Lněné semínko je díky obsahu živin unikátní – proč si ho dát?

150 g cottage cheese nebo 1 hrnek tvarohu obsahujícího přes 10% tuku, 2-5 PL lněného oleje, 1-3 PL čerstvě semletých lněných semínek a špetka „čili“ papriky. Volitelné: troška česneku, červeného pepře nebo troška šampaňského vína. Při mixování (použijeme mixér) přidat tolik vody, aby měla směs krémovou konzistenci. Jíst denně.

Od počátku užívání buďte co nejvíce na sluníčku, ne nutně na přímém, ale spíše pod stromem. Z praxe totiž vyplývá, že vlnová délka slunečního světla pronikajícího listy zbarvenými chlorofylem léčení urychluje.

(Koumáci už vymysleli ‚zelené‘ lampy, které mají víceméně stejnou vlnovou délku jako sluneční světlo po průchodu listím, a toto světlo samo o sobě lidem dost pomáhá, i když vyléčení samo nezajistí.) – Dr. Budwig.

Další vhodné dopňky kúry se lněným semínkem

Při jakékoliv dietě je nevyhnutné nezapomínat na dostatečný, ne však nucený příjem tekutin jakými jsou – voda, urologické/ledvinové čaje (list břízy bělokoré , přeslička rolní, zlatobýl obyčejný, kopřiva, rdesno ptačí), zelený čaj – vše neslazeno, nebo jen minimálně a to medem. Při rozpadu rakovinových buněk, se uvolňují toxické látky, které je třeba odvést z těla ven. Proto je žádoucí užívat současně šťávu z červené řepy (3 řepy, 2 karotky, 1 celer, 1 brambor velikosti slepičího vejce, 1 petržel).

Průběh a výsledek kůry podpoříme úplným vyloučením cukru, živočišných tuků, omezením příjmu masa na minimum a zároveň stravováním se dle zásad dělené stravy, která trávení odlehčí a je nápomocna dalším léčebným a protirakovinovým procesům.

Doporučení pro konzumaci lněných semínek

Pokud užíváte potravinové doplňky, doporučuje se konzumovat lněná semínka v jinou dobu, aby nebylo ovlivňováno jejich vstřebávání – 1 hodinu před a 2 hodiny po užití.

Lněný olej se rychle zkazí za přístupu kyslíku, tepla a světla.

Žluklý olej je zdraví škodlivý, a proto musí být pečlivě vyrobený olej balený pod dusíkem v neprůsvitných nádobách a chlazený po dobu než se spotřebuje.

Musí se užívat tak čerstvý, jak to nejvíc jde a stabilizovat proteinem ihned po otevření láhve. Abyste získali ekvivalentní množství oleje, je potřeba rozemlít 3x větší množství semen.

Nejezte nic hydrogenovaného jako umělé tuky nebo fritované potraviny, protože narušují proces okysličování

Vyvarujte se produktů, jímž se říká ‚hydrogenované‘. Červené krvinky odevzdávají v plících oxid uhličitý a nabírají kyslík. Pak jsou přepravovány v krevním oběhu k buňkám a vypustí nesený kyslík do plazmy..

Takto uvolněný kyslík je k buňkám přitahován rezonancí pí-elektronové oxidace, podporované právě mastnými kyselinami. Jinak si kyslík cestu do buňky nenajde. Na elektrony bohaté mastné kyseliny mají rozhodující roli mezi ‚dýchacími enzymy‘ a to je základem buněčné oxidace.

(Ed McCabe ‚Oxygen Terapies‘, str.85). Netřeba dodávat, že rakovinové buňky jsou citlivé na kyslík.

Lněné semínko a olej jsou dokonalý příklad toho, že prosté věci mají nezřídka obrovský dopad na zdraví. Mastné kyseliny omega-3 regulují mnoho velmi důležitých tělesných funkcí. Uvádím některé klíčové oblasti působení:

  • kontrola tlaku v krevních cestách, kloubech a očích
  • kontrola a upravování zánětů a oteklin (jsou silně protizánětlivé)
  • zprostředkování produkce hormonů a steroidů a následné řízení hormonů k cílovým buňkám
  • zprostředkování imunitní odezvy (a autoimunity)
  • úprava nervových přenosů ovlivňijící náladu, poruchy emocí a pozornosti (deprese, mentální choroby, nutkavé stavy,..)
  • regulace tělesných sekretů (může ovlivnit plodnost)
  • rozšiřuje nebo zužuje krevní cesty
  • regulace hladkých svalů a autonomních reflexů
  • tvoří podstatnou část buněčné membrány
  • tvarují strukturu pleti a vlasů
  • regulují rychlost, s níž se dělí buňky (mitóza)
  • jsou nepostradatelné pro dopravu kyslíku do tělesných tkání
  • regulují funkci ledvin a rovnováhu tělesných tekutin
  • jsou velmi důležité pro udržování mobility nasycených tuků v krevním řečišti a zamezují krevním buňkám v tvorbě shluků, tvořících arteriosklerotický povlak a krevní sraženiny
  • plní úlohu primárního zdroje energie pro svaly
  • má antibakteriální, antivirové a protiplísňové účinky, které mohou částečně vysvětlit jeho účinnost při pásovém i běžném oparu

Lněné vlákno působí protizánětlivě

Mastné kyseliny omega-3 mají také známé protizánětlivé účinky. Redukují rozsah působení a pomáhají zlepšit podmínky při zánětlivých onemocněních pokožky, například při lupénce. Upravují i zánětlivé nemoci střev jako Crohnovu chorobu a ulcerativní kolitidu.

Len pomáhá při revmatických zánětech

Četné studie shodně potvrzují, že len u nemocných s revmatickou artritidou redukuje křehkost, otoky a neohebnost kloubů. Mnoho pacientů trpících artritidou užíváním lněného oleje dokázalo redukovat nebo zcela vyřadit nesteroidní protizánětlivé léčby, které mívají řadu vedlejších účinků.

Již v roce 2000 byla publikována studie v Journal of Biological Chemistry, která ukázala, že omega-3 mastné kyseliny, které se vyskytují ve lnu, umí snižovat hladinu enzymů v kloubech, které mohou zničit chrupavku, čímž jsou redukovány faktory, které mohou vyvolat záněty a může také pomáhat řídit geny, které mají souvislost s buňkami, z nichž je formována chrupavka.

Lněné semínko a diabetes

V současnosti přibývají další a další studie o tom, že omega-3 nenasycené mastné kyseliny jsou vlastně životně důležité pro úplně celý organismus, včetně nejdůležitějšího orgánu – mozku. K tomu se postupně dovídáme, jaká jiná onemocnění (kromě cukrovky) by mohly mít svoji vyléčitelnou příčinu v dlouhodobém nedostatku omega-3 nenasycených mastných kyselin.

Nedostatkem omega-3 nenasycených mastných kyselin tedy trpí úplně všechny buňky v těle V moderní ‚civilizované“ stravě je chronický nedostatek těchto esenciálních látek (to znamená těch, které si tělo žádným způsobem neumí vytvořit samo) a jeho následkem má stále více lidí i takzvaně sníženou citlivost na inzulín v některých pramenech se uvádí, že je takto postiženo až 70 % populace České republiky.

                                                                                                Dr. Johanna Budwigová

Lidem, kteří jsou touto poruchou postiženi ve větší míře, je pak stanovena diagnóza „diabetes druhého typu“ a ta se zatím v oficiální medicíně léčí pouze způsobem, který sice udrží klienty při životě, ale rozhodně je této ‚nevyléčitelné‘ cukrovky nezbaví.

Takže způsob jak se pomalu z této cukrovky uzdravit – a především jak jí předejít! – by mohl být velmi jednoduchý a zatím jej využívá jen nepatrná část informovaných příznivců přírodní medicíny – je to především stálá a dostatečná konzumace omega-3 nenasycených mastných kyselin.

U lidí již postižených tímto typem cukrovky bude proces uzdravení možná dost pomalý a asi nikdy nepůjde předem stanovit, jak to u konkrétního jedince potrvá dlouho, ale trpělivost se rozhodně vyplatí (bereme-li v úvahu diabetické komplikace i lidí, doživotně léčených pouze současným standardním způsobem).

  • Proces regenerace poškozených buněk se významně uspíší, pokud se kromě doplňování chybějících omega-3 mastných kyselin
  • současně odstraní i případné chronické překyselování organismu
  • Duševní onemocnění a chronický únavový syndrom

Omega-3 mastné kyseliny mají schopnost uzdravit toho, kdo má diagnozu bipolární poruchy (maniodepresivní poruchy), případně chronický únavový syndrom a navodit u něj stav duševní a tělesné pohody. Už po třech týdnech užívání (správný poměr omega 3, 6) dochází k pozitivnímu účinku.

Nedostatek omegy-3 je hlavní příčinou duševních onemocnění. Důvodem nedostatku je nepoužívání této mastné kyseliny výrobci potravin, protože tato rychle žlukne.

A peníze jsou prioritní, tak se používají hydrogenované oleje a ty jsou spojovány se vznikem závažných nemocí – rakovina, srdeční nemoci, chronická onemocnění …

Dalším ‚efektem‘ je díky zvýšenému stresu v současnosti vyšší tvorba adrenalinu a k tomu tělo potřebuje omegu-6 a té je v potravě přes míru. Na druhou stranu pro vypnutí stresové odezvy je potřeba omega-3 a té máme nedostatek. Výsledek? Velké množství podrážděných lidí.

Kdo si do jídla pravidelně přidává lněná semínka, snižuje si vysoký krevní tlak. Vysoký krevní tlak je rizikovým faktorem pro mnohá chronická onemocnění, proto i zde platí, že je dobré to vyzkoušet.

V listopadu 2012 byla americké kardiologické společnosti „American Heart Association Scientific Sessions“ představena studie, při níž pokus s podáváním lněných semínek vykazoval dobré výsledky dokonce i u extrémně ohrožených pacientů s arteriosklerózou. Arterioskleróza (kornatění tepen) je plíživé onemocnění cév se závažnými důsledky jako srdeční infarkt, mozková mrtvice a cévní onemocnění s usazeninami v cévních stěnách s následkem kornatění cév. Tato ztvrdnutí pak snižují jejich elasticitu, která je nutná především u vysokého krevního tlaku, protože v tomto nepružném stavu se mohou cévy protrhnout nebo ucpat (trombóza).

Jak informoval lékařský časopis Medscape, autorovi šestiměsíční studie Dr. Delfinu Rodriguezovi z kubánské univerzitní nemocnice Holguin se podařilo prokázat, že už denní dávka 30 gramů drcených lněných semínek, podávaná pacientům s periferním cévním onemocněním, příznačně snížila vysoký krevní tlak.

Po šesti měsících podávání klesl systolický krevní tlak průměrně o 10 mm Hg a diastolický o 7 mm Hg.

U pacientů s onemocněním aterosklerózy končetinových tepen spojený s vysokým krevním tlakem klesl krevní tlak systolický i diastolický o 15mm Hg.

U skupiny s placebem se krevní tlak lehce zvýšil o ~ 3mmHg. Studie probíhala na celkem 110 pacientech, z nichž trpělo 75 % na vysoký krevní tlak.

Dr. Rodriguezovi se podařilo prokázat účinek drcených lněných semínek na snížení vysokého krevního tlaku, a to ve velké míře. Z výsledků vyvodil, že pravidelná dávka rozemletých lněných semínek může snížit riziko mozkové mrtvice o 50 procent a o 30 procent riziko srdečního infarktu.

V Medscape je Dr.Rodriguez citován: „Lněné semínko je obzvlášť lákavá strategie při kontrole krevního tlaku v hospodářsky znevýhodněných regionech i zemích. Vliv lněných semínek na snížení krevního tlaku je srovnatelný s účinky medikamentů na snížení tlaku a dietními opatřeními jako je málo solit či snížit nadváhu.“

Dr.Rodriguez rovněž upozornil, že už studie na zvířatech prokázala protizánětlivý a protiarytmický účinek rozemletých lněných semínek. Lněné semínko současně zabraňuje cirkulaci cholesterolu a trans-tuků v krvi.

„Lněné semínko má různé komponenty, jako alfa-kyselinu linoleovou, omega-3 mastné kyseliny, lignan a vlákninu, které mají synergistický účinek,“ vysvětluje lékař. Omega-3 mastné kyseliny obsažené ve lněném semínku působí v tlustém střevu na tvorbu fyto-estrogenu, jehož množství se zdesetinásobí. Tento jev nebyl u skupiny s placebem zaznamenán.

Celá studie trvala jeden rok. Pacienti směli jíst pečivo – bagety, housky, … se lněnými semínky, zatímco kontrolní skupina dostávala to samé, avšak bez lněných semínek. Dr. Rodriguez a jeho autorský tým pracují na ověřování, jaký podíl lněného semínka mohl zapříčinit takový pokles krevního tlaku.

Artróza drobných kloubů

Ke zmírnění bolestí jsou doporučovány obklady z teplého lněného oleje nebo z vařeného lněného semínka, které uvaříme na kaši a ještě za tepla do ní ponoříme ruce. Necháme působit co nejdéle.

Klíč ke zdraví je ukryt v přírodě

Doktor Krebs si dovolil tvrdit, že rakovina není dílem nějakého viru, jedu nebo neznámé bakterie. Jako biochemik viděl za vznikem této choroby nedostatek nezbytné složky potravy v jídelníčku moderního člověka.

A dokonce ji vystopoval – podle jeho názoru jde o sloučeninu hojně se vyskytující v přírodě ve více než dvanácti stech druzích jedlých rostlin, které jsou dostupné prakticky v každé části světa – vitamin B17.

Tato sloučenina se nachází převážně v semenech rostlin, jako jsou hořké mandle, meruňky, třešně, broskve nebo švestky, ale nachází se i v travinách, kukuřici, lněných semínkách, prosu a v mnoha potravinách, které vymizely ze stálého jídelníčku moderní civilizace.

Další prospěšné vlastnosti lnu

Je těžké uvěřit, že jediná potravina může poskytnout tolik zdravotních výhod. Ale len je skutečně zázračný.

Pomáhá omezit odmítnutí transplantovaných orgánů, pomáhá při cukrovce typu II a upravuje několik onemocnění ledvin, včetně lupus nephritis.

Budete mít zájem:  Pinocchiův syndrom: Emoční dřeva neprojevují city

Zlepšuje symptomy u pacientů s roztroušenou sklerózou, předchází makulární degeneraci (běžné příčiny slepoty v pokročilém věku) a může Vám pomoci zhubnout.

  1. DUANWOOD RED REISHI – GANODERMA
  2. Lněné semínko je díky obsahu živin unikátní – proč si ho dát?to je mládí a dlouhověkostLněné semínko je díky obsahu živin unikátní – proč si ho dát?
  3. 3 nejúčinnější přípravky na trhu:
  4. EXTRAKT, SPÓR A TRITERPEN
  5. Fakta o reishi, mykologie, historie, pěstování, účinné látky
  6. Zkušenosti uživatelů s houbou Reishi

MUDr. Robert Willner, Ph.D. (autor knihy ‚The Cancer Solution‘)

Mezi významné aspekty díla Dr. Budwigové patří objev, či spíše znovuobjevení úzkého vztahu lidského těla ke Slunci. Při správné rovnováze tuků a proteinů má tělo magnetické pole, doslova přitahující fotony obsažené ve slunečních paprscích a umožňuje tak vstup léčivým silám Slunce. Vyzkoušel jsem metodu Dr.

Budwigové pro všeobecné vylepšení zdraví sám na sobě a byl jsem ohromen. Za méně než tři dny, přesně jak to říká, jsem cítil neuvěřitelné zlepšení v tak mnohých oblastech, že by jeho popis byl příliš dlouhý. Pak jsem to doporučil několika známým a ti, kteří to vzali vážně, udělali podobné zkušenosti jako já.

Všichni jsme získali pocit zvýšené všeobecné pohody, lehkosti, přílivu energie a zlepšení krevního oběhu. Venku jsem pociťoval léčivou moc Slunce, které laskalo mou pokožku úplně jinak než dosud. Mimo to jsem se po každém dalším týdnu cítil stále lépe.

Staré bolesti odcházely, má pleť se zlepšila a byl jsem schopen dělat svou práci stále lépe.

Jedna známá se přitom cítila tak dobře, že to začala dávat svým dětem a říkala, že ihned uviděla změny na jejich pleti. Zatímco mluvila, pozoroval jsem, že i její vlastní pleť měla víc barvy a byla jako zářící. a to jen dva dny poté, kdy začala brát olejo – proteinovou kombinaci.

Výše uvedené zkušenosti MUDr. Willnera pravděpodobně souvisí s radioprotektivním účinkem lněných semínek, jak je níže uvedeno.

Nová studie

Nová studie Pearlmanovy školy medicíny na Pennsylvanské univerzitě ukázala, želněná semínka jsou ochranou před radioaktivitou. Výzkumníci zjistili, že ochrana dokonce zahrnuje regeneraci tkáně vystavené radiaci.

Výzkum se zaměřil na schopnost lněných semínek ochránit plicní tkáň před vystavením radiaci a dále se zaměřili na schopnost opravovat tkáň poškozenou radiací. Použili myši pro svou studii, ale nyní dělají klinickou studii na lidech, kteří jsou vystaveni radiaci kvůli léčbě rakoviny.

Melpo Christofidou-Solomidou a jeho výzkumný tým nakrmil myši lněnými semínky – některé před a některé po vystavení radiace.

Zjistili, že obě skupiny myší krmené lněným semínkem přežily smrtící dávku radiace, zatímco ty nekrmené lněnými semínky zemřely. Nejen že lnem krmené myši přežily, ale dokonce se staly zdravějšími.

Měly vyšší tělesnou hmotnost a minimum zánětů plic, které jsou běžné u pacientů s radioterapií.

Celý článek o ‚Nové studii‘: https://www.naturalnews.com/033657_flax_seeds_health_benefits.html

Cituji z jedné z jejich knih:

‚Nezřídka vezmu velmi nemocného rakovinového pacienta z nemocnice, kde říkají, že mu zbývá už jen několik dnů nebo možná jen pár hodin života, a většinou mám velmi dobré výsledky. Úplně první, co mi tito pacienti a jejich rodinní příslušníci říkávají je, že v nemocnici již nemohli močit nebo produkovat stolici.

Trpěli kašlem, aniž by byli schopni vykašlávat hlen. Prostě všechno bylo zablokováno. Velmi je povzbudilo, když všechny tyto symptomy náhle zmizely. Dosáhli jsme toho pomocí povrchově aktivních tuků s nadbytkem elektronů, které uvedly do chodu reaktivaci životně důležitých funkcí, takže se pacient bezprostředně poté začal cítit mnohem lépe.

Je zajímavé si položit otázku, jak je tato nenadálá změna vůbec možná. Má to co dělat s reakčním modelem a charakteristickou činností elektronů. V posledních dvou letech jsem se tomu velmi věnovala. Jeden zastánce mé práce žijící v Paříži mi napsal, jak je úžasné, že jsem vypátrala, že původním rodištěm elektronů v semínkovém oleji je Slunce.

V tom jsou ty spojitosti!‘

páter František Ferda

Více o přírodní léčbě rakoviny: 

  • Totální protirakovinná kúra pana pátera Františka Ferdy

Lněná semínka – poklad plný živin

Pojďme si přiblížit nejužitečnější plodinu, která se v našich klimatických podmínkách pěstuje už od nepaměti – len setý. Tato jednoletá bylina je součástí našeho přírodního bohatství. Chválu si len nezaslouží bezdůvodně, vždyť i jeho latinský název Linum usitatissimum v překladu znamená len nejužitečnější. Tenhle přívlastek mu dali už starověcí Egypťané.

Protože o přínosech lnu se mluví hlavně v souvislosti s textilním průmyslem (stonek obsahuje vlákno), připomeňme si užitky a přínosy lněného semínka ve stravě.

Co víte o lněném semínku?

Len patří mezi jednoleté byliny s krásným modrým květenstvím. Semínka jsou malá, hladká, tmavě hnědé nebo zlaté barvy, s pevnou ochrannou slupkou.

  

Lněné semínko je superpotravina

Svým obsahem výživných látek len vyniká a určitě patří do pestrého jídelníčku, který nám lékaři a výživoví poradci doporučují. Mezi vlastnosti, kterých si na lnu nejvíce ceníme, patří:

  • Vysoký obsah vitamínů skupiny B a E
  • Skvělý zdroj minerálů, jako je vápník, hořčík, železo, mangan, fosfor, draslík, selen nebo zinek
  • Třetinu semínka tvoří omega-3 mastné kyseliny
  • Poměrně vysoký obsah vlákniny a proteinů

Jak ve výsledku působí lněné semínko na naše zdraví? Omega-3 mastné kyseliny mají pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi a mozkovou i srdeční činnost.

Vysoký obsah vlákniny prospívá našemu zažívání a oxidanty zase zbavují tělo škodlivin. Látka nazývající se lignin (druh vlákniny) obecně pomáhá organismu bojovat proti cukrovce nebo problémům s ledvinami.

Důležitý je také protizánětlivý účinek lnu.

Lněné semínko si oblíbily nastávající maminky, které ho po dobu několika týdnů před porodem zařazují do své stravy, aby podpořily hladký a rychlý průběh porodu. Kromě zjemnění stolice len přispívá k tvorbě hlenu v porodních cestách.

4 tipy, jak jíst lněné semínko

1. Bez tepelné úpravy

Lněné semínko je nejvýživnější tak, jak se sklidí. Vařením nebo pečením přijdete o velkou část cenných látek, zejména vitamínů.

2. Namleté nebo namočené

Semínko má pevnou slupku, kterou naše tělo nedokáže zpracovat. Aby semínko tělem jen tak neprošlo a opravdu předalo své cenné látky, musíme nejdříve narušit jeho pevný obal. Nejlépe uděláme, když si semínko umeleme nebo ho alespoň 8 hodin necháme ve vodě. I když len namočíte, je dobré ho alespoň rozkousat.

3. Čerstvé

Lněné semínko na vzduchu rychle oxiduje, hořkne a ztrácí živiny. Když namixované lněné semínko zbude, je nutno je uzavřít do vzduchotěsné krabičky a uchovat v ledničce. Mleté lněné semínko z e-shopu Zdravyzivot.com je namleté a právě proto balené pouze po 150 g v ochranné atmosféře dusíku. Takhle po otevření vydrží v lednici až 2 týdny.

Denně můžete sníst dvě polévkové lžíce umletého lněného semínka. Když si ale dáte více, nic se nestane. Vyšší konzumace lněného semínka zvlášť významné vedlejší účinky nemívá.

4. Ve formě lněného oleje

Někdy se do jídla nehodí celá semínka, v takových případech bohatě postačí olej. Můžete ho použít v salátech či pomazánkách. Nikdy ale nekupujte lněný olej v obchodech, kde nebyl skladován v lednici. Stejně jako semínko samotné, je i olej náchylný ke žluknutí, proto ho po otevření spotřebujte co nejrychleji a mezitím uchovávejte v lednici.

Nejčastější použití lněného semínka

Namleté si ho můžete dopřát v mnoha variantách. Samo o sobě má oříškovou chuť, pokud vám ale nezachutná, snadno ho do něčeho „schováte“, například do:

  • jogurtu,
  • pomazánky,
  • snídaňové kaše,
  • salsy nebo
  • ve formě oleje do salátu.

I když jsme výše nedoporučovali lněné semínko tepelně upravovat, jednou z dalších variant konzumace je odvar ze lněného semínka (1 polévková lžíce se 5 minut povaří v ½ litru vody).

Odvar se pak pije při chronické zácpě nebo po léčbě chemickými antibiotiky – pomáhá navrátit přirozenou mikroflóru ve střevech. Pravidelné pití odvaru vám také pomůže, když vás trápí žaludeční vředy.

  

Lněný olej se skvěle hodí do pomazánek                       Do snídaňové kaše snadno len schováte

Ještě jste lněná semínka nezkusili? Tak neotálejte dlouho! Oživte svůj jídelníček superpotravinou a dopřejte tělu cenné látky. Dávat tělu jen to dobré, znamená podpořit vitalitu, kondici a tím pádem žít ZDRAVÝ ŽIVOT.

Lněné semínko

Len setý (Linum usitatissimum) je až 150 cm vysoká jednoletá bylina sbleděmodrými květy. Lněné semínko, bohatý zdroj léčivého oleje, se pěstuje jižvíce než 7000 let.

Již v Egyptě se stonek používal k výrobě lněného plátna.Jeho léčivé účinky byly známy již ve starém Řecku, v oblibě měl totosemínko i Hippokrates, který jej předepisoval při potížích se sliznicemitrávícího ústrojí.

Léčebné účinky lněného semene jsou dobře známy již po celástaletí.

Obsahuje velké procento pro lidský organismus velmi důležitýchnenasycených mastných kyselin. Používal se zejména k léčení žaludečních astřevních potíží, kvůli slizu, který vytvoří na žaludeční a střevní slizniciochranný film až na několik hodin. Chrání tak žaludeční stěnu, zabraňuje vznikuzánětů a usnadňuje její regeneraci a uzdravování.

Dnes se len pěstuje téměř po celém světě. Lněné semeno se používá při výroběrůzných potravin a slouží také k léčebným účelům. V České republice nenípoužívání lněného semínka zatím příliš rozšířeno, používá se převážně dopečiva. Ze lněného semínka se vyrábí velmi léčivý olej, který sice není přílišchutný, ale jeho úžasné léčivé účinky stojí za to si na něj zvyknout.

Proč je lněné semínko a lněný olej tak léčivý:

Semeno lnu je zdrojem nezbytných esenciálních mastnýchkyselin – látek důležitých pro zdraví, které si tělo nedokáže samovyrábět.Jedna z esenciálních mastných kyselin, která je obsažena ve lněném semenu, jeznámá jako omega-3 mastná kyselina – kyselina alfa-linolenová. Ta mápříznivý vliv na naši nervovou soustavu a zlepšuje stav pokožky a buněk.

Lněné semínko obsahuje také omega-6 mastné kyseliny (ve forměkyseliny linolenové).– Tyto esenciální mastné kyseliny účinkují v celém těle jako ochranabuněčné membrány, zevní blanky, která je jakýmsi strážcem všech buněk;propouští do nich potřebné živiny a brání vstupu škodlivin.

Tato funkcevysvětluje, proč může mít lněný olej tak dalekosáhlé léčivé účinky.– Lněné semínko obsahuje látky zvané lignany, které mají příznivé účinkyna různé hormony a mohou pomáhat v boji proti rakovině, bakteriím, virům aplísním. Lněné semínko obsahuje až 800x více lignanů než většina ostatníchpotravin.

– Lněné semínko obsahuje fytoestrogeny, rostlinné estrogeny, které sepodobají ženským estrogenům, takže olej může působit na menstruačnícyklus tím, že vyvažuje poměr mezi estrogenem a progesteronem.Pomáhá zlepšovat stav děložní sliznice a tím může ovlivnit některéformy neplodnosti.

– Lněný olej a lněné semínko může stejně tak podporovat dobrý zdravotnístav u mužů. Zdá se slibný v léčení mužské neplodnosti a při prostatickýchproblémech.

– Z hlediska léčby střevních poruch předčí ve všech ohledech chemoterapeutika(sulfonamidy, antibiotika).

Jeho vynikající léčebný účinek je dán vysokým obsahem nenasycenýchmastných kyselin, enzymů, karotenu, vitaminu E, provitaminu A, slizových látekapod. Odvar (5 minut vařit 1 lžíci semene na 0,5 l vody) je vynikajícím lékemna střeva. Namočený ve vodě spolu s vařenou celozrnnou kaší podporujeperistaltiku střev

Lněné semínko se používá při léčení těchto problémů:

– Odstraňuje zácpu a pomáhá i tam, kde ostatní projímadlaselhávají. Nutné je pravidelně jíst 2-3x denně 24 hodin namočené semínko vevodě (čím více vody, tím více slizu). Komu dělá problém sníst celásemínka, může si je předem pomlít.

  • – normalizuje činnost střevní mikroflóry
  • – pro vysoký obsah slizu chrání žaludeční a střevní sliznice
  • – zabraňuje vzniku kvasných a hnilobných procesů ve střevech

– pravidelné pití odvaru – 5 minut vařit 1 lžíci semene na 0,5l vody (sodvarem vypijeme i semínka-necedíme) nebo nálev pomáhá léčit hemeroidy,střevní divertikly, žaludeční vředy i některé střevní nádory – podlezkušeností nepříjemné symptomy jako je bolest žaludku, nevolnost, pálenížáhy, křeče, nechutenství, pocit plnosti, tlak atd. mizí nebo sehodně zlepší již po třech dnech lněné léčby. Při závažnějších případech jetřeba čekat na účinky více dní, není vhodné jeho konzumaci předčasně přerušit.Jeho velkou předností je mimo jiné i to, že nebyly dosud zjištěny žádnévedlejší účinky.

Budete mít zájem:  Práce v zahraničí - triky podvodníků a jak na ně nenaletět

-Velmi dobré je pít lněný odvar 3 týdny před porodem. Vysoký obsahslizových látek usnadní porod. Lněné semínko se může používat po celétěhotenství, kvůli svému vyjímečnému složení a jako prevence zácpy či hemeroidů

– medem oslazený odvar spolu s odvarem z lišejníku islandskéhose osvědčil při zánětech horních cest dýchacích

– Lněné semínko můžeme s úspěchem použít i na obklady a zábaly přizánětech, otocích, křečích, menstruačních bolestech. Obklad se zhotoví tak, žepomletá lněná semena smícháme s horkou vodou, ihned nanášíme na kousek látky apřikládáme na bolestivá místa.

Tento obklad lze použít i při zánětu a zbytnění prostaty. Působí téžúlevu při pásovém oparu.

  1. Nálev z celých lněných semínek
  2. 1 lžičku semínek přelijeme 1 šálkem studené nebo vařící vody pijeme 3-6xdenně
  3. Lněný odvar

1 polévkovou lžíci semínka 5 minut povaříme ve čtvrt litru vody anecháme 15 minut odstát. Pijeme i se semínky.

Drcené či mleté lněné semínko

Semínko v něčem rozdrtíme (nejlépe v misce suribachi) nebo semelemena mlýnku na mák (kovový šnek ale bohužel ničí některé cenné látky). Namletésemínko bychom měli skladovat uzavřené ve sklenici v ledničce a nejdéle dotýdne spotřebovat, aby nežluklo.Takto připravené semínko můžeme přidat do jakéhokoliv jídla,např. do kaše, dopolévky, do těsta, prostě kamkoliv…

Nálev z drcených lněných semínek

2-3 lžičky nadrcených semínek zalijeme 1 litrem studené vody, necháme dorána odstát. Ráno nálev přihřejeme (nevaříme) a vypijeme. Ráno si tento nálevpřipravíme i na večer, jeli potřeba používat jej 2x denně.

Odvar z drcených lněných semínek

10 dkg rozdrcených semínek svaříme s 1 litrem vody. Užíváme polžících několikrát denně.

Gomasio ze lněných semínek

Lněná semínka nasucho opražíme na pánvi se solí (poměr asi 15:1).Opražená semínka podrtíme v hmoždíři nebo v misce suribachi společně sesolí, aby se sůl obalila do oleje, který semínka obsahují. Skladujemev ledničce a do týdne spotřebujeme, aby semínka nežlukla. Lněné gomasiopoužíváme k dochucení pokrmů upravovaných naslano, např. jím posypemechléb s pomazánkou, polévku, přílohu…..

Mletá lněná semínka jako obklad 2 díly drcených semínek smícháme se 4 díly vroucí vody. Kaší naplníme plátěnýsáček a přiložíme je teplý na nemocné místo. Pozor, nespalte se! Teplotuobkladu nejdříve vyzkoušejte na předloktí.

Náplast ze lněného semínka 2 díly drcených semínek smícháme se 4 díly vroucí vody. Vzniklou kaši nanesemena plátno a přiložíme na nemocné místo. Pozor, nespalte se! Teplotu náplastinejdříve vyzkoušejte na předloktí.

Přes plátno dejte deku, nebo zahřívací dečku, aby náplast či obklad takrychle nevychladli.Tuto terapii lze použít na změkčení vředů, při různých otocích, obklad přikládáse na žaludek při křečích, jaterní a ledvinové kolice, ischiasu atd.

LNĚNÝ OLEJ

Olej z lněných semínek se používá při léčení těchto problémů:

Lněný olej je zcela unikátní potravinou. Jeho účinky byly známy již vestarém Řecku, např. Hippokrates jej předepisoval při potížích sesliznicemi.Lněný olej byl v našich krajích kdysi velmi oblíbený.

Hospodyně jej kupovalypřímo od prodavačů na ulici bezprostředně po vylisování, což mělo výhodu v tom,že bylo možné ho kupovat jenom tolik, kolik se během krátké doby spotřebovalo.Čerstvý má vyloženě léčivé vlastnosti a chuť dobrou, zestárlý nebo špatněskladovaný však chutná nepříjemně a zdraví spíše škodí.

Snad proto se upustilood jeho používání, zvláště, když začaly být k dispozici jiné levné rostlinnéoleje, které vydržely delší dobu bez znatelnějších změn. Ukazuje se však, želněný olej má některé zcela unikátní vlastnosti, pro které se vyplatí po němopět sáhnout.

Je to zejména vysoký obsah omega-3 a omega 6 mastnýchkyselin. Jeho obliba ve světě stále vzrůstá a prodává se již běžně vezdravých výživách i v supermarketech.

Lněný olej jako nejlepší zdroj omega-3

Nejbohatším rostlinným zdrojem cenných omega-3 mastných kyselin je lněný olej.Tento olej byl dříve běžnou součástí středoevropského jídelníčku a vzhledem kjeho oteplujícímu charakteru je vhodný pro zdejší chladnější klima.

Zahřívajícívlastnosti lněného oleje udávají i ajurvédští lékaři.Je možno říci, že vzhledem k účinku v něm obsažených omega-3 mastných kyselin,může přídavek lněného oleje v jídle do značné míry vyrovnávat nepříznivépůsobení živočišných tuků s obsahem cholesterolu.

Musí však být dostatečněkvalitní a měl by být konzumován pravidelně.

Olej se užívá k léčení a prevenci srdečních chorob a ke zmírněníněkterých zánětlivých onemocnění– Olej díky obsahu kaseliny cis-linolové a alfa-linoleové, které jsou důležitépro tvorbu hormonálních prostagladinů, významných pro řadu životních funkcíhormonálních obtíží včetně neplodnosti.– Pro své protizánětlivé účinky může lněný olej mírnit menstruační bolestia bolesti při fibrocystóze prsů.

– Některé studie prokázaly, že a lněný olej mají i antibakteriální,antivirové a protiplísňové účinky, které mohou částečně vysvětlit jehoúčinnostpři pásovém i běžném oparu.

Lněný olej příznivě ovlivňuje krevní tlak,– snižuje hladinu cholesterolu a reguluje hladinu lipoproteinů, kompenzuješkodlivé účinky jiných tuků, čistí cévy od tukových nánosů– je účinný v případě zácpy.– posiluje trávení a pomáhá při snižování váhy– pomáhá organismu odolávat nepříznivému záření.

– Má vynikající regenerační účinky, kůži zvláčňuje a zjemňuje, je vhodný naošetření suché a ztvrdlé kůže. Lněný olej je výborným prostředkem pro péči opokožku postiženou ekzémy a lupénkou, pomáhá regeneraci kůže poozařování.

Pravidelné užívání lněného oleje zevně i vnitřně pomáhá léčit zánět žil asliznic, otevřené bércové vředy (používat střídavě s olejem sežraločích jater a omývat vodou s jablečným octem)– Při hypertenzi se doporučuje užívat pravidelně jedna polévkoválžíce lněného oleje snižuje i systolický i diastolický tlak.

– má stimulující vliv na imunitní systém– chrání organizmus před tvorbou zhoubných novotvarů. Díky technologiilisování za studena lněný olej obsahuje velké procento ligninů, kterémají silné antikancerogenní vlastnosti.

– zvyšuje odolnost organizmu proti vzniku srdečně cévních onemocnění, jeúčinný při rozsáhlé arterioskleróze, ischemickém onemocnění srdce. Studie zposledních pěti let z Bostonu zjišťuje, že by mohl být prospěšný v prevenciopakovaných srdečních příhod.

Užívání polynenasycených mastných kyselin chráníorganizmus před vznikem onemocnění: zvýšení jejich obsahu v organizmu o 1% snižuje faktor rizika vzniku onemocnění o 3-4%.-Výzkumy ukazují, že časté užívání malého množství lněného oleje chráníorganizmus před rozvinutím cukrovky.– Zvláště efektivní jsou polynenasycené mastné kyseliny při různýchchronických alergických a zánětlivých onemocněních jako je revmatoidníartritida, ekzémy, astma, lupénka, vředová kolitida.

– pomáhá také usnadňovat přenos nervového vzruchu, a proto je užitečný přisnížené citlivosti a palčivých pocitech stejně jako při chronických mozkovýchporuchách, jako je Alzheimerova choroba.

– Jako  podpůrný prostředek při trávení účinkuje v prevencižlučových kamenů, které rozpouští. (Pít spolu s citrónovu šťávou, každéráno cca 2 lžíce nebo udělat žlučníkovou kůru na vypuzení kamenů dle Mudr.Jonáše)

Složení: Mastné kyseliny: kyselina alfa-linolenová (cca 60%),kyselina linolová, kyselina olejová (cca 10%) a nasycené mastné kyseliny (cca10%). Lněný olej obsahuje tokoferol 180 mg/100 g.

Užívání: 1-2 čajové lžičky pro prevenci, pro léčbu pak 1-2 pol.lžícedenně. Důležité je, aby olej nebyl starý a žluklý.

Lněný olej vyráběný pro potřeby malířů nelze užívat vnitřně!

Jak len a lněný olej používat v kuchyni:Lněné semeno se přidává do pečiva místo oříšků, do koláčů, do kaší,polévek, vaříme je spolu s rýží či ostatními obilovinami. Dá se přidattéměř do každého pokrmu, slaného i sladkého. Výborný je také lněný čaj (párminu povaříme lžíci lněného semene v 1 litu vody).

Na trhu jsou k sehnání dva duhy lnu – hnědý a zlatý. Oba mají stejnéúčinky. Doporučujeme len z ekologické produkce, vypěstovaný bez použitíchemických hnojiv a postřiků.

Lněný olej se nesmí zahřívat, je třeba jej přidávataž po dokončení jídla, zahřívání by cenné omega-3 mastné kyselinyzničilo.Je možné jej používat k omaštění běžných jídel. Obzvlášť chutný je s rýží.Ve spojení s parbolizovanou rýží vzniká zcela nová, neobyčejně přitažlivá chuť,která ještě více vynikne, je-li jídlo posypáno špetkou syrové cibulky apoužívá-li se při přípravě mořská sůl.

Podobně se chuťové vlastnosti lněného oleje znásobí ve spojení s některýmidruhy zeleniny. Omastíme-li jím vařenou nebo dušenou mrkev, získáme vyloženěléčivé jídlo.

V každém případě je třeba si kombinace dopředu vyzkoušet, protože s některýmipotravinami chutná spíše hořce, zatímco s jinými se chuť celého jídla ažnečekaně zlepší.

Doporučuje se užívat ve množství dvou až tří kávových lžiček oleje denně kobohacení jídla. Bude-li se zdát zpočátku jeho chuť nezvyklá, je možné jejsmíchat například s olivovým olejem nebo užívat spolu s máslem. Je možné sidopředu připravit směs másla a lněného oleje v poměru asi 1 : 1, čímž vznikne zmásla dietně vyloženě přijatelná potravina.

Jak skladovat lněné semínko a lněný olej 

Důležité je skladovat je na chladném a tmavém místě, nejlépe v lednici.Měli by se zkonzumovat co nejrychleji, nedělejte si „železnou zásobu“ a radějičastěji kupujte čerstvé.

Lněný olej má velmi vysoký obsah polynenasycených mastných kyselin (asi 70%) aproto je velmi choulostivý k oxidaci. Za normální teploty se na vzduchu rychlekazí, což se projeví zhořknutím.

Takový olej se již nesmí používat, protožemůže zapříčinit tvorbu takzvaných volných radikálů v těle, což jsou velmiagresivní částice, které poškozují tělní tkáně, snižují imunitu a urychlujístárnutí.

Proto by měl být lněný olej vždy co nejčerstvější, skladovaný vchladu a temnu.

Neméně důležitou věcí je kvalita výroby. Je bezpodmínečně nutné, používat jenomolej za studena lisovaný. Oleje, které prošly při výrobě tepelným procesem,spíše zdraví poškozují, než prospívají. Olej by měl být dále ve tmavé skleněnéláhvi. Cena i těch nejkvalitnějších výrobků je poměrně přijatelná, za lněnýolej nezaplatíme o mnoho více, než například za máslo.

Pohankový nákyp

1 hr pohanky, 2 pl lněného semínka, 1 pl dýňového semínka, 2 pl rozinek, 4jablka.Do termosky dáme pohanku, semínka a rozinky. Vše zalijeme 2 hr vařící vody atermosku uzavřeme. Necháme ležet přes noc. Ráno dáme hotovou kaši na vymaštěnýa vysypaný plech, proložíme nakrájenými jablky. Zapečeme v troubě.

Omega-3 mastné kyseliny 

Jsou to stavební kameny některých tuků a mají pro nás mnohé vysloveně příznivévlastnosti. Snižují hladinu tuků v krvi, zabraňují ucpávání cév, zvyšujítekutost krve, snižují krevní tlak a jsou tak prevencí oběhových chorob.

Tuky s obsahem omega-3 mastných kyselin jsou proto často přidávány do stravylidí, kteří potřebují zbavit oběhový systém tukových nánosů a cholesterolu.

Omega-3 tedy nejenom minimalizují potíže oběhového systému, ale navíc podporujíproudění krve i do takových míst organismu, které byly jejím nedostatečnýmzásobováním poškozeny.

Omega-3 mastné kyseliny jsou někdy přirovnávány klátkám, které jsou základem nemrznoucích kapalin, protože udržují krevrelativně řídkou, takže oběhový systém pracuje dobře i za chladnéhopočasí.

Omega-3 mastné kyseliny dále posilují chuť k jídlu. Byly úspěšně používány kobnovení mozkových funkcí a celkové regeneraci lidí, postižených dlouhodobýmhladověním, kteří již nebyli schopni přijmout běžné jídlo a ztratili na ně iveškerou chuť.

V padesátých letech prokázal Max Gerson protirakovinné účinky omega-3 mastnýchkyselin. Od té doby se užívá lněný olej k posílení imunity. Nejenom že posilujebuněčné membrány zdravých buněk, ale současně ničí nádorové buňky. Imunizačnívlastnosti omega-3 se využívají též při léčení AIDS, osteoporózy, revmatickéartritidy a dalších potížích, spojených s nedostatečnou imunitou.

Jako doplněk se užívají při léčbě ledvinových onemocnění, vředového zánětutlustého střeva, depresí, bronchiálního astmatu, kopřivky, lupénky, zvětšenéprostaty, migrény. Tato užití souvisí s příznivým působením esenciálníchmastných kyselin na hormonální systém.Esenciální mastné kyseliny napomáhají též při obnově buněk, poškozených vdůsledku škodlivého záření.

Zdroje omega-3 mastných kyselin

Budete mít zájem:  Restaurace klidně uvaří i ze zkaženého masa, tvrdí šéfkuchař

Velké množství jich obsahují ryby – nejvíce losos, makrela a sardinky.Dostatečné množství by mělo pokrýt asi 200 až 300 gramů ryb týdně.

Dalším zdrojem omega-3 je alfa-linolenová kyselina, což je mastná kyselina,obsažená v tucích některých rostlin. Výhodou rostlinných tuků je, že jejichzískávání není závislé na usmrcování jiných živých tvorů. Rostlinné tuky takéobsahují méně znečišťujících látek, jako jsou například pesticidy nebopolychlorované bifenyly.

Jako zdroje alfa-linolenové kyseliny se doporučujílněná semena (53% jejich tuku je složeno z alfa-linolenové kyseliny), dýňovásemena (15%) semena hroznů (10%), sójové boby a výrobky z nich (8%), vlašskéořechy (5%). V menším množství je obsažena v zelené listové zelenině,obilovinách, luštěninách, v mléce volně se pasoucích zvířat.

Plodiny,vypěstované v chladnějších podmínkách, obsahují více omega-3, než rostliny zteplejšího podnebí.

Zdroj: http://www.slunecnice-cb.cz/slunecnice-cb/eshop/1-1-ZDRAVE-POTRAVINY/14-2-OLEJE-A-TUKY/5/1825-Bio-lneny-olej-za-studena-lisovany-250-ml–

Právě v sezóně – lněné semínko

  • Právě v sezóně
  • LCHF, low carb

Len, který se od pradávna pěstoval i u nás, je vlastně všestranně užitečná rostlina: jeho vlákna slouží k výrobě plátna, jeho modré květy udělají parádu a jeho tobolky půvabně dozdobí různé dekorace ze sušených květin. Právě v těchto tobolkách se nacházejí lněná semínka. Ta je možno sehnat buď v tmavohnědé nebo zlatavé barevné variantě. 

Lněná semínka jsou vysoce ceněná pro obsah slizu. Ten se vyskytuje v blízkosti slupky semínka a působí ochranným i léčebným účinkem na podrážděný povrch střev. Tuk, který je další významnou složkou lněného semínka, se dá ze semínek lisovat jako lněný olej.

Obsahuje kyselinu alfa-linolenovou (ALA), která patří mezi esenciální mastné kyseliny, což znamená, že náš organismus si ji nedokáže sám vytvořit, a tak musí být přijímána ve stravě. Má nezastupitelnou funkci ve výstavbě buněčných membrán a rovněž působí v prevenci chorob srdce a cév.

Semínko je take zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny. Rozpustná vláknina na sebe v tenkém střevě váže vodu a vytváří tak gel, který do sebe pohlcuje různé škodliviny a dostává je tak ven z trávicího traktu. Nerozpustná vláknina mechanicky čistí střevo.

Prokrvuje jeho povrch a napomáhá udržovat správný pohyb trávicícho traktu, aby nedošlo ke zdravotním problémům, jako je zejména zácpa. Další unikátní obsahovou látkou lněného semínka jsou tzv. lignany. Patří mezi fytoestrogeny, což znamená, že mají podobný účinek jako hormon estrogen.

Pomáhají  chránit před některými druhy rakoviny, které souvisí s působením hormonů, ale i před jinými nemocemi, které mají původ v hormonální nerovnováze. 

Suché lněné semínko, které jen tak zkonzumujeme vcelku, nám mnoho ze svých výživných látek nevydá. Pouze částečně zaplní náš trávicí trakt, kterým nevyužité projde. Proto se doporučuje lněná semínka podrtit, rozmixovat nebo rozemlít, aby se jejich živiny pro nás staly dostupnými.

Pokud před rozmělněním semínko na několik hodin namočíme, aktivita účinných látek v něm se ještě zvýší. Namočené a rozemleté lněné semínko můžeme přidat do těsta na domácí chleba, pečivo, ale třeba i do směsí na  palačinky či müsli tyčinky.

   Pokud máte alergii na vejce, můžet ho použít jako náhradu – 1 lžíci namletého lněného semínka promícháte se třemi lžícemi horké vody a necháte odstát. Vzniklá směs nahradí v těstě 1 vajíčko. Spolu se sýry, luštěninami nebo zeleninou může být součástí zdravých pomazánek. Zdraví prospěšný je také za studena lisovaný lněný olej.

Ten by se kvůli své nízké trvanlivosti měl uchovávat pouze v lednici a aby nedošlo ke zničení vzácných účinných látek, neměl by se zahřívat. Jeho místem využití by tedy měly být zejména saláty. 

Lněné semínko je vhodné pro WHOLE30, nízkosacharidové – low carb stravování i pro jeho přísnější keto variantu. 

Chia semínka. Co na nich všichni vidí a jak je používat v kuchyni?

Věděli jste, že chia semínka pocházejí ze šalvěje? Konkrétně z rostliny jménem šalvěj španělská (salvia hispanica). Jedná se asi o metr vysokou bylinu s fialovými či bílými květy. Malá černá a bílá semínka mají jemnou ořechovou chuť a hlavně – dokáží absorbovat vysoké množství vody. Díky tomu budete mít pocit, že již nemáte hlad!

Potrava běžců

Šalvěj španělská roste pouze v některých oblastech Jižní a Střední Ameriky, a to již více než 4 000 let. Dávní Aztékové řadili chia semínka spolu s kukuřicí, fazolemi a amarantem mezi základ svého jídelníčku.

Poskytovala jim sílu, vytrvalost a odolnost v drsných klimatických podmínkách. Chránila je před dehydratací a dodávala energii. Někdy bývají také označována jako „potrava běžců“. Chia semínka jsou podobně jako bazalková semínka vysoce hydrofilní.

Po namočení na 5-10 minut do vody vznikne gel. Dokáží na sebe navázat až dvacetinásobek vody, než sama váží!

Česnek. Účinky na zdraví nic nepřekoná!

Chia semínka a zdraví

Chia semínka obsahují vitamíny A, B1, B2, B3, B9 a B12, které hrají významnou roli ve vývoji těla, metabolismu, kardiovaskulární a nervové činnosti. Obsahují až 30 % olejů a jsou neuvěřitelně bohaté na živiny. Tato semena jsou zdrojem minerálů, bílkovin, vlákniny a omega-3 mastných kyselin.

Obsahují 5 x více vápníku než mléko, 3 x více železa než špenát a 15 x více hořčíku než brokolice. Chia působí jako katalyzátor pro vstřebávání a asimilaci vápníku. Vápník se plně vstřebává v těle v důsledku přítomnosti boru v semenech.

Kromě toho jsou chia semínka zdrojem dalších minerálů jako fosfor, zinek a draslík, které jsou důležitými prvky pro tvorbu mnohých enzymů a hormonů v těle. Fosfor zajišťuje normální fungování nervového systému a paměti.Draslík zabraňuje vzniku svalových křečí, normalizuje a stabilizuje krevní tlak.

Zinek aktivuje imunitní systém, zlepšuje svalovou výkonnost, má zásadní význam pro reprodukci. Hořčík zvyšuje vstřebávání vápníku a draslíku, zvyšuje energii, je velmi důležitý, pro aktivní lidi.

Chia semínka = nejlepší recept na hubnutí

Chia semínka mají unikátní vlastnost, totiž že nás velmi zasytí, aniž by prakticky měly nějakou energii. Díky schopnosti absorbovat vodu nebudete mít hlad. Jejich konzumace je tak nanejvýš vhodná při redukčních dietách a hubnutí.

Kromě toho se jedná o ceněný antioxidant, který až 3 x silnější než borůvky. Chia semínka navíc zlepšují imunitu, regeneraci pohybového aparátu a odstraňují záněty a bolesti ve svalech a kloubech. Zkracuje se díky nim doba regenerace svalů. Jedná se o ideální zdroj bílkovin pro sportovce, vegetariány a vegany.

Chia semínka snižují krevní tlak a stabilizuje hladinu cukru v krvi, dále snižují riziko cévní mozkové příhody a osteoporózy. Představují také prevence proti vzniku rakoviny (vitamínu B-17 amygdalin).

Zajišťují správný vývoj nervové soustavy plodu v prvních třech měsících těhotenství díky vysokému obsahu vitaminu B12.

Jaké mají nutriční hodnoty?

Chia semínka mají celkem 444 kcal/1832 kJ na 100 gramů. Z toho tvoří proteiny 16 – 18 g, sacharidy 4,9 g,  z toho cukry 0,8 g, tuky celkem 31,4 g, omega-3 mastné kyseliny 13 g,  omega-6 mastné kyseliny 3,4 g, vláknina 32 mg.

Chia semínka můžete nahradit i českými superpotravinami

Podobné výživové vlastnosti jako chia mají také lněné semínko a bazalkové semínko.

Jak užívat chia semínka?

Doporučená denní dávka chia semínek je cca 15 gramů, což představuje asi 1- 2 polévkové lžíce. Můžete si je dávat do smoothies, jogurtů, pudingů, polévek, salátů, do ovesné kaše, příp. je konzumovat přímo a zapít vodou. Doporučuje se také, abyste si dali asi lžíci chia semínek před a po sportovním výkonu či jiné fyzické zátěži.

Pozor! Chia semínka mají i negativní účinky

Chia semínka hohou zvýšit účinky léků na snížení krevního tlaku. Pokud v současné době užíváte anti-hypertenzní léky, anebo máte jiná rizika pro onemocnění srdce, poraďte se se svým kardiologem před použitím chia semínek. Chia semínka můžou také zvyšovat aktivitu léků určených pro kontrolu hladiny cukru v krvi.

Pokud trpíte cukrovkou, promluvte si se svým diabetologem o používání chia semen ve vaší stravě. Pokud užíváte lék Warfarin na ředění krve, pak chia semínka raději vynechte. Chia semínka můžou způsobovat alergické reakce. Nejvíce u lidí, kteří jsou alergičtí na hořčici a na hořčičné semeno.

U některých lidí se může projevit nadýmání po snědení většího množství chia semínek.

Hrozí nám předávkování?

Doposud nejsou známy případy předávkování chia semínky, takže žádné konkrétní omezení kromě výše zmíněných kontraindikací zde nenaleznete. Nicméně logicky vzato, vše by se mělo užívat v rozumné míře. Co je v malém množství zdraví prospěšné, určitě mlže ve velkém množství škodit. Dvě lžičky denně jsou tak akorát.

Kustovnice čínská neboli goji. Jak připravit superpotravinu pro dlouhověkost a sexuální vitalitu

Jak chia semínka použít v kuchyni

Můžete je přidat i do jakéhokoli těsta, pudinků, tvarohu, jogurtů, polévek nebo omelet. Gel pak získáte smícháním 1 dílu semínek na 10 dílů vody (ovocné šťávy nebo mléka), nechte 5 až 10 minut odstát. Pokud to bude déle, bude gel hustší a semínka měkčí. Poté můžete gel přidat do jakéhokoli nápoje nebo pokrmu.

Když smícháte 1 polévkovou lžíci chia semínek pouze se 3 lžícemi vody a necháte cca 15 minut odstát, vznikne vám hustá gelová hmota, která vám poslouží jako náhrada jednoho vajíčka v jakémkoli receptu.

Toto jistě oceníte, pokud potřebujete snížit hladinu cholesterolu, navíc v takto připraveném jídle podstatně zvýšíte obsah živin.

Citrónové muffiny s chia semínky

Připravte si dvě těsta.

Na první si připravte:

  • 2 vejce,
  • 1 kelímek bílého jogurtu,
  • šťávu ze dvou citrónů,
  • 2 lžičky vanilkového cukru,
  • 4 lžíce medu.

Na druhé připravte:

  • 2 a ¼ kelímku pšeničné mouky,
  • 1 prášek do pečiva,
  • ½ lžičky jedlé sody,
  • ¼ kelímku chia semínek
  • špetku soli

Postup: Obě těsta spojte dohromady a přisypte kelímek borůvek. Těsto nalijte do forem na muffiny do třetiny objemu. V předehřáté troubě na 180 stupňů pečte cca 20 minut.

Chia puding

Semínkový chia pudink je báječná, rychlá a zdravá snídaně. Jeho výroba zabere asi 2 minuty. Nejlepší bude, když ho necháte pěkně uležet v lednici přes noc. Minimálně ale hodinu.

A jak to udělat, aby vám ztuhl do správné konzistence? Nejdůležitější je správný poměr tekutiny k semínkům. Nejlepší jsou 2 polévkové lžíce chia semínek (30 g) na 130 ml tekutiny (včetně lžičky javorového sirupu).

To znamená 4,3 ml tekutiny na 1 g chia semínek.

Dalším klíčem k úspěchu jsou kvalitní chia semínka. Čím starší koupíte, tím slabší mají svůj přirozený hydrofilní charakter, tedy schopnost nasát do sebe vlhkost a vytvořit tak kolem semínka gelovou vrstvu.

Takže nekupovat semínka ve slevě! Důležité také je semínka dobře rozmíchat a především pořádně „protřást“ v uzavřené skleničce, aby se tekutinou obalila všechna semínka a po celém svém povrchu.

Jinak se k sobě přilepí.

Na chia puding:

  • 100 g semínek chia
  • 250 ml vody
  • 250 ml kokosového mléka (AROY-D bez chemie)
  • 2 lžíce javorového sirupu (můžete použít jakýkoliv máte rádi)

Na ovocnou vrstvu s kaki:

  • 1 ks zralého kaki
  • 1/2 červeného grepu
  • 100 ml vody
  • 1 lžíce špaldového sirupu
  • 1 lžička strouhaného kokosu

Postup: Vezměte pět skleniček, do kterých ho chcete připravit. Do dostatečně velké uzavíratelné sklenice nasypte chia a zalijte je vodou i kokosovým mlékem. Přidejte sirup, skleničku uzavřete a dobře zamíchejte a protřeste.

Nechte stát asi 5 minut na lince, aby se semínka trochu aktivovala a začala vstřebávat tekutinu. Semínka po chvilce znovu protřeste (půjde to hůř). Než se zase usadí, tak je co nejrovnoměrněji rozlijte do skleniček. Kaki oloupejte, grep okrájejte, dejte znovu do mixéru spolu s vodou i sirupem a dobře rozmixujte.

Větší část nalijte do jedné sklínky s chia pudinkem a posypte ho strouhaným kokosem.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *