Nebezpečný alkohol: Lahve s těmito etiketami má někdo doma

Do kontejnerů na směs plastů je možné kromě PET láhví vhazovat často také fólie, sáčky, plastové tašky, obaly od CD disků a mnoho dalších výrobků z plastů.

Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Foto | spwidoff / Shutterstock Dvě třetiny Čechů odpad třídí. Nepovažují to za nijak složitou věc – do zelených kontejnerů patří sklo, do modrých papír a do žlutých plast. Jenže není papír jako papír a není plast jako plast. Navíc se mohou občas v domácnosti objevit neobvyklé odpady, se kterými si nemusí správě poradit ani zkušený tříditel. Vy například víte, kam vyhodit rozbité zrcadlo, plata od vajíček nebo obaly od rostlinných olejů?

Konkrétní informace o třídění odpadu, co kam patří a nepatří, jsou na popiskách přímo na jednotlivých barevných sběrných kontejnerech. O systému sběru tříděného odpadu totiž rozhoduje každá obec sama, a proto se všude třídí jiným způsobem. Záleží na dohodě mezi obcí a svozovou firmou a technickém vybavení třídících linek v okolí.

V některých obcích se spolu s plastem do žlutých nebo s papírem do modrých nádob vhazují i nápojové kartony. Někde se z plastových obalů sbírají jen PET lahve, jinde plastová všehochuť.

Zkrátka jiný kraj, jiný mrav. Základní věci však platí všeobecně.

Omyl 1: Musí to být dokonale čisté

Do kontejnerů na směs plastů je možné kromě PET láhví vhazovat často také fólie, sáčky, plastové tašky, obaly od CD disků a mnoho dalších výrobků z plastů. Včetně obalů od potravin, pokud v nich nejsou zbytky jídla. Častým omylem je, že tyto plastové odpady musí být dokonale čisté. Nemusí.

Drobné znečištění plastových obalů nevadí. Je však dobré mít na paměti, že mastnota a zbytky obsahu omezují recyklaci vytříděných obalů. A také znepříjemňují život obsluze dotřiďovacích linek.

Problém ale je mastnota. Plastovou lahev od rostlinného oleje je potřeba pořádně vymýt. „Do plastů patří tento obal až po pečlivém vymytí teplou vodou a přípravkem na mytí nádobí.

Pokud někdo nechce lahev od oleje vymývat, ať ji raději dá do směsného odpadu,“ doporučuje Lucie Paseková, zastupující odpadovou společnost REMA Systém.

Proto je lepší před vhozením do žlutého kontejneru vymýt nebo alespoň pořádně vyškrábat i plastový kelímek od jogurtu.

Naopak se není třeba bát do tříděného odpadu vyhodit prázdné obaly od mýdel nebo šamponů a dalšího běžného drogistického zboží. „V tomto případě se nejedná o žádné nebezpečné látky, stačí tedy, když zbytky kosmetických přípravků jako jsou mýdla, šampony, krémy zcela spotřebujete,“ radí web jaktridit.cz.

Obaly od žíravin, barev a jiných nebezpečných látek do žlutého kontejneru nepatří vůbec. Stejně jako podlahové krytiny z PVC či novodurové trubky.

Omyl 2: Polystyren do plastu nepatří

Patří. Ať už jde o termoobaly, do kterých vám v restauraci zabalí jídlo, nebo o výplně krabic pro spotřební elektroniku. Pozor ale na polystyren, který byl použit jako stavební izolace. Pokud je na něm omítka, pak do plastů nepatří a měl by se vyhodit jako stavební odpad.

Líbí se Vám článek? Přispějte Ekolistu.cz na další

Ekolist.cz je neziskové médium, které se neobejde bez podpory svých čtenářů. Svým čtenářům přinášíme každý měsíc kolem tří stovek textů – agenturních zpráv, původních článků, rozhovorů, recenzí a rad, jak se chovat šetrně k životnímu prostředí.

Můžete nám pomoci, abychom naši práci dělali ještě lépe. Nejlépe pravidelným darem na účet: 0201022329/0800

Stačí stovka měsíčně. Více najdete na stránce Podopořte Ekolist.cz.

Omyl 3: Zrcadlo je vlastně sklo

Poznat, jaký obal je ze skla, asi nedělá problém nikomu. Sklo patří do zeleného kontejneru, v některých obcích se třídí zvlášť i čiré sklo, které patří do bílého kontejneru.

Vhodit do zeleného kontejneru můžete také tabulové sklo z oken a ze dveří. Autosklo už do něj ale nepatří. Ani zlacená a pokovená skla, a tedy ani zrcadla. Pokovení dělá při tavení skla problémy. Také s keramikou a porcelánem si při recyklaci ve sklárnách neporadí. Takže rozbitou keramickou mísu a slepé zrzcadlo vyhoďte do směsného odpadu.

Omyl 4: Plato od vajec patří do papíru

Většina z nás by karton od vajíček s čistým svědomím vhodila do modrého kontejneru určeného ke sběru papíru. Jenže papírové obaly od vajec už se dost dobře recyklovat nedají. Jsou sice z papíru, ale již tolikrát recyklovaného, že jde o poslední uplatnění hmoty. Je proto lepší je vyhodit do směsného odpadu. Nebo ještě lépe zkompostovat.

V případě obalu od vajíček a ruliček od papíru proto nemusíme být ve třídění tak svědomití. Můžeme pro ně najít jiné uplatnění a použít je třeba na jaře jako provizorní květináčky na sadbuLicence | Některá práva vyhrazenaFoto | Stacie / Flickr.com

Podobné je to s roličkami od toaletního papíru. Papír lze totiž recyklovat pouze sedmkrát. Poté už je jeho vlákno příliš krátké a nelze z něj papír opět vyrobit. V případě obalu od vajíček a ruliček od papíru proto nemusíme být ve třídění tak svědomití. Můžeme pro ně najít jiné uplatnění a použít je třeba na jaře jako provizorní květináčky na sadbu.

Omyl 5: Papírové kapesníky mohu házet do papíru

Papírové kapesníčky jsou sice z kvalitního papíru, po jejich použití ale do do kontejneru na papír z hygienických důvodů nepatří. Recyklaci papíru navíc ztěžuje jakékoli znečištění, a proto není vhodné do modrého kontejneru obecně vhazovat mastné nebo jinak zašpiněné papírové obaly. Nepatří do něj ani laminovaný a voskovaný papír.

Papírové pleny většinou kromě papíru obsahují také plast. Proto do kontejneru na papír nepatří ani ty nepoužité. Všechny věci výše popisované mají přijít do popelnice.

Omyl 6: Obálka s okýnkem do papíru nepatří

Naopak, sběru papíru nijak nevadí obálky s fóliovými okénky ani papír s kancelářskými sponkami, během dalšího zpracování vytříděného papíru dojde k jejich oddělení. Akorát z bublinkové obálky je dobré odstranit plastový vnitřek. Je to operace na pár sekund.

Omyl 7: Žádné nebezpečné odpady doma nemáme

Pokud je na obalu nebo výrobku symbol přeškrtnuté popelnice, obal nepatří do žádného kontejneru, ani do toho na směsný odpad.

Jedná se totiž o nebezpečný odpad, jeho konkrétní nebezpečné vlastnosti popisují další grafické symboly v oranžovém poli, například lebka nebo symbol ohně. „Ty prozradí, zda je konkrétní věc či látka toxická, žíravá, hořlavá, dráždivá, výbušná či jinak škodlivá.

Kromě označení zde také musí být srozumitelně napsáno, co za nebezpečnou látku výrobek obsahuje,“ vysvětluje Lucie Paseková.

K takovým a v domácnostech běžně se vyskytujícím nebezpečným odpadům patří třeba elektroodpad nebo nedobrané či prošlé léky všeho druhu. Pokud skončí v koši nebo v záchodové míse, mohou kontaminovat vodu či půdu.

Ani čistírny odpadních vod si totiž s kontaminovanou vodou nemusejí stoprocentně poradit. Léky je nejsnazší odnést zpátky do lékárny, v některých od vás převezmou i použitý zdravotnický materiál.

S léky můžete rovněž zamířit do sběrných dvorů.

Nebezpečným odpadem jsou také zbytky syntetických barev, ředidel, lepidel, laků, nátěrů a mořidel i jejich obaly. Často mají hned několik nebezpečných vlastností. Dráždivé či jedovaté látky obsahují i některé čisticí a úklidové prostředky. Jak naložit s obalem obsahujícím zbytky těchto látek se dozvíte na etiketě.

Nejčastějším doporučením je odložení na místo sběru nebezpečného odpadu. Tím jsou především sběrné dvory. Nebezpečné odpady ale můžete odevzdat i v rámci mobilního sběru, pokud je ve vaší obci organizován.

Nebezpečný alkohol: Lahve s těmito etiketami má někdo doma Růžová himálajská sůl: malý podvod s velkou ekologickou stopou reklama

Gravírování – věnujte alkohol s vlastní etiketou a věnováním

Gravírování je proces rytí přímo na láhev alkoholu. Každá lahev je tak jedinečnou záležitostí s vlastním věnováním, která se nejčastěji věnuje v rámci jubilejních milníků, ale je také oblíbená mezi firmami, neboť si na lahev můžete vyrít třeba logo vaší společnosti.

Nebezpečný alkohol: Lahve s těmito etiketami má někdo doma

Láhev dobrého alkoholu, ať už vína, koňaku, whisky, slivovice nebo jakéhokoli jiného moku, patří k univerzálním a nejvděčnějším dárkům.

Budete mít zájem:  Osteochondróza páteře a kloubů – příznaky, příčiny a léčba + léčba přírodními prostředky a babskými radami

Zejména muže takovým prezentem málokdy urazíte – a výhodou je, že pěknou láhev lze darovat takřka k jakékoli příležitosti.

Narozeniny a různá výročí jsou ideální událostí, ale ani o vánocích nebo v jiných situacích se kvalitní a hezkým obalem opatřený alkoholický nápoj neztratí. My vám ale poradíme, jak tento typ dárku vytáhnout ještě o úroveň výš…

Zobrazit nabídku lahví s gravírováním

Nejen dárkové balení

Podmínkou pro to, aby mohla být láhev alkoholu vhodným dárkem, je kvalita obsahu, ale i reprezentativní balení.

Dneska není problém zakoupit dárková balení alkoholu v krásných, propracovaných boxech, krabičkách nebo umělecky vyvedených lahvích.

Všechny tyto možnosti jsou jistě elegantní a stylové, ale chybí jim jedna drobnost – a tou je něco jako „osobní přístup“. Stejnou dárkovou láhev totiž může koupit kdokoli jiný a dát ji komukoli.

Pokud však chcete na obdarovaného opravdu zapůsobit, je třeba uvažovat, jak zajistit, že bude dar skutečně nezaměnitelný.

Láhev alkoholu s věnováním

Opusťme na chvíli běžné možnosti, jako je dárková krabice se jménem apod., a podívejme se na jedno skutečně noblesní a v každém ohledu exkluzivní řešení. Řeč je o gravírování lahví. Tímto způsobem totiž můžete luxusní láhev opatřit i vlastní a originální etiketou.

Vyrití jména / loga přímo na sklo lahve

Gravírování je evolucí ručního rytí, které je uměleckou metodou starou jako lidstvo samo. Při této technologii jsou používány různé druhy moderních postupů a hrotů podle toho, na jaký materiál má být záznam učiněn a jak má vypadat.

Gravírování na láhve s alkoholem se provádí přímo na sklo lahve, nejde tedy jen o papírovou etiketu, ale o nesmazatelné věnování.

Můžete si přitom nechat vytvořit láhev s vlastním jménem obdarovaného, ale i například s obrázkem, ornamentem nebo logem společnosti podle vlastní chuti.

Taková lahev se pak jistě stane oblíbeným a výstavním kouskem i ve vytříbené sbírce.

Takhle například dělají laserové gravírování u Žufánka:

Kde to sehnat?

Gravírovat samozřejmě nebudete doma s dlátkem a lahví mezi koleny, tuhle prácičku budete muset svěřit odborníkům.

A věřte nebo ne, v dnešní době je celá řada firem, které gravírování lahví provádějí nebo se na něj přímo specializují. Stačí se porozhlédnout po nabídkách.

Někdy nabízejí gravírování i prodejci alkoholu, kteří vám dle zadání ozdobí konkrétní kupovanou láhev jako například Alkohol.cz

A cena?

Cena jednoduchého gravírování lahve začíná obvykle někde nad hranicí 149 Kč. V takovém případě však nepůjde o nic složitého, ale třeba jen o jméno obdarovaného. Pokud toužíte po obrázku, logu nebo jiné specialitě, počítejte s cenou alespoň 348 a více Kč. Pokud však bude láhev obsahovat dostatečně exkluzivní nápoj, bude to stát jistě za to.

Zobrazit nabídku lahví s gravírováním

Document Outline

Nebezpečný alkohol: Lahve s těmito etiketami má někdo doma
29T 14/2013-1443 
 

ČESKÁ REPUBLIKA  

 

R O Z S U D E K  

J M É N E M   R E P U B L I K Y 
   
Krajský soud Ostrava, pobočka v Olomouci, v hlavním líčení konaném dne  21.1.2015  v senátě 
složeném z předsedy JUDr. Vladimíra Hendrycha a přísedících Mgr. Jarmily Hlaváčové a Ing. Františka 

Chovance  rozhodl  t a k t o 

 
 
Obžalovaní  

1. Luděk   V e j m o l a , 

nar. xxx v xxx, bez zaměstnání, bytem xxx,   

2. Jarmila   C h. , 

 rozená S., nar. xxx v xxx, bez zaměstnání, bytem xxx,    
-pokračování-  
 
 
 

 
 
 
29T 14/2013 
  

j s o u   v i n n i ,   ž e 

1. obžalovaný Luděk   V e j m o l a   
v době minimálně od měsíce března do počátku měsíce listopadu 2012 v Olomouci, jako fyzická osoba podnikající  pod  obchodním  jménem  Luděk  Vejmola,  IČ:  63314011  provozující  prodejnu  smíšeného zboží na ulici Dr. Nedvěda č. 4, v rozporu s požadavky na bezpečnost potravin a jejich sledovatelnost stanovenými článkem 14 a 18 nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 178/2002 ze dne 28.1.2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva a také  v  rozporu  s  příslušnými zákonnými ustanoveními, zejména  v rozporu s §§ 12 a 13 zákona č. 61/1997 Sb. o lihu v tehdy platném znění, v rozporu s §§ 3,4 a 6 zákona č. 676/2004 Sb. o povinném označení lihu v tehdy platném znění, v rozporu s §§ 3 písm. b), 9 a 10 zákona č. 634/1992 Sb. o ochraně spotřebitele v tehdy platném znění a v rozporu s § 10 odst.1. písm. c)  zákona č 110/1997 o potravinách a tabákových výrobcích v tehdy platném  znění,  podle  kterých  bylo  mimo  jiného  zakázáno  do  oběhu  uvádět  líh  vadný  či  neznámého původu a byla stanovena povinnost označit líh ve spotřebitelském balení vyrobený na daňovém území České  republiky  nebo  na  toto  území  dovezený  kontrolní  páskou  a  byla  také  stanovena  povinnost prodejce  prodávat  výrobky  v  předepsané  nebo  schválené  jakosti,  řádně  informovat  spotřebitele  o vlastnostech  prodávaných  výrobků,  zajistit,  aby  jím  prodávané  výrobky  byly  přímo,  viditelně  a srozumitelně označeny označením výrobce nebo dovozce, popřípadě dodavatele a též údaji o složení materiálu,  si  od  nezjištěné  osoby  k  dalšímu  prodeji  opakovaně  opatřil  přesně  nezjištěné  množství lihoviny o obsahu 0,5 l a 1 l deklarované jako rum a vodka v řádně neoznačených spotřebitelských baleních, kterým  chyběla kontrolní páska určená ke značení lihu a etiketa výrobce, některé tyto lihoviny rozdal  příbuzným  a  známým,  resp.  je  sám  zkonzumoval,  aniž  by  u  kohokoli  zaregistroval  nějaké zdravotní potíže a část z nich prodal ve své provozovně sám, nebo prostřednictvím své prodavačky Jarmily Ch., přičemž  a)  v  přesně  nezjištěné  době, zřejmě  dne  2.11.2012, Petru Š., nar. xxx  jako  nezávadnou  a určenou  ke konzumaci, prodal lihovinu deklarovanou jako vodka o obsahu 1 l bez etikety a kontrolní pásky, kdy následná konzumace tohoto alkoholu u poškozeného vedla k závažné intoxikaci methylalkoholem, neboť  tato  lihovina  obsahovala  množství  methanolu  mnohonásobně  převyšující  maximální  povolený obsah, Petr Š. musel být dne 5.11.2012 převezen do Fakultní nemocnici v Olomouci a téhož dne zemřel na těžký otok mozku při akutní otravě methylalkoholem, 
-pokračování-  
 
 
 

 
 
 
29T 14/2013 
  
 b)  v přesně nezjištěné době, zřejmě dne 6.11.2012, Miroslavu H., nar. xxx jako nezávadnou a určenou ke konzumaci, prodal lihovinu deklarovanou jako rum o obsahu 0,5 l bez etikety a kontrolní pásky, kdy následná konzumace tohoto alkoholu u poškozeného vedla k závažné intoxikaci methylalkoholem, neboť  tato  lihovina  obsahovala  množství  methanolu  mnohonásobně  převyšující  maximální  povolený obsah, Miroslav H. musel být dne 10.11.2012 hospitalizován a léčen ve Fakultní nemocnici v Olomouci, kde se nacházel až do 19.11.2012,   c) v přesně nezjištěné době, zřejmě dne 11.11.2012, Ladislavu Z., nar. xxx, jako nezávadnou a určenou ke konzumaci prodal lihovinu deklarovanou jako rum o obsahu 1 l bez etikety a kontrolní pásky, kdy následná konzumace tohoto alkoholu Ladislavem Z. a jeho manželkou Věrou Z. u obou vedla k závažné intoxikaci  methylalkoholem,  neboť  tato  lihovina  obsahovala  množství  methanolu  mnohonásobně převyšující  maximální  povolený  obsah,  Ladislav  Z.  musel  být  v  době  od  14.11.2012  do  27.11.2012 hospitalizován a léčen ve Fakultní nemocnici v Olomouci, Věra Z., která dne 13.11.2012 rovněž byla hospitalizována  ve  Fakultní  nemocnici  v  Olomouci,  téhož  dne,  přes  veškerou  poskytnutou  odbornou lékařskou péči, zemřela na těžký otok mozku při akutní otravě methylalkoholem,   takto přitom jednal, ačkoli věděl, že za velmi nízkou nákupní cenu pořizuje alkohol bez etikety výrobce a kontrolní pásky, tento alkohol za velmi nízkou cenu také dál prodával, a to dokonce i v době, kdy již registroval, že na území České republiky je distribuován závadový alkohol, po jehož požití od počátku měsíce  září  2012  docházelo  k  vlně otrav  methylalkoholem  a  ačkoli  sám  s neoznačeným  alkoholem, který  odebíral  a  dále  prodával,  neměl  negativní  zkušenosti,  vzhledem  k  uvedenému  mohl  a  měl předpokládat, že alkohol prodávaný v jeho provozovně může být závadný a jeho konzumace může vést k  závažným,  až  život  ohrožujícím  komplikacím,  současně  také  věděl,  že  porušuje  zájem státu na kontrole  pohybu  zboží  podléhajícího  spotřebním  daním  a  na  příjmu  z těchto  daní, kterým  podléhají vybrané výrobky označené k tomu určenými kontrolními páskami 
-pokračování-  
 
 
 

 
 
 
29T 14/2013 
  

t e d y   jednak        v  rozporu  s  jiným  právním předpisem  měl  na prodej  a  sobě a  jinému  opatřil  z 

nedbalosti  potraviny,  jejichž  požití  k  obvyklému  účelu  je  nebezpečné  lidskému zdraví a způsobil takovým činem smrt nejméně dvou osob proto, že hrubě porušil hygienické a jiné zákony týkající se takových potravin 
                  jednak 
v  rozporu  s  jiným  právním  předpisem  skladoval  a  uváděl  do oběhu  zboží  bez kontrolních pásek k jeho označení pro daňové účely 
  

2. obžalovaná Jarmila   C h .  

v době minimálně od měsíce března do počátku měsíce listopadu 2012 v Olomouci, jako prodavačka zaměstnaná  Luďkem  Vejmolou  působící  na  prodejně  smíšeného  zboží  na  ulici  Dr.  Nedvěda  č.  4,  v rozporu s požadavky  na  bezpečnost  potravin  a  jejich  sledovatelnost  stanovenými  článkem  14  a  18 nařízení  Evropského  parlamentu  a  Rady  č.  178/2002  ze  dne  28.1.2002,  kterým  se  stanoví  obecné zásady a požadavky potravinového práva a také  v  rozporu  s  příslušnými  zákonnými  ustanoveními, zejména  v rozporu s §§ 12 a 13 zákona č. 61/1997 Sb. o lihu v tehdy platném znění, v rozporu s §§ 3,4 a 6 zákona č. 676/2004 Sb. o povinném označení lihu v tehdy platném znění, v rozporu s §§ 3 písm. b), 9 a 10 zákona č. 634/1992 Sb. o ochraně spotřebitele v tehdy platném znění a v rozporu s § 10 odst.1. písm.  c)    zákona  č  110/1997  o  potravinách  a  tabákových  výrobcích  v  tehdy  platném  znění,  podle kterých bylo mimo jiného zakázáno do oběhu uvádět líh vadný či neznámého původu a byla stanovena povinnost označit líh ve spotřebitelském balení vyrobený na daňovém území České republiky nebo na toto území dovezený kontrolní páskou a byla také stanovena povinnost prodejce prodávat výrobky v předepsané nebo schválené jakosti, řádně informovat spotřebitele o vlastnostech prodávaných výrobků, zajistit, aby jím prodávané výrobky byly přímo, viditelně a srozumitelně označeny označením výrobce nebo dovozce, popřípadě dodavatele a též údaji o složení materiálu, opakovaně prodala zákazníkům nezjištěné množství lihoviny o obsahu 0,5 l a 1 l deklarované jako rum a vodka v řádně neoznačených spotřebitelských baleních, kterým  chyběla kontrolní páska určená ke značení lihu a etiketa,  jež její zaměstnavatel opatřil od nezjištěné osoby,  aniž by u kohokoli zaregistrovala nějaké zdravotní potíže, přičemž  
-pokračování-  
 
 
 

 
 
 
29T 14/2013 
  
a)  v přesně nezjištěné době, zřejmě dne 2.11.2012, Petru Š., nar. xxx, jako nezávadnou a určenou ke konzumaci prodala lihovinu deklarovanou jako vodka o obsahu 1 l bez etikety a kontrolní pásky, kdy následná konzumace  tohoto alkoholu u poškozeného vedla k závažné intoxikaci methylalkoholem, neboť  tato  lihovina  obsahovala  množství  methanolu  mnohonásobně  převyšující  maximální  povolený obsah v lihovinách, Petr Š. musel být dne 5.11.2012 převezen do Fakultní nemocnici v Olomouci a téhož dne zemřel na těžký otok mozku při akutní otravě methylalkoholem,  b)  v přesně nezjištěné době, zřejmě dne 6.11.2012, Miroslavu H., nar. xxx, jako nezávadnou a určenou ke konzumaci prodala lihovinu deklarovanou jako rum o obsahu 0,5 l bez etikety a kontrolní pásky, kdy následná konzumace tohoto alkoholu u poškozeného vedla k závažné intoxikaci methylalkoholem, neboť  tato  lihovina  obsahovala  množství  methanolu  mnohonásobně  převyšující  maximální  povolený obsah v lihovinách, Miroslav H.  musel být dne 10.11.2012 hospitalizován ve Fakultní nemocnici v Olomouci, kde se nacházel až do 19.11.2012,   takto přitom jednala, ačkoli věděla, že její zaměstnavatel za velmi nízkou nákupní cenu pořizuje alkohol bez etikety výrobce a kontrolní pásky, tento alkohol za velmi nízkou cenu také dál prodávala, a to dokonce i v době, kdy již registrovala, že na území České republiky je distribuován závadový alkohol, po jehož  požití  od  počátku  měsíce  září  2012  docházelo  k  vlně  otrav  methylalkoholem  a  ačkoli  sama  s neoznačeným alkoholem, který prodávala, neměla negativní zkušenosti, vzhledem k uvedenému mohla a  měla  předpokládat,  že  alkohol,  který  prodává,  může  být  závadný  a  jeho  konzumace  může  vést  k závažným,  až  život  ohrožujícím  komplikacím,  současně  také  věděla,  že  porušuje  zájem státu na kontrole  pohybu  zboží  podléhajícího  spotřebním  daním  a  na  příjmu  z těchto  daní, kterým podléhají vybrané výrobky označené k tomuto určenými kontrolními páskami   

t e d y   jednak      v rozporu s jiným právním předpisem měla na prodej z nedbalosti potraviny, jejichž 

požití  k  obvyklému  účelu  je  nebezpečné  lidskému  zdraví,  způsobila  takovým 
-pokračování-  
 
 
 

 
 
 
29T 14/2013 
  

činem  smrt  aspáchala  takový  čin  proto,  že  hrubě  porušila  hygienické  a  jiné 

zákony týkající se takových potravin 
                 jednak 
v rozporu s jiným právním předpisem uváděla do oběhu zboží bez kontrolních pásek k jeho označení pro daňové účely 
  

č í m ž    s p á c h a l i 

obžalovaný Luděk   V e j m o l a  jednak     zločin ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti podle § 157 
odst. 1, 5 tr. zákoníku 
 jednak      přečin porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží podle § 244 
odst. 1 alinea druhá tr. zákoníku 
  

obžalovaná Jarmila   C h .  

jednak     zločin ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti podle § 157 
odst. 1, 3 písm. a), odst. 4 tr. zákoníku 
 jednak      přečin porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží podle § 244 
odst. 1 alinea druhá tr. zákoníku 
    

a   z a    t o    s e   o d s u z u j í 

 
-pokračování-  
 
 
 

 
 
 
29T 14/2013 
  
 

obžalovaný Luděk   V e j m o l a podle § 157 odst. 5 tr. zákoníku za použití § 43 odst. 1 tr. zákoníku  k úhrnnému trestu odnětí svobody v 

trvání 3 (tří) roků.  Podle § 81 odst. 1 tr. zákoníku se výkon trestu   p o d m í n ě n ě   o d k l á d á .  Podle § 82 odst. 1 tr. zákoníku se obžalovanému stanoví zkušební doba v trvání 5 (pěti) roků.  Podle  §  73  odst.  1  tr.  zákoníku  se  obžalovanému  ukládá  trest  zákazu  činnosti spočívající  v  zákazu prodeje zboží za účelem jeho dalšího prodeje a prodej v trvání 7(sedmi) roků.   

obžalovaná Jarmila   C h . podle § 157 odst. 4 tr. zákoníku za použití § 43 odst. 1 tr. zákoníku k úhrnnému trestu odnětí svobody v 

trvání 2 (dvou) roků.  Podle § 81 odst. 1 tr. zákoníku se výkon trestu   p o d m í n ě n ě   o d k l á d á .  Podle § 82 odst. 1 tr. zákoníku se obžalované stanoví zkušební doba v trvání 3 (tří) roků.  
Podle § 228 odst. 1 tr. řádu jsou obžalovaní Luděk Vejmola a Jarmila Ch. povinni společně a 
nerozdílně zaplatit:  – Všeobecné zdravotní pojišťovně České republiky se sídlem Praha 3, Orlická 4/2020, IČ: 41197518, 

náhradu škody ve výši 3.142,- Kč  – Alžbětě Š., rozené N., nar. xxx, bytem xxx, náhradu škody ve výši 240.000,- Kč  – Aleně T., rozené Š., nar. xxx, bytem xxx, náhradu škody ve výši 175.000,- Kč  

-pokračování-  
 
 
 

 
 
 
29T 14/2013 
  

– Petře Š., nar. xxx, bytem xxx, adresa pro doručování xxx, náhradu škody ve výši 240.000,- Kč  – Veronice Š., nar. xxx, bytem xxx, náhradu škody ve výši     240.000,- Kč.  

Podle  §  229  odst.  1  tr.  řádu  se  poškozený  Miroslav  H., nar. xxx, bytem xxx,  s  uplatněným 
nárokem na náhradu způsobené škody odkazuje na řízení ve věcech občanskoprávních. 
Podle § 228 odst. 1 tr. řádu je obžalovaný Luděk Vejmola povinen poškozeným zaplatit náhradu 
škody takto:  –  Vojenské  zdravotní  pojišťovně  České  republiky,  pobočka  Olomouc,  U  Botanické  zahrady  11,  IČ: 

47114975 ve výši 74.196,- Kč  – Ladislavu Z., nar. xxx, bytem xxx, ve výši 240.000,- Kč  – Janě D., rozené Š., nar. xxx, bytem xxx, ve výši 240.000,- Kč  – Lubomíru Š., nar. xxx, bytem xxx, adresa pro doručování xxx, ve výši 300.000,- Kč  – Věře P., rozené Š., nar. xxx, bytem xxx, ve výši 300.000,- Kč  

Podle  § 229  odst.  2  tr.  řádu  se  poškození  Alena  T.  a  Vojenská  zdravotní  pojišťovna  České 
republiky, pobočka Olomouc, U Botanické Zahrady 11, IČ: 47114975, se zbytkem uplatněného nároku na náhradu způsobené škody odkazují na řízení ve věcech občanskoprávních.   

O d ů v o d n ě n í: 

    
Důkazy  provedenými  v  hlavním  líčení  byl  prokázán  skutkový  děj  popsaný  ve  výrokové  části 
tohoto rozsudku. 
 
-pokračování-  
 
 
 

 
 
 
29T 14/2013 
  
 

Obžalovaný Luděk Vejmola byl policejním orgánem poprvé vyslýchán dne 14.11.2012. Tehdy 

Srovnání: Vaječné likéry a likéry z vajec

Dosavadní praxe používat při výrobě vaječných likérů mléko možná vezme za své. To znamená, že by většina těchto nápojů ve stávající podobě mohla přijít o nárok na označení vaječný likér. Důvodem je nový výklad evropského nařízení, podle kterého se musí pro výrobu používat výhradně vyjmenované suroviny. Jak se kauza vaječný likér bude nadále vyvíjet, však ukáže čas.

Pokud máte rádi vaječný likér s mlékem, které mezi předepsané ingredience nepatří, pak možná bude v budoucnu více než kdy jindy důležité sledovat při nákupu podíl použitých žloutků. Předepsané minimum v kategorii likér s přídavkem vajec je totiž poloviční (70 g/l nebo cca 7 %). Doporučujeme také vyhýbat se azobarvivům, která nejsou v likérech nezbytná.

Vaječný likér neboli vaječňák či dokonce vaječný koňak stojí se svým předepsaným minimem 150 gramů cukru v litru na pomezí mezi dezertem a alkoholickým nápojem.

Identifikujeme ho většinou hlavně podle specifické barvy, díky které může spolu s konzistencí připomínat šodó. Často jej také vyrábíme doma – internet recepty na pravý domácí vaječný likér doslova přetéká.

Jen těžko se bez něj obejdou tradiční vánoční vosí hnízda nebo koňakové špičky. V italských Alpách jej lyžaři usrkávají v podobě teplého bombardina s porcí našlehané smetany. Data společnosti Nielsen odhalují, že se v Česku za uplynulý rok prodalo bezmála milion litrů krémových likérů se žloutky a utržilo se za ně přes 160 miliónů korun.

Víte ale, že není všechno vaječný likér, co tak na první pohled vypadá? Zajímali jste se někdy, kde se bere jeho sytě žlutá barva?

My ano, a proto jsme vyrazili na nákupy a vybírali likéry, které měly co do činění s vejci a upoutaly nás žlutou barvou. Jinými slovy, nakoupili jsme 15 vaječných likérů. Nebo ne?

Co je vaječný likér? Trochu se to zamlžilo

Řekněme si hned na začátek, že termín vaječný likér není možné napsat na jakoukoli lahev se žlutým krémovým nápojem jen proto, že se v něm nachází žloutek.

Jako vaječný likér se totiž oficiálně (v tuto chvíli) smí označovat pouze takový výrobek, ve kterém se nacházejí žloutky v množství alespoň 140 gramů na litr likéru, bílek a cukr či med. Zároveň obsahuje minimálně 14 % alkoholu v podobě lihu, destilátu nebo pálenky a používá povolená barviva, zahušťovadla a aromata.

Budete mít zájem:  Operace žlučníku: je bez něj lépe?

Požadavky evropského nařízení č. 110/2008 si řada evropských výrobců dosud vykládala tak, že ve vaječném likéru musejí být ony vyjmenované složky, ale k nim je možné doplnit i další suroviny. Proto většinou do likéru přidávají ještě mléko či zahuštěné mléko. A to se právě stalo jablkem sváru mezi výrobci v Německu.

Odlišný pohled na věc

O co přesně šlo? Německý výrobce podal žalobu na svého konkurenta za to, že nedodržuje platnou evropskou legislativu a přidává do svého vaječného likéru mléko.

To totiž podle něj nemá ve vaječném likéru co pohledávat, protože o něm úřední dokument vůbec nemluví.

Hamburský soud se obrátil na Evropský soudní dvůr se žádostí o rozhodnutí, zdali mají výrobci nařízením uváděný výčet ingrediencí považovat za konečný, nebo se připouští i použití dalších surovin.

Na konci letošního října spatřilo světlo světa průlomové rozhodnutí Evropského soudu, že vaječný likér smí obsahovat pouze ty suroviny, které legislativa vyjmenovává. A žádné jiné.

Co to znamená pro likérky, které dosud mléko používaly? Až příslušné orgány při kontrolách začnou rozsudek uplatňovat, bude na výrobcích, zda změní svou recepturu a mléko vynechají, nebo se rozhodnou ve výrobě pokračovat v nezměněné podobě a likér již neponese název vaječný. Tato změna se bude týkat nejen výrobců u nás, ale všech po celé Evropě.

Je tedy nemilou zprávou, že i ty výrobky, které nyní nesou název vaječný likér, jím s ohledem na nedávné rozhodnutí soudu vlastně nejsou. Z vaječných likérů, které jsme srovnávali, obsahovaly totiž mléko všechny vyjma jednoho. Nápoj Old Destillerie Egg Liquor by dostál novému, puristickému pohledu na vaječný likér jako jediný.

Během nakupování vaječných likérů a likérů s přídavkem vajec jsme postupovali stejně jako běžní spotřebitelé. To znamená, že jsme vzali, co je v nabídce a zaplatili u pokladny. Děláme to stejně i v našich testech – nedomlouváme se s výrobci či prodejci, aby nám výrobky posílali či darovali.

Někdy se proto může stát, že výrobce zrovna mění recepturu či etiketu a doprodává staré zboží. Ve výsledku to může znamenat, že zákazník má šanci setkat se po nějakou dobu s dvěma verzemi najednou a nemusí o této skutečnosti vědět.

To se nejspíš stalo i nám v případě Lidl/Alliance Vaječný likér, anebo zkrátka v Lidlu existují dva různé likéry ve stejném balení.

Výrobek, který se nám dostal do rukou, obsahoval problematická (a zejména zbytečná) syntetická barviva – tzv. azobarviva. Jak nás však upozornil náš čtenář, existuje i na chlup stejná varianta bez azobarviv.

Pokud si půjdete pro svůj oblíbený vánoční nápoj do Lidlu, věnujte pozornost složení na jeho etiketě. Máte možnost odnést si lepší výrobek bez azobarviv.

       

Co vaječný likér není?

Budeme-li se držet v současnosti stále platné legislativy, pak likéry, které nesplňují jakoukoli z minimálních podmínek, ač žluté a se žloutky, vaječnými likéry oficiálně nejsou. Existuje však velmi podobný výrobek, který má také svá pravidla (alespoň 15 % alkoholu a 70 g žloutků v litru) a který je přípustné označovat jako tzv. likér s přídavkem vajec.

Výčet dalších surovin pro výrobu – totožných s vaječným likérem – je ale v tomto případě pouze „charakteristický“, nikoli výlučný.

V našem srovnání je to zatím případ jen dvou lahví. Walcher Bombardino a Royal Vaječný cream mají málo žloutků, aby mohly být vaječnými likéry, ale dost na to, aby se o vejcích mohlo mluvit v názvu.

Pokud bychom však už teď chtěli  likéry roztřídit v souladu s rozhodnutím evropského soudu, pak by všechny srovnávané vaječné likéry – vyjma Old Destillery Egg Liqueur – spadly právě do kategorie „likér s přídavkem vajec“.

Ten, který stojí opodál

Množstvím přidaných žloutků nesplňuje parametry vaječného likéru ani Metelka Moravský Vaječný Tradiční, který jich obsahuje 12 %. Jako jediný ovšem nevyhovuje ani požadavkům na výše zmíněný likér s přídavkem vajec, z jehož škatulky ho vyřazuje nízký, 14% podíl alkoholu.

Právní neukotvenosti si je dobře vědom i jeho výrobce, který zvolil obchodní název bohatý na přídavná jména, aniž by na etiketě zmínil slovo likér. I to však spotřebitel na lahvi najde – na přebalu víčka.

Svědčí to o záměru výrobce vytvořit spíše dojem vaječného likéru v hlavě spotřebitele než opravdový vaječný likér v lahvi. Legislativní název výrobku „ostatní alkoholický nápoj“ napovídá, že ambice dostat se mezi vaječnou elitu tento nápoj vzdal předem.

Se žloutky problémy nejsou

Naše hodnocení vycházelo z informací na etiketách lahví. Sledovali jsme, zda výrobci dodrželi minimální podíl žloutků a alkoholu a jaké použili další suroviny, zejména azobarviva.

Do pořadí se promítly i chyby v označování na etiketách.

Výrobky jsme rozdělili do dvou tabulek – v jedné najdete vaječné likéry, které vyhovují platné legislativě (před soudním rozhodnutím), ve druhé pak ostatní likéry, ve kterých se nacházejí žloutky.

Jak to dopadlo? Obsah žloutků splnily ve svých likérových kategoriích všechny, přesněji řečeno, legislativní názvy likérů na obalech souhlasily s požadovaným minimálním množstvím žloutků.

A to i přes to, že někteří žloutkový podíl na svých obalech neuvádějí, ačkoli je to jejich zákonná povinnost. U části výrobků jsme podíl žloutků zjistili až přímým dotazem u výrobce.

Pár jsme jich zastihli právě při práci na nových etiketách, na kterých tento nedostatek napravují.

Azobarvivy se nešetří

Problém nebyl ani s požadovaným obsahem alkoholu. Mezi výrobky se sice našly rozdíly, nicméně minimální hranici u svého typu alkoholického nápoje splnily všechny. Považovali jsme za přednost, pokud výrobce použil namísto obyčejného lihu rum, tedy sofistikovanější, nákladnější a chutnější surovinu. Výrobkům, které jej obsahovaly, jsme za něj připsali body k dobru.

Horší to však bylo s přídatnými látkami. Ne že by byly použity takové, kterým je v likérech přítomnost zapovězena, jde však o jejich charakter, v některých případech mírně řečeno problematický.

Azobarviva (konkrétně tartrazin, žluť SY a košenilová červeň A), která se v likérech nezřídka nacházejí, patří mezi chemické sloučeniny s výbornými barvicími vlastnostmi – odolávají času a neblednou.

O jejich problematičnosti ale svědčí fakt, že se na obalech potravin s azobarvivy musejí od roku 2010 uvádět informace, že „mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí“.

Ačkoli děti nejsou cílovou skupinou pro výrobce alkoholických nápojů, otázkou zůstává, proč je zapotřebí likér se žloutky vůbec barvit, navíc barvivy s pochybnými dopady na lidské zdraví.

Advokát či grog s vejci

  • Likér s vaječnými žloutky je oblíben po celé Evropě. Na pozadí soudního rozhodnutí proto není bez zajímavosti, že recepty z různých koutů Evropy na výrobu domácího vaječného likéru běžně s mlékem počítají.
  • Anglický výraz pro vaječný likér eggnog vznikl zkrácením výrazu egg’n’grog, tedy vejce s grogem.
  • Bezalkoholovou verzi vaječného likéru představuje dezert nazývaný ptačí mléko, který kombinuje vejce, mléko, cukr a škrob.
  • V nizozemštině se vaječný likér označuje jako advocaat. Označení se zrodilo zkrácením slova advocaatenborrel neboli advokátský drink. Název vznikl na konci devatenáctého století podle domněnky, že nápoj prospívá hlasivkám, které advokáti zatěžují při svých veřejných projevech.

Jen pět výrobků z 15 sledovaných si vystačilo s přírodním barvivem jako kurkumin či lutein (Klasik Vaječný likér, Penny/Královská palírna Vaječný likér, Missis Vaječný sen Extra hustý a Albert/Spirit Aal) anebo se obešly zcela bez barviv (Božkov Vaječný vanilka).

V tabulce můžete také vidět, které výrobky jsou zahuštěny či „stabilizovány“ xantanovou gumou (Bartida, Mis­sis, Metelka a Royal).

Chceme více péče o etikety!

Pořadí mírně ovlivnila také správnost etiket. Jak často zmiňujeme, správné značení výrobků je velká věda, do níž promlouvá několik právních dokumentů. Pokud výrobek nese název vaječný likér, pak by měl splňovat legislativní požadavky nejenom na výrobu, ale i na své označování.

To v tomto případě znamená povinnost výrobce napsat, kolik vajec, respektive žloutků použil. Nepodařilo se to však u likérů značky Božkov, Fruko Schulz a Old Destillerie.

Poslední jmenovaný se navíc podle svých slov může pyšnit nejvyšším žloutkovým podílem, je proto s podivem, proč se o tom z láhve nedočteme.

U likéru Bartida zapomněl výrobce zvýraznit alergenní složky, ačkoli takovou povinnost mají všichni výrobci potravin již čtyři roky. U likéru Walcher se zase nedozvíme, o jaký typ alkoholického nápoje se jedná. Všechny jmenované mají proto v tabulce v parametru chyby v označování uvedeno „ano“.

Budete mít zájem:  4 kroky, jak vybrat správné fitness a trenéra

vaječné likéry

  • Klasik Vaječný likér cena 76 Kč legislativní název výrobku vaječný likér složení mléko, cukr, vaječné žloutky, líh, aromata, vaječné bílky, barvivo kurkumin výrobce/prodejce Palírna u Zeleného stromu, a.s., Ústí nad Labem datum minimální trvanlivosti 22.01.2020
  • Penny/Královská palírna Vaječný likér cena 80 Kč legislativní název výrobku vaječný likér složení voda, cukr, zahuštěné mléko slazené, vaječné žloutky, líh, aroma, vaječné bílky, barvivo lutein výrobce/prodejce St. Nicolaus, a.s., Slovensko datum minimální trvanlivosti

Vliv alkoholu na člověka

Každý člověk je jiný. A to jak fyzicky, tak psychicky. Proto je vliv alkoholu na lidi závislý nejen na pohlaví, váze a množství vypitého alkoholu, ale také na aktuální kondici, psychické pohodě, stravě apod.

Pak se může stát, že stejní lidé, např. muži 80 kg, reagují rozdílně na vypití stejného množství alkoholu. Záleží totiž také na zvyku, tj. pokud někdo pije pivo a nikdy destiláty, může ho malé množství destilátů opít výrazně dříve a více než někoho, kdo často pije destiláty a ne pivo. A obráceně.

Existuje „zdravé pití alkoholu“?

Ano, podle mnoha světových studií má alkohol v malé míře a při pomalém pití pozitivní dopady na zdravého člověka.

V tomto tvrzení je důležité věnovat pozornost několika věcem.

  1. Malá míra – pro muže je to 20–40 g alkoholu na den (max. 4 dl skleničky vína), u žen 10–30 g (o deci vína méně než u mužů)
  2. Pomalé pití – důležité je pít denně a pomalu. Jak se říká, v malých dávkách neškodí. Pokud ale vypijete 2 skleničky za hodinu, nejedná se o pomalé pití.
  3. Zdravotní stav – člověk musí být zdravý. Při nemocech alkohol určitě nepomáhá, stejně tak těhotným a kojícím ženám a mladistvým.

Podle vědců pravidelné denní pomalé pití malého množství alkoholu chrání játra, prodlužuje život, snižuje riziko infarktu, výskyt srdečních (ischemických) chorob, úmrtí spojeným s vysokým tlakem, a někteří uvádí dokonce i výskyt cukrovky.

Odborníci ve svých studiích doporučují pít víno, nikoliv však tvrdý alkohol.

Pozitivní zdravotní vliv přisuzují snižování kornatění tepen, které způsobuje ukládání tuku do stěn tepen, hlavně pak v srdeční tepně. Tím roztahuje tepny a zajišťuje dostatečný průtok krve a předchází vzniku sraženin a např. zabraňuje slepování krevních destiček a tím předcházejí trombózám.

Zdraví prospěšné může být střídmé pití alkoholu pouze v případě, že člověk celkově žije zdravě.

Jaký vliv na člověka má alkohol?

1 ‰ – Hovorná opilost

Typickým projevem této úrovně je vyšší hovornost. Člověk mívá dobrou náladu, avšak do určitých hranic. Již při této hranici, kterou u muže 80 kg způsobuje cca čtyři desetistupňová piva, nedoporučujeme psát důležité SMS, e-maily nebo sdílet na sociálních sítích.

1,5 ‰ – Lehká opilost

Větší hovornost, vtipkování, celková uvolněnost. Sebedůvěra se zvyšuje. Pomalejší reakce. Pozor proto na modřiny a odřeniny, které si lidé způsobují akrobatickými kousky nebo jen obyčejným tancem na stole.

2 ‰ – Mírná opilost

Nedostatek koordinace a ztráta koncentrace. Nálada se může výrazně zlepšit nebo zhoršit. Člověk bývá akční nebo naopak unavený, řada lidí usne. V této fázi, kterou způsobí např. u ženy 60 kg čtyři skleničky červeného vína, je již motorika těžko neovladatelná a myšlenkové pochody jsou jiné než za střízliva.

3 ‰ – Těžká opilost

Neschopnost samostatně chodit, nesrozumitelná řeč, poruchy chování. Významné riziko agrese. V tuto chvíli hrozí ztráta kontroly a paměti, a tím může docházet k nebezpečným situacím, vandalství, případně jiným přestupkům nebo dokonce trestným činům.

4 ‰ – Závažné intoxikace

Závažné riziko bezvědomí. Pomalé a mělké dýchání. Potenciální riziko dýchacích a dalších zdravotních problémů.

5 ‰ – Nebezpečí smrti

Komatózní stav – smrtelná dávka pro 50 % lidí.

Alkohol kalkulačka

Spočítejte si množství promile po vypití určitého množství drinků v online alkohol kalkulačce.

Pijte s mírou a nikdy neřiďte po konzumaci alkoholu.

  • 012345
  • Zadejte hodnoceníOdeslat hodnoceníHodnocení odesláno
  • Počet hodnocení155Průměrné hodnocení4.8

Nová stránka 1

STARŠÍ INFORMACE Z OBDOBÍ PROVOZU INFORMAČNÍ LINKY

Dotazy a odpovědi bezprostředně po uvolnění „prohibice“:

Hygienické limity pro metanol (1.10.12)

Jsou stále platné hygienické limity obsahu metanolu v lihovinách dané vyhláškou č.305/2004 Sb.?

Podle sdělení MZ ČR ze dne 1.10.2012 byla uvedená vyhláška k tomuto dni zrušena. V platnosti tak jsou limity stanovené nařízením (ES) č. 110/2008. Nejvyšší povolené množství je však i v tomto nařízení stejné – 15 g na 1 litr 100% etanolu.

Kdy byla lihovina vyrobena

Jak poznám, že byla lihovina vyrobena před rokem 2012?Těžko, na většině lahví normální spotřebitel nepozná datum výroby, protože většinou chybí na štítku.

Je tam většinou jen čárový kód a číslo označující šarži. Ani podle kolku to nelze poznat.

Zajímavý nápad dostaly některé prestižní likérky – na svém webu vysvětlují spotřebitelům, jak se ve značení na štítku orientovat a rozpoznat, kdy byla lihovina vyrobena.

A jak tuto nepříjemnou situaci řešit?V domácnosti se musí každý sám rozhodnout (vzpomenout si) z jaké doby alkohol pochází. V případě nejistoty jej raději neškodně zlikvidovat.

V restauraci nebo skladu není jiné cesty, než dohledat datum výroby podle čísla šarže v dokladech (faktury) nebo spíše dotazem u dodavatele/výrobce.

Nápomocna může být hygienická služba (restaurace) nebo SZPI (sklady).

Co je to neškodná likvidace lihoviny?Vše plyne ze zákona o odpadech č. 185/2001 Sb. V domácnosti, jde-li o jednu otevřenou láhev, tak lze při puštěné vodě zlikvidovat vylitím/naředěním do odpadu.

Zodpovědnější, zejména pokud je lahví více, je odevzdat lihovinu ve sběrném dvoře, který zajistí likvidaci (jedná se o vadné šarže potravin s obsahem nebezpečných látek).

Prodejci a distributoři mají přímo povinnost zajistit likvidaci prostřednictvím oprávněné firmy k likvidaci nebezpečných odpadů. Přečtěte si výklad SZÚ k dané věci.

Co s lihovinami, které pocházejí z výroby roku 2012?Otevřené lahve v restauracích mají být neškodně zlikvidovány nebo, pokud jsou “drahé“ je potřeba mít “laboratorní certifikát“ o „bezpečnosti“ (zdravotní a hygienické nezávadnosti) z akreditované laboratoře. Uzavřené lahve musí mít v pořádku doklady o výrobci (původu etanolu) a “laboratorní certifikát“.

Do 60 dnů od zrušení “prohibice“ (27.9.+2 měsíce) musí být taková lihoviny prověřena, jinak musí být neškodně zlikvidována. Nařízení vlády č. 317/2012 stanoví formulář dokladu o původu některých druhů lihu, destilátu a některých druhů lihovin. Návod, jak postupovat má na webu MZe ČR (http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/kauza-metanol/navod-jak-postupovat/)

Co když mám otevřenou láhev lihoviny vyrobenou před 1.1. 2012, mám ji zlikvidovat?

Mimořádné opatření MZ ČR takovou situaci neřeší, nařizuje zlikvidovat všechny otevřené lahve lihoviny (porušen kolek), pokud není doložena zdravotní nezávadnost protokolem z akreditované laboratoře.

Na druhou stranu, nikdo z kontroly není schopen poznat, zda otevřená láhev lihoviny vyrobená před rokem 2012 byla otevřena těsně po zrušení „prohibice“ (27.9.12, 13:25) či nikoli.

Je to o osobní odpovědnosti majitele lahve, který v případě problémů riskuje trestní stíhání (protože o riziku věděl).

Co je to akreditovaná laboratoř?To je taková, která má certifikát ČIA o zajištění systému kvality práce. Taková laboratoř může používat akreditované metody stanovení metanolu a dalších příměsí (počet laboratoří je omezený) nebo neakreditované validované metody stanovení (takových je řada).

Laboratoř vydává “laboratorní certifikát“ o nezávadnosti lihoviny a je schopna signalizovat překročení platné hyg.normy. Tento doklad pak slouží při případné kontrole ze strany hygienické služby, SZPI, celníků, policie. Nabídka akreditovaných laboratoří se jistě upřesní v příštích dnech.

Pomoci v hledání vám může i příslušný KHS nebo SZPI.

Kdo mi uhradí ztráty?V domácnosti nikdo, prodejci, distributoři podle podmínek vyhlášených vládou ČR mají dostat zpět určitou náhradu. Upřesňuje min. financí. Podle posledních informací bude vydáván „kredit“ na „daň“ za lihoviny (kde se nepodařilo dohledat a prověřit původ) po odevzdání celníkům k neškodné likvidaci (vydají potvrzení o likvidaci).

Vývoz

Je už podnikatelský vývoz lihovin do zahraničí možný?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *