Nejlepší houskový knedlík je ze starých housek. A kyne vždycky dvakrát

Nejlepší houskový knedlík je ze starých housek. A kyne vždycky dvakrát

recepty

Marinované kuře a křupavé smažené knedlíky je skvělý pokrm. Exotické koření s kuřecím masem a smažené knedlíčky je spojen…

Nejlepší houskový knedlík je ze starých housek. A kyne vždycky dvakrát

recepty

Kynuté ovocné knedlíky bez vážení připravíte velmi snadno. Posypaně strouhaným tvarohem, cukrem a polité rozpuštěným másl…

Nejlepší houskový knedlík je ze starých housek. A kyne vždycky dvakrát

recepty

Ovocné kynuté knedlíky, ať už jsou s jahodami, meruňkami, švestkami nebo docela jiným ovocem, máme rádi hlavně my, milovn…

Po vhození do vody mírně trhneme hrncem, aby se nočky / knedlíčky odlepily ode dna.

Do minutky vyplavou na hladinu, pak je povaříme ještě cca 3 – 4 minuty, vyndáme cedníkem a v míse omastíme výpekem z masa, troškou rozpuštěného másla nebo oleje.

Knedlíčky jsou velmi jemné a nadýchané. Přemýšlel jsem, čemu se svou konzistencí podobají a nic chytřejšího, než žužu nebo marshmallow mne nenapadlo.

Podobné recepty jako Bramborové knedlíčky / noky ze dvou ingrediencí …

Nejlepší houskový knedlík je ze starých housek. A kyne vždycky dvakrát

recept internet

Zelné knedlíky II. Hodnocení receptu je 4.1. 4.1 4×. Ohodnoťte recept. Vymačkané zelí, nastrouhané uvařené brambory (zhruba tolik, kolik zelí), žloutek, solamyl, dětskou krupičku a na kostičky nakrájenou slaninu dáme…. clupmi.

Podobné recepty jako Zelné knedlíky II

Nejlepší houskový knedlík je ze starých housek. A kyne vždycky dvakrát

recept internet

Chlupaté knedlíky. Chlupaté knedlíky mohou s úspěchem nahradit klasické knedlíky bramborové. Vhodně totiž doplňují všechna pečená masa. Pro vegetariány zase mohou být samostatným a věřte že velmi chutným jídlem. ( celý recept) Chlupaté knedlíky mohou s úspěchem nahradit klasické knedlíky bramborové. Vhodně totiž doplňují všechna pečená masa.

Podobné recepty jako Chlupaté knedlíky

recept internet

Domácí bramborové knedlíky jsou velká pochoutka. Jako příloha k pečeným masům, omáčkám, ke zvěřině. Vychladlé brambory uvařené ve slupce oloupáme a nastrouháme na jemném struhadle.

Podobné recepty jako Kulaté bramborové knedlíky

Na knedlíčky ze všech surovin vypracujte těsto (některé čtenářky radí ho nejprve promíchat metlou a pak prohníst rukama). Nechte ho odležet hodinu až dvě v ledničce, můžete až do druhého dne. Dejte vařit vodu do hrnce, malinko ji osolte. Z těsta tvarujte malé nočky a vhazujte je do vody.

Podobné recepty jako Tvarohové knedlíčky s borůvkovým rozvarem podle Romana …

recept internet

Švestkové knedlíky – recept. Přečtěte si, jak jídlo správně připravit a jaké si nachystat suroviny. Vše najdete na webu Recepty.cz.

Podobné recepty jako Švestkové knedlíky

recept internet

Kulaté žluté bramborové knedlíky, naplněné osmahnutým uzeným masem se zlatavou cibulkou. To je něco, co my Češi prostě milujeme! 🙂 To je něco, co my Češi prostě milujeme! Bramborové knedlíky plněné uzeným masem | Recepty na Prima Fresh

Podobné recepty jako Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Se špenátem, ke kachně se zelím nebo jen tak osmažené s vejcem – bramborové knedlíky jsou oblíbenou součástí českých jídel a spousta z nás si je bez ohledu na běžné doporučení z kuchyně vychutná i se svíčkovou nebo s koprovou omáčkou. Bramborový návod na štěstí nám prozradili v Lokálech. do 1 hodiny. 4–6 porce.

Podobné recepty jako Bramborové knedlíky podleu z Lokálu

Vkládejte knedlíky, opatrně promíchejte, aby se nelepily ke dnu. Na mírnějším stupni vařte, až vyplavou na povrch. Podávejte je přelité máslem, pocukrované, posypané nastrouhaným tvarohem. PRIMA TIP: Debata o vypeckovávání ovoce do různých moučníků nebere konce.

Podobné recepty jako Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Snažte se, aby tam nebylo moc těsta, cca 0,5 cm. A uválejte kouli. Knedlíky odkládejte na pomoučený vál. Dejte vařit vodu do velkého hrnce a jakmile začne bublat, vložte do ní knedlíky. Raději vařte postupně, ať se k sobě nepřilepí. Vařte 5 minut.

Podobné recepty jako Bramborové ovocné knedlíky

recept internet

4.1. hodnotilo: 39. Játrové knedlíčky jsou oblíbenou zavářkou do polévek, zejména hovězího, případně drůbežího vývaru. Polévka s játrovými knedlíčky je tradičním slavnostním pokrmem, který má své místo na svatbách, oslavách narozenin a při dalších významných událostech.

Podobné recepty jako Játrové knedlíčky (do polévky)

recept internet

Kynuté ovocné knedlíky; foto: V kuchyni vždy otevřeno. V kuchyni vždy otevřeno. Andrea Motlíková. Andrea z foodblogu V kuchyni vždy otevřeno, který sleduje přes 36 tisíc fanoušků, vydala svoji první kuchařku.Na 368 stranách najdete bezmála 300 receptů pro každý den, které vždy doprovází autorské barevné fotografie.. Obsáhlá kniha je určena pro široké publikum …

Podobné recepty jako Kynuté ovocné knedlíky

Pokličku neotevírejte, aby se knedlíky nesrazily. Až vyprší 7 minut, otevřete pokličku a každý knedlík několikrát propíchněte špejlí nebo vidličkou. Pokud máte doma parní troubu, určitě ji využijte! Na perforovanou nádobu natřenou olejem položte knedlíky a připravujte je v páře na 100 °C 7 minut.

Podobné recepty jako Slovenské parené buchty – kynuté povidlové knedlíky …

recept internet

Na co se rozhodně podívat v karanténě? Prima Max. Smrtonosná past 5: Bruce Willis se svým filmovým synem natáčel nedaleko Čech. Český lev: Přehrajte si nejlepší české filmy roku 2020 on-line na iPrima.cz. Sněženky a machři: Nákupy v tuzexu a Brzobohatý dělal dojem na Duchoslava. Prima Krimi . Hvězda z Rizzoli a Isles odjela z luxusu do krvavé Rwandy v Africe …

Podobné recepty jako Špekové knedlíky se zelím

recept internet

Karlovarský knedlík – recept: Starší housky nakrájíme na kostičky a lehce opražíme v troubě. Smícháme je se žloutky, nasekanou petrželkou, moukou a mlékem, osolíme, přidáme špetku

Podobné recepty jako Karlovarský knedlík

Hodnoceno: 4x. Králičí maso patří mezi tradiční a oblíbené, jen je potřeba ho připravit s něčím tučnějším, aby nebylo suché. Protože je to maso velmi dietní, kousku špeku se nemusíte bát. Připravte výborný nedělní oběd s bramborovým knedlíkem a špenátem.

Podobné recepty jako Pečená králičí stehna s bramborovými knedlíky a špenátem …

recept internet

Když se voda vaří vložíme knedlíky a vaříme přikryté 30 minut, neobracíme je a nezvedáme poklici, po 5 minutách ztlumíme teplotu na minimum, jen aby si tak bublinkovaly. Po vyndání do nich píchneme vidličkou, aby vyšla pára a pak nakrájíme nití, nebo přístrojkem na knedlíky.

Podobné recepty jako Kynuté knedlíky bez vajec jako pírko

Budete mít zájem:  Recepty na letní ryby 3: tuňáka, platýse a mořského ďase

recept internet

pro ty co jsou v USA: Knedliky v prasku se zde daji koupit. V NYC existuje obchod co Vam muze vsechno poslat a v NJ pak nekolik obchodu kde se taky da vse koupit. Ladislava Kocurkova | 22. 1. 2006 18:47. my situaci v USA vyresili tak, ze nam rodina pravidelne 2x do roka posila v baliku nekolik sacku ceske krupice a taky nekolik sacku bramborovych test. jsme pak zasobeni po cely rok a …

Podobné recepty jako Bramborové knedlíky

Na co se rozhodně podívat v karanténě? Prima Max. Sněženky a machři: Nákupy v tuzexu a Brzobohatý dělal dojem na Duchoslava. Český lev: Přehrajte si nejlepší české filmy roku 2020 on-line na iPrima.cz. Vybíjená: V hlavní roli hvězdy pořadu Partička, Simona Krainová byla při natáčení nervózní . Prima Krimi. Hvězda z Rizzoli a Isles odjela z luxusu do krvavé …

Podobné recepty jako Karlovarský knedlík a znojemská pečeně

recept internet

Těsto na ovocné knedlíky se většinou nesladí. Ve Španělsku jsem nikdy nebyla, takže nevím, co máte na pultech místo tvarohu. Snad nějaký čerstvý sýr typu žerve (gervais)? Ale ten bývá lehce slaný, no v knedlíkách by to snad nevadilo.

Podobné recepty jako Tvarohové knedlíčky s ovocem

recept internet

Takto postupujte i se zbylými knedlíky. Vařte asi 18 minut ve vroucí vodě. Vařte asi 18 minut ve vroucí vodě. Dokončení omáčky: Když je maso měkké, vyndejte ho a odložte stranou.

Podobné recepty jako Svíčková s knedlíkem

recept internet

Kozistence je pak akorát, už jen zalívám smetanou a ničím dalším nezahušťuji. Jinak ještě přidávám k zelenině a koření ještě i trochu tymiánu. Co se týká přílohy – dělám knedlíky bez prášku i bez kvasnic, tak jak se v naší rodině dělají, maximálně je odlehčím sněhem. Recept jdu teď napsat do jiné kategorie.

Podobné recepty jako Svíčková na smetaně

recept internet

Uvařené knedlíky vyjmeme z vody a okamžitě špejlí na několika místech propícheme, aby pára mohla ven a knedlík se nesrazil. Rovnou i nakrájíme nití nebo velmi ostrým nožem. Rovnou i nakrájíme nití nebo velmi ostrým nožem.

Podobné recepty jako Hovězí guláš s houskovým knedlíkem

recept internet

Give Hovězí kližka na červeném víně s celerovo-bramborovým pyré 2/4. Give Hovězí kližka na červeném víně s celerovo-bramborovým pyré 3/4. Give Hovězí kližka na červeném víně s celerovo-bramborovým pyré 4/4. Hodnoceno: 1x.

Podobné recepty jako Hovězí kližka na červeném víně s celerovo-bramborovým pyré …

recept internet

Zdravím! Přiznám se, že velmi ráda studuji nové i ty staré recept. Jenže mám takový problém, že dostanu takový hlad, že musím vstát a jít něco uvařit a nejlépe něco nového, co jsem si přečetla. Už jsem poučena a dopředu se předzásobím běžnými ingrediencemi, abych nebyla zaskočena přílišnou chutí, tak, jak …

Podobné recepty jako Chlupaté knedlíky po x-té …. ale strašně dobré

recept internet

Těsto rozdělíme na 4 díly, uděláme placičky a do těsta zabalíme vařená vajíčka, pořádně umačkáme. Vaříme v páře zhruba 18 minut. Použila jsem větší hrnec a úplně rozevřený pařáček na ohřívaní knedlíků. Knedlíky před vařením doporučuji zespod mírně přetřít olejem, aby se nám moc nepřilepily …

Podobné recepty jako Bramborový knedlík plněný vejcem s koprovou omáčkou …

recept internet

Koláč se sýry, zeleninou a uzeninou . Řízečky z vařených vajec . Rychlá jednoduchá rolovaná omeleta . Knedlíková omeleta . Kukuřičná omeleta . Omeleta xichtík . Omelety pro dědu . Rýžová omeleta . Rychlá omeleta . Vaječná omeleta (nejen) s medvědím česnekem . Omeleta s rýžovou náplní . Omeleta s paprikou a cibulí . Tématické fráze: omoleta z bramborovych …

Podobné recepty jako Omeleta z bramborových knedlíků, uzeniny a vajec …

recept internet

Těsto na houskový knedlík z pekárny. Hodnocení receptu je 4.5. 4.5 10×. Ohodnoťte recept. Do pekárny dáme vlažné mléko, vejce, olej, potom mouku, do jednoho rohu cukr, do druhého sůl, do prostřed důlek a do něj kvasnice. Zapneme….

Podobné recepty jako Těsto na houskový knedlík z pekárny

recept internet

Give Dokonalá svíčková omáčka na smetaně s moravským knedlíkem 2/4. Give Dokonalá svíčková omáčka na smetaně s moravským knedlíkem 3/4. Give Dokonalá svíčková omáčka na smetaně s moravským knedlíkem 4/4. Hodnoceno: 188x. Královna mezi českými omáčkami má mnoho tváří, několik možností přípravy, dochucování i variace surovin.

Podobné recepty jako Dokonalá svíčková omáčka s moravským knedlíkem

recept internet

Přihlásit se. Zapomněl/a jsem heslo . Alpský knedlík s krémem … Fabio: hlavně nechat těsto pořádně nakynout třeba 3x (promíchat, nakynout, promíchat,….) a pak na tom není co zkazit . Odpovědět. Fabio. 4. 9. 2014 09:24:16. To bych mohl zkusit, ale já knedlíky moc neumím :(, nevím jak to dopadne. Odpovědět. Jana (neregistrovaná) 4. 9. 2014 09:21:23 . To jsou blbouni …

Podobné recepty jako Alpský knedlík s krémem

recept internet

Troubu předehřejte na 180 °C. Všechnu zeleninu a brambory očistěte, oloupejte a nakrájejte na kousky, cibuli na půlměsíčky. Ve velkém pekáči rozehřejte olej a opečte na něm stehna. Vyndejte je a do pekáče rozestřete zeleninu a brambory. Zakapejte zbylým olejem.

Podobné recepty jako Krůtí stehna na zelenině

recept internet

Tématické fráze: zbyle bramborove knedliky zbylý bramborový knedlík zbyly bramborové knedlíky co ze zbylych bramborovych knedliku zbytek bramborového knedlíku recept ze zbylých bramborových knedlíku placky z bramboroveho knedliku zbylý bramborový kedlík zbytky bramborových knedlíků co se zbytkem bramborového knedlíku jak zpracovat zbylé knedlíky co ze zbylého …

Podobné recepty jako Bramborové placičky z knedlíků

Nejprve připravte náplň. Cibuli, slaninu a klobásu nakrájejte na malé kostičky. Slaninu vložte do suché pánve, nechte ji pustit tuk a pak teprve přisypte cibuli, po chvíli i klobásu.

Podobné recepty jako Slané buchty plněné kysaným zelím a klobásou

Když se voda vaří, nasypejte do ní těstoviny. K orestované a zlatavé cibuli přidejte uzené, to také lehce opečte. Těstoviny uvařené na skus sceďte a prolijte ledovou vodou. Nyní se vrhněte na přípravu zálivky. Odměřte 300 ml mléka, do něj přidejte 2 vejce, opepřete, osolte a vidličkou promíchejte. Ještě je potřeba nastrouhat sýr. Můžete zkusit mladou kozí …

Budete mít zájem:  Kojení se dá podpořit nenásilně

Podobné recepty jako Šunkofleky s uzeným masem podle rodinnéhou …

Na co se rozhodně podívat v karanténě? Prima Max. Sněženky a machři: Nákupy v tuzexu a Brzobohatý dělal dojem na Duchoslava. Český lev: Přehrajte si nejlepší české filmy roku 2020 on-line na iPrima.cz. Vybíjená: V hlavní roli hvězdy pořadu Partička, Simona Krainová byla při natáčení nervózní . Prima Krimi. Hvězda z Rizzoli a Isles odjela z luxusu do krvavé …

Podobné recepty jako Nejlepší na segedínský guláš s karlovarským …

recept internet

Zdroj-Magazín AHA, ale s receptem jsem se setkala v pořadu „Jste to, co jíte“ Knedlíky nevypadají nijak vábně, ale chuťově byly skvělé!! Taktéž omáčka. JanaDorazinova. Kuchařka: JanaDorazinova Uvařeno Uvařeno Do oblíbených . Ohodnoťte recept. Na oleji orestujeme cibuli a podlejeme vývarem. Přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu. Hovězí maso osolíme, opepříme …

Podobné recepty jako Svíčková light od Petra Havlíčka

Na co se rozhodně podívat v karanténě? Prima Max. Z Paříže do Paříže: Kouzla francouzských filmů se ukazují ve válečném dramatu. Český lev: Přehrajte si nejlepší české filmy roku 2020 on-line na iPrima.cz. Smrtonosná past 5: Bruce Willis se svým filmovým synem natáčel nedaleko Čech. Prima Krimi . Hvězda z Rizzoli a Isles odjela z luxusu do krvavé Rwandy v Africe …

Podobné recepty jako Božskéy s telecím masem

Vaříme české knedlíky

Domů » vaříme » Vaříme české knedlíky

Rovnostářství i výjimečnost, historie i novátorství – to všechno v sobě obsahuje český houskový knedlík.
Vařil se u nás dávno před vznikem rakousko-uherské monarchie a rozšířil se i daleko za její hranice.

Nejlepší houskový knedlík je ze starých housek. A kyne vždycky dvakrát

Pokud by v 19. století císař Franz Josef povolil značku „Czech made„, určitě by ji získal jeden pražský restauratér. 
Ten totiž vynalezl unikátní pokrm, který do té doby neznala žádná kuchařská kniha. Vepřo-knedlo-zelo. Pokrm znamenající průlom v dějinách české kuchyně. Konečně měli Češi vlastní a jedinečné jídlo!

Do vody nebo do konvektomatu?

Je to jako věčný boj mezi fanoušky dvou fotbalových klubů. Každý má svého favorita. Pravda je, že se knedlíky vařily již v dobách, kdy konvektomaty nebyly.

Rozhodující pro zvolený způsob je množství vyráběných knedlíků, ulehčení práce a úspora energie.

Knedlíky vařené ve vodě – podle Josefa Vladaře

Úspěšný restauratér a vyhlášený kuchař Josef Vladař popisuje, jak postupovat při přípravě pravého českého houskového knedlíku:

  • mouku prosít sítem na mouku a tím provzdušnit
mouka musí mít teplotu místnosti (20 až 25 stupňů
  • nakrájíme na kostičky housky nebo rohlíky (bez sypání mákem apod.) alespoň dva dny staré
  • použijeme vlažné, nikoliv horké mléko
  • knedlíky vaříme ve větším množství mírně osolené vody, zpravidla 20 až 25 min. (dle velikosti), a minimálně dvakrát je během vaření obrátíme
  • po vyjmutí z vody je ihned propícháme vidličkou nebo překrojíme nití a pomašlujeme mašlovačkou rozpuštěným máslem (olejem)

Knedlíky vařené v konvektomatu – podle Jana Kouřila

Kuchař s praxí a konzultant Hofmann Bohemia, partner gastronomie s.r.o.  Jan Kouři popisuje technologii vaření knedlíků v konvektomatu takto:

  • těsto vypracujeme klasickým způsobem, jak jsme zvyklí
  • vyválíme šišky o váze cca 0,5 kg
  • knedlíky položíme do gastronádoby hluboké 40 mm nebo do speciálních tvarovaných roštů na knedlíky, aby dole nebyly ploché
  • vložíme do konvektomatu – nejlépe ob jeden vsuv.
  • Vaření knedlíků zvládají konvektomaty od značky Unox až po Rational.
  • nastavíme parní provoz a teplotu maximálně na 96°C
  • vaříme 25–30 minut
  • knedlíky vyndáme a potřeme olejem
  •  knedlíky nepropichujeme
  • pokryjeme potravinovým papírem

Plátěné ubrousky

Hygienici to nevidí rádi, ale knedlíky můžete při vaření v konvektomatu pokrýt mokrým,  čistým a nepoužitým plátěným ubrouskem.

Mokrými, čistými a nepoužitými plátěnými ubrousky lze knedlíky pokrýt i po namaštění olejem.

1 komentář u Vaříme české knedlíky

Knedlíky houskové – postup při výrobě – tvarování

  • MajaV: těší mě, že recept funguje a je o jednu spokojenou kuchařku víc Odpovědět
  • MajaV13. 1. 2019 10:59:53 Odpovědět
  • mifka23. 6. 2018 14:42:54 strašně moc vám děkuji za skvělí recept na knedlík, vždycky jsem mrla strach z kynutého těsta a podnesku uz nemám a manžel uz jine nechce Odpovědět
  • Jitka(neregistrovaná)4. 5. 2017 10:17:33 Výtečné knedlíky jen jsem použila sušené droždí a jsou výtečné. Odpovědět
  • Jittun27. 12. 2016 21:05:35 Odpovědět
  • AvcaB28. 11. 2016 11:11:05 Míla: V páře vařím knedlíky už 46 roků i moje maminka je tak začala vařit, přesto že je dříve vařila ve vodě. Houskové vařím také 20 minut a bramborové knedlíky 30 minut. Dávám je do utěrky, aby se daly lehce vyndat z hrnce. Konce utěrky nechávám venku a pak přeložím na pokličku – pozor ať se po odklopení pokličky neopaříte. Utěrka se musí namočit do studené vody – pak se k ní těsto nepřilepí. Mám zvlášť utěrku jen na knedlíky. Odpovědět
  • Míla(neregistrovaná)24. 11. 2016 12:22:12 spagetka: po svatbě jsem začínala kuchařkou – Vaříme zdravě, chutně, hospodárně. Vynikající pro začátečníky. Podrobný popis ke všemu, hlavně vyobrazení všech druhů masa i drůbeže, vhodnost a způsob použití. Spousta receptů. Nic podobného jsem už později nenašla Odpovědět
  • Míla(neregistrovaná)24. 11. 2016 12:08:00 Míla: Knedlíky dělám z polohrubé mouky a vařím v páře 20 min. Odpadne obracení a nejsou jakoby oslizlé, což se mi někdy při vaření ve vodě stávalo Odpovědět
  • Míla(neregistrovaná)24. 11. 2016 11:58:45
  • magnolialilie(neregistrovaný)22. 11. 2016 18:49:54 Odpovědět
  • casino4. 11. 2016 12:26:12 Odpovědět
  • spagetka4. 11. 2016 11:34:01 Odpovědět
  • cathleen(moderátorka)4. 11. 2016 11:32:23 Olga Cermakova: pořád nějak zapomínáte, že sem chodí i naprostí začátečníci, bez špetky zkušeností v kuchyni. Pro ně je určen tento recept. Co bych za tak podrobné rady ve svých začátcích dala Odpovědět
  • Olga Cermakova(neregistrovaná)4. 11. 2016 11:29:22 Jiřina: Taky si myslím že ten recept je složitý.Jak dělit na hodiny?udělám kneddlík a basta fidli.Mám je jak vysoustruhované ješte se nestalo že by se nepovedl.Jen si pohlídat čas. 🙂 Odpovědět
  • Jiřina(neregistrovaná)27. 10. 2016 14:33:25 Věřím, že jsou dobré ale je to poměrně pracný a složitý postup. Odpovědět
Budete mít zájem:  Přestaňte jíst! Alespoň podle Brada Pilona. Nejezte 1 či 2 dny v týdnu.

Medaile za nejlepší knedlíky – Jak dobře uvařit „perlu české kuchyně“

Porotě předsedal nestor české kuchyně Ladislav Nodl. Zasedli v ní dva ministři zahraničí, současný Karel Schwarzenberg a bývalý Jiří Dienstbier, byli v ní i prezidenti Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslav Kubec a Asociace hotelů a restaurací ČR Pavel Hlinka. Místo v porotě přijali také herečka Iva Janžurová, pedagog Jiří Mikeš, právník a gurmán i gurmet Ladislav Vostárek a publicisté Radek John a autor tohoto článku. Společně měli za úkol ohodnotit kvalitu jednotlivých výtvorů podávaných s troškou vynikající šťávy. Nejvíc bodů a zlaté medaile získaly za své knedlíky domácí restaurace U Vladaře, U koně z Klokočné, učni z hotel Intercontinental, Plzeňská restaurace Obecního domu, hotel Best Western z Ústí nad Labem a hotel Vladař.

Zvláštní cenu za skutečně originální návod na pravý český houskový knedlík obdržela pražská restaurace U Rudolfina: „Na restituovaném poli nezaseješ pšenici, ale pole necháš na doporučení EU ladem a vybereš příslušnou dotaci. Koupíš pytel hrubé mouky ze španělské, francouzské či kanadské pšenice a půl kila vsypeš do díže.

Přidáš dva žloutky z polských vajec, přiliješ tři deci holandského mléka a k tomu 40 g droždí neznámého původu a tři rohlíky (nakrájené na kostičky o hraně 75 mm – kontrola šuplérou, opečené na másle) snad od Odkolka a osolíš. Pak mícháš, hněteš, necháš kynout, válíš na pomoučeném válu, vytvaruješ šišku a hodíš do kotle s vroucí vodou a vaříš.

Pícháním dřevěnou špejlí zjišťuješ, kdy je vařeno, vyjmeš z vody, krájíš na plátky (nejlépe českou nití) a servíruješ.“

LIBOR ŠEVČÍK [email protected]

Základní pravidla Úspěšný restauratér a vyhlášený kuchař Josef Vladař sestavil základní doporučení, jak postupovat při přípravě pravého českého houskového knedlíku. 1. mouku prosít a tím provzdušnit 2. mouka musí mít teplotu místnosti (20 až 25 stupňů) 3.

nakrájíme na kostičky housky nebo rohlíky (bez sypání mákem apod.) alespoň dva dny staré 4. použijeme vlažné, nikoliv horké mléko 5. knedlíky vaříme ve větším množství mírně osolené vody, zpravidla 20 až 25 min.

(dle velikosti), a minimálně dvakrát je během vaření obrátíme

  • 6. po vyjmutí z vody je ihned propícháme vidličkou nebo překrojíme nití a pomašlujeme rozpuštěným máslem (olejem)
  • Houskový knedlík ze tří staletí Přinášíme recepty dvou dam, které v devatenáctém a dvacátém století významně ovlivnily českou kuchyni, a recept zapáleného amatéra, jenž vaří již od svých deseti let.

Podle Magdaleny Dobromily Rettigové (rok 1845) Rozkrájíme housku na kostky, usmažíme ji v přepuštěném másle dozlatova a necháme ji vychladnouti.

Utřeme kus čerstvého másla, přidáme do něho znenáhla šest vajec, po každém vejci přimícháme hrst mouky a plnou lžíci smetany, osolíme je, utřeme náležitě, přidáme smaženou housku, dobře je propracujeme a konečně zamícháme do nich tolik mouky, aby těsto bylo náležitě tuhé.

Což poznáme, když naň pleskneme, a nelepí se na ruku. Zavaříme knedlíky, roztrhneme každý na čtyři díly, posypeme je strouhanou houskovou korou, polejeme je rozpáleným čerstvým máslem a podáváme. Hodí se vždy, zejména k černé rybě.

Nebo rozmícháme čtyři žloutky ve 4 dcl vody, až se zpění, osolíme ji a zaděláme jí 1/2 kg mouky. Rozkrájíme dvě housky na drobné kostky, položíme je nahoru na těsto, polejeme je opatrně

14 dkg rozpuštěného čerstvého másla a necháme těsto dvě hodiny odstáti. Když se mají knedlíky zavářeti, zamícháme do něho onu housku a ještě dobře propracujeme, načež vytvoříme hezky velké knedlíky, zavaříme je a uvaříme bez pokličky. Po vyndání je roztrháme vidličkami v polovičky, posypeme je strouhanou houskovou korou a polejeme rozpáleným máslem.

Podle Marie Janků-Sandtnerové (rok 1924) 50 dkg mouky * sůl * 1/4 l mléka * 1/8 l vody * 2 žloutky *3 dkg másla na polití * 2 dkg strouhané housky

Do proseté mouky krupičkové (sypké) přidáme sůl a stále míchajíce do ní nalijeme studenou vodu a mléko, ve kterém jsme rozmíchali žloutky, a zaděláme přiměřeně tuhé těsto (spíše řidší).

Na rozehřátém másle si usmažíme na kostečky nakrájené housky, a když vychladly, přidáme je do těsta, které necháme 1/2 hod. odpočinouti. Pak vykrájíme z těsta stejné kusy, na pomoučeném prkénku uděláme podélné knedlíky, které v osolené vařící vodě podle velikosti vaříme 15 až 30 minut.

Při vaření je nadzvedneme vařečkou, aby nepřilehly na dno kastrolu, a povařené obrátíme. Také můžeme zavářeti knedlíky tak, že si ruce navlhčíme studenou vodou, knedlíky pěkně urovnáme a dáme vařit. Takové nejsou na povrchu oslizlé.

Uvařené knedlíky silnější nití neb ostrým tenkým nožem nakrájíme na plátky a polijeme rozpáleným máslem nebo posypeme usmaženou strouhanou houskou.

Podle Jiřího Dienstbiera (rok 2007) 1 kg hrubé mouky * 5 žloutků (nebo vajíček) * plnotučné mléko nebo podmáslí * 8 až 10 netukových housek * sůl

V míse rozmícháme mouku se solí, do důlku ve středu vlijeme žloutky (použijeme-li celá vajíčka, budou knedlíky tužší) a přiléváme tolik mléka, jak tuhé chceme mít těsto. Vařečkou zpracováváme těsto tak, aby se v něm tvořily bubliny.

Naše babičky nebo jejich pomocnice v domácnosti asi měly víc času než my, protože tak činily až půl hodiny. Nám ale stačí asi deset minut dřiny, dokud to vydrží loket a rameno. Vsypeme na kostičky nakrájenou housku – co nejvíce, kolik stačí těsto pojmout – a důkladně promícháme.

Mísu přikryjeme utěrkou a odstavíme alespoň na dvě hodiny do mírného tepla za kamna nebo na jiné místo, kde je dostatečné teplo, aby mouka mohla bez kvasnic a prášků pracovat. Když vře voda, uplácáme šišky knedlíků a dáme je vařit.

Ruce oplachujeme ve studené vodě, aby se na ně těsto nelepilo. Podle velikosti šišek vaříme 25 až 30 minut.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector