Olej z para ořechů a jeho účinky na zdraví a krásu

Oříšky a semena jsou velice v oblibě, zvláště v zimním období. Kromě konzumace se využívají také v kosmetice a pro zdravotní účely. Představují velký přínos pro naše zdraví a tak si představíme 11 nejznámějších ořechů, oříšků, semínek, které stojí za pozornost.

VLAŠSKÉ OŘECHY

Olej z para ořechů a jeho účinky na zdraví a krásu

Jsou vhodné také k výrobě pomazánek, k dekoraci a zdobení zákusků a nejrůznějších dezertů. Stále častěji se využívají při přípravě masa a masových pokrmů. Z vlašských ořechů se vyrábí olej a používá se i k léčbě. Protože tyto ořechy mají v sobě málo sodíku, jsou vhodné pro osoby s nemocnými ledvinami a krevním oběhem.

Jedna čtvrtina šálku vlašských ořechů denně poskytuje více než 100 % denní doporučené dávky omega 3 mastných kyselin. Vlašské ořechy obsahují také velké množství mědi, manganu, molybdenu a biotinu.

Další užitečnou složkou je aminokyselina L-arginin, která má příznivé účinky na onemocnění srdce. Ořechy obsahují antioxidanty, které jsou tak silné, že jejich účinky vědci nazvali pozoruhodnými.

Přítomné polyfenoly dokážou zabránit chemickému poškození jater.

Dvě hrsti vlašských ořechů denně mohou zabránit rakovině prostaty, prsu a mohou omezit růst nádoru. Vlašské ořechy podporují zdraví mozku. Vnější vrstva oloupaná z ořechu má sice hořkou chuť a mnozí mají tendenci ji loupat, avšak podle vědců je to nejzdravější část vlašského ořechu.

Dokonce se mohou využít také skořápky vlašských ořechů na čaj při  proti kašli.

Omyjeme skořápky z cca 20 vlašských ořechů, roztlučeme a namočíme je přes noc do 1l vody. Druhý den je pomalu přivedeme k varu a pomalinku vaříme 30 minut. Scedíme a pijeme 3x denně. Přisladíme medem, ale není to nutné. Čaj má příjemnou oříškovou chuť a pomáhá při nachlazení na odkašlávání. Chutná i dětem.

Olej z para ořechů a jeho účinky na zdraví a krásuLÍSKOVÉ OŘÍŠKY

Jejich využití uznávali jak Keltové, tak Římané. Lískové ořechy rostou všude ve Středozemí, na stráních, okrajích lesů, v zahradách a parcích. Mimo tuků obsahují především vitamíny řady B, vitamín E a C. Nemálo podstatný je také obsah železa a mědi. Kromě běžného využití do moučníků, pečiva a k masu, jimi můžete vyléčit třeba kašel, když je nastrouhané utřete s medem.

BURÁKY (ARAŠÍDY)

Olej z para ořechů a jeho účinky na zdraví a krásu

Velkým plusem je obsah kvalitního oleje, bílkovin, vitamínů řady B a vitamín E. Dají se pojídat čerstvě vyloupané nebo v pomazánce, lahodně chutnají v úpravě na sladko i slané.

Čemu se při konzumaci buráků vyvarovat? Pozor na nadměrnou konzumaci, může vést k nadváze až obezitě. Buráky se nedoporučují konzumovat při dně, artritidě a osteoartróze.

KEŠU OŘÍŠKY

Olej z para ořechů a jeho účinky na zdraví a krásu

Mají blahodárný účinek na oči, sliznici a kůži. Kešu oříšky jsou proto velmi zdravé, dokážou zahnat špatnou náladu a také posilují oslabenou imunitu. Na trhu je najdete ve formě přírodní, jako sladký krém i jako slanou omáčku nebo jen solené.

Čeho se vyvarovat? Jediná kontraindikace je v tom, že jsou tak dobré, že člověk neví, kdy přestat a náhle zjistí, že pytlík kešu oříšků je pryč ????

PARA OŘECHY

Olej z para ořechů a jeho účinky na zdraví a krásu

Para ořechy mají stejný přínos jako mnoho jiných ořechů – zdravé tuky, antioxidanty, vlákninu, vitamíny a minerály. Nejlepší na para ořeších je to, že jsou vynikajícím zdrojem organického selenu, který je silným antioxidantem, který slouží pro prevenci rakoviny.

MANDLE

Olej z para ořechů a jeho účinky na zdraví a krásu

Mandle obsahují látku amygdalin („vitamín“ B17), která působí proti rakovinovému bujení. Mandle jsou také pozoruhodně prospěšné našemu srdci. Lidé, kteří mají vysoce abnormální úroveň lipidů, jako je cholesterol, by měli denně jíst pár kousků mandlí. Nicméně, mandlemi není radno se přejídat, obsahují téměř 1 gram bílkovin na mandli.

PISTÁCIE

Olej z para ořechů a jeho účinky na zdraví a krásu

Pistácie obsahují v porovnání s ostatními ořechy vysoký obsah luteinu, beta karotenu a gama-tokoferolu (vitamín E).

Konzumace jedné nebo dvou porcí denně vede ke zvýšení hladiny antioxidantů a snížení špatného cholesterolu.

Poslední výzkum rovněž ukázal, že pistácie přispívají ke snížení systolického krevního tlaku a reakce cév na stres u dospělých s vysokou hladinou cholesterolu.

Jsou také velmi užitečné při udržování zdravé hmotnosti. Lidé, kteří jedí pistácie po dobu 24 týdnů, zhubli kolem pasu skoro o dva centimetry a hladina cholesterolu se jim snížila o 15 bodů. Rovněž se zlepšila i jejich hladina cukru v krvi. Pistácie jsou silným zdrojem jednoduchých nenasycených mastných kyselin, které mají tendenci snižovat břišní tuk.

PEKANOVÉ OŘECHY

Olej z para ořechů a jeho účinky na zdraví a krásu

Pekanové ořechy obsahují více než 19 vitamínů a minerálních látek. Pekan je velmi kvalitní ořech, který má kromě tuku také až 10 % bílkovin. Obsahuje velké množství provitaminu A, vitaminů skupiny B, draslík, fosfor, vápník a železo.

Výzkumy ukázaly, že dokáží snižovat hladinu LDL cholesterolu a podporovat zdravé tepny. Ořechy mají také protizánětlivé účinky, obsahují hořčík, pro srdce zdravou kyselinu olejovou, fenoické antioxidanty a mangan.

KOKOSOVÝ OŘECH

Olej z para ořechů a jeho účinky na zdraví a krásu

Kokosová dužnina obsahuje až 60% nasyceného tuku s krátkým řetězcem, který je pro naše zdraví prospěšný. Je jedním z nejlepších tuků, jaké můžeme jíst. Je to velice stabilní olej vhodný i na smažení. Tento olej se lisuje právě pro potravinářské i pro kosmetické účely.

Olej z para ořechů a jeho účinky na zdraví a krásu

MAKADAMOVÉ OŘECHY

Makadamové ořechy jsou považovány za jedny z nejzdravějších ořechů díky svému obsahu jednoduchých nenasycených tuků, které pomáhají snižovat cholesterol. Dále obsahují látky působící jako antioxidanty, posilují srdce a pomáhající při prevenci rakoviny.

Syrové makadamové ořechy obsahují vysoké množství vitamínu B1 – thiaminu, hořčíku a manganu. Jedna porce makadamových ořechu tedy obsahuje 58 % denní potřebné dávky manganu a 23 % doporučené denní dávky B1 – thiaminu. Kromě toho, asi 60 % mastné kyseliny v makadamových oříšcích je jednoduchý nenasycený tuk kyseliny olejové.

  • Stejný obsah mají i olivy, které jsou dobře známé pro svůj význam pro zdraví.
  • PINIOVÉ OŘÍŠKY

Také to vlastně nejsou ořechy ale semena borovice pinie, která roste okolo Středozemního moře, má velké vejčité šištice, které ukrývají hnědá semínka. Jádro uvnitř je bílé a nazývá se piňoli nebo také piniové oříšky.

Pínie obsahují kvalitní bílkoviny 1,6% , hodně vitamínu B1 a hodně železa. Obsah tuku ve se pohybuje okolo 60%. Piniová semínka jsou ze semínek nejlépe stravitelná. Vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, má blahodárný vliv na naše cévy a srdce.

Posilují nervový systém, plíce a pohlavní orgány. Zlepšují průchodnost střev a mají mírně projímavé účinky. Působí proti suchému kašli. Díky vysokému obsahu železa jsou lékem na anémii.

Léčí také poruchy nervové soustavy, stavy úzkosti, nadměrný stres, jsou také vhodné při vyšší duševní zátěži.

Používají se k přípravě masitých nádivek nebo se jimi zdobí hotové pokrmy, jsou častou složkou pesta. Jsou mírně sladké a mají příjemnou pryskyřičnou chuť. Hodí se do slaných i sladkých jídel – do omáček, salátů, rýžových jídel a moučníků. Velice zajímavě chutnají i ve štrůdlu.

UPOZORNĚNÍ –  obecně pro ořechy platí, že obsahují velké množství tuku, proto se nedoporučuje konzumovat je v nadměrném množství, obzvláště dětem. Výjimku mají však vlašské ořechy, které zvyšují hladinu energie v ledvinách. Ledviny jsou zodpovědné za hladinu energie v celém organismu. Je tedy logické, že jsou vlašské ořechy obvykle naopak dobré na hubnutí.

Dále se ořechy často tepelně upravují – například praží a pečou – nejčastěji jako posyp pečiva. Každá tepelná úprava však znamená ztrátu velké části vitamínů a esenciálních mastných kyselin.

Dokonce se pečením a pražením mohou ořechy získat zdraví škodlivé látky. To platí hlavně při pražení a pečení jako posyp pečiva, ne pokud jsou vmíchaná dovnitř těsta.

Nejlepším přínosem jsou ořechy konzumované syrové.

Ořechy mohou u některých jedinců vyvolat alergickou reakci. Jedná se hlavně o buráky, kešu, para ořechy, pistácie, lískové ořechy. Existuje také alergie na kokosové mléko, výjimečně na samotný kokos.

Ořechy a jejich vliv na lidské zdraví

Do zdravých jídelníčků patří určitě i ořechy – v čem jsou pro naše zdraví prospěšné?

Ořechy a semena – tvoří důležitou složku zdravé stravy.

Jsou vysoce ceněny pro svůj vysoký obsah kvalitních bílkovin, tuků, minerálů a vitamínů. Ořechy obsahují vysoký obsah plnohodnotných bílkovin, kterým převyšují všechny rostlinné produkty (kromě sóji).

Bílkoviny ořechů obsahují všechny esenciální aminokyseliny – a to v dostatečném množství a vhodném vzájemném poměru.

Nelekejte se vysokého obsahu tuků, ten je totiž převážně tvořen prospěšnými nenasycenými mastnými kyselinami, hlavně nedostatkovými omega 3 mastnými kyselinami.

Olej z para ořechů a jeho účinky na zdraví a krásu

Ořechy také obsahujívysoké množství vitaminů skupiny B a minerálních látek – především hořčíku, vápníku a fosforu.

Budete mít zájem:  Syndrom explodující hlavy – co to je – příznaky, příčiny a léčba

Obsah minerálních látek a stopových prvků je asi 2,5krát vyšší než u ostatních plodů.

Pro diabetiky jsou ořechy velmi vhodnou a výživnou náhradou nadměrné konzumace masa, které nejen jim (ale i zdravým lidem) poškozuje zvláště střeva, klouby, srdce a slinivku břišní.

Ořechy velmi výrazně přispívají k dobré krvetvorbě v kostní dřeni a tím k léčbě chudokrevnosti. Vysoký obsah síry podporuje látkovou proměnu a vylučování toxinů játry.

Využitelnost vápníku z ořechů, které jsou jeho výborným zdrojem, je mnohem vyšší než například z mléka a mléčných výrobků.

Dále jsou ořechy dobrým zdrojem zinku, který je důležitý pro imunitu organismu, pro zdravé vlasy, pokožku, nehty, pro prevenci problémů s prostatou a pro mnoho dalších biochemických pochodů.

Ořechy jsou také bohaté na vlákninu. Navíc ořechy obsahují aminikyselinu arginin, rostlinné steroly a spoustu antioxidantů, které snižují hladinu LDL cholesterolu v krvi.

Na co bychom měli dávat pozor při koupi ořechů a semen:

Při nákupu ořechů a semen bychom si je měli dobře prohlédnout (nejen kvůli přítomnosti škůdců) a vybírat pouze od kvalitních dodavatelů v originálním balení (vždy kontrolujeme datum spotřeby). Je třeba také přísně kontrolovat na obsah plísní a přítomnost žluklých kusů.

 Jak ořechy a semena správně skladovat:

Ořechy je nutné skladovat v temnu a suchu. Vlhko a teplo totiž vytváří ideální podmínky pro rozvoj plísní a dochází také ke žluknutí. Kvůli vysokému obsahu tuků dochází při delším skladování ke žluknutí.

Jak často ořechy a semena konzumovat?

Denní dávka by měla činit maximálně asi dvacet kusů malých nebo deset kusů velkých ořechů. Lidé s nadváhou by je měli používat střídmě – jen jako lék, ne na nasycení.

Teď pár slov k jednotlivým druhům:

KEŠU

Ořechy kešu se řadí k nejoceňovanějším ořechům. Kešu jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny (např. kyselina olejová a kyselina linolová), na vitaminu B1, B2 a kyselinu pantotenovou a na minerály, jako např.

hořčík, draslík, železo a fosfor. Jsou potravinou s vysokým obsahem hořčíku. Hořčík se zapojuje do množství metabolických procesů, ale především do přenosu nervových impulsů.

Jeho nedostatek zapříčiňuje nervozitu a podrážděnost.

Olej z para ořechů a jeho účinky na zdraví a krásu

PARA OŘECHY

Para ořechy obsahují více než 66 % tuků, které se velmi snadno kazí. Tyto tuky obsahují až 25 % nasycených mastných kyselin. Spolu s palmou a kokosovým ořechem jsou para ořechy rostlinou nejbohatší na tento druh mastných kyselin.

Para ořechy jsou bohaté na proteiny (14 %), vitamin E a minerály (fosfor, hořčík, vápník a železo). Jejich nejdůležitější dietetickou vlastností je vysoký obsah vitaminu B1, který je vyšší než v mase, mléku nebo vejcích. Para ořechy jsou tedy vhodné pro ty, kdo trpí nervovými poruchami, jako např.

podrážděností, depresí, výpadky paměti, špatnou koncentrací nebo sníženou duševní výkonností. Při hubnutí, ale vhodně nejsou.

MANDLE

Mandle jsou bohaté na všechny základní živiny. Mezi potravinami rostlinného původu patří mandle k jedněm z nejbohatších na proteiny. Více než polovinu hmotnosti mandlí tvoří tuky. Jsou bohaté na vitaminy B1, B6 a na vitamin E.

Mandle jsou také jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů vápníku a fosforu. Obsahují též významné množství hořčíku, draslíku a železa. Mandle jsou velmi bohaté na zinek, měď a mangan, tj.

stopové prvky, které v těle plní důležité funkce.

Pro zajímavost: Obsah vápníku v mandlích (266 mg/100 g) je o hodně vyšší než v mléku.

Pravidelná konzumace mandlí posilňuje nervy, dodává pevnost svalům a pomáhá překonávat stres, depresi a únavu. Sportovci a těžce pracující najdou v mandlích potravinu, která dodává tělu energii a vitalitu. Navzdory tomu, že mandle jsou bohaté na tuky, nezvyšují hladinu cholesterolu v krvi, ale naopak ji snižují. To stejné platí i o vlašských ořeších.

Je to dáno vyváženým poměrem mastných kyselin a vysokým obsahem vitaminu E, který má výrazný antioxidační účinek. Díky tomu, že mandle obsahují hodně vápníku, který podporuje srdeční činnost, a vitaminu E, mají příznivý vliv na zdravou funkci kardiovaskulární soustavy.

Vitamin E, silný antioxidant, zabraňuje tvorbě arteriosklerotických plátů v tepnách.

Mandle jsou ideální pro těhotné ženy, protože obsahují velké množství minerálů potřebných pro vývoj plodu. Je také dokázáno, že podporují tvorbu mateřského mléka.

Olej z para ořechů a jeho účinky na zdraví a krásu

VLAŠSKÉ OŘECHY

Vlašský ořech je spolu s jinými olejnatými ořechy jedním z nejkoncentrovanějších rostlinných zdrojů živin. Tuky představují až tři pětiny hmotnosti ořechu (62 %), tedy více, než mají mandle či lískové a burské oříšky.

Tvoří je zejména nenasycené mastné kyseliny s převahou polynenasycených mastných kyselin a lecitinu. Vlašské ořechy obsahují až 14 % vysoce kvalitních proteinů, tedy více než arašídy a přibližně tolik co mandle.

Vlašské ořechy jsou dobrým zdrojem vitaminu B1, B2, B3 (niacinu) a B6. Vitamin B1 neboli thiamin je potřebný pro funkci srdce a pro rovnováhu nervové soustavy.

Vlašské ořechy jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitaminu B6, známého též jako pyridoxin, který se stará o správnou funkci mozku a tvorbu červených krvinek. Vlašské ořechy jsou bohaté na fosfor a draslík a zároveň chudé na sodík, což je dobré pro kardiovaskulární soustavu.

Dále obsahují velké množství železa, hořčíku a vápníku. Vlašské ořechy obsahují 2,7 mg zinku na 100 g, tedy mnohem více než ryby či kterékoliv maso s výjimkou jater. Dále obsahují 1,4 mg mědi na 100 g, tedy více než většina rostlinných potravin a masa.

Kvůli nízkému obsahu sacharidů a vysoké nutriční hodnotě jsou vlašské ořechy prospěšné a lehce stravitelné i pro diabetiky.

Olej z para ořechů a jeho účinky na zdraví a krásu

LÍSKOVÉ OŘECHYJsou mimořádně bohaté na vitamín E, jehož je v 10 dkg až 13,5 mg.

Nastrouhané jsou vhodné pro lidi s cukrovkou. Používají se i jako posilující prostředek pro rekonvalescenty a sportovce.

Olej z para ořechů a jeho účinky na zdraví a krásu

PISTÁCIEJsou známé svou nazelenalou barvu, příznivě působí na nervový systém. Jsou nejbohatší na železo. Obsahují hodně provitaminu A. Jsou bohaté i na vlákninu.

Olej z para ořechů a jeho účinky na zdraví a krásu

ARAŠÍDY

Arašídy alias burské oříšky řadíme k suchým skořápkovým plodům, i když se jedná o luštěninu z čeledi bobovitých.

Arašídy pozitivně působí na nervovou soustavu, pomáhají při některých kožních onemocněních, podporují krvetvorbu, působí při nemocech srdce, krevního oběhu a látkové přeměny. Dokonce pomáhají předcházet tvorbě zubního kazu.

Obsahují také významné množství silného antioxidantu resveratrolu – okolo 70 mikrogramů, který chrání buňky, tkáně a orgány, zabraňuje jejich stárnutí a zpomaluje proces degenerace mozku při některých neurologických onemocněních.

Arašídy mají poměrně vysoký obsah tuků (45 – 50%), odtud má podzemnice přívlastek olejná. Kromě tuků je v burácích hodně proteinů (25 – 30%) – na stejnou hmotnost je to více než co obsahuje hovězí steak.

Arašídy jsou však díky některým obsaženým bílkovinám velmi silným alergenem.

Olej z para ořechů a jeho účinky na zdraví a krásu

Super ořechy

Úvodní strana » Magazín Lékárna.cz » Články a blogy » Super ořechy

Trávení Imunita Zdraví z přírody Superpotraviny

Wikipedia definuje ořech jako různé plody a semena, která jsou zdrojem výživných látek a olejů a řadí se mezi superpotraviny. Řada „ořechů“ pak botanicky do této kategorie vůbec nespadá. Ořechy tak nemusí pocházet ze stejné rodiny, ale spojují je zdraví prospěšné látky. Stačí si jen najít druh, který vám bude chutnat a máte vyhráno.

Olej z para ořechů a jeho účinky na zdraví a krásu

Ořechy obsahují tuky, bílkoviny a minerály. Uvádí se, že jejich častá konzumace (zhruba 100-200 g týdně) dokáže zázraky. Je třeba mít na paměti, že i když jsou ořechy takový malý zázrak jsou dosti kalorické, a proto je potřeba je jíst opatrně. 

V létě a na jaře přináší ořechy ještě jeden příjemný benefit, obsahují vitaminy skupiny B. Při pravidelném užívání ‚béček‘ se snižuje pocení a tím se od vás drží dál klíšťata. Ta totiž vyhledávají vlhčí místa na těle, a navíc jim vitaminy B příliš nevoní. Vitaminy B tělu dodávají i semínka, o kterých píšeme v jiném článku.

Proč jíst ořechy:

  • Podporují zdraví srdce
  • Snižují riziko aterosklerozy
  • Rychle zasytí
  • Jsou zdrojem vitamínů, minerálů a zdravých tuků
  • Jsou zdrojem proteinů, takže podporují růst svalů
  • Jsou to antioxidanty
  • Přispívají k lepší pružnosti cév
  • Pozitivně ovlivňují metabolismus lipidů

Mezi nejoblíbenější ořechy patří:

Vlašské ořechy 

Vlašské ořechy nebo lidově vlašáky patří mezi nejrozšířenější ořechy v Česku, ořešák si můžete vypěstovat i na své zahradě, není nijak náročný. Vlašské ořechy jsme podle výzkumů a nálezů jedli už v mladší době kamenné, tedy před deseti tisíci lety.

Budete mít zájem:  Myrhový olej a jeho účinky na naše zdraví – na co je dobrý?

Vlašáky obsahují tuky, vitaminy B, zinek nebo také měď a řadí se mezi skvělé antioxidační potraviny. 

Lískové ořechy 

Lískové oříšky se k nám dostaly z Asie a tělu dodávají hlavně zdravé tuky, které organismus rychle zasytí a vyživí. Hodí se pro sportovce, těhotné ženy nebo dospívající děti a určitě si je sbalte do tašky, když cestujete. Rychle vám doplní energii. Těžce se ale tráví a tak je doporučujeme dobře rozkousat a zapít vodou.

Jen pro zajímavost, jasnovidci prý využívají větve lísky jako virgule k hledání skrytých pokladů. 

Pistáciové ořechy 

Pistácie mají méně kalorií než ostatní ořechy a obsahují nejvíc železa, hodí se tak i do dietního jídelníčku. Obsahují navíc vitamin E, B6 a patří mezi antioxidanty. Dříve se konzumovaly s medem a mandlemi. 

Na trhu se dají koupit ve všemožných variantách, vyhnout byste se ale měli těm, které jsou dosolované.

Para ořechy

Para ořechy nebo také brazilské ořechy se k nám dováží až z Amazonských pralesů, kde rostou na stromu zvaném Juvie ztepilá. Para ořechy obsahují velké množství selenu, což je minerál, který působí preventivně proti srdečním chorobám.

Je třeba mít na paměti, že i když obsahují spoustu prospěšných minerálů a vitamínů, para ořechy obsahují zhruba 650 kalorií na sto gramů. Doporučená dávka jsou tak maximálně dva para ořechy denně. 

Pekanové ořechy

Pekanové ořechy rostou na Ořechavci pekanovém, který dokáže přežít i v teplotách kolem – 25 stupňů Celsia. Ořechy chutnají podobně jako vlašské ořechy, jsou jen o trošku sladší. Tyto ořechy mají vysoký obsah tuku a jsou tak více kalorické. 

Arašídy

Buráky, nebo-li arašídy jsou zajímavé už proto, že botanicky nespadají pod ořechy, ale pod luštěniny. Mají spoustu minerálů, třeba hořčík, vápník, železo nebo fosfor. Arašídy jsou ale dost tučné a tak se doporučuje jíst maximálně hrst denně a rozhodně si nekupujte arašídy pražené, solené nebo s cukrovou polevou. 

Kešu ořechy

Ledvinovník západní je zdrojem plodu, který známe jako kešu ořech. Kešu ořechy patří mezi druhé nejprodávanější ořechy na světě (první jsou mandle). Dají se totiž jíst jen tak samotné, ale využít je můžete dobře i v kuchyni a dokonce se používají i k výrobě  alkoholických nápojů. 

Kešu ořechy obsahují např. kyselinu listovou, měď a mangan. Díky obsahu hořčíku se tak hodí jako přirozené antidepresivum pro ty z nás, kteří jsou často nervózní a vystresovaní. 

Mezi další oblíbené ořechy patří také:

  • mandle,
  • piniové ořechy nebo
  • mýdlové ořechy.

Jaké jsou vaše nejoblíbenější? 

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním.Zjistit více

Zpracovávám

Dermaheal Peeling 100 ml – pro redukci pupínků

Olej z para ořechů a jeho účinky na zdraví a krásu

Podrobný popis produktu

Jednou za čas je třeba řádně vyčistit pleť, aby se pokožka mohla znovu regenerovat. Peeling Dermaheal obsahuje jemné zrnkovité částečky, které odstraní veškeré nečistoty včetně oleje a mazu. Působí na projevy akné – pupínky, ale i na rozšířené póry. 

Účinky:

  • Důkladné vyčištění pleti.
  • Redukce pupínků, rozšířených pórů a nedokonalostí pleti, jako je třeba akné.
  • Odstranění mrtvých kožních buněk. 

Výhody:

  • Velmi jemná konzistence s mikro zrničkami.
  • Zanechá efekt dokonale hladké pokožky.
  • Má příjemnou vůni citrusů.

Určeno pro:

  • Všechny typy pleti.
  • Problematická pleť  se sklonem k maštění.
  • Složení:
  • Komplex peptidů – působí proti vráskám a pokožku nově regenerují .
  • Glycerín – poskytuje hydratační a změkčující účinek.
  • Kyselina citrónová – vyhlazuje a obnovuje povrch pleti, redukuje rozšířené póry.
  • Výtažek z plodu citrusů – zjemňuje pleť a odstraňuje přebytečný maz.
  • Výtažek z listu eukalyptu – antibakteriální účinek.
  • Výtažek z hřebíčku – protizánětlivý účinek. 
  • Výtažek z kořene jerlínu – regenerační účinek. 
  • Výtažek z listu heřmánku – pokožku uklidní a vyčistí, působí proti akné. 
  • Pantenol – udržuje pokožku ve zdravé kondici, napomáhá správné hydrataci a působí jako prevence vzniku a rozvoje vrásek. 
  • Betain – detoxikuje organismus, tlumí růst bakterií. 
  • Sójový olej – nepostradatelný pro růst, výživu a regeneraci tkání. 

Lecitin – zvyšuje intenzitu dýchání kůže, reguluje buněčnou výměnu. Ovlivňuje měkkost a ohebnost pokožky.

Obsah balení: 100ml čistícího peelingu v tubě

Návod k použití:

Nejprve doporučujeme vyčistit pleť čistící pěnou Dermaheal. Na čistou a vlhkou pokožku naneste krouživým pohybem peeling Dermaheal. Vyhněte se oční oblasti. Po rozmasírování umyjte cílovou oblast vlažnou vodou tak, abyste odstranili všechny zbytky peelingu. Používejte 2-3x týdně.

Zanechte nám Vaší emailovou adresu a my Vám budeme posílat novinky

Při rýmách a kašli skvělý pomocník. Esence z tymiánu, máty, eukalyptu a borovice pomáhají volně dýchat při nachlazeních, stimulují pokožku a dodávají potřebnou energii.  

Pociťujeme-li na jaře únavu a vyčerpání, vypadáme tak i navenek. Naše pokožka postrádá svěžest, a proto máme pocit, že jsme mnohem starší. Nekompromisní zrcadlo odhaluje všechny nedostatky včetně přibývajících a prohlubujících se vrásek. Často nás trápí šupinky na pokožce, dehydrovaná a suchá pokožka, povadlá pleť, rozšířené póry anebo podrážděná a začervenalá pokožka.

Péče o pokožku zevnitř se v posledních letech stala hodně diskutovaným tématem. Přípravkům pro péči o pleť se říká například nutrikosmetika, pilulky krásy nebo nutraceutika. Důležitou informací je, že u vybraných účinných látek bylo prokázáno, že pozitivně ovlivňují stav a kvalitu pokožky a zpomalit tak procesy stárnutí pokožky.

Letošní zima byla extrémně dlouhá a pravděpodobně se najde jen málokdo, koho představa moře, krásné pláže a sluníčka neláká. Obzvlášť v našich končinách, kde léto nebývá tak dlouhé, máme snahu rychle všechno dohnat. O to víc si umíme představit houfy českých turistů, kteří míří na pláž či k vodě a hned první dny se snaží pochytat co nejvíce „zlatavé“ barvy.

Ořechy

Ořechy jsou nejoblíbenější zdravou svačinkou současnosti! A naše oříšky jsou navíc chuťově prostě báječné! Čím to je? Kvalitou, za kterou si stojíme! Dovážíme pro Vás kvalitní ořechy o větších kalibrech, které si během 22 let našeho působení zamilovalo obrovské množství zákazníků po celé České republice! Nevěříte? Ochutnejte z velkého výběru našich ořechů: naturálních, ochucených a obalených v lahodné čokoládě!

Ořechy jsou zdravou delikatesou, z níž se dají připravit zázraky!!!

Ořechy jsou pro naše zdraví nepostradatelné. A nejen to. Báječně chutnají a některé moučníky nebo vánoční cukroví si bez nich nedokážeme vůbec představit. Jsou skvělou zásobárnou důležitých živin. Pokud je mlsáte pravidelně, stoprocentně se to projeví i na vaší kondici a celkovém zdraví.

Zdravé a chutné mlsání

Zaskočila vás nečekaná návštěva a nevíte, co hostům nabídnout? Nezoufejte! Nasypejte do misek různé druhy oříšků, přidejte sušené ovoce a máte vystaráno. Ale jenom na chvíli. Třeba takové mandle v čokoládě, solené pistáciové oříšky a kešu oříšky nebo lahodné pinie chutnají tak skvěle, že se po nich doslova zapráší.

K největším přednostem ořechů patří vysoký obsah plnohodnotných bílkovin, vitamínů, minerálů a stopových prvků. Možná jste slyšeli, že ořechy patří ke kalorickým bombám a bojíte se, že ztloustnete. Tyto obavy jsou zbytečné. Ořechy obsahují především nenasycené mastné kyseliny, bez kterých naše tělo tak jako tak neobejde, protože jde o zdravé pohonné látky.

Ořechy pod drobnohledem

Dostatek vápníku potřebujeme všichni, i když je pravda, že s věkem se tato potřeba různě mění. V ořeších je ho dost, a navíc se lépe vstřebává než ten, který přijímáme prostřednictvím mléčných výrobků. Také zinek je důležitý pro zdraví, ale i pro krásu, zejména pleti, vlasů a nehtů. Kromě toho se podílí na celé řadě zcela zásadních metabolických procesů.

K dalším nepostradatelným minerálům a stopovým prvkům se řadí hořčík, železo, fosfor, draslík, měď, selen, mangan a fosfor. Rovněž výčet vitamínů, které mají klíčový vliv na naše fyzické a psychické zdraví, a najdete je v oříšcích, by byl velice dlouhý. Tyto plody jsou bohaté i na vlákninu, která optimalizuje trávení a zlepšuje činnost trávicího traktu.

To ocení hlavně lidé, jimž chybí pohyb nebo mají sedavé zaměstnání.

Kam s nimi?

Ořechy se dají konzumovat samotné, ale najdeme je také v celé řadě moučníků, dezertů a cukroví. Přidávají se i do nejrůznějších náplní a krémů. Některé se nadrobno rozemelou na mouku k pečení, z jiných se lisuje kvalitní ořechový olej. Z arašídů se připravuje burákové máslo, které je zejména v Americe velmi oblíbené.  

Budete mít zájem:  Rakovina štítné žlázy – příznaky, příčiny a léčba

Pár zajímavostí na závěr:

Největší je maledivský ořech, jeho váha se může blížit k úctyhodným 15 až 20 kilogramům.

Některé ořechy, zejména vlašské, patří v mnoha zemích k oblíbeným vánočním dekoracím. Ve starověku byly ořechy považovány za symbol plodnosti a erotiky.

V asijských zemích se ořechy používaly už před mnoha staletími v lidovém léčitelství. Kdysi lidé dokonce věřili, že pojídání vlašských ořechů, které připomínají tvarem a povrchem mozek, zvyšuje intelekt jedlíků.

K ořechům patří i jedlé kaštany. Bez nich by tradiční vánoční pokrm v anglosaských zemích, tedy krocan s nádivkou, rozhodně nebyl tím, čím je.

Naopak podzemnice olejná, jejíž plody známe pod názvem arašídy nebo buráky, není z botanického hlediska ořech, nýbrž luštěnina.

Jak poznat ořechy ─ jejich pozitivní účinky na naše zdraví

Vlašské ořechy Vlašské ořechy jsou plody ořešáku královského, stromu, jehož původním domovem je jižní Evropa – Balkán. Stromy se běžně pěstují v zahradách v oblastech s mírnými zimami. Jádro ořechu má příjemnou chuť, slupka je lehce nahořklá.

Ořechy obsahují nenasycené mastné kyseliny s příznivým vlivem na lidský organismus. Dále obsahují železo, zinek, selen, vitaminy skupiny B a vitamin E. Mají protizánětlivé účinky, snižují cholesterol a krevní tlak.

Vlašské ořechy obsahují hodně tuku, lisuje se z nich výborný olej, který se pro svoji vynikající chuť používá ve studené kuchyni. Vzhledem k vysokému obsahu tuku v jádrech jsou náchylné ke žluknutí. Uchovávají se v suchu.

Ořechy se v kuchyni používají při pečení moučníků a cukroví, do slaných nádivek a různých snídaňových cereálních směsí. Skvěle chutnají v kombinaci se sýry. Tip: Zkuste vyloupaná jádra ořechů zalít ve sklenici medem a po 6 týdnech ochutnat, je to výborná chuťovka.

Lískové ořechy Líska obecná je keř rozšířený téměř v celé Evropě. Plody lísky ─ lískové oříšky byly nalezeny i ve vykopávkách v Pompejích, což svědčí o jejich oblibě už v této době. Jádro lískového oříšku je nažloutlé s hnědou slupkou. Chuť má jemnou, olejnatou.

Lískové oříšky jsou významným zdrojem beta sisterolu, který snižuje LDL cholesterol. Z dalších zdraví prospěšných látek obsahují vápník, zinek, hořčík a jsou bohaté na vitamin E. Používají se v teplé i studené kuchyni a k lisování oleje.

Tip: Zkuste strouhanými lískovými oříšky smíchanými s medem potřít palačinky.

Kokos Kokosový ořech je plod palmy rostoucí v tropických oblastech. Dužina je bohatá na olej, bílkoviny, sacharidy i vitamin B. Z čerstvě nastrouhané dužiny se vymačkáním získá hustá mastná tekutina ─ mléko, které se používá v orientální kuchyni.

Čirá tekutina, jíž je v ořechu tím více, čím je mladší, je kokosová voda. Vychlazená je velmi osvěžující. Kokosová voda se často zaměňuje s pojmem kokosové mléko. Z kokosu se vyrábějí pokrmové tuky, potravinářské oleje, kokosová moučka a kosmetika.

Tip: Zkuste strouhaným kokosem vysypat formu při pečení moučníku, bude mít hezkou zlatou barvu a jemnou kokosovou příchuť.

Pekanové ořechy Plody stromu ořechovce pekanového. Ořech je chuťově podobný vlašskému ořechu, ale bez hořké příchuti, jeho slupka totiž neobsahuje hořčiny. Pekanové ořechy jsou tvarem i barvou podobné žaludu, jádra jsou podobná jádrům vlašského ořechu, jsou ale protáhlejší.

Pekany obsahují až 10 % vlákniny a 10 % bílkovin, velké množství provitaminu A, vit. skupiny B, draslík, fosfor, vápník a železo. Údajně chrání před vznikem žlučových kamenů a pomáhají potlačovat Parkinsonovu a Alzeimerovu chorobu. Ořechy mají jemnou máslovou chuť a proto se využívají především v cukrařině.

Tip: Zkuste ořechový pekanový dort, je lepší než z vlašských ořechů.

Makadamiový ořech Makadámie je stálezelený strom původem z Austrálie. Makadamiové ořechy mají velmi tvrdou slupku, v prodeji jsou již naříznuté s přiloženým kovovým otvírákem. Jádro je kulaté s máslovou chutí. Ořechy obsahují až 80 % tuků, selen, zinek a nenasycené mastné kyseliny.

Snižují hladinu cholesterolu a triglyceridů, příznivé jsou i účinky na krevní tlak. Makadamiové oříšky se používají při výrobě luxusních čokolád a zmrzlin. Jsou to nejdražší ořechy na trhu.

Tip: Vzhledem k jejich ceně a výborné chuti je doporučuji konzumovat samotné jako delikatesu.

Pistáciové oříšky Plody řečíku pistáciového rostou na stromě v hroznech a při zrání slupka puká. Jádro je zelené obalené červenou slupkou. Pistácie jsou výborným zdrojem vlákniny a patří mezi nejvýživnější ořechy.

Obsahují vitamin B6, měď, mangan,draslík a další minerály a vitaminy. Jsou dobrým zdrojem hořčíku a fosforu a mají vysoký podíl antioxidantů. Použití je všestranné, jedí se solené, ve zmrzlinách, moučnících. Jsou dobře stravitelné a mají jemnou chuť.

Tip: Drcené nesolené pistácie jsou hezkou ozdobou vánočního cukroví.

Mandle Mandloně jsou botanicky příbuzné meruněk a pravděpodobně pocházejí z Řecka. Existují dva druhy mandlí, mandle hořké, ty se uplatňují ve farmacii a z nich se zřejmě vyvinuly mandle sladké. Hořké mandle kvetou bíle, sladké růžově.

Sladké mandle obsahují okolo 50 % tuku, 20 až 25 % bílkovin, vápník, hořčík, železo, draslík a vitaminy B a E.

Konzumace mandlí má příznivý účinek na srdce a cévy, snižují hladinu cholesterolu, posilují imunitu a jsou vhodnou prevencí proti osteoporóze a demineralizaci kostí. Mandle se prodávají loupané, v hnědé slupce.

Slupka je hůře stravitelná, proto je krátce spaříme vroucí vodou a slupku snadno stáhneme. Mandle jsou součástí sladkých i slaných pokrmů, salátů a náplní. V kosmetice se využívá mandlový olej, který má velmi příznivé účinky na pleť.

Kešu Jsou to jedlé nažky stromu ledvinovníku západního rostoucího v tropech. Domorodci kešu oříškům říkají sloní vši. Oříšky mají ledvinovitý tvar a nažloutlou barvu. Obsahují mnoho hořčíku, železo, draslík, zinek, nenasycené mastné kyseliny a vitaminy.

Konzumace kešu snižuje hladinu cholesterolu v krvi, podporuje díky obsahu hořčíku správnou činnost svalů a nervů, dodává energii. Kešu se prodávají bez skořápek. Vnitřek skořápek obsahuje pryskyřici, která se musí důkladně odstranit před uvedením oříšků na trh. Tato pryskyřice se dále používá v průmyslové výrobě např.

při výrobě zubních past. Kešu oříšky mají ze všech ořechů nejnižší obsah kalorií.

Para ořechy Para ořechy jsou plody stromu juvie ztepilé. Tento strom se ještě nepodařilo uměle vyšlechtit a proto většina ořechů na trhu je z divokých stromů z povodí Amazonky. Para ořech je plod průměru asi 16 cm se skořápkou podobnou kokosu. Uvnitř je 20 až 24 semínek s dřevnatou slupkou ve tvaru ledviny, ve které je velké jádro, známé jako para ořech.

Ořechy obsahují více než 65 % tuku, proteiny, minerály a vitaminy. Obzvlášť vysoký je obsah vitaminu B1. Konzumace para ořechů pozitivně ovlivňuje činnost štítné žlázy, je prospěšná pro svaly a srdce a údajně zpomaluje růst nádorových buněk. Zajímavostí je, že než strom rozkvete a nese plody, uplynou až dvě desetiletí. Po odkvětu se ořechy vyvíjejí ještě celý rok.

Tip: Zkuste jádra obalit hořkou čokoládou.

Arašídy Arašídy nebo také burské oříšky jsou plody podzemnice olejné, keříku vysokého asi 70 cm. Rostou pod zemí a řadí se mezi luštěniny. Rostlina má původ na jihu Ameriky a oříšky jsou obávaný alergen. Obsahují tuk, bílkoviny, vlákninu a řadu minerálů a vitaminů.

Podporují trávení, vyprazdňování, normalizují hladinu cukru v krvi, urychlují metabolismus. Pravidelná konzumace je prevencí obezity, cukrovky, kardiovaskulárních nemocí a některých druhů rakoviny. Tip: Udělejte si vlastní arašídové máslo.

Umixujte buráky se solí a trochou oleje na hladkou pastu.

Pinie Semena typického středomořského jehličnanu borovice pinie. Velké, na dřevě přirostlé šišky jsou plné semínek (pěkně špiní ruce černým prachem :)). Po rozlousknutí se uvnitř skrývá bílé až nažloutlé jádro s olejnatou, výrazně pryskyřičnou chutí.

Jsou považována za lahůdku a využívají se do různých tradičních italských pokrmů. Tip: Připravte si pravé italské pesto. Pinie, olivový olej, mořskou sůl a bazalku umixujte. Vzniklou pastu ve sklenici zalijte olejem a uchovejte v chladu.

Vynikající na těstoviny.

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *