Mikulov bude patřit gurmánům

Mikulov bude patřit gurmánům

Mikulov Gourmet festival 2014 MIKULOV – Již tradičně patří začátek června v jihomoravském Mikulově všem gurmánům. Od 6. do 8. června 2014 se bude v tomto krásném městě konat již pátý ročník Mikulov Gourmet Festivalu, který je velkolepou oslavou kvalitní moravské kuchyně a jejího snoubení se skvělými moravskými víny, která můžete ochutnat v Hotelu Marcinčák, Hotelu Maroli, Hotelu Eliška, Zámecká restauraci, restauraci Aquarium Relax, Restauraci pod svatým Kopečkem a Rybí restauraci v lomu Mariánský mlýn. Den otevřených sklepů v  Brumovicích BRUMOVICE  – …

Číst více » Mikulov bude patřit gurmánům

SCHRATTENBERG  – Poznat historii i rakouská vína můžete tento týden ve Schrattenbergu. Manželé Herta a Rudolf Zeschovi opět připravili noční putování Schrattenbergem. Letos se za vínem a historií příhraniční obce můžete vydat ve čtvrtek a v pátek.

Sraz zájemců je po oba dva dny ve 20 hodin na dvoře domu rodiny Zeschových (Kirchenplatz 12), předpokládané délka procházky s pohárky a lucerničkami je čtyři hodiny. Seznámíte se nejen s vinařstvím ve Schrattenbergu, ale i s historií obce.

Dozvíte se také o  …

Číst více » Mikulov bude patřit gurmánům

Lednice – V Lednici se v týdnu od 19. do 22. května uskuteční speciální série přednášek pod názvem „Kvalitní víno bez kompromisů“. Akce je zaměřená na odbornou veřejnost z řad vinařů, studentů a dalších zájemců o informace z vinařského světa.

Kromě tuzemských přednášejících se zde o své zkušenosti a nejnovější poznatky se podělí i zástupci zahraničních firem z Německa, Maďarska, Francie a Itálie.

Workshop poradí jak se zorientovat ve vinařské legislativě, jak čerpat dotace, jaké jsou aktuální technologické novinky nebo …

Číst více » Mikulov bude patřit gurmánům

Valtické vinné trhy Novodobé Valtické vinné trhy, nejstarší celostátní soutěž vín v ČR s mezinárodní účastí, navazují na více než stopadesátiletou historii vinných trhů ve Valticích.

Na 150 vinařských firem tady každoročně přiveze do soutěže téměř 1.000 vín, která budete moci ochutnat v pátek 9. 5. a v sobotu 10. 5. www.vvtvaltice.cz Košt v Popicích Tradiční místní výstava vín se uskuteční v sobotu 10. 5. od 12.

30 v kulturním domě. Od 16.00 hod. bude k dobré náladě hrát cimbálová muzika. …

Číst více » Mikulov bude patřit gurmánům

Mikulov – Titul šampiona VI. mikulovských vinných trhů 2014 patří vínu Rulandské bílé 2012, výběr z hroznů, z vinařství Josefa Dufka ze Svatobořic–Mistřína. Diplom podepsaný prezidentem republiky Milošem Zemanem a pohár převzal vinař osobně v sobotu 3.

května v areálu hotelu Zámeček, kde se vinné trhy tradičně konaly. Vinařská slavnost díky prezidentské záštitě získává na prestiži.

Do Mikulova sice osobně hlava státu nepřijela, ale nejlepší vína ochutnal mimo jiné premiér Bohuslav Sobotka či celá řada hostů a osobností z kulturního …

Číst více » Mikulov bude patřit gurmánům

Velké Pavlovice – Spolek vinařů Víno z Velkých Pavlovic a Město Velké Pavlovice pořádá v sobotu 3. května 2014 MÁJOVÉ OTEVŘENÉ SKLEPY.

Přijďte ochutnat vynikající velkopavlovická vína, k ochutnání budou nejen vína ročníku 2013 v téměř 20 vinných sklepech! Dle zažité tradice začínáme v 11.00 hod. (sklepy budou otevřeny až do 18 hod.

) Připravili jsme pro Vás oblíbenou tipovací soutěž s vinaři o vinné ceny. Ve sklepech bude hrát a zpívat Hudecká muzika Ondřeje Vinklera. Občerstvení zajištěno u místa prodeje …

Číst více » Mikulov bude patřit gurmánům

MIKULOV  – Skvělá vína, kotlíkové polévky a spoustu zábavy nabídnou v sobotu 3. května VI. ročník Mikulovský vinných trhů. Před hotelem Zámeček zavoní nejenom skvělé víno, ale i kotlíkové přesnídávkové polévky a krajové speciality.

„Milovníci vín se mohou těšit na rekordních osm set třicet vzorků. Do soutěže se přihlásili jak moravští, tak i zahraniční vinaři,“ prozradil ředitel vinných trhů Josef Ševčík.

Záštitu nad letošním ročníkem převzal opět prezident republiky Miloš Zeman, přidal se i premiér Bohuslav Sobotka a celá řada …

Číst více » Mikulov bude patřit gurmánům

Prušánky – O tom, jak sabrage, neboli otevření lahve šumivého vína “seknutím šavlí” vzniklo, se vedou diskuse.

Většina pramenů se shoduje na tom, že takto šampaňské začali otevírat vojáci jezdecké kavalerie, kteří nosili šavle a odseknutí hrdla lahve byl nejjednodušším způsobem jejího otevření.

Ve spolupráci s Asociací sommeliérů České republiky se letos koná druhou sobotu v červnu U Jeňoura a v Hotelu Beatrice v malebné vinařské vesničce Prušánky-Nechory na jižní Moravě již 10. ročník Mistrovství České republiky v sekání sektů. Jubilejní …

Číst více » Mikulov bude patřit gurmánům

Velké Bílovice – Italské speciality pro vás na pátek a sobotu připravili ve Velkých Bílovicích ve Vinařském domě. Můžete se těšit na speciality italské kuchyně, jako např.

Carpaccio, toskánskou Ribollitu, krémové rissoto, spaghetti carbonara,  osso buco, trivoli stradu a jiné. Pokrmy jsou připraveny z čerstvých surovin pod vedením  šéfkuchaře Dušana Kubíka.

V rámci Italských specialit Vám Vinařský dům nabízí možnost PROHLÍDKY Vinařství Petr Skoupil za zvýhodněnou cenu 150 Kč / osobu. V ceně je PROHLÍDKA vinařství (cca 1 hodina) s …

Číst více » Mikulov bude patřit gurmánům

Břeclavsko – Nabídka je opravdu široká, můžete si vybrat z patnácti akcí, kde naši vinaři budou prezentovat své vzorky. Velikonoční košt vín v Zaječí Od 18. 4. do 21. 4.

si můžete ve Vinařství U Kapličky užít již tradiční košt vín z produkce tohoto vinařství. K poslechu bude hrát cimbálová muzika a v restauraci bude připraveno velikonoční menu. www.vinarstviukaplicky.

cz Jarní otevřené sklepy v Moravské Nové Vsi V sobotu 19. dubna se ve vinařské obci Moravská Nová Ves otevře všem návštěvníkům …

Číst více »

Gastronomické setkání v Mikulově

Mikulov bude patřit gurmánům

Ochutnávková menu jednotlivých šéfkuchařů tvoří vždy předkrm, hlavní jídlo a dezert. Právě na nich je vytvořit z té správné kombinace místních surovin chuťově dokonale vyvážený chod a také překvapit hosta nejen gastronomickým, ale i estetickým zážitkem. Ty umocní také jednotlivá vína pečlivě vybraná ke každému chodu.

Již šestý rok bude patřit začátek června v jihomoravském Mikulově všem gurmánům, proběhne zde 5. – 7. června 2015 další ročník MIKULOV GOURMET FESTIVALU, který je vždy velkolepou oslavou kvalitní moravské kuchyně a jejího snoubení se skvělými moravskými víny.

Každý rok je vyhlášeno téma festivalu, které je inspirováno historickou kuchyní z okolí Mikulova. Například vloni zde šéfkuchaři vzdali hold bohaté šlechtické kuchyni Dietrichsteinů a jejich loveckým hostinám.

Téma letošního ročníku je připomínkou napoleonských válek na Moravě.

Sám Napoleon zde, v salonku mikulovského zámku, vyjednával v roce 1805 mírovou dohodu se všemi zúčastněnými stranami bitvy u Slavkova a u té příležitosti poobědval i své oblíbené jídlo – kohouta na víně.

Právě touto událostí se nechal tentokrát inspirovat pořadatel akce a známý vinař Petr Marcinčák a opět sezval významné šéfkuchaře, členy národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Jejich úkolem je tedy pro letošek připravit menu s odkazy na tradiční kuchyně všech států, které se podpisu mírové dohody účastnily a to Francie, Rakouska-Uherska a Ruska.

Mikulov bude patřit gurmánům

Pravý levandulový ráj si užijete spolu s gastronomickými zážitky v hotelu Marcinčák, který patří pořadateli Gourmet festivalu Petrovi Marcinčákovi. Přímo uprostřed tohoto ráje zachytil fotograf pořadatelský pár – manžele Marcinčákovi a všechny šéfkuchaře, kteří vládnou festivalovým kuchyním.

Spolu s nimi a s významnými sommeliéry vybrali pečlivě i vína, která se budou skvěle snoubit s připravenými pokrmy a korunovat tak všechny vaše gastronomické zážitky z festivalu. Festival bude probíhat na sedmi místech – v pěti místních restauracích a ve dvou venkovních, postavených pouze pro tento festival.

Budete mít zájem:  Léčba Píštěle U Konečníku?

Mikulov bude patřit gurmánům

Gourmet festival v Mikulově si nenechá každoročně ujít ani mnoho známých tváří Tomáš Matonoha s Lucií Benešovou jsou zde pravidelnými hosty.

Tuto akci si každoročně nenechá ujít ani mnoho známých osobností a tak zde bývá tento prodloužený víkend nejvyšší koncentrace slavných tváří v republice.

Potkat zde můžete každoročně režiséry Jan Hřebejka, Karla Jandáka, Jiřího Vejdělka či Petra Kracíka s Terezou Kostkovou, herce Zdeňka Podhůrského, Jiřího Matonohu s Lucií Benešovou, známého fotografa Tono Stana, Karla Štědrého a mnoho a mnoho dalších.

Právě Mikulov a jeho okolí je pro filmaře a jejich týmy velkou inspirací, což dokazuje i nedávno uváděný seriál TV Prima Vinaři, který se natáčel v okolí Mikulova. A kde jinde se nechat políbit múzou, než v krásném prostředí pod pálavskými vrchy, nad talířem s tím nejlepším kulinářským uměním, se sklenkou skvělého moravského vína a za tónů pravé moravské cimbálovky.

Přijeďte i vy nasát atmosféru festivalu, ochutnat špičkovou gastronomii a skvělá vína.

Mikulov bude patřit gurmánům

Více informací získáte na www.mgfest.cz.

Text: Blanka Dvořáková

Trendy zdraví

12. 6. 2012Mikulov bude patřit gurmánům

Máte chuť na restované krevetky, sushi, pizzu, čerstvě připraveného
lososa nebo byste ráda s kamarádkami vyrazila jen tak na koktejl, když se
budou chlapi dívat na fotbal? Ale kam? Máme pro vás tip. Stačí navštívit
server, na kterém si vyberte podnik podle vaší momentální chuti.

12. 6. 2012

Neuropsychiatrické choroby jsou v Evropě na vzestupu. Podle posledních
odhadů zasahují 81 milionů lidí a náklady s nimi spojené dosahují
téměř 800 miliard Euro. Tyto informace zazněly od expertů, kteří se
v těchto dnech sešli v Praze na kongresu Evropské neurologické
společnosti.

Pacienti s Parkinsonovou nemocí, která je jedním z hlavních
témat zasedání, mají důvod k opatrnému optimismu. Nové poznatky
o vzniku a vývoji této choroby skýtají naději, že brzy bude k dispozici
lék, který bude schopen minimálně významně zpomalit rozvoj onemocnění.

Inovativní terapie dovolí lepší kontrolu typických poruch pohybu a
dalších doprovodných příznaků, které až dosud byly často
opomíjeny.

12. 6. 2012

Slunce nám sice zlepšuje náladu a dodává energii, ale také může
způsobit řadu nepříjemností. K nim patří úžeh a úpal, bolestivé
spálení pokožky a dokonce i poškození zraku, přičemž nevratné změny
se mohou objevit nejen na povrchu oka, ale i v jeho vnitřních strukturách.

UV záření se může podílet na poškození a onemocnění rohovky, spojivek,
sítnice a jejího centra (žluté skvrny) atd. „Ač se to nezdá, pro oči je
nebezpečné nejen přímé slunce, ale často také odraz UV záření,
v létě zejména od vodní hladiny,“ říká MUDr.

Kristina Vodičková
lékařka Oční kliniky NeoVize.

11. 6. 2012

Teplé a slunečné letní dny vylákají mnohé z nás na koupaliště nebo
k bazénu. Příjemně strávený den však může zkazit nevítaný suvenýr
– bradavice. Tento kosmetický a především zdravotní problém postihuje
dospělé i děti a snadno se přenáší.

Pokud včas neodstraníme první
bradavice, může dojít k jejich rozšíření a prodloužení léčby.
K odstranění bradavic kdekoli na kůži kromě obličeje, okolí konečníku
a genitálu je nyní možné použít volně prodejný léčivý přípravek
Duofilm.

Duofilm je šetrný a vhodný pro celou rodinu včetně malých dětí
od dvou let věku.

11. 6. 2012

Zažíváte v zaměstnání jeden ospalý den za druhým, cítíte se
malátní a bez energie? Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního
ústavu Brandýs nad Orlicí, vám nabízí několik praktických tipů, jak si
s únavou na pracovišti poradit.

11. 6. 2012Mikulov bude patřit gurmánům

Nastartujete den sprchou a poté použijte svoji Rexonu. Od rána až do
večera tak zůstanete voňavá a žádný stres vás nerozhodí. S novou
technologii motionsense máte jistotu, že vás tento antiperspirant
nezradí.

11. 6. 2012

ČSOB Pojišťovna porovnala ve svých statistikách nehod z povinného
ručení míru pravděpodobnosti zavinění dopravní nehody u mužů a žen.

Nejčastěji zažité předpoklady říkají, že ženy nestráví v autě
tolik času, často nenajezdí za celý rok ani tolik kilometrů, co někteří
muži za měsíc a parkování bývá jedna z jejich nočních můr. Na druhou
stranu ale nezpůsobují vážné dopravní nehody tak často jako muži.

O tom, že by žena řídila opilá, většina lidí nikdy neslyšela a
v ulicích měst se pohybují ohleduplněji. Jsou tedy lepšími řidiči muži
nebo ženy? Je to nerozhodně.

11. 6. 2012Mikulov bude patřit gurmánům

Zlaté Kuře z Vodňan připravilo pro své zákazníky originální
soutěž. Na 125 nejpilnějších jedlíků kuřat čeká zlatý čtyřlístek,
coby symbol štěstí, a ten nejlepší získá dokonce přívěsek s pravým
diamantem. Ostatním pak nabídne inspiraci v podobě nové kuchařky
s recepty a tipy na přípravu originálních kuřecích dobrot.

  • 1029
  • 1030
  • 1031
  • 1032
  • 1033
  • 1034
  • 1035
  • 1036
  • 1037

Mikulov gourmet festival

Za skvěle zvládnutým festivalem chutí a vůní stojí mikulovský vinař Petr Marcinčák, který mimo jiné vyrábí originální cuvée Bokovka pro stejnojmenný pražský vinný bar. Tento fakt, skvělá vína a výborné pokrmy přilákaly do Mikulova celou řádku známých osobností. Zahlédli jsme Michala Viewegha, Jana Hřebejka, Janu Švandovou, Miroslava Táborského, Tomáše Matonohu či Karla Štědrého.

V hotelu Eliška prezentoval své pojetí moravské kuchyně Miroslav Husák, šéfkuchař brněnského hotelu International, člen národního týmu kuchařů.

Podával se tu vepřový bůček „Sous vide“ na čočkovém salátku, křenový prach, pečený candát na chřestovém ragů, kroketa z mlíčí, uzený Pohořelický kapr na jelítku s fenyklovou pěnou a jahodový knedlíček z tvarohového těsta, s griliášem a sirupem z oskeruší, ořechovo-čokoládový řez a jahodový sorbet.

V hotelu Marcinčák vařil moderní pojetí staré rakouské kuchyně Jan Horký, šéfkuchař restaurace Zlatá Praha hotelu InterContinental Praha.  Na talířích se objevila opečená rolka z amura, koprová omáčka s vařeným bílkem, pěna z uzeného lína, vařený hovězí krk s kořenovou zeleninou, křenová espuma, krém z mrkve, hovězí kroketa a skutečně atipický jablkový štrúdl.

V hotelu Maroli vařil ve stylu německé kuchyně táborský šéfkuchař restaurace Nautilus Martin Svatek. Na úvod se podával salát z pečené zeleniny na medu s modrým sýrem a marinované kuře, po něm přišla roláda z krkovice a sušené šunky se špenátovým krémem a kachními škvarky, glazovaná šalotka a květák. Jako dezert připravil rýžový puding s malinami, vanilkou a čokoládovou drobenkou.

V zámecké restauraci se podávala židovská kuchyně, kterou připravoval Jaroslav Kozdělka, Junior Sous Chef v hotelu Four Seasons. Uvařil šoulet s pomalu uzeným kachním prsem, Pohořelického kapra s bylinkovým farfalem a lilkovým kaviárem a na závěr rýžový kugel s jablečným cullis.

Restaurace Aquarium Relax patřila Habánské kuchyni a Petru Vláskovi,  Executive chef Restaurace Il Convento, Praha.  Připravil mousse ze zauzeného lososa s okurkovým želé a pošírovanou lososovou rolkou na hráškovém pyré s pěnou buerre blanc.

Hlavním chodem bylo kachní prso „Sous vide“ na celerovém pyré s jemným žemlovým knedlíkem, restovanou kapustou a pomerančovo-rozmarýnovou omáčkou. Na závěr pak teplý ořechový dortík s horkou čokoládou a tvarohový mouse s meruňkovým chutney.

Pokud se vám sbíhají sliny již při čtení těchto řádků, pak právem. Pokrmy byly podávány ve fascinujících formách a podobách. Navíc Mikulov je krásné město a ti, kdož přijeli na všechny tři dni festivalu si ho mohli skvěle užít. Ti, kteří nepřijeli, mohou jen litovat a závidět a snad se také těšit na příští ročník této skvělé akce.

Mikulov bude patřit gurmánům

Trendy zdraví

27. 8. 2012

Krev odebraná dárcům je základním zdrojem pro přípravu celé řady
léčiv. Například hemofilici a pacienti s dalšími poruchami srážlivosti
krve, RhD negativní těhotné ženy či lidé nemocní leukemií by se bez nich
neobešli.

Budete mít zájem:  Vizitka je vaší „vizitkou“

Výroba léků pro tyto pacienty si vyžaduje velké množství
krevních zásob. Zajistit jejich dostupnost ale není vůbec snadné.
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) proto pokračuje v kampani, jejímž
cílem je přilákat na transfuzní oddělení zejména mladší dárce.

Jedním
z prostředků je právě zvyšování informovanosti.

„Mezi lidmi panuje
obecně rozšířený názor, že pokud jdou darovat krev, je určena jen
k transfuzím,“ objasňuje Kateřina Pulkrábková z odboru externí
komunikace VZP a dodává: „V podobě transfuzí je však podávána pouze
část odebrané plné krve.“

27. 8. 2012Mikulov bude patřit gurmánům

Chcete se zchladit osvěžujícím proudem studeného vzduchu a pak být zase
hezky v teploučku? A navíc při tom ještě v případě potřeby vysoušet
stěny? Zajistí vám to tělesa technologie PERFECTCLIMA kombinující dva
důležité tepelné režimy – jak klimatizační funkci ochlazování
oblakem chladného vzduchu, tak ohřev pomocí sálavé quartzové lampy
(těleso s elektricky žhaveným wolframovým vláknem v trubici
z křemenného skla – quartz = křemen). Jsou mobilní, takže v případě
potřeby jednotlivé infrasálače odmontujete a nainstalujete jinam. Mohou být
umístěna na samostatném rameni, na stěně, na stojanu ve volném prostoru.
Takže jsou vhodná pro balkón i terasu.

24. 8. 2012

Jógu si zamilujete nejen proto, že její základní myšlenkou je žít
šťastně. Objevíte také netušené pohybové možnosti, jakými se
překvapivě může pyšnit i vaše tělo. Jóga je víc, než jen stoj na
hlavě či sed se zkroucenými končetinami. Jejím cílem je v první řadě
objevit vnitřní harmonii a smíření se sebou samým, z čehož pramení
štěstí, které musíme hledat v sobě.

Ptáte se, jak dlouho bude trvat,
než zvládnete tuto pozici, kolik za to utratíte peněz, jak se to můžete
naučit rychleji? Jóga však není autobus, aby vás najednou dopravila, kam
chcete. Rozvíjí člověka pozvolna, zato velmi efektivně po fyzické
i duševní stránce a vydrží na celý život. Více se dozvíte od
profesionální instruktorky z klubů Holmes Place, Evy Steinerové.

24. 8. 2012

Myslíte si, že jste moc mladá a osteoporóza se vás zatím netýká?
Omyl. Přestože postihuje především ženy v období po menopauze,
utvářejí se podmínky pro její vznik již od dětství.

Jste maminka
v očekávání či máte už větší děti? „Nezapomínejte na prevenci a
zdravé stravování, jelikož předpoklady pro řídnutí kostí se utvářejí
již před narozením“ upozorňuje ředitel Revmatologického ústavu prof.
MUDr. Karel Pavelka, DrSc.

24. 8. 2012

Medailová sbírka na letní olympiádě dopadla nad naše očekávání, ale
teď nastává čas na zamyšlení, jak dál. O úspěchu země na vrcholných
soutěžích rozhoduje hlavně to, jak dokáže najít talenty a následně se
o ně postarat.

Podmínky pro sportující mládež s ambicemi
přesahujícími okresní přebor však nejsou u nás vždy ideální. Jednou
z nejvíc zanedbávaných oblastí je zdravotní podpora a zabezpečení. Při
nárocích vrcholového sportu je přitom z hlediska bezpečnosti a hlavně
výkonnosti naprostou nutností.

Více se nad tímto problémem zamýšlí MUDr.
Miloš Matouš, vedoucí lékař Institutu sportovního lékařství.

24. 8. 2012

Možná znáte tradiční řecký balsamikový krém od rodinné firmy
Papadimitriou z pobytu v Řecku, od nynějška si ho můžete koupit i u
nás. Tato kvalitní balsamiková redukce se vyrábí z prvotřídního
řeckého balsamikového octa Papadimitriou, jehož tradice sahá až do roku
1938. Hustou krémovou konzistenci a vyváženou chuť oceníte zejména při
přípravě salátů nebo slavnostním zdobení talířů.

23. 8. 2012

Krásný a řekněme dobře sladěný úsměv je v dnešní době snad
touhou každého z nás. Mezera mezi zuby, především pak ta mezi předními,
dokáže velmi znepříjemnit každodenní pohled do zrcadla.

Pokud se
potýkáte s estetickým defektem vašeho úsměvu, začněte problém řešit.
Přece jen ne každý umí nějakou tu vadu na kráse nosit třeba jako Madonna.

Mezizubní mezírku vám pomohou odstranit například v Dentálním centru
Podkovka. Více objasní MUDr. Jan Špiller.

23. 8. 2012

Také jste si oblíbili vietnamské závitky, rýžové nudle, polévku pho,
čínské smažené nudle či kung-pao? A co takhle tradiční indické
byriani, vindaloo s masem, či Non Veg Thali, arabský kebab, italská pizza,
anglické sendviče, maďarský langoš, či gruzínská chačapura? Říkáte,
že McDonald´s jsou prostě McDonald´s? Nebo vás láká meníčko Burger
King? V Čechách je 15000 Fast foodů. Staly se z nich symboly současnosti,
a zcela změnily naše výživové chování…

  • 998
  • 999
  • 1000
  • 1001
  • 1002
  • 1003
  • 1004
  • 1005
  • 1006

Pozvánka na vinařské akce v červnu

Mikulov Gourmet festival 2014, 6. – 8. června, Hotel Marcinčák, Hotel Maroli, Hotel Eliška, Zámecká restaurace, restaurace Aquarium Relax, restaurace pod svatým Kopečkem a Rybí restaurace v lomu Mariánský mlýn

Již tradičně patří začátek června v jihomoravském Mikulově všem gurmánům. Od 6. do 8. června 2014 se bude v tomto krásném městě konat již pátý ročník MIKULOV GOURMET FESTIVALU, který je velkolepou oslavou kvalitní moravské kuchyně a jejího snoubení se skvělými moravskými víny.

Kraj kvetoucí révy, 7. června, Velké Němčice, Starovice, Uherčice, Křepice

V roce 2014 se bude konat již 6. ročník otevřených sklepů ve 4 obcích doprovázený putováním kvetoucími vinicemi. Variant je mnoho – pěšky, na kole nebo mikrobusem. Sklepy budou otevřeny 9.30-23.30 hod.

Mladé víno odchází, 13. června, Mikulov, zámek – Sala terena

Degustace vín ročníku 2013, zhodnocení jejich vývoje od svěcení vína – vždyť do příchodu dalšího mladého vína zbývá už tak málo času! Začátek v 18.00 hod.

Krajem vína 2014 – Putování po vinařských stezkách Kyjovska, 14. června, Kyjov, Informační centrum města Kyjova

Na kole nebo pěšky budou moci zdatní turisté i rodiny s dětmi zažít atmosféru přicházejícího léta mezi vinicemi, objevit tajemství vinných sklepů, ochutnat místní speciality a vyhrát zajímavé ceny. Putování po vinařských stezkách startuje v Kyjově a bude zakončeno v otevřených sklepích ve Vlkoši.

11. národní přehlídka – Sýry a víno, 9. eno-gastronomická přehlídka – Ryby a víno, Prachatice 2014, 20. – 21. června, renesanční radnice – radniční sál, radniční sklepy a arkádové nádvoří

Hlavním smyslem eno-gastronomických přehlídek Sýry, ryby a víno je podpora a propagace českých a moravských vín, kvalitních domácích potravin a podpora výchovy a osvěty v oblasti vinařské a stravovací kultury.

Koná se v čase:

20. 6. 2014 – 16.00 – 23.00 hod.21. 6. 2014 – 12.00 – 22.00 hod.

Noc otevřených sklepů, 21. – 22. června, Valtice, Valtice Podzemí, Vinařská 34

Noc plná vína až do kuropění. Cimbál. Východ slunce se sklenicí sektu a kaviárem. Ranní rosa ve vinicích. Omamná vůně růží. Chcete to zažít? Co ještě vás v labyrintu vinařských sklepů a chodeb čeká a nemine?

► Kompletní přehled všech vinařských akcí najdete v našem KALENDÁŘI VINAŘSKÝCH AKCÍ

*********************************

Olympic, Wohnout i MIG 21: na vinobraní do Mikulova zamíří hudební hvězdy

Nachytal vás někdo na apríl? Iva Haghofer

Na hvězdy jako Olympic, No name, Marta Jandová, MIG 21, Ben Cristovao, Wohnout nebo Jelen se mohou těšit návštěvníci letošního Pálavského vinobraní v Mikulově.

Na hvězdy jako Olympic, No name, Marta Jandová, MIG 21, Ben Cristovao, Wohnout nebo Jelen se mohou těšit návštěvníci letošního Pálavského vinobraní v Mikulově. | Foto: Deník / Petr Turek

Budete mít zájem:  Léky Na Žaludeční Neurozu?

Pořadatelé již nyní připravují program akce, která má být především oslavou vína a práce vinařů a vinohradníků. „O druhém zářijovém víkendu se Mikulovem rozezní tóny hudby všech žánrů a posluchači si budou moci vychutnat pop, rock, jazz i folklór a dechovou muziku na více než pěti scénách,“ nalákal PR manažer pořádající Mikulovské rozvojové Dominik Ryšánek.

Přečíst článek ›

Pátek 10. září má amfiteátr patřit rodinnému tandemu Jandových, těšit se návštěvníci mohou na Martu Jandovou a hned po ní na legendární Olympic. Před nimi vystoupí kapely Aldente a Wohnout.

„Sobotní den bude na amfiteátru protkaný plejádou opravdových hvězd českého a slovenského nebe.

Začínáme oblíbenými The Tap Tap, ty pak vystřídají No Name, Ben Cristovao, Jelen a hřebem večera se stane kapela MIG 21,“ představila výčet hvězd produkční pořádající agentury Mikulovská rozvojová Irma Konešová.

Tradice a folk na náměstí

Program na náměstí bude patřit tradicím a folkloru. Zahrají cimbálové i dechové muziky všech generací, prostor bude mít ale i mluvené slovo v podobě stand-up comedy.

Páteční večer oživí kapely Voilá a Arrhythmia a sobotní pódium na náměstí přivítá muzikálového zpěváka a hudebníka Ondřeje Rumla a také HarMálek orchestr.

„Již tradičně oddechová neděle nabídne na náměstí například Melody Gentlemen z Lednice či dechovou hudbu Vlčnovjanka,“ doplnil Ryšánek.

Protože je Pálavské vinobraní zaslíbené především vínu ve všech jeho podobách, bude celý víkend v zámeckém sále zasvěcený Národní soutěži vín Mikulovské vinařské podoblasti s veřejnou ochutnávkou nejlepších vín. Chybět nebudou ani gurmánské delikatesy či foodtrucky.

Přečíst článek ›

Víno bude mít prostor i v podobě panelové diskuze v zámeckém Gajdošově sále. „Cesta vína naším životem bude tématem debaty několika hostů, kteří jsou zatím chystaným překvapením,“ naznačil Ryšánek.

Na své si přijdou i nejmladší návštěvníci. Zámecké prostory budou i tradičním dějištěm soutěže pro malé i velké s názvem Po stopách vinaře. „Další program pro děti se dále bude odehrávat ve formě pohádek, písniček, her a žonglérských a dalších představení v zámecké zahradě nebo na Kozím hrádku,“ přiblížil PR manažer.

Královna Chantal Poullain

Pálavské vinobraní se neobejde ani bez krále Václava IV. a jeho česko-francouzské královny Chantal Poullain. Královská družina dorazí na náměstí v pátek, aby se přivítala s purkmistrem města.

Královský pár v doprovodu veselého boha Bakchuse pozdraví milované mikulovské „poddané“ společně nejen na náměstí, ale i v amfiteátru, na Kozím Hrádku nebo na východní terase zámku. „Právě tady budou představovat své umění malérečky jednadvacátého století aneb Folklórní ornament a jeho možnosti.

Návštěvníci si mohou užít artový workshop pod vedením malířky Venduly Pucharové Kramářové,“ popsal Ryšánek.

Přečíst článek ›

Permanentka na kompletní program celého vinobraní stojí až do konce června pětistovku. Do konce srpna pak šest set korun a na místě sedm set.

Jarní seriál pro malé i velké zahradníky. Předplaťte si Deník.cz a získejte neomezený přístup k seriálu Předsevzetí 2021. Více zde.
OSTRAHA PRODEJNY LIDL, 12 600 Kč STOLAŘ – TRUHLÁŘ, 20 000 Kč OBSLUHA STROJŮ NA VÝROBU A ZPRACOVÁNÍ VÝROBKŮ Z PRYŽE,PLASTU A PAPÍRU, 16 800 Kč Montážní dělníci výrobků z kombinovaných materiálů, 18 700 Kč DTP OPERÁTOR (GRAFIK), 22 000 Kč OBSLUHA CNC LISU, 25 000 Kč OBSLUHA STROJŮ NA VÝROBU A ZPRACOVÁNÍ VÝROBKŮ Z PRYŽE,PLASTU A PAPÍRU, 16 800 Kč PROGRAMÁTOR CNC, 24 000 Kč + PODAT INZERÁT Škoda Fabia první majitel, servisní knížka, koupeno v D Škoda Superb první majitel, servisní knížka Škoda Superb první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ Škoda Superb servisní knížka, koupeno v D, v záruce Škoda Octavia první majitel, servisní knížka, v záruce Škoda Octavia servisní knížka, koupeno v D Škoda Octavia první majitel, servisní knížka, koupeno v D Škoda Octavia první majitel, servisní knížka + PRODAT AUTO

Mikulov ovládnou mistři gastronomie

Na Gourmet festivalu milovníci dobrého jídla ochutnají menu od šéfkuchaře, který vařil pro papeže i královnu.

První červnový víkend Mikulov ovládnou mistři gastronomie. Ve dnech 1. – 3. června se uskuteční Gourmet festival, do kterého se zapojilo několik restaurací z vinařského kraje.

Gurmánské zážitky

Šéfkuchaři, vinaři i milovníci dobrého jídla se tak můžou těšit na jedinečný gurmánský zážitek. Jedno z degustačních menu připraví i přední český šéfkuchař, který vařil například pro papeže Benedikta XVI. či královnu Alžbětu, Miroslav Husák.

V hotelu Volarik bude vařit Miroslav Husák

Během Mikulov Gourmet festivalu 2018 budou připravovat nejrůznější degustační menu a speciality v sedmi mikulovských hotelech a restauracích. Jedním z nich je i hotel Volarik, kde se milovníci dobrého jídla můžou těšit na předkrm, hlavní chod i dezert právě od významného českého šéfkuchaře Miroslava Husáka.

Vařil i pro královnu

Ten vařil nejen pro papeže Benedikta XVI. Či královnu Alžbětu a Madeleine Albrightovou, ale i pro prezidenty Václava Havla, Václava Klause a Miloše Zemana. Sekundovat mu bude David Roztočil, šéfkuchař hotelu Volarik a irské restaurace Ohara v Mikulově.

Kuchyně Dietrichsteinů

„Menu se jako každý rok odvíjí od zadaného tématu. Letos je to kuchyně Dietrichsteinů. Vybral jsem králíka na předkrm, vepřová líčka a mrkvanec jako dezert,“ prozradil šéfkuchař Gourmet festivalu 2018 Miroslav Husák.

Sekundovat mu bude David Roztočil

Sekundovat mu bude šéfkuchař hotelu Volarik a Irish Pub O´Hara David Roztočil, kterého učil sám Zdeněk Pohlreich. S ním se ale Husák potká až na místě při přípravách.

 „Slyšel jsem na něj samou chválu, takže věřím, že nám to bude společně šlapat,“ je si jist Husák, který vařil i pro spoustu VIP osobností. „Obecně se vaření pro celebrity nijak extra neliší.

Člověk je samozřejmě pod určitým tlakem, ale nikde není napsáno, že papež musí být nutně vetší gurmán než třeba váš soused,“ směje se Husák.

Francouzská kuchyně

Šéfkuchař Miroslav Husák si králíka a líčka vybral proto, že se pojí s francouzskou kuchyní. Kromě zadání se vždy při sestavování menu drží i regionálnosti.

Mrkvanec je klasika, která se v našich zemích dělá od nepaměti a možná ho ochutnal i samotný Leopold Ignác. „Nedám dopustit na Moravu. Člověk se samozřejmě snaží ochutnat kde co a pochopit toho co nejvíce z odlišných kultur a kuchyní.

Ale přijde mi, že tu domovinu má tak nějak člověk zakořeněnou v srdci i na jazyku,“ dodal Husák.

Poprvé na festivalu

„Součástí festivalu jsem poprvé a těším se na novou zkušenost, jelikož kuchyně pana Husáka je zajímavá a věřím, že bude pro mne a celý tým Hotelu Volarik inspirací,“ řekl Roztočil, který rád sleduje nové trendy v zahraničí. Ví, co servírovat a co je právě v kurzu. Nejraději má přírodní suroviny a v každém jídelním lístku má pokrmy připravené buď uzením nebo grilováním.

Šéfkuchařem v hotelu i v irské restauraci

„Jsou to dva odlišné provozy, ale mají toho více společného, než si může člověk myslet. V obou je prioritou uspokojit hosta a časový stres. Irská restaurace má atmosféru tradičního irského pubu, k tomu i pokrmy směřujeme.

Na rozdíl od hotelu, kde je gastronomie převážně stavěna na rautových nabídkách s obsahem Moravských klasik nebo i mezinárodních pokrmů.

Hostům chceme více přibližovat chutě Moravy z lokálních surovin ve formě vybraných večerů s určitými tématy v degustačních vícechodových menu,“ uzavřel Roztočil.

Related

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector