Nákup na trhu: kysané zelí podle babiččina receptu i vánoční marmelády

Farmáři | Svět bedýnek

Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Nákup na trhu: kysané zelí podle babiččina receptu i vánoční marmelády Více informací o dodavateli Nákup na trhu: kysané zelí podle babiččina receptu i vánoční marmelády Více informací o dodavateli Nákup na trhu: kysané zelí podle babiččina receptu i vánoční marmelády

Čerstvé listy Aloe ze Španělské BIO farmy.

Více informací o dodavateli Nákup na trhu: kysané zelí podle babiččina receptu i vánoční marmelády Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Nákup na trhu: kysané zelí podle babiččina receptu i vánoční marmelády

Bohemia Olej – český výrobce rostlinných, za studena lisovaných olejů a 100% rostlinných proteinů v RAW kvalitě.
Oleje i proteiny vyrábíme z rozličných oříšků a semínek tradiční metodou za studena.

Produkty jsou živoucí, jelikož je jakkoliv chemicky, tepelně ani jinak neupravujeme, nerafinujeme. Nenaleznete v nich nic navíc – žádné přísady, barviva, „éčka“ a podobně.

Díky takto velmi šetrnému zpracování deklarujeme RAW kvalitu a zachování mnoho, pro organismus prospěšných látek, nenasycených mastných kyselin a vitamínů , které se nacházejí ve vstupní surovině.

Vzniká tak výrobek prospěšný nejen pro zdraví, ale i kulinářský skvost lahodné přirozené chuti tak, jak to příroda vymyslela. Oleje i proteiny vyrábíme s láskou a pečlivě si vybíráme oříšky či semínka, jež jsou výhradně prvojakostní. Preferujeme české suroviny od místních dodavatelů tak, aby byl produkt lokální.

Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Nákup na trhu: kysané zelí podle babiččina receptu i vánoční marmelády Více informací o dodavateli Nákup na trhu: kysané zelí podle babiččina receptu i vánoční marmelády

Bezlepkové cukroví na Vašem stole

Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Nákup na trhu: kysané zelí podle babiččina receptu i vánoční marmelády Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Nákup na trhu: kysané zelí podle babiččina receptu i vánoční marmelády Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Nákup na trhu: kysané zelí podle babiččina receptu i vánoční marmelády Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli

Název není jen náhodným sestavením dvou slov, ale má i hlubší význam. Slovo „Fair“ nejen odkazuje na certifikaci spravedlivého obchodu Fairtrade, ale reprezentuje náš přímý a spravedlivý přístup – nejen ve smyslu spravedlivého obchodu mezi námi a výrobci, ale také rovné a otevřené jednání mezi námi a našimi zákazníky.

Slovo „Made“ znamená vyrobený, udělaný. V názvu společnosti reprezentuje fakt, že většina surovin pro výrobu našich produktů byla nejen sklizena, ale i zpracovávána ručně. Dohromady spojení „Fair Made“ odkazuje na vše, co bylo vyrobeno/vykonáno spravedlivě a čestně, neboli odkazuje na hlavní princip, kterého se v našem podnikání držíme.

Jak říká zakaladatelka „Naší hlavní myšlenkou je šířit nejen kvalitní fair trade produkty, ale i celou myšlenku fair trade přístupu k obchodu. Svou práci děláme s přesvědčením, odhodláním a velkou chutí, protože nás baví.

Díky vzdělání v oboru a zkušenostem jsme se vyvarovaly spousty chyb, zároveň nás ale podnikání denně přesvědčuje o tom, že nemůžeme usínat na vavřínech.“

Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli

Příroda na Vašem stole

Více informací o dodavateli

Pan Štastný s rodinou farmaří v oblasti polabské nížiny.

Pro práci v zemědělství, přesně řečeno pro pěstování salátů, okurek a bylinek, se s rodinou rozhodl několik let po revoluci, tedy v době, kdy většina ostatních obyvatel v jeho vesnici a okolí zemědělskou činnost opouštěla a nadobro dodnes opustila.

V současné době po celou sezónu nám vozí nejen klasický hlávkový salát,ledový, ale i lollo biondo a rosso, salátek dubový, vyhlášený římský salát a další.

Nabídku doplňuje hromada bylinek: máta, rukola, kopr, koriandr, pažitka, plochá aromatická petrželová nať/listová petržel, které se v odborných kruzích říká též persil, kudrnatá nať petržele, zkráceně kudrnka, bazalka a tymián. Ze zeleniny je specialistou na okurky a nám od něj moc chutnají 😀 … hospodaří v systému integrovaného hospodářství 😉

Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli

Krásné podkrušnohorské kanadské borůvky.

Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli

Iswari Superfood je česká firma, která pod svou vlastní značkou ISWARI, společně se dvěma partnerskými firmami Iswari Portugal a Iswari Ireland, vyrábí a dodává na trh BIO superpotraviny a vlastní produkty na jejich bázi.

Samotná výroba probíhá v České republice a stejně tak u nás doma vznikají receptury na většinu výrobků, zejména na velmi populární BIO-RAW-SUPERFOODS snídaňové směsi, které jsou nejen na českém trhu zcela unikátní díky prémiové kvalitě ingrediencí, vynikající nutriční hodnotě a současně skvělým chuťovým vlastnostem.

Značku ISWARI založili v roce 2010 Goncalo Sardinha z Portugalska společně se svými kamarády Jasonem Lintonem (Irsko) a Františkem Lomským , který je majitelem a jednatelem Iswari Czech Republic.

Ve stejném roce tak vznikly tři samostatné společnosti v Česku, Portugalsku a Irsku, které velmi úzce spolupracují a koordinují svoji činnost, přičemž „svým“ zákazníkům a příznivcům ve svém regionu mohou nabídnout domácí podporu a to nejlepší zboží určené pro místní trh.

Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli

„GOOD KARMA PRODUCTS“ Náš claim “Good karma products” mluví za vše. Karma je fenoménem dnešní doby a i když se tímto slovem ohání každý, je potřeba ho trochu objasnit. Jedná se o zákon založený na kvantové fyzice, který zjednodušeně vyjadřuje – co dáš se ti vrátí a to hned, dříve nebo později.

Proto šetrnost, úměrnost, láska, péče, rozvážnost k sobě samým, k ostatním lidem a k životnímu prostředí jsou součástí našeho způsobu života a naší filosofie. Společně dáváme přednost kvalitě před kvantitou a to je způsob, jak žít spokojeně a plnohodnotně v dnešním moderním světě.

Příroda v sobě skrývá pravé bohatství, hodnotu a léčivé síly, které s námi můžete radostně využívat a přispívat tak k univerzální spokojenosti nás všech. Značka GOODIE Již starověký řecký lékař Hippokrates svým citátem: „Koho neuzdraví léky, toho uzdraví příroda.“ sdělil to nejpodstatnější pro udržení zdraví.

Příroda nabízí vše co potřebujeme pro udržení nejlepší psychické i fyzické kondice.

Veškeré známé i znovuobjevené produkty GOODIE přináší hodnotu pro celkové zdraví člověka, jsou etické, 100% čisté, přírodní a založené na základních předpokladech: vegan
v částečně nebo 100% recyklovatelných obalech
ekologické
bez cukru
bez palmového oleje
bez laktózy
bez umělých dochucovadel
bez chemikálií
bez škodlivých éček
bez barviv
bez konzervantů

Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli

Hrádecká medovina na Vašem stole

Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli

Kvalitní Italské potraviny na Vašem stole

Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli

Ježkův statek

Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli

Lahodné sýry na Vašem stole

Více informací o dodavateli

Mouka, voda, kvas a čas… 

Více informací o dodavateli

Květuščino pesto

Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli

Přirozeně fermentovaný veganský salát

Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli

Voňavé perníčky

Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli

Voňavé perníčky na Vašem stole

Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli

Pivovar Zichovec
V malé vesničce u Slaného uvaří až 90 různých speciálů ročně Zichovec, malou, poklidnou vesničku, zhruba deset kilometrů od Slaného, ještě před deseti lety znalo jen pár lidí z blízkého okolí.

Pak se v hlavě Ivana Husáka, někdejšího finančního ředitele společnosti Linet, místního rodáka a starosty, zrodil nápad – vybudovat v obci pivovar s restaurací a sálem, který by sloužil pro kulturní i sportovní akce. Nikoliv náhodou se první idea zrodila při návštěvě místní samoobslužné hospody Kreditbar, od které měl každý místní klíče a místo peněz se dělaly čárky „na futro“.

Budete mít zájem:  Moringu využívá ájurvéda a lidové léčitelství, věda ji zatím opomíjí

Nápad si Husák nechal od starousedlíků posvětit v referendu, začalo se stavět a v létě roku se v Zichoveckém pivovaru vařila první várka piva. K již vybudované restauraci a multifunkčnímu sálu časem přibyl penzion, zbrusu nová radnice, školka, obchod se stálou prodejní dobou a také kaple se špičatou střechou, která byla předobrazem pro charakteristické logo pivovaru.

„Zpočátku jsme se zaměřovali na klasická piva plzeňského typu a také černé, poté se do chodu firmy zapojili oba synové a začali jsme se ve větší míře věnovat i speciálům,“ vzpomíná Ivan Husák.
Kapacita zichoveckého minipivovaru se časem ukázala jako nedostatečná, proto se rodina rozhodla vybudovat další kapacitnější výrobnu.

Volba padla na Louny, které jsou od Zichovce vzdáleny zhruba 15 kilometrů. Husákovi odkoupili bývalou tankovou střelnici, poslední budovu lounských kasáren, kde za více než 50 milionů postavili kompletně nový pivovar včetně linky na stáčení lahvového piva. „Zatímco v zichoveckém pivovaru zůstala výroba speciálů, v Lounech vaříme desítku a dvanáctistupňový ležák.

Také pronajímáme kapacitu létajícím pivovarům,“ vysvětluje Jan Husák, který se stará o obchod a marketing. Výtečná zichovecká desítka a dvanáctka nesou po dědečkovi jméno Krahulík, stále významnější je produkce speciálů, zejména svrchně kvašených piv jako je Mosaic Ale, Zichovec IPA.

Za zmínku stojí i polotmavý ležák Magor 15°, nebo velmi žádaná novinka poslední doby, ejlový speciál Juicy Lucy typu New England IPA, které speciální dávka aromatických chmelů přidává šťavnatost i aroma tropického ovoce. I kvůli širokému portfoliu pro pivovar pracuje šest různých sládků. „Letos uvaříme až devadesát různých piv, včetně malosériových speciálů, kdy například pivo leží rok v dubových sudech po skotské whisky,“ uzavírá Jan Husák.

Více informací o dodavateli

To nejlepší pro Vaše děti 🙂

Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli

Kvalitní řecká mýdla.

Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli

Čerstvá ryba na Vašem stole

Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli

Vinařství Thaya

Více informací o dodavateli

Zvěřina na Vašem stole

Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli

Skvělý šumavský kapr a další sladkovodní rybky

Více informací o dodavateli

Jak dlouho nechat kvasit zeli recept

Nákup na trhu: kysané zelí podle babiččina receptu i vánoční marmelády

recept internet

Tématické fráze: kysané zelí domácí výroba zelí s pyrosiřičitanem vyroba kysaneho zeli jak uchovat kysané zelí domácí výroba kysaného zelí jak uvařit dobré kysané zelí kysané zelí výroba pirosiřičitan nakládané zelí s pyrosiřičitanem nádoby na kysané zelí domácí kysané zelí jak vyrobit výroba domácí

Podobné recepty jako Kysané zelí IV.

recept internet

Množství volíme podle počtu okurek, které budeme nechávat kvasit. Na dno čistých, vypláchnutých sklenic dáme kopr, kolečka oloupaného křenu a naskládáme okurky. Omyté okurky zalijeme nálevem tak, že musí být potopené.

Podobné recepty jako Zavařené kvašáky

Nákup na trhu: kysané zelí podle babiččina receptu i vánoční marmelády

recept internet

Tereza ma pravdu, neni potreba zeli nechat okapat a pak ho dusit ve vode. Dusila jsem ho rovnou v te zelne stave, prislo mi to tak zdravejsi i logictejsi.Jinak vazne mooooooc dobre, vynechala jsem mouku, zahusteni jemne postrouhanym bramborem bohate staci.

Podobné recepty jako Dušené zelí mojí babičky

Nákup na trhu: kysané zelí podle babiččina receptu i vánoční marmelády

recept internet

Dobry den, my delame zeli tak, ze ho nakrouhame, nasolime kamennou soli (jde o to, aby byla bez jodu), nakminujeme a nechame odpocinout do druheho dne.

Podobné recepty jako Dušené kysané zelí

Nákup na trhu: kysané zelí podle babiččina receptu i vánoční marmelády

recept internet

Jak dlouho se má nechat zelí kysat? recepty73 | 17. 10. 2010 00:15 … My to doma delame tak ze zeli nemichame se soli, kminem a krenem, ale davame cca 5cm vrstvu zeli a na to posypeme supl, kmn a rozlozime kren. Uplne na dno kameninove nadoby davam svazek cerstveho kopru. Nahoru davame plinku, na d

Podobné recepty jako Domácí kysané zelí

Nákup na trhu: kysané zelí podle babiččina receptu i vánoční marmelády

recept internet

Všechny suroviny pokrájet a řádně promíchat. Nechat stát – nejlépe do druhého dne, aby se chutě řádně propojily a pak namačkat do sklenic….

Podobné recepty jako Křenové zelí

recept internet

Postup přípravy receptu. Nakrouháme, popř. koupíme krouhané zelí, nasypeme je do vaničky, posolíme (na kilo zelí 3 dkg soli), posypeme kmínem a celým pepřem, necháme aspoň 3-4 hodiny pustit šťávu.

Podobné recepty jako Kysané zelí do sklenic

recept internet

Jak se dá zavařit cokoli v mikrovlnce, když tam nesmí přijít kov? Jakým víčkem tedy zavíráte zavařovací sklenice? Jak dlouho se v MT zavařují kvašáky?

Podobné recepty jako Kvašáky

recept internet

Jenom příště to zelí nebudu tolik nasilu mačkat do sklinek (jak tu kdosi radil), měla jsem to tam tak „dokonale“ namačkané, že to nemělo skoro žádnou šťávu. Ale i tak bylo křupavé-naštěstí.

Podobné recepty jako Kyselé zelí do skla

recept internet

Tohle je prvni a obavam se jedina stranka kde jsem nasla jak se vari brambory (co nejjednodusseji a popsano „cesky“ aby tomu rozumel kazdy). snazim se na netu najit jak se vari brambory, ryze …proste to nejzakladnejsi, co je pro vsechny kuchare jasne a banalni.

Podobné recepty jako Vařené brambory

recept internet

Nevím, jak u Vás, ale za mě je to krátká doba. Utopence jsem ze své blbosti neoloupal a musel jsem je loupat až na talířku. Potom jsem je zkusil po čtyřech dnech a jsou už dobří (bez loupání).

Podobné recepty jako Utopenci nejlepší co známe

recept internet

Potřeboval jsem (jako laik) vědět do čeho ten prejt dát, jak dlouho a na kolik stupňů dát do trouby, jestli zvolit horkovzdušný režim, nebo vrchní těleso, nebo spodní ohřevné těleso, nebo obě tělesa.

Podobné recepty jako Domácí prejt a kroupy se zelím a brambory

recept internet

Zelí začne kvasit – víčka se vydují. Asi za týden se víčka pomalu sama vrátí do původní polohy a zelí je hotovo. Takto si můžeme udělat kysané zelí třeba jen z jedné hlávky. … kysane zeli. nahlásit komentář … 29.09.2012 18:28:42. Odpovědět. Riki. nahlásit komentář. 1.Zelí po nakrouhání není třeb

Podobné recepty jako Jednoduché kysané zelí

recept internet

Postup přípravy. Všechny hermelíny rozpůlíme podélně. Vnitřky posypeme hojně červenou paprikou. V mističce smícháme česnek a trochu soli, touto směsí potíráme taktéž vnitřek hermelínů, feferonky nakrájené na kolečka a cibuli na proužky pokládáme na česnek.

Podobné recepty jako Nejlepší nakládaný hermelín

recept internet

RADA: Jak na šťavnaté kuře s dokonalou kůrčičkou? 6 Po 4h saunování sejmeme víko pekáče, zvedneme teplotu na 150-180°C a kachnu dopečeme do křupava během dalších 30-20 minut.

Budete mít zájem:  Stravování a cvičení – jak na to?

Podobné recepty jako Kachna pomalu pečená

recept internet

Necháme kvasit asi 4-6 týdnů v teplejší tmavé místnosti. Poznámka Toto zelí je vynikající jako salát, zdravé, plné vitamínu C. Ještě mimo to nakládám zvlášť klasicky 20 kg zelí – pouze kmín, cibule, sůl a koprové semínko – , které pak používám k vaření.

Podobné recepty jako Kvašené pikantní zelí

recept internet

Jak dlouho je muzu nechat odstat, nez se do nich pustim? A jak dlouho vydrzi po otevreni? Nepouzil jsem horcicy ani horcicne seminko, coz mam pocit je krome sacharinu prirodni prezervater.

Podobné recepty jako Utopenci podle mě

recept internet

Zatižte talířem a nechte stát při pokojové teplotě, aby začalo pomalu kvasit. Bylo psáno 12 hodin, ale nechala jsem den a půl. Mají se začít objevovat v tekutině bublinky a zelí mírně zkysne, čehož jsem docílila až za uvedenou dobu.

Podobné recepty jako Korejské kimči ( kvašená národní zdravá pochoutka) …

recept internet

Jak se píše: „vyndat až vyplavou“, tak ony plavou hned když je hodím do vody a tak nevím, jak dlouho je tam nechat. Děkuji Danka Snášelová | 2. 6. 2007 14:27. Jak jsem slíbila, tak i plním. Dnes jsem recept vyzkoušela a dávám za 1.Špecle tzv. halušky k masu jsem dělala ke kuřeti na smetaně.

Podobné recepty jako Pravé špecle

recept internet

jak tak vidim tak tady vsichni jen pindaji a vedi velky hnedy. hranolky se musi nejdrive predsmazit, zhruba 3minuty, nechat vychladnout a zamrazit. pak podle potreby dosmazit :-$ kykiryki |

Podobné recepty jako Hranolky

recept internet

Dobrý den omluvám se za pozdní odpověď,Necháme to kvasit tak dlouho dokud to přestane bublat a potom se to scedí nejlépe stočit a nechá čistit.Jeto skoro stejný postup jak při dělání vína

Podobné recepty jako Metropol

recept internet

Gabriolo,tak zkuste si koupit kysane cervene zeli v pytliku.Na trose sadla nebo oleje osmahnete cibulku,pridejte to zeli,kminek,sul,spetku cukru,kdyz bude mekke zahustete na jemno nastrouhanou bramborou s troskou vody a lzici hladke mouky,nechte probublat a dochutte uz pak dle vlastni chuti.Ja prida

Podobné recepty jako Kachna po staročesku

recept internet

Čekal jsem nějaký bombastický recept a myslím si,že je to klasika.Jak si to kdo vylepší a přiostří,záleží na chuti.Já mám zkušenost,že základ je kvalitní uzenina a špekáčky z Globusu nejsou vyloženě špatné,ale ne nejlepší.Před 5 lety jsem dostal utopence od kamaráda a byli v něm párky od soukromníka

Podobné recepty jako Utopenci dle mé prababičky

recept internet

Nicméně neproplachujeme moc dlouho, jinak bychom ze zelí zbytečně vylouhovali i vitaminy a minerální látky. Pak do zelí postupně přidáváme dresink a dobře mícháme. Ochutnáváme, případně dochutíme postupným přidáváním pasty.

Podobné recepty jako Kimči

recept internet

Žemle nebo rohlíky pro přípravu žemlovky nakrájíme na plátky, zvlhčíme mlékem, do kterého jsme vmíchali žloutky a cukr. Ohnivzdornou mísu dobře vymažeme tukem, vysypeme strouhankou a poklademe vrstvou navlhčených plátků žemlí.

Podobné recepty jako Žemlovka

recept internet

mama | 7. 1. 2017 15:07. ja dusim zvlast maso na cibulce osmazene jen do ruzova a do duheho hrnce dam zeli dusit,tak asi na 3/4 hodiny.Maso dusim v papinaci,dam tam sul a koreni a vodu a dusim ho 30minut.Potom vezmu velky kastrol a dam tam dusene maso a precedene zeli bez te vody!!!, Dam tam mleko,s

Podobné recepty jako Segedínský guláš

recept internet

A jak pravila moje babička: na sterilování jablek do zásoby se NEHODÍ letní jablka, která se ráda kazí, ať děláš, co děláš. Jablka vždy používat čerstvě spadlá, nikoliv ta, co se pod stromem válí už delší čas a jsou nahnilá.

Podobné recepty jako Babiččina dia sterilovaná strouhaná jablka

recept internet

Vše necháme v teple asi týden kvasit. 4 Takto vykvašenou zeleninu můžeme podávat jako salátovou přílohu k masu nebo přidat do čerstvého zeleninového salátu a podobně.

Podobné recepty jako Kvašený zeleninový salát Pickles

recept internet

Loni jsem dělala víno podle tohoto receptu,nahradila jsem droždí ušlechtilými kvasinkami, měli jsme ho 50 l, bylo výborné, a jak říká Bibinka, jezdily návštěvy, všem moc chutnalo. Letos už obhlížím úrodu bezinek, kvasinky už mám (Merlot)a dokonce jsem si zakoupila i vinný extrakt od vinařské firmy.

Podobné recepty jako Vánoční bezinkové víno

recept internet

Jak dlouho jste to vařila? Pokud se u hovězího přetáhne doba smažení, tak je pak tuhé a musí se nechat dusit, aby změklo. Bara | 24. 11. 2016 16:29. Zkusila jsem a staci. Opakovat nebudu urcite. Maso po provareni tuhe jak podrazka a chut, nechut. … Jak by vypadal svět podle dětských kresbiček? Tak

Podobné recepty jako Hovězí šuej ču

recept internet

Jelikož je tady dost pochybností o tom, jak dlouho nechat zrát, udělal jsem menší testování: 2. den – slabě vyzrálý sýr, pouze trochu nabírá chuť po bylinkách (brzy na konzumaci) 3. den – sýr začíná zrát, je částečně změklý, výraznější chuť bylinek (už je možno jíst, ale jěště to není ono) 4. den –

Podobné recepty jako Nejlepší nakládaný hermelín

recept internet

Hale ten Antonín on mi řikal že hrozně má rád utopence a nemá semenej váček a když příde domů říká mámě Láááááááááááásko a ona mu dáb k večeři utopence a tonda řiká chci solničku na žalud :DDDDDDD a ona on jí má táta 2 den tonda příde dom a vidí jeho mámu jak jebe s jeho tátou a ona řekne vypadni ..

Podobné recepty jako Pikantní utopenci

recept internet

Trošku mě štve strohost receptů, jako chlap netuším, jak dlouho se čočka vůbec vaří (alespoň orientačně), nebo jak velkou cibuli -mně se osvědčila cibule, jak pěst:-)do téměř uvařené čočky sem přidal kostku masoxu a tři stroužky česneku a musím říct, že paráda, ale tisíc lidí, tisíc chutí;-)

Podobné recepty jako Čočka na kyselo

recept internet

Něco jsem udělala asi špatně, protože mi to zeli začalo bublat jak je smíchané na těch 24 hodin na uležení. Myslim, že kvasit nemá.

Podobné recepty jako Zelí do sklenic bez zavařování

Zelí: od tradičních českých receptů až po asijskou kuchyni

Málokterá zelenina má tolik druhů a tolik možností využití jako právě zelí. Skvěle chutná, dodává energii a nesporné jsou i jeho zdravotní účinky. Patřilo už do jídelníčku našich předků a popularitě se těší dodnes. Podívejme se, čím se vyznačují jednotlivé druhy zelí a jaké jsou možnosti jejich úprav v rostlinné kuchyni.

Podle místa, ze kterého pocházejí, rozlišujeme tři základní druhy zelí. Je to zelí hlávkové, pekingské a čínské.

Hlávkové zelí – tradiční středoevropská surovina

Hlávkové zelí se pěstuje v bílé a červené variantě a mnoha odrůdách, kulatých, ale také špičatých. Vyšlechtěno bylo z divoké brukve stejně jako například květák nebo kedluben před mnoha tisíci lety. Už ve Starém Řecku prý hlávkové zelí používali na zvýšení imunity, proti stresu, nebo na kocovinu.

Budete mít zájem:  Léčba průjmu a homeopatika

Hlávkové zelí se běžně objevuje ve staročeských receptech a oblíbené je nejen ve střední Evropě dodnes. Je pilířem třeba i v sousedních polské (vyhlášený bigos) nebo německé kuchyni. Oblíbené je z několika důvodů.

Obsahuje řadu vitamínů, minerálů i vlákniny a navíc je nízkokalorické. Podle dietologů je tak vhodnou potravinou při snižování hmotnosti. Kromě toho patří k méně náročným plodinám a prodává se relativně levně.

Odborníci doporučují hlávkové zelí konzumovat klidně několikrát týdně a nejlépe oba typy (červené a bílé) pravidelně střídat.

Za syrova má bílé hlávkové zelí obsah vitamínu C srovnatelný s citrusy, tepelnou úpravou se jeho množství výrazně snižuje. Syrové zelí je ale hůř stravitelné. Pokud ovšem nemáte problém s jeho stravitelností, připravte si třeba osvěžující salát coleslaw. Místo sojanézy můžete použít sójovou smetanu, záleží, jestli preferujete hutnější nebo lehčí verzi.

Pro očistu organismu se pijí šťávy ze syrového zelí. Jejich chuť je ale velmi rázná, takže se odšťavňuje společně s další zeleninou, především mrkví a červenou řepou.

Bílé nebo červené zelí?

V kuchyni se k bílému zelí výborně hodí kmín, jablečný nebo vinný ocet. Právě tyto ingredience se používají i k nakládání zelí a jablečný ocet nesmí chybět ani v oblíbené bílé variantě coleslawu.

V červeném zelí jsou kromě vitamínů a vlákniny přítomné i prospěšná přírodní barviva.

Při přípravě jídel se červené zelí dobře kombinuje například s balzamikovým octem nebo červeným vínem a také s výrazným kořením, jako je badyán, skořice nebo koriandr.

Saláty z červeného zelí nejsou možná tak oblíbené jako z bílého, ale chuťově i výživovou hodnotou se mu určitě vyrovnají. Jestli máte rádi asijskou kuchyni, zkuste zelný salát se soba nudlemi, v české kuchyni se zase můžete inspirovat při přípravě hanáckého salátu se sojanézou.

Zelí z východní Asie

Čínské zelí neboli pak choi

Čínské zelí, zvané také pak choi nebo bok choy, bezpečně poznáte podle toho, že netvoří hlávky, z jeho tuhých listů vzniká volně uspořádaná růžice.

Má nízkou energetickou hodnotu a vysoký obsah nutričních látek. Je zdrojem vitamínů a minerálů. Kromě vitamínu C a B najdete v čínském zelí i draslík, vápník, hořčík nebo železo.

Vzhledem k původu a výrazné chuti se skvěle hodí do pokrmů inspirovaných asijskou kuchyní.

Nákup na trhu: kysané zelí podle babiččina receptu i vánoční marmelády

Pekingské zelí

Pekingské zelí získalo svůj název podle místa původu, dodnes se pěstuje hlavně v okolí Pekingu. Je běžně dostání v oddělení ovoce – zelenina, často je omylem zaměňováno právě za čínské zelí, ze kterého kdysi vzniklo.

Používá se ale podobně. Syrové hlavně do salátů, tepelně upravené se hodí třeba do zeleninového woku.

Kvašené pekingské zelí je také základní surovinou pro přípravu tradičního korejského kimči, o kterém ještě bude řeč.

Nákup na trhu: kysané zelí podle babiččina receptu i vánoční marmelády

Kysané zelí jako dostupná superpotravina

Kysané nebo také kyselé zelí či nakládané zelí se u nás tradičně připravuje z bílého hlávkového. Na rozdíl od syrového zelí je ale lépe stravitelné a navíc v něm jsou bakterie mléčné kvašení, které jsou platnou posilou lidské střevní mikrobioty.

Velmi důležité bylo kysané zelí už pro naše předky, kteří na rozdíl od nás neměli během zimy možnost dát si čerstvou zeleninu a ne všechny druhy zeleniny byly pro konzervaci vhodné. V našich zeměpisných šířkách se zelí vždycky dařilo a nakládání také není nijak složité. Nejčastěji se kysané zelí připravovalo metodou mléčného kvašení.

Kupované se domácímu nevyrovná

Abyste měli jistotu, že v kysaném zelí bude dostatek vitamínů a živých bakterií, připravte si ho raději doma.

Sterilované nebo pasterované kysané zelí v obchodech přichází o většinu důležitých látek a navíc může obsahovat velké množství cukrů, konzervantů a přídatných látek. Ke konzumaci bude kysané zelí připravené zhruba 5 – 7 dní.

Pokud se vám napoprvé nepovede dokonale, nevadí, stačí několik várek a chutě budou jistě vyladěné k dokonalosti.

Domácí fermentace různých druhů zeleniny je v posledních letech velmi populární a nemusí se jednat jen o zelí. Je to totiž konzervační metoda, která uchová v zelenině živiny a navíc k nim přidá prospěšné bakterie mléčného kvašení. Kromě toho zvýrazňuje chuť a zlepšuje stravitelnost.

Kysané pekingské zelí – kimči

Kimči (také kimčchi) je korejský národní pokrm, který byl časopisem Time pasován mezi 5 nejzdravějších potravin. I samotné korejské přísloví „Muž může žít bez ženy, ale nemůže žít bez kimčchi.“ jasně naznačuje, jak důležitou roli v životě Korejců hraje.

Jeho původ sahá tisíce let zpět, původně kvasilo ve velkých kameninových nádobách zahrabaných v zemi, aby vydrželo od přelomu podzimu a zimy až do jara.

Dnes má podobně jako to evropské dvě varianty – dlouhokvašené a rychle kvašené nebo pickles, které je hotové při pokojové teplotě už za čtyři dny. V korejských restauracích se kimči často podává jako součást předkrmu.

Receptů existují desítky, ale jedno je jisté, každé kimči, které vám připraví Korejci bude mít pikantní a výraznou chuť. Sami si ale můžete připravit i jemnější variantu.

Klasicky se nakládá s jarní cibulkou, bílou ředkví a pikantní pastou (s česnekem, zázvorem, korejským chilli, rybí omáčkou a případně dalšími ingrediencemi), součástí některých receptů je i mrkev. Vyzkoušet můžete veganskou variantu z videa, kde rybí omáčku střídá sojová omáčka Tamari.

Recepty ze zelí

Zelné saláty

Pekingské i čínské zelí se hodí do různých druhů míchaných zeleninových salátů. Hlávkové zelí je v nich výborné především mladé, dokud má jemné a křehké listy.

Pozdní je vhodné nejdříve jemně nakrouhat, nasolit a pomačkat v rukách, aby pustilo šťávu a zkřehlo. Takto se připravuje už zmiňovaný coleslaw.

I kysané zelí uplatníte v salátech, nejčastěji v kombinaci se strouhaným jablkem nebo čerstvým koprem.

Polévky

Polévkám dominuje především kysané zelí. Klasikou je zelňačka, na Moravě se jí říká také kyselice. Kyselé zelí je také základem tradičního krkonošského kysela, které je díky zahuštění chlebným kváskem spíše hlavním jídlem než polévkou. Syrové zelí se v polévkách používá s další zeleninou především ve vývarových variantách.

Zelí jako příloha

Bílé i červené zelí je výborné také dušené.

V této podobě má lepší stravitelnost a jde skvěle dohromady s uzeným tempehem nebo pečeným seitanem a různými variantami knedlíků nebo vařených brambor.

Aby bylo dušené zelí ještě lepší, můžete do něj přidat nastrouhané jablko nebo karamelizovanou cibulku. Variant existuje nepočítaně, v paletě chutí od sladkých až po ty kyselé.

Recepty z kysaného zelí

Kysané zelí můžete jíst samotné, jako přílohu nebo ho přidat do tepelně upravených pokrmů, výborné jsou se třeba šťouchané brambory se zelím a tempehem nebo chlupaté knedlíky s křupavým tofu. Pokud chcete zachovat jeho nejcennější látky, zamíchejte je do halušek nebo knedlíků až těsně před konzumací, aby se jen lehce prohřálo.

Ve výčtu receptů pochopitelně nemůže chybět ani segedínský guláš, ve veganské verzi s uzeným tempehem a rostlinnou smetanou. Kysané zelí upotřebíte také v plackách, ať už jsou to regulární zelňáky, či v různých poměrech se strouhanými bramborami nebo jinou zeleninou.

V neposlední řadě se zelné listy používají k balení směsí. V čistě rostlinné variantě je můžete naplnit směsí marinovaného sojového granulátu nebo „veganským mletým“, prodávaným v některých supermarketech.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector