Neprůstřelná káva neboli bulletproof coffee – co je to, jaké má účinky a vliv na zdraví?

Neprůstřelná káva neboli bulletproof coffee – co je to, jaké má účinky a vliv na zdraví?I ti zkušenější se neustále shánějí po různých tipech a vylepšeních pro jejich stravovací režim. Dnes tu máme recept, který nezabere víc než 5 minut. Již z nadpisu je jasné, že se bude jednat o kávu, ale ne tak ledajakou. Tento nápoj totiž, díky svému bohatému složení, dokáže nahradit snídani, svačinku a v podstatě jakékoliv jídlo.

Hned v úvodu prozradím, že neprůstřelná káva je překlad originálního názvu značky Bulletproof Coffee. Takže pokud bychom říkali naší kávě Bulletproof, tak bychom v podstatě mluvili o konkrétním výrobku a dopadlo by to třeba jako s botaskami či keckami.

Příprava neprůstřelné kávy je naprosto jednoduchá a rychlá. Vystačíme si jen s minimem ingrediencí a kuchynského nádobí.

  • voda
  • káva
  • kokosový olej
  • máslo či ghee
  • frenchpress (či Aeropress, Hario V60 atd)
  • mixér či slěhač

Jako první necháme uvařit dostatečné množství vody a mezitím nameleme kávu. Já používám kvalitní kávy nejen z českých, ale i zahraničních pražíren. Mezi mé oblíbené patří například Mamacoffee či třeba Powerlogy. Kávám velkých značek se raději vyhýbám – nejsou totiž tak kvalitní a příliš mi nechutnají.

Kávu kupuji výhradně zrnkovou a sám si ji melu, abych dostal z každého zrnka maximum. Osobně používám Hario Mini Mill Slim – je skladný a skvěle se ovládá.

Na litr kávy budeme potřebovat cca 70 gramů kávy, já používám 17 gramů kávy a 250 ml vody.

Po namletí kávu vysypeme do frenchpressu a zalijeme vodou. Názory se různí, ale já nejčastěji používám vodu o teplotě kolem 95 °C.

Neprůstřelná káva neboli bulletproof coffee – co je to, jaké má účinky a vliv na zdraví?

  • Zlehka promícháme a necháme cca 4 minuty kávu louhovat.
  • Neprůstřelná káva neboli bulletproof coffee – co je to, jaké má účinky a vliv na zdraví?
  • V tu chvíli můžeme kávu nalít do mixéru nebo jiné nádoby, kde budeme schopni kávu našlehat.

Jistě jste si na fotografii všimli, že můj frenchpress je zaplněný jen do poloviny. Schválně používám ten s větším objemem než by bylo třeba, ale má to jeden prostý důvodu – následně v něm neprůstřelnou kávu našlehám (samozřejmě po zcedění nemletých zrn).

Poté přidáme lžíci kokosového oleje a másla/ghee (po zhruba 30 gramech). Doporučím máslo/ghee z krav krmených trávou (Kerrygold,  BIO máslo Milko, české Ghíčko). Máslo/ghee z krav krmených trávou je nutričně bohatší, ale lze použít i nějaké „klasické“ máslo, to postačí a dosáhnete podobného výsledku.

Důkladně promixujte, vznikne krásná pěna a nadýchaný nápoj, jenž se díky máslu/ghee, kokosovému oleji a přelití lehce ochladí, takže bude připravený k okamžitému vypití.

Neprůstřelná káva neboli bulletproof coffee – co je to, jaké má účinky a vliv na zdraví?

Tato káva vás dokáže zasytit díky bohatému obsahu tuků, jelikož jich v součtu přidáte do šálku přes 50 gramů.

Jedná se o velmi zajímavý nápoj ze zdravotního hlediska, protože nasycené tuky s sebou nesou mnoho benefitů.

Existují  alternativy s přidanou skořicí či kakaem, ale tím ještě více zamaskujete lahodnou chuť kávy a to mně osobně příliš nevyhovuje. Na neprůstřelné kávě je kromě obsahu živin velmi důležitá chuť a ta by měla být přesně taková, abyste se každé ráno těšili na další šálek.

Zkoušeli jste už někdy neprůstřelnou kávu a jaké s ní máte zkušenosti?

Neprůstřelná káva neboli bulletproof coffee – co je to, jaké má účinky a vliv na zdraví?

Neprůstřelné bulletproof coffee s funkčními houbami

Míváte zaneprázdněná rána nebo vám hutná snídaně nedělá dobře? Pak možná zjistíte, že bulletproof coffee, tak zvaná neprůstřelná káva, je přesně to pravé ořechové, co vám dodá po ránu potřebnou energii.

Smícháte-li totiž kávu s prospěšnými tuky a rostlinným mlékem, získáte lahodný výživný nápoj, který nedráždí žaludek a zároveň vám zajistí pocit sytosti na celé dopoledne. Další výhodou této snídaňové kávy je to, že díky kokosovému oleji se bude kofein vstřebávat pomalu, postupně a nezpůsobí vám energetický výkyv ani prudký pokles.

My jsme kávu vylepšili funkčními houbami, které navíc podpoří kognitivní funkce, posílí tělo zevnitř a účinně fungují proti stresu.

Snídaně, Nápoj 0 – 5 minut

Neprůstřelná káva neboli bulletproof coffee – co je to, jaké má účinky a vliv na zdraví?

Bulletproof je skvělým lahodným nápojem pro ty, kteří nesnídají, nebo to nestíhají, ale přesto se během dopoledne nechtějí nenechat zaskočit vlčím hladem.

 Mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem (MCT) obsažené v kokosovém oleji totiž pomáhají zvyšovat pocit sytosti, doplnit energii a dokonce v důsledku podporují redukci tělesné hmotnosti.

Při pravidelné konzumaci mohou mít pro tělo spoustu dalších pozitivních účinků. 

Naše veganská verze je skvělá pro lidi s intolerancí na laktózu, nebo pro ty, kteří kteří mají problémy s hladinou krevního cukru, protože téměř řádný cukr neobsahuje a nedochází tím pádem ani k jeho sestupu. Z tohoto důvodu je bulletproof také skvělé ranní povzbuzení pro keto nebo low carb dietu. A lidem na přerušovaných postech umožní ranní hrnek neprůstřelného kafe posunout čas obědvání na později.

Jedná se však o energeticky vydatný nápoj, který jídlo plně nahrazuje. Proto doporučujeme tlustý krajíc s burákovým máslem odložit až na později.

Ingredience:

Postup:

Instantní kávu s funkčními houbami či houbový elixír zalijeme 200 ml horké vody, nebo si připravíme mletou kávu ve french pressu. Poté přidáme 1 lžíci kokosového oleje a 1 lžíci dalšího prospěšného tuku (nebo prostě 2 lžíce kokosového oleje) a další ingredience, které chceme v kávě mít.

Vše rozmixujeme dohladka, nalijeme do sklenice a dobře si vychutnáme :-). Bulletproof lze připravovat na mnoho způsobů. Dá se dělat z kávy, téměř jakéhokoliv houbového elixíru a dokonce i čaje. Můžete si vše smíchat lžičkou, nebo použít spirálku na latté.

My doporučujeme rozmixovat v mixéru, protože potom se všechny ingredience dokonale spojí a káva získá skvěle našlehanou krémovou konzistenci.

Ingredience se dají mezi sebou pestře kombinovat. Lze experimentovat s různými druhy mlék. Potřebujete-li sytější a hustší nápoj, můžete smixovat dohromady s proteiny různých příchutí. Vyzkoušet se dá také lžíce mandlového či kešu másla, která kávě přikouzlí zase jiný šmak. My si rádi bulletproof dochucujeme ještě kapkou vanilkového extraktu nebo skořicí. 

Sdílet 174 46 46 1

Proč a jak si ji připravit neprůstřelnou “bulletproof” kávu

Snad odjakživa se lidé snažili do své kávy občas něco přidat. Ať už cukr, sirup, bylinky nebo mléko. V počátcích přípravy kávy, hrály velkou roli primitivní podmínky, které vedly k jednoduchým metodám přípravy. Chuť kávy pak mohla být výrazně hořká či plochá. 

Aby se tyto nedostatky vykompenzovaly, tak se do kávy začal přidávat cukr a koření. Stále je tímto typická příprava kávy například v Turecku, kde je obvyklé popíjet sladkou kávu s kardamomem připravenou v džezvě neboli ibrik.

 Inspirujte se v našem článku Jak si připravit kávu z džezvy.

V dalších částech světa lidé postupně zařazovali kávu do svého jídelníčku a z mléka k snídani se tak mohla stát káva s mlékem nebo-li tradiční francouzský snídaňový nápoj Café au Lait či italské Cappuccino.

Nejen kávu, ale i další oblíbený nápoj, tedy čaj, se snažili lidé přizpůsobit svým konkrétním podmínkám. Někde jej podpořili kapkou rumu pro zahřátí a konkrétně v Tibetu je zvykem připravovat “Po Cha” – máslový čaj

Tento čaj si tibeťané vyrábí už od sedmého století. Vzniká tak, že půl dne vaří čajové lístky ve vodě, pak silně hnědý čaj přelijí do speciálního dřevěného válce, kde jej protřepáváním vyšlehají spolu s jačím máslem a solí.

Při své cestě do Tibetu vyzkoušel americký podnikatel Dave Asprey tento tradiční místní nápoj a ten ho natolik zaujal, že i po příjezdu domů jej musel vyzkoušet sám vyrobit. Původní silný čajový extrakt však vyměnil za jiný oblíbený tmavý nápoj – za kávu. 

Dave Asprey začal pracovat na svém receptu kávy s máslem, tentorkát už né jačím, ale kravským. Snažení zveřejňoval na svém blogu až nakonec vytvořil recept na Bulletproof Coffee – neprůstřelnou kávu.

Každá metoda přípravy kávy potřebuje správné mletí. Pro lepší orientaci při nastavování vašeho mlýnku si přečtěte náš článek Mletí jako základ dobré kávy.

Dalším krokem je přelití šálku kávy do mixéru a přidání lžíce kvalitního másla nebo ghí. Výhodné je používat máslo z farmy, tedy takové, které pochází z mléka krav živených trávou. Takové máslo je výživnější a prospěšnější našemu zdraví.

Nakupováním mléčných produktů od farmářů nepodporujete průmyslovou živočišnou výrobu, která je charakteristická významným poškozováním životního prostředí a špatným zacházením s hospodářskými zvířaty.

Nakonec do mixéru přidejte lžíci MCT oleje. Tento speciální olej je vytvořen extrakcí mastných kyselin se středně dlouhým řetězcem z původního, nejčastěji kokosového oleje. Extrakt středně dlouhých triglyceridů (MTC – Medium Chain Triglycerides) je zpracováván v těle jinak než při metabolismu klasických lipidů. 

Proces jeho extrakce MCT olej předpřipraví pro zpracování v těle. Tím se pro náš organismus stává okamžitě využitelnou energií. Samozřejmě místo MCT oleje můžeme, však s trochu nižším účinkem, použít základní kokosový olej.

Budete mít zájem:  Triklosan (triclosan) a jeho účinky na zdraví

Nyní tyto tři ingredience vyšleháme v mixéru do krémové tekutiny. Nalijeme a můžeme si pochutnat na naší neprůstřelné kávě. Tuto kávu se doporučuje pít především ráno, místo snídaně. Za hlavní výhody “bulletproof” kávy se považuje:

  • okamžité a dlouhodobé uvolňování energie,
  • soustředění a snížení únavy.

Tuk přidaný do kávy ovlivňuje vstřebávání kofeinu v těle. Což znamená, že jeho viditelný vliv proti únavě se tukem rozloží do menších a dlouhodobějších účinků.

V praxi to znamená, že vás Bulletproof Coffee udrží déle koncentrované a bdělé, zároveň však bez negativních efektů obvykle spojených s rychlým nástupem kofeinu, jako je náhlé zvýšení krevního tlaku a neudržení pozornosti k jednomu určitému podnětu.

Neprůstřelná káva je zdrojem dlouhodobé energie a vzbuzuje pocit sytosti. Z tohoto ohledu se této kávě občas přezdívá “keto káva”. Uplatňuje totiž princip ketonové stravy nebo-li keto diety. Tento typ diety je v dnešní době velmi oblíbeným způsobem jak zhubnout. 

V zásadě se jedná o to, že v průběhu keto diety je vaše strava tvořena převážně nízkosacharidovými a vysokoproteinovými jídly. Jednoduše řečeno omezíte cukry a přijímáte tuky a bílkoviny. Tato dieta vychází z předpokladu, že tělo v první řadě používá pro tvorbu energie cukry. Teprve když nemá cukry, začne na ně přetvářet tuky.

Vysokoproteinovou stravou podporujete tělo k metabolismu lipidů – tuků a tedy i těch z vašich vlastních tukových zásob. Tomuto stavu fungování organismu se pak říká ketóza. Pakliže si místo snídaně dáte neprůstřelnou kávu, získáte množství energie, která se uvolňuje postupně a dlouhodobě. 

Ve spolupráci s kofeinem dochází i k jeho postupnému uvolňování. Vy tak nemáte hlad, cítíte se svěže a soustředěně můžete dlouhou dobu pracovat bez pocitu únavy. Vzhledem k tomu, že je Bulletproof Coffee vpodstatě novinkou ve stravování, nejsou zjištěny a potvrzeny veškeré výhody a samozřejmě i případné nevýhody konzumace této kávy na naše zdraví.

Tím, že budete snídat neprůstřelnou kávu, můžete využívat její výše popsané benefity. Zároveň se však ochudíte o další důležité živiny, které byste získali pestrou snídaní. Proto je dobré i tento v mnoha ohledech výhodný kávový nápoj pít s rozumem a respektem k vyrovnanému zdravému životnímu stylu.

Líbil se vám tento článek? Mrkněte na naše další články

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Bulletproof coffee: už sis zkoušela dát do kávy máslo?

Možná že káva s mlékem zní naprosto odpudivě, ale dokud to nevyzkoušíš, neměla bys to zavrhovat.

Tuhle kombinaci, obvykle ještě s MCT olejem, často snídají lidé, kteří dlouhodobě drží ketogenní dietu nebo vyznávají nízkosacharidové stravování a zároveň sice potřebují po ránu nějakou tu energii, ale nechtějí se „narvat“ nebo na jídlo moc nemají pomyšlení.

Máslo a MCT olej může kvalitní kávu ještě o level povýšit, protože ji úžasně zjemní.

Káva sama o sobě žádné kalorie nemá (když do ní nedáš mléko), zato máslo a MCT olej ti dodají tuky, z nichž můžeš načerpat energii (třeba místo ovesných vloček nebo pečiva).

Mnohem líp udělá právě všem, kteří minimalizují sacharidy v jídelníčku, protože jejich tělo je zvyklé vytvářet si energii z tuků. Vyzkoušet neprůstřelnou kávu ale může každý.

Co je MCT olej? Budeš litovat, že ho ještě neznáš

Možná že ses s ním ještě nesetkala. A to je škoda! MCT je zkratka anglického názvu Medium Chain Triacylglycerols, což znamená, že jde o olej se středně dlouhým řetězcem mastných kyselin. Takový olej má blahodárný účinek na lidský organismus hned v několika směrech:

  • zlepšuje kognitivní funkce
  • má vysoký sytící efekt, takže pomáhá při hubnutí
  • je jednoduše stravitelný, z něj získané tuky se mění v energii a neukládají se
  • snižuje množství uloženého tělesného tuku
  • celkově zlepšuje trávení
  • pomáhá v boji s bakteriální i virovou infekcí

Ten „správný“ MCT olej by měl mít 100% C8, což znamená, že musí obsahovat čistou kyselinu kaprylovou. Ta dodává energii svalům i mozku opravdu hodně rychle.

Původ, výhody a nevýhody bulletproof coffe

S neprůstřelnou kávou poprvé přišel americký biohacker Dave Asprey asi před 10 lety, nicméně nápad tohohle ražení si nosil v hlavě už od roku 2004, kdy absolvoval treku v Tibetu. Tam totiž na doplnění energie nejednou dostal čaj s máslem z jačího mléka.

Po návratu z Tibetu tedy trošku kouzlil s kvalitní kávou a máslem nebo ghee, ale pořád tomu něco chybělo. Něco, co dodá energii i mozku. A to splňoval MCT olej. Aby měla bulletproof coffee opravdu kýžené účinky, měla by sis ji vyrobit z poctivého espressa, ne z instantní kávy.

  • Dobré epresso si můžeš připravit třeba v moka konvičce!

Výhody neprůstřelné kávy

Kromě zdravotních přínosů MCT oleje v bulletproof coffee můžeme zmínit, že díky přídavku tuků se kofein z kávy vstřebává pomaleji, ale konstantně. To znamená, že nezažiješ takové to klasické nakopnutí a brzký útlum, ale účinek bude mírnější, zato však dlouhodobější.

Dalším kladem téhle dobroty je, jak už bylo řečeno, že se hodí pro všechny vyznavače nízkosacharidového nebo ketogenního stravování.

A nakonec ji ocení ti, kteří ráno nemají pomyšlení na jídlo, ale potřebují nějakou tu energii. Bulletproof coffee dodá energii a ještě zasytí (i když někoho více, jiného méně). Prostě ideál.

Nevýhody neprůstřelné kávy

Bohužel je tu i pár nevýhod. Pokud se stravuješ „normálně“, musíš si perfektně pohlídat množství přijatých tuků (hlavně) v poměru k sacharidům a taky v rámci denního příjmu, abys neměla energie během dne moc a nedocházelo tak k ukládání tuků (ukládání přebytečných sacharidů z tuků funguje, i kdybychom se stavěli na hlavu).

Další nevýhodou je množství přijatých nasycených tuků. Ty by měly v denním jídelníčku zaujímat zhruba 13 g (jde o orientační údaj, záleží na tvé výšce, váze a dalších faktech).

Bulletproof coffee je nejlepší se dvěma lžičkami másla (ale může být i jedna). A jedna lžička se rovná 7 g nasycených mastných kyselin.

Důsledkem nadměrné konzumace těchhle kyselin může být vysoká hladina cholesterolu v krvi (který úzce souvisí s vyšším rizikem mrtvice a srdečních onemocnění).

  • Tuky z jídelníčku nevynechávej. Tělo je potřebuje!

Jednou za čas neuškodí

To, jak často si dát bulletproof coffee, by mělo záviset na tom, jaký výživový směr máš nastavený. Nasycené mastné kyseliny můžou být strašák, nicméně pokud to s nimi nebudeš přehánět i jinak, nemusí na tebe mít zásadně negativní vliv. Neprůstřelná káva jednou za čas ti určitě „bodne“. Vyzkoušej a uvidíš!

Máš s neprůstřelnou kávou zkušenost? Piješ ji, nebo ji nepozřeš? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Pijte kávu s máslem: Budete skvělí a neprůstřelní | Žena.cz

Co je ještě lepší než káva? Káva s máslem, po které budete chytří, bystří a ostří! Na tento zvláštní druh nápoje přisahají tisíce příznivců neprůstřelné kávy.

Přišel s ní David Asprey a jeho společnost pro zdravý životní styl ze Silicon Walley – sídla nejprogresivnějších technologických firem, odkud pochází také většina jeho následovníků, obvykle skvěle placených. Mezi nimi se káva s máslem stala doslova kultem.

Jen lžička denně

Kromě obvykle dávky povzbuzujícího kofeinu prý dodá tělu navíc dávku energie z tuku, takže vás ‚nakopne‘ o to víc. Stačí jedna kávová lžička. K tomu ještě zamezí pocitům hladu, takže zároveň zamezí zbytečnému přejídání a vede tak k pohodlnému zhubnutí. A proč se jí říká ‚bulletproof‘ – neboli neprůstřelná?

Samozřejmě nečekejte, že z vás udělá supermana, kterému neublíží ani vystelřené kulky. Vtipný název naznačuje, že s tímto neobvyklým nápojem budete výkonní, soustředění a vůbec po všech stránkách skvělí – čili neprůstřelní vůči negativním vlivům, a také inteligentnější a pohotovější. Přímo na Bulletproofexec.com se dočtete, že pravidelné popíjení neprůstřelné kávy zvyšuje IQ až o 20 bodů.

Tuk, ze kterého se hubne

Podle Aspreyho musí být káva i máslo kvalitní, ale ještě větší výsledky by mělo přinést, pokud si do šálku přidáte jako tuk tzv. MCT olej. Jedná se o druh tuku, z něhož se nejenže netloustne, ale který naopak podporuje spalování, takže vede k hubnutí.

Patří mezi nejzvláštnější doplňky stravy a už dlouho jej využívají kulturisté. Organismus ho díky jeho složení se střední délkou řetězce mastných kyselin využívá jinak, než ostatní tuky. Především v tom, že po zkonzumování se využívá přímo pro energetické účely a neukládá se v podobě faldů v podkoží.

Kromě toho výrazně oblivňuje celkový metabolismus: podporuje spalování tuku. Umožňuje zvyšovat výkony a proměňovat tukové zásoby ve svaly. MCT olej vzniká z palmového, palmojádrového a kokosového tuku a do své kávy byste si ho měli dát zhruba 8 až15 ml. To zajistí náhlý příval energie, ale nepřidá na váze ani gram.

Budete mít zájem:  Mořský vzduch a zdraví – jaké má účinky?

Neprůstřelná dieta

Svůj nápad potkal  David Asprey v Tibetu, kde podobně jako mnozí další úspěšní manažeři hledal inspiraci a zklidnění po hektickém životě v západní společnosti. Tamní obyvatelé odedávna pijí čaj s máslem z mléka jaků (dokonce na slano), což jim umožňuje přežít v drsných podmínkách jen s minimem potravin, ale zato s nevyčerpatelnou energií a vytrvalostí.

Pokud by vám jen káva nestačila, můžete se inspirovat celou ‚neprůstřelnou dietou‘, která slibuje zbavit se až půl kila váhy denně. Chce to jíst hodně tuků, hodně zeleniny, ale méně bílkovin a co co nejméně škrobovin.

Podobá se tak už známé paleodietě – stravě, údajně inspirované našimi pravěkými předky – s nejvyšším obsahem živočišných a rostlinných tuků, proteinů a minimem sacharidů.

Tato strava zakazuje obilniny, luštěniny, mléčné výrobky a především cukr, aby se co nejvíc podobala jídelníčků jeskynních lidí.

Štíhlí, krásní, nesmrtelní

Konkrétně by tak denní jídelníček mělo tvořit 50 až 70 % zdravých tuků, 20 % proteinů, 20 % zeleniny a jen 5 % sacharidů včetně ovoce. Autor úspěšné nepůstřelné diety David Asprey se řadí mezi tzv. biohackery, kteří se pokoušejí vylepšit lidské mentální i fyzické schopností.

Stejně jako příbuzné hnutí transhumanistů, které možná znáte z románového bestselleru Inferno od Dana Browna,  podporuje použití nových vědeckých objevů a technologií k lepšímu fungování člověka včetně jeho mozku. Zároveň také usiluje o odstranění nežádoucích aspektů lidské existence, jako jsou hloupost, utrpení, nemoci, tloušťka nebo stárnutí a předčasná smrt. Lžička másla do kávy je jen prvním krokem dlouhé cesty.

Různé chutě kávy jako trend

Máslo se přidává tradičně také do vietnamské kávy.

‚Nejdražší vietnamská káva se svou kvalitou rovná kávě cibetkové‘, říká Naty Trinh Hao, majitelka pražského vietnamského bistra, ve kterém tradiční vietnamskou kávu sama připravuje.

Jedinečnost chuti vietnamské kávy spočívá v přimíchávání cherry aroma a másla do směsi zrnek Robusta a Arabika. Zrnka ze země rýže a hor nakupují i věhlasné kávové řetězce a jejich oblíbenost roste i v České republice.

Dodávání přichutí je typické také pro kávu z Mexika.

Koření a nejrůznější příchutě zde hrají velkou roli, což potvrzuje i Alejandro del Moral, zakladatel pražského bistra a velký znalec mexické kávy: ‚Nejtradičnější kávou je takzvané Café de Olla, která se často koření pomerančovou nebo citronovou kůrou, mladší generace si ráda pochutná na kávě s příchutí čokolády.‘ Alejandro pochází z Mexico City, kde je pití kávy doslova součástí kultury všech obyvatel. Někteří z nich si do kávy rádi přidají oblíbené koření z chilli papriček, jehož chuť je v Mexiku velmi oblíbená i pro své léčivé účinky.

 

  Video Mohlo by Vás také zajímat:

Podlehli jste fenoménu neprůstřelné kávy? Víme, co je na tom špatně

S různými dietními trendy se i u nás objevila – zejména v souvislosti s paleo stravou – takzvaná neprůstřelná káva (v orginálu bulletproof coffee). Když si do kávy přidáte kus másla, údajně to pomáhá při hubnutí. Pokud jste jedním z těch, kteří tomuto dietnímu fenoménu podlehli, měli byste také vědět, co na tomto trendu je v souvislosti s rozumnou dietou špatné.

Zelená káva je prý zdravá. Máslo je prý nakonec také zdravé. Když se tyto dvě potraviny spojí, musí být zdravé taky. Nebo ne?

Fenomén neprůstřelné kávy je každopádně obestřen dobrým marketingem. Když ve zkratce shrneme, o co přesně jde, pochopíte. Objevitel této ‚zázračné‘ kombinace se údajně inspiroval při své cestě po Himalájích. Zde ochutnal ve vysokých nadmořských výškách tradiční nápoj Tibeťanů, který jim dodává energii – čaj s jačím máslem.

V rámci geniálního nápadu pak spojil příběh o Tibeťanech a jejich čisté a zdravé přírodě s tradičním nápojem, který se pije v Americe, tedy kávou. Tedy kávou, do které se přidá něco nečekaného, šokujícího, abyste takovou kombinaci chtěli ochutnat i bez ohledu na příběh o zdraví – zdravé máslo.

A myšlenka o neprůstřelné kávě byla na světě.

Důležité je samozřejmě zmínit i to, že i samotný objevitel neprůstřelné kávy apeluje na to, že aby měl tento nápoj alespoň nějaké pozitivní účinky, je potřeba použít velice kvalitní kávová zrna, ve kterých není žádná chemie a ani toxiny.

K tomu pak ideálně ono tibetské jačí máslo, které je vyráběno ručně z mléka jaků pasoucích se na vysokohorských pastvinách.

Takové máslo zdravých zvířat, která se krmí jen trávou, musí být přeci zdravější, obsahovat více živin a vitamínů, ne?

Do neprůstřelné kávy propagované jejím objevitelem musíte ještě kromě másla přidat i trochu speciálního oleje. Samotný originální olej je drahý, proto ho mnoho lidí nahrazuje kokosovým olejem.

Jačí máslo pak nahrazují obyčejným máslem a vybranou kávu nejvyšší kvality pak obyčejnou kávou. Důvěra, že i tato ‚lacinější‘ varianta neprůstřelné kávy funguje, ale zůstává.

Když o tom popřemýšlíte selským rozumem, nejspíš přijdete na následující nesrovnalosti.

Zbytečně nahrazujete živiny kalorickou bombou

Neprůstřelnou kávu doporučuje její objevitel pít po ránu. Stejně jako Tibeťané a ideálně místo snídaně. Tento nápoj může sice zasytit váš žaludek na delší dobu díky obsahu tuků, obzvláště pokud jste už tělo navykli na nízkosacharidovou stravu.

Nebezpečí se může skrývat v tom, že nahrazujete jedno ze tří hlavních denních jídel nápojem, který tělu nedodá dostatek hlavních živin. Hned od rána tak tělo ochuzujete o sacharidy, porci bílkovin, vlákninu, vitamíny i minerály.

Pokud má tělo fungovat dobře už od rána, tohle správná cesta bohužel není.

Neřídíte se osvědčeným ‚Dobrého po málu‘

Zatímco najdete různé studie prokazující, že tuky jsou i dobré i špatné pro zdraví, u neprůstřelné kávy si dejte pozor na něco jiného. Hlavní přísadou do ní je totiž máslo (82% tuku) a olej (100% tuku). A zmíněné studie o prospěšnosti příjmu tuku počítají pouze s menším ‚dávkováním‘.

Pokud to přeženete v jedné dávce s tukem (ale i s dalšími živinami), nedokáže je tělo efektivně zpracovat. Není na to stavěno. A vy po ránu nepodstupujete takovou zátěž jako Tibetští pastevci – nejste ve vysoké nadmořské výšce a nejdete na celé dopoledne nebo celý den manuálně pracovat v takových podmínkách.

Tělo proto z dávky tuku využije pouze část, zbytek projde trávením nebo se uloží jako zásoba energie.

Jaký je váš názor na neprůstřenou kávu? Může nějak podporovat hubnutí nebo ne?

Recepty na hubnutí |Page 4, Chan:63562351 |RSSing.com"

Autor původního článku: Anne Mullens, edit: Dr. Andreas Eenfeldt, MD – aktualizováno v listopadu 2017 – odkaz na originální článek

Na jaře 2017, kdy jsem se už 18 měsíců stravovala nízkosacharidově, a to se skvělými výsledky, jsem si změřila ranní glykémii nalačno na domácím glukometru. Bylo to poprvé po několika měsících. A výsledek mě šokoval.

Když mi na podzim 2015 diagnostikovali prediabetes, koupila jsem si glukometr, který měří zároveň také hladinu ketolátek v krvi. Když jsem se pustila do přísného low-carb stravování (keto), měřila jsem si hodnoty z krve pravidelně. Brzy byla moje glykémie nalačno opět v normě.

Den co den jsem byla v optimální ketóze. A nejen to, zhubla jsem 5 kilo a cítila se fantasticky – plná energie bez hladu a chutí. Zanedlouho jsem byla schopná předvídat, jaký výsledek se na displeji objeví na základě toho, co jsem snědla nebo dělala.

Odložila jsem tedy přístroj a žila dál svůj šťastný a zdravý keto život.

Když se mě moje lékařka chystala letos na jaře poslat na laboratorní testy, znovu jsem glukometr vytáhla. Protože jsem neměla žádné zdravotní komplikace, vynikající krevní tlak a ustálenou hmotnost, chtěla vědět, jak jsem na tom na keto stravě s cholesterolem, krevními lipidy, HbA1c – glykovaným hemoglobinem a glykémií nalačno – a já byla také zvědavá.

Abych se ujistila o přesnosti svého glukometru v porovnání s výsledky z laboratoře, ráno v den testu jsem se v 7:30 v autě před klinikou píchla do prstu a změřila. Čekala jsem skvělou hodnotu glykémie nalačno – 4,7 nebo 4,8 mmol/l.

Ale bylo to 5,8! Cože? Na testy jsem nešla a jela domů – nechtěla jsem, aby mi doktorka řekla, že mi zase hrozí prediabetes a já přitom neměla žádné vysvětlení, proč jsou najednou hodnoty vyšší.

Další ráno jsem se změřila znovu: 5,9! Co to?

Další dva týdny jsem se měřila každé ráno. Bylo jedno, co jsem dělala, moje glykémie nalačno byla vždy mezi 5,7-6,0 mmol/l, čili opět prediabetické hodnoty.

Jednou ráno, když jsem v noci předtím špatně spala, to bylo dokonce 6,2 mmol/l. Ale moje hladina ketolátek stále dosahovala optimálních hodnot 1,5-2,5 mmol/l. Stále jsem pálila tuk, ne glukózu.

Když jsem si změřila glykémii po jídle, téměř se nehnula.

Budete mít zájem:  Piriformis syndrom neboli syndrom hruškovitého svalu – co je to, jaké má příznaky a jak na něj?

Moje hodnoty v grafech na stránkách SugarStats tvořily téměř rovnou přímku, s ranní glykémií po 12-14 hodinách lačnění jako nejvyšší hodnotou za celý den.

Co se to děje?

Spousta lidí si klade otázku: „Proč je moje ranní glykémie na nízkosacharidové stravě vyšší?“ Na desítkách fór o keto a paleo stravě jsou na to téma diskuze. Některá nepodložená tvrzení vyvolávají obavy, že nízkosacharidová strava může diabetes spíš zhoršit, než zvrátit. Někteří uživatelé na fórech dokonce píšou, že je vyšší ranní glykémie tak vyděsila, že raději s keto stravou přestali.

Ale nemějte strach. Prohledali jsme lékařskou literaturu a zkonzultovali tento problém s předními odborníky. Tady máte, co potřebujete vědět:

1. Uklidněte se, je to normální – říká se tomu „adaptivní šetření glukózy“

„Často pozorujeme, že většina lidí, kteří se dlouhodobě stravují nízkosacharidově, má ranní glykémii nejvyšší z celého dne,“ říká Dr. Sarah Hallberg.

„Ale oni ve skutečnosti nemají problémy s glykémií. Daří se jim opravdu dobře.

Ale když se podíváte na záznam hodnot krevní glukózy v průběhu 24 hodin, uvidíte, že je vyšší ráno a pak v průběhu dne postupně klesá, bez větších výkyvů po jídle.“

Má to odborný název – „fyziologická inzulínová rezistence“, a to je dobrá věc, na rozdíl od „patologické inzulínové rezistence“.

Jak již pravidelní návštěvníci vědí od Dr. Jasona Funga, Dr.

Teda Naimana a Ivora Cumminse –  „patologická“ inzulínová rezistence je způsobena stále vyššími a vyššími hladinami inzulínu v krvi – hyperinzulinémií – kdy se inzulín snaží „nacpat“ glukózu do už tak přeplněných buněk. Tato patologická inzulínová rezistence je hlavní znak cukrovky 2. typu, syndromu polycystických vaječníků (PCOS) a dalších chronických onemocnění.

Říkejme tedy místo „fyziologická inzulínová rezistence“ raději „adaptivní šetření glukózy“ – abychom předešli nedorozuměním a nejasnostem. Dr. Ted Naiman tento jev popisuje jako stav, kdy svaly odmítají glukózu.

Předtím než jste se začali stravovat nízkosacharidově, glukózu z krve spotřebovávaly hlavně vaše svaly a používaly ji jako zdroj energie. Pokud jste ale delší dobu na keto stravě, začnou jako palivo upřednostňovat tuk.

Takže jsou odolné, rezistentní vůči účinku inzulínu, který se snaží dostat cukr do jejich buněk jako zdroj energie, čímž v podstatě říkají: „Už nechceme a nepotřebujeme tvůj cukr, tak ho pošli dál.

“ Z tohoto důvodu je hladina glukózy v krvi mírně zvýšená, ale obecně vzato stabilní.

Ale odkud se ta glukóza bere, když nejíte žádný cukr, jen sacharidy z listové zeleniny? To vaše játra ji produkují, pomocí glukoneogeneze vyrábějí glukózu z látek nesacharidové povahy, jako jsou laktát, glycerol a glukogenní aminokyseliny. Jedná se o přirozený ochranný proces, díky kterému přežili homo sapiens stovky tisíc let hodování a hladovění.

„Sacharidy ve stravě člověka nejsou nezbytně potřeba, protože lidé se dokážou velmi snadno přizpůsobit nízké dostupnosti sacharidů,“ říká Dr.

Jeff Volek, a poznamenává, že „v játrech člověka adaptovaného na keto stravování dramaticky stoupá produkce ketonů, aby mohly nahradit glukózu jako primární zdroj energie pro mozek, zatímco mastné kyseliny představují hlavní zdroj energie pro kosterní svalstvo.

Glukóza vyrobená z látek nesacharidové povahy pomocí glukoneogeneze dodá atomy uhlíku pár buňkám závislých na glykolýze.“

Proč je tedy glykémie nejvyšší právě po ránu? Jedná se o „fenomén svítání“ (v originále „the dawn phenomenon“), kdy se vyplavuje kortizol, růstové hormony, adrenalin a glukagon, aby vám pomohly vstát a začít se hýbat. Tyto hormony spouštějí glukoneogenezi, kvůli buňkám, které potřebují glukózu.

„To vám vaše tělo chystá snídani“, dočetla jsem se v jednom příspěvku. Ale když jsou vaše svaly adaptované na tuk, tento proces nechtějí.

Test HbA1c (glykovaného hemoglobinu) odhaduje průměrnou glykémii v předchozích třech měsících tak, že pracuje s počtem molekul glukózy uvízlých na červených krvinkách.

Na nízkosacharidové stravě je glykovaný hemoglobin téměř vždy nižší, než jak bychom mohli předpokládat na základě (vyšší) hodnoty ranní glykémie, a to znamená dobrou kontrolu glykémie či dobrou kompenzaci cukrovky 2.

typu a dotyčný se v tomto směru nemusí strachovat.

2. Hladina inzulínu je nízko – a to je podstatný rozdíl

Jak nedávno zmínil Dr. Naiman, pouhé měření glykémie nalačno bez měření hladiny inzulínu vám řekne jen velmi málo. To proto, že dva lidé mohou mít úplně stejné hodnoty glykémie nalačno, ale zároveň zcela odlišnou hladinu inzulínu.

Jde hlavně o vztah mezi glukózou a inzulínem, a jak se navzájem ovlivňují. Říkáme tomu homeostatický index inzulínové rezistence neboli HOMA-IR.

Název je krkolomný, ale zjednodušeně to znamená, že tělo se za každých okolností snaží udržet vnitřní prostředí organismu stabilní, v rovnováze – čemuž říkáme homeostáza.

Inzulín pracuje proti glukóze tím, že se snaží udržet hladinu krevního cukru stabilní, čili v homeostáze.

U některých lidí, například s prediabetem, diabetem 2. typu nebo se syndromem polycystických vaječníků, se může inzulín časem vyplavovat ve stále větším a větším množství, jen aby se hladina krevního cukru udržela relativně vyrovnaná.

Zatímco glykémie nalačno může být stále v normě, množství inzulínu potřebné pro udržení se v této normě se stále zvyšuje.

  A jak se postupně rozvíjí inzulínová rezistence a inzulín je stálé méně efektivní ve snižování hladiny krevního cukru, glykémie nakonec začnou stoupat.

U někoho, kdo je na keto stravě několik měsíců a spaluje tedy tuk jako zdroj energie, vylučuje slinivka pouze velmi malé množství inzulínu, aby udržel hladinu krevní glukózy stabilní.  Takový člověk už totiž není odolný vůči inzulínu, nýbrž velmi citlivý k jeho účinku a stačí jen velmi malé množství, aby se krevní glukóza udržela pod kontrolou.

Graf Dr. Naimana ukazuje, že pokud znáte hodnotu své glykémie nalačno a hodnotu inzulínu nalačno, tak pomocí rovnice HOMA-IR můžete zjistit, jak jste citliví nebo odolní vůči účinku inzulínu.

Jestliže je vaše glykémie nalačno 5,7 mmol/l, a k tomu máte vysoko inzulín, přes 12 μU/mLX (u nás se pro inzulín v séru používá jednotka mU/l), trpíte inzulínovou rezistencí a jste na cestě k cukrovce 2. typu.

Jestliže je vaše ranní glykémie 5,7 mmol/l, ale hladina inzulínu je nižší než 9 μU/mLX, jste citliví na inzulín a pravděpodobně ve stavu „odmítání glukózy“ v důsledku nízkosacharidové stravy.

Většina lékařů ale zatím inzulín nalačno společně s glykémií neměří. Obvykle si o to musíte požádat.

3. Je třeba pochopit kortizol a jeho vliv na hladinu glukózy v krvi

Všichni žijeme v hektické době, ale někteří z nás nedokážou odbourávat stres tak dobře jako jiní. Tato skutečnost může vyústit v nepokoj, špatný spánek, nespavost, pocity úzkosti a trvalého napětí. Kortizol je stresový hormon, který vyvolává v těle fyziologickou reakci, díky níž jsme schopni v případě nebezpečí bojovat nebo utéct. A má přímý vliv na hladinu krevního cukru.

„Dlouhotrvající stimulace kortizolu zvedá hladinu krevního cukru“, říká Dr. Jason Fung, který napsal celou kapitolu o tomto stresovém hormonu ve svém bestselleru The Obesity Code z roku  2016.

V knize popisuje, jak kortizol, vylučovaný nadledvinkami, spouští glukoneogenezi v játrech a říká tělu, aby uvolnilo glukózu a připravilo se na nebezpečí. V pravěkých dobách se tento příval energie ve formě glukózy obvykle spotřeboval v boji nebo při útěku před nebezpečím.

Ale v dnešní době se často stává, že k uvolnění stresu nedojde, energie zůstane nevyužita, což může vést k trvale vyšším hladinám glukózy v krvi (a vyšším hladinám inzulínu, který se je snaží snížit.)

Zdravotní sestra Kelley Pound, odbornice na nízkosacharidovou stravu při diabetu, která svojí činnost publikuje na stránce LowcarbRN, u sebe nosí speciální glukometr, který měří glykémii každých 5 minut, aby mohla sledovat, jak různé jídlo a podněty ovlivňují krevní cukr během dne.

Zjistila, že i na nízkosacharidové stravě má na její glykémie největší vliv stres, a to mnohem větší než jakékoli nízkosacharidové jídlo. „Moje ranní glykémie je průměrně o 1,11-1,67 mmol/l vyšší, pokud v noci nespím alespoň 7 hodin,“ říká Pound, která se rozhodla zaměřit na odbourávání stresu jako klíčový bod při zvládání cukrovky.

„Tolik se snažím udržovat glykémie v normě pomocí stravy a nakonec vše zhatí stres, což mi brání v dosažení mých cílů.“

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *