Nedávejte do lednice rajčata, meloun ani citrony

Lednice je nezbytným, avšak ne zcela univerzálním uchovatelem potravin. Kterým chladné prostředí škodí a proč?

1. Rajčata

Rajčata spousta z nás jistě do lednice ukládá, avšak málokdo ví, že příliš nízká teplota mění jejich strukturu, a po delší době dokonce i chuť.

2. Meloun

V teplém počasí načatý meloun bez chlazení dlouho nevydrží. Než ho ale dávat do lednice, je lepší ho sníst. V chladu totiž toto ovoce přichází o velmi cenné látky – antioxidanty.

3. Brambory

Brambory vlivem přílišné chladu hrubnou a jejich chuť se stává nepříjemně nasládlou.

4. Cibule

Cibule může v lednici zplesnivět. V lepším případě změkne a rozbředne.

Proč nedávat chléb do lednice, a přesto to děláme?

5. Káva

Dávat do lednice kávu by snad nikoho nenapadlo, ale pro jistotu – nezkoušejte to. Kávová zrna by přišla o svou chuť a navíc by absorbovala pachy z ostatních potravin.

6. Česnek

Česnek ve velkém chladu nejen měkne, ale může také vyklíčit.

7. Tvrdý alkohol

Tvrdý alkohol by se měl zásadně uchovávat při pokojové teplotě.

Jak uspořádat potraviny v ledničce a předejít plýtvání

8. Med

Rovněž med do lednice nedávejte. Zkrystalizoval by a zbytečně rychle zhoustnul.

9. HOT omáčky

Aby HOT omáčky zůstaly opravdu pálivé, místo do ledničky je schovejte do kredence.

10. Chleba

Pokud dáte do lednice chleba, jeho trvanlivost neprodloužíte, ba naopak – přílišným chladem se vysuší a ztvrdne.

Jak správně skladovat potraviny. Předcházejte zažívacím potížím

11. Bazalka

Poslední potravinou, která do lednice nepatří, je bazalka. Ta v příliš nízkých teplotách vadne a stejně jako káva absorbuje pachy dalších potravin.

  • Nedávejte do lednice rajčata, meloun ani citrony
  • Nedávejte do lednice rajčata, meloun ani citrony
  • Nedávejte do lednice rajčata, meloun ani citrony
  • Nedávejte do lednice rajčata, meloun ani citrony
  • Nedávejte do lednice rajčata, meloun ani citrony
  • Nedávejte do lednice rajčata, meloun ani citrony
  • Nedávejte do lednice rajčata, meloun ani citrony
  • Nedávejte do lednice rajčata, meloun ani citrony

Výzva č. 44: Mějte v lednici ty správné potraviny

V tomto blogu se nebudu věnovat skladbě potravin ve vaší lednici z hlediska nutričního, to má většina z vás určitě už pod palcem. Moc dobře víte, že by v lednici neměly chybět například kvalitní mléčné výrobky a také dostatek ovoce a zeleniny.

Ne každý ale ví, které druhy ovoce a zeleniny do lednice patří a které nikoli a jak některé potraviny skladovat, aby vám vydržely co nejdéle.

Proto se v tomto blogu zaměřím právě na to, které potraviny je vhodné dávat do lednice, kterým naopak nízká teplota nesvědčí a kterým sice chlad neuškodí, ale dáváme je do lednice zcela zbytečně.

O tom, že mouka je v lednici zbytečná, a že syrové maso neskladujeme při pokojové teplotě, jistě nikdo nepochybuje, a proto tyto potraviny na seznamu logicky nehledejte, věnovat se budu spíše potravinám, u kterých to tak jednoznačné není.

Ovoce a zelenina

Každé ovoce i zelenina vyžaduje jinou teplotu, u některých druhů lednice zajistí delší trvanlivost, ale některému ovoci  chlad vyloženě uškodí. V ovoci, které je citlivé na chlad, dochází za nízkých teplot k různým procesům, které způsobí změny na vzhledu, chuti i konzistenci.

Co do lednice nepatří?

Exotické ovoce, například banány, avokádo, mango nebo citrusové plody nejsou přeci jen ve své domovině na nízké teploty příliš zvyklé, a proto je uchovávejte při pokojové teplotě.

Nedávejte do lednice rajčata, meloun ani citrony

Jiné je to u rozkrojených citrusů, ty dejte na talířek řezem dolů a umístěte do lednice, co nejdříve je spotřebujte. Pokud je nestíháte spotřebovat, můžete z nich také vymačkat šťávu, nalít ji do tvořítka na led a zamrazit.

Rajčata ztrácejí v lednici svou chuť a vůni a mají tendence moučnatět, proto je do lednice nedávejte. V lednici nemusíte skladovat ani okurky či papriky, pokud je včas spotřebujete.

Nedávejte do lednice rajčata, meloun ani citrony

Lednice rovněž nesvědčí bramborám, česneku a cibuli, těm najděte suché a tmavé místo.

Co do lednice patří?

Chladnější skladovací teploty vyžadují jahody, maliny, ostružiny, borůvky, rybíz, třešně, višně, hroznové víno nebo švestky. Pokud nemáte sklep nebo jinou chladnější místnost, tak v lednici uchovávejte i zralá jablka, hrušky, broskve a meruňky.

Nedávejte do lednice rajčata, meloun ani citrony

Chlad vyžaduje i listová a košťálová zelenina, ředkvičky a různé druhy klíčků. Mrkev a jiná kořenová zelenina mají rády chlad a vyšší vlhkost a v lednici je jim proto také dobře.

Do lednice patří i čerstvé bylinky, pro delší uchování je můžete zamrazit do ledových kostek.

Ovoce a zelenina mají své místo v lednici úplně dole ve speciálních zásuvkách, před uložením do lednice je vždy vyndejte ze sáčku či neprodyšných krabiček a fólií. Omývejte je až těsně před konzumací a ne před uložením do ledničky, rychleji by se vám potom zkazily. 

Houby

Čerstvé houby do lednice určitě patří, skladujte je v prodyšné nádobě maximálně ve dvou vrstvách. Před uložením do lednice je nemyjte, jinak by se mohly zapařit.

Vejce

Pro vejce je optimální teplota skladování 5 – 8 °C, při vyšších teplotách se rychleji kazí a musíte je opravdu rychle spotřebovat, proto je vhodné je raději skladovat v lednici, skladovat by se měla špičkou dolů.

Nedávejte do lednice rajčata, meloun ani citrony

Sýry

Sýry do lednice taktéž patří, což vás asi nepřekvapí. Neskladujte je ale v plastových obalech, ale raději ve speciálních krabičkách, pod poklopem nebo ve voskovaném papíru, tak vám tak snadno nezplesniví. Sýry v nálevu (např. mozzarella) skladujte ve svém původním nálevu.

Co je v lednici zbytečné?

Do lednice je určitě zbytečné dávat uzavřené plechovky, UHT mléko, zavařeniny nebo med. Jsou to trvanlivé potraviny, kterým pokojová teplota nevadí a zbytečně by vám v lednici zabíraly místo. Pokud ale máte konzervu, UHT mléko nebo zavařeninu otevřenou, skladujte je (co nejlépe uzavřené) v lednici a co nejdříve zkonzumujte.

Nedávejte do lednice rajčata, meloun ani citrony

Jak skladovat potraviny v mrazáku?

Mějte potraviny v pořádku i v mrazničce. Jejich řádným zabalením a odstraněním přebytečného vzduchu zabráníte vysušení potravin.

Balíčky si popište a označte i datem, po nějaké době vypadají přeci jen všechny dost podobně a ani mraznička nezajistí nekonečně dlouhou trvanlivost.

Zmrazené syrové maso lze skladovat po dobu minimálně 2 až 4 měsíců, ovoce a zelenina vám v mrazáku vydrží 8 až 12 měsíců.

Jak správně zamrazit a rozmrazit potraviny?

Pravidlo zní, zamrazujte co nejrychleji a rozmrazujte naopak pomalu.

Ideální rozmrazování je přes noc v lednici. Rozhodně není dobré rozmrazovat horkou vodou či nechávat potraviny na topení, u sporáku apod. Těmito způsoby se snižuje nejen senzorická hodnota rozmrazované potraviny, ale roste i riziko vzniku mikrobiální kontaminace. Pokud již něco jednou rozmrazíte, je nevhodné potravinu opět zamrazovat!

Mějte tedy pořádek v lednici i v mrazáku, a to nejen kvůli bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti potravin, ale také z důvodů senzorických. Na čerstvých a správně skladovaných potravinách si určitě i více pochutnáte!

Uskladnění ovoce a zeleniny: Ne vše patří do lednice

Nedávejte do lednice rajčata, meloun ani citrony

Pokud při návratu z obchodu veškeré ovoce a zeleninu ihned ukládáte do lednice, zbystřete. Existuje řada druhů potravin, kterým nízké teploty a vyšší vlhkost nesvědčí. Jejich trvanlivost se uskladněním v lednici neprodlouží, ale naopak zkrátí. Některé druhy pak mohou změnit i svou chuť a strukturu. Sepsali jsme pro vás základní pravidla skladování ovoce a zeleniny v domácnosti a zaměřili se na ty druhy, které do lednice nepatří.

Speciální přihrádka na ovoce a zeleninu

Chcete-li uskladnit některé druhy ovoce a zeleniny v lednici, měli byste je umístit na vyhrazené místo. Většina moderních chladniček je vybavena speciální přihrádkou určenou pro uskladňování ovoce a zeleniny.

Má jinou teplotu a vlhkost než jiné zóny v lednici, a tak zde tento typ potravin vydrží co možná nejdelší dobu. Obecně platí, že čím výše je police v chladničce posazená, tím nižší vlhkost v ní je.

Proto by se mělo ovoce a zelenina dávat spíše do nižších pater, kde je vyšší vlhkost, a tedy nižší pravděpodobnost vysušování.

V první řadě si pojďme říci, jaké druhy ovoce a zeleniny mají v lednici své místo. Jsou to především jablka, hrušky, jahody, maliny, borůvky, rybíz, jahody a jiné druhy lesních plodů.

Ze zeleniny do lednice patří salát, čínské zelí, ředkvičky a další druhy košťálové a listové zeleniny.

Zmíněným druhům potravin svědčí chladné a vlhké prostředí, proto se pro skladování v lednici hodí.

Nedávejte do lednice rajčata, meloun ani citrony

Poznáte, jaké druhy ovoce a zeleniny v lednici správně být nemají?

Co do lednice naopak nepatří

Ne každému druhu ovoce a zeleniny však vlhkost a chlad svědčí. Existuje tak řada druhů, které ze zvyku v lednici skladujeme, ale zbytečně jim zkracujeme životnost a kazíme jejich chuť. Mezi potraviny, které do lednice nepatří, řadíme například:

Brambory

Brambory se musí skladovat na suchém, chladném a tmavém místě, ale rozhodně ne v lednici. Vlivem nízkých teplot se totiž v bramborách škrob mění a cukr, a tak začnou sládnout.

Skladováním brambor v lednici dosáhnete stejného efektu, jako by vám zmrzly. V takových bramborách se pak navíc tvoří ve větší míře akrylamid, který je zdraví škodlivý.

Brambory patří do spíže.

Rajčata a papriky

Možná vás překvapí, že ani rajčata a papriky nepatří do lednice. Pokud byste nechali rajčata v kuchyni v ošatce, krásně by dozrála a uchovala si svou šťavnatost.

Jejich uskladněním do lednice se však proces zrání zastaví, struktura rajčat se změní, a nakonec budou moučná a nebudou mít žádnou chuť. Totéž platí v případě paprik.

Rajčata a papriky proto uchovávejte přímo na kuchyňské lince, kde vám vydrží čerstvé až do zpracování.

Nedávejte do lednice rajčata, meloun ani citrony

Rajčata ani olej do lednice nepatří

Cibule, česnek a šalotka

Pokud budete cibuloviny uchovávat v lednici, budete z nich těžko dostávat jejich slupku Po několika dnech v lednici navíc cibule, česnek i šalotky začnou měknout, přestanou mít typické štiplavé aroma, vlivem vyšší vlhkosti mohou začít i uhnívat. Cibuloviny potřebují proudění vzduchu, které je uchová čerstvé. Nejdéle vydrží v kuchyni na ošatce nebo ve spižírně.

Olej

Do lednice nepatří ani oleje. Slunečnicové, řepkové, olivové – zkrátka žádné. Jejich skladováním v lednici totiž proměníte průzračnou žlutou tekutinu na zakalenou tuhou hmotu. Olej v lednici okamžitě mění svou strukturu, zhoustne a je nepoužitelný až do opětovného oteplení. Olej proto skladujte v temnu a při pokojové teplotě.

Budete mít zájem:  Přírodní řešení zánětu močového měchýře – jak na to?

Banány, melouny a citrusy

Ani většině exotických druhů ovoce nedělá pobyt v lednici zrovna dobře. Do lednice proto správně nepatří banány, melouny, citrony, pomeranče ani grepy. Banány začnou při působení chladu rychle měknout a hnědnout. Pokud jste navíc zakoupili nezralé nazelenalé banány, v lednici rozhodně nedozrají. Potřebují teplo a světlo.

Strukturu dužiny může po nějaké době v lednici měnit i vodní meloun. Pokud si rádi pochutnáte na studeném melounu, dejte jej do lednice vychladit až těsně před konzumací, jinak jej skladujte mimo ni. Totéž platí v případě citrusů, které se v lednici mohou začít rychleji kazit.

Vyrostly v teplém prostředí, a tak na chlad nejsou zvyklé.

Pokud si osvojíte základní pravidla skladování ovoce a zeleniny v lednici, vydrží vám mnohem déle. Zatímco některým druhů studené teploty a vlhkost prospívá, pro jiné znamená rychlou zkázu. Vytvořte si v kuchyni dostatek skladovacích prostorů pro umístění těch druhů ovoce a zeleniny, které do chladničky nepatří. Budete je mít vždy po ruce a vydrží vám co nejdelší dobu.

Nenechte si ujít další oblíbené články:

publikováno: 17. 6. 2019

Rozbalit všechny příspěvky

URČITĚ TAKÉ ČTĚTE:

Nedopouštějte se chyb při skladování potravin. Tyto do lednice nikdy nedávejte

Ostatní 04. září 2018 | 11:22 — Šárka Vondráčková

Přijdete z obchodu a vyskládáte nákup. Něco dáte do lednice, něco do chlebníku či skříně. Možná ani netušíte, že tímto děláte velké množství chyb. Víte třeba, že rajčata do chladničky vůbec nepatří?

Další 4 fotografie v galerii

Řada lidí se při skladování potravin stále dopouští celé řady chyb / Shutterstock

Pokud potraviny špatně uskladníte, zhoršíte tím jejich kvalitu, a zvlášť v lednici. Je to často dáno i tím, že v panelácích chybí tzv.

chladná zóna, kde by měla být stálá teplota 0 – 10 stupňů Celsia. Ideální jsou proto sklepy nebo spíže, které jsou dobře větrané a chladné.

Vyšší vlhkost zajistí dlouhou životnost bramborám, cibuli či česneku. Co ale dělat v případě, že vám taková zóna chybí?

Ven z obalu

Významnou roli hraje obal, ve kterém jste si potraviny přinesli domů. Pečivo vyndejte z neprodyšného mikrotenového sáčku. Stejně tak i mouku, sůl, cukr a jiné sypké potraviny přesypte do skleněné nebo plastové dózy, která jde uzavřít. Co se týče aromatických potravin, tak ty uskladňujte daleko od sebe.

Mléko do dveří nepatří

Asi každý výrobce ledniček umísťuje přihrádky na mléko, vejce a máslo do dveří. Ale tam správně tyto věci vůbec nepatří. Vzhledem k častému otevírání dveří je totiž v tomto prostotu mnohem vyšší teplota, která může způsobit rychlé zkažení.

Chleba do utěrky

Chléb by měl být správně zabalený v utěrce a skladovaný při pokojové teplotě. Rohlíky, housky či toastový chléb potřebují chlad, jinak začnou plesnivět. Ale lednice mu zase odebírá přirozenou vlhkost. Proto je vhodné pečivo co nejrychleji sníst, jinak je vhodné jej zamrazit. K tomu využijte  hermeticky uzavíratelné sáčky, aby výrobky nenačichly ostatním jídlem.

Brambory začnou černat

Velký problém bývá s uskladněním brambor. Ty totiž do lednice rozhodně nepatří, jinak začnou černat a změní svou chuť. Jsou pak sladké. Nejlepší způsob skladování je v chladu a v temnu. Pokud jsou podchlazené, začnou zelenat a jejich slupka se brzy zkazí.

V teple zase začnou rychle klíčit a jak je známo, klíčky obsahují jedovatý solanin. Ideální pro jejich uskladnění jsou sklepy. Jestli jej nemáte, kupujte jen takové množství brambor, které stačíte rychle zkonzumovat. Na podzim a v zimě můžete využít balkon, ale je potřeba je udržet v teplotě od 4 do 6 stupňů Celsia.

K tomu využijte například polystyrén, kterým můžete vystlat bedýnku.

Rajčata ztratí chuť

Velmi častým nešvarem je skladování rajčat a salátových okurek v lednici. Vlivem nízké teploty mouční a ztrácí na své chuti. Pokud je necháte v ošatce při běžné pokojové teplotě, chuťově dozrají. Pak je můžete dát do lednice, protože by mohly začít plesnivět, ale skutečně jenom na pár dnů.

Pomeranče ztratí vitaminy

Ani ovoce, jako jsou pomeranče, mandarinky nebo citrony, do lednice nepatří. Musí zůstat v pokojové teplotě, aby se v něm rozvinuly vitaminy. V lednici ztrácí vitamin C.

Můžete si jej dát na chvíli do ledničky, chcete-li osvěžující svačinu, ale nesmí zde zůstat příliš dlouho. Podobně je to i s banány, ananasem, melounem a dalším tropickým ovocem. V chladničce rychleji změkne a začne plesnivět.

Pokud je všechno ovoce nestihnete zkonzumovat a máte strach, že vám zhnije, využijte sušení. Více o tom jak, jsme psali zde.

Pomazánky a džemy

Také kupujete dětem arašídové a čokoládové pomazánky? Pak se podívejte, zda obsahují sůl. Pokud ano, nemusíte je dávat do lednice. U džemů je to opačně. Vysoký obsah ovoce předurčuje potravinu k rychlé zkáze, s nimi tedy okamžitě po otevření do chladničky.

Zdroj

Nedávejte do lednice rajčata, meloun ani citronyNedávejte do lednice rajčata, meloun ani citrony

Dejte chaosu v lednici sbohem – skladujte potraviny správně a přehledně

Znáte to také. Přijdete domů z nákupu a potraviny jen tak bez rozmyšlení vyskládáte do ledničky. Dáte je prostě tam, kde je zrovna volné místo. Víte však, že každá potravina má na uskladnění jiné nároky a i teplota v ledničce se proto liší? Poradíme Vám, jak správně v ledničce potraviny ukládat a které potraviny do ledničky dávat nemusíte či tam vůbec nepatří.

I taková přehledná lednička vám pomůže ušetřit mnoho času, nervů, ale i peněz. Při správném skladování se vám potraviny nebudou kazit, budete je mít na očích a neprošvihnete tak jejich lhůtu trvanlivosti.  Sáhněte si sami do svědomí a přiznejte si, kolik prošlých potravin už jste vyhodili? A to jenom kvůli tomu, že jste je v ledničce prostě nenašli…

Jaký je tedy ten správný systém pro ukládání potravin do ledničky? Teplota uvnitř ledničky se na různých místech liší. I proto tedy záleží, kde jsou jednotlivé potraviny uloženy. Nejchladněji bývá v ledničce ve spodní části. Směrem vzhůru se teplota zvyšuje a to asi o jeden stupeň na patro.

Spodní patro na zeleninu a ovoce

Na co slouží spodní šuplíkové boxy? Jsou určeny na ovoce a zeleninu. Víte, které druhy do lednice nepatří? Jsou to například brambory, cibule, česnek, ale také nezralá rajčata, banány, melouny, citrony či ananas. Ovoce ani zeleninu před uskladněním neumýváme.

Spodní přihrádka na maso

Spodní přihrádka nad boxy má teplotu 2 – 4ºC a je ideální pro uskladnění syrového masa. Maso je nejlepší uchovávat v celofánu nebo v dobře uzavíratelných nádobách. Vydrží zde bez úhony maximálně 3 dny.

Střední část – uzeniny a mléčné výrobky

Střední část s teplotou 4-6°C slouží k uskladnění uzenin a mléčných výrobků. Skladovat zde můžeme tedy i otevřené paštiky, šunku, uzeniny, sýry, jogurty a mléko. Uzeniny je nejvhodnější vyskládat na talíř a přikrýt folií. Kvalitní sýry vydrží i několik týdnů, ale musíte je obden přebalovat do fólie.

 Nedávejte do lednice rajčata, meloun ani citrony

Nejvyšší patro – hotová jídla

Nejvyšší přihrádka, kde je teplota 7-8°C je ideální pro uskladnění hotových jídel Můžete si sem dát zbytky od oběda, ale také pudinky, dorty, zákusky nebo i chlebíčky. Jídlo je vhodné spotřebovat do dvou dnů. Do ledničky ukládáme vždy jídlo zcela vychladlé.

Dvířka ledničky – nápoje, vejce, plechovky

Dvířka lednice patří s teplotou cca 10ºC k těm nejteplejším. Spodní část je připravena k uskladnění a chlazení různých nápojů jako mléka, džusů, vína, piva či minerálky.

Nad nimi je přihrádka vhodná k uskladnění vajec – vždy špičkou dolů. Nejvyšší police pak například na otevřené marmelády nebo různé zavařeniny či plechovky, ale také na margarín a máslo.

Dvířka ledničky jsou ideální i k uskladnění načatých dresingů, tatarek, kečupů.

A jak pečovat o ledničku?

  • Ledničku nepřeplňujeme potravinami, které sem nepatří a potraviny umísťujeme rovnoměrně tak, aby mezi nimi proudil vzduch. Pokud jsou potraviny nalepené na stěně, plýtváme energií. Přeplněná lednička navíc málo chladí.
  • Odstraňujeme námrazu a ledničku pravidelně čistíme. Postačí nám octová voda. Vhodné jsou i pohlcovače pachů určené přímo pro ledničky.
  • Pravidelně kontrolujeme trvanlivost jednotlivých potravin, tak aby nedocházelo k plesnivění a šíření plísně na další potraviny.
  • Skvělými pomocníky k uložení jsou plastové krabičky. Prodlouží nám trvanlivost potraviny, ale i zabrání případnému pachu.

Co do lednice nepatří?

Víte, že nízká teplota může ovlivnit trvanlivost, chuť, ale i strukturu jednotlivých potravin? Do lednice tedy nepatří:

  • Zelenina – brambory, cibule, česnek, nezralá rajčata, batáty
  • Ovoce – banány, melouny, citrony, hrušky, jablka, ananas
  • Káva
  • Čokoláda
  • Neotevřený kečup, hořčice
  • Nenačatá marmeláda
  • Neotevřené plechovky a paštiky
  • Červené víno
  • Alkohol – nepotřebujeme-li ho zrovna vychladit
  • Chilli omáčka
  • Med
  • Pečivo
  • Čerstvé bylinky
  • Olivový olej

Dejte chaosu v ledničce sbohem a skladujte potraviny správně a přehledně.

Jak si uspořádat ledničku a správně skladovat potraviny

Hledal jsem tuhle cosi v ledničce. Otevřu dveře a vykouknul na mne naprostý zmatek. Ve dveřích mlíčka na kávu, v držáku na vajíčka majonéza, na talířcích zbytky bramborového salátu, ale to máslo jsem nemohl najít. A tak jsem začal hledat, jak si má člověk správně uspořádat ledničku.

Většina návodů mne zklamala. Protože si články zaplatili reklamní partneři, předpokládalo se, že máme doma ledničku přes dva metry vysokou, s dvoukřídlými dveřmi, a samozřejmě s mrazákem, za který by se nestyděl ani Zdeněk Pohlreich nebo Gordon Ramsay v práci.

Naše lednice je však normální. Má jen jedny dveře a v těch tři přihrádky. V hlavní části dole jsou dva šuplíky. Nad nimi pak také tři přihrádky, z toho jedna má držák na položenou láhev vína. A dole pod ledničkou malý mrazák se třemi šuplíky. Takže na tuhle variantu ledničky jsem nakonec hledal informace a zkompiloval si je právě pro tuto nízkotonážní verzi.

Budete mít zájem:  Opavská nemocnice nutně potřebuje krev

Vyznáte se ve své ledničce?

Další věcí, s níž jsem se u článků o uspořádání věcí v ledničce musel vypořádat, byla poněkud nesmyslná nabídka toho, co bych měl do ledničky cpát. Avokádo, meloun, liči, ananas a kdovíco ještě. S takovými návrhy mi jděte k šípku, nebo spíše na Havaj.

  • My do ledničky dáváme šunku nebo nějaký salám, vajíčka, mléko, máslo, sýry plátkové a někdy i mazací, jogurty, paštiku, zeleninu, marmelády, kečup, hořčici a podobně.

CO DO LEDNIČKY NEPATŘÍ

První věc, s níž jsem se musel k velkému svému překvapení popasovat, byla skutečnost, že mnohé věci do ledničky nepatří, nemají tam co dělat. Skutečně.

Asi je víceméně jasné, že do ledničky nepatří brambory, cibule a česnek – ty stačí mít ve spíži dole u země, případně na balkóně nebo na chodbě, pokud nemáte sklep. My sice sklep máme, ale jezdit v paneláku výtahem pořád dolů a nahoru kvůli bramborám mi přišlo poměrně otravné.

  • Do ledničky nepatří ani ovoce, které nesmí být vystaveno teplotě pod 10 °C, jinak ztrácí chuť. Jde např. o melouny, banány, ananas, ale také o citrony a rajčata. Tohle jsem vskutku nevěděl!

Ještě více mne překvapilo, že do ledničky nepatří ani hořčice, kečup, některé ještě neotevřené paštiky nebo plechovky s tuňákem. Ani sem nepatří plechovky s nakládanou zeleninou či fazole nebo hrášek v plechovce. Nepatří sem marmelády a džemy! Natož med. Dokonce ani čokoláda, která mrazem má tendenci hořknout.

Upozorňuji jakožto kávofil na další častý omyl – do ledničky nepatří ani káva. Káva totiž nesmí zvlhnout, nesmí nikde nabrat vlhkost. A co si myslíte, že se s kávou stane, když ji máte vedle dejme tomu nějaké zeleniny, nebo když ji vyndáte na teplý vzduch ven? Na kávu si raději pořiďte vakuovou sklenici, z níž se dá vypustit vzduch.

Ty brďo, říkal jsem si, to se mi pěkně ta lednička vyprázdnila, když jsem kečup, hořčici, tuňáka a fazole v plechovce a marmeládu přesunul do spíže, kde se na ně místa našlo dost. Jedna z rad ohledně ledniček říká: Nepřeplňujte lednici ani mrazák, protože kolem potravin má chladný vzduch cirkulovat.

SPODNÍ ŠUPLÍKY

Takže mám před sebou ledničku a úplně dole jsou dva šuplíky. Co do nich? Jde o boxy na zeleninu a ovoce. Protože mnohé ovoce a zelenina nemá v ledničce co dělat, budou boxy nakonec zcela dostačující na ten ledový salát, květák, brokolici, kapustu nebo růžičkovou kapustu, mrkev, celer a petržel. Případně řepu a tuřín, ale to asi mnozí z nás tak často doma nemívají.

SPODNÍ PŘIHRÁDKA

Nad spodními šuplíky je spodní přihrádka nebo řekněme polička. Protože zde je -2 °C až 4 °C, patří sem tedy syrové maso, drůbež a ryby, ale vydrží maximálně tři dny. Maso by mělo být v uzavřených nádobách nebo přikryté celofánem, aby hnilobné procesy probíhající i tak v mase nepřeskočily na další potraviny v ledničce. Maso vydrží déle, když je zalijeme olivovým olejem.

PROSTŘEDNÍ PŘIHRÁDKA

Zde je teplota 4 °C až 6 °C a patří sem otevřené paštiky, uvařené maso, šunka, uzeniny. Je možné sem dát i máslo, plátkové nebo tavené sýry, jogurty, čerstvé mléko, avšak nezapomeňte, že masné a mléčné výrobky musejí být od sebe pečlivě odděleny.

  • Není to proto, že takto to hlásá židovské náboženství, ale protože jejich mikroorganismy se vzájemně rády navštěvují, což skutečně není to nejlepší pro naše zdraví.

Pokud máte prostřední přihrádku dělenou, dejte tedy dolů uzeniny, salámy a šunku, do horní části sýry, máslo a jogurty. Jestliže nemáte prostřední přihrádku dělenou, dejte šunku a salám do spodní poličky, uzeniny do horní poličky, a tu prostřední tedy nechejte na mléčné produkty. Máslo a margarín je rovněž možné dát do dveří ledničky, nahoru nebo do prostřední části dveří.

  • U uzenin a sýrů tedy nejvíce platí, že by měly být pečlivě zabaleny v alobalu, celofánu nebo v nejhorším případě v krytých nádobách.

HORNÍ PŘIHRÁDKA

Tady nám panuje příjemných 7 – 8 °C a polička se hodí na již hotová jídla (ta však dávejte do ledničky vychladlá, nikoliv ještě teplá!), uzeniny, jogurty, tvrdé sýry. Hotovými jídly myslíme omáčky, guláš, polévky, pudingy, ale také dorty, zákusky či chlebíčky. Předpokládá se samozřejmě, že toto jídlo brzy dojíme, nikoliv, že zde stráví několik týdnů.

DVEŘE LEDNIČKY

Jsou nejteplejším místem v ledničce – teplota se tady drží na zhruba 10 – 11 °C.

  • Do dolní, nejvyšší části dveří, patří nápoje – trvanlivé mléko, džusy, minerálky, pivo, otevřené láhve bílého vína. Červené víno totiž do ledničky vůbec nepatří, a zavřené bílé víno se ukládá naležato do speciálního držáku v prostřední části samotné ledničky.

Prostřední část dveří by měla obsahovat držáky na vajíčka, která sem patří. Prý se mají do otvorů držáku ukládat špičkou dolů, prý neprasknou.

  • Každopádně se radí nedávat do ledničky ten papírový obal, v němž jste vajíčka koupili v krámu. Obsahuje už takhle hromady nezdravých mikroorganismů, které v ledničce na ostatním jídle nechceme.

Horní část dveří může pojmout krabičku s máslem, některé konzervy nebo plechovky, otevřené marmelády, někteří sem dávají i léky nebo baterie, ale to přece jenom není to nejvhodnější řešení.

Někde zase radí dávat zcela nahoru do dveří vajíčka a máslo a margarín do střední části, ale popravdě řečeno, o moc velký rozdíl nejspíše nepůjde.

MRAZÁK

Cokoliv budeme potřebovat za dobu delší než dva tři dny, vložíme do mrazáku. I zde však platí, že nesmí být přecpán a že by potraviny měly být dobře zabaleny. Můžeme sem dát maso, rohlíky, chleba.

U masa je dobré je rozporcovat na menší kusy, zabalit, a popsat si balíčky, abychom posléze věděli nejen, co je uvnitř, ale také jak dlouho.

Takové ty rady, že jednou rozmražené jídlo už se opět nezmrazuje, že se zmrzlé maso nerozmrazuje pod horkou tekoucí vodou, ale nechá v pokojové teplotě, dokud není rozmrzlé, ty asi nemá smysl opakovat, ty nejspíše každý zná. Nebo tu rada, že jakmile se v ledničce u čehokoliv objeví plíseň, je nutné to hned vyhodit a nejíst a ledničku vymýt a vytřít.

SPOKOJENOST

Jak jsem již psal, co do ledničky nepatří, to máme ve spíži – brambory, cibuli, česnek, kečup, hořčici, tuňáka, marmelády, rajčata, červené víno, citrony, med, čokoládu a paštiky.

V ledničce dole v šuplících máme kořenovou, listovou a košťálovou zeleninu, na spodní poličce syrové maso, a když se někdy plácneme přes kapsu, pak i ryby, uprostřed salámy a šunku, nad nimi máslo, sýry, jogurty, čerstvé mléko, a úplně nahoře zbytky od oběda či večeře. No a ve dveřích dole trvanlivé mléko, pivo, nad tím vajíčka a nahoře máslo a konzervy. Jednoduché, ne?

Nedalo ani moc práce si tohle zapamatovat, a kupodivu, když člověk ví, kam co dát, vypadá ta lednička i přehledně! Jen nesmí člověk zapomenout, že všechno to jídlo je tam k tomu, aby se stejně jednou snědlo, a na výstavu si zajít do galerie.

O kaloriích nevážně: Mohou celiaci pít pivo?

Nedávejte do lednice rajčata, meloun ani citrony

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

13.1.2014 Jan Lipšanský Články, O kaloriích nevážně

Umíte využít všechny funkce a části lednice?

Prvním krokem je správně vybrat velikost ledničky s ohledem na počet členů rodiny a jejich návyky. Pokud byste ledničku příliš zaplňovali, omezili byste tím proudění chladného vzduchu a nesloužila by vám správně.

Jestliže dáváte přednost čerstvým potravinám před trvanlivými a nakupujete denně, postačí vám menší lednice (objem ledničky přibližně 80 až 100 litrů). Pokud děláte jeden nebo dva velké nákupy týdně, budete v lednici potřebovat více místa.

Využijte nulovou zónu

Moderní lednice na rozdíl od starších typů dokážou udržovat na různých místech odlišnou teplotu a vlhkost, což vyhovuje potřebám jednotlivých potravin. Některé obsahují takzvanou nulovou zónu, která má teplotu okolo 0 °C a dvě části s různou vlhkostí.

Suchá zóna s vlhkostí kolem 50 procent je vhodná pro skladování masa, ryb a tvrdých sýrů, orosená zóna s vlhkostí až 95 procent je určená pro ovoce a zeleninu. Maso a masné výrobky vydrží v suché nulové zóně až dvojnásobnou dobu než v běžné lednici, ryby i čtyři dny.

Ovoce a zelenina zůstanou v orosené zóně díky vysoké vlhkosti čerstvé podle druhu i déle než týden, broskve až čtyři týdny. Nulová zóna bývá označována také jako biofresh nebo vitafresh.

Abyste zamezili šíření nežádoucích pachů a škodlivých mikroorganismů mezi uskladněnými potravinami, rozvrhněte si prostor v lednici a dodržujte několik základních pravidel.

Syrové maso oddělte od vařeného masa a mléčných produktů. Uchovávejte ho pečlivě zabalené. Nejvhodnější je uložit syrové maso do spodní části ledničky, aby šťáva nekapala na potraviny pod ním. V moderních lednicích využijte k jeho uložení suchou část nulové zóny.

Na uskladnění vajíček použijte speciální držáky. Vejce do nich stavte špičatým koncem dolů, zabráníte tím prasknutí žloutku.

Ovoce a zelenina patří do oddělené přihrádky, v moderních lednicích do orosené nulové zóny. Některým druhům ale nízké teploty nesvědčí. Například banány do lednice nepatří vůbec, protože zbytečně hnědnou. Ani pro ananas, meloun, citrony a rajčata není skladování v lednici vhodné.

Stříbrem proti bakteriím

Nikdy do lednice nedávejte teplé jídlo, nechte ho nejdřív vychladnout na pokojovou teplotu. Nejen, že byste zvýšili teplotu v lednici a urychlili tvoření námrazy, ale mohli byste podpořit i množení bakterií v uskladněných potravinách.

Budete mít zájem:  Vánoční přípitek by měl vonět po citrusech

Chcete-li mít jistotu, že ve vaší lednici nebují škodlivé mikroorganismy, můžete sáhnout po lednicích s úpravou „antibacteria“. Stěny takových ledniček jsou pokryty látkou na bázi stříbra, která zabraňuje množení bakterií.

Na českém trhu je nabízejí například firmy Bosch, Siemens nebo Samsung.

Rychleji znamená zdravěji

Nové nápady a technologie se nevyhýbají ani mrazničkám. Aby potraviny zmrazováním neztrácely vitaminy, přicházejí výrobci s funkcí rychlého zmrazení neboli superzmrazení. Stiskem tlačítka zapnete silnější mrazení, které se po určité době samo vypne. Nové potraviny se tak zmrazí výrazně rychleji. Podobnou funkci mají i některé ledničky, například od firmy Whirlpool nebo Electrolux.

Potraviny do mrazničky ukládejte v mikrotenových sáčcích nebo v alobalu. Před zmrazením vytlačte z obalu co nejvíc vzduchu, vzdušný kyslík může ničit vitaminy nebo způsobovat žluknutí tuků.

Rozmrazené potraviny nikdy znovu nezmrazujte. Mikroorganismy už v nich začaly pracovat a neutlumí je ani opětovné zmrazení. Jediným řešením je takové potraviny zkonzumovat.

Nezapomínejte na pravidelné odmrazování lednice i mrazničky. To byste měli provést vždy, když námraza dosáhne 0,5 milimetru. Po odmrazení lednici umyjte, například vodou s octem, který působí desinfekčně, nebo vodou s jedlou sodou, která pomáhá odstranit nečistoty.

Rozhodně nenechte námrazu narůstat, snižuje se tím výkon spotřebiče a zvyšuje se spotřeba. Ubývá i využitelný uskladňovací prostor.

Uvažujete-li o koupi nové lednice nebo mrazničky, sáhněte po typu se samoodmrazovací úpravou (označovaná jako no frost nebo frost free).

Spotřebiče s touto funkcí si v intervalech na okamžik samy zvýší teplotu a pak zapnou ventilátor. Odsají tak vlhkost a námraza se nemá z čeho vytvořit.

  • Jak velkou lednici potřebujete
  • počet osob v domácnosti objem mrazničky/chlad­ničky
    1 osoba 60/150 litrů
    2 osoby při denních nákupech 60/200 litrů
    3 osoby při 1 až 2 nákupech týdně 80/250 litrů
    4 osoby při 1 nákupu týdně 100/300 litrů
  • 5 osob a více při 1 nákupu týdně 120/350 litrů
  • Na každého člena rodiny počítejte zhruba s objemem 50 litrů, v mrazničce s 25 litry.

Zdroj: Electrolux

ZDENKA BUREŠOVÁ

Jak skladovat potraviny, aby vám vydržely

Ročně skončí v koši přibližně třetina světové produkce potravin. Na vině jsou nejčastěji příliš velké zásoby, které domácnosti nestačí spotřebovat, špatné označení data spotřeby nebo jejich špatné uskladnění. Víte, které věci do lednice rozhodně nepatří a kde byste je měli ideálně skladovat?

Pokud chcete zamezit zbytečnému plýtvání jídlem i penězi, které za něj utratíte, ujistěte se, že jsou potraviny správně uskladněné. Jen tak si uchovají své přirozené vlastnosti, chuť a dlouhou trvanlivost.

Kam umístit rajčata, okurku nebo citron 

Nejhorší místo pro rajčata nebo salátové okurky je lednice, kde pod vlivem nízkých teplot mouční a ztrácí na chuti. Při pokojové teplotě naopak přirozeně chuťově dozrají.

Banány, citrony, pomeranče nebo meloun v ledničce měknou a plesniví, ani pro ně není přílišný chlad vhodný. Pokud máte pocit, že ovoce nestíháte sníst, udělejte si z něj čerstvou šťávu.

Zamezíte jeho vyhození a obohatíte se o pořádnou dávku vitamínů. Popřípadě zavařte, pečlivě uzavřete do sklenice a skladujte na poličce ve spíži.

Česnek, cibule nebo brambory patří do spíže

Do spíže nebo sklepa, ale především chladu, sucha a temna patří brambory, česnek i cibule, kterým tak zajistíte delší životnost. Podobně na tom je také kořenová zelenina (například mrkev nebo petržel).

Rozhodně byste je neměli vystavovat světlu nebo příliš velké zimě. Brambory při teplotě pod 5 stupňů zesládnou, česnek s cibulí začnou hnít. Příliš vysoká teplota naopak způsobí, že brambory začnou klíčit. U vyklíčených brambor buďte opatrní, především pokud mají klíček delší než 5 cm.

Solanin, který obsahují vyklíčené a zelené brambory, je pro člověka jedovatý.

Pro běžné ovoce a zeleninu platí, že během skladování ztrácí vodu. Proto se jim nejvíce daří ve větraném sklepě s nízkou teplotou, kde je relativní vlhko. Naopak na suchém, ale chladném místě skladujte vánoční cukroví.

Co dělat, když nemáte spíž

Poslední záchranou jsou spodní šuplíky v ledničce. Neproudí do nich tolik chladného vzduchu jako do zbytku lednice a mají tak nižší teplotu. Určitě v nich však výše zmíněné potraviny zbytečně nehromaďte a zpracujte je co nejdříve.

Vhodným řešením může být také tepelně izolovaná a dobře větraná bedýnka, kterou postavíte na balkon.

Nejlepší variantou, jak skladovat potraviny, je ale oddělená místnost či alespoň odlehlý kout, vybavený přehledným regálovým systémem.

Jak využít poličky, regály a skříně v kuchyni

V prostředí kuchyně můžete skladovat věci, které vyžadují sucho. Mouka, cukr, sůl, různá koření, čaje, káva, čokoláda nebo cereálie. Tedy potraviny, které snad pohlcují vlhkost a pachy okolního prostředí.

Kromě správné volby prostředí je dobré zmíněné potraviny přesypat do uzavíratelných skleněných nebo plastových nádob.

Pojistíte se tak proti vlhkosti a případným domácím škůdcům, například hlodavcům nebo potravinovým molům.

Jak si v kuchyni, spíži i sklepě zachovat pořádek

Základem každé spíže je spolehlivý úložný systém, ve kterém každé věci přidělíte své místo. Vyplatí se myslet i na budoucnost a uskladnění sezónních produktů, které často vyžadují reorganizaci vašeho skladu či spíže. Pokud si pořídíte systém s nastavitelnou výškou desek, reorganizaci vám značně ulehčí.

Každá potravina vyžaduje trochu jiný přístup skladování. Zároveň byste měli myslet na to, jak je k sobě poskládáte. Některé potraviny se vedle sebe nesnesou a spíše jim tím ublížíte. Proto například ty, které jsou výrazně aromatické, skladujte dál od sebe, a banán nepokládejte blízko dalšího ovoce nebo zeleniny. Vylučuje totiž látky, které urychlují proces zrání okolních plodů.

Jak uchovat nakoupená jablka, aby se nekazila. K čemu potřebuje ovoce Ethylen

Ovoce a zeleninu všech druhů včetně těch exotických dnes nakoupíme prakticky po celý rok.

Důvodem je dovoz ze zemí, kde se zelenina a ovoce dají pěstovat díky příznivým klimatickým podmínkám a také proto, že velkými producenty jsou firmy, které pěstují zeleninu v obrovských sklenících.

To je sice fajn, že máme tyto potraviny po celý rok, ale jejich chuť kolikrát není nic moc v porovnání s tím, co si vypěstujeme na zahradě nebo ve skleníku.

Každý ale nemá zahradu a ani sklep, kde by svoji úrodu uchoval, a tak sáhne po zelenině a ovoci v regálech supermarketů. Někdo má to štěstí, že má blízko farmáře, který je zásobuje třeba jablky nebo cibulí pravidelně. Skladování těchto potravin má svá pravidla a to, že ovoce a zelenina vydrží relativně ve stejném stavu jako po sklizni, je jen díky speciální technologii.

Hormon zrání

Aby ovoce dozrálo, k tomu potřebuje ethylen. Ten se vytváří v ovoci při optimálních teplotách a způsobuje dozrávání plodů. Ethylen je vlastně hormon zrání a využívají ho velkosklady na urychlení dozrávání.

Pokud potřebují skladovat ovoce a zeleninu pro pozdější spotřebu či naskladnění do obchodů, využívá se naopak proces, který zpomalí nebo pozastaví tvorbu ethylenu.

To se jednoduše řečeno provádí při uskladnění v komorách s nízkými teplotami a specifickou atmosférou s menším podílem kyslíku.

Doma toho jen částečně docílíme tím, že ovoce uložíte do chladnějších prostor, zrání tím zpomalíte nebo zastavíte. Také můžete dát jablka do utěsněné nádoby, spotřebují tam kyslík, protože plod je pořád živý a tím také pozastavíte proces zrání.

Proto jsou jablka či hrušky v obchodech nebo od prodejců, kteří mají sklady na ovoce, šťavnatá. Tak si jich koupíte třeba kilo a pak sledujete, jak postupně dozrávají, sesychají a ztrácí nejen šťavnatost, ale i chuť. Prostě v pokojové teplotě začala dozrávat.

Můžeme ale tento proces zpomalit i doma, když ovoce uložíme ihned do chladničky. Tam většinou vydrží několik týdnů beze změny.

Se skladováním ovoce, ale i zeleniny se potýká nejedna hospodyňka. Aby nedošlo k mýlce kvůli doporučení skladovat jablka v chladničce. Ne všechny druhy ovoce jsou totiž vhodné na umístění do lednice. Chlad způsobuje i ztrátu některých cenných látek v ovoci a zelenině a také mění chuť.

Co nepatří do chladničky?

Klasickým ovocem, které by nemělo nikdy skončit v lednici, jsou banány.

Ty nechte dozrát při pokojové teplotě a trochu pozastavíte jejich zčernání, pokud je uložíte do papírového sáčku, než je položíte do mísy s ovocem. Do lednice také nepatří třeba meloun.

Jen pokud jej nakrojíte, tak ho uchovávejte v chladničce, ale pouze pár dní. Na kvalitě a chuti ztrácejí v lednici také meruňky, nektarinky nebo blumy.

Pokud si chcete pochutnat třeba nyní přes zimu na rajčatech, kupujte zásadně cherry rajčátka, nejlépe ještě na větvičce. Uložte je někde v místnosti, kde není příliš teplo a kde je tma. Rajčátka takzvaně dojdou a získají alespoň něco na své chuti. Do lednice rajčata nepatří,,, a to ani ta po sklizni z vašeho skleníku v létě. Nedávejte tam ani salátové okurky, ztrácejí chuť.

Do ledničky také nepatří česnek či brambory. Příliš nízká teplota mění sacharidy na cukr a brambory zesládnou. Vyšší teplota nad 12 °C pak vede ke klíčení brambor a světlo k jejich zelenání.

Co můžeme skladovat v chladničce?

Pokud nakoupená jablka co nejdříve nespotřebujete, umístěte je do ledničky. Tam vám i déle vydrží nespotřebované citrusové plody, tedy citrony, pomeranče nebo grapefruity. Ideální je předtím je uložit do vzduchotěsných igelitových sáčků.

Tak vydrží déle a nebudou vysychat. V lednici můžete skladovat i saláty, listovou a kořenovou zeleninu, hlávkové zelí, květák nebo brokolici. Kvůli tomu, aby ovoce nechytlo příchuť po některé zelenině, uchovávejte tyto druhy potravin odděleně.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *