Paprika plná vitamínů – porazí nadváhu i toxiny

Paprika plná vitamínů – porazí nadváhu i toxiny Kateřina Hájková 26. 07. 2020   |  07:24

Papriky patří spolu s rajčaty a okurkou mezi základní druhy zeleniny, které si během léta užíváme. Můžeme je pěstovat na zahrádkách a to v nejrůznějších odrůdách. Jsou různobarevné, chutné a naprosto univerzální.

Původ I když se dnes pěstují po celém světě, původně se jim dařilo jen ve Střední Americe, v Mexiku. Proto se jim také někdy říká indiánský pepř, to podle původních obyvatel Ameriky. K nám se tedy dostaly ze dvou směrů – přes Španělsko, kam zase putovaly z Ameriky, a potom z východu, proto další jejich přezdívkou je turecký pepř.

Za ostrost může kapsaicin Proč se v obou přezdívkách paprik objevuje slovo pepř? Některé papriky totiž umí být pořádně ostré, zejména ty, které jsou známé pod názvem chilli papričky nebo kajenský pepř.

Za onu ostrost odpovídá kapsaicin, rostlinný alkaloid, který se v hojné míře vyskytuje právě v chilli papričkách. Pomineme-li ostrost, která je typická pouze pro některé druhy paprik, dostaneme se k jejich charakteristické chuti, která je všem odrůdám společná.

Tu vyvolávají rostlinné éterické oleje neboli silice, jejichž obsah se mění právě podle odrůd.

Skvělý prostředek proti žaludečním a střevním infekcím Ostrost, kterou vyvolává kapsaicin, ale není samoúčelná.

Kromě toho, že někteří jednoduše milují její chuť, také pěkně zahřeje, prokrví a ve spojení s vitaminem C, který je v paprikách také bohatě zastoupen, významně posiluje obranu organismu proti infekcím.

Pálivé papriky s vyšším obsahem kapsaicinu jsou proto skvělou podpůrnou léčbou při žaludečních a střevních infekcích. Kromě přirozené ochrany imunity totiž navíc brání sliznice před útoky bakterií.

Vitaminová bomba Zmíněný vitamin C je ale jen jedním z celé řady vitaminů, které papriky nabízejí – ačkoliv jej dodávají skutečně dostatek: třeba zelené papriky obsahují ve stejné váze až dvakrát více „céčka“ než pomeranče, a červené papriky dokonce až třikrát více! Obecně lze říci, že papriky velmi dobře dokáží pokrýt celodenní potřebu těchto cenných mikroživin. Pouhých 50 g paprik kryje celodenní potřebu vitaminu C, 200 g poloviční potřebu vitaminu E, třetinovou vitaminu B6 a čtvrtinovou provitaminů A (karotenů). Kromě vitaminů dodají papriky i zinek, který je taktéž důležitý pro náš imunitní systém.

Koření, zelenina i léčivka Plodům paprik se říká lusky a pěstují se nejen pro koření, ale také jako výborná zdravá zelenina (pálivé papriky se využívají i k léčebným účelům).

Rozeznávají se lusky zeleninové (jí se dužina) a kořeninové (sem patří chilli papričky a feferonky). Oba druhy nacházejí v kuchyni četná využití – při nákupu dbejme na to, aby byly plody čerstvé a aby nenesly známky vadnutí.

Měly by mít nasládlou dužinu a nezralá semena.

Ideální je jíst papriky čerstvé Nejcennější zdravotní přínosy dodají papriky, když je jíme syrové. Jsou chutnou součástí nejrůznějších salátů a zeleninových obloh.

Protože se hůře tráví, je dobré je nakrájet nadrobno nebo oloupat a ideálně podávat s trochou oleje, díky němuž organismus snáze přijme důležitý betakaroten.

Papriky ale využijeme i v kuchyni teplé – dají se plnit masem nebo zeleninou, podávat s omáčkami i bez nich, dusit nebo péct jako součást příloh a omáček nebo i jako samostatný pokrm. Výborné jsou i papriky nakládané nebo konzervované.

Upozornění: Papriky obsahují látky, které snižují srážlivost krve. Proto jejich nadměrná konzumace může ve výjimečných případech zpomalit hojení ran, způsobit krvácení z nosu, nebo zesílit podráždění žaludku.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Paprika plná vitamínů – porazí nadváhu i toxiny

Jedná se o nejznámější a také vůbec nejužívanější vitamín. Jeho popularita mezi doplňky stravy jednoznačně vede. Ve složení nejrůznějších suplementů či potravin ho můžete najít také pod názvem kyselina…

Čtěte dál Paprika plná vitamínů – porazí nadváhu i toxiny

Příprava školních svačin, to je úkol, který od září znovu padá na bedra maminek nebo tatínků všech malých i větších školáků. Co neustále…

Paprika plná vitamínů – porazí nadváhu i toxiny

Odpradávna jsou dávány do souvislosti se zdravím a prosperitou, antičtí Řekové je spojovali s bohyní plodnosti a zemědělství Demeter…

Paprika plná vitamínů – porazí nadváhu i toxiny

Zvládnout náročný den ve škole či v práci bez menší zdravé svačiny mezi jídly může být těžké. Stejně tak ale může být pro mnohé obtížné…

Paprika plná vitamínů – porazí nadváhu i toxiny

V současné době se jedná o jeden z nejpopulárnějších stravovacích směrů. Díky přerušovanému půstu (neboli IF = intermittent fasting)…

Paprika plná vitamínů – porazí nadváhu i toxiny

Máta je rostlinka s všestranným využitím. Nejvíce ji ale oceníte v kuchyni a při zdravotních potížích. Můžete si ji snadno vypěstovat…

Paprika plná vitamínů – porazí nadváhu i toxiny

S rostoucím počtem možností, jak se stravovat, také úměrně tomu roste i riziko, že z toho všeho už trochu „blbneme“. V době přeplněné…

Paprika plná vitamínů – porazí nadváhu i toxiny

Houby mnozí na talíři vůbec nesnesou, buď jim nechutnají, nebo k nim nemají důvěru. Jiní je naopak milují a dovedou z nich připravit…

Paprika plná vitamínů – porazí nadváhu i toxiny

Zatímco před lety každý z nás znal či konzumoval maximálně vitamín C pro lepší imunitu, aktuálně jsou hitem doplňky stravy s různorodou…

Sezona bobulovitého ovoce je v plném proudu. Většina domácností je provoněná ovocnými koláči s rybízem, borůvkami nebo malinami. Vrcholí…

Naše střeva hrají obrovskou roli v tom, jak dobře nebo špatně se cítíme. Proto se určitě vyplatí starat se o jejich zdraví a kondici….

Rádi byste konečně zhubnuli nebo dosáhli spokojeného a zdravého těla, ale velké změny ve stravě vás děsí? Pokud se bojíte překopávat…

Paprika je zásobáreň vitamínov. Porazí nadváhu aj toxíny

Paprika je prvotriedna zelenina a keby sme ju konzumovali častejšie, ušetrili by sme si mnohé problémy zapríčinené nesprávnym spôsobom života, ako aj nejednu návštevu u lekára.

Žiarivozelená, červená a žltá paprika pochádza z tropických oblastí Južnej a Strednej Ameriky. Vyžaduje teplú a vlhkú klímu a tak ju dnes pestujú v severnej Afrike, Ázii i v Stredomorí.

Darí sa jej aj u nás na južnom Slovensku.

Najzdravšia je červená paprika, ktorá má svoju žiarivú farbu zásluhou karotenoidu lykopénu. Ten dokáže bojovať s nebezpečnými voľnými radikálmi, ktoré sa do tela dostávajú po kontakte s rôznymi toxínmi.

Je tiež možné, že pôsobí ako prevencia niektorých druhov rakoviny, predovšetkým rakoviny prostaty či vaječníkov. V ostatných druhoch papriky sa však tiež nájdu karotenoidy, ktoré chránia srdce.

Budete mít zájem:  Víte, jaký máte typ pleti?

Celkovo však platí, že spomedzi všetkých paprík má najviac živín práve tá červená.

Obsah vitamínov a minerálov v paprike

Paprika obsahuje najmä kapsaicín, rastlinné farbivá obsahujú množsvo karoténov (vitamín A), ďalej paprika obsahuje vitamíny B, C a K a mix rôznych minerálnych látok, ako je vápnik, draslík, zinok, železo a horčík. Vitamínu C je v nej dokonca viac ako v citrónoch, navyše ho pri tepelnej úprave neubudne toľko ako pri iných plodoch. Zelená paprika je skvelý zdroj kyseliny listovej. Už tri papriky vám pokryjú celodennú potrebu tohto vitamínu, ktorý je nevyhnutný nielen v tehotenstve na zdravý vývoj dieťatka, ale má pozitívne účinky aj na krvotvorbu, chráni srdce, upokojuje a zlepšuje náladu. V zelených plodoch je viac vitamínu E, silného antioxidantu, ktorý sa často nazýva vitamín mladosti. Červená paprika zas obsahuje extra porciu betakaroténu – asi 150 g zabezpečí potrebnú dennú dávku. Provitamín A spolu s vitamínom C pôsobia omladzujúco – pleť vyzerá sviežo a spomalí sa tvorba vrások. Rutín chráni cievy pred kôrnatením, zinok prospieva svalom, vlasom a nechtom. Lykopén je dôležitý pri prevencii nádorových ochorení.

Žlté plody majú okrem veľkého množstva vitamínu E aj dva dôležité karotenoidy – luteín a zeaxantín, ktoré chránia oči, znižujú riziko sivého zákalu i stareckej slepoty.

  • Paprika plná vitamínů – porazí nadváhu i toxiny  Paprika plná vitamínů – porazí nadváhu i toxiny
  • Paprika a jej účinky na zdravie

Paprika má protizápalové účinky Červené papriky obsahujú niekoľko fytochemikálií a karotenoidov, najmä beta-karoténu, ktoré vás bohatým spôsobom poskytujú antioxidačné a protizápalové účinky.

Štúdie ukázali, že zahrnutie oranžovej a červenej papriky do vášho jedálnička môže zabrániť vzniku chronických zápalov kĺbov a svalov.

Navyše, živiny, ktoré sa nachádzajú v rastline, sú silné na odvrátenie faktorov spojených so sezónnymi alergiami.

Paprikou proti málokrvnosti Anémia je častý stav charakterizovaný zníženou schopnosťou krvi prenášať kyslík. Jednou z najčastejších príčin anémie je nedostatok železa, ktorého hlavnými príznakmi sú slabosť a únava. Nielen červené papriky sú slušným zdrojom železa, ale sú mimoriadne bohaté na vitamín C, čo zvyšuje vstrebávanie železa z čriev.

Jedna stredná červená paprika môže obsahovať 169% odporúčaného denného príjmu vitamínu C. Ak sa konzumuje s ovocím alebo zeleninou s vysokým obsahom vitamínu C, výrazne sa zvýši absorpcia železa. Z tohto dôvodu môže konzumácia surovej papriky s potravinami bohatými na železo, ako je mäso alebo špenát, pomôcť zvýšiť zásoby železa v tele, čím sa zníži riziko anémie.

Paprika na imunitu Paprika svojím vysokým obsahom vitamínu C posilňuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu a spolu s vitamínom A chránia bunky a tým aj celý organizmus pred rozmanitými infekciami. Papriku by sme mali pravidelne predkladať aj deťom.

Paprika pre zdravé oči Luteín a zeaxantín, karotenoidy nachádzajúce sa v pomerne vysokých množstvách v paprikách, môžu výrazne zlepšiť zdravie očí pri konzumácii v primeraných množstvách. V skutočnosti chránia ľudskú sietnicu, svetlom citlivú vnútornú stenu oka pred oxidačným poškodením. Množstvo štúdií naznačuje, že pravidelná konzumácia potravín bohatých na tieto karotenoidy môže znížiť riziko šedého zákalu aj makulárnej degenerácie.

VYSÁDZAJTE S MYKORHÍZNYMI HUBAMI

Paprika plná vitamínů – porazí nadváhu i toxiny Paprika plná vitamínů – porazí nadváhu i toxiny   Paprika plná vitamínů – porazí nadváhu i toxinyChcete si objednať? Kliknite na jednotlivé obrázky.

Paprika na trávenie Odborníci na výživu odporúčajú začlenenie papriky do našej dennej stravy kvôli vysokému obsahu niacínu, ktorý sa v nich nachádza. Niacín je vitamín B3, ktorý je nevyhnutný na zlepšenie stavu tráviaceho systému. Správne trávenie potravín umožní vášmu organizmu absorbovať minerály, vitamíny a ďalšie živiny, ktoré konzumujete denne.

Paprika pre zdravé dýchacie cesty Spotreba papriky v akejkoľvek forme môže byť účinná pre vaše dýchacie zdravie. Živiny ako draslík, mangán, horčík a vitamín C sú známe ako bojové faktory, ktoré vedú k rôznym respiračným problémom, ako je astma, pľúcna infekcia, emfyzém atď.

Paprika na chudnutie Všestranná zelenina má potenciál zmeniť sacharidy, ktoré konzumujete, na energiu. Týmto spôsobom vaše telo zostáva nedotknuté zlými sacharidmi, ktoré vedú hlavne k obezite a nadváhe. Zahrnutie papriky do stravy je vhodné z dôvodu nižšieho obsahu kalórií a nulového obsahu tuku.

  1. Hľadáte odborných poradcov pre každého záhradkára?
  2. EDÍCIE PRAKTICKÉ RADY ZÁHRADKÁROM A KNIHY DO VRECKA

Publikácia je po knižných bestselleroch Rok v ovocnej záhrade + biologická ochrana, Rok v zeleninovej záhrade + biologická ochrana, Osvedčené rady do záhrady, Záhrada pre krásu a Záhrada pre úžitok, Zelenina bez chémie, Výživa a hnojenie záhradných plodín, Rok vinohradníka a vinára, Sila liečivých rastlín, Trávniky pre krásu, šport a relax, Ochrana ovocných rastlín proti chorobám, 

Zelenina bez chémie ďalšou knihou z obľúbených edícií Praktické rady záhradkárom a Knihy do vrecka.

  •   Paprika plná vitamínů – porazí nadváhu i toxiny  Paprika plná vitamínů – porazí nadváhu i toxiny  Paprika plná vitamínů – porazí nadváhu i toxiny  Paprika plná vitamínů – porazí nadváhu i toxiny  Paprika plná vitamínů – porazí nadváhu i toxiny    
  • Objednajte si u nás – kliknite na obálku zvolenej knihy.

Paprika na pokožku i vlasy Paprika je dobrým zdrojom vitamínu E, ktorý je známy tým, že hrá kľúčovú úlohu pri udržiavaní mladosti pokožky a vlasov. Antioxidanty sú potrebné na to, aby sa zabránilo poškodeniu kožných buniek a tkanív, ktoré majú za následok previsnutú, suchú, poškodenú pokožku a vytvárajú jemné linky – vrásky.

Odborníci v oblasti krásy odporúčajú konzumovať potraviny bohaté na antioxidanty, ako sú papriky. Zelenina je tiež zdrojom vitamínu C a keď sa pravidelne konzumuje, tieto zložky fungujú na odvrátenie faktorov spojených s predčasným starnutím. Vitamín C je známy ako najlepší priateľ vašej pokožky. Ide hlboko do pórov kože a omladzuje mŕtve bunky a tkanivá.

Výsledkom procesu bude mladistvá koža bez tmavých škvŕn a predčasných vrások.

Paprika pre zdravé srdce Správny tok krvi pomáha udržiavať zdravé srdce. Odborníci na výživu hovoria o správnom krvnom obehu s pomocou papriky, pretože je bohatá na fosfor. Zložka je známa tým, že uvoľňuje žily posilňujúce krvné cievy. Navyše správny obeh zabraňuje zrážaniu krvi a vzniku mŕtvice alebo infarktu.

Paprika pomáha pri poruchách prekrvenia Samostatnou kapitolou je látka zvaná kapsaicín, ktorú nájdete v čili papričkách. Práve ona zabezpečuje to, že vás poriadne štípu – a čím viac, tým lepšie, keďže štipľavosť indikuje množstvo antioxidantov.

Aj keď najprv pálenie nezvládate, po čase si zvyknete a dokonca sa vďaka nemu do tela vyplavujú endorfíny, ktoré vám zlepšia náladu. Kapsaicín pomáha pri spaľovaní tukov a tiež vtedy, keď vám je zima alebo vás niečo bolí.Kapsaicín, ktorý paprika obsahuje, oddávna používali na liečenie problémov spôsobených nedostatočným prekrvením.

Budete mít zájem:  Priznaky Ze Pes Umira?

Kapsaicín zamedzuje nadmernému a nebezpečnému zrážaniu krvi, upravuje hustotu krvi – ak je zvýšená, a odstraňuje symptómy studených rúk a nôh.

______________

ČO MOŽNO NEVIETE O ZELENINE…

PaprikaJe teplomilná rastlina, požiadavky má podobné ako rajčiak. Na klíčenie je optimum teploty 26 až 30 °C. Pri pestovaní priesad je vhodná denná teplota 27 °C a nočná 16 °C.

Predpestovanie priesad:Osivo vysievame do zakoreňovačov 5 x 5 centimetrov pre poľné pestovanie v horších podmienkách, 3 x 3 centimetre pre poľné pestovanie v dobrých podmienkách alebo 7 x 7 centimetrov na rýchlenie. Dávame prednosť vysádzaniu po jednej rastline, pri rýchlení v nevykurovaných rýchliarňach môžeme vysádzať po dve rastliny. Priesadám zabezpečíme dostatok svetla a vlahy. 

  1. Mohlo by vás tiež zaujímať:

Paradajky pomôžu srdcu, očiam aj vlasom

Žiarivočervené šťavnaté paradajky dozaista patria medzi najvydarenejšie produkty prírody. Paradajky majú skvelú chuť a prostredníctvom lykopénov poskytujú nášmu organizmu výnimočný imunitný a metabolický prvok, ktorý chráni naše bunky pred voľnými radikálmi a inými faktormi škodlivými zdraviu. Viac…

Čím sýtejšia je zelená farba, tým mangold obsahuje viac betakaroténu. Táto biologicky aktívna látka upokojuje nervový systém, odstraňuje stres, dodáva nám sviežosť, dobrú náladu a zlepšuje koncentráciu. Ak napoludnie zjeme 250 g mangoldu, ešte o piatej popoludní budeme svieži a vitálni. Viac…

10 výjimečných: ovoce a zelenina, kteří předčí pomeranč! | Hortim Magazín

Tak jako fakt, že mléko nám dodá nejvíce vápníku, mrkev nejvíce betakarotenu, špenát železa, tak i většina z nás má zafixováno, že nejvíce vitamínu C obsahují pomeranče. Opak je však pravdou. Podíváme se společně na 10 potravin, které jsou co do obsahu vitamínu C silnější, než propagovaný pomeranč.

1. Chilli papričky

Jeden středně velký pomeranč obsahuje zhruba 60 mg vitamínu C. Doporučená denní dávka vitamínu C je 60–100 mg/den. Jeden pomeranč tedy splní požadované množství vitamínu C.

První z vybraných surovin, které jsou silnější v množství vitamínu C, jsou chilli papričky.

Půl šálku nakrájených chilli papriček vám dodá okolo 108 mg vitamínu C, a to už stojí za úvahu.

Paprika plná vitamínů – porazí nadváhu i toxinyChilli papričky

2. Červená paprika

Červená paprika je ještě silnější jak chilli papričky. Šálek nakrájené papriky obsahuje téměř třikrát více vitamínu C, než pomeranč (cca 190 mg). A navíc je červená paprika skvělým zdrojem vitamínu A, který je potřebný pro zdraví našich očí.

3. Zelená paprika

Zelená paprika má o něco méně vitamínu C, než její červená sestra, ale při 120 mg je to stále 200 % doporučené denní dávky (cca 120 mg). Navíc je také skvělým zdrojem vlákniny. Takže rozhodně ani zelená paprika není k zahození a určitě byste ji měli zařadit do svého jídelníčku.

4. Brokolice

Další zdravou zeleninovou bombou je brokolice. Je pravda, že některé děti ji zpočátku mohou odmítat, proto přinášíme pár tipů, jak ji dětem naservírovat bez zkřiveného úsměvu?. Co se týče obsahu vitamínu C, vede si také moc dobře. Brokolice poskytuje zhruba 132 mg vitamínu C.

5. Papája

V jedné hrsti papáji je obsaženo skoro 90 mg vitamínu C a navíc konzumace papáji pomáhá s uvolněním ucpaných dutin.

Paprika plná vitamínů – porazí nadváhu i toxinyPapája

6. Jahody

Stačí jen malá hrst jahod a už máte vystaráno na doporučenou denní dávku vitamínu C (konkrétně obsahuje 85 mg vitamínu C. Navíc jahody obsahují foláty a další látky, které pomáhají udržovat zdravé srdce.

7. Růžičková kapusta

Stále více v kuchyni oblíbená růžičková kapusta je dalším zástupcem zeleniny plné vitamínu C. Ve 100 g najdeme cca 115 mg.

8. Ananas

Exotický ananas obsahuje jen o něco málo více vitamínu C než pomeranč (79 mg), ale najdeme v něm trávicí enzym, bromelain, který pomáhá štěpit bílkoviny v potravě a snižuje nadýmání.

9. Mango

Vychutnejte si mango a získejte pro své tělo 122 mg vitamínu C. A navíc je skvělým zdrojem vitamínu A, který podobně jako vitamín C hraje v síle naší imunity klíčovou roli.

10. Kiwi

Jedno sladké kiwi se může pochlubit cca 70 mg vitamínu C a je také bohaté na draslík a měď.

Paprika plná vitamínů – porazí nadváhu i toxinyKiwi

Papriky a jejich barevná kouzla

Stojíte u regálů s paprikami a vybíráte si podle toho, která barevná paprika se vám líbí více nebo, která vám dříve více zachutnala? Občas vás napadne otázka, jak moc se od sebe jednotlivé barevné papriky liší? A liší se vůbec? 

Mladistvá pleť bez vrásek? Vsaďte na červenou papriku!

Červená paprika jako jediná obsahuje rutin, látku, která chrání cévy před kornatěním a udržuje je pružné. Najdete v ní také zvýšený obsah zinku, který působí blahodárně na naše svaly, vlasy a nehty.

Jak už možná barva papriky napovídá, v červené paprice najdete provitamín A, nebo-li betakaroten, který chrání naši pleť proti poškození způsobeném sluněním a podporuje naši celkovou obranyschopnost.

Co je méně známé, je fakt, že červené papriky mají dokonce více vitamínu C, a to téměř čtyřikrát, než je tomu u citronů a pomerančů. Oba vitamíny (vitamín A a C) chrání naši pleť před předčasným stárnutím a vznikem vrásek.

Paprika plná vitamínů – porazí nadváhu i toxiny

Žlutou v boji proti šedému zákalu

Žlutá paprika je známá díky přítomnosti vitamínu E a antioxidantů zeaxanthin a lutein, které jsou významnou ochranou očí před rizikem vzniku šedého zákalu. Díky vysokému obsahu antioxidantů a vlákniny umožňuje konzumace žluté papriky detoxikaci těla.

Jedná se vlastně o takový čistící prostředek na tělo:). Antioxidanty ze žluté papriky fungují dobře i při snižování hladiny cholesterolu v těle. To napomáhá k snížení rizik srdečních chorob a udržuje nás zdravé a fit.

Obsažená vláknina pomáhá regulovat náš trávicí systém.

Zelená paprika vhodná zejména pro nastávající maminky

Na rozdíl od svých barevných sester ukrývá v sobě zelená paprika mimořádně velké množství kyseliny listové, proto je vhodná zejména pro těhotné ženy.

Kyselina listová je velmi důležitá, jelikož podporuje zdravý vývoj nervové soustavy plodu. Zelené papriky také ovlivňují správnou krvetvorbu a navíc zlepšují náladu a uklidňují.

Budete mít zájem:  Otrava Psa Jedem Příznaky?

Stejně jako žluté papriky, i v zelených najdete vitamín E, který pomáhá zpomalovat stárnutí a je vhodnou prevencí tvorby nádorů.

Bílá paprika vyhání chřipku

Bílé papriky obsahují cenné antioxidanty, vitamín C a kyselinu p-kumarovou, která napomáhá při nachlazení i chřipce. Dokáže snížit horečku, pomáhá s uvolňováním nežádoucích toxinů i tuků. Vitamín C stojí za správnou tvorbou hormonů, snižuje hladinu cholesterolu a celkově podporuje naši obranyschopnost.

Všechny barevné papriky jsou bohaté na vitamíny, jako jsou vitamíny A, C a K a jsou plné minerálů, jako jsou draslík, hořčík, fosfor a vápník. Všechny druhy paprik rovněž obsahují vlákninu pro zdravé trávení a posilují imunitu.

Paprika plná vitamínů – porazí nadváhu i toxiny Líbil se vám článek? sdílejte ho s přáteli. Nenechte se stresovat bramborovým saláte…

Jezte papriky! Jsou plné vitamínů a minerálů

Papriky patří mezi nejvíce oblíbenou zeleninou a to nejen u nás. Chutná čerstvá v lehkém zeleninovém salátu a zároveň se používá i při vaření a pečení. Jídlu dodává chuť, barevnost a mnoho zdraví prospěšných látek. Papriky by ve zdravém jídelníčku rozhodně neměly chybět.

Většina z nás bere papriku jako bPaprika plná vitamínů – porazí nadváhu i toxinyěžnou nijak zvláštní zeleninu. Ve skutečnosti je paprika součástí našich stravovacích návyků teprve od nedávna. Její rodnou oblastí je Střední Amerika, odkud byla její semena poprvé dovezena do Evropy někdy během 19. století. Zpočátku se pěstovala pouze jako okrasná rostlina. Teprve později se začala využívat jako koření a nakonec i jako chutná zelenina.

Věděli jste, že …

  • Paprika je z 93 % tvořena vodou?
  • 100 g papriky obsahuje 0,8 b bílkovin, 0,3 g tuku a 2,4 g sacharidů?
  • 100 g papriky je zdrojem 65 kJ?

Je libo červená, žlutá, zelená nebo oranžová?

Paprika je velice variabilní zelenina. Existují nejen různé barevné odrůdy, ale rozlišujeme také papriky nepálivé a pálivé. Všechny druhy papriky obsahují vitamíny A, C a K, přičemž nejbohatší na vitamíny je paprika červená. Rovněž jsou významným zdrojem minerálů, jako je například draslík, hořčík, fosfor a vápník.

Díky obsahu výše uvedených látek mají papriky i pozitivní účinky na zdraví. Jejich zdravotní vliv je dokonce ovlivňován i samotnou barvou papriky.

Červené papriky jsou důležitým zdrojem vitamínu A (karoten) a C. Oba vitamíny chrání pleť před předčasným stárnutím a vzniku vrásek. Jako jediná obsahuje rutin, látku chránící cévy před kornatěním.

Žlutá paprika je díky vysokém obsahu vitamínu E a antioxidantů zeaxanthin a lutein významnou ochranou očí před rizikem vzniku šedého zákalu.

Zelená paprika obsahuje kyselinu listovou, která je důležitá zejména pro těhotné ženy a vývoj plodu. Zároveň podporují krvetvorbu, a ač se to nemusí zdát, zelené papriky podporují dobrou náladu.

Chilli papričky pomáhají při hubnutí

Samotnou kapitolou jsou pálivé chilli papričky.

Ty totiž obsahují látku kapsaicin, který podporuje zahřátí organismu, vyšší výdej energie a navíc potlačuje chuť na nezdravé jídlo.

Další látky v ostrých papričkách podporují trávení a urychlují metabolismus. Největší vliv na hubnutí však mají chilli papričky u lidí, kteří nejsou na jejich konzumaci příliš zvyklí.

Paprika – zásobáreň vitamínov, ktorá porazí nadváhu i toxíny

Pestrofarebnú chrumkavú papriku, ktorá obsahuje množstvo cenných živín, nájdete v obchode po celý rok. Vlákninu i antioxidanty tak máte neustále po ruke a vaše telo sa vám napríklad za taký chutný šalát, ktorý si dáte večeru, určite poďakuje.

V paprike sa nachádza veľké množstvo [vitamínu A](/clanok/122/vitamin-a), najviac je ho v tej červenej. **Áčko je potrebné predovšetkým pre váš zrak**. Stačí jedna šálka pokrájanej červenej papriky a máte ho dosť na celý deň. Pre rovnaké množstvo papriky ktorejkoľvek farby platí, že v nej nájdete **odporúčanú dennú dávku [vitamínu C](/clanok/129/vitamin-c)**.

Táto zelenina je i zdrojom kyseliny listovej, potrebnej pre tvorbu červených krviniek. Spozornieť by mali predovšetkým tehotné ženy, kedže táto látka pomáha predchádzať rôznym vrodeným chybám u bábätiek.

Tiež sa špekuluje o tom, že paprika hrá úlohu pri prevencii rakoviny hrubého čreva, to však zatiaľ nie je dokázané.

Jedením papriky svojmu telu zabezpečíte i vitamín K, ktorý je nevyhnutný pre zrážanlivosť krvi.

Vláknina v potravinách

Najzdravšia je červená

Červená paprika má svoju žiarivú farbu zásluhou karotenoidu lykopénu. Ten dokáže bojovať s nebezpečnými voľnými radikálmi, ktoré sa do tela dostávajú po kontakte s rôznymi toxínmi.

Je tiež možné, že pôsobí ako prevencia niektorých druhov rakoviny, predovšetkým rakoviny prostaty či vaječníkov. V ostatných druhoch papriky sa však tiež nájdu karotenoidy, ktoré chránia srdce.

Celkovo však platí, že spomedzi všetkých paprík má najviac živín práve tá červená.

Paprika obsahuje množstvo draslíka, ktorý telu pomáha s hospodárením s vodou a minerálmi, zlepšuje výkonnosť svalov a reguluje krvný tlak. Najviac je ho v červenej a žltej. Netreba zabúdať ani na vlákninu, tá vám pomôže s trávením či vysokým cholesterolom. Betakarotén zas môže pomôcť predísť niektorým druhom rakoviny.

Beta karotén – pripraví pokožku na slnečné lúče

Zázračný kapsaicín

Keby ste zjedli plnú šálku roztopenej čokolády, orieškov či syra, bola by to poriadna kalorická bomba. Paprika? Mizivých 30 až 40 kalórií a ešte k tomu vás vďaka vláknine zasýti.

To sa dá skvele využiť napríklad ak chcete niečo chrumkať pri televízii či pri poháriku. Namiesto orieškov či čipsov nakrájajte papriku na pásiky a k tomu si pripravte hummus alebo salsu.

Túto zeleninu môžete samozrejme využiť predovšetkým v šalátoch, ale tiež dusenú.

Samostatnou kapitolou je látka zvaná kapsaicín, ktorú nájdete v čili papričkách. Práve ona zabezpečuje to, že vás poriadne štípu – a čím viac, tým lepšie, keďže štipľavosť indikuje množstvo antioxidantov.

Aj keď najprv pálenie nezvládate, po čase zvyknete a dokonca sa vďaka nemu do tela vyplavujú endorfíny, ktoré vám zlepšia náladu.

Kapsaicín pomáha pri spaľovaní tukov a tiež vtedy, keď vám je zima alebo vás niečo bolí.

Niekoľko štúdií na zvieratách zas naznačuje, že táto látka dokáže zabíjať rakovinové bunky. V tomto prípade je však potrebný ešte rozsiahly ďalší výskum.

Zelenina – pre zdravie a chudnutie

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector