Novinka – trhy v Pardubickém pivovaru

Novinka - trhy v Pardubickém pivovaru

10:00 – 17:00 Alfa pasáž Brno

Zobrazit detaily → Novinka - trhy v Pardubickém pivovaru Zobrazit detaily → Novinka - trhy v Pardubickém pivovaru

8:00 – 15:00 Náměstí Dr. E. Beneše

Zobrazit detaily → Novinka - trhy v Pardubickém pivovaru

8:00 – 12:00 Mírové náměstí

Zobrazit detaily → Novinka - trhy v Pardubickém pivovaru

9:00 – 15:00 Masarykovo náměstí

Zobrazit detaily → Novinka - trhy v Pardubickém pivovaru

9:00 – 17:00 OC Central Kladno

Zobrazit detaily → Novinka - trhy v Pardubickém pivovaru

10:00 – 16:00 Automatické mlýny

Zobrazit detaily → Novinka - trhy v Pardubickém pivovaru

9:00 – 18:00 Obchodní centrum Futurum

Zobrazit detaily → Novinka - trhy v Pardubickém pivovaru

9:00 – 19:00 Obchodní centrum Central

Zobrazit detaily →

8:00 – 16:00 Tržnice Felixe Holzmanna

Zobrazit detaily → Novinka - trhy v Pardubickém pivovaru Zobrazit detaily →

9:00 – 15:00 Hlavní náměstí

Zobrazit detaily →

9:00 – 15:00 Pivovar Kocour

Zobrazit detaily →

Plechový boom pokračuje

V době pandemii hospody takřka přestaly čepovat pivo. Pivovary však na trh, krizi navzdory, uvádějí novinky. Jelikož jde spíš o výrobky do maloobchodu, nemůže chybět balení v plechu.

Pro volbu plechovky hovoří rostoucí popularita tohoto obalu a za předpokladu řádné recyklace i environmentální ohledy.

Na kovovou vlnu naskočil nově Pivovar Pardubice se svou jedenáctkou Vilém, a novinka od Radegastu, Ratar, se stáčí také do plechovek.

Pardubické pivo nově v plechu

Plech uhranul nejen pivovary

Pardubický pivovar je od loňského roku členem skupiny Pivovary Staropramen, pro kterou je balení do plechu dlouhodobě samozřejmostí.

Proto není překvapením, že nejnovější člen rodiny Staropramenu zahájil jarní sezonu stočením jednoho ze svých nejprodávanějších piv, Viléma, do plechovek.

„Vilém je jedno z nejoblíbenějších piv z portfolia našeho pivovaru, a proto ho nabídneme od začátku května zákazníkům v novém atraktivním balení,“ říká Petra Chovancová, výkonná ředitelka Pardubického pivovaru.

Pro volbu plechovky hovoří i rostoucí popularita tohoto balení, která je ještě více umocněna současnou situací.

Možnost stočení do plechu se objevila i díky novému majoritnímu akcionáři, který část své kapacity věnoval ke stočení piva Pernštejn.

„Můžeme tak pravidelně na trase Pardubice – Praha potkávat nově cisternu s naším pivem Vilém, která se následně stočí do plechu v pražském smíchovském pivovaru,“ dodává Petra Chovancová.

Pivo a pivní speciály: Slad v obalech

Plechovky mají objem 0,5l a již nyní jsou k dostání v pivovarských prodejnách Pivovarka a postupně se dostávají na regály vybraných prodejních řetězců.

„Pardubickým zákazníkům navíc nabízíme díky službě Rozvoz piva dodání našich výrobků až domů a rovněž Vilém v plechovkách bude od 4.

května do této nové a veřejností kvitované služby zařazen,“ uvádí manažer tuzemského obchodu Vojtěch Hanus. Prodej piva Vilém v lahvích a sudech bude samozřejmě zachován i nadále.

Novinka - trhy v Pardubickém pivovaru

Nejvíce hořký Radegast všech dob je v obchodech – ve skle a v plechu

Pivovar Radegast uvedl na trh hořkou novinku: výčepní speciál Radegast Ratar. Jedná se o nejvíce hořké pivo v historii pivovaru Radegast, který letos slaví 50. výročí od uvaření první várky piva.

Novinka má proto 50 jednotek hořkosti IBU (International Bitterness Units), což je o 14 jednotek více než u světlého ležáku Radegast Ryze Hořká 12, a dokonce o 20 jednotek hořkosti více, než má Radegast Rázná 10.

Po testování novinky Radegast Ratar ve vybraných prodejnách v roce 2019 rozšířil pivovar Radegast distribuci do dalších obchodních řetězců a obchodů.

„V posledních letech je mezi spotřebiteli a milovníky piv velký zájem o piva s vysokou hořkostí.

V nošovickém pivovaru se snažíme bořit zažité bariéry a přinášet nový přístup k pivu, a tak jsme nastartovali novou pivní kategorii s touto mimořádně hořkou pivní revolucí,“ sdělil Ivo Kaňák, manažer pivovaru Radegast v Nošovicích.

Novinku Radegast Ratar si lidé dopřejí ve skleněných vratných lahvích o objemu 0,5 litru. Během května 2020 se pak hořké osvěžení z Nošovic objeví v plechovkách.

„Na čepovaný Ratar se spotřebitelé mohou těšit brzy po otevření hospod.

Nejprve se v červnu stane mimořádně hořkou Volbou sládků a poté bude od července na čepu v několika stovkách vybraných hospod,“ doplnil Marek Grabovský, manažer značky Radegast.

  • Název nového piva z nošovického pivovaru se inspiroval u kmene Ratarů, jejichž nejvyšším bohem byl právě Radegast.
  • Novinka - trhy v Pardubickém pivovaru
  • Další pivovary novinky v plechu už uvedly

Stojí za zmínku, že ani největší novinky od dalších dvou pivovarů z pivní „Velké čtyřky“ nemohly chybět v plechovce.

Společnost Budějovický Budvar uvedla svou hořkou novinku Budvar 33 v březnu jak v lahvích s novou etiketou, na kterých nápadně chybí slovo „Budweiser“, tak v plechovce.

Společnost Heineken dokonce zvolila plechovku jako jediné balení pro novou řadu řemeslných piv Starobrno Craft (spodně kvašený ležák IPL, svrchně kvašený nefiltrovaný APA nebo višňový RED).

Novinka - trhy v Pardubickém pivovaru

Novinka - trhy v Pardubickém pivovaru

Pardubický kraj | Novinky

Novinka - trhy v Pardubickém pivovaru

Chrudim se pyšní už druhým otevřeným pivovarem

[čtvrtek, 3. září 2020]

[Pardubický kraj] 08:06 [permalink] [reaguj]

Pivovary už ani nevaří. Jen stáčejí do lahví

[pondělí, 30. březen 2020]

[Pardubický kraj] 09:03 [permalink] [reaguj]

I bahno může být cíl

[úterý, 29. srpen 2017]

[Pardubický kraj] 09:37 [permalink] [comments: 8]

V pivovarech zažívají léto snů a objednávky musejí odmítat

[úterý, 29. srpen 2017]

[Pardubický kraj] 08:04 [permalink] [reaguj]

V pivovarech zažívají léto snů a objednávky musejí odmítat

[středa, 23. srpen 2017]

[Pardubický kraj] 13:32 [permalink] [reaguj]

Ležáky z Pardubic se zvedají. Z piv v regionu zdraží jen Rychtář

[pátek, 23. leden 2015]

[Pardubický kraj] 06:44 [permalink] [reaguj]

Pivovary v Pardubicích a Poličce slaví, loni se jim mimořádně dařilo

[pondělí, 13. leden 2014]

[Pardubický kraj] 08:11 [permalink] [reaguj]

V Pardubickém kraji přibyly dva minipivovary, je jich tak sedm

[pondělí, 18. listopad 2013]

[Pardubický kraj] 08:10 [permalink] [reaguj]

Pivovary přepisují své dosavadní rekordy. Takové léto nezažily

[sobota, 17. srpen 2013]

[Pardubický kraj] 13:13 [permalink] [reaguj]

Malým pivovarům se daří, na Velikonoce uvařily speciály, i zelený

[středa, 27. březen 2013]

[Pardubický kraj] 07:37 [permalink] [reaguj]

Perníkové, ďábelsky červené. Před Vánocemi vznikají nová sváteční piva

[úterý, 4. prosinec 2012]

[Pardubický kraj] 08:03 [permalink] [reaguj]

Pivo z východu Čech lidem chutná. Tři pivovary dostaly prestižní ceny

[středa, 22. únor 2012]

[Pardubický kraj] 14:10 [permalink] [reaguj]

Pivovary v Pardubickém kraji zdražují točené i lahve, ale ne všechny

[středa, 18. leden 2012]

[Pardubický kraj] 08:26 [permalink] [reaguj]

Pivovary Pernštejn, Otakar a Rychtář uspěly v soutěžích u zákazníků

[pondělí, 5. prosinec 2011]

Pivovarům v Pardubickém kraji se letos dařilo. O značky Pernštejn či Otakar je větší zájem než před rokem a zvýšily i svoji produkci. Spolu s Rychtářem, který údaje o produkci nezveřejnil, jsou úspěšné i v soutěžích a jejich pivo zákazníkům stále chutná.

Novinka - trhy v Pardubickém pivovaru

Tyto informace bohužel s ohledem na konkurenci neuvádíme,“ řekla obchodní ředitelka hlineckého pivovaru Rychtář Lenka Vedrová. Je pravda, že zatímco celý český pivní trh loni poklesl o 8 %, hlinecký pivovar zvýšil prodeje piva Rychtář o 18 % a jeho výstav se poprvé v historii přiblížil magické hranici 100 tisíc hektolitrů. A tak výjimečné výsledky se jen těžko dají zopakovat.

Úspěšnější proti loňsku je letos určitě jak pardubický Pivovar Pernštejn, tak Měšťanský pivovar Polička. „Pokud trend prodejů našeho piva nepoleví, uvaříme v tomto roce zhruba o 10 % piva více než loni,“ řekl předseda představenstva poličského pivovaru Karel Witz. Loni vyprodukoval jeho pivovar kolem 64 tisíc hektolitrů piva.

Příčin vzestupu je podle něj víc. Od roku 2009 pivovar žádné pivo nepasteruje, od loňska ho skladuje v ležáckých tancích a při stáčení ve dvojité ochranné atmosféře dusíku a oxidu dusíku. Pitelnost piva tedy má přednost před jeho trvanlivostí.

Pardubice vyváží na Slovensko

Navíc mají v Poličce prodej piva non-stop, který využívá 42 % odběratelů, proto se může pivovar zaměřit při rozvozu na vzdálenější oblasti, jako jsou Brněnsko, Ostravsko či Praha. Ve hře je i motivace lidí. „Pokud prodáme minimálně pět tisíc hektolitrů piva za měsíc, obdrží každý pracovník za pivo nad tento limit odměnu,“ dodal Karel Witz.

Budete mít zájem:  Oční záněty se projevují i častým mrkáním

Ředitel pardubického Pivovaru Pernštejn Jan Kvasnička pokládá za příčinu vzestupu zvýšeného odbytu v roce oslav 140 let od založení pivovaru vyrovnanou kvalitu výrobků, větší zviditelňování pivovaru, nové etikety s novým logem a také značné personální posílení obchodního úseku.

Pardubičtí vyváží do zahraničí desetinu piv, nejvíc na Slovensko, nejdál do Dominikánské republiky. Obdobně jako na Slovensku má připravenou obchodní firmu na Ukrajině. Polička letos s výjimkou malé dodávky do Finska pivo neexportuje. Rychtář zamířil hlavně do Německa, Švédska a Itálie.

Pivo v nejbližší době nezdraží

Všechny tři pivovary prodají více sudového piva než v lahvích. V Pardubicích dokonce začali zkoušet dodávky v PET lahvích. „Pokud bude zachovaná kvalita a současný zájem o tyto výrobky, zahájíme dodávky,“ uvedl Jan Kvasnička.

Dobrou zprávou je, že pivovary v nejbližší době nehodlají zdražovat. „Jsou takové obchodní domy, které na nás vymáhají u lahvového piva minimálně 0,5 procenta zlevnění. Leč marně.

Protože kromě povinného zvýšení cen, které bylo dané zvýšením daně od 1. ledna 2010 a od toho samého dne o jednoprocentní zvýšení DPH, jsme naposledy zvýšili ceny k 1. lednu 2008.

Příští rok nechceme hýbat s cenami, raději zvýšíme výstav,“ uvedl šéf poličského pivovaru.

Ani Rychtář letos nezdražoval a v nejbližší době se ceny zvyšovat nechystá. V Pardubicích o zdražení uvažují, ale až po srovnání s vyššími cenami vstupních surovin a energií. Přesné datum však zatím nezveřejňují.

V kraji přibývá množství minipivovarů

O tom, že lidé rádi vyhledávají speciální chutě, svědčí vzrůstající počet minipivovarů v Pardubickém kraji. Už zavedené jsou v Medlešicích a Žamberku. Nový malý pivovar s chutným kvasnicovým pivem se objevil letos ve vesnici Žlebské Chvalovice nedaleko Ronova nad Doubravou.

Ve Svitavách začali čepovat tři nové druhy piv v Restauraci Na Kopečku. V areálu bývalého pivovaru v Dašicích na Pardubicku vaří ve vlastní varně Dašické pivo podle originálních receptur. V příštím roce vznikne nový minipivovar také v Litomyšli.

  • Letošní ocenění krajských pivovarů
  • Rychtář Hlinsko
  • Pivo České republiky 2011 – Rychtář Premium – 2. místo
  • Znojemský hrozen 2011 – Rychtář Speciál – 2. místo
  • Sdružení přátel piva – Rychtář Speciál – 2. místo
  • Pernštejn Pardubice
  • Pivo České republiky 2011 – Klasňák – 1. místo
  • Zlatá pivní pečeť 2011 – Klasňák – 1. místo
  • Stříbrná pivní pečeť 2011 – Pernštejn Vilém 11° – 2. místo
  • Znojemský hrozen 2011 – Pernštejn Granát 13° – 2. místo
  • Regionální potravina Pardubického kraje – Pardubický Taxis 14°.
  • Měšťanský pivovar Polička
  • Zlatá pivní pečeť – 10° tmavá Hradební – 1. místo
  • Bronzová pivní pečeť – 12° Záviš prémiový – 3. místo
  • Sdružení přátel piva – 11° Otakar světlý ležák – 3. místo
  • Zdroj: iDnes.cz | Autor: Jaroslav Hubený | Foto: Radek Kalhous

http://pardubice.idnes.cz/pivovary-pernstejn-otakar-a-rychtar-uspely-v-soutezich-u-zakazniku-1g5-/pardubice-zpravy.aspx?c=A111202_1694538_pardubice-zpravy_kol

[Pardubický kraj] 13:20 [permalink] [comments: 3]

Pivo z našeho kraje zatím nezdraží

[úterý, 1. listopad 2011]

Pivovary v Pardubickém kraji zatím neplánují, že by v příštím roce zdražily své výrobky. I když náklady na energie i suroviny pro výrobu rostou.

Výrobci však nechtějí ztratit svou konkurenceschopnost, nebo jim ekonomické výsledky umožňují ceny zachovat, uvedl Český rozhlas.

Letošní ceny chce co nejdéle zachovat Pardubický pivovar. „Rádi bychom je zvýšili, ale kvůli konkurenci to zatím nejde. Vždycky se čeká až na nějaký velký pivovar, který k tomu dá impulz,“ uvedl ředitel Pardubického pivovaru Jan Kvasnička. Minulý rok pivovar vyrobil asi 55.000 hektolitrů piva, letos očekává navýšení prodeje o osm až deset procent.

Zdražovat se zatím nechystá ani Pivovar Rychtář v Hlinsku na Chrudimsku, který patří do skupiny K Brewery. „Žádnou změnu cen neplánujeme, nemohu ale vyloučit, že to bude platit celý příští rok. Bude záležet na vývoji cen vstupů,“ uvedla mluvčí skupiny K Brewery Barbora Burešová.

Výstav hlineckého pivovaru se v roce 2010 přiblížil hranici 100.000 hektolitrů, když prodej meziročně vzrostl o 18 procent. Letošní výstav by měl být podle Burešové zhruba na úrovni loňského roku.

Měšťanský pivovar v Poličce na Svitavsku vloni vyrobil téměř 64.000 hektolitrů piva. Výroba v posledních třech letech klesala, v roce 2008 činil výstav skoro 72.000 hektolitrů. Letos naopak čeká nárůst výroby o sedm procent.

Díky tomu ceny měnit nebudeme. Při tom rozhodování ale na nikoho dalšího nečekáme, nesledujeme velké pivovary,“ řekl ředitel a předseda představenstva Karel Witz.

Zdroj: Pardubické novinky.cz

http://www.pardubickenovinky.cz/zpravy/z-regionu/pivo-z-naseho-kraje-zatim-nezdrazi/

[Pardubický kraj] 20:28 [permalink] [reaguj]

Pivo Rychtář poráží v oblibě Pernštejn

[úterý, 14. prosinec 2010]

Ještě po sametové revoluci byl hlinecký pivovar ve srovnání s pardubickým trpaslíkem, množstvím uvařeného piva za ním zaostával.

Malý pivovar v jižní výspě Pardubického kraje se ale nyní stal jasným lídrem, pardubický i poličský pivovar vaří podstatně méně piva.

Čím to je? V Hlinsku si myslí, že jednoduše dělají dobré pivo za slušnou cenu. Před dvěma roky se navíc pivovar stal součástí české pivovarské společnosti K Brewery, díky čemuž se pivní lahve s nálepkou Rychtář objevují po celé zemi.

Letos hlinecký pivovar Rychtář svoji pověst jedničky v Pardubickém kraji ještě posílil.

Zatímco spotřeba piva šla letos dolů o dvanáct procent, Rychtář svůj prodej naopak za poslední půlrok o více než 20 procent navýšil, a to především díky prodeji sudového piva.

V Hlinsku letos uvaří něco pod hranicí 100 000 hektolitrů. Větší odbyt sudového piva se dokonce odrazil i ve zvýšení počtu zaměstnanců z 56 na 62.

Příčinu vidím v tom, že lidé více porovnávají poměr kvalita a cena – právě v tomto je Rychtář zajímavou alternativou velkých značek,“ řekla obchodní ředitelka pivovaru Lenka Vedrová.

Poličské pivo sbírá medaile. Výroba ale stále klesá

Dvojkou v kraji podle množství uvařeného piva zůstane letos Měšťanský pivovar v Poličce. Jeho ředitel Karel Witz očekává letos propad z loňských 69 tisíců hektolitrů o sedm procent. Přitom už loni svoji produkci snížil proti předcházejícímu roku o čtyři procenta.

Pivo mají v Poličce velmi dobré, například tmavé pivo v září získalo stříbrnou medaili při soutěži na žatecké Dočesné, ale pivovar příliš nerozšířil okruh zákazníků.

O to se poslední dobou snaží pardubický pivovar Pernštejn, například i větším exportem. Letos posílal kontejnery s pivem do Kanady, Švédska, Itálie i Německa, ještě do konce roku začíná posílat první větší dodávky na Slovensko a jeho vedení si hodně slibuje od vývozu piva na Ukrajinu, s nímž začne v lednu příštího roku.

Letošní produkce pivovaru by měla být opět kolem 55 tisíc hektolitrů jako loni, což ředitel Jan Kvasnička považuje vzhledem k obecnému trendu ještě za úspěch.

Zástupci všech tří velkých pivovarů v Pardubickém kraji tvrdí, že se zdražením piva nepočítají. Tedy alespoň ne hned od ledna.

Jeden z nich však přece jen ještě trochu váhá. „Zatím si netroufnu říci, zdali o nějakých 20 až 30 haléřů podražíme, musíme si to ještě přepočítat. Neradi bychom vybočovali z řady jiných pivovarů, které nezdraží, ale ještě nejsme zcela rozhodnuti. Pokud zdražíme, tak určitě ne od 1. ledna,“ řekl ředitel pardubického pivovaru Pernštejn Jan Kvasnička.

Od podzimu měl rodinu minipivovarů v Medlešicích a Žamberku navíc posílit další zástupce v Litomyšli. Majitel ho však otevře až na jaře příštího roku.

***

FAKTA

Produkce pivovarů v roce 2009: Rychtář Hlinsko 80 tis.hl; Pivovar Polička 69 tis. hl; Pivovar Pernštejn 55 tis.hl

Odhad roku 2010: Rychtář Hlinsko cca 100 tis. hl; Pivovar Polička cca 64 tis. hl; Pivovar Pernštejn cca 55 tis. hl

Zdroj: Zprávy iDnes.cz | Autor: Jaroslav Hubený

[Pardubický kraj] 08:59 [permalink] [comments: 38]

Kdo udrží nejdéle tupláka?

[středa, 4. srpen 2010]

Toulovcovo náměstí v Litomyšli přivítá v sobotu Litomyšlský pivní festiválek aneb Litomyšlí napříč hudebními žánry.

Od deseti hodin dopoledne až do noci budou účinkovat dechovka Bekras, Mužský pěvecký sbor, Xilt, Věneband, Rosa, Trilobajt, Rufus, Pendl, Bohemia Faria, Flumen a další kapely.

Odpolední program zpestří několik pivních soutěží, jako například Lahváč turbobrkem či Držení tupláku na čas.

Více informací o této akci včetně seznamu zúčastněných pivovarů zde .

Zdroj: Zprávy iDnes.cz | Autor: jah

[Pardubický kraj] 12:54 [permalink] [reaguj]

Kanec, Car a Medlešice lákají pivaře k výletům

[neděle, 18. červenec 2010]

Zdálo se, že české pivovarnictví bude otázkou několika velkých značek. Malé pivovary ale udržují tradici z dob, kdy se v každém českém městě vařilo pivo.

Vařit pivo se může naučit každý. Proto také většina sládků malých pivovarů nemá vzdělání v oboru.

Novinka - trhy v Pardubickém pivovaru

Vařit pivo není problém. Sám jsem se učil u starých sládků. Po pár lekcích jsem už vařil pivo sám. Kumšt je vymyslet nové pivo, udržet kvalitu a obstát na trhu,“ říká sládek žambereckého pivovaru Zdeněk Kalous.

Jeho rodina prý nemá pivovarnickou tradici. K pivu se dostal tak, že si v devadesátých letech pronajal venkovskou hospodu. „Zdálo se mi, že je málo pivovarů. Točit jenom Gambrinus a Staropramen mi připadalo málo. V roce 1995 jsem začal dělat nově založenému žambereckému pivovaru obchoďáka, což mi připadalo jako zajímavá nabídka. A od roku 2000 mám pivovar v nájmu,“ říká Kalous.

Podobně se k pivovarnictví dostal i sládek pivovaru v Bělči nad Orlicí u Třebechovic Josef Voltr. „Naše rodina restituovala hospodu. Pivovar jsem v roce 1992 rozjížděl se svým švagrem. Při vypořádání dědictví jsem ho pak dostal já. Vaření piva mám jako vedlejšák. Náš pivovar je tak malý, že by mě neuživil,“ říká Voltr.

V Žamberku jsou kovové kotle, ve kterých se vaří z vody a sladu dochucených chmelem pivo, součástí interiéru pivnice. V Bělči a Medlešicích je mají schované v samostatných místnostech. Pivo pak kvasí a zraje ve speciálních tancích ve sklepích.

Malé pivovary udržují tradici z dob, kdy se v každém českém městě vařilo místní pivo. Uvaří pár set hektolitrů piva ročně, ale jsou vítaným zpestřením. Kromě místních pivních vlastenců se z nich staly i turistické cíle. Pěší i cyklisté se tam zastavují na pivo a sběratelé pivních tácků si tam doplňují sbírky o unikátní kousky.

Výletní zastávkou nebo cílem jsou hospody u pivovarů v Medlešicích nebo Bělči nad Orlicí. Tamní pivo láká tím, že jinde není prakticky k dostání. „Pivo z Medlešic a Bělče znám. Tak třikrát nebo čtyřikrát ročně se na něj zastavím, když jedu kolem. Je to něco jiného, než jen Gambrinus, Budvar nebo Staropramen, který se točí prakticky všude,“ říká Milan Cach z Pardubic.

Pivní turistika je obchodní příležitostí, kterou si uvědomují i majitelé dalších restaurací. Malý pivovar by měl v nejbližších týdnech začít fungovat i u restaurace Veselka poblíž zámku v Litomyšli.

Tamní pivo by se mělo jmenovat Bedřich na počest skladatele Bedřicha Smetany, který byl synem sládka litomyšlského zámeckého pivovaru. „Vařit bych chtěl začít v září. Počítám s výstavem tak 200 litrů týdně. Pivo zatím budu točit jen v naší restauraci.

Podle mě nebude problém ho prodat,“ řekl majitel restaurace Veselka Jiří Kohák.

Malé pivovary zásobují především své hostince. Medlešický ležák je k dostání i v chrudimské restauraci Muzeum. Světlého Cara a tmavou Carevnu si mohou dát i hosté restaurací U České koruny a U Jelena v Hradci Králové.

Zdroj: Sedmička.cz | Autor: Vítězslav Dittrich | Foto: Tomáš Kubelka

[Pardubický kraj] 09:31 [permalink] [comments: 1]

Medlešické pivo? Podle The Times jedno z nejlepších

[pátek, 4. prosinec 2009]

Tři z deseti nejlepších českých piv, jak je před nedávnem ohodnotily populární britské noviny The Times, se vaří ve východních Čechách. A patří mezi ně dokonce i jedno zdejší, medlešické!

Na pátém místě se umístil pardubický Pernštejn, na šestém novopacké pivo a na sedmém pivo z Medlešic, malého pivovaru u Chrudimě.

Zajímavé je, že až na plzeňský Prazdroj v prestižní desítce chybí velký pivovar.

Nu, proti gustu žádný dišputát. Jak je vidět, značky, nad kterými mnozí místní ohrnují nos, sbírají v cizině vavříny.

Zdroj: Chrudimský deník.cz

[Pardubický kraj] 14:29 [permalink] [comments: 5]

Pivní slavnosti v Hylvátech

[úterý, 4. srpen 2009]

Prázdné pivní sudy a soudky létaly vzduchem v sobotu odpoledne v ústeckých Hylvátech hned vedle požární zbrojnice.

Organizátoři Mini beer festu tu všechny návštěvníky lákali i k hodu plechovkami a k pití piva na čas. Na co je však příliš lákat nemuseli, bylo hašení žízně čtyřmi druhy piva a pro řidiče čtyřmi druhy nealkoholické varianty moku. Na trávníku před zbrojnicí mohly zejména děti ocenit několik pouťových atrakcí, které tu kolotočáři postavili, a stánek se sladkostmi.

Fotogalerie zde.

Zdroj: Orlický deník.cz

[Pardubický kraj] 13:08 [permalink] [reaguj]

I v těžkých časech se může zrodit nový favorit…

Pardubice – Rok před oslavami svých 150 narozenin, Pardubický pivovar zapisuje další důležitý milník své historie. Poprvé za svou existenci vstupuje na trh s plechovkovým pivem. Pro svou novinku vybral to nejvíce oceňované z portfolia, a to je Vilém 11 – tradiční světlý ležák. 

„Vilém je jedno z nejoblíbenějších piv z portfolia našeho pivovaru, a proto ho nabídneme od začátku května zákazníkům v novém atraktivním balení,“ říká Petra Chovancová, výkonná ředitelka Pardubického pivovaru. 

Pro volbu plechovky hovoří i rostoucí popularita tohoto balení, která je ještě více umocněna současnou situací.

Možnost stočení do plechu se objevila i díky novému majoritnímu akcionáři, který část své kapacity věnoval ke stočení piva Pernštejn.

„Můžeme tak pravidelně na trase Pardubice – Praha potkávat nově cisternu s naším pivem Vilém, která se následně stočí do plechu v pražském smíchovském pivovaru,“ dodává Petra Chovancová. 

Plechovky mají objem 0,5l a již nyní jsou k dostání v pivovarských prodejnách Pivovarka a postupně se dostávají na regály vybraných prodejních řetězců.

„Pardubickým zákazníkům navíc nabízíme díky službě Rozvoz piva dodání našich výrobků až domů a rovněž Vilém v plechovkách bude od 4.

května do této nové a veřejností kvitované služby zařazen,“ dodává manažer tuzemského obchodu Vojtěch Hanus. Prodej piva Vilém v lahvích a sudech bude samozřejmě zachován i nadále. 

Novinka - trhy v Pardubickém pivovaru

Vytříbený charakter piva Vilém 11 odráží kvality a hodnoty rodu Pernštejnů, k jehož odkazu se Pardubický pivovar dlouhodobě hlásí. Díky poctivému zpracování a pečlivě vybraným surovinám – žateckému chmelu a moravskému sladu – si může každý vychutnat pivo s dokonale vyváženou chutí. 

Pardubický pivovar byl založen roku 1871 a je regionálním výrobcem piv značek Pernštejn, Pardubický Taxis a speciálního piva Pardubický Porter. V současné době je členem skupiny Pivovary Staropramen. 

Zdroj a foto: Pardubický pivovar

Levné pivo kazí trh, říká šéf Pardubického pivovaru – IOF

Vařit nebo prodávat pivo neznamená automaticky vydělávat. Podle Leoše Kvapila, předsedy představenstva Pardubického pivovaru, by si české pivo zasloužilo, aby jeho cena byla mnohem vyšší. Tlak velkých pivovarů nebo obchodních řetězců jde ale úplně opačným směrem.

„Vážím si lidí, kteří rozeznají kvalitu a jsou ochotni za ni zaplatit odpovídající částku. Naštěstí jich stále přibývá,“ dodává Leoš Kvapil a připojuje ještě jeden postřeh k nízkým cenám: „Aby byla hospoda úspěšná, musí se dostat na stoprocentní marži z piva.

Přitom marže z nealka je často i čtyři sta procent.“

Co rozhoduje o tom, jestli bude pivo obchodně úspěšné?

Novinka - trhy v Pardubickém pivovaruNejtěžší je pivo prodat a udržet jeho kvalitu, než se dostane k zákazníkovi. Ne nadarmo se říká, že sládek sice pivo vaří, ale hospodský ho dělá. O lidi, kteří naše pivo prodávají, se staráme. Chodí na školení, probíráme aktuální trendy. V prodeji volíme více osobní přístup, na rozdíl od velkých pivovarů, které sázejí na silnou reklamu a slevy.

Podobné věci si ale stejně nejlépe ohlídáte ve vlastní hospodě. Plánujete rozvoj tímto směrem?

Máme rozpracované dva koncepty prémiových restaurací. Jeden je Šenk U Viléma, to je tradiční pivovarská restaurace, design vychází z legendy o vzniku rodu Pernštejnů, a především z historického odkazu Viléma II. z Pernštejna.

Druhý koncept restaurace je Porter Klub, vycházející z designu anglických pubů, který navazuje na dlouhou tradici vaření piva Pardubický Porter. V listopadu jsme otevřeli první restaurace těchto konceptů v hotelu Slavia ve Svitavách.

Obě místa nabízejí kromě výborného piva také kvalitní gastronomii, bez které v tomto oboru dnes nemůžete uspět.

Pardubický pivovar je i významný vývozce piva. Jakým způsobem hlídáte jeho kvalitu za hranicemi?

V zahraničí se nám daří. České pivo má po světě zvuk, a to je dobrý předpoklad úspěchu. Na Slovensku a na Ukrajině máme vlastní obchodní zastoupení, v dalších patnácti zemích prodáváme pivo přes naše obchodní partnery.

Odbyt se nám letos snížil pouze v Rusku a na Ukrajině, ale mohu s klidem říct, že tam naštěstí nejsou žádné nedobytné pohledávky. Do všech zemí vozíme pivo z Pardubic, a proto máme nastavenou spolupráci s logistickými firmami a obchodními partnery tak, abychom mohli kvalitu garantovat.

V exportu máme dlouhodobé cíle, je to o zkušenostech, kterých neustále přibývá.

Ne vždy ale vypadala budoucnost pardubického piva tak optimisticky.

Na konci devadesátých let byl pivovar v úpadku. Tehdy jsme se o něj začali jako skupina investorů zajímat a postupně jsme začali obnovovat jeho tradici. Ve své nejlepší formě dokázal pivovar uvařit přes 300 tisíc hektolitrů piva ročně. V době, kdy jsem do něj přišel, živořil na 40 tisících. Dnes vaříme kolem 100 tisíc hektolitrů.

Naše cíle jsou postaveny na budování jednotlivých značek. Hlavní řada nese název Pernštejn, který odkazuje na rod Pernštejnů a na Viléma z Pernštejna, významného politika přelomu 15. a 16. století a zakladatele pivovarnictví na Pardubicku.

Také vaříme pivní speciály, a to tmavé originální pivo Pardubický Porter a světlý speciál pivo Taxis.

V čem spočívá úspěch černé devatenáctky Porter u českých pivařů?

Dnes děláme zhruba 40 % výstavu tohoto typu piva z celé ČR. Vaříme ho stále podle stejné receptury z roku 1890 a klademe při tom velký důraz na dodržení technologické kázně. Má dlouhý výrobní cyklus, ležení trvá více než čtyři měsíce.

Oblibu si našel hlavně u žen a mladší populace. V budoucnu chceme ukázat, že tohoto piva si může zákazník opravdu užít. Je vhodné například do míchaných nápojů – long drinků nebo z něj ve Vizovicích pálíme pivní pálenku s názvem Porterovica.

Chystáme teď pro něj i mediální kampaň.

To je spíš výsadou velkých pivovarů?

To ano, s reklamou a slevami se dostanou na velké výtoče. Ti menší většinou volí jiný přístup, spoléhají právě na speciály a tradici. V dřívějších dobách se přece pivo vařilo v každém městě.

Dnes existuje řada lidí s volným kapitálem a technologie na výrobu piva jsou dostupné, pořizovací cena technologie pivovaru s výstavem do 5 tisíc hektolitrů je někde kolem deseti milionů korun.

Nabídka piv z menších pivovarů se v budoucnu ještě zvýší.

Vy se ale také nebráníte větším akcím?

Chceme posilovat naše působení v regionu a znalost místních obyvatel o našich značkách piv.

V rámci oslav 125 let vaření piva Porter jsme nechali lidi na pardubické zdi Prokopka malovat jejich představu o vizi budoucího rozvoje města Pardubice podle zakladatele pivovarnictví a rybníkářství na Pardubicku Viléma z Pernštejna. Do akce se zapojilo více než 600 lidí. Jsme přesvědčeni, že podobné akce mají smysl.

Takže potom budou ochotni i zaplatit více za kvalitu?

Určitě. Pivo je v České republice ve srovnání s ostatními zeměmi levné, proto si vážím ochoty lidí ocenit práci pivovarníků. Řada lidí už pivu rozumí, hledají si značky a chutě a pivovary se rychle učí vyhovět jim. Zlepšuje se tak celá pivní kultura v zemi. Pro další rozvoj oboru bude důležité, aby do něj přiteklo více finančních prostředků.

Jak v oblasti financování mohou pomoci třeba banky?

Mohou a také pomáhají. Oceňuji například profesionalitu bankéřů z ČSOB, se kterými se můžeme otevřeně bavit o všech potřebách, které máme. Když řešíme nějakou investici, nejdřív všechno předjednáme a k rozhodnutí dojdeme oboustranně. Líbí se mi, jak umí pracovat s rizikem.

Mají objektivní pohled na věc, a to je přesně to, co potřebujeme. I třeba v případě kritiky našich záměrů. V roce 2012 jsme využili jejich úvěr na zaplacení obnovy vratných obalů, o rok později jsme s ČSOB rekonstruovali budovu pro výrobu, skladování a expedici sudového piva a limonád za zhruba 30 milionů korun.

Pomáhají nám také získávat peníze z evropských dotací.

Co se dá v podpoře spotřeby piva ještě zlepšit?

Obecně v České republice ubývá hostů v restauracích. V loňském roce stočily české pivovary do sudů jen 41 % své produkce, u nás ten podíl naštěstí pořád dělá 60 %. Navíc velké značky prodávají tady v regionu pivo pod cenou, jen aby udržely výtoče.

Naši práci také devalvuje přístup velkých obchodních řetězců a jejich podmínky. My už jsme sami dali jednomu výpověď a ukončili spolupráci, nedávalo nám to ekonomický smysl. Proto si vážíme našich zákazníků i pivních znalců, kteří vyšší cenu za kvalitu našeho piva rádi zaplatí.

Naším cílem je také přispět k pozitivnímu vnímání piva u zákazníků, kteří pivo běžně nepijí.

Aktuálně

16. prosince 2020

PF 2021

Vážení obchodní přátelé a příznivci Pardubického pivovaru, s přáním příjemného prožití vánočních svátků a mnoha úspěchů v novém roce 2021 připojujeme poděkování za Vaši důvěru a těšíme se na další úspěšnou spolupráci.

9. prosince 2020

Vánoční rozvoz piva zdarma

Nestíháte nákup piva v našich podnikových prodejnách Pivovarka? Nechtějí se vám čekat dlouhé fronty v nákupních střediscích ?
Máme pro vás skvělé řešení, využijte naši službu ROZVOZ PIVA ZDARMA.

16. listopadu 2020

Oslavte Vánoce s našimi klenoty z Pardubického pivovaru

Vánoce se blíží, inspirujte se u nás. Dárková balení jsou již připravené na našich prodejnách Pivovarka. 

23. října 2020

Chybí vám hospody a čepované pivo?

Objednávejte Pardubické výčepní ve 2l PET lahvích na tel. čísle 605 226 564 nebo [email protected]

16. října 2020

Rozvoz piva ZDARMA !

Nestíháte nákup piva v našich podnikových prodejnách Pivovarka? Máme pro vás skvělou zprávu, znovu obnovujeme službu.

Objednávejte pohodlně z domu na tel: 605 226 564 nebo [email protected]

13. října 2020

Prodejny Pivovarka jsou stále otevřeny

Otevírací doba je beze změny

8. září 2020

Vilém fandí jedenáctce

Na utkání se Slavií fanouškovským vlakem až do Vršovic. Klub připravil pardubickým fanouškům možnost jet na utkání vlakem.

21. srpna 2020

Poslední šance objednat si pivo domů – ROZVOZ ZDARMA

Prázdniny jsou u konce a naše služba přijme poslední objednávku dne 27.8.2020. Objednávejte ještě dnes na telefonním čísle 721 055 160.

25. června 2020

10. výročí koncertů kapely TŘI SESTRY v Pardubickém pivovaru a 35 let existence kapely

V pátek 17. července front man skupiny Tři Sestry Lou Fanánek Hagen se představí po 10té za sebou v Pardubickém pivovaru. Letos kapela oslavuje 35 let od svého vzniku a samozřejmě nemohou vynechat tradiční koncertní zastávku v Pardubicích.

16. června 2020

Rozvoz piva domů a Klasik za bezkonkurenční cenu

Nové akční ceny platné do 30.6.2020. Službu je možno využít v Pardubicích a blízkém okolí až do okruhu 20km. Doprava zdarma 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *