Nejhorší přílohou z brambor jsou hranolky

Tento zázrak z Jižní Ameriky vás zasytí na dlouhou dobu. Brambory obsahují sacharidy ve formě škrobu a jsou tedy zdrojem energie, vitamínů a minerálů. Ke správné funkci vaší trávicí soustavy přispívá vláknina obsažená v bramborech.

 Nejzdravější úpravu brambor představuje vaření ve slupce, a to buď ve vodě nebo páře. Při této úpravě se zachová nejvíce cenných látek. Nejméně zdravé je pak smažení, kdy teplota dosahuje více jak 185˚ C.

Dochází totiž ke vzniku potencionálně karcinogenních látek.

Brambory jsou zdrojem vitamínu C

Kromě vlákniny a sacharidů se brambory mohou chlubit i vysokým obsahem vitamínu C. Nejvíce tohoto vitamínu mají syrové brambory, ne každému však syrový brambor chutná. Naštěstí i po uvaření zůstane v bramboru dost céčka.

V bramborech nechybí ani vitaminy skupiny A, obsahují kyselinu listovou a také flavonoidy a karoteny, které řadíme k antioxidantům. Tuto zeleninu si tedy dopřejte i v těhotenství.

Ze stopových prvků najdeme v bramborech:

  • draslík,
  • hořčík,
  • zinek,
  • vápník,
  • fosfor,
  • železo,
  • měď,
  • fluor,
  • sodík.

Než začnete brambory vařit

Před tím, než hodíte brambory do vody a uvaříte, vykrojte všechny klíčky. Obsahují totiž toxické látky. Na uvaření brambor použijte co nejméně vody (tak aby ale byly celé ponořené), tak v nich zůstane co nejvíce výživných látek. Vodu, ve které jste brambory vařili, se nebojte přidat například do polévky. Využijete tak všechny živiny, které brambory mají.

Brambory a diéta

Pro redukční dietu jsou nejvhodnější rané brambory, nicméně doba, po kterou je lze konzumovat, je velmi omezená.

Pokud právě bojujete s nadváhou, doporučuji v zimě upřednostňovat brambory vařené, popřípadě pečené po delší dobu při nižší teplotě. Dobrá je také moukou nezahuštěná bramboračka.

„Vyhnula bych se kombinacím s masem a upřednostnila spojení s jinou zeleninou. Také bych brambory nejedla na noc,“ říká odbornice na výživu Zuzana Pavelková Šafářová.

Typy brambor

Brambor je několik typů. Ty „obyčejné“ kupujte podle jídla, které z nich chcete uvařit. Tak se vyhnete nepříjemnosti, když budete chtít dělat salát, ale brambory budou moučné a budou se rozpadat. Víte, na co jsou vhodné červené brambory? A zkusili jste už sladké brambory – bataty?

Varný typ A – salátové brambory

Po tomto typu brambor sáhněte v případě, že připravujete bramborový salát. Díky tomu, že brambory typu A jsou pevné a drží tvar, jsou ideální na vaření ve slupce nebo třeba k pečení na plátky v troubě. Pokud na ně zapomenete a povaříte je o chvilku déle, jen tak se nerozvaří.

Zkuste trochu jiný bramborový salát s kapary, ředkvičkami a koprem

Nejhorší přílohou z brambor jsou hranolky

  • Pro milovníky kozího sýru máme recept na středomořský bramborový salát
  • Nejhorší přílohou z brambor jsou hranolky
  • Dejte si také bramborový salát s červenou cibulkou, okurkou a jablkem
  • Nejhorší přílohou z brambor jsou hranolky

Varný typ B – přílohové brambory

Brambory tohoto typu jsou polopevné, tedy při vaření mohou mít mírně moučnatou strukturu. Varný typ B je univerzální, to znamená, že se hodí jako příloha, do salátů, do polévek i na pečení a restování. Pokud tedy nakupujete zásoby, sáhněte po tomto typu, se kterým nezkazíte jakékoliv bramborové jídlo či přílohu.

  1. Originální pečené brambory plněné klobásou a sýrem
  2. Nejhorší přílohou z brambor jsou hranolky
  3. Do menu zařaďte gulášovou polévku se zeleninou
  4. Nejhorší přílohou z brambor jsou hranolky

Varný typ C – brambory na pyré

Při vaření tento typ brambor měkne a křehne. Brambory typu C jsou moučnaté a obsahují nejvíce škrobu ze všech tří typů. Škrob je skvělým pojivem v těstech.

Varný typ C se tedy nejlépe hodí na bramborovou kaši, bramboráky nebo do těsta. A jestli dostanete chuť na smažené hranolky, také sáhněte po typu C.

  • Bramborové knedlíky lehce zvládnete i doma
  • Nejhorší přílohou z brambor jsou hranolky
  • Nejlépe chutnají maminčiny bramboráky
  • Nejhorší přílohou z brambor jsou hranolky

Typ D nebo smíšené typy

V obchodech se s typem D nesetkáte, protože byste tento typ v kuchyni nevyužili. Tyto brambory se používají jako krmivo pro hospodářská zvířata.

Naopak se v obchodech ale můžete setkat se smíšenými typy brambor AB nebo BC. V takovém případě mají vlastnosti z obou typů. První písmeno značí převahu daného varného typu.

Sladké brambory neboli batáty

První věc, kterou je potřeba zmínit je, že batáty nejsou brambory. Ačkoliv obě rostliny k nám přišly z Ameriky, brambory patří do čeledi lilkovité a batáty do čeledi svlačcovité. Rozlišujeme dvě odrůdy batát – červenou a žlutou. Oproti bramborám mají více cukru a škrobu a o polovinu vyšší energetickou hodnotu.

Červené batáty vařte nebo pečte a klidně je podávejte i ve slupce. Žluté batáty jsou nejvhodnější na smažení – bramboráky, hranolky, chipsy.

  1. Vyměňte nudnou přílohu za batátové pyré s parmazánem
  2. Nejhorší přílohou z brambor jsou hranolky
  3. Jako polévku servírujte pikantní batátovo-mrkvový krém
  4. Nejhorší přílohou z brambor jsou hranolky

Brambory skladujte v suchu a tmě

Aby vám zásoba brambor vydržela co nejdéle, dejte je na suché a tmavé místo. Teplota by se měla pohybovat mezi 2-8 °C. Při vyšších teplotách hrozí, že shnijí nebo naklíčí a jak už víme, klíčky obsahují toxické látky. Naopak skladování při nižších teplotách způsobí, že brambory přemrznou a budou chutnat sladce.

Jak udržet ovoce a zeleninu déle čerstvé?

Zdroj: vimcojim.cz, apetitonline.cz, novakuchyne.cz, fresh.iprima.cz, clanky.vareni.cz , ireceptar.cz, Zuzana Pavelková Šafářová

Diskuse: TEST DNES: Hranolky z fastfoodů jsou slané a bez chuti brambor. Tuku ubylo – iDNES.cz

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.Děkujeme za pochopení.

Nejhorší přílohou z brambor jsou hranolky „Zdravé“ hranolky a chipsy = bez chuti.
Nejhorší přílohou z brambor jsou hranolky miluju modrou, nesnáším zelenou, miluju černou, nemusím bílou a z fialové bych zvracel. myslím, že jsem ideální nezávislý porotce pro testování oblíbenosti barev. abych zakryl, že by to mohlo být subjektivní, přizvu si jako autor nápadu nějakou porotu, aby to jakože mělo vypovídající hodnotu a tvářilo se to nezávisle, samozřejmě nikdy nesdělím, kolik a kdo to vlastně byl. no a každý test ve družné zábavě uvedu například výkřikem: „fuj, ta zelená je ale odpudivá“ směrem ke „kolegům“ porotcům…————————odvaha vydávat tyhle „““testy“““ mě nepřestane fascinovat. ale ať jen nekritizuju, zajistit rozbor olejů a obsahu kvituju absolutně, tohle bylo skvělé. fakt jen stačilo si odpustit to chuťové hodnocení…
Nejhorší přílohou z brambor jsou hranolky
Nejhorší přílohou z brambor jsou hranolky No ony ty uzasne belgicke hranolky zas takovy zazrak nejsou.
Nejhorší přílohou z brambor jsou hranolky Je to sice nezdravé, s origo hranolkama to nemá nic společného, ale znám hodně lidí (včetně mě), kterým velmi chutnají hranolky z Mekáče… jsou dost slané, ale usmažené „tak akorát“. KFC je má o něco bramborovější, ale paradoxně mi tolik nechutnají,
Nejhorší přílohou z brambor jsou hranolky Jenže smažit hranolky v živočišném tuku není z hlediska výživy zrovna vhodné,“ komentuje kulinární tradici Marek Doležal z Ústavu analýzy potravin a výživy pražské VŠCHT.„Lidé sice mají rádi čistý slunečnicový olej, ale ten není pro fritování vhodný. Mnohem lepší je směs řepkového a palmového oleje, který se vyrábí přímo pro gastroprovozy,“ vysvětluje Marek DoležalOdbornici zu by se meli domluvit, jestli tedy zivocisny tuk ano/ne a jestli je palmovy zdravy/skodlivy, protoze v posledni dobe se vsude pise presny opak toho, co se tvrdi v tomto clanku…Nehlede na to, ze kvuli palmovemu oleji kaci pralesy a zabijeji opicky (dle me zeny).Ja osobne bych si tedy radsi dal ty smazene na sadle O:)
Nejhorší přílohou z brambor jsou hranolky Zabíjení čuníků Vaší ženě nevadí?
Nejhorší přílohou z brambor jsou hranolky Nevadi – prase je k jidlu urcene. Opicky a ostatni zvirarka tomu prijdou jako slepe k houslim, ze jim nekdo pokaci prales a musi se stehovat do ZOO 🙁
Nejhorší přílohou z brambor jsou hranolky A jaké byly hranolky z Arbatu 🙂
Já bych se hranolek užral v jakémkoliv množství, ale jsem s touto úchylkou naštěstí v rodině sám, tak si dopřeju max. jednou za měsíc.
Info pro paní redaktorku: olej začne oxidovat okamžitě po vystavení kyslíku. Když utrhnete uzávěr, tak nejpozději v tuto chvíli začne olej oxidovat. Je to chemie, 2. stupeň ZŠ.
Hranolky, objednávka okénkem auta, mamutí hamburgery, k tomu džber koly, hostina v kině, autem z garáže doma do garáže v práci – to jsou důvody obezity na severoamerickém kontinentě.
Budete mít zájem:  Sedmá Dětská Nemoc Příznaky?
Zajimavy, informacne hodnotny, a rozvijejici prispevek.
Hranolky a burger nejsou kaloricky nějak zásadní. Taková svíčková se šesti je na tom hůř.Nejde o druh jídla, hlavní je množství a když člověk vidí porce v jídelnách v USA, tak je to fakt masakr.
Hlavní je příjem a výdej, když jdete na výlet 20 km, tak Vám svíčková a tři pivka k tomu rozhodně neublíží. Horší jsou (jak tomu říkám já) „kancelářská kila“. V práci jsem byla svědkem, jak několik holčin, co nastoupily po škole do práce v časově krátkém horizontu „zázračně rychle ztloustlo“
On je to takový začarovaný kruh, když už je někdo s váhou „za čárou“, tak už toho moc neujde, každý krok je náročný. Já zase furt někde lítám a dle okolí málo žeru, nikdo se nezavděčí
Hranolky si někde dám jen z absolutní nouze, když není na výběr něco rozumnějšího a ty tenké, tak to je úplná tragedie, to si rovnou můžu dát slané tyčinky.
Nejhorší je, že v létě na koupalištích apod. nic rozumného neni, v tom vedru to snad jedí jenom děti
Je to škrob, tak to asi moc zdravý nebude 😀 plus s větším množstvím soli se tělo perfektně vyrovná, což bylo už dokázáno, takže tady nejde o nezdravost soli, ale škrobu… 😀 idnes exceluje
Dobré hranolky se hlavně nedělají v oleji ale v loji nebo sádle. To se pohužel kvůli pomýleným představám o škodlivostni nasycených mastných kyselin už nějaký pátek moc nevede.
Pomýlené představy o škodlivosti nasycených kyselin? Aha
Hranolky ve fastfoodu jsem si nikdy moc nedával, protože mi vždy přišly přesolené.
U nas v Norme v CB prodavaji brambory velikosti hroznoveho vina nebo svestek. Proste prebrane zbytky z Nemecka. Z toho hranolky neudelate.
můžete si z toho dělat smažené kuličky
Tuk je nositel chuti. Takže, když ubude tuk, sníží se i intenzita chuti. Samozřejmě platí od jisté hranice (pro rýpaly).
Slavik na Masle, mnam. ps. mam hlad
Mě by spíš zajímalo, co se stalo s chipsy od Bohemia. Když jsem chodil na střední, tak jsem je žral furt a byly skvělé. Nejlepší chipsy té doby (horská sůl). Dneska chutnají hrozně, ty brambory prostě nemají bramborovou chuť. Myslel jsem si, že je to způsobeno mnou. Přeci jen dneska mi chutnají jiné věci, než když jsem byl třeba děcko. Ale pak jsem zkusil, tuším Lays a ty chutnaly poodbně jako ty Bohemky před lety. Co s es těma Bohemkama stalo? Jiná odrůda brambor?
Souhlas, od Bohemie mi nesmí do baráku už skoro nic už pěkných pár let, vždyť se to nedá žr… jíst
Všimli jsme si téhož už před pár lety. Před nedávnem jsme si řekli, že jim dáme ještě šanci… Ale je to pořád stejné.
Přesně. Taky jsem si říkal, že je to nějaká sezónní záležitost a že „bude líp“. Ale pořád stejná bída.
Bohemka prý na nátlak veřejnosti přecházela z palmového na slunečnicový olej. Resp. pro privátní značky dál uměly palmový. Ofiko jedou slunečnicový.Podle mě, tím šla chuť dolu. Palmový je chutnější.Poláci na nějakou globální ekologii kašlou. Podle mě jedou v palmovém a chuť mají lepší. Z principu se všemu polskému vyhýbám. Lays nekupuji. 😉
Nikoliv. Drive pouzivali prave slunecnicovy a jestena zadni strane obalu meli schvaleni z VSCHT. Pak presli pravdepodobne kvuli cene na palmovy, doporuceni se stahlo a uz se nevratilo…
Z JAKÉHO DŮVODU JSTE ZMĚNILI STRATEGII A SMAŽÍTE BRAMBŮRKY NA SLUNEČNICOVÉM OLEJI?Důvod je velice jednoduchý. Naší strategií je dlouhodobě přinášet produkty, které obsahují co nejnižší podíl nasycených mastných kyselin. Naopak se v nich snažíme navýšit podíl nenasycených mastných kyselin, díky nimž jsou naše výrobky zdravější. Změnou oleje užívaného na smažení brambůrků jsme snížili podíl nasycených mastných kyselin ve výrobcích až o 80 %. Křupavé brambůrky připravované na kvalitním oleji mají specifickou, skvělou chuť.
Zkopírováno ze stránek Bohemai Chips.
Jednu dobu smažili na palmovém a to se pak fakt nedalo jist. Pak se tedy vrátili, ale tuším, že na řepku z důvodu lepších vlastností při vysokých teplotách. Vaněk s Jídlo s.r.o. byl přímo ve výrobě, tak si to pusťte.Ale je pravda, že ta bramborová chuť se ztratila.
Já si taky kolikrát říkám, jestli je vada ve mně, že už mi nechutná jako děcku, nebo jestli šla ta reálná kvalita potravin opravdu do háje. Zajímavý námět k diskusi
Podobný pocit mám dneska i u sýru Niva, šunky a vepřového ve vlastní šťávě, ale tam aspoň vím, čím je to způsobeno.
Na těch kaloriích něco bude. Jak dám k obědu hranolky, jede mi váha o 1 kg nahoru. Přitom to není příloha, která by mě nějak potěšila. Zbytečná potravina.Fast foody dávám pravidelně. Hranolky vynechávám a je to. Jen, oni vám je vnucují v menu za šikovnou cenu. Jak nejdete do menu, jste za blázna, co hodlá platit víc za méně. Tady by měly jít Fast foody do sebe. (Hranolky v menu se dají vyměnit za jinou přílohu, pokud je za jakou, no dobrá… Většina lidí dá ale hranolky a neřeší.)Shoduji se i s testem. Z McDonald's nebrat, KFC a Burger King OK. Zarazil mě ten tuk v Burger Kingu. Takže nebrat ani zde. A Vodičkova těžce nestíhá, nekonečné fronty a teď ještě starý olej… Také dobrý výhmat mizerného podniku. Ve Vodičkové by se měli probrat.A pokud jde o křupavost, tak bych přerazil pár kuchařů, prvního v naší závodce. Plno kuchařů má potřebu hranolky přelít omáčkou jak rýži. Fakt přehlídka inteligence. Dostanete na talíř rozhňancaný a mastný žvanec. Pak řešte křupavost. 😉
No nevím. KFC má podle mě naprosto nejhnusnější hranolky. Ale to jenom chuťový dojem
Tam jsem si nikdy hranolky nedávala. Za KFC jednoznačně Twister
KFC má hranolky měkké. Mekáč je má krásně křupavé. V KFC si vždy dám raději medailonky z brambor..
Občasně mám fastfood rád, ale mekáč omezuji právě kvůli hranolkám. Sice jsou křupavé, ale někdy tak neuvěřitelně slané, že jsou pro mě až nepoživatelné.Ale já běžně nesolím, nepepřím, nic. KFC jsem aktuálně vyhodnotil jako pro mě nejlepší, pokud jde o hranolky.
v hovězím loji smaží hranolky na Mitrově a jsou luxusní…..
Ony ty brambory jsou poslední dobou hrozne všude. Ať koupím v obchodě nebo od zemědělce. To bych zrovna na fastfood nehazel že to nemá moc chuti.
Hranolky, hranolky… marně vzpomínám kdy jsem je měl naposled, zkrátka nejsem ideální zákazník pro rychlá občerstvení…
Nesmírně zajímavý příspěvek, mě furt vrtalo hlavou, jak to s váma vlastně je!
já si dělám hranolky doma z brambor

Hranolky smažte nadvakrát, kaši nemixujte – tipy na úpravu brambor – Lifee.cz

Nejhorší přílohou z brambor jsou hranolky

Zdroj: Pixabay.com

Nejhorší přílohou z brambor jsou hranolky Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Možná si říkáte, že uvařit brambory není žádná věda. Pokud ale chcete, aby se vám po uvaření nerozpadaly nebo byly po upečení krásně křupavé, je dobré dodržovat určité postupy. S našimi tipy to hravě zvládnete.

Brambory můžete vařit ve slupce (třeba na přípravu salátů nebo bramborových knedlíků) nebo oškrábané a nakrájené jako přílohu. Vložte je do studené vody a pomalu přiveďte k varu.

Tak si udrží pevný tvar a nebudou se po uvaření rozpadat. Důležité je i vodu pořádně osolit a nedávat jí do hrnce moc, stačí jen, aby byly brambory ponořené.

Budete mít zájem:  Kortizol – kdy je tento stresový hormon nebezpečný a jak snížit jeho hladinu?

Během vaření brambory kontrolujte, aby byly pevné, ale měkké.

Pečené brambory

Brambory na pečení můžete použít buď oloupané, nebo ve slupce. Před vlastním pečením je ale krátce předvařte, stačí zhruba deset minut, tak budou na povrchu měkké a uvnitř pevné.

Poté je sceďte a nechte chvilku odstát. Přidejte máslo (ale můžete použít i rostlinný tuk), přendejte do pekáčku a při teplotě 220 stupňů Celsia pečte v troubě.

Během pečení brambory otáčejte, aby byly křupavé ze všech stran.

Nejhorší přílohou z brambor jsou hranolky

Mohlo by Vás zajímat:

Jak na nejlepší bramborovou kaši: Přidejte kapku minerálky a vyzkoušejte zlepšovák s bílkem

Lahodná bramborová kaše

Nakrájejte brambory na malé kostky a vložte klidně do vroucí vody, budou rychleji uvařené. Vařte je v osolené vodě a poté sceďte. Propasírujte je, dejte do hrnce, přidejte lžíci másla, dostatečné množství mléka, trochu smetany a směs řádně vymíchejte. Dochuťte solí podle chuti. Kaši ale nikdy nemixujte, brambory by pustily škrob a vznikla by vám lepivá hmota.

Hranolky smažte nadvakrát

Možná se teď divíte, že byste měli hranolky smažit dvakrát. Jedině tak ale docílíte toho, že budou uvnitř krásně měkké a na povrchu zlaté a křupavé. Brambory oloupejte, nakrájejte na hranolky a nechte odmočit ve studené vodě, aby se zbavily škrobu.

Vodu slijte, hranolky pořádně osušte a krátce osmažte v dostatečném množství oleje při teplotě 120 až 160 stupňů. Pak hranolky vyndejte, nechte vychladnout a studené smažte znovu už při vysoké teplotě 190 stupňů, dokud nejsou krásně zlaté.

A máte hotové křupavé, přitom měkké hranolky.

Nejhorší přílohou z brambor jsou hranolky

Mohlo by Vás zajímat:

Vyznáte se v knedlících? Průvodce druhy, které naše babičky zvládaly levou zadní

Bramborové knedlíky ze syrových a vařených brambor

Z půl kila brambor oddělte půlku, oloupejte, syrové nastrouhejte, dejte do cedníku a přelijte trochou vařícího mléka, aby nezčernaly. Druhou polovinu uvařte ve slupce, oloupejte a jemně nastrouhejte.

Přimíchejte k syrovým bramborám, přidejte 150 g hrubé mouky, 1 vejce, sůl podle chuti, vypracujte hladké těsto a tvořte z něj malé válečky. Ty vařte zhruba 10 až 15 minut ve vroucí vodě. Vařené knedlíky hned rozkrájejte a podávejte jako přílohu.

Nebo je můžete jen polít osmaženou cibulkou na sádle, chutnají fantasticky.

NA NEJLEPŠÍ RECEPTY S BRAMBOROVOU KAŠÍ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

GALERIEBramborová kaše, recepty Nejhorší přílohou z brambor jsou hranolky Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přílohy II.: Když jsou brambory jako příloha

Nejhorší přílohou z brambor jsou hranolkyBrambory jako příloha mohou mít řadu různých úprav. Brambory se někdy zařazují mezi zeleninu a kromě škrobů obsahují hodně vitamínů a vody. Bramborový škrob je kvalitní a tvoří ho polysacharidy, tedy složené cukry. Proto nejvhodnější a nejzdravější úpravou jsou vařené brambory jako příloha. Jiná složitější příprava brambor jejich glykemický index zvyšuje.

Brambory vařené ve slupce nebo bez jsou nejlepší. Jen je důležité hlídat si množství a vyhýbat se nákupu brambor, které jsou příliš škrobnaté.
Bramborový salát je stejně tak dobrý, pokud se dělá z brambor lojovitých a místo spousty majonézy obsahuje navíc jen zeleninu a octovou zálivku.

Americké brambory  na český způsob se pečou nebo smaží se slupkou, která obsahuje nerozpustnou vlákninu, navozující pocit sytosti. Pokud nejsou usmažené na spoustě tuku, upřednostňuji je hned po bramborách vařených.

Jako prodávaný mražený polotovar jsou už předsmažené, tedy nejvhodnější je použít k jejich konečné úpravě troubu.
Bramborová kaše má však vysoký glykemický index. Je to tím, že jsou brambory dokonale rozvařené, čímž se jejich GI zvyšuje, obsažený bramborový škrob se rychleji rozloží na jednoduché sacharidy.

Přídavek mléka a másla do kaše zvyšuje navíc její energetickou hodnotu.
Bramborové hranolky, smažené na spoustě tuku, obsahují velké množství energie. Já se jim vyhýbám a pokud jsou mi naservírovány, sním je, ale jedná se téměř vždy o výjimečnou příležitost.

Nakonec ještě výrobky z bramborového těsta, jako bramborové knedlíky, noky, taštičky, krokety a bramboráčky. Obsah sacharidů v nich zvyšuje přídavek mouky do těsta. Já se snažím do nich přidávat mouku celozrnnou, vyzkoušené mám třeba výborné bramborové noky s celozrnnou moukou.

Bramborové knedlíky mají o něco nižší glykemický index než knedlíky jen z obilné mouky, podobnou hodnotu by měly mít i vařené bramborové taštičky. Nejhorší z hlediska dietního jsou smažené krokety z bramborového těsta, podobně jako oblíbené bramboráčky.

Příloha z brambor doplňuje polední nebo večerní hlavní jídlo a druh přílohy má nejen odlišný GI, ale i obsah sacharidů, jejichž množství bychom si měli hlídat.

Obsahy sacharidů udávané v různých zdrojích a výrobcích jsou často odlišné, prošla jsem proto spoustu informací, abych si zjistila co nejvíc věrohodné hodnoty.

Prodávané výrobky nebo mražené polotovary z brambor obsahují někdy i různé přídatné látky, jako cukry, sůl, barviva, koření a konzervanty, při jejich nákupu musíme číst etikety.

  • [tip]Dávka 20g sacharidů pro dietu na hubnutí:
    110g vařených brambor (asi 1 větší vařený nebo syrový brambor)
    135g bramborového salátu
    150 g amerických brambor
    120g bramb.kaše s mlékem a máslem (asi 3 rovné polévkové lžíce)
    70g hranolek (asi 20 kusů smažených bramborových hranolek)
    50g bramborových knedlíků (asi 1 a půl plátku – je-li plátek cca 30g)
  • 60g bramborových noků[/tip]

[note]Dávka 50g sacharidů při zdravém stravování:
270g vařených brambor (asi 2 velké nebo 3 menší brambory)
340g bramborového salátu
220 g amerických brambor
320g bramb.kaše s mlékem a máslem (asi 6-7 vrchovatých pol.lžic)
180g hranolek (cca 50 kusů smažených bramborových hranolek)
120g bramborových knedlíků (asi 4 malé plátky – plátek 30g)

150g bramborových noků[/note]

Průvodce přílohami: Knedlíky nejsou zlo, ale brambory vítězí

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Přílohy by neměli z jídelníčku vyškrtnout ani ti, kteří se v rámci cesty za štíhlejší postavou snaží srazit příjem sacharidů na minimum. Ovšem regulovat množství a vybírat si, kterým přílohám dáte přednost, a které si dáte jen svátečně, to už byste měli.

Kdejaký výživový expert vám poví, že vyvážený jídelníček není jen záležitost krátkodobé diety, ale běh na celý život. Aby se to ale dalo snést, je třeba pracovat na maximální pestrosti.

Žádnou z vašich oblíbených příloh bychom vám nechtěli dlouhodobě zakazovat, avšak přeci jen některé by se na scénu měly dostat častěji než jiné.

A pokud se bojíte, že škála možných příloh není dost široká, přesvědčíme vás o opaku.

V porovnání s těstovinami, rýží, knedlíkem a dalšími běžnými přílohami jsou brambory určitě nejdietnější. Na 100 gramů mají asi jen 70 kcal. Navíc vás díky solidnímu množství vlákniny také dobře zasytí. Výhodou je i zastoupení vitaminů skupiny B, céčka, minerálů jako hořčík, draslík či železo a také fakt, že jsou bezlepkové.

Energetická hodnota brambor, ale i glykemický index, který určuje, jak rychle vám po jídle vyhládne, jsou však proměnlivé podle úpravy.

Ze všeho nejvhodnější jsou vařené brambory ve slupce, naopak takové pečené brambory mají hodnoty méně příznivé a smažené bramborové hranolky či krokety už rovnou můžeme označit za nezdravou přílohu.

Šťouchané brambory či kaše nejsou špatnou volbu, jen je třeba počítat s tím, že přidáním másla a mléka roste energetická hodnota. Skvělou alternativou brambor jsou pak batáty neboli sladké brambory.

Není rýže jako rýže. Například taková jasmínová, která je typická svou takřka kašovitou konzistencí, má extrémně vysoký glykemický index – kolem stovky.

To znamená, že vám po její konzumaci rychle stoupe krevní cukr a posléze zase spadne, jinými slovy – brzy vám vyhládne.

Zato taková tvrdá sypká basmati rýže má hodnoty o více než polovinu nižší, tudíž vás naopak zasytí velmi dobře. Podobně je na tom hnědá rýže, ale i bílá dlouhozrnná.

Budete mít zájem:  Co s nevyčerpanou dovolenou?

Kalorická hodnota vařené rýže se pohybuje kolem 90 až 130 kcal na 100 gramů, přičemž obecně je na tom lépe ta, která je uvařená na skus. Co se nutričně hodnotných látek týká, tradičně vítězí hnědá varianta. Bezlepkové jsou všechny druhy rýže.

Foto: Amarita, Shutterstock.com

Rýže nejen dobře zasytí, ale navíc je bezlepková

Až na to, že běžné těstoviny nemohou jíst celiaci, v mnohém jsou na tom podobně jako rýže.

Kalorická hodnota i glykemický index se pohybují ve srovnatelných číslech podle toho, zda jsou vařené na skus, v takovém případě mohou dobře zasytit a mají méně kalorií, nebo zda jsou úplně rozvařené.

Celozrnné těstoviny mají více vlákniny než bílé těstoviny, ale rozdíl není nijak závratný. Obsahují však i více hodnotných látek jako fosfor, hořčík či vápník.

Knedlíky se stále ne a ne zbavit nálepky „nejhorší zlo“, přitom nemají o nic horší složení než rýže či těstoviny a oproti těm skutečně nezdravým přílohám, jako jsou hranolky či krokety, jsou na tom podstatně lépe.

Co se energetické hodnoty týká, bramborový knedlík má kolem 130 kcal na 100 gramů, houskový pak asi 220 kcal. Bramborový je na tom lépe i co se glykemického indexu a obsahu cenných složek týká. Ovšem i houskový knedlík lze připravit zdravěji.

Pozor, neplatí to ale o práškových!

Foto: PosiNote, Shutterstock.com

Knedlík je celkem v pořádku, daleko horší jsou hranolky a krokety

Pro co největší pestrost se hodí alespoň čas od času zařadit i méně tradiční přílohy. Výjimečně nutričně bohatá a přirozeně bezlepková je například quinoa. Podobně je na tom také pohanka ceněná pro vysoký obsah rutinu – látky chránící cévy. Nejen na výrobu knedlíků můžete využít kukuřičnou polentu a vedle samozřejmě nikdy nešlápnete s grilovanou zeleninou.

A jak to mají s přílohami celebrity? Co jedí slavní, když chtějí zhubnout?

Kalorické tabulky: Přílohy, po kterých přiberete! | Žena.cz

Drželi jste v ruce celou řadu odborných knih o dietách a hubnutí a v každé se o přílohách píše něco jiného? Jíst, nebo nejíst? Klidně si je dopřejte! Delší vynechání příloh při dietě není vhodné, o to víc, pokud denně sportujete a potřebujete příjem sacharidů.

Většina výživových poradců doporučuje omezit přílohy při počátcích redukce hmotnosti. Nastartujete svůj metabolismus rychleji, ale nic se nemá přehánět. Jak se vyznat v kalorických tabulkách, a kterou potravinu si k masu dopřát? Podívejte se do našeho přehledu.

Nebojte se přílohy

Úspěšně zhubnout se dá i bez toho, aniž byste se vzdali brambor, těstovin a jiných dobrot. Měli byste ale vědět, jak je připravovat, a kdy je do jídelníčku zařadit. Pusťte se do zlaté střední cesty.

 V prvním týdnu doplňujte maso dvakrát nebo třikrát a u dalších jídel přílohy nahraďte zeleninou. Dopřejte si je k obědu a večer na ně raději zapomeňte.

Pamatujte, že porce příloh by neměla přesáhnout 120-150 gramů (muži mohou více).

Za den můžete sníst maximálně 4000 až 5000 kJ. Jinak se vám zhubnout nepodaří.

Proč hubneme a tloustneme

Váhu ovlivňuje na jedné straně příjem kJ a složení živin a na druhé straně bazální metabolismus, tedy rychlost spalování a výdej kJ tělesnou nebo psychickou činností. Bazální metabolismus ženy v rozmezí 20 – 50 let se pohybuje 4000-7000 kJ, u mužů pak více.

S přibývajícím věkem se náš bazální metabolismus snižuje. Budete-li tedy konzumovat stejně vydatné porce ve 40 letech jako jste to dělali v 25, počítejte s tím, že přiberete, pokud ovšem nezvýšíte výdej energie sportem.

Bazální metabolismus, tedy spalování, si můžete ale zpomalit i sami.

Většinou za to mohou opakované hladovky, drastické diety nebo extrémní sportování. Chybou je i jíst pouze jednou nebo 2x denně. Tělo totiž začne šetřit na horší časy a tedy i pomaleji spalovat.

A co tedy ne/jíst?

Na talíř si klidně připravte brambory, celozrnné těstoviny, špaldové nebo z tvrdé pšenice. Výborně vám jídlo doplní i kuskus (klasický nebo celozrnný) Dostanou-li se vám na talíř knedlíky, není třeba panikařit, vynechejte je nebo snězte jen jeden. Jsou sice ve skupině nevhodných příloh, ale uškodí vám míň než hranolky nebo některé pšeničné těstoviny.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Kalorická tabulka příloh (kj/100 g)

  • bramborák 2090
  • topinka na tuku 1800
  • rýžové chlebíčky 1590
  • kuskus 1570
  • jáhly 1530
  • rýžové nudle 1520
  • křehký chléb 1500
  • jasmínový rýže 1500
  • těstoviny syrové 1520
  • pšeničný bulgur 1510
  • pohanka 1450
  • polenta 1470
  • bageta s bylinkovým máslem 1300
  • hranolky smažené 1220
  • krokety smažené 1110
  • chléb toastový bílý 1090
  • chléb toastový tmavý 1010
  • chléb pšeničný 1000
  • bílý rohlík 1050
  • houskový knedlík 1030
  • bramborový salát s majonézou 800
  • chléb žitný 740
  • bramborový knedlík 720
  • gnocchi 650
  • těstoviny vařené průměr 600
  • bramborové hranolky nasucho pečené v troubě 550
  • špagety z tvrdozrnné pšenice vařené 550
  • natural rýže vařená 540
  • bílá rýže vařená 520
  • vařené luštěniny 440
  • bramborová kaše 310 (záleží na množství másla a zvoleném druhu mléka)
  • vařené brambory 290

Čtěte také: Jak Češi přestali tloustnout 

Před tím, než se rozhodnete, co si dát k obědu, uvědomte si, kolik je 100 g kuskusu proti 100 g kroket nebo knedlíků. Druhým aspektem je glykemický index.

Potravina, která má málo kilojoulů, nemusí být vhodná z hlediska GI. Příkladem je bramborová kaše, která má jen 300 kj, ale její glykemický index je velmi vysoký.

V praxi to znamená, že vás nezasytí na dlouho dobu, jako je tomu například u luštěnin, které mají GI okolo 30.

Pozor na glykemický index

Každá surovina obsahující sacharidy se v trávicím traktu a v krvi rozkládá na glukózu. Sníme-li takovou potravinu, dříve či později nám stoupne hladina krevního cukru. Hlídat si jeho hladinu u potravin by měli hlavně ti, co drží dietu nebo trpí značnými pocity hladu.

Vysoké číslo glykemického indexu nás varuje před prudkým stoupnutím cukru v krvi, který následně rychle poklesne a přichází hlad. Vyvarujte se potravin, které obsahují jednoduché cukry, naopak se držte takových, které mají dostatek vlákniny a složené sacharidy.

Pomohou vás zasytit a nebudete mít hlad.

U příloh se glykemický index ovlivňuje i zpracováním, proto bychom neměli přílohy rozvářet, ale upravovat je pouze do al dente.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Hodnoty glykemického indexu u jednotlivých příloh (GI)

  • jasmínová rýže 109
  • bageta 95
  • hranolky 95
  • předvařená rýže v sáčku 90
  • brambory pečené 85
  • houska („keiserka“) 73
  • bramborová kaše 70
  • chléb světlý 70
  • gnocchi 6
  • brambory ve slupce 65
  • špagety 65
  • celozrnný chléb 65
  • kuskus 65
  • pohanka 65
  • rýže basmati 58
  • tmavý celozrnný chléb 53
  • bramborové knedlíky 52
  • brambory vařené 50
  • rýže neloupaná 50
  • pohankový chléb 47
  • cizrna 33
  • fazole 29
  • čočka 26
  • hrách 22

Verdikt: Nelze s určitostí říci, zda se vyhnout přílohám..

…ale zkušenosti odborníků a lidí, kteří se pokouší zhubnout nám radí, abychom je jedli. Pokud denně cvičíme, chodíme do práce a musíme zvládnout domácnost, pak energii potřebujeme.

 A ať se nám to líbí nebo ne, ta je ukrytá v sacharidech.

Klidně si přílohu vychutnejte, jen ji servírujte ve správnou dobu (v poledne), kvalitně upravenou (nerozvařit) a vhodně zvolenou (GI versus kj).

zdroj: stob.cz, výživová poradkyně Jitka Slavíková (fitklub1155)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

10 rad pro hubnutí, na které se často zapomíná

5 lehkých večeří na pracovní týden. Dodají vám energii!

Nejžádanější české porodnice a jak se do nich dostanete

  Video Mohlo by Vás také zajímat: Rozdělili desítky milionů korun: Lidé můžou mít i dobrozvyky, posunuli jsme hranice | Video: Daniela Drtinová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector