Nejčastější mýty a omyly ve výživě

Lektoři výživového kurzu omyly a mýty o výživě

Nejčastější mýty a omyly ve výživě

Hodnocení lektora studenty ★★★★

Vlastimil

Lektor Vlastimil se na zahraničních stážích ve Francii, Dánsku, Kanárských ostrovech, Maďarsku a USA věnoval zkoumání přírodních produktů, jako jsou například antioxidanty v cereálních výrobcích, výskyt a tvorbu toxických látek v potravinách. Vlastimil také
v současné době působí na Katedře chemie Přírodovědecké fakultě UJEP v Ústí nad Labem a Katedře chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové.

Více info

Lektor výživového kurzu Vlastimil vystudoval v Brně Analytickou chemii na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. Zde postupně získal tituly bakalář (Bc.), magistr (Mgr.), doktor (Ph.D.), doktor přírodních věd (RNDr.) a docent (doc.). Na Fakultě vojenského zdravotnictví Univerzity obrany lektor Vlastimil získal titul doktor (Ph.D.) v oboru Toxikologie.

Lektor výživového kurzu Vlastimil napsal více jak 80 vědeckých prací (z toho 50 v časopisech s impakt faktorem), 2 kapitoly v odborných monografiích, je autorem či spoluautorem 2 učebních textů. Díky svým mnohaletým zkušenostem v oboru výživy a působení v oblasti školství dokáže studentům látku předat na vysoké úrovni a jít až do hloubky daného tématu.

Éčka v potravinách Jak si správně sestavit jídelníček Jak založit výživovou poradnu Netradiční potraviny a jejich úprava Omyly a mýty ve výživě Poradce pro výživu – víkendový Účinky potravin a kulinářských úprav na zdraví člověka Zásadotvorná regenerace Zdravé hubnutí – redukce s asistencí

Cena, Místo konání, Podmínky, Forma platby

Délka kurzu: 7 hodin

  • Podmínky přijetí: Věk nad 18 let, pro širokou veřejnost, pozitivní osobnost!
  • Místo konání: v našich učebnách
  • Cena: Původní cena: 2400 Kč U příležitosti desátých narozenin Dexter Academy dočasná sleva na 990 Kč

Nejčastější mýty a omyly ve výživě

Forma platby: Převodem. Pokud se přihlašujete těsně před výživovým kurzem, nebo nejste z jiného důvodu schopni provézt převod, vyčkejte na e-mail, který vám příjde ihned po přihlášení. Děkujeme.

Učební materiály dostanete při výuce a jsou zahrnuty v ceně výživového kurzu.

Zakončeno certifikátem

Nejprofesionálnější učebny v Dexter academy v Praze,kde probíhá kurz: Omyly a mýty ve výživě

Nejčastější mýty a omyly ve výživě Nejčastější mýty a omyly ve výživě
Nejčastější mýty a omyly ve výživě

Učebny pro více než 200 kurzů. Učebny jsou přizpůsobené daným kurzům masáží, kosmetiky, fitness a výživy a speciálně pro kurz: Omyly a mýty ve výživě.

Podívejte se na další fotky a informace o krásných učebnách kurzů výživy.

Mezinárodní akreditace výživového kurzu

Nejčastější mýty a omyly ve výživě
Nejčastější mýty a omyly ve výživě
Díky vysoké úrovni výživového kurzu je certifikát označen doložkou mezinárodních certifikačních autorit. Prošli jsme náročným auditem a tento výživový kurz byl ohodnocen Ratingem jako kvalitní.

Každý půlrok vyhrajte JAGUÁRA

S každou přihláškou na fitness kurz v Dexter Academy máte větší možnost vyhrát nejlepší masážní stůl JAGUAR v hodnotě 10 000 Kč. Více zde Soutěž

Certifikáty v 15 jazycích

Certifikát o absolvování fitness kurzu můžete získat v několika jazycích (An.,Sp.,Ne.,Ru.,It…). Prestižní škola Dexter Academy má dlouholetou tradici. Můžete se na ni obrátit kdykoli po kurzu, vždy vám vyjde vstříc. Má pro vás nový klientský servis se stálými zaměstnanci pouze pro vás. Těšíme se na vás s celým týmem profesionálních lektorů.

MASAZE-OBCHOD.cz

Nejlevnější masérské potřeby v České republice.

Nejčastější mýty a omyly ve výživě

Nejčastější mýty a omyly ve výživě
Nejčastější mýty a omyly ve výživě

Každým kurzem a seminářem získáváte kredity (bude uplatněno i zpětně) do vaší odborné praxe s možností získání fitness průkazu českého či mezinárodního. Také se vám tím přiblíží možnost zapsání do mezinárodní fitness asociace. Info zveřejníme.

Absolvujte fitness kurz či seminář od Dexter Academy a získáte body do Dexter Bonus Clubu, za které si můžete nakoupit v obchodě MASÁŽE-OBCHOD.cz.

Pokud se přihlásíte na kurz v Dexter Academy, získáte slevu na Váš další kurz. (Platí od srpna 2012)

  1. PŘIHLÁŠENÍ NA KURZ:
  2. V případě, že je kurz obsazený, využijte možnosti „Nezávazná objednávka“ – pokud se daný termín uvolní, budeme Vás informovat emailem.
  3. PRAHA: Omyly a mýty ve výživě ( 9 – 17 hod)
  4. Nezávazná přihláška na tento kurz v tomto městě >> až se vypíše termín, pošleme Vám info
  5. HRADEC KRÁLOVÉ: Omyly a mýty ve výživěNezávazná přihláška na tento kurz v tomto městě >> až se vypíše termín, pošleme Vám info

10 omylů a mýtů ve "zdravé" výživě

Přinášíme Vám desítku nejčastějších omylů a mýtů, které mohou být příčinou nevyváženosti naší stravy.

Nedopouštíte se zbytečných omylů? Jaké jsou časté mýty ve „zdravé“ výživě:

1. Všechny tučné potraviny musím vyloučit ze svého jídelníčku

Neexistují potraviny, které by byly špatné jen proto, že jsou tučné, nebo „dobré“ potraviny, jelikož jsou bez tuku. Záleží pouze na tom, v jakém množství je konzumujeme. Tučnějším potravinám (ořechy, avokádo, červená masa, sýry apod.

) se nevyhýbejte zcela, ale jezte jich tím míň, čím vyšší množství tuku obsahují. Nevynechávejte je z jídelníčku úplně, protože i tuky jsou nezbytnou živinou, díky níž se hormony a některé vitamíny stávají účinnými. I díky potravinám s tukem je náš jídelníček pestrý a chuťově zajímavý.Nejčastější mýty a omyly ve výživě„Avocado 2“ od „HarmonyRae“ licencováno podle CCBY2.0.

2. Když nebudu jíst, zhubnu

Pravdou je, že když člověk drží hladovku, tak hubne, protože lidské tělo potřebuje pro své fungování nepřetržitý přísun energie. Při nedostatku jídla začne tělo využívat své energetické zásoby – ať už ve formě cukrů, bílkovin nebo tuků.

Lidské tělo pak různými mechanismy velmi rychle začne šetřit energií – sníží se tzv. bazální metabolismus. Každá hladovka ale jednou končí. Lidské tělo, které hladovělo, po požití například velkého množství mastného jídla nebo jiného jídla, neumí najednou tuto potravu zpracovat.

Dochází k bolestem žaludku, dále se mohou objevit další trávící obtíže. Pokud po hladovce začneme jíst stejným způsobem jako před ní, váha se velmi rychle vrátí zpět a často je ještě vyšší než před hladovkou.

Lidské tělo stresováno hladověním si přijatou potravu radši ukládá do zásob – zejména tukových, kdyby opět přišlo období hladovění.

3. Jíst po setmění se nesmí

Na tomto mýtu je trocha pravdy. Vychází z toho, že když nebudeme po setmění jíst (často je doporučovaná 17.

hodina), tak máme větší šanci zhubnout, protože hlavní problém tkví v tom, že mnoho z nás bezmyšlenkovitě večer při televizi sní různé pochutiny.  Z lékařského hlediska je víceméně jedno, zda poslední jídlo budete jíst v 17 nebo v 19 hodin.

Důležitá je energetická hodnota požitého jídla. Obecně se doporučuje nejíst cca 2 až 3 hodiny před spaním.

4. Obezitou trpí v rodině všichni, takže s tím nic nenadělám

Toto je velmi častý argument obézních lidí – celá rodina trpí obezitou, tak s tím nic nenadělám. Pravdou je, že člověk dědí dispozice k obezitě, cukrovce, nádorům apod.

, ale tyto geny, pokud jim nedáme příležitost, se vůbec nemusí projevit nebo pouze v omezené míře.

To znamená, že pokud jsou obézní rodiče, my sami obézní být nemusíme, pokud se budeme racionálně stravovat a k tomu se přiměřeně pohybovat.

5. Nízkotučné potraviny

Za nízkotučné potraviny se považují takové, které v jedné porci obsahují méně než 3 g tuku. Sklenice s 200 ml 2% mléka obsahuje 4 g tuku a 103 kcal energie. Z tohoto hlediska se tedy nejedná o nízkotučné mléko, ale v nejlepším případě o mléko se sníženým obsahem tuku (jedna porce, tj. 200 ml, plnotučného mléka obsahuje 7,6 % tuku a 134 kcal energie).

6. Balené potraviny na etiketě označené jako netučné nebo se sníženým obsahem tuku mají vždycky menší energetický obsah než jiné potraviny

U některých potravin se výrobci skutečně snaží odstranit část tukového obsahu. Tím se ale mnohdy zhorší chuťové vlastnosti výrobku natolik, že je třeba do výrobků přidat obvykle cukr, resp. škrob. Tak se stává, že výrobek je sice netučný, ale jeho energetický obsah v kcal nebo kJ se odstraněním tuku příliš nezmění, jak si přečteme na etiketě.

Typickým příkladem jsou známé americké netučné muffiny, které jsou však velmi sladké. Cukr se také přidává do některých nízkotučných jogurtů. Proto se rozhodujte vždy podle etikety výrobku a naučte se ji číst! Energetická hodnota těchto výrobků je však často stejná jako u výrobků standardních a někdy dokonce i vyšší.

Takže při požívání těchto výrobků by měla platit „zlatá střední cesta“.

7. Nesmím vůbec nic sladkého

Nadváha je důsledkem trvalejšího přebytku dodávané energie nad množstvím energie, kterou vydáváme. Chcete-li si váhu udržet, musíte se snažit, aby se přijatá a vydávaná energie vyrovnaly.

To však neznamená, že bychom si nemohli vzít bonbón, čtvereček čokolády nebo jogurtovou zmrzlinu. Je ale nutné s energetickou hodnotou těchto potravin počítat a případně poté omezit například přílohu v dalším jídle. Ještě lepší je po jídle vyrazit na procházku.

Hlavně přejídání je skutečnou příčinou nadváhy ne malý zákusek. Vyhýbejte se však takovým „zákuskům“, které mají vysoký obsah energie a tuku, jako jsou bramborové chipsy, dorty, čokoládové tyčinky atd.

Když se o víkendu za celotýdenní snahu odměníte kouskem čokolády nebo dortu, není to problém, je to motivace k dalšímu snažení, odměna. Nesmíte se však takto „odměňovat“ příliš často nebo příliš velkým množstvím sladkostí a tučných pochoutek.

Budete mít zájem:  Ať konopí hradí pojišťovny, navrhuje ministerstvo zdravotnictví

8. Nadbytek energie spálím později

„Co sním dneska navíc, zítra odbourám při cvičení,“ říkáme si často. Chyba! Přejídání je třeba předcházet a ne ho „řešit“ cvičením, které následuje. Má to být právě naopak. Chceme-li zhubnout, musíme odpovídajícím způsobem jíst i cvičit. Nelze být aktivní až podle toho, kolik toho vlastně sníte.

9. V čerstvém ovoci a zelenině je více živin než ve zmražených nebo konzervovaných výrobcích

Jsou-li ovoce nebo zelenina zmraženy nebo konzervovány za čerstva ihned po sklizni, kdy jsou plné vitaminů, neměl by se tím jejich obsah výrazně snížit.

Stává se naopak, že čerstvé ovoce a zelenina „trpí“ již při skladování a dopravě do supermarketu, což je důležité hlavně v zimním období, kdy čerstvá zelenina u nás zpravidla nezraje.

To má za následek často vyšší ztráty živin než při zmrazování nebo konzervaci.

Nejčastější mýty a omyly ve výživě„U.S. Department of Agriculture“ licencováno podle CCBY2.0.

10. Ryby jsou vždycky energeticky chudší než červené maso či drůbež

To je velmi nepřesné tvrzení. Existují velmi tučné druhy ryb jako úhoř nebo losos, které si v ničem nezadají s obsahem tuku v zadním hovězím mase nebo kuřecím stehně s kůží. Rybí tuk je však zdraví prospěšnější, protože v těle plní užitečné fyziologické funkce, např. reguluje obsah krevního cholesterolu.

Tak to bylo pár omylů a mýtu o zdravé stravě.

Nejčastější mýty a omyly ve výživě„Nuts!“ od „Steve Parker“ licencováno podle CCBY2.0.

Zdroje:
Ivan Mach. Nejčastější mýty a omyly ve výživě
MUDr. Jitka Housová, Ph.D.. Mýty a realita 

Nejčastější mýty a omyly ve výživě

Někdy jsme na sebe nebo členy naší rodiny příliš přísní, pokud jde o výživu, jindy zase nepřiměřeně benevolentní.

Nejčastější mýty a omyly ve výživě
Autor: Isifa.cz

Přinášíme vám první desítku nejčastějších omylů a mýtů, které mohou být příčinou nevyváženosti naší stravy. Za týden na serveru Vitalia.cz najdete pokračování, navíc doplněné malým testem se soutěží, v němž si budete moci vyzkoušet, zda a jaké chyby ve stravování děláte.

Nedopouštíte se tedy zbytečných omylů? Jaké jsou časté bludy a mýty podle zkušeností výživového poradce:

1. Všechny tučné potraviny musím vyloučit ze svého jídelníčku

Neexistují potraviny, které by byly špatné jen proto, že jsou tučné, nebo „dobré“ potraviny, jelikož jsou bez tuku. Záleží pouze na tom, v jakém množství je konzumujeme. Tučnějším potravinám (ořechy, avokádo, červená masa, sýry apod.

) se nevyhýbejte zcela, ale jezte jich tím míň, čím vyšší množství tuku obsahují. Nevynechávejte je z jídelníčku úplně, protože i tuky jsou nezbytnou živinou, díky níž se hormony a některé vitamíny stávají účinnými.

I díky potravinám s tukem je náš jídelníček pestrý a chuťově zajímavý.

2. Mléko s 2 % tuku je nízkotučné

Za nízkotučné potraviny se považují takové, které v jedné porci obsahují méně než 3 g tuku. Sklenice s 200 ml 2% mléka obsahuje 4 g tuku a 103 kcal energie.

Z tohoto hlediska se tedy nejedná o nízkotučné mléko, ale v nejlepším případě o mléko se sníženým obsahem tuku (jedna porce, tj. 200 ml, plnotučného mléka obsahuje 7,6 % tuku a 134 kcal energie).

Pokud chcete skutečně odtučněné mléko, vybírejte si takové, které obsahuje jen 1 % tuku (např. čerstvé odtučněné mléko obsahující 1 % tuku a 69,4 kcal ve 200 ml).

Obecně platí, že stejně velká porce čistého margarínu a másla obsahuje stejné množství energie.

Rozdíl je pouze v tom, že margarín se vyrábí ztužováním rostlinného oleje, který je bez cholesterolu a neobsahuje tolik nasycených mastných kyselin jako máslo.

V poslední době se však výrobci margarínů snaží upravovat jejich konzistenci a chuť zašleháváním smetany, mléčných a máselných aromat, aby se margaríny chuťově více podobaly máslu a byly o něco méně tučné (viz tabulka):

Přehled tuků podle energetické hodnoty

název tuku obsah tuku v % obsah energie v kJ/100 g
Planta 100 3780
máslo 100 3750
Hera 80 3020
sádlo 75 3000
Rama 75 2870
Alfa plus 75 2800
Vegetol 75 2773
Perla v kostce 70 2630
Flora 70 2630
Perla v kelímku 40 1510
Pomazánkové „máslo“ 35 1480

4. Balené potraviny na etiketě označené jako netučné nebo se sníženým obsahem tuku mají vždycky menší energetický obsah než jiné potraviny

U některých potravin se výrobci skutečně snaží odstranit část tukového obsahu. Tím se zhorší chuťové vlastnosti výrobku natolik, že je třeba do výrobků přidat obvykle cukr, resp. škrob.

Tak se stává, že výrobek je sice netučný, ale jeho energetický obsah v kcal nebo kJ se odstraněním tuku příliš nezmění, jak si přečteme na etiketě. Typickým příkladem jsou známé americké netučné muffiny, které jsou však velmi sladké.

Cukr se také přidává do některých nízkotučných ovocných tvarohů a jogurtů. Proto se rozhodujte vždy podle etikety výrobku a naučte se ji číst!

5. V čerstvém ovoci a zelenině je více živin než ve zmražených nebo konzervovaných výrobcích

Jsou-li ovoce nebo zelenina zmraženy nebo konzervovány za čerstva ihned po sklizni, kdy jsou plné vitaminů, neměl by se tím jejich obsah výrazně snížit. Stává se naopak, že čerstvé ovoce a zelenina „trpí“ již při skladování a dopravě do supermarketu. To má za následek často vyšší ztráty živin než při zmrazování nebo konzervaci.

6. Ryby jsou vždycky energeticky chudší než červené maso či drůbež

To je velmi nepřesné tvrzení. Existují velmi tučné druhy ryb jako úhoř, halibut nebo losos, které si v ničem nezadají s obsahem tuku v zadním hovězím mase nebo kuřecím stehně s kůží. Rybí tuk je však ušlechtilý, protože v těle plní užitečné fyziologické funkce, např. reguluje obsah krevního cholesterolu.

7. Lepší je stahovat kůži z drůbeže ještě před pečením než po něm

Platí to právě naopak. Ponecháme-li kůži na mase a pečeme-li je s kůží, maso zůstává šťavnatější a chutnější. Po upečení můžeme kůži bez problémů odstranit a s ní i přebytečný tuk.

8. Zákusky po jídle vedou vždycky k nadváze

Nejčastější mýty a omyly ve výživě
Autor: SXC

Nadváha je důsledkem trvalejšího přebytku dodávané energie nad množstvím energie, kterou vydáváme. Chcete-li si váhu udržet, musíte se snažit, aby se přijatá a vydávaná energie vyrovnaly. Jestliže zákusky, svačiny a přesnídávky doplňujete do denního menu proto, abyste rozdělili denní příjem energie na větší množství dávek, pak děláte dobře. Zákusky mezi jídly pomáhají zahnat pocit hladu během dlouhých přestávek mezi jídly, který nás obvykle nutí k přejídání. Přejídání je potom skutečnou příčinou nadváhy. Vyhýbejme se však takovým „zákuskům“, které mají vysoký obsah energie a tuku, jako jsou bramborové chipsy, dorty, energetické čokoládové tyčinky atd. Podívejte se na rozdíl mezi výživovými hodnotami jednoho malého „nevinného“ balení se dvěma plněnými hořickými trubičkami a jedné müsli tyčinky:

název výrobku bílkoviny g/100 g tuky g/100 g cukry g/100 g energie kJ/100 g
hořické trubičky 9,2 36,2 47,6 2380
Müsli tyčinka 6,7 8,3 61 1441

9. Když držím dietu, nesmím jíst žádná vajíčka

Vejce jsou bohatým zdrojem kvalitních a přitom levných bílkovin. Přitom nejsou tak tučná (5 g tuků, z toho 1,6 g nasycených) a energetická (75 kcal). Vadí nám v nich však cholesterol (215 mg/ks). Zdraví jedinci mohou tedy bez obav sníst 3–4 žloutky týdně. Avšak lidé, kteří trpí srdečně-cévními chorobami, by měli příjem vajec vždy konzultovat s lékařem.

10. Nadbytek energie spálím později

„Co sním dneska navíc, zítra odbourám při cvičení,“ říkáme si často. Chyba! Přejídání je třeba předcházet, a ne je „řešit“ cvičením, které následuje. Má to být právě naopak. Chceme-li zhubnout, musíme odpovídajícím způsobem jíst i cvičit. Nelze být aktivní až podle toho, kolik toho vlastně spořádáme. Nehledě na to, že čím více jsme syti, tím jsme línější.

Vezměme si třeba takovou bagetu, která obsahuje asi 250 kcal energie. Sníme-li ji celou a pak se jdeme na půl hodiny proběhnout do parku, spálíme tam nejvýše 100–150 kcal. Takhle asi příliš nezhubneme. Výdej a příjem energie totiž není v souladu, převažuje její příjem.

Poznali jste v některém z uvedených omylů sami sebe? Jaké jsou vaše zkušenosti?

Nejčastější omyly a mýty ve výživě aneb co zaznělo na semináři pro zdraví

Jak je to s tím cholesterolem? Jsou všechny nasycené tuky nežádoucí? Co dnes znamená pojem pestrá strava a jaké je složení běžně dostupných potravin? O tom všem byla řeč při přednášce Ing. Ivana Macha, CSc., prezidenta Aliance výživových poradců ČR. Ta byla součástí říjnového VITAR semináře pro zdraví, který se uskutečnil na Masarykově univerzitě v Brně.

Kdo chce správně a zdravě jíst a žít, měl by se zajímat, jak to v našem těle funguje a jakou nabídku potravin v dnešním světě dostáváme.

Budete mít zájem:  Nedomykavost Aortální Chlopně Příznaky?

Tak aby mohl zdravým rozumem posoudit, zda danou potravinu do svého jídelníčku zařadí či nikoli. Za primární prevenci, tedy péči o své zdraví, jsme zodpovědní sami sobě, proto je důležité rozumět základním principům.

Zároveň je ale třeba brát s rezervou obecná výživová doporučení, která mnohdy stojí za zjednodušujícími mýty.

Tak by se daly ve zkratce shrnout hlavní závěry přednášky, která zazněla na úvod semináře pro zdraví a ve které byla řeč mimo jiné o těchto tématech:

1) Stravování se mění a my s ním

Důležité je si uvědomit, že v posledních desetiletích došlo k zásadním změnám ve stravování:

Základní potraviny změnily své složení

Nejčastější mýty a omyly ve výživě

Je to dané potravinářským průmyslem a řadou ingrediencí, které dříve potraviny neobsahovaly. Jejich výroba je nyní levnější a efektivnější, pro naše zdraví a výživu už ale v drtivé většině případů nikoli. Chybí důležité živiny, jiných látek je naopak nadbytek.

I to může způsobovat různé potravinové intolerance. Je rozdíl v mase skotu, který byl krmený trávou a senem, a tím krmeným výhradně sójou. I způsob krmení, pěstování, ale také sklizně, porážky a dopravy hraje zásadní roli v kvalitě toho, co skutečně jíme.

Trápí nás civilizační choroby

Jak název vypovídá, odvíjí se od způsobu života dnešní civilizace. Ten je mnohdy s menším množstvím pohybu, ve větším stresu a s nedostatkem času na kvalitní jídlo. Člověk volí rychlou možnost nasycení, kterou nabízí potravinářský průmysl, na úkor kvality. To vše dohromady pak stojí za našimi problémy.

Pestrá strava není pestrá

Pestrost není o tom, že si z každého regálu vybereme jeden výrobek, který mnohdy obsahuje stejné složky, kterých máme ve finále v jídelníčku nadbytek. Původní pestrost představovala především optimální zastoupení základních živin (sacharidy, tuky, bílkoviny, vitaminy, minerální látky a vodu) v určité kvalitě.

Pokud jsou však využity ve špatných recepturách, do kterých se přidává cukr, sůl a další látky, jejichž přítomnost mnohdy ani nevnímáme, vytrácí se původní pestrost. Ztrácíme tím například pojem o tom, co je vlastně přirozená chuť a co všechno do sebe dostáváme. Jedinou potravinou jsme dnes schopní naplnit celodenní příjem dané živiny…

2) Výživové mýty

Existují určité obecné „pravdy“, kterých se mnoho lidí drží, i když moderní poznatky říkají něco jiného:

Cholesterol je špatný

Všichni už někdy slyšeli, že je třeba se vyhýbat potravinám s vysokým cholesterolem, protože ten může ucpat cévy. Je třeba si ale uvědomit, že ani tuky nejsou jen špatné a cholesterol je pro nás nezbytný. Existuje navíc tzv. „hodný“ (HDL) a „zlý“ (LDL) cholesterol a potraviny s jeho obsahem mohou být nositeli dalších důležitých živin.

Máslo a sádlo nejsou zdravé

Nejčastější mýty a omyly ve výživě

Jasně, nic se nemá přehánět. Ale vyřadit z jídelníčku máslo a sádlo kvůli vysokému obsahu nasycených mastných kyselin?

Ukazuje se, že mnohem větší vliv na případný rozvoj kardiovaskulárních nemocí může mít životní styl, celkový příjem energie a další faktory. Například sádlo může mít (v závislosti na krmivu vepřů) vysoký obsah potřebných omega 3 nenasycených mastných kyselin.

Známe výživové údaje = známe vše

Na každé potravině najdete tabulku výživových údajů. Ne vždy ale prozradí vše, co bychom potřebovali vědět. Nevíme nic o tom, jakým způsobem probíhala výroba, jak vypadal chov či pěstování, za jakých podmínek a v jakém stádiu došlo ke sklizni či porážce ani jak dlouho a daleko k nám daná potravina cestovala.

Nevíme ani, zda byla ošetřena nějakými speciálními látkami, byly použity urychlovače růstu, pesticidy a podobně. Výživové údaje nám tedy o kvalitě potraviny neřeknou zdaleka vše.

„Prasení“ jednou týdně nevadí

Kdo se celý týden drží a na konci si řekne, že jeden den se může „rozšoupnout“, zadělává si na problémy.

Tělo se totiž s náporem, na který není zvyklé, vypořádává hodně dlouho a podobným přístupem bude trpět.

Ideální je tedy jíst tak, aby nás podobné chutě nepřepadávaly, netrpět nedostatkem energetického příjmu ani jednotlivých živin a držet se toho, co nám dlouhodobě vyhovuje.

Nejčastější mýty a omyly ve výživě

Co je psáno, to je dáno ……. Tak to už opravdu dávno není pravda. Díky svobodnému projevu si může každý psát, co ho napadne. Bohužel, hubnutí je fenomén, a tak právě na toto téma se můžeme dostat do informační pasti, která slibuje zázraky na počkání.

Na míry 90 – 60 – 90 …… stačí měsíční užívání zázračné pilulky a máme to!!! ………… I když je třetí tisíciletí, nic takového se opravdu nestane. V malé míře může zafungovat placebo efekt, protože když už jsme investovali nemalý peníz do zázraku, MUSÍ nám přece pomoct. ………..

„Vůle tvá tě uzdraví“, staré rčení, které opravdu FUNGUJE.

Pokud přijde do mé poradny klient se slovy …… „jdu to zkusit, ale stejně se mi to nepodaří“ ….. nemýlí se . Všechno je to „v hlavě“, co chcete, to opravdu dokážete, jen je nutné odhodlání, trpělivost a vůle.

zásada číslo jedna je, že nikdy nesmíte trpět při dietě hlady! Naše tělo si pak začne automaticky vytvářet tukové zásoby. Co ztratíme, je především svalová hmota.

Nejčastější mýty a omyly ve výživě

Tím se později dostáváme do užší smyčky „hlídání si každého kilojoulu“. Jak jsme psali v sekci „Hubneme (nejen) s cukrovkou“, všechno musí mít nějaký řád a mít ty správné informace je základní předpoklad úspěchu.

Mýtů a omylů ve výživě je v současné době snad více než pravdivých informací. Pojďme se podívat na některé z nich.

Když nebudu jíst od 17.00 hodin, tak zhubnu ….. Pokud jdete spát ve 20.00, souhlasím. Ovšem za předpokladu, že máte za sebou předchozí 4 porce vyváženého jídla v průběhu dne a váš energetický výdej je malinko vyšší než příjem .

Budu jíst jen bílkoviny, veškeré cukry ze stravy vynechám …… velice nebezpečný způsob redukce váhy. Veliká zátěž organismu pro odbourávání dusíku z těla, odnesou to naše ledviny ​.

Zásadně smažím na kvalitním extra panenském olivovém oleji ….

Velice častý omyl!!! Vzpomínáte si na povídání o tucích? Čím kvalitnější olej, tím méně tepelně stálý (fiflenka, vzpomínáte?) .

Pokud tedy smažím, zvolím tuky s nasycenými mastnými kyselinami (sádlo, palmový tuk) nebo oleje ke smažení určené. Tato informace by měla být uvedená na etiketě výrobku.

Hnědý cukr má méně kalorií ….. omyl …. Hnědý cukr není „čištěný“, proto obsahuje více enzymů a minerálních látek, ale energetická hodnota je stejná jako u cukru bílého.

Křepelčí vejce neobsahují cholesterol ….. omyl ….. křepelčí vejce cholesterol samozřejmě obsahují . Ale jeho množství je mnohem menší než u vajec slepičích, protože křepelčí vejce váží cca 15 gramů .

Kvalitnější vejce jsou s hnědou skořápkou …. omyl ….. barva skořápky závisí na barvě a plemenu nosnice . Mylné by bylo se domnívat, že čím tmavší skořápka, tím tmavší žloutek .

Ukládání vajec do dvířek lednice není správné ….. pravda ….. myslím, že tohle jsme už v nějaké sekci probírali. Ano, je vhodnější uchovávat vejce na tepelně stálejším místě v lednici (vzadu v horní polici) a špičkou dolů, abychom nechali vzduchovou bublinu nahoře .

Dělená strava je nejlepší pro redukci váhy …. Ne, ne, to není dělenou stravou . Je to pouze vynikající způsob, jak nad stravou konečně začít přemýšlet a jíst pravidelně po třech hodinách .

Mléko zahleňuje a odvápňuje kosti ….. také mylná informace …. Mléko je vynikající zdroj vápníku a ve fázi růstu je nepostradatelný.

Pravdou je, že s přibývajícími roky se snižuje i produkce enzymu laktáza, bez které naše tělo nedokáže mléko dokonale strávit, a tak mohou přijít nepříjemné pocity nadýmání.

Ovšem intolerance laktózy nebo alergie na mléčnou bílkovinu se opravdu mohou projevit zvýšenou sekrecí hlenu v horních cestách dýchacích. Zdravému člověku ale zahlenění konzumace mléka nezpůsobí.

Když užívám antibiotika, nesmím mléko ….. ano, nejen mléko ….. některá antibiotika opravdu „nesnesou“ mléko, některá zase citrusy. Proto je nutné dbát doporučení lékaře a lékárníka. Vždy by nás měli informovat, jakým potravinám bychom se měli při užívání (nejen antibiotik) vyhnout .

Je nutné sníst 2 teplá jídla denně ….. o teplotě to není ….. teplé jídlo bude mít jistě vyšší glykemický index než studené. Možná nás i zahřeje v chladných dnech. Zásadní ale není teplota potravy, nýbrž její skladba. Veškeré nutné živiny by měly být zastoupeny v jednotlivých porcích spravedlivě.

Kdo ví, co další roky přinesou za mýty a omyly z řad dnešních, pevných názorů. Slyšela jsem přednášku MUDr. Hany Kahleové, Ph.D. z Centra diabetologie IKEM a dle posledních výzkumů v roce 2013 prý zjistili, že větší redukce váhy a celková kompenzace diabetu byla prokázána u pacientů, kteří konzumovali pouze 2 jídla denně. ……. Tak uvidíme, co nám další výzkum ukáže .

Budete mít zájem:  Příznaky Těhotenství Před Vynecháním Menstruace?

ZÁVĚREM

Pokud by vám někdo řekl, že po spolknutí desetikoruny vám přibude na účtu v bance 100 tisíc, věřili byste mu? …… A tak zkusme zapojit opět selský rozum a nenechat se napálit nějakou zaručenou dietkou nebo tabletkou, která slibuje „za desetikorunu sto tisíc“ .

…… „Je velice rychlá a uspěchaná doba, všiml sis, Bohušu? …… myslím, že přestáváme mít čas na prosté chápání. Měli bychom se zastavit, co myslíš?“

Mýty a omyly ve výživě

Často se dnes ve výživě objevují témata a doporučení, která se v průběhu doby stala jakýmisi dogmaty, a to ať už jsou opodstatněná nebo často až nesmyslná. Některé z nich byly jako mýty už zbořeny, jinými se lidé bohužel řídí dodnes. Jaké mýty a omyly v oblasti výživy tedy stále nejčastěji kolují?

  • k
  • Po páté se už nejí.
  • k

… ale klidně ano. Nebojte se najíst i po páté hodině, pokud tedy už v osm neusínáte. Vzhledem k tomu, že větší část populace je spíše sovou, tedy nočním ptákem, poslední jídlo kolem páté je mýtem, kterým bychom se řídit neměli.

Ve skutečnosti bychom měli plánovat poslední jídlo dne podle doby, kdy se chystáme jít spát. Optimální dobou jsou tak 3–4 hodiny před spánkem, přičemž pro některé je vhodné zařadit i druhou večeř.

Tělu poskytneme vyváženou večeří ve správnou dobu dostatek času na strávení jídla, ale zároveň i živiny zajišťující kvalitnější spánek a regeneraci.

k
Ovoce jen dopoledne.

k
Pro některé může být překvapením, že ovoce je vhodnou variantou odpolední svačiny a třeba i druhé večeře v situacích, kdy je člověk aktivní dlouho do noci. Je to trocha dobře využitelné energie, která nijak zvlášť nezatíží trávicí trakt. Vzhledem k obsahu jednoduchých cukrů je ale důležité hledět na jeho konzumované množství a ovoce nejíst neřízeně, kdykoliv se nám zamane.

k
Káva odvodňuje a neměli by jí pít ti s vysokým krevním tlakem.

k
I zde už víme, že obě tato tvrzení nejsou zcela tak pravdivá. Pravidelná konzumace kvalitní kávy nepřináší nijak dramatická rizika, jak se tradovalo.

Naopak, kvalitní zrnková káva připravená správným způsobem, kdy výsledkem je espresso o velikosti cca 30 ml, může být naopak pro organismus přínosným nápojem. Nepatrné odvodnění díky kofeinu sice způsobí, ale náš organismus si i z kávy dokáže určité množství vody vzít.

Se zvyšujícím se počtem zkonzumované kávy během dne se ale u velké části populace snižuje příjem ostatních tekutin, což je pak hlavním důvodem nesprávného pitného režimu ve spojení s kávou.

k
Margaríny jsou umělé a pro zdraví nevhodné.

k
Současná realita je už dávno jinde. Základem roztíratelných rostlinných tuků a olejů jsou přírodní suroviny. Výroba je mechanický proces, kdy se rostlinné tuky s nižší konzistencí míchají s tuky s vyšší konzistencí.

Nejsou to tuky ztužené a podíl trans mastných kyselin je takřka nulový. Výsledky z praxe hovoří i o tom, že když se v polovině 90.

let snížila spotřeba živočišných tuků, a naopak se zvýšila konzumace rostlinných olejů, došlo k poklesu úmrtnosti na kardiovaskulární choroby – náhoda?

8 omylů a mýtů o zdravém stravování

Příčinou nevyváženosti stravy jsou ve většině případů mýty, kterým bezhlavě věříme. Nedopouštějte se zbytečných chyb. Víme, kde je pravda.

Tuky jsou nezbytnou živinou, která do jídelníčku patří. Proto se jim nesmíme vyhýbat. Díky nim se například některé hormony a vitamíny stávají účinnými.

Přeci jen ale existuje jedno pravidlo, že čím tučnější potraviny jsou, tím méně jich při zdravém stravování jíme. Avokádo, ořechy, červená masa, sýry aj. tedy můžete zařadit do svého jídelníčku.

Je potřeba jen hlídat jejich množství.  

2. „Tmavé pečivo je celozrnné a méně kalorické!“

Je nám líto, ale tmavé pečivo nemusí být a většinou ani není celozrnné. Zpravidla je vyrobeno z klasické bílé mouky, barvené nejčastěji karamelem.

Celozrnné pečivo musí obsahovat více než 6 % vlákniny a není méně kalorické než bílé. Díky vláknině má ale tu výhodu, že jsme po něm více sytí a máme hlad až za delší dobu než po bílém pečivu.

Při hubnutí je tedy potřeba hlídat si i množství celozrnného pečiva. 

Světlé pečivo většinou není více kalorické, než tmavé.

3. „Zhubnu jedině, když nebudu jíst!“

To je jeden z největších omylů při zdravém stravování. Tělo pro své fungování potřebuje nepřetržitý přísun energie. Jakmile ale zjistí, že se mu energie nedostává, začíná si tvořit zásoby „na horší časy“.

Pokud tedy po skončení hladovky začneme jíst stejným způsobem jako před ní, váha, kterou jsme při hladovění shodily, se nám rychle vrátí a dokonce velice často i naroste.

Tělo si totiž energii raději ukládá do zásob, kdyby nás zase někdy napadlo hladovět.  

4. „Ve zmraženém ovoci nejsou vitamíny!“

Pokud jsou ovoce a zelenina zmraženy nebo zakonzervovány hned po sklizni, neměl by se obsah jejich vitamínů a živin výrazně snížit. Vitamínová složka ovoce a zeleniny naopak výrazně klesá při jejím skladování a dopravě do obchodů.  V zimě je tedy „zdravější“ sáhnout pro ovoce a zeleninu do mrazáku, než do přepravky.  

5. „Sladké? To nesmím!“

Nadváha vzniká trvalým nadbytkem dodávané energie nad množstvím energie vydané. Pro udržení váhy je tedy potřeba, aby se energie vyrovnaly.  To ale neznamená, že bychom si nemohli dopřát zmrzlinu nebo kousek čokolády (kousek, ne tabulku). Je jen potřeba, abychom i s touto přijatou energií potravin počítali a u některého z dalších jídel ji zase ubrali.

Jednou za čas si můžete dát i dortík, jen to nepřehánějte s množstvím.

6. „Nesmím jíst po setmění!“

Z lékařského hlediska je více méně jedno, jestli budeme večeřet v pět nebo v osm. Jde pouze o to, co do sebe večer u televize ještě nasoukáme. Důležitá je tedy energetická hodnota večerního jídla

7. „Alkohol spaluje tuky, jdu na panáka!“

Bohužel, je to přesně naopak. Alkohol je energeticky velmi vydatný. Tuky nespaluje, ale pomáhá s jejich ukládáním. Vzpomeňte si na souseda, s jakým pupkem se valí z hospody domů. Zároveň alkohol zvyšuje chuť na slaná a mastná jídla. 

8. „Dneska si dám dort. Zítra ho vyběhám!“

Přejídání je potřeba předcházeta ne ho řešit sportem, který následuje až někdy po tom, co se pořádně nacpeme. Obraťme to. Za pořádnou dřinu v posilovně se odměňme čtverečkem čokolády nebo bonbónem. Sladké nám pak bude sloužit jako odměna a motivace k dalším výkonům. Sport naopak nebude sloužit jako trest za přecpání a budeme z něho mít i radost.

A kde všechny informace najdeme? V knihách o zdravém stravování. Základní příručkou (skoro až biblí) zdravého stravování se stala kniha Jídlo jako životní styl šéfredaktorky časopisu Dieta Petry Lamschové a specialisty na výživu Petra Havlíčka.

Zdravá výživa — 2., přepracované vydání

Moderní informace o zdravé výživě a redukčních dietách. Publikace je určena široké čtenářské veřejnosti a přináší nejnovější informace o různých potravinách a jejich kalorických hodnotách, o nových trendech ve zdravé výživě a o různých … (celý popis)

80% 4 hodnocení
0 recenzí
počet hodnocení
80%   celkové hodnocení
4 hodnocení + 0 recenzí

Moderní informace o zdravé výživě a redukčních dietách.
Publikace je určena široké čtenářské veřejnosti a přináší nejnovější informace o různých potravinách a jejich kalorických hodnotách, o nových trendech ve zdravé výživě a o různých dietách. Jednotlivé kapitoly přehledně, jasně a s ohledem na naše prostředí i stravovací zvyklosti vysvětlují základní principy racionální výživy a vyvracejí nejčastější mýty a omyly. Zvláštní pozornost je v knize věnována redukčním dietám a dietám na udržení tělesné hmotnosti a vlivu výživy na riziko vzniku civilizačních nemocí. Kniha je doplněna odpověďmi na nejčastější laické dotazy, tabulkami nutričních hodnot, informacemi o výživových doplňcích a kontakty na odborná pracoviště.

S návody a „zaručenýmii“ tipy, jak zdravě jíst, a díky tomu zůstat štíhlí a fit, se setkáváme na každém kroku.

Jak ale najít skutečně zdraví prospěšný přístup k výživě a k péči o svou fyzickou kondici? Buďte realističtí a zachovejte si splnitelná očekávání! Tímto směrem vás povede publikace zkušené dietní lékařky.

Jednotlivé kapitoly přehledně, jasně, a především s ohledem na naše prostředí vysvětlují základní principy racionální výživy a vyvracejí nejčastější mýty a omyly.

Zvláštní prostor je věnován dosažení a udržení přiměřené tělesné hmotnosti a vlivu výživy na riziko vzniku civilizačních nemocí. Vyčerpávající tabulky nutričních hodnot a profesionální odpovědi na nejčastější laické dotazy vám pomohou převést zdravý způsob stravování do vašeho každodenního života.Knihu recenzovala prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.

Zdravá výživa Kunová Václava

Cena: 183 Kč

Potravinové zdroje, výživa a zdravie ľudí 1.-3. diel Chlebo Peter, Keresteš Ján , kolektiv

Cena: 1855 Kč

Zdravá mysl Bechtle Mike

Cena: 584 Kč

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector