Loupání jablek snižuje stres

Nejprve je potřeba si objasnit, co to úzkost vlastně je. Úzkostné poruchy jsou nejčastější formou emočního stresu a mohou ovlivnit kohokoli v jakémkoli věku. Podle American Psychiatric Association je úzkostná porucha diagnostikována častěji u žen než u mužů.

Vědci si v současné době nejsou jisti, co přesně způsobuje úzkosti. Pravděpodobně bude hrát roli kombinace faktorů, jako jsou genetika, faktory prostředí a chemie mozku.

Vědci se navíc domnívají, že mohou být ovlivněny oblasti mozku zodpovědné za kontrolu strachu. V současné době se zkoumají některé části mozku, jako je amygdala (malá struktura hluboko v mozku, která zpracovává hrozbu)  a hippocampus (oblast vašeho mozku, kde jsou uloženy vzpomínky na hrozící události).

Co je CBD?

Nepsychoaktivní kanabidiol CBD.

Lidské tělo má mnoho různých receptorů. Přijímají signály z různých podnětů. CBD interaguje s CB1 a CB2 receptory. Tyto receptory se vyskytují hlavně v centrálním nervovém systému.

Přesné účinky CBD na receptory CB1 v mozku nebyly plně prozkoumány. To však neplatí u serotoninu. Serotonin, neurotransmiter, hraje důležitou roli ve vašem duševním zdraví. Nízká hladina serotoninu je obvykle spojena s depresí. V některých případech může být problematický také nedostatek serotoninu. Existují však důkazy, že CBD může lidem pomoci se serotoninem. Zjistíme, zda tomu tak je.

Lidé, kteří již vyzkoušeli, nazývají CBD také přírodním antidepresivem – vyzkoušejte ho I vy a udělejte si vlastní úsudek!  

CBD – působení proti úzkosti

V posledních letech byly klinické studie o CBD konopí pro léčbu úzkosti rozšířené a existují dostatečné důkazy o jejím terapeutickém potenciálu.

Ačkoli většina studií o CBD je preklinických a používají zvířecí modely, probíhají klinické pokusy na lidech. 1 z 13 lidí na světě žije s úzkostnou poruchou, což z něj činí nejběžnější duševní poruchu na světě a je zapotřebí se k tomu postavit a tento problem řešit.

Pokud jde o generalizovanou úzkostnou poruchu (GAD), Národní ústav pro kontrolu zneužívání drog (NIDA) uvedl, že se ukázalo, že CBD snižuje stres u zvířat, jako jsou potkani. Subjekty vykazovaly nižší behaviorální charakteristiky úzkosti. Rovněž se zlepšily její fyziologické úzkostné příznaky, jako jsou palpitace. Může také pomoci s nespavostí spojenou s úzkostí.

CBD konopí může také prospět lidem s jinými formami úzkosti – stresu, jako je sociální úzkostná porucha (SAD) a posttraumatická stresová porucha (PTSD), a také různé příznaky, jako je deprese, záchvaty paniky.

Sociální úzkostná porucha

Sociální úzkostná porucha (nazývaná také sociální fobie) je duševní nemoc. Je to intenzivní, přetrvávající strach z toho, že ostatní mě budou pozorovat, soudit, zkoumat….. Tento strach může ovlivnit práci, školu a vaše další každodenní činnosti. Může být dokonce obtížné najít a udržet přátele.

Loupání jablek snižuje stres

Malá studie z roku 2010 zjistila, že kanabidiol může u lidí s poruchou sociální úzkosti (SAD) zmírnit příznaky sociální úzkosti. Mozkové skenování účastníků ukázalo změny v průtoku krve do oblastí mozku, které souvisejí s pocity úzkosti. V této studii kanabidiol nejen přiměl účastníky, aby se cítili lépe, ale také změnili způsob, jakým jejich mozky reagovaly na strach.

Studie z roku 2011 také zjistila, že kanabidiol může snížit sociální úzkost. V této studii vědci konkrétně zkoumali kanabidiol k léčbě úzkosti související s veřejným projevem.

Posttraumatická stresová porucha (PTSD)

PTSD je chronické duševní onemocnění, které se může vyvinout po traumatické události. PTSD ovlivňují nervový systém tak, že ztrácí schopnost regulovat se, což vede k psychickému a fyzickému stresu.

Četné nedávné studie ukázaly, že CBD může pomoci s příznaky PTSD, jako jsou noční můry, reprodukce negativních vzpomínek, snížení úzkosti a zlepšení spánku, zejména u lidí, kteří špatně reagují na konvenční léčbu. V těchto studiích byl CBD používán jako samostatná léčba PTSD a jako doplněk k tradiční léčbě.

V nedávném přehledu z roku 2018 vědci zjistili, že CBD je bezpečná terapeutická alternativa k léčbě PTSD – s významným zlepšením těchto příznaků, zejména při snižování přetrvávání nepříjemných vzpomínek.

Deprese

Odborníci předpokládají, že potenciální přínosy CBD a deprese souvisí s jeho pozitivními účinky na serotoninové receptory v mozku, protože deprese je spojena s její nízkou úrovní.

CBD nemusí nutně zvyšovat hladiny serotoninu, ale může ovlivnit způsob, jakým chemické receptory mozku reagují na serotonin, který je již v těle.

Konopí může mít tedy pozitivní účinky na deprese.

Studie na zvířatech v roce 2014 ukázala, že účinky CBD na tyto mozkové receptory mají antidepresivní i anxiolytický účinek.

Pozdější přehled existujících studií z roku 2018 zjistil, že CBD má antistresový účinek, který může snížit depresi související se stresem. Tato oblast se stále aktivně zkoumá a každoročně se zveřejňují nové studie a recenze.

Loupání jablek snižuje stres

Panický záchvat

Záchvaty paniky jsou epizody oslabující úzkosti a strachu, které se objevují náhle a bez známé spouště. Mnoho lidí je zaměňuje za život ohrožující stavy, jako jsou infarkty. Každý záchvat obvykle trvá nejméně deset minut.

Panická porucha je porucha.

Vědci v současné době zkoumají všechny potenciální zdravotní přínosy produktů CBD, včetně použití oleje CBD při záchvatech paniky, úzkostných příznacích a další duševní poruchy.

To jsou hlavní příznaky panické poruchy. Navíc lidé s panickými záchvaty často užívají léky proti úzkosti. To znamená, že zvládání stresu je nezbytnou součástí léčby záchvatů paniky.

Studie CBD a jejích účinků na duševní zdraví a poruchy nálady teprve začíná. Doposud byla provedena většina studií CBD zaměřených na záchvaty paniky na zvířatech.

Existuje však několik studií na lidech a zvířatech, které potvrzují anxiolytické účinky CBD u jiných duševních chorob.

Tato studie o použití CBD u sociální úzkostné poruchy, která je další nemocí se závažnou úzkostí a neklidem, ukázala, že CBD snižuje úzkost a pravděpodobně ovlivní aktivitu v limbických a para-limbických oblastech mozku. Tyto dvě oblasti jsou spojeny se strachem a emocemi.

Jiné studie u lidí prokázaly, že s PTSD jsou spojeny nižší koncentrace kanabinoidního anandamidu. Stejně jako u panické poruchy se záchvaty paniky vyskytují také u lidí s PTSD.

CBD a spánek

Mimo jiné CBD podporuje kvalitní spánek, jak se můžete dočíst třeba na webu novinky.cz. Kvalitní spánek je pro boj s psychickými problémy klíčový a určitě byste ho neměli zanedbávat.

Tyto výsledky naznačují, že CBD může snížit úroveň úzkosti a paniky a může pomoci snížit úzkost a paniku, které se vyskytují při panických poruchách.

Dávkování konopí při problémech s úzkostí

Pokud jde o dávkování CBD konopí, vždy říkáme – málo může znamenat vice. Dávkování je velmi individuální věc, takže musíte najít své vlastní, které je vhodné pro vaše tělo. Jak přesně? Začněte s malým a postupně ho zvyšujte, až ucítíte zlepšení.

Při vývoji dávky CBD je třeba zvážit některé klíčové faktory:

  • tělesná hmotnost
  • metabolismus
  • koncentraci CBD
  • závažnost úzkostné poruchy

Koncentrace CBD se mezi produkty liší a je obvykle vyjádřena v miligramech (mg) a procentech.

Vaše jedinečná chemie těla také ovlivňuje to, jak reagujete na CBD. Někteří lidé berou léky rychleji než jiní, což může souviset s geny nebo životním stylem. Pokud víte, že užíváte tento lék rychle, můžete těžit z vyšší dávky.

Jak rychle účinkuje CBD?

Jak funguje CBD? Čas mezi spotřebou a nástupem prvních účinků CBD se liší v závislosti na řadě faktorů, mimo jiné:

  • Obsah, kvalita a efektivita CBD
  • Jak je CBD užíváno
  • Dávka CBD, kterou konzumujete
  • Účinky, které chcete dosáhnout, nebo symptomy, které chcete zmírnit
  • Hmotnost a další faktory, např. B. Čas užívání léku, jídla atd.

Přestože všechny výše uvedené faktory hrají roli v tom, jak rychle CBD ve vašem těle působí, je dominantním faktorem spotřeba. Obecně byste měli začít s terapeutickými účinky CBD během 1-6 hodin.

To však může trvat déle nebo déle v závislosti na způsobu požití. Nástup účinku účinné látky také závisí na tom, zda jste už CBD užili nebo ne.

Pokud jste nikdy nepoužívali CBD, vaše tělo potřebuje čas (asi 10 dní, ale je to velmi individuální), než vaše tělo pracuje s CBD.

Vedlejší účinky CBD

CBD je obecně považován za bezpečné. Někteří lidé užívající CBD však mohou zaznamenat některé nežádoucí účinky, včetně:

  • průjem
  • únava
  • změny chuti k jídlu
  • změny hmotnosti

CBD může také interagovat s jinými léky nebo doplňky, které užíváte. Nejprve se musíte poradit s lékařem. Buďte zvlášť opatrní při užívání léků, jako jsou ředidla krve. Neměli byste přestat užívat lék, který již používáte, bez konzultace se svým lékařem.

Zkušenosti zákazníků s CBD:

  • Mám potíže se spánkem a úzkostí. Koupil jsem si CBD konopný čaj 3,3% a piju 1 šálek každou noc. Ze začátku jsem byl velmi kritický, ale musím říct, že se teď konečně vyspím. Ačkoli úzkost není ještě úplně pryč, zlepšuji se teď v každodenním životě.rtin
  • Při mém věku (84 let) není divu, že trpím nejrůznějšími chorobami, ale také špatným spánkem a také určitou úzkostí. Zatím jsem zkusil CBD olej a konopný čaj. Se spánkem je to lepší (čaj piji 2x denně). V poslední době se snažím vyzkoušet také účinky vapování (CBD eliguidy přes elektronickou cigaretu). Myslím, že využití CBD konopí je prospěšné, jsem příjemně zklidněný a pomáhá i na bolest.
  • Dobry den vazim jsi CBD v mom zivote. Rad pouzivam CBD e-liquid v elektricke cigarety nebo mne to chutna a citim se dobre. Jsem kuchar v restaurace kde jsou velky ksefty a myslim jsi ze me to pomaha se stresem. Navic mam zakazano hulit travu tak mne to vyhovuje.
  • Na konopí nedám dopustit, trápila mě silná úzkost ,nevolnost a motání hlavy. Problémy se objevovaly 2-3 denně a to na několik hodin-což bylo peklo. Od té doby co užívám každý den cbd tak se cítím mnohem lépe a zase můžu normálně fungovat.
  • Dobrý den, odmalička trpím na úzkosti a deprese, což se s postupem let mnohem zhoršilo. Pocházím z rodiny s výraznou psychickou zátěží. Zkoušela jsem různé psychiatrické léky, které mi však často symptomy zhoršovaly. Nevěděla jsem si rady a tak jsem se obrátila na stránky s přírodními látkami, které by mohly pomoci a našla jsem mezi nimi i konopí a jeho produkty. Konkrétně mluvím o produktech CBD/CBG, které jsem nalezla právě na Vašich stránkách. Mohu říci, že od doby užívání je mi celkově mnohem lépe a daří se mi více kontrolovat i záchvaty panické ataky, což je opravdu u mě co říct. Jsem za tyto produkty moc vděčná. Prakticky mi změnily život. Děkuji tedy i Vám, že nám poskytujete možnost si produkty pořídit.
  • Dobrý den všem. Zkušenost s CBD kokosovým olejem mám zrovna v tuto dobu čerstvě první. Před pár dny jsem si objednal první malé 30 ml balení na zkoušku. Očekávání jsem neměl přehnané, spíše skeptické. Ale jsem mile překvapen. Pozitivní účinek po pár dnech opravdu nastupuje. Víc energie a pozitivnější nálada. Vliv na trávicí soustavu zatím pro krátkou zkušenost ještě nebudu hodnotit. A proč jsem zvolil tento produkt? Trpím Crohnovou chorobou s mimostřevními projevy již několik let. I přes poctivé dodržování lékařských doporučení a pravidelné užívání léků, můj život provází zdravotní komplikace. Nebudu se zde rozepisovat co obnáší život s IBD. To si můžete dohledat. Vyzkoušel jsem i různé metody alternativní medicíny a zkouším různé diety a bylinky. Nevěřím na universální lék, myslím si, že můj pohled je celkem střízlivý. Ke zdraví nebo aspoň k úlevě v nemoci je potřeba souhra více faktorů. Našel jsem již metody a bylinky, které mi mírně ulevují, ale stále to není ono. Již nějaký čas mám opakované pozitivní doporučení na léčbu konopím. Po nasbírání informací a nalezení odvahy, jsem se rozhodl konopí vyzkoušet. Rozhodl jsem se napřed pro 10% CBD konopný olej. Před nedávnem mě zaujaly také informace o kyselině kaprylové. Ta je nejvíce obsažena v kokosovém oleji. Napadlo mě, že by to mohla být dobrá kombinace s CBD konopným olejem. A má první volba padla na kokosový olej v kapslích. Při sbírání informací o léčbě konopím a konopných produktech mě zaujaly stránky tohoto týmu. Nejvíce mě zaujalo poradenství. Nechal jsem si poradit a zjistil jsem při tom, že tu opravdu vědí a mají zkušenosti o tom co nabízejí. Což bohužel dnes není samozřejmost. Nemám rád reklamu, která dnes vše zahlcuje. Na webu je dnes aspoň již nastavená cíleně a zobrazuje se mi podle stránek, které navštěvuji. No a v pravou chvíli mi před očí vyskočila reklama na CBD kokosový olej. Objednal jsem malé balení na zkoušku. Pár dní užívám a jsem velice spokojený. Děkuji také za přibalení malé stříkačky, je to velice praktické. S ohledem na to bych doporučil uvést v návodu dávkování v jednotkách ml k uvedeným jednotkám lžiček. Aspoň pro mě je to přesněji přepočitatelné na to kolik mg CBD vlastně užívám. Jsem poněkud puntičkářský. Nechci uzavřít svůj komentář tou mírnou kritickou poznámečkou. Takže ukončuji srdečným DĚKUJI za kvalitní produkt, informace, rady a přístup.
Budete mít zájem:  Predavkovani Leky Co Delat?

Zdroje:

https://konopijakolek.cz/2017/06/cbd-neboli-kanabidiol-a-jeho-pusobeni-na-zdravi-v-lidskem-tele/https://desitka.cz/2020/05/04/cbd-olej-pro-zmirneni-uzkosti-a-stresu/https://growmart.cz/cbd-dokaze-pusobit-proti-starnuti/https://www.herbonia.cz/blog/uzkost/http://www.munimedia.cz/prispevek/borime-stigmata-ohledne-konopi-rika-majitel-obchodu-s-cbd-zili-zilji-16327/https://zena.aktualne.cz/zdravi/cbd-olej-s-cim-pomuze/r~b4cfb65809f911ea84260cc47ab5f122/

http://www.kanabidiol.eu/co-to-je-cbd/89-cesky-bio-cbd-olej-snad-jako-maly-zazrak-i-na-nas-stres

Jablko nejen k jídlu: Jak ho v domácnosti využít?

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Máte na zahradě stromy obsypané jablky? Nemusí skončit jen ve štrúdlu. Jablka se dají v kuchyni využít i mnohem neobvykleji, uplatnění ale najdou i mimo ni.

Ne nadarmo se říká, že jablko je naší nejdostupnější, nejlevnější, a přitom široce působící superpotravinou. Je zdravou svačinkou, oblíbeným dezertem, chutná i k masu. Inspirujte se lety prověřenými radami našich babiček!

Jablka kralují spíše sladkým receptům, ale využijete je i při pečení masa. Kuře, krůtu nebo sváteční husu naplňte několika šťavnatými plody a pečte jako obvykle. Ovoce nepřebije chuť masa, ale zajistí, že zůstane krásně křehké a šťavnaté. Jablko pak navíc nemusíte vyhazovat, stačí ho rozmačkat, dochutit kořením a máte k masu chutné domácí čatní.

Podařilo se vám přesolit polévku nebo omáčku? Vhoďte do ní pár kousků pokrájeného jablíčka, deset minut povařte a pak vytáhněte, slanost to zmírní. Podobně funguje i brambora.

Foto: Ahanov Michael, Shutterstock.com

Jablíčko oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Pomůže vám od přesolené polévky

Přinesli jste si z obchodu tvrdá kiwi, nazelenalé banány nebo rajčata bez chuti? Vložte k nim do misky pár jablek (jedno zhruba na čtyři podobně velké kousky nezralých plodů), pomohou jim dozrát. Je to díky unikajícímu ethylenu, který podporuje zrání. Pro lepší účinek můžete ovoce přikrýt plastovým deklem nebo zabalit do sáčku.

Keksy, které máte doma v zásobě, ztratily svou vláčnost? Vložte je do skleněné dózy a k nim přidejte překrojené jablko. Půlku jablka můžete přidat i k čerstvě upečenému koláči, zpomalí jeho vysychání.

Foto: Ryazantsev Dmitriy, Shutterstock.com

Překrojené jablko dělá hotové divy. Ztvrdlému koláči, vyschlému cukroví nebo sušenkám dokáže vrátit vlhkost

Díky množství antioxidantů pomáhají jablka pokožce celého těla, ale především pleti obličeje. Chrání ji před stopami stárnutí, akné i přecitlivělostí. Zkuste jednoduchou masku.

Jablko nastrouhejte najemno a aplikujte na vyčištěnou pleť. Nechte působit 20 minut, pak opláchněte vlažnou vodou. Pleť by měla být zklidněná a projasněná.

Do masky můžete přidat lžíci tvarohu nebo lžíci medu, které mají na pleť podobný účinek.

V péči o vlasy zase využijete jablečný ocet – snadno ho vyrobíte i doma. Smíchaný s vodou v poměru 1:3 funguje jako skvělý kondicionér.Mírní mastný a unavený vzhled, dodává jim lesk. Pomáhá proti lupům, ulevuje od svědění. A nemusíte ho už oplachovat.

Zředěný jablečný ocet uleví i pokožce při popálení sluníčkem, poštípání hmyzem, ale i při vaginální mykóze. Myslete však na to, že tlumí vnější projevy, ale neléčí samotný původ infekce.

Často využíváte jablka do receptů oloupaná? Slupky nevyhazujte! Místo toho je usušte a uchovávejte v dóze, poslouží jako skvělý základ čaje. Stačí jich pak hrst zalít horkou vodou, dochutit medem, skořicí, citronem či hřebíčkem.

Nápoj blahodárně působí proti bolestem hlavy a migréně (zejména kyselé zelené), zahání stres, zlepšuje krevní oběh, pomáhá při nedokrvených končetinách, posiluje imunitu.

Pomáhá tělu také detoxikovat, snižovat zlý cholesterol, ulevuje při trávicích potížích – při průjmu i při zácpě.

Zkuste jablka usušit a využít jejich potenciál na zimu!

Jablko

Další významy jsou uvedeny na stránce Jablko (rozcestník).
Jablka odrůdy Fuji
Jablko

Jablko je plod jabloně, patří mezi nejběžnější druhy ovoce nejen ve střední Evropě. Jde o malvici, podobně jako u plodu hrušně hrušky.

Historie a kultura

Jabloň Sieversova je původním druhem, který byl domestikován v Kazachstánu.[1]

Jablko se v kultuře člověka vyskytuje již tisíce let. V křesťanství prvotní hřích lidského pokolení, utržení zakázaného plodu ze stromu poznání, bývá tradičně spojován s jablkem. V bibli se ovšem o onom stromu a plodu utrženém Evou nepíše nic bližšího.

Královské jablko se stalo součástí symbolů královské moci. Z řecké mytologie je známo zlaté jablko ze zahrady Hesperidek s nápisem „Té nejkrásnější“, jablko sváru mezi bohyněmi, který měl rozsoudit Paris.

Toto jablko stálo na počátku událostí, které vedly k Trojské válce a pozdějšímu pádu Tróje.

Pěstování, konzumace a obchod

Jablka na jabloni

Jablka jsou důležitou součástí našeho jídelníčku. Vyrábí se z nich mošty a džusy, džemy, kompoty, čaje, aroma do jiných jídel. Mají nezastupitelné místo ve výživě – obsahují celou řadu látek prospěšných organismu, zvyšují imunitu, mají vliv na odolnost vůči stresu. Pro všechny tyto účinky se v populární literatuře a časopisech často opakuje doporučení konzumovat nejméně jedno jablko denně. Zajímavé je, že aromatické látky z jablek, pokud je v organismu nezničíme jinými látkami v potravě, prostupují tělem a uvolňují se např. skrze vlasy ven, pravidelní konzumenti jablek tak doslova voní po jablíčkách.[zdroj?]

Všudypřítomnost jabloní a jablek vedla po r. 1989 ke značné devalvaci jejich hodnoty.[zdroj?] Tisíce jabloní v sadech i jiných místech Česka bylo vykáceno anebo ošetřovatelsky zanedbáno tak, že jejich úrodnost klesla na zlomek původního stavu.

Spolu s likvidací zařízení na zpracování jablek to znamenalo, že cena ovoce, která by mohla být minimální[zdroj?], je dnes na trhu v  ČR v průměru vyšší než cena banánů nebo pomerančů.

Rovněž řada produktů, které se vyráběly tradičně z padaných jablek z českého trhu do velké míry vymizely.

Plody dozrávají na konci léta nebo na podzim. Mají většinou kulovitý tvar (některé odrůdy jsou zploštělé, jiné vejčité) o průměru 5 až 9 cm, některé odrůdy až 15 cm. Slupka zralého plodu se může lišit podle odrůdy, od zelené (např.

Budete mít zájem:  Alergie Na Ořechy Projevy?

odrůda Granny Smith) přes žlutou (např. odrůdy Golden Delicious, Zlatá reneta) až po sytě červenou (např. odrůdy Idared, Spartan), častá jsou červená „líčka“ na žlutém či zeleném základě.

Pozdní odrůdy se dají dobře skladovat, ve vhodných podmínkách vydrží až do jara.

Světová produkce jablek stabilně stoupá, v roce 1980 bylo sklizeno 34 milionů tun, v roce 2007 již přes 64 milionů tun.

V roce 2007 byla zdaleka největším producentem Čínská lidová republika s 27,5 miliony tun (42,8 % světové produkce), s velkým odstupem následují Spojené státy americké (6,6 %), Írán (4,1 %), Turecko (3,5 %), Rusko (3,5 %), Itálie (3,2 %), Indie (3,1 %) a Francie (2,8 %).[2]

Většina produkce se spotřebuje v zemích produkce, předmětem mezinárodního obchodu bylo v roce 2006 7 milionů tun.

Mezi největší vývozce patřila Čínská lidová republika (11,2 % světového vývozu), Chile (10,1 %), Itálie (9,9 %), Francie (9,5 %) a Spojené státy americké (8,9 %); mezi největší dovozce pak Rusko (11,7 % světového dovozu) a Německo (10,0 %).

[2] V České republice bylo v roce 2008 sklizeno z 11,5 milionů stromů 154 tisíc tun jablek. V roce 2017 bylo sklizeno z 10,8 milionů stromů 105 tisíc tun jablek.[3]

Využití plodů

Jablka mají pestré možnosti využití: především se konzumuje přímo, kromě toho se z jablek vyrábí množství dalších produktů.

Sušené ovoce

Sušení patří k nejstarším způsobům konzervace a dnes opět nachází své příznivce. Šetrným sušením při nižších
teplotách (pod 48 °C) se uchová ze všech způsobů konzervace nejvíce vitamínů, minerálů.

[zdroj?] Sušením se v ovoci koncentrují ovocné cukry, čímž se zamezí vývoji nepříznivých mikroorganismů. Tak si ovoce zachovává charakteristickou chuť, vůni a vzhled. Sušená jablka můžeme jíst i po namočení do vlažné vody nebo mléka, používají se při pečení i vaření.

Zlepšují činnost střev, snižují cholesterol, normalizují střevní mikroflóru.

Sušená jablka jsou označována jako křížaly, v nářeční mluvě jako „krajánky“.

Ve speciálních manufakturách se jablka suší až 2 měsíce, což je postup pro nejvyšší možnou kvalitu.

Jablečná šťáva

je výtečným zdrojem vitamínů, přírodního cukru, pektinu, ovocných kyselin a dalších přírodních látek. Současně má šťáva vysoký obsah vlákniny. Vyrábí se nejčastěji lisováním rozemletých jablek – jablečné drtě.

Pro další uchování jablečné šťávy je třeba šťávu konzervovat vyšší teplotou (pasterizace), zahustit (výroba koncentrátu na odparkách) či zchladit.

Nefiltrovaná 100% jablečná šťáva bez přidání cukru či jiných ochucovadel se nazývá jablečný mošt.

Jablečný destilát

Po zkvašení ovocných cukrů v rmutu z drcených jablek nebo přímo jablečné šťávy vzniká pomocí destilace ovocná pálenka – jablkovice (calvados).

Léčivé účinky jablek

Jablka obsahují vitamín C a řadu antioxidantů, které chrání DNA v lidských buňkách a snižují tak riziko vzniku rakoviny, podobně jako množství vlákniny. Jiné látky chrání mozek před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou.
Např.:

  • snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu a krevních tuků
  • posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh
  • stabilizují hladinu cukru v krvi
  • příznivě ovlivňují celou zažívací soustavu
  • mají vysoký obsah vlákniny
  • posilují dásně
  • působí protizánětlivě

Průměrný obsah

Jablko obsahuje přibližně 100 miliónů bakterií z téměř 100 tisíc mikrobiálních druhů, přičemž jejich koncentrace ve slupce je menší.[4] Počet bakterií ani nezáleží na tom, zda jde o organické nebo konvenční zemědělství, ale organické poskytuje větší druhovou rozmanitost bakterií.

Tabulka udává dlouhodobě průměrný obsah živin, prvků, vitamínů a dalších nutričních parametrů zjištěných v syrových jablkách.[5] Významný podíl vlákniny a dalších minerálů je ve slupce, takže loupaná jablka mají výrazně horší podíl takovýchto složek.

Složka

Jednotka

Průměrný obsah

Prvek (mg/100 g)

Průměrný obsah

Složka (mg/100g)

Průměrný obsah

voda g/100 g 85,4 Na 3 vitamin C 3–20
bílkoviny g/100 g 0,4 K 100 vitamin D 0
tuky g/100 g 0,1 Ca 3 vitamin E 0,27
cukry g/100 g 11,2 Mg 3 vitamin B6 0,06
celkový dusík g/100 g 0,05 P 8 vitamin B12 0
vláknina g/100 g 1,6 Fe 0,1 karoten 0,017
mastné kyseliny g/100 g stopy Cu 0,02 thiamin 0,03
cholesterol g/100 g Zn 0,1 riboflavin 0,02
energie kJ/100 g 190 Mn 0,1 niacin 0,1

Rozdělení jakostí

V České republice jsou definovány následující jakosti jablek:[6]

I. jakost

  • Jablka této třídy musí mít vlastnosti typické pro danou odrůdu
  • Dužnina musí být zcela nepoškozená
  • Dovolena je lehká vada tvaru či lehké poškození stopky
  • Vady slupky (pokud je poškození podlouhlého tvaru) o délce max 2 cm, ostatní poškození o celkové ploše nejvýše 1 cm2
  • Strupovitost povolena na ploše max. 0,25 cm2
  • Velikost jablka minimálně 5,5 – 6,5 cm

II. jakost

  • Jablka musí mít také zachované vlastnosti typické pro danou odrůdu
  • Dužnina musí být bez vážných vad
  • Pokud není poškozena slupka, může chybět stopka
  • Dovoleny jsou vady slupky tentokrát o délce nejvýše 4 cm, ostatní poškození o celkové ploše nejvýše 2,5 cm2
  • Strupovitost povolena tentokrát na ploše až 1 cm2
  • Velikost jablka minimálně 5,5 – 6,5 cm

Odkazy

Reference

  1. ↑ https://phys.org/news/2017-08-genomic-insights-reveal-two-way-journey.html – New genomic insights reveal a surprising two-way journey for apple on the Silk Road
  2. ↑ a b FAOSTAT. faostat.fao.org [online]. [cit. 2018-05-02]. Dostupné online. 
  3. ↑ Sklizeň z ovocných stromů a keřů v roce 2017. www.czso.cz [online]. Český statistický úřad, 2018-02-16 [cit. 2018-05-02]. Dostupné online. 
  4. ↑ https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2019.01629/full – An Apple a Day: Which Bacteria Do We Eat With Organic and Conventional Apples?
  5. ↑ McCance a Widdowson´s:The Composition of Foods, 6. Summary edition, Royal Society of Chemistry Cambridge a Food Standard Agency, 2008, ISBN 978-0-85404-428-3
  6. ↑ Jablko. www.hubnuti.ga [online]. [cit. 2016-10-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-10-31. 

Literatura

  • Seznam odrůd zapsaných ve Státní odrůdové knize ke dni 1. října 2007 [online]. Brno: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský [cit. 2008-03-04]. Dostupné online. 
  • Staré krajové odrůdy ovocných dřevin – problematika a možnosti využití [online]. Rožnov pod Radhoštěm: ZO ČSOP Salamandr, 2003 [cit. 2015-07-14]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-07-14. 
  • ŘÍHA, Jan. České ovoce : Díl 3. Jablka. Praha: Čs. pomolog. společnost, 1919. 248 s. Dostupné online. 

Související články

  • Jabloň
  • Seznam odrůd jablek

Externí odkazy

  • Obrázky, zvuky či videa k tématu jablko na Wikimedia Commons
  • Slovníkové heslo jablko ve Wikislovníku
  • Téma Jablko ve Wikicitátech
  • Galerie jablko na Wikimedia Commons

Portály: Rostliny | Gastronomie

Citováno z „https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Jablko&oldid=19512979“

V čem jsou jablka dobrá pro náš jídelníček

Dozvěděli jste se vše o jablkách. Na celém světe existuje okolo 35 tisíc odrůd jablek. Zamměřili jsme se na to, kolik existuje druhů jablek u nás, jak často je máme jíst, proč máme jablka jíst raději dopoledne nebo proč je po jablku hlad.

Patrik ROZEHNAL, moderátor——————–Farmářské léto pokračuje i v seriálu Hubněte zdravě a s farmáři si užijeme tedy odpoledne a s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou a s jablky.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka

——————–Kateřinou Cajthamlovou, tak. Já se na ta jablka dneska moc těším, protože jablíčka to je něco, co znám z mládí, taková ta letní zelená, na ty jsme chodili, ty jsme trhali všude možně.

Patrik ROZEHNAL, moderátor

——————–Vy máte ráda kyselá jablka?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka

——————–Já mám nejraději kyselá jablka.

Patrik ROZEHNAL, moderátor

——————–Já mám raději ta podzimní, trochu šťavnatá, někdo říká i moučnatá, to zase až ne tolik, ale trochu můžu.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka

——————–Tak ty vysloveně nesnáším. Já si pamatuju jak jsme tady při jednom z našich dílů si povídali o tom, jak vypadá Red, Delicious a Golden Delicious, já jsem pak na to koukala v obchodě a klidně Golden Delicious je i trochu zelená jablko. Takže já prostě mám ta nedozrálá jablíčka strašně ráda.

Patrik ROZEHNAL, moderátor

——————–No, předně musíme říct, že patří vlastně mezi nejstarší ovoce z hlediska užívání u lidí, prý už snad v době kamenné lidé jedli jablka. Do dnes není také s jistotou jasné, odkud to skvělé ovoce přišlo nebo vlastně pochází, možná ze svahů Kavkazu, Íránu nebo Turkmenistánu a šířilo se už 2 tisíce let před naším letopočtem přes malou Asii do Středomoří a svou vítěznou pouť v Evropě završilo v Řecku. Odtud se začalo šířit dál, tedy i k nám do Čech. Dokázala byste si tipnout kolik odrůd dnes jablek je?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka

——————–Já bych řekla, mám tady napsáno, nebudu to předstírat v Česku máme 60 odrůd údajně, takové ty nejslavnější to je Matčino, to se mi moc a moc líbí, z toho dokonce se dělá určitý bio džus a je to opravdu bio džus, báječná věc. No, a další je Croncelské, to jsou takové naše asi …

Patrik ROZEHNAL, moderátor

——————–Bláhovo-oranžové.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka

——————–Bláhovo-oranžové, mě se moc líbí tyhle ty všechny názvy. Je mi velmi líto, že ne všechna tato jablíčka můžeme vidět u nás v supermarketech. Ta dovozová, co nejčastěji vidíme, je právě ten Golden Delicious a Granny smith, to je to zelené jablíčko.

Patrik ROZEHNAL, moderátor

——————–No, kdyby byl obchod jenom na jablka, možná, že by ani plocha největšího supermarketu nestačila, protože na světě prý existuje 35 tisíc odrůd jablek.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka

——————–Věřím.

Patrik ROZEHNAL, moderátor

——————–V čem jsou jablka dobrá pro náš jídelníček?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka

——————–No, tak já bych nejdřív řekla, že jablíčka si velice oblíbili už námořníci, kteří je vozili v čerstvém stavu spolu se zelím kvůli vitaminu C jako vlastně prevenci padání zubů a dalších komplikací, které tedy nedostatek vitaminu C na dlouhých cestách vede. V Americe byla to první zasazená plodina, kterou osadníci přivezli. Takže je vidět, že opravdu jablíčka jsou tradičně velmi, velmi ceněna. Co se týče pozitivního zdravotního efektu, tak tady ten výčet chorob, pří kterých jablíčka mohou pomáhat, je opravdu velmi dlouhý. Většina těch chorob je choroba trávicího traktu. Takže uceliakie, to znamená u té nesnášenlivosti lepku je to jedna z potravin, která je naprosto bez rizika, takže se může jíst dobré množství. U kolitíd, u zánětu střev, u Crohnovy choroby, u divertiklů, to jsou takové ty výchlipky střeva, tam v obou případech pomáhá i sušené jablíčko i čerstvé jablíčko. U zánětů střev je to často jediná potravina z těch ovocných, která se dobře snáší. U dráždivého trakčníku, tam je velmi důležitá rozpustní vláknina, tam je potřeba jablíčka loupat, ale různé takové ty strouhané směsi, jablíčko třeba s trochou mrkve velmi pozitivní efekt. U výživy batolat od 5 měsíce po odstavení už se může podávat různé jablečné pyré. 6 – 9 měsíc klidně už 2 porce za den nějakého ovoce, tam jablíčko bývá velmi oblíbené i na takové to kousání, na zpevňování vlastně dásniček. U vředové choroby je velmi pozitivní, proti nádorovým onemocněním střeva působí hlavně celulóza nestravitelná součást vlastně vlákniny ve slupce jablíčka i ta rozpustná součást vlákniny, pektin v dužině. No, a snižuje hladinu cholesterolu v krvi tím, že jablíčko vlastně obsahuje velké množství vlákniny, tak ať už jako malý předkrm nebo jako zákusek po jídle, ta sladká tečka zásadně lze doporučit.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor

——————–Jablečné odpoledne díky Farmářskému létu právě proto, protože tento týden s farmářem, vlastně ochutnáváme jablka a jeho mošty, tak si o jablkách povídáme s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou a i s vámi posluchači. Také se říká, že jablko vzbuzuje hlad, co je na tom pravdy, nebo když si ho sníme, že ho moc ho nezaženem, naopak přijde brzo zase?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka

——————–Samozřejmě po ovoci i po zelenině může být velmi brzy hlad, a to proto, že vlastně to množství živin, které jablíčko obsahuje, je hlavně teda na straně sacharidů, což je živina, která poměrně rychle odchází z krve a dochází k tomu, že vlastně ta glykémie teda stoupne klesne, ale neudrží si pocit nasycení. Pocit nasycení udržuje delší dobu po tucích a po bílkovinách, nic z toho jablíčka neobsahují. Čili je to pravda, zhruba za hodinu po konzumaci jablek může dojít k pocitu hladu.

Patrik ROZEHNAL, moderátor

——————–Máme jablka loupat nebo ne? Vy jste naznačovala některé nemoci, kde je to vhodnější, ale obecně máme se té slupky zbavit, anebo naopak ne?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka

——————–Tady hodně záleží na tom, odkud ta jablíčka jsou a zda víme nebo nevíme čím byla ta slupka ošetřená. Obecně se doporučuje slupku omývat určitě mýdlem a vlastně osušovat, leštit jablíčka, to se dělalo vždycky. Pokud si nejsme jisti, je lepší tu slupku oloupat. Stejně tak loupat slupka by se měla starším lidem a malým dětem, protože tam je opravdu velké množství té nerozpustné celulózy, která může dráždit střevo. Takže určitě záleží na strávníkovi, zda budeme nebi nebudeme loupat.

Patrik ROZEHNAL, moderátor

——————–My se bavíme o hubnutí, o zdravém životním stylu, o jídelníčku, jablka se dají různě upravovat, třeba i tepelně nebo následně dál, přidávat do jídel, být součástí něčeho, mohou z toho být ty mošty, džemy. Tak co z toho je třeba vhodnější úpravou, co si dopřát jen výjimečně?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka

——————–Tak já bych řekla, že co se moštů a kvalitních džemů z jablek týče, tak tady to omezení pro dietáře bude jenom z hlediska množství cukru přidaného a u těch moštů, tam je nutno si uvědomit, že ten mošt je vlastně ta šťáva z jablíček, která obsahuje sice fruktózu, ale přece jenom glukózu také nějakou. Takže zvyšuje zátěž jednoduchými cukry. Samozřejmě to platí i o tedy potom negativním efektu třeba na kazivost zubů. Čili u těch moštů zásadně ředit vodou, alespoň 1:4 a počítat s tím, že tam je opravdu nadbytečný cukr, že bychom nikdy tolik jablíček, kolik toho moštu vypijeme, najednou nesnědli.

Patrik ROZEHNAL, moderátor

——————–1:4 ve prospěch koho?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka

——————–Vody, vody, to znamená 1 díl moštu 4 díly vody a počítat s tím, že je to vlastně takový ředěný sirup, takže je to opravdu hodně sladké. Samozřejmě existují odrůdy, které jsou sladší, odrůdy, které jsou kyselejší, ale každopádně prostě nikdy nesníme tolik jablek, kolik cukru vlastně v tom moštu z těch jablek budeme mít. No, co se marmelád týče, tak tady vlastně jablíčka se přidávají i do různých jiných marmelád, a to právě proto, že, mají velké množství té rozpustné vlákniny pektinu v dužině, která hodně pomáhá tomu želírování. Jablíčka se dají samozřejmě péci, dají se i sušit. Dřív bylo tradičním způsobem sušením kolečka na šňůře. V dnešní době už se to dělá tak, že se nejprve ta jablíčka vlastně po rozkrájení síří, aby nežloutla a potom se suší buď na slunci nebo na nějakém zdroji tepla. To síření je prevencí toho hnědnutí. Tady zase u těch sušených jablíček je důležité počítat s tím, že se tam až 6x zkoncentrují vlastně sacharidy proti tomu plodu, který je čerstvý. Co se týče sportovců, tak u nich sušená jablíčka jsou opravdu velmi oblíbená, protože dodají poměrně rychle bez velké zátěže trávicího traktu právě sacharidy. Jinak u těch sušených jablíček tam už nepočítejme s obsahem C vitaminu a naopak tam trošku stoupá draslík.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor

——————–Na Regionu v tomto týdnu Farmářském týdnu mluvíme o ovoci, které bylo každoročně obětováno i Bakchovi Bohu rozkoše, mluvíme o jablkách s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. Mluvili jsme o tom, jak je zpracovávat, jak na nás působí jablka. Co kompoty třeba, ty jsme nezmínili?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka

——————–Jablečný kompot je velice oblíbený právě proto, že se nemusí příliš sladit. Tady je veliká výhoda, že pokud vlastně jablíčka nakrájíme, dáme často se přidává hřebíček, který vlastně dodává zvýrazňuje chuť jablíčka a zalijeme jenom horkou vodou bez většího množství cukru, tak se na krátkou dobu to jablíčko krásně konzervuje. Takže určitě jablečné kompoty velice pozitivní vliv.

Patrik ROZEHNAL, moderátor

——————–Ale asi jenom to jablko, ne ten nálev?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka

——————–Já si myslím, že určitě, pokud ten nálev nesladíme, tak ho nemusíme. Ale právě pro děti je tahle ta forma lepší, protože to jablíčko se jednak do toho nálevu musí oloupat, takže je lépe stravitelné a vlastně v té podobě toho převařeného trošku jablíčka je i lépe stravitelné. Takže pro nemocné, pro lidi, kteří mají nějakou akutní formu střevních zánětů určitě kompoty s jablíčky budou pozitivně fungovat.

Patrik ROZEHNAL, moderátor

——————–Často slýchám u lidí, kteří hubnou nebo chtějí hubnout, že ovoce by se mělo jít dopoledne, platí to u ovoce nebo u jablek?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka

——————–Konkrétně jablíčko se může dokonce jíst jako druhá večeře, vždycky bych ho dávala s kouskem sýra. Je to proto, mluvila jsem o tom hned na začátku, aby se vlastně přibrzdil vstup glukózy do krve, aby se zvýšil glykemický index a můžu vám říct, že kombinace kvalitního nízkotučného sýra s jablíčkem je vynikající. V podstatě i u ochutnávek sýrů nebo ochutnávek vína se podávají jablíčka se sýry a často i s ořechy.

Patrik ROZEHNAL, moderátor

——————–Teď už začínám chápat třeba to podávání tvrdého sýra s jakýmsi jablečným pyré nebo džemem takovou horkou …

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka

——————–Určitě, to používá, kombinace těchto dvojích chutí je výborná. Jablíčko se používá i jako takové rychlé čištění zubů a v kombinaci se sýrem je to báječná kombinace, protože očištění tím kousáním do dužiny a potom zneutralizování kyselin a cukrů tím sýrem a máme krásnou kombinaci. Samozřejmě to neznamená nečistit si zuby, ale během dne, například po obědě, když zrovna nemáme s sebou kartáček a pastu, tak tahle ta kombinace může dobře zafungovat. Jinak samozřejmě není nutno se bát ovoce v průběhu celého dne, ale není dobré to s ovocem přehánět. Je to tak, že zhruba na každých 10 kilogramů hmotnosti bychom měli sníst 100 gramů vlákninové stravy, čili ovoce a zeleniny a z toho ovoce by měla být třetina.

Patrik ROZEHNAL, moderátor

——————–Říká doktorka Kateřina Cajthamlová, užijte si samozřejmě i jablek s farmáři, které vám nabízíme už dnes odpoledne nebo ještě třeba zítra. No, a těšíme se zase příště.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka

——————–Na shledanou.

Patrik ROZEHNAL, moderátor

——————–Mějte se hezky.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector