Jídlo pod lupou
Smoothie a zelené detoxikační šťávy zažívají boom. Možná o nich máte také představu, že jde o tu nejzdravější věc, kterou pro své tělo můžete udělat….
Blog
Ať už kupujete mletý nebo celý, podívejte se, co všechno se v nenápadných kuličkách skrývá a na co si dát určitě pozor.
Jídlo pod lupou
Miso pasta patří doslova mezi zázračné potraviny. Jeho chuť je natolik skvělá, že pozvedne každou polévku či pokrm o několik řádů výš. Má spoustu léčivých…
Jídlo pod lupou
Jsou omega3 kyseliny důležité ve stravě? Kolik by jich mělo být? Jdou získat pouze z rostlinných zdrojů? Vše o těchto důležitých mastných kyselinách najdete…
Jídlo pod lupou
Oceány a moře jsou znečištěná, je tedy bezpečné jíst mořské řasy? Nejsou řasy plné nebezpečných látek?
Zdraví, léčba, prevence
Je to naše dítě normální nebo hyperaktivní? Ptá se čím dál tím více rodičů a váhají s návštěvou poradny, kam je posílá učitel. Přibývá…
Jídlo pod lupou
MUDr. Strnadelová nám v rozhovoru poradí, jak bezpečně zbavit organismus těžkých kovů. Vysvětlí, zda je vhodné zařadit do jídelníčku houby a řasy, které tyto…
Překlady
Těžké kovy se v našem těle ukládají mnoha různými způsoby. A škodí mu. V naprosté většině případů si toho ani nejsme vědomi až do chvíle, kdy…
Téma: olovo, hormony, DHA, lněná semínka, odšťavňovač, oxaláty, psychika, vláknina, listy pampelišky, EPA, thallium, detox, odšťavňování, kalorie, vitariánství, opiové alkaloidy, raw, bílé miso, výroba misa, minerály, antioxidanty, cukr, Lactobacillus rhamnosus, trávení, druhy miso, laktobacily, vliv na psychiku, antibiotika, len, vegetariánství, omega3 kyseliny, trávicí problémy, vegetariánské recepty, sardinky, ořechy, oceán, vitarián, koktejl, těžké kovy, test, detoxikace, ALA, arame, vegan, koktejly, hypotyreoza, Dulse, slinivka, ryby, selhání ledvin, omega3, sezóna léto, tuky, žvýkání, poměr omega 3 a 6, trývení, omega6, střevo, kožní problémy, sezóna jaro, mletý mák, brokolice, zdraví, toxiny, rukola, syrová strava, protizánětlivé, štítná žláza, energie, miso polévka, kapusta, psychofarmaka, houby, Video, půst, rybí olej, Nori, pampeliška, zeleé šťávy, rostlinné oleje, hyperaktivita, Hiziki, ADHD, mák, morfin, zelená zelenina, železo, prosliňování, mandle, antinutriční látky, termostabilizace, Váta, wakame hijiki, avokádo, očista, pampeliškové listy, rybí tuk, děti, Vladimíra Strnadelová, datle, strava a děti, zánět, smoothie, kousání, miso pasta, mastné kyseliny, špenát, glukosinoláty, veganství, ovoce, mangold, mořské řasy, chia semínka, lněný olej, natto miso, Klub Jíme Jinak, zelí, radioaktivní látky, probiotika, rýžové miso, kadeřavá kapusta, kocovina, shiromiso, mozek, zelené smoothie, nízký krevní tlak, ledviny, ječmenné miso, ledvinové kameny, semínka, misopasta, Kombu, bio potraviny, raw strava, druhy misa, řasy, losos, genmai miso, kadeřávek, jak používat miso, sojové miso, otrava, jednoduché cukry, žlučník, antinutrienty, kvašená zelenina, pesticidy, nedokrvování končetin, hatcho miso, zněčištění
Mořské řasy: alkalizátory pod mořskou hladinou
01. prosince 2017
Mořské řasy, jimž se velmi často říká také mořská zelenina, obsahují zhruba 10 – 20x více minerálních látek a vitaminů než zelenina rostoucí na pevnině.
Jejich obsah se v rámci jednotlivých druhů liší, obecně však lze uvést, že vynikají zejména obsahem jódu (který je co se stravy týče z jiných než mořských zdrojů obtížně získatelný), fluoru, vápníku, železa nebo hořčíku.
Obsahují také významné množství bílkovin, vitaminů E, K, C nebo kyseliny listové. Zejména fluor je však velmi citlivý na tepelné zpracování, a proto bychom si mořské řasy měli dopřávat i syrové.
Ačkoli některé druhy řas je možné konzumovat po namočení bez tepelné úpravy (např. dulse nebo wakame, příp. nori vločky), nejvhodnější je pro tyto účely tzv. mořský salát.
Na rozdíl od pozemských rostlin nepřijímají potravu kořeny (ty slouží pouze pro ukotvení řas), nýbrž přímo svým povrchem z mořské vody a přeměňují ji na organické látky. Obsahují také chlorofyl, jehož množství osciluje v závislosti na kvalitě pronikajícího světla skrze mořskou hladinu, zjednodušeně řečeno na tom, v jaké hloubce se nacházejí.
K velkým přednostem mořských řas patří také skutečnost, že oproti rybám nedokáží žít ve znečištěné vodě. Není proto potřeba se obávat vstřebávání škodlivých látek, např. těžkých kovů. Právě naopak! Mořské řasy pomáhají našemu tělu se těžkých kovů a radioaktivních látek zbavovat.
Kromě toho alkalizují naši krev – pomáhají tělu bojovat s překyselením organismu, rozpouštějí hleny a tuky (působí také na snižování hladiny cholesterolu), posilují zuby a dásně, vlasy, nehty i kůži, chrání naše kosti před odvápňováním a skvěle se hodí při redukčních dietách.
Jak je kulinářsky využít?
Veškeré řasy je nutné před tepelnou úpravou či konzumací jemně omýt a následně namočit. Doba namáčení a vaření se dle jednotlivých druhů liší, bývá však zpravidla uvedena na obale.
Výjimkou jsou nori vločky, které lze pražit i namáčet, ale stejně dobře je lze využít také přímo v suchém stavu jako kořenící přípravek do salátů, karbanátků, pomazánek atp.
Specifickým produktem z mořských řas je agar-agar, přirozený želírovací prostředek čistě rostlinného původu, využitelný pro přípravu dezertů, aspiků, ale i marmelád.
Z mořských řas lze vykouzlit spoustu velmi chutných pokrmů. Klasická miso polévka není úplná bez wakame, sushi se neobejde bez nori plátků, arame je zase největší přítelkyní tofu a tempehu.
Nebojte se však suroviny kombinovat a experimentovat! Pokud se s mořskými řasami teprve plánujete seznámit, začněte s nori vločkami nebo wakame, které jsou nejjemnější a jsou také nejméně „cítit rybinou“.
A pokud si chcete pro začátek jen tak „zobnout“, zkuste třeba alternativu klasických chipsů z nori řasy v několika příchutích.
Pozn.: vodu, ve které řasy namáčíte, nevylévejte. Buď ji dále použijte při vaření, nebo s ní zalijte květiny (pokojové, ale klidně i venkovní). Určitě jim tím prospějete.
Nori
Je ze všech druhů řas asi nejpopulárnější. Dá se rychle a snadno upravit a mnohostranně využít, zároveň má nejméně „rybí“ aroma. Mezi řasami je nejbohatším zdrojem bílkovin a vitamínu A.
Jelikož napomáhá trávení, často bývá servírována společně se smaženými jídly.
Nori vločky je možné bez další úpravy použít jako kořenící přípravek a pražená nori řasa (k zakoupení již hotová) v různých chuťových variantách představuje zajímavou alternativu chipsů.
Využijete ji k přípravě sushi, polévek, nudlí, k fritovanému tofu, tempuře, luštěninám, do zapékaných pokrmů, slaných palačinek nebo salátů.
Kombu
Tato řasa je přeborníkem v odvádění toxických látek z těla. Podobně funguje i v případě reziduí antibiotik. Patří mezi řasy nejbohatší na jód a je skvělým protilékem při přehnané konzumaci soli. Vyžaduje delší namáčení i dobu vaření (cca hodinu), před konzumací je lepší ji (uvařenou) pokrájet na menší kousky.
Pokud ji nenamočíte, ani dlouhým varem většinou nezměkne. Úlomek kombu je vhodné přidávat při vaření luštěnin či obilovin. Změkčuje jejich vlákna a usnadňuje tím jejich stravitelnost. Do vývarů ji můžete použít i opakovaně. Z polévkového základu s kombu (tzv.
dashi) se připravuje celá řada tradičních japonských pokrmů.
Vyzkoušejte ji vařenou přidat také třeba do pickles nebo ji fritovat jako chipsy.
Wakame
Pomáhá z těla vylučovat sodík a těžké kovy a změkčuje vlákna jiných potravin podobným způsobem jako kombu. Oproti ní obsahuje větší množství vápníku, vitamínu B i C Je možné konzumovat ji syrovou, jen po předcházejícím krátkém namočení (cca 30 min) nebo velmi krátce povařit.
Hodí se do polévek, salátů nebo třeba závitků.
Arame
Obsahuje hodně železa, vápníku a jódu. Přispívá tak k udržení silných a zdravých kostí a zubů. Občas bývá zaměňována s řasou Hiziki, oproti níž je však mnohem jemnější. Díky manitu, druhu obsaženého cukru, chutná lehce nasládle a velmi dobře pasuje k tofu i k zelenině.
Arame je důležité před vařením dobře proprat a během namáčení (stačí cca 20 min) alespoň 2x vyměnit vodu. Počítejte s tím, že v průběhu namáčení zhruba dvojnásobně nabude na objemu.
Doměkka ji uvaříte zhruba za 30 – 35 min, ke konci vaření je vhodné ji dochutit shoyu nebo tamari.
Vyzkoušejte kombinaci této řasy například s dýní, houbami nebo cizrnou. Hodí se do salátů, dušených směsí s tempehem nebo třeba do závitků.
Hiziki
Nejtmavší řasa ze všech je vynikajícím zdrojem vápníku (obsahuje jej zhruba 12x více než stejné množství mléka), železa nebo jódu, kladně působí na hladinu krevního cukru nebo zlepšení kvality pleti a vlasů.
Namáčením (cca 30 min) podstatně zvětší svůj objem (zhruba 5x). Doba vaření hijiki je spíše z těch delších (50 – 60 min) a stejně jako arame jí prospívá dochucení kvalitní sójovou omáčkou.
Její použití koresponduje s řasou arame.
Dulse
Dulse se vymyká svojí měkkostí i červeno rudou barvou. Ze všech řas obsahuje největší množství železa, čímž podporuje krvetvorbu. Představuje rovněž dobrý zdroj fosforu, draslíku, hořčíku i jódu a je druhou nejbohatší řasou na bílkoviny (po nori). Po namočení ji lze konzumovat zasyrova, přidávat do polévek, k obilným pokrmům, salátům nebo ji bez namočení opražit a „chřoupat“ samotnou.
Agar-agar
Připravuje se z mořské řasy tengusa, jejímž povařením vznikne vývar, který po ztuhnutí dosahuje gelovité konzistence. Následně se suší na slunci a mrazu (jeho japonské označení kanten doslovně znamená „studené nebe“) a poté se krájí na malé bločky (tyčinky) nebo namele na vločky.
Kromě vloček či tyčinek jej lze koupit také ve formě prášku, který není nutné dopředu namáčet, pouze rozmíchat v tekutině a nechat přejít varem, avšak obvykle prochází bělením.
Agar je bez chuti a bez vůně, neobsahuje téměř žádné kalorie, naopak v sobě koncentruje řadu minerálů a stopových prvků, především jód, vápník a železo. Krátkým povařením a zchladnutím promění tekutinu v želé. Vytváří hustější želé než želatina, tuhne rychleji a obvykle bývá i pevnější.
Stejně jako želatina reaguje na přítomnost enzymů některých druhů ovoce, díky kterým tuhne obtížněji (např. kiwi, ananas, mango nebo broskve).
Použít jej můžete k přípravě polev, pohárů, aspiků (i slaných), dezertů typu panna cotta nebo třeba náplní. Výborně se hodí i na přípravu marmelády namísto instantních želírovacích prostředků nebo pektinu.
Stačí jej rozmíchat v trošce vody a přidat k vařícímu se ovoci.
Zdali bude konzistence výsledné marmelády dle Vašich představ, snadno poznáte snadno – lžičku marmelády vlijte na talířek a dejte na 2 – 3 min do lednice.
Na co si dát pozor?
Rčení „dobrého po málu“ platí i pro mořské řasy. Doporučená denní dávka činí cca 5 g v suchém stavu. Celkově je zdravotně přínosnější pravidelná, nikoli nárazová konzumace. Zpočátku úplně stačí 1 – 2 x týdně třeba malý (cca 5 cm) úlomek kombu přidat do polévky, při vaření luštěnin nebo obilovin a nori vločky do oblíbeného salátu.
Jelikož mořské řasy je v našich končinách možné sehnat téměř výhradně sušené, je důležité dbát na vhodné skladování. Již otevřené balení uchovávejte ideálně v dobře uzavíratelné skleněné nádobě v přiměřeném chladu, temnu a suchu. Zejména nori vločky jsou velmi náchylné ke ztrátě svého charakteristického aroma, pokud jsou vystavovány přístupu světla a vzduchu.
Pokud se Vám stane, že řasy během skladování zvlhnou, vysušte je nejlépe volně poblíž zdroje tepla a poté uložte výše uvedeným způsobem. I při správném skladování se může stát, že se na povrchu řas utvoří bílá místa. Nejedná se o plíseň, nýbrž o krystaly soli, které při změně teploty vystoupily na povrch. Dají se jednoduše setřít, nicméně nutné to určitě není.
- Jedinou zásadní kontraindikaci pro konzumaci mořských řas představuje vzhledem k několikanásobnému překročení doporučené denní dávky jódu onemocnění štítné žlázy.
- Podrobnější informace k mořským řasám se můžete dočíst ve stejnojmenném článku na našich webových stránkách.
- Cizrnový salát s mořskou řasou
- (4 porce)
- 2 plechovky cizrny (nebo cca 160 g cizrny v suchém stavu, uvařené doměkka)
- 2 hrsti uvařené a pokrájené řasy arame
- 1 větší mrkev
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 3 sterilované okurky
- 1 lžíce kapary (lze vynechat)
- 1 středně velká červená cibule
- 2 hrsti slunečnicových semínek nasucho opražených se solí na pánvi
- hrst čerstvého kopru
- 5 lžic bílého (nebo sójového) jogurtu
- 2 lžičky dijonské nebo plnotučné hořčice
- umeocet dle chuti
- Bambova sůl dle chuti
- mořská sůl dle chuti
Sterilovanou cizrnu scedíme a necháme okapat, poté šťouchadlem na brambory částečně rozmačkáme, příp. krátkými pulzy tyčového mixéru částečně rozmělníme (lépe ponechat hrubou strukturu).
Přidáme najemno nastrouhanou mrkev a na kostičky pokrájenou cibuli, řapíkatý celer a okurky, vmícháme kapary, jogurt ochucený umeoctem a hořčicí a také posekaný kopr.
Na závěr vsypeme opražená slunečnicová semínka a dochutíme Bambovou a mořskou solí. Necháme alespoň chvíli v lednici odležet.
- Závin s „mořskými plody“
- (6 porcí)
- 25 g řasy dulse
- 1 lžíce rýžového misa
- 1 menší lilek, nakrájený
- 50 – 100 g žampionů
- ½ červené papriky, nakrájené
- 1 červená cibule, nakrájená
- 1 kyselejší jablko, nakrájené
- 50 g lískových oříšků, nadrcených
- kůra z 1 bio pomeranče
- 5 lžic avokádového nebo olivového oleje
- 500 g listového těsta
- šťáva ze 2 limetek
- 1 lžička tmavých hořčičných semínek
- 50 g piniových, dýňových nebo slunečnicových semínek
- 50 g sušených meruněk, pokrájených
- 1 lžíce kaparů (lze vynechat)
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
- kapka tamari omáčky na potření
- 1 lžíce sezamových semínek na posypání
Řasu dulse omyjeme a pokapeme limetkovou šťávou. Těsto rozdělíme na poloviny, každou polovinu vyválíme a lehce potřeme olejem. Na pánvi rozehřejme zbývající olej a orestujeme na něm cibuli, lilek, houby a hořčičná semínka.
Přidáme červenou papriku a mořské řasy a společně dusíme, dokud se tekutina neodpaří. Odstavíme z ohně a vmícháme zbývající suroviny s výjimkou sezamu a tamari omáčky. Směs rozetřeme na těsto, okraje necháme po všech stranách volné (můžeme je potřít trochou vody).
Opatrně stočíme, přendáme na plech vyložený papírem na pečení (nebo naplníme už rovnou na plechu), přitiskneme a zahrneme okraje a záviny na několika místech shora lehce propíchneme vidličkou.
Potřeme je lehce směsí připravené ze lžíce oleje a trošky tamari omáčky, posypeme sezamem a pečeme na 190 stupňů cca 25 – 30 min dozlatova.
- Karbanátky s mungem a vůní moře
- 200 g mungo fazolek (v suchém stavu)
- 20 g lněných semínek nabobtnalých ve 4 – 5 lžících vody
- 20 g sezamových semínek
- 1 menší červená cibule
- 1 jemně nastrouhaná středně velká mrkev
- ½ středně velkého pórku
- 2 stroužky česneku
- pár lžic olivového oleje
- 30 g cizrnové mouky
- 1 lžíce psyllia
- šťáva z ½ citronu
- 1 lžíce směsi koření na ryby
- 1 lžička sypkého bujónu (würzl)
- 3 – 4 lžíce nori vloček
- čerstvě mletý pepř a mořská sůl dle chuti
Mungo fazolky propláchneme pod tekoucí vodu a uvaříme doměkka. Přecedíme a necháme okapat. Na oleji orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme nadrobno nakrájený pórek a mrkev. Restujeme do změknutí zeleniny (na skus).
Uvařené mungo společně s restovanou zeleninou nahrubo promixujeme a přidáme nabobtnalé lněné semínko. Dobře propracujeme a necháme asi 20 min odležet. Vytvarujeme karbanátky, přendáme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme na 180 stupňů cca 25 min dozlatova.
Podáváme se zeleninovým salátem či jinou oblíbenou přílohou.
- Mandlové rizoto s mořskou řasou
- (4 porce)
- 375 g rýže na rizoto (ideálně arborio)
- 1,5 l zeleninového vývaru (würzl)
- 200 ml suchého bílého vína
- 125 g mraženého hrášku
- 30 g sušených (lesních) hub
- 2 vrchovaté lžíce lehce v rukou promnuté (podrcené) řasy arame
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1 nadrobno nakrájená menší cibule
- 1 lžíce avokádového oleje (evt. olivového)
- 2 bobkové listy
- špetka šafránu (evt. kurkumy)
- 2 najemno nakrájené stroužky česneku
- 30 g se solí opražených piniových oříšků nebo slunečnicových semínek
- 40 g opražených mandlových hranolků
- 1 lžíce nasekané čerstvé bazalky
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
- trocha olivového oleje k servírování
Do většího kastrolu nalijeme zeleninový vývar, přidáme šafrán (kurkumu), bobokový list, houby a arame, promícháme a na mírném ohni povaříme. Ve větší pánvi rozehřejeme avokádový olej a lžíci oleje kokosového, přidáme cibuli a česnek a orestujeme. Poté vsypeme rýži a restujeme dalších cca 5 min. Podlijeme bílým vínem a necháme téměř odpařit. Postupně přidáváme vývar a evt.
dle potřeby vodu, dokud rýže nezíská krémovou konzistenci. Poté vmícháme zbývající kokosový olej, oříšky nebo semínka, hrášek, sůl a pepř. Ze zbytku vývaru vyndáme bobkový list a přilijeme (vč. hub) k rýži. Dobře promícháme, krátce povaříme, odstavíme z ohně a necháme několik minut odstát.
Rizoto podáváme posypané nasekanou bazalkou a opraženými mandlovými hranolky, zakápneme kapkou olivového oleje.
Zimní (vánoční) polévka z bílých fazolí s mořskými řasami
(6 porcí)
- 250 g velkých bílých fazolí (v suchém stavu)
- 70 g jáhel (v suchém stavu)
- větší hrst mořských řas arame
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 menší cibule
- 1 menší bulva celeru
- 1 větší mrkev
- 1 zralé rajče
- 1 – 2 stroužky česneku
- 1 kostka zeleninového bujónu (würzl)
- 2 bobkové listy + 2 navíc k vaření fazolí
- špetka mletého muškátového květu
- 1 sójová smetana
- trocha umeocta
- pažitka nebo petrželka a nori vločky na posyp
- čerstvě mletý pepř a mořská sůl dle chuti
Fazole na 24 hodin namočíme a poté s přidaným bobkovým listem uvaříme doměkka. Arame namočíme a uvaříme doměkka, vodu z vaření řas uchováme. Jáhly uvaříme doměkka a dáme stranou.
Najemno nakrájenou cibuli orestujeme na oleji, zalijeme asi 1500 ml teplé vody s promíchaným bujónem a trochou vody z vařených řas, přidáme všechno koření, nakrájený celer, nasekaný česnek a všechno koření. Vaříme na mírném ohni doměkka, chvíli před koncem varu přidáme také oloupané rajče.
Vyjmeme bobkový list, přidáme uvařené arame a nastrouhanou mrkev a necháme společně prohřát. Zjemníme sójovou smetanou, dochutíme umeoctem a evt. solí a pepřem. Na talíře dáme vždy trochu uvařených jáhel, přelijeme polévkou a doladíme nasekanou pažitkou či petrželkou a nori vločkami.
Zdroj informací: Makrobiotická kuchařka mořských řas (P. a M. Bradford); Bioabecedář Hanky Zemanové; Dobroty Country Life; Zeleninová kuchařka (P. Klíma); Veganská kuchařka (T. a Y. Bishop); Výživou ke změně (Z. Komůrková); www.apetitonline.cz; http://majasokolova.cz
©Bazalka s. r. o.; Hana Košťálová
Podělte se o tuto stránku s přáteli.. Děkujeme Vám..
Mořské řasy
Zdraví člověka do značné míry závisí na stravě, kterou denně přijímá, na jejím složení, a schopnosti našeho organismu tuto potravu strávit a využít. Jistěže zdraví není ovlivněno jen jídlem, hraje zde roli psychika, naše psychická i fyzické zranění, zevní prostředí, přiměřený pohyb i kvalita dýchání.
Nemůžeme opomenout ani naši vrozenou konstituci a s ní vrozené slabé i silné stránky. Přesto strava má ve formování zdraví své nezastupitelné místo a pomocí správně zvolené stravy nejen zlepšíme fyzické tělo, ale i odlehčíme naší psychice a můžeme se tím pádem na mnoho věcí v našem životě podívat s větším nadhledem beze strachu a vnitřního napětí.
Proto se vyplatí věnovat našemu každodennímu jídlu pozornost.
V mnoha článcích jsme již psali, co by mělo být základem našeho jídelníčku, co odpovídá charakteru našeho trávení, našim potřebám. Jen pro připomenutí, základem naší stravy by měly být obiloviny, zelenin, luštěniny, olejnatá semena. To doplněno o ovoce, eventuálně někdy maso.
Tento základ je jasný a dokazují to miliardy lidí, kteří takto jedí a jejich zdraví je lepší, než u lidí euroamerického světa. Toto však dnes není předmětem našeho článku. Dnes bychom se chtěli věnovat doplňkovým potravinám, které sice nejsou základní, ale mohou nám přinést mnoho dobrého.
Dnes bude řeč o mořských řasách.
Nejprve si probereme jejich přínos a vysvětlíme si, proč je dobré je zařazovat, i když nejsou z našeho okolí. Povíme si také, jak je připravujeme a zabudováváme do běžné stravy.
Mořské řasy a chaluhy rostou, jak již název říká, v mořské vodě a tudíž jejich minerálové složení se od toho odvíjí. Vzhledem k tomu, že mořská voda odpovídá svým minerálovým složením našim tělesným tekutinám, je složení minerálů v mořských řasách v ideálním poměru pro lidské tělo. Jsou pro naše tělo cenným zdrojem vápníku, zinku, hořčíku, železa, jodu, chromu i sodíku.
Dodávají nám také vitamíny A, B2, B12, C. Jejich specifikou je nejen to, že vzájemný poměr těchto minerálů je pro naše tělo správný, ale i to že vzhledem k tomu prostředí ve kterém žijí, vznikají takové vazby, které nám umožní rozložit vstřebat a využít tyto látky prakticky beze zbytku.
Například vápník z mléka, díky fosforu prakticky nevyužijeme, z řas ho využíváme beze zbytku.
Díky obsahu minerálů jsou mořské řasy zásadotvorné a umožňují vyvažování pH vnitřního prostředí. To je pro současnou dobu, kdy strava i zevní prostředí silně zakyseluje, velmi důležitý efekt, kterého je třeba využít. Právě správnou kontrolou pH je možné předejít řadě civilizačních nemocí.
Mořské řasy svými enzymy a složením přispívají ke snížení hladiny cholesterolu, odbourávají tuky a tím zlepšují cévy a působí preventivně / i léčebně/ na vznik arteriosklerosy, vysokého krevního tlaku, cévní mozkové příhody či infarktu myokardu. Tuto vlastnost potencují i stopové prvky látek, které ředí krev a udržují plynulý tok v cévách.
Jednou z nejpotřebnějších vlastností mořských řas je to, že mají neuvěřitelné detoxikační vlastnosti. Zbavují naše tělo těžkých kovů, radioaktivity, chemických látek. To je vlastnost, která v současné chemické a radioaktivní době je naprosto důležitá a potřebná.
Denně se setkáváme s toxiny nejrůznějšího druhu a nikdo z nás se jim nemůže úplně vyhnout a proto pravidelnou konzumací mořských řas si můžeme udržet vnitřní prostředí čistí.
Všemi těmito vlastnostmi pak působí protizánětlivě, protinádorově, napomáhají trávení, udržení a snížení tělesné hmotnosti. Tradičně se používali i na omlazení a zlepšení kvality vlasů.
Je to úctyhodný výčet, který zobrazuje to, co nám tato potravina přináší. Mnozí však namítnou, že to není potravina našeho pásma a naši předkové je nejedli, proč tedy my. Naši předkové je nepotřebovali, neboť jejich strava byla podstatně lepší jak co do složení, tak kvality surovin.
Nebylo znečištěné zevní prostředí a střeva a cévní systém populace zdaleka na tom nebyl tak špatně jako nyní. Proto v našich podmínkách a stavu zevního i vnitřního prostředí je třeba použít účinnější látky než naši předkové.
Oni měli divokou zeleninu, která také pročišťovala a je bohatá na minerály, ale to již nestačí a proto je třeba použít silnější potravinu a tou jsou mořské řasy.
Kdyby naši předkové měli nutriřní vědomí o minerálovém složení řas, tak by je dováželi, třeba z Francie a netrpěli by zbytněním štítné žlázy. Touto chorobou, zvanou struma. Tehdy trpělo mnoho lidí.
Také to, že ať chceme nebo ne, naše půda je velmi špatná i sebe lepší organicky pěstované rostliny nejsou tak minerálově bohaté a chemicky čisté, jak by měly být. A zde nám proto, jako kompenzace, slouží mořské řasy, které tyto nedostatky vyvažují.
Na výběr máme nyní mnoho druhů a to nejčastěji v sušené formě. Z těch nejznámějších možné jmenovat Wakame, Kombu, Arame, Hiziki, Nori, Agar-Agar, Dulse. Je dobré mít doma více druhů a pravidelně je střídat.
Je dobré a prospěšné používat řasy každý den při běžné přípravě jídla. Je mnoho způsobů jak je zařadit. Uvedeme ty nejzákladnější:
- Denně dáváme řasy jako základ vývaru na polévku spolu s dalšími zeleninami. Řasy a tvrdé, jinak nekonzumovatelné části zelenin, jako jsou stonky, slupky, košťály, nebo jaderník z dýně, dáme do studené vody bez soli, přivedeme do varu a vaříme 15 minut / pokud máme čas i několik hodin/. Zeleninu pak vyhodíme a řasy do polévky pokrájíme. Do takto vzniklého, minerálově bohatého vývaru dáme se solí tu zeleninu, která tam zůstane. Tímto vývarem můžeme podlívat omáčky či dušenou zeleninu.
- Řasy dáváme vždy, když vaříme luštěninu. Napomáhají lepšímu uvaření a tím stravitelnosti a vyrovnávají minerálové nedokonalosti luštěnin.
- Dáváme je jako doplněk při přípravě zeleninových jídel nebo uvařené na ozdobu na talíř.
- Nori plátky se používají na výrobu sushi, vločky Nori můžeme posypat na obilovinu či zeleninu jako koření.
- Agar-Agar je želatinující výtažek z řas, který využíváme při přípravě sladkých i slaných aspiků.
- V některých obchodech s rybami prodávají živé zelené řasy. Jsou dekorativní a chutné v syrovém stavu.
- Samotný vývar z mořských řas můžeme popíjet po rentgenových vyšetřeních, nebo tehdy, když jsme vystaveni většímu působení chemie či těžkých kovů.
- Mořské řasy je dobré pravidelně zařazovat do přípravy potravy. Nejen že ji obohacují, ale zvýší její stravitelnost a využitelnost. Rozhodně je lepší řasy zabudovat do potravy, než je jíst ve formě potravinových doplňků. Jejich efekt není zdaleka takový, jako při používání řas v běžné kuchyni.
- Mořské řasy jsou v současné době skvělým doplňkem stravy, který nám pomáhá jak v léčbě, tak prevenci nemocí. Nesmíme však zapomínat na to, že je to stále jen doplněk, i když významný. Nenahradí nám kvalitní složení stravy. Může pomoci, ale základním krokem pro naše zdraví stále zůstává to, aby naše strava odpovídala našim potřebám a charakteru našeho trávení.
mořská řasa kombu – Seznam.cz
Mořské řasy u nás koupíte za výhodnou cenu. Vybírejte z široké nabídky zboží.
1. máje 3236/103, Ostrava
Kombu je velmi blízká řase Wakame, v některých receptech ji může nahradit. Řasy můžete jíst samotné nebo s nimi obohatit polévku či salát. Jsou přirozeně bezlepkové a vhodné pro vegetariány.
Cena 261 KčSkladem
Mořská řasa kombu›Zboží.cz
Kombu (u nás je známá také pod názvem kelp) je hlubokomořská řasa rostoucí v čistých, chladných vodách. Kombu je jednou z řas nejbohatších na jód. Jedná se o doplněk stravy. Není určeno jako…
160 – 182 Kč
Sklademv 7 obchodech
Víte, že ze čtrnácti prvků, které jsou podstatné pro funkce látkové výměny lidského těla se jich třináct vyskytuje v mořské řase kombu? Odesíláme ještě tentýž den.
Cena 108 KčSkladem
eshop.mamechut.cz/kombu–morska–rasa
Kombu se řadí mezi nejbohatší na jód, přirozeně bezlepkové a vhodné pro vegetariány. Řasy můžete jíst samotné nebo s nimi obohatit polévku či salát. Lze s nimi zkrátit i dobu vaření luštěnin.Kombu patří mezi jedlé řasy oblíbené především ve…
Cena 109 KčSkladem
Mořská řasa kombu›Obrázky
Mořská řasa Kombu podporuje přirozenou obranyschopnost organismu – imunitní systém. Další kladnou vlastností je prospěšnost kombu řasy na trávicí zdraví.
Cena 155 KčSkladem
Mořská řasa kombu (lat. Laminaria japonica) je tradiční součást japonské kuchyně. Má nezaměnitelnou mořskou chuť a vůni. Mořská řasa je běžně využívána jako jakákoliv jiná běžná zelenina.
Cena 155 KčSkladem
salviaparadise.cz/herbar-rostlin-morska–rasa–kombu-laminaria…
Český botanický název: Mořská řasa kombu Běžný název: Kombu, Kelp, Sea girdles, seagirdle Thallus, Thallus Laminariae, Limu, Laminaria japonica, Laminaria digitata, Laminariae stipites, Hai Dai, Kun Bu, Brown seaweed, Brown algae, Laminaire…
gram-olomouc.cz/morske–rasy–kombu
Mořské řasy Kombu. Kombu je hlubokomořská řasa rostoucí v čistých, chladných vodách severu. Kombu je jednou z řas nejbohatších na jód. Je velmi blízká řase Wakame, v některých receptech ji může nahradit.
Cena 1 790 KčSkladem
esperit.cz/koreni/morska–rasa–kombu-100g
Mořská řasa – kombu 100g. Mořská řasa kombu (lat. Laminaria japonica) je tradiční součást japonské kuchyně. Má nezaměnitelnou mořskou chuť a vůni. Mořská řasa je běžně využívána jako jakákoliv jiná běžná zelenina.
Cena 159 KčSkladem
Mořská řasa – kombu 100g. Mořská řasa kombu (lat. Laminaria japonica) je tradiční součást japonské kuchyně. Má nezaměnitelnou mořskou chuť a vůni. Mořská řasa je běžně využívána jako jakákoliv jiná běžná zelenina.
Cena 159 KčSkladem
Kupte RYOR Mořské řasy Aktivní krém proti a další produkty od Ryor skladem na BENU.
Leonovova 2015/2, Karviná
Mořské řasy a těžké kovy.
Většina lidí ani netuší,že těžké kovy v těle mají – ty vstupují do těla s jídlem vodou přes kůži,ale také je můžeme vdechnout! Není tajemstvím,že jsou smrtelné často i při velmi nízkých koncentracích.Jelikož v našem těle doslova nahrazují některé potřebné látky (např.
olovo nahrazuje vápník) stávají se jedním s faktorů způsobujících osteoporózu,potíže s klouby,vlasy,zuby,nehty,stárnutí kůže atd.
Této problematice se ale věnuje pramálo pozornosti,proto zůstává mnoho chronických zdravotních problému přímo zapříčiněných těžkými kovy nevyřešeno! Těžké kovy závažně narušují jednotlivé složky imunitního systému a působí alergické a autoimunitní reakce! Bohužel pravděpodobnost,že těžké kovy jsou i Váš problém je velice vysoká! Při testování a výzkumu v ČR,byla zjištěna extrémní zátěž těžkými kovy více jak u 50% testovaných pacientů,dalších cca 40% trpělo silnou zátěží jen kolem10% testovaných osob mělo nízkou zátěž! Častá otázka lidí odkud se tyto kovy berou a kde je mohou „získat“- odpověď je velmi rozsáhlá,ale u nás se hlavně jedná o zdroje rtuti a ty se nacházejí mimo jiné nejen v zubařských amalgámech,ale i v kosmetických přípravcích.Rtuť se používá při elektrovýrobě v papírnictví ale i ve farmaceutickém průmyslu.Nesmíme opomenout samozřejmě taktéž spalování uhlí. Živnou půdou našeho organismu pro těžké kovy je především kyselé pH a biologický nedostatek zásaditých minerálů,taktéž špatná skladba střevní mikroflóry,dehydratace,málo kyslíku.Bohužel skladba potravy drtivé většiny populace tomuto neúprosnému faktu jen nahrává.O „zásaditých“ potravinách se moc nemluví a nevěnuje se jim pozornost.Né malá část lidí si myslí,že např. mléko působí zásaditě a při překyselení žaludku např. po alkoholové probdělé noci jim 100% pomůže.Bohužel OPAK je pravdou,mléko organismus nejen zahleňuje ale i podporuje kyselé prostředí.Jednou z mála konzumovaných a opomíjených „ZÁSADITÝCH“ potravin jsou ŘASY!
Řasy spirulina, chlorela,kombu i další řasy působí nejen zásaditě a mají schopnost pomáhat odstranit z těla těžké kovy,ale dokonce i radioaktivitu!
Například v Černobylu byly řasy spirulina využívány k odstranění radioaktivity z těla dětí. Institut pro radiaci v Minsku prokázal, že při užívání 5g spiruliny denně po dobu 45 dnů, došlo u dětí k zlepšení imunity, zvýšení počtu T lymfocytů a snížení radioaktivity.
Řasa chlorella, známá pro své imunostimulační a detoxikační účinky, má též radioprotektivní účinek. Jelikož má schopnost vázat těžké kovy, může být užívána při jakékoliv formě radioaktivní kontaminace.
Mořské řasy mají vysoký obsah jódu – v Nagasaki ochránila konzumace mořských řas tisíce lidí od rakoviny. Mořská řasa neutralizuje radioaktivní stroncium je bohatá na jód a chrání štítnou žlázu před radioaktivním jodidem.
Mořské řasy tedy mají schopnost eliminovat vliv radioaktivních a chemických látek. Odnímají z těla těžké kovy včetně olova, rtuti a kadmia, jsou velmi dobrým „čistícím prostředkem“ pro naše tělo.
Mořské řasy nejsou žádný ZÁZRAK, ale velmi kvalitní potravina dnes již celosvětového významu a samozřejmě i jídelníčku!
MÍSTO UMĚLÝCH VITAMINŮ, JEZTE MOŘSKÉ ŘASY, KTERÉ JSOU PŘIROZENÝM MULTIVITAMÍNEM a MULTIMINERÁLEM !!!
Mořská řasa Kombu 50g
Kombu – malé 50g balení
Kombu je hlubokomořská zelenina rostoucí v čistých, chladných vodách severu. U nás je známá také pod názvem kelp. Nejkvalitnější kombu roste ve velkých hloubkách s klidnými oceánskými proudy.
Velmi kvalitní japonské kombu se sklízí z chladného severního moře u ostrova Hokkaido. Kombu tvoří tuhé zelené listy široké 2-3, které dorůstají délky 5-10 metrů. Po usušení mají tmavě zelenou barvu. Někdy bývají potaženy bílým přírodním práškem.
To je způsobeno kyselinou glutaminovou, která je původní přirozenou verzi mohutného zesilovače chuti glutamanu. Proužek kombu namočený ve vodě a krátce povařený dává delikátní základ na polévky a na mnohá další chutná jídla.
Jeden kousek řasy se dá opakovaně několikrát použít. Při dlouhém vaření předává kombu do vody silněji chutnající minerální soli.
Kyselina glutaminová díky které jsou luštěniny vařené s kombu lépe stravitelné a rychleji se uvaří má totiž schopnost rozvolňovat vlákna jiných potravin. Proužek kombu vařený s luštěninami nejen zkracuje dobu vaření, ale zlepšuje aroma, přidává cenné živiny a zvyšuje tak stravitelnost jídla.
Tento proces změkčování působí v obou směrech. Kombu jako takové, když se vaří s potravinami bohatými na bílkoviny, je mnohem dříve měkčí. Kromě sladkosti pocházející z kyseliny glutaminové, kombu obsahuje dva jednoduché cukry – fruktózu a manit, což je důležité pro diabetiky, protože nezvyšují hladinu cukru v krvi.
– Kombu je také bohatá na kyselinu alginovou, silný pojivý prostředek, který udržuje rostlinnou strukturu. Tato kyselina působí na základě své nestravitelnosti a schopnosti spojovat jako přirozený čistící prostředek střev. Bere ze stěn tlustého střeva usazeniny a jedy a pomáhá jim přirozenou cestou odcházet.
Dále ochraňuje před vstřebáváním těžkých kovů, zejména kadmia a stroncia.
Jak kombu působí v organismu: – Kombu pomáhá tělu zbavovat se cholesterolu. – Chrání tělo před vysokým krevním tlakem.- Celkově příznivě ovlivňuje metabolismus. – V Japonsku se používá jako léčebný prostředek při zánětu tlustého střeva. – Kombu patří mezi řasy nejbohatší na jód.
– Po staletí ji Číňané používali k ošetření štítné žlázy přikládali jí rovněž význam pro zvyšování dlouhověkosti, inteligence a jasného myšlení. – Kombu obsahuje také určité aminokyseliny, které příznivě stimulují sliznice a lymfatický systém. – Řasa kombu posiluje oblast ledvin a močového měchýře.
Čaj z řasy kombu zvyšuje kvalitu krve. Pomáhá eliminovat živočišné tuky a bílkoviny, které organismu škodí. Působí kladně na regeneraci nervového systému. Látky v řasách pomáhají obnovit činnost mozku.
Uklidňují, obnovují jasné myšlení a čistou mysl. Tento čaj je vhodné vařit po mrtvici, při problémech s mozkem a pamětí. Příprava: proužek řasy asi 7 cm dlouhý se povaří v 1 l vody asi 10 minut. Pije se s přestávkami po menších dávkách.
Pije se preventivně 1x až 2x týdně.
Léčebný prostředek proti zánětu tlustého střeva (colitis) – tradiční recept z Japonska používaný po celá staletí známý pod označením Shio-kombu: kombu se nastříhá na malé čtverečky, namočí se a společně s Johsen shoyu (sojová omáčka prodávaná v obchodech se zdravou výživou) a vodou se vaří až je měkká a tekutina je vyvařena. Poté se kombu sní.