integrální těstoviny s rajčatovou omáčkou, kterou připravíte podušením čerstvých rajčat na olivovém oleji a česneku.

Maso a bylinky

Při pečení masa, ale také při jeho trávení dochází k potenciálně škodlivým chemickým reakcím a pochodům, které bývají spojovány s ucpáváním cév a vznikem některých druhů rakoviny. Výzkumy ukazují, že přidáním bylinek do pokrmů z masa lze tyto nebezpečné procesy neutralizovat.

Nejúčinnější je v tomto ohledu kyselina rozmarýnová, jejíž antioxidační aktivita je mnohem silnější než u vitaminu E. Kromě rozmarýnu ji nalezneme také v šalvěji, tymiánu, mátě, saturejce, petrželi a meduňce. Proto se chopte bylinek, marinujte, pečte, dochucujte …

a jako digestiv si dejte mojito nebo meduňkový čaj.

Párování potravin: jak dodat tělu co nejvíce živin?

Víno a ryby

Italští vědci nedávno zjistili, že ženy, které si každý den dávají skleničku vína, mají vyšší hladinu omega-3 mastných kyselin v organismu. Předpokládá se, že právě víno zvyšuje absorbci omega-3 mastných kyselin z lososů, sardinek nebo pstruhů. Proto každou rybí hostinu zakončete trochou kvalitního vína.

Párování potravin: jak dodat tělu co nejvíce živin?

Autor: Ester Brožová

Párování potravin aneb jak dodat tělu co nejvíce živin

Párování potravin: jak dodat tělu co nejvíce živin?

Staré přísloví říká, že jíme proto, abychom žili, a nežijeme proto, abychom jedli.

Jenže málo platné, způsobem stravování se zabýváme čím dál tím víc. Chceme jíst zdravě, ale přitom si i pochutnat. Je to možné, jen při tom mějte na paměti, že některé potraviny „se nemají rády“ a jiná kombinace je naopak prospěšná.

Zatímco si pochutnáváme na jídle, probíhá v našem zažívacím traktu poměrně složitý proces jeho zpracování. Ve snaze o pestrost si třeba složíte jídelníček z různorodých jídel.

Místo „pokojíčku v bříšku“ se ale objeví nečekané problémy. Nevhodným párováním potravin se navíc často ochuzujete o potřebné výživné látky. Zvyšte jejich příjem ze zdravých potravin vhodným kombinováním. Zlepšíte si tak zažívání, a navíc se vám otevřou dveře do světa nevšedních chutí.

Karotenoidy a tuky

Mnoho druhů ovoce a zeleniny obsahuje takzvané karotenoidy. Jsou to přírodní pigmenty dodávající potravinám, jako jsou například rajčata, mrkev a špenát, jejich krásně syté odstíny.

Karotenoidy můžeme považovat za přírodní antioxidanty, které pomáhají organismu v boji proti předčasnému stárnutí buněk. Tyto důležité sloučeniny jsou rozpustné v tucích.

Co to v praxi znamená? Když tělu dopřejete kombinaci ovoce či zeleniny a zdravých tuků, bude schopno přijmout mnohem více karotenoidů.

Tip KW: Mezi zdravé tuky rozhodně patří avokádo, lněné semínko, olivový olej a oříšky. Nebojte se tyto zdroje nenasycených mastných kyselin zařadit nejen do přípravy salátů, ale i osvěžujících ovocných či zeleninových koktejlů.

Vitamin C a železo

O důležitosti vitaminu C má většina lidí povědomí již od útlého dětství. Na význam železa ale často zapomínáme. Pokud bychom dlouho zanedbávali jeho příjem, mohli bychom si přivodit celou řadu onemocnění, především chudokrevnost. Železo je v potravinách zastoupeno ve dvou formách – hem (laicky řečeno jde o strukturu obsahující atom železa) a non-hem.

Budete mít zájem:  Problemy Se Slinivkou Priznaky?

„Forma hem se vyskytuje především v živočišných zdrojích potravy bohatých na hemoglobin, tedy v červeném mase, rybách nebo drůbeži, a je pro tělo snadněji vstřebatelná,“ objasňuje expertka Susan Bowerman z Herbalife.

„Non-hem železo najdeme zejména v rostlinných zdrojích potravy, jako například luštěninách, sušeném ovoci, obilninách a zelenině. Abyste tělu dodali z non-hem železa maximum, vždy jej kombinujte s vitaminem C, který kromě citrusových plodů naleznete i v kiwi, brokolici, zelí nebo černém rybízu.

Nebojte se tedy do oblíbeného koktejlu se špenátem přidat kousek kiwi a zpestřit listový salát osvěžujícími kousky grepu,“ doporučuje Susan.

Tip KW: Jestliže dáváte přednost rostlinné stravě před živočišnou a nemáte tak přísun hem železa, sáhněte po červené řepě. Ta patří mezi tradiční léčiva proti chudokrevnosti.

Zelený čaj a citron

„Zelený čaj je považovaný za zázrak, který se podle výzkumů výrazně podílí na prodloužení doby aktivního života. Díky obsahu fytonutrientů navíc působí jako prevence před vnějšími hrozbami pro organismus a posiluje jeho obranyschopnost,“ zdůrazňuje odbornice. Abyste z těchto látek vytěžili co nejvíce, ochuťte si šálek čaje čerstvě vymačkaným citronem.

Bohatým obsahem vitaminu C pomůžete tělu vstřebat maximum potřebných užitečných sloučenin. Dobře poslouží také matcha tea nápoje. Matcha tea je speciálně namletý prášek pocházející z Japonska, který v sobě díky způsobu zpracování zachovává antioxidanty, aminokyseliny, minerály a různé druhy vitaminů.

Tip KW: Bojíte se překyselení žaludku po citronu? Zkuste jiný druh ovoce, třeba šťavnaté kousky osvěžujícího ananasu nebo čerstvé jahody.

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v K&W 09-10.2018

Klíšťová encefalitida a lymeská borrelióza: co byste měli vědět

V případě nakažení klíšťovou encefalitidou přichází po prvotních problémech úleva. Pak klíšťová encefalitida udeří naplno.

Klíšťová encefalitida je závažné virové onemocnění, které postihuje nervovou soustavu. Po přisátí infikovaného klíštěte se objevují první příznaky za 7–14 dní.

Potíže zpočátku připomínají chřipku a nakažené osoby pociťují slabost, bolest svalů a mají zvýšenou teplotu.

Po ústupu obtíží a několika dnech „klidové fáze“ nastává druhé stadium onemocnění, pro které jsou typické silné bolesti hlavy, světloplachost či zvracení.

Komplikace v podobě obrny horních končetin, postižení nervů či poruch sluchu ztěžují rekonvalescenci a pacientům velmi znepříjemňují každodenní život.

Přibližně u 30–60 % případů může mít onemocnění dlouhodobé nebo i trvalé následky. I po vyléčení může pacient trpět bolestmi hlavy nebo dokonce částečnou obrnou.

U nejtěžší formy se v různých fázích nemoci mohou vyvinout obrny nervů a může dojít k selhání životně důležitých center a ke smrti.

Znáte stadia lymeské borreliózy?

Vícefázový průběh je typický také pro lymeskou borreliózu. V rané fázi, tj. během několika dní až tří týdnů po přisátí nakaženého klíštěte, se pacienti potýkají s únavou, bolestí hlavy a zvýšenou teplotou.

U přibližně poloviny nakažených osob se objevuje typická červená skvrna, která může mít vybledlý střed. Tento projev je jasnou známkou lymeské borreliózy a usnadňuje diagnostiku i včasnou léčbu.

V druhé fázi borreliózy (několik týdnů až měsíců po nakažení) mohou být postiženy klouby, centrální nervový systém a někdy také srdce. Do třetího stadia se nemoc může dostat až po několika letech od nákazy.

Účinná specifická léčba klíšťové encefalitidy není k dispozici, nejúčinnější prevencí je očkování

Lymeskou borreliózu, kterou u nás každoročně onemocní přibližně 4000 pacientů, lze úspěšně léčit antibiotiky a pokud je léčba zahájena včas, pacienti zůstávají zcela bez následků. U klíšťové encefalitidy antibiotika žádný efekt nemají, terapie se zaměřuje výhradně na tlumení projevů nemoci – pacienti dostávají léky na srážení horečky, proti bolesti a zvracení a také na zmírnění otoku mozku.

U nekomplikovaného průběhu je nutné počítat s dvoutýdenní hospitalizací, těžší průběh vyžaduje delší pobyt v nemocnici. Na rozdíl od borreliózy existuje u klíšťové encefalitidy očkování, které je nejúčinnější prevencí. Vakcinace může být zahájena v jakémkoliv ročním období a základní očkovací schéma tvoří 3 dávky.

Dlouhodobou ochranu proti této závažné neuroinfekci zajistí pravidelné přeočkování. Dospělí i děti se mohou nechat očkovat u svého praktického lékaře nebo v očkovacím centru. Cena jedné dávky vakcíny je zhruba 800 korun, na očkování přispívají zdravotní pojišťovny až do výše 1500 korun ročně. Přehled příspěvků najdete na www.

pozorkliste.cz

Prevence je nutná i na horách

Společným bodem v prevenci klíšťové encefalitidy i lymeské borreliózy je pečlivá ochrana před klíšťaty – nejen v lese, ale také v parcích, na loukách, zahradách a na horách.

Infikovaná klíšťata se totiž přesouvají do stále vyšších nadmořských výšek a setkat se s nimi můžeme i v oblastech okolo 1500 m n. m.

Základem je oblečení s dlouhými rukávy a dlouhými nohavicemi, používání repelentů a v neposlední řadě pečlivá kontrola celého těla po příchodu domů.

Potraviny, které vás zahřejí a organismu dodají ty správné živiny

Jídelníček je zapotřebí přizpůsobit nadcházejícímu podzimu.
Foto: Profimedia.cz

„V zimě je lepší vyhnout se studeným zeleninovým salátům, zeleninu raději tepelně upravit a dopřávat si co nejvíce lokálních a sezónních potravin. A to i přesto, že si v dnešní době můžeme díky konzervačním metodám dopřát prakticky cokoli,“ radí Ing. Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka Světa zdraví a dodává, že na podzim nastává čas na dušení, pečení nebo přípravu teplých polévek.

Zůstat u ryze letního jídelníčku by mohlo mít za následek, že si tělo začne teplo a energii hledat jinde. Třeba v nezdravých a sladkých jídlech. Odpoutání se od tradic a přírodních zákonů s sebou nese také velké množství problémů a civilizačních chorob.

Budete mít zájem:  Přírodní Léčba Hyperaktivního Močového Měchýře?

„Do jídelníčku tedy zařaďte potraviny teplejší a výživnější, např. houby, oříšky, semínka, nebo vejce, dále koření, jako je skořice, hřebíček, zázvor, chilli apod. Chcete-li sportovat, je nutné mít dostatek energie pro hubnutí a tvoření svalů,“ doplňuje hlavní trenérka fitness center pro ženy Contours Mgr. Kateřina Hollerová.

Obsahují spoustu vlákniny, rostlinných bílkovin a dalších významných živin. „Mezi ně patří např. beta-glukany, což jsou sacharidy, které dokážou snížit hladinu špatného cholesterolu až o 10 %,“ vysvětluje Ing. Monika Bartolomějová. Ideální jsou proto například obilné kaše z ovesných vloček.

„Když už zmiňujeme obilné kaše, je možné připravovat také kaše z jáhel, špaldy, rýže, pohanky nebo quinoy. Hodí se zvláště na snídani, protože zasytí, zahřejí a obsahují spoustu živin,“ dodává Bartolomějová.

Její hlavní výhodou je posílení imunitního systému, což je v chladných dnech k nezaplacení. Kromě toho patří mezi účinné antioxidanty. Obsahuje totiž vysoké množství vitamínu C.

„Kromě vitamínů a minerálních látek je i výtečným zdrojem vlákniny. Jejím problémem je však nadýmavost,“ varuje odbornice a dodává, že proto není doporučována lidem po operacích, kojícím ženám nebo lidem se zažívacími potížemi. „Nadýmavost lze ale snížit dušením kapusty a kombinací s vhodným kořením, například s kmínem, koriandrem nebo zázvorem.“

Nicméně po vaření lze konzumovat tuto zeleninu jen v omezeném množství. Obsahuje totiž kromě velmi příznivých látek, jako je draslík, mangan, vitamín B1 a vláknina, také síru.

Síra sice velmi prospívá naší kráse, jelikož zabraňuje lámavosti nehtů a vlasů, zvyšuje jejich lesk a také je důležitá pro tvorbu kolagenu, ale při vaření se proměňuje v anorganické substance, které mohou ve větším množství tělu škodit.

Pálivá složka chilli, kapsaicin, nerozpálí pouze chuťové buňky, ale nasytí vitalitou i obranyschopnost vašeho těla. Po konzumaci chilli organismus produkuje více lymfocytů, tedy bílých krvinek, chránících tělo před infekcemi.

Kromě toho, že jsou výborným zdrojem vitamínu C, chilli papričky obsahují i hodně betakarotenu – provitamínu, který se v těle mění na vitamín A.

Ten je nezbytný pro zdraví sliznic, zraku, pokožky nebo močových cest. I obsah železa v nich je poměrně vysoký, takže jsou vhodné i pro ty, kteří trpí chudokrevností.

Železo zabraňuje i únavě, ke které je tělo především během chladných a pochmurných zimních měsíců náchylné.

Kapsaicin může také za zrychlení metabolismu a produkci tepla v těle, čímž spouští i proces napomáhající spalování tuků. Zároveň ale také zlepšuje náladu, snižuje bolestivost a podporuje produkci endorfinu, tedy hormonu štěstí.

„Na trhu je dnes k sehnání více druhů papriček, každý si tak musí mezi nimi vybrat ty, které vyhovují jeho chutím a schopnosti tolerance pálivosti. Například chuťově skvělé habanero je obecně až moc pálivé, jalapeňo a klasické chilli zase občas nemají míru pálivosti konzistentní,“ vysvětluje Vojtěch Havránek ze společnosti Titbit.

Jakákoli dýně je doslova zásobníkem betakarotenu a zároveň i skvělým zdrojem důležitých vitamínů skupiny B, které jsou nezbytné pro správné fungování metabolismu. Přesto se stále spousta lidí této typicky podzimní zelenině vyhýbá.

„Lze ji připravovat naslano i nasladko, vařit, péct nebo restovat, je dobře stravitelná v polévkách, jako pyré, přidávat ji můžete třeba i do rizota nebo kuskusu,“ radí Bartolomějová. Nehledě na to, že obsahuje důležitou vlákninu, která pomáhá správnému zažívání.

Velmi typická podzimní potravina, která při správném skladování vydrží několik týdnů.

„Z červené řepy můžete připravit klasický boršč, který je bohatý na vitamíny a minerální látky, můžete ji vařit, péct, odšťavnit, připravit placky, ideální je kombinace naložené červené řepy, medu a kozího sýra nebo ji můžete společně s další kořenovou zeleninou použít jako přílohu k pečenému masu,“ doporučuje odbornice na výživu.

Je bohatým zdrojem draslíku a vitamínu C. Bulva červené řepy zároveň také obsahuje velké množství vlákniny, ale pozor na nezanedbatelné množství sacharidů. „Zvláště diabetici by si tak na konzumaci většího množství řepy měli dát pozor,“ varuje odbornice.

Sladké brambory obsahují hodně škrobu, cukrů a vody, z vitamínů především C, B6 a betakaroten. Zanedbatelný není ani obsah draslíku. Mají přibližně dvojnásobek energie než naše běžné brambory.

Přesto je možné zařadit je i do redukční diety, vyskytuje se v nich totiž kyselina chlorogenová.

Ta urychluje metabolismus, mírně snižuje vysoký krevní tlak, hladinu cholesterolu, napomáhá regeneraci a očistě organismu.

„Jablka jsou na podzim ideální, mají nízký obsah energie a vysoký obsah vlákniny, zvlášť když je budete konzumovat i se slupkou. Obsahují pektin, rozpustnou vlákninu, která se podílí na snižování cholesterolu,“ vyjmenovává klady jablek Bartolomějová.

V opravdu chladných dnech se nemusíte vyhýbat ani pečeným jablkům – zahřejete se a zároveň budete mít pocit, že si dopřáváte něco pořádně sladkého.

Jsou zásobárnou vitamínů skupiny B, vitamínu E, draslíku, fosforu, vápníku, železa, mědi, zinku a vlákniny. „Ne nadarmo jsou švestky považovány za účinného pomocníka při problémech se zácpou. Užitečné jsou na podporu činnosti střev, hubnutí a při boji proti stresu,“ vyjmenovává další vlastnosti nutriční specialistka.

Jde o dobrý zdroj draslíku, zinku a dalších nejen na podzim důležitých minerálních látek. Obsahují také hodně vitamínu B a bílkovin důležitých k tvorbě „lidských bílkovin“.

„Jedna porce fazolí každý den dokáže snížit hladinu cholesterolu, stabilizovat hladinu krevního cukru a také snížit krevní tlak,“ upozorňuje odbornice s tím, že také aktivují v pozitivním slova smyslu zažívací trakt.

Jde o silný antioxidant, který obsahuje draslík a vitamín C. Právě kombinace všech důležitých vitamínů a minerálních látek při pravidelném pojídání kapusty oddaluje proces stárnutí, bojuje proti rakovinovému bujení, snižuje cholesterol a podporuje imunitní systém.

Hlavní zprávy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector