Muž, který objevil vitamín K

Název vitamíny je odvozen od latinského slova vita=život. Mají základní význam pro vývoj a existenci organismu.

Vitamíny jsou základní složky lidské potravy, které společně se sacharidy, tuky a bílkovinami slouží jako katalyzátory biochemických reakcí, jsou součástí látkové výměny, podporují výstavbu nových tkání, zpomalují proces stárnutí, posilují a obnovují imunitní systém. Vitamíny je z většiny nutné doplňovat prostřednictvím potravy nebo uměle vyrobených přípravků.

Dělení vitamínů

Vitamíny dělíme na vitamíny rozpustné v tucích a rozpustné ve vodě.

1) Vitamíny rozpustné v tucích je organismus schopen ukládat do zásoby a z ní pak čerpat. Patří sem vitamíny A, D, E, K.

Vitamin A (retinol) ovlivňuje vidění, pohlavní žlázy a epitelové buňky.

  • Je obsažen v živočišných potravinách (vepřové, hovězí a tresčí játra, máslo, mléko), rostlinách (mrkev, petržel, špenát, broskve, meruňky, …).
  • Nedostatek se projevuje suchostí a loupáním kůže, poškozením rohovky až oslepnutím (zhoršené vidění v noci), průjmem, střevní infekcí, často ječnými zrny, četnými skvrnami na kůži.
  • Nadměrné množství způsobuje bolest hlavy, podrážděnost, praskání rtů, negativně ovlivňuje vývoj plodu.

Vitamin D je skupina látek s účinkem proti řídnutí kostí. Je částečně vytvářen v těle vlivem ultrafialových paprsků.

  • Přírodním zdrojem jsou hovězí a tresčí játra, vaječné žloutky, kakao.
  • Nedostatek vede k rachitidě (deformace kostry, osteomalácie – tj. demineralizace kosti).
  • Nadměrné dávky (způsobené vysokým příjmem) způsobují bolesti hlavy, nevolnost, zvracení, dezorientaci.

Vitamin E má antioxidační účinky i schopnost působit v procesech způsobených volnými radikály. Vitamin E je využíván v podpůrně při léčbě některých nemocí, zejména srdečního a svalového původu. Sehrává i jistou roli v prevenci karcinogenního bujení a řady civilizačních onemocnění, příznivý vliv má i na nervovou a cévní soustavu a krvetvorbu.

  • Doporučená denní dávka představuje 12,5 mg.
  • Nachází se např. v rostlinných olejích, ořechových jádrech, hrášku. Dále pak v játrech a ostatních vnitřnostech, vepřovém a králičím mase nebo vejcích.
  • Nedostatek bývá zřídka, většinou při genetických nebo metabolických poruchách.
  • Předávkování také zřídka, bývá nevolnost, průjmy, kterém ustupují po přerušení příjmu. Vitamín E má dobrou tepelnou odolnost, méně se ztrácí při tepelné úpravě potravin.

Vitamin K je dvojsložkový vitamín představovaný vitamínem K1 a K2, ovlivňuje správnou funkci srážlivosti krve,podílí se s vitamínem D také na vývoji a stavbě kostí. Zvýšený příjem se doporučuje při užívání antibiotik a při onemocnění jater.

  • Doporučená denní dávka je 0,001 mg /kg hmotnosti.
  • V rostlinách se vyskytuje v rajčatech, špenátu, kapustě, brokolici, sojovém oleji. Dále v hovězích játrech.
  • Nedostatek vitamínu K v organismu se objevuje zřídka, zejména u kojenců, nebo při onemocnění jater. Snížený stav vede k nebezpečným poruchám srážlivosti.
  • Zvýšený příjem je nebezpečný pro pacienty s těžkým postižením funkce jater.

2) Vitaminy rozpustné ve vodě si tělo, mimo vitamínu B12, neumí ukládat do zásoby, proto musí být průběžně dodávány. Jejich přebytek je z organismu vylučován močí. Patří sem vitamíny B-komplexu a vitamín C. Vitaminy skupiny B zahrnují vitamíny B1, B2, B3, B6, B12, kyselinu panthotenovou (B5), kyselinu listovou a vitamín H (biotin).

Vitamin B1 (thiamin) má pozitivní vliv na nervový systém. Je součástí léčby otrav olovem, arzénem a nikotinem, důležitý je jeho příjem v těhotenství. Zvýšené potřeba je při fyzické zátěži, stresu apod. Zvýšené odbourávání je při konzumaci kávy a čaje.

  • Doporučená denní dávka thiaminu se pohybuje okolo hodnoty 1,5 mg.
  • Je obsažen v pivovarských kvasnicích, luštěninách, vepřovém mase.
  • Při nedostatku jsou bolesti hlavy, poruchy koncentrace, deprese nebo melancholie, ztráta chuti k jídlu, špatná paměť, podrážděnost, nedostatek energie.
  • Předávkování nepřináší prakticky žádné komplikace.

Vitamin B2 (riboflavin) pomáhá spalování cukrů, ovlivňuje zrakové funkce (vidění za šera), má podíl na tvorbě krevních elementů, zárodečných buněk a produkci hormonů v nadledvinkách.

  • Denní dávka je přibližně 1,5 mg, závisí na energetickém výdeji.
  • Zdrojem jsou pivovarské kvasnice, mléko, vejce, ořechy, brambory, hovězí a vepřové maso.
  • Nedostatek riboflavinu se projeví zvýšenou citlivostí ústních koutků, zánětem sliznic dutiny ústní a jazyka, zánětem spojivek či citlivostí na světlo; šupinatěním kůže okolo nosu, na čele a uších. Vitamín B2 je odolný vůči teplu, ale je velmi citlivý na světlo.

Vitamin B3 (niacin, nikotinamid) ovlivňuje funkci mozku a metabolismus cholesterolu a tuků v těle. Niacin je částečně syntetizován v těle z tryptofanu.

  • Denní dávka je 15 mg, vyšší potřeba je u lidí pijících alkohol a konzumujících sladká jídla.
  • Je obsažen v rýži, čočce, hovězích a vepřových játrech.
  • Mírný nedostatek způsobuje nechutenství, bolestivost sliznic úst, nespavost.

Vitamín B5 (kyselina pantothenová). K nedostatku dochází zřídka, protože kyselina pantothenová je ve většině potravin. Projevuje se únavou, poruchami spánku, nevolností.

Vitamín B6 (pyridoxin) je součástí enzymatických látek, ovlivňuje metabolismus tuků a bílkovin i imunitní systém. Užívá se v doplňkové léčbě ledvinných kamenů nebo revmatických onemocnění.

  • Denní dávka je 2 mg, vyšší je potřeba u žen s hormonální antikoncepcí a sportovců.
  • Je v kvasnicích, rybím a drůbežím mase, bramborách, zelí, mrkvi, sóji atd.
  • Nedostatek vitamínu B6 se projevuje poruchami paměťových funkcí, nervového a trávícího systému.
  • Předávkování prakticky nehrozí.

Kyselina listová (folacin, vitamín B9) ovlivňuje vývoj a růst organismu a funkci nervového systému.

  • Denní dávka je 0,2 mg.
  • Je v listové zelenině, fazolích, v játrech.
  • Nedostatek je poměrně častý, zvláště u lidí trpících infekčními chorobami a těhotných žen (až předčasný porod). Projevuje se únavností a zvýšenou citlivostí. Při tepelném zpracování se jeho obsah v potravinách výrazně snižuje.

Vitamin B12 (cyanocobaltamin) ovlivňuje zejména funkci nervové soustavy, je lékem při makrocytární anémii. Chybí zejména u lidí bez konzumace živočišných produktů.

  • Denní dávku představuje 0,003 mg.
  • Je v droždí, mléku, játrech, ledvinách.
  • Nedostatek může vést k anémii a neuropatii. Je dobře odolný při tepelné úpravě, ale světlo citlivý.

Vitamin H (biotin) je důležitý pro vývoj organismu, významně ovlivňuje stav pokožky.

  • Doporučená dávka je 0,15 mg.
  • Je obsažen v droždí, játrech, ledvinách, žloutku.
  • Nedostatek spíše výjimečně u kojenců a lidí pravidelné konzumujících alkohol.

Vitamin C (kyselina askorbová) ovlivňuje funkci imunitního systému, je důležitý v prevenci a podpůrné léčbě řady chorob.

  • Denní dávka 60 až 100 mg, v případě potřeby možno zvýšit až 10 krát.
  • Je v ovoci (jahody, černý rybíz, jeřabiny) a zelenině (paprika, křen, …).
  • Nedostatek se projevuje malátností, únavou, snížením imunity, až krvácivost z dásní, padáním zubů. Dlouhodobá absence příjmu vitamínu C může vyústit ve smrt.

Léčba nedostatku vitamínů

Nedostatek určitého vitamínu (částečný = hypovitaminóza, kompletní = avitaminóza) nebo jeho nadměrné množství (hypervitaminóza) se v těle projevují poruchami a onemocněními různé závažnosti. Nedostatek může být způsoben nedostatečným příjmem, poruchou žaludeční sekrece případně působením antivitamínů. Hypervitaminóza (nadbytek) je možná v podstatě jen u vitamínů rozpustných v tucích.

Přírodní a doplňková terapie

Existuje celá řada léků a potravinových doplňků s obsahem vitamínů a minerálů pro preventivní užívání. Jejich složení a kombinace je vhodné volit podle příznaků jejich nedostatku, při závažnějších problémech po konzultaci s lékařem nebo lékárníkem.

Vitamín K

  • Před 21 dnyPrávě v této době je čas na vysévání kedluben, které je potřeba předpěstovat ve skleníku, než přijdou na záhonek. Tato zdánlivě obyčejná pochoutka se řadí mezi první jarní zeleninu a skrývá velký potenciál, pro který bychom na ni neměli v jídelníčku zapomínat.
  • Před 3 měsíciJako vitamin K je označována látka, která má na starosti správnou funkci srážlivosti krve a také proces mineralizace kostí a buněčného růstu. Pakliže je těchto látek v těle málo, může to mít i fatální následky v podobě rozsáhlých krvácení a cévní mozkové příhody.
  • Před 3 měsíciObzvlášť v chladnějších měsících, jako jsou právě tyto, stoupá potřeba lidí se dostatečně chránit před viry a bakteriemi. Pak dělají vše pro to, aby jejich tělo bylo dostatečně silné a berou nejrůznější vitaminové doplňky.
  • Před 3 měsíciVitamín K patří mezi velmi významné vitamíny, které ovlivňují zdraví tepen a srdce. Přesto ho zná jen málokdo.
  • Před 4 měsíciV potravě ho moc není a konzumovat jej v podobě doplňku stravy, na to zapomínáme. Vitamin K2 je důležitý pro zdravé srdce i jako prevence rakoviny a dalších civilizačních onemocnění. Zároveň je důležité jej doplňovat při užívání vápníku a vitaminu D3.
  • Před 4 měsíciNejčastěji se mluví o pozitivních účincích vitamínů C, A nebo (zejména v poslední době) D. Přitom se opomíjí jeden vitamín podstatný pro krev i kosti – vitamín K. Právě on ovlivňuje srážlivost a kvalitu krve, podporuje správnou činnost jater a je považován za důležitou složku při prevenci vzniku rakoviny. Bez něj bychom jen obtížněji mohli vstřebávat vápník, a tedy je podstatný i pro vývoj kostí.
  • Před 4 měsíciUrychlit hojení? To vážně jde! Stačí, když do svého jídelníčku zařadíte pár potravin bohatých na vitamin K. Které to jsou? Určitě nepodceňujte kiwi!
  • Před 6 měsíciVětšina lidí si myslí, že zvýšená únava, bolesti hlavy až migrény a potíže se spánkem jsou způsobené přetížením organismu a nedostatkem odpočinku. Častěji však bývá příčinou nedostatek hořčíku a vitamínu K v jídelníčku. Z jakých potravin lze tyto látky snadno získat?
  • Před 7 měsíciVitamin K je jeden z nejžhavějších vitaminů roku 2020. Proč? Protože napomáhá odstraňovat tmavé kruhy pod očima i vrásky a dodá pleti okolo očí pružnost.
  • Před 8 měsíciV potravě ho moc není a konzumovat jej v podobě doplňku stravy, na to zapomínáme. Vitamin K2 je důležitý pro zdravé srdce i jako prevence rakoviny a dalších civilizačních onemocnění. Zároveň je důležité jej doplňovat při užívání vápníku a vitaminu D3.
  • Před 9 měsíciPodle nizozemských vědců je dobré v době koronakrize v „normálním množství“ jíst například špenát, sýry, vejce či brokolici.
  • Před 9 měsíciO tom, že nám chybějí vitamíny, se hovoří hodně. Bohužel se nejčastěji hovoří jen o vitamínu C nebo B, ale na jiné se zapomíná. Přesto výzkumy naznačují, že současné generaci chybí i řada jiných vitaminů, a to se může vážně podepisovat na vašem zdraví.
  • Před 9 měsíciV potravě ho moc není a konzumovat jej v podobě doplňku stravy, na to zapomínáme. Vitamin K2 je důležitý pro zdravé srdce i jako prevence rakoviny a dalších civilizačních onemocnění. Zároveň je důležité jej doplňovat při užívání vápníku a vitaminu D3. Vitamin K jako vitamin potřebný pro koagulaci objevil v roce 1929 dánský vědec Dr. Henrik Dam. V 90. letech pak bylo zjištěno, že je k aktivaci proteinu ostokalcinu, který se nachází v kostech.
  • Před 10 měsíciVitaminy jsou pro fungování našeho těla nezbytné. Aktivně se účastní mnoha procesů, zodpovídají za růst, zdraví, energii a celkovou vitalitu. Někdy také spolupracují mezi sebou a tvoří kombinace, kde jeden vitamin podporuje účinek druhého. Například vitamin K2 tvoří dvojici s D3 a společně zajišťují zdravé srdce, pružné cévy a silné kosti. Vitamin D3 je také klíčovým prvkem pro vytvoření silné imunity.
  • Před 11 měsíciPokračování filmů, tedy „dvojky“ jsou lepší než jedničky pouze výjimečně. To samé se ale nedá říct o vitaminu K. Víte, která jeho verze je naprosto nepostradatelná?
  • Před 1 rokemPustit si do jídelníčku trochu exotiky, nemusí být na škodu. Takovým hostem může být příbuzný obyčejného bodláku artyčok. Vypadá nenápadně, ale o to větší je jeho skrytá síla pro lidský organismus.
  • Před 1 rokemVitamíny potřebuje každé lidské tělo. Jenom díky nim může dobře fungovat a jenom díky nim je člověk zdravý. Jedním z opomíjených vitamínů je vitamin K. Mnoho lidí netuší, že když chybí, hrozí jim mnohé potíže. Jaké to jsou? Podívejme se na jejich výčet.
  • Před 1 rokemKosti, zuby, ale i činnost srdce, svalů, nervů jsou závislé na vápníku. Když dojde k jeho poklesu, tělo si ho opatří samo – začne ho čerpat z kostí a zubů. Nestačí jen jíst potraviny bohaté na vápník, je zapotřebí vědět, které potraviny vstřebávání vápníku snižují.
  • Před 1 rokemCeler je zdravá zelenina, bohatá na minerály a vitamíny, které zlepšují zdraví mnoha způsoby. Ačkoliv se řapíkatý celer skládá převážně z vody (téměř 95 procent), je bohatý zdroj vitaminu K, přičemž jeden šálek obsahuje asi 30 procent doporučené denní dávky. Tato křupavá zelenina uspokojí i vaši potřebu kyseliny listové, draslíku, vlákniny. Celer také obsahuje dobré množství vitamínu C, vitamínu A a některých vitamínů B.
  • Před 1 rokemNedostatek vitamínu K může ovlivnit naše klouby, kosti i srdce. Přibližně 31% dospělých trpí nedostatkem vitamínu K. Je nejméně běžným vitamínem, ale to neznamená, že pro nás není důležitý.
Budete mít zájem:  Komplexní ochrana při práci doma i na zahradě

Vitamín K2 – MK7: vše co potřebujete vědět

Domů>Vitamín K2 – vše co potřebujete vědět, ale báli jste se zeptat

Mezi hlavní účinky příjmu vyšší dávky vitamínu K2 patří:
– udržuje zdravé kosti a tepny
– zajišťuje vstřebávání vápníku do kostí
– snižuje počet a intenzitu křečí
– příznivě ovlivňuje nadměrné krvácení při menstruaci
– snížení vápenatění aorty a onemocnění koronárních tepen

– snížení úmrtnosti z jakékoli příčiny o 25%

Několika studiemi bylo potvrzeno, že buňky srdce přijímají a absorbují vitamín K2-MK-7 daleko lépe než obyčejné formy vitamínu K.

Dále bylo prokázáno, že vitamín K2-MK-7 je třikrát efektivnější při produkci osteokalcinu, který má za úkol začlenění kalcia a jiných minerálních látek do kostních buněk. To následně vede k silnější kostní struktuře.

(Tyto látky se jinak usazují v cévách a dochází k jejich kornatění a ucpávání – Ateroskleróze).

Vědecká studie prokázala, že příjem vitamínu K2-MK-7 je velice účinný proti osteoporóze, zvyšuje hustotu kostí a snižuje řídnutí kostí.

Vitamín K2-MK-7 také významně snižuje svalové křeče – jejich počet a také jejich intenzitu. Mimo jiné má také pozitivní vliv na VO2. Při studiích byla použita dávka 100mcg, což odpovídá jedné tabletě.

Vitamín K2 a jeho formy

Vitamín K2 tvoří přes deset podobných sloučenin, které se souhrnně nazývají menachinon. Pro tyto podtypy se používá název MK a následuje číslovka, která udává počet izoprénových jednotek.

Největší zastoupení v lidském těle a zvířatech má vitamín K2 ve formě MK-4.

Zvířata dokáží vitamín K2 syntetizovat z K1, lidské tělo to dokáže jen z malé části a proto je závislé na doplňování těchto vitamínů ze stravy.

V dřívějších dobách nebyl problém doplnit většinu vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek z běžné stravy.

Ovšem v dnešní době, kdy se zvířata nepasou na loukách a neživí se zelenými rostlinami, ale geneticky upravenou sojou a kukuřicí, je logické, že jejich maso, vnitřnosti, tuk, vejce a mléko nemůže obsahovat vitamíny.

Proto v dnešní moderní době nemáme příliš na výběr a musíme doplňovat vitamíny uměle, ve formě tablet a prášků. Toto doplňování není nic jiného než „rekonstrukce“ těla do stavu, kdy byly tyto látky naší přirozenou součástí stravy a života.

Hlavními příznaky nedostatku vitamínu K2 je osteoporóza, kornatění tepen a nahuštění zubů v dolní čelisti.

Osteoporóza

Osteoporóza je zjednodušeně řečeno stav, kdy v kosti převažují odbourávací procesy nad obnovovacími procesy. Kost je živá tkáň, kde buňky nazývané osteoclast odstraňují staré kostní buňky a naopak osteoblast vytváří nové.

Základním stavebním kamenem kostí je vápník, ale pouze tehdy, pokud je k dispozici dostatek vitamínu D, který vápník vstřebává ze střev. Tedy osteoblasty za pomoci vitamínu D začnou vytvářet osteocalcíny, které jsou potřebné pro přenos vápníku na dané místo v kosti.

Ale aby to nebylo tak snadné, je potřeba následující. Aby osteocalcín dokázal na sebe navázat vápník, je potřebná přítomnost vitamínu K ve formě karboxilátu a dále dostatek vitamínu K2, který „přinutí“, neboli aktivuje osteocalcín s navázaným vápníkem k vybudování nové kostní buňky.

Vysoká hladina inaktivního osteocalcínu je ukazatelem nedostatku vitamínu K2.

Doplňováním vitamínu K2 a vitamínu D se dá osteoporóza zastavit.

Vědecká studie z roku 2005 testovala dvě skupiny ambulantně nemocných lidí trpících Alzheimerem. První skupina dostávala po dobu dvou let 1000% doporučené denní dávky vitamínu D, 45mcg vitamínu K2 a 600mg vápníku. Druhá skupina tuto suplementaci nepodstupovala.

Po dvou letech došlo u první skupiny v průměru k nárustu o 2,3% hustoty kostní hmoty, u druhé skupiny k poklesu o 5,2%. Největší rozdíl byl v počtu fraktur, u první skupiny bylo riziko neobratlové zlomeniny 7,5 x menší než u druhé.

Zejména zlomenina pánevní kosti, která je z důvodů následných komplikací často smrtelná, bylo riziko 7,7 x nižší u první skupiny (počet pádů byl u obou skupin v průměru téměř stejný).

Ze studie dále vyšlo, že nárust kostní hmoty vychází ze vzájemného vlivu vitamínu K2 a D (samotatně podávaný vápník nemá žádný vliv na nárust, naopak může být škodlivý).

Ale i přesto, když byla hladina vitamínu D nízká a K2 dostatečná, docházelo k částečnému nárustu kostní hmoty, protože došlo k aktivaci všech dostupných osteocalcínů. Z části to platí i naopak, již nízká hladina K2 má pozitivní vliv na nárust kostní hmoty.

Budete mít zájem:  Potraviny se dají jíst mnohem déle, než uvádí datum

Je to z části i z důvodu blokování tvorby hormonu Parathormonu (ten se stará o potřebnou hladinu vápníku v krvi a při jeho nedostatku ho zabezpečuje odbouráváním vápníku z kostí).

Kornatění tepen a srdeční nemoci

Kornatění tepen je stav, kdy dochází na vnitřní straně tepen a žil k ukládání vápníku a kolagenního vaziva. Následkem toho se cévy zužují a díky vápníku „tvrdnou“. Tomu brání Matrix-Gla protein (dále jen MGP), který opět může být aktivován pouze vitamínem K2. Hladina neaktivního MGP je úměrná riziku úmrtnosti z důvodu nedostatečné funkce srdce.

Dialýzou u ošetřovaných pacientů bylo zjištěno, že nemocná skupina oproti zdravé má 4,5 x vyšší hladinu neaktivního MGP a 8,4 x vyšší hladinu neaktivního osteokalcia. Po vyšetřeních byla nemocným podávána suplementace vitamínu K2 ve formě MK7 v dávkách 45mcg, 135mgc a 360mcg.

Následně přímo úměrně dávce vitamínu klesala hladina neaktivního proteinu přenášejícího vápník.

Další studie prováděné v souvislosti s úmrtností na srdeční nemoci ukázali, že vitamín K1 nevykazuje žádný ochranný faktor, naproti tomu vitamín K2 snížije o 57% úmrtnost na srdeční choroby.

Dávkování vitamínu K2

Malou část potřebného množství vitamínu K2 produkuje střevní systém. Další nepatrná část se může vytvořit z vitamínu K1.
Pro lidské tělo je nejdůležitější vitamín K2 ve formě MK4, formy MK1 a MK7 se dokáží přeměnit v určitém množství na MK4.

Avšak MK7 vykazuje stejné pozitivní účinky jako MK4, je snadněji vstřebatelný a stačí podstatně menší množství ke generování pozitivních přeměn. Důležité je si uvědomit, že vitamíny K2 se nacházejí v živočišné formě (maso, vnitřnosti, vajíčka…), proto pokud tato strava v jídelníčku chybí, je příjem vitamínu K2 nulový.

Po použití MK-4 nastává vrchol tohoto vitamínu v krvi po 4 hodinách a za další 4 hodiny je hladina nulová. Oproti tomu forma MK-7 dosáhne maxima po 4 hodinách, po dalších 4 hodinách je hodno poloviční a postupně se snižuje dalších 72 hodin. Proto minimální funkční množství MK-4 je 1500mcg, u MK-7 100mcg, ideální je množstvní dvojnásobné.

Předávkování touto formou vitamínu nehrozí. Pro zdravý vývoj kostí dětí se doporučuje podávat vitamín K2 již matce v době těhotenství, pokud není dítě kojeno, je doporučené podávat vitamín K2 i dítěti.

Obsah vitamínu K2 v potravinách

100g mcg/100g forma K2
Paštika z husích jater 369 100% MK-4
Tvrdý sýr Gouda 76 6% MK-4, 94% ostatní formy
Měkký sýr Brei 56 6% MK-4, 94% ostatní formy
Vaječný žloutek 15 100% MK-4
Máslo 15 100% MK-4
Husí stehno 31 100% MK-4
Kuřecí játra 14 100% MK-4
Kuřecí játra pečená 12 100% MK-4
Sýr Cheddar 10 6% MK-4, 94% ostatní formy
Kuřecí prsa 9 100% MK-4
Mleté hovězí maso 8 100% MK-4
Slanina 5,5 100% MK-4
Telecí játra 6 100% MK-4
Vepřové maso 3,5 100% MK-4
Plnotučné mléko 1 100% MK-4
Losos 0,4 100% MK-4
Bílek 0,4 100% MK-4

Vitamín K2 a vitamín D3 můžete výhodně zakoupit i v našem eshopu, a to buď samostatně – Vitamín K2 MK-7 120 tablet (vydrží 4 měsíce) nebo společně – Vitamín K2+D3 120 tablet (opět balení na 4 měsíce).

Užívání vitamínů je dlouhodobá investice do vlastní zdraví, i když se občas zdá, že nejistou, proto peníze na ně vynaložené se můžou zdát jako vyhozené.

Při objevování vitamínů platí jednoduchá cesta – nejdříve musel být objeven syndrom z jejich nedostatku, aby posléze byl objeven vliv daného vitamínu na odstranění tohoto symptomu. Vitamín K byl objeven teprve nedávno, protože se sám od sebe přirozeným způsobem nevyskytuje.

Za jeho objev byli Henrik Dam a Edward Diosy odměněni Nobelovou cenou (1943). Ve skutečnosti se později ukázalo, že šlo o vitamín K1(fillokinon), který má vliv na srážení krve. Vyskytuje se zejména v zelených listech rostlin, ale v určitém množství je obsažen v každé rostlině.

Společně s vitamínem K1 byl objeven i vitamín K2, tomu se ale nepřisuzovala důležitost a dlouho se o něj nikdo nezajímal.

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookies. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s jejich použitím.

Zavřit

Vitamin K. Důležitý pro srážlivost krve, zdravé kosti a cévy

Vitamin C zná dneska už řada starších školáků. Ale víte, k čemu v těle potřebujeme vitamin K? A kteří lidé by si jeho přísun měli obzvlášť pohlídat? Shrnuli jsme nejdůležitější informace, které má dnešní medicína k dispozici.

Jako vitamin K se označuje skupina chemických látek rozpustných v tucích, které se účastní tvorby několika faktorů srážlivosti krve nebo se podílejí na ukládání vápníku do kostí.

Jako vitamin K1 se označují fytochinony, což jsou chemické látky syntetizovány rostlinami, které do těla dostáváme z tmavě zelených druhů zeleniny, například ze špenátu, brokolice nebo salátů. Jako vitamin K2 se označují látky patřící mezi tzv. menachonony, které do těla dostáváme konzumací masa, mléka, sýrů nebo vajec. Částečně vitamin K vzniká v přímo v těle působením střevní mikroflóry.

Kolik vitaminu K organismus potřebuje? A kolik ho dostáváme?

Odborníci z Evropského úřadu pro bezpečnosti potravin (EFSA) došli v roce 2017 k závěru, že dospělí by měli v potravě do těla dostat 70 mikrogramů vitaminu K1 denně. Podle dostupných analýz přitom střední příjem činí o něco více, zhruba 76 mikrogramů za den. U dětí by měl příjem vitaminu K činit zhruba 1 mikrogram na kilogram tělesné hmotnosti a den.

Kdy hrozí nedostatek?

Jako přechodný stav se může nedostatek vitaminu K objevit u novorozenců. Mateřské mléko ho totiž obsahuje velmi málo, a proto nedostatek může nastat v čase, než se u kojenců plně rozvine tvorba vitaminu ve střevních bakteriích.

V dospělosti se může nedostatek vitaminu K vyskytnout v případě některých zažívacích potíží. Například v případě poruchy vstřebávání tuků, ve kterých je vitamin K rozpustný.

Nedostatek se může vyskytnout i v případě onemocnění jater, chronických průjmů nebo při ulcerózní kolitidě.

Ale může být také důsledkem některých typů léčby, například působením některých širokospektrých antibiotik nebo některých léků snižujících srážlivost krve.

Jak se nedostatek projevuje?

Nedostatek vitaminu K spočívá v narušení srážlivosti krve, protože tělu chybí nenahraditelné srážlivé faktory. Projevem hypovitaminózy pak být například krvácení z nosu, v zažívacím nebo močovém ústrojí, ve svalech nebo v podkoží.

Vitamin K, osteoporóza a riziko zlomenin kostí

Lékařům je známo, že vitamin K hraje důležitou roli v organismu pro zdraví našich kostí.

Epidemiologické studie nacházejí spojení mezi nízkým příjmem vitaminu K v potravě nebo jeho nízkou hladinou v krvi a vyšším rizikem zlomeniny kostí, zejména zlomenin kyčle.

Předpokládalo se proto, že podávání potravinových doplňků s vitaminem K by mělo vést ke zlepšení stavu kostí, k prevenci zlomenin a k léčbě tzv. řídnutí kostí neboli osteoporózy.

Klinické studie ale nedosáhly přesvědčivých výsledků. Proto stále existuje kontroverze o smyslu používání doplňků obsahujících vitamin K.

Koncem roku 2019 vědecký časopis Journal of Osteoporosis zveřejnil analýzu dostupných lékařských studií, která konstatuje, že na základě protichůdných výsledků nelze doplňky s obsahem vitaminu K doporučit k léčbě osteoporózy. Přinejmenším u lidí, kteří netrpí výrazným deficitem ze specifických důvodů.

Pozor na léky pro „ředění krve“

V naší společnosti přibývá lidí, kteří užívají medikamenty laicky označované jako léky pro ředění krve. Jedná se o látky, které snižuji srážlivost krve u lidí, jejichž zdraví nebo život jsou ohroženy vyšším rizikem výskytu krevní sraženiny neboli trombu.

Často používaným lékem je warfarin, který snižuje srážlivost krve tím, že blokuje účinky vitaminu K. Potraviny s vysokým obsahem vitaminu K, proto mohou u pacientů snižovat účinek podávané warfarinu a tudíž zvyšovat riziko krevní sraženiny.

Lékaři proto nemocné upozorňují, že by měli ze svého jídelníčku vyřadit listovou zeleninu (špenát, kapustu, salát), játra a výrobky z nich, olivový a sójový olej, ale také třeba zelený čaj.

Jak opět získat energii pomocí vitamínů a minerálů

Vitamíny a Vaše energie

Vitamíny a minerály, kterým se říká mikroživiny, jsou látky nezbytné pro správné fungování vašeho těla

Vitamíny a minerály můžete získat z potravin, které jíte, ale některá jídla jich mohou obsahovat více než jiná. Věděli jste, že mrkev je dobrá pro vaše oči? Mrkev je plná látek zvaných karotenoidy, které vaše tělo přeměňuje na vitamín A, jež přispívá ke zdraví očí. Nedostatek vitamínů může způsobit vážné zdravotní problémy.

Budete mít zájem:  Párky z Německa byly falšované. Inspekce je nechala stáhnout

Vitamíny jsou zodpovědné za životně důležité procesy. Tělo je používá ke svému růstu a rozvoji. Každý vitamín hraje ve vašem těle jinou roli a některé v určitých procesech spolupracují nebo se navzájem podporují. Tělo není schopné produkovat vitamíny samo o sobě, kromě vitamínu D, a proto je nutné je přijímat prostřednictvím potravy.

Stejně jako vitamíny jsou i minerály nezbytné pro fyzické a duševní zdraví těla. Doporučujeme, abyste vždy na etiketách kontrolovali informace o vitamínech a minerálech, které se v potravinách nacházejí. Pokud tedy vybíráte něco k pití, zjistíte, že sklenice mléka je dobrým zdrojem vitamínu D a minerálů vápníku a fosforu.

Sklenice slazeného syceného nápoje naproti tomu neobsahuje žádné vitamíny ani minerály.

To je první krok k získání výživy. V tomto procesu je jídlo vloženo do úst a zuby rozmělněno na menší kousky. Je promícháno se slinami za pomocí jazyka. Ideální vyvážená strava obsahuje sacharidy, tuky, bílkoviny a živiny (vitamíny a minerály).

V dalším kroku se složité části potravy rozloží na jednodušší, aby se mohly lépe využít a vstřebat do krve. Ve vašich střevech se přeměňují sacharidy na glukózu, bílkoviny na aminokyseliny a tuky na mastné kyseliny.

Živiny jsou krví dopravovány do buněk. Energie se produkuje v mitochondriích buněk za pomoci vitamínů a minerálů.

Podílejí se na energetickém metabolismu, na procesech, které uvolňují energii. Pomáhají štěpit jídlo na menší jednotky, které tělo může použít k přeměně na energii.

Thiamin (B1) je důležitý pro několik metabolických procesů, jako je například rozklad sacharidů. Dobrými zdroji tohoto vitamínu jsou celozrnné výrobky, vepřové maso, černé fazole a slávky jedlé.

Niacin (B3). Tento vitamín nejen přeměňuje jídlo na energii, ale také pomáhá udržovat zdravý nervový systém. Potraviny bohaté na niacin jsou drůbež, arašídy, mléko, ryby, hnědá rýže a celozrnné výrobky.

Vitamín B6 se účastní téměř 100 metabolických procesů a je nezbytný při rozkladu potravin, zejména sacharidů. Dobré zdroje vitamínu B6 jsou maso, rýže, brambory a slunečnicová semínka.

Vitamín B12 také pomáhá přeměňovat konzumované jídlo na buňkami využitelnou energii. Přispívá k normální činnosti nervového systému a normální tvorbě červených krvinek. Potraviny bohaté na vitamín B12 jsou škeble, pstruh, losos, hovězí maso.

Tento minerál se podílí na mnoha biologických procesech ve svalech, mozku, kostech. Jeho role je důležitá, jelikož vašemu tělu umožňuje vyrábět energii, čelit výzvám každodenního života a chránit vaše zdraví. Potraviny obsahující hořčík jsou mandle, špenát, kešu oříšky a avokádo.

Jedná se o multifunkční mikroživinu, která se podílí na více než 300 metabolických procesech v těle (od mozku po imunitní systém). Nedostatek zinku může způsobit únavu a nedostatek energie. Potravinové zdroje zinku jsou ústřice, krab, maso a cizrna.

Jedná se o důležitou látku připomínající vitamín, která je potřebná pro správnou funkci mnoha orgánů a chemických reakcí v těle. Pomáhá dodávat buňkám energii. Koenzym Q10 má antioxidační účinek. V malém množství se vyskytuje v mase a rybách.

Železo je základní minerál, který pomáhá cirkulaci kyslíku po celém těle. Zároveň je nutné k tomu, aby se buňky v těle správně vyvíjely a fungovaly. Nedostatek železa často vede k anémii, která může narušit kognitivní schopnosti, snížit imunitu a negativně ovlivnit pracovní výkon.1,2 Potraviny bohaté na železo jsou ústřice, bílé fazole, čočka, špenát a hovězí maso.

Pro maximální využití energie byste měli jíst pestrou stravu. Obsah živin se u jednotlivých druhů ovoce nebo zeleniny liší a své potřeby pokryjete především pestrou stravou. Během dne se doporučuje sníst tři hlavní jídla a dvě svačiny.

V ideálním případě by všechna jídla měla zahrnovat nějaké ovoce a zeleninu, celkem byste jich během dne měli sníst pět porcí. Nedostatek základních živin může vést ke ztrátě energie.

Doplněk stravy Supradyn CoQ10 energy díky celé řadě vitamínů a minerálů přispívá k normálnímu energetickému metabolismu. Je určen zejména lidem, kteří vedou dynamický a aktivní život. Strava však není jedinou příčinou nedostatku vitamínů a minerálů.

Některé prvky životního stylu, jako je kouření nebo konzumace alkoholu, mohou přispět k nedostatku vitamínů, což může zvýšit fyzickou a duševní únavu.

1 Abbaspour, N., Hurrell, R., Kelishadi, R. (2014). Review on iron and its importance for human health. Journal of Research in Medical Sciences, 9(12), 164-174.

2 Jáuregui-Lobera, I. (2014). Iron deficiency and cognitive functions. Neuropsychiatric Disease and Treatment, 2087. doi: 10.2147/ndt.s72491

Objevte Supradyn

Tablety Supradyn CoQ10 energy

Dobijte si baterky se šumivými tabletami s pomerančovou příchutí Supradyn CoQ10 energy.

Dobijte si energii s polykacími tabletami bez umělých barviv a sladidel Supradyn CoQ10 energy.

Vitamín E

V tucích rozpustný vitamín

Vitamín E se rozpouští v tucích a vyskytuje se v mnoha potravinách, především v tucích a olejích. Vitamín E ale není jediná látka, jde o dvě skupiny molekul s podobnou strukturou a antioxidačním působením, přičemž celkově do zastřešujícího pojmu vitamín E zahrnujeme osm vitamínů.

Nejhojněji se vyskytuje skupina tokoferolů, která sestává ze čtyř rozdílných forem (alfa-, beta-, gama-, delta-tokoferol). Druhou skupinou jsou tokotrienoly, které se již v organismu nachází v menším množství a jichž existují též čtyři formy (alfa-, beta-, gama-, delta-tokotrienol).

Primární formou vitamínu E nicméně zůstává alfa-tokoferol.

Vitamín E: účinky na zdraví

Vitamín E je silným antioxidantem, který napomáhá předcházet poškození tělesných buněk plynoucím z volných radikálů.

Ta mohou být prekurzory závažných onemocnění jako je rakovina či srdečně-cévní komplikace. Organismu dále napomáhá produkovat vitamín E červené krvinky a využití vitamínu K.

Nedostatek vitamínu E se obvykle objevuje u osob, které mají problémy se vstřebáváním tuků.

Mezi symptomy patří:

  • Svalová slabost a úbytek svalové hmoty
  • Problémy se zrakem
  • Špatná rovnováha
  • Problémy s kvalitou a zdravím kůže
  • Při dlouhodobém nedostatku se mohou objevit problémy s játry a ledvinami

Užívání doplňků stravy s vitamínem E se doporučuje u osob s trávicími problémy, jako je například chronické onemocnění střev, nebo u osob, které podstoupily gastrointestinální chirurgický zákrok, v jehož důsledku je zhoršená absorpce v tucích rozpustných vitamínů.

Význam vitamínu E

Dostatek vitamínu E může působit preventivně proti onemocněním kardiovaskulární soustavy, strava bohatá na tento vitamín a další antioxidanty může také snižovat riziko rozvoje onkologického onemocnění. Orální užívání vitamínu E společně s vitamínem C posiluje odolnost kůže vůči ultrafialovému záření a snižuje citlivost na UV paprsky. Užívání vitamínu E může také ulevit od bolestí v případě revmatoidní artritidy.

Vitamín E: kde se nachází

Nejlepším zdrojem vitamínu E ze stravy jsou pšeničné klíčky, dále játra, vejce, ořechy (mandle, lískové oříšky, vlašské ořechy), slunečnicová semínka, za studena lisované rostlinné oleje, dále ovoce a zelenina, jako jsou avokádo a chřest.

Vitamín E: účinky na pleť

Zlepšuje hydrataci pleti a ulevuje od dermatitid. Vedle orálního užívání se vitamín E využívá i coby topicky aplikovaná látka.

 Do kůže se sice typicky dostává vitamín E prostřednictvím kožního mazu, toto množství nicméně nebývá vždy dostačují a na řadu pak přichází právě topická aplikace.

Na kůži neutralizuje nestabilní kyslíkové molekuly a napomáhá absorpci ultrafialového záření, hraje tedy významnou roli ve fotoochraně a prevenci poškození kůže slunečním zářením.

Napomáhá také adekvátní hydrataci pleti a díky svému protizánětlivému působení zklidňuje pleť postiženou různými typy dermatitid či ekzémů.

Nejčastěji hledáte: vitamín e olej, vitamín e zdroje, vitamín e zdroj, vitamín e účinky, vitamín e potraviny, vitamín e kapsle, vitamín e plodnost, vitamín e mast, vitamín e nedostatek, vitamín e na vlasy, vitamín e pro muže, vitamín e pleť, vitamín e na obličej, vitamín e kapsle na pleť, vitamín e denní dávka, vitamín e význam, vitamín e účinky na pleť, vitamín e těhotenství, vitamín e přírodní, vitamín e krém, vitamín e doporučená denní dávka, vitamín e v těhotenství, vitamín e v kosmetice, vitamín e účinky na zdraví, vitamín e na cysty, vitamín e kde se nachází, čistý vitamín e na pleť, čistý vitamín e

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector