Nejméně oblíbené jídlo? Seznamte se s kandidáty

Nejméně oblíbené jídlo? Seznamte se s kandidáty

Ahojte,

dnes jsem si pro Vás připravila článek o České Miss 2016. Chtěla bych Vám něco říct o každé finalistce, co si o ní myslím a taky se s Vámi chci podělit o to, kdo si myslím, že co vyhraje. Jen za prvý chci říct, že jsem nikdy v žádné takové soutěži nebyla a ani s modelingem nemám žádné zkušenosti.

Jsem prostě jenom děvče z vesnice, které má nějaký svůj vkus a podle toho taky budou mé tipy vypadat. K plno tvrzení ani nemusím mít rozumný argument, prostě to tak cítím. Třeba se alespoň v jednom místě trefím, tak schválně! Na celé finále se už těším a určitě ho budu v televizi sledovat.

Pojďte do toho se mnou!

FINALISTKY:

1. Kristýna Kubíčková

Nejméně oblíbené jídlo? Seznamte se s kandidáty

  • Základní informace o ní:
  • Je jí 18 let, žije v Ostravě a studuje podnikání.
  • Její motto zní: Každý svého štěstí strůjcem.
  • Koníčky: tanec, cvičení ve fitku, pečení dortů

Modrooká blondýnka má číslo jedna. Je to sympatická, krásná, ale v této soutěži bych ji na nějaké umístění netipovala. Ale určitě jí přeji, aby jí po této soutěži chodili nabídky a aby ji to posunulo dál!

Jestli pro ni chceš hlasovat po internetu, klikni zde.

2. Lucie Dušková

Nejméně oblíbené jídlo? Seznamte se s kandidáty

  1. Základní informace o ní:
  2. Je jí 19 let, žije ve Vejprnici a studuje na UK na Fakultě humanitních studií.
  3. Její motto zní: Každý svého štěstí strůjcem.
  4. Koníčky: tanec, aerobic

Já nevím, ale mne se Lucka nelíbí. Je to asi čistě jenom věc názoru, ale já bych určitě našla jinou dívku, která by se do finále hodila více. Lucka sama sebe za pět let vidí jako modelku. K tomu ji tato soutěž určitě pomůže, ale za mne žádné umístění.

Jestli pro ni chceš hlasovat po internetu, klikni zde.

3. Natálie Kotková

Nejméně oblíbené jídlo? Seznamte se s kandidáty

Základní informace o ní:

Je jí 22 let, žije v Praze a studuje Marketingovou komunikaci na Vysoké škole finanční a správní.

Její motto zní: Actually, I can! I will go where I am drawn.

Koníčky: street dance, blog, focení, sport, longboard, snowboard, surf, cestování, gaga

Natálku sleduji už déle na Youtube. Sledovala jsem, jak se probojovala až do finále. Že to nebylo poprvé, co tuto soutěž zkoušela. Natálka mi vždycky přišla hrozně krásná, usměvavá holčina. Ale myslím si, že nejvíce jsem si ji zamilovala pro její bláznivou povahu, optimismus a neustálé úsměvy. Je to taky má oblíbená blogerka a možná jsem zaujatá, ale tipuji, že se umístí!

Moje hlasy jí patří. Jestli pro ni chceš hlasovat i ty, klikni zde.

4. Andrea Bezděková

Nejméně oblíbené jídlo? Seznamte se s kandidáty

  • Základní informace o ní:
  • Je jí 22 let, žije v Náchodě a studuje Management sportu na UK, Fakultě tělesné výchovy a sportu.
  • Její motto zní: Pokud to nezkusíš, nikdy se nedozvíš, jaké to mohlo být.
  • Koníčky: zimní sporty, tenis, cheerleading

O Andree se myslím, že je krásná a sympatická. Má v očích jiskru a fakt se mi líbí její úsměv. Za mne má Andrea šanci se umístit! 🙂

Jestli pro ni chceš hlasovat, klikni zde.

5. Nikola Kováříková

Nejméně oblíbené jídlo? Seznamte se s kandidáty

  1. Základní informace o ní:
  2. Je jí 22 let, žije v Napajedlech a studuje Právnickou fakultu v Olomouci.
  3. Její motto zní: S úsměvem jde všechno líp a nikdy se nevzdávej. 
  4. Koníčky: jóga, fitness, cestování, škola, dynamic box, četba

Pod číslem pět se pro mne ukrývá další slečna, která mne ničím neoslovila a ani tentokrát mi není ani sympatická. Za mne tedy žádné umístění.

Jestli pro ni chceš hlasovat, klikni zde.

6. Šárka Zdvořilá

Nejméně oblíbené jídlo? Seznamte se s kandidáty

  • Základní informace o ní:
  • Je jí 20 let, žije v Orlové-Lutyni a pracuje v hotelnictví.
  • Její motto zní: Jít si za svým snem.
  • Koníčky: kresba, design, tanec, cestování

Šárka rozhodně je hezká, má krásný úsměv a velký nádherný oči! Chtěla bych napsal, že Šárku tipuju na nějaké umístění, ale už teď jsem v úzkých, protože tipuji už 4 dívky. No, vybruslím z toho, že jednu dám jako Miss sympatie. Každopádně i Šárce bych nějaké to umístění přála.

Jestli pro ni chceš hlasovat, klikni zde.

7. Adéla Rezková

Nejméně oblíbené jídlo? Seznamte se s kandidáty

  1. Základní informace o ní:
  2. Je jí 21 let, žije v Uherském hradišti a studuje Speciální pedagogiku na MU v Brně.
  3. Její motto zní: Den, kdy se člověk neusmál, je zbytečný.
  4. Koníčky: cestování

Adélka si zakládá na své originalitě. Originální tedy rozhodně je. Díky jejím vlasům si jí nejde nevšimnout. Pro mne je to horká kandidátka na titul Miss sympatie a myslím, že i v celkovém hodnocení bude hodně vysoko, ne-li hned v první trojce!

Jestli pro ni chceš hlasovat, klikni zde. 

8. Michaela Hávová

Nejméně oblíbené jídlo? Seznamte se s kandidáty

  • Základní informace o ní:
  • Je jí 22 let, žije v Praze a studuje Cestovní ruch na Vysoké škole obchodní.
  • Její motto zní: Život je krátký na to, aby ses bála!
  • Koníčky: sport, bodypainting, kosmetika, nakupování, blog

V informacích o ní jsem se dočetla, že je taky blogerka. V tom jí držím palce, na rozdíl od této soutěže. Tato dívka se mi nelíbí, na mne má moc rozlehlý obličej a malé čelo. 

Jestli pro ni chceš hlasovat, klikni zde. 

9. Vendula Neumanová

Nejméně oblíbené jídlo? Seznamte se s kandidáty

  1. Základní informace o ní:
  2. Je jí 23 let, žije ve Velešíně a studuje Teritoriální studia na Jihočeské univerzitě.
  3. Její motto zní: S úsměvem jde všechno líp.
  4. Koníčky: sport (tabata, trx, kick-box), cvičení s dětmi, výživa ve sportu, modeling

Vendulka je pro mne poslední soutěžící, kterou bych tipovala na první trojku umístění. Je to sympatická a usměvavá holčina. A té krásy taky pobrala plno! Vendulce taky držím palce 🙂

Jestli pro ni chceš hlasovat, klikni zde. 

10. Dominika Košťálová

  • Základní informace o ní:
  • Je jí 22 let, žije v Českých Budějovicích a studuje fyzioterapii na Jihočeské univerzitě.
  • Její motto zní: Věř, běž, dokážeš!
  • Koníčky: zpěv, sport, závodní fitness aerobic, cestování četba

Další dívka, který mne ničím nezaujala. A stejně jako slečna s číslem 5 mi ani nepřijde sympatická. Musím jí ale nechat, že zpívá hezky. No, každý na to přece máme jiný názor!

  1. Jestli pro ni chceš hlasovat, klikni zde. 
  2. A jak teda tipuji konečné výsledky?
  3. 2. vícemiss: Vendula Neumanová
  4. 1. vícemiss: Natálie Kotková
  5. Miss: Andrea Bezděková
  6. I když je možné, že Adélka se objeví kdekoliv v první trojce 🙂
  7. A taky bych hrozně chtěla, aby Miss byla Natálka 😀

A na závěr článku mám pro Vás menší přiznání. Já jsem sem vůbec nechtěla dávat odkazy na hlasování pro všechny finalistky. Jenom pro Natálku. Ale pak mi to přišlo nefér, tak jsou tu všechny! 😀

Jak tipujete Vy výsledky této soutěže? Podělte se o své tipy se mnou a ostatními v komentářích!

Vaše

Zdroj všech fotek a základních informací o dívkách: ceskamiss.cz

Banány nebo smažák. Co Zdeněk Pohlreich na talíři nesnese?

O tom mluvil Zdeněk Pohlreich v Ranním klubu rádia Expres FM. Celý rozhovor si můžete poslechnout v audiu výše.

Pamatuji si, že jsi kdysi říkal, že tvoje nejméně oblíbené ovoce je banán. Platí to?

Jo, jo, zatím ještě není taková krize, že bych začal jíst i banány.

Mezi tvoje oblíbená jídla nepatří ani smažák. Na tom se asi také ještě nic nezměnilo.

Lidem to prostě chutná. Mně to nechutná, proti gustu žádný dišputát. Mně je z toho těžko, když to dojím.

Pro někoho to je české národní jídlo. Já jsem se tam v tom trošku pohrabal a vlastně, co se týče českých národních jídel, tak si myslím, že se za něj považují i jahodové knedlíky…

Ovocné knedlíky. A pak ani guláš není české jídlo…

Ani řízek není české jídlo…

Původně. A zůstává mi tam z toho asi knedlo vepřo zelo. Ne?

To je normální, pečené. To je Bavorsko. Ale svíčková je hodně specifická. Když se mě někdo ptá, na něco, co je opravdu echt české, tak si myslím, že svíčková na smetaně… Já jsem nic, co by se tomu úplně podobalo, nikde jinde na světě teda neměl.

Zdeněk Pohlreich v rádiu Expres FM. (Video: Expres FM)

Takže, kdybys měl říct jedno jídlo…

Je to svíčková. A pak samozřejmě smažák.

Myslíš, že smažený sýr nikde jinde nedělají?

Různé smažené sýry asi jo. Ale ne v takovém tom klasickém modelu, jako to máme my, jak to milujeme. Tam je zajímavé, proč to vzniklo, že jo? To bývala jediná jistota v těch hospodách, že to lidé nezkazí.

Dá se udělat dobrý smažák?

No, samozřejmě, že dá. My doma jíme, třeba si dáme kozí sýr a vlastně to také obalíme ve strouhance, tak to jako opečeme na pánvi k salátu. To je v cajku.

Takže vy si domů nekupujete třicítku eidam na smažení?

A co nejoblíbenější jídla tvé ženy, které vaří Zdeněk… ne Pohlreich šéfkuchař, ale manžel?

Ona má strašně ráda ryby, teda to máme rádi všichni. Takže já dělám tuňáka, s takovou jenom nakyslou omáčkou, to chutná určitě i dobře. Pak nějaký steak na grilu a pak jakoukoliv rybu, vlastně je jí to úplně jedno.

A nevařím k tomu takové ty klasické zátěžové přílohy typu brambory nebo něco dalšího. A já typicky dělám fakt jenom zeleninu, třeba jenom trochu nastrouhám nějakou okurku nebo salát nebo kousek nějakého avokáda pod to dám. Nebo něco takového, ale ty tradiční přílohy nedělám. S výjimkou, když dělám kvůli dětem, třeba smaženou rybu, tak k tomu musí být bramborová kaše, to je nezbytnost.

Ty jsi říkal, že máš rád arabskou kuchyni… Co ještě z arabské kuchyně, a je to třeba pro někoho relativně snadné udělat, že bys dal takový tip?

Já mám rád takové ty různé lilkové věci.

Baba Ghanoush. A tyhle všechny věci. Mně se hrozně líbí, jak se to jí. Já mám gastronomickou představu, že bych se někdy chtěl podívat do Maroka. Protože to působí strašně lákavě. A není tam moc toho masa, což si myslím, že je vždycky dobrá zpráva.

Ty vlastně krom jiného vlastníš restauraci, která je zaměřena na Itálii. Jsi příznivcem toho, když to italské jídlo zůstává italským jídlem v tom jakoby klasickém pojetí, ty klasické recepty z výborných surovin? Nebo máš rád, když spoustu těch italských i michelinských kuchařů řekne: Já dělám Itálii jinak?

Můj italský kamarád Vito Mollica, který tady šéfoval Four Seasons v Praze, tak říká, že když dáš prostě italskou restauraci mimo Itálii, že je strašně důležité zůstat co možná nejvíc autentický. Což si myslím, že je pravda. Podle mě je to tak, že pokavaď se to jmenuje klasicky, tak to má klasicky vypadat a má to klasicky chutnat.

Pak samozřejmě kreativitě se meze nekladou, ale zase toho nesmí být moc. My jsme si na tom dávali hodně záležet a hodně se tomu věnujeme, abychom si skutečně mohli říct, že ta věc je autentická. Že ji uděláme nějakým moderním způsobem, trošku, to je nevyhnutelné v dnešní době.

Budete mít zájem:  Sex během těhotenství: Co je třeba vědět?

Italská kuchyně si ale vydobyla světovou popularitu kvůli tomu, že to každý chápe, a je to jednoduché a od srdce udělané jídlo.

Prostě, když si dáš risotto con funghi, tak bys rád, aby tam ta rýže byla.

Jasná věc. Potřebuješ vědět, z čeho to je, na první pohled.

Co to znamená krásné období pro šéfkuchaře? Co to obnáší?

To byly zlaté devadesátky. To byl konec devadesátek, to byl krásný čas. Všude bylo mraky peněz. To doznívala taková ta zlatá éra gastronomie, kde se moc neřešilo, co kolik stojí, a nebylo to všechno tak svázané různými představami. To jsem dělal v hotelu, který měl privátního majitele, myslím si, že ho to má dodnes. Který tomu prostě přál. Dělal jsem se skvělými lidmi.

A máš nějaké poselství pro ty, kteří vlastní restaurace, kdo se živí tady tím byznysem a kterým je teď, řekněme, ouvej?

Ti, kteří to považují za proveditelné, tak ať vydrží. Chtělo by se mi říct: Kdo uteče, vyhraje. Ale samozřejmě to asi není to správné. Zůstaňte silní.

A pokavaď máte šanci to přežít, tak prostě to přežijte, hlavně prostě neposlouchejte různé záchranné akce typu „Zachráníme českou gastronomii“ a jak se to všechno jmenuje, protože za tím jsou vždycky schované prachobyčejné komerční pohnutky. Spoléhejte na svůj rozum, určitě ho máte všichni dost.

Poslední věc. Myslíš, že ještě je tam možná pomoc, řekněme, vlády nebo něčeho, co se týče tady toho resortu?

Já si to upřímně řečeno asi nemyslím. Já myslím, že ten kurzarbeit, jestli to teda opravdu proběhne, tak je asi maximum možného. Nic dalšího neočekávám.

Ani mrazák není všemocný. Jídlo uchová maximálně rok | CZ TEST

20.03.2014 | Mrazák je jedinečný vynález. Bohužel ani v něm nevydrží jídlo věčně. Někdy dokonce jen pár týdnů.

Po zimě je čas postupně začít vyprazdňovat mrazničky. Loňské ovoce či zeleninu zpracujte třeba do koláčů a uvolněte tak místo pro letošní úrodu.

Budete si alespoň jistí, že vám někde v koutě nebudou strašit příliš dlouho zmrazené potraviny. Oblíbené ledové království totiž nedokáže oddálit dobu spotřeby do nekonečna.

I na zmrzlině či mražených rybích prstech z obchodu je přece doporučené datum spotřeby.

Jídlo v mrazáku je vhodné skladovat maximálně jeden rok. Tato doba se však nevztahuje na všechny potraviny. Zatímco například mořské ryby nebo houby rok vydrží, slanina nebo omáčka ztrácí své vlastnosti již za čtyři týdny.

Pokud budete v mrazáku uchovávat jídlo delší dobu, hrozí, že ho už poté nebude možno kvalitně zpracovat. Přijde o svou barvu, chuť či správnou konzistenci.

 Velice praktické je napsat vždy fixem na obal datum zmrazení, abyste měli přehled.

Doba trvanlivosti záleží na mnoha faktorech. Jedním je tuk. Čím více ho jídlo obsahuje, tím se doba vhodná pro pobyt v mrazáku snižuje. „Záleží také na tom, jak dobře jste jídlo zabalili a jak kolísá teplota v mrazáku,“ říká Aleš Rajchl z ústavu konzervace potravin ysoké školy chemicko-technologické v Praze. Je tedy třeba udržovat v boxu co možná nejnižší teplotu a otevírat ho co nejméně.

Jak dlouho je vhodné skladovat jídlo v mrazáku

Maso: 2 – 10 měsíců

  • tučné maso, jako je bůček nebo například kupované mleté maso, skladujte v mrazáku2 měsíce, po delší době začíná tuk šednout
  • libové maso vydrží 8 – 10 měsíců

Bylinky: 12 měsíců

  • při delším zmrazování ztratí svou chuť i aroma

Pečivo: 3 – 6 měsíců

  • vyndejte ho nejpozději tehdy, když se na něm začnou objevovat bílé skrvnky

Máslo: 6 měsíců

  • při delším skladování ztrácí svou typickou chuť

Mořské ryby a plody: 12 měsíců

Sladkovodní ryby:3 měsíce

  • po dlouhém pobytu v mrazáku se stávají blátem bez chuti
  • Tučné uzeniny: 1 měsíc
  • Libovější uzeniny: 2 měsíce
  • Vnitřnosti: 3 měsíce
  • Omáčky a pyré: 1 – 2 měsíce
  • Ovoce a zelenina: 8 – 12 měsíců
  • Houby: 12 měsíců
  • Zmrzliny: 12 měsíců

Co do mrazničky nepatří?

Podle Aleše Rajchla je možné zmrazit v podstatě cokoli, pokud člověku vyhovuje konzistence, kterou má jídlo po rozmražení. Přesto několik tipů: Do mrazáku určitě není vhodné dávat brambory nebo tropické ovoce (banány, avokádo, mango…).

Z jejich konzistence byste po rozmražení asi nebyli nadšeni. Do mrazničky nepatří ani vodnatá zelenina (saláty, rajčata, okurky, papriky, cukety…), pokud z ní nechcete mít bláto.

Chcete-li zeleninu přeci jen „uložit k ledu“, nejprve ji před tím uvařte, nebo alespoň spařte v horké vodě nebo páře.

Nezmrazujte ani potraviny, které jsou ještě teplé, bez obalu nebo jinak zakonzervované. To platí i pro už jednou rozmrazené potraviny. V těch se mohou rozmnožit bakterie, které už druhým zmrazením nezničíte.

Právě obal je velice důležitý, aby nedošlo ke znehodnocení jídla. I pod bodem mrazu se z něj totiž stále odpařuje voda a probíhají v něm i jiné, i když hodně zpomalené procesy. Bez obalu potravina osychá a přispívá k namrzání stěn mrazícího boxu.

Proto je vždy třeba zabalit vše minimálně do igelitového sáčku a vytěsnit z něj co největší množství vzduchu. Pokud chcete mít potraviny opravdu dobře chráněné, uložte je nejprve do hliníkové fólie, nebo použijte pytlíky dva.

Dobře poslouží i plastové uzavíratelné krabičky, které dobře těsní.

Pokud chcete potraviny uchovat déle, zkuste je zavařit. „Taková jahodová zavařenina může vydržet i desítky let a nemělo by se s ní v zásadě nic stát,“ říká Rajchl. Obal však nesmí být nijak poničen. Většinou se lze o kvalitě přesvědčit také pouhým okem a přičichnutím.

„Přesto bych doporučil, aby lidé dlouhodobě nic neskladovali. Dochází poté minimálně ke ztrátě vitamínů a dalších látek,“ dodává Rajchl. Varuje také před zmrazováním poravin, které obsahují hodně aromatických látek. Například vůně hub pronikne do každého koutu mrazáku.

Rok 2017 na českém internetu podle Seznam.cz: Lidé neradi mění své návyky, oblíbený obsah sledují i během pracovní doby

Ukazují to data české stránky Seznam.cz, kterou denně prochází téměř šest milionů unikátních uživatelů, uvádí na blogu firmy PR specialistka Petra Dvořáková. Nejvýraznějšími dny jsou pondělí a neděle, kdy se pozornost dělí mezi služby a obsah.

Dlouhodobé statistiky zároveň ukazují, že Češi neradi mění své návyky a již několik let konzumují internet takřka podobně. V dopoledních hodinách čtou e-maily, horoskopy a zprávy, navečer se věnují zábavě a nakupování.

Na oblíbenosti neztrácí ani sportovní zpravodajství, které se jako jediné těší sledovanosti v průběhu celého pracovního týdne.

V pondělí doháníme víkend

Začátek týdne mají Češi na internetu velmi v oblibě. Pondělí je vůbec nejsilnějším dnem, připojeno k internetu je o třetinu více lidí než například v sobotu.

„Z našich dat je patrné, že na začátku pracovního týdne lidé čtou v brzkých ranních hodinách horoskopy a vyřizují e-mailovou poštu.

Počet odeslaných zpráv atakuje hranici pěti milionů,“ říká David Finger, produktový manažer služby Seznam.cz Email.

Během oběda se lidé vracejí zpět na domovskou stránku Seznam.cz a sledují svůj oblíbený obsah. V pravé poledne si zpravodajský server Novinky.cz otevře vůbec nejvíce lidí v jedné chvíli a o dění ve světě se zajímá na 230 000 unikátních uživatelů. Jen o hodinu dříve vrchol návštěvnosti zažívají Seznam Zprávy.

Po odpoledním pracovním vzepětí se k zábavě lidé vrací kolem sedmé hodiny večer. Sledují videa, ať už pro ponaučení, nebo pro zábavu na internetové televizi Stream.cz. Sport.cz patří k výjimce, protože zapálení fanoušci sledují své oblíbené sporty a výkony nepřetržitě od pondělí do pátku. O víkendu si od něj naopak odpočinou, a to třeba vlastním aktivním pohybem.

Během týdne vedou slevové akce na potraviny

V úterý a hlavně ve středu v sedm hodin večer se až 11 000 unikátních uživatelů poohlíží s nákupním rádcem Kupi.cz po zlevněných surovinách. Do supermarketů pak lidé vyráží ke konci týdne.

Prostředek týdne je na internetu velmi podobný pondělku, jen nedosahuje takové intenzity. V pátek více než kdy jindy se zajímáme o to, co bude v televizi.

48 000 unikátních uživatelů soustředí kolem sedmé večerní hodiny svou pozornost na televizní program.

Seznam.cz Email: Odráží, jak často používáme internet

„Je možné říci, že tak, jak často lidé posílají a čtou e-maily, připojují se i k internetu,“ doplňuje Finger. Z dat společnosti Seznam.

cz totiž vyplývá, že v neděli odpoledne se už lidé chystají na to, co je v týdnu čeká, a zároveň vyřizují resty. Nejvíce e-mailů je ale odbaveno během pondělí, jelikož hranice odeslaných e-mailů atakuje pět milionů.

Denní průměr během pracovního týdne se přitom pohybuje kolem 4,5 milionu odeslaných zpráv.

Blog – Horton International Czech s.r.o

Zajímavosti

Chceme všem popřát krásné Velikonoce z naší nové adresy My jsme na Velikonoce už připraveni a vybaveni, hezké tradice stojí za to udržovat, ať se kolem děje cokoliv. A i když teď část našeho týmu pracuje z home-office, máme radost z našich nových kanceláří. Pražská pobočka se před pár dny přesunula z Karlína jen o […]

Více

Trendy, Uncategorized, Zajímavosti

Zažíváme zřejmě to samé, co řada jiných lidí pracujících v profesích typicky spojených s kanceláří – omezení ve městech, omezení v budovách, zrušená setkání a následný přesun do prostředí home office. Ale doma nejsme často sami – jedno dítě okupuje televizi, druhé dítě počítač, manželka řeší něco pracovního na telefonu a vy si rozbalíte stan někde v rohu s notebookem […]

Budete mít zájem:  Borůvky v obchodech mají být v lednici, jinak ztrácí kvalitu

Více

Zajímavosti

Do roku 2020 přejeme všem jen to nejlepší!

Více

Pracovní pohovor, Uncategorized, Zajímavosti

Výběrem lidí se zabývám téměř 20 let, na téma „Manažerský potenciál“ narážím prakticky celou dobu. Co hledat u potenciálních kandidátů za důkazy o jejich manažerském potenciálu? Na začátku je potřeba konstatovat, že pojem „manažerský potenciál“ nemá obecně závaznou definici a pohled konzultanta se může značně lišit od pohledu zadavatele, například firmy, která do svého týmu […]

Více

Pracovní pohovor, Zajímavosti

Zavřete oči, vybavte si na člověka, se kterým jste se dnes potkali a popište, jaké měl ruce. Že si nepamatujete? Přitom ruce jsou částí našeho těla, která je víceméně stále obnažená, viditelná a bez rukou by se mnozí nedomluvili. Ani mediální magnáti.   Moje práce je o lidech a při setkání mi zrak často zalétne […]

Více

Uncategorized, Zajímavosti

Jedním z důvodů, proč je „work – life balance“ či „employee well being“ dnes tak často diskutovaným tématem, je splývání soukromého a pracovní života díky působení technologií. Internet je plný receptů, jak každý z nás může začít s digitálním detoxem, jak omezit vlivy způsobené 24/7  všudy přítomností sociálních sítí či dostupností emailů.  S pracovními emaily je to ale […]

Více

Trendy, Uncategorized, Zajímavosti

Jistý čas jsem se potýkala s pocitem nepatřičnosti jen proto, že můj seznam oblastí zájmu je mnohem delší než u běžného společenského průměru, a také proto, že jsem už několikrát podstoupila karierní změnu ruku v ruce se změnou oboru. Společenským standardem (a nepsaným pravidlem) totiž bývá důraz na dlouhodobé zaměření, pokud možno jedním vytyčeným směrem, odbornou specializaci. […]

Více

Zajímavosti

Never forget about the owner or owners for that matter… Working on projects for family-owned, especially smaller organizations is often a rather different experience compared to the work for companies with other ownership structures.  Consultants often meet lean organizational structures with various management positions missing because being represented by the owner (or owners) usually results […]

Více

Zajímavosti

Do roku 2019 Vám přejeme dobré světlo na cestě k pracovním úspěchům i osobní spokojenosti

Více

Trendy

Koncem října jsem se zúčastnila konference v Brně na téma Očekávaný vývoj automobilového průmyslu V ČR a střední Evropě.

Některé informace mi byli vlastní, nad některými zůstával člověk v údivu… Kam směřuje automobilový průmysl z pohledu uživatele? Směr všech automobilek je jasný.

V rámci konkurence musí přinášet nám spotřebitelům neustálé novinky, inovace, něco, čím nás přesvědčí, že si vybereme právě […]

Více

Zajímavosti

V naší práci hraje velmi důležitou roli psychodiagnostika. Některé metody používáme po mnoho let, některé jsme opustili, jiné zavedli. Jako objektivizující prostředek při hodnocení kandidátů anebo třeba jako podklad v rámci koučinku mají u nás pevné místo. Jsem zvyklý číst výstupy, včetně těch o mé osobě, ať již jsou výstupy zpracované počítačem či vyhodnocované osobně […]

Více

Zajímavosti

Často se setkávám s konstatováním „nejsou lidi“. Mnoho firem vzdychá nad úrovní uchazečů o práci. Dovolte mi však, aby se tento článek nesl v duchu „ach ten zaměstnavatel“. Existuje řada publikací, které nám radí, co máme dělat, pokud se zajímáme o nové zaměstnání. Jak napsat svůj životopis, jak se chovat při pohovoru, jak budovat svůj profesionální image. […]

Více

Zajímavosti

V roce 2018 slaví Horton International Czech s.r.o. krásných 20 let oficiálního působení na českém trhu. Za tu dobu se nám podařilo najít mnoha skvělým firmám spoustu skvělých lidí. S řadou z vás, našich klientů i kandidátů jsme po celá ta léta v kontaktu. Ve stejném roce, 1998, se začala psát i nová etapa Dittmann Consulting, kdy rovněž vznikla […]

Více

Pracovní pohovor, Zajímavosti

V listopadu 2017 proběhlo v Brně významné setkání specialistů ze světa HR – EVOLVE! Summit. Svět náboru a lidských zdrojů v reakci na dynamické prostředí podléhá neustálým změnám.

Mezi největší trendy v HR bychom pak mohli zařadit rychlý rozmach technologií, nutnost dobře koncipovaného employer brandingu a boj o talenty. Nábor je nesmírně důležitým firemním procesem.

V rámci procesu náboru může […]

Více

Zajímavosti

Jak peníze a bohatství ovlivňují štěstí? Novinář Miloš Čermák se nedávno zamyslel nad tématem bohatství – co nám dává a co nám bere. Ptá se, zda a jak souvisí bohatství se štěstím. Poukazuje na to, že peníze znamenají hlavně starosti a odpovědnost a ta už od určité míry přebíjí samotný pocit štěstí. Paradoxně, pokud máme […]

Více

Zajímavosti

Ve volně přístupné databázi Nomadlist.com je možné najít zajímavé, užitečné a praktické informace o životní úrovni, nákladech na živobytí a v neposlední řadě také o podmínkách pro práci, a to téměř jakémkoliv městě či státu světa. Možná vás bude zajímat, jak dobře či špatně si tady v ČR žijeme. A jestli třeba někde za hranicemi naší země […]

Více

Zajímavosti

Každé tři roky? Nebo raději pět? Po jak dlouhé době má člověk změnit práci, aby nevypadal, že příliš dlouho zahnívá na jednom místě? Asi tušíte, že jednoznačná odpověď neexistuje. Záleží na profesi i na tom, co už máte za sebou. Přes tohle všechno platí, že častější změny práce mohou kariéře spíš prospět. Junioři Příliš časté […]

Více

Zajímavosti

Tak jsme se dostali do věku „ekonomického blahobytu“! Fungujeme na trhu, kdy meziročně ubývá 80 000lidí v produktivním věku, kdy nastupuje nová generace s odlišnými pracovními návyky než generace předchozí. Ve firmách probíhá digitalizace a automatizace procesů, což znamená, že stále ještě levná pracovní síla nebude levnější než práce robotů. Mění se požadavky na kvalifikaci, schopnosti a vzdělání. […]

Více

Zajímavosti

Amanda Ruggeri, novinářka a editorka britského BBC, se nedávno zamýšlela nad tím, proč bychom se neměli snažit stát se ranními ptáčaty za každou cenu. Na následujících řádcích přinášíme shrnutí originálního článku i vlastní zamyšlení nad tímto tématem. Příběhy úspěšných často ukazují, že řada z nich vstává velmi brzy a před osmou hodinou ranní už mají za […]

Více

Zajímavosti

„Rád bych viděl výsledky své práce.“ Toto či podobně formulované přání slyším od kandidátů poměrně často, věta bývá úvodem k diskuzi o důvodech pro změnu v kariéře. Co to vlastně znamená? Jak se napříč různými profesemi liší doba, která uplyne, než můžeme vidět výsledek své práce? Když se nad tím člověk zamyslí, ukazuje se, jak je pojem […]

Více

Zajímavosti

Malý průzkum ukázal, že každý sedmý Čech je nespokojený. Čechy nejvíce trápí vysoké náklady na živobytí a nízké mzdy, a dále špatné zdraví a vztahy v rodině. 4 z 10 zaměstnanců uvádí, že by jim k větší spokojenosti pomohla vyšší finanční odměna. Peníze však nejsou vše – Češi považují za důležité také zdraví, rodinu a […]

Více

Zajímavosti

• Čtyři pětiny tuzemských manažerů jsou v práci denně přesčas, 60 procent z nich se práci věnuje i o víkendu a 88 procent o dovolené. • I přesto, že většina šéfů sportuje a nekouří, trápí je nadváha, stres a civilizační nemoci • 4 z 10 šéfů nemají pocit rovnováhy mezi prací a osobním životem. • […]

Více

Pracovní pohovor, Zajímavosti

Každého z nás to potká většinou několikrát za život – vnější okolnosti nebo vnitřní touha nás postaví před úkol najít si novou práci. V takovém případě je dobré a užitečné se umět na chvíli zastavit, zamyslet se a odpovědět si na důležité otázky. Odpovědi nám pak mohou pomoci zaměřit se správným směrem, nehledat ve slepých […]

Více

Zajímavosti

Pracovali jste v době svých studijních let, nebo jste se rozhodli studovat ve vámi již zaběhlém pracovním procesu? Existuje několik ozkoušených tipů a rad, jak toto období s co možná největším klidem prožít a ještě si ho užít. Porovnáme-li rámcově situaci v ČR a v zahraničí, ukazuje se, že zejména v ČR se často vyskytuje […]

Více

Zajímavosti

Třetina lidí ve firmách jsou introverti. Firmy o ně nechtějí přicházet, tak jim vycházejí vstříc. Čím dál víc firem se ve svých diverzitních programech zaměřuje na introverty a extroverty. Rozdílný přístup k hodnocení či pracovnímu místu introvertů a extrovertů přináší firmám jen zisk. Více se dočtete zde: http://archiv.ihned.cz/c1-65843710-firmy-si-zacinaji-vsimat-introvertu-a-hyckat-je

Více

Zajímavosti

Někdy to vypadá, jako kdyby syndromem vyhoření trpěl v naší společnosti prakticky každý. Jste-li jen unavení z práce, obvykle síly rychle načerpáte, vezmete-li si například dovolenou, nebo si toho na sebe zkrátka naložíte méně. Syndrom vyhoření není obyčejná únava, ale spíše psychická paralýza, která vám brání pohnout se z místa. Více informací o tom, jak […]

Více

Pracovní pohovor, Zajímavosti

Prymula: Nakažení budou přibývat nejméně dva týdny, Česko se blíží 10 tisícům denně

Nakažení covidem-19 budou podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) přibývat ještě deset dní až dva týdny. Kapacity v nemocnicích se už podařilo zdvojnásobit.

Kolaps zdravotnictví kvůli epidemii covidu-19 podle koordinátora intenzivní péče Vladimíra Černého nehrozí. Nejbližší týdny ale budou velmi těžké.

Události kolem pandemie v Česku i ve světě sledujeme v on-line reportáži.

Přehled nejdůležitějších událostí:

  • Nakažení covidem-19 budou podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) přibývat ještě deset dní až dva týdny.
  • Kolaps zdravotnictví kvůli epidemii covidu-19 podle koordinátora intenzivní péče Vladimíra Černého nehrozí. Nejbližší týdny budou podle něj ale velmi těžké, zejména pro personál.
  • Ve čtvrtek testy v Česku potvrdily nákazu novým koronavirem u 9721 lidí.

12:39

Vážení čtenáři, dosavadní on-line přenos tímto končí. Aktuální dění okolo šíření koronaviru v Česku i ve světě sledujeme v nové on-line reportáži. 

12:21

Chorvatsko za posledních 24 hodin zaznamenalo 1131 případů nákazy koronavirem, čímž poprvé od začátku epidemie překonalo hranici 1000 nových infekcí za den. V zemi panují obavy, zda místní zdravotnictví vydrží nápor pacientů.

12:16

Devět krajů je v nejhorším červeném stupni rizika nákazy koronavirem. Ve druhém jsou Plzeňský, Ústecký, Liberecký, Olomoucký kraj a Vysočina.

12:00

Knihkupcům pomáhá internetový obchod, který zaznamenal výrazný růst, není však tak velký, aby uživil celý velkoobchod.

11:50

Během dvou měsíců, kdy preventivně testuje své zaměstnance na covid-19, provedla těžební společnost OKD 21 211 PCR testů. Mezi vzorky bylo za tu dobu 113 pozitivních. Řekla to v pátek mluvčí OKD Naďa Chattová. Na dolech společnosti OKD na Karvinsku byla v květnu největší ohniska nákazy v Moravskoslezském kraji.

11:47

Budete mít zájem:  Mořský fytoplankton a zdraví – toto je možná potravina budoucnosti

Podle vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) je koronavirová epidemie největší hrozbou pro Evropu od 2. světové války. EU proto kvůli jejímu zvládnutí zintenzivní komunikaci, každý týden budou probíhat na úrovni Rady EU videokonference, kterých se Česko bude účastnit.

Zelení otestovali volební systém bez ztracených hlasů, který podporuje širokou shodu

Ve většinových volebních systémech bere vítěz vše. V poměrném systému by měl co největší počet voličů získat v parlamentu svého zástupce. Zároveň by měl poměrný systém zajistit, aby výsledný poměr sil co možná nevěrněji odrážel názorové a hodnotové rozvrstvení společnosti. V poměrném systému tedy mají i menšiny, když překročí určitý práh, své parlamentní zastoupení.

Český systém voleb do Poslanecké sněmovny používající variantu D'Hondtovy metody se však vyznačuje neobyčejně vysokým počtem propadlých hlasů. Jejich počet není nijak omezen a pokud by se všichni najednou rozhodli volit malé strany, z nichž by ani jedna nepřekonala pětiprocentní práh, mohlo by teoreticky propadnout 100 % odevzdaných hlasů.

Volby 2010: pětina hlasů propadla

V posledních volbách dosáhl počet voličů stran nedosahujících pětiprocentní klauzule pro vstup do sněmovny už 18,7 %. Kdyby se stejný počet voličů hypoteticky sjednotil na nějaké „Straně propadlíků“, stačilo by to této straně na třetí místo v celkových výsledcích, před KSČM i Věcmi veřejnými.

 Přitom lze jen hádat, o kolik by se toto číslo zvýšilo, kdyby výsledek voleb neovlivnil strach voličů  z propadnutí hlasu kvůli pětiprocentní klauzuli.

Racionální úvaha voličů o tom, že je taktičtější dát hlas straně, která klauzuli překročí, i když by raději volili jinou stranu, nahrává situaci, kdy o vstoupení nebo nevstoupení malých stran do sněmovny prakticky rozhodují uveřejněné průzkumy veřejného mínění. 

Problematičnost systému, kde teoreticky 3 % voličů mohou získat 100 % křesel ve sněmovně, pokud se ostatní na někom neshodnou, ale není způsobena samotnou existencí pětiprocentního limitu.

Hlavní příčinou je to, že voliči v případě neúspěchu své první volby už nemají možnost vyjádřit své další preference.

Co kdybychom se těch 18,7 % voličů v roce 2010 zeptali, koho chtějí za svého zástupce, když strana jejich první volby nezíská potřebnou podporu? Nebyl by takový postup spravedlivější než jejich hlasy prostě zahodit?

Myšlenka, že menšinoví voliči by neměli být ignorováni jen proto, že jim nejbližší strana nepřekročila práh volitelnosti, není nijak nová a volební systémy řady zemí s ní počítají. Jsou založeny na tom, že volič na lístku zvolí pořadí buď stran nebo spíše přímo kandidátů, ve kterém je chce volit.

Pro výpočet získaných mandátů se pak může použít metoda jednoho přenosného hlasu, kterou používá vedle Velké Británie a dalších zemí Commonwealthu třeba i Malta a Island.

V českém prostředí byla tato metoda nedávno použita pro volbu předsednictva Strany zelených, a protože jsou výsledky volně dostupné, můžeme na tomto příkladu vidět, jak funguje a co Zeleným přinesla.

Zelení testují systém bez propadlých hlasů

Na podzimním sjezdu do předsednictva strany kandidovalo 16 zájemců a z nich bylo do předsednictva zvoleno 5 členů (Martin Bursík, Matěj Stropnický, Eva Tylová, Tomáš Průša a Dana Kuchtová). Více informací o proběhlé volbě bylo na IHNED.CZ zveřejněno po proběhlém sjezdu.

Technicky vypadá metoda jednoho přenosného hlasu takto: každý volič na lístku přidělí číselné preference těm kandidátům, které podporuje. Voliči napíšou jedničku ke kandidátovi, kterého preferují nejvíce, dalšímu v pořadí dvojku, až do maximálního počtu 16 přidělených preferencí. Preferenci můžou – ale nemusí – přidělit každému kandidátovi.

Následující graf ukazuje, že všichni voliči si mezi kandidáty vybrali alespoň tři volitelné, průměrný počet uvedených preferencí byl 8.

Nejde přitom o nijak zvlášť složitý systém: ze 182 delegátů, kteří hlasovali v této volbě, jen 3 odevzdali neplatné lístky, což není vyšší míra chybovosti, než jakou bychom čekali u jakéhokoliv jiného systému při výběru 5 z 16 kandidátů.

Kdyby byla použita většinová volba – obvyklá při volbě předsednictva – a všichni voliči hlasovali stejně, vypadal by výsledek takto (červeně jsou zvolení v systému jednoho přenosného hlasu, tedy dnešní členové předsednictva).

Podle předpokladu poměrný systém zvýhodnil proti většinovému kandidáty, kteří měli silnou podporu u menšiny voličů. Kdyby mohl každý volič hlasovat pro neomezený počet kandidátů (ve volbě předsednictva Zelených měl volič stále pouze jeden hlas, byť se přenášel mezi kandidáty), výsledek by vypadal jinak.

Naproti tomu u hypotetického systému, kde každý volič má jen jeden hlas, který se nepřenáší dalším kandidátům, vypadá výsledek velmi odlišně.  

Systém jednoho přenosného hlasu není jediný způsob, jak zpracovat hlasovací lístky s označeným pořadím preferencí. Oblíbenou alternativou je jednodušší Bordova metoda, která sečte hlasy tak, že více preferovaným kandidátům přičte na hlasovacím lístku více bodů než méně preferovaným. Odpadá tak nutnost přenášet voličův hlas od vyřazených kandidátů a vyhodnocení je rychlejší.

U všech těchto alternativních výsledků je ale třeba mít na paměti, že ve skutečnosti by při změně volebního systému voliči přizpůsobili své chování a místo svých skutečných preferencí by taktizovali tak, aby maximalizovali užitek ze svého hlasu. Ve skytečnosti by tedy volby dopadly jinak, tato srovnání nám jen ukázala, jak se liší výsledky při jiném způsobu výpočtu mandátů.

Volební lístky odhalují stranické frakce

Slabinou systému jednoho přenosného hlasu je složitější průběh výpočtu a s tím související nesnadná vizualizace výsledků. Obyčejné sloupcové grafy, které jsme právě použili pro zobrazení získaných hlasů v jiných systémech, nelze pro systém jednoho přenosného hlasu použít.

Na druhou stranu díky tomu, že voliči na lístku uvádějí všechny pro sebe přijatelné kandidáty, je možné například metodou mnohorozměrného škálování zobrazit mapu voličských preferencí. V této mapě odpovídá velikost bublin počtu 1. až 5.

preferencí pro kandidáty a vzdálenost mezi dvojicemi bublin je úměrná pravděpodobnosti, s jakou voliči preferují tyto dva kandidáty zároveň.

Tento graf zobrazuje rozmístění kandidátů v názorových křídlech, ale přesto nedokáže odpovědět na otázku, proč byli někteří kandidáti zvoleni, zatímco jiní ne.

Řešením tohoto problému je vizualizace průběhu výpočtu, která vyžaduje zobrazení přenosů mezi jednotlivými kandidáty, při větším počtu kandidátů se ovšem neobejde bez interaktivity.

Podrobně by mohla průběh výpočtu přiblížit například následující vizualizace, na které je vidět zleva doprava průběh výpočtu. Červeně orámovaní kandidáti jsou zvoleni, protože dosáhli  kvótu 29,8 hlasu, žlutě orámování znamená vyřazení pro nedostatek hlasů.

Na takzvaném Sankeyho diagramu lze úplně vlevo vidět úvodní rozdělení hlasů (tedy prvních preferencí) odpovídající grafu „Počet prvních hlasů“ po odečtení kvóty nejsilnějšímu kandidátovi Martinu Bursíkovi. Mezi prvním a druhým sloupcem se převádí zbývajících 56,2 hlasů, o které Martin Bursík dostal více, než potřeboval.

Těchto 56,2 hlasů je proporčně rozděleno těm kandidátům, kteří byli na hlasovacích lístcích hned za ním. Nejvíce si polepšila Eva Tylová, které přešlo 33,3 hlasu, a Michal Berg, který získal 3,9 hlasu. V dalším kroku bylo v druhém sloupci zjištěno, kdo má největší podporu.

Byla to Eva Tylová, která tedy 29,8 hlasu spotřebovala na své zvolení a zbylých 3,5 hlasů se převedlo dalším kandidátům v pořadí.

Ve třetím kole výpočtu už nikdo nedosahoval kvóty, proto byl odstraněn nejslabší kandidát Miroslav Timura. Převod jeho nula hlasů do dalšího sloupce se nám zatím nepodařilo uspokojivě vizualizovat. Ve čtvrtém sloupci je opět vyřazen momentálně nejslabší kandidát Antonín Nechvátal.

Hlas jeho voliče se přenáší na dalšího v pořadí na tomto lístku, Josefa Jadrného. Tomu to však k překročení kvóty 29,8 hlasu nestačí, a proto je v pátém sloupci vyřazen Giuseppe Maiello, jehož hlasy se přesouvají dalším kandidátům v pořadí.

V osmém a devátém sloupci se obdobně vyřazují Martin Marek a Jiří Čejka.

Přenesené hlasy už pak stačí Matěji Stropnickému k překročení kvóty a tím ke zvolení. Přebývajících 0,2 hlasů pro Matěje Stropnického nikomu k překročení kvóty nepomohou, a tak v 11. a 12. sloupci dochází opět k vyřazování kandidátů: Michala Berga a Ireny Moudré-Wünschové. Tím získá potřebný počet hlasů Tomáš Průša, který je zvolen, a do 14. sloupce postupuje už jen trojice kandidátů.

Z nich nejmenší podporu nasbíral Ondřej Mirovský a je vyřazen. Viditelná část jeho hlasů se už dál nepřenáší, protože na příslušných lístcích nikdo ze zbývající dvojice nebyl uveden. V 15. sloupci ani jeden kandidát nepřekračuje kvótu a velmi těsně je jako druhý vyřazen Josef Jadrný. Větší část jeho hlasů obsahuje i Danu Kuchtovou, která díky tomu obsazuje zbývající místo v předsednictvu.

Kromě grafické prezentace výsledků je možná i čistě textová. Pěkným příkladem přehledného zobrazení průběhu výpočtu je například konkrétní volební okrsek v Irsku.

Na příkladu předsednictva Strany zelených vidíme, že průběh výpočtu v systému jednoho přenosného hlasu je možné vizualizovat lépe, než současný výpočet mandátů D'Hondtovou metodou, jehož průběh zůstává veřejnosti skryt.

Možná i to vede u voleb se systémem jednoho přenosného hlasu k vyšší účasti, jak si všimla Veronika Hamžová z Masarykovy univerzity v bakalářské práci.

 Různými možnostmi zapojení prvků tohoto systému do českého prostředí se v další bakalářské práci na Masarykově univerzitě zabýval i Štěpán Mairovský.

Hledání shody, namísto odhalování zlojedů

Proti jiným návrhům na změnu volebního systému, především většinovému systému s negativními hlasy Karla Janečka, je systém jednoho přenosného hlasu v praxi vyzkoušen, jeho efekty jsou dobře popsané a motivace je přesně opačná.

Místo důrazu na „odstranění zlojedů“, kterého se má dosáhnout tím, že negativní hlasy „opraví“ názor většiny, se u jednoho přenosného hlasu klade důraz na pozitivní stránku zastupitelské demokracie: i menšina má právo zasáhnout do složení zastupitelského sboru a mít své zastoupení.

V situaci, kdy výsledky voleb významně ovlivňují průzkumy veřejného mínění a kdy ústavou zaručená rovnost volebního práva platí pro stále menší okruh voličů, bychom si měli vzít ze Strany zelených příklad a pomocí systému jednoho přenosného hlasu tyto nedostatky odstranit.

Václav Novák, architekt projektu MemePower.cz

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector