Ovocné džusy: Víte, co pijete?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.Děkujeme za pochopení.

Ovocné džusy: Víte, co pijete? Na výsledky „dtestu“ už nereflektuji. Kdo nezaplatí dopadne špatně. Příkladem může být aféra Daylong zhruba zpřed dvou let.
Ovocné džusy: Víte, co pijete?
Ovocné džusy: Víte, co pijete? Rauch je dzus s podielom 120%, 140% a ked sa nasere aj s 300% podielom pomarančovaj šťavy.
Ovocné džusy: Víte, co pijete? Vitamin C nitrozilne pro kazdeho. Kazdy den.
Ovocné džusy: Víte, co pijete?
Ovocné džusy: Víte, co pijete? U levnějších džusů, resp. stejně balených nektarů nebo ovocných nápojů se to s cukrem nebo třeba barvivy dost přehání. Musí ale zamaskovat to, že mají málo ovocné složky. Problém je v tom, že u Coca-Coly víte, co pijete (minimálně je dobře známé, že není zdravá), ale u těchto „džusů“ mají někteří lidé mylný dojem, že pijí něco zdravého. Ono i s těmi vitamíny v drahých džusech to není žádná sláva.
Ovocné džusy: Víte, co pijete? Já jsem neměl na mysli nektary či ovocné nápoje, ale 100% džusy, o kterých je článek!
Ovocné džusy: Víte, co pijete?
No…ja bych tem etiketam zas az tolik neveril…Tuhle jsem si koupil konzervu Franz Josef a uvnitr byl tunak!
Si cakal Franza? Sak by bol po zaruke.
To je v pořádku, Jeho císařská milost byla spíš taková studená ryba.
opravdu bezvadný, před očima vylisovaný džus jsem zažil v Turecku
Je zajímavé, že v dnešní době, kde na každém rohu je freshbar jste to ještě nezažil ani v ČR. Kde žijete?
tolik peněz nemám abych tam mohl chodit
Tam to spis nelisujou ale drtej a odstredej – velky rozdil.
A byly do testu zahrnuty take za studena lisovane dzusy z cerstvych pomerancu? Protoze zrovna tam je cena ospravedlnitelna (ve srovnani s naredenym koncentratem) a chut takze zcela jinde.
Když mám chuť na pomerančový džus, tak si buď koupím čerstvý vymačkaný z pomerančů, nebo si ho vymačkám sám. Tyhle džusy z koncentrátů jsou proti tomu hnus.
Počítám, že schytáte nějaký ten minus, ale je zcela jasné, že fresh je minimálně přirozeně chutnější, i když každému může chutnat něco jiného, než když je z čerstvé šťávy vyroben koncentrát, který pak nějakou dobu čeká a cestuje, aby byl opět doplněn vodou…
…pak zabalen a opět cestuje k zákazníkovi.
Ale jeste se daj varianty od Ugo (Kofola) – to je prakticky fresh, jen je tam „neco“ pridanyho, aby to vydrzelo tech par tydnu. O neco horsi ale porad o level vys nad Rauchem je Kauflandi presovanej dzus (v zahranici je takovych vyrobku vic)… Kazdopadne, kdo je linej si delat fresh, Ugo je dobra volba a Kaufland taky uplne neurazi…
Podstatne u dzusu je, z kolikateho lisu jsou. Muzete mit klidne stoprocentni dzus bez pridaneho cokru, ale pokud je to spis lis ze slupek, bude hnusnej tak jako tak. A to je prave pripad tech levnych dzusu kolem dvacky.
no hlavně u těch levných džusů jsem si třeba v případě „pomerančového“ téměř vždy jist, že je tam část mandarinek. Nebo minimálně je to nějaká prapodivná odrůda.
Fakt nechapu, proc ty minusy. Urazila jsem snad konzumenty levnych dzusu?
Ze slupek vylisujete spíš uhlovodíky, než šťávu pro džus. Váš příspěvek je totální blábol.
Existují studie, které naopak nadměrnou konzumaci vitamínu C velmi podporují. V podstatě se tam uvádí, že když tělo dózujete velkými dávkami, tak se ho tam nakonec dostane víc, než kdybyste jedli jen ty doporučené.
Zase jsem se setkal s názorem, že nadměrný vitamín C tělo pouze vyloučí. Navíc ho pak bude ve stejné míře vylučovat i po snížení příjmu, a to už by byl problém.
Ano, až na to, že žádná z těchto „studií“ není pravá, v horších případech jsou to úplné výmysly, v lepších to nejsou dvojitě slepé studie, tak jako je tomu u regulérních studií, kterých protistrana dělala několik.
Dela se to uz bezne pri operacich, leci se tim rak, prukopnik si daval leta do zily denne gramy..
Pomerančový džus je jen „skvělý“ způsob jak do sebe dostat hromadu jednoduchých cukrů Příroda věděla, proč pomeranč opatřit dužinou, tak se nepokoušejte ji podvádět a pít z pomerančů jenom šťávu No zkuste sníst na posezení pomeranče odpovídající třeba jenom půl litru džusu Na 1l džusu potřebujete cca 2,5 kg pomerančů
Oni i v duzine jsou latky, ktere vstrebavani cukru omezuji. Ale kdyz je vedro a clovek ma zizen, tam kilo pomerancu padne jako nic 🙂 Tam vidim nejvetsi opruz s loupanim
Normálně se stravující člověk nepotřeuje pumpovat do těla vitamín C. Ostatně přebytek stejně vyčůrá.Piji šťávu buď kupovaného 100% džusu (šidit se tu nesm) a nebo si je vymačkávám sám na mašině. Jednoduché a laciné. Chuť je stejná jako z inzerovaných vymačkaných pomerančů..Imitace nepiji. U silnice č19 je hromada pomerančů do výše 3-4 metrů. Vyberu si sám.
co se myslí tím „normálně se stravující“? Protože už komunisti věděli že normálně stravující se čech toho vitamínu C dost nemá a proto se vymýšlely a propagovaly věci jako celaskon…
Každopádně tady to vyznívá jako varování před překročením jakési maximální dávky vitaminu C, jako u toho cukru. Ano, lidé, kteří jsou na toto senzitivní, mohou mít při výrazném překročení doporučené dávky vitaminu C třeba vyrážku, ale zdravému člověku nic nehrozí, ani kdyby tu DDD překročil třeba stokrát. Většina zkrátka jen prostě projde zase jen ven…
Pane kolego, za komunistů jsme viděli pomeranče třikrát do roka a kiwi jednou za dekádu. Takže oni museli propagovat zelí a celaskon, protože z toho, co se k jídlu sehnat dalo, se vyvážený jídelníček sestavoval opravdu složitě. Dnes je to trochu o něčem jiném a i s omezeným rozpočtem se při troše snahy dá jíst tak, že žádné celaskony fakt nepotřebujeme…
Byly jiné stropy na denní příděl tohoto vitaminu. 85mg je děsivě málo, ačkoli je to množství, které se dá získat schroupnutím 200g ZELÍ.
zadny krabicovy dzus, opakuji ZADNY, na ceskym trhu nechutna stejne jako stava z vylisovanych pomerancu… a to tak ze ani smykem. Jedine co je takrka totozne je Ugo, coz je v podstate taky fresh (s primhourenim oka). O neco mene se tomu blizi nektere drazsi dzusy v lahvich – a po peclivem osobnim pruzkumu trhu, je dle meho na tom nejlepe Kauflandi privatka (momentalne za 39 Kc L pomerancova verze).
Vymačkané pomeranče (džus) v Čechách?To snad ne? Žiji mnoho let na Floridě.Vzpomínám na dovolené kolem 2010 pomerančévý džus jsem sehnal nějakí německý.. nebyl až tak zlý.Tyhle 100% imitace nemusím ať jsou z koncentrátu nebo ne, jsou možná fajn ale zpravidla nabitá cukrem.
Tak jste se nám pochlubil a teď si běžte přečíst článek, ať neplácáte hlouposti:“Nejen ty dražší, ale i ty levnější byly poctivé. Tedy neředěné ani nedoslazované.“
Tak o Vávrovi se ví, že je mentálně zaostalej, takže se nejde divit, že nepochopí článek.
On ten článek ani nečetl, nemůže zbytečně ztrácet čas, jelikož nám musí vyklopit kde žije, kde byl v r. 2010 na dovolený a jak si sám vybírá pomeranče u silnice na Floridě.
Na Floridě! No já padám, taková vzácná návštěva na idnes!
Ale ne, je tu pečenej vařenej a v každým příspěvku zdůrazňuje, kde žije. Prostě povahově má do američana o hodně dál, než třeba vy.
Uz som sa zlakol, ze nenapisete, ze ste z JUESEJ
No já tedy nevím, ale vymačkaný džus je spíš národním nápojem Mexičanů. A stojí tam méně než ty naše 100 % krabicáky.
9 gramů? To je toho, ovocný jogurt jich má 13.
Mně chutná nejvíc Rauch a Pfanner a občas koupím i Toma pomerančový, ale u něj mám problém, že moje tělo promění v továrnu na bioplyn.

Džusy nebo ovocné šťávy? Tajemství krabic odhaleno

Džusy nebo ovocné šťávy?

Zdroj: red

Komerční sdělení – Každý z nás čas od času vloží do nákupního košíku krabici džusu. Máme své oblíbené značky a příchutě, ale opravdu víme, co se v neprůhledném obale ukrývá? Jak hodně ovoce obsahuje naše oblíbená ovocná šťáva?

Nechtěli jsme čerpat neověřené informace na internetu, a tak jsme oslovili výrobce zmíněných nápojů, kteří by nám výrobu ukázali a poskytli nám informace o výrobě ovocných šťáv přímo u zdroje.

Ochotně nám odpověděli z moravské společnosti LINEA NIVNICE a.s., která je posledním domácím výrobcem ovocných šťáv, sirupů a přesnídávek, které znáte pod značkou HELLO.

Už přes 70 let zpracovávají na Nivnickém dvoře ovoce a jestli to někdo v České republice umí dobře, tak jsou to právě Nivničtí.

Budete mít zájem:  Komplexní regionální bolestivý syndrom (crps) – příznaky, příčiny a léčba

Všeobjímající název „džus“

Pro ovocné šťávy se u nás všeobecně zažil název „džus“ z anglického „juice“ – šťáva. Jak se v nich ale zorientovat? Pro spotřebitele není jednoduché vyznat se v regálech obchodů s ovocnými nápoji, když všechny mají na svých obalech působivě ztvárněné ovoce. Marketingový ředitel Ing. Petr Ambros nám exklusivně pro naše čtenáře přiblížil výrobní postupy. 

100% ovocná šťáva

Základem je ovoce, ze kterého se lisováním vyrobí 100% ovocná šťáva. Tato šťáva má podíl ovocné složky 100%. Technologicky se rozlišují dva druhy ovocných šťáv – přímá ovocná šťáva (ne z koncentrátu) a ovocná šťáva vyrobená z koncentrátu. Tato skutečnost musí být uvedena na obale výrobku. 

Přímou ovocnou šťávu si můžete připravit doma. Pokud vložíte očištěné ovoce do lisu či odšťavňovače a vylisujete je, dostanete „mošt“ anebo také moderně „fresh“, pokud použijete dřeňové ovoce (meruňky, hrušky, broskve apod.) a rozmixujete v mixéru, získáte „smoothie“.

Máte-li doma čerstvé kvalitní ovoce, pak je tato ovocná šťáva skutečně to nejlepší a nejčerstvější, co můžete v dané produktové kategorii ochutnat. Je třeba se připravit na vyšší cenu a velmi krátkou trvanlivost. Někdy je možné tyto výrobky koupit také v restauracích, na trzích a v některých obchodech. LINEA NIVNICE a.s.

dodává na trh například HELLO 100% jablečnou šťávu čerstvě vylisovanou. 

Ovocné džusy: Víte, co pijete? Džusy nebo ovocné šťávy? Zdroj: red
Nemáte odšťavňovač? Nemáte po ruce krásné šťavnaté ovoce? Nebo prostě jen nemáte čas zabývat se tlačením šťávy z ovoce? A přesto byste si rádi dali sklenku vychlazeného džusu? Pak je zřejmé, že sáhnete po krabici nebo lahvi se 100% ovocnou šťávou z koncentrátu. Co je to vlastně ovocný koncentrát? Někoho ten pojem přímo děsí, ale není to vůbec nic špatného. Je to zahuštěná ovocná šťáva, kterou získáváme odstraněním podílu vody -většinou odpařením. Hustý koncentrát se pasteruje, ale je přirozeně natolik sladký, že sám sebe konzervuje, takže se nemusíte obávat přidávání žádných konzervačních látek. Ovocné koncentráty si výrobci po celém světě takto vyrábějí v době sklizně ovoce a používají je pak k výrobě nápojů mimo sezónu. Délkou skladování sice výrobek ztrácí část vitamínů, ale chuť ovocné šťávy zůstává zachovaná. Výrobci nesmí 100% ovocné šťávy nijak konzervovat ani do nich přidávat žádné barvící složky či aromata. Tyto výrobky jsou oblíbené pro jejich dostupnost, kvalitu a velmi dobrou chuť. 

Kolik vody ze 100% ovocné šťávy při výrobě koncentrátu odpaříme, tolik jí do koncentrátu při výrobě 100% ovocné šťávy zase zpět vrátíme. Na chuti a kvalitě se zmíněný postup nijak výrazně neprojeví. 

Na trhu najdete nejčastěji 100% ovocné šťávy jablečné nebo pomerančové. LINEA NIVNICE dováží pomerančový koncentrát z Brazílie. Zralé pomeranče několika odrůd (např. Naval) se zbaví kůry v extraktorech a vzápětí se lisuje šťáva. Následně se zbaví podílu vody odpařením.

Zahuštěním, které probíhá ve vakuu při teplotě 60°C, se sníží objem šťávy 5 – 6x a následně se dopraví k nám do Nivnice. V žádném případě ve výsledku nejde o vysušený prášek, ovocný koncentrát připomíná spíše hustý sirup.

Podobný výrobní postup probíhá také u jablek s tím rozdílem, že jablka jsou domácí ovoce a výrobce si je sám vykupuje v Čechách, na Moravě a na Slovensku a přímo v Nivnici je třídí, umývá a lisuje ve vlastní lisovně.

Zde se také vyrábí a uchovává jablečný koncentrát, který se po celý rok postupně používá k výrobě ovocných šťáv, sirupů i nápojů HELLO.

Ovocné džusy: Víte, co pijete? Džusy nebo ovocné šťávy? Zdroj: red

Ovocné nektary 

Ovocná šťáva z některého druhu ovoce je ale příliš kyselá (např. černý rybíz) nebo má příliš hustou konzistenci (např. banán), proto jsou tyto druhy nabízeny spotřebitelům jako ovocné nektary. Jednoduše je přisladíme nebo naředíme tak, aby dobře chutnaly a byly tekuté.

Ovocný podíl u nektarů je legislativně stanoven a musí ho dodržovat všichni výrobci – podle druhu ovoce je to minimálně 25 – 50 %. Ovocné nektary tedy mohou obsahovat vodu, přidaný cukr nebo přírodní sladidla (med). Všechny použité složky musí být uvedeny na obale.

Ani nektary ale nesmí obsahovat žádné barvící složky a konzervační látky. 

Náš HELLO hruškový nektar nebo HELLO broskvový nektar má 50% ovocný podíl a oba chutnají opravdu výborně. Podobně i jahodový, meruňkový nebo banánový s vlákninou, které mají 40% ovocný podíl. Náš region má silnou ovocnářskou tradici a tady na Moravě stále ještě umíme vyrábět poctivé a dobré džusy. 

Ovocné nápoje – zde je dovoleno vše, co chutná

Tyto výrobky obsahují kromě ovocné šťávy (podíl menší než 25%) také vodu nebo minerální vodu, ovocná aromata, cukr, regulátory kyselosti, konzervanty atp. Mohou být nabízeny jako nesycené i sycené CO2 (s přídavkem oxidu uhličitého). Všechny použité složky musí být uvedeny na obale včetně obsahu ovocného podílu. 

Limonády nejsou džusy!

Limonády jsou obvykle nápoje sycené CO2 a obsahují buď jen velmi malý podíl ovocné složky, anebo dokonce nemusí obsahovat vůbec žádnou! Chuť ovoce tam obstarává cukr s aromaty a barvivy a trvanlivost zajistí konzervační látky. Takové výrobky jsou sice levné, ale s ovocem toho mají málo společného. Limonádu si s ovocným džusem dozajista nespletete. 

Při nákupu džusů se vyplatí najít na obale číslovku s procentním podílem ovocné složky, ti zvídavější hledají nejspolehlivější informace v odstavci „Složení“.  Někdy se nám chce zvolat: „Lidé čtěte, ať víte, co pijete!“

Ovocné džusy: Víte, co pijete? Džusy nebo ovocné šťávy? Zdroj: red

Velkým trendem je koupit kvalitní 100% ovocnou šťávu nebo nektar a připravit si z něj „lehčí“ nápoj naředěním s vodou nebo sodovkou. Zkuste třeba poměr 1:1 anebo si vylaďte chuť podle svého.

Vybírejte srdcem!

256 kWh/m²/rok)“,“price“:“9 500 000 Kč „,“imgUrl“:“//g.denik.cz/images/realcity/default_rc.png“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-domu-chynava-ke-hristi-4025060″},{„serverId“:1,“heading“:“Prodej domu“,“locality“:“Ostrava, V Korunce“,“information“:“osobní vlastnictví, cihlová konstrukce, umístění v klidné části obce, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)“,“price“:“4 390 000 Kč „,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_60664060c9d573.86335158.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-domu-ostrava-v-korunce-4025059″},{„serverId“:1,“heading“:“Pronájem bytu 2+kk“,“locality“:“Slaný, Šultysova“,“information“:“osobní vlastnictví, cihlová konstrukce, 1. patro, umístění v centru, energetická třída B (43-82 kWh/m²/rok)“,“price“:“9 800 Kč /měs.“,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_60664033a46b81.99824534.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/pronajem-bytu-2-kk-slany-sultysova-4025058″},{„serverId“:1,“heading“:“Pronájem bytu 1+1″,“locality“:“Olomouc, Járy da Cimrmana“,“information“:“osobní vlastnictví, cihlová konstrukce, přízemí, umístění v klidné části obce, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)“,“price“:“3 500 Kč /měs.“,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_60663ff40646b1.20850398.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/pronajem-bytu-1-1-olomouc-jary-da-cimrmana-4025056″},{„serverId“:1,“heading“:“Pronájem bytu 2+kk“,“locality“:“Prostějov, Werichova“,“information“:“osobní vlastnictví, cihlová konstrukce, 3. patro, umístění v klidné části obce, energetická třída B (43-82 kWh/m²/rok)“,“price“:“12 500 Kč /měs.“,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_60663ed385d264.28169875.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/pronajem-bytu-2-kk-prostejov-werichova-4025054″},{„serverId“:1,“heading“:“Prodej domu“,“locality“:“Kroměříž“,“information“:“osobní vlastnictví, cihlová konstrukce, umístění v centru, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)“,“price“:“informace v RK“,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_60663ebd11f351.44217934.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-domu-kromeriz-4025053″},{„serverId“:1,“heading“:“Prodej bytu 4+kk“,“locality“:“Praha 6, Nevanova“,“information“:“osobní vlastnictví, panelová konstrukce, 3. patro, umístění na panelovém sídlišti, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)“,“price“:“6 690 000 Kč „,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_60663e89b696a2.80467240.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-bytu-4-kk-praha-6-nevanova-4025052″},{„serverId“:1,“heading“:“Prodej domu“,“locality“:“Olomouc, Ctiradova“,“information“:“osobní vlastnictví, cihlová konstrukce, umístění v centru, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)“,“price“:“3 790 000 Kč „,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_60663e7b8fb440.10739611.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-domu-olomouc-ctiradova-4025051″},{„serverId“:1,“heading“:“Prodej bytu 3+kk“,“locality“:“Lysá nad Labem, Okružní“,“information“:“osobní vlastnictví, panelová konstrukce, 3. patro, umístění na panelovém sídlišti, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)“,“price“:“3 900 000 Kč „,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_60663e747414e2.44113848.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-bytu-3-kk-lysa-nad-labem-okruzni-4025050″}]}>

Džusy – víte, co pijete?: healthandbeauty.cz

DŽUSY – VÍTE, CO PIJETE?

Patří k nejoblíbenějším nealkoholickým nápojům a v mnoha ohledech přispívají k našemu zdraví. Jsou bohaté na vitaminy, minerály i antioxidanty. Záleží ovšem, v jakém stavu je konzumujeme. Pozor si dejte zejména na uměle slazené džusy.

Ovocné džusy: Víte, co pijete?Co je džus?Jde o tekutinu připravenou vymačkáním ovoce nebo zeleniny, při kterém se získává jejich šťáva. Dodává se i ve formě koncentrátu a ředí se pak do původní hustoty vodou. Často tak dochází k nepatrné degradaci chuti. Džusy z čerstvého ovoce nebo zeleniny, které neprošly dehydratací, jsou chutnější a také dražší. Většinou se prodávají 100%, které by měly dosahovat stejného poměru obsažených látek jako původní šťáva, k dostání jsou ale i levnější a řidší varianty (tzv. nektary).

Jak pít džusKaždé ráno si udělejte sklenici ovocné šťávy. V průběhu času nahrazujte ovoce s vysokým glykemickým indexem (GI) za to s nízkým a také postupně kombinujte ovoce se zeleninou. Do ovocných šťáv také můžete přidat čistou filtrovanou vodu, aby byly méně sladké, ale stále dobře chutnající.

Proč si dělat ovocné šťávy?Někdo může namítnout, že bohatě stačí jíst ovoce a zeleninu v syrovém stavu. 
Ano, to je sice možné, ale odšťavňování je mnohem zdravější.

  • Nesníme najednou tolik ovoce a zeleniny, kolik vypijeme v rozmačkaném stavu.
  • Navíc tělo snadněji absorbuje všechny živiny, a ulevujeme tak trávicímu systému.
  • Dochází k rychlejšímu posílení imunitního systému a odstranění toxinů z těla.
  • Pasterizované džusy, někdy prodávané i pod označením ´100% ovocné šťávy´, mají až o 35 % vyšší obsah cukru než skutečně čerstvé ovocné šťávy a často obsahují méně vitaminů nebo nežádoucí přísady.

STUDIEStudie provedená na 1 836 Američanech, kteří byli sledováni po dobu sedmi let, prokázala, že konzumace ovocných a zeleninových šťáv alespoň třikrát týdně, v porovnání s konzumací jednou či dvakrát týdně, snižuje riziko Alzheimerovy choroby.

Budete mít zájem:  Český česnek již koupíte na farmářských trzích

Účinky čerstvých šťáv na rakovinu a kardiovaskulární nemociI když je všeobecně přijímáno, že ovoce a zelenina snižují riziko rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění, role čistých ovocných a zeleninových šťáv je často podceňována.

Nedávný průzkum zjistil, že ochranné výhody ovoce a zeleniny mohou souviset mnohem více s obsahem antioxidantů než s obsahem vlákniny, která je přítomna pouze v celém ovoci a zelenině.

Průzkum rovněž odhalil pozitivní důkazy o tom, že čerstvé ovocné a zeleninové šťávy mohou pomáhat proti rakovině, a ještě další důkazy o tom, že mohou snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění.

STUDIEVe studii u pacientů s rakovinou prsu, kteří konzumovali zeleninové šťávy, bylo zjištěno, že měli třikrát vyšší hladinu karotenoidů než ti, kteří jedli syrovou nebo vařenou zeleninu, což potvrzuje předchozí zjištění, že forma potravin ovlivňuje příjem živin.

Další studie prokázaly, že čerstvě vymačkaná pomerančová šťáva snižuje riziko leukémie u dětí. To vedlo autory k závěru, že by mohla pomoci v prevenci chemoterapie mléčné žlázy, jater a rakoviny tlustého střeva, a to díky vysokému obsahu antioxidačních flavo-noidů, jako je hesperidin. Grapefruitový džus zase obsahuje hořký naringin, další flavonoid, který může mít protirakovinné účinky.

Ovocné džusy: Víte, co pijete?Vsaďte na zeleninové šťávyZelené zeleninové šťávy jsou kromě vitaminů bohaté na chlorofyl a bílkoviny. Zvyšují alkalinitu (bazické látky rozpuštěné ve vodě, zabraňující náhlým změnám pH) a hydratují tělo. Nápoj je možné obohatit o řasu chlorellu, která obsahuje širokou škálu minerálů, vitaminů, aminokyselin, chlorofyl a antioxidanty a má výborné detoxikační účinky.

Vyhněte se slazeným džusůmPodle posledních studií už konzumace jednoho či dvou sladkých nápojů denně, mezi které patří i ovocné džusy, a to i bez přidaného cukru, zvyšuje riziko obezity. Výzkum se zaměřil především na předškolní děti a přinesl zajímavá zjištění.

Ukázal, že 3- a 4leté děti, které pily jeden až dva sladké nápoje denně, byly do roka vystaveny až dvojnásobnému riziku obezity než ty, které ovocné džusy nepily. Celkem studoval během čtyř týdnů účinky u více než 10 tisíc dětí, které byly rozděleny do tří skupin.

V první skupině byly děti s normální váhou až mírnou podváhou, ve druhé děti, kterým hrozila nadváha, a ve třetí byly děti s nadváhou. Studie odhalila souvislost mezi sladkými nápoji a nadváhou u všech tří váhových kategorií, nicméně statistiky nebyly tak významné pro děti, které spadaly do první kategorie.

Nutriční specialisté se proto shodují, že je lepší jíst čerstvé ovoce než konzumovat ovocné šťávy.

  • Porovnání 350 ml Coca Coly a jablkového džusu:
  • Coca Cola: 140 cal a 40 g cukru (10 čajových lžiček)
  • Jablkový džus: 165 cal a 39 g cukru (9,8 čajových lžiček)

Nebezpečná fruktózaVe 1/4 litru pomerančového džusu je asi 8 čajových lžiček cukru, z toho téměř polovinu tvoří fruktóza.

Lidé vynalezli technologii přípravy ovocného cukru fruktózy z kukuřičného škrobu, což je levnější než výroba cukru z řepy nebo třtiny, a navíc je sladivější.

Fruktóza navíc v lidském těle nepodléhá regulačním pravidlům jako glukóza, snadno a rychle se přeměňuje v játrech na tuky a ukládá se.

Názory odborníkůOdborníci na výživu věří, že sladké nápoje způsobují přibírání na váze, protože jsou bohaté na kalorie, husté, s nízkým obsahem vlákniny a mohou způsobovat přejídání. Také připomínají, že se sice rychle konzumují, ale zasytí mnohem méně než potraviny, které obsahují vysoké množství vlákniny.

Pozor, jak jsou džusy balenéPři výrobě plastů, mimo jiné např.

barelů na vodu, kojeneckých lahví, dóz na potraviny či plastových příborů, se používá organická chemická sloučenina bisfenol A (BPA), která může podle posledních studií zvyšovat např.

riziko výskytu rakoviny prsu, onemocnění srdce či úbytek spermií. Přestože Evropská unie zakázala od června 2011 prodej kojeneckých lahví s obsahem bisfenolu A, ani obaly s označením ‚free‘ nemusí být bezpečné. 

„Jde o to, že i z tzv. bisfenol A (BPA) free obalů se mohou uvolňovat různé škodlivé látky.

I z kojeneckých lahví označovaných jako BPA free se uvolňují chemické látky, které mohou vyvolávat u kojenců a batolat časný nástup puberty, obezitu, zvýšený výskyt některých typů rakoviny, u chlapců nižší počet spermií a poruchy ve vývoji pohlavních orgánů.

Je smutným a varovným faktem, že k vyvolání takových vážných poruch stačí docela nepatrné množství uvolněných chemikálií,“ varuje prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc.

Víte, co pijete? Čerstvě lisované šťávy vs. „džusy“ ze supermarketů

Kupujete si v obchodě rádoby 100% džusy v domnění, že svému tělu dodáváte spoustu vitamínů? My vás vyvedeme z omylu! Jediný opravdový nápoj se 100 % vitamínů je ten, který je čerstvě vylisovaný a není nijak tepelně upravovaný. Toto kritérium splňují pouze čerstvě lisované ovocné a zeleninové šťávy.

Evropská unie v roce 2011 stanovila pravidla pro označování ovocných šťáv, neboť spotřebitel to při výběru těchto nápojů nemá vůbec jednoduché a mnohdy to vede k tomu, že si z obchodu odnese něco jiného, než původně zamýšlel.

Které druhy nápojů se na trhu podle Evropské unie nachází?

  • Ovocné šťávy – má největší, a to 100% podíl ovocné nebo zeleninové složky. Taková šťáva může být přímo lisovaná a stáčená do lahví a setkat se s ní dá nejčastěji na farmářských trzích. I zde si ovšem musíme dávat pozor! Tento druh nápojů může být (a ve většině případů tomu tak je), vyroben ze zmrazeného koncentrátu, který vznikl odpařením vody z čerstvě vylisované šťávy. Statistiky uvádějí, že téměř 90 % ovocných šťáv je vyrobeno právě ze zmrazeného koncentrátu a co víc, tyto koncentráty bývají dováženy nejčastěji z Číny. Ovocná šťáva nesmí obsahovat barviva, konzervanty, sladidla a jiné přídatné látky.
  • Ovocný nektar – obsah ovocné nebo zeleninové složky se pohybuje mezi 25 a 100 %. Nektar může být doslazován a může být obohacen o vitamíny a minerály. Co naopak nesmí obsahovat, jsou barviva, konzervanty ani jiné přídatné látky.
  • Ovocný nápoj – zde je podíl ovocné nebo zeleninové složky nižší než 25 %. Tyto nápoje mohou být obohaceny o vitamíny, minerály, cukry a sladidla a také přídatné látky (konzervanty, barviva, aromata).
  • Limonáda – tento nápoj obsahuje zanedbatelné množství ovocné složky a bývá sycen CO2. Může obsahovat výše zmíněné přídatné látky.

Už víte, které druhy nápojů kupujete, když si vybíráte v supermarketu rádoby 100% „džus“?

Pro ty, kteří chtějí pro své tělo opravdu udělat něco dobrého a dodat mu spoustu vitamínů a minerálních látek, máme tip! Pijte čerstvě lisované ovocné a zeleninové šťávy! Jen u těch máte záruku čerstvosti a složení.

Nejlepší variantou je pořídit si domů odšťavňovač. Dnešní trh jich nabízí opravdu spousty, od těch levnějších a méně kvalitnějších až po velmi kvalitní, ale dražší „mašinky“. Příprava nápoje a následné čištění odšťavňovače sice zabere více času, než vhození pet lahve v supermarketu do košíku, avšak můžete si být jisti, že vaše tělo vám tento vynaložený čas vrátí na zdraví.

Ovocné džusy: Víte, co pijete?

Další variantou je navštívit obchod či stánek, ve kterém ovoce či zeleninu odšťavní přímo před vámi. Zde je ovšem nutno počítat s vyšší cenou, než když kupujete některý z výše uvedených nápojů v supermarketu. Proto je vhodné popřemýšlet o koupi vlastního odšťavňovače.

Tekutému ovoci zdar!

Bára Mikešová

Máte chuť na šťávu z ovoce? Pozor na to, co pijete

Ovocné džusy: Víte, co pijete?

Skutečně víte co pijete? Buďte obezřetní. A zapojte hlavu.

Konzumace ovoce, ale také zeleniny, je dnes velmi doporučované. Je to především kvůli obsahu různých prospěšných látek. Stávají se tedy jasnou volbou ve chvíli, kdy je vaším cílem dodržovat zdravý životní styl. Právě ovoce i zelenina totiž primárně obsahují:

  • Vitamíny
  • Minerály
  • Antioxidanty a další látky

Do těla je ale nemusíte dostávat jenom tak, že je sníte. Hitem jsou dnes i různé ovocné šťávy, tedy džusy. Na ty však pozor, jelikož ne vždy jsou tak kvalitní, jak si mnoho lidí může myslet. Často totiž mohou mít zcela opačný efekt. Co byste si měli u džusů a různých ovocných šťáv hlídat? Podívejte se s námi na několik zásadních bodů.

Když kupujete džus, dejte si pozor na složení

Nejsnadnější cestou, jak si dát ovocné nebo zeleninové šťávy je to, že si jednoduše koupíte džus. Když ale vyrazíte do obchodů, je třeba, abyste byli velmi obezřetní.

Z jakého důvodu? Jelikož lákadla na etiketách se mohou výrazně lišit od toho, co se skrývá uvnitř. Pokaždé, když si džus kupujete, je dobré zkontrolovat podíl ovocné složky.

To, že například pomerančový džus obsahuje třeba jenom polovinu pomerančové šťávy, a zbytek je voda, to není nic divného. Logicky se to projevuje také na jeho ceně.

Je mnohdy rozdíl i v tom, zda se jedná výhradně jenom o šťávu z vymačkaných pomerančů – která je nejlepší, nebo se jedná o takzvaný koncentrát. Zde mluvíme o tom, že se vymačká šťáva, z ní se nechá odstranit voda a daný koncentrát se následně převáží.

Poté dojde k opětovnému domíchání vody a už samotnému stáčení do krabic. Tato možnost se využívá hlavně z důvodu levné dopravy, a může být spojena s tím, že při správném poměru vody skutečně stále pijete stoprocentní šťávu z pomeranče. Prostě složení je klíč.

Budete mít zájem:  Bodlák ostropestřec je dobrý na játra a žlučník

Na to se zaměřte.

Mnohdy i něco navíc

Jak poznat ten pravý džus je tedy jasné. Měl by být v ideálním případě stoprocentní složení. Dále ale doporučujeme koukat i na to, zda v něm není přece jenom i něco navíc. Co máme na mysli? Je mnoho věcí, které dnes mohou samotní producenti do džusů přidávat. Mezi hlavní složky rozhodně patří:

  • Různá barviva
  • Jiné, levnější ovoce
  • Konzervanty a éčka

Z těchto jasných důvodů doporučujeme všímat si samotného složení. Vždy tedy vezměte obal a přečtěte si, co se v něm nachází. Čím méně jednotlivých různých složek, tím pochopitelně více a lépe pro vás. A to z toho důvodu, že takový produkt se následně nejvíce blíží klasické, čerstvě vymačkané šťávě z ovoce.

Zde je dobré danou situaci také lehce rozvést, jelikož ne vždy mohou být příměsi na škodu. Někdy jsou dokonce nezbytností. Jsou druhy ovoce, které jsou od přírody kyselejší a tak je doslazení džusu nutné – podobně byste to udělali i doma, při použití vlastního odšťavňovače.

Stejně tak mohou být některé příměsi nezbytné z toho důvodu, že konzistence by byla až příliš hustá jako v případě banánu. Mít tedy stoprocentní šťávu jenom z tohoto ovoce je naprosto nemyslitelné. Proto u příměsí myslete i na to, proč zde jsou – někdy zde jednoduše být musí.

Stačí zapojit selský rozum.

Zajímejte se i o to, odkud ovoce pochází

Ano, i to vás může zajímat. Je jasné, že například u pomerančů nemůžete chtít, aby se jednalo o lokální produkci. Pokud se ale jedná o jablka a jiné ovoce, je možné cílit na to, aby se jednalo o takové, které je vyrobeno u nás. Z jakého důvodu? Můžete přesně znát místo, kde se pěstovalo, stejně jako podpoříte lokální produkci.

Pozitivem je též to, že budete vědět, že dané ovoce neputovalo přes polovinu světa. Nejenom, že dlouhá přeprava může mít vliv na jeho kvalitu, ale také může dojít k tomu, že je ovoce ošetřováno různými látkami, které se zcela pochopitelně mohou dostat i do výsledného produktu.

Proto čím kratší cesta k vám na stůl, tím rozhodně lépe.

Domácí džus může být nejlepším řešením

Pokud se nechcete stát obětí marketingových lákadel a nechcete dlouhé hodiny trávit u regálů v obchodech, je zde možnost mnohem jednodušší. A to taková, že si džus připravíte doma sami. Stačí k tomu mít odšťavňovač a dále už jenom klasické ovoce, podle chuti. Jistota je pro vás zcela jasná.

Nejenom, že si ovocní džusy budete moci připravit podle chuti, z jakéhokoliv ovoce. Budete mít také jistotu vždy stoprocentního složení, pokud jde o podíl ovocné složky. Samozřejmě z důvodu kratší trvanlivosti je vhodné vypít daný nápoj co možné nejdříve, tedy do pár dní, pokud ho máte uchovaný v ledničce v chladu.

Problémem nemusí být ani zamrazení, ale ne u každého takto vyrobeného domácího džusu je to dobrá cesta.

I u domácí přípravy buďte na pozoru

I když se domácí příprava džusu může jevit jako nejlepší možná volba, my musíme říci, že je dobré, abyste byli obezřetní. Proč? Vliv má rozhodně to, jaké ovoce používáte.

Pokud se ho rozhodnete zpracovat ho se slupkou, mohou se vám do pití dostat různé pesticidy a chemické látky, které jsou v zemědělství celkem běžně používané. Také doporučíme obezřetně hledět na kvalitu ovoce.

Nahnilé jablko nebo pomeranč může jak ovlivnit chuť, tak dokáže také udělat řadu problémů, pokud jde o vaše zdraví. Myslete na to a kontrolu surovin nikdy nepodceňujte.

Názvosloví u džusů – jak se v tom vyznat

A jaké názvy se u džusů používají nejvíce? Pojďme v tom hokeji udělat trošku pořádek:

  1. Přímá šťáva nebo přímo lisovaná šťáva – to je nejlepší kvalita. Ale nenajdete ji často. Bývají o něco dražší než koncentráty. Chcete to nejlepší? Hledejte tyto.
  2. Koncentráty (dále se označují jako Ovocná šťáva, zeleninová šťáva, džus, juice, 100 %, stoprocentní) – o nich jsme už v tomto článku hovořili. Je dobré vědět, že prakticky veškeré stoprocentní šťávy na našem trhu se vyrábějí z koncentrátů. Jsou to tedy nápoje, které obsahují výhradně ovocné či zeleninové složky.
  3. Nektar – dá se říci ucházející kvalita (ale každý ať posoudí sám). Obsahují cca kolem 50% ovoce, zbytek je voda a cukry.
  4. Nealkoholické ochucené nápoje (limonády) – největší šunty v obchodech. Těm se vyhněte. Obsahují vodu, cukr, chemii. Ovoce moc ne, většinou pod 1%. Směšné. V půllitrové láhvi je jen pár kapek ovoce. Doslova pár kapek.

Freshe jsou fajn, na ty se spolehněte

Poslední dobou u nás docela zdomácněly nápoje nazvané jako freshe. Nejlepší je si je koupit a vypít hned (třeba v různých supermarketech jsou stánky).

Doma už pak moc dlouho nevydrží (počítejte jen pár dní) a klesá jejich užitná hodnota. Nejlepší je pít je čerstvé hned, ať už si je uděláte doma nebo si je koupíte ve stánku.

Do freshů nesmí být přidávány žádné další složky (kromě bylin a semínek).

TIP: Mrkněte se na ovoce s nízkým obsahem cukru. Při dietě ho jistě oceníte.

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Víte, co pijete? Kolik kostek cukru je v běžných nápojích?

Jíte zdravě, pravidelně cvičíte a stále se vám nedaří zhubnout? A co pijete? Při hubnutí je důležité stejně jako potraviny vybírat i vhodné tekutiny! Podívejte se, kolik kostek cukru mají takové běžné nápoje a možná si příště raději koupíte obyčejnou vodu:)

Coca-cola 1 litr = 27 kostek cukru

Coca-cola obsahuje tři základní složky, které mohou bránit v hubnutí a v pravidelném větším množství škodí i zdraví. Kromě vysokého obsahu cukru tento oblíbený nápoj obsahuje kofein a kyselinu fosforečnou.

Kofein odvodňuje organismus a kyselina fosforečná ve větším množství vylučuje z těla vápníku (úbytek kostní hmoty) a překyseluje organismus.

  Light nebo Zero Coca-Cola je vhodnější variantou z hlediska cukru a energie, avšak množství kofeinu a kyseliny zůstává stejné, proto ani těchto nápojů bychom neměli pít na litry.

Ovocný 100% džus 1 litr = 25 kostek cukru

Ovocný džus na první pohled vypadá zdravě, ale obsahuje pouze o dvě kostky méně cukru než Coca-cola.

Ovocné 100% džusy obsahují sice fruktózu, která je z výživového hlediska zdravější variantou bílého cukru, ale energetická hodnota cukrů je stejná.

1 litr džusu obsahuje kolem 1 800 kJ, což je energetická hodnota jednoho hlavního jídla. Je tedy vhodnější džusy vybírat bez přidaného cukru, ředit je vodou nebo si nejlépe vymačkat šťávu z čerstvého ovoce.

Čokoládový shake velký = 28 kostek cukru

Tato čokoládová pochoutka se tváří jako zdravější varianta čokolády, ale bohužel z čokolády je v tomto nápoji jen příchuť a kromě vysokého obsahu cukrů také velké množství tuků. Dejte si raději pravou kvalitní čokoládu!

Pivo 0,5 litru = 16 kostek cukru

Pivo je sice bohaté na vitamíny skupiny B, ale bohužel také na cukry. Vhodnější variantou alkoholu při hubnutí je suché bílé víno.

  • Sladká káva (Mocha Frappuccino) 500ml = 12 kostek cukru
  • Sladké mléčné kávy jsou plné cukrů a tuků a rozhodně při hubnutí bychom měli zvolit raději černou kávu s mlékem nízkotučným, sójovým nebo cereální kávy.
  • Ice Tea 1 litr = 23 kostek cukru

Tento nápoj je osvěžující dokud nezjistíte, že v litru vypijete i 23 kostek cukru. Zvýšená konzumace bílého cukru překyseluje organismus a zvyšuje chutě na sladké. Raději si udělejte vodu s mátou a citrónem a uvidíte, jak vás osvěží!

Mléko polotučné 1 litr = 15 kostek cukru

Mléčné výrobky obecně obsahují mléčný cukr laktózu a proto je mléko více jídlem než nápojem. Obsahuje poměrně dost cukru, proto si dejte občas sklenici mléka, ale nezapíjejte jím žízeň.

Kolik kostek cukru najdete v běžných potravinách se dočtete tady.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *