Lněné semínko je nutné pořádně rozkousat

Lněné semínko je nutné pořádně rozkousat
Lněné semínko

Lněné semínko v
současné době najdete v mnoha receptech, což má několik důvodů. Nejenže je
zdravé, ale zároveň má výtečné pojivové vlastnosti, takže ho lze používat na
místo vajec.

Původ a rozšíření lnu setého

Lněné semínko je semínko z rostliny, která se nazývá len setý (Linum usitatissimum). Původně zřejmě rostl v oblastech mezi východním Středomořím a Indií.

Během neolitu (mladší doba kamenná) došlo k jeho domestikaci, přičemž později
byl hojně pěstován ve starověkém Egyptě.
Len byl velmi důležitou rostlinou, protože se z lněných vláken vyráběly oděvy a
zároveň disponoval zdravými semeny.

Pěstován byl tedy i v následujících
tisíciletích a děje se tak dodnes, a to prakticky po celém světě.

Léčivé účinky lněného semínka

Lněná semínka jsou olejnatá, takže je z více než 40 % tvoří
tuky, a to hlavně zdravé omega-3 mastné
kyseliny
, které jsou důležitou součástí stravy, a to i pro fyzicky aktivní lidi.

Navíc obsahuje i proteiny a zároveň velké množství vlákniny, čímž se podílí na zdravém trávení. Nejenže zlepšuje
funkčnost zažívání, ale také působí proti zácpě.

Trávicí soustavě pak pomáhá i
díky tomu, že účinkuje proti žaludečním a střevním zánětům, stejně jako proti
žaludečním vředům.

Lnění semínko může ovšem člověku pomoci i v dalších
ohledech. Podílí se rovněž na zdraví kardiovaskulární
soustavy
, neboť např. snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Zároveň má antioxidační vlastnosti, takže tělu
pomáhá zbavovat se škodlivin. Kladně působí rovněž proti cukrovce, chorobám jater či kornatění cév.

Semínka lnu lze ovšem
užívat i zevně, neboť pozitivně účinkují při kožních potížích a spáleninách a pomoci mohou také s vysušenou pokožkou.

Lněné semínko v kuchyni

Lněné semínko dnes seženete jak v obchodech se zdravou
výživou, tak v supermarketech i jinde. Z hlediska výživnosti je ideální ho
konzumovat zasyrova. Na druhou
stranu jsou semena tvrdá, takže se těžko tráví. Musíte je tedy pořádně
rozkousat, případně nejprve rozemlít či rozdrtit.

Pořídit si ovšem lze i drť ze lněných semínek. Použít ji lze
do pomazánek, kaší či salátů a navíc
má výtečné pojivové vlastnosti.
Lněné semínko lze také opražit,
případně přidat do pečiva a cukroví.

V kuchyni pak nachází uplatnění i lněný
olej
, který je výtečným zdrojem zdravých tuků.

Zajímavosti o lněném semínku

  • Ačkoli si lze pořídit i drť ze lněných semínek, často se jedná pouze o odpad z výroby lněného oleje. Semena lnu si tedy raději kupte
    vcelku a rozemelte si je doma.
  • Zmínili jsme rovněž výtečné pojivové vlastnosti. Lněné semínko je tedy praktickou alternativou vajec pro vegany,
    neboť právě ty může při přípravě pokrmů nahradit.
  • Lněné semínko se vizuálně podobá semínku sezamovému. V obchodě jej přitom naleznete v různých
    barevných odstínech hnědé (od světlé až po tmavou).
  • Len je u nás dlouhodobě více známý pro lněná vlákna než pro svá semena. Snad
    každé malé dítě totiž vidělo krátký film Krtek
    a kalhotky
    , ve kterém len hraje důležitou roli.
  • Samotný len setý má světle modré květy a dorůstá
    až do výšky 1,2 m. U nás přitom
    roste v horských a podhorských oblastech.

Lněné semínko je nutné pořádně rozkousat

LNĚNÉ SEMÍNKO: KONZUMUJETE HO SPRÁVNĚ?

Lněné semínko je nutné pořádně rozkousat

Semena lnu setého jsou známá pro své příznivé účinky na lidské zdraví. Můžete je zakoupit samostatně, nebo jsou mnohdy součástí pečiva či jiných potravin. Pokud ho ale konzumujete špatně, prospěšné látky se do vašeho těla nedostanou a lněné semínko projde trávicím traktem bez účinků. Jaká konzumace je tedy ta správná?

Lněná semínka mohou mít žlutou nebo hnědou barvu a patří mezi tzv. superpotraviny. Blahodárně působí při potížích se zažíváním: například při zácpě, zánětech žaludku a střev.

Mají vysoký obsah vlákniny, proteinů a tuků. Ceněná jsou zejména pro vysoký obsah omega-3 mastných kyselin. Dále obsahují mnoho vitamínů, minerálních látek a stopových prvků. Obsahují tzv.

lignany, sloučeniny působící příznivě na hormony a bojující proti bakteriím, virům a plísním.

Lněné semínko má široké využití i při gynekologických potížích. Obsahuje fytoestrogeny, které napodobují ženské hormony estrogeny. Pravidelná konzumace může pomoci při potížích s menstruačním cyklem i ženám v přechodu. Konzumace lnu před porodem pak prý uvolňuje porodní cesty a podporuje správnou tvorbu mléka.

Jak je konzumovat?

Pokud se rozhodnete přidávat semínka do müsli, jogurtu nebo do salátu, pak je třeba je důkladně rozkousat, protože celá semínka jsou pro člověka téměř nestravitelná.

Nejlepší variantou je semínka rozemlít nebo rozdrtit. Ta se ale rychle kazí, proto je nutné je co nejdříve spotřebovat. Lze je už takto upravená zakoupit, což vám jistě usnadní práci a výrobek vám vydrží déle.

Jinou možností, jak semena konzumovat, je lněný olej. Ten se získává ze sušených zralých semen lnu setého lisováním za studena.

Obsahuje vysoké množství kyseliny α-linolenové, která slouží k prevenci kardiovaskulárních onemocnění, snižuje hladinu cholesterolu a má protizánětlivé účinky.

Je třeba ho uchovávat v chladu a temnu, ale rychle žlukne a pak získává nepříjemný zápach. Takový olej může být nebezpečný a je třeba ho vyhodit.

Z mletého lněného semínka můžete také připravit kaši, která se používá jako obklad na různé kožní problémy, například vyrážky, spáleniny či vysušenou pokožku. Lze ji také využít na bolavé svaly a klouby.

Tip při hubnutí: připravte si nápoj z lněného semínka! Zalijte tři lžíce drcených semínek litrem horké vody a nechte přes noc louhovat. Druhý den slijte a pijte zhruba 150 ml nápoje 3krát denně, ideálně hodinu před jídlem.

Jak jíst lněné semínko

  1. zlepšuje trávení – je vhodné proti zácpě a hemeroidům
  2. zlepšuje vlasy a nehty
  3. snižuje cholesterol v krvi a tím riziko srdečních onemocnění
  • bílkoviny
  • vlákninu
  • omega 3 a omega 6 mastné kyseliny (lněný olej, kyselina linolová, alfa-linolenová a olejová)
  • vitamíny – B, B3, C, E F
  • minerální látky – vápník, hořčík, draslík, zinek, železo, jód, fosfor, mangan, selen
  • lignany a antioxidanty

Ve své původní pevné formě je lněné semínko tězko stravitelné. Pokud ho chcete konzumovat celé, musíte ho velice dobře rozkousat, jinak hrozí, že projde organismem a nevstřebá se.

Drcené nebo mleté lněné semínko

Pro využití všech benefitů lněného semínka se doporučuje konzumovat ho v drcené nebo mleté formě. Pouze takto „otevřený“ len umožňuje zhodnotit všechny nutriční látky, které obsahuje.

Nicméně tuk v lněném semínku je citlivý na teplotu a má sklon k oxidaci, která ho znehodnocuje (žluknutí). Po rozemletí nebo rozdrcení je tedy třeba semínko co nejrychleji spotřebovat, nejlépe ihned nebo uchovat v lednici v neprodyšné nádobě maximálně 2 dny.

Lněné semínko namelte až těsně před použitím například v mlýnku na kafe.

Mleté nebo drcené semínko se přidává do jídla a nápojů, např. na vafle, lívance, palačinky, sladké knedlíky, dortíčky, do kaší, jogurtů, tvarohu, ale i do těsta, salátů, pomazánek, polévek, džusů a koktejlů. Slouží i jako efektní ozdoba jídla.

Lněné semínko je nutné pořádně rozkousat

Nálev z lněného semínka

Jednu lžičku lněného semínka zalijte 500 ml studené vody a nechejte přes noc louhovat, případně horkou vodou a nechejte louhovat aspoň 15 minut. Nálev se konzumuje i se semínky a vytvořeným slizem, semínka je ale i tak potřeba dobře rozkousat. Nálev můžete zamíchat do jogurtu nebo tvarohu, kaší, těsta, pomazánek, džusů a koktejlů.

Lněný olej

Lněný olej si můžete vyrobit doma, pokud máte speciální lis na olej. Pak ho musíte skladovat v lednici a co nejdříve spotřebovat. Jinak se dá koupit v obchodě. Doporučuje se 1 – 2 lžíce denně a přidává se na studenou kuchyni, např. do salátů.

Jaké lněné semínko vybrat

Doporučuji již namleté lněné semínko, které je baleno v ochranné atmosféře bránící oxidaci, kdy si ušetříte práci s mletím. Když takové semínko pak uskladníte v neprodyšné nádobě v lednici, vydrží až 14 dní.

Toto splňuje mleté lněné semínko Semix, které obsahuje navíc i kešu ořechy a dýňové semínko.

Moje 3 oblíbené recepty s lněným semínkem

  1. Fitness perník
  2. Fitness tvarohové taštičky
  3. Fitness jogurtový minidortík

Související produkty

Semínka nejen v hlavní roli

Lněné semínko je nutné pořádně rozkousat

Semínka si zaslouží mnohem víc, než sloužit jen jako posypka na pečivu nebo příležitostné mlsání. Jsou zdravá, chutná a dá se s nimi vykouzlit spousta dobrot.

Sezam

Sezam je součástí legend a pověstí v mnoha zemích světa. Aby ne, je to historicky nejdůležitější plodina pěstovaná pro olej. Sezam indický je jednoletá bylina, která kvete modrými, fialovými nebo žlutými květy a bývá až 2 metry vysoká.

V několikacentimetrových tobolkách, které se na rostlině tvoří, pak najdeme sezamová semínka. Ta můžou mít různé zbarvení, od bílých, žlutých, hnědých přes červené až po černé.

Na našem trhu je k dispozici nejčastěji světlý sezam (loupaný i natural), méně často černý sezam (který je vždy natural). V Asii je naopak černý sezam poměrně běžný.

Sezamové semínko obsahuje velké množství vitaminů a minerálů. Je vynikajícím zdrojem mědi, výborným zdrojem molybdenu a dobrým zdrojem vápníku, hořčíku, zinku, železa a selenu.

Některé z prvků se koncentrují ve slupce, například v případě vápníku je celých 90–95 % celkového množství tohoto minerálu obsaženo právě ve slupce. Je tu však jedno ale. Část tohoto vápníku se zde nachází ve formě oxalátu (šťavelanu), ze kterého je naším organizmem těžko vstřebatelný.

Jako zdroj vápníku se tedy loupaný sezam a sezam natural možná neliší tolik, jak by se podle tabulek zdálo. Konzumace slupky však má i jiné přednosti, přináší do stravy další vlákninu. Sezam je ze všech semínek nejbohatší na tzv.

Budete mít zájem:  Rakovina Děložního Čípku Léčba?

fytosteroly, které velmi prospívají imunitnímu systému, posilují ho, a navíc pomáhají snižovat hladinu nezdravého cholesterolu. Sezam obsahuje okolo 400 mg fytosterolů na 100 g, zatímco slunečnice asi 280 mg a dýňové semínko asi 260 mg.

Světlý loupaný sezam má jemnou chuť, je měkký a jen lehce křupavý. Světlý sezam natural je lehce hořký (to způsobují šťavelany) a samozřejmě jsou cítit slupičky. O tmavém sezamu se často říká, že má výraznější chuť než jeho světlá varianta. Nám však naopak připadá jemnější, i slupka u něj je měkčí. Černý sezam je dražší než světlý a v pokrmech se často používá na ozdobu.

Aby tělo bylo schopné využít všechny živiny, které sezam nabízí, je dobré jej pořádně rozkousat nebo namlít. Ze sezamu se vyrábí výborný sezamový olej, který má dlouhou trvanlivost.

Další tradiční výrobek ze sezamu je pasta tahini. Ta může být vyrobena z loupaného i neloupaného sezamu a většinou je do něj přidávána trocha soli.

Koupit se dá i gomasio, které si však snadno můžete vyrobit doma.

Dýňové semínko

Tento poklad se, jak jinak, skrývá uvnitř dýní, a to ve dvou podobách. U většiny odrůd je zelené semínko ukryto v tuhé bílé slupce, ze které se při zpracování musí vyloupat. Tak to je například i u dýně hokkaido. Taková semínka prodáváme jako „dýňová semínka světlá“.

Kromě toho existují odrůdy štýrské dýně, kde bílá slupka chybí a nic se tedy loupat nemusí. Tyto tzv. olejnaté dýně se pěstují výhradně pro svá semena, protože dužina není moc dobrá a ke konzumaci se nehodí. Semínka této dýně prodáváme pod názvem „dýňová semínka tmavá“.

Mezi oběma druhy semínek není žádný výrazný rozdíl v obsahu živin. Všechna jsou bohatá na minerály, vynikají obsahem hořčíku, zinku, manganu, železa. Dýňové semínko obsahuje látky, které jsou schopné působit proti zvětšení prostaty.

Dokáže také tělo zbavit střevních parazitů, a proto se v některých zemích používalo a používá jako antiparazitární prostředek. Olej v semínkách má velmi dobrou kvalitu, obsahuje i omega 3 mastné kyseliny, v rostlinné říši tolik vzácné.

(Mnohem lepším zdrojem omega 3 jsou však jiná semínka – konopí, chia a len.

Chuťově se semínka od sebe kupodivu liší. Loupaná semínka jsou jemnější s příjemnou oříškovou chutí. Tmavá semínka mají chuť výraznější, lehce zemitou. Dýňový olej má zajímavou chuť a spoustu prospěšných látek, dá se používat jako doplněk stravy nebo ve studené kuchyni. Z dýňových semínek můžete koupit i krém (máslo).

Konopné semínko

Obdivované i zatracované, konopí si před nějakou dobou konečně našlo cestu i do oblasti zdravé výživy. A právem, konopné semínko disponuje velmi kvalitními bílkovinami, které jsou kompletní – obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které si lidské tělo nemůže vyrobit a musí je přijmout ve stravě.

Také profil tuků je pozoruhodný, omega 6 a omega 3 mastné kyseliny jsou zde v poměru 3:1, tedy ideálním doporučovaném pro lidskou výživu. Samozřejmostí je, že konopné semínko má také hodně vitaminů, minerálů a dalších fytonutrientů, které působí dobře na zdraví srdce, kůže a na správné fungování imunitního systému.

Z nutričního hlediska je natolik hodnotné, že se prý často používalo ve výživě lidí trpících tuberkulózou. Při této nemoci tělo trpí velmi špatnou vstřebatelností živin.

Konopí však odjakživa mělo mnohem širší použití, sloužilo pro výrobu provazů, dá se z něj vyrábět i papír nebo látka (z konopí se vyráběly i první džíny Levis, dokud poptávka po nich nevzrostla natolik, že bylo třeba přejít na snadněji dostupnou surovinu, bavlnu). Také konopné masti patří mezi důležité přípravky v minulosti i dnes – konopí působí dobře na zdraví pokožky a pomáhá při ekzémech.

Konopí používané v potravinářství a průmyslu je tzv. technické konopí. V 80. letech 20. století bylo speciálně vyšlechtěno z konopí setého na minimální obsah tetrahydrocannabinolu (THC), tedy látky s psychotropními účinky.

Technické konopí obsahuje do 0,2 % THC. Konopí indické, ze kterého se dá získat marihuana a hašiš, obsahuje 1,5 až cca 25 % THC a dřívější běžně používané konopí seté mělo obsah THC okolo 1–2 %.

Většina drogy se nachází na listech a na květenstvích, nikoli v semenech, která se konzumují.

Konopné semínko se prodává loupané i neloupané. Tmavé slupky jsou de facto nepoživatelné, podobně jako slupka pohanky nebo slunečnice. Neloupané semínko se dá namočit, případně rozemlít, přesto zůstanou slupky velmi hrubé a jíst by se neměly (mohou poškodit stěny trávicího ústrojí).

Neloupané semínko se proto hodí hlavně pro výrobu nápoje, případně ke klíčení. Loupané semínko je příjemně měkké a jakoby máslové. Konopný olej je nejen výborný ve studené kuchyni a jako doplněk stravy, ale také dobře funguje na ošetření pleti a vlasů. Musí se skladovat v lednici a rychle spotřebovat.

Podobně i loupané semínko.

Slunečnicové semínko

Tohle semínko není potřeba představovat. Nacházíme ho úhledně naskládané v krásných slunečnicích, které jsme si z Ameriky původně dovezli jen jako okrasné rostliny. Slunečnicové semínko obsahuje obvyklé spektrum vitaminů a minerálů, je dobrým zdrojem hořčíku a selenu.

V čem vyniká, je mimořádně vysoký podíl vitaminu E, důležitého antioxidantu. 50 g semínek poskytne 80 % doporučené denní dávky. Po sezamu obsahují slunečnicová semínka největší množství prospěšných fytosterolů.

Složení tuků ve slunečnicovém semínku se může hodně lišit, protože velmi záleží na pěstované odrůdě.

Slunečnicová semínka se v produktech určených pro lidskou spotřebu prodávají jen loupaná. V kuchyni jsou velice univerzální.

K dispozici je také slunečnicové máslo a samozřejmě velice rozšířený slunečnicový olej.

Běžný olej je vhodný spíš na studenou kuchyni, na pečení a vaření se má používat olej z odrůd vyšlechtěných na vysoký podíl kyseliny olejné. Takový olej je dostatečně tepelně stabilní.

Lněné semínko

Podobně cenný poklad jako konopné semínko. Modře kvetoucí rostlina lnu setého dorůstá do velikosti něco přes jeden metr a semínka skrývá v malých tobolkách. Asi největší předností lněného semínka je jeho vysokánský obsah omega 3 mastných kyselin. Je vůbec nejvyšší ze všech potravin rostlinného původu. Už jenom z toho důvodu by lněné semínko mělo být pravidelnou součástí stravy.

To platí pro všechny, kdo nejedí velké množství olejnatých ryb (které jsou jinak nejbohatším zdrojem omega 3), a v každém případě to platí pro vegetariány a vegany. Další zvláštností lnu je velké množství rozpustné vlákniny. Tato vláknina působí hojivě na stěny trávicího traktu a má velmi příznivé účinky na zdraví střeva a na celkovou imunitu, která ze 70 % sídlí právě ve střevě.

Na trhu je k dispozici světle hnědé a tmavě hnědé lněné semínko. Z výživového hlediska se od sebe neliší, světlé semínko (len zlatý) je dražší, protože je vzácnější.

Hnědý len má zemitější chuť, zatímco zlatý len v sobě nese jemný náznak sladké chuti. Obě semínka je potřeba pořádně rozkousat anebo ještě lépe rozemlít, jinak by tělo nevyužilo živiny, které jsou tu obsaženy.

Semínka si však nemelte příliš do zásoby, skladujte v uzavřené nádobě v lednici a přibližně do týdne spotřebujte.

Ze lněných semínek se vyrábí olej, který má ještě vyšší obsah omega 3 mastných kyselin než semínko. Je to tedy výborný doplněk stravy. U lněného oleje je však potřeba dávat si velký pozor na jeho čerstvost. Díky vysokému obsahu zmíněných polynenasycených omega 3 mastných kyselin je olej málo stabilní a velmi rychle oxiduje. Musí se skladovat v lednici a rychle spotřebovat.

Mák

Byla léta, kdy jsme byli na prvním místě v jeho pěstování, až v poslední době nás předběhlo Turecko. Ano, řeč je o máku, nepostradatelné surovině v české kuchyni. Máku existuje stovka druhů, všichni známe krásné červené květy vlčího máku, nejdůležitější odrůdou máku je však mák setý.

Ten se už tisíce let pěstuje jednak pro svá olejnatá semena a jednak pro obsah omamných látek. Nezralé makovice máku obsahují bílou šťávu, ze které se po zaschnutí stává opium. To obsahuje různé alkaloidy, z nichž nejznámější jsou morfin a kodein. Hrají velkou roli ve farmaceutickém průmyslu, avšak opium také slouží pro výrobu heroinu.

V mnoha zemích světa je proto pěstování máku zakázáno, někde jej lze pěstovat pouze na povolení, u nás existuje ohlašovací povinnost (při pěstování na ploše větší než 100 m²). Od roku 2014 v ČR platí vyhláška, podle které obsah alkaloidů v potravinářském máku nesmí přesahovat 28 mg na 1 kg a v tomto množství je mák považován za naprosto bezpečný.

Náš mák obsahuje max. 15 mg alkaloidů a cílem je udržet množství pod 10 mg.

Mák je především nejbohatším zdrojem vápníku v celé rostlinné říši. Se svými 1400 mg vápníku na 100 g nemá konkurenci ani v mléku, srovnatelných hodnot jako mák dosahuje snad jen parmezán.

Údaje o vstřebatelnosti vápníku z jednotlivých potravin se hodně liší, seriózní odborné zdroje uvádějí vstřebatelnost 30 % u mléčných výrobků a 20 % u ořechů, semínek a luštěnin.

Využitelnost vápníku v těle však závisí na mnoha dalších faktorech, hlavně na dostatečném příjmu hořčíku, vitaminu D a také na vyváženém poměru vápníku a fosforu v těle. V moderní stravě většinou přijímáme fosforu více, než je pro rovnováhu vápník – fosfor dobré. Mák je bohatý také na hořčík, draslík a další minerály.

Budete mít zájem:  Natrzeny Predni Krizovy Vaz Lecba?

Lněné semínko jak konzumovat ❤️ Tukožrout.cz

Mnoho lidí si při představě lněného semínka představí hromadu semen, které se musí chroupat. To není pro některé labužníky příliš lákavá představa. Naštěstí existuje mnohem více možností, jak konzumovat lněné semínko, jenž je velmi zdravé.

Jak lněná semínka pomáhají

Pravidelná konzumace lněných semínek přinese tělu mnoho užitečného. Mezi nejzásadnější vlivy patří:

  • protiplísňové působení
  • pomoc proti virům a bakteriím
  • protizánětlivé účinky
  • snižují hladinu cholesterolu
  • upravují krevní tlak
  • prevence proti nemocem srdce a cév
  • stabilizují hladinu cukru v krvi
  • prevence proti nádorovým chorobám
  • působí proti stárnutí pleti
  • zmírňují návaly horka v průběhu menopauzy
  • stabilizují metabolismus a tím podporují hubnutí
  • a další účinky

Nadšence a nedočkavce bychom měli upozornit, že lněné semínko má mírně projímavé účinky. Proto pokud byste ho jedli příliš, mohlo by vám to zkomplikovat život běháním na toaletu. V doporučeném dávkování působí proti zácpě, kterou trpí v dnešní době mnoho lidí.

Jaké v sobě ukrývá lněné semínko látky

Mezi nejvýznamnější látky obsažené v lněném semínku, potřebné pro náš organismus, patří:

  • vitamíny B1, B2, B3, B5 a B6
  • vitamín E
  • vápník
  • hořčík
  • železo
  • mangan
  • draslík
  • fosfor
  • zinek
  • selen
  • omega 3 mastné kyseliny
  • vláknina
  • proteiny

Lněná semínka nejsou příliš vhodná pro těhotné a kojící ženy. Důvodem je obsah fytoestrogenů lignanů. Tyto fytoestrogeny se totiž chovají v těle podobně, jako lidské estrogeny.

Pozor by si měli dávat i lidé s horším trávením. Ti by měli místo surových semínek preferovat stravitelnější formu, například ve formě prášku.

Lněné semínko a jak ho konzumovat – varianty lněných semínek

Jestliže se rozhodnete využít zdraví příznivých vlivů lněných semínek, máte hned několik možností, jak je konzumovat.

Rozkousání nebo rozdrcení lněných semínek

Jedná se o nejjednodušší a nejrychlejší variantu. Stačí si zakoupit kvalitní lněná semínka a každý den pořádně rozkousat 1 – 2 polévkové lžíce. Tento způsob ovšem každého neosloví. Proto je jednodušší lněná semínka rozdrtit v hmoždíři a teprve pak je konzumovat.

V obou těchto variantách lze semínka přidávat do různých pokrmů. Nejoblíbenější jsou zeleninové saláty, jogurty nebo pomazánky.

Nápoj ze lněných semínek

Tak jako se připravují bylinkové čaje, je možné na podobném principu použít lněná semínka. Rozhodnout se můžete buď pro odvar nebo nálev.

Při přípravě odvaru se zalije lžička lněných semínek 0,5l vody a nechá se 3-4 minuty povařit. Následně je nutné nechat semínka 15 minut louhovat. Pokud nedržíte dietu, lze nápoj osladit medem. Můžete ho pít teplý nebo studený. Po vypití snězte i samotná semínka, která je nutné pořádně rozkousat.

V případě nálevu nechte lněná semínka louhovat v 0,5l vody přes noc. Vznikne z toho směs, kterou můžete sníst a vypít. Alternativně ji lze použít k přípravě různých pokrmů.

Vláknina z lněných semínek

Jedná se o komfortnější doplněk stravy, jenž se prodává ve formě prášku. Vlákninu z lněných semínek lze přidat do jogurtů, koktejlů, mléka, polévky apod. Většinou se jedná o dávkování maximálně 2 polévkové lžíce denně.

Lněný olej

Lněný olej lisovaný za studena skvěle poslouží v kuchyni při přípravě různých pokrmů. Je ovšem nutné dodržovat 1 zásadu. Nikdy lněný olej nepoužívejte pro přípravu teplých pokrmů, jinak v něm zničíte cenné látky. U teplých jídel je vhodné ho použít až úplně na závěr, bez zahřívání či vaření.

Energetický nutriční nápoj z přírodních zdrojů

Další variantou, kde se vyskytují lněná semínka, jsou nutriční nápoje. Příkladem může být tento nutriční nápoj. Vedle lněných semínek obsahuje i hnědou rýži. Jeho užívání podporuje kondici a dodává organismu mnoho potřebných látek. Konzumuje se cca 35g denně ve vodě či jiném nápoji.

Jak konzumovat lněné semínko shrnutí

Vedle výše uvedených možností, jak konzumovat lněné semínko, existují i další. Internet je plný různých variant. Ovšem u našich způsobů byste se neměli spálit. Je v podstatě jedno, jakou formu lněného semínka si vyberete. Důležité je, abyste ho zařadili do jídelníčku a obohatili tak stravu.

Objednat lněná semínka

Lněné semínko: Účinky vás ohromí, musíte ho ale jíst správně

Lněné semínko patří k nutričně bohatým superpotravinám a jeho účinky oceníte jak při hubnutí, tak i při snaze o miminko.

Semena lnu jsou zdraví prospěšná především díky třem složkám, a to omega-3 mastným kyselinám, vláknině a lignanům, které patří mezi účinné antioxidanty.

Při konzumaci si však dejte pozor, aby byla řádně rozdrcená, jinak ztrácí veškerý účinek. Jak lněná semínka zařadit do redukčního jídelníčku?

Lněné semínko se používá i k výrobě léků. Jeho zdravotní účinky jsou tak oceňovány nejen výživovými poradci, ale i lékaři. Tu největší pozornost však stále získává ve spojitosti s hubnutím.

Jak pomáhá při hubnutí?

 „Ve zdravém jídelníčku je lněné semínko významným zdrojem omega-3 mastných kyselin, které jsou pro správnou funkci těla, a tedy i hubnutí, velice důležité.

Ale ve stravě je častokrát postrádáme,“ vysvětluje výživová poradkyně Veronika Duží.

Vedle zdravých tuků jsou však semínka také zdrojem vlákniny, která čistí střeva a prodlužuje pocit sytosti, čímž vám může dietu do jisté míry usnadnit.

Lněná semínka je třeba rozdrtit a rychle spotřebovat

 „Semínka je však důležité řádně rozkousat nebo nejlépe před konzumací podrtit, jinak projdou traktem bez jakéhokoli účinku,“ radí Veronika Duží.

Následně je můžete přidat prakticky do každého jídla, ať už slaného nebo sladkého, jako jsou ovesná kaše, smoothie nebo jogurt.

Můžete s nimi také zahustit polévku nebo nahradit vejce, jelikož mají semínka v kontaktu s vodou  podobnou konzistenci.

Rozdrcená lněná semínka se snažte co nejrychleji spotřebovat, jelikož se velice rychle kazí. Nejlépe tak uděláte, když si potřebné množství semínek rozdrtíte vždy v hmoždíři. Stejně opatrně zacházejte i s lněným olejem. Skladujte ho v chladu a používejte pravidelně za studena, přidávejte ho do jídel, abyste ho otevřený neskladovali příliš dlouho.  

Bolí vás často záda? Ukážeme vám pár cviků, díky kterým se bolesti zbavíte!

Pozitivní účinky lněného semínka

Vedle příznivých účinků při hubnutí je lněné semínko především zdrojem cenných látek, jako jsou vitaminy skupiny B,C a E a minerální látky typu vápník, hořčík, železo, fosfor, draslík, selen, zinek a další.

 Ve lněných semínkách se také nachází lignany, které mají pozitivní účinky na hormony a příznivě působí jako antioxidanty. Pomáhají tak tělu bojovat s viry, bakteriemi, plísněmi, ale i s cukrovkou a rakovinným bujením.

 V rámci prevence se tato potravina doporučuje i při srdečně-cévních onemocněních včetně vysokého cholesterolu.

Lněné semínko pomáhá při:

  • hubnutí a obezitě,
  • cukrovce,
  • zácpě,
  • onemocnění ledvin,
  • poruchách srdce a cév,
  • akné,
  • snaze otěhotnět, nepravidelné menstruaci a menopauze.

Jak správně uchovávat pečivo? A patří vůbec do mrazáku?

Zlaté lněné semínko

Častěji narazíte na lněné semínko hnědé, ale za zmínku stojí i zlaté, které má výraznější ořechovou vůni, a je tak o něco oblíbenější. Jeho účinky jsou však prakticky totožné.

„Zařaďte do svého jídelníčku jednu až dvě lžíce lněných semínek denně a podpoříte činnost metabolismu a celkové zdraví organismu,“ radí na závěr Veronika Duží.

Nezapomínejte však ani na další zdroje zdravých tuků, které se nachází v jiných druzích semínek, oříšcích, avokádu a kvalitních olejích.

Super tělo s Bleskem pro ženy: Jak správně dělat plank?

LNĚNÉ SEMÍNKO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY

Téma

Lék Warfarin byl původně používán jako jed na hlodavce. Mnoho léků bylo objeveno náhodně, mnoho léků sloužilo původně jako něco jiného. A ano, mnohé léky jsou jedy, proto bychom měli s léčivými přípravky vždy zacházet opatrně a měli bychom se zajímat o své zdraví a o to, co nám lékaři předepisují.

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

V diskuzi LNĚNE SEMÍNKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Dobrý den,mohu užívat lněné semínko při tyreotoxikoze? Užívám Propycil. Nikde se o tom nepíše. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a bude moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lněne semínko

Lněné semínko je obecně bezpečné, ale je zdrojem vlákniny, která může způsobovat nadýmání a plynatost, také zácpu nebo i bolesti břicha. Dostatek pitné vody během dne pomáhá minimalizovat tyto nežádoucí účinky.

Lněné semínko také může ovlivňovat – zpomalovat vstřebávání některých léků a doplňků stravy, takže je třeba lněné semínko brát v jiný čas, než tyto léky.

Před užíváním lněného semínka se vždy poraďte se svým lékařem, pokud máte rakovinu prsu, diabetes, potíže s prostatou nebo schizofrenii.

Zdroj: Lněné semínko na akné

V diskuzi LNĚNÉ SEMÍNKO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

V článku je chyba – dle bioložky Dr. Budwig musí mít tvaroh smíchaný se lněným olejem minimálně 10 % a ne být nízkotučný!

  • Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.
  • rada bych vedela kde koupim tvaroh s 10procentnim tukem NEBO TO BYLO MYSLENO JAK
  • Zdroj: diskuze Lněné semínko nežádoucí účinky

Některé ženy konzumují lněné semínko po celé těhotenství, jiné jej jedí raději až od 30. týdne. Každý den stačí 2 polévkové lžíce.

Semínko uvolňuje porodní cesty, zjemňuje hladké svalstvo a tím se také lépe otvírá děložní hrdlo. Hlen ze lnu obalí dítě, proto se tak snadno porodí.

Budete mít zájem:  Připravíme sami sebe o antibiotika?

Ve 40–50 gramech denně, to je dávka odpovídající zhruba 2 polévkovým lžícím, není lněné semínko nebezpečné ani v těhotenství ani při kojení.

Zdroj: Lněné semínko

Lněná semínka jsou poměrně tvrdá, proto musíme každé sousto velmi důkladně rozkousat, tak abychom nejlépe každé lněné semínko rozkousli. Jinak z nich nedostaneme potřebné výživné látky. Náhradní možností je lněná semínka před konzumací namlít mlýnkem, či je rozdrtit v hmoždíři.

Zdroj: Lněné semínko jako lék

  1. V naší poradně s názvem WARFARIN A LNĚNÝ SEMÍNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Studený.
  2. dobrý den, mám dotaz jestli mohu užívat lněná semínka když beru warfarin a v jakém množství, děkuji Studený Josef
  3. Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lněné semínko může zpomalit srážení krve, takže užívání spolu s Warfarinem může způsobit nežádoucí účinky ve formě zvýšeného rizika krvácení nebo podlitin.

Tento účinek je způsoben omega-3 mastnými kyselinami obsaženými ve lněném semínku.

Než začnete užívat lněné semínko, tak se spojte se svým lékařem, který vám předepisuje Warfarin a dohodněte si s ním začátek této doplňkové léčby, aby vám mohl přeměřit srážlivost krve a upravit dávkování Warfarinu.

  • Zdraví Cempírek!
  • Zdroj: diskuze Warfarin a lněný semínka
  1. Lněné semínko uložte do lednice.
  2. Požadované množství lněného semínka rozmixujte těsně před konzumací, i když některé zdroje tvrdí, že lze „lněnou mouku“ připravit do zásoby a nechat v uzavřené nádobě v lednici.
  3. Nikdy nepoužívejte celé lněné semínko, takto nemá léčebné účinky!
  4. Lněná semínka sypte do kefíru bezprostředně před konzumací, aby nedošlo k nabobtnání.
  5. Očistnou kúru je vhodné doplnit konzumací pitné vody – cca 8 sklenic vody.
  6. Zdroj: Lněné semínko a kefír – lék na čištění střev

V naší poradně s názvem LNĚNÉ SEMÍNKO A KEFÍR – LÉK NA ČIŠTĚNÍ STŘEV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Tím, že lněné semínko bobtná, tak započne proces klíčení, při kterém se začnou spotřebovávat prospěšné látky v něm obsažené k vytvoření klíčku.

Nabobtnáním dojde ke změně v jeho obsahu. Proto je žádoucí předejít nabobtnání lněného semínka. Třítýdení kůru můžete praktikovat tak často, jak vám to bude vyhovovat.

Nehrozí zde žádné předávkování ani výživový nedostatek.

  • Zdraví Cempírek!
  • Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mária Vašíčková.
  • Děkuji za reakci
  • Zdroj: diskuze Lněné semínko a kefír – lék na čištění střev

Dospělí užívají 1 lžíci umletého lněného semínka dvakrát až třikrát denně nebo 2 až 4 lžíce jednou denně. Při užívání lněného semínka je nezbytné každou dávku dobře zapít alespoň 250 ml vody.

Lněné semínko si melte VŽDY sami doma, protože po pomletí si udrží své léčivé účinky jen 24 hodin.

Úplně nejlepší je ulít si lněné semínko vždy těsně před užitím a jen tolik, kolik hned spotřebujete.

Zdroj: Lněné semínko na akné

Rovněž lněné semínko je výborný pomocník při léčbě vysokého krevního tlaku a aterosklerózy.

Lněné semínko obsahuje velké množství vlákniny, dále omega 3 mastné kyseliny, bílkoviny a široké spektrum vitamínů a minerálních látek (vitamíny B, C, E, železo, draslík, vápník a hořčík).

Lněné semínko dokáže pomoci i při dalších obtížích, jako jsou žaludeční problémy, zácpa, je dobrou prevencí proti virovým onemocněním, vysokému krevnímu tlaku, vysokému cholesterolu a proti rakovině.

Zde je cena lněného semínka.

Zdroj: Volně prodejné léky na vysoký krevní tlak

V diskuzi LNĚNÉ SEMÍNKO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY MUZEME NEKDO SDELIT KDE KOUPIM TVAROH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Dobrý den, také by mne zajímalo,zda lněný olej skutečně míchat s tučným tvarohem,když už i ve více článcích jsem našla s nízkotučným tvarohem. Ten má totiž více bílkovin, které jsou důležité při užívání lněného oleje dle dr.Budwig. Tak kde je pravda,kdo to vysvětlí? Nejlépe nějaký doktor ale. Děkuji Zuzana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana navratilova.

opravdu dobry tvaroh jsem si dělala z mleka kupovaného primo od sedlaka taky trvalo aspoň tri dny stalo na okne na slunku nez zkyslo a to byl tvaroh desne dobry sladky a hrudkovany. Momentalne kupuji Olešnický tvaroh podle mně je nejlepší ale i toje tovarni výroba fakt je ten že berrou mléko od místních zemědělcu

a je to poznat ale i tak by mě zajímalo kde kdo byl na tom 10 procentním tvarohu. A michat ruzne oleje asi není na zavadu aspoň na o tom nevim. Ahoj

Zdroj: diskuze Lněné semínko nežádoucí účinky

Lněné semínko obsahuje velké množství vysoce kvalitních tuků, hlavně pak omega-3 esenciální mastné kyseliny, 30 gramů lněného semínka denně stačí pro pokrytí jejich denní potřeby.

Lněné semínko podporuje imunitní systém, je zdrojem energie pro svaly, prospívá pleti a vlasům, snižuje hladinu cholesterolu, je silně protizánětlivé. Má i množství cenné vlákniny, rozpustné i nerozpustné.

Lněné semínko má schopnost tlumit hlad tím, že snižuje glykemický index potravin, čímž také pomáhá při prevenci obezity.

Lněné semínko můžete přidávat téměř do čehokoli – do polévek, salátů, masových karbanátků, pečených moučníků či palačinek. Používá se i k posypu pečiva, čerstvě rozemleté do různých pomazánek, kaší a podobně.

Zdroj: Lněné semínko

  1. V diskuzi LNĚNÉ SEMÍNKO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY MUZEME NEKDO SDELIT KDE KOUPIM TVAROH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.
  2. rada bych vedela kde koupim tvaroh s 10procentnim tukem NEBO TO BYLO MYSLENO JAK
  3. Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarda.

Za sebe bych kupoval tvaroh na trzích či jinak o výrobců, jejichž krávy se pasou celoročně na louce, kromě zimy. Nejlépe se k výrobci zajeďte podívat, nebo alespoň navštivte jeho internetové stránky. Tučností si nelamte hlavu, jsou u něj důležitější parametry pro Vaše zdraví. Základem je zdraví krav a jejich zdravá strava.

Zdroj: diskuze Lněné semínko nežádoucí účinky

Zánět je jedním z hlavních hráčů v tvorbě akné. Lněné semínko obsahuje omega-3 nenasycené mastné kyseliny a alfa-linolenovou kyselinu, které mají silný protizánětlivý účinek.

Díky těmto látkám pomáhá lněné semínko snížit zánět u různých zdravotních problémů, jako jsou zánětlivá střevní onemocnění, onemocnění srdce a některých kožních chorob. Typická západní strava bývá bohatá na omega-6 mastné kyseliny, které naopak podporují zánět v těle, tedy i akné.

Přidáním lněného semínka do stravy můžete pomoci obnovit zdravou rovnováhu mastných kyselin a může tak zlepšit i své akné.

Zdroj: Lněné semínko na akné

V naší poradně s názvem LNĚNÉ SEMÍNKO JAKO LÉK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..

Chtěla jsem se zeptat a slunecnicova semínka v čokoládě na Warfarin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Slunečnicová semínka obsahují málo vitamínu K. 100 gramů slunečnice obsahuje 4 mikrogramy vitamínu K. Čokoláda obsahuje více vitamínu K. 100 gramů čokolády obsahuje 10 mikrogramů vitamínu K.

200 gramový balíček slunčnicových semínek v čokoládě by mohl obsahovat 16 mikrogramů vitamínu K. Pro dosažení denního limitu vitamínu K byste musela sníst více než kilo těchto čokoládových semínek.

  • Zdraví Cempírek!
  • Zdroj: diskuze Warfarin a lněný semínka

Len a hřebíček jsou účinné téměř na všechny druhy parazitů. Očistu od parazitů byste měli postoupit dvakrát ročně, tedy jednou za šest měsíců. Nejúčinnějším způsobem čištění je právě lidová metoda spočívající v očistě těla od parazitů pomocí lnu a hřebíčku.

Zdroj: Lněné semínko a hřebíček proti parazitům

Pro vysoký podíl vlákniny lněné semínko působí preventivně proti střevním obtížím a hemoroidům. V průběhu těhotenství je tedy jeho konzumace zvláště vhodná, neboť jsou v tomto období ženy k uvedeným problémům náchylnější.

Doporučuje se ho také užívat před porodem pro usnadnění porodu. Vzhledem k zaručené zdravotní prospěšnosti není chybou vyzkoušet ho. Používají se 2–3 lžičky podrcených semen na šálek vody, vaříme 10–20 minut. Čaj necedíme, pijeme jej i s kousky semínek.

Zdroj: Lněné semínko

Vzhledem k tomu, že lněná semínka jsou velmi drobná a jejich pevná slupka zabraňuje jejich trávení, je vhodné semínko před podáváním upravit.

Lněné semínko je velmi tvrdé, a pokud ho zkonzumujete jen tak vcelku, projde tělem a nezískáte z něj cenné látky.

Nejlepší je umlít lněné semínko v mlýnku na kávu a přidávat ho do různých pokrmů, do pomazánek, do těsta na chleba, do salátů, do rizota a podobně.

Zatímco neporušené lněné semínko vydrží velmi dlouho, po namletí rychle žlukne. Proto je dobré umlít ho vždy čerstvé. Jestliže si ho chcete připravit do zásoby, skladujte jej vždy v lednici a do 3–4 dnů spotřebujte. Zvlášť dobrá jsou opražená semínka jen tak nasucho na teflonové pánvi.

Zdroj: Lněné semínko

Loupaná semínka můžeme chroupat samotná jako oříšky nebo je můžeme konzumovat v pečivu, kterému dodají výbornou chuť a lépe zasytí. Často se semínka přidávají také do zeleninových salátů, můžeme si jimi vylepšit müsli. Důležité je semínka dobře rozkousat, protože by mohla projít trávicím traktem, aniž by si z nich tělo bylo schopno odebrat všechny cenné látky.

Zdroj: Lněné semínko

Semínka lnu jsou osvědčeným přírodním prostředkem při léčbě chronické zácpy. Na rozdíl od ostatních laxativ ho lze používat dlouhodobě. Další výhodou semínka je, že nemá nepříznivé vedlejší účinky, pouze zpočátku užívání může vést u některých pacientů k nadýmání a plynatosti.

Semínko se proti zácpě užívá následovně: ráno a večer pacient sní 2 polévkové lžíce semen, která nechal minimálně 8 hodin (lépe však 12 až 24 hodin, protože se vytvoří více slizu) namočená ve vodě. Namočením semínka nabobtnají a obalí se množstvím slizu, který zlepšuje střevní peristaltiku a usnadňuje vyprazdňování. Semínko rovněž změkčuje stolici.

Zdroj: Lněné semínko jako lék

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector