Papain a jeho účinky na naše zdraví

Papain a jeho účinky na naše zdraví

Papája je neobyčejně zdravým druhem ovoce. Obsahuje antioxidanty, které tlumí zánět, bojují proti různým nemocem a pomáhají vašemu tělu vypadat mladě. V tomto článku se dozvíte o osmi blahodárných léčivých účincích papáji a jejím pozitivním vlivu na vaše zdraví.

Papája je ovoce, které pochází z rostliny zvané Carica papaya.

Kryštof Kolumbus ji díky její výborné chuti sám nazýval „ovocem andělů“.

Papája je původem ze střední Ameriky a jižního Mexika. Nyní se ale pěstuje i v jiných částech světa.

Papája obsahuje enzym zvaný papain. Papain má schopnost štěpit těžké řetězce proteinů, čehož se už stovky let využívá například při přípravě masa. To se tímto způsobem stává stravitelnějším.

Zralou papáju není potřeba nijak upravovat, jí se v syrové podobě. Naopak nezralou papáju je třeba tepelně upravit, a to zejména u těhotných žen. Obsahuje totiž hodně latexu, který stimuluje kontrakce dělohy (1).

Papája má tvar hrušky a plody dosahují délky až půl metru. Kůra zralého plodu je oranžová, zatímco nezralého zelená. Dužina (dřeň) bývá barvy žluté, oranžové a někdy až červené.

Uvnitř plodu najdeme také červená semena. Ta jsou jedlá, ale jejich chuť je spíše nahořklá.

Takto papája vypadá:

Papain a jeho účinky na naše zdraví

Jeden menší plod papáji (152 gramů) obsahuje:

  • Kalorie: 59
  • Cukry: 15 gramů
  • Vláknina: 3 gramy
  • Bílkoviny: 1 gram
  • Vitamín C: 157% doporučené denní dávky
  • Vitamín A: 33% doporučené denní dávky
  • Kyselina listová (vitamín B9): 14% doporučené denní dávky
  • Draslík: 11% doporučené denní dávky
  • Malé množství vápníku, hořčíku a vitamínů B1, B3, B5, E a K.

Papája také obsahuje další zdraví prospěšné antioxidanty – karotenoidy. Je zejména bohatým zdrojem karotenoidu, který má název lykopen.

Navíc má papája tu schopnost, že antioxidanty v ní obsažené se v těle lépe vstřebávají než stejné antioxidanty obsažené v jiných druzích ovoce (2).

Shrnutí: Papája je tropické ovoce s vysokým obsahem vitamínu C a A, vlákniny a dalších živin. Dále obsahuje papain, enzym pomáhající štěpit bílkoviny. Papain se používá například k rozmělnění masa.

Volné radikály jsou reaktivní molekuly, které vznikají během různých metabolických reakcí probíhajících ve vašem těle.

V organizmu hrají důležitou úlohu. Například pomáhají ničit škodlivé organizmy (3).

Ale v některých případech, třeba při jejich nadbytku, se tělo dostává do stavu tzv. oxidativního stresu. Ten tělu škodí a může vyústit ve vznik celé řady onemocnění.

  • Antioxidanty, včetně karotenoidů obsažených v papáji, mohou neutralizovat radikály a bránit tak jejich škodlivým účinkům (4).
  • Studie ukazují, že fermentovaná papája snižuje míru oxidativního stresu u starších lidí a lidí trpících prediabetem (počínající
  • Řada vědců se domnívá, že velké množství volných radikálů obsažených v mozku, je zodpovědné za rozvoj Alzheimerovy choroby (9).

V jedné studii užíval pacient trpící Alzheimerovou chorobou výtažek z papáje po dobu půl roku. Po této době došlo ke snížení biomarkeru 8-OHdG o 40%. Tato látka je indikátorem oxidativního stresu a je spojena s procesem stárnutí a se vznikem rakoviny (10, 11).

K poklesu oxidativního stresu dochází pravděpodobně vlivem lykopenu a schopnosti snižovat přebytečné železo, které je zdrojem volných radikálů (12, 13).

Shrnutí: Papája má silné antioxidační účinky. Proto snižuje oxidační stres a brání tak vzniku řady onemocnění.

  1. Vědci se domnívají, že lykopen obsažený v papáje snižuje riziko vzniku rakoviny (12).
  2. Určitý přínos by tak měla i pro lidi, kteří již rakovinou trpí (14).
  3. Schopnost papáji bojovat proti rakovině je pravděpodobně dána tím, že dokáže redukovat volné radikály v našem těle.
  4. Papája, na rozdíl od jiných druhů ovoce, vykazuje i další schopnosti v boji proti rakovině.
  5. Mezi 14 druhy ovoce, které jsou studovány pro své antioxidační schopnosti, vykazovala pouze papája schopnost působit proti rakovině prsu (15).

Ve skupině starších lidí, jejichž žaludeční sliznice vykazovala buď známky zánětu nebo tzv. prekancerózní stav (stav, který přechází vzniku rakoviny) dokázala papája snížit míru oxidativního poškození sliznice (16).

  • Abychom však mohli papáju označit jako ovoce s proti rakovinotvorným účinkem, je nutné provést více studií.
  • Shrnutí: Mezi vědci se objevují zprávy, že antioxidanty obsažné v papáje by mohly působit proti vzniku rakoviny a také omezit její šíření v těle.
  • Užívání papáji je výhodné pro zdravotní stav vašeho srdce.
  • Studie ukazují, že pravidelným užívání lykopenu a vitamínu C se chráníme před vznikem onemocnění srdce (17, 18).
  • Antioxidanty papáji chrání srdce a zvyšují hladiny protektivního HDL cholesterolu, který je přezdívaný jako „hodný cholesterol“ (19, 20).

Jedna studie ukazuje efekt papáji užívané po dobu 14 týdnů na hladiny cholesterolu. Poměr LDL:HDL se u těchto lidí zlepšil vůči skupině, které bylo podáváno placebo. Zlepšení tohoto poměru vede ke snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění (20, 21).

Shrnutí: Papája, která je bohatá na vitamín C a lykopen, působí preventivně ve vzniku srdečních onemocnění a zlepšuje zdravotní stav srdce.

Chronický zánět je podstatou mnoha nemocí. Konzumace nezdravého jídla a nevhodný životní styl pak snadno vedou k rozvoji ke zvýšení intenzity tohoto zánětlivého procesu (22).

Intenzita zánětu může být měřena pomocí tzv. markerů zánětu. Mezi tyto markery patří například C – reaktivní protein (CRP), tumor nekrotizující faktor (TNF) a interleukin- 6 (IL-6).

Studie ukazují, že ovoce a zelenina, která je bohatá na antioxidanty, snižuje hodnoty těchto markerů zánětu (23, 24, 25, 26).

Například existuj studie, které prokazuji snížení hodnoty CRP u mužů, kteří delší dobu užívali více ovoce a zeleniny bohaté na karotenoidy (26).

Shrnutí: Chronický zánět je podkladem vzniku celé řady nemocí. Karotenoidy, které obsahuje i papája, tento zánět zmírňují.

  1. Enzym papain, obsažený v plodech, štěpí bílkoviny a pomáhá tak trávení potravy.
  2. Lidé žijící v tropech užívají papáju při léčbě zácpy a při dalších projevech dráždivého tračníku.
  3. Studie dokazují, že lidé, kteří užívají výtažek z papáje po dobu 40 dnů, trpí méně zácpou a plynatostí (27).
  4. Semínka, listy a kořeny jsou také užitečné v léčbě vředů jak u zvířat, tak u lidí (28, 29).

Shrnutí: Papája brání vzniku zácpy a dalším projevům dráždivého tračníku. Semínka a další části rostliny se již mnoho let používají k léčbě vředů.

Žijete-li zdravým způsobem života, může vám papája navíc pomoci udržet pleť tónovanou a mladistvou.

Vysoká aktivita volných radikálů je zodpovědná za nadměrný vznik vrásek, snížení pružnosti kůže a dalších změn, které jsou spojeny s procesem stárnutí (30).

Papain a jeho účinky na naše zdraví

Vitamín C a lykopen, obsažený v papáji, chrání vaši kůži a udržují vaši pleť mladistvou (31).

Ve studii, užívající lykopen po dobu 10-12 týdnů, došlo ke zmírnění zarudnutí po expozici slunečnímu záření. Zarudnutí je známkou poškození kůže (32).

Jiná studie, zaměřená na populaci starších žen, prokázala úbytek a zmírnění vrásek v oblasti obličeje po podávání vitamínu C, lykopenu a dalších antioxidantů. Studie trvala 14 týdnů (33).

Shrnutí: Antioxidanty papáji pomáhají uzdravovat kůži poškozenou slunečním zářením. Působí také proti vzniku vrásek.

Papája má výraznou chuť, kterou řada lidí zbožňuje. Chuťově dobrá je ale pouze pokud je zralá.

Nezralá papája chutná zcela odlišně na rozdíl od papáje vyzrálé.

Nejzralejší papája má žlutou až oranžovou barvu. Neměla by být ani tvrdá ani moc měkká, ideálně lehce naměklá, podobně jakou zralého avokáda.

Podobně jako u manga, je chuť tohoto plodu nejlepší, pokud je vychlazený. Pokuste se, pokud je to možné, držet tento plod v chladu.

Po umytí ji můžete rozpůlit na dvě části, vyndat semínka a jíst její obsah lžičkou, podobně jako u melounu.

Je také vhodná do kombinace s dalšími potravinami, které mohou zlepšit chuťový prožitek.

Tady je pár jednoduchých receptů na snadná jídla. Bude vám stačit jedna menší papája.

  • Snídaně: Rozdělte papáju na dvě poloviny a vyplňte je řeckým jogurtem a posypejte borůvkami a ořechy.
  • Předkrm: Nakrájejte papáju, rajčátka, cibuli a koriandr. Do směsi přidejte limetkovou šťávu a vše zamíchejte.
  • Smoothie: Nasekané ovoce, led a kokosové mléko najemno rozmixujte.
  • Salát: Nakrájejte papáju a avokádo na kostičky, přidejte nařezané kousky pečeného kuřecího masa a pokapejte octem a olivovým olejem.
  • Dezert: nakrájejte ovoce a přidejte chia semínka, hrnek mandlového mléka a čajovou lžičku vanilky. Vše rozmixujte a uložte do chladu.

Shrnutí: Papája má výbornou chuť a nejlepší je úplně vyzrálá. Můžete ji jíst nijak neupravovanou nebo v kombinaci s ostatními surovinami.

  • Papája má řadu léčivých účinků na lidské zdraví, protože obsahuje hodně živin a navíc výborně chutná.
  • Její silné antioxidační účinky snižují riziko mnoha onemocnění, včetně onemocnění srdce a cév a rakoviny.
  • Rovněž pomáhá mírnit projevy stárnutí pokožky, která si tak zachovává pružnost a mladistvý vzhled.
  • Pokuste zařadit papáju do svého jídelníčku a sami si tak vyzkoušejte její pozitivní vliv na zdraví. 
Budete mít zájem:  Dítě nechce číst. jak ho motivovat?

Přírodní cesta pro zdravé zažívání a trávení

Papain a jeho účinky na naše zdraví

Občasné zažívací problémy jsou častou stížností a existuje několik možných příčin, od stravy po stres. Příznaky často ustupují samy od sebe, ale některé doplňky stravy mohou nepohodlí zmírnit.

Léky nebo nesnášenlivost potravin mohou také způsobit pravidelné zažívací potíže. Domácí léky mohou pomoci zlepšit trávení v krátkodobém horizontu. Trvalé zlepšování může vyžadovat výraznější změny ve stravě nebo životním stylu.

Tělesnému trávení může také pomoci pomalé stravování a relaxace před jídlem a po jídle.

Konzumace více vlákniny, probiotik a vyhýbání se určitým produktům, jako jsou zpracované potraviny, může vést k trvalejší úlevě od příznaků zažívacích potíží.

PROBIOTIKA

Probiotika jsou prospěšné bakterie a kvasinky, které mohou zlepšit zdraví trávicího ústrojí, pokud jsou užívány jako doplňky stravy. Tyto zdravé bakterie pomáhají při trávení tím, že štěpí nestravitelná vlákna, která mohou jinak způsobit plynatost a nadýmání. Kromě toho mohou zlepšit příznaky zácpy a průjmu.

Probiotika se nacházejí ve fermentovaných potravinách, jako jsou kysané zelí, kimchi a miso, a také v jogurtech, které mají živé a aktivní kultury.

Jsou také k dispozici ve formě tobolek. Dobrý obecný probiotický doplněk bude obsahovat směs kmenů včetně Lactobacillus a Bifidobacterium.

VLÁKNINA

Je všeobecně známo, že vláknina je prospěšná pro dobré trávení. Rozpustná vláknina absorbuje vodu a pomáhá přidávat objem do stolice. Nerozpustná vláknina funguje jako obří zubní kartáček, který navíc pomáhá trávicímu traktu udržet vše v pohybu. 

Rozpustná vláknina se nachází v ovesných otrubách, luštěninách, ořechách a semenech, zatímco zelenina, celá zrna a pšeničné otruby jsou dobrým zdrojem nerozpustné vlákniny. 

Prebiotika jsou dalším typem vlákniny, které živí vaše zdravé střevní bakterie. Bylo prokázáno, že strava s vysokým obsahem této vlákniny snižuje riziko zánětlivých střev. Prebiotika se vyskytují v mnoha druzích ovoce, zeleniny a zrn. 

MÁTOVÝ OLEJ

Máta peprná je jednou z nejklasičtějších vůní všech dob. Ale tato neuvěřitelně opojná vůně má více účinků než jen pro smyslové potěšení – ve skutečnosti je máta velmi zdravá rostlina s více možnostmi, než si dokážete představit.

Peppermintový olej lze zakoupit jako kadidlo, které vám dodá příjemnou vůni do vašeho domova nebo kanceláře, nebo ho lze zakoupit jako olej pro potravinářské účely. I když si možná nebudete myslet, že byste do mnoha potravin přidali pepermintový olej, možná svůj názor budete chtít přehodnotit.

Olej z máty peprné je jedním z nejvíce doporučovaných přírodních způsobů harmonizace trávení.

Bylo zjištěno, že dokonce jen „šňupání“ máty peprné napomáhá příznakům, ale požití oleje nebo kapslí oleje může pomoci mnohem efektivněji.

Peppermintový čaj je další populární možností, i když není tak silný jako samotný olej. Jen nepatrná kapka oleje v horké vodě s citronem a zázvorem je silnou přírodní terapií pro narušené trávení.

Ujistěte se, že si koupíte 100% čistý, potravinářský éterický olej, nejlépe organický, pro nejbezpečnější variantu. V seznamu ingrediencí byste měli vyhledat botanický název, který zajistí, že je stoprocentně čistý a odvozený od skutečné máty peprné. Složka (botanický název) by měla být: Mentha piperita.  

Papain a jeho účinky na naše zdraví

TRÁVÍCÍ ENZYMY

Enzymy jsou bílkoviny, které vaše tělo produkuje, aby katalyzovaly specifické chemické reakce. Vaše slinivka, žaludek a slinné žlázy uvolňují všechny enzymy, které pomáhají rozkládat jídlo na živiny, které vaše tělo dokáže absorbovat. Enzymy také chrání vaše střevo tím, že odbourávají zánětlivé sloučeniny, jako jsou lektiny, které přispívají k propustnosti střev.

Různé enzymy pracují na trávení různých sloučenin ve vaší stravě, jako jsou aminokyseliny nebo cukry. Například enzym laktáza je nutný pro trávení laktózových cukrů. Protože většina dospělých již neprodukuje laktázu, mnoho lidí nemůže mléčné výrobky trávit.

Enzymatické doplňky mohou být seskupeny do tří kategorií podle jejich zdroje: živočišné, rostlinné nebo z hub. Fungální enzymy jsou silnou, dostupnou a širokospektrální variantou. Protože jsou tyto enzymy získávány z hub, mohou mít nepříznivé účinky na lidi s extrémní citlivostí na houby.

  • Enzymy získané ze zvířat (obvykle pankreatické produkty z prasat) jsou širokospektrální, silné a nejvíce podobné našim vlastním enzymům, ale mají sklon být dražší a méně stabilní při skladování a mohou být obtížné pro lidi s citlivějším imunitním systémem.
  • Konečně, rostlinné enzymy, jako je bromelain nebo papain, mají tendenci být omezenější a méně účinné, ale jsou dostupné a stabilní při skladování.
  • Trávicí enzymy jsou mocným nástrojem pro okamžité zmírnění problémů, ale nakonec řešení pochází z identifikace zdrojů zánětu a stresu. 
  • Betain

Betain je přirozeně se vyskytující aminokyselinová sloučenina známá také jako trimethylglycin nebo TMG.

Betain je neesenciální živina, která se vyskytuje v mnoha zdrojích potravy, včetně cukrové řepy, pšeničných otrub, žitného zrna, špenátu, quinoi, hnědé rýže, sladkých brambor, krůtího prsa, hovězího, telecího masa a některých mořských plodů, jako jsou krevety. Původně byl objeven v řepě, odkud je odvozen název betain.

Aby bylo možné trávit jídlo, musí mít váš žaludek dostatečnou hladinu kyseliny. Bez dostatečného množství kyselin se jídlo, které jíte, nebude úplně rozkládat, což znamená, že nebudete schopni absorbovat všechny živiny poskytované vaší potravou. V důsledku toho může nedostatečná hladina kyseliny vést k nutričním nedostatkům 

Kyselina, která v trávicím procesu nese největší pracovní zátěž, je kyselina chlorovodíková nebo HCl. Bez dostatečného množství HCl v žaludku budete trpět zažívací dysfunkcí. Naštěstí existuje sloučenina betainu, která se často používá k podpoře tohoto zažívacího problému.

Betain hydrochlorid je sloučenina, která se skládá z betainu a hydrochloridu a přirozeně se vyskytuje v řepě. Nejoblíbenějším složením betainových doplňků je betainový HCl.

Když je betaine HC1 (hydrochlorid) užíván jako doplněk k trávení, podporuje tvorbu další kyseliny chlorovodíkové v žaludku, což napomáhá trávení. Pomáhá při vstřebávání B12, vápníku, železa a bílkovin.

Předpokládá se také, že zabrání nadměrné produkci plísní a bakterií tím, že zajistí, že budete mít dostatečné množství kyseliny, abyste je zabili. Lidé, kteří trpí kandidou (přerůstáním kvasinek), mají často nízkou hladinu žaludeční kyseliny.

Nejrozsáhlejším zkoumaným přínosem betainu pro zdraví je jeho kardiovaskulární účinek. Primární způsob, jakým může betain chránit zdraví srdce, je snížení hladiny aminokyseliny homocysteinu v krevním řečišti.

Dělá to tím, že spojuje molekulu homocysteinu s jednou ze svých methylových skupin; to ji zase promění v neškodnou látku zvanou methionin.

Zvýšené hladiny homocysteinu v krvi mohou ucpat tepny vytvořením arteriálního plaku, což může přispět ke kardiovaskulárním zdravotním problémům.  

EXTRAKT Z KOŘENE PAMPELIŠKY

Pampeliška se tradičně používá ke stimulaci funkce jater, ledvin a žlučníku. Pampeliška je také bohatá na mikroživiny, jako je draslík, vápník a vitamíny A a C.

Pampeliškový extrakt můžete užívat před jídlem, protože stimuluje chuť k jídlu a trávení. Hořčiny v pampelišce aktivují chuťové buňky a stimulují produkci enzymů a tok žluči.

To podporuje trávení a lepší vstřebávání živin. V čínské medicíně je kořen pampelišky používán jako tonikum. Žluč je nezbytná pro trávicí proces a pro vstřebávání tuků a vitamínů rozpustných v tucích.

Pití kořenového čaje pampelišky má také mírné projímavé účinky.

Kořen pampelišky má dlouhou historii použití ke zlepšení schopnosti jater detoxikovat. Mnoho odpadních produktů je vylučováno z těla žlučí a jak jsme již zmínili, kořen pampelišky může stimulovat tok žluči. 

  1. Papain a jeho účinky na naše zdraví
  2. EXTRAKT Z GRAPEFRUITOVÝCH SEMÍNEK
  3. Extrakt z grapefruitových jadérek má několik výhod pro zdraví, pokud je užíván jako doplněk.

Extrakt obsahuje silné antimikrobiální látky. Extrakt z grapefruitových jadérek obsahuje silné sloučeniny, které mohou usmrtit více než 60 druhů bakterií a kvasinek a pomáhá tak udržovat mikrobiologickou rovnováhu v těle.

Extrakt ničí bakterie tím, že rozkládá jejich vnější membrány, což způsobí jejich prasknutí po pouhých 15 minutách expozice extraktu. Zabíjí také kvasinkové buňky způsobením apoptózy, což je proces, při kterém se buňky samy ničí.

Extrakt z grapefruitových je bohatý na éterické oleje, vitamín E, flavonoidy a polyfenoly – všechny tyto látky působí ve vašem těle jako antioxidanty. Ve velmi vysokých koncentracích se v semenech grapefruitu nachází polyfenol naringin, který dává grapefruitu jeho hořkou chuť.

Autor článku: Ing. Radek Svoboda

Stručně o trávicích enzymech

Problémy s trávením zažil snad každý z nás, zahrnují nadýmání, průjmy, bolesti v oblasti žaludku nebo pálení žáhy. Všechny tyto stavy jsou nepříjemné a dávají nám signál “ pozor, něco v těle není vpořádku“. Nad těmito problémy bychom určitě neměli mávout rukou, obzvlášť pokud se pravidelně opakují.  Na vině může být právě nedostatek enzymů v naší stravě.

Budete mít zájem:  Prevence A Léčba Obezity?

Co je to ten enzym?

Slovo enzym pochází z řeckého enzymos a znamená způsobit změnu nebo kvasit.Enzymy jsou látky bílkovinné povahy, které v těle rozkládají veškeré živiny, jako jsou sacharidy, bílkoviny, tuky, a štěpí je na látky jednodušší, které se využívají jako stavební materiál pro buňky.

Enzymy jsou nedílnou součástí lidského organismu a složkou nezbytnou pro naše zdraví. V těle jich najdeme velké množství – až tři tisíce různých druhů. Enzymy se v těle produkují přirozeně a zrychlují rychlost chemických reakcí a tím podporují náš metabolismus.

Mají i další důležité úkoly:

  • Budování svalů.
  • Ničení toxinů.
  • Štěpení potravy na jednodušší části, které slouží ke stavbě a obnově tkání.

Jedná se tedy o látky, které zjednodušeně pomáhají rozkládat složité molekuly na ty jednoduché. (1)

Kde se trávicí enzymy tvoří?

Tvoří se ve slinivce břišní, žaludku a tenkém střevě a dokonce se aktivují když se chystáte jíst, proto se doporučuje si k jídlu pořádně přivonět aby se nastartovalo trávení. I vaše slinné žlázy produkují trávicí enzymy, aby začaly rozkládat molekuly jídla, zatímco ještě žvýkáte.

Takže jak se říká: Proces trávení začíná už při vložení jídla do úst, proto nezapomínejte vnímat co jíte, jezte vklidu a pořádně žvýkejte, abyste vašemu tělu ulehčili namáhavou práci při štěpení.

Papain a jeho účinky na naše zdraví

Druhy trávicích enzymů:

Trávicí enzymy rozdělujeme podle toho, které živiny pomáhají strávit. Máme tři základní a jsou to:

  • Amyláza – ta štěpí škroby a sacharidy na cukry.
  • Proteáza – štěpí bílkoviny na aminokyseliny.
  • Lipáza – štěpí lipidy (tuky a oleje) na glycerol a mastné kyseliny.

 Amyláza

Amyláza se vyskytuje už ve slinných žlázách, kde při žvýkání zahajuje štěpení sacharidů a zůstává aktivní i po polknutí

  • Produkce ve slinných žlázách, slinivce břišní a tenkém střevě.
  • Ptyalin (druh amylázy nacházející se ve slinných žlázách)  – působí na škroby, zatímco žvýkáte, zůstává aktivní i po polknutí.
  • Pankreatická amyláza (vytváří se ve slinivce břišní) – zde pokračuje rozklad molekul škrobu na cukry, které se následně štěpí na glukózu, která je následně absorbována do krevního oběhu těla stěnou tenkého střeva.
  • Patří sem:- Sacharáza – působí na sacharózu a vzniká glukóza a fruktóza.- Maltáza – působí na maltózu a vzniká glukóza.- Laktáza- působí na laktózu a vzniká glukóza a galaktóza.

Proteáza

  • Produkce v žaludku, slinivce břišní a tenkém střevě.
  • Trávení bílkovin na jednotlivé aminokyseliny, které mohou být v těle dále využity.
  • Kromě trávení je proteáza důležitá i při dalších procesech, například při podpoře imunity, buněčném dělení, srážení krve nebo recyklaci proteinů.
  • Patří sem: Bromelain, Papain, Trypsin, Pepsin.
  • Pepsin (hlavní trávicí enzym v žaludku) – hlavní trávicí enzym útočící na bílkoviny.

Lipáza

  • Produkce ve slinivce břišní a tenkém střevě.
  • Typ lipázy se nachází také v mateřském mléce, aby pomohl dítěti snadněji trávit molekuly tuku. (2)
  • Štěpení tuku a následná absorpce menších částí není však pouze o lipáze, důležitou roli v tomto procesu hraje i žluč. Když se tuk ze stravy dostane do tenkého střeva, žlučník začne vylučovat žluč, aby pomohla štěpit tuky na menší molekuly, se kterými umí pracovat lipáza.

Papain a jeho účinky na naše zdravíCo ovlivňuje naše enzymy?

Tělesná teplotaEnzymy fungují správně při normální tělesné teplotě (od 36,1 °C do 37,2 °C). Pokud tedy máte horečku, struktura enzymů se narušuje a už nefungují správně. (3)

Zdravotní stavNapříklad zánět slinivky břišní může snížit počet a účinnost určitých zažívacích enzymů.

Úroveň pHÚroveň pH žaludku, nebo střev může také ovlivnit aktivitu enzymů.Nízké pH- překyselení / Vysoké pH- zásaditost.Pokud se prostředí obklopující enzym stane příliš kyselým nebo příliš zásaditým, utrpí tvar a funkce enzymu.

StravaStrava může významně ovlivnit aktivitu enzymů v našem těle.

Tvar enzymu ovlivňuje jeho funkci. Teplo, nemoci, nebo špatné chemické podmínky mohou enzymy poškodit tím, že změní jejich tvar. Když k tomu dojde, enzym přestává fungovat, což ovlivňuje procesy v těle, které enzym podporoval.

Žaludek a trávení

Úkolem žaludku je pomáhat rozložit a trávit jídlo pomocí žaludečních kyselin. Hlavním zástupcem žaludečních kyselin je kyselina chlorovodíková. Podšívka žaludku přirozeně vylučuje žaludeční kyselinu.

Tato sekrece je řízena jak hormony, tak nervovým systémem. (4)Problém nastává, když žaludek produkuje příliš mnoho žaludeční kyseliny, může to vést k nepříjemnostem.

To má na starost hormon Gastrin, který říká vašemu žaludku, aby produkoval více žaludeční kyseliny. (5)

Příznaky nadprodukce kyseliny chlorovodíkové (6):

  • tlak v břiše
  • nevolnost, zvracení
  • nadýmání
  • pálení žáhy
  • průjem
  • snížená chuť k jídlu
  • nevysvětlitelná ztráta hmotnosti

Vysoká hladina kyseliny chlorovodíkové může zvyšovat riziko onemocnění související s žaludkem:

  • Peptické vředy – stav, kdy žaludeční kyselina začne požírat žaludek.
  • Gastroezofageální refluxní choroba (GERD) – stav, kdy se žaludeční kyselina dostává do jícnu. (7)
  • Gastrointestinální krvácení – krvácení kdekoli v zažívacím traktu. (8)

Nedostatečná tvorba enzymů

Jak jsme si řekli, enzymy podporují trávení, proto jejich nedostatek se může projevit žaludečními potížemi, plynatostí nebo průjmem. 

HypochlorhydriaHypochlorhydria je označení pro nízkou hladinu žaludeční kyseliny chlorovodíkové v těle. Způsobuje, že tělo nedostává potřebné živiny, vitamíny, nebo minerály. Je také zodpovědná za zabíjení škodlivých bakterií z potravin a neutralizaci enzymů. 

AchlorhydriaAchlorhydria je označení pro závažnější formu hypochlorhydrie, nedostatek kyseliny chlorovodíkové.

Obě označení nedostatku mohou narušit trávicí proces a vést k  poškození gastrointestinálního systému. Bez žaludeční kyseliny chlorovodíkové budete náchylnější k gastrointestinálním infekcím.

Kyselina chlorovodíková rozkládá naši potravu a aktivuje trávicí enzymy, které rozpouštějí bílkoviny a další živiny. Pomáhá také zabíjet bakterie, viry a parazity v žaludku a chrání vás před infekcí a nemocemi. Achlorhydria a hypochlorhydria, které nejsou léčeny, mohou mít život ohrožující následky. (9,10)

Nízký obsah kyseliny chlorovodíkové může způsobit, že tělo bude náchylné k řadě nemocí a zdravotních komplikací, jako jsou: (11)

  • žaludeční nevolnost
  • nevolnost
  • kyselý reflux
  • pálení žáhy
  • podvýživa
  • kožní problémy
  • osteoporóza
  • syndrom propustného střeva
  • cukrovka
  • rakovina
  • astma
  • revmatoidní artritida
  • nadměrný růst bakterií v tenkém střevě (SIBO)

Co způsobuje nízkou hladinu kyseliny chlorovodíkové?

  • stres
  • špatná strava
  • jídlo ve spěchu
  • vysoký příjem cukru
  • nedostatek zinku
  • stáří
  • antacidové léky a léky na předpis
  • citlivost na potraviny nebo alergie
  • infekce
  • chronická nemoc

Pokud budete tyto problémy řešit, můžete nejen zvýšit a normalizovat hladinu kyselin v žaludku, ale také zlepšit vaše trávení a snížit stres ve vašem těle. (12)

Jaké jsou příznaky nízké hladiny kyseliny chlorovodíkové v žaludku?

  • špatné zažívání
  • nadýmání
  • křeče
  • pálení žáhy
  • kyselý reflux
  • zácpa
  • průjem
  • nestrávené jídlo ve stolici
  • zápach z úst
  • slabé vlasy a nehty
  • suchá kůže
  • vypadávání vlasů
  • nedostatek dalších minerálů, jako je vitamin B-12 , vápník a hořčík
  • nedostatek bílkovin
  • neurologické problémy, jako je necitlivost, brnění a změny vidění

 

6 tipů jak normalizovat žaludeční kyselinu chlorovodíkovou:

Žvýkejte!

Jednoduchý, ale dost přehlížený tip. Trávení začíná už v ústech, proto jídlo vždy pořádně rozžvýkejte, abyste stimulovali trávicí enzymy. Žvýkání může významně ovlivnit to, jak vaše tělo jídlo stráví.

Omezte zpracované potraviny

Jezte vyváženou stravu, zaměřte se na dostatek vlákniny z ovoce a zeleniny. Zpracované potraviny a cukry mohou způsobit zánět žaludku, snížit aktivitu kyselin a vyvolat příznaky refluxu. Vyvážená strava umožňuje zdravé trávení, adekvátně rozkládat potravu a vstřebávat živiny do těla.

Zařaďte fermentovanou zeleninu

Fermentování není fenoménem jen tak. Fermentovaná zelenina jako je kimchi, zelí, okurky atd.

mají pro naše tělo důležité probiotické účinky, které mohou zlepšit trávení bojovat proti škodlivým bakteriím a snížit zánět způsobený nízkou hladinou žaludeční kyseliny.

Kromě zlepšení trávení je fermentovaná zelenina spojována s posilováním imunitní funkce, podporou hubnutí a snížením krevního tlaku.

Pijte jablečný ocet

Jablečný ocet je fermentovaná kapalina vyrobená z drcených jablek, bakterií a kvasnic. Je bohatý na bílkoviny a enzymy, které mohou pomoci rozložit bakterie v potravinách.

Jablečný ocet může zvýšit hladinu kyselin v žaludku, protože jeho kyselé vlastnosti zavádějí více kyseliny do zažívacího traktu.

Kromě zvýšení hladiny kyselin v žaludku byl surový jablečný ocet spojován se zmírňováním příznaků kyselého refluxu , cukrovky a vysoké hladiny cukru v krvi. (13)

Chcete-li zařadit jablečný ocet, vybírejte kvalitní, nejlépe v bio kvalitě a vypijte sklenici vody s trochou jablečného octa před jídlem. 

Jezte zázvor

Zázvor je všeobecně známý pro své protizánětlivé vlastnosti, což je základní vlastnost pro snížení zánětu způsobeného nízkou žaludeční kyselinou.

Budete mít zájem:  Movember: Muži s kníry proti rakovině

Rovněž byla uznána jako alternativní léčba kyselého refluxu a dalších gastrointestinálních poruch. Zázvor můžete nakrájet, nastrouhat do pití, nebo jednoduše přidat do jídla.

Je také k dispozici jako orální doplněk a jako prášek. 

Zařaďte pomocníky v podobě doplňků stravyProbiotika

prospěšné bakterie, které mohou zlepšit trávení. Tyto bakterie pomáhají při trávení štěpením nestravitelných vláken, které by jinak mohly způsobit plyn a nadýmání. Navíc mohou zlepšit příznaky zácpy a průjmu. (14)

Zinek

minerál, který je zásadní pro zdravé střevo a jeho nedostatek může vést k různým gastrointestinálním poruchám. (15)Ukázalo se, že doplnění zinkem je prospěšné při léčbě průjmů, kolitidy, děravých střev a dalších zažívacích potíží. (16)

Glutamin – aminokyselina, která podporuje zdraví střev. Bylo prokázáno, že pomáhá při problémy s propustností střeva. (17)

 Tereza Kozubková

Zdroje:

(1) https://www.rsb.org.uk/education/teaching-resources/secondary-schools/chemistry-for-biologists

(2) https://www.sdbfc.com/blog/2012/9/4/battling-and-resolving-excess-lipase-in-breastmilk

(3) https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-fever/basics/art-20056685

(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535425/

(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534822/

(6) https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11894-009-0067-6

(7) https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/acid-reflux-ger-gerd-adults/all-content

(8) niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/gastrointestinal-bleeding/all-content

(9) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1374273/

(10) https://ndnr.com/gastrointestinal/the-hype-of-hypochlorhydria-a-brief-review-of-gastric-acid-analysis/

(11) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4991651/

(12) https://ndnr.com/gastrointestinal/the-hype-of-hypochlorhydria-a-brief-review-of-gastric-acid-analysis/

(13) https://goaskalice.columbia.edu/answered-questions/apple-cider-vinegar-2

(14) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23922468/

(15) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24285463

(16) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25400994

(17) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27440684

Papája a její účinky pro naše zdraví 5. část

Domovinou papáji je vlhký tropický i subtropický pás Střední a Jižní Ameriky, Mexiko a Guatemala. Papája plod, má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví …

Papain je silný zažívací enzym, který se běžně vyskytuje a extrahuje z papáji. Využívá se jako pomocník při trávení konzumace masa. Papája má pozoruhodné léčivé účinky, které jsou známé již z dávných dob. Papája je jedna z nejsnáze stravitelné ovoce. 

40 důvodů, proč konzumovat papáju

Papája napomáhá:

  • Efektivní při léčbě hemeroidů Ti, kteří užívají papáju pravidelně, mohou bezpochyby potvrdit její protizánětlivé účinky, které jsou obzvláště užitečné v případě obtížných a nepolevujících hemeroidů. Ovoce papája je v podstatě schopné zklidnit zduřelé krevní cévy, a tím i zajistit úlevu od bolesti.
  • Používá se ke kontrole porodnosti Semena papáje a dokonce i nezralé plody byly po staletí používány v mnoha oblastech jihovýchodní Asie a na indickém subkontinentu jako metoda kontroly porodnosti. Tamní ženy, pokud se chtěly vyhnout těhotenství, konzumovaly kolosální množství nezralých plodů papáje. Je také známo, ale není zcela potvrzeno, že pokud se papája aplikuje přímo na dělohu, může způsobit potrat.

Papája obsahuje papain, který má protizánětlivé vlastnosti a výrazně snižuje zánětlivé onemocnění jako je artritida, osteoatróza, dna a astma. Tři velmi silné antioxidanty v papáji zabraňují oxidaci cholesterolu. Oxidovaný cholesterol tvoří nebezpečné nákazy, které mohou dokonce způsobit srdeční infarkt nebo mrtvici. 

  • Zpomaluje vývoj diabetu 2. typu Papája je plodem s nízkým obsahem cukru, což může být tou pravou volbou pro osoby, které trpí cukrovkou. Extrakt z papáje může zpomalit progresi diabetu typu 2, který je odpovědný za ztrátu kapacity slinivky břišní vylučovat inzulín.
  • Předchází artritidě Toto onemocnění může být velmi vysilující a lidé, kteří jsou jím postiženi, mohou pociťovat výrazně sníženou kvalitu života. Konzumace papáje je velmi dobré pro kosti, jelikož má protizánětlivé vlastnosti a společně s vitamínem C pomáhá udržovat různé formy artritidy pod kontrolou (zdroj Zdraví bez limitu)
  • Umožňuje obnovu svalové tkáně Jako bohatý zdroj bílkovin, papája přispívá k obnově svalových tkání, které jsou nezbytné pro optimální fungování našeho těla.
  • Léčí dnu díky vitamínu C Dna je způsobena akumulací kyseliny močové v krvi. Tento nadbytek kyseliny vytváří krystaly, což způsobuje otoky, zarudnutí a bolest kloubů. Přirozeně, stejně jako mnoho dalších citrusových plodů, je papája důvěryhodným lékem na léčbu dny.
  • Přírodní lék na vitiligo Přibližně 1,5% světové populace trpí vitiligem / depigmentací, kožním onemocněním. Je to stav, při kterém se na kůži objevují bílé skvrny či ložiska výrazně světlejších vlasů, vousů, řas nebo obočí. Skvrny mívají zvýšeně pigmentovaný okraj a kontrastují s normální barvou okolní. U jedinců s tmavší pleti bývají kožní skvrny či ložiska světlých vlasů daleko nápadnější a mohou postihnout dokonce i ústní sliznici.

Obě pohlaví touto nemocí trpí stejnou měrou a první příznaky se nejčastěji objevují mezi 10. a 30. rokem života, přičemž u poloviny nemocných je to kolem roku života dvacátého.

Papája je jedním z nejúčinnějších domácích prostředků pro léčbu vitiliga. Použití pasty ze zralé papáji na postiženou oblast zvýší produkci melaninu a obnoví pokožku v normální barvě.

Je také možné konzumovat šťávu z papáje, která napomáhá hojení vitiliga zevnitř.

  • Efektivní v případech dráždivého střeva Díky celkovému obsahu 12% vlákniny, kde ve více než 60% se jedná o rozpustné vlákniny, je papája schopna zmírnit symptomy dráždivého střeva.

Existují však určité obavy, že papain při dlouhodobém podávání může dráždit žaludek a krk.

Pokračování příště…

APO-Curenzym 120 cps

Omlouváme se, ale tento výrobek v tuto chvíli není v naší nabídce.

Specifikace

Užíváte enzymy? Vyzkoušejte enzymoterapii nové generace.

Enzymy jsou složité látky bílkovinné povahy, které plní v těle důležitou funkci biokatalyzátorů – umožňují a regulují všechny procesy, bez kterých by biochemické reakce v organismu nemohly probíhat. Záznamy o použití enzymů při léčbě – enzymoterapii sahají daleko do historie.

Blahodárné účinky rostlin, které enzymy obsahují (bromelain obsažený ve zralých plodech ananasu nebo papain v nezralé papáje) byly domorodým kmenům dlouho známy. Již v dávnověku domorodci používali šťávu z ovoce bohatou na enzymy při léčbě ran a zánětů, to vše samozřejmě bez hlubší znalosti biochemické podstaty enzymoterapie.

První experimenty vedoucí k objevení enzymů pro medicínské použití provedl až v polovině osmnáctého století francouzský vědec René Antoine Ferchault de Réaumur. Praktické použití enzymů v lékařské praxi však přišlo až s experimenty Jeana Senebiera, který animální žaludeční šťávou ošetřoval pacientům obtížně se hojící rány, kdy pomocí enzymů rozpustil postiženou tkáň.

Účinnou látku v žaludeční šťávě – enzym pepsin popsal a pojmenoval až v 18. století lékař a biochemik Theodor Schwann. Pojem enzym byl zaveden až v roce 1878 Willym Kühnem. V současnosti je známo několik tisíc enzymů.

APO-Curenzym je složen z 5 enzymů a rutinu (rostlinný bioflavonoid). Bromelain je rostlinný enzym získávaný ze stopek zralých ananasů (Ananas comosus). Podílí se na štěpení bílkovin, pomáhá při zeslabování otoků a hojení ran, má vliv na srážení krevních destiček, a proto je prospěšný také při srdečních chorobách. Zlepšuje absorpci a účinnost jiných látek. Papain je rostlinný enzym získávaný z latexu, který vylučuje plod papáje (Carica papaya) po naříznutí nezralých plodů. Papainu hydrolyticky štěpí peptidy a bílkoviny. Vykazuje fibrinolytické a radioprotektivní účinky. Pankreatin (získávaný z hub) hydrolyzuje tuky na glycerol a mastné kyseliny, bílkoviny na peptidy a aminokyseliny, škroby na dextriny a cukry. Peptidáza štěpí dlouhé peptidy na krátké řetězce a pak na jednotlivé aminokyseliny. Proteáza potencuje proteolytickou aktivitu krve a tkání při narušené homeostáze. Rutin (vitamín P) je rostlinný glykosid (flavonoid) a patří mezi antioxidanty. Jeho užívání spolu s vitamínem C se doporučuje při zvýšené lomivosti krevních vlásečnic, kdy napomáhá roztažení cév a tím zlepšuje prokrvení orgánů. Užíváním APO-Curenzymu tak systémově podporujete metabolické procesy v organismu a společně s tím i standardní léčebné procesy. Nejlepších výsledků enzymoterapie je docíleno po veškerých chirurgických zásazích, při léčbě sportovních úrazů a při léčbě zánětlivých onemocnění. U těchto indikací je nutné enzymy užívat na lačno, nejlépe 30 minut před jídlem nebo 90 minut po jídle. Užití enzymů společně s jídlem je doporučováno pro podporu trávení při zažívacích obtížích, kdy organismus využije suplementaci enzymů pro efektivnější funkčnost zpracování potravy (především bílkovin). Kdy APO-Curenzym užívat: – po úrazech a operacích – při zatížení organismu např. sportem – pro posílení imunity Proč užívat APO-Curenzym ? – Čistě rostlinná enzymoterapie – Obsahuje 5 enzymů + rutin – kombinace účinná i u akutních stavů – Pohodlné dávkování (2 kapsle denně, při akutních stavech 6 kapslí denně) – Příznivá cena Složení: jedna kapsle obsahuje: bromelain (Ananus comosus) 150 mg, papain (Canica papaya) 150 mg, pankreantin 100 mg, rutin (Sophora japonica) 50 mg, peptidáza 25 mg, proteáza 25 mg, triglyceridy 3 mg, Dávkování: Děti od 3 do 10 let: 2 kapsle denně ve dvou dávlách Děti od 10 do 15 let: 2-5 kapslí denně ve dvou až třech dávkách Děti od 15 let a dospělí: 2-6 kapslí denně ve dvou až třech dávkách Doporujeme užívat 1/2 hodiny před jídlem a zapít dostatečným množstvím tekutiny. Upozornění: Ukládejte mimo dosah dětí. Výrobek není určen pro děti do 3 let. Neužívat při snížené krevní srážlivosti nebo u osob se zvýšenou fibrinolýzou (rozpouštění krevních sraženin).

Neužívat při známé přecitlivělosti na některou ze složek přípravku.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector