Moderní je pít zdravou kávu

Káva je nepochybně jeden z nejčastěji konzumovaných nápojů. Jen za den se po celém světě vypijí přibližně 2 miliardy šálků tohoto oblíbeného nápoje. Je ale káva vhodná pro všechny bez rozdílu? Čím nahradit kávu ve chvíli, kdy nám nemusí úplně prospívat? A co kofein – silně návyková, ale legální droga? Lze ten něčím nahradit a dodat si energii jinak?

Moderní je pít zdravou kávu

Kromě samotné kávy je pro mnoho lidí „povinným“ rituálem už její příprava 

Zdravě lze nahradit všechno, kávu nevyjímaje

Jelikož si na kávě s oblibou pochutnává spousta lidí, vědci z celého světa jí věnují nemalou pozornost. Každou chvíli na nás vyskakují různé informace, často různorodé. „Káva škodí zdraví, káva prodlužuje život, nepijte více jak tři šálky kávy denně…“

Nedá se říci, že by jedno tvrzení platilo pro celou populaci. Ke konzumaci kávy musíme přistupovat velmi individuálně. Někomu nevadí ani ty tři šálky kávy denně, s někým může zamávat i jedno espresso. A právě v takovém případě je vhodné začít přemýšlet nad tím, čím nahradit pití kávy.

PROBLÉM VĚZÍ V TOM, že málokdo je skutečně odhodlaný vzdát se kávy a kofeinu. Pro většinu je denní rutina – silná káva, krémová pěna, namáčení sušenky a často i cigárko a pokec s přáteli natolik zažitá, že i sebemenší zdravotní problémy a následný rychlý úbytek energie lidi nepřesvědčí ke změně.

Únavu, kterou rychle nahnaný kofein způsobuje, se tihle lidé snaží doplnit zas a jenom další kávou, klidně 5x denně. Tohle už není zdravé ani pro srdíčko, ani pro celkovou tělesnou vitalitu a už vůbec ne pro váhu. Obzvlášť nevhodné jsou ty gigantické kelímky s přehnaně přeslazenými kávami z „moderních“ kaváren typu Starbucks a McDonalds.

Moderní je pít zdravou kávu

Tyhle „kýble“ přeslazeného mléka mají od kvalitní a zdraví prospěšné kávy na míle daleko. Nenakupujte je, ani když jde dnes o „žhavý trend“. Kromě fotek na Instagramu vám v ničem neprospějí. 

Zdravotní výhody a nevýhody kávy

Pokud je člověk naprosto zdravý, pravidelná konzumace kávy je bezpečná a z dlouhodobého hlediska může mít i mnoho výhod. Káva nám nejen dodá potřebnou energii, ale podle posledních studií snižuje například riziko mrtvice, rakoviny jater a dokonce i Alzheimerovy choroby.

Pomoci může i při hubnutí, protože snižuje chuť k jídlu. Stále ale musíme mít na paměti pravidlo “všeho s mírou”. Obsah kofeinu v kávě se různí podle druhu nápoje, ale pokud často pijeme třeba takovou filtrovanou kávu, která ho obsahuje poměrně velké množství, mohou se objevit i negativní příznaky předávkování kofeinem.

Zvolnit bychom měli zejména ve chvíli, kdy máme problémy s tlakem, trpíme nespavostí, bolestmi hlavy nebo máme překyselený žaludek. Informace, že káva zvyšuje tlak, rozhodně není novinkou.

Když je organismus hodně přecitlivělý, může na vyšší příjem kofeinu reagovat až srdeční tachykardií. V takových případech je lepší konzumaci kávy omezit na úplné minimum, ideálně ji samozřejmě nepít vůbec.

Problematická je samozřejmě i návykovost kávy. Kofein je bez debat návyková látka a při dlouhodobějším vysazení se mohou projevit i abstinenční příznaky: bolesti hlavy, neklid, nespavost a úzkost. Každý se s vysazením kávy vypořádává trochu jinak, někdy je však touha po hřejivém šálku tak velká, že to déle jak týden nevydržíme.

Často si ale navykneme právě na ten rituál, který máme s pitím kávy spojený. Jestliže tedy chceme pití kávy omezit, celý proces nám velmi usnadní, když její konzumaci nahradíme nějakou zdravější alternativou.

ČÍM NAHRAZUJEME KÁVU V REDAKCI? Perfektním nakopávačem na ráno je zelená směs superpotravin Blendea SUPERGREENS. Podrobnou recenzi sepsal kolega Lukáš. 

Moderní je pít zdravou kávu

Zdravá náhrada kávy – od tradice až po moderní přístup

Ať už vám konzumace kávy neprospívá ze zdravotního hlediska, nebo máte prostě jen pocit, že jí pijete moc a chtěli byste ji nahradit, věřte, že to jde poměrně snadno. Alternativ je opravdu velké množství – některé jsou známy už poměrně dlouho, jiné se díky dostupnosti některých surovin objevují až v posledních letech.

Obilné náhražky kávy

Špalda, ječmen, žito – právě z těchto obilnin se náhražka kávy vyrábí nejčastěji. Obilniny se upraží, díky čemuž získají podobně výraznou chuť a vůni, jakou má káva. Výhodou je, že výsledný nápoj neobsahuje kofein, naopak v něm najdete spoustu minerálů a vitaminů.

Tyto obilniny se často míchají s kořenem čekanky, který obsahuje polysacharid inulin, díky čemuž výrazně posiluje střevní mikroflóru a pomáhá lepšímu trávení.

Náhražky kávy z obilnin, čekanky, ale třeba i z žaludů vám kávu nahradí zejména díky podobné chuti. Té se docílí pražením zmíněných surovin. Můžete si tak připravit teplý nápoj, který vám kávu nahradí hlavně pocitově. Co se ale přísunu rychlé energie týče, ten očekávat nemůžete kvůli absenci kofeinu.

Existují ale i jiné alternativy, které vám kávu nahradí právě v případě, že ji pijete hlavně kvůli stimulačnímu efektu. Neprocházejí navíc žádným velkým procesem tepelné úpravy ani jiného zpracování, a ze zdravotního a výživového hlediska jsou tak nejlepší.

VIDEO: Další zdravé náhražky kávy. 

Vyměňte kávu za superpotraviny, ideálně ty zelené

Jestliže kávu pijete kvůli přísunu energie, výbornou náhradou vám budou takzvané superpotraviny. Ty se vyznačují výjimečným obsahem vitaminů, minerálů, enzymů a dalších živin, které výrazně prospívají našemu zdraví. A jak zařadit superpotraviny do svého každodenního jídelníčku? Nejsnadnější jsou různá smoothies, která můžete pít jak ráno, tak kdykoliv během dne.

A jaké superpotraviny vám dodají nejvíce energie? Skvělá je například peruánská maca, jejíž kořen se zpracovává na jemný prášek plný živin. Ten si pak přidáte do svého ranního smoothie nebo smoothie bowl a o příval energie máte postaráno.

Maca rychle dodá potřebnou vitalitu, bojuje proti únavě a je skvělá i při zvýšené fyzické aktivitě. Energii, kterou z ní získáte, si navíc organismus vybere postupně. Nemusíte se tak obávat efektu horské dráhy – nakopnutí a poté těžká únava, který způsobuje právě kofein.

Další superpotraviny, které stimulují organismus i bez obsahu kofeinu, jsou například bobulky maqui nebo camu camu, indický ženšen ashwagandha, houba cordyceps, ale i známé zelené superporaviny jako chlorella a spirulina, mladý ječmen a zelená pšenice. Ideální je superpotraviny pravidelně střídat, aby si organismus příliš nezvykl na jeden zdroj energie.

Alternativy kávy nikdy její chuť nenahradí, jsou pro tělo ale mnohem prospěšnější

Tyto alternativy vám sice kávu nenahradí chuťově, ale svými účinky ji mnohonásobně převýší. Můžete je bez obav konzumovat každý den a těšit se budete jen z benefitů.

Nemusíte se obávat ani překyselení, zavodnění, bolestí hlavy a rychlého vyčerpání energie.

Náhrady kávy vám z dlouhodobého hlediska velmi prospějí, budete výrazně vitálnější, zdravější a odolnější vůči vnějším škodlivým vlivům.

Ať už chcete kávu přestat pít jednou provždy, nebo jen hledáte řešení, kterým byste její konzumaci alespoň omezili, všechny zmíněné varianty vám budou přínosné. Ráno si místo kávy dopřejte zdravé zelené smoothie se směsí Blendea a po obědě si klidně dejte šálek kávy.

Večer pak můžete pít obilné náhražky kávy, které vám nikterak nenaruší spánek. Uvidíte, že vám prospěje i malá změna k lepšímu, a případné negativní příznaky spojené s konzumací kávy se díky dostatečnému přísunu živin výrazně zmírní.

Moderní je pít zdravou kávu

Čím nahradit mléko do kávy?

V poslední době se množí obavy ohledně míchání kávy a mléka. Odborníci se stále nemohou shodnout a informace jsou hodně rozporuplné. Jedni vám řeknou, že je tato kombinace naprosto neškodná, druzí zase, že nedělá dobře našemu trávení. Nejdůležitější je, abyste případný negativní efekt včas vypozorovali.

Způsobuje vám pití kávy s mlékem bolesti žaludku, dostavují se střevní a jiné potíže, které by mohly souviset se špatným trávením? Pokud ano, mléko může být příčinou.

Čím nahradit mléko do kávy, případně kávové náhražky? Velmi dobře chutná kvalitní mandlové mléko bez přidaného cukru, škrobů a xanthanové gumy.

Je hodně hutné a chuťově plné, takže ze všech rostlinných mlék se tomu opravdovému podobá nejvíce.

NECHTE SI PORADIT: Tyhle 4 rostlinná mléka nahradí klasické mléko v kávě. 

Toto dělá káva s vaším tělem. Zkuste to bez něj – budete překvapeni změnami!

Káva je v dnešním světě zcela běžně popíjeným nápojem. Mnoho z nás si bez svého šálku kávy nedokáže představit den. Asi víte, že to zdravotně není úplně ideální. Chcete to změnit a nevíte jak na tuhle závislost? Pojďme to změnit společně! Připojte se do naší výzvy.

Budete mít zájem:  7× o vejcích: Čím žlutější žloutek, tím lépe?

Proč piji kávu?

Moderní je pít zdravou kávuPatříte také mezi kávomily? Mezi požitkáře, kterým vůně čerstvé kávy přináší extatické pocity, nebo mezi ty, kteří bez kávy v práci nedají ani ránu? Na chvilku se zastavte a položte si otázku: Proč vlastně piji kávu?

  • Namísto plnohodnotného jídla. Mnoho lidí má kávu místo snídaně. „Nemám čas se najíst.“ Nebo místo svačiny: „Odpoledne mám v práci hlad, tak si dávám kafe s mlékem, to mě zasytí a do večeře vydržím.“ Zamyslete se a přehodnoťte své priority. Opravdu je práce důležitější než vaše tělo a pohoda? Kvalitní výživa vlastního těla by měla být jedna z hlavních priorit. Díky tomu, že se budete o své tělo lépe starat, budete výkonnější, zdraví, silní a plní energie. I bez kávy.
  • Udržení bělosti. Často uváděným důvodem pro pití kávy je potřeba se nastartovat. Buď hned po ránu nebo v práci po obědě. Někdo se potřebuje nastartovat i 5xdenně…Místo šálku kávy pro odstranění únavy se raději pořádně vyspěte a odpočiňte si. Pomůže také dobrá hydratace (vodou nebo čajem bancha), čerstvý vzduch, procházka či cvičení.
  • Chuť a zvyk. Někdo má prostě kávu rád. Voní mu, chutná mu. Nepije jí z nutnosti ale kvůli oblíbené hořké chuti. Na trhu je plno zdravějších alternativ, kterými můžete své chuťové buňky uspokojit. Brzy si je všechny představíme!

Kofein… Přítel nebo nepřítel?

Moderní je pít zdravou kávuKofein, podle rostliny Coffea arabica, česky kávovník arabský, je alkaloid, který stimuluje centrální nervovou soustavu a srdeční činnost, a je zároveň nejrozšířenějším stimulantem na světě. Je to hořká, bílá, krystalická látka, jejíž purinové deriváty se vyskytují v listech, semenech a plodech nejméně 63 rostlin. Mezi nejznámější patří právě kávová zrna, dále kakaové boby, cola ořechy, čajové lístky a guarana.

Pro srovnání – 200 ml šálek obsahuje:

  •  v případě čaje přibližně 35 mg kofeinu (teinu)
  •  v případě kávy pak 220 mg kofeinu

Čas setrvání kofeinu v těle člověka, takzvaný biologický poločas rozpadu, se pohybuje mezi 3 až 10 hodinami, přičemž nejvíce působí během prvních 30-60 minut a jeho stimulační účinky mohou být pozorovány již 10 minut po spotřebování.

Nežádoucí účinky kofeinu

Moderní je pít zdravou kávuKofein prokazatelně stahuje mozkové cévy a spouští sled procesů, které mají za následek zvýšenou produkci adrenalinu. Přijme-li naše tělo v krátkém časovém sledu více než 400 mg kofeinu, mohou se objevit nepříjemné pocity, dále pak nervozita, podrážděnost, červené tváře, třas rukou a cukání svalstva, hyperaktivita či poruchy spánku. U žen může tato dávka denně představovat i vyšší riziko inkontinence.

Životu nebezpečná dávka

V souvislosti s kofeinem se hovoří o tzv. životu nebezpečné dávce, což je množství, které může dospělou osobu přímo ohrozit na životě. Chcete-li zjistit, jaká je ta vaše životu nebezpečná dávka, pak dosaďte svou aktuální tělesnou váhu do jednoduché rovnice: 150 mg kofeinu × vaše váha v kg.

Pro osobu vážící 70 kg je tato dávka 10,5 g kofeinu, což odpovídá přibližně 70 šálkům kávy. Mnozí z nás tak pravidelně a dobrovolně konzumují zhruba jednu desetinu této smrtící dávky každý den.
A to jsme teprve u kofeinu. Škodlivých látek je, bohužel, v kávě ještě mnohem víc.

Pojďme to společně změnit!

Vezmeme-li v úvahu i další nežádoucí účinky kofeinu na lidský organizmus, které může pozorovat každý přímo na sobě (podrážděný či překyselený žaludek, pálení žáhy, nepravidelný srdeční rytmus – poskakování srdce, přechodné zvýšení krevního tlaku, úbytek vápníku v těle a s tím spojené komplikace, častější nucení na močení či poruchy spánku), nestojí za zvážení, jak jinak situaci řešit? Říkáte si, že byste se závislostí na kávě chtěli něco udělat, ale nevíte, jak na to? Připojte se k nám do některého z našich programů, kde se to společně odnaučíme, jako například Petra, která prošla naším Podzimním detoxem:

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě na sladké! Na tu takzvanou „dorážku“ po jídle ke kafíčku a vlastně ani chuť na kávu. Dnes (a vlastně i včera) jsem si ji v obvyklou dobu uvařila, ale pak ani nevypila… prostě jsem na ni neměla chuť! To jsou objevy 🙂 Jsem zvědavá, co přijde dál 🙂

Anebo zkuste kávu vysadit sami po přečtení těchto článků:

A jak se s kávovým detoxem popere Frankieboy?

Podívejte se na první díl seriálu a dejte nám vědět, jak se vám líbí.

Zobrazit další komentáře.

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?

Děkujeme, že jste se stavili. Vemte si ještě

VIDEO KURZ ZDARMA

Zlepšete zdraví i postavu a začněte podle Jíme Jinak.
45 minut videí, rady a recepty.

PŘIHLÁSIT ZDARMA

Moderní je pít zdravou kávu

PŘEČTĚTE SI

Káva, zdravá neřest. Škodí, nebo pomáhá zdraví? | Zdraví

PRAHA Pijeme ji, aby nás povzbudila. Bereme ji jako rituál i symbol odpočinku. A často míváme výčitky svědomí, jestli si jí nedopřáváme nadmíru. Jak se ale ukazuje, káva má na naše zdraví pozitivní účinky. Jejich seznam se bude v budoucnu zřejmě i nadále rozšiřovat. Vědci totiž s jejím zkoumáním ještě zdaleka neskončili.

Mnohokrát v historii byla zatracovaná jako droga vedoucí k psychickým poruchám, coby rizikový faktor pro tvorbu zhoubných nádorů a hypertenzi. Lékaři donedávna pití kávy spíše nedoporučovali, postupně na ni ale mění názor. Několik šálků denně tmavého voňavého moku podle posledních odborných studií neškodí. Naopak.

Jako na houpačce

O tom, jak to měla káva v průběhu historie těžké, už leccos napovídá samotný původ jejího názvu. Vyvinul se z arabského „kah ve“ a znamená omamný nápoj.

Její pravlastí je sice africká Etiopie, skutečnou kolébkou celosvětového obchodu s kávou se ale stal někdy mezi 13. a 14. stoletím Jemen na jihu Arabského poloostrova, kde se začaly kávovníky pěstovat ve velkém.

Káva se stala součástí arabské gastronomie a první kavárny zakládali právě Arabové.

Na počátku 16. století bylo její pití v některých městech (jako třeba v Mekce) zakázáno, protože prý vedlo k nezřízenému životu. Okouzlení ale bylo silnější a šíření aromatických zrn nešlo zamezit. Počátkem 17.

století poznali tmavý nápoj i lidé mimo arabský poloostrov, v Anglii jej popíjely dokonce i děti. Doporučoval se proti bolestem hlavy, dně a dalším nemocem. V 18. století se obliba kávy zvýšila, a to díky stimulačnímu efektu, jenž umožňoval delší pracovní nasazení.

„O několik desítek let později nastal opět obrat – nápoj byl považován za stejně nebezpečný jako morfin, kokain, nikotin nebo strychnin.

Měl být příčinou nervozity a jiných psychických poruch, nechutenství či zažívacích obtíží,“ popisuje historii kávy Věra Adámková, přednostka preventivní kardiologie z Institutu klinické a experimentální medicíny.

Dnes se káva pěstuje na několika kontinentech a současná produkce se pohybuje kolem 8,5 milionu tun kávových zrn ročně. Tradičně jsou největšími konzumenty evropské severské země.

Podle posledních statistik jsou největšími pijany kávy Finové s více než 9,6 kg kávy na osobu. Na předních místech žebříčku Euromonitoru stojí ale i Norové, Nizozemci, Slovinci či Rakušané.

V Česku každý vypije průměrně 2,3 kg kávy za rok.

Káva je středem pozornosti mnoha odborníků. Americké ministerstvo zemědělství jí předloni přiznalo pevné místo v současném zdravém životním stylu, ovšem jen při jejím mírném pití (o přijatelném množství vypitých šálků kávy denně se dočtete níže).

Moderní je pít zdravou kávu

Proč se vlastně tak intenzivně zkoumá vliv kávy na lidský organismus? „Nejčastějšími civilizačními nemocemi jsou v současné době obezita, cukrovka, neurologická degenerativní onemocnění, osteoporóza a nádorová onemocnění.

Ta patří vzhledem k vysoké mortalitě k nejobávanějším a je tedy pochopitelné, že se posuzuje vliv potravin a pochutin na jejich vznik nebo na prevenci,“ vysvětluje přední tuzemský gastroenterolog a nutricionista Pavel Kohout.

Už dvacáté století přineslo zajímavé výzkumy zaměřené na účinky kávy. Například v roce 1927 byla v jednom z nejprestižnějších vědeckých časopisů Science Magazine publikována studie zkoumající 80 tisíc školáků a dospívajících, kteří pili víc než jeden šálek kávy denně.

Ukázalo se, že to na jejich školní prospěch mělo spíše negativní dopad. O půl století později vyšel v New England Journal of Medicine článek o sledování dvanácti tisíc lidí, kteří si dopřávali jeden až pět hrníčků denně, což u nich vedlo k nárůstu tepové frekvence o šedesát procent.

Budete mít zájem:  Prodloužení Qt Intervalu Léky?

Další navýšení počtu vypitých šálků potom zvyšovalo riziko ještě dvojnásobně.

„Kávové“ zkoumání pokračuje i ve století jednadvacátém. Badatelé například řešili, zda ji lze spojit se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny.

„V roce 2001 bylo publikováno, že pití kávy může vést k nárůstu rizika zhoubných nádorů močového ústrojí o dvacet procent, podobné výsledky byly poté sděleny i v roce 2015, ale už pouze u lidí s pozitivní rodinnou anamnézou zhoubných nádorů močového traktu,“ uvádí Věra Adámková z IKEM.

Káva byla dlouho spojována také s rakovinou trávicí trubice a žaludku, především pak káva s lógrem, rakovinou tlustého střeva a konečníku, prsu a slinivky břišní a gynekologických nádorů.

Prospěšné antioxidanty

„Nejdéle trvalo podezření na souvislost s rakovinou ledvin, respektive močového měchýře,“ připomíná docent Kohout. Jak se ale ukazuje, velké epidemiologické studie nebyly moc přesné.

Podle Pavla Kohouta totiž nebyly odděleny účinky kávy od dalších možných příčin chorob, jako je nedostatek pohybu, kouření či stres. Statistické metody se zlepšily, tudíž mohly být jednotlivé možné příčiny vyčleněny.

V roce 1997 Světová organizace pro výzkum rakoviny a Americký institut pro výzkum rakoviny vydaly stanovisko (na podkladě více než 2000 studií), že souvislost mezi konzumací kávy a vznikem rakoviny nelze potvrdit.

Vzhledem k tomu, že káva obsahuje antioxidanty, a ty slouží jako prevence vzniku civilizačních chorob a rakoviny, je její efekt spíše opačný.

Dva šálky denně například podle studií dokonce snižují riziko rakoviny jater. Ukázalo se také, že dlouhodobé pití kávy (čtyři hrnky denně) může snížit výskyt cévní mozkové příhody i rakoviny prostaty.

Také její negativní vliv na zvyšování krevního tlaku je menší, než se původně předpokládalo.

Moderní je pít zdravou kávu

Káva s mlékem škodí zdraví? – Institut moderní výživy

▶️ Moc Vám Moderní je pít zdravou kávuvšem děkujeme za všechny reakce a náměty na další díl našeho seriálu o boření mýtů ve výživě. Velice nás překvapilo, že Vaším vůbec nejčastějším dotazem bylo zrovna téma údajné škodlivosti kávy s mlékem ☕. Když jsme toto téma ale začali vyhledávat, naše překvapení okamžitě opadlo, protože jsme se sami nestačili divit tomu, kolik šíleností se na internetu o kávě napíše ???? A protože tento týden někteří nečestní šarlatáni mýty o kávě opět šířili ????????, rozhodli jsme se toto téma a nejčastější tvrzení o údajné škodlivosti kávy pro Vás zpracovat ????!

❌ “Popíjejte svoje oblíbené kafíčko zásadně bez mléka či smetany! Působí totiž velice špatně na dvanácterník neboli duodenum, který pak v křeči stáhne svoje hladké svalstvo a následně začne vyřazovat z provozu slinivku břišní. Dále pak zablokuje i celý žlučník.”

✅ Dle současného vědeckého poznání není nic takového pravda a naopak se zdá, že káva dokonce podporuje činnost žlučníku a celého tenkého střeva.

Káva s mlékem či smetanou může samozřejmě vyvolat problémy pouze u osob, které mají problémy se samotným mlékem (laktózová intolerance, alergie na bílkoviny kravského mléka atd.). Pozor by si také měli dát lidé, kteří trpí na časté pálení žáhy (tzv.

gastroezofageální reflux), protože káva zvyšuje sekreci kyseliny chlorovodíkové v žaludku a může příznaky zhoršit.

❌ “Káva navíc obsahuje velké množství hodně agresivní kyseliny šťavelové. A když ledviny tuto látku nestačí dostatečně rychle vylučovat prostřednictvím moči, potom se snadno vytvoří z přítomných krystalků kyseliny šťavelové nejdříve močový písek. Později se ale vytvářejí také obrovské, vysoce bolestivé a zároveň i rizikové močové kameny.”

✅ Šťavelany neboli oxaláty opravdu mohou za určitých podmínek způsobit močové kameny, ale v případě kávy (navíc pražené) je jejich konzumace ve skutečnosti jen minimální a vědecké studie naopak ukazují na ochranný vliv kávy i mléka před vznikem močových kamenů.

❌ “Plísně, které rostou na kávových zrnech a nebo na druhé straně pesticidy použití k jejich ošetření, které se díky metodě extrakce vysokou teplotou dostávají do nápoje a následně působí v mozku neurotoxicky.

Plísně byly důvodem toho, proč jsem dlouhá léta kávu nepil. Nedělala mi dobře. Po asi 20ti minutovém boostu energie se u mě totiž dostavil brain fog, zhoršení kognitivního výkonu a neschopnost se soustředit.

✅ Díky složitému několikastupňovému procesu zpracování kávy se obsah pesticidů ve výsledném produktu redukuje hluboko pod bezpečnou mez.

Je to díky tomu, že kávu nekonzumujeme syrovou jako například ovoce, ale v průběhu celého procesu jsou kávová zrnka namáčena, fermentována, sušena a nakonec i pražena za teploty přesahující 200 °C, která zničí až 99,8 % všech pesticidů.

Při tomto složitém procesu tedy dochází k redukci pesticidů, případně i fungicidů, na téměř nulové koncentrace. Ve skutečnosti je káva jedním z mála nápojů, který neobsahuje žádné přídatné látky jako jsou konzervanty nebo jiná potravinová aditiva!

Jedním z dalších strašáků pití kávy jsou právě plísně a tzv. mykotoxiny, jenž tyto plísně produkují. V kávě opravdu tyto toxiny můžeme najít a to především aflatoxin a ochratoxin, které patří mezi karcinogeny.

I v tomto případě ale záleží na množství – připomeňme si slavný výrok Paracelsa: “sola dosis facit venenum” (jen dávkování dělá jed)! Ve skutečnosti je obsah mykotoxinů a případně plísní v kávě jen velmi nízký a splňuje bezpečné limity ke konzumaci.

Navíc i tento obsah se díky použité metodě pražení sníží v průměru o 42-96 % a podle studií je průměrný příjem ochratoxinu asi jen 3 % z maximální bezpečné dávky.

Vědci dokonce zjistili, že plísně, které kávová zrnka přirozeně obsahují, dodávají charakteristické vlastnosti výslednému produktu – to znamená, že to jsou právě přirozené plísně, které kávě dodávají její typickou regionální chuť a aroma.

Ačkoliv chápeme, že většina lidí nemá rádo myšlenku, že přijímá (byť i ve velmi malém množství) plísně či toxiny do svého organismu, musíme si uvědomit, že toxiny jsou všude kolem nás a je nemožné se jim kompletně vyhnout. Podle jedné studie jsou mykotoxiny ve stopovém množství přítomny téměř ve všech typech potravin a dokonce i v mateřském mléce. Pravda je ale taková, že se stopovým množstvím toxinů, které do našeho organismu přijímáme, jsme schopni si velmi dobře poradit. Pokud i přesto chcete snížit obsah mykotoxinů a plísní v kávě na minimum, vyhněte se bezkofeinové a instantní kávě a preferujte metodu zpracování tzv. mokrou cestou.

????▶️ I když tedy káva může skýtat některá rizika, pořád obrovsky převažují její benefity ☕.

Proto se nenechte vystrašit poplašnými zprávami a hoaxy, které o jednom z nejoblíbenějších nápojů na světě kolují a v klidu si dopřejte váš oblíbený šálek kávy ????.

Podle mnoha vědeckých studií káva prodlužuje život (respektive snižuje riziko předčasného úmrtí), chrání nás před srdečními onemocněními, Parkinsonovou chorobou a dokonce i některými typy rakoviny.

Pokud se Vám článek líbil, budeme velice rádi za sdílení???????? i za zaslání dalších podnětů a článků, které obsahují nesmysly a nepravdy o výživě ????.

Velice rádi je pro Vás zpracujeme do dalších dílů NUTRI-MYTHBUSTERS!

Zdravá káva – ganoderma cafe

Nabízíme vám skvělé výrobky, které spotřebovává několik milionů lidí denně. Téměř každý pije kávu nebo čaj, proto není obtížné kávu nabízet přátelům a kolegům či úplně cizím lidem. A ještě sobě i svým blízkým vylepšíte zdraví.

Máte zkušenosti, že pokud je káva zdravá, ztrácí na své chuti a vůni?

Obavy jsou na místě. Různé alternativy kávy nás skutečně většinou chuťově neuspokojí. Naše káva je v tomto směru naprostou výjimkou. Nabídne intenzivní aroma, bohatou pěnu a chuť silné, lahodné kávy.

K tomu ještě dodáme, že nepřekyseluje organismus (kyselé prostředí milují nádory, plísně atd.) a nezatěžuje srdce – naopak zmírní spoustu vašich zdravotních potíží.

Dle čínské medicíny magická rostlina reishi (nebo-li ganoderma) „vzkřísí i mrtvého a postaví na nohy každého“.

Víte, jak kofein může ovlivnit vaše zdraví?

V běžném šálku kávy je cca 170 mg kofeinu a v kávě bez kofeinu je okolo 30/40 mg kofeinu. Nezapomeňme se zmínit o škodlivých aditivech, která jsou do kávy přidávána.

  • Na burze je káva 90 miliardový průmysl, ale důležité je, že až 70% lidí pije 3-5 šálků kávy denně.
  • Přečtěte si prosím pár důvodů, proč byste měli zvážit začít pít „Zdravou kávu“ (DXN Lingzhi Coffee obsahuje jen 0,06 mg kofeinu na šálek, což je dokonce méně než v kávě bez kofeinu, a zároveň dodává stejnou energii, ale bez zdravotních rizik).
  • Zdravotní problémy vztahující se na nadměrnou spotřebu kofeinu
Budete mít zájem:  Opar Na Rtech Léčba?

1) kardiovaskulární problémy Kofein zvyšuje činnost srdce, krevní tlak a může přispět k rozvoji srdečních onemocnění. Kofein je také spojován s cévními křečemi.

2) stres Kofein stimuluje vyměšování stresových hormonů, které mohou produkovat zvýšenou hladinu úzkosti, podrážděnosti, svalového napětí a bolesti, poruchy trávení, nespavost, snižování imunity.

3) emocionální výkyvy Úzkost a podrážděnost jsou známkou změny nálady, stejně jako deprese a poruchy vnímání, které souvisí se spotřebou kofeinu. Kofein snižuje průtok krve do mozku až o 30% a působí negativně na paměť a mentální výkonnost.

4) kolísání hladiny cukru v krvi Diabetici a hypoglykemici by vůbec neměli užívat kofein, protože stimuluje nárůst cukru v krvi, po kterém následuje nadměrná produkce inzulínu. Jestliže se snažíte zhubnout, tato „horská dráha“ vám vlastně váhu zvýší, protože inzulín vydává rozkaz tělu, aby shromažďoval nadbytek cukru a tuku.

5) gastrointestinální problémy Po vypití kávy má mnoho lidí palčivý pocit v žaludku, protože kofein podporuje vyměšování kyseliny solné vedoucí ke zvýšenému riziku vzniku vředů. Káva snižuje tlak chlopně mezi jícnem a žaludkem, takže kyselost v žaludku směřuje do jícnu a vyvolává pálení žáhy, kvůli kterému následně vznikají žaludečné problémy.

6) výživová nedostatečnost Kofein zabraňuje absorbování některých živin (jako vápník, hořčík, draslík, železo a stopy dalších minerálů) a způsobuje nadměrné močení.

7) mužské zdravotní potíže Kofein dráždí močový trakt a zhoršuje symptomy spojené s častým močením (vinou je zvětšená prostata).

8) ženské zdravotní potíže Fibrocystické onemocnění prsou, PMS, osteoporóza, neplodnost, nízká porodní váha novorozenců, menopauza – jsou jen výčtem nemocí spojených s konzumací kofeinu. Ženy užívající hormonální antikoncepci jsou vystaveny riziku, protože mají sníženou schopnost kofein vylučovat.

9) stárnutí Kofein dehydratuje tělo a napomáhá stárnutí kůže a ledvin. Dalším projevem je snížená schopnost jater vyměšovat toxiny.

10) vysílené nadledvinky Kofein stimuluje centrální nervový systém. Pokud můžete klidně vypít 3 šálky espressa a jdete klidně spát, tak vězte, že se vaše nadledvinky vzdaly funkčnosti. Jste méně odolní stresu a více náchylní k zdravotním rizikům.

DXN produkty zahrnují ganodermu („zázračnou královnu rostlin“), která je mocnější než ženšen, pomáhá zajišťovat potřebné vitamíny a minerály, dodává více energie a síly, zvyšuje mozkovou činnost, omlazuje, posiluje orgány kvůli detoxikaci, posiluje imunitní systém, odkyseluje, snižuje cholesterol, dle potřeby těla zvyšuje či snižuje krevní tlak, brání srážení krve, řeší skryté záněty, zabraňuje pálení žáhy, zlepšuje slabou fyzickou kondici, obsažené germanium je známé pro svou antitumorovou aktivitu a jako analgetikum, dále obsahuje ganoderan, což je tzv „vitamín budoucnosti“ – produkuje enzymy, které brání vzniku a růstu nádorových buněk a snižuje riziko srdečního infarktu. Dle současných výzkumů je tato houba nadějí současné medicíny.

Srovnání klasické kávy a kávy s reishi

Klasická

  • krátkodobé dodání energie
  • překyselení organismu
  • vyplavuje vápník a další minerály
  • odvodňuje organismus
  • zatěžuje srdce
  • vysoký obsah kofeinu

S ganodermou

  • dlouhodobé dodání energie
  • neutrální pH, neutralizuje kyselost
  • dodává minerály
  • neodvodňuje
  • posiluje srdce
  • minim. obsah kofeinu 0,06% na 100 gO HOUBĚ REISHI

Reishi (neboli ganoderma, lingzhi, lesklokorka lesklá) je v Číně již po tisíciletí považována za vynikající léčivou rostlinu. Je prvním potravinovým doplňkem, který nemá žádné vedlejší účinky ani při dlouhodobém užívání.

Nejdůležitějšími složkami reishi jsou organické germanium a polysacharidy. Germanium zvyšuje schopnost krve absorbovat kyslík, zlepšuje trávení, předchází odumírání tkání. Obsahuje až 6x více germania, než ženšen.

Polysacharidy posilují imunitní systém a ničí viry.

Základní léčivé účinky reishi:

  • snižuje obsah cholesterolu a volných tuků v krvi
  • snižuje hladinu krevního cukru a reguluje činnost slinivky
  • snižuje obsah lipidů v krvi a stabilizuje membrány červených krvinek
  • obsahuje adenosin, omezuje hromadění krevních destiček a vznik trombózy
  • optimalizuje činnost kůry nadledvinek
  • podporuje obranyschopnost organismu a účinnost imunitního systému
  • zpomaluje stařecký pokles mozkových funkcí
  • omezuje vedlejší účinky antialergických léků
  • zabraňuje vznikům alergií, omezuje vylučování histaminů
  • přispívá k prevenci vzniku nádorových onemocnění
  • zabraňuje náhlým úmrtím pacientů s nádorovou chorobou následkem tumorové embolie
  • zvyšuje účinnost protinádorových léčiv
  • snižuje bolest způsobenou rakovinou
  • upravuje vysoký krevní tlak a jím způsobené bolesti hlavy a ramen
  • omezuje ateriosklerózu
  • při současném užívání s léčivy na snižování tlaku zvyšuje pravděpodobnost snížení
  • účinná i na srdeční infarkt a anginu pectoris
  • účinná na hepatitidu a nedostatečnost jater
  • úspěšná při léčení žaludečních bolestí a dvanácterníkových vředů
  • je účinná při bolestech beder, ramen a jiných kloubů
  • osvědčila se při léčbě gynekologických problémů, menstruačních křečí, závratí
  • pomáhá při klimakteriu
  • vhodná pro ženy před porodem i pro těhotné
  • léčí nemoci ledvin
  • pomáhá diabetikům
  • odkyseluje organismus

Online prodej zde

Milujete kávu? A víte, jaký vliv má na vaše zdraví?

Umíte si představit start dne bez lahodného hrnku kávy? Je to něco, co dokáže člověka nastartovat a zpříjemnit mu každodenní vstávání. Kolem kávy se však točí řada spekulací a domněnek. Ty se týkají především toho, jestli káva prospívá nebo naopak škodí zdraví.

Jak to tedy je?

I když toho bylo o kávě a jejím vlivu na zdraví napsáno mnoho, přesto nikdy nebylo přesně zodpovězeno, jestli tedy škodí nebo naopak prospívá člověku. Drtivá většina lidí si myslí, že zdraví škodí, protože obsahuje kofein. Jenže káva není zdaleka jenom o kofeinu.

Kofein je jen jednou z mnoha látek, kterou v kávě najdeme.  

Kofein pro zdraví našeho srdce 

Když jsme ale zmínili kofein, chvíli u něj zůstaňme. Paradoxně právě kofein prospívá našemu srdíčku, pokud ho tedy pijeme s mírou. Jestliže si dopřejete šálek kávy či dva denně, srdíčko vám za to dokonce poděkuje. Jenom jediný šálek kávy totiž umí navýšit tlukot srdce, což ocení především lidé mající dispozice k ucpávání tepen a k podobným problémům.  

  • Jaké jsou výhody a nevýhody pití kávy? (zdroj foto: pixabay.com)
  • Pití kávy má jisté benefity, ovšem i zdravotní rizika. (zdroj foto: pixabay.com)
  • Jaké účinky na vás má pití kávy? (zdroj foto: pixabay.com)

Pití kávy

Doktoři však dodávají, že mluvíme o jinak zdravém člověku. Právě jemu a jeho srdci může šálek opravdu kvalitní kávy pomoct. V opačném případě může kofein způsobit úzkost či pálení žáhy.  

Pro lepší trávení 

Jak ale bylo zmíněno, káva není jenom o kofeinu. Kofein je jen jednou z mnoha látek, které se v kávě nachází. Všechny látky společně však zlepšují trávení člověka. Určitě to potvrdíte – takový ranní šálek kávy udělá během chvilky pořádnou čistku střev. Na jednu stranu je to dobře, na druhou stranu si z mnoha potravin tělo nestíhá vzít látky, které jsou mu ku prospěchu.  

Káva pro každého sportovce 

Především sportovci se často ptají, jestli mohou kávu pít. Odborníci jim to nezakazují, protože se nedávno prokázalo, že právě káva dodává svalům energii a výdrž. Díky jednomu jedinému šálku kávy může sportovec trénovat o půl hodiny déle, což ocení nejen vrcholoví sportovci.  

Podle výzkumu káva, respektive kofein obsažený v kávě, usnadňuje dýchání a přeměňuje tuk na energii.  

Proti Alzheimerově nemoci, pro ledvinové kameny 

O Alzheimerově chorobě se vtipkuje do doby, dokud se s nemocí člověk nesetká. Pravděpodobnost vzniku nemoci však naštěstí lze snížit, a to až o dvacet procent díky obyčejně neobyčejné kávě. Látky obsažené v kávě umí údajně udržovat mozkové buňky člověka ve formě, což ocení nejen lidé spadající do starší generace.  

Na druhou stranu si na kávu musí dát pozor ti, kteří v minulosti trpěli ledvinovými kameny či podobným onemocněním. Káva, respektive látky obsažené v kávě mohou zdravotní nepříjemnost znovu přivolat. Káva totiž umí způsobit problémy s močovým měchýřem zejména u těch jedinců, kterým ledviny nefungují normálně. 

Jak káva pomáhá 

  • Dodává svalům energii a výdrž 
  • Urychluje trávení 
  • Proti infarktu 
  • Pro pevné zdraví srdce 
  • Proti Alzheimerově nemoci 

Jak káva škodí 

  • Způsobuje ledvinové kameny 
  • Způsobuje problémy s močovým měchýřem 
  • Až příliš zrychluje trávení 
  • Způsobuje pálení žáhy 
  • Způsobuje úzkost 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Celer pro dokonalý chuťový požitek. Víte, že má pozitivní vliv na zdraví?

Červená řepa jako přírodní zázrak na kdejaké neduhy!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector