Pálí žáha? Zkuste tyto zajímavé rady!

Pálí žáha? Zkuste tyto zajímavé rady!

Pyróza je lidově řečeno pálení žáhy. Jedná se o stav, kdy se natrávená potrava vrací společně s žaludečními kyselinami z žaludku zpět do jícnu. V takovém případě člověk pocítí nepříjemné pálení v krku a za hrudní kostí.

Důvěrně tento pocit znají především těhotné ženy, u kterých je důvod prostý – tlak rostoucí dělohy a hormonální změny. Nicméně s pálením žáhy se v průběhu života setkal asi každý. Příčiny mohou být fyziologické, ale i patologické.

Fyziologické příčiny

  • Pálení žáhy v těhotenství
  • Nadváha
  • Obezita
  • Konzumace těžkých jídel
  • Nezdravý způsob života
  • Kouření

Patologické příčiny

  • Infekce bakterií Helicobakter pylori
  • Nadměrná hladina vápníku v krvi
  • Oslabení jícnového svěrače
  • Pooperační komplikace

Mnohem lépe je takovým problémům předcházet.

Jezte proto pestře, zdravě, střídmě, dodržujte pitný režim. A pamatujte, že i zdravé stravování má své meze. Nacpat do sebe cokoliv zdravého ve větší míře, pevné zdraví určitě nezaručí. Existují potraviny, které mohou tento nekomfortní stav zmírnit.

Podívejte se, které potraviny patří mezi největší pomocníky.

Pálí žáha? Zkuste tyto zajímavé rady!

  • Vodní meloun – zmírní nepříjemný pocit pálení a ještě vás zavodní.
  • Banány – ovoce je bohatým zdrojem vlákniny, která urychluje trávení potravy a navíc pomáhá vylučovat žaludeční kyseliny. Banány dodají potřebné vitamíny a navíc i zklidní pálení žáhy.
  • Meruňky – jsou bohaté na vlákninu a chudé na kalorie. Pokud vám banán nevyhovuje právě z těchto důvodů, nahraďte ho meruňkou.
  • Kiwi – patrně překvapivé, ale i kiwi dokáže zmírnit pálení žáhy. Je-li to na vás příliš agresivní potravina, zkuste z pestrého výběru jinou.
  • Ovocné a zeleninové šťávy – šťávy z ovoce a zeleniny pomáhají zředit kyselý obsah žaludku. Vyhněte se však pití citrusových šťáv – ty situaci ještě zhorší.
  • Nakládané kyselé okurky – nakládaná kyselá okurka téměř okamžitě změní chemické procesy v žaludku.
  • Jablečný ocet – je dostupným prostředkem i skvělým lékem na řadu zdravotních neduhů. Pomáhá regeneraci organismu a urychlit trávení potravy.
  • Mandle – zrychlují trávení a obsažený tuk neutralizuje žaludeční kyseliny.

Další pomocníci proti pálení žáhy

  • Brambory
  • Celozrnné potraviny
  • Med
  • Skořice
  • Lékořice
  • Zázvor
  • Máta
  • Fenykl
  • Aloe vera džus

Obrázek: voxsalus.com, pixabay.com

Pálí žáha? Zkuste tyto zajímavé rady!

Přidat ZdravéStravování.eu na hlavní stránku Seznam.cz

  • pálení žáhy
  • potraviny
  • pyróza

TIPY A RADY NA PÁLENÍ ŽÁHY

Helicobacter pylori test HP-TEST

Čas od času se každý setká s nepříjemným kyselým pocitem v hrdle označovaným jako pálení žáhy. Obvykle se to děje po konzumaci nepřiměřeného množství jídla nebo jeho špatné skladby. Často se pálení žáhy objevuje v těhotenství. V tomto článku vám přineseme rady a tipy, které pomáhají na pálení žáhy. 

Obsah článku:

Co je pálení žáhy?

Pálí žáha? Zkuste tyto zajímavé rady!Pálení žáhy (označuje se také jako reflux, pyróza nebo lidově „kyselina“) je způsobeno žaludečními kyselinami, které vyrážejí ze žaludku zpět do jícnu, kde způsobují nepříjemné pálení, bolest v oblasti hrudní kosti, kyselý pocit v ústní dutině a hrdle, říhání a pocit plnosti žaludku. Svěrač, který je mezi žaludkem a jícnem tehdy nefunguje správně a otevírá se.

Pálení žáhy je obvykle způsobeno stravou a stresem, pouze v některých případech je toto onemocnění vrozené.

Co způsobuje pálení žáhy?

Mezi jídla, které způsobují pálení žáhy patří:

  • smažená jídla
  • příliš mastné jídla
  • kofeinové nápoje, káva, alkohol
  • pikantní jídla
  • rizikovým faktorem je i obezita.

Co pomáhá na pálení žáhy?

Pokud máte problém s pálením žáhy, dodržujte tyto jednoduché rady:

  • alespoň tři hodiny po jídle neuléhejte
  • omezte konzumaci mléčných výrobků, soli
  • upřednostněte spíše hubenější maso, lehká jídla, bez smažení
  • omezte kyselé jídla a ovoce – například citrusové ovoce
  • vyhněte se kolovým nápojům, kofeinu a alkoholu

Jaké bylinky pomáhají na pálení žáhy?

Pálí žáha? Zkuste tyto zajímavé rady!

Na uklidnění problému s pálením žáhy je z bylinek a přírodní léčby vhodný zázvor nebo bylinkový čaj z heřmánku, pampelišky.

 

 Co pomáhá na pálení žáhy v těhotenství?

Pokud jste těhotná, problém s pálením žáhy pravděpodobně znáte velmi dobře. V těhotenství je způsoben růstem bříška, které může tlačit na oblast žaludku a jícnu a také produkcí hormonů, které zpomalují trávení. Je běžné hlavně ve třetím trimestru těhotenství, kdy jím trpí více než 2/3 těhotných.

  • Pálení žáhy v těhotenství je normální a přirozeně odezní po porodu.
  • V těhotenství je vhodné se vyhnout chemickým lékům na potlačení pálení žáhy, vždy nejprve vyzkoušejte přírodní léčbu, která nemá vedlejší účinky na vaše dítě.
  • Na to, abyste se vyhnuli pálení žáhy v těhotenstve, dodržujte tyto rady:
  • Jezte pomalu, jídlo dostatečně dlouho žvýkejte a konzumujte spíše menší porce
  • Pokud vás začne pálit žáha, napijte se vlažné, spíše teplé čisté vody.
  • Snězte lžičku vlákniny psyllium. Je to rozpustná vláknina, která akutně pomůže při pálení žáhy a podpoří trávení (zdroj)
  • Dobré je sníst za hrst mandlí.
  • Neuléhejte – vzpřímená poloha udrží žaludeční kyseliny tam, kde mají být.
  • Vhodný je pro vás i anýzový a fenyklový čaj
  • Užívejte probiotika a hořčík
  • Na pálení žáhy nedoporučujeme jedlou sodu, její častější užívání by mohlo poškodit sliznici žaludku
  • Babské rady také doporučují tato jídla: nastrouhaná mrkev, rýžové chlebíčky, voda s citronem
  1. Rad a tipů, jak se zbavit pálení žáhy je mnoho a věříme, že některé z nich budou fungovat i u vás.
  2. Pokud však pociťujete časté pálení žáhy, je vhodné vyloučit závažnější onemocnění žaludku – hlavně infekci Helicobacter pylori.  
  3. Zde si můžete přečíst více o příznacích infekce Helicobacter pylori.

ZJISTĚTE PŘÍČINU VAŠICH POTÍŽÍ – OTESTUJTE SE NA HELIKOBAKTER PYLORI

Test na Helicobacter pylori je spolehlivá diagnostická metoda s přesnými výsledky. Provedete si ho v pohodlí vašeho domova. Čím dříve zjistíte vaši diagnózu, tím spíše můžete zahájit léčbu.

Rakovina jícnu se může tvářit i jako běžné pálení žáhy. Četnost tohoto problému nepodceňujte

S pálením žáhy se potká během života až 40 % populace. Přispívá k tomu i fakt, že vznik potíží bývá spojen se špatným životním stylem, který v dnešní společnosti není ničím výjimečným. Přestože okamžitou pomoc slibuje řada tzv. babských rad, měli bychom se spoléhat především na účinnou léčbu.

Pálí žáha? Zkuste tyto zajímavé rady!

Nepříjemné pálení na hrudi, které si někdo může vyložit i jako infarkt – to je jeden z nejčastějších projevů pyrózy, neboli pálení žáhy. Mezi další příznaky patří pocit kyselosti v ústech, říhání nebo třeba nadměrná plynatost. Přestože se jedná o běžné onemocnění, velká část pacientů nevyhledá pomoc lékaře.

Pozor! Refluxní příznaky přitom nejenže snižují kvalitu života, ale mohou také vést k rozvoji dalších závažnějších onemocnění.

K pálení žáhy dochází, když se část kyselého obsahu žaludku dostává zpět do jícnu a uniklé šťávy tak dráždí jeho stěny. Příčin může být několik. Problém často vzniká v důsledku kouření a špatných stravovacích návyků.

Příčinou bývá nadměrná konzumace alkoholu, sladkých limonád nebo tučných jídel. Na vině ale může být i dlouhodobá práce v předklonu nebo špatná technika zvedání těžkých věcí.

o všechno může způsobit, že se svěrače jícnu otevřou a  umožní tekutinám v žaludku cestu zpět nahoru.

Laické postupy mohou uškodit

Mezi časté rady patří vypít vodu se lžičkou jedlé sody. To sice může pomoci, efekt ale bude spíše krátkodobý. Stejně tomu je u mléka.

Zprvu uleví, vápník, který je v něm obsažený, ale nakonec donutí žaludek, aby produkoval více kyselin. Nedojde tedy k jeho uklidnění, ale k ještě většímu podráždění.

Hodně záleží i na životním stylu, jehož součástí by měl pravidelný pohyb a vyvážená strava. Důležité je také přestat kouřit a případně shodit pár kilogramů.

Léky volte dle závažnosti problému

Krátkodobou pomoc od příznaků představují volně prodejná léčiva, tzv. antacida. Tyto léky snižují kyselost žaludečního obsahu, čímž pomáhají při mírnějších formách pálení žáhy.

Neměli bychom je ale brát dlouhodobě, a pokud příznaky přetrvávají, opakovaně se vracejí nebo se vyskytnou polykací obtíže, měli bychom bez váhání vyhledat odborníka. Antacida mohou zpomalovat nebo snižovat vstřebávání jiných léků.

Vyžadují proto odstup od podávání jiných léků alespoň dvě hodiny.

Z dlouhodobého hlediska je vhodné vsadit na tzv. inhibitory protonové pumpy (IPP), které je možné sehnat i ve formě volně prodejných léčiv. Nejčastěji jsou u nás k dostání léky s účinnou látkou omeprazol a pantoprazol. „Inhibitory protonové pumpy přímo blokují vylučování kyselin do žaludku.

Mohou tak až na 24 hodin snížit jeho kyselost a ulevit od častých symptomů pálení žáhy, přičemž je u nich méně častý výskyt nežádoucích účinků,“vysvětluje lékárnice. Mnohdy je podle jejích slov lepší tento typ přípravků nasadit hned na začátku obtíží, než se uchylovat k méně účinným prostředkům.

Terapie je potom výrazně efektivnější.

Jaké jsou příčiny rakoviny jícnu?Důvodem je takzvaný reflux. Počet lidí, kteří mají problém s tím, že se jim vrací obsah žaludku do jícnu se výrazně zvýšil. No a jícen nemá rád agresivní kyselinu a nemá rád žaludeční obsah.

Když tedy nefunguje dolní jícnový svěrač, což je taková záklopka, která brání návratu natráveného, tak vzniká refluxní choroba jícnu. Ta se nejčastěji projeví pálením žáhy.

Pokud někoho pálí žáha dvakrát týdně a třeba už dvacet let a pojídá jedlou sodu, tak jde o pacienta, který je nejvíce ohrožen nádorem jícnu a měl by rychle navštívit lékaře.

Ilustrační foto: medpagetoday.com

Pálení žáhy

Pálení žáhy je častý zdravotní problém, který potkal asi už každého z nás. V tomto článku se podíváme na tento nepříjemný jev z více úhlů. Jaké jsou příčiny a projevy pálení žáhy? Poradíme vhodná dietní opatření a prevenci.

Obsah článku:

  1. Co je pálení žáhy
  2. Příznaky
  3. Příčiny. Potraviny, které ji často způsobují. Co (ne)jíst? Dieta.
  4. Jak léčit časté pálení žáhy
  5. Prevence. Babské rady a jiná přírodní terapie. Léky volně prodejné a léky na předpis. Bylinky proti pyróze
  6. Tipy a rady, jak na to!
  7. Jak vyléčit pyrózu
  8. Pyróza v těhotenství. Dietní doporučení
Budete mít zájem:  Nástup Do Práce Lékař?

Co je pálení žáhy? A kde je žáha?

Abychom se mohli zaměřit na prevenci vzniku častého pálení žáhy, popř. říhání, musíme si říct proč a jak se tento problém objevuje. Pálení žáhy (pyróza) je způsobeno zpětným tokem, návratem netrávené potravy, do jícnu.

U zdravého člověka je potrava strávena a svěrač na dolním konci jícnu zabraňuje jejímu návratu. Z mnoha příčin se může stát, že svěrač nefunguje perfektně a poté se tedy natrávená potrava, která obsahuje již také žaludeční šťávy vrátí do jícnu a způsobí nám nepříjemný pocit pálení na hrudi.

 Tomuto pocitu se říká laicky pálení žáhy.

Příznaky pálení žáhy

Jak poznat pálení žáhy? Mezi nejčastěji popisované obtíže a příznaky patří:

  1. bolest anebo také pálení za hrudní kostí
  2. návrat potravy a žaludečních šťáv do krku – hořkokyselá chuť v ústech 
  3. pocit na zvracení
  4. chrapot – v některých případech se objevuje, protože žaludeční šťávy dráždí hlasivky
  5. časté říhání
  6. pocit plnosti žaludku a nevolnost

Pokud tyto pocity míváte často, je vhodné diagnostikovat příčinu.

Co způsobuje pálení žáhy? 

Pyróza je často kombinací nesprávného stravování, skladby jídelníčku a i stresem, který samozřejmě negativně ovlivňuje náš celý organismus. Samostatnou kapitolou by bylo i dlouhodobé užívání léků, které mohou způsobit pyrózu.

Příčiny pálení žáhy

Nejčastější příčiny pálení žáhy jsou:

Jak léčit časté pálení žáhy

Pokud se vyhneme výše uvedeným potravinám, měly by se naše potíže zmírnit, anebo úplně zmizet. Potíže samy odezní ve většině případů, protože žaludek již nebude nucen zpracovat těžko stravitelné potraviny a nebude docházet k návratu potravy do jícnu. Vhodné dietní opatření je tedy základem.

Prevence a dieta

  • Nejíst tučná, smažená a silně kořeněná jídla našemu organismu prospěje jistě víc, než pravidelné užívání léků tlumících pyrózu.
  • Vyvážená lehce stravitelná a zdravá strava je pro náš organismus a zažívání vhodnější i v mnohém dalším.
  • Pijte dostatek vody bez bublinek, anebo bylinných čajů.
  • Sed, úlevová pozice těla.
  • Jezte malé porce a jezte častěji.
  • Zhubnětě.
  • Přestaňte kouřit.

Vhodná dietní opatření a prevence pálení žáhy Vám pomohou též v prevenci další civilizační choroby: aterosklerózy. Prevence vysokého cholesterolu: Cholesterol pomáhá tělu zpracovávat tuky, je také důležitý při tvorbě buněčných membrán. Je potřeba pro tvorbu hormonů a vitamínu D.

Příliš vysoká koncentrace v krvi však nese pro organismus zdravotní rizika, především onemocnění srdce), snižuje riziko aterosklerózy (ateroskleróza=arterioskleróza) a dalších civilizačních chorob spojených s nevhodným způsobem stravování a životosprávy.  

Co pomáhá? Jak se zbavit pálení žáhy?

Babské rady. Přírodní léčba. Léky z lékárny. Bylinky

Když jsme již bohužel v situaci, kdy žáhopal nastane, hledáme rychle účinnou pomoc. Babské rady a recepty, které by mohly pomoci:

  • Zázvor
  • Voda s citrónem
  • Jedlá soda
  • Lžíce hořčice 

Co ještě najdeme doma a uleví našim obtížím, čím zajíst nepříjemný pocit? Jezte škrobová jídla, jako je suchý bílý chléb, suchary, brambory nebo banány.

Ty jsou schopny na sebe vázat přebytečnou žaludeční kyselinu, a tak zmírnit pálení žáhy. Snězte pár oříšků, také neutralizují žaludeční kyselinu.

 Lžíce hořčice po jídle by měla zabránit rozvoji refluxu díky obsaženým hořčičným olejům.

Jedlá soda

Starým domácím prostředkem na pálení žáhy je jedlá soda. Jedlá soda (hydrogenuhličitan sodný) chemicky reaguje s kyselinou chlorovodíkovou (žaludeční kyselinou). To vytváří vodu a plyn oxid uhličitý (CO2). Ten však může zvýšit tlak v břiše a tím nepřímo opět podpořit kyselý reflux.

Proč přírodní terapie? Proč bylinky?

Pokud trpíme pálením žáhy častěji (nebo trvale) a omezení nevhodných potravin zcela tento problém neřeší, je možné podpořit správné zažívání pomocí přírodních prostředků. Doplňků stravy, které ulevují překyselení žaludku, omezují nadbytečnou tvorbu žaludečních šťáv a podporují správné fungování žaludku je celá řada.

Diskuze a herbáře našich babiček popisují bylinky proti pálení žáhy a ty také ulevují i dalším žaludečním obtížím:

  • Zeměžluč lékařská (Centaurium erythraea)
  • Máta peprná (Mentha piperita)
  • Kuklík městský (Geum urbanum)
  • Topolovka růžová (Alcea rosea)
  • Fenykl
  • Heřmánek

Výše jmenované jsou rostliny, které najdeme v naší republice. Každá země má své specifické rostliny, byliny a stromy, které se dají využívat v přírodní léčbě proti nemocem.

Volně prodejné léky a léky na předpis

Kdo není nakloněn přírodní léčbě, jistě si vybere v lékárně na doporučení lékárníka nějaký prostředek (lék), který mu příznaky pyrózy zmírní.

Proti pálení žáhy jsou v lékárnách k dostání léky, které se nazývají antacida nebo druhou skupinou léků jsou tzv. inhibitory protonové pumpy (léky na snižování agresivity žaludečních šťáv).

Pokud máte pocit, že úpravou jídelníčku nedokážete zabránit pyróze, poraďte se svým lékařem anebo lékárníkem o vhodném postupu.

Jak (vy)léčit pálení žáhy? Tipy, když pálí žáha

  1. Vynechání kávy, koření, tučných a smažených jídel
  2. Je vhodné podpořit uzdravující proces i nějakým podpůrným prostředkem: přírodním nebo z lékárny. 
  3. Přidejte do jídelníčku hořčík a probiotika.

  4. Omezit stres je nemalou měrou častou příčinou žaludečních obtíží, proto je také žádoucí, abychom se v tomto uspěchaném světě snažili najít si chvíli pro sebe. Čas, který věnujeme sami sobě se projeví nejen na naší psychické pohodě, ale také naše tělo bude mít prostor, aby začalo správně fungovat.

  5. Zkuste po jídle vypít skleničku vody s citrónem, citrónovou šťávou.

     

Proč pálí žáha? Časté (nebo dokonce nepřetržité) pálení žáhy (i v noci), po každém jídle, nebo časté říhání, je pro nás signálem, že naše zažívání není v pořádku a že bychom se měli zamyslet a změnit stravovací návyky, které vedou k těmto potížím.

Dieta při pálení žáhy je nutností ke zmírnění projevů.

Při déle trvajících obtížích neopomeňte vyšetření na přítomnost helicobacter pylori, buď u lékaře nebo domácím testem helicobacter pylori. Tato bakterie často působí zažívací obtíže a bolesti žaludku.

Pyróza v těhotenství

Je způsobena změnou hladiny hormonů v těle, později také rostoucím plodem, který utlačuje vnitřní orgány ženy. Objevuje se u velkého procenta budoucích maminek. Mnoho žen před těhotenstvím vůbec netrpí těmito obtížemi. Těhotenská pyróza je ovšem nepříjemností, kterou velké procento budoucích maminek pocítí.

Zažívání těhotných je mnohem citlivější k různých dietním chybám ve stravovaní. Proto se tento pocit častěji objeví v průběhu celého těhotenství, ale především během prvního trimestru. Ale nezáleží na tom, v kolikátém trimestru žena je. Těhotenská pyróza se projeví až u poloviny těhotných.

 Úprava jídelníčku je pro těhotné nejvhodnější.

Prevence pálení žáhy v těhotenství:

  • Jíst po malých porcích, zapíjet vodou.
  • Držet se základních dietních rad.  
  • Je vhodné jíst menší porce vícekrát denně.
  • Pít dostatek vody.
  • A pokud se obtíže dostaví po jídle, udělejte si hrnek zázvorového čaje.

Mohlo by Vás také zajímat:

Pro recenze a zkušenosti uživatelů navštivte stránku: Recenze.

Pokud si nejste jisti a potřebujete poradit, klikněte na Kontakty. Na této stránce je k dispozici kontaktní formulář.

Pokud potřebuje dohledat informace k jednotlivým doplňkům stravy, jejich dávkování a složení, klikněte na produkt, který Vás zajímá. Zde naleznete Vámi požadované informace.

  • Masticha úvodem
  • Blog: recenze

Pálení žáhy: příčiny, babské rady a osvědčené tipy, jak se jej zbavit

Pálení žáhy vás může provázet dočasně (třeba v těhotenství), ale může se stát i dlouhodobou nepříjemnou záležitostí. Co si budeme povídat, nejedná se o nic, co by si člověk užíval. Jak můžete svému tělu v těchto chvílích ulevit?

Co je to pálení žáhy a jak vzniká?

Pálení žáhy pociťujeme jako svíravou bolest za hrudní kostí. Někdy začíná už v nadbřišku a postupuje až do oblasti krku. Může se přidat i bolest žaludku. Odborně se hovoří o pyróze.

Je to stav, kdy dojde k návratu kyselých žaludečních šťáv do jícnu. Kyselina chlorovodíková, která v žaludku umožňuje trávení, pak poškozuje povrch jícnu.

Když se situace opakuje, sliznice se může stát náchylnější ke tvorbě vředů.

Jaké jsou hlavní spouštěče pálení žáhy?

Důvodem může být chybné fungování svěrače umístěného právě mezi jícnem a žaludkem. K přestupu šťáv do jícnu dochází často v situacích, kdy je zvýšený tlak na žaludek. Ten se objevuje právě v období těhotenství, ale běžně způsobuje potíže též u lidí s nadváhou.

pálení žáhy dochází častěji, pokud kouříte nebo pijete alkohol. Z dalších prohřešků proti zdravému životnímu stylu lze zmínit konzumaci tučných, smažených nebo výrazně kořeněných jídel.

Může být i po těžších jídlech – třeba po zelí nebo luštěninách. Pálení žáhy může být způsobeno i nepravidelným stravováním, kdy nárazově do těla vpravíte velkou porci jídla a žaludek má potíže s jeho trávením.

Nemalou roli sehrává také dlouhodobý stres.

Základem je vhodné stravování

Mezi doporučená opatření, která se hodí jak v prevenci, tak i po vzniku těchto obtíží, patří především úprava stravovacích návyků.

Je nutné omezit jídla, která by mohla potíže způsobovat, vyvarovat se přejídání. Je třeba vynechat kávu, alkohol, vzdát se cigaret.

Součástí léčby i prevence by měla být též vlastní důsledná psychohygiena, kdy zvládneme naše tělo ochránit před negativním působením stresu.

Babské rady – pomáhá jedlá soda, či zázvor

Když už vás začne pálit žáha, zkuste vypít sklenici čisté vody se lžičkou jedlé sody. Zabírá i konzumace zázvoru. Nejrychlejším řešením je zřejmě udělat si zázvorový čaj. Kořen zázvoru nastrouháte a zalijete vroucí vodou.

Při pálení žáhy může pomoct také žvýkání žvýkačky. Bolest zmírní i med. Ten obalí sliznici jícnu a zamezí jejímu poškození. Do jídelníčku zařaďte ovesné vločky. Nejenže zmírní už probíhající pálení, ale dokážou mu také účinně předejít.

Klidně si je tedy dopřejte třeba ke snídani.

Při opakovaných obtížích vyhledejte lékaře

Jakmile vás jednou začne pálit žáha, nemusíte hned panikařit. Tato situace je celkem běžná. Pokud se jedná jen o krátkou epizodu nebo vás tyto potíže provází z těhotenství, není třeba to urgentně konzultovat s lékařem. Jestli se ale pálení žáhy stává opakovanou částí vašeho života, neváhejte se na lékaře obrátit.

V krajních případech může být příčinou i brániční (hiátová) kýla, kdy část žaludku vyhřezne a umožní průchod jeho obsahu do jícnu. Lékař může doporučit gastroskopii nebo RTG vyšetření. Nejprve se obvykle využije působení předepsaných léků, pacient by měl dodržovat potřebná režimová opatření.

Zdroje:

Jak bojovat s pálením žáhy přírodní cestou | rady a tipy

Domů » Alternativní medicína

Pálení žáhy je způsobeno průnikem žaludečních šťáv a natrávené potravy z žaludku zpátky do jícnu. Vzhledem k tomu, že jícen není tak dobře chráněn jako žaludeční stěna, kyselina chlorovodíková může naleptávat a dráždit sliznici jícnu, což způsobuje pocity pálení, které mohou trvat několik minut nebo hodin.

V prvé řadě je vhodné upravit jídelníček. Důležité je jíst v menších porcích pravidelně několikrát denně.

Omezte příjem tučných a pikantních jídel, cibule, česneku a rajčat, vhodná není ani máta, čokoláda a čerstvé pečivo.

Nepijte příliš kofeinových, alkoholických, citrusových, perlivých a příliš teplých nápojů, které mohou zvyšovat kyselost v žaludku.

Pálení žáhy v těhotenství je způsobeno hormonálními změnami, které snižují napětí stěn trávicího traktu.To má za následek sníženou funkci svěrače mezi žaludkem a jícnem a pomalejší vyprazdňování žaludku.

Dalším důvodem pálení žáhy v těhotenství je zvětšující se děloha, která tlačí na žaludek a posouvá ho s postupujícím těhotenstvím stále výš. Pálení žáhy bývá proto nejhorší v posledních měsících těhotenství.

Jaké bylinky pomáhají proti pálení žáhy?

  • Zázvor – Při prvotních příznacích pálení žáhy si zkuste uvařit zázvorový čaj. Připravíte jej tak, že 1 lžičku oloupaného a nastrouhaného kořene zázvoru zalijete 250 ml vroucí vody a necháte jej 10 minut louhovat. Zázvor má protizánětlivý a léčivý účinek na trávicí trakt, působí jako první pomoc při pálení žáhy.
  • Meduňka lékařská a dobromysl obecná – Tyto bylinky napomáhají trávení, čímž pomáhají zastavit návrat kyselých žaludečních šťáv do jícnu.
  • Řebříček obecný – Čaj z řebříčku obecného zlepšuje trávení a odstraňuje pálení žáhy. Vrchovatou čajovou lžičku řebříčku zalijte 250 ml vroucí vody a nechte odstát. Poté přeceďte a pijte po doušcích, čaj užívejte ráno a večer.
  • Heřmánek pravý – Heřmánek pravý působí silně protizánětlivě v oblasti zažívacího traktu. Pomáhá také proti nevolnosti a plynatosti. Čaj připravíte přelitím 2 lžiček sušeného heřmánku 250 ml vroucí vody. Nechte jej 10 – 15 minut louhovat a poté přeceďte. Čaj užívejte 2 – 3x denně.
  • Puškvorec obecný – Čaj z oddenku puškvorce, který působí proti nechutenství, uklidňuje podrážděný a překyselený žaludek a podporuje trávení, se připravuje zastudena. Zarovnanou čajovou lžičku puškvorce zalijte na noc 250 ml vody. Ráno čaj trochu zahřejte a poté sceďte.
  • Smetanka lékařská – Smetanka lékařská neboli pampeliška pomáhá proti pálení žáhy a při žaludečních a trávicích problémech. Čaj připravíte přelitím 1 čajové lžičky sušeného kořene pampelišky 250 ml vroucí vody s následným 15minutovým vylouhováním. Čaj pijte 2x denně.
  • Kopretina řimbaba – Kopretina řimbaba má skvělé účinky proti migrénám, využijete ji však i proti pálení žáhy. Můžete ji užívat ve formě tinktury. Recept na tinkturu z kopretiny řimbaby naleznete zde: Jak vyzrát na migrénu přírodní cestou.

A jak bojovat s pálením žáhy pomocí přírodních surovin, které jistě naleznete doma?

  • Jablečný ocet – Jablečný ocet urychluje trávení. Zkuste si do jablečného octa naložit některé ze sušených bylinek, které působí proti pálení žáhy. Lahev s octem a bylinkami nechte stát asi 3 týdny na slunečném místě, poté jej přeceďte a nalijte do čisté lahve. Jako prevenci proti pálení žáhy užívejte 1 čajovou lžičku octa ráno nalačno. Skvěle tak podpoříte Vaše trávení.
  • Ovesné vločky – Ovesné vločky (zejména syrové) obsahují velké množství vlákniny, která urychluje proces trávení a omezuje tvorbu kyseliny způsobující pálení žáhy.
  • Ovoce a zelenina – Ovoce a zelenina dokáže zmírnit příznaky pálení žáhy díky svému obsahu vlákniny, která urychluje proces trávení. Pomáhá také neutralizovat žaludeční kyseliny. Zařaďte do svého jídelníčku více banánů, meruněk, vodního melounu, brambor, listové zeleniny, květáku, mrkve, celeru, petržele a brokolice.
  • Mezi další potraviny, které pomáhají proti pálení žáhy patří kurkuma, mandle, rýže, med a další.

Z éterických olejů pak proti pálení žáhy pomáhají zejména éterické oleje citron, mandarinka, pomeranč či kardamon. Vyzkoušejte přidat 3 – 5 kapek některého éterického oleje do vody v aromalampě. V těhotenství s aromaterapií začněte až od 2. trimestru.

  • Dobromysl obecnou, kopretinu řimbabu a puškvorec obecný neužívejte v těhotenství.
  • Užívání heřmánku v těhotenství se nedoporučuje, pokud jste alergička, alergie by se mohla přenést i na nenarozené dítě.
  • Řebříček obecný neužívejte dlouhodobě. V těhotenství jej užívejte jen v omezených dávkách.
  • Čaj ze smetanky lékařské můžete užívat v posledním trimestru těhotenství v maximálním množství 1 až 2 šálků denně.
  • Užití jednotlivých bylin doporučujeme konzultovat se svým ošetřujícím lékařem, obzvláště užíváte-li nějaké léky.

Varování

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.

Pálí vás žáha? Zkuste problém vyřešit pomocí vhodných potravin

11. dubna 2018 08:25 / Shutterstock

Pálením žáhy trpí asi 12 procent dospělých lidí a kdo to jednou zažil, ví, jak moc je tento problém nepříjemný. Často má pálení žáhy na svědomí jídlo, potýká se s ním i polovina těhotných žen. Existují ale potraviny, díky kterým s potížemi zatočíte raz dva.

Důvodů, proč člověka začne pálit žáha, je hned několik a ne vždy za to mohou stravovací návyky. Mezi nejčastější projevy pálení žáhy patří:

  • pocit pálení za hrudní kostí
  • nadměrné slinění
  • říhání
  • zpětný návrat kyselé šťávy do úst
  • obtížné a bolestivé polykání
  • nucení na zvracení (někdy trvá jen desítky minut, jindy celé hodiny)

Pálení žáhy doprovází mimo jiné i nepříjemná chuť v ústech a zápach z nich.

Příčiny pálení žáhy

Příčiny pálení žáhy mohou být fyziologické (normální) nebo patologické (abnormální). Mezi fyziologické příčiny pálení žáhy patří těhotenství, konzumace kořeněných a smažených jídel, obezita a špatný styl života.

Patologickou příčinou pálení žáhy může být infekce bakterií (Helicobacter pylori), oslabení jícnového svěrače, pooperační komplikace, hyperkalcémie (nadměrná hladina vápníku v krvi) a oslabení anti-refluxní bariéry jícnu.

Zaměřte se na svůj jídelníček. Vynechte ostrá jídla, pálivá a dráždivá. Omezte smažené, maso, grilované potraviny a sladkosti. Vhodné není ani čerstvé pečivo, tučná jídla, čokoláda, česnek, cibule, rajská jablíčka a citrusové plody.

Nepijte alkohol a omezte spotřebu kávy (vhodné jsou naopak potraviny s vysokým obsahem vlákniny, kukuřice, rýže, kefír, jogurt, kořenová zelenina, rostlinné oleje, mrkev, dýně nebo listová zelenina).

 Zkusit můžete i tento elixír, který vám vrátí rovnováhu.

Jak s pálením žáhy zatočit

Na pálení žáhy jsou v lékárně k dostání nejrůznější léky. Pokud ale do sebe nechcete rvát chemii, můžete se problém pokusit řešit i jinou cestou. Představíme vám 20 potravin, které dokáží od pálení žáhy ulevit.

Žvýkačka

Nejjednodušší věc, kterou můžete udělat, když začnete pociťovat pálení žáhy, je žvýkat žvýkačku. Žvýkačka zvyšuje produkci slin v ústech. Sliny jsou alkalické díky přítomnosti hydrogenuhličitanových iontů. Tyto hydrogenuhličitanové ionty reagují s kyselinou žaludku, což vede k její neutralizaci.

Jablečný ocet

Pomáhá urychlit trávení potravy. Produkce kyseliny se zvyšuje tak dlouho, dokud je jídlo v žaludku. Jakmile jídlo opustí žaludek a vstoupí do střeva, hladina kyseliny klesne a současně odezní i pálení žáhy. Navíc, jablečný ocet také pomáhá potlačit bolest spojenou s pálením žáhy.

Zázvor

Je důležitý ve dvou ohledech. Za prvé proto, že má vynikající antibakteriální a protizánětlivé účinky. Tímto způsobem přispívá ke zmírnění příznaků pálení žáhy, které jsou způsobené bakteriální infekcí (H. pylori). Za druhé zázvor také pomáhá potlačit bolesti spojené s pálením žáhy. 

Kurkuma

Kurkuma přispívá ke zmírnění příznaků pálení žáhy, a to ze dvou hlavních důvodů. Za prvé tím, že urychluje proces trávení. Za druhé kurkuma pomáhá obnovit sliznici jícnu, která se může poškodit při pálení žáhy. Tímto způsobem se zabrání dalšímu vývoji onemocnění.

Med

Med pomáhá zmírnit příznaky v důsledku celé řady důvodů. Za prvé zklidňuje bolest. Za druhé vytváří ochranný obal kolem sliznice jícnu a blokuje působení kyseliny. Za třetí urychluje regeneraci sliznice po poškození.

Aloe vera

Aloe neutralizuje kyselý obsah žaludku, snižuje tvorbu kyseliny, urychluje hojení a snižuje zánět a bolest spojenou s pálením žáhy.

Mandle

Jíst mandle je další přirozený způsob, jak vyléčit příznaky pálení žáhy. Mandle urychlují trávení a vysoký obsah tuku v mandlích neutralizuje žaludeční kyseliny. Jezte 10 – 20 mandlí denně a uvidíte, že příznaky pálení žáhy odezní.

Ovoce

Některé druhy ovoce lze použít k léčbě příznaků pálení žáhy. Jde například o kiwi, banány, vodní meloun a meruňky. Tyto plody jsou bohatým zdrojem vlákniny. Vláknina urychluje trávení potravy a díky tomu jídlo stráví méně času v žaludku. Za druhé pomáhají omezit vylučování žaludeční kyseliny.

Čerstvé šťávy

Pití čerstvé ovocné a zeleninové šťávy je účinný způsob, jak vyléčit příznaky pálení žáhy. Tyto šťávy pomáhají zředit kyselý obsah žaludku. Nicméně byste se měli vyhnout pití citrusových šťáv, které mohou situaci ještě více zkomplikovat.

Brambory

Brambory jsou bohatým zdrojem draslíku. Zvýšená koncentrace draslíku zvyšuje sílu kontrakce svalů dolního jícnového svěrače. Tímto způsobem brambory zabrání vracení kyseliny ze žaludku do jícnu.

Zelenina

Princip léčení příznaků pálení žáhy pomocí čerstvé zeleniny je stejný jako u ovoce. Zařaďte do svého jídelníčku více zelené listové zeleniny.

Hořčice

Smíchejte 1 lžičku hořčice s ½ sklenicí vody a roztok vypijte. Uvidíte, že za okamžik bolest odezní.

Lékořice

Lékořice pomáhá stimulovat produkci slin. Sliny jsou alkalické a pomáhají neutralizovat žaludeční kyseliny.

Celozrnné potraviny

Pokud máte problémy s pálením žáhy, upřednostňujte celozrnné potraviny. Jsou velmi bohaté na vlákninu. Vysoké množství vlákniny urychluje proces trávení a omezuje tvorbu kyseliny, která je hlavní příčinou pálení žáhy.

Skořice

Stačí přidat 1 lžičku skořice do sklenice vody a povařit po dobu 10 – 15 minut. Potom přidejte lžičku medu a pijte 2 až 3krát denně mezi jídly.

Ovesné vločky

Ovesné vločky jsou velmi bohaté na vlákninu, takže jde o další potravinu, která dokáže od pálení žáhy pomoci.

Bylinný čaj

Z bylinek vsaďte na kopretinu řimbabu v čaji nebo v kapkách. Dobrá je také máta. Udělejte si čaj do zásoby a v průběhu dne popíjejte. Až zázračné účinky má i bazalka.

Mléko

Mléko je osvědčený prostředek, který používaly už naše babičky. Stačí vypít hrnek mléka, které neutralizuje kyselinu v jícnu.

Zelí

Šťáva ze syrového zelí je známá neutralizací žaludečních kyselin (stačí jedna sklenice denně).

Trpíte pálením žáhy? Dejte si pozor na těchto pět mýtů

Refluxní choroba jícnu vzniká v důsledku gastroesofageálního refluxu, kdy se část kyselého obsahu žaludku dostává zpět do jícnu. Protože sliznice jícnu je odlišná od sliznice žaludku, není proti kyselému obsahu žaludku chráněna.

„Kyselý obsah ´rozežírá´ povrch jícnu a způsobuje zánět, který se projevuje jako pyróza neboli pálení žáhy. To je nepříjemný bolestivý pocit pálení za hrudní kostí,“ řekl iDNES.

cz lékař Ondřej Nývlt ze Světa zdraví a dodal, že kromě pálení žáhy se může objevit pocit kyselosti, zápach z úst, zvýšené slinění, říhání, bolest v nadbřišku, ale také kašel nebo dokonce chrapot, když dojde k podráždění hlasivek.

„Pokud je sliznice jícnu drážděna kyselým žaludečním obsahem dlouhodobě, může dojít k jejímu vážnému poškození. Sliznice drážděného úseku jícnu se mění a může vzniknout vřed nebo dokonce zhoubný nádor, varoval doktor Nývlt.

Jak zvládat pálení žáhy v těhotenství, najdete na Vitalion.cz

Pálení žáhy se často vyskytuje i v těhotenství, zejména ve třetím trimestru. Je to dáno vyšší hladinou hormonů, které způsobují ochabnutí svěrače jícnu. Rostoucí plod navíc tlačí žaludek vzhůru. Ale po porodu se většinou vše upraví samo.

Podle doktora Nývlta mezi další rizikové faktory refluxní choroby jícnu patří hektický životní styl (uspěchanost, stres), nedostatek přirozeného odpočinku po jídle (zvýšený pohyb s předklony bezprostředně po jídle nebo ulehnutí s přecpaným žaludkem), obezita (žaludek je tlačen vzhůru větším objemem tuku v břiše), kouření, mnoho léků, ale hlavně nepravidelné a nesprávné stravování (konzumace jídla za pochodu a ve spěchu, hltání, příliš velké porce) a konzumace nevhodných potravin.

Pálení žáhy dokáže vyvolat řada jídel a nápojů. Některé potraviny proto, že obsahují velké množství kyselin, jiné zvyšují produkci kyseliny v žaludku nebo uvolňují dolní jícnový svěrač, čímž umožňují kyselině uniknout do jícnu.

„Mezi nejznámější patří tučná, smažená a pálivá jídla, sladká a kynutá jídla, dále černá káva, alkohol a nápoje sycené kysličníkem uhličitým. Problémy mohou ale způsobit také koncentrované džusy, citrusy, cibule, česnek, čokoláda, rajčata či spíše rajčatové omáčky, máta nebo peprmintové cukrovinky,“ upozornil lékař.

Jelikož pálení žáhy je velmi častý problém, existuje kolem něj spousta mýtů a polopravd. Představujeme vám pět z nich.

Pálení žáhy můžete ignorovat

Vychutnali jste si dosytosti lahodný oběd a pálení žáhy po něm berete jako nevyhnutelnou daň za tento požitek? Jak uvedl praktický lékař Ríša Suk, pálení žáhy po konzumaci typických potravin, které tento jev vyvolávají, jako například přemíra tučných, smažených, kořeněných či kyselých jídel, není důvodem paniky.

Co pomohlo na pálení žáhy najdete na Vitalion.cz

„Pokud nás však tento problém provází spontánně a opakovaně, je rozhodně vhodné ihned navštívit ošetřujícího lékaře. Zvláště pokud samotné pálení provází chrapot či kašel,“ řekl Suk, který vysvětlil, že pálení žáhy může být projevem respiračních problémů, ale i příznakem spojeným s velmi vážnými problémy včetně chronického zánětu jícnu, který může vést až k rakovině jícnu.

Doktor Nývlt rovněž souhlasí s tím, že samotný ojedinělý výskyt refluxu nebývá nebezpečný.

„Úlevu většinou přinese zvýšená poloha horní poloviny těla nebo vypití sklenky vlažné vody. Pokud se obtíže dostavují opakovaně, je vhodné se poradit s lékařem,“ vysvětlil lékař Ondřej Nývlt, který jako prevenci doporučuje jíst častěji menší porce a nejíst velké porce před spaním.

Samozřejmě je třeba se v maximální míře vyhýbat potravinám, které pálení žáhy způsobují, a naopak je vhodné zařadit potraviny, které pálení žáhy zamezují či zmírňují, například ovesné vločky, zázvor (má protizánětlivý účinek na trávicí trakt), aloe vera, zelenina (především květák, brokolice, chřest, kořenová zelenina) nebo zeleninový salát, banány a melouny (mají zásadité pH), nejvhodnější přílohy při pálení žáhy jsou rýže a kuskus.

„Je také možné užívat vhodné doplňky stravy, samostatně nebo jako součást celkové léčby,“ dodal doktor Nývlt.

Mléko a máta pomůžou zklidnit podrážděný žaludek

Sklenice mléka před spaním se často doporučuje lidem, kteří trpí pálením žáhy. Mléko sice někdy může krátkodobě způsobit úlevu tím, že neutralizuje žaludeční kyseliny, ale vápník obsažený v mléce nakonec donutí žaludek vyprodukovat ještě více kyseliny. Sklenice mléka tak ve skutečnosti ještě zhorší původní problém.

Dalším prostředkem na pálení žáhy z kategorie lidové medicíny je máta. Bohužel i ta namísto zklidnění žaludku způsobuje jen další gastrointestinální problémy.

Jakmile jednou začnete užívat léky, budete je brát doživotně

Existuje několik účinných léků, které mohou pomoci lidem zvládnout refluxní chorobu jícnu od antacidů po inhibitory protonové pumpy. Jakmile pacient objeví něco, co mu dovolí v noci klidně spát nebo si vychutnat hutná jídla bez následného pálení žáhy, může vzniknout pokušení brát takové léky po celý život. Většina pacientů se totiž obává, že po vysazení léků se příznaky vrátí.

Zatímco někteří pacienti zažívají pálení žáhy kvůli refluxní chorobě jícnu denně a léky tedy potřebují užívat pravidelně, většina lidí trpí těmito problémy jen příležitostně.

V tomto případě není nutné zbytečně utrácet peníze za léky a zvyšovat riziko vedlejších účinků, které narůstá při dlouhodobém užívání těchto léků.

Pro většinu lidí postačí zobnout si pilulku, jen když se objeví problémy, nebo předtím, než se pustí do velkého oběda.

Pokud trpíte pálením žáhy, musíte se vzdát kávy

Ve světě těch, co trpí refluxní chorobou jícnu, má káva velmi špatnou reputaci a téměř všem pacientům je doporučováno, aby ji spolu s alkoholem nebo pomerančovým džusem ze svého jídelníčku vyloučili. Nicméně spojitost mezi pitím kávy a refluxní chorobou jícnu nebyla nikdy vědecky prokázána.

Je pravda, že káva může u některých jedinců vyvolat pálení žáhy, netýká se to však zdaleka všech lidí trpících refluxní chorobou jícnu. Pokud po vypití hrnku kávy pocítíte pálení žáhy, pak je jistě rozumné její konzumaci omezit, ale pokud u vás káva, víno nebo džus žádné podobné příznaky nevyvolává, není důvod tyto nápoje zcela zavrhnout.

Pálivá jídla jsou zakázána

Pojem pálení žáhy si většina lidí spojí se stravou, která je taková nemastná, neslaná, prostě málo pikantní. Pálivé pokrmy však stejně jako výše zmíněná káva nemusí mít negativní vliv na každého pacienta s refluxní chorobou jícnu. 

Studie odborníků ze Stanfordu dokonce ukázala, že samotné vynechání „spouštěčů“ pálení žáhy, jako jsou ostrá jídla nebo čokoláda, nemělo na refluxní chorobu jícnu nebo s ní spojené příznaky žádný vliv. Jediná věc, která opravdu fungovala pro tyto pacienty, byla změna životního stylu, úbytek váhy nebo spaní s podloženou hlavou.

Také doktor Nývlt pacientům s refluxem doporučuje snížit váhu (obézní lidé trpí pálením žáhy a refluxem třikrát častěji), nosit volnější oblečení (příliš těsné upnutí v oblasti trupu může způsobit reflux a pálení žáhy), a používat vyšší polštář (hlava ve zvýšené poloze).

„Při dodržování výše uvedených zásad často nebývá nutné se zcela vyhnout oblíbené kávě po lehkém obědě, či si čas od času dopřát pikantnější pokrm. Vše záleží na míře, s jakou potraviny a nápoje konzumujeme. Náš organismus nám dá velice snadno najevo, že už jsme příslušnou míru překročili,“ uzavřel lékař Ondřej Nývlt.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector