Moringu využívá ájurvéda a lidové léčitelství, věda ji zatím opomíjí

My všichni svými jedinečnými způsoby hledáme. Na konci těchto cest, nejen u Komenského poutníka v Labyrintu světa a ráje srdce, je tušení hloubky bytí. Jsou to otázky života, osudu, zkrátka bytí.

Mou cestu změnil „svou“ filosofií Bytí Josef Zezulka. Vzájemné sdílení není jen slovo. Chcete-li, můžeme hledat společně na přednáškách Univerzity Bytí, která poskytuje tuto možnost již více jak 17 let.

www.dub.cz, tel.: 222318725

Tomáš Pfeiffer

Elixír dlouhověkosti, Goji šťáva 100%, více na www.vegetharmonie.ramissio.com

obsahuje mnoho vitamínu C, betakarotenu, 18 aminokyselin, nejvíce antioxidantů z rostlin na Zemi a další hodnotné látky. Dodává energii, regeneruje, očišťuje.

Vyrábí se přímo v Himalájích do 6 hodin od sběru. Bez přídavků konzervantů a cukru. Chuť po mrkvičce a rajčátkách. Na výrobu 1 litru šťávy Goji je třeba 7kg Moringu využívá ájurvéda a lidové léčitelství, věda ji zatím opomíjíMoringu využívá ájurvéda a lidové léčitelství, věda ji zatím opomíjíMoringu využívá ájurvéda a lidové léčitelství, věda ji zatím opomíjí

plodů. Plody jsou plné sluneční energie a mají  krásnou červenou barvu.

Albert Einstein ( vědec a matematik, fyzik): „Nic neprospěje liskému zdraví a zvýšení šance na přežití života na Zemi tak, jako evoluční přechod na vegetariánskou stravu.“

“ Člověk je část celku, jemuž říkáme vesmír, je jeho součástí omezenou v čase a prostoru. Vnímá sám sebe, své myšlenky a pocity jako něco odděleného od všeho ostatního, je to jakýsi druh optického klamu jeho vědomí.

Tento klam se stává naším vězením, neboť omezuje naše osobní touhy a zalíbení pouze na několik nejbližších lidí.

Naším cílem musí být vymanit se z tohoto vězení tím, že rozšíříme působení svého soucitu s do své milující náruče přijmeme všechny živé bytosti a celou přírodu.“

Věřte svému srdci a intuici. Pátrejte po informacích, ověřujte si je a  promyšlené uplatňujte ve svém životě.

 

Otvírám novou vegetariánskou restauraci Harmonie v Třinci.

Srdečně všechny zvu do příjemného prostředí a k ochutnání pestré vegetariánské stravy a nápojů.

Moringu využívá ájurvéda a lidové léčitelství, věda ji zatím opomíjí

Henri Monford, nic nejí a žije z prány

Mluvím na stránkách o výživě a o detailech co jíst, ale veškeré informace jsou úplné  nic k tomu, co říkal pan Henri Monford. Ukázal mi jinou cestu, i když zatím v nedohlednu, ale je to možnost zcela jiného pohledu na výživu člověka a jeho možnosti, které se vymykají běžnému standartu a všem lékařským tvrzením.

V listopadu byl v České Republice francouz breatharián, co už 9 let nic nejí, jen lehce pije a přesto žije, léčí a je čím dál zdravější.

Jmenuje se Henri Monford, má 58 let a je to šaman. ( Není členem žádné sekty ani organizace, dělá  vše jen za sebe sama.) Před tím, než se rozhodl nic nejíst a vyživovat se tzv.

z prány, nebo-li z bioenergie, tak měl nadváhu,problémy s dýcháním, brýle a kožní problémy.

  Navíc byl závislý na systému peněz, na jídle a  na politice lékařů a farmaceutických a zemědělských firem a samozřejmě na politice země.

Dnes říká, že je svobodný a na nikom nezávislý, je zdravý, veškeré zdravotní problémy mu ustoupili a navíc mu znovu narostli vlasy.

Zlepšili se mu všechny smysly a může tak lépe provádět šamanskou činnost, tedy léčit a šířit informace dále  po celém světě.

  Jeho tělo potřebuje denně jen 1,5 až 2 hodiny spánku a je to, jako by spal 8 hodin. Má tedy hodně času na další aktivity.  Paměť má  výbornou.

Než začal žít jen z prány, tak asi 2 roky přešel na půsty a omezení stravy a zlepšení stravy co se kvality týče. Ze svých 120kg měl pak jen 90kg.

U kamaráda četl knihu o výživě z prány od paní Jasmuheen a ráno začal, a od té doby už uběhlo 9 let. Jeho váha se upravila sama na 75kg a od té doby se drží na stejné úrovni.

Předpoklad je dát do rovnováhy všechny části člověka, tedy  fyzickou, mentální, emoční i duchovní část a pak se zbavit všech strachů a nastoupit 21 dení přípravu podle návodu Jasmuheen, ale  pít, aby se tělo očistilo a pak po zodpovězení důležitých otázek a odpovědi na všechny otázky ano, můžeme pokračovat, jinak je nutné se najíst.

  Je třeba poslouchat své tělo, jinak to není v pořádku a může to být i nebezpečné. Pokud je ale vše v pořádku, začne proces výživy z prány a celé tělo se vyčistí , uzdraví a omládne a s tím jde také zlepšení i duchovních a mentálních schopností. Také hlubší pochopení světa a souvislostí.

V podstatě se změní celý člověk a to od základu, od buněk, protože výživa je čistá, bez nánosů toxinů a nepotřebných látek.

 Nejlépe si ho poslechněte sami, připravte se na 3 hodinový záznam, ale stojí to za to. Pozval ho k nám pan Jaroslav Dušek a připravili několik přednášek po celé republice, zde najdete nahrávku .

https://www.kinobox.cz/porady

https://www.ulozto.cz/11385736

https://www.ulozto.cz/11338624

Henri Monford v.doc (87,5 kB) ………..psaný text přednášky z Brna

  • V roce 2013 vyšla kniha přeložena do češtiny , editorka  je češka a již také se živí pránou.“ Pránická výživa jiná cesta ke spiritualitě“ Henri Monford, editorka Dana Hájková
  •     https://h 
  • přímo stránky pana Monforda.

https://nourriture.pranique.free.fr/livre.html

PS: Breathariánů je dnes na  Zemi asi 30 000. Převážně v Indii, ale i  v Americe a u nás.

BIOENERGIE .

Co to je bioenergie?

Kolem každé rostliny a živé bytosti je bioenergie, dá se říci jakási aura,  zářivá energie, kterou bežným okem nevidíme, ale je měřitelná a fotografovatelná. Někteří citliví lidé ji vidí a nebo cítí.

Nejvíce BIOENERGIE Z POTRAVIN MAJÍ ROSTLINY.  Tedy obiloviny, bobuloviny, plody, byliny  a další. Nejvíce této energie je v čerstvě vypěstované rostlině, tedy hned po utržení a bez tepelné  a jakékoliv další úpravy. Postupně se bioenergie vytrácí skladováním, konzervací a tepelným zpracováním. Mikrovlnný ohřev doslova zničí jakoukoliv bioenergii a navíc je potrava nejen mrtvá, ale i škodí.

Mrtvé bioenergeticky jsou také různé uměle vyrobené vitamíny, minerály, rafinivané tuky a cukry.  Omezenou energii mají i minerály z hornin.

Škodlivou bionergii mají veškeré potraviny  z masa a z výrobků z mrtvých zvířat. Jedná se o energii omezujícího a poškozujícího chovu, násilné smrti a hnilobného procesu, který začal ihned po zabití. Veškerá tato energie se neztrácí ani vařením, či jinou úpravou, ale ocitá se po snězení v těle člověka a velmi silně ho ovlivňuje.

Napadá mě několik otázek:        Proč lidé ve vyspělých zemích trpí nedostatkem energie a jsou tak nemocní, když mají dostatek potravin a navíc bohaté na bílkoviny, minerály a vitamíny? Proč jsou někteří lidé obézní a přesto mají stále hlad?  Proč roste egresivita? Kde se stala chyba?

Moje jedna z možných odpovědí a důvodů………….. protože jedí sice dost potravin, ale potraviny jsou chudé na bioenergii a nebo ji mají poškozenou. Možná, že by stačilo jíst méně, ale více energeticky bohatou stravu. Více se vrátit zpátky k přírodě a k jednoduchosti.

Snahou člověka by měla být rovnováha a to nejen na fyzické úrovni, tedy být fit po tělesné stránce, ale mít v pohodě i duchovní stránku a tak mít vyrovnanou bioenergii vlastní bytosti.

Očistit se od různých nánosů nám může pomoci také strava  s čistou bioenergií, očistí nejen fyzické tělo, ale i duchovní tělo.

Bioenergie poté může proudit a my budeme mít dostatek síly, odolnosti a plné zdraví.

Doporučení: Jezte potraviny co nejvíce čerstvé, co nejméně tepelně upravujte, vyhýbejte se chemicky upravovaným potravinám, polotovarům a margarínům.  Vyhoďte mikrovlnku.  Pořiďte si zahrádku a pěstujte si vlastní ovoce a zeleninu a bylinky nebo nakupujte od pěstitelů, kteří se vyhýbají chemickému hnojení a snaží ošetřovat své výpěstky bilogicky.

Pokud to nejde, tak alespoň  jezte co nejvíce syrovou stravu a zbavenou všech dusičnanů a škodlivých povlaků. Choďte do přírody. A pokud stále jíte maso, tak začněte přemýšlet a zkuste se vcítit třeba někde venku na zahrádce třeba do mravence, do včely, do krávy, zkuste být chvíli jimi, tím zvířetem, možná časem pochopíte.

  A pak zjistíte, že Vám stačí menší dávky jídla a cítíte se lépe po všech stránkách.

PS: Jíme proto, abychom měli energii a ne proto, abychom naplnili břicho prázdnou hmotou.

Moringu využívá ájurvéda a lidové léčitelství, věda ji zatím opomíjí

Moringa známá jako „strom života”

Moringa, latinsky moringa oleifera, je štíhlý strom rostoucí na úpatí Himálaje z čeledi moringovitých. Nyní roste na celém indickém subkontinentu, v Arábii, Africe a na Madagaskaru, nicméně v ušlechtilé podobě se pěstuje již po celém světě.

Moringa dorůstá do výšky až 12 m a je charakterizována  svými cca 30 cm dlouhými latami květů a tobolkami tvaru lusku s vysoce olejnatými semeny. Někde se jí přezdívá také „křenový strom“ nebo „paličkový strom“.

Moringa jako univerzální všelék

Moringa je mnoha kulturami popisována jako univerzální „všelék”. Pro své blahodárné účinky je a byla známá nejenom v ájurvédě, ale také ve starodávném Egyptě a později i v antickém Řecku a Římě.

V Africe je pak přezdívána jako „strom zázraků”. V moderním světě je zařazována mezi tzv.

„superfoods” neboli superpotraviny, které jsou charakterizovány svým vysokým obsahem živin, vitaminů, minerálů, enzymů a antioxidačních látek.

Všestranné využití moringy je spojené především s indickým subkontinentem a Afrikou, kde se zpracovávají zejména její listy, které bývají součástí běžné stravy a přidává se do salátů, polévek a omáček. Listy jsou bohaté na mnoho minerálů jako např.

draslík, fosfor, vápník, mangan, hořčík, zinek a železo, vitamínů jako je betakaroten, riboflavin, biotin, kyselina listová a askorbová, omega 3 a 6 nenasycených kyselin a bílkovin. Plody ve formě zelených lusků se pak užívají především v Indii.

Semena moringy se pak praží a chutnají jako ořechy.

Budete mít zájem:  Dítě nechce mluvit. co mám dělat?

Ájurvéda i tradiční lidové léčiteství využívá téměř všechny části tohoto stromu a to k léčbě až 300 různých druhů nemocí.

Listy a šťáva z listů se používají především k hojení očí při mechanickém poškození, při alergiích, astmatu, při potížích s nadýmáním, proti projevům stárnutí, vysokému tlaku, ztrátě krve, bronchitidě, choleře, kolitidě, cukrovce, průjmu, zánětům, počátečním patologiím kostí a bolestech hlavy. Kořeny se používájí k poruchám trávení, k tlumení bolesti, proti parazitům a semena mají pak především protizánětlivý účinek a tlumí horečku.

Tradiční léčitelé z jihovýchodní Asii pak moringu používají ještě k léčbě revmatismu, nervozity, tuberkolózy, poruchám sluchu, virovým infekcím, zácpě a šerosleposti. Květy pak nachází využití jako povzbuzující prostředek pro studenty k podpoře bdělosti, lepší koncentraci, vyrovnanosti a stimulaci k fyzické aktivitě a hubnutí.

Odborné studie dokázaly, že extrakt z moringy má velmi pozitivní vliv proti volným radikálům v těle a působí jako silný antioxidant proti stárnutí organismu. Dále bylo dokázáno výrazné snížení hladiny cukru v krvi, stejně jako snížení lipidů v plasmě.

Jak získat moringu u nás?

A v jaké podobě můžete moringu získat u nás? Většinou na ni narazíte v podobě prášku, kapslí či sušených listů, dokonce se dají sehnat i semínka, ale to je vzhledem k českému podnebí výzvou pro opravdové zahradníky.

 Vyzkoušet můžete naší unikátní kombinaci Amalaki s Moringou pro posílení imunity a větší odolnosti vůči stresu ve formě čistě namletého prášku v RAW kvalitě, který pak můžete snadno zalít horkou vodou, zpříjemnit chuť medem, či přidat do smoothie, štáv či kaší.

Léčba lidových prostředků

Léčba lidových prostředků Discirculatory encefalopatie – je komplexní onemocnění, které je doma pomocí lidových prostředků, není léčena. Techniky tradiční medicíny mohou být použity pouze jako prevence onemocnění nebo součást kombinované léčby.

K vnějšímu použití se často využívají také lidové prostředky, jakými jsou šťáva z vlašťovičníku, stvolu pampelišky či rozdrcený česnek. Z aromaterapeutických .26.

listopad 2018 Ale to, že řada postupů a prostředků používá dál, a to s výbornými aby je ani nenapadlo vyhledávat alternativní způsoby léčby, staré lidové .Léčba lidových prostředků ischémie zahrnuje časem prověřené recepty tradičních léčitelů, které byly dědí z generace na generaci.

Ještě předtím, než vyšlo najevo, že příčina ischemie a souvisejících symptomů často je ateroskleróza, tradiční medicíny nabídl k jejich léčit prostředky aktivuje látkovou výměnu.

Léčba mastitidy lidových prostředků. Prsu benigní onemocnění ženského prsu, která se projevuje v abnormální růst prsní tkáně. Ve stejné době je šíření glandulární a pojivové tkáně a tvorbu cyst a těsnění. Toto onemocnění se nazývá fibrocystické.

Nejčastěji trpí mastopatie žen ve fertilním věku (25-45.Léčba ischiasu lidových prostředků. Ischias (ischias, lumbago) – doporučení pro lékaře připomínky a doporučení.

a zásahy do původní lidové zástavby; jakým způsobem se Téma léčitelství a léčení v lidové tradici bylo na semináři gických; léčebné prostředky rostlinného.8. září 2009 Přírodní léčba Jde o povrchové kožní onemocnění zvané intertrigo, opruzení, lidově vlk.

Pokud použijeme nějaký prostředek z povrchu, pak ovlivňujeme jen ty faktory, které přišly zvenčí – použijeme dezinfekční prostředky, .

Mateří kašička pro posílení vlasovou cibulku

Léčba lidových prostředků Léčba je zaměřena především na normalizaci srdce. Navzdory skutečnosti, že tato choroba se nepovažuje za konvenční medicína jako zvláštním důvodem ke znepokojení, doporučujeme, abyste léčit bradykardii včas, s cílem zlepšit kvalitu jejich života.

Bolesti karpálního tunelu způsobuje podráždění střední nerv odpovědné za vnímání a pohyb některé části ruky. Existuje potřeba léčby syndromu karpálního .Stejně jako dříve, muži používají lidovou medicínu k léčbě erektilní dysfunkci. prostředek, navštivte lékaře a poraďte se s ním o všech nuancích této léčby.

Ačkoli primárně porucha, která postihuje kůži, léčba by měla také poskytovat emocionální podporu, jako obvyklé skvrny na těle výrazně zhoršit sebevědomí .

Vypadávání vlasů zacházení s pacienty

Video: arytmie léčba malyshevoy beaty, její léčení lidových prostředků extrasystola můžeme říci, že je to nejvíce, které nám není známé obvyklé arytmie. Extrasystoly se mohou objevit u pacientů, stejně tak jako u prakticky zdravých lidí.Nejčastější příčinou výskytu je stres nebo možná únava pod vlivem.

Léčba mastné jater lidových prostředků je možný. Čím dříve je léčba zahájena, tím účinnější bude. Tradiční medicína má ve svém arzenálu receptů, které při správné aplikaci pomůže obnovit jaterní funkce, v případě, že nemoc není příliš daleko.24.

duben 2015 V lidovém léčitelství hrály prostředky minerálního původu velmi důležitou roli Trvalou popularitu léčbě studenou vodou zajistil bavorský farář .Spadá sem částečně i fytoterapie, tedy léčba bylinami, kterou ale využívá i klasická medicína.

Víte, jaké přírodní prostředky v takových případech mohou účinně pomoci? Moringu využívá ájurvéda a lidové léčitelství, věda ji zatím opomíjí.

Moringa: tajemná rostlina z Himalájí

Moringa olejodárná (Moringa oleifera) je rostlina, které je velice známá v ájurvédě a lidovém léčitelství.

Bohužel současná věda na ni dost zapomíná, takže některé její zdraví prospěšné vlastnosti dosud nebyly vědecky potvrzeny – na druhou stranu ale ani vyvráceny.

A pro ni hovoří také tisícileté použití na mnohé neduhy, zejména u obyvatel v podhůří Himalájí, kde má tento strom původ.

Moringa je dnes dostupná nejčastěji zejména ve formě prášku, který se prodává v lékárnách a speciálních e-shopech. Tato rostlina je zdrojem velice důležitého vitamínu A, který chrání tělo před různými nemocemi a je také důležitý pro správný zrak.

Díky vitamínu A také správně roste svalová hmota a vděčíme mu i za zdravé zuby. Díky tomuto vitamínu nemáme vysušenou pokožku. Moringa obsahuje ale také vitamín K, který má protizánětlivé účinky. Taktéž je dobrý pro zdraví srdce i kostí.

Obsahuje ale také další zdraví prospěšné látky, jako je draslík, vápník, železo, proteiny či vláknina.

Moringa: Zdroj obrázku Pixabay.com

Účinky moringy

Moringu již celá stalení využívá ájurvéda, což je indické lidové léčitelství, a to zejména pro tyto skvělé účinky na lidské zdraví:

  • Posilování imunity.
  • Zdravé trávení.
  • Podpora látkové výměny.
  • Patří mezi antioxidanty.
  • Zpomaluje proces stárnutí (udržuje zejména mladistvou pleť).
  • Působí také lék proti nespavosti.

Musíme však dodat, že chybí potvrzení těchto zdravotních účinků ze strany moderní vědy. Vzhledem k obsahu zdraví prospěšných látek a účinků na lidské zdraví však lze moringu označit jako superpotravinu.

Měli bychom ji užívat?

A právě nedostatek vědecky podložených informací je to, co řadu lidí od užívání této rostliny odrazuje. Spousta lidí také věří, že by měli užívat přípravky, které byly vyrobeny (vypěstovány) v prostředí, ve kterém žijeme, protože to je pro nás nejpřirozenější. Druhá skupina moringu užívá a ohání se staletím používání této rostliny, i když neexistují vědecké studie.

Moringa: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com

odborný časopis

V minulém díle jsme se trošku prošli historií a jednotlivými pohledy na zdraví člověka tak, jak se vyvíjela medicína od nepaměti až dodnes. Stejně, jak dnešní doba, sebou přináší spoustu zdravotních komplikací a stresu, tak se lidé znovu vracejí k již částečně nebo úplně zapomenutým teoriím a léčebným postupům a snaží se vytěžit z nich maximum pro své zdraví.

Historie indické ájurvédy

Indie patří mezi země, které přinesly rozvoji medicíny mnoho zajímavých poznatků. Velmi stará civilizace s počátky několik tisíc let př.n.l., která měla například mnohem vyspělejší vodovodní systémy, než byly ty římské, ale také o 2000 let dříve.

Také indická medicína je mnohem starší, než medicína západní. Přesné popisy operací, či amputací končetin více jak tisíc let před naším letopočtem. Mnoho indického obyvatelstva se řadí mezi vegetariány a vztah indické kultury k rostlinám je velmi úzký.

Dnes již široce rozšířenou lékařskou naukou s původem právě v Indii je ajurvéda.

Indická ajurvéda je pojem spojený s lékařskou naukou, která se vyvíjí a zachovává už více jak 7000 let. Pokud bychom to srovnali s jinými ucelenými naukami, jen málokterá by mohla konkurovat.

Nejstarší základy, na nichž začala ajurvéda stavět, jsou přibližně z doby 5000 let př.n.l.

a jsou spojeny s kulturou Drávidů – původních obyvatel, kteří byli později vytlačeni na jih Indie indoevropskými kmeny.

Ajurvéda má jako mnoho dalších nauk holistický charakter a opírá se maximální měrou o léčivé rostliny a jejich všestranné využití v medicíně. Indická legenda pojící se s tímto faktem mluví o chudém chlapci Dživakovi, který si přál stát se studentem velkého a učeného Atreya Punarvase.

Dživaka ovšem nemohl za svá studia platit, tak si získávané vědomosti odpracovával službou po dlouhých sedm let. Po uplynutí této doby byl Dživaka už netrpělivý a chtěl vědět, jak dlouho ještě musí studovat.

Atreya jej tedy vyslal sbírat rostliny, ale měl jednu podmínku – chtěl, aby Dživaka přinesl jen takové byliny, o kterých si myslí, že je nelze použít k léčbě nějakého onemocnění. Po dlouhém hledání se Dživaka vrátil smutný zpět ke svému učiteli, aby mu sdělil, že neuspěl a žádnou bylinu mu nepřináší.

Budete mít zájem:  Zánět Dásní Domácí Léčba?

A tehdy Atreya jeho studium ukončil, protože poznal, že Dživaka je připraven pro své povolání. Atreya Punarvas byl zakladatelem první lékařské školy na univerzitě v Taxile v Paňdžábu.

Podle atharvavédy (jedna ze základních knih) přibližně 2000 let př.n.l. obdržel Dhanvantari učení ájurvédy od Brahmy, jednoho z hinduistických bohů. Označení nauky vychází ze dvou sanskrtských slov  ajus (život) a véda (vědění, znalost).

Pojmem véda jsou také označovány čtyři základní knihy, ze kterých ajurvéda vychází. Sanskrt nebo také sanskrtam v překladu znamená dokonale složený.

Přestože je považován za mrtvý jazyk, podobně jako latina, stále je ještě jedním z oficiálních indických jazyků a určíté procento obyvatel s ním ještě stále mluví. V roce 2001 to bylo kolem 14 tisíc rodilých mluvčích.

Literatura se ohledně datování historie vzniku ajurvédy mírně rozchází, což může být dáno i tím, že se mnoho důležitých informací předávalo pouze ústní formou a k zapsání došlo až o mnoho stovek až tisíce let později. Za nejstarší védu je považována Rig véda, která shrnuje poznatky z doby přibližně 4500 let př.n.l.

Zahrnuje 1028 hindských chvalozpěvů, které se až do roku 2500 př.n.l. předávaly pouze ústně. Kniha zahrnovala jak lékařské popisy, jako třeba amputaci končetiny či operaci oka, tak popisy některých důležitých léčivých rostlin.

Receptury zahrnovaly více jak 60 druhů rostlin a obsahovaly například zázvor, sennu nebo skořici.

Druhou knihou, kde se stáří odhaduje na přibližně 3500 let př.n.l., je již zmiňovaná Atharva véda, zahrnující další léčivé rostliny a nové postupy. Ale i ta byla zaznamenána mnohem později.

Třetí knihou, která je považována také za první ajurvédskou encyklopedii, je Charaka Samhita (Čarakovo pojednání), která vznikla přibližně 700 let př.n.l. a byla sepsána profesorem Taxilské univerzity Charakou.

Encyklopedie obsahovala 500 bylinných receptů a mohla by být považována za jakýsi ajurvédský lékopis.

O sto let později sepsal další indický vědec Susruta poslední ze čtyř knih – Susruta Samhita (Šušrutovo pojednání), které rovněž kladlo velký důraz na využití léčivých rostlin při léčbě onemocnění.

Za zlatý věk ajurvédy je považováno tisícileté období od přibližně 250 př.n.l., kdy se indický vládce Ašóka zasadil o šíření vědomostí ajurvédy, až do přibližně 600 n.l. kdy se pomalu začal projevovat vliv jiných kultur a léčitelských směrů. Učení ovšem zůstalo zachováno, a to i přes problémy v období mezi 16. až 19.

stoletím (období Mogulské říše), kdy byla ajurvéda částečně vytlačována jinými medicínskými postupy. Do Indie začala pronikat medicína řecká a arabská. I přes tyto překážky je v Indii ajurvéda považována za základ léčby a spoléhá na ni velké množství indického obyvatelstva.

Po skončení druhé světové války se začala ajurvédě věnovat opět větší pozornost.

Základní principy

Ájurvéda je z hlediska komplexnosti považována za opravdu ucelený systém léčby. Pozitivní ohlas si zaslouží hlavně ucelený pohled na zdraví člověka, ale také vypracovaná prevence.

Pokud bychom chtěli srovnat tuto tradiční medicínu s přístupem medicíny klasické, pak můžeme říci, že ájurvéda naplňuje definici zdraví popsanou Mezinárodní zdravotnickou organizací (WHO), podle které je zdraví stav tělesné, duševní ale i sociální pohody každého člověka. Lze ji tedy považovat za medicínu s holistickým charakterem.

  • Ajurvéda staví své učení, stejně jako klasická medicína, na udržení vnitřní rovnováhy organizmu. Třemi základními elementy neboli „dóšami“ jsou:
  • •   pitta (žluč, spojení s ohněm)
  • •  vata (vítr, dech, spojení s ovzduším a základními prvky oblohy)
  • •  kapha (hlen, spojení s vodou a prvky země)

Dalšími dvěma důležitými elementy jsou prana (vnitřní životní síla) a tejas (vnitřní oheň). Výsledkem harmonické souhry těchto dvou elementů je ojas (dobré trávení).

Tři základní podstaty bytí podle ajurvédy jsou sattva (osvícenost) a také jasná stránka a dvě temné stránky rajas (vášeň) a tamas (nevědomost). S tímto základem bytí také souvisí tři psychické síly – buddhi (intelekt), ahamkarra (ego) a manas (mysl, duch, rozum). Ajurvéda vyžaduje rovnováhu mezi všemi těmito složkami tak, aby bylo zachováno zdraví člověka v celém svém uceleném pojetí.

Lidské orgány jsou také děleny dle ovlivnění jednotlivými dóšami.

Správná životospráva

Jedna z oblastí, kde ajurvéda také působí, je zdravý životní styl. Učení si dává záležet na vyrovnanosti všech systémů jak uvnitř těla, tak vně. A správné stravování je takovým základem.

Ajurvéda rozlišuje šest chutí (Tabulka 2), ke kterým se vážou základní prvky, ale také emoce.

Uvádí se, že konzumace přemíry jedné chuti může mít za následek zdravotní komplikaci, kterou může ovšem přivodit i nadbytek konkrétní emoce, která se k chuti váže.

Sladké pokrmy jsou doporučovány pro stimulaci trávení a paměťových schopností mozku. Také se doporučují při potratu. Slaná chuť ovlivňuje střevní systém, pocení, Příliš slané chuti je spojováno s vysokým tlakem a ztrátou tělesné síly. Kyselá chuť v přiměřené míře působí osvěžení a povzbuzení mysli.

Přebytek kyselé chuti je spojován s hromaděním toxinů. Hořké byliny se naopak doporučují při detoxikaci organizmu. Štiplavá (pálivá) chuť ovlivňuje problémy s přijímáním potravy a trpká vyvolává zácpu a problémy s trávením.

Obecně se při potížích způsobených jednou chutí doporučuje chuť která působí opačně.

Typické byliny ajurvédy

Základem indické medicíny jsou, stejně jako u většiny dalších, léčivé rostliny. Indie ve svých rostlinopisech eviduje přes 2000 druhů a ajurvéda jich využívá nejméně 800. I ajurvéda dělí rostliny podle typu účinku do jednotlivých skupin (Tabulka 3).

Mezi rostliny, které jsou používány od dob starověku až dodnes, patří například lékořice, zázvor, česnek, kurkuma nebo aloe. Některé typické rostliny ajurvédy, které jsou využívány i v českém lidovém léčitelství, jsou shrnuty v Tabulce 4.

Rostliny se využívají obdobně jako v západní medicíně – ve formě odvarů, nálevů, mastí. Jen postupy se značně liší od běžné přípravy. Do mastí se byliny mísí s olejem nebo přepuštěným máslem, takzvaným ghee. I zpracování do tekutých forem je spojeno s určitými zvláštnostmi.

Využívají se odvary, nálevy a maceráty. Doba přípravy tradičního odvaru se pohybuje v rozmezí několika hodin. Byliny se mísí s vodou v poměru 1:16 a následně se směs varem redukuje na přibližně čtvrtinu svého objemu.

Nálev se mísí s vodou v poměru 1:8, ale nezcezuje se po deseti minutách, jak jsme zvyklí my z běžného užití bylinek, ale nechává se ustát až dvanáct hodin. Tyto tradiční postupy jsou ovšem velice zdlouhavé a mohou mnoho potenciálních zájemců odradit už v počátku.

Je proto možné se setkat s ajurvedickými lékaři, zvláště na západě, kteří doporučují zkrácení doby přípravy na úkor zvýšeného dávkování.

Další zvláštností při přípravě odvarů je využití mléka jako kapalného média. Poměr bylin, mléka a vody pro přípravu se pak pohybuje kolem 1:8:32. Pro ještě větší zjednodušení přípravy se někdy používají bylinné prášky mísící se s mlékem bez přidané vody.

Jelikož ajurvéda využívá hlavně indické rostliny, uveďme si ještě pár těch exotičtějších z ajurvedické medicíny. Galgán velký patřil mezi oblíbené rostliny Hildegardy z Bingenu, která jej používala na srdeční onemocnění.

Galgán lékařský se v Indii využívá podobně jako zázvor při kinetózách způsobených cestováním. Hojně známou rostlinou je asi gotu kola neboli pupečník asijský. Tato rostlina se využívá jako jedno z nejdůležitějších tonik, které prodlužuje život.

Využívá se k revitalizaci nervové soustavy, podpoře paměti a také proti senilitě. V západní medicíně se doporučuje také při zažívacích a kožních potížích.

Z dalších zajímavých rostlin jsou to kafrovník, skořicovník či myrhovník, šafrán, kurkuma, kardamom, pryšec, ločidlo, muškátovník, lotos nebo santálové dřevo, hřebíček a zázvor.

Co přinesla ajurvéda nám?

Ajurvéda byla sice částečně vytlačena medicínou přicházející z Řecka a z Říma a medicínou arabskou, ale mnoho znalostí se dochovalo a následně došlo k obnovení některých znalostí.

Stejně jak pronikaly nové léčebné metody do Indie, stejně tak se zkušenosti s léčivými rostlinami ajurvédy prolínaly do nových směrů tak, jak se vyvíjela medicína evropská.

Jak je patrné z výčtu rostlin typických pro ajurvédu, některé sice nezakotvily tak úplně v lidovém léčitelství, zato jsou ale využívány v kuchyních mnoha zemí. Zvláště pak ty, které jsou nějakým způsobem spojeny s podporou trávicího traktu.

Například kurkuma, která je součástí kari koření a dodává pokrmům krásně žlutavou barvu, zároveň podporuje žlučovou sekreci a brání zánětům trávicího traktu. Skořice se doporučuje při zažívacích potížích, nadýmání a křečích. Mimo to byl prokázán účinek proti některým houbám a bakteriím.

Co říci na závěr?

Jak je vidno, postupy a principy ajurvédy jsou vzájemně až neuvěřitelně propojené. Dnešní doba nabízí mnoho alternativních léčebných metod, mnohé z nich mají kořeny hodně, hodně dávno.

Přestože tyto směry mají hodně příznivců a stejně mnoho odpůrců, jedno je podstatné. Rovnováha lidského organizmu a prostředí, v němž žije, je pro zdraví velmi důležitá.

Budete mít zájem:  Jídelníček a stravování těhotné ženy

Jakákoliv metoda, která se této rovnováze alespoň přiblíží, může někomu přinést užitek.

A na úplný závěr: Všechno souvisí se vším.

RNDr. Lenka Grycová, Ph.D.

Zdroje:

Poluninová M., Robbins Ch.: Léčiva z přírody, Gemini Bratislava 1994.

Castleman M.: Velká kniha léčivých rostlin, Columbus Praha 2004.

Peters D.: Moderní lékař, Euromedia group Praha 2007.

Ody P: Příručka: Přírodní lékárna, Svojtka Praha 2008.

Grünwald j., Jänicke Ch.: Zelená lékárna, Svojtka Praha 2008.

Valíček P.: Léčivé rostliny Číny a Vietnamu, Start 2009.

Léčivé rostliny, Ottovo nakladatelství Praha 2010.

Moringa-multivitamín 3. tisíciletí

Moringa, známá již před tisíce lety v ájurvédě, opět zažívá svou renezanci jako přírodní zelený multivitamín. Lze zakoupit i v mém e-shopu

Moringa olejodárná a naše zdraví

Současné době existuje více než 700 vědeckých studií , které dokládají vysokou kvalitu jejích účinných složek na lidský organismus.
Níže uvedené informace vychází z publikace Barbary Simonsohn MORINGA ZÁZRAČNÝ STROM  kde jsou uvedeny jak praktické zkušenosti s účinky moringy na náš organismus tak souhrn potvrzených a ověřených účinků  moringy  i s odkazy na vědecké publikace a výzkum.

Moringa oleifera –mikrobuněčná výživa třetího tisíciletí, nový potravinový doplněk, objev toho , co znala již dávná ájurvéda. Největší zdroj všech minerálů, vitamínů a bílkovin , denně potřebných pro náš organismus v jedné rostlině.

Moringa nám může nahradit všechny multivitaminové a minerální doplňky a tím znormalizovat všechny funkce našeho organismu.

Aktivuje neurotransmitory v našem mozku, což se projevuje mimo jiné dynamičtější pamětí a rychlejší schopností mentální regenerace po nadměrné zátěži, dokáže též redukovat mnoho problémů souvisejících dle ájurvédy s bioenergetickým systémem váta.

Pěstuje se v ekologicky nezatížených oblastí Indie, jižní Etiopie, na Tenerife, Kanárských ostrovech, Srí Lance a na mnoha dalších místech v Africe, Asii i Karibiku. Pro indické ájurvédské lékaře je moringa  natolik ceněnou léčivou rostlinou, že říkají „ Kdo má strom moringy v zahradě, má u sebe vždy svého lékaře“

Mnoho receptů ájurvédy s moringou lze nalézt v knize Dr.Ch.Murali Manohara  Ájurvéda pro všechny.

Moringa olejodárná je 100 % přírodní produkt z listů tohoto stromu. 
Moringa je nejvýživnější rostlinou na světě, obsahující více než 90 zdravotně důležitých živin, představuje tedy „nálož plnou životně důležitých látek“. Profesor Dr. Klaus Becker z University v Hohenheimu nazývá moringu „stromem – Popelkou“, příběh, který čeká na své naplnění.

Profesor Claus Barta pokládá moringu za „nejdůležitější rostlinu v historii lidstva, poněvadž její listy obsahují ve vysoké koncentraci veškeré živiny, které postrádají chybně vyživovaní a podvyživení lidé. Ti, kdo jedí moringu, se už nemusejí znepokojovat, zda mají optimální výživu.

Tahle zdaleka nejvíce výživná rostlina na Zemi totiž obsahuje více než 90 živin důležitých pro lidské zdraví, a to v přirozeném kompozitu včetně synergických efektů, takže je optimálně biologicky využitelná. 
Rovněž obsah vitamínů v našich potravinách v posledních padesáti letech dramaticky poklesl.

Tak například jablka mají pouze 20 % původního obsahu vitamínu C, obsah vitamínu C u jahod klesl v letech 1985-2002 o plných 87 %, a obsah beta-karotenu ve fenyklu klesl o 80 %. Časopis „Bio“ k tomu poznamenává: „A u jiných druhů ovoce a zeleniny to vůbec nevypadá lépe.“ Kompletní tabulku naleznete v knize Moringa od Barbary Simonsohn.

 
Řešením není polykání vitamínových pilulek, protože jsou špatně vstřebatelné, dokonce v případě vitamínů A, D, E a K rozpustných v tucích mohou působit i toxicky. Dr.

Hans – Joachim Paulski říká: „Naše těla nedokážou dekódovat synteticky vyráběné vitamíny, asi právě tak, jako když bychom se pokusili v Pekingu v čínských znacích dešifrovat, kde jsou nejbližší veřejné záchodky“. Současný moderní životní styl naši potřebu vitamínů nejen nesnížil, nýbrž ještě zvýšil. Kdo bere léky, kdo kouří nebo trpí stálým stresem a znečištěným životním prostředím, ten má i zvýšenou potřebu vitamínů. 

Moringa obsahuje mimořádně vysoké množství vitamínu C, což je antioxidant, který zvyšuje vstřebávání železa a vápníku a posiluje imunitní systém. 100 g listů obsahuje 200 mg vitamínu C. Moringa obsahuje veškeré vitaminy B, „vitamíny na nervy“, které nervy posilují a chrání nás vůči stresu.

Moringa je rovněž bohatá na vitamin A,který je důležitý pro oči, pro krvetvorbu a imunitní systém. A kromě toho moringa obsahuje i vitamínE, vitamín plodnosti, který je také důležitý pro imunitní systém a játra.

15 g prášku ze sušených listů postačuje k pokrytí denní potřeby! V morinze se nachází dokonce i vitamín B12 jako kobalamin tedy ve formě pro tělo přijatelné, a to v množství 1,4 mikrogramů na 100 gramů prášku. Pouze vitamín B12 v podobě kobalaminu nikoliv tedy v analogické formě, může tělo skutečně využít.

Vegetariáni a obzvlášť vegani jsou mimořádně ohroženi nedostatkem vitamínu B12, a proto mohou trpět anémií nebo chudokrevností, ale i nervovou slabosti a neschopností koncentrace. Měli by tedy doplnit svoji stravu o moringu.

Moringa obsahuje též velké množství vápníku, výživy nejen pro kosti ale mimo jiné i pro správnou funkci našeho mozku. Díky svým výživovým vlastnostem, přispívá též k správnému vytváření konzemu Q10 v našem organismu. 

Moringa, to je „symfonie živin“, ve které si organismus může vybrat právě to, co potřebuje. Moringa ale působí rovněž na psychologické úrovni. Strom moringa nám poskytuje lásku, klid, radost a vděčnost. Moringa, to je strom, který osminásobně zvyšuje biologickou využitelnost živin díky růstovému hormonu zeatinu. Moringa obsahuje rekordních 75 000 jednotek ORAC ,což je měřítko antioxidačního potenciálu. Antioxidanty „vychytávají“ volné radikály, agresivní sloučeniny kyslíku, které mohou vést až k chronickým onemocněním, jako je diabetes, revmatoidní artritida a rakovina, včetně rakoviny prostaty. 
Moringa je také známa jako rostlina superlativů, v indické moudrosti výuky Ájurvédy, „učení o dlouhém a zdravém životě“, je uváděna pro široké spektrum působení,  na více než 300 zdravotních problémů.

Renomovaní pěstitelé a vývozci moringy , uvádí na svých web stránkách  prokazatelné účinky  tohoto produktu ,např. Organic wellness

Mezinárodní výzkum o morinze je na webové stránce  Prof.Dr. Louis M.De. B Ruin
http://internationalresearch.webnode.com/news/moringa-disease-treatment-and-prevention/

Video odkud pochází naše moringa  a jak se pěstuje a zpracovává.

A zde jsou některé další názvy moringy

Moringa,nejlepší-přítel-matky

Moringa je zeleným diamantem v Africe a v jiných rozvojových zemích (Dr. Jean-Baptiste Nduwayezu, Botswana)
Nebedaye=nikdy-neumřít (název-moringy-vAfrice)
Moringa,strom,věčného,života

Moringa může zachránit život. Proto se jí říká u nás Malunggay = zachránce (Alice Ilaga, Ministerstvo zemědělství na Filipínách)

Více na e-shopu

Bio moringa, sušené listy ze Šrí Lanky, 30 g

Moringa olejodárná (Moringa oleifera), nazývaná také „strom života“ nebo někdy „strom budoucnosti“, je teplomilný „jedlý“ strom původem z jižního úpatí pohoří Himálaje.

Pro Evropany exotika, pro Afričany běžná bylina, jejíž všechny části mají téměř zázračné účinky na lidský organismus.

 Díky své neuvěřitelné snášenlivosti sucha a pro svou úžasnou užitkovost se však dnes pěstuje v tropech a subtropech po celé zeměkouli.

Po tisíciletí se využívá kůra moringy na výrobu provazů a rohoží, kořeny lidem do jisté míry nahrazují křen, větve jsou oblíbeným krmivem pro domácí zvířata, a lidové léčitelství zná uplatnění pro listy i semena. Květy a plody v podobě lusků jsou oblíbené zejména v Indii a čistící schopnosti rozemletých semen využívají lidé v oblastech okolo Nilu. Ajurvéda používá moringu při léčení snad 300 nemocí.

Bio listy moringa

Listy moringy jsou na indickém subkontitentu a v Africe natolik důležitou potravinou, že se zde pěstují na plantážích a jsou součástí stravy v syrové i vařené podobě; navíc se suší pro období nedostatku.

Bio listy moringy jsou zdrojem mnoha minerálů, vitamínů i bílkovin; v prášku se podávají jako výživný doplněk stravy. Obsahují také rostlinný hormon zeatin, známý jako hormon mládí.

Zpomaluje stárnutí buněk a prospěšné látky dopravuje v těle přesně tam, kde jsou potřeba.

Výluh ze sušených listů moringy navíc báječně chutná a pomáhá při řadě tělesných i duševních obtíží. Povzbuzuje imunitu, probouzí zažívání a pomáhá předcházet problémům kardiovaskulárního systému. Příjemně vonící čaj z listů moringy si můžete vychutnat kdykoli během dne. 

Moringa listy pěstované a obchodované v rámci fair trade projektu Biofoods

Tyto listy moringy sklízí drobní zemědělci zejména na jihozápadě ostrova Šrí Lanka. Úrodu pak dále zpracovává a exportuje rodinná Fair Trade společnost Biofoods, která je průkopníkem zpracování kokosových produktů a podporuje i další trvale udržitelné zemědělské projekty na ostrově.

Příprava: jednu čajovou lžičku listů zalijte v šálku vroucí vodou a nechte 5 minut vyluhovat. Po vychladnutí můžete vylepšit medem z naší nabídky.

Složení: bio sušené listy moringy 100 %.

Bylinné a ovocné čaje
0.03 kg
ano
30 g

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector