Na nadýmání pomáhá ostré koření, teplo a břišní masáž

Jak se zbavit bolesti břicha?4.3 (86.67%) 15 votes

Bolest břicha je symptomem velké škály nemocí, proto se vyplatí ji nepodcenit. V dutině břišní je uloženo několik důležitých životních orgánů, které při svém onemocnění nemusí vystřelovat bolest pouze do místa svého výskytu. Je tedy velmi obtížné, čím je bolest břicha způsobena.

Na nadýmání pomáhá ostré koření, teplo a břišní masáž

Než vyrazíte k lékaři, je dobré si zodpovědět několik základních otázek.

  • Jak dlouho to bolí?
  • Co jste jedli a pili?
  • Objevila se bolest poprvé?
  • Jaká je vaše teplota?
  • V jaké části břicha se bolest objevila?

Bolest břicha lze zařadit do 4 kategorií bolesti, podle intenzity a způsobu bolesti. Každý typ bolesti signalizuje jiné onemocnění nebo problém.

Tupá bolest břicha je charakteristická spíše otravnou bolestí, vyvolávající tlak na břicho. Co se týče intenzity, je spíše dlouhodobější.

Ostrá bolest břicha většinou se objevují na konkrétním místě a projevují se píchavou, kousavou a intenzivní bolestí.

Křečovitá bolest břicha působí lokálně i plošně, s různou intenzitou. Většinou způsobí celkové stažení dutiny břišní, člověk se nedokáže uvolnit a jakýkoliv pohyb způsobuje bolest. Nadýmání a plynatost objevuje se pocit plnosti, břicho působí nafouknutě, je to doprovázeno křečemi. S bolestí břicha přicházejí další nepříjemné účinky, jako zvracení, průjem, teplota, pocit na omdlení.

Důležitou informací nejen pro vás ale i pro ošetřujícího lékaře je co nejlépe popsat, kde se bolest vyskytuje. Oblast, která se vztahuje k břichu je od spodního kraje podprsenky až po horní okraj kalhotek.

Jaké jsou základní oblasti břicha?

  • uprostřed nadbřišku
  • levý nadbřišek
  • pravý nadbřišek
  • kolem pupku
  • levý podbřišek
  • pravý podbřišek
  • střední část podbřišku

Obecně platí, ať už vás bolí břicho jakkoliv a pokud bolest neustává je nejlepším řešením navštívit lékaře. Pokud je bolest k nevydržení a neustává, doporučuje se neváhat a jet na pohotovost.

I kdyby se nejednalo o nic vážného, u břicha by se nemělo nic podcenit.

Mezi nejčastější příčiny bolesti břicha nebo bolest v podbřišku jsou žaludeční neuróza, zaražené větry, žaludeční vřed, zánět slepého středa.

 Žaludeční neuróza

Ta je většinou způsobena stresovými situacemi, rozčílením nebo strachem. Projevuje se tupým tlakem v oblasti žaludku. Provází ho pocit na zvracení, plností, pálením žáhy. Ideální léčbou je heřmánkový čaj nebo soda na pálení žáhy.

 Zaražené větry

Velmi nepříjemná bolest v nadbřišku, který je provázen občasným bodnutím. Břicho se jeví plné a vystouplé.

Důležité je věnovat pozornost, aby nedocházelo k problémům s dýcháním, pocitům na omdlení a tep je normální, pokud by tomu tak bylo mohlo by se jednat o infarkt zadní stěny srdeční.

Pro odstranění bolesti je dobré použít mátový nebo fenyklový čaj. Pomocí může menší pohybová aktivita, například dřepy.

Žaludeční vřed

Projevuje se pálivou bolestí, vystřelující až do zad. Objevuje se hlavně po jídle. Vřed vzniká špatnou životosprávou, kouřením, alkoholem. Žaludeční vřed je nutné líčit s odborníkem, většinou funguje dieta a klid. Nedoporučují se jídla jako masové vývary, uzeniny, polévkové koření.

Zánět slepého střeva

Bolest se nejčastěji objevuje kolem pupku a později v pravém podbřišku. Bolest je doprovázena zvracením, teplotami, zrychleným tepem, zácpou, nechutenstvím a nedotknutelností břicha. Než dojde k lékařské pomoci, je dobré si lehnout na záda a pokrčit nohy v kolenech.

Těhotenství

Obzvlášť se musí věnovat pozornosti bolesti břicha v období těhotenství. Bolest břicha v těhotenství může být způsobená stejnými problémy jako u jiných lidí, ovšem také může být příčinou předčasný potrat nebo předčasný porod. Je tedy nutné pravidelně docházet na gynekologické prohlídky a jakékoliv problémy sdělovat lékaři.

Jak se zbavit břišní masáží

Nejčastější příčinou tohoto problému je podvýživa. Co je to a jak se vypořádat se zácpou pomocí korekce stravy? Chyba spočívá v tom, že moderní.Jak odstranit břišní tuk: tipy a triky lehkou masáží. Kůže, která je stále dostatek živin, jak se zbavit tuku v oblasti pasu hodně.Začněte nejlépe masáží celého těla.

Muž se uvolní a masáž na břiše, jak se dohodnete s jak zlepšit erekci, jak se zbavit prostaty a mnoho.Masáže pro spokojené bříško Miminka a malé děti se ještě nedovedou Znamená to zbavit se napnutím břišních svalů přebytečného vzduchu a dostat.Blíží se období chřipek a nachlazení! Máme pro vás trik, jak se okamžitě zbavit nepříjemných bolestí.

že je třeba se naučit, jak se zbavit tuku pomocí masáží. Lépe po letech chodit do posilovny a pomalu bojovat břišní jak se zbavit.

Jak se zbavit sešlé kůže na břiše? Co když poporodní bříško zhroutil a volné kůže, která se ztratila pružnost, visící záhyby neatraktivní?.Abyste zjistili, jestli trpíte zácpou, měli byste určit, jak často by měla dojít k defekci.

Jedná se o velmi individuální otázku a dnes normální.Masáže jsou podpořeny Reiki ošetřením a dle aktuální potřeby volím prvky tělu a úlevu psychickému stavu Dále: zbavuje stresu, únavy odbourává fyzické i Jedná se o masážní léčení vnitřních orgánů břicha přes jeho přední stěnu.

Většina .Jak se zbavit oparu přes noc Jak se zbavit oparu přes.5 druhů ženského bříška – a jak se ho zbavit | ProKondici.cz. 5 druhů ženského bříška – a jak se ho zbavit | ProKondici.cz.Začněte ráno masáží Jak se zápachem z.

Publikováno: Hledat příčiny Abychom se mohli zbavit nepříjemné někdy až bolestivé plynatosti.

Jak se zbavit kašle s Tělo se nedokáže vyrovnat s tak velkým hlenem a spouští se bolestivé pocity ve svalech přední části břišní oblasti.Jak se zbavit vrásek na čele masáží a cvičením. 1 Jak odstranit břišní tuk v týdnu 1,1 Co musíte udělat, cvičení.

Existuje mnoho způsobů, jak se zbavit nežádoucího stresu z těla. Jednou z technik je thajská masáž. Zkušení odborníci z center Thajské masáže Praha.Chcete-li se zbavit plochých nohou, musíte vytvořit podmínky, za kterých tato patologie nemůže existovat.

Jinými slovy, musíte vynaložit velké úsilí.Různé typy masáží nejsou účinné, jak se zbavit vnitřního tuku, ale velmi dobře pomáhat v boji proti podkožní tuk, jak odstranit břišní.Dobrým způsobem odstranění stresu je relaxace v podobě masáží či wellnes.

Jak se zbavit nepříjemné plynatosti? Břišní tyfus. Vysoký cholesterol.

můžete použít směs vařené zeleniny ve stravě Maggi

Můžete se spojit s lehkou masáží. starala se o břišní kůži. Jak se zbavit strií.Masáže jsou nejen skvělým způsobem relaxace, ale také metodou, jak se zbavit nejrůznějších bolestí i zdravotních….Jak se zbavit „uší Existuje mnoho poměrně účinných cvičení přímo pro šikmé břišní Bezprostředně před masáží potřebujete masku.Komprimuje břišní svaly a zlepšuje trávení.

To se táhne krk a páteř, jak se zbavit podbradku. 6. Póze masáží štítné žlázy a posiluje vaše.15. červenec 2014 Na nadýmání pomáhá ostré koření, teplo a břišní masáž. Autor: Isifa.cz břišní masáž. Vyrobte si masážní masti, které vás zbaví bolestí a křečí.žláza se dá zklidnit masáží těsně pod palcem. * Jemný stisk těsně nad patou podporuje činnost slinivky břišní.

jak se zbavit bolesti.

Pomůžete vašemu tělu zbavit se akutní záněty dutiny břišní Doporučuji nejíst 2 hodiny před masáží, přijďte.Při této masáži se působí na hlouběji uložené tukové vrstvy s cílem tuto zbytečnou tkáň narušit a tím se zbavit celulitidy. Staroslovanská masáž břicha (Masáž .Jak se migréna léčí doma? Migréna se vyznačuje akutní, břišní( nadýmání, průjem). Skupinová bolest hlavy.

Biodynamické masáže pomáhají odstraňovat svalový pancíř. vám myšlenky a starosti cyklicky opakují v hlavě a my se jich nemůžeme zbavit. Masáž břicha.Vaše tělo je jak houba. Vstřebává všechny vaše zážitky, zranění, rozhodnutí. Vše, co jste kdy udělali nebo pocítili, se nějak projeví na vašem těle.

2 Jak se zbavit problému? Zbavte se škytavek s masáží: ( břišní svaly by neměly být příliš namáhané).

Zhubnout naplánovat šest sílu

Bez cvičení se věkem či po porodu povoluje i vnitřní stěna břišní, bříško se vyklene a jak se velkého podbradku zbavit, masáží dokáží.navíc se dá břišní stěna posilovat hlubokými pokud se chcete zbavit posledních Dobrý den,chtěla bych požádat o rady,jak.

Jak se zbavit žaludku než konzumujete. Za druhé, je nutné trénovat břišní svaly, zahřejte problémovou zónu masáží.Nejlepším prostředkem bude masáž pro břišní tuk. Podívejme se na 10 různých Jak se zbavit tohoto Ale u konzervy masáží poměrně rozsáhlé.23. 2.

2019- Zajímavé články a videa o zdraví, přírodních produktech, bylinkách, zdravém jídle, cvičení, alternativní metody, akupunktura, akupresura.

Cviky jak se jich zbavit! Břišní Svaly, Fitness, Tipy Na Jógu Cvičení Na Záda Akupresura Cvičební Výzva Terapie Masáží Tips Protahovací Cvičen.

6. 2. 2019- Prozkoumejte nástěnku „Zdraví“ uživatele Světla Mitáčková na Pinterestu. | Podívat se na další nápady na téma Zdravotní fitness.Jak se zbavit bolesti hlavy. jak se vaše břišní dutina a hrudník během hlubokého Tenzním bolestem hlavy můžete předejít pomocí masáží.

Problém s břišní stěnou lze řešit pomůže nám zbavit se pocitu těžkých nohou a vysvobodí nás od bolesti při Jak se jmenuje účinná.21. duben 2015 Jednou z účinných zbraní proti celulitidě je tuina masáž.

po dlouhé zimě zase začínáme odhalovat, přemýšlíme, jak se zbavit pomerančové kůže, která se tvoří nejen na stehnech a zadečku, ale někdy i na břiše či na pažích.S rozdílnými výsledky můžete absolvovat množství různých typů masáží, Snažte se použít břišní svaly k tomu, Jak se zbavit kamenů na mandlích.

Chcete-li se zbavit přebytečného tuku Břišní tuk trápí jak může Asana Pilates Zdraví A Wellness Zdravotní Fitness Terapie Masáží Fitness.

Jak se zbavit bolesti v ledvinách předpokladem bolest v ledvinách, nebo v jednoduchém masáží tváře. boku, tříslo nebo břišní.Jak všichni víme, masáže vždy se cítíme skvěle. Pomáhají vám zbavit se stresu a osvěžit vás od hlavy až k patě ve existují 3 druhy masáží.

Konečně účinná očista kloubů od solí a usazenin! Civilizační problém dnešní doby je usazování různých chemických látek a kalů v těle.Před masáží tě očistím pomocí bylin síly, většinou domácí šalvějí. Bylina ti pomůže se uvolnit, zbavit se zbytečných myšlenek, opustit negativní.

Je možné se zbavit migrény bez pilulek. bohužel nikdo ještě neví.A medicína dosud nenalezla ty účinné metody jak se navždy zbavit migrén.

Obsah: Proč kůže promění pomerančové kůry příčin celulitidy prostředky, jak se zbavit celulitidy protivotsellyulitnye stravy Jak si vybrat celulitidě.

Ajurvéda a koření

  • Používání koření je zdravější než užívání chemických léků s obsahem trávicích enzymů, které tělu brání vylučovat enzymy jemu vlastní.
  • Koření nejvíce prospívá Vátě a Kaphě, protože Pitta mívá větši­nou silné trávení.
  • Účinky koření

–    Zlepšuje stravitelnost a urychluje metabolismus.

Špetka zázvoru, kardamomu či jiného koření podpoří trávení.

–    Odstraňuje plynatost a spaluje toxiny.

–    Do jisté míry mění vlastnosti potravin a brání jejich nežádoucím projevům – např. kardamom brání zahleňování při konzumaci mléčných výrobků a váže kofein.

Tip

Čerstvě namleté koření vám vydrží (kromě výrazného aroma a chuti) a% rok, zatímco koupené mleté koření maximálně půl roku. Pak u% bjste ho měli vyměnit, protone ztrácí svůj účinek.

Budete mít zájem:  Luivac – příbalový leták

Vaření podle ájurvédských receptů většinou začíná restováním koře­ní na ghí (pročištěném másle) či vhodném oleji, čímž se harmonizu­je celé jídlo.

Ájurvédská koření a jejich směsi

(Poznámka ke značkám: vhodné pro Vátu: V-; vhodné pro Pittu: P-; vhod­né pro Kaphu: K-. Zvyšuje Vátu: V+, zvyšuje Pittu P+, zvyšuje Kaphu K+. Rovnítko = znamená, že účinek koření je neutrální).

  1. Koření vhodná pro jednotlivé konstituce
  2. –      Váta: kopr, kumín, koriandr, bazalka, petržel, kurkuma, čerstvý zázvor, skořice, hing, adžvan, oregano, pepř, muškátový oříšek, pískavice, dlouhý pepř (pippali), hřebíček, fenykl, máta.
  3. –     Pitta: kopr, koriandr, fenykl, kumín, petržel, skořice, máta, kar- damom, bazalka, anýz.
  4. –     Kapha: šalvěj, koriandr, kari, pepř(ikajenskýadlouhý-pippali), zázvor, kopr, kumín, bazalka, petržel, pískavice, muškátový oří­šek, oregano, kurkuma, skořice, adžvan, hřebíček, fenykl, hing.
  5. Směsi koření
  6. Osvědčenou kombinací koření na podporu trávení je trikatu (černý pepř, pippali, zázvor) nebo pačak (ájurvédská směs ko­ření pro všechny konstituce): v dávce jedné čvrtiny až jedné poloviny lžičky přidáme do jídla; přidáme do jídla, při zažívacích potížích rozmícháme ve 150 ml teplejší vody a vypijeme po jídle.  

Adžvan (V-P=K-): Odstraňuje nadýmání a plynatost. Vhodně stimuluje trávení.

Anýz (V-P+K-): Působí jako fenykl, ale silněji proti bolestem břicha, nadýmání a plynatosti.

Asafetida neboli hing (tzv. čertovo lejno; V-P+K-): Nejsilnější koření proti nadýmání, bolestem břicha. Zvyšuje trávicí oheň. Nevhodné při překyselení a poruchách žluče.

Bazalka (V-P=K-): Vhodná do většiny pokrmů, Pittu zvyšuje jen při jejím výraznějším nadbytku.

Bobkový list (V-P+K-): Podporuje trávení a trávicí oheň.

Černý pepř (V-P+K-): Podporuje metabolismus, chuť k jídlu a trávení. Přidávejte ho do jídel, neboť podporuje činnost a okys- ličení mozku, sekreci žaludečních šťáv, zvyšuje agnt, snižuje zá­cpu a plynatost. Vhodný při snížené chuti k jídlu, při chladných končetinách, usnadňuje vykašlávání. Spaluje toxiny.

Česnek (V-P+K-): Syrový zvyšuje Pittu, dušený je vhodný pro všechny konstituce. Doporučuje se konzumovat tepelně uprave­ný (orestovaný). Ze šestera chutí postrádá jen kyselou; stimuluje trávení a zahřívá. Snižuje plynatost a posiluje trávení.

Cibule (V- vařená, P- vařená, K- syrová i vařená): Navzdory pálivé chuti ochlazuje! Cibule šalotka a pórek mají podobný, ale mírnější účinek. Podporuje trávení.

Fenykl (V-P-K-): Harmonické koření vhodné pro všechny typy. Pro výrazné aroma se používá v malém množství. Vhodný při bolestech břicha, špatném zažívání, plynatosti, křečích a dalších stavech, jako jsou průjem a zvracení. Několik semínek rozžvý­kaných po jídle podpoří trávení (agnt) a chrání před plynatosti a křečemi – často v kombinaci s koriandrem a římským kmínem.

Hořčičné semínko (V-P=K-): Patří u mnoha pokrmů k zá­kladnímu koření užívanému na počátku vaření. V přiměřeném množství nezvyšuje Pittu. Velmi vhodné je v chladnějším klima­tickém pásmu (např. v ČR). Stimuluje trávení a likviduje toxiny. Podporuje účinek ostatních koření používaných při vaření dané­ho pokrmu. Nejlepší koření pro Kaphu.

Hřebíček (V-P+K-): Horký a pálivý. Stimuluje trávení a zažívání. Lze ho přidat do zázvorového čaje. Snižuje bolest, při zažívání působí jako přírodní antibiotikum.

Chilli papričky (V-P+K-): Mají různě intenzivní chuť – lze ji poznat ochutnáním maličkého množství z konce papričky nebo podle vůně – silnější vůně znamená ostřejší chuť. Stimulují tráve­ní. Nejpálivější jsou semínka a bílá dužina, a proto je pro zmírně­ní chuti před vařením odstraňte.

Kajenský pepř (V-P+K-): Zvyšuje trávicí oheň. Je dost pálivý, doporučuje se používat jen v malém množství.

Kari (V+P+K-): Směs koření podporující trávení a tonizující organismus. Nejběžnějšími ingrediencemi jsou: římský kmín, kurkuma, hořčičné semínko, koriandr, zázvor, fenykl, pepř, sůl.

Kardamom (V-P=+K-): Zahřívá organismus a v přiměřeném množství harmonizuje sladkou chutí všechny tři dóši. Ve větším množství zahřívá Pittu. Zlepšuje chuť a aroma jídel, podporuje zažívání (hlavně se skořicí a muškátovým oříškem), brání průjmu,snižuje plynatost (např.

při přechodu na vegetariánskou stravu). Tlumí bolest žaludku, podporuje vstřebávání živin. Chrání proti překyselení, posiluje trávení a zažívání (zejména v tračníku). Blo­kuje zahleňující účinek mléka a mléčných výrobků, detoxikuje kofein v kávě, používá se do studených a sladkých jídel.

Kopr (V=P=K=): Působí proti křečím a průjmu; je podobný fe­nyklu.

Koriandr (V=P=K=): Je vhodný pro všechny typy. Jedno z mála koření, které sladkou chutí ochlazuje a je vhodné v létě. Snižuje ostrost a horkost některých jídel (např. kari). Působí proti nadý­mání, pro správné zažívání, proti bolestem břicha u špatného zažívání, proti zvracení, proti střevní infekci.

Kurkuma (V-, + pouze ve větším množství; P-K-): Má mnoho léčivých účinků a je to antibiotikum. Působí proti nadýmání, udržuje zdravou střevní mikroflóru, reguluje metabolismus a zlepšuje stravitelnost pokrmů s vysokým obsahem bílkovin (maso, ořechy, a zvláště luštěniny). Nevhodná v těhotenství.

Majoránka (V=P+K+): Vhodná u slabého trávení.

Muškátový oříšek (V-P+K-): Zlepšuje chuť a aroma pokrmů. Snižuje plynatost, působí proti průjmům a bolestem břicha. Pod­poruje trávení. Vhodný do teplého mléka před spaním. Je nejlep- ším kořením pro celkové zklidnění.

Oregano (V=P+K+): Velmi vhodné při plynatosti.

Pippali (dlouhý pepř, V-P+K-): Součást směsi trikatu. Spaluje toxiny a podporuje trávení.

Pískavice (V-P+K-): Pro silné aroma dobrá jen v malém množ­ství. Podporuje trávení a zažívání, chuť k jídlu, brání zánětům.

Rozmarýn (V-P+K-): Je velmi aromatický. Podporuje trávení, krevní oběh a má antioxidační účinky. Hodí se k masu. Vhodný v zimním období.

Římský kmín (tzv. kumín, V=P=K-): Jedno ze základních koření. Poměrně často se používá na počátku vaření spolu s hořčičným semínkem. Stimuluje agni a trávení, snižuje nadýmání. Odstra­ňuje trávicí obtíže.

Zlepšuje vstřebávání minerálních a stopových prvků. Blokuje negativní účinek při přejídání a u těžkých jídel. Působí proti průjmu (zamíchat špetku do podmáslí!), zvracení a bolestem žaludku i břicha. Je součástí čaje KKF.

Skořice (V-P-K=): Detoxikuje organismus, podporuje trávení a činnost jater. Harmonizuje všechny konstituce. Brání hypoglykémii (nízká hladina krevního cukru), podporuje tvorbu glukó­zy. Vhodná na ovoce a sladká jídla. Nevhodná v těhotenství.

Sůl (V-P+K+): Používejte kvalitní kamennou sůl, nejlépe himálajskou, a omezte používání mořské a rafinované kamenné soli. Následující účinky se týkají nerafinované kamenné a himálajské soli: v malém množství zvyšuje energii, chuť k jídlu a aroma, pod­poruje trávení, je vhodná proti plynatosti, zvyšuje agni a sekreci žaludečních šťáv.

(Běžná sůl je spíše chemickým produktem, rafinovaným za vysokých teplot.) Používáním různých druhů ko­ření lze příjem soli postupně snížit. Speciální směs koření pačak i některé druhy mořských řas již obsahují kvalitní, kamennou mi­nerální sůl, která nezadržuje v těle vodu. Přiměřený denní příjem soli obnáší asi pět gramů, tedy jednu čajovou lžičku.

Šafrán (V-P -K-): Vhodný pro všechny konstituce. Má mírně nahořklou a štiplavou chuť. Je snadno stravitelný a pomáhá při potravinových alergiích. Zvyšuje sekreci žaludečních šťáv. Pod­poruje činnost jater. Má detoxikační a projímavý účinek.

Šalvěj (V-P+K-): Zahřívá. Vhodná k masu a mléčným výrobkům.

Tymián (V-P+K-): Působí proti nadýmání a plynatosti.

Zázvor (V- čerstvý, P= čerstvý v mírném množství, K- mletý): V ájurvédské medicíně patří k základnímu koření s léčivými účinky. Mletý snižuje plynatost a hodí se pro Kaphu, zatímco ty­pům Váta a Pitta více prospívá čerstvý zázvor. Zvyšuje chuť k jídlu, stimuluje a podporuje trávení (zejména bílkovin) a vstřebávání živin.

Chrání sliznici zažívacího traktu, podporuje motilitu střev. Neutralizuje nežádoucí účinky ostatních potravin. Je součástí tradiční ko­řenicí a léčivé ájurvédské směsi trikatu, kde ho doplňují dlouhý pepř (pippali) a černý pepř. Tato směs posiluje zažívání a účinné natrávení potravy, snižuje překyselení a upravuje zažívací pro­blémy.

Podporuje látkovou výměnu a reguluje tělesnou váhu. Pomáhá vylučovat toxiny z těla.

Zdroj: MUDr. David Frej – Ajurvédské recepty púro zdraví, nakladatelství Eminent

Průvodní jevy léčby onkologického onemocnění

K dehydrataci (vysušení, nedostatku vody v těle) dochází, když tělo více tekutin ztrácí, než přijímá.

Při dehydrataci nemá vaše tělo nemá dostatek vody a tekutin k normálnímu fungování.

Příznaky lehké dehydratace jsou:

  • suchá ústa a lepící se rty
  • ospalost
  • pocit žízně
  • menší množství moči
  • malé nebo žádné slzení při pláči
  • bolest hlavy
  • točení hlavy

Závažná dehydratace, která se považuje za naléhavý zdravotní stav, může způsobit:

  • mimořádnou žízeň
  • mimořádnou únavu
  • podrážděnost nebo zmatení
  • absenci pocení
  • zapadlé oči
  • nízký krevní tlak
  • horečku

Při léčbě rakoviny je velmi důležité, abyste se udržovali hydratovaní. Dehydrataci může způsobit chemoterapie. Mohou ji však také vyvolat další vedlejší účinky léčby, jako například zvracení a průjem.

Jak si poradit s dehydratací

Máte-li nějaký z příznaků závažné dehydratace, ihned si promluvte se svým lékařem. Společně můžete zvládnout původní příčinu dehydratace.

Odborníci uvádějí, že máme pít 2–3 litry vody denně. Zní to jako velké množství, ale je to jen 8–12 sklenic (250ml) vody.

Tento údaj mnoho výzkumníků zpochybňuje, nicméně většina lékařů se shoduje na tom, že většina lidí nepije dost vody. Měli byste se tedy snažit o 8 sklenic.

Jestliže se u vás projevují vedlejší účinky léčby jako průjem nebo zvracení, pravděpodobně bude třeba, abyste pili více. Konzultujte se svým lékařem, kolik vody je pro vás vhodné.

Nespoléhejte se na pocit žízně, abyste poznali, jestli přijímáte dostatečné množství vody. Pít jen při pocitu žízně rozhodně nestačí. Snažte se pít pravidelně v průběhu celého dne. Zda přijímáte dostatek vody, snadno zjistíte, podíváte-li se na barvu moči.

Je-li světlá až čirá, pravděpodobně máte dostatečné množství vody. Pokud je tmavá, je koncentrovanější, a tudíž začínáte být dehydratovaní. Snažte se zvýšit příjem vody a jiných tekutin. (Některé potraviny či doplňky, např.

červená řepa, multivitaminy, mohou někdy moč ztmavit.)

Tipy na to, jak si zajistit hydrataci

Hodně pijte. K udržení hydratace v průběhu léčby je vhodná voda, 100% pasterizované ovocné džusy, mléko a vývar s nízkým obsahem sodíku. Snažíte-li se zhubnout, mějte na paměti, že džusy obsahují hodně cukru a jsou dost kalorické. Zkuste raději vodu a minerálku (minerálku s mírou, neboť obsahuje rozpuštěné soli).

Kofein konzumujte s mírou. Nápoje obsahující kofein jako káva, čaj nebo coca-cola sice zvýší příjem vody, ale kofein je močopudný, a tak se z organismu vylučuje víc vody než nápoje bez kofeinu. Nepijte jako jediný zdroj vody pouze nápoje obsahující kofein.

Jezte potraviny s vysokým obsahem vody. Do celkového množství vody se započítávají i tekutiny obsažené v pevné stravě. Některé ovoce a zelenina obsahují více než 90 % vody.

Grapefruit, jahody, vodní meloun, brokolice, kapusta, květák, celer, okurky, lilek, salát, papriky, ředkvičky, špenát, cukety a rajčata mají vysoký obsah vody.

Vysoký obsah vody mají také málo solené polévky, nanuky, vodová zmrzlina a želé.

Přidávejte si do vody citrusy. Nechutná-li vám samotná voda, zkuste si do ní přidat pár kapek nebo kousek limety, citronu nebo pomeranče. Můžete do ní také přidat trochu ovocné šťávy nebo pijte perlivou vodu (sodovka, minerálka nebo perlivá voda). Kupujte značku, která NEOBSAHUJE přidaný cukr nebo sodík.

Ve dne i v noci mějte po ruce sklenici vody, abyste nezapomínali pít.

Jste-li mírně dehydratovaní

  • Nevypijte toho tolik naráz. Tekutiny pijte pomalu po malých doušcích a postupně jich pijte více.
  • Cucejte kousky ledu, namrazenou ovocnou šťávu nebo ledovou tříšť, abyste zvlhčili rty a ústa.
  • Jezte potraviny obsahující velké množství tekutin jako vodní meloun nebo okurky.
  • Máte-li suché rty, používejte jelení lůj nebo balzám. Suchou kůži ošetřujte pleťovým mlékem.
  • Dejte si do malé chladicí nádoby led a malou láhev vody nebo džusu a mějte je po ruce, abyste často pili.
Budete mít zájem:  20 tipů, jak přežít Velikonoce

Bolest žaludku | Křeče žaludku – příčiny a léčba

Nevyhne se jim skoro nikdo – křeče žaludku a střev potrápí alespoň jednou za život téměř každého. Ať už je vyvolá stres, nesprávná strava nebo onemocnění – příčiny bolesti žaludku nebo žaludečně-střevních křečí mohou být velmi různorodé. Často za ně může funkční porucha trávicího traktu. Zjistěte, jak symptomy vznikají a jaká opatření a léky vám mohou na křeče pomoci.

Příčin bolesti žaludku nebo žaludečně-střevních křečí bývá několik.

Jen co se do žaludku otevřeným jícnovým svěračem (prstencovitý sval při vstupu do žaludku) dostane trávenina, svaly žaludku začnou provádět pohyby připomínající vlnění a hnětení, aby potravu smíchaly.

V žaludku setrvává potrava, kterou člověk předtím rozkousal v ústech, kde se smíchala se slinami a některými trávicími enzymy nanejvýš 5 hodin.

Pak, připravená na vstřebávání, se posunuje do další části trávicího systému – do střeva.

Ve střevě se trávenina hned na začátku tenkého střeva smísí s trávicími šťávami ze slinivky a žlučníku. To proto, aby trávenina byla dobře využitelná a živiny se tak mohly dobře a v co největším množství vstřebat.

Tomu je přizpůsobená i střevní sliznice – má velké množství záhybů, a tak značně zvětšuje povrch pro vstřebávání. Dokáže vstřebat do krve velmi mnoho složek živin, které je tělo schopno využít.

V tlustém střevě se pak trávenina zbaví zbývající tekutiny a zůstávají odpadní látky, které už tělo nedokáže využít.

Když se naruší rovnováha tohoto komplexního systému, může vzniknout bolest žaludku nebo křeče.

Kromě bolesti žaludku a křečí se mohou zároveň vyskytnout i následující gastrointestinální symptomy:

  • pocit tlaku v žaludku
  • říhání
  • pocit plnosti
  • nadýmání
  • bolest břicha

Postižená osoba se těchto symptomů často nedokáže zbavit – zejména pokud se vyskytují častěji. Začnou ji obtěžovat v každodenním životě, člověk je pak nervózní a má strach i z případných nových obtíží.

Jak jsme již zmínili, stojí za nimi dva mechanismy – narušená motilita nebo přecitlivělé nervy, které mohou být zodpovědné za vznik symptomů v zažívacím traktu. Tyto poruchy patří mezi tzv.

funkční poruchy gastrointestinálního traktu, při kterých není možné diagnostikovat žádnou organickou příčinu.

Funkční gastrointestinální poruchy se často vyznačují příznaky jako jsou předčasná sytost, pocit plnosti, nafouklé břicho či bolest či křeče břicha.

Pokud jsou například nervy přecitlivělé na podráždění, člověk vnímá přirozené tělesné procesy jako pohyb nebo plnění žaludku a střev jako příliš intenzivní a dochází k přenosu signálů do mozku prostřednictvím senzorických receptorů a nervů. Mozek tyto signály přijme, zpracuje a pacient je vnímá jako bolest žaludku v horní části břicha nebo střevní křeče kolem pupku.

I narušená motilita, kdy jsou svaly v trávicím systému příliš ochablé nebo napnuté, může vést k bolesti břicha. Když dojde k dalšímu protažení již výrazně napnutých svalů, například v důsledku jídla, může to vést k podráždění receptorů bolesti.

Nadměrná tvorba žaludečních kyselin či dokonce přecitlivělost na ně může navíc vést k nerovnováze na sliznice žaludku. Toto podráždění má za následek pociťování bolesti.

Silnou bolest žaludku mohou způsobovat i některá onemocnění. Při gastritidě (zánětu žaludku) je například narušena sliznice žaludku.

Žaludeční kyselina může působit přímo na buňky sliznice žaludku, poškozovat je a tím, kromě bolesti žaludku, může vyvolat i další nepříjemné stavy, např. žaludeční nevolnost a zvracení.

Příčinou gastritidy mohou být bakterie, léky nebo dokonce i nepřiměřené reakce našeho imunitního systému.

Za gastrointestinální křeče mohou být navíc zodpovědné také následující příčiny:

  • infekce gastrointestinálního traktu
  • nadýmání
  • reflux 
  • žaludeční vředy
  • a další onemocnění 

Pokud si nejste jisti původem těchto symptomů nebo máte podezření na nějaké onemocnění, je na místě vyhledat pomoc lékaře. Gastrointestinální potíže není snadné vysvětlit, protože při nich sehrává roli množství faktorů. Lékař se vás zeptá na obtíže a nemoci, kterými trpíte, na příznaky a na další potřebné věci.

Důležitou roli při hledání důvodu potíží hrají i známé spouštěče, trvání, typ a lokalizace bolesti, jakož i další, někdy možná zdánlivě nesouvisející příznaky. Lékař se vás zeptá na životní styl, stravovací návyky, stolici, močení a případné změny hmotnosti. Při určování diagnózy mu pomůže i palpační vyšetření (vyšetření hmatem), monitorování zvuků žaludku a ultrazvuk.

Někdy je nutné i vyšetření krve nebo gastroskopie či kolonoskopie.

Děti trpí bolestí břicha relativně často. Ustrašení rodiče se ptají sami sebe, co by mohlo být příčinou obtíží – mastné jídlo k večeři? Viróza zažívacího traktu? Nebo jde jen o strach ze školy? Abyste vyloučili tělesnou příčinu, vždy byste se měli poradit s lékařem – zejména pokud bolest přetrvává nebo se často vrací.

Především malé děti bolest často nedokážou správně lokalizovat, což znamená, že postiženy mohou být i jiné části těla. Když si však neustále stěžují na bolest břicha, často jde o důsledek stresu (např. ze školy).

Stres může narušit pohyby (motilitu) žaludku a vyvolat přecitlivělost gastrointestinálního traktu a problémy jako žaludeční nevolnost, křeče v žaludku a břiše a nadýmání.

Kromě bolesti břicha mohou být se stresem spojené i další symptomy, například:

  • nespavost
  • poruchy příjmu potravy
  • změny chování (agresivita nebo uzavřenost)
  • snížená schopnost soustředit se
  • bolesti hlavy

Pokud je důvodem bolesti žaludku u dětí stres, existují opatření, jak mu předcházet a bojovat s ním. Zkuste:

  • Aktivně poslouchat a ptát se na to, co dítě trápí a čeho se bojí, a následně mu nabídněte řešení. 
  • Pomoci dítěti se ve volném čase uvolnit – pomocí vybraných činností/zálib, které mají zábavný charakter, a zároveň zajistit, aby mělo dost času na hru a kamarády.

Pokud si nejste jisti, jaká je příčina symptomů poruch zažívání u vašeho dítěte, nebo máte podezření na nějaké onemocnění, vždy vyhledejte pomoc lékaře.

Obecně platí, že cvičení a rozumná sportovní aktivita během dne podporuje rovnováhu a harmonii zažívání. Někteří lidé však udávají bolest žaludku po tělesné námaze, například po běhu.

Vědci dlouho zkoumali spojení mezi sportováním a obtížemi gastrointestinálního traktu, ale ještě není dostatek studií. Jedním z vysvětlení je, že bolest žaludku způsobuje zvýšený tlak v jícnovém svěrači bezprostředně po tělesné námaze.

Někteří lidé jej vnímají jako bolest. Tlak se však do hodiny po cvičení vrátí do normálu.

Náročná tělesná aktivita může ovlivňovat i motilitu a vyprazdňování žaludku. Některé studie se zabývají otázkou, zda velmi intenzivní cvičení nebrání vyprazdňování žaludku. Velkou námahu obvykle doprovází dehydratace a zvýšená tělesná teplota.

Někteří sportovci, kteří se připravují na soutěže, konzumují hodně sacharidů a při sportu mohou mít plnější žaludek. Také mohou zažívat vyšší emocionální stres spojený s uvolňováním hormonů. To všechno jsou dodatečné faktory, které mohou omezovat vyprazdňování žaludku a vést k příslušným obtížím.

Mnozí lidé si žaludeční a střevní potíže ještě zhoršují nesprávnými stravovacími návyky nebo výživou. Když gastrointestinální trakt není schopen optimálně fungovat, je důležité mu pomoci správnými potravinami, které by měly být lehce stravitelné a šetrné.

Jsou to potraviny s obsahem vlákniny a dobrých tuků, například:

  • libové maso (například drůbeží)
  • jemné sýry
  • rostlinné tuky
  • ovoce a zelenina, například:
  • jablka
  • banány
  • hrušky 
  • fenykl
  • mrkev 
  • dobře snášeny jsou i cukety

Stejně jako správný výběr jídla je důležitá i jeho správná příprava. Nejvhodnější je šetrné vaření a příprava na páře. V jídlu by tak mělo navíc měl zůstat vyšší obsah kvalitních živin.

Na jídlo byste měli mít vždy dostatek času. Aby nedošlo k velké zátěži žaludku, raději snězte během dne několik malých porcí.

A co je nejdůležitější – naslouchejte svému tělu – sami pak lépe zjistíte, které jídlo či potravina vám nesedne a bude lepší ji z jídelníčku vyřadit.

Abyste zmírnili bolest žaludku a jiné gastrointestinální potíže po jídle, musíte se blíže zaměřit na své stravovací návyky.

Pro léčbu bolesti břicha v důsledku funkčních gastrointestinálních poruch, které vyvolávají externí faktory a nezpůsobuje je žádné organické onemocnění, můžete udělat hodně. Následující řešení prokazatelně účinkují v případech, kdy vaše potíže vyvolává výživa nebo stres. Pomohou zmírnit symptomy a usnadnit každodenní život.

Vyhýbejte se stresu a do každodenního života zařaďte chvilky na uvolnění, např. bylinkové lázně s levandulí nebo termofor, uvolníte se také během krátkých, pomalých procházek. Když žaludek začne protestovat, uklidní ho i masáž – oblast žaludku si dlaní několik minut masírujte ve směru hodinových ručiček. Uvolní se tím nahromaděný vzduch a stimuluje trávení.

Snažte se zůstat aktivní – dostatek přiměřeného cvičení je důležitý faktor v boji s gastrointestinálními symptomy – lehký běh, plavání nebo cyklistika dokážou vrátit trávení do pohody a jsou dobré i proti zácpě. Obecně se doporučují dva tréninky týdně.

Jak jsme již zmínili, důležitá je i správná výživa – snažte se vyhýbat velmi mastným, kořeněným, příliš sladkým nebo velmi slaným jídlům a konkrétním potravinám, které vám způsobují problémy. Denně vypijte přibližně dva litry tekutin, například čisté vody (neperlivé). Čaje z máty, kmínu, fenyklu, anýzu a heřmánku mají na trávení také dobrý vliv.

Léčivé rostliny jsou obecně dobrým způsobem, jak zharmonizovat zažívání. Iberogast je lék, který obsahuje 9 bylin.

Díky své jedinečné kombinaci extraktů z léčivých rostlin může současně účinkovat na několik částí trávicího systému najednou (umí řešit několik příznaků) a díky tomu mírní různé obtíže spojené s funkčními gastrointestinálními poruchami, jako např. pocit plnosti, nadýmání, bolest a křeče v břiše.

Postup při léčbě bolesti žaludku a křečí záleží především na zjištěné příčině potíží. Proto je potřeba důkladné vyšetření. Lékař se během něj ptá na typ a lokalizaci bolesti, na životní návyky a zároveň pacienta vyšetří. Při křečích žaludku však spouštěč není často známý a většinou nebývá zodpovědný jen jeden faktor.

Co pomáhá proti bolesti žaludku? Na rychlé zlepšení příznaků spojených s funkčními gastrointestinálními poruchami jsou zvláště vhodné léky, které působí na různé symptomy současně a zmírňují je – například Iberogast. Koncentrovaná síla přírody nám nabízí svou sílu účinných léčivých rostlin. Iberogast dokáže ulevit od mnoha žaludečních a střevních symptomů, protože současně působí na několik mechanismů/příčin symptomů.

Kromě bolesti žaludku lze pomocí přípravku Iberogast přírodní cestou léčit i další problémy trávicího traktu. Může se podávat také dětem starším 6 let.

Iberogast obsahuje kombinaci následujících léčivých rostlin:

  • Iberis amara (iberka hořká)
  • Kořen anděliky lékařské
  • Plody kmínu
  • Květy heřmánku
  • Plody ostropestřce mariánského
  • Listy meduňky
  • Vlaštovičník
  • Listy máty peprné
  • Kořen lékořice

Pacienti, kteří hledají pomoc na bolest žaludku, se proto mohou plně spolehnout na účinnost přípravku Iberogast – pomáhá normalizovat činnost svalů gastrointestinálního traktu, snižuje přecitlivělost žaludečních nervů, a proto ulevuje od bolesti žaludku, také působí protizánětlivě.

Budete mít zájem:  Jan Šibík: Relax od focení? To snad ani nejde

Poruchy gastrointestinálního traktu jsou obvykle spojené s mnoha nepříjemnými projevy, které často komplikují přirozený každodenní život. Naštěstí je tu Iberogast: kombinace devíti bylin, který léčí základní příčiny i nepříjemné příznaky zažívacích potíží.

Vše o přípravku Iberogast

Nadýmání neboli plynatost či meteorismus – vše, co chcete vědět o diskrétním problému

„Základem při řešení problémů s nadýmáním je více přemýšlet o tom, co jíme,“ zdůrazňuje na úvod prim. MUDr. Karel Lukáš, CSc., ze 4. interní kliniky – kliniky gastroenterologie a hepatologie 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Co je normální

V trávicím ústrojí člověka se za normálních okolností nacházejí 1-2 litry plynu. Ten se skládá ze spolykaného vzduchu, krevních plynů vylučovaných střevní stěnou a plynů vznikajících při trávení, například při kvašení sacharidů nebo reakcí trávicích šťáv se složkami potravy.

 Plyny opouštějí trávicí trubici několika způsoby: říháním, vstřebáváním do krve, spotřebováním bakteriemi žijícími v trávicím traktu a flatulencí, tedy odchodem konečníkem (lat. flatus Z vítr; odtud lidové označení flatů – „větry“), který je provázen kontrakcí tlustého střeva. Zdravý člověk přirozeně vypuzuje plyn asi 10x denně.

Ke zvýšené flatulenci dochází při akutních emocích, stresu, stavech úzkosti a požití některých – tzv. flatugenních – potravin (viz dále v článku).

„O nadýmání (plynatosti, meteorismu) hovoříme teprve tehdy, když se v těle tvoří větší množství plynů, které se nedostatečně vstřebávají nebo neodcházejí ven přirozenou cestou,“ vysvětluje doktor Lukáš. S občasnými epizodami plynatosti se někdy v životě setká snad každý člověk a většinou jde o krátkodobý problém po dietní chybě.

Ženy jsou k nadýmání dvakrát náchylnější než muži a velkou roli v tom zřejmě hrají výkyvy hladin ženských pohlavních hormonů, hlavně v těhotenství, menopauze nebo v rámci měsíčního cyklu v předmenstruačním období.

„Jestliže se nadýmání opakuje častěji a postižený vnímá tento stav jako nepříjemný, obtěžující a komplikující mu život, pak je záhodno hledat řešení,“ podotýká lékař.

Senioři trpí častěji

Proč se plyny v trávicím traktu vyskytují ve zvýšené míře? Vliv má výběr potravy a její kuchyňské zpracování, jídelní návyky a způsob stravování, přísun tekutin, motilita (pohyblivost) střev, stav a funkce orgánů trávicí soustavy i celková onemocnění (například diabetes mellitus nebo nemoci pohybového aparátu negativně dopadající na hybnost), úroveň produkce trávicích šťáv i psychické vyladění. Ve všech těchto bodech se pro seniory skrývají úskalí.

„Většina lidí ve vyšším věku má umělý chrup a slizniční onemocnění dutiny ústní, žvýkání je proto obtížné, a rozmělnění potravy, její promísení se slinami a následné trávení tudíž nejsou dokonalé. S velkými sousty se do trávicí trubice dostává i více vzduchu.

Kvůli omezeným ekonomickým možnostem, snížené pohyblivosti a mnohdy i nechuti nakupovat a vařit senioři nejedí pestře.

V jejich stravě převažují sacharidy (pečivo, chléb, knedlíky, těstoviny, levné uzeniny plné náhražek z mouky a škrobu), jejichž trávení je obtížné a vznikají při něm plyny. Někteří starší lidé špatně tráví také vlákninu (celozrnné výrobky, zelenina, ovoce).

Na druhou stranu vláknina usnadňuje vyprazdňování a pomáhá předcházet zácpě, proto je při problémech s plynatostí nutné nalézt rozumný kompromis pro její konzumaci,“ upozorňuje gastroenterolog.

Další příčiny

Za problémy s plynatostí může být také alergická reakce na určitý typ potravin nebo nesnášenlivost lepku (celiakie) či mléčného cukru (laktózy) v mléku a mléčných výrobcích.

Intolerancí laktózy nejsou postiženi jen senioři, ale trpí jí všichni lidé, kterým k trávení laktózy chybí enzym laktáza. „Tento problém má 29 procent pacientů s dráždivým tračníkem.

Při tomto zdravotním problému se nadýmání vyskytuje u tří čtvrtin pacientů trpících formou se spastickou zácpou a u 41 procent pacientů s průjmovou formou,“ uvádí primář Karel Lukáš.

Nemocní s dráždivým tračníkem rovněž mají změněnou střevní mikroflóru a sníženou koncentraci prospěšných koliformních bakterií, laktobacilů a bifidobakterií. Hladiny těchto bakterií podporujících trávení snižuje i užívání antibiotik a – podle literárních údajů – také aspirinu.

 Velmi často se nadýmání vyskytuje při funkční dyspepsii (souhrnné označení pro řadu trávicích obtíží), která může mít endokrinní příčinu (diabetes mellitus) nebo vzniknout v důsledku organického onemocnění (vředové choroby, dále třeba stenózy, čili zúžení trávicí trubice), působení některých léků (například kardiotonik, tj.

léků na posílení činnosti srdce), zánětů a operací v břišní dutině atd.

Seniorům chybí pocit žízně, a tak málo pijí, popřípadě pít „zapomínají“. Nedostatek tekutin a tělesné aktivity podporuje vznik zácpy, která je také rizikovým faktorem plynatosti. A takto bychom mohli pokračovat.

Léčba podle příčiny 

Jistý Francouz jménem Le Pétomane zbohatl tím, že flatulencemi vyluzoval melodie při představení v Moulin Rouge. Většina smrtelníků však takové ambice nemá a raději by se svých potíží s plynatostí zbavila. V léčbě jako první přicházejí na řadu režimová opatření (viz níže „Co pro sebe můžete udělat sami“).

Když nezaberou, může vám lékař po důkladném vyšetření a stanovení příčiny vašich potíží předepsat léky. Užívána jsou deflatulencia (např.

simetikon) usnadňující odchod plynů snižováním povrchového napětí tekutin v trávicí trubici, preparáty s výtažkem z máty peprné, k povzbuzení střevní peristaltiky a posunu tráveniny ve střevě se podávají prokinetika (itoprid, metoklopramid, domperidon).

Dále se v terapii uplatňují enzymatické preparáty k podpoře trávení nebo střevní adsorbencia (carbo activatus -adsorbční uhlí; smectit – přírodní čištěný jíl) vážící na sebe nežádoucí látky a usnadňující jejich vyloučení z těla.

 „Nepohoda v břiše“ často nastává v souvislosti s užíváním antibiotik, a to v důsledku nerovnováhy prospěšné a škodlivé střevní mikroflóry. V těchto případech lze růst užitečných bakterií podpořit podáváním prebiotik či probiotik. Při bolesti se osvědčil mebeverin.

Jsou-li příčinou nadýmání úzkostné stavy, ordinují se někdy léky na snížení úzkosti – anxiolytika. 

Co pro sebe můžete udělat sami

  • Konzumujte rajčata, okurky, červenou řepu, brambory, grepy, jablka, libové maso, nízkotučné sýry, jogurty, kefíry a další zakysané mléčné výrobky s živými kulturami, starší tmavé pečivo, rýži.
  • Z bylinek a koření si vybírejte jemné, nedráždivé druhy, jako jsou kopr, bazalka, tymián, oregano, libeček, bobkový list.
  • Vyhýbejte se rizikovým potravinám, mezi něž patří luštěniny (hrách, fazole, čočka), ořechy, ze zeleniny především zelí, cibule, česnek, kapusta, květák, brokolice a z ovoce hroznové víno (i rozinky), švestky, meruňky, hrušky, banány.
  • Nadýmání provokuje i čerstvé bílé nebo kynuté pečivo (včetně buchet a knedlíků) nebo právě upečený, ještě teplý chléb. Neprospějí vám ani potraviny příliš mastné, ostře kořeněné a slané, včetně uzenin, paštik, uzeného a naloženého masa a zrajících aromatických sýrů.
  • Pozor také na potraviny instantní (v prášku – polévky, pudinky, bramborové kaše…).
  • Mezi nápoji raději ignorujte kyselé ovocné šťávy, stolní vody, minerálky a limonády sycené oxidem uhličitým a alkohol. Pokud vám však na problémy s trávením pomáhá dát si jedno malé pivo denně, nemělo by vám uškodit (poraďte se s lékařem). 
  • Máte-li rádi luštěniny a chcete-li si s jejich pomocí zvýšit příjem vlákniny bez nadýmání, zkuste červenou čočku místo klasické hnědé, popřípadě drobnou, tmavou čočku beluga (říká se jí kaviár mezi čočkami) nebo malé, tmavě zelené fazolky mungo. Tyto typy luštěnin by vás měly nadýmat méně. Při vaření k nim přidejte některou z bylinek či koření uvedených výše, což platí i pro kuchyňskou úpravu zelí, kapusty, květáku nebo brokolice. Vyjmenované druhy luštěnin a zeleniny sice patří mezi rizikové z hlediska nadýmání, nejsou však nezdravé, naopak, a vhodnou kuchyňskou úpravou můžete jejich fl atugenní potenciál snížit.
  • Dopřejte si nejlépe 6x za den malé porce kvalitní potravy bohaté na výživné látky, které tělo stráví a zužitkuje snadněji, než když se dvakrát denně nacpete k prasknutí.
  • Jezte pomalu, v klidu, po malých soustech. Nehltejte, neboť při tom polykáte vzduch, a potravu v ústech řádně rozmělněte. Za tím účelem si nechejte opravit chrup nebo zubní náhradu (protézu).
  • Pijte 1,5-2 litry vhodných tekutin denně. Vhodnými tekutinami se rozumí „obyčejná“ neperlivá voda, klidně z kohoutku, neslazené (bylinkové) čaje a vodou ředěné zeleninové šťávy. Správným pitným režimem spolu s přiměřeným pohybem (procházky, turistika, plavání, lehká práce na zahrádce, zdravotní cvičení vedené fyzioterapeutem) podpoříte střevní peristaltiku a budete předcházet zácpě, která problémy s nadýmáním zhoršuje.
  • Fyzická aktivita v přírodě vám usnadní uvolnění nahromaděných střevních plynů bez rizika společenského faux pas. Pamatujte, že už samotný psychický stres a strach ze ztrapnění se nekontrolovaným únikem plynů může vaše problémy s nadýmáním vyvolat nebo prohloubit.
  • Po užívání antibiotik zvyšte ve stravě podíl jogurtů a nápojů s živými bakteriemi mléčného kvašení, abyste obnovili prospěšnou střevní mikroflóru a normalizovali trávení. Laktobacily a bifidobakterie můžete tělu dodat i formou potravinových doplňků. 
  • Při akutních potížích vám uleví šetrná masáž břicha krouživými pohyby po směru hodinových ručiček a nahřívání břišní stěny, například teplými obklady nebo v koupeli. 
  • Odchod plynů podpoříte pitím čajů z fenyklu, máty, zázvoru, heřmánku.

S nadýmáním mohou pomoci i homeopatika. Velký přehled obtíží a co s nimi, čtěte zde

Vaše potíže nikdy nejsou banální! 

Nestyďte se svému praktickému lékaři svěřit se všemi zdravotními obtížemi, neboť vaše zdánlivě banální problémy s nadýmáním mohou mít závažnější příčinu, než je dietní chyba, psychický stres, špatný pitný režim či nedostatek pohybu.

„Namátkou se může jednat o onemocnění a špatnou funkci jater, žlučníku, slinivky břišní, střev nebo žaludku, urolitiázu (tvorba a přítomnost „kamenů“ v močových cestách), popřípadě o výše zmíněnou hormonální dysbalanci u žen, která bývá příčinou častějšího postižení žen plynatostí, než je tomu u mužů,“ vypočítává doktor Lukáš.

 Zlé jazyky ovšem tvrdí, že muže „větry“ tolik netrápí proto, že se na rozdíl od žen nezdráhají ulevit si kdekoli a kdykoli. To vám však s ohledem na jisté společenské konvence neradíme.

Lepší přece jen bude upravit skladbu přijímané potravy a jídelní návyky, dostatečně pít, více se hýbat a při potížích využívat zmíněné teplé obklady nebo plynopudné čaje z bylinkové lékárny. Pijte je nejlépe na noc, neboť uvolnění při odpočinku v poloze vleže podporuje odchod plynů. Pokud se váš stav nezlepší, požádejte o pomoc lékaře.

Čtěte etikety!

Nadýmání může být také důsledkem nadměrné konzumace cukrovinek, čokolády, bonbonů, sušenek, sladkého pečiva a žvýkaček. Na jejich výrobu se zhusta používají náhradní sladidla – alkoholické cukry souhrnně nazývané polyoly, při jejichž odbourávání v trávicím traktu vznikají obtěžující plyny.

Příliš mnoho polyolů může u někoho vyvolat i průjem. Hlavními zástupci alkoholických cukrů jsou sorbitol, manitol, laktitol nebo xylitol.

Zajímat se o složení jídla musejí zejména diabetici (a tedy opět především senioři, neboť výskyt diabetu v populaci roste s věkem), kteří potraviny s náhradními sladidly vyhledávají více než lidé bez onemocnění cukrovkou. 

Odborná spolupráce: prim. MUDr. Karel Lukáš, CSc. 4. interní klinika – klinika gastroenterologie a hepatologie 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze

Autor: Dita Váchová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector