My-Chilli: mistři světa v pálivosti

  • My-Chilli: mistři světa v pálivosti 29,00 KčMírně pálivé papričky důležité v mexické či texasské kuchyni. Dosahují pálivosti asi 500 – 2 500 SHU. Tyto vcelku tlustostěnné papriky jsou výborné čerstvé, sušené i grilované do salsy, salátů nebo pro výrobu zeleného chilli. Zelené,… 29,00 Kč Skladem
  • My-Chilli: mistři světa v pálivosti 49,00 KčPaprička přezdívaná „přízrak“ byla vyšlechtěna v Indii a bývala donedávna považována za nejpálivější chilli papričku světa. Dosahuje pálivosti až 1 000 000 SHU, což bývá příliš i na neojtrlejší konzumenty chilli. Lze ji pohodlně pěstovat… 49,00 Kč Skladem
  • My-Chilli: mistři světa v pálivosti 25,00 KčPoměrně pálivá a velice estetická odrůda chilli. Dosahuje pálivosti kolem 30 000 SHU, do jídla stačí přidat několik „oliv“. Je velmi kompaktní, ideální pro pěstování za oknem nebo ve skleníku. Listy, stonky a pestíky jsou nafialovělé,… 25,00 Kč Skladem
  • My-Chilli: mistři světa v pálivosti 79,00 KčNejpálivější chilli paprička na světě dle Guinessovy knihy rekordů od listopadu 2013. Lze ji pohodlně pěstovat za oknem či ve skleníku, může dorůst až 150 cm. Dosahuje průměrné pálivosti 1 569 300 SHU, místy až 2 200 000 SHU, což je… 79,00 Kč Na cestě
  • My-Chilli: mistři světa v pálivosti 29,00 KčKajenský pepř je na naše poměry značně pálivou odrůdou chilli. Dosahuje pálivosti 50 000 SHU a do jídla ho stačí přidat jen kousek. Lze ji dobře pěstovat ve skleníku, ale i za oknem a v teplých oblastech i venku. Během zrání plody tvaru… 29,00 Kč Na cestě
  • My-Chilli: mistři světa v pálivosti 35,00 KčKajenský pepř je poměrně značně pálivou odrůdou chilli. Dosahuje pálivosti přes 50 000 SHU a do jídla ho stačí přidat málo. Lze ji dobře pěstovat ve skleníku, ale i za oknem a v teplých oblastech i venku. 15cm plody této odrůdy mění svou… 35,00 Kč Na cestě
  • My-Chilli: mistři světa v pálivosti 29,00 KčDe Arbol – mexická, mírně pálivá odrůda chilli. Dosahují pálivosti asi 1 500 – 3 000 SHU, jsou tedy méně pálivé, než Jalapeños. Rostlina je menší, lze ji pěstovat za oknem či ve skleníku. Papričky de arbol jsou se svým kouřovým aroma… 29,00 Kč Na cestě
  • My-Chilli: mistři světa v pálivosti 199,00 KčDárkové balení semen 7 druhů chilli papriček, které Vám naženou slzy do očí. Balení jsme sestavili tak, aby obsáhlo ty nejzajímavější a nejpálivější chilli z naší nabídky – včetně druhé nejpálivější Trinidad Scorpion Morugy (až 2 000 000… 199,00 Kč Na cestě
  • My-Chilli: mistři světa v pálivosti 19,00 KčKrásná dekorativní odrůda capsicum frutescens, díky malé výšce výborná propěstování na balkoně v truhlících nebo v květináčích. Nejlépe prosperovat pak bude ve skleníku či foliovníku, dobře snese ale i slunný záhon. Plody – červené… 19,00 Kč Skladem
  • My-Chilli: mistři světa v pálivosti 19,00 KčKrásná dekorativní odrůda capsicum frutescens, díky malé výšce výborná propěstování na balkoně v truhlících nebo v květináčích. Nejlépe prosperovat bude ve skleníku či foliovníku, dobře snese ale i slunný záhon. Plody – kuželovité… 19,00 Kč Skladem
  • 19,00 KčDekorativní odrůda chilli tvarem připomínající kajenský pepř – tenký roh. Rostliny jsou středně vysoké, hodí se jak pro polní pěstování na záhoně, tak na balkon do truhlíků a květináčů nebo do skleníku. Poměrně pálivé plody postupně… 19,00 Kč Skladem
  • 25,00 KčHabanero, známá, velice pálivá odrůda chilli, přibližně 40x pálivější než Jalapenos. Dosahuje pálivosti 150 000 až 325 000 SHU, tedy do běžného jídla stačí přidat jen malou část plodu. Lze ji pohodlně pěstovat za oknem či ve skleníku…. 25,00 Kč Skladem
  • 29,00 KčHabanero, známá, velice pálivá odrůda chilli, přibližně 40x pálivější než Jalapenos. Dosahuje pálivosti kolem 150 000 SHU, tedy do běžného jídla stačí přidat jen malou část plodu. Lze ji pohodlně pěstovat za oknem či ve skleníku. Maya… 29,00 Kč Skladem
  • 25,00 KčHabanero, známá, velice pálivá odrůda chilli, přibližně 40x pálivější než Jalapenos. Dosahuje pálivosti 150 000 až 325 000 SHU, tedy do běžného jídla stačí přidat jen malou část plodu. Lze ji pohodlně pěstovat za oknem či ve skleníku…. 25,00 Kč Skladem
  • 29,00 KčHabanero, známá, velice pálivá odrůda chilli, přibližně 40x pálivější než Jalapenos. Dosahuje pálivosti 150 000 až 325 000 SHU, tedy do běžného jídla stačí přidat jen malou část plodu. Lze ji pohodlně pěstovat za oknem či ve skleníku…. 29,00 Kč Na cestě
  • 19,00 KčHabanero, známá, velice pálivá odrůda chilli, přibližně 40x pálivější než Jalapenos. Dosahuje pálivosti 150 000 až 325 000 SHU, tedy do běžného jídla stačí přidat jen malou část plodu. Lze ji pohodlně pěstovat za oknem či ve skleníku…. 19,00 Kč Skladem
  • 25,00 KčHabanero, známá, velice pálivá odrůda chilli, přibližně 40x pálivější než Jalapenos. Dosahuje pálivosti až 300 000 SHU, tedy do běžného jídla stačí přidat jen malou část plodu. Lze ji pohodlněpěstovat za oknem či ve skleníku. Tato odrůda… 25,00 Kč Skladem
  • 29,00 KčHabanero, známá, velice pálivá odrůda chilli, přibližně 40x pálivější než Jalapenos. Dosahuje pálivosti 150 000 až 325 000 SHU, tedy do běžného jídla stačí přidat jen malou část plodu. Lze ji pohodlně pěstovat za oknem či ve skleníku…. 29,00 Kč Na cestě
  • 29,00 KčMírně až středně pálivá, dekorativní odrůda chilli tvaru kozího rohu. Dosahují pálivosti asi 5 000 SHU, tedy podobné, jako papričky jalapenos. Rostlina je poměrně nenáročná; doporučujeme ji pěstovat ve skleníku. Papriky jsou křupavé,… 29,00 Kč Skladem
  • 29,00 KčMírně až středně pálivá odrůda s velkými, až 20cm plody. Voskově žluté špičaté papriky jsou skvělé pro plnění, ke grilování, do leča nebo k nakládání. Maďarská „vosková“ paprika je univerzální přísada do zeleninových jídel. Plody… 29,00 Kč Skladem
  • 29,00 KčPapričky Jalapeños jsou známou, mírně až středně pálivou odrůdou chilli. Dosahují pálivosti 5 000 až 6 000 SHU, tedy do běžného jídla stačí přidat jen jeden či pár plodů. Lze ji pohodlně pěstovat za oknem či ve skleníku. Během zrání… 29,00 Kč Skladem
  • 29,00 KčPapričky Jalapeños jsou známou, mírně až středně pálivou odrůdou chilli. Dosahují pálivosti 5 000 až 6 000 SHU, tedy do běžného jídla stačí přidat jen jeden či pár plodů. Lze ji pohodlně pěstovat za oknem či ve skleníku. Během zrání… 29,00 Kč Skladem
  • 15,00 KčPapričky Jalapeños jsou známou, mírně až středně pálivou odrůdou chilli. Dosahují pálivosti 5 000 až 6 000 SHU, tedy do běžného jídla stačí přidat jen jeden či pár plodů. Lze ji pohodlně pěstovat za oknem či ve skleníku. Během zrání mění… 15,00 Kč Na cestě
  • 26,00 KčPapričky Jalapeños TAM jsou mírně pálivou odrůdou chilli. Dosahují pálivosti 3 500 SHU, tedy nižší, než běžné Jalapeños. Rostlina je menší, lze ji pohodlně pěstovat za oknem či ve skleníku. Papričky TAM jsou masité, silnostěnné. Během… 26,00 Kč Na cestě
  • 29,00 KčNetradičně tvarovaná, velice pálivá odrůda chilli z Jamajky. Dosahuje pálivosti kolem 150 000 SHU, tedy do běžného jídla stačí přidat jen malou část plodu. Je velmi kompaktní, ideální pro pěstování za oknem či ve skleníku. Jasně červené… 29,00 Kč Na cestě
  • 19,00 KčKrásná dekorativní odrůda capsicum frutescens, díky malé výšce výborná propěstování na balkoně v truhlících nebo v květináčích. Nejlépe prosperovat pak bude ve skleníku či foliovníku, dobře snese ale i slunný záhon. Plody – žluté… 19,00 Kč Skladem
  • 29,00 KčDe Arbol – mexická, velmi málo pálivá odrůda chilli. Dosahují pálivosti asi 1 000 SHU, jinými slovy – téměř nepálí. Rostlina je poměrně široká, doporučujeme ji pěstovat ve skleníku. Papriky jsou masité, zeleninové chuti, dobré k jídlu… 29,00 Kč Na cestě
  • 26,00 KčBig Jim, největší chilli na světě, s obřími, chutnými plody dorůstajícími přes 25 cm. Dosahují pálivosti asi 1 500 – 3 000 SHU, příliš tedy nepálí. Během zrání papričky mění svou barvu od zelené až po sytě červenou a jsou výborné do… 26,00 Kč Skladem
  • 12,00 KčRaná, polní, silně pálivá, aromatická kořeninová paprika třešňového typu, vhodná k sušení i k nakládání do kyselého nálevu. Rostlina je středně vysoká, lusky jsou kulaté, v technické zralosti zelené, v botanické zralosti tmavočervené. Je… 12,00 Kč Skladem
  • 12,00 KčRaná až středněraná odrůda pro polní pěstování. Žlutozelené, v botanické zralosti červené plody tvaru kozího rohu mají aromatickou, jemně pálivou dužinu. Jsou vhodné k nakládání do kyselého nálevu. Balení obsahuje 0,4 g, tj. cca 50 – 80… 12,00 Kč Skladem
  • 29,00 KčPoblano („z Puebla“), jemně pálivé papričky, které mají nezastupitelné místo v mexické kuchyni. Dosahují pálivosti asi 500 – 2 000 SHU. Tyto masité, šťavnaté papriky jsou výborné do salsy, salátů, k pečení či grilování. Sušené plody… 29,00 Kč Na cestě
  • 29,00 KčVelice pálivá odrůda chilli tvaru lampionků původem z Jamajky. Dosahuje pálivosti 150-300 000 SHU, tedy do běžného jídla stačí přidat jen malou část plodu. Doporučujeme ji pěstovat ve skleníku nebo za oknem. Jasně červené plody jsou… 29,00 Kč Skladem
  • 29,00 KčStředně pálivá, krásně zbarvená odrůda chilli skvělá k nakládání nebo do salsy. Dosahují pálivosti asi 8-22 000 SHU, tedy vyšší než papričky jalapenos. Rostlina je poměrně nenáročná; doporučujeme ji pěstovat ve skleníku nebo na okně…. 29,00 Kč Skladem
  • 29,00 KčZnačně pálivá odrůda chilli používaná pro výrobu populární omáčky. Dosahuje pálivosti 30-50 000 SHU a do obyčejného jídla ho stačí přidat jen kousek. Lze ji dobře pěstovat ve skleníku a krásná je na okenním parapetu. Během zrání drobné… 29,00 Kč Skladem
  • 39,00 KčUltrapálivá chilli paprička vyšlechtěná v roce 2007. Lze ji snadno pěstovat za oknem či ve skleníku, kde může dorůst až 100 cm. Dosahuje pálivosti až 1 200 000 SHU, což je příliš i na většinu konzumentů chilli. Její podivně tvarované,… 39,00 Kč Skladem
  • 45,00 KčNejpálivější chilli paprička na světě z roku 2011. Lze ji pěstovat za oknem či ve skleníku, kde může dorůst až 180 cm. Dosahuje pálivosti až 1 463 000 SHU, což je moc i na neojtrlejší konzumenty chilli. Plody Butch T Mississippi Strain s… 45,00 Kč Na cestě
  • 29,00 KčHnědá odrůda nejpálivější chilli papričky na světě. Lze ji pohodlně pěstovat za oknem či ve skleníku, kde může dorůst až 180 cm. Dosahuje pálivosti až 2 000 000 SHU, což je příliš i na neojtrlejší konzumenty chilli. Její neobyčejně… 29,00 Kč Na cestě
  • 45,00 KčNejpálivější chilli paprička na světě – od roku 2012. Lze ji pohodlně pěstovat za oknem či ve skleníku, kde může dorůst až 180 cm. Dosahuje pálivosti až 2 000 000 SHU, což je příliš i na neojtrlejší konzumenty chilli. Její neobyčejně… 45,00 Kč Na cestě
Budete mít zájem:  Alergie Na Léky Příznaky?

Zobrazují se 1 – 38 z 38 položek

Pekelný svět chilli: Šílené rekordy, nejpálivější kousky i pikantní recept

Chilli pochází původně z jižní a střední Ameriky. Osadníci ze Španělska a Portugalska je, společně s brambory a tabákem, dovezli do ostatních částí světa. Díky možnostem křížení jednotlivých druhů se pak v různých oblastech vyvinuly samostatné odrůdy.

Chilli je dnes jednou z nejrozšířenějších jedlých rostlin světa. Málokdo však ví, že ve skutečnosti existuje pouze pět hlavních druhů chilli. Těmi jsou paprika křovitá, čínská, setá či jinak nazývána roční, křídlatá a chlupatá.

V rámci těchto pěti druhů můžeme ale ochutnat více než 3000 odrůd.

Ďábel jménem kapsaicin

To, že chilli pálí jako ďas, je způsobeno chemickou látkou jménem kapsaicin. Setkání s touto látkou je skutečně bolestivé zejména v případě, pokud je užívána např. do slzných sprejů. Jistý americký farmakolog a farmaceut Wilbur Lincoln Scoville navrhl v roce 1912 stupnici, díky níž dnes můžeme pálivost chilli změřit.

Množství kapsaicinu je přímo úměrné s teplotou, při které byly papričky vypěstovány. Což zároveň znamená, že chilli papričky pěstované v teplejším podnebí jsou pálivější než plody pěstované v chladném prostředí. Základní pravidlo, které lze použít k odhadu, jak moc bude kousnutí do papričky bolet, zní: Čím menší kousek, tím větší peklo v ústech nastane.

Přičemž zabarvení nehraje roli.

Šampioni v pálivosti

Šampionem co do pálivosti byla dlouho paprička Trinidad Scorpion „Butch T“ – druh papriky čínské. Obsahuje kolem 1 400 tis. SHU, neboli Scovilleových jednotek pálivosti. Oproti tomu populární a známé Habaňero má „pouhých“ 325 000 SHU, o chilli Jalapeňo ani nemluvě, tento „břídil“ dosahuje sotva 10 000 SHU.

Původní domovinou odrůdy Trinidad Scorpion je karibské souostroví Trinidad a Tobago, což je zároveň odpovědí na otázku, proč se jí tak úplně nedaří v našich podmínkách. Ale cvičení dělá mistra a úspěch není samozřejmě vyloučen.

S výše zmíněnou Trinidad Scorpion „Butch T“ dlouhodobě soupeří její příbuzná „Trinidad Scorpion Moruga“.

Tato paprička sice nebyla zapsána do Guinessovy knihy rekordů jako T-Butch, ale byla vyhlášena Chile Peper Institutem v Mexiku nejpálivější papričkou na světě s obsahem SHU přes 1 400 000.

Ještě před Scorpionem držel prvenství kříženec z Bangladéše Bhut Jolokia. Objevuje se také na Srí Lance, tady je však známá pod názvem Nai Mirris, nebo též Cobra Chilli. Obsah kapsaicinu v této indické krásce se pohybuje kolem 1 041 tis. jednotek.

My-Chilli: mistři světa v pálivosti

Největší šílenci v pojídání chilli

Ve spojitosti s Bhut Jolokia je ve světě známé jméno Anandita Dutta Tamuly. Jde o Indku, jíž se podařil vskutku „ďábelský“ kousek. V roce 2009, přesněji 9. dubna, dokázala spořádat najednou 51 kusů těchto papriček během mistrovství světa v pojídání chilli.

Sám Gordon Ramsay, vyhlášený „drsňák“, se coby porotce soutěže téměř křižoval. Na internetu je k vidění záběr, kdy sedí nevěřícně u stolu, neschopen řeči, zatímco Anandita do sebe láduje další a další papričky a poté si je ještě rozetře do očí. Co ji k tomu vedlo, ví zřejmě jen ona sama.

Každopádně tímto šíleným činem si vysloužila zápis v Guinnesově knize rekordů.

Zrovna tak i v naší české kotlině se konají zápasy o největšího odvážlivce (někdo by možná řekl blázna) v pojídání chilli. Vedle Chillibraní v Brně je známou „firmou“ událost „Plechová huba“, která se odehrává v Praze. Při posledním ročníku v listopadu 2015 se vítězem stal Daniel Všetečka.

Soutěžilo se v mnoha disciplínách. Zahřívacím kolem byl cupcake s přídavkem chilli, pokračovalo se např. nakládanými papričkami Habanero, oblíbeným indickým pokrmem Vindaloo a ve finále na soutěžící čekal extrakt o síle pár mil. SHU.

Odvážlivce neodradila ani podmínka, díky níž před soutěží museli podepsat dokument, jež organizátory soutěže vyvazoval z jakéhokoliv nároku na náhradu případné újmy na zdraví v průběhu soutěže. Při dobrovolném pojídání takových kousků hraje zřejmě velkou roli adrenalin.

Je možné, že zájemci mají posunutý práh bolesti na maximum. Ale proti gustu…

Rekordmani

Ale zpět k našim pálivým přátelům. Podle posledních zpráv byl i dosavadní rekordman – Scorpion – překonán. V roce 2015 byla do Guinessovy knihy rekordů zapsána Carolina Reaper, kříženec odrůd Naga Viper a Sweet Habaňero. Ovšem „sweet“ zní v tomto případě trochu poťouchle.

Samozřejmě je velice pravděpodobné, že i ona opět najde svého přemožitele a bude sesazena ze svého žhavého trůnu, jako se tomu stalo už tolikrát v minulosti. Pro účely zápisu do knihy rekordů bylo v této papričce oficiálně naměřeno celkem 1 569 300 SHU. To je vcelku slušná nálož.

Tady by zřejmě nepomohl ani defibrilátor.

Vypěstuj si chilli doma

V eshopech nabízejících výše zmíněné pálivé odrůdy můžeme narazit na důrazné varování, aby se této papričce vyhnuli kardiaci a malé děti. Opatrnost je zde rozhodně na místě.

Pokud by sis chtěla sama doma vypěstovat některé z výše zmíněných chilli papriček, obecně se nedoporučuje začínat s odrůdami (nebo možná by se hodilo spíš napsat zrůdami) s extrémně vysokou pálivostí, protože péče o ně je poměrně náročná, a to zejména pro začátečníky.

Je doporučováno začít s pěstováním méně pálivých odrůd, jako je třeba Inferno, Apache, Jalapeňo, Serrano či Cheyenne. Všechny výše uvedené neobsahují více než 100 000 SHU, což by pro začátek mohlo stačit.

My-Chilli: mistři světa v pálivosti

Pikantní chilli marmeláda

Na závěr nemůže chybět recept pokrmu obsahujícího právě chilli. Pikantní džemy a marmelády si získávají stále více příznivců. Proto se s tebou podělíme o recept na tuto pochoutku. Doporučujeme její podávání zejména k sýrům.

  • Budeš potřebovat:
  • – 150 g čerstvých chilli papriček
  • – 150 g červených kapií
  • – 800 g želírovacího cukru
  • – 480 ml jablečného octa
  • Postup:

Papričky umyj, odkroj stopku, odstraň semínka a nakrájej je nahrubo. Totéž proveď s kapiemi a vše najemno rozmixuj. Při práci s chilli doporučujeme použít gumové rukavice. Díky tomu se ti později nestane, že se omylem poškrábeš u oka a budeš pak ještě týden brečet.

V dalším kroku je třeba na mírném ohni rozpustit v octu cukr, pokud možno bez míchání. Jakmile se cukr rozpustí, přidej do něj směs paprik a chilli, přiveď vše k varu a vař asi patnáct minut. Nech vychladnout, během této doby bude směs želírovat.

Budete mít zájem:  Veselá Mysl Půl Zdraví?

Asi po 45 minutách můžeš džem plnit do předem vypláchnutých sklenic, zavíčkovat a krátce sterilovat.

A co ty a chilli? Šla bys do nějaké extra pálivé zkoušky? Ochutnala bys? Nebo pálivé věci nemáš ráda? A máš nějaký prima recept s chilli? Poděl se o něj s námi.

Foto: Shutterstock.com

Pozéři nakonec pláčou bolestí, říkají výrobci chilli omáček

Než jste rozjeli byznys, pěstovali jste si chilli papričky doma. To už teď asi neplatí, že?Richard Belžík: Pěstujeme jen pro vlastní potřebu, na pokusy. Ale do výroby domácí výpěstky nezařazujeme.

Pěstovat papričky je časově velmi náročné – a my jich potřebujeme tolik, že bychom to nikdy neobsáhli. A jde i o to, že papriky vypěstované v České republice nemají takovou kvalitu.

Jan Jašek: Nepěstujeme je i proto, že nechceme jít směrem obchodního řetězce, který prodává od každého něco, ale dohromady nedělá nic skutečně dobře. My jsme se soustředili čistě na chilli delikatesy. Neděláme semínka, neděláme rostlinky, neprodáváme hnojiva.

Děláme jenom jídlo. A to nám umožňuje se tomu věnovat naplno. Strašně moc lidí nám doporučuje, ať prodáváme semínka, že z toho bude lepší byznys. Ale proto jsme firmu nezaložili.

Kolik chilli papriček si za rok necháte ze světa posílat?Jan Jašek: Jsou to stovky kilogramů. Pokud se bavíme o čerstvých.

Potom desítky kil mletých a sušených plus nějaké fermentované, ale to jsou spíš drobnosti. Ono se to nezdá, ale spotřeba je opravdu obrovská. Jenom cibulového čatní teď děláme 3 500 skleniček ročně.

Vaříme vlastně každý víkend, za ty dva dny uděláme kolem 700 kusů různých omáček, dvaapadesátkrát za rok.

Odkud berete suroviny?Jan Jašek: Z celého světa, teď hodně z Mexika, Izraele. Evropě se už spíš vyhýbáme. Už se nám totiž stalo, že jsme měli papričky Habanero z Nizozemska, které mají mít pálivost 150 až 200 tisíc SHU (Scoville jednotek pálivosti). A nepálily vůbec.

Jak vypadá váš typický zákazník?Richard Belžík: Je to hrozně různorodá, opravdu pestrá skladba lidí. Obecně to může být fanda do gastronomie nebo prostě blázen do extrémně pálivých věcí. Vždycky se snažíme zeptat se, co jim chutná, a pak poradíme. Spíš sázíme na výrobky z nižšího spektra pálivosti.

Chilli papričky jsou teď v kurzu. Není spousta těch zapálených milovníků chilli jen partou pozérů?Richard Belžík: Někteří určitě. Je to stejné jako se znalci dobrého vína, whisky nebo pěstiteli plnovousů. Vždycky narazíte na takové, kteří tomu navíc ještě „strašně“ rozumí.

Je to vidět hlavně na ochutnávkách, když přijdou a hned chtějí něco nejvíc pálivého. A když to dostanou? Vidíte, jak zápasí sami se sebou. Jan Jašek: To jsou reakce, které neutajíte: pot na čele, slzy v očích, zarudnutí, škytání.

Přijde nám, že se tihle lidi snaží zdolat sami sebe a tvářit se u toho, že je to vlastně vůbec nepálí. Jo, tak to je póza.

Média často básní o „nejpálivější chilli papričce světa“. Upřímně, je o co stát?Jan Jašek: Popravdě, není. My jsme ji ochutnali už v roce 2015, jako pyré. To ještě nebyla moc usazená.

Pálí strašně, už v minimálním množství. Fyzicky to až bolí. I sám chilli mág Ed Currey ale přiznává, že onen mediální boom je zbytečně nafouknutý. Je to spíš taková soutěž ve smyslu mít zase něco nej.

Gastronomii to nikam dál neposune.

Člověk do toho musí být zapálený

Vaše speciální uzená chilli omáčka s chmelem si na letošních Great Taste Awards (GTA) v Londýně vysloužila od porotců jednu hvězdu.

Je to úspěch?Jan Jašek: Great Taste Awards můžeme prestiží a významem porovnávat s filmovými Oscary. Takže úspěch to rozhodně je. Jednou až třemi hvězdami tu bylo oceněno 5 863 produktů, kromě nás jen dalších 14 věcí z Česka.

Na hvězdu dosáhnou jen skutečně výjimečné záležitosti, produktů se tu sešlo přes 40 tisíc.

„Všimli
jsme si toho během prvních ochutnávek na veletrzích. Přijdou za námi borci, že
měli omáčku, která měla přes dva miliony SHU,“ líčí majitelé firmy My-Chilli a
dodávají: „To je samozřejmě hloupost. Předně,
jednotky SHU se počítají ze sušiny, v paprice je 90 procent vody. Když je to
omáčka na rajčatovém základu, nemůže technicky
takové pálivosti dosáhnout. Vezmu-li šedesátiprocentní slivovici a naliju-li si
ji do čaje, taky nemám šedesátiprocentní alkohol.“Jejich výroba je postavena na chuti, pálivost
není primárním cílem, přesto vzali několik omáček vlastní a domácí i zahraniční
konkurence do laboratoře, aby pálivost změřili. „Zjistili jsme, co už jsme
věděli dávno. Je to jedna velká marketingová bublina. Nikdo vám nenabízí stoprocentní
Caroliny Reaper, ale směs rajčat, sladké papriky, cibule, česneku, octu a
cukru, které fungují jako ředidlo“ pro špetku ďábelské papriky. Skutečná
pálivost námi testovaných omáček, které se vůči zákazníkům prezentovaly
šesticifernými hodnotami SHU, byla pod 50 tisíc,“ popisují.

Proč ty hvězdy nejsou tři?Richard Belžík: Možná jsme se trochu podkopali sami, protože naše omáčka obsahuje obrovské množství těch nejpálivějších papriček Trinidad Moruga a Carolina Reaper. I podle našeho vlastního hodnocení pálivosti má pět z pěti.

A na GTA se soutěží v chuti. V hodnocení nám napsali, že chuť papriček uzených na dubovém dřevu i onen chmelový odstín je bohužel zastřený pálivostí. Jinými slovy, kdybychom to udělali méně pálivé, tak by pravděpodobně bylo hvězdiček víc.

Pořád je to ale kardinální úspěch.

Jinde je ale pálivost považovaná za klad. Na World Hot Sauce, BBQ & Spicy Food Award, jste se uvedli mezi světovou špičku, ne?Richard Belžík: To ano, ale ne tak docela kvůli pálivosti. Do konkurence 14 zemí a 40 amerických států jsme přinesli něco, co úplně nečekali. Chuť.

Jak jste se ke svému přístupu dopracovali?Jan Jašek: Před lety jsme se byli podívat na HotSauce Fest v Houstonu, protože nás zajímalo, jak to v Americe dělají. Bylo to pro nás tehdy trochu zklamání: drtivá většina chilli omáček tam jede na stejném základu.

Vždycky je to nějaká zeleninová směs, rozmixovaná mrkev, česnek nebo cibule, a do toho se přidává normální nebo fermentovaná paprika. A to je jejich finální produkt. My máme samozřejmě pokoru a úctu ke všem výrobcům, a že jich v Americe není zrovna málo.

Ale připouštíme, že tomu chybí nápad.

Američané s tím jsou spokojení?Jan Jašek: Nejsou, nové chutě intenzivně hledají. Takže když jsme jim potom nabídli cibulové čatní s paprikou, sedli si z toho na zadek. Získali jsme tam druhé místo za čatní a třetí s medovou-hořčičnou omáčkou. Ne že bychom byli vyloženě lepší, ale dokázali jsme jim v ten správný moment nabídnout netradiční chuť.

Překvapilo mě, že na stupních vítězů této soutěže stáli často Britové, Jihoafričani a Novozélanďani. Žádné pikantní Mexiko nebo Thajsko. Proč?Jan Jašek: Protože všude jinde se to dělá „na americký způsob“. Chybí tomu invence.

Je to o lidech. Velká Británie ani Nový Zéland sice neprodukují extrémně pálivé chilli papričky, ale mají tam lidi, kteří mají rádi dobré pálivé jídlo a mají kvalitní nápady. Nebojí se to dělat jinak. A na to pak porota slyší.

My to máme podobně.

Vnímáte jako omezení, že se do takových soutěží mohou zapojit jen vzorky z komerční produkce? Domácí slivovice taky přece chutná lépe než z obchodu, ne?Richard Belžík: Já se přiznám, jsem trošku háklivý na takové to „domácí, farmářské“.

To evokuje, že když to děláte doma v kuchyni na sporáku, je to najednou strašně poctivý. A my, co jsme ve výrobě, která má ty kachličky a nerez, že to nějak šidíme. Ono to tak ale není.

I my kontrolujeme papričku po papričce, abychom do výrobků dávali jen kvalitu, lahvičky plníme ručně. Jen to není doma.

My-Chilli: mistři světa v pálivosti

Vsadili jsme na invenci, tvrdí Richard Belžík (vlevo) a Jan Jašek.

My-Chilli: mistři světa v pálivosti

Jejich výrobky sklízejí mezinárodní ovace.

Co vám umístění v prestižních soutěžích přináší?Jan Jašek: Motivaci, rozhodně. Je to obrovské nakopnutí.

Budete mít zájem:  Léčba Hemofilie A Desmopresin?

Richard Belžík: Nepopsatelný pocit, že naši práci ocení někdo jiný než kámoš poplácáním po ramenou v hospodě, zatímco brečí z nějaké naší majdy.

Když vám napíše nejznámější australský chilli-žrout Neil Smith, že naši medo-hořčičnou majdu považuje za jednu z nejlepších, co kdy jedl.

Znáte se s řadou celebrit chilli-světa, s Johnem „CaJohn“ Hardem nebo Edem Curriem. Je jejich příběh v něčem podobný vašemu?Jan Jašek: Nezní to trochu neskromně? Ale tak například nás spojuje zapálenost. Hard prodával protipožární systémy. A chilli vařil doma. Opravdu to nejlepší.

A v určitý moment se musel rozhodnout, jestli zůstane u své původní profese, nebo půjde do chilli. Currie pěstuje chilli papričky už dlouhá léta, ale nejde mu primárně o omáčky a výrobky. Výpěstky dodává do výzkumné laboratoře, kde se řeší preventivní vliv kapsaicinu na rakovinu prostaty.

Právě jeho paprička je v Guinessově knize rekordů, že?Jan Jašek: Ano, díky tomu vyšlechtil Carolinu Reaper, která se svou pálivostí (2,2 mil. SHU) dostala do Guinessovy knihy rekordů. Oba dva jsou tak trochu šílení. Ono to jinak ani nejde. Člověk do toho musí být opravdu zapálenej.

Vesmír kombinací chutí se nevyčerpá

Byznys děláte ve dvou. A i když jen o víkendech, jinak máte vlastní zaměstnání, s vervou. Shodnete se na chuťových preferencích?Richard Belžík: Jak kdy, u mě podléhají sezónním výkyvům.

Loni jsem měl strašnou chuť na nejrůznější ovocné záležitosti, letos si ujíždím na fermentovaných. Obecně nás ale hodně baví zkoušení, ladění receptur. Nejen na sobě. Máme spoustu známých, na kterých provádíme pokusy.

Přijdeme s kamarády do hospody, vytáhneme tři čtyři neoznačené omáčky a řekneme jim: „Tak, dejte si to a povídejte.“ A pak se domluvíme a ladíme.

Jste víc chilli vizionáři, kteří si stojí za svým, nebo dáte na ostatní?Jan Jašek: Máme poslední slovo a řekl bych, že náš hlas je 90 procent výsledné chuti. Těch deset procent je, když někdo řekne něco rozumného a konstruktivního.

My zprávy od konzumentů vnímáme, dělá se to přeci jen pro ně. A když nám dají referenci, že třeba se švestkami to nebyl šťastný nápad, zareagujeme. V další šarži, která mi cirka 80 až 100 litrů, se pak objevit nemusí.

Trochu si do toho mluvit necháme.

Jste na stejné lodi, jen vy a papriky. Nelezete si na nervy?Jan Jašek: Je to zrovna týden, co jsme to řešili. A shodli jsme se, že až na nějaké drobné třenice fungujeme naprosto skvěle. Každý jsme úplně jiný a to je výhodou. Richard je flegmatičtější, já jsem spíš průbojný. Kdybychom byli oba raplové, už by to nešlo. A kdybychom byli oba dva pořád v klidu, nedokážeme se prosadit.

Chilli se v kulinářské praxi používá šest tisíc let. BBQ omáčky také nejsou zrovna novinkou. Dá se ještě vymyslet něco nového?Jan Jašek: Vždycky se dá něco vymyslet. Ještě nejsou vyzkoušené všechny možné základy.

A nikdy asi nebudou vyčerpány všechny možnosti kombinovatelných chutí. Vezměte si, jak se dnes rozjíždí kombinace marmelád a bylinek. Zdálo se přitom, že marmelády byly za zenitem.

Ale pak někoho napadlo přidat do třešňové levanduli nebo do malinové portské… A tím vznikly úplně nové kombinace. Vesmír kombinací. To je super.

Richard Belžík: Můžete vzít chutě, které jsou absolutně netradiční, a když se vám je podaří dobře sestavit, sedí to jak zadek na hrnec. Pokud se nebojíte jít do šílených kombinací, neexistuje pro vás žádné omezení. Ať je ona tradice jakkoli dlouhá.

Brněnští chilli mistři ve světě opět váleli. Jejich unikátní omáčky získaly dva gastro Oscary

úterý, 6. srpna 2019, 15:05

Jedna již v minulosti oceňovaná omáčka a jedna úplná novinka. Brněnští výrobci chilli omáček My-Chilli slaví po vyhlášení letošního ročníku cen World Great Taste Awards v Londýně hned dvojnásobný úspěch.

Po hvězdičce, někdy označované jako Oscar gastrokultury, získala BBQ omáčka se sušenými rajčaty a Smokey Honey Mustard, která se k českým zákazníkům ještě ani nedostala.

Pro Brňany Jana Jaška a Richarda Belžíka jde přitom už o několikáté významné světové ocenění.

„Za naši BBQ omáčku se sušenými rajčaty jsme sklidili první místo v kategorii BBQ omáček už v soutěži World Hot Sauce Awards v americké Louisianě. Ocenění z Londýna nás těší o to víc, že v něm nehraje roli jen pálivost – ta je ostatně u této omáčky nízká –, ale hlavně chuť výrobků,“ říká jeden ze dvou spoluzakladatelů My-Chilli Richard Belžík.

V Londýně bodoval i nováček

Druhá oceněná omáčka s pracovním názvem Smokey Honey Mustard (Uzená medová hořčičná) má úplně jiný příběh – je to mezi výrobky My-Chilli nováček. „Do Londýna jsme vlastně poslali prototyp a pro naše zákazníky ji budeme vyrábět na začátku srpna.

Hledali jsme způsob, jak ještě víc zatraktivnit naši už tak oblíbenou Hořčičnou medovou omáčku tak, aby přinesla další zajímavé a neobvyklé chuťové tóny. Experimentovali jsme s uzenou chutí, mexickými chipotle chillipapričkami a dalšími ingrediencemi.

Výsledek, který londýnským porotcům zachutnal, si zákazníci mohou objednat v našem e-shopu kolem poloviny srpna,“ informoval Jan Jašek, druhý ze spolumajitelů My-Chilli.

My-Chilli: mistři světa v pálivosti

Na gastro Oscarech nebodovali poprvé

Na této soutěži bodovali Jan Jašek a Richard Belžík již potřetí v řadě. Před rokem zde uspěla jejich Macho Mustard – Chlapská hořčičná omáčka a v roce 2017 to byla Hoppy Smoked Peppers – omáčka z uzených chillipapriček s přídavkem chmele.

„Ceny Great Taste, které vyhlašuje Cech dobrého jídla, jsou označovány za Oscary ve světě jídla. Logo Great Taste zaručuje, že výrobek, na kterém ho najdete, je kvalitní a důvěryhodný,“ píší organizátoři na svém webu. Výrobky skvělé chuti vybírá přes 500 porotců z celého světa.

My-Chilli: mistři světa v pálivosti

Firmu založili s osmilitrovým hrncem, tyčovým mixérem a malou zahrádkou

Společnost My-Chilli založili Jan Jašek a Richard Belžík v roce 2014. Sami o sobě tvrdí, že jsou dva kamarádi, kteří se s podporou rodin pustili do podnikání v gastro byznysu.

„Firmu jsme založili s minimálními investicemi, osmilitrovým hrncem na omáčky, ručním tyčovým mixérem a zásobou chilli paprik z desetimetrové zahrádky.

A s obrovským nadšením,“ píší o sobě na svém webu www.my-chilli.eu.

Za pět let, které od založení uplynuly, mají na kontě již celou řadu ocenění. Od regionální ceny Výrobek roku Chillibraní, přes americkou nejprestižnější soutěž chilli omáček World Hot Sauce Awards až po londýnskou World Great Taste Awards.

My-Chilli Buffalo Wings

My-Chilli: mistři světa v pálivosti

Původ receptury je tak trochu obestřen záhadou. Někdo tvrdí, že vznikla náhodou, když si syn majitelky bistra v Buffalu přišel dát něco k snědku. Majitelka neměla nic moc po ruce, tak hodila do fritézy pár křidýlek, namočila je v pálivé omáčce a servírovala s pár kousky zeleniny. Jestli to tak bylo či ne, netušíme, víme však, že se jedná o rychle připravené jídlo, které zvládne i nekuchař, jde fantasticky s chilli omáčkami od My-Chilli (my jsme si vybrali Smoked Peppers Hot Sauce) a… A jsou super!

Za recept děkujeme brněnským mistrům světa v oboru pálivých omáček – My-Chilli.

Smícháme sýr, zakysanou smetanu a obyčejnou smetanu v misce se špetkou sušeného nebo čerstvého česneku, špetkou soli a mícháme vidličkou, dokud omáčka nezíská krémovou konzistenci. Dáme chladit do lednice do doby, než budeme servírovat celý pokrm.

Do igelitového sáčku vsypeme mouku, mletou papriku, špetku pepře, lžičku soli, půl lžičky sušeného česneku a směs promícháme. Vložíme kuřecí křídla, sáček uzavřeme a sáčkem otáčíme tak dlouho, než sypká směs pokryje všechny části kuřete. Ihned rozložíme na plech a necháme minimálně 40 minut odpočívat, aby se sypká směs spojila s kuřetem a v troubě se nespálila.

Předehřejeme troubu na 200 °C a křídla pečeme cca 50 minut.

Očištěnou mrkev a řapíkatý celer nakrájíme na tenké proužky.

5 minut před dokončením pečení křídel smícháme ve větší míse rozpuštěné máslo a My-Chilli omáčku Smoked Peppers. Jakmile jsou křídla upečená, vložíme je do mísy a lžící křídla v omáčce dokonale obalíme. Necháme 2 minuty odstát a podáváme společně s omáčkou blue cheese a nakrájenou zeleninou.

Videorecept zde:

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector