Německá piva obsahují glyfosát. Je tento pesticid nebezpečný?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.Děkujeme za pochopení.

Německá piva obsahují glyfosát. Je tento pesticid nebezpečný? Was ist das pesticidy in deutche bier?
Německá piva obsahují glyfosát. Je tento pesticid nebezpečný? tak proč je omezen jeho nákup a chtěj ho zakázat když je to všechno OK?
Německá piva obsahují glyfosát. Je tento pesticid nebezpečný? Novinka na trhu – Karciobier…
Německá piva obsahují glyfosát. Je tento pesticid nebezpečný? Uz sa tesim na tie prispevky „odbornikov“ z oblasti agronomie, biochemie, ekologie a toxikologie 😀
Německá piva obsahují glyfosát. Je tento pesticid nebezpečný?
Německá piva obsahují glyfosát. Je tento pesticid nebezpečný? Třeba Turečtí studenti mají pivo jako jeden z hlavních cílů výměnných pobytů.
Německá piva obsahují glyfosát. Je tento pesticid nebezpečný? A jak je to s Ceskym pivem ? Jsou zde taky kontroly ?
Jsem se docela pobavil. Jak muze byt na Oktoberfestu k dostani Beck's nebo Krombacher ???Boze kdo tohle psal ??Uz od jeho zalozeni tam mohou byt pouze mnichovske pivovary, ani ty co jsou dnes v sirsim okoli jako treba pivo z Erdingu nema sanciTo je zakladni pravidlo teto akce uz od pocatku !
Psal to abstinent.
Takže akorát Augustiner a Paulaner. A zrovna Paulauner je docela gigant s pivem nevalné kvality, takový ekvivalent Smíchova, Gambáče apod.
Uz jste ho nekdy pil? Prozradte ktery.
Pulauner Hell a Pulauner Weissbier. V Německu najdete tisíce lepších ležáků i pšenic.
V tom pripade obdivuji vasi chut.
To co Paulaner a ostatní prodávají na Oktoberfestu se s nějakým Gambáčem rozhodně nedá srovnávat!
  • nevim co mate proti Paulaner pivum 🙂
  • Prave tento pivovar je sice velky, ale porad vysoce kvalitni
  • urcite tady nejznamejsi kvuli Bayernu a Lize Mistru a da se predrazeny koupit v cz.
  • Nechci hanet ceske pivo- urcite hlavne male pivovary maji dobre veci
  • Ale jakmile si clovek po par dnech zvykne na bavorske znacky :
  • ze svetlych Augustiner nebo König Ludwig a z weisbieru Franziskaber, Schneider- Weisse a dalsi, tak mu ty ceske pripadaji jako redena limonada
Já proti Paulauneru nic nemám, ale jsou v Německu lepší piva. Nyní se staví nový Paulauner na zelené louce, který bude ještě větší.
Ano, v Lochhausen, Doufam, ze budou mit i Biergarten nhed vedle Langwieder See.
Ano, Augustiner Edelstoff je vubec jedno z nejlepsich piv na svete. Cechy ovsem asi odradi jeho pomerne svetla barva.König Ludwig vari prinz Luitpold von Bayern a vsechny druhy jsou vynikajici. A zapominat se nesmi take na piva ze svateho kopecku Andechs.A ze kazdy bavorsky pivovar vari dobre deset druhu vynikajicich piv netreba pripominat.Ke Smichovu bych prirovnal vubec nejlevnejsi pivo na Bavorskem trhu Öttinger.
za vším jsou samozřejmě ohromné peníze ….zdraví až na druhém či dalším místě
tak zrovna do zemědělství bych jim nekecal. když dokazali s jednou kravou pohnojit celou evropu.
Glyfosát se rychle odbourává, proto se dá detekovat v pivu vyrobeném z plodin, které už jsou víc než půl roku sklizené. Hmm…
Odbourávají ho mikroorganismy, nerozkládá ho např. světlo ani se nerozpadá sám.
Jak by jee nemohly obsahovat, když pole se pořád a pořád stříkají různými chemikáliemi?!
napr dihydrogen monoxidom!
Na BFS se ted k tomu vyjadrovat zastupce nemeckych pivovaru. Polovinu jecmene pry dovazeji. Da se predpokladat odkud.
Ja se divim, ze nekoho prekvapuji nezadouci latky v mainstreamovych mamutich pivovarech. To je stejne jak u nas, tak jinde v Evrope. U nas napr.nikomu nevadi isomerizovany
…chmel, co se nesmi pouzivat v Nemecku, ci Rakousku
Co ma chmel a glyfosat spolecneho?
napsat do dvou vet takovy nesmysly to uz je umeni.Oktoberfest je lidova pout (Volksfest) ne pivni slavnosti. A v nejvetsich stanech jsou zastoupeny pouze mnichovske pivovary!

  1. Augustiner,
  2. Hacker Pschorr,
  3. Hofbräu,
  4. Löwenbräu,
  5. Paulaner,
  6. Spaten
  7. dle stare tradice na mnichovske nejvetsi lidove pouti (Oktoberfest) mohou ve stanech tocit pouze mnichovska piva
autor pise o tom, cemu nerozumi. Ale prekvapuje to nekoho na iDnes? 😉
Doplnil bych jeste Franziskaner
  • Ano Franziskaner Weissbier je tam tez, ale tato znacka patri pivovaru Spaten, ktery tam pan napsal
  • Podle me je to uplne nejlepsi bavorske psenicne pivo
  • Kazdopadne tento clanek je fakt vytvor roku
Vůbec Spaten je výborný pivovar.
Take mi chutna, ale podle znalcu je nejlepsi Erdinger Weissbier.
Teda co se tyce svetlejch. Z tmavejch je jednoznacne nejlepsi Schneider Weisse.
Erdinger je dobré pivo, měl jsem i možnost ten pivovar navštívit.
Glyfosát není pesticid, ale herbicid.A my ho známe například pod názvy Roundup, Dominator, Glyfos, nebo Kaput.Je to pro rostliny prudký metabolický jed. Používá se buď k likvidaci kompletního porostu, nebo pro postřik geneticky modifikovaných plodin (Monsanto Roundup Ready), ktere jsou na něj odolné – pak zahubí vše ostatní.Rostliny jej přijímají zejména listy, kořeny málo. Proto je možné po postřiku a likvidaci rostlin tyto zaorat a pěstovat ihned nové. Nicméně poločas rozpadu v půdě je někde mezi 30-130 dny, což znamená, že měřitelné koncentrace tam jsou ještě roky po postřiku. Při opakovaném postřiku déle.
omlouvám se, ale musím napsat – „odborník“ promluvil Glyfosát není pesticid, ale herbicid – absolutně blbě. Glyfosát je účinná látka, nikoliv přípravek. Herbicid je například Roundup, Clinic, Glyfos atd. Pesticidy jsou souhrnné označení pro herbicidy, fungicidy, atd.
Za pravdu Vám musím dát v tom, že herbicidy se pod pesticidy řadí a tedy má výtka byla neoprávněná.Ovšem to, že herbicid může být pouze přípravek a nelze to říci přímo o jeho účinné látce pravda není. Viz třeba wikipedie: „Glyphosate (N-(phosphonomethyl)glycine) is a broad-spectrum systemic herbicide.“
podívejte se třeba na odborný server Agromanual.cz. Glyfosát je učinná látka. To, že pro laiky se řekne glyfosát = herbicid je věc druhá. Zjednodušeně to tak lze konstatovat.
  1. Slovníkové definice slova herbicid:

Snídaně s glyfosátem. Máme se bát?

Nikdo z nás samozřejmě nechce snídat chemickou látku na hubení plevele. Víte však, že právě glyfosát byl nalezen v 95% rozšířených cereálií v USA, které si miliony dětí dávají k snídani? A to v extrémní výši přesahující bezpečné požití. Piva v Německu a chleby v Anglii na tom nejsou i nic lépe. Jak jsme na tom v ČR? Máme se také bát?

Německá piva obsahují glyfosát. Je tento pesticid nebezpečný?Glyfosát je rakovinotvorná látka v Roundupu

Roundup je nejvíce užívaným herbicidem. Původně se tedy používal k hubení plevele v zemědělství. Stále více se však používá také na stříkání plodin před sklizní (zejména pšenice, oves, ječmen, fazole).

 Glyfosáty totiž způsobují vyschnutí (uhynutí) plodiny, aby mohla být sklizena dřív, než kdyby rostlina mohla seschnout přirozeně. I přesto, že nemáte zahrádku, se s ním ale můžete dostat do styku. Je totiž často obsažen v našem jídlem.

Budete mít zájem:  Alergie Na Kousnutí Hmyzem?

Běžně se také najde v mnoha domácnostech. Ošetřují se s ním trávníky, likviduje plevel a jiné nežádoucí rostliny. O Roundupu obsahující nebezpečný glyfosát, který způsobuje rakovinu, jsme již psali.

Firma Monsanto teď musí na nařízení soudu zaplatit 6,5 miliardy muži, kterému tento přípravek rakovinu způsobil. 

Německá piva obsahují glyfosát. Je tento pesticid nebezpečný?Miliony amerických dětí snídají glyfosát

Odborníci testovali 45 běžně dostupných a v USA velmi oblíbených cereálií a glyfosát objevili ve 43 z nich. Z toho navíc 3/4 vzorků přesahovalo normy pro bezpečné požití (např. značky Cheerios, Quaker). Tento problém se netýká jenom cereálií, ale veškerých produktů z obilí – tyčinek, müsli, granol atp. (1)

Glyfosátem zamořené potraviny v USA
FDA (úřad pro kontrolu potravin a léčiv) potraviny na přítomnost glyfosátu v USA poslední 2 roky zkoumá. Zjištění jsou tak vážná, že neví, jak je co nejtaktněji podat. „Přinesl jsem z domova celozrnné sušenky, snídaňové cereálie a kukuřičnou krupičku.

Všechno to bylo zamořené,“ napsal chemik úřadu Richard Thompson v jednom z e-mailů svému kolegovi. Jediné jídlo, které se mu podařilo sehnat a neobsahovalo známý herbicid, byla brokolice. Vědci se v konverzaci podivovali, jak moc je běžné jídlo látky plné. Překvapen byl i vědec Narong Chamkasem zkoumající kukuřici.

Zjistil, že přesahovala limity o více než 25 %. Jeho nadřízený odmítl vzorek považovat za oficiální. (8)

Německá piva obsahují glyfosát. Je tento pesticid nebezpečný?Německá nealkoholická piva jsou plná glyfosátu

Problém s obsahem glafosátu se netýká pouze USA. Nedávno proběhl nezávislý test (společnosti Stiftung Warentest) nealkoholických piv v Německu. V 18 z 20 testovaných piv byl nalezen glyfosát z Roundupu. Dva vzorky, které glyfosát neobsahovaly, byly z organického pěstování (u nás označovaného jako BIO produkty). (2)

Němci tlačí na české zemědělce, aby dodávali mléko bez glyfosátu
Německé řetězce, které odebírají mléka z ČR požadují, aby byla mléka zcela bez glyfosátu a zpracovatelé jim deklarovali, že nebudou u zemědělské prvovýroby (tj. obilí, kterým se dobytek krmí) používat glyfosát. Češi souhlasí, ale tato mléka budou pouze pro Němce. (3)

Německá piva obsahují glyfosát. Je tento pesticid nebezpečný?2 ze 3 chlebů v Británii obsahují glyfosát

Testy v Británii odhalili, že více než 60 % běžně prodávaných chlebů v UK obsahuje glyfosát. 25 % chlebů obsahovalo dokonce více než jeden druh pesticidů. Glyfosát byl nejvíce obsažen právě v pekařských výrobcích, ostatní potraviny ho obsahovaly okolo 40 %. (4)

Německá piva obsahují glyfosát. Je tento pesticid nebezpečný?87 % cereálií ve Francii obsahuje glyfosát

Průzkum potravin byl proveden také ve Francii. 16 z 30 vzorků různých druhů potravin (cereálie, luštěniny, těstoviny, pečivo) obsahovalo glyfosát. Nejvíce ho našli v cereáliích – v 87,5 % vzorků. (9)

České ovesné vločky: 4 obsahovaly glyfosát, BIO jsou zcela čisté

Německá piva obsahují glyfosát. Je tento pesticid nebezpečný?Společnost dTest dělala nezávislé testy ovesných vloček prodávaných v ČR. Součástí byl také test na glyfosát. Zbytkový glyfosát objevily jen u 4 vzorků (Emco, AH Basic Oat Flakes z Albertu, K-Classic Oat Flake z Kauflandu a Šumavské vločky z mlýna Mrskoš), ale naštěstí v pouhých setinách zákonného limitu pro ovesné vločky. Organicky pěstované BIO ovesné vločky byly zcela čisté, bez obsahu glyfosátu (5).

60 % Čechů má v moči glyfosát! A dokonce mnohem víc než v jiných zemí v EU
Dle laboratorní analýzy 6 z 10 testovaných obyvatel České republiky mělo v moči toxický herbicid glyfosát. Výsledky Čechů jsou horší než evropský průměr. Při testování v 18 dalších evropských zemích obsahovala tuto chemikálii moč zhruba 45 % lidí. (6)

Německá piva obsahují glyfosát. Je tento pesticid nebezpečný?Minimalizujte glyfosát – kupujte BIO

Rozsáhlá studie z Newcastle univerzity zaměřená na rozdíly mezi organickými a konvenčními potravinami zjistila, že pesticidy byly nalezeny 4x častěji v konvenčním ovoci, zelenině a cereáliích. Navíc BIO obsahují o 19-69 % více antioxidantů v porovnání se stejnými konvenčními potravinami (7).

Apetitus.cz"

Oldo, je to o pár dní více než rok, co se nám narodil syn. Strašně to uteklo, ani se mi tomu nechce věřit. Za ten rok se tu objevili 3 příspěvky a z toho dva receptové. Řekla jsem si, že bych s tím měla něco udělat, protože blog mi moc chybí. Ale …

Archiv Apetitus.cz: Úterý, 1. března 2016

Test piv německé výroby, prodávaných i u nás, ukázal na zbytkovou přítomnost herbicidů. Není to porušení zákona, protože pro glyfosáty nejsou stanovena žádná omezení – zatím. O eventuálním zákazu této látky se má jednat právě tento měsíc. Politiky v …

Další články k tématu: • Burger King se pře s univerzitou. Důvodem je historický rukopis • Burger King představil červený burger. Chystá i zelenou, fialovou či duhovou variantu • Trhané vepřové pečte pomalu. Hodí se do burgeru s pikantní omáčkou • …

Pobyt v Juře probíhá úspěšně, sice občas bloudíme a skončíme u někoho na dvorku se slepicemi, ale zase se najdeme. Bohužel dnes už musíme jet domů. Dopoledne nás čekají nákupy. Jsem tu i s pár vinaři a při návštěvách byla děsná zábava sledovat, jak …

Cave de Hunawihr patří mezi největší a nejlepší francouzská vinařská družstva. Vzniklo v padesátých letech a dnes má 130 členů s asi 200 hektary vinic. Ročně vyrábí kolem dvou milionů lahví. Už jsem psal, že taková organizace se podobá víc …

Nejdřívě mě počasí nalákalo na to, že už bude teplo. A pak zase přišel sníh. A já v takovém počasí sice mívám chuť na hutné polévky a pikantní jídla, ale tentokrát taky přišla chuť si to léto a teplo trochu přivolat. Tak jsem se pustila do duhového …

Archiv Apetitus.cz: Středa, 2. března 2016

Dršťková polévka je česká klasika s typickým využitím vnitřností poražených zvířat. Dršťky ale představují také jistou komplikaci při vaření, jejich příprava je dost dlouhá. Dnes lze běžně koupit již vyprané a předvařené dršťky, takže příprava zase …

Další články k tématu: • Skromná Mincovna. Česká kuchyně, řízné pivo a žádné módní výstřelky • Oháňka, šneci či tuřín. Česká jídla a severský styl v restauraci Field • Nejlepší restaurace na světě. Vydejte se do Španělska či Francie • Kontrola zvěřiny …

Zelené šťávy mohou, hlavně díky své barvě, připadat leckomu podezřelé. Patří ale k těm nejzdravějším. Nejčastěji se v nich objevují různé typy salátů, skvěle se hodí i řapíkatý celer, kedlubna, nebo kapusta, kouzlit se s nimi dá ale ještě mnohem víc.

Pamatujete si z dětství ten pocit, kdy vám maminka připravila namazaný chléb? Kuchyňský stůl, obložené chleby a rodina, která se v klidu sešla, aby se probralo, jaký měl kdo den, co bylo ve škole. Doba pokročila, dnes jste to vy, kdo chystá rodině …

Budete mít zájem:  Léky Na Výtok Z Pochvy?

Zajímá vás, jak ve skutečnosti vařím, zda lichotivě nafocené pokrmy jsou i dobré? Můžete maličko ochutnat, v březnu se sešlo několik příležitostí:

Zpět doma z Jury a snažím se utřídit dojmy a poznámky. Každá taková cesta a setkání se zajímavými vinaři přinese spoustu odpovědí na různé otázky a nejistoty z dřívějška, ale zároveň přinese kvanta dalších otazníků. Pravidelným tématem rozhovorů byla …

Česká másla v testu nezklamala, různé nešvary se ale najdou. Výhodný nákup, tedy výrobek s dobrým poměrem ceny a kvality, představují podle dTestu dvě značky. Průměrný Čech spotřebuje pět kilogramů másla ročně. Máslo je oblíbenou součástí české …

Ochutnávka pinotů noir z Alsaska, o které jsem psala nedávno , měla ještě dvě pokračování a zahrnovala některé velmi pěkné kousky. O dvou z nich se už tadyhle zmínil Jižní svah…

Dnešní degustace Friulano On Tour v Hiltonu: patnáct vinařů a Ribolla, Malvasija, Friulano, taky Sauvignon, Schioppettino, Refosco a Merlot. Odposlechnuto od kolemjdoucí dvojice: „Proč tady mají všichni furt ty samý odrůdy!?“ a ano, byla to blondýnka… …

Archiv Apetitus.cz: Čtvrtek, 3. března 2016

Za oceánem, kde od svých jedenácti let bydlel, ho živila hudba. Po návratu do Čech začal prodávat hranolky. Ale ne jen tak ledajaké. Jde o speciální kanadskou recepturu, které dominuje na zakázku dělaný sýr a omáčka. Podnik neoslní velikostí, ale …

Další články k tématu: • Proč pít japonský Matcha čaj? Spaluje tuky a zlepšuje paměť • Psyllium jako zdroj vlákniny. Reguluje cholesterol a pomáhá s trávením • Zlaté lněné semínko zrychluje metabolismus a chrání před nemocemi • Zelená krev. Mladý …

Pozor na tyto vína! Mohou být zdraví nebezpečné. Byli v nich nalezeny vzorky herbicidu

Používání glyfosátu je zcela mimo kontrolu. Zdá se, že tato chemikálie žije svým vlastním životem.

Nacházíme to stále častěji v potravinách, které nebyly vůbec ošetřeny. Konkrétně se jedná o hrozny, z nichž se vyrábí ekologické („ekologické“) víno.

Glyfosát, aktivní složka v Roundonsově herbicidu od Monsanto, je nejrozšířenější zemědělskou chemikálií v historii. Nachází se v různých herbicidech (společně asi v 700), ale nejčastěji se používá Roundup.

Glyfosát byl poprvé použit v roce 1974. Od té doby bylo v amerických polích použito 1,8 milionu tun a za posledních 10 let bylo spotřebováno ve formě sprejů 1,2 milionu tun.

Analýzy potvrdily, že v roce 2014 bylo na každý akr (přibližně 4 000 m 2) zemědělské půdy ve Spojených státech aplikováno přibližně 360 g chemického postřiku a téměř 230 g stejné plochy na celém světě.

Pokud kupujete biopotraviny nebo nápoje, měli byste být teoreticky chráněni před glyfosátem. Pěstování organických plodin neumožňuje použití této chemikálie.

Nedávný výzkum však zjistil, že glyfosát našel nejen ve vínech, ale dokonce i v ekologických vínech.

Jaké vína neprošla testama ?

Anonymní zastánce skupiny Moms Across America nechal 10 vzorků vína testovat na přítomnost glyfosátu. Glyfosát byl potvrzen ve všech vyšetřovaných vzorcích – dokonce i v ekologických vínech (obsah glyfosátu byl však výrazně nižší).

Největší množství glyfosátu – 18,74 ppb – bylo naměřeno v Caber Sauvignon od roku 2013 z tradiční vinice. Toto množství je 28krát vyšší než v jiných testovaných vínech.

Nejnižší hladina glyfosátu – 0,659 ppb – byla obsažena ve víně Syrah od roku 2013. Syrah pochází z biodynamicky zpracované vinice, která se zaměřuje na výrobu ekologických vín.

Další ekologické víno z roku 2012, které je směsí červených a bílých hroznů, mělo hladinu glyfosátu 0,913 ppb.

Jak se glyfosát dostane do vína?

Réva se nestříká přímo, protože by byla poškozena a zničena. Půda se však postříká glyfosátem na obě strany vinné révy. Maminky napříč Amerikou informovaly:

„Výsledkem je pruh půdního spreje 60 až 120 cm s vinnou révou uprostřed.“

Dr. Don Huber uvedl v prosinci 2011 během zemědělské konference v Acres USA, že stonek révy nelze během postřiku obejít.

Roundup se dostane do kořenů rostliny a přes kůru. Odtud se dostane do listů a hroznů. „

Glyfosát se pravděpodobně dostane z organických a biodynamických vinic z okolních tradičních vinic. Proto byl glyfosát také potvrzen v ekologických vínech.

Je pravděpodobné, že původně tradiční vinice byly přeměněny na vinice produkující ekologické víno. Glyfosát však může v půdě zůstat až 20 let! To by také vysvětlilo, proč je obsahují i některá ekologická vína.

Glyfosát se potvrdil iv 14 německých pivech

  • Studie Mnichovského ekologického institutu, zabývající se zbytky glyfosátu, zjistila, že glyfosát se nachází ve 14 nejpopulárnějších německých pivech.
  • Všechna testovaná piva obsahovala více než 0,1 mikrogramu glyfosátu, velké množství glyfosátu, který byl v pitné vodě.
  • Koncentrace glyfosátu se lišila v závislosti na pivovaru – Hasseroeder obsahoval až 29,74 mikrogramů glyfosátu na litr, Augustiner měl 0,46 mikrogramů na litr.
  • Americká piva dosud nebyla tímto způsobem testována, ale s velkou pravděpodobností také potvrdí obsah glyfosátu.
  • Laboratorní testy na stimulaci právníků po celé Americe a udržitelný puls čekají, že glyfosát je dnes přítomen ve všech, včetně krve, moči, mateřského mléka, pitné vody a jinde.

Potvrzení cíle glyfosátu u piv může ovlivnit a oslabit německý pivovarnický průmysl.

Německo je největším výrobcem piva v Evropě a je již dlouho hrdé na to, že jeho pivo má nejvyšší kvalitu.

Jedním z nejstarších zákonů na světě je kvalita „čistoty“ jídla německé právo „Das Reinheitsgebot“. Tento zákon omezuje přísady při vaření piva na vodu, ječmen a chmel (při čekání na tento seznam byly přidány také kvasinky).

  1. V současné německé tradici a reputaci výroby „čistého“ piva hrozí chemikáliím z Monsanto. Jak uvádí The Local:
  2. „Na rozdíl od zahraničních uživatelů němečtí pivovarníci, kteří znají látky určené k aromatizaci, enzymy nebo konzervační látky,“ Hans-Georg Eils, prezident Federace německých pivovarů, na Světovém veletrhu zelených týdnů zemědělství, potravin a zahradnictví v Berlíně.
  3. Pivní specialista z Národního potravinářského institutu Technické univerzity v Berlíně Frank-Juergen
  4. V dobách zdravého stravování a poptávky po pivu, které bude připraveno podle zákona o čistotě piva Reinheitsgebot, poslední. „

Glyfosát může způsobit rakovinu a jiné zdravotní problémy

Mnoho lidí neví, že glyfosát byl původně patentován jako antibiotikum. Jeho účelem je ničit bakterie, a proto ničí půdu a lidské zdraví.

Nedávný výzkum dokonce zjistil, že Roundup a některé další pesticidy podporují rezistenci na antibiotika.

Budete mít zájem:  Sportování v horku – co všechno se vám může stát?

Vědec Anthony Samsel, Ph.D. prokázali, že glyfosát je biocid a antibiotikum. Studie zkoumající účinky glyfosátu u drůbeže zjistila, že chemická látka ničí prospěšné střevní bakterie a podporuje šíření patogenních bakterií.

Samsel také zjistil, že perorální podávání nízkých dávek glyfosátu narušilo střevní mikroflóru. To má za následek nárůst patogenů, chronický zánět střev a poškozenou střevní bariéru.

Podle výzkumu Samselu Monsanto věděl již v roce 1981, že glyfosát způsobuje u potkanů ​​nárůst adenomů a karcinomů.

Výsledky výzkumu společnosti Monsanto potvrdila také Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC).

IARC identifikoval glyfosát ve třídě 2A a je „pravděpodobným karcinogenem“ u lidí. Monsanto se však snaží toto tvrzení zakrýt.

Další výzkum ukázal, že glyfosát může navíc:

  • stimulovat růst buněk rakoviny prsu
  • narušit endokrinní systém a ovlivnit schopnost reprodukce a vývoje plodu
  • způsobit oxidační poškození a neurotoxicitu v mozku
  • narušit rovnováhu pohlavních hormonů
  • způsobit vrozené vady

Zbytečná hysterie kolem používání glyfosátu | VTEI – Part 7

V minulém čísle časopisu VTEI (5/2016) se čtenář mohl seznámit s názorem SOVAKu ČR na podporu „co nejrychlejšího úplného zákazu používání glyfosátu“ s ohledem na možnou kontaminaci povrchových vod touto látkou (hlavní látka totálních herbicidů typu roundup) a jejími rezidui. Jelikož v příspěvku nebyly uvedeny všechny relevantní informace, aby si mohl čtenář utvořit na uvedenou problematiku vlastní názor, dovolil jsem si veskrze negativní vyznění původního příspěvku uvést na pravou míru.

Cílem tohoto příspěvku není obhajovat použití glyfosátu, který je často využíván ve zbytečných, nadměrných množstvích (např.

 k desikaci sklizně), nýbrž poskytnout základní fakta o jeho mechanismu působení a představit zobecněné závěry vědeckých studií, které potenciální škodlivost glyfosátu vůči člověku, živočichům a vodnímu prostředí v posledních 30 letech zkoumaly (glyfosát byl objeven v roce 1970).

I tak nebude snadné alespoň vyvážit převážně negativní dlouhodobou kampaň, která je v podobě poplašné zprávy ohledně používání glyfosátu bez ohledu na fakta v posledních letech sdělovacími prostředky šířena.

Glyfosát je bezbarvá organická, širokospektrálně působící herbicidní látka na bázi fosforu, která efektivně účinkuje vůči rostlinným zeleným pletivům (byliny i dřeviny), včetně mechorostů a zelených řas.

Jeho účinek spočívá v utlumení funkce rostlinného enzymu (je součástí genomu i některých mikroorganismů, nikoliv savců), který umožňuje syntézu aminokyselin, potřebných k růstu a fungování rostliny [1].

Obecné závěry, které reprezentují statisticky významný soubor několika desítek studií ze všech vědních oborů, zabývajících se působením a účinky glyfosátu na organismy, dosud neprokázaly akutní nebo chronickou toxicitu glyfosátu (v maximálních množstvích používaných při zemědělské produkci) na teplokrevné organismy, tedy včetně člověka.

K těmto závěrům došly např. Evropská komise (29. června rozhodla o dočasném prodloužení používání chemických přípravků na bázi glyfosátu po dobu 18 měsíců), německý Federální institut pro hodnocení rizik, Evropský úřad pro bezpečnost potravin, americký Úřad pro ochranu životního prostředí a jiné.

V roce 2015 byl glyfosát rozhodnutím Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IACR) na základě výsledků omezeného výběru studií zařazen do kategorie seznamu látek 2A jako potenciální karcinogen.

Na stejném seznamu je pro ilustraci čtenáře i červené maso a pití horkých nápojů o teplotě více než 65 °C (tedy i kávy a čaje).

I selským rozumem lze dovodit, že extrémní příjem jakékoliv látky, včetně těch základních jako soli nebo cukru, je pro člověka ohrožující, a je proto často důvodem, aby tyto látky byly na podobné seznamy zařazeny. O jejich benefitech se však v souvislostech s nimi nemluví. Např.

 největším benefitem glyfosátu je dlouhodobá udržitelnost zemědělské produkce v případě využití geneticky upravených odrůd obilovin a kukuřice (GMO) odolných vůči glyfosátu při širokospektrální likvidaci plevelů (samotná problematika GMO není cílem příspěvku).

V příspěvku SOVAKu zmíněná kontaminace povrchových vod je ve skutečnosti významně omezena výraznou adsorpcí glyfosátu na půdní částice, navíc SOVAKem prezentované hodnoty v povrchových vodách z Belgie, Irska a Švédska na úrovni 139–370 µg·l-1 jsou v řádech, které zcela jistě nelze nazývat jako závažné. Velikost takového množství lze srovnat např. s nejvyšší mezní hodnotou pro koncentraci celkových kyanidů v pitné vodě v ČR, která činí 50 µg·l-1 [2] a u kterých je narozdíl od glyfosátu akutní toxicita prokázána a všeobecně známa. Navíc příspěvek neuvádí, zda jde o průměrnou, či maximální změřenou koncentraci. Nejcitlivějšími nezelenými organismy na glyfosát jsou ryby a obojživelníci, z nichž u některých druhů byla zjištěna tzv. střední smrtná koncentrace 38–39 mg·l-1 (tj. 100× více než uvedené koncentrace ve vodách) při expozici 24 a 96 hodin [3, 4].

Jinou věcí je samotné použití surfaktantů (smáčedel) v herbicidech na bázi glyfosátu, usnadňujících jeho průnik do zelených pletiv. Tyto látky jsou skutečně dráždivé a mohou vyvolávat nejen u lidí, ale i u vodních organismů různé alergické reakce.

Velmi často je však tento jejich potenciální negativní efekt zaměňován právě s glyfosátem samotným (např. u zmíněných citlivých obojživelníků je střední smrtná koncentrace surfaktantů 1,1 mg·l-1 při expozici 24 a 96 hodin, což je 35× menší hodnota než u glyfosátu).

Přitom vhodnou úpravou legislativy lze použití surfaktantů v herbicidech účinně omezit. Dílčím problémem mohou být různá rezidua, a to jak ze surfaktantů, tak z glyfosátu.

Glyfosát v řádu jednotek dnů až měsíců (podle charakteru prostředí) biodegraduje přes meziprodukty až na konečné produkty v podobě CO2 a iontů NH4+ [4], což při zvýšené biochemické oxidaci (nitrifikaci) může vést až ke kyslíkovému deficitu ve vodním prostředí.

To platí především pro stojaté vody, kde je nutné při použití glyfosátu v jejich okolí s tímto efektem počítat, ve vodních tocích je obvykle areace vody dostatečná. Samotné meziprodukty čítají různé látky organické povahy od zcela netoxických (aminokyseliny) až po ty toxické (formaldehyd), nicméně vycházíme­­‑li z běžných koncentrací glyfosátu v povrchových vodách, jsou jejich koncentrace enviromentálně nevýznamné.

Výsledky dosavadního celosvětového sledování vlivu glyfosátu na zdraví člověka z hlediska konzumace glyfosátem ošetřených potravin nebo pitné vody se stopami glyfosátu zatím neprokázaly jeho akutní ani chronickou toxicitu vůči teplokrevným organismům v koncentracích, se kterými se v prostředí můžeme běžně setkat. Neznamená to, že potenciální toxické účinky glyfosátu nemohou být dalším výzkumem v budoucnu objeveny, nicméně je více než sporné vyvolávat negativní kampaň proti používání glyfosátu na základě několika ojedinělých výsledků, tím spíše nepodložených faktů a domněnek. Pokud SOVAK hovoří o problémech s pesticidy na úpravnách vod, je z tohoto důvodu poněkud nešťastné a zavádějící uvádět jako příklad škodlivého pesticidu právě glyfosát, který z hlediska toxicity, pokud vůbec existuje, patří ve srovnání třeba s brodifakem nebo oficiálně zakázaným karbofuranem k těm vůbec nejmírnějším.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector