Med se nesmí zahřívat – jeden z rozšířených mýtů

Je pravda, že většina spotřebitelů medu v ČR preferuje tekutý med, ale například v severských zemích, je naopak neprodejný. Přirozenou vlastností každého medu je jeho krystalizace, někdy též chybně nazývaná cukernatění. Doba, za kterou med zkrystalizuje, se liší především dle druhu medu, například medovicové medy krystalizují později.

Krystalizace medu je známka kvality – pravda

Pokud nám med krystalizuje, je to známka toho, že v něm probíhá přirozený proces a nebylo s ním nešetrně manipulováno, případně nebyly přidány žádné další příměsi. Za jak dlouho začne med krystalizovat, záleží na vzájemném poměru obsažených cukrů glukózy a fruktózy.

Tmavý med je kvalitnější – mýtus

Barva medu nemá žádný vliv na jeho kvalitu. Rozdíl v barevnosti medů je dán zdrojem snůšky a tím, zda se jedná o med květový nebo medovicový, který je zpravidla tmavší. Obecně se barevné spektrum medů pohybuje od téměř vodově průhledné (akát), přes krvavě rudou (vřes) až po velmi tmavě hnědou (medovice).

Med se nemůže zkazit – polopravda

Med sám o sobě, pokud je správně vyzrálý a skladovaný, má neomezenou trvanlivost. Je to způsobeno díky vysokému obsahu cukru, nízkému podílu vodu a také jeho antibakteriálními účinky.

Jestliže je tedy med skladován v teplotě do 25 °C, v temnu nebo mimo přímé sluneční světlo a je uchováván ve vhodném, uzavíratelném obalu, opravdu se nemůže zkazit. V případě, že se do medu dostane vlhkost, může začít med kvasit.

Je také náchylný na pohlcování okolních pachů.

Med se teplem ničí – polopravda

Pokud je med vystaven dlouhodobému zahřívání při vysokých teplotách, tak se opravdu snižuje jeho kvalita. Přichází totiž o své výživově hodnotné látky, zejména enzymy.

Oproti tomu pokud med dáme například do horkého čaje nebo ho použijeme při vaření či pečení, jeho kvalita zůstane srovnatelná.

Jak tedy „rozpustit“ zkrystalizovaný med? Ideální způsob je rozehřát med ve vodní lázni, jejíž teplota se pohybuje mezi 40 – 50 °C. V žádném případě se nedoporučuje med rozehřívat v mikrovlnné troubě.

Pastový med není med – mýtus

Pastový nebo také nazývaný pastovaný či krémový med se od běžného medu liší pouze svou konzistencí, nikoli složením.

Vzniká pomalým mícháním po několik minut, po dobu 3-5 dnů, jakousi řízenou krystalizací, kdy se vznikající krystaly mícháním rozmělní na menší. Během procesu se do medu nic nepřidává ani není tepelně upravován nebo šlehán.

Díky své konzistenci, podobné například arašídovému máslu, se dobře roztírá na pečivo a neztéká.

Med je zdravější než cukr – pravda

Poctivý med obsahuje krom cukrů také enzymy, vitamíny a minerály, navíc je díky obsahu jednoduchých cukrů snadno stravitelný. Med se používá zejména na nachlazení, ale pomáhá také ke správnému trávení a díky obsahu antioxidantů zpomaluje stárnutí buněk. Alternativní medicína využívá med na hojení ran a popálenin.

Po medu se nekazí zuby – mýtus

Všechny cukry, tedy i glukóza a fruktóza, které jsou obsaženy v medu, slouží jako živná půda pro ústní bakterie a to i přesto, že med vyniká svými antibakteriálními účinky. Žádné laboratorní testy dosud neprokázaly, že by vliv medu na vznik zubního kazu byl menší než u ostatních sladkých potravin.

Kvalita medu, kvalita medu se posuzuje pomocí řady kritérií, sleduje se obsah pesticidů a

Již od pradávna se med používá jako sladidlo7 i jako přírodní léčivo. Med divokých včel lidé sbírali již před více jak 8 tisíci lety, ve staročeských textech se setkáváme se strdím, medem zanesenými plástvemi volně žijících včel. Med má stejnou sladivost jako cukr (sacharóza) a jeho vůně a chuť jsou většině lidí příjemné.

Ale lidé alergičtí na pyl4 a děti do jednoho roku by med neměli raději používat.Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.Český med, který produkují domácí včelaři, patří k nejkvalitnějším výrobkům.

Pravidla vydaná v roce 1999 Českým svazem včelařů pro regionální známku Český med jsou přísnější, než evroá směrnice pro med i česká vyhláška ministerstva zemědělství.[34] V českých obchodech se však objevují medy či směsi medů ze zahraničí, jejichž obsah bývá často nedobrý.

Jedná se o produkty, které obsahují jen málo medu, výrobky jsou směsicí škrobu kukuřice, třtiny a různých sirupů. V těchto „medech“ se často nachází velké procento hydroxymethylfurfuralu, což znamená, že tento výrobek byl prakticky uvařen a tím pádem znehodnocen. Při rozborech obsahovaly některé dovozové medy dokonce i těžké kovy.

[35] V roce 2012 odhalil časopis dTest medy, které byly šizeny sirupy a které obsahovaly pesticidy.[36] Na přelomu roku 2015/2016 se v Česku objevila kauza falšovaného medu.[37] Internet Info Vitalia.cz (www.vitalia.cz)

„Z hlediska stravy a zdraví doporučuji konzumovat med z oblasti kde žijeme – zde je náš organismus zvyklý na prostředí, potraviny, pyly apod. Dejte proto při výběru medů důležitost na původ. Med obsahuje jednoduché cukry, které tělo lehce zpracuje, jdou přímo do krve.

Med si s sebou ostatně bral i nejznámější horolezec všech dob Edmund Hilary, když zdolával nejvyšší hory světa. Byl první, kdo pokořil Mount Everest a mimojiné byl již v 10ti letech včelař.

“Některé zdroje hovoří o metodě léčení slabých forem zánětů spojivek pomocí kapky malého množství medu, kápnutého do oka [6][7][8] Ve střední Evropě se jedovaté medy nevyskytují. Protože je sbírán z květů ve volné přírodě, mohou být případy, kdy může být toxický.

Složeníeditovat editovat zdroj

Med je pomerne trvanlivá potravina, ale dajte si pozor na spôsob akým ho skladujete. Mal by sa skladovať starostlivo uzavretý na tmavom a chladnom mieste (do 15 ° C). Popis: • pochází z České republiky • nejdůležitější včelí produkt • hodnotná dietetická potravina • vhodný pro RAW stravu

Včelařství Kavalec – Kvalita medu

  1. Popis: • poctivý a lahodný med • neotřelé kombinace s příměsemi • sladký dárek, který potěší
  2. imální množství dalších živin, vitamínů a
  3. Odporúča sa pridávať do čaju pri zápaloch horných ciest dýchacích a pomáha regenerovať organizmus po chorobách, je zdrojom energie a znižuje pocit únavy.

  4. Na základě relativně nových poznatků má med znatelné pozitivní efekty při dlouhodobém užívání. Med totiž obsahuje nejen mnoho uhličitanů, ale také nezřídka polyfenoly, které mohou působit jako antioxidanty [1]. Antioxidanty, jako výživný prvek, zabraňují působení negativních důsledků stresu v organismu.

    Bylo zjištěno, že antioxidanty v medu příznivě působí proti rakovině tlustého střeva [2]. Mimoto, med je zodpovědný také za zvyšování populace probiotických bakterií ve střevech, což má za následek zvýšení obranyschopnosti organismu, zlepšení trávení, snížení cholesterolu a již zmiňovaná prevence proti rakovině střeva [3].

  5. Med se z pláství získává několika způsoby. Nejšetrnější je vykapávání, ze zavěšených pláství volně vyteká med velmi vysoké kvality, ale vzhledem k nízké výtěžnosti je také velmi drahý
  6. Nekvalitný med má vyšší obsah vody, čo môžete spoznať aj v zatvorenom pohári. Keď ho nakloníte, nemal by sa prelievať moc rýchlo.

    Ak necháte med stekať z lyžičky, mal by sa ťahať a mašličkovať, tzn. vytvárať zreteľné záhyby.

Kvalita medu – Včelařství Urba

Na americkém kontinentu se včela medonosná posledních několik milionů let nevyskytovala a byla přivezena kolonisty až v r. 1622. Severoameričtí Indiáni jako sladidlo využívali tradičně javorový syrup.

[8] V tropických částech Ameriky však med znám byl, neboť je obývá množství druhů med produkujících včel, zvláště rody Melipona a Trigona. Nejstarší zmínky jsou zde od Mayů, kteří ve 3. stol. př. n. l. domestikovali včelu Melipona beecheii.

Tyto včely nemají žihadlo a jsou neagresivní, v koloniích ale tvoří méně medu a pracněji se získává – neukládají med do plástů, ale do mnoha medových pohárků. Med je řidší a dá se pít, liší se i senzorickými vlastnostmi, je ale stejně velmi zdravý, proto i zde byl med znám a používán jako účinný lék na celou řadu onemocnění.

[9][10] Vitalia.cz Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně). Koupil jsem si propolisovou mast v Slezském bylinářství v Opavě kde pan Pleva dodává i ostatní produkty z medu a jsem spokojen. Nejlepší med je ten který koupím tady na www.pleva.

cz ☺☺☺Největší z radostí včelaře, kromě dobře prospívajícího včelstva je medobraní. Co, že to vlastně je? Je to období, kdy jsou úly naplněné zralým medem a … číst dál. Sastāvs: ziedu medus, mandeles, ķirbju sēklas, saulespuķu sēklas, lazdu rieksti

Med – Wikipedi

Pro zachování výše zmíněných příznivých účinků je třeba, aby med nebyl vystavován vysokým teplotám a byl skladován ideálně v temnu.

Při testování jeho antibakteriální aktivity proti zlatému stafylokoku se došlo k těmto výsledkům: po 15 měsících skladování květového medu na světle klesla jeho peroxidová antibakteriální aktivita na 19% výchozí hodnoty, po skladování v temnu na 48%.

Neperoxidová antibakteriální aktivita klesla při skladování na světla na 76% a ve tmě na 86%. V tomto smyslu si lépe vedl medovicový med (nazývaný též lesní), u něhož byl pokles mírnější a při skladování v temnu bylo zachováno 70% jeho výchozí peroxidové antibakteriální aktivity a 80% neperoxidové.

[18] Popis: • kvalitní české medy s příměsemi • delikatesní ochutnávka • skvělý dárek nejen pro gurmány Tato zátěž je ale v medu ve srovnání s ostatními vzorky z přírody překvapivě malá. Pro rostliny jsou totiž květy reprodukční orgány a jsou poměrně dobře ochráněné před znečištěním.

Proto je autentický med velmi čistý. Většina cizorodých látek se do medu dostává až při zpracování. Z důvodů antiseptických vlastností, med (speciálně je-li kombinován s citrónem), může být užíván orálně pacienty, kteří jsou sužováni Pharyngitídou a Laryngitídou, ke zmírnění příznaků.

Med se nesmí zahřívat – jeden z rozšířených mýtů – Vitalia

Kvetový med obsahuje viac glukózy. Preto je veľmi dobre stráviteľný a hodí sa ako med pre deti a chorých. Medovicový med obsahuje viac minerálnych látok a stopových prvkov, ale jeho trávenie je energeticky náročnejšie.pH medu je běžně mezi 3,2 a 4,5.

Tento relativně vysoký stupeň kyselosti zabraňuje růstu bakterií způsobujících infekci.[17] Kyselost také závisí na druhu medu. Například med květový má všeobecně nižší pH než med medovicový [zdroj?].

Hezký den, ano všechny medy jsou čistě včelí produkty a kvalitu si hlídáme i u vykupovaných medů. Přeji hezký denDítěti do jednoho roku med nedáváme. Kromě jednoduchých cukrů (glukózy, fruktózy) totiž může obsahovat i Clostridium botulinum a pylové alergeny.

Nikdy nevíte, z jakých všech rostlin med pochází. Dnes dostanete naprosto běžně koupit i směsné medy ze zemí EU i mimo EU.

Welcome to the University of Minnesota Medical School, a world-class institution with a long history of leadership and discoveries that have changed the practice of medicine. We engage undergraduates.. Náš med – kvalita. Všechna včelstva Včelařství Urban jsou umístěna v horském prostředí Valašska. Včelstva jsou na území CHKO Beskydy. V doletu včelstev jsou pouze čisté přírodní lokality..

Osmózaeditovat editovat zdroj

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.Dobrý den, ano vykupujeme med. Kontaktujte nás prosím na [email protected] nebo na tel. 739 045 380. Přeji Vám hezký denHezký den, ano máte pravdu cenu tohoto medu tvoří nedostatek aktátů.

Jsem velmi ráda, že jste spokojen. I pro mě je to velice oblíbený med. Také doufáme, že akátového medu nebude nedostatek.

Přeji Vám krásný denLaboratorně byly prokázány antibakteriální účinky proti mnoha druhům bakterií (různé druhy rodů Salmonella, Streptococcus, Shigella, bakteriím Helicobacter pilori, Staphylococcus aureus, Leptosperum polygalifolium, Escherichia coli, Bacillus anthracis, Corynebacterium diptheriae, Klebsiella pneumoniae, Haemophilus influenzae, Mycobacterium tuberculosis a mnohých dalších[18]), dále protivirové (Rubella a Herpes virus) a protiparazitární (rody Leishmania a Echinococcus, též Caenorhabditis elegans), stejně jako jeho antimutagenní účinky. Byly též zjištěny jeho protiplísňové účinky (proti různým druhům kvasinek a rodům Epidermophyton, Microsporum a Thrichophyton). Z pokusů na krysách, kterým byly implantovány nádory před a po-operativně ošetřené medem, se usuzuje na možné protirakovinové účinky medu.[19] S využíváním medu šel ruku v ruce i rozvoj včelařství. První záznamy o chování včel jsou z Egypta už z r. 2450 př. n. l., odkud se tato dovednost postupně a velmi pomalu šířila. Do středomoří se tyto znalosti dostaly kolem r. 1500 př.n.l., okolo 1000 př. n. l. chovali včely v úlech Židé, okolo 750 př.n.l. jsou doklady z Asýrie a do Číny technologie doputovala nejspíše po hedvábné stezce s rozmachem Perské říše na začátku 5. stol. př. n. l. [7]

Stresujúce obdobie už zažil snáď každý z nás. Stres niekedy vytvára v našom tele pocit …Podobně dopadla měření jeho antioxidační kapacity. Při zaměření na jednu z málo stabilních látek (glukózu oxidázu) byla její degradace při teplotě 70°C následující – za pouhou 1 minutu klesl její antioxidační potenciál na 80% výchozího stavu, po 5-10 minutách na 50%.[20]

Ako vybrať kvalitný med? Ako a Prečo? Kvalita medu

  1. Než se začal v evroé kuchyni používat třtinový a posléze i řepný cukr, hlavním sladidlem byl med. Až do 17. století se používal zejména do kaší, některých druhů chleba, nápojů (medovina), ale i masitých jídel, na některé věci se však nehodil (např. piškot a cukrovinky).

    Dost časté bylo spojení medu, pepře (peprník→perník), zázvoru a šafránu.

  2. Med je směs cukrů, vody, a jiných složek. Specifické složení medu závisí nejvíc na směsi květů navštívených včelami, které med produkovaly a liší se podle lokality, období/sezony i jednotlivých včelstev. Hmotnost 1 litru medu je asi 1,4 kg.

    Typické složení ukazuje tabulka:

  3. The UNC School of Medicine is training the next generation of health professionals and biomedical researchers
  4. Medu vada (pronounced [meːd̪ʊ vəɽaː]; literally soft vada) is a South Indian fritter made from Vigna mungo (black lentil or urad dal).

    It is usually made in a doughnut shape..

  5. NE TAK DOCELA. Pokud budete chtít ztuhlý med povolit tím, že ho ohřejete, můžete v něm zahubit výživově hodnotné látky, zejména enzymy, zvláště pokud ho strčíte do mikrovlnky.

    Na druhou stranu, když si dáte lžíci medu do teplého čaje, neuškodíte mu, protože ho vypijete dříve, než mu teplo stačí uškodit. To, jak na tom med byl se zahřátím a jak je starý, ukazuje množství látky zvané HMF (hydroxymethyl­furfural), která v něm vzniká působením zvýšené teploty v průběhu času.

    Krátké zahřátí na 60 stupňů nezpůsobí skoro žádný vzestup HMF, ale pokud byste med skladovali třeba na přehřáté půdě, kde je v létě dlouhodobě až čtyřicet stupňů, už během několika týdnů se hodnota této látky zvedne až na několikanásobek.

Kvalita medu

  1. NE. Samotná barva medu nemá s kvalitou nic společného, je dána tím, zda jde o med květový nebo medovicový, zvaný též lesní. I mezi květovými medy mohou být rozdíly, například řepkový nebo akátový med jsou velmi světlé, lipový je o něco tmavší a ještě temnější barvu může mít med z květů ovocných stromů.

    Záleží na osobních chuťových preferencích a na tom, na jaký med si lidé zvykli například v dětství. Například na jižní Moravě má jednoznačnou přednost světlý květový med, zatímco lidé z horských oblastí upřednostňují medovicový. Na medu v každém případě musí být napsáno, zda jde o med květový (nektarový) nebo medovicový, případně zda jde o med smíšený.

  2. Veľmi obľúbeným a rýchlym testom je tzv. „bublinkový test“. Stačí, aby ste otočili nádobu s medom a pozorovali, ako rýchlo stúpa nahor bublina vzduchu. Pokiaľ ide rýchlo, med nie je kvalitný. Tento test ale už nie je najspoľahlivejší, pretože med môže byť umelo zahustený.
  3. Med je už veľmi dlho známy pre svoje skvelé zdravotné účinky.

    Aby ste z neho skutočne vyťažili čo najviac, mali by ste kupovať iba kvalitné druhy. My vás naučíme, ako ich rozoznať.

Ako rozpoznať kvalitný med? Info

  • Dobrý den. Plně souhlasím s panem Vaďurou – Váš akatový med je skutečně super a už žádný jiný nechceme. Doma se po něm rychle zapráší.
  • V obchode si ako prvý všimnete ceny – ak je med príliš lacný, je to podozrivé a najskôr nebude moc kvalitný.
  • At the forefront of educating tomorrow's physician scientists, advancing medicine through scientific discovery, and improving health

U dětí starších jednoho roku je možné med používat. Ale jen občas a v malém množství a to z důvodů uvedených v kapitole Med jako sladidlo.

Hodnocení kvality medu: Při hodnocení kvality medu jsme brali v potaz obsah vody, cukr, hydroxymethylfurfural, deklaraci, pesticidy a jeho pravost. dTest je tu pro vás

Med – Modrý koník Kvalita medu

Ze Starověkého Egypta pochází Ebersův papyrus datovaný do doby asi 1550 př. n. l., který zmiňuje med v 147 lékařských receptech pro léčení vnějších zranění.

Med se používal (často ve směsi s různými rostlinnými, živočišnými, ale i anorganickými ingrediencemi) k ošetření zánětů, vředů, popálenin, ran i v pooperačních stavech pro podporu hojení (při obřízce, propíchávání uší, ale i u složitějších operací), ve formě čípku, k léčbě plešatosti, zánětu spojivek nebo i uvolnění ztuhlých kloubů. Nedovoľte falošným informáciám, aby vám bránili vyhľadať pomoc v prípade, že ju potrebujete.Ak nemáte práve agátový med, tak určite vám scukornatel skôr ako ste ho spotrebovali. Ako už bolo napísané, je to známkou kvality medu. V prípade, že chcete používať med tekutý, odoberte si menšie množstvo a šetrne ho nahrejte vo vodnom kúpeli s teplotou do 50 ° C, aby sa rozpustil. Vyššie teploty znižujú obsah zdraviu prospešných látok v mede, preto nie je dobré dávať napríklad med aj do horúceho čaju.

Najväčšie problémy s koncentráciou hrozia ľuďom, ktorí prechádzajú psychicky náročným obdobím. Ktoré jedlá ich spôsobujú?Pohánkový med patrí k najzdravším medom! Má menší obsah vody a vyššiu koncentráciu antioxidantov, podobne ako aj iné tmavo sfarbené medy.

Jeho ďalším pozitívom je, že je o trošku menej sladký ako ostatné druhy medu.Organický med môžete otestovať aj ohňom. Aplikujte kvapku na špičku zápalky a potom ju zapáľte (škrtnite). Ak sa bez problémov vznieti a horí, med je pravý. Kvalita medu.

Pastovánímse včelí med svou kvalitu neztrácí. Je ale nutné dodržovat správný postup pastování. Sortiment. Pokud jste včelařem nebo prodejce medu, pastováním získáte další kvalitní..

Účinnost a jedinečnost zaručuje pečlivě kontrolovaná kvalita a unikátní kombinace více než 20 bylinných extraktů, medu a vitaminu C

odborný časopis

Podle písemných dokumentů se med na našem území produkuje od 5. století n. l. Včelařské patenty byly vydány v roce 1775 pro Moravu a Slezsko a o rok později 1776 pro Čechy. 

SLOŽENÍ MEDUBěhem zrání se mění nejen konzistence, ale i chemické složení původních surovin. Sacharóza se štěpí na jednodušší cukry (hlavně fruktózu a glukózu) a současně z jednoduchých cukrů vznikají cukry složitější.

Med pak dále obsahuje na tisíce dalších užitečných látek – dodnes se vědcům nepodařilo všechny popsat a odhalit. Nejspíš i proto, že co med, to originál.

Med je totiž produkt, jehož složení závisí na neustále se měnících přírodních podmínkách.

HLAVNÍ SLOŽKY MEDU

• Fruktóza 30 až 38 %  • Glukóza 26 až 33 %  • Sacharóza 1 až 5 %  • Vyšší cukry 1 až 10 %  • Voda 17 až 18 %  • Enzymy 0,1 až 0,6 % (glukozooxidáza, fosfatáza, invertáza, diastáza, kataláza)  • Vitamíny 0,1 % (kys. pantotenová, B1, B2, B3, biotin, C)  • Minerály 0,1 až 1,0 % (mj.

draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, fosfor, síra, mangan, zinek, měď)  • Organické kyseliny 0,1 až 0,5 % (mj. pyrohroznová, glukonová, jablečná, citronová)  • Aminokyseliny 0,1 až 0,5 % (mj.

fenylalanin, prolin, alanin, valin)  • Hormonální látky (noradrenalin, acetylcholin, adrenalin, dopamin, látky z mateří kašičky)  • Barviva (mj. rutin, kverutin, akacetin) 

  • • Vonné látky (diacetyl, acetaldehyd a další) Vzhledem k obsahovým látkám není divu, že je med často nazýván elixírem zdraví a dlouhého žití.
  • ČESKÝ MED

Musí splňovat přísná kritéria:  • Obsah vody v medu nesmí být více než 18%.  • Obsah hydroxymethylfurfuralu nesmí být více jak 20 mg/kg. Hydroxymethylfurfural vzniká při zahřívání glukózy a fruktózy. Jeho přítomnost v medu poukazuje na stáří či zahřívání medu.  • Obsah sacharidů nesmí být více jak 5%. 

• Med musí pocházet z České republiky a nesmí mít příměsi cizího medu Občas narazíme na bio med. Tento pojem je však zcestný, protože pravý med nesmí být nijak upravený ani ošetřovaný. Takže každý nezávadný med je bio.

DRUHY MEDUKVĚTOVÝ MED

Květový med vzniká z nektaru, který pochází z květů rostlin. V květovém medu převažují hlavně glukóza, fruktóza, více vitamínů, pyl, méně minerálních látek, voda max. 19 % a pro lidské tělo lehce stravitelný. Vytáčí se v jarním období.

Květový med se dá rozdělit podle rostlin, z kterých nektar pochází:  • akátový med – má vůni a chuť po akátových květech, vyznačuje se průhlednou mírně nažloutlou barvou a dlouho zůstává v tekutém stavu  • lipový med – má lahodně jemnou chuť a vůni 

  1. • řepkový med – velmi častý med, který se vyznačuje žlutou barvou a tendencí rychle krystalizovat
  2. LESNÍ MED

neboli medovicový med se získává z hmyzem předělané mízy stromů. Tento med je obohacen o větší množství minerálů a vitamínů, ale obsahuje i větší množství baktericidních látek. Vytáčení začíná až v letních snůškách, má palčivější chuť a lepší vůni. Krystalizuje mnohem později a je tmavé barvy. Z prvního medobraní je květový med, z druhého smíšený. Třetí medobraní bývá medovicové.

PASTOVANÝ MED

Někdy se také můžete setkat s pojmem pastovaný med. Pastování se provádí proto, že některé medy nám rychle zkrystalizují a obtížně se spotřebovávají. Pastováním medu se provádí řízená krystalizace, krystaly medu se zakulatí a tím z medu vznikne dobře roztíratelná pasta. Nejčastěji se pastuje květový med, který má tendenci rychle krystalizovat.

NEŽ ZAČNETE MED UŽÍVAT

Jak jsme již zmínili v úvodu, med obsahuje silné přírodní kyseliny a ty mohou u citlivých jedinců vyvolat alergickou reakci. Jestliže po požití medu objevíte vyrážku nebo pupínky, popř. jiné nepříjemné nežádoucí reakce (svědění těla, dušnost), med ihned přestaňte užívat!

VYUŽITÍ MEDU

• Zánět horních cest dýchacích Tlumí zánět a bolest. Používá se jako sladidlo průduškových čajů a dále samotný s máslem nebo rozmixovanou cibulí.  • Virový zánět jater, žlučníku a poškození jaterní tkáně vlivem užívání léků Doporučuje se 3x denně polévková lžíce medu a dále slazení všech tekutin (náhradou za řepný cukr).

  • Žaludeční a duodenální vřed Med při vyšší koncentraci snižuje sekreci žaludečních žláz a je vhodným doplňkem v potravě při konzervativní léčbě.  • Nespavost Pro uklidňující účinek medu se podávají 1 až 2 lžičky před spaním.  • Dětské anémie Med obsahuje ve stopových minerálech vstřebané železo a měď, zvyšuje hodnoty hemoglobinu.

Po 4 měsících používání medu se hodnota hemoglobinu u pacientů zvýšila o 8 %.  • Neurasthenické projevy u dětí Med má sedativní účinek, je vhodný k vylepšení těchto stavů. • Rekonvalescence a vyčerpání organizmu Med obsahuje jednoduché cukry, které se vstřebávají přímo do krve, podává se ke konzumaci v nápojích i samotný.

• Pro seniory Včelaři říkají, že co pro kojence znamená mléko, je pro starého člověka v potravě med. Při užívání zlepšuje střevní peristaltiku, působí uklidňujícím účinkem a předchází zhoršení arteriosklerózy. Sklenice kvalitního medu tedy prospěje našim babičkám více než velká bonboniéra.

  • Činnost jater Dodává-li se organizmu med v nadbytku, ukládá se jako glykogen, zlepšuje svalovou činnost a podporuje činnost jater. Dodáváme-li v nadbytku rafinovaný cukr, ukládá se v organizmu jako cholesterol a tím zhoršuje arteriosklerózu. Med obsahuje PP faktor, který rozšiřuje cévy a zesiluje přívod živin a kyslíku do tkáně.

V játrech se krev zbavuje jedovatých zplodin trávení, proto potřebují být zdravá, aby byl zdravý celý organismus.  • Věnčité tepny a srdeční sval Med přispívá k rozšíření věnčitých srdečních tepen a k lepšímu prokrvení srdečního svalu, dodává hroznový cukr, vitamíny B a C, stopové prvky draslík a hořčík.

  • Otravy houbami Podání teplého mléka a medu při první pomoci podpoří poškozená játra. Dává se několik lžic medu v teplém mléku nebo čaji. Je ale bezpodmínečně nutné, aby postižený navštívil ihned lékaře.  • Paradentóza zubů Ve vyzrálém medu a ve víčkách zavíčkovaných medových plástů (tzv. voští) jsou inhibiny, které působí proti rozvoji baktérií.

  • Hnisavé rány Med aplikovaný na hnisavé rány pomáhá odlučovat odumřelé tkáně a rány oživuje. Lze jím ošetřovat bércové vředy, za války byl používán k hojení poranění.  • Po epidemickém zánětu jater Pacienti, kteří prodělali toto onemocnění často trpí poruchami zažívacího traktu, křečovitými bolestmi ve střevech a průjmy.

Doporučuje se 2x denně lžíce medu ve sklenici jablečného moštu po dobu 2 měsíců.  • Noční pomočování dětí Děti mívají živé sny, med jim přináší klidný spánek a jejich psychika se zlepší.  • Prořezávání zoubků u dětí Med snižuje hladinu fosforu v krvi a tím otupuje vnímání bolestivých pocitů.

  • Chřipka a senná rýma Žvýkání odvíčkovaných voskových víček během vytáčení medu (voští) působí příznivě u zánětů horních cest dýchacích i u senné rýmy.  • Ženy v těhotenství Pro celkové zlepšení průběhu těhotenství se maminkám radí zvýšená konzumace medu, stopové prvky, vápník a fosfor zvyšují odolnost organizmu děťátka a doplňují výživu matky. Každý člověk reaguje na různé podněty jinak. Co jednomu pomůže, nemusí na druhého působit stejně. Med a včelí produkty nejsou všelékem, ale mohou příznivě ovlivnit léčení některých nemocí. Český med je velmi kvalitní a známý v celé Evropě. 

VĚDĚLI JSTE, ŽE …. 

• Hlavní význam včel nespočívá v poskytování medu, ale v jejich schopnosti opylovat hmyzosnubné rostliny. Když hodnotíte ekonomický přínos včelařství, tak 80-90 % připadá pěstitelům plodin (zemědělci, sadaři, zahrádkáři) a 20-10 % chovateli včel.

  • K získání 1 kg medu musí včely navštívit alespoň 5 milionů květů, životní dílo jedné včely je asi 9g medu.  • Včela mává křídly rychlostí 180ti mávnutí za vteřinu.  • Včelí matka naklade ročně 200 000 vajíček. Ve vrcholném období vývoje včelstva denně naklade až dvojnásobek své vlastní váhy.

Pro srovnání slepice by musela denně snést asi 25 vajec. 

• Češi významným způsobem ovlivnili historii včelařství, neboť medomet, který se používá k vytáčení medu, je vynálezem majora Františka Hruschky. Ten v roce 1868 objevil, že lze využít odstředivé síly k získání medu z plástů. Do té doby včelaři získávali med vykapáním vylisováním nebo vyvářením voštin.8

MEDOVÝCH PŘIKÁZÁNÍ

1. Med uchovávejte v temnu ve skleněných nebo porcelánových nádobách, ideálně při teplotě 15 °C. Ke snížení enzymatické aktivity medu na polovinu dojde zhruba po 4 letech, skladuje-li se med při teplotě 20 °C.  2. Nádobu s medem vždy dobře uzavírejte. Vzdušná vlhkost může narušit horní vrstvy medu.

Med je totiž silně hygroskopický.  3. Každý pravý med časem krystalizuje, některý dříve, jiný později. Krystalizací se však hodnota medu, chuť ani vůně nemění. Zkrystalizovaný med je vhodný ke slazení teplých nápojů i jako pomazánka.

Potřebujete-li med v tekutém stavu, stačí ponořit sklenici s medem do vodní lázně teplé do 40 °C a za krátkou dobu bude med v původním stavu. Ještě jednodušší způsob je položit sklenici medu na teplý radiátor.  4. Medem můžete nahradit část cukru nebo celou dávku cukru uváděnou v předpisech.

1 litr medu váží 1,25 kg a jeho celková sladkost je 75 % sladkosti cukru.  5. Med má ve zvýšené teplotě karamelizující vlastností, proto veškeré druhy pečeného cukroví s přísadou medu mají temnější barvu.  6.

Při pečení z medu je třeba pokaždé přidat jedlou sodu, která neutralizuje kvasy obsažené v medu a zkypří těsto.  7. Při pečení medového těsta je třeba teplotu pečení zvýšit o 15 °C než je uvedeno při pečení s cukrem. 

8. Při zařazování medu do jídelníčku berte v úvahu, že med je vysokoenergetická potravina. Za rozumnou dávku ve výživě dětí se pokládá 30 g denně, u dospělých nemá denní dávka přesáhnout 100 g. Kalorická hodnota 100 g medu představuje 303 kcal, 1 lžička má 23 kcal.

A co Vy, milí čtenáři? Má ve Vaší kuchyni med nezastupitelné místo? Používáte i další včelí produkty a včelí kosmetiku? Podělte se o Své zkušenosti na našem webu aktivneozdravi.cz nebo se zeptejte včelaře na vše, co Vás k danému tématu zajímá.

Pokud Vás včelaření zaujalo, neváhejte a zkuste získat domácí med.

RADA NA ZÁVĚR

Dáváte si med do čaje? Vždy chvíli počkejte, nedávejte jej do vařící vody, protože tím se léčivé látky zničí. Teplota vody, do které med přidáme, by měla být maximálně 50 stupňů!

  • A NA ÚPLNÝ ZÁVĚR
  • „Dobře osazený úl a správné ošetřování včelstva jest tou nejlepší domácí lékárničkou.“
  • Lucie Pavlisková

HANDL,B. : Včelí produkty ve výživě člověka a v lékařství, 1990, str.23

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector