Mrkev nebo betakaroten? S čím se opálíte lépe?

Asi málokdo z nás touží vypadat celý rok jako ředitel vápenky. Pokud prahnete po krásném zlatavém opálení, které se nesloupe hned první den vašeho návratu z dovolené, zkuste do svého jídelníčku záměrně zařadit některé z níže doporučených potravin. Ty vám totiž dopomohou nejen k lepší pigmentaci kůže, ale také k hebké a vitálně vyhlížející pokožce.

Než se ale vrhnete do konzumace „superpotravin“ a začnete jíst mrkev po kilech, myslete také na zásady zdravého opalování a chraňte se před spálením. Pár tipů, jak na správné opalování, si můžete přečíst např. tady.

Mrkev nebo betakaroten? S čím se opálíte lépe?

Pomocníci při opalování a ochrana proti spálení

Ať už plánujete strávit letní dovolenou na pláži u moře nebo jen na místním koupališti, v každém případě určitě chcete dobře vypadat. Přirozený „letní“ odstín pleti je nejen sexy, ale na opáleném těle také lépe vynikne váš letní outfit. Ať už své opálení zvýrazníte kanárkově žlutými bikinami, bílými šaty nebo zajímavě střiženým topem – určitě neujdete pozornosti okolí.

K tomu, aby pleť v létě dobře vypadala, dobře se opalovala a zároveň byla chráněna před UV paprsky, potřebuje antioxidanty.

Chcete-li své pokožce pomoci, aby pod dávkou slunečních paprsků rychleji zhnědla a přitom zůstala v kondici, budou to právě antioxidanty, které bude vaše kůže potřebovat.

Určitě sáhněte po potravinách, které jsou jimi doslova nadupané.

Mnoho druhů ovoce a zeleniny obsahuje množství karotenoidů (betakaroten – předstupeň vitaminu A) a lykopenu, které dodávají plodům charakteristické nažloutlé nebo červené zabarvení a vaší kůži zase bronzový nádech.

To, že velmi je velmi účinné užívat před opalováním potraviny a přípravky s obsahem karotenoidů, je již vcelku známá věc. Jsou to právě karotenoidy, které v těle působí jako silný přírodní antioxidant.

 Pokud dáváte přednost přírodnější formě výživy před doplňky stravy v tabletkách, dobře děláte. Vždy je lepší přijímat důležité látky, vitaminy a minerály přímo ze základních surovin než z uměle vytvořených náhražek.

A na ovoce i zelenině si ještě navíc pochutnáme.

Karotenoidy chrání naši pokožku před škodlivými vlivy a dodávají pleti prozářené, zdravé opálení, přičemž eliminují riziko spálení od sluníčka.

Jelikož je vitamin A (i jeho příbuzní betakaroten a lykopen) rozpustný v tucích, konzumujte jej vždy společně s malým množstvím kvalitních panenských olejů (olivový, avokádový apod.

) či máslem nebo jiným zdravým tukem, aby ho tělo lépe absorbovalo a využilo.

Mrkev nebo betakaroten? S čím se opálíte lépe?

Tato superosmička podpoří vaše krásné opálení:

1) Mrkev

Ano, víme, nic nového pod sluncem. Ale vynechat ji zkrátka nemůžeme ani nechceme. Patří jí totiž jednoznačné prvenství. Mrkev je prostě opalovacím prostředkem par excellence. Obsahuje bohaté zásoby betakarotenu a právě ona je nejvíce zodpovědná za krásné zlatohnědé zabarvení naší pokožky.

Je jedno, zda si tuto oranžovou krásku dopřejete nastrouhanou v salátech, rozmixovanou ve smoothie či jako čistou šťávu. Nejlepší účinek má údajně syrová, ale může být i krátce podušená na másle. Pokud si ji připravujete v džusu, nezapomeňte do ní kápnout trošku panenského oleje.

Mrkev nebo betakaroten? S čím se opálíte lépe?

2) Rajčata a červená paprika

Červená barva zralých rajčat a paprik láká k nakousnutí. Též nám prozrazuje, že máme v ruce zeleninu s vysokým obsahem karotenoidů a také lykopenu. Ten dokáže organismus chránit před volnými radikály. Při příjmu vyšších dávek lykopenu se podle statistik ochrana před volnými radikály zvyšuje dokonce až o 30 %.

Rajčata i papriky si nejlépe vychutnáme syrové buď samostatně, nebo jako součást osvěžujícího salátu. Jsou také perfektním doplňkem letního grilovacího menu, protože i grilované chutnají skvěle. A kdo se toho nebojí, nastartuje se po ránu pořádnou sklenicí čerstvé rajčatové šťávy (rajčatovým džusem).

Mrkev nebo betakaroten? S čím se opálíte lépe?

3) Mango

Léto svádí k ochutnání exotických potravin, tak proč nezpestřit jídelníček třeba vyzrálým mangem. Toto lahodné ovoce obsahuje množství vitaminu A, takže posiluje hnědnoucí efekt při opalování. Hodí se do letních smoothie, zmrzlin nebo salátů.

Mrkev nebo betakaroten? S čím se opálíte lépe?

4) Meloun

Vychlazený vodní meloun nás v létě nejen příjemně osvěží, ale zároveň doplní potřebné vitaminy skupiny A a B. Vzhledem k vysokému obsahu vody je perfektní potravinou pro horké dny.

Dodá tělu potřebnou dávku hydratace, tím ho chrání před vysoušením a navíc podpoří přirozené opálení. A melounové slupky hned nevyhazujte, ale použijte je krátce ještě jako účinnou a BIO pleťovou masku.

Mrkev nebo betakaroten? S čím se opálíte lépe?

5) Meruňky

Kdo z nás by je nemiloval. Meruňky jsou spolu s jahodami snad to nejlahodnější sezónní ovoce. Hlavně v sobě ale ukrývají vysoké množství betakarotenu, díky čemuž chrání tělo před volnými radikály. Přispívají i k lepší tvorbě melaninu, tím pádem pomáhají zlepšovat kvalitu naší pokožky a dokáží ji připravit na sluneční lázeň tak, že se nespálíme.

Meruněk se v létě klidně přejezte. Sice vás mohou trochu prohnat jejich projímavé účinky, zato vám ale přinesou ostříží zrak a nádherné bronzové opálení.

Mrkev nebo betakaroten? S čím se opálíte lépe?

6) Červená řepa

O červené řepě je známo, že je dobrá „na krev“. Co se už ale tak moc neví je fakt, že složení živin v červené řepě příznivě ovlivňuje tvorbu melaninu, díky kterému naše pokožka hnědne.

Skvělá je červená řepa pečená nebo klasicky zavařená. Ale nebojte se jí ani v její syrové podobě. Překvapí vás sice trochu zemitou chutí, ale zaručeně osvěží.

Přidejte si ji do smoothie nebo ji společně s mrkví hoďte do odšťavňovače.

Mrkev nebo betakaroten? S čím se opálíte lépe?

7) Lesní plody – maliny, borůvky, ostružiny i plody černého bezu

Všechny jmenované bobule mají na náš organismus podobně příznivý vliv jako červená řepa. Pomáhají při správné pigmentaci pokožky a zároveň jsou doslova nabité vitaminy a minerály. Pokud je konzumujete rovnou čerstvé z vlastní zahrádky nebo si je natrháte v lese, bude to značka ideál.

Jen pozor u plodů černého bezu, ty za syrova nejezte. Čerstvé plody mají projímavé účinky, proto se doporučuje jejich tepelná úprava nebo usušení. Na konci sezóny z nich ale můžete vyrobit báječný zdravý sirup nebo marmeládu, které vám ve špajzu vydrží až do příští opalovací sezóny.

Mrkev nebo betakaroten? S čím se opálíte lépe?

8) Vejce

Vejce jsou sice maličko mimo náš sortiment ovoce a zelenina, ovšem pro správnou regeneraci pokožky jednou z nejlepších voleb. Obsahují totiž velké množství vitaminů, zvláště žloutek je bohatý na vitamin B6 a omega 3 a 6 mastné kyseliny, které napomáhají regeneraci i hydrataci pokožky a podpoří její zdravé opalování.

Mrkev nebo betakaroten? S čím se opálíte lépe?

Jak to máte vy? Podporujete své opálení speciálně sestaveným jídelníčkem, nebo to vůbec neřešíte?

Zdroj obrázků: Fotobanka Pixabay

Zdravé opalování – Jak se připravit?

První jarní paprsky už pomalu nabírají na síle a my si je chceme užít naplno. Jak se co nejlépe připravit na letní slunění? Jak se opalovat a nespálit se? To se dozvíte v tomto článku.

Mrkev nebo betakaroten? S čím se opálíte lépe?

Co se skrývá ve slunečním svitu?

Slunce je pro nás velmi prospěšné, bez něj by nebyl možný život. Také nám zlepšuje náladu, posiluje imunitní systém a vytváří důležitý vitamín D. Ale všeho moc škodí a i životodárné slunce nám může pořádně ublížit.

Co se zdraví kůže týče, zajímá nás především ultrafialové záření, a to UV-A a UV-B.

UV-A záření je zodpovědné za dlouhodobé poškození kůže, snižuje elasticitu pokožky, zapříčiňuje její rychlejší stárnutí a vysušování.

UV-B může způsobit spáleniny od slunce, úpal, ale i rakovinu kůže či poškození zraku. Ochranu před sluncem bychom tedy neměli podceňovat a na sezónu opalování se pořádně připravit.

Solárium a slunce zásadně nekombinovat

Mnoha lidem sluníčko v zimě chybí, a tak navštěvují solária. Na jaře je ale čas s tím přestat.

Solária pokožce škodí stejně jako přímé sluneční paprsky a kombinace umělého UV záření a slunečních paprsků nedává kůži čas na regeneraci. Hrozí tak riziko spálení a rakoviny kůže.

Pro dosažení bronzové pokožky před příchodem plavkové sezóny je tak lepší využít samoopalovací přípravky.

Některé umožňují vytvářet opálení postupně a na dlouho, jiné vám zajistí bronzovou pokožku okamžitě, avšak jen krátkodobě.

Musíme ale myslet na to, že i pokožku vytrénovanou soláriem i ztmavenou samoopalovacími přípravky musíme před UV paprsky pečlivě chránit přípravky s ochranným faktorem.

Budete mít zájem:  Kostice u podprsenky mohou škodit zdraví, ale i pomáhat

Beta karoten – příprava na sluneční lázeň

Pokud chcete hezkému opálení ještě více pomoct, vsaďte na beta karoten. Je to žlutočervené barvivo rostlin ze skupiny karotenoidů, naše tělo jej využívá jako provitamin vitamínu A.

Jako antioxidant hraje důležitou roli při ochraně kůže před poškozením nadměrným slunečním zářením. Napomáhá také snadnějšímu a rovnoměrnějšímu opálení.

Musíme ale myslet na to, že samotný beta karoten nás před spálením pokožky rozhodně neochrání.

Beta karoten běžně konzumujeme ve stravě. Nejvíc je obsažen v mrkvi, dýni, rajčatech, červené řepě, paprikách, broskvích, meruňkách, nektarinkách a jiném ovoci a zelenině. V menší míře se také nachází ve žloutku či lososu.

Beta karoten, především jako přípravu na intenzivní opalování, můžeme také podávat navíc jako doplněk stravy. Denně bychom měli přijmout okolo 6 mg beta karotenu.

Jak dlouho užívat beta karoten?

Jak dlouho užívat beta karoten, abychom při opalování z jeho prospěšnosti vytěžili maximum?Doporučuje se začít měsíc před opalováním, poté brát beta karoten i během opalování a pro zachování hezkého opálení jej užívat ještě měsíc nato. Obvyklé dávkování je jedna kapsle slabšího beta karotenu denně. U silnějších přípravků se může užívat jedna kapsle obden a při intenzivním slunění pak užívání zvýšit na jednu kapsli denně.

Při akutním předávkování beta karotenem nám nehrozí žádné závažné zdravotní komplikace (na rozdíl od předávkování vitamínem A). Dlouhodobé podávání vyšších dávek ale může vést k oranžovému zbarvení dlaní či plosek nohou. Tělo má beta karotenu až moc a ukládá si jej v rohové vrstvě kůže. Pokud se to stane, beta karoten vysadíme, dokud kůže nezíská zpět svou přirozenou barvu.

Kuřáci pozor!

Vysokým dávkám beta karotenu v podobě doplňků stravy by se však rozhodně měli vyhnout těžcí kuřáci.

Studie ukázaly, že u nich dlouhodobé podávání dávky 20-30 mg beta karotenu denně zvyšuje riziko rakoviny plic. Kuřáci si musí tedy vystačit s beta karotenem z potravy, doporučuje se zvýšit konzumaci ovoce a zeleniny.

Nezbytná ochrana kůže – přípravky na opalování

Neodmyslitelným základem zdravého opalování a ochrany před spálením od sluníčka jsou přípravky s dostatečně vysokým ochranným faktorem. Těch máme na trhu opravdu obrovský výběr. Ať už chceme krém, mléko, olej či nemastný sprej na opalování, vždy najdeme, co hledáme.

Sluneční paprsky jsou stále agresivnější, proto je potřeba chránit se nejen na dovolené a na výletech, ale i cestou do práce či při pobytu na zahrádce. Nejvíc se musíme chránit samozřejmě v létě, ale i po zbytek roku dokáže sluníčko najít sílu, aby nás spálilo. Pokud tedy vyrážíte na delší dobu ven, chraňte si všechny odhalené části.

Nejnáchylnější ke spálení jsou obličej (hlavně čelo a nos), dekolt a ramena. Neopomeňte také uši a nárty, pokud jsou odhaleny, nebo pěšinku ve vlasech. Opalovací přípravek musíme nanášet aspoň 20 minut před sluněním a musí nás chránit proti oběma typům UV záření (UV-A i UV-B).

Jak vybrat ochranný faktor?

Ochranný faktor vybíráme podle typu kůže a toho, kam jedeme. Při prvním opalování, světlé pleti, či větším počtu mateřských znamének a u moře bychom měli používat faktor 50. „Padesátkou“ chráníme také pigmentové skvrny, jizvy a strie.

Mnoho lidí si myslí, že vysoký ochranný faktor brání kůži, aby se opálila. To není pravda. I ten nejvyšší faktor malinkou část UV paprsků propouští. Především ale brání, aby se pokožka spálila.

Dnes také existuje mnoho ochranných přípravků, které podporují tvorbu melaninu v kůži a tím kýžené zhnědnutí pokožky.

Jaké množství přípravku použít?

Při opalování mlékem na opalování rozhodně nešetřete. Na dostatečnou ochranu před sluncem po celém těle by měl dospělý člověk spotřebovat asi 6 kávových lžiček a namazat se znovu po 2 až 3 hodinách. To znamená, že 200ml balení opalovacího mléka by měl mít jeden dospělý na týden.

Ani plavky nás před sluníčkem nemusí ochránit, umělé vlákno propouští velkou část UV záření. Lidé s kůží citlivou se tedy musí mazat i pod plavkami. Obzvlášť při koupání musíme nanášet voděodolné ochranné přípravky na opalování pečlivě a velkoryse. UV paprsky mají totiž stejnou sílu i v hloubce jednoho metru pod vodní hladinou.

Péče o naše nejmenší

Pečlivě musíme chránit před spálením hlavně děti. Dětská pokožka je tenčí a citlivější než u dospělých a ochranná bariéra kůže není tak rozvinuta.

Vybíráme pro ně proto přípravky speciálně vyvinuté pro děti a s co nejvyšším faktorem. Dobrá je také kombinace chemického a minerálního UV filtru.

Děti by měly mít při pobytu na sluníčku vždy také pokrývku hlavy a kvalitní sluneční brýle.

Děti do jednoho roku radši přímému sluníčku nevystavujeme, jejich pokožka by neměla být zbytečně zatěžována opalovacími krémy.

Ty jim navíc mohou ztěžovat pocení a děti se tak nemohou v létě správně ochladit. Pokud se sluníčku nemůžeme vyhnout, namažeme pouze místa, která nezakrývá oblečení.

Kokosový olej na opalování?

Poslední dobou jste možná někde narazili na informaci, že kokosový olej se dá použít jako ochrana před sluncem. Kokosový olej se však na opalování nehodí, má ochranný faktor 1-8, což je opravdu málo. Lepší je jeho využití v péči o pokožku po opalování, kdy pokožku hezky vyživí.

Péče po opalování

Pro pokožku je intenzivní působení sluníčka docela dřina, a tak ji poté ošetříme zklidňujícím přípravkem po opalování. Na trhu jich najdeme velký výběr, a to jako tělová mléka, gely i spreje.

Mléka po opalování mají na rozdíl od běžných tělových mlék řidší konzistenci, takže se lépe roztírají a vstřebávají.

Většina těchto After Sun přípravků také obsahuje glycerin a panthenol, které pokožce zajišťují hydrataci a zklidnění.

Pokud si nedáme pozor a ochranu před sluncem podceníme, můžeme mít pěkně bolestivé spáleniny od slunce. Ty pak ošetřujeme hlavně panthenolem, nejlépe ve spreji. Můžeme ho také použít ve formě gelů, krémů, mastí a tělových mlék. Spáleniny od slunce musíme pak do dohojení pečlivě chránit před sluncem.

Lepší je ale vždy prevence, protože kůže si pamatuje všechna spálení za celý život a neodpouští.

Pozor si při opalování musíme dát také na látky zvyšující citlivost pokožky na slunce. Jsou to např.

třezalka, některá antibiotika, parfémy (hlavně ty obsahující bergamot), lokální gely proti zánětu a bolesti (Fastum gel, Ketonal, Prontoflex a další), Fenistil gel a další.

Díky nim se nám kůže může snadněji spálit nebo se může objevit vyrážka. Pokud zmíněné látky používáme, je lepší se pak slunci vyhnout nebo místo natřené gelem zakrýt.

Hlavně s rozumem!

Není zdravé se slunci úplně vyhýbat, ale ani se mu vydat na milost. Kůži máme jenom jednu na celý život, a to jak se o ni budeme starat, je pouze na nás. Nedávejme jí tedy zbytečně „na frak“.

  • V příštím článku o opalování se dozvíte, jak poznat nebezpečná znaménka a rakovinu kůže, jak na sluneční alergii a jak zatočit s pigmentovými skvrnami.
  • Přípravky na opalování
  • Autorka článku: Mgr. Martina Tománková
  • Mrkev nebo betakaroten? S čím se opálíte lépe?

Podporuje beta karoten opálení?

Ochrana před slunečními paprsky je aktuální v každém ročním období, jenže v létě mají navrch módní trendy před varováním dermatologů. Přitom použití ochranných prostředků před UV zářením významně rozhoduje o tom, jestli bude naše pokožka po čtyřicítce vypadat jako opotřebované kožené křeslo.

Léto je obdobím, kdy se snažíme o různé odstíny pokožky, od bronzové až po čokoládovou, a využíváme k tomu stále důmyslnější prostředky. Kromě samoopalovacích krémů saháme po tobolkách s obsahem beta karotenu.

Ovšem můžeme věřit všemu, co výrobci tvrdí? Opravdu pomáhá beta karoten zhnědnutí kůže?

Řada výrobků v tobolkách slibuje díky obsahu beta karotenu snadnější opálení a ochranu pokožky před UV zářením. Na tomto tvrzení je pouze část pravdy. I kdybychom souhlasili s krásnějším opálením, pak totéž nemůžeme udělat s ochranou pokožky před UV zářením. Proč?

Budete mít zájem:  7. Nemoc Příznaky?

Pomáhají karotenoidy zabarvení pokožky?

Je to pravda, karotenoidy napomáhají zhnědnutí pokožky. Díky užívání beta karotenu a jiných karotenoidů se pokožka skutečně zabarví, avšak změna barvy nastane i bez působení slunečního záření. Zhnědnutí pokožky tedy není způsobeno aktivnějším pigmentem, ale díky nadměrnému ukládání beta karotenu v organizmu. Je tedy mylné se domnívat, že je tím pokožka lépe chráněna.

Chrání karotenoidy pokožku před spálením?

Karotenoidy mají obrovskou ochrannou kapacitu, ale neumí chránit pokožku před spálením.Podívejme se, jak to vlastně je. Beta karoten patří do skupiny karotenoidů, které jsou silnými antioxidanty a jejich hlavní funkcí je chránit kožní buňky před poškozením volnými radikály.

Tyto volné radikály jsou produkovány ultrafialovými paprsky a bývají příčinou spálení pokožky, v nejhorším případě i rakoviny kůže. Antioxidanty však působí až v hlubších vrstvách kůže, kam UV záření nepronikne.

Úkolem antioxidantů je tedy napravovat škody, které v pokožce napáchaly sluneční paprsky, ale rozhodně nedovedou samotnému poškození nebo dokonce spálení kůže zabránit.

Přírodní nebo v tabletách?

Nejlepším zdrojem beta karotenu a dalších karotenoidů jsou potraviny, červené, žluté a oranžové ovoce a zelenina (mrkev, rajčata, paprika). Dostatek těchto látek obsahuje však i brokolice, špenát nebo petržel.

Rovněž přípravky z lékáren obsahují karotenoidy, a to buď z přírodních zdrojů a nebo syntetické. Přírodní zdroje jsou pro organizmus přínosem, naopak umělé formy mohou být nebezpečné, hlavně pokud je uživatel kuřák.

Zvažte proto důkladně výběr přípravku, který kupujete. Správně by na výrobku mělo být napsáno, z jakých zdrojů látky pocházejí. Novinkou na trhu je Neobotanics Sun Complex, který obsahuje látky a směs karotenoidů z čistě přírodních zdrojů.

Kromě krásnější barvy kůže pomáhá pokožce zvládat nápor UV paprsků, díky karotenoidům bojuje proti pigmentovým skvrnám a obsahuje látky proti předčasnému stárnutí kůže. Antioxidanty ze zeleného čaje, kůry borovice přímořské (pycnogenol), výtažky z granátového jablka a vinných hroznů působí uvnitř kožních buněk a pomáhají napravovat škody po UV záření.

Směs karotenoidů (beta karoten, lykopen, lutein) je obohacena o vitamin C a koenzym Q10, které se významně účastní boje proti stárnutí pokožky.

Jak poznáme nedostatek karotenoidů?

Karotenoidy příznivě působí na stav a zdraví pokožky, vlasů, očí a zubů. Při vystavení UV záření mají ochranné účinky proti vzniku jaterních a starobních pigmentových skvrn, což je z kosmetického hlediska opravdu velmi žádoucí.

V případě jejich nedostatku je pokožka suchá, drsná, vrásčitá, objevují se kožní problémy, suché a popraskané rty, nebo dokonce vypadávání vlasů, zvýšená náchylnost k infekcím a poškození zraku.

Jejich pravidelná konzumace má tedy obrovský význam.

Doporučené dávkování doplňků stravy s obsahem karotenoidů:

  • Beta karoten: 5 –15 mg denně
  • Lutein: 100 mikrogramů až 5 mg denně
  • Lykopen: 50 mikrogramů až 15 mg denně
  • Zeaxanthin: 100 – 300 mikrogramů denně.

Chcete-li tedy i po létě vypadat svěží a krásně, vsaďte na komplexní ochranu a kromě doplňku stravy si pořiďte i kvalitní kosmetiku s UV faktorem a vhodným lehkým oblečením.

Neobotanics Sun Complex je skvělá volba a mezi kosmetikou rozhodně dominují značky jako např. Daylong, Bioderma, Linola či kvalitní přírodní kosmetika.

Myslíte si, že opálení nelze prodloužit jídlem? Jde to – G.cz

Není to jen sluncem, může za to mrkev, meruňky, batáty, kaki, dýně, melouny a další ovoce a zelenina. To, že je mrkev a další zelenina bohatá na karotenoidy zdravá, ví snad každé malé dítě.

„Je bohatá na vitamíny, antioxidanty, které chrání zrak a mají přirozené antibakteriální a antiseptické účinky. Stejně tak podporují imunitní systém. Ovšem to, že jsou také skvělé pro atraktivní vzhled pleti, může být pro někoho novinkou,“ uvádí Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE.

Výzkumníci z Nottinghamské univerzity se zabývali studiemi, v nichž zkoumali, jak karotenoidy z mrkve, rajčat a dalších druhů zeleniny oranžového zbarvení ovlivňují melanin v pokožce. Výsledky prokázaly, že ti, kdo přijímali více karotenoidů z ovoce a zeleniny, měli pokožku zbarvenou více do bronzova.

Karotenoidy jsou antioxidanty, které pomáhají pohltit poškozující látky vytvářené stresem a každodenní zátěží zvláště tehdy, pokud je organismus nemocný. Jsou důležité i pro reprodukční zdraví.

„Většina lidí si myslí, že nejlepší způsob, jak zlepšit barvu pleti, je opalování na slunci, ale konzumace zeleniny a ovoce je ve skutečnosti mnohem efektivnější a trvalejší,“ míní Věra.

Mrkev také pomáhá proti spálení na slunci. Betakaroten má hojivé účinky při červeném zabarvení pokožky po slunečním spálení.

A aby toho nebylo málo, tak betakaroten významně zvyšuje elasticitu pokožky, pomáhá zvýšit produkci kolagenu v pleti a zmírnit výskyt obličejových vrásek! Neváhejte a v létě vyzkoušejte některý z produktů NATURHOUSE z řady JUVENKI, neboť ne náhodou se jmenují od španělského slova „joven“ – tedy mladý.

Jsou ve formě ampulí či kapslí a jsou výborným pomocníkem na dovolené. Obsahují výtažky z mrkve, pomeranče, brutnákového oleje a vitamíny betakaroten, C, E a minerální prvky zinek a selen.

Je to však právě glykemický index mrkve, který některým dietologům a výživovým poradcům dělá vrásky na čele a obávají se doporučovat mrkev kvůli vyššímu obsahu cukru.

Pokud byste se po konzumaci mrkve chtěli dostat na uváděný GI kolem 65, což je považováno za středně vysoký glykemický index, museli byste během dvaceti minut zkonzumovat asi devět velkých mrkví, a to je výkon jenom pro borce! Vzhledem k běžným dávkám, ve kterých se mrkev konzumuje a faktu, že cukr je vázán skutečně vysokým množstvím vlákniny, není třeba si mrkev a další oranžové a červené laskominy odříkat a kvůli úsilí zhubnout se jim vyhýbat. S mrkví nám totiž bude v každém směru lépe.

Jaké vitaminy a minerály mají vliv na opalování?

Mezi nejdůležitější vitamíny pro krásné opálení patří beze sporu vitamíny E, C a betakaroten, z minerálních látek pak selen a zinek.

Vitamín E je silný antioxidant, pomáhá omlazovat pleť. Hojně je zastoupen ve vejcích, semínkách, mandlích, ořechách a v zelenině obecně.

Vitamín C je nezbytný při ochraně a tvorbě tkání, chrání buňky před oxidativním stresem. Vyskytuje se v citrusech, jablkách, zelenině (například řapíkatý celer, brokolice, paprika, kysané zelí). Vzpomeňme si například na námořníky, kteří díky absenci vitamínu C dokonce přicházeli o zuby.

Betakaroten chrání buňky před volnými radikály, má blahodárné účinky na pokožku, chrání pokožku před nebezpečným UV zářením a zároveň zlepšuje a prodlužuje opálení pokožky.

Betakaroten najdeme zejména v mrkvi, rajčatech, paprice a špenátu. Jen pozor, aby byla tato zelenina tepelně upravená nebo v syrovém stavu zakápnuta olivovým olejem.

Tělo tak dokáže cenné látky mnohem lépe využít.

Mezi přírodní zdroje selenu patří chřest, česnek, brokolice, hlávkový salát, hrášek. Zinek pak najdeme především v dýňových a slunečnicových semínkách, ořechách, listové zelenině, obilných klíčcích a játrech.

Proto je tolik důležité, abychom se stravovali pestře, čím pestřejší bude naše strava, tím více důležitých látek pro své tělo získáme.

Na druhou stranu je pravda, a mnohé výzkumy to potvrzují, že dnešní strava obsahuje mnohem méně vitamínů, minerální látek a stopových prvků. Zejména pak ovoce a zelenina konzumovaná v zimních a brzkých jarních měsících.

Pokud tedy chcete udělat pro své tělo maximum, můžete užívat doplňky stravy, které vám pomohou doplnit potřebné množství těchto mikroživin.

Jak prodloužit letní opálení? Zařaďte do jídelníčku tyto potraviny

Jak prodloužit opálení • Autor: iStock.com

Aby opálená pokožka vypadala dobře a nebyla vrásčitá, potřebuje hydratovat. Nezapomeňte do jídelníčku zahrnout potraviny s vysokým obsahem vody. Mezi potraviny nadupané vodou patří meloun, okurky, ledový salát, zelené papriky, ředkvičky, rajčata, ananas, grep, jahody, maliny nebo borůvky. „Samozřejmostí je i dostatečný pitný režim.

Hlídejte si i teplotu nápojů. Příliš studené nápoje s ledem váš organismus neochladí, ideální teplota nápojů by měla být okolo 16–18 °C. Základem pitného režimu je čistá voda doplněná citronem a mátou. Vitamín C obsažený v citronech navíc zvýší antioxidační účinky a zmírní následky začervenalé pokožky od sluníčka.

Budete mít zájem:  Z Kutné Hory Vrchlického cestou

Vhodný je i zelený čaj – opět zástupce s antioxidačními účinky – 100% zeleninové a ovocné šťávy ředěné vodou, ale i minerálky. Velmi významnou hydrataci zastane kokosové mléko, které eliminuje díky svému složení tvorbu vrásek, navíc vám zrychlí i metabolismus,“ doplňuje výčet potravin vhodných pro prodloužení opálení nutriční specialistka Mgr.

Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.  

Jak správně pečovat o pleť po opalování a samoopalování • VIDEO Videohub

Ovoce a zelenina se žluto-červeným spektrem

Ve žlutě až červeně zbarveném ovoci a zelenině najdeme beta-karoten nejčastěji, tím snadno odhalíte zdroj beta-karotenu na první pohled. Do jídelníčku zařaďte tedy kromě obligátní mrkve také třeba kaki, batáty, physalis, rakytník, meruňky, jahody, mango, papayu, rajčata nebo barevné papriky.

„Beta-karoten přeměňuje organismus na vitamín A, který je rozpustný v tucích, tzn. že aby ho tělo zužitkovalo co nejlépe, musíme tuto kategorii potravin jíst v kombinaci s tuky. Proto se například italská bruschetta s rajčaty nebo plněné papriky na grilu zakapávají olivovým olejem.

Násobení využití beta-karotenu tukem je opravdu vysoké, a proto ho nepodceňujme. Například pokud zkonzumujete špenát bez tuku, využije organismus pouze 6 %, přidáte-li tuk, zvýší se obsah vstřebaného beta-karotenu na 60 %.

Právě beta-karoten stojí za zhnědnutím pokožky,“ říká nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková. 

Avokádo a lesní plody

Antioxidanty jsou dalším nezbytným pomocníkem pro opálení. Antioxidanty chrání pokožku před volnými radikály. Co si ale vlastně pod touto hrozbou představit? „Volné radikály jsou molekuly kyslíku, které byly poškozeny stresem, kouřením nebo například slunečním zářením a ztratily jeden elektron.

Ten pro opravu ubírají jiným molekulám v našem těle a tím jej poškozují. Ve spojitosti s pokožkou se to může projevit drobnými vráskami, vznikem pigmentace, ubýváním kolagenu, a tedy ztrátou elasticity pokožky. Zahrnutím potravin s antioxidantními účinky můžete nežádoucí poškození zastavit.

Ve stravě najdete antioxidanty například v jahodách, lesních plodech, kiwi, brokolici, rajčatech, avokádu, řepě, fazolích nebo ve špenátu,“ zmiňuje specialistka. Poslední zmiňovaný špenát je nejméně kalorický a naopak nejvíce nutričně výživný.

Obsažené antioxidanty, vitamíny a minerály jsou dokonce schopny chránit znak před škodlivým UV zářením. 

Čokoláda a oříšky

Ne, nejedná se o překlep. Skutečně pokud chceme přispět ke krásnému opálení, můžeme si dopřát kousek čokolády a hrst oříšků denně. Nepražené kakao v raw vysokoprocentní čokoládě je plné flavonoidů, které pomáhají s obranyschopností pokožky.

Kůže je díky kakau hydratovaná, prokrvená a lépe okysličená, což je, jak už jsme se zmiňovali, žádoucí. Nezapomínejte ani na ořechy a semínka, jako jsou slunečnicová nebo dýňová, protože jsou plná vitamínu E.

Ten napomáhá regeneraci buněk, zpomaluje stárnutí pokožky, snižuje poškození kůže vystavené slunečnímu záření a potlačuje tvorbu karcinogenních buněk,“ uzavírá nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Teď už víte, jak na dlouhotrvající a kompaktní opálení prostřednictvím potravin, nyní už stačí doplnit pečující kosmetikou a nic nebrání tomu, abyste si výsledek opalování užívali v průběhu celého roku. 

    Chcete krásnou bronzovou pokožku? Zapomeňte na opalování, dejte si mrkev

    Vědci předkládali lidem fotografie s různě zabarvenou pletí, aby určili, která je nejatraktivnější. A světe div se: jako nejpřitažlivější se jevilo do bronzova či oranžova přirozené opálení, které vznikalo hojnou konzumací ovoce a zeleniny s pigmenty.

    Toto zabarvení zvítězilo i před favorizovaným opálením ze slunečního záření. A nemusíme dodávat, že takto se vyhnete i celé řadě nepříjemností spojených s chytáním bronzu, především spálení.

    Mrkev patří mezi nejstarší zeleninu. Staří Římané ji nazývali královnou a jedli ji k posílení svého milostného života. Řadu pokrmů z ní zná i středověká kuchyně Francie a Německa. Skutečné obliby se ale dočkala až za renesance.

    Tato odolná plodina se přizpůsobila i našim relativně drsným podmínkám. Je nejpoužívanější kořenovou zeleninou, a ačkoli je známa asi ve čtyřiceti různě zbarvených variacích, nejoblíbenější a nejpěstovanější zůstává mrkev oranžová.

    Dodává opravdu velké množství karotenoidů. Jeden šálek krájené mrkve poskytuje zhruba 686 procent doporučení denní dávky vitaminu A. Ve 100 gramech obsahuje až 28 tisíc mezinárodních jednotek vitaminu A, tedy asi tisíckrát více než červená řepa.

    Jedna denně může snížit výskyt rakoviny

    U syrové mrkve však lidské tělo kvůli tuhým buněčným stěnám přemění na vitamin A jen asi čtvrtinu betakarotenu. Vaření narušuje buněčné stěny a spolu s konzumací určitého množství tuku zvyšuje vstřebatelnost betakarotenu na více než polovinu.

    Jíst pouze mrkev vařenou by ale také byla chyba, protože vařením se naopak ztrácí určité protirakovinné látky, například falkarinol. Rozsáhlý průzkum naznačuje, že konzumace pouhé jedné mrkve za den může snížit výskyt rakoviny plic na polovinu.

    Vyšší příjem karotenoidů je spojován i s dvacetiprocentním poklesem rakoviny prsu po menopauze a až s padesátiprocentním poklesem výskytu rakoviny močového měchýře, děložního hrdla, prostaty, tlustého střeva, hrtanu a jícnu. Mnohé výzkumy potvrdily také souvislost se snížením rizik srdečních chorob.

    Přestože mrkev obsahuje cukry, výzkumy naznačují, že zvyšuje účinek inzulinu a napomáhá kontrolovat hladinu krevního cukru. Strava bohatá na vitamin A také zmenšuje plicní záněty a výskyt rozedmy. Betakaroten pomáhá chránit zrak, zvláště noční vidění, navíc má silné antioxidační účinky, které pomáhají bojovat proti makulární degeneraci a vzniku šedého zákalu.

    Mrkev je bohatá i na celou řadu dalších podpůrných živin. Jmenujme například selen. Je to velice nedostatkový minerál, ovšem pravděpodobně nejdůležitější v celém imunitním systému. Dále mrkev obsahuje vitaminy skupiny D, E a K, éterické oleje, vlákninu, lecitin, draslík, hořčík, železo, měď, fosfor, jód a kobalt.

    Mrkvová šťáva by neměla chybět při léčbě ischemické choroby srdeční. Je také důležitou složkou výživy těhotných žen a kojících matek, využívá se při chudokrevnosti i při všeobecném oslabení.

    Mrkev má močopudný a mírně projímavý účinek, rozetřená výborně hojí rány, spáleniny, vředy a podobné kožní problémy. Harmonizuje také střevní mikroflóru a mrkvovo-jablečný salát má zvláště v dětské výživě své nezastupitelné místo, protože kromě jiného je prostředkem proti tvorbě běžných dětských střevních parazitů.

    Polévka z opražené mrkve a tykve

    • Suroviny: 450 gramů čerstvé baby karotky 450 gramů čerstvé muškátové tykve nakrájené na kousky 1,5 šálku sladké cibule nasekané 4 šálky kuřecího vývaru 3 lžíce olivového oleje 1 stroužek čerstvého česneku 12 kousků celé skořice ½ lžičky čerstvého tymiánu ½ lžičky muškátového oříšku nastrouhaného 12 lístků čerstvé máty
    • 1 bobkový list

    Troubu předehřejte na 190 stupňů. Mrkev a tykev pečte doměkka zhruba 20 minut. Ve velkém hrnci nechte na olivovém oleji zesklovatět cibuli a česnek. Přidejte mrkev, tykev, kuřecí vývar, bobkový list a tymián. Přiveďte k varu, pak zmírněte plamen a nechte lehce vařit 15 minut.

    Vyjměte bobkový list a tymián. V mixéru rozmixujte dohladka. Osolte a opepřete dle chuti. Podávejte v miskách. Každou porci ozdobte kouskem skořice, čerstvým muškátovým oříškem a lístkem máty.

    Ovesné mrkvové sušenky

    1. Suroviny: 30 gramů másla nebo kokosového oleje 60 gramů medu (nebo část medu a část stévie) 1 vejce 1 lžička skořice ¼ lžičky soli 100 gramů ovesných vloček 80 gramů celozrnné mouky ½ lžičky prášku do pečiva
    2. 1 malá mrkev

    Vločky rozmixujte, mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno. Rozehřáté máslo prošlehejte s medem, vajíčkem, skořicí a solí, poté vmíchejte vločky, mouku, kypřicí prášek a nastrouhanou mrkev. Směs nechte 30 minut v lednici odstát.

    Poté z těsta tvarujte asi 20 kuliček, které na pečicím papíře trochu zploštěte na sušenky (při pečení se ještě trochu roztečou). Pečte 20 až 30 minut při 160 stupních.

    Nechte vychladnout na plechu, poté uchovávejte v uzavřené dóze, aby sušenky nenavlhly. Vydrží asi dva týdny. Do těsta můžete vyzkoušet i nasekané rozinky nebo sušené ovoce.

    Diskuze

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Adblock
    detector