Nejlepší chleba v ČR? Odborníci vybrali chléb roku

Nejlepší chleba v ČR? Odborníci vybrali chléb roku

Ideální chléb? Jen pšenice, žito, voda, kmín a sůl. Chutný chléb umí vyrobit i velká pekárna.

Pamětníci žehrají na kvalitu chleba a mladí si raději pečou doma vlastní. Je opravdu ten kupovaný tak špatný? Test DNES ukázal, že i v obchodě koupíte chutné a poctivé chleby.

Když vyndáte takový zlatý a brunátný pecen a on voní, že ani malé dítě nemůže skvostněji vonět, to je takový div, klaní se v povídce Jehla Karel Čapek pekařské alchymii, na jejímž konci je kmínem vonící bochník s propečenou kůrkou a vláčnou střídou, který polechtá chuťové pohárky v ústech lehce nakyslou a slanou chutí.

Chléb je prostě základ našeho jídelníčku, proto také podle Českého statistického úřadu spořádá každý Čech za rok téměř 40 kilogramů chleba. Pravda, ještě v době první republiky to byl dvojnásobek, pořád však chléb zůstává tématem vášnivých diskusí.

Opravdu se kvalita chleba zhoršila? Kde se dá sehnat skutečně chutný chléb? Je lepší bochník z řemeslné pekárny, který stojí klidně stovku, nebo obstojí i pecny z velkovýroby za poloviční cenu?

Na takové otázky vám nikdo jednoznačně neodpoví, MF DNES se přesto pokusila na deseti vzorcích z celého Česka zjistit, na co přesně si mažete máslo, když si v obchodě či pekárně koupíte „kvasový chléb“.

Ano, čtete správně, i když obvykle vonící bochník nazýváme láskyplně kváskovým chlebem, správný termín je kvasový. „Jeho základem je vitální žitný kvas, ve kterém jsou živé mikroorganismy, a to bakterie mléčného kvašení, většinou rodu Lactobacillus, a kvasinky, převážně rodu Saccharomyces,“ vysvětlují odborníci z Ústavu sacharidů a cereálií pražské VŠCHT Marcela Sluková a Pavel Skřivan.

Legislativa kvasový chléb nezná

Pakliže byste se dožadovali nějaké podrobnější definice kvasového chleba, vězte, že neexistuje. Česká legislativa takový pojem nezná.

Existují jen nezávazné cechovní normy Potravinářské komory ČR, které pekařům doporučují použít na český kvasový chléb maximálně 60 % pšeničné a 40 % žitné mouky, z níž musí mít podstatná část formu kvasu, vodu a sůl, případně koření. Nic víc, nic míň.

Zní to jednoduše, přitom to největší tajemství chutného chleba se skrývá v kvasu – nenápadné směsi žitné mouky a vody, v níž probíhá mléčné a etanolové kvašení. To první produkuje kyselinu mléčnou a octovou, to druhé alkohol a oxid uhličitý. Bez nich by nebylo těsto nakynuté, nemělo by typickou nakyslou příchuť, a navíc by chléb nevydržel a rychle plesnivěl.

Jestli si ve vašem okolí někdo peče chléb doma, schválně se ho zeptejte, co je živý kvas za zázrak. Proto si ho také hospodyňky dokážou hýčkat celé roky, aby jim vydržel.

Živý vs. octem stabilizovaný kvas

Zatímco domácí pekaři a pekařky vyživují „kvásek“ podle sdílených receptů a předávají si ho mezi sebou ve sklenicích, profesionálové na to mají důmyslnější metody.

„Kvas může být vyveden spontánně z mikroorganismů přirozeně obsažených v žitné mouce nebo pomocí startovací kultury. Ty se kultivují průmyslově a rozvážejí do pekáren,“ podotýká Pavel Skřivan. Ačkoliv občas lidé reagují přecitlivěle na spojení „průmyslově vyrobený“, výsledkem je podle Skřivana stejně vitální, výkonný a schopný kvas.

Vedle živých kvasů však používají některé pekárny kvasy stabilizované přidanou kyselinou mléčnou. „Ty obvykle neobsahují živé mikroorganismy a působí spíš jako okyselující přípravky,“ naznačuje vedoucí ústavu sacharidů a cereálií Marcela Sluková, že si někteří pekaři práci usnadňují.

Jak moc je takový chléb kvasový, toť otázka, odborníci o to vedou spory. Všechny velké, malé, řemeslné i rodinné pekárny, které redakce kvůli výsledkům testu oslovila, se ovšem dušovaly, že používají výhradně kvas živý, obvykle vedený ve třech stupních – jak se to dělávalo s tradičním chlebem.

Laboratorní analýzy, které tým doktorky Slukové s chleby provedl, naznačily, že minimálně dva vzorky – Odkolkův pecen a Cvrčovický kváskový chléb – by skutečně mohly obsahovat spontánně vedený kvas.

„Na výrobu Odkolkova pecnu používáme kvas, který vzniká při přirozené a dlouhodobé fermentaci žitné mouky,“ líčí výrobní technologii Jaroslav Pomp z velkopekáren United Bakeries, které pro svůj kvasový Odkolkův pecen loni získaly i titul Řemeslný chléb roku.

Jak chutná staročeský chléb?

Protože laboratoře nemohly jednoduchým způsobem určit, jaký typ kvasu hodnocené vzorky obsahovaly, rozhodla o pořadí chlebů z Čech i Moravy degustace. Dvaadvacet porotců – školených hodnotitelů i laických konzumentů – hodnotilo v akreditované senzorické laboratoři VŠCHT vzorky ve dvanácti různých kategoriích, samozřejmě včetně vzhledu, vůně, chuti nebo intenzity kyselé a slané chuti.

A světe, div se, vzorky, které chemické analýzy označily jako nejbližší hodnotám tradičně připravovaného chleba, jim chutnaly nejlépe. „V tomto případě se vzhled bochníku potkal s očekávanou chutí,“ komentovala jedna z porotkyň dva favority soutěže.

Ukázalo se totiž, že mnohým konzumentům sice vizuálně lahodí robustní, řemeslný, „echt staročeský“ pecen, jenže od něj očekávají jemnou a vytříbenou chuť šumavy.

Proto nakonec dopadl nejhůř Jihočeský pecen z Pekařství MPM z Lomnice nad Lužnicí – výrazně vypečený hřmotný bochník poměrně nepravidelného tvaru, jehož kůrka byla lehce nahořklá a střída nepravidelně pórovitá.

„Dvoukilový pecen maximálně přizpůsobujeme tvarem i propečeností staročeské tradici, silně propečená kůra je záměrná a je součástí výroby tohoto chleba již téměř sto let. Když se totiž krájí chléb, musí odlétat kůra,“ hájí tradiční recepturu pekař Marek Baštýř.

A odborníci z akademické půdy mu vlastně dávají za pravdu. Ideál, s nímž srovnáváme dnešní chléb, představuje chuť a vůně tradiční, pravidelně tvarované a pórovité šumavy, upečené do mírně kaštanového odstínu. „Ovšem kdybychom mohli ochutnat pecen našich prababiček, nejspíš bychom také jedli chléb z kamenné pece hodně propečený, s tvrdou kůrkou a mírně nahořklý,“ myslí si Pavel Skřivan.

Víte, že:

  • 57,5 kg chleba nakoupí domácnost za rok.
  • 9 mld. Kč utratí za rok české domácnosti za všechny druhy chleba.
  • 65 % výdajů na nákup chleba připadá na chléb pšenično-žitný a žitno-pšeničný.
  • 88 % domácností kupuje alespoň jednou ročně speciální chléb (tmavý, světlý, slunečnicový apod.).
  • 6 kg je přibližná hmotnost toastového chleba, který koupíme za rok.
  • 11 kg je přibližná hmotnost speciálních druhů chleba, které koupíme za rok.
  • 66 % domácností nakupuje toastové chleby, pouze třetina tzv. pita chleby.
Budete mít zájem:  Od ARO k akupunktuře: Injekce, infuze a jehličky pacienti milují

Nejlepší chleba v ČR? Odborníci vybrali chléb roku

Rajčata nejlépe chutnají, když jsou dobře vyzrálá, ovšem to zase nebývají ve stavu, kdy snadno zvládají manipulaci a transport. Jedním z řešení je rajčata usušit. Nebo usušit a naložit do oleje. Nezávislý spotřebitelský časopis dTest otestoval celkem 10 výrobků sušených rajčat v oleji. Zjišťoval, jak lahodí lidskému jazyku a oku i zda se v nich nenacházejí nežádoucí látky například v podobě změkčovačů plastu nebo pesticidů.

Nejlepší chleba v ČR? Odborníci vybrali chléb rokuNejlepší chleba v ČR? Odborníci vybrali chléb roku

Češi jsou největší milovníci máku na světě. Každý z nás ročně spořádá 430 gramů této zdravé „superpotraviny“, což nemá nikde jinde obdoby. O to závažnější je zjištění MF DNES, že semena máku jsou často plná morfinu a dalších alkaloidů.

Nejlepší chleba v ČR? Odborníci vybrali chléb rokuNejlepší chleba v ČR? Odborníci vybrali chléb roku

Proteinová bomba na čtyři kousnutí.
Donedávna byly výsadou sportovců toužících po růstu svalů a k dostání byly jen v posilovnách. Dnes jsou jich plné obchody a kupuje je kdekdo. Tyčinky s proteinem se staly další stravovací modlou.

Nejlepší chleba v ČR? Odborníci vybrali chléb rokuNejlepší chleba v ČR? Odborníci vybrali chléb roku

Originál je z buvolího mléka, Češi radši kravské.
Chcete-li doma ochutnat pravou Itálii, vyzkoušejte dražší, ale chuťově výraznější buvolí mozzarellu. Sýr z kravského mléka je fádnější, ale určitě vás v kuchyni nezklame.

Nejlepší chleba v ČR? Odborníci vybrali chléb roku

Ovesné vločky patří mezi stálice na pultech obchodů i ve spížích některých domácností. Jsou suché, za správných skladovacích podmínek dlouho vydrží a skvěle se hodí k přípravě kaší nebo müsli.

Časopis dTest otestoval 14 výrobků a zjistil, že některé vločky sice mají nedostatky v dodržení vyhlášky, spotřebitelé se však nemusí bát o své zdraví.

V žádném z testovaných výrobků se sledované jedovaté látky nenašly.

Titul Chléb roku 2020 míří do pekáren BEAS, Penam, PEK Group a United Bakeries | Zboží a Prodej – zprávy z retailu

Zprávy 0 Nejlepší chleba v ČR? Odborníci vybrali chléb roku

Ve čtvrtek 1. října 2020 se v prostorách Břevnovského kláštera v Praze konalo slavnostní vyhlášení národní soutěže Chléb roku, která každoročně oceňuje nejkvalitnější chleby z celého Česka. Slavnostního ceremoniálu se vedle oceněných pekařů účastnil také ministr zemědělství Miroslav Toman, prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová nebo zástupce strategického partnera, společnosti Tesco Stores ČR, výkonný ředitel Patrik Dojčinovič. Letošní tituly v pěti kategoriích míří do pekáren BEAS, Penam, PEK Group a United Bakeries.

Navzdory překážkám spojených s opatřeními proti koronavirové epidemii letos již po šestadvacáté v Pardubicích vybrali pekařští odborníci vítěze prestižní národní soutěže Chléb roku. V pěti soutěžních kategoriích podle přísných a propracovaných kritérií posoudili kvalitu více než osmi desítek vzorků chleba pekáren z celého Česka.

Výsledky národní soutěže byly vyhlášeny symbolicky v Břevnovském klášteře v Praze, tedy v místě, odkud pochází první zmínka o výrobě chleba v Praze již z roku 993. „Letošní ročník je i vzhledem k náročné době, ve které se ocitáme, zvláště významný. V průběhu pandemie jste vy, pekaři, dokázali zabezpečit zásobování obyvatel, a za to vám patří velký dík.

Jsem velkým fanouškem vašeho oboru, díky za vaši práci,“ komentuje ministr zemědělství Miroslav Toman.

Vyšší kvalita se promítne ve větším vnímání hodnoty a odpovídající ceně pro výrobce

Nejlepší chleba v ČR? Odborníci vybrali chléb roku

Hodnocení chleba se uskutečnilo za přísných hygienických opatření 30. září 2020 v prostorách Střední průmyslové školy potravinářství a služeb Pardubice, která pekařské mistry vychovává již 100 let.

O tom, že titul Chléb roku je pro české pekaře prestižní záležitostí a pomáhá jim zvýšit zájem o produkt vysoké kvality u spotřebitelů, svědčí fakt, že do letošního ročníku bylo přihlášeno 84 soutěžních vzorků chleba z celého Česka.

„Soutěžení mezi výrobci přispívá ke kvalitě výsledného produktu, proto pekařský cech drží tradici národní soutěže o nejlepší chléb roku a organizuje ji i v době epidemie koronaviru,“ uvádí Jaromír Dřízal, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR.

K letošnímu klání doplňuje: „Díky českým pekařům mají naši spotřebitelé na trhu široký výběr čerstvého chlebového sortimentu velmi dobré jakosti, ale také pátý nejlevnější chléb v EU. Jsem přesvědčen, že vyšší kvalita chleba se promítne v růstu jeho vnímané hodnoty ve společnosti a tím také odpovídající ceně pro výrobce.

“ Soutěžní chleby hodnotilo 20 certifikovaných komisařů – zkušených pekařských odborníků. V propracovaném stobodovém schématu hodnocení komisaři posuzovali senzorické parametry chleba: vzhled, tvar a objem chleba, kůrku, střídku, vůni a zejména chuť, jež je při hodnocení nejdůležitější.

V síti Tesco budou vítězné a oceněné chleby dostupné širokému okruhu zákazníků

Vzhledem ke stávající epidemiologické situaci proběhlo vyhlášení výsledků za účasti zástupců Ministerstva zemědělství ČR a Potravinářské komory ČR v Břevnovském klášteře v komornějším duchu, než v minulých letech.

Svaz pekařů a cukrářů v ČR spolu s výkonným ředitelem společnosti Tesco pro ČR, která je již po jedenácté strategickým partnerem národní soutěže Chléb roku, v rámci tiskové konference také zmínili, jaké dopady měla koronavirová krize na pekárenský obor i to, jak tato krize ovlivnila nákupní chování zákazníků.

„Zákaznické chování se zpočátku epidemie poměrně zásadně proměnilo, jakkoliv se v poslední době začalo opět navracet ke standardu. Nedostatkovým zbožím se především v prvních dnech od zavedení razantních opatření staly balené výrobky, především balené chleby, toustové chleby a výrobky určené k domácímu dopečení. Na určitou dobu tak poklesl tedy zájem o nebalené výrobky.

V řádu několika set procent stoupla poptávka o nákupy prostřednictvím internetu a to včetně pekárenských produktů,“ sděluje Patrik Dojčinovič, v jehož prodejní síti budou vítězné a oceněné chleby dostupné širokému okruhu zákazníků.

Tento trend potvrdil i Jaromír Dřízal, který v rámci Svazu mapuje situaci v celém oboru: „Při nákupu pekařských výrobků se projevilo opatrnější zákaznické chování, orientace na levnější základní produkty, poklesl zájem o jemné pečivo a cukrářské zboží. Četnost nákupů se snížila, ale jejich objem vzrostl. Zejména v období Velikonoc se projevil trend pečení v domácnostech, který však v průběhu prázdnin prakticky odezněl a spotřebitelé začali opět preferovat výrobky od profesionálních pekařů.“

Vítězové národní soutěže Chléb roku 2020:

  • Chléb roku 900–1200 g: BEAS – pekárna Choustníkovo Hradiště
  • Chléb roku 500–800 g: United Bakeries – pekárna JZM Praha
  • Chléb bez hranic: Penam – pekárna Ostrava-Martinov
  • Novinka roku: BEAS – pekárna Choustníkovo Hradiště
  • Chléb mladých: PEK Group – pekárna Brandýs nad Labem
Budete mít zájem:  Kdy Se Projeví Alergie?

Svaz pekařů ocení nejlepší výrobce chleba v Česku!

Pardubice – Navzdory překážkám spojených s opatřeními proti koronavirové epidemii se letos již po šestadvacáté v Pardubicích sejdou pekařští odborníci, aby vybrali vítěze prestižní národní soutěže Chléb roku.

V 5 soutěžních kategoriích budou dle přísných a propracovaných kritérií posuzovat kvalitu vzorků chleba od desítek pekáren z celé republiky. Výsledky národní soutěže budou vyhlášeny v rámci tiskové konference, která se uskuteční 1.

října 2020 od 10 hod v Břevnovském klášteře v Praze.

Národní
soutěž Chléb roku se uskuteční za
přísných hygienických opatření
30. září 2020 v prostorách Střední
průmyslové školy potravinářství a služeb Pardubice, která pekařské mistry
vychovává již 100 let.

Soutěžní chleby budou letos hodnoceny v kategoriích,
které odpovídají současné výrobní praxi a spotřebitelským trendům na trhu: Chléb roku 900 – 1 200 g, Chléb roku 500 – 800
g, Chléb bez hranic, Novinka roku a Chléb mladých.

„Soutěžení mezi výrobci přispívá ke
kvalitě výsledného produktu, proto pekařský cech drží tradici národní soutěže o
nejlepší chléb roku v naší zemi a organizuje ji i v době epidemie
koronaviru. Výroba chleba je královská pekařská disciplína a také věcí cti
každé pekárny.

Díky českým pekařům mají naši spotřebitelé na trhu široký výběr
čerstvého chlebového sortimentu velmi dobré jakosti, ale také 5. nejlevnější
chléb v EU.

Pekařský cech věří, že vyšší kvalita chleba se promítne v
růstu jeho vnímané hodnoty ve společnosti,“ konstatuje výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů
v ČR, Ing. Jaromír Dřízal.

Desítky vzorků soutěžních chlebů zhodnotí 20 zkušených pekařských komisařů, kteří
jsou certifikováni k senzorickému hodnocení potravin. Ti budou u chleba
hodnotit následující parametry: vzhled, tvar a objem, dále kůrku, střídku, vůni
a samozřejmě chuť chleba.

Výsledky
prestižní soutěže organizátoři vyhlásí a ceny vítězům předají 1. října 2020
v Praze. Vzhledem ke stávající epidemiologické situaci proběhne vyhlášení
výsledků v komornějším duchu, než v minulých letech.

Za účasti zástupců
Ministerstva zemědělství a Potravinářské komory v Břevnovském klášteře
přítomným hostům a médiím Svaz pekařů a cukrářů v České republice zároveň představí,
jaké dopady měla koronavirová krize na pekárenský obor a trendy na trhu, které
v této souvislosti iniciovala.

Strategickým partnerem soutěže je již pojedenácté
obchodní řetězec Tesco Stores ČR a.s., v jehož prodejnách budou vítězné a
oceněné chleby nabízeny zákazníkům.

„Pečivo je nedílnou součástí českých
domácností. Češi prostě pečivo milují a dobrý, poctivý a křupavý chléb obzvláště.
Zákazníci čím dál tím více hledají výrobky s  přidanou hodnotou.

V posledních letech se těší oblibě proteinové pečivo či naopak pečivo
s vyšším podílem sacharidů. Vyšší podíl na prodejích mají také výrobky
s vyšším procentem žitné mouky či zcela žitné.

Tento trend je patrný právě
u chlebů,“ říká
Patrik Dojčinovič, výkonný ředitel Tesco pro ČR.

Trendy na
chlebovém trhu:

  • Ročně zkonzumuje průměrný Čech dle ČSÚ
    okolo 40 kg chleba, zastavil se dlouholetý pokles;
  • Při výběru chleba se
    spotřebitelé čím dál více orientují na speciální či regionální druhy chleba;
  • Nejoblíbenější
    však stále zůstává klasický pšeničnožitný Konzumní chléb či jeho pomoučněná
    varianta Šumava;
  • Spotřebitelé
    nekupují již celé bochníky chleba, ale jejich dělené části či chleby o menší
    hmotnosti 400 g až 900 g;
  • Téměř
    třetinu chlebového sortimentu dnes tvoří speciální druhy, odlišné svým tvarem,
    hmotností a zejména netradičními surovinami. Postupně roste poptávka po chlebu
    s vyšším podílem žitné mouky, celozrnných a vícezrnných chlebech, které
    zejména ve velkých městech preferují spotřebitelé orientující se na zdravý
    životní styl;
  • V posledních
    2-3 letech roste rychle spotřeba toastových chlebů, které si oblíbila zejména
    mladší generace;
  • V období
    epidemie koronaviru vzrostl on-line prodej pečiva a také zájem o domácí pečení
    chleba.

Spotřebitelské šetření agentury Ipsos
z roku 2019:

  • Nejoblíbenější druh chleba: Konzumní/Šumava 56 %, Žitný 16 %, Vícezrnný 12 %, Celozrnný 10 %, Speciální 6 %;
  • Nejčastější místo nákupu chleba: Markety 63 %, Pekařství a menší prodejny 27 %, Večerka 5 %, Na
    trhu 2 %, Domácí pečení 2 % a On-line nákup 1 %;
  • Obvyklá velikost: Celý chléb
    44 %, Půlka 50 %, Čtvrtka 6 %;
  • Balení: Nebalený 70
    %, Balený a krájený 30 %;
  • Klíčové parametru výběru: Vzhled 36 %, Výrobce 24 %, Cena 15 %, Jiné (chuť, kvalita,
    čerstvost, propečení) 25 %;
  • Vynaložená částka za 1 kg: Maximálně 20 Kč 8 %, 21-30 Kč 58 %, 31-50 Kč 30 %, 51-70 Kč 3 %,
    Více jak 70 Kč 1 %;
  • Cena 1 kg chleba: je dle
    Eurostatu aktuálně v ČR 5. nejlevnější v EU. Dle ČSÚ je aktuální
    spotřebitelská cena 1 kg chleba v obchodech 25,70 Kč. Dle Svazu pekařů je
    však jeho reálná hodnota výrazně vyšší.  

Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s., je významné
potravinářské profesní sdružení, které hájí zájmy a podporuje činnost firem
podnikajících v pekařském a cukrářském oboru. V současné době sdružuje 130
členů – pekáren a cukráren, dodavatelů strojního zařízení, surovin, služeb a
potravinářských škol.

Více informací na www.svazpekaru.cz.

Svaz pekařů a cukrářů ČR: Titul Chléb roku 2020 míří do pekáren BEAS, PENAM, UNITED BAKERIES a PEK GROUP

Navzdory překážkám spojených s opatřeními proti koronavirové epidemii letos již po šestadvacáté v Pardubicích vybrali pekařští odborníci vítěze prestižní národní soutěže Chléb roku.

V 5 soutěžních kategoriích dle přísných a propracovaných kritérií posoudili kvalitu více než osmi desítek vzorků chleba pekáren z celého Česka. Výsledky národní soutěže byly vyhlášeny 1.

října 2020 symbolicky v Břevnovském klášteře v Praze, tedy v místě, odkud pochází první zmínka o výrobě chleba v Praze již z roku 993. Ceny vítězům předal ministr zemědělství Miroslav Toman.

Hodnocení chleba se uskutečnilo za přísných hygienických opatření 30. září 2020 v prostorách Střední průmyslové školy potravinářství a služeb Pardubice, která pekařské mistry vychovává již 100 let.

O tom, že titul Chléb roku je pro české pekaře prestižní záležitostí a pomáhá jim zvýšit zájem o produkt vysoké kvality u spotřebitelů svědčí fakt, že do letošního ročníku bylo přihlášeno 84 soutěžních vzorků chleba z celého Česka.

„Soutěžení mezi výrobci přispívá ke kvalitě výsledného produktu, proto pekařský cech drží tradici národní soutěže o nejlepší chléb roku a organizuje ji i v době epidemie koronaviru,“ uvedl Ing.

Jaromír Dřízal, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR, k letošnímu klání doplnil: „Díky českým pekařům mají naši spotřebitelé na trhu široký výběr čerstvého chlebového sortimentu velmi dobré jakosti, ale také 5. nejlevnější chléb v EU. Jsem přesvědčen, že vyšší kvalita chleba se promítne v růstu jeho vnímané hodnoty ve společnosti a tím také odpovídající ceně pro výrobce.“

Soutěžní chleby hodnotilo 20 certifikovaných komisařů – zkušených pekařských odborníků. V propracovaném 100bodovém schématu hodnocení komisaři posuzovali senzorické parametry chleba: vzhled, tvar a objem chleba, kůrku, střídku, vůni a zejména chuť, jež je při hodnocení nejdůležitější.

Vítězové národní soutěže Chléb roku 2020

Chléb roku 900 – 1 200 g:  BEAS, a.s. – pekárna Choustníkovo Hradiště Chléb roku 500 – 800 g: UNITED BAKERIES, a.s. – pekárna JZM Praha Chléb bez hranic:   PENAM, a.s. – pekárna Ostrava-Martinov Novinka roku:    BEAS, a.s. – pekárna Choustníkovo Hradiště

Chléb mladých:   PEK GROUP a.s. – pekárna Brandýs nad Labem

Vzhledem ke stávající epidemiologické situaci proběhlo vyhlášení výsledků za účasti zástupců Ministerstva zemědělství a Potravinářské komory v Břevnovském klášteře v komornějším duchu, než v minulých letech.

Svaz pekařů a cukrářů v ČR spolu s výkonným ředitelem Tesco pro ČR, které je již po jedenácté strategickým partnerem národní soutěže Chléb roku, v rámci tiskové konference také zmínili, jaké dopady měla koronavirová krize na pekárenský obor i to, jak tato krize ovlivnila nákupní chování zákazníků.

„Zákaznické chování se zpočátku epidemie poměrně zásadně proměnilo, jakkoliv se v poslední době začalo opět navracet ke standardu.

Nedostatkovým zbožím se především v prvních dnech od zavedení razantních opatření staly balené výrobky, především balené chleby, toustové chleby a výrobky určené k domácímu dopečení. Na určitou dobu tak poklesl tedy zájem o nebalené výrobky.

V řádu několika set procent stoupla poptávka o nákupy prostřednictvím internetu a to včetně pekárenských produktů,“ sdělil Tesco ČR Patrik Dojčinovič, v jehož prodejní síti budou vítězné a oceněné chleby dostupné širokému okruhu zákazníků.

Tento trend potvrdil i Jaromír Dřízal, který v rámci Svazu mapuje situaci v celém oboru.

„Při nákupu pekařských výrobků se projevilo opatrnější zákaznické chování, orientace na levnější základní produkty, poklesl zájem o jemné pečivo a cukrářské zboží. Četnost nákupů se snížila, ale jejich objem vzrostl.

Zejména v období Velikonoc se projevil trend pečení v domácnostech, který však v průběhu prázdnin prakticky odezněl a spotřebitelé začali opět preferovat výrobky od profesionálních pekařů“.

Jste politik? Zveřejněte bez redakčních úprav vše, co chcete. Zaregistrujte se ZDE. Jste čtenář a chcete komunikovat se svými zastupiteli? Zaregistrujte se ZDE.

reklama

ocenění , Toman , chléb , Svaz pekařů a cukrářů ČR , SPaC

autor: Tisková zpráva

V Pardubicích vyberou Chléb roku

Hlídky na silnicích, kolabující nemocnice. Dozvíte se s námi více! Pavlína Roztočilová

Příští týden se v Pardubicích sejdou pekařští odborníci, aby vybrali vítěze prestižní národní soutěže Chléb roku. V pěti soutěžních kategoriích budou posuzovat kvalitu vzorků chleba od desítek pekáren z celé republiky.

V Pardubicích vyberou Chléb roku. | Foto: archiv pořadatele

Národní soutěž Chléb roku se uskuteční za přísných hygienických opatření 30. září v prostorách Střední průmyslové školy potravinářství a služeb Pardubice, která pekařské mistry vychovává již 100 let. Soutěžní chleby budou letos hodnoceny v kategoriích: Chléb roku 900 – 1 200 g, Chléb roku 500 – 800 g, Chléb bez hranic, Novinka roku a Chléb mladých.

„Soutěžení mezi výrobci přispívá ke kvalitě výsledného produktu, proto pekařský cech drží tradici národní soutěže o nejlepší chléb roku v naší zemi a organizuje ji i v době epidemie koronaviru. Výroba chleba je královská pekařská disciplína a také věcí cti každé pekárny,“ řekl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromír Dřízal.

Přečíst článek ›

Desítky vzorků soutěžních chlebů zhodnotí 20 zkušených pekařských komisařů, kteří jsou certifikováni k senzorickému hodnocení potravin. Ti budou u chleba hodnotit vzhled, tvar a objem, dále kůrku, střídku, vůni a samozřejmě chuť.

Výsledky soutěže organizátoři vyhlásí a ceny vítězům předají 1. října 2020 v Praze. Vzhledem ke stávající epidemiologické situaci proběhne vyhlášení výsledků v komornějším duchu než v minulých letech.

Investujte do svého zdraví. Předplaťte si Deník.cz a získejte neomezený přístup k seriálu Předsevzetí 2021. Více zde.

  • Pardubice,
  • chléb,
  • Česko,
  • Praha

Škoda Octavia servisní knížka, koupeno v D Škoda Rapid první majitel, servisní knížka Škoda Fabia první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ, nehavarované Škoda Octavia první majitel, servisní knížka, koupeno v D, nehavarované Volkswagen Tiguan první majitel, servisní knížka, nehavarované Volkswagen Tiguan první majitel, servisní knížka, nehavarované Volkswagen Tiguan Volkswagen Passat + PRODAT AUTO

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector