Nadopujte se energií – zdravě a chutně

Nepodléhejte podzimním chmurám, vychutnejte si všechny barvy života! Vybavte se dávkou energie, pořádnou náloží přírodních vitamínů a minerálů a odhoďte stres stranou. Je to jednodušší, než se může zdát. Slyšeli jste o antistresových potravinách? Pojďme se na ně podívat.

Nadopujte se energií – zdravě a chutně

Trávíte své dny ve spěchu a máte pocit, že povinnosti se na vás valí ze všech stran? Život v moderním světě je sice náročný, ale přináší také řadu vymožeností, které ho pomůžou zvládat v pohodě. Jde třeba o příjemné wellness procedury, slastné relaxační masáže nebo nejrůznější meditační cvičení.

Dopřát si můžete i exotické dary přírody, energií nabité ovoce a další superpotraviny. Pokud si vyberete ty pravé, můžete si vychutnat také jejich antistresové a antidepresivní účinky. Zároveň se můžete těšit z nově nabyté vitality. Zařaďte do svého jídelníčku také porci dobré nálady, poradíme vám jak!

Nadopujte se hořčíkem

Hořčík je důležitou antistresovou ingrediencí. Jde o minerál, který je nezbytný pro správné fungování nervové soustavy. Vaše tělo ho ocení při zátěžovém období, protože vystresovaný a unavený člověk ho v těle spotřebuje mnohem rychleji než ostatní a je potřeba ho dodávat zvenčí.

Tělu ho přirozenou cestou dodáte společně s kakaem, čokoládou nebo oříšky, zejména kešu. A když tyto dobrůtky spojíte dohromady, získáte božskou delikatesu, která vám vždy dodá dobrou náladu. Mluvíme o kakaových bobech drcených s kešu – zdravé pochoutce, která vás dostane svou chutí.

Čokoládová radost

Hledáte potěšení, které vám udělá dobře na mysli i na těle? Pusťte se do čokolády, afrodiziakální lahůdky starých Aztéků! Pozor, svoji čokoládu pro radost si však pečlivě vybírejte. Skutečné potěšení však může přinést pouze skutečná 100% čokoláda z kakaových bobů.

Nadopujte se energií – zdravě a chutně

Kakaové boby představují vlastně oříšky s mimořádným podílem flavonoidů i dalších antioxidantů. Užitek přinášejí také díky obsahu minerálů jako je hořčík, draslík, zinek, mangan, železo, chrom, měď nebo vápník. Jsou také hodnotným zdrojem vitamínu skupiny B, vitamínu A nebo E. Syrové kakao obsahuje dokonce vitamín C. Ve svém složení nabízí také nenasycené mastné kyseliny.

Díky obsaženým látkám zvyšuje kakao produkci serotoninu, hormonu štěstí a spokojenosti. Podporuje také činnost mozku a nervového systému. Projasňuje mysl a zároveň uvolňuje svalstvo.

Možná proto podvědomě saháme po čokoládě, když zažíváme stres a nepříjemné situace. Pouze čistá čokoláda z kakaových bobů, která neprošla tepelným zpracováním, může nabídnout všechny zmiňované účinky, a dokonce ještě víc.

Dáte si?

Proti stresu můžete pojídat přímo neloupané kakaové boby. Jsou také součástí BIO energy mixu, směsi drcených kakaových bobů, goji a bílých moruší. Jde o chutnou dávku energie a dobré nálady v praktickém balení.

Nadopujte se energií – zdravě a chutně

Tip na dárek: Radostí je naplněné i zdravé mlsání v podobě kešu-kakaových kousků v kokosovém nektaru. Můžete je dopřát sobě, nebo jako dárek pro své blízké. Pojídat je pak můžete společně, při odpoledním posezení nebo večerní zábavě.

Pokud budete mít při ruce pravou čokoládu, oříšky nebo třeba lahodné ovoce, navíc budete ve společnosti blízkých, kterým na vás záleží, stres bude jistě rázem zapomenutý…

Antistresové delikatesy

Víte, že existuje něco jako antistresový vitamín? Účinné posilovače nervů jsou vitamíny skupiny B, pro které se používá souhrnné označení B-komplex. Tyto vitamíny jsou často spojovány s činností nervového systému, organismu jsou prospěšné v době psychické zátěže. Povzbuzují při únavě a vyčerpání. Příznivě ovlivňují mentální funkce.

Že by se vám tyto antistresové vitamíny hodily?

Najdete je například v lahůdkovém droždí. Jde o skutečnou delikatesu, která původně pochází z gurmánské Francie. Toto droždí je neaktivní, neslouží tedy k žádnému druhu kynutí nebo kypření.

Zato skvěle vyladí chuť vašich zeleninových salátů, také těstovin nebo třeba obloženého pečiva. Dá se využít jako dochucovadlo do mnoha typů pomazánek, studených i teplých omáček nebo polévek.

Pokrmům dodá vynikající sýrovou chuť, ale také velké množství vitamínů skupiny B. Zkuste stres jednoduše zasypat droždím! Bude vám chutnat…

Tip: Pokud droždí smícháte s rozemletými kešu oříšky v poměru 2:1, získáte veganskou alternativu parmazánu. Tato pochoutka teprve posílí vaše nervy!

Nadopujte se energií – zdravě a chutně

A právě oříšky, zvláště kešu, jsou v době stresu dalším skvělým pomocníkem. Ptáte se proč? Kešu oříšky se pyšní bohatým obsahem živin. Za zmínku stojí výše zmíněný hořčík, nebo také zinek, který je při stresu a splínu užitečný. Tím však výčet bioaktivních složek kešu oříšků ještě nekončí.

Nesou v sobě také antioxidanty, chránící buňky proti volným radikálům. Obsahují esenciální mastné kyseliny, prospěšné pro srdce a kardiovaskulární systém, nebo pro klouby. Tyto vzácné kyseliny, které si lidské tělo neumí samo vyrobit, harmonizuje celý imunitní systém.

Pozitivně působí i na činnost mozku a nervového systému.

Zajídat stres? S naším receptem to jde zdravě!

Zkuste si připravit antistresovou pomazánku s celerem a křenem.

Vedle celeru a křenu využijete ještě zmiňované lahůdkové droždí a kešu. Kešu oříšky však nejprve nechte namočené ve vodě asi 2 hodiny, poté všechny ingredience jednoduše rozmixujte a trošku dosolte, třeba himalájskou solí. Zdravá pochoutka vám jistě zvedne náladu.

Nadopujte se energií – zdravě a chutně

Chcete antistresovou pomoc okamžitě, bez práce a kulinářské přípravy? Zobejte oříšky. Je jedno, jestli kešu nebo třeba vlašské ořechy. Všechny obsahují spoustu minerálů, bílkovin a „zdravých tuků“, které tělu při stresu pomáhají.

Tip: Oříšků není nikdy dost! Navíc chutnají v mnoha podobách. Co takto vyzkoušet famózní pomazánku ze 100% aktivovaných mandlí, v BIO&RAW kvalitě?

Zelenina a ovoce pro dobrou náladu

Ve vypjatých obdobích plných stresu nezapomínejte na jednoduchou, přirozenou a kvalitní stravu, která vaše tělo podpoří, aby to všechno zvládlo. Obzvláště doporučujeme avokádo mající vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, které působí blahodárně na zdraví „nervů“.

Napětí pomůže odbourat i ovoce, které je bohatým zdrojem vitamínu C a dalších cenných bioaktivních látek. Poslouží jako zdravá svačinka a pomůže vám s pravidelným stravovacím režimem. Dlouhodobé hladovění nebo nárazové přejídání totiž stres jenom prohlubuje. Dopřejte si proto pravidelnou stravu a svačinky, které vám dodají energii i dobrou náladu.

Nadopujte se energií – zdravě a chutně

Nemusíte se přitom poohlížet, na kterém stromě byste ovoce utrhli. Stačí mít při sobě třeba sušené ovoce, které se postará o stabilní hladinu cukru v krvi, a tím také stabilní náladu.

Mnoho výživných látek, mezi jinými nenasycené mastné kyseliny, vitamíny skupiny B, vitamín C nebo E, betakaroten i cenné minerály v sobě nesou plody kustovnice čínské – goji. Stačí malé množství goji a máte hned mnoho energie. V sušené podobě nabízí také skvělou chuť a praktičnost. V praktickém balení je můžete mít takřka neustále při ruce.

Vypijte toto smoothie během vašeho cyklu a křeče i nadýmání zmizí!

Nadopujte se energií – zdravě a chutně

Zdroj: Pixabay.com

Nadopujte se energií – zdravě a chutně Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Když přijde na „červené dny“, některé z nás by se nejraději zahrabaly pod peřinu a nevylézaly do jejich konce. V noci se kvůli křečím nevyspí, ve dne jsou odkázané na volnější svršky. To kvůli nadýmání. Namísto objednávky pizzy a litrů zmrzliny ale zajděte do sekce s ovocem a zeleninou. Příroda totiž vymyslela mocný koktejl, který vám uleví od bolestí i nepříjemně nafouknutého břicha.

Jednou ze zázračných ingrediencí je ananas. Pomáhá uvolňovat svaly, a tedy zmírňovat křeče. Omezí rovněž nadýmání a jako bonus zvedne náladu!

Budete mít zájem:  Dobré kafe bez drahého kávovaru. Jak na to?

Nadopujte se energií – zdravě a chutně

Mohlo by Vás zajímat:

Lahodné smoothie namísto energy nápoje. Nadopujte se vitaminy a energií od zahraničních foodblogerů!

Tento báječný účinek znásobuje i přítomnost banánu ve smoothie. To díky kombinaci vitaminů B6, A a C, vlákniny, draslíku, bílkovin i železa. Stejně jako ananas pomáhá narovnat vypouklé břicho a ulevuje od křečí.

Třešnička na dortu? Kurkuma! Přidejte špetku do svého smoothie a menstruační bolesti během chvilky ustoupí. Vděčit za to můžete protizánětlivým vlastnostem tohoto pěkně vybarveného koření.

Tak připravit blender a jde se mixovat!

Nadopujte se energií – zdravě a chutně

Mohlo by Vás zajímat:

Gastronomický horoskop: Jaký máte vztah k jídlu a co vám způsobuje zdravotní obtíže?

Smoothie proti křečím a menstruačním bolestem

  • Ingredience:
  • 3 mrkve + 1 ½ hrnku ananasu + ½ banánu + ½ lžičky mletého zázvoru + ¼ lžičky kurkumy + 1 hrnek kefíru
  • Postup:

Nakrájíme ananas a mrkev na kostičky. Přidáme do nádoby blenderu spolu s ostatními přísadami. Rozmixujeme dohladka. Smoothie pijeme okamžitě, jakmile se ozvou bolesti.

Nadopujte se energií – zdravě a chutně

Mohlo by Vás zajímat:

Snadno a chutně: Recepty na zdravé svačinky, když nechcete přibrat

Zdroj: Hello Giggles

Nadopujte se energií – zdravě a chutně Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Jídelníček pro znovuzískání energie: Dopřejte si kopřivové smoothie – Pestrý Jídelníček

Nadopujte se energií – zdravě a chutně

Především je třeba říci, že cestou k tomu, jak mít dostatek energie po celý rok, je pestrý jídelníček. Jestliže se i v zimě budete snažit dodat svému tělu vitamíny a minerály třeba formou sušeného či kompotované ovoce, nebo uskladněné či konzervované zeleniny (kysané zelí a podobně), nejde sice o stejně nutričně hodnotnou stravu jako v případě čerstvého ovoce a zeleniny, neboť zde většinou chybí enzymy, ale přesto budete mít větší zásoby minerálů a vitamínů než ostatní – nic jste nezanedbali.

Zdravá strava po celý rok se zkrátka vyplatí. Ale ať už během zimy své energetické rezervy jenom vyčerpáváte a nedoplňujete, nebo o sebe poctivě pečujete celý rok, právě jaro je ideální dobou podpořit své tělo, aby bylo krásné a zdravé.​

Využívejte především místní potraviny

Jaro je obdobím, kdy všechno raší, klíčí, rodí se nový život, proto i člověk by se měl zaměřit na získání nové energie. Základem je nutričně silná strava, v níž převládá dostatek čerstvého ovoce a zeleniny, luštěnin a nenasycených mastných kyselin.

Jistě namítnete, že časné jaro ještě příliš mnoho čerstvé zeleniny neposkytuje, ale je třeba vystačit s tím, co je na trhu k dispozici a případně doplnit o potraviny, které jsou dovážené a v obchodech k dispozici celoročně. Díky tomu si vytvoříte rozmanitý jídelníček plný živin.

Jeho jádro by ovšem měly tvořit sezónní, lokální potraviny, pokud možno co nejčerstvější. Ty doplníte různými přírodními energetickými bombami z cizích krajů, například v podobě citrusů. Další tipy na vhodné potraviny přehledně zobrazuje například výživová pyramida.

Čistá voda jako základ

Nezapomínejte na jaře také na správný pitný režim. Jeho alfou a omegou je čistá voda. Zjistěte si, jaké složení má voda z vašeho kohoutku či studny, pokud je opravdu kvalitní, můžete ji pít i nepřevařenou. Velmi dobré je pořídit si filtr na vodu na kohoutek či filtrační konvičku. Určitě brzy zjistíte, že filtrovaná voda má lepší chuť.

S minerálkami buďte opatrní, pokud je pijete, neorientujte se jenom na jeden druh, ale střídejte je a prokládejte čistou vodou. Je to totiž jako s potrubím, které se zanáší příliš velkým množstvím minerálů – podobně to funguje v lidském těle.

Pitný režim založený na čisté vodě můžete občas prokládat také bylinkovými nebo ovocnými čaji.

Doplnění vitamínů

Na jaře vsaďte například na mladé kopřivy, z nich se dá připravit výživný salát. Využijte do salátů také mladou jarní cibulku. Jarní obilí je rovněž zdrojem energie. Vůbec první zeleninou jsou ředkvičky, které tvoří rovněž nedílnou součást jarních zeleninových salátů. Do jídelníčku patří také všechno zelené jako špenát, brokolice, kedlubny.

Z ovoce se nadopujte uskladněnými jablky a hruškami z domácích zdrojů. Pročistí vás a vitamín C doplní hlavně citrusové plody jako pomeranč, citron, mandarinky, pomelo či grapefruit. Dnes je u nás už celoročně k dostání avokádo, které vám kromě vitamínů a minerálů dodá i potřebné nenasycené mastné kyseliny.

Zařaďte do jídelníčku i větší množství luštěnin. Obsahují kvalitní bílkoviny a vlákninu. Hodně energie dodají i ryby, jež jsou také plné nenasycených mastných kyselin.

Jídelníček pro zvýšení energie na 3 dny:

1. den

  • Snídaně: Cornbageta, pomazánka z cottage sýra s řeřichou
  • Dopolední svačina: Avokádo
  • Oběd: Ťuňákový salát se zeleninou
  • Odpolední svačina: Kopřivové smoothie
  • Večeře: Čočka na kyselo, vejce natvrdo, okurka

2. den

  1. Snídaně: Celozrnný chléb, sýr lučina sypaný čerstvou pažitkou
  2. Dopolední svačina: Pomeranč
  3. Oběd: Fazolový salát s krůtím masem
  4. Odpolední svačina: Ředkvičkový salát
  5. Večeře: Špenátová polévka s vejcem

Nadopujte se energií – zdravě a chutně

3. den

  • Snídaně: Kornspitz, dietní kuřecí šunka, čerstvé ředkvičky
  • Dopolední svačina: Jablko
  • Oběd: Kuřecí prsa s kopřivovou nádivkou, salát z cherry rajčátek
  • Odpolední svačina: Smoothie z jarního obilí
  • Večeře: Hrachová polévka s dietním párkem z kuřecího masa
  • TIP: Podívejte se na další chutné smoothie recepty.

Větší energie pomáhá při hubnutí

Jídelníček zaměřený na doplnění energie má velmi pozitivní vliv i na hubnutí. Více energie vám pomůže rozproudit metabolismus a účinně ho detoxikovat. Řada potravin, která má hodně enzymů a dodává tělu potřebnou energii, zároveň dokáže odvádět z těla toxiny.

Zvládnete tak vlastně dvě mouchy jednou ranou – jarní detoxikaci i doplnění energetických rezerv.​

Jídelníček na dovolené? Nadopujte své tělo mořskými živočichy!

Nadopujte se energií – zdravě a chutně

Omega-3 mastné kyseliny

Ryby a mořské plody obsahují tři druhy omega-3 mastných kyselin:

  • DHA (dokosahexaenová kyselina), té se potěší zejména mozek.
  • EPA (eikosapentaenová kyselina) má pozitivní účinky na normální vývoj srdce, navíc se v těle může podle potřeby měnit na DHA.
  • ALA (alfa-lipoová kyselina) je účinný antioxidant, pomáhá při hubnutí (odbourává tuk a zároveň podporuje růst svalstva) a má detoxikační účinek.

Vitaminy a minerály v mořských plodech

Maso z mořský ryb a živočichů obsahuje vitamin D, vitamin B12, jód, vápník, fosfor a zinek. Tolik nutričně kvalitních látek, živin a vitaminů se pohromadě jen tak nevidí. Proto vám doporučujeme mořské živočichy zařadit do jídelníčku.

Mušle, ústřice, krevety a humři

  • Mušle jsou jedním z nejbohatších zdrojů železa na světě – obsahují trojnásobné množství ve srovnání s hovězí játry. Jedna 85 g porce mušlí dodá tělu neuvěřitelných 700% DDD (doporučené denní dávky) vitaminu B12 a 66% DDD železa. Mušle obsahují slušné množství selenu – získáte z nich přes 50% DDD. Stejně velká porce ústřic obsahuje 271% DDD vitamínu B12 a 43% DDD protirakovinného stopového minerálu selenu. Často je přezdívají i „mléko oceánu“. Jsou jedním z nejkoncentrovanějších přírodních zdrojů zinku, nezbytného pro správné fungování imunitního systému, plodnost a sexuální zdraví mužů.
  • Ústřice jsou skutečnou „potravou pro mozek“, pomáhají povzbudit duševní energii a zlepšovat náladu. Bílkovina v ústřicích je bohatá na aminokyselinu zvanou tyrosin, která se v mozku přeměňuje na neurotransmiter dopamin, dodávající pocit spokojenosti a energii. 85 g slávek dodá tělu přes 100% DDD manganu, důležitého stopového minerálu, který hraje zásadní roli v růstu, reprodukci, hojení ran, fungování mozku a ve správném metabolismu cukrů, inzulínu a cholesterolu. Hřebenatky z hlediska nutričních hodnot sice nejsou superstar, ale z 80% je tvoří bílkovina – 85 g porce obsahuje 15 g proteinu.
  • Korýši (mořský rak, garnát, kreveta, humr, langusta). Garnáti jsou v podstatě velké krevety. Mezi velmi vyhledávané druhy patří garnát velký, což je obrovský garnát, který dorůstá délky přes 30 cm. Výborně chutná upravený na grilu. Krevety patří mezi nejoblíbenější plody moře vůbec. Mají vysoký obsah bílkovin i nutričních látek a chutnají skvěle. Jedna malá 85 g porce obsahuje 17 g bílkovin a pouze 90 kalorií. Krevety mají všech devět esenciálních aminokyselin a devět důležitých minerálů. Najdeme v nich vyšší obsah protirakovinného minerálu selenu (46% DDD). Obsahují i 30% DDD vitamínu D. Navíc krevety jsou plné astaxanthinu, karotenoidu s výrazně vyššími antioxidačními účinky než beta-karoten a lutein. Langusty a humři jsou velcí korýši. Humři v těle, ocase a nohách ukrývají pevné, lahodné maso. Jedí se i humří játra či jikry. Jedna 85 g porce humřího masa má okolo 95 kalorií, téměř 19 g kvalitního proteinu, 56% DDD protirakovinného selenu, 32% DDD zinku a menší množství dalších sedmi minerálů. Na rozdíl od krevet neobsahuje vitamin D, je však jedním z nejlepších zdrojů vitamínu B12 (50% DDD) s výjimkou masa. Podobně jako krevety, obsahují jen asi 1 g tuku na 85 g porci.
Budete mít zájem:  Jablečný ocet na vlasy – jak a v čem může pomoci?

Mořské ryby s bílým masem

Bílé ryby (treska, platýs, halibut, mořský okoun, …) mají nízký obsah tuku a málo kalorií, jsou však extrémně bohaté na kvalitní bílkoviny. Jedna 85 g porce tresky dodá tělu asi 20 g velmi kvalitních bílkovin a necelých 100 kalorií. Treska je bohatá i na vitaminy skupiny B a na minerály, zejména na protirakovinný selen (50% DDD)

Astaxanthin

Podle vědecké studie by právě astaxanthin mohl být až 100krát účinnější antioxidant než vitamin E. Astaxanthin v tělech vodních živočichů plní řadu základních biologických funkcí, včetně ochrany před oxidací esenciálních polynenasycených mastných kyselin, působením UV záření či pigmentace.

Nadopujte sa energiou – zdravo a chutne

Čítajte: Ako schudnúť zdravo s medom?

Pre dobro svojho tela voľte potraviny, ktoré energiu dodávajú dlhodobo a navyše sú aj vhodné pre vašu postavičku. Vybrali sme pre vás tie, ktorých silu ste možno doteraz nepoznali.

Sladučký med Ak ste z tých, ktorí jednoducho sladkému odolať nevedia, máme tu med. Sladký je dostatočne, navyše je prírodný a hlavne má nízky glykemický index.

To znamená, že aj keď ulahodí chuťovým bunkám túžiacim po maškrte, cukor v krvi bude výrazne ustálenejší ako po iných sladkostiach. Nevyskočí prudko nahor a následne neklesne.

Samozrejme, med nejedzte na kilá, ale pridajte si ho do nápoja alebo skonzumujte jeho malé balenie v podobe dvoch – troch čajových lyžičiek.

Malé, ale bohaté orechy Ak ste ešte neobjavili čaro orieškov (nesolených, nepražených, neobaľovaných) ako perfektnej desiaty, skúste to s nimi.

V ich obsahu je množstvo zdraviu prospešných látok a možno ste ani nevedeli, že mnohé z nich sa podieľajú na tvorbe nervového tkaniva. To znamená, že konzumovaním orechov bojujeme proti únave, stresu a depresii, ktoré nás oberajú o energiu.

Tými „najnadupanejšími“ orechmi sú mandle, ktorá majú najvyšší obsah horčíka, teda minerálnej látky, ktorá efektívne bojuje proti únave a vyčerpaniu.

Biely jogurt Mliečne výrobky by v istej miere mali mať v jedálničku zastúpenie, pretože dodávajú do tela bielkoviny, teda zdroje energie, navyše aj vápnik, fosfor, horčík, draslík, sodík, železo, zinok i meď. Siahajte hlavne po kyslomliečnych produktoch s probiotickými kultúrami a výborným olovrantom je klasický biely jogurt. Vďaka tekutejšej forme sa rozloží rýchlejšie ako tuhé jedlo a poskytne energiu, na ktorú telo čaká.

Smraďoch cesnakAsi ste teraz prekvapení, ale z bohatého zeleninového radu vyberáme ako prvý cesnak. Smrdí a štípe, no takisto obsahuje látku inulín, ktorá sa spolupodieľa v boji proti vyčerpanosti. Stačí malý kúsok a energia už prúdi telom.

Strukovina fazuľa Na našom tanieri by mali mať zastúpenie aj strukoviny, a to minimálne raz do týždňa. Napríklad taká fazuľa obsahuje najväčšie množstvo bielkovín spomedzi rastlinnej produkcie, teda najviac energie, ktorú telo nemení na tuky. Okrem proteínov sa hrdí aj vlákninou a uhľohydrátmi, takže zaženie hlad, udrží vyváženú hladinu cukru v krvi a chutí.

Céčkové citrusy Ani ovocné rady nie sú chudobné a ak potrebujete energiu, siahnuť môžete po citrusoch. Hovorí sa, že už len ich vôňa dokáže vzpružiť a konzumácia je tým pádom ešte energickejšia. Dostanete do seba množstvo céčka, ktoré podporuje imunitu a dobíja telo, čo je len jednou z mála jeho výhod.

Čo ešte zjesť?Na zozname potravín, ktoré dobíjajú energiou, je toho podstatne viac. Zo zeleniny môžeme odporúčať špenát, kapustu či brokolicu, z ovocia sú to obyčajné jablká, marhule či kiwi.

V zásade platí, že energiu dokáže udržiavať aj správne nastavený jedálniček, ktorý by mal obsahovať niekoľko porcií týchto čerstvých plodov denne – o čosi viac zeleniny a o trochu menej ovocia.

K „dobíjateľným“ potravinám patrí aj vajíčka, ryby či kvalitná horká čokoláda.

Ovocie je skvelý spôsob, ako si zvýšiť energiu, pretože obsahuje prírodné cukry a zdravé sacharidy, rovnako ako ďalšie živiny, ktoré telo potrebuje okrem paliva. Lekári odporúčajú konzumovať dve šálky ovocia každý deň. Výber škály ovocia sa zvyšuje množstvom živín. Ktoré ovocie skrýva najviac energie? Viac TU…

Recept na sloní paměť: Nadopuj se vitamíny

Když jíme zdravě, vyhýbají se nám nemoci i kila navíc.

Věděli jste ale, že existují i takové potraviny, které podporují naší paměť? Některé potraviny obsahují silné látky, kteří nám pomůžou dostat do hlavy mnohem více, než jste si mysleli, že se tam vůbec vejde.

Kromě osmi paměť podporujících látek  jsme pro vás vymysleli i recept na rychlý salát, který nejenže na dlouho zasytí, ale také upgraduje kapacitu vašeho mozku na tu nejproduktivnější verzi.

Esenciální mastné kyseliny omega 3 jsou kromě jiného důležité pro tvorbu hormonů. Neméně důležitý je vliv na zlepšení kondice mozku, který je zejména ve zkouškovém období značně namáhán. Zkrátka: kdo maže, ten jede. Omega 3 najdeme především v rybím tuku.

Pro ty, kteří by se báli tučných ryb, je užitečná tato informace: Omega 3 je žádaný tuk a lidé ho přijímají většinou tak málo, že i ta nejtučnější ryba nepřinese ani o gram navíc, ale naopak dodá tunu zdraví prospěšných látek.

Dále omega 3 najdeme v avokádu, olivách, lněných a dýňových semíncích, vlašských ořeších a dalších olejnatých semínkách a ořeších, za studena lisovaných olejích.

Vitamin D

Vitamin D posiluje paměť a zároveň také působí jako antidepresivum. Kromě toho je důležitý pro zabudování vápníku do kostí. Vitaminem D se můžete dopovat zcela zdarma. Tvoří se kůží při pobytu na slunci alespoň 10 minut.

Přes opalovací krémy však bohužel tomuto procesu zabráníte. V potravinách jej najdeme především v rybím tuku, ve žloutcích, játrech, houbách, kokosovém mléce a kvasnicích.

V mléce jeho množství klesá podle ročního období a záleží na tom, zda se krávy pasou na louce a mají možnost se slunit.

Vitamin E

Nejen, že vitamin E je účinný antioxidant, podporuje navíc nervovou soustavu. Pomůže vám při soustředění a tím snáze si učení zapamatujete. Nedostatek způsobuje nervové poruchy a únavu.

Budete mít zájem:  Z lilku odstraňte slupku, zbytek je léčivý

Nejcennějším zdrojem je slunečnicový olej a slunečnicová semínka. Dále jej najdete především v obilovinách, pšeničných klíčcích, lískových oříšcích, mandlích a čokoládě.

Živočišnými zdroji jsou například vejce, máslo a mléko.

Vitamin B1

Kromě toho, že podporuje srdeční činnost, podporuje zejména nervový systém. Zlepšuje náladu a paměť. Zajisté se vám bude lépe učit, budete-li mít lepší náladu. S odporem mizí učení z hlavy raz dva.

Abyste tomuto problému předešli, konzumujte pivovarské kvasnice. Dalšími zdroji jsou obilné klíčky, celozrnné pečivo a ze živočišných zdrojů jsou to játra a vepřové maso.

Nedostatek způsobuje podrážděnost, bolesti hlavy a nesoustředěnost.

Foto: Studenta

Vitamin B9

Ačkoli obecně vitaminy řady B příznivě působí na nervovou soustavu, je třeba vyzdvihnout vitamin B9, který se nazývá kyselina listová.

Pro nervovou soustavu a pro buněčné dělení je tak důležitý, že budoucím maminkám se doporučuje užívat doplňky s kyselinou listovou pro správný vývoj plodu. Nedostatek způsobuje psychickou únavu a ztrátu energie.

Vitamin B9 najdete v játrech, tmavé listové zelenině, brokolici, luštěninách a arašídech.

Vitamin B12

Tento vitamin posiluje paměť. Další zajímavou vlastností je, že omezuje ukládání tuku v játrech. Nedostatek B12 zhoršuje soustředěnost a paměť. Cennými zdroji jsou listová zelenina, játra, ryby, žloutky, fazole.

Hořčík

Zásluhou hořčíku je kromě jiného také přenos nervosvalových přenosů. Proč je zde zmiňovaný? Tělesná slabost zhoršuje schopnost koncentrace. A právě to může být důsledkem jeho nedostatku. Magnesium je obsažené v zelených částích rostlin, luštěninách, mléčných výrobcích, kakau.

Na přenosu nervových vzruchů se podílejí také sodík a draslík. Nedostatku sodíku se bát nemusíme, spíše jej máme v potravě nadbytek. Proto je třeba dbát na přísun draslíku, který by měl být v poměru se sodíkem 2:1. Draslík najdeme v ořeších, banánech a ovoci i zelenině.

Ginko biloba

Jinan dvoulaločný je název pro tisíce let uctívaný strom, který příznivě působí na centrální nervový systém a krevní oběh. Rozšiřuje cévy a díky tomu se lépe prokrvuje mozek, má větší přísun kyslíku a může lépe pracovat. Kromě toho je také dobrým antioxidantem. Tento přírodní zázrak lze užívat i dlouhodobě. Nejlépe ve formě tinktury anebo jako čaj.

RECEPT: Špenátový salát se zastřeným vejcem na schwarzwaldské šunce

Šťavnatá porce salátu doplněná čerstvě upečeným chlebem vám zpříjemní oběd nebo teplé večery u sklenky vína (nebo u skript). Nestrávíte s jeho přípravou dlouhou dobu a ve zbytku času si můžete pochutnávat na této zdravé chutné večeři.

Foto: Studenta

  • Bez laktózy
  • Doba přípravy: 10 minut
  • Náročnost přípravy: střední

Co budete potřebovat (1 porce)

Suroviny

  • 50 g baby špenátu
  • 80 g uvařené červené řepy
  • 2 plátky schwarzwaldské šunky
  • 1 vejce
  • Sezamová semínka
  • Naklíčená řeřicha
  • Ocet

Zálivka

  1. 1 lžíce olivového oleje extra virgin
  2. 1 lžička citronové šťávy
  3. 1 lžička javorového sirupu
  4. Sůl a čerstvě mletý pepř

Postup

1. Do hrnce dejte vařit vodu na zastřené vejce. Hladina vody nesmí být moc vysoko, vejce se po vlití do vody nesmí rozbít. Když přijde voda k varu, přilijte ocet (na 0,5l vody asi 1,5 lžíce octa). V hrnci udělejte vír a vejce vyklepněte doprostřed. Vařte 4 minuty, poté vložte vejce do misky se studenou vodou.

2. Červenou řepu nakrájejte na slabší plátky. V mističce vymíchejte suroviny na zálivku a asi 2/3 vlijte ke špenátu, zlehka promíchejte a přidejte řepu.

3. Salát rozložte na talíř. Doprostřed složte dva plátky masa. Na šunku položte vejce. Salát polijte zbytkem zálivky, posypejte semínky a řeřichovými klíčky.

Text: Martina Lancingerová

Deset jídel, která vám pomohou k super náladě a dodají energii

Kolikrát jste za minulý týden zaplašili odpolední únavu caffé latte z napěněného plnotučného mléka nebo se nadopovali čokoládovou tyčinkou, abyste umlčeli těžko definovatelnou tíseň? Možná máte pocit, že v průměru jíte zdravě, ale právě tyto občasné úlety můžou naprosto změnit poměry vašeho kalorického příjmu.

Jídlo a psychika jsou spojité nádoby. Z odborných studií, které nedávno vznikly v řadě vyspělých zemí včetně Spojených států, Austrálie, Japonska, Jižní Koreje či Norska, vyplývá, že to, co přijmeme ve formě potravy, je v přímém poměru k tomu, jak dobře se cítíme.

Začněte jíst tak, abyste posílili svoje nervy, a potřeba tlumit stres tabulkou čokolády či sáčkem chipsů postupně zeslábne.

Zabijáci duševní pohody

Konzumace průmyslově zpracovaných potravin, rafinovaných cukrů a přemíry soli ovlivňuje vznik depresí podle některých zdrojů až z 58 %. Jednou z teorií je to, že vysoký obsah rafinovaných sacharidů a nízký obsah bílkovin nepříznivě ovlivňuje hladinu krevního cukru, což vede právě k duševní nevyrovnanosti.

Nízká hladina cukru v krvi vede k depresivním stavům obzvlášť u mladých žen. Neprojevuje se nutně neustálým splínem, ale spíše občasnými výkyvy nálad, přecitlivělostí, trvalou únavou a nízkým sebevědomím. Mozek se nedokáže vyrovnat s negativními i vlivy a na každý sebemenší nepříznivý podnět reaguje stresem.

Antistresový jídelníček

Evergreenem mezi antistresory jsou omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Nervové buňky, které mají dostatečný přísun této látky, reagují na stresový hormon kortisol mnohem odolněji.

I během doby, kdy je mozek vystaven působení stresu, pokračuje v neurogenezi, tedy ve tvorbě nových neuronů, což je spojováno s nižším výskytem depresí. Naopak rafinovaný cukr, kofein, alkohol či tuk tento proces zbržďují. Strava chudá na důležité živiny může bezpochyby vést k labilním psychickým stavům.

Na blacklistu jsou například rafinované sacharidy – neobsahují vitaminy skupiny B, které náš organismus potřebuje k výrobě neurotransmiterů, jež přispívají k pocitu dobré nálady. A potraviny s vysokým obsahem tuků a cukrů mohou v našem mozku navodit stavy podobné účinku drog.

Jakmile tento „rauš“ odezní, ocitneme se v psychickém rozpoložení, které připomíná počátek deprese. Pak nás každá komplikace vykolejí víc než obvykle.

Terapie jídlem

Blíží se doba, kdy s depresivními stavy půjdete nejen za psychoterapeutem, ale i za výživovým poradcem? Možná ano.

Pokud ale již vězíte ve spárech silné deprese, žádná změna jídelníčku vás jako mávnutím kouzelného proutku nevysvobodí, v takovém případě je třeba vyhledat odborníka na lidskou duši a řešit důvody tohoto stavu.

Strava je ale přesto důležitou součástí prevence před nástupem podobných potíží. A může částečně pomoci při zotavování z psychického propadu.

Vyzkoušejte jídelníček plný semínek, oříšků a rybího masa a po týdnu zhodnoťte své duševní naladění. Taková změna stravy přinese první plody někdy už po dvou dnech a navíc často pomůže i lidem, kteří si nijak depresivně nepřipadali a měli jen pocity únavy a stereotypu, které považovali za naprosto běžné.

Které potraviny vám pomohou? Podívejte se na naše video!

Jídla, která vám pomohou k lepší náladě VIDEO David Hanuš/iStock.com

Článek vyšel v časopise Dieta.

Plánujete svatbu? Zajímají vás nejnovější svatební trendy z přehlídek, tipy na nejkrásnější šaty, účesy, kytice, chcete inspiraci na nejromantičtější místa, kde se vdávat a kdy a co je potřeba zařídit? To vše a mnohem více inspirace a užitečných informací najdete v našem speciálu Dokonalá svatba. Naplánujte si s námi vaši svatbu snů!

Zítra vychází netrpělivě očekávaná hra Kingdom Come – Deliverance! Vše, co o ní potřebujete vědět, se dočtete ZDE.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector