Ořechy a jejich účinky na zdraví – pomohou s obezitou i kvalitou spermií

Ořechy a jejich účinky na zdraví – pomohou s obezitou i kvalitou spermií

Zdraví našich močových
cest a pohlavních
orgánů se často zanedbává, nemluví se o tom tak otevřeně, jako
o jiných problémech. Přitom se nevyplácí jejich stav podceňovat a
přivodit si tak nepříjemná onemocnění. Proto se u nás dozvíte vše
o běžných nemocech, jak na zodpovědný sexuální život, i co se děje
během menopauzy.

Tento zánět je velice dobře známý především ženám, potrápí však
i muže. Zánět močových
cest je souhrnný název pro infekce močového ústrojí, konkrétně je
pak velmi častý zánět močového měchýře.

Ženy se s tímto zánětem setkávají častěji, protože ženská močová
trubice je kratší a rovná – infekce má tak jednoduchou cestu dovnitř.
Příčinou jsou většinou bakterie, kterým pomáhá zanedbání pitného
režimu a špatná hygiena. U mužů je také příčinou vyšší věk kvůli
zvětšování prostaty. Jako prevenci nebo jako podporu léčby lékaři radí
užívat doplňky stravy
s brusinkami.

Ořechy a jejich účinky na zdraví – pomohou s obezitou i kvalitou spermií

  • Neustálá potřeba si odskočit, ale skoro nic nevymočíte
  • Močení je bolestivé, pálí nebo řeže
  • Bolest v podbřišku
  • Občas také zvýšená teplota
  • Zakalená moč s krví

Dále vyhledejte vše, co obsahuje brusinky. Kapsle, urologický čajurologický
čaj, či sirup – brusinky zkrátka pomáhají rychleji pročistit močový
měchýř a působí také preventivně.

Další prevencí je správný pitný režim. Nedostatek tekutin dovolil
bakteriím se v močových cestách rozmnožit, místo aby se vyloučily.
Nezapomeňte si odskočit i po sexu, tím také zabráníte množení
bakterií. Jestli se s problémy potýkáte 3× do roka a více, pak se jedná
o chronický zánět a je třeba jej řešit s lékařem.

Ořechy a jejich účinky na zdraví – pomohou s obezitou i kvalitou spermií

Kandidóza, nebo také mykóza, je infekce, která nastane přemnožením
kvasinek rodu Candida ve střevní mikroflóře.

Infekce se může vyskytnout a
projevit různě na těle, často se však zabydluje právě v pohlavním
ústrojí.

Rozvinutí infekce je nejčastěji způsobeno oslabenou imunitou
v kombinaci s dalšími vlivy, jako jsou hormonální změny (např.
těhotenství), stres, dlouhodobé užívání antibiotik, nebo cukrovka.

Na vině jsou také vnější vlivy, jako zmiňovaná nesprávná hygiena
genitálií, zapaření v rozkroku kvůli nevhodnému oblečení, ale také
strava se spoustou cukru. Častěji se s infekcí setkávají ženy,
u kterých vede k zánětu pochvy.

  • Svědění a pálení intimních partií
  • Otok a zarudlá kůže
  • Bolest při pohlavním styku
  • Bílý hrudkovitý výtok, připomínající tvaroh
  • U mužů červené pupínky nebo bílé skvrny na žaludu
  • Svědění a výtok se u mužů dostavuje později než u žen

Ořechy a jejich účinky na zdraví – pomohou s obezitou i kvalitou spermií

Při častých zánětech můžete léčbu podpořit úpravou jídelníčku a
výběrem vhodných doplňků
stravy. Probiotika pomáhají nastolit rovnováhu ve střevní mikroflóře,
což z nich dělá ideální doplněk léčby.

Dále dbejte na správnou intimní hygienu (včetně časté výměny tamponů a
vložek) a preferujte prodyšné oblečení volnější v rozkroku. Kvasinky se
drží ve vlhkém a teplém prostředí, proto dlouho nepobývejte v mokrých
plavkách a častěji perte ručníky.

Ořechy a jejich účinky na zdraví – pomohou s obezitou i kvalitou spermií

Pohlavní choroby se přenáší tělními tekutinami a během pohlavního
styku, včetně orálního a análního. Svépomocí je nelze vyléčit, je
nutné lékařské vyšetření ke správné diagnóze a efektivní léčbě.
Hlavními příznaky bývají neobvyklé výtoky nebo vředy, ale každá nemoc
poté postupuje jinak.

Ořechy a jejich účinky na zdraví – pomohou s obezitou i kvalitou spermií

Chlamydie jsou paraziti, kteří způsobují vysoce nakažlivou bakteriální
infekci. Přenáší se nechráněným stykem, ale také sdílením sexuálních
pomůcek. Infekce může být zcela bez příznaků, ale dá se u lékaře
zjistit z moči nebo stěru děložního čípku. Pokud se projevuje, typicky
je to hlenovitým výtokem, vyrážkou nebo vřídky na přirození, horečkou a
zimnicí.

Ořechy a jejich účinky na zdraví – pomohou s obezitou i kvalitou spermií

Bakteriální onemocnění přenášené pohlavním stykem. Způsobuje
zánět sliznic u pohlavních orgánů, žlutavý výtok, nebo krvácení mimo
menstruaci. U žen i mužů se objevuje bolest v podbřišku, bolest a
řezání při močení nebo sexu, a zvracení. Léčit se musí oba partneři,
jinak by nemoc mohla vést k neplodnosti.

Ořechy a jejich účinky na zdraví – pomohou s obezitou i kvalitou spermií

Syfilis je infekce způsobená bakteriemi. Nejčastěji se projeví
červeným tvrdým vředem na pohlavním orgánu. Nebolí a do 6 týdnu zmizí.
Tím se však nemoc nevyléčila, pouze se rozšířila do celého těla.
Dalšími projevy bývají zvětšené uzliny, horečky, bolesti svalů a
vyrážka na dlaních nebo chodidlech.

Ořechy a jejich účinky na zdraví – pomohou s obezitou i kvalitou spermií

Virus HIV, který nemoc AIDS způsobuje, se přenáší kontaktem
s tělními tekutinami. Prvotní projevy vypadají jako chřipka nebo
mononukleóza, poté však nastává bezpříznaková fáze, která však
končí selháním imunitního systému. Na AIDS se stále hledá efektivní
lék, zatím lze projevy nemoci pouze tlumit.

  • Každý rok se nakazí pohlavní nemocí až 376 milionů lidí
  • Za rok 2016 se objevilo 127 milionů případů chlamydií a 87 milionů případů kapavky
  • 988 000 těhotných žen mělo syfilis, což vedlo k 550 000 pro­blematickým porodům nebo smrti dítěte
  • Během pohlavního styku se přenáší 8 druhů bakterií zodpovědných za infekce
  • Z nich jsou 4 infekce zcela léčitelné: syfilis, kapavka, chlamydie a trichomoniáza
  • Zbylé 4 infekce lze současnými léčivy pouze tlumit: HIV, hepatitida B, HSV (herpes), HPV (papilomavirus)

V moderní době již sex není
tak velkým tabu, proto se nestyďte svého partnera či partnerku požádat
o zodpovědný přístup – a nebojte se styk odmítnout, pokud na
zodpovědné chování nepřistoupí.

Spolehlivou fyzickou bariérou proti infekcím je kondom. Vždy si dopředu
zkontrolujte, zda obal nebo samotný prezervativ není poškozený.

Pro dámy připomínáme, že je důležité si zajít po sexu odskočit a
zabránit tak vzniku běžného zánětu.

Ořechy a jejich účinky na zdraví – pomohou s obezitou i kvalitou spermií

  • Nejspolehlivější ochrana proti pohlavním nemocem
  • Ochrání před nechtěným těhotenstvím
  • Nejlevnější forma antikoncepce
  • Snadné použití a dostupnost
  • Velký výběr, aby každý mohl najít to pravé
  • Kondomy s vroubky a výstupky pomáhají k intenzivnějšímu zážitku

Potíže se sexuální aktivitou a potencí mohou přijít věkem, nebo jim
přispěje nezdravý životní styl, např. kouření cigaret a obezita. Po padesátce však potíže s prostatou, a tedy i erekcí, postihne až
polovinu mužů.

Doplňky stravy a léky na potenci či zlepšení erekce jsou
účinnou cestou, jak si zachovat výkon a navíc předejít problémům
s močením.

Pokud problémy trvají déle než 6 měsíců je možné, že se jedná
o erektilní dysfunkci. Příčiny mohou být psychické (především
u mladých mužů) nebo fyzické. Mezi ty fyzické patří nedostatečné
prokrvení v oblasti přirození, poškozené tkáně či cévy. Jsou však
také nemoci, které poruchy erekce způsobují nepřímo, jako je cukrovka,
srdečně-cévní onemocnění a vysoký krevní tlak.

  • Nepravidelná menstruace, postupně zcela přestane
  • Návaly horka
  • Kolísání krevního tlaku, pocity malátnosti
  • Stavy podrážděnosti, nervozity, nespavosti, změny nálad
  • Častější výskyt zánětů, bolest při močení nebo únik moči
  • Zmenšování a ztráta pružnosti prsou

Doplňky stravy v těhotenství a při plánování miminka

V článku se dozvíte:

  • Jak se na miminko připravit? 
  • Jak na podporu plodnosti u žen a u mužů?
  • Jaké doplňky stravy jsou vhodné v těhotenství?
  • Co by měla užívat každá žena a co je individuální?
  • Čeho se vyvarovat? 

Příprava na miminko

Pokud plánujete těhotenství, je skvělé své tělo připravit a vytvořit pro miminko co nejlepší prostředí, jaké mu můžete nabídnout. Důležité je předem se zaměřit na váš celkový zdravotní stav, nutriční stav (nedostatky živin), posílit střevní mikrobiom a začít užívat doplňky, které podporují zdravé početí a vývoj plodu.

Můžeme říci, že minimální příprava by měla trvat alespoň 3 měsíce, optimálně půl roku až rok. Neděste se, pokud jste „přípravu“ nestihli a jste již v očekávání 🙂 Každý následující den se počítá.

Příprava na početí miminka se týká budoucí maminky i tatínka. I kvalita spermií je ovlivněna stravou a životním stylem a je rozhodující jak pro šanci úspěšného oplodnění vajíčka, tak pro zdraví miminka.

Ořechy a jejich účinky na zdraví – pomohou s obezitou i kvalitou spermií

Máte-li vážnější chronické potíže, doporučuji nespoléhat pouze na základní suplementy, ale zaměřit se na vaše celkové zdraví a cílit na příčiny potíží.

 Ať už se jedná o trávicí potíže, oslabenou imunitu a časté nemoci, záněty močových nebo pohlavních cest, podporu těla po dlouhodobém či opakovaném užívání léčiv (antibiotika i jiné), hormonální nervovnováhu.

Zde určitě doporučuji konzultovat své zdraví a přípravu na miminko s terapeutem.

Základem před i během těhotenství je pak kvalitní pestrá strava složená z minimálně průmyslově zpracovaných potravin bohatá na čerstvou zeleninu, ovoce, kvalitní zdroje bílkovin a tuků a fermentované potraviny a nápoje, jako je kvašená zelenina či domácí kefíry. Podpora zdravého mikrobiomu ovlviňuje zdravý hormonální systém, detoxikaci i následně vývoj miminka. Zaměřit bychom se měli nejen na kvalitu stravy (BIO potraviny, čerstvost, minimální zpracování), ale také na minimalizaci toxinů z okolí – např. v úklidových prostředcích či kosmetice. 

Budete mít zájem:  Bolest Zad V Kříži Léky?

Ačkoli v našem těle probíhají detoxikační procesy 24 hodin 7 dní v týdnu, v dnešní chemické době je vhodné přirozenou detoxikaci podpořit. K tomu jsou vhodné byliny, jako ostropestřec, pampeliškový kořen, vitální houby i navýšení zelených potravin. Více zjistíte např. zde.

Podpora plodnosti žen i mužů

Kromě zásad zdravého stravování a životního stylu (pohyb, regenerace a spánek) a obecného dostatku živin (vitamin D, folát a další vit. skupiny B, C, E, zinek, železo atd.

) se na podporu plodnosti tradičně používají vitální houby. U mužů můžeme dooporučit kombinaci Cordyceps (ráno) a Reishi (večer), u žen pak Coriolus a Reishi.

Kvalita spermií mužů je ovlivněna dostatkem zinku.

Ořechy a jejich účinky na zdraví – pomohou s obezitou i kvalitou spermií  Ořechy a jejich účinky na zdraví – pomohou s obezitou i kvalitou spermií  Ořechy a jejich účinky na zdraví – pomohou s obezitou i kvalitou spermií 

Doplňky před otěhotněním

Před otěhotněním je vhodné začít doplňovat kyselinu listovou – avšak zde pozor. Zhruba každá 2. evropská žena není schopna převádět běžnou – syntetickou kyselinu listovou (folát) na její aktivní formu methyl-folát.

Je to způsobení mutací v genu MTHFR (methylen-tetra-hydro-folát-reduktáza).

Z tohoto důvodu je vhodné zjistit, zda máte mutaci nebo zvolit bezpečnou variantu a užívat přímo aktivní formu kyseliny listové – L-methylfolát v dávce 400 – 800 mikrogramů.

Proč užívat L-methylfolát: Pomáhá početí, snižuje riziko potratu a vývojových vad dítěte.

Dalším vhodným doplňkem ještě před otěhotněním jsou kvalitní omega 3 kyseliny EPA a DHA (rybí olej nebo veganský). Jedná se o esenciální látky, to znamená, že naše tělo si je neumí vyrobit a musíme je přijímat ve stravě.

EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová) se nachází pouze v rybách a doplňcích z mořských řas (zde je obvykle převaha DHA). Omega 3 EPA a DHA není možné doplňovat pomocí semínek, jako je chia nebo lněné semínko, které sice omega 3 obsahují, ale pouze tzv.

ALA (kyselina alfa-linoleová), která našemu tělu nestačí. Velké nedostatky EPA a DHA jsou běžné, a to bohužel i u lidí dbajících na zdravý životní styl (svůj stav můžete zjistit pomocí domácího test zde).

 Kvalitní omega 3 doplněk je proto na místě před těhotenstvím, během těhotenství i během kojení (v dávce 1-2 g/den) a také pro děti (lze dávat již od půl roku při zavádění příkrmů).

Proč užívat Omega 3 EPA a DHA: Jsou nezbytné pro vývoj nervové soustavy dítěte, podporují zdravou imunitu, střevní mikrobiomzrakmozek, působí protizánětlivě a regulují příp. přehnané reakce imunintího systému (např. u alergií a autoimunit). Dostatek omega 3 pomáhá snižit riziko rozvoje alergií, astma a atopického ekzému u dítěte a u maminky rozvoj deprese po porodu.

Ořechy a jejich účinky na zdraví – pomohou s obezitou i kvalitou spermií

Z hlediska dalších doplňků je vhodné zjistit své nedostatky (nejběžněji pomocí krevních testů) a dle výsledků živiny doplnit.

Mezi časté deficity patří nedostatek vitaminu D, doporučuji jej užívat společně s vitaminem K2. Kompletní článek o vitaminu D a K2 a jejich funkci najdete zde.

Pro doplnění je vhodný vysoce dostupný přírodní D3+K2 v MCT oleji z kokosu zde.

Proč užívat vitamin D3+K2: Vitamin D je nezbytný pro naši imunitu, zdraví kostí a zubů, hormonální a nervový systém i psychiku, snižuje zánět. Nízké hladiny vitaminu D zvyšují riziko preeklampsie, těhotenské cukrovky, nízké porodní váhy a poporodních depresí. Naopak ve studicích bylo zjištěno, že užívání vitaminu D během těhotenství snižuje riziko rozvoje astma.

Doplňky stravy v těhotenství

V těhotenství při vývoji miminka se dále zvyšuje poptávka po řadě živin.

Vhodné je pokračovat (nebo začít užívat):

  • aktivní formu kyseliny listové – L-methylfolát 
  • kvalitní multivitamin pro těhotné a kojící obsahující bioaktivní vitamíny a minerály bez aditiv 
  • omega 3 EPA a DHA – rybí olej nebo veganský olej z řas
  • přírodní vitamin D3+K2 v MCT oleji z kokosu – dávka dle vašeho stavu a deficitu (vitamin D je také obsažen v multivitaminu, množství ale nemusí být dostačující) 
  • dle potřeby navýšit hořčík, vápník a příp. další živiny – tyto živiny jsou často obsaženy v multivitaminech, ale nemusí být vždy dostačující – záleží zde na vaší stravě, případném nedostatku, snížené schopnost vstřebávání živin 
  • hlídat si příjem bílkovin a zajistit dostatečnou výživu také pro klouby, které s narůstající váhou jsou více zatěžovány – doporučuji zařazovat hydrolyzovaný kolagen a dle potřeby zařadit do jídelníčku také čistý rostlinný protein Nuzest (snadno stravitelný, zbavený antiživin)
  • probiotika – nejvhodnější je pravidelně konzumovat fermentované potraviny a nápoje, jako kvašená zelenina, domácí kefíry (vodní, mléčný či kokosový) a různé probiotické dobroty (inspiraci najdete zde) + dle potřeby přidat kvalitní probiotika v doplňku – ooporučit můžeme např. zde probiotika Smidge či Probiomix

Ořechy a jejich účinky na zdraví – pomohou s obezitou i kvalitou spermií

A co dál?

Zvažte dostatečný příjem vitaminu C – nachází se v multivitaminu, ale je možné jeho příjem v případě potřeby navýšit.

Doporučujeme navýšit o přírodní formy namísto syntetické kyseliny askorobové, jako je např.

 Acerola (brazilská třešeň) – je ve formě kapslí i prášku, která kromě vitaminu C obsahuje také další látky, kofaktory a vitamíny, které podporují účinek vitaminu C.

Často dochází k deficitům železa a je lékařem doporučena suplementace – doporučuji nejprve zvážit zdroje ve stravě a podpořit vstřebávání železa dostatečným příjem vitaminu C a hořčíku, poté dle potřeby zvolit kvalitní suplement a vyhnout se „klasice“ z lékárny, která je těžce stravitelná, zatěžuje žaludek a může přispět k zácpě. Železo se nachází ve výše uvedeném multivitaminu, pokud jeho příjem takto nestačí, je vhodné se podívat po zdroji hemového železa, které se snadněji vstřebává. Zde je vhodnější zařadit do jídelníčku kvalitní zdroje masa a 2-3x do měsíce játra, např. ve formě střídmého množství játrových knedlíčků – obavu z vitaminu A v tomto množství mít nemusíte. Řada žen je deficitních na vitamin A a určité množství je pro správný průběh těhotenství také důležitý – více se k tomu vyjadřují např. ve studii (1) a (2) uvedené níže. Z rostlinných zdrojů je horší dostupnost železa, ale relativně bohatá je červená řepa, ovesné vločky či dýňové semínko.

Hlídejte si příjem jódu, zinku, vápníku, vit. E i dalších ze skupiny B vitamínů. Všechny tyto prkvy zajišťují správný vývoj dítěte. Základem je opět vyvážená strava a obyvkle se vše nachází v kvalitním multivitaminu.

Co lze užívat v případě potřeby

  • trávicí potíže –> trávicí enzymy

Pokud máte trávicí potíže, jako je reflux (pálení žáhy), nedostatečná funkce žaludku (např.

po zánětech při chronické gastritidě) nebo špatně trávíte bílkoviny, tuky (projevuje se např. také průjmy, stolice může být žluté barvy), lze přidat kvalitní trávicí enzymy k jídlu.

Enzymy vám pomohou rozložit daný pokrm, snížit zažívací potíže a zlepšit vstřebatelnost živin. Doporučit můžeme enzymy Digest či Smidge enzymy (dle potřeby a stavu s HCl či bez).

  • oslabená imunita a infekce –> vitální houba Reishi či betaglukan

Máte-li více oslabenou imunitu, lze užívat vitální houbu Reishi.

Tato houba je vhodná i během těhotenství (z hlediska tradiční čínské medicíny posiluje složku YIN, která s těhotenstvím vzrůstá), reguluje imunitu (posiluje obranyschpnost, mírní alergické a autoimunitní procesy), díky obsahuje prebiotik krmí střevní mikrobiom, zlepšuje funkci jater a harmonizuje nervový systém. U hub je možné poměrně vysoké dávkování, během těhotenství volíme dávkování střídmé, a to 1 kapsli (500 mg extrakt) na den.

Při akutních potížích (infekce, nachlazení) lze užívat betaglukan – vláknina, která posiluje vaši obranyschopnost a podporuje zdravý střevní mikrobiom. Běžně ji konzumujete např. v ovesných vločkách, houbách nebo celozrnných potravinách. Pokud na vás něco leze je vhodné užít rovnou extrakt v kapsli (dle stavu 1 kapsle 3-4x denně).

  • alergie –> omega 3, mladý ječmen a Reishi 

Při alergiích je důležité doplňovat omega 3 EPA a DHA, vhodná je houba Reishi a zelené potraviny.

Během těhotenství lze doporučit mladý ječmen v BIO kvalitě, v nízkých občasných dávkách lze popíjet kopřivový čaj nebo konzumovat kopřivu (čerstvou či sušenou v BIO kvalitě).

Je vhodné navýšit protizánětlivé potraviny, jako jsou bobuloviny (borůvky, brusinky a další), kvalitní ryby, brukvovitá a listová zelenina.

Mimo těhotenství je pak při alergiích vhodné užívat vyšší dávky vitálních hub i zelených potravin, přidat kurkumin, olej z černuchy seté a další protizánětlivé látky. Více o tom, co ovlivňuje alergie a co pomáhá zde.

Co s informací „nevhodné pro těhotné, kojící a děti“?

Tato informace musí být z legislativních důvodů na doplňcích uvedena, neznamená to ale, že jsou všechny tyto doplňky nevhodné. V případě nejistoty je nejlepší obrátit se na odborníka a ujistit se, jak to je.

Budete mít zájem:  Trik Českých drah: Zdraží jízdenky, ale cenu nezvednou

Čemu se vyhout obloukem

Zcela běžně doplňky obsahují barviva (např. oxid titaničitý nebo železitý), konzervanty (jako sorban draselný, benzoan sodný), emulgátory a další aditiva, která již mají prokázaný negativní účinek na náš střevní mikrobiom.

Zdravý střevní mikrobiom je klíčový pro naše zdraví i naše miminko. Aditiva v doplňcích jsou zbytečná a existují čisté kvalitní varianty (viz například doporučované). Pokud už do doplňků stravy investujete peníze, investujte chytře.

Ve WUGI kompromisy neděláme, protože nám na mikrobiomu záleží.

Jaké doplňky stravy v těhotenství neužívat

Spousta doplňků v těhotenství vhodná není.

 Typické příklady jsou silné extrakty z bylin, antimikrobiální látky či adaptogeny, jako je oreganový olej, berberin, různé bylinné tinktury, Ashwagandha, Maca a další.

 Pozor také na čím dál častěji užívaný CBD olej, u kterého není bezpečnost prokázána. Nedoporučujeme během těhotenství podorovat detoxikaci pomocí různých bylin ani speciálních očistných kúr či půstů. 

  • Všechny doplňky vhodné pro Plodnost a přípravu na miminko najdete zde.
  • Doplňky vhodné během Těhotenství zde.
  • Přeji vám hodně zdraví a krásné těhotenství.
  • Mgr. Anna Fabiánová

Studie:

2) Vitamin A and Pregnancy: A Narrative Review: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6470929/

3) Food additives and microbiota: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7117642/

4) Food additives: Assessing the impact of exposure to permitted emulsifiers on bowel and metabolic health – introducing the FADiets study: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6899614/

5) Impact of Food Additives on Gut Homeostasis: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6835893/

8 léčivých účinků ořechů na vaše zdraví

Ořechy a jejich účinky na zdraví – pomohou s obezitou i kvalitou spermií

Ořechy jsou velmi oblíbenou pochutinou. Jsou chutné, vždy po ruce a můžete je zařadit do řady různých pokrmů. Navíc se jich nemusíte vzdávat ani v případě, kdy držíte dietu. I když obsahují poměrně hodně tuků, mají řadu skvělých léčivých účinků na vaše zdraví (a pomáhají také při hubnutí).

Ořechy jsou čistě technicky zařazeny mezi ovoce. Nicméně, na rozdíl od většiny druhů ovoce, nejsou ořechy sladké a navíc obsahují hodně tuků.

  • Ořechy se obvykle ukrývají za tuhou skořápkou, kterou je nutné nejprve rozbít, abyste se dostali k vlastnímu jádru (ořechu).
  • Naštěstí si můžeme většinu druhů ořechů koupit již ve “vyloupané” podobě, takže je nemusíte před konzumací loupat sami.
  • Tady je seznam nejběžnějších druhů ořechů, které jsou běžně k dispozici v obchodech:
  • Mandle
  • Brazilské ořechy
  • Kešu ořechy
  • Lískové ořechy
  • Makadamové ořechy
  • Pekanové ořechy
  • Pistácie
  • Vlašské ořechy
  • Piniové ořechy

Přestože burské oříšky patří technicky vzato mezi zeleninu, podobně jako hrášek nebo fazole, často jsou zařazovány mezi ořechy, protože mají podobný nutriční profil a vlastnosti.

Ořechy a jejich účinky na zdraví – pomohou s obezitou i kvalitou spermií

Ořechy mají řadu kladných účinků na vaše zdraví

Pojďme se nyní společně podívat na 8 kladných účinků ořechů na vaše zdraví.

Ořechy jsou skvělým zdrojem řady živin

Ořechy obsahují velké množství živin. Ve 28 gramech směsi různých druhů ořechů průměrně najdeme (1):

  • Kalorie: 173
  • Bílkoviny: 5 g
  • Tuky: 16 g, z toho 9 gramů mononenasycených tuků
  • Sacharidy: 6 g
  • Vláknina: 3 g
  • Vitamín E: 12% denní doporučené dávky
  • Hořčík: 16% denní doporučené dávky
  • Fosfor: 13% denní doporučené dávky
  • Měď: 23% denní doporučené dávky
  • Mangan: 26% denní doporučené dávky
  • Selen: 56% denní doporučené dávky

Některé druhy ořechů obsahují více některých živin než ostatní. Například v jednom brazilském ořechu najdeme více než 100% denní doporučené dávky selenu (2).

Obsah sacharidů v jednotlivých druzích ořechů se také velmi liší. Například lískové ořechy, makadamové ořechy či brazilské ořechy obsahují méně než 2 gramy stravitelných sacharidů v jedné porci, zatímco kešu ořechy obsahují téměř 8 gramů stravitelných sacharidů v jedné porci.

Nicméně bez ohledu na shora uvedené platí, že ořechy můžete bez problémů konzumovat i při nízkosacharidových dietách.

Shrnutí: Ořechy obsahují hodně tuků. Na druhou stranu obsahují málo sacharidů a jsou bohatým zdrojem řady živin, včetně vitamínu E, hořčíku a selenu.

Ořechy jsou doslova nabité antioxidanty, které pomáhají neutralizovat volné radikály, což jsou nestabilní molekuly, které normálně vznikají jako součást metabolických procesů.

Lidský organizmus produkuje zvýšené množství volných radikálů například v reakci na nadměrné slunění, stres,znečištění životního prostředí a z řady dalších příčin.

Přestože volné radikály do určité míry podporují činnost imunitního systému, pokud je jich příliš mnoho, vede to k poškození buněk. Pokud máte v organizmu nadměrné množství volných radikálů, označujeme tento stav jako oxidační stres. Ten vede ke zvýšenému riziku řady onemocnění (3).

Rostliny obsahují hodně látek s antioxidačními účinky. Mezi antioxidanty patří i polyfenoly, které se v hojné míře nachází právě v ořeších a pomáhají vašemu organizmu vypořádat se s oxidačním stresem tak, že neutralizují volné radikály, aby nemohly poškodit buňky vašeho organizmu.

Antioxidační kapacita (ORAC) je veličina, s jejíž pomocí se měří schopnost potravin a nápojů likvidovat volné radikály. Jedna studie potvrdila, že vlašské ořechy mají vyšší antioxidační kapacitu (tedy vyšší hodnotu ORAC) než ryby (4).

Výzkum navíc potvrzuje, že antioxidanty ve vlašských ořeších a mandlích chrání tuky ve vašich buňkách před oxidačním poškozením (5, 6, 7).

V jedné placebem kontrolované studii konzumovalo 13 účastníků 3 druhy jídel – buď se jednalo o vlašské ořechy, mandle nebo o placebo (jídlo, které žádné ořechy neobsahovalo). Obě jídla s obsahem ořechů (tedy vlašské ořechy a mandle) podstatnou měrou zvýšila hladinu polyfenolů v krvi, což se projevilo podstatně nižším oxidačním poškozením buněk, oproti účastníkům, kteří jedli placebo (7).

Další studie zjistila, že u osob, které snědly porci pekanových ořechů v přírodní podobě, došlo po dvou až osmi hodinách po jejich konzumaci k poklesu hladiny oxidovaného LDL cholesterolu v krvi o 26 – 33%. Oxidovaný LDL cholesterol je přitom jedním z hlavních rizikových faktorů pro vznik kardiovaskulárních onemocnění (8).

  1. Nicméně studie na starších lidech a osobách s metabolickým syndromem zjistily, že vlašské ořechy a kešu nemají žádný podstatný vliv na antioxidační schopnost organizmu, i když zlepšují některé markery v krvi (9, 10).
  2. Shrnutí: Ořechy obsahují antioxidanty známé pod názvem polyfenoly, které mohou chránit vaše buňky před poškozením a snižovat hladinu LDL cholesterolu v krvi.
  3. Přestože jsou ořechy považovány za vysoce kalorickou potravinu, studie naznačují, že mohou pomáhat při hubnutí.
  4. V jedné velké studii s názvem PREDIMED byly zkoumány účinky Středomořské diety.
  5. Analýza dat z jedné z podskupin této studie zjistila, že účastníci, kteří jedli hodně ořechů, zhubli v pase v průměru o 5 cm, což je podstatně více, než o kolik zhubli lidé, kteří patřili do skupiny účastníků studie konzumujících olivový olej (11).

Kontrolované studie také potvrzují, že po mandlích se netloustne, ale naopak podporují hubnutí. Jedna studie navíc zjistila, že pistácie rovněž pomáhají při hubnutí (12, 13, 14).

Ořechy a jejich účinky na zdraví – pomohou s obezitou i kvalitou spermií

Mandle pomáhají při hubnutí

V další studii na ženách s nadváhou bylo zjištěno, že ženy, které jedly mandle, zhubly téměř 3x více než ženy z kontrolní skupiny. A stejně tak u žen, které konzumovaly mandle, došlo k mnohem vyššímu úbytku obvodu pasu než u žen z kontrolní skupiny (15).

Navíc, i když je kalorická hodnota ořechů poměrně vysoká, studie naznačují, že náš trávicí systém nezpracovává a nevstřebává všechny tuky z ořechů. Je tomu tak proto, že část tuků zůstane “zachycena” ve vláknité (fibrózní) stěně ořechů a ze střeva se nevstřebá (16, 17, 18).

Jedna porce (28 gramů) mandlí obsahuje zhruba 160 – 170 kalorií, přičemž do organizmu se ve skutečnosti vstřebá jenom 129 kalorií (19).

Navíc, nedávno provedené studie naznačují, že v průměru se vstřebává o 21% méně kalorií z vlašských ořechů a o 5% méně kalorií z pistácií, než jsme si původně mysleli (20, 21).

Shrnutí: Ořechy pomáhají při hubnutí, i když obsahují hodně kalorií a měly by tak teoreticky způsobovat přibývání na váze. Několik studií navíc naznačuje, že se při trávení nevstřebávají všechny tuky a kalorie z ořechů, ale část se jich bez užitku vyloučí.

Ořechy mají ohromující účinky na hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi.

Pistácie snižují hladinu triglyceridů v krvi u obézních lidí a diabetiků. Jedna 12-týdenní studie na obézních účastnících, zjistila, že účastníci, kteří jedli pistácie, měli o téměř 33% nižší hladinu triglyceridů v krvi než účastníci z kontrolní skupiny (14, 22).

  • Za cholesterol snižujícími účinky ořechů do značné míry stojí vysoký obsah mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin.
  • Mandle a lískové ořechy jednak snižují celkový cholesterol i LDL cholesterol v krvi a současně zvyšují hladinu HDL (“hodného”) cholesterolu.
  • Jedna studie zjistila, že nastrouhaná, nakrájená i celá jádra lískových ořechů mají stejné účinky na hladinu cholesterolu jako mandle (23, 24, 25, 26).
  • Jiná studie zjistila, že konzumace 30 gramů směsi vlašských, burských a piniových ořechů denně po dobu 6 týdnů, podstatně snižuje hladinu všech druhů cholesterolu v krvi (s výjimkou HDL cholesterolu) u žen s metabolickým syndromem (27, 28).
Budete mít zájem:  Eva Decastelo: Chci užívat života každou minutou

Několik dalších studií potvrdilo, že makadamové ořechy rovněž snižují hladinu cholesterolu v krvi. Výsledky jedné studie naznačují, že například pravidelná konzumace makadamových ořechů má na hladinu cholesterolu stejné účinky jako nízkotučné diety (29, 30, 31, 32).

Shrnutí: Ořechy pomáhají snížit hladinu celkového a LDL cholesterolu v krvi. Navíc snižují také triglyceridy v krvi a zvyšují hladinu “dobrého” HDL cholesterolu.

  1. Diabetes druhého typu je onemocnění, které postihuje stovky miliónů lidí na celém světě.
  2. Soubor příznaků zvaný metabolický syndrom velmi úzce s diabetem druhého typu souvisí.
  3. A ukazuje se, že ořechy jsou pro lidi s metabolickým syndromem a diabetem druhého typu jedním z nejlepších jídel, které mohou konzumovat.

Jednak obsahují velmi málo sacharidů a nezvyšují hladinu cukrů v krvi (mají takzvaný nízký glykemický index, což je veličina, která popisuje, jak jednotlivé druhy potravin ovlivňují hladinu sacharidů v krvi). Když tedy namísto potravin s vysokým obsahem sacharidů budete jíst ořechy, mělo by dojít ke snížení koncentrace cukrů v krvi.

  • Některé studie také naznačují, že konzumace ořechů snižuje oxidační stres, krevní tlak a řadu dalších markerů v krvi u pacientů trpících diabetem či metabolickým syndromem (33, 34, 35, 36, 37).
  • V jedné 12-týdenní kontrolované studii, účastníci s metabolickým syndromem, kteří jedli 25 gramů pistácií 2x denně, měli hladinu glukózy v krvi na lačno průměrně o 9% nižší než předtím (37).
  • Navíc, v porovnání s kontrolní skupinou, měli účastníci konzumující pistácie nižší krevní tlak a také nižší koncentraci C-reaktivního proteinu (CRP) v krvi, což je důležitý ukazatel zánětu v těle.
  • Nicméně důkazy jsou nejednoznačné a ne všechny studie potvrzují prospěšnost konzumace ořechů u lidí s metabolickým syndromem (38).
  • Shrnutí: Několik studií naznačuje, že pravidelná konzumace ořechů může u lidí s diabetem druhého typu nebo metabolickým syndromem přispět ke snížení hladiny krevního cukru, ke snížení krevního tlaku a ke snížení hladiny zánětlivých markerů v krvi.
  • Ořechy mají silné protizánětlivé účinky.
  • Zánět je ustálená reakce organizmu na zranění způsobené buď traumatem (mechanické poškození organizmu), baktériemi nebo jinými patogeny.
  • Akutní zánětlivá reakce probíhá prakticky při každém zranění či nemoci a pomáhá organizmu přežít.

Na druhou stranu ale chronický (dlouhodobý) zánět poškozuje orgány a zvyšuje riziko vzniku řady onemocnění. Výzkum naznačuje, že konzumace ořechů může zmírňovat zánět a přispívat ke zdravému stárnutí organizmu (39).

Ve výše uvedené velké studii PREDIMED, která zkoumala účinky Středomořského stravování na zdraví účastníků, bylo zjištěno, že účastníci, kteří v rámci studie jedli ořechy, měli o 35% nižší hladinu C-reaktivního proteinu (CRP) a dokonce o 90% nižší hladinu dalšího zánětlivého markeru, interleukinu 6 (IL-6) (40).

A konkrétně ořechy pomáhají zmírňovat zánět jak u zdravých lidí, tak u lidí trpících vážnými chorobami. Mezi ořechy s nejsilnějšími protizánětlivými účinky patří pistácie, brazilské ořechy, vlašské ořechy a mandle (25, 37, 41, 42, 43, 44).

  1. Nicméně jedna studie zkoumající vliv konzumace mandlí na zdravé jedince potvrdila, že i když mandle snižují zánětlivé markery v krvi, rozdíl oproti kontrolní skupině není až tak významný (45).
  2. Shrnutí: Výzkum potvrzuje, že ořechy mohou pomáhat ke zmírnění zánětu, zejména u lidí s diabetem, onemocněním ledvin a dalšími závažnými chorobami.
  3. Vláknina má řadu kladných účinků na lidské zdraví.
  4. Přestože náš organizmus vlákninu trávit neumí, baktérie, které v tlustém střevě žijí to dokážou.
  5. Proto řada druhů vlákniny funguje jako takzvaná prebiotika, tedy “potrava” pro zdraví prospěšné střevní baktérie.
  6. Střevní baktérie vlákninu štěpí (fermentují) a přeměňují na mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SCFAs).

Mastné kyseliny s krátkým řetězcem mají řadu léčivých účinků. Například zlepšují zdraví trávicího traktu a snižují riziko vzniku cukrovky a obezity (46, 47, 48).

Navíc vláknina navozuje pocit sytosti, což snižuje množství kalorií, které z jídla vstřebáváme. Výsledky jedné studie naznačují, že zvýšení konzumace vlákniny z 18 na 36 gramů denně snižuje množství vstřebaných kalorií až o 130 (49, 50).

Tady je přehled ořechů s nejvyšším obsahem vlákniny na porci (28 gramů):

  • Mandle: 3,5 g
  • Pistácie: 2,9 g
  • Lískové ořechy: 2,9 g
  • Pekanové ořechy: 2,9 g
  • Burské oříšky: 2,6 g
  • Makadamové ořechy: 2,4 g
  • Brazilské ořechy: 2,1 g

Shrnutí: Většina druhů ořechů obsahuje hodně vlákniny, která snižuje riziko vzniku řady onemocnění, vyvolává pocit sytosti, snižuje množství vstřebaných kalorií a zlepšuje zdraví trávicího traktu

Ořechy jsou výbornou potravinou pro zdraví vašeho srdce.

Řada studií naznačuje, že ořechy pomáhají snižovat riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a mozkové mrtvice, a to díky jejich příznivým účinkům na hladinu cholesterolu v krvi (zejména snižování hladiny oxidovaného LDL cholesterolu). Navíc také zlepšují fungování cév a zmírňují zánět (11, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57).

Studie také potvrzují, že malé částice LDL cholesterolu s vysokou hustotou zvyšují riziko kardiovaskulárních chorob více než větší LDL částice (58, 59).

Studie PREDIMED zjistila, že skupina účastníků, která konzumovala ořechy, měla podstatně nižší koncentraci malých LDL částic v krvi a naopak vyšší hladinu velkých LDL částic v krvi. Navíc u této skupiny došlo také ke zvýšení hladiny “hodného” HDL cholesterolu (11).

Ořechy a jejich účinky na zdraví – pomohou s obezitou i kvalitou spermií

Vlašské ořechy, mandle a další druhy ořechů snižují riziko kardiovaskulárních chorob a mozkové mrtvice

V další studii byli lidé s normální a zvýšenou hladinou cholesterolu náhodně rozděleni do dvou skupin. Jedna skupina konzumovala olivový olej a jídlo s vysokým obsahem tuků, zatímco druhá skupina jedla ořechy a jídlo s vysokým obsahem tuků.

Účastníci, kteří jedli ořechy, měli nižší hladinu triglyceridů na lačno než účastníci, kteří jedli olivový olej, a to bez ohledu na to, jaká byla jejich počáteční (výchozí) hladina cholesterolu. Navíc došlo u účastníků konzumujících ořechy, k podstatnému zlepšení funkce artérií (tepen) (51).

Shrnutí: Ořechy mohou podstatně snižovat riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a mozkové mrtvice. Důvodem je, že zvětšují velikost LDL částic v krvi, zvyšují hladinu HDL cholesterolu, zlepšují fungování cév a mají řadu dalších účinků, které prospívají vašemu srdci.

Ořechy jsou nepochybně velmi chutnou a zdravou potravinou.

Můžete je jíst v čistě přírodní formě, nebo si je nakrájen na plátky či nastrouhat a přidat je do salátů či jiných pokrmů. V některých zemích se také přidávají do ořechového másla či jiných pokrmů.

Ořechy si můžete koupit v kamenných obchodech i na internetu. Prodávají se na řadu způsobů, jako solené či nesolené, kořeněné nebo čistě přírodní. Například mandle si můžete zakoupit jak v syrovém stavu, tak ve formě pražených mandlí.

Nejzdravější způsob konzumace ořechů je jíst je syrové nebo si je lehce upražit v troubě při teplotách pod 175°C .

Pokud budete ořechy pražit, vždy je pražte za sucha a nikdy nekonzumujte ořechy pražené na rostlinných olejích (a to ani na těch, které jsou jinak zdraví prospěšné).

Dochází tím totiž ke značnému zvýšení obsahu tuků a na oleji pražené ořechy tak v dlouhodobém měřítku mohou nadělat více škody než užitku a naopak zvýšit riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění či mozkové mrtvice nebo způsobit přibývání na váze.

Pokud hodláte ořechy rychle sníst, skladujte je při pokojové teplotě. V případě delšího skladování se doporučuje jejich uchovávání v ledničce nebo je dejte do mrazáku a vyndejte těsně před tím, než je budete chtít jíst.

Ořechy obsahují hodně živin, jsou velmi chutné a jedná se zdravou potravinu, kterou může jíst prakticky každý (s výjimkou osob, které jsou na ořechy alergické). Pokud trpíte alergií na ořechy, tak je samozřejmě nejezte nebo se poraďte s vaším lékařem o vhodné alternativě.

Pravidelná konzumace ořechů tak představuje příjemný způsob jak zlepšit vaše zdraví a udělat něco pro prevenci kardiovaskulárních chorob a mozkové mrtvice.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector