Oxid siřičitý působí dráždivě zejména na horní cesty dýchací, dostavuje se kašel, v těžších případech může vzniknout až edém plic. Menší koncentrace vyvolávají záněty průdušek a astma.
Oxid siřičitý snižuje ventilační kapacitu plic, zvyšuje odpor dýchacích cest a vyvolává symptomy v podobě krácení dechu a sípání. Uvedené účinky jsou zvyšovány fyzickou námahou, která zvyšuje respirační objem a tím i množství oxidu siřičitého v respiračním traktu (WHO 2005).
Je oxid siřičitý nejúčinnější?
Oxid siřičitý je nejúčinnější, je-li přidán ve správný okamžik a v optimálním množství, které negativně neovlivní kvalitu vína.
Co hraje oxid siřičitý při výrobě vína?
Díky svým vlastnostem hraje oxid siřičitý ( SO2) při výrobě vína důležitou roli. Má jednak antibakteriální účinky – omezuje růst patogenních mléčných, jablečných a octových bakterií, které svými metabolity „kazí“ víno, a také divokých a vinných kvasinek.
Proč se oxid siřičitý ocitl ve středu pozornosti?
Používání oxidu siřičitého se ocitlo ve středu pozornosti nejen kvůli možnému dopadu na zdraví, ale i proto, že sílí tlak na výrobu vín jen s minimálními zásahy. I přesto, že je SO2 jedovatý a vysoce dráždivý plyn, je ve vinařství nejdéle používaným konzervantem.
Na co má vliv oxid siřičitý?
Používá se jako konzervant, antioxidant a prostředek proti hnědnutí do vína, kukuřičného sirupu, želé, sušeného ovoce, džusů, nealkoholických ovocných nápojů, pečiva, octa, výrobků z brambor, koření a polévek. Přidává se také při výrobě džemů a marmelád.
Jak se dostává oxid siřičitý do ovzduší?
Ve vlhkém vzduchu se tvoří kyselina sírová ve formě aerosolu, často spolu s dalšími škodlivinami v kapičkách či tuhých částečkách se širokým spektrem velikostí. Většina kyseliny sírové přítomné v ovzduší vzniká z oxidu siřičitého emitovaného při spalování.
Co ovlivňuje oxid siřičitý v ovzduší?
V ovzduší, zejména na povrchu částic v přítomnosti kovových katalyzátorů, podléhá oxidaci na oxid sírový, kyselinu sírovou a sulfáty, tvořící hlavní podíl kyselé složky pevného a kapalného aerosolu. Z ovzduší je oxid sírový a produkty jeho oxidace odstraňován mokrou a suchou depozicí.
Jak vznika oxid siřičitý?
K této výrobě se připravuje buď spalováním síry nebo pražením pyritu a poté se oxiduje na oxid sírový, jehož rozpouštěním ve vodě vzniká kyselina sírová.
V čem spočívá jedovatost oxidu uhelnatého pro člověka?
Oxid uhelnatý je značně jedovatý; jeho jedovatost je způsobena silnou afinitou k hemoglobinu (krevnímu barvivu), s nímž vytváří karboxyhemoglobin (COHb), čímž znemožňuje přenos kyslíku v podobě oxyhemoglobinu z plic do tkání.
Proč se síří víno?
Síření je jeden z nejstarších způsobů konzervace vína. Oxid siřičitý (SO2) má hlavní význam v tom, že odebírá kyslík a zároveň drží přirozenou vůni. To také dokazuje, že se vlastně doposud nepodařilo oxid siřičitý ve víně nahradit žádnou jinou látkou i když se o to mnoho badatelů pokoušelo.
V čem jsou siřičitany?
zmrazená těsta, kukuřičný sirup, rosoly), do 60 mg/kg (čerství garnáti, nakládaná zelenina v nálevu, čerstvé houby), do 100 mg/kg (např. sušené brambory, vinný ocet). Nejvyšší koncentrace siřičitanů (až 1000 mg/kg) jsou v sušeném ovoci, vínu, ovocných šťávách (např. citron, limeta, hrozno).
Co nazev oxidu?
Binární (dvouprvkové) sloučeniny kyslíku s dalším prvkem se nazývají oxidy. Dříve se používal název kysličník.
Oxidy.
Oxidační číslo prvku M | Obecný vzorec | Příklad |
---|---|---|
II+ | MII+OII- | MgO oxid hořečnatý |
III+ | MIII+2OII-3 | B2O3 oxid boritý |
IV+ | MIV+OII-2 | SiO2 oxid křemičitý |
V+ | MV+2OII-5 | As2O5 oxid arseničný |
Jak vznikají oxidy?
Oxidy mohou vznikat buď prudkou oxidací (hořením) za přítomnosti kyslíku anebo pozvolnou oxidací jiným způsobem, zejména kyslíkem atmosférickým anebo kyslíkem obsaženým v některých látkách (oxidačních činidlech), a při dalších chemických reakcích. Kyslík má v oxidech oxidační číslo −II.