Lněná semínka dokáží snížit hladinu cholesterolu až o 50 procent

Cholesterol je látka tukové povahy, která je pro tělo životně důležitá. Cholesterol je součástí všech buněk. Je základní stavební jednotkou nervů, mozkových buněk a je nutný pro tvorbu hormonů.

Je tedy zřejmé, že cholesterol má na lidský organismus zcela zásadní vliv. Zčásti si ho lidské tělo vyrobí samo, zčásti ho přijímá v potravě. Zdravý organismus dokáže v krvi a trávicím systému zdravý poměr udržovat.

Zjednodušeně rozlišujeme tzv. „hodný” cholesterol (HDL) a ,,zlý” cholesterol (LDL). HDL cholesterol má ochrannou funkci, protože nadbytečný cholesterol odvádí zpět do jater, kde je metabolizován, a proto je pro náš organismus HDL cholesterol důležitý.

Oproti tomu LDL cholesterol se usazuje v podobě aterosklerotických plátů v cévních stěnách, které tak ztrácejí pružnost. Zužují se a dokonce může dojít i k jejich ucpání. V důsledku ucpání cévy, orgán, který vyživovala odumírá.

Lněná semínka dokáží snížit hladinu cholesterolu až o 50 procent

Víte, proč je dobré zhubnout a jak na vysoký cholesterol

Jaké jsou správné hodnoty cholesterolu

Podle kvalifikovaných odhadů má v České Republice zvýšený cholesterol zhruba 70% lidí. Víc než 40 procent populace, ale přitom netuší, jak vysoký ho vlastně má. Správná hodnota celkového cholesterolu je u zdravého člověka do 5 mmol/l.

Jaké jsou správné hodnoty cholesterolu a jak je sledovat s domácími testy?

Zvýšená hodnota je od 5 do 6 mmol/l, vysoká od 6 do 7 mmol/l a vysloveně riziková nad 7 mmol/l. Zlý LDL cholesterol by pak neměl převyšovat 3 mmol/l a hodný HDL cholesterol 1,6 mmol/l. U kardiaků a lidí s dalšími chorobami musí být tyto hodnoty až o polovinu nižší.

Jak snížit vysoký cholesterol stravou

Částečně lze zlý cholesterol snížit úpravou jídelníčku. Doporučuje se omezit vaječné žloutky, vnitřnosti, plnotučné mléko, tuky nasycené a transmastné. Největším nebezpečím jsou průmyslově vyráběné výrobky s vysokým obsahem cukru, byť skrytého a vysokým rizikem je také alkohol.

Účinná dieta na vysoký cholesterol? Ukážeme vám, jak si ji sestavit

Kombinace těchto dvou složek v potravě zvyšuje hladinu cholesterolu. Vyvarujte se dortů, sladkých koláčů, sušenek, přislazovaných jogurtů či průmyslově vyráběných müsli a také slazených nápojů. I nadměrný příjem velmi sladkého ovoce v kombinaci s dalšími sladkostmi je rizikový.

Do jídelníček zařaďte ryby, různé druhy ořechů, olivový a řepkový olej. Nezapomínejte na potraviny s vyšším podílem vlákniny. Vláknina totiž tlumí vstřebávání cholesterolu do organismu.

Naši předci konzumovali 50 až 100 gramů vlákniny denně. My jíme v průměru asi 12 gramů. Doporučené množství je přitom 30 až 35 gramů denně.

Jezte tedy pravidelně pšeničné otruby, ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky, obiloviny, ovesné vločky, luštěniny, houby a česnek.

Další tipy, co s vysokým cholesterolem

Tipy na vysoký cholesterol:

  • Snižování pomocí doplňků stravy:
  1. Některé jsou založeny na obsahu vlákniny tj. například psyllium nebo ječmen. Pomoci mohou také extrakty z artyčoku, rybí olej, niacin, proteiny ze sóje či lněné semínko. Hladinu LDL i celkového cholesterolu snižuje také doplněk stravy se syrovátkovým proteinem.
  2. Jedním z osvědčených doplňků s rychlým a efektivním účinkem je přípravek Cholesten. Základem je extrakt z červené rýže. Další aktivní složkou je vysoce koncentrovaný rybí olej s obsahem omega 3 nenasycených mastných DHA a EPA kyselin.
  • Byliny – mezi bylinky snižující hladinu cholesterolu v krvi lze zařadit zejména rozrazil, kotvičník zemní, pýr plazivý či čekanku obecnou. Pomoci ale mohou rovněž borůvky nebo smetánka lékařská. Taktéž zelený čaj, plody koriandru setého, květ řebříčku obecného nebo nať kopřivy dvoudomé. Rdesno mnohokvěté je rostlinou z tradiční čínské medicíny, pomáhá při prevenci aterosklerózy a pomáhá snížit hladinu celkového cholesterolu.
  • Omezit kouření – přispívá k menšímu usazování cholesterolu na stěnách cév, tj. ateroskleróze.
  • Hubnutí pohybem – i malý úbytek váhy, 3 – 5 kg, se na hodnotách cholesterolu projeví. Pokles váhy navíc vylepšuje poměr mezi hodným a zlým cholesterolem, takže pomůže dvakrát. Ke zlepšení hladiny cholesterolu byste se měli věnovat aerobní pohybové aktivitě alespoň 30 minut denně. Najděte si takovou, která vás bude dlouhodobě bavit. Začít můžete třeba rychlými procházkami. Pro začátečníky je vhodná jízda na kole nebo plavání.

Znáte, těchto 8 mýtů a faktů o cholesterolu, kterým věříte možná i vy

Lněná semínka dokáží snížit hladinu cholesterolu až o 50 procent

Stres zvyšuje cholesterol

Řadu lidí může překvapit, že hladinu cholesterolu zvyšuje i stres. Když jsme ve stresu, hladina cholesterolu se zvýší, bez ohledu na to, co jíme.

Tělo jej začne rychleji vyrábět, protože nadledviny, které hrají důležitou roli při zvládání stresu, jej potřebují pro svou práci. Dlouhodobý chronický stres, má zásadní vliv na fungování štítné žlázy.

Její dysfunkce, ale někdy i autoimunitní zánět může vyvolávat vyšší hladinu cholesterolu v krvi.

Znáte, těchto 9 hlavních příznaků vysokého cholesterolu?

Stresům obvykle lépe čelíme, když jsme dobře vyspaní a odpočatí. Proto má smysl jakákoliv relaxace, meditace a rekreační sport. Výborná je například jóga, taj-či nebo třeba léčebný psychologický systém mindfulness zaměřený přímo proti stresu.

Psychickou pohodou proti stresu

Zvolněte – opravdu musíte všechny činnosti zastat osobně, nešly by nějaké delegovat?

  • Dýchejte zhluboka – většina populace dýchá tzv. jen do hrudníku, nikoliv až do břicha. Naučte se správně dýchat a spolu s nižším stresem vám klesne i hladina celkového cholesterolu.
  • Suďte, ale neodsuzujte. Nešiřte negativní energii, množte svými činy tu pozitivní.
  • Nelpěte na materiálních věcech, zaměřte se spíš na ty duchovní.
  • Pociťujte vděčnost – každý den vyzdvihněte tři události, které vás potěšily.

Ať už jdete na snižování cholesterolu novým jídelníčkem, nebo pohybem, mějte na paměti, že všechno chce svůj čas. I u bylinek chvíli trvá, než pocítíte pozitivní účinky.

Když se však budete řídit uvedenými radami a vytrváte, budete se radovat ze skvělých výsledků. Využijte nejdříve možností snižování cholesterolu přírodní cestou. Léky mají spoustu vedlejších účinků a jejich dlouhodobý efekt není zaručen.

Pět tipů, jak si snížit hladinu cholesterolu

Dá se říci, že snaha snížit si hladinu cholesterolu není nic, co by člověk neměl zvládnout. V principu jde totiž o obecné doporučení pro zdravý životní styl – jen možná jídelníček je trochu specifický.

1.Zhubněte

Pokud máte nějaká kila navíc, hladině cholesterolu prospějete tím, že se jich zbavíte. Zhubnutí navíc vylepšuje poměr mezi hodným a zlým cholesterolem, takže pomůže nadvakrát. Pomoci přitom může i malý úbytek váhy: i shození tří až pěti kil by mělo vylepšit výsledky vašeho odběru krve.

O tom, jak správně hubnout, se nebojte poradit s odborníky. Nemějte také přehnaná očekávání, jak se už nedotknete sladkého a že denně strávíte hodinu ve fitku.

Protože pokud to nedodržíte, je těžké motivaci udržet a nespadnout zase do starého stereotypu.

Promyslete si předem, jak překonáte překážky, které vám v hubnutí brání: nedostatek času, náročnou péči o rodinu, nezdravé rituály a tak dále.

2.Hýbejte se

Zanesené cévy lze vyčistit i přírodním způsobem. Známe osm fungujících způsobůLněná semínka dokáží snížit hladinu cholesterolu až o 50 procent

Ke zlepšení hladiny cholesterolu byste se měli věnovat náročnější pohybové aktivitě 30 až 60 minut denně – a ne nutně vcelku, můžete si cvičení rozdělit třeba i na desetiminutovky. Během týdne by mělo jít minimálně o 150 minut pohybu.

Najděte si pohyb, který vás bude bavit: choďte na rychlé procházky, jezděte na kole nebo choďte plavat, nejlépe i s kamarádem, ale vždycky je potřeba, aby pro vás sport nebyl nutností, ale příjemnou aktivitou.

3.Upravte si jídelníček

Pro hladinu cholesterolu je zásadní hlídat si, co jíte. Seznam potravin, které je dobré omezit, přitom není nijak překvapivý: vaječné žloutky, vnitřnosti, plnotučné mléko (zdroje cholesterolu) a dále tuky – především tuky nasycené a transmastné.

Rizikem jsou proto smažená jídla, ztužené tuky, tučné maso, tučné mléčné výrobky, kupované sušenky, chipsy a sladkosti a podobně.

Je také vhodné vyhýbat se alkoholu – přiměřená je tak sklenka vína denně (podle některých výzkumů je dokonce víno v tomto množství hladině cholesterolu i užitečné, nicméně vědecké důkazy pro toto tvrzení nejsou dostatečné).

Škodí i kouření, které přispívá k usazování cholesterolu na stěnách cév – ateroskleróze. Potraviny, které se do diety pro snížení hladiny cholesterolu naopak hodí, najdete v rámečku.

4.Doplňky stravy mohou pomoci

I když věda účinky doplňků stravy na hladinu cholesterolu zatím nepotvrdila, některé doplňky by užitečné být mohly.

Budete mít zájem:  Migrena S Aurou Priznaky?

Obecně platí, že pokud je vyzkoušíte, uškodit byste si neměli – jen je třeba probrat jejich užívání s lékařem nebo lékárníkem, aby odhalili možné interakce s léky, které užíváte.

Doporučují se například doplňky stravy obsahující vlákninu: ovesné otruby, světlé psyllium nebo ječmen.

Co si pamatovatPři vyšetření krve se nezjišťuje jen celkové množství cholesterolu v krvi, ale rozlišují se jeho dva typy: LDL cholesterol, který roznáší cholesterol z jater do těla, čímž může přispět k ateroskleróze a jeho hladina by měla být co nejnižší (optimálně do tří mmol/l), a HDL cholesterol, který naopak cholesterol sbírá, v játrech ho nechává likvidovat a jeho množství by naopak mělo být vyšší (nad 1 mmol/l u mužů, nad 1,2 mmol/l u žen). Celkově by pak cholesterolu mělo být nanejvýš 5 mmol/l; je nicméně důležité zohlednit i vzájemný poměr obou typů cholesterolu.

Pomoci mohou také extrakty z artyčoku či zeleného čaje, rybí olej, niacin či proteiny ze sóje. Hladinu LDL i celkového cholesterolu snižuje doplněk stravy se syrovátkovým proteinem: koupí se především ve specializovaných obchodech a obsahuje i návod k použití. Především ženám po přechodu a lidem, kteří mají v krvi cholesterolu opravdu hodně, může k jeho snížení pomoci lněné semínko.

Vliv na hladinu cholesterolu se přisuzuje i česneku (čerstvému i různým doplňkům stravy s jeho obsahem).

Některé doplňky stravy z červené fermentované rýže (rýže s plísní Monascus purpureus) obsahují látky monacoliny, přičemž monacolin K je látka, kterou obsahuje rozšířený lék na snížení cholesterolu Lovastatin.

Bohužel je obtížné zjistit, jaký je přesně obsah této látky v doplňcích stravy, které se k tomuto účelu prodávají – odborníci proto při jejich užívání radí zvýšenou opatrnost.

5.Buďte pod lékařskou kontrolou

Pokud se vám nepodaří snížit hladinu cholesterolu na únosnou míru pomocí diety nebo hubnutí, je potřeba pomoci tělu léky – dlouhodobě zvýšený cholesterol přispívá ke kardiovaskulárnímu onemocnění a takový infarkt nebo mrtvice mohou mít fatální následky. Medikamentů na vysoký cholesterol je mnoho: nejrozšířenější jsou statiny, ale používají se i fibráty, iontoměniče a další.

Nejlepší ale samozřejmě je, pokud k léčbě vysokého cholesterolu vůbec nemusí dojít. Prevence přitom není nijak složitá: je to obecně zdravý životní styl. Dodržování optimální váhy, přiměřený pohyb, omezení alkoholu, nekuřáctví, dieta s omezeným množstvím tuků bohatá na zeleninu, ovoce a celozrnné potraviny.

Nejdůležitější potraviny pro snížení cholesteroluVláknina: Rozpustná vláknina omezuje vstřebávání LDL cholesterolu do krve. Najdete ji třeba v ovesné mouce nebo ovesných otrubách, a také v ječmeni, fazolích, jablkách, hruškách a sušených švestkách. Potřebnou denní dávku vlákniny vám dodá třeba 1,5 šálku ovesné kaše doplněné o banán.Ořechy: Vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy, kešu, pekanové či pistáciové ořechy a další suché plody ze stromů vám mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu. Jsou hodně tučné, takže byste jich neměli jíst moc – tak 50 g denně – a samozřejmě ne pražené, solené nebo obalené v cukru. Můžete jimi například vylepšit svůj zeleninový salát místo sýra nebo masa nebo si je dát místo mlsání.Avokádo: Když se řekne avokádo, nejspíš si představíte omáčku guacamole k báječným mastným křupavým nachos. Tato kombinace pochopitelně zdravá není, nicméně zařazením avokáda do jídelníčku ve zdravější úpravě svou hladinu cholesterolu vylepšit můžete – především pokud máte nadváhu nebo jste dokonce obézní. Můžete si zkusit dát guacamole třeba se syrovou zeleninou (například okurkou) nebo si z avokáda udělat přílohu či jeho plátky oživit salát nebo sendvič.Olivový olej: Olivový olej i některé další rostlinné oleje (řepkový, některé druhy slunečnicového) jsou podobně jako avokádo zdrojem nenasycených mastných kyselin – je proto vhodné je používat místo másla na vaření i do studených jídel. Vliv na vylepšení hladiny cholesterolu se připisuje i oleji sezamovému či bodlákovému nebo oleji z vlašských ořechů.Potraviny se steroly a stanoly: Některé potraviny se vyrábějí speciálně upravené tak, aby hladině cholesterolu prospívaly – snížily množství toho zlého. V Česku jde například o margarín Flora Pro-activ.Zelený čaj: Ke zdravému jídelníčku patří i dostatečný pitný režim. A pokud do něj zařadíte i zelený čaj (ten z lístků, ne limonádu z lahve), měl by být blahodárný účinek na váš cholesterol zvláště patrný.Ryby a omega-3 mastné kyseliny: I když tyto kyseliny nemají na hladinu cholesterolu přímo vliv, pomáhají předcházet jeho usazování v cévách, a proto by ve stravě osob s hypercholesterolemií neměly chybět. Najdeme je například v makrele, sivenovi, sledi, sardince, tuňákovi, lososovi nebo platýsovi.

Článek vyšel v dubnovém vydání časopisu Zdraví.

Zatočte s cholesterolem! Připusťte si k tělu jen ten zdravý!

Lékař vám zjistil vysokou hladinu cholesterolu v krvi… Záleží jen na vás, jestli ji budete chtít dostat do normy, nebo nad hodnotami mávnete rukou. Pokud zvolíte druhou možnost, riskujete život. 

Vysoký cholesterol sice nebolí a navenek se nijak neprojevuje, ale pokud je ho v těle moc, postupně se ukládá na stěny cév, které se tím zužují a ztrácejí pružnost. A takhle nenápadně se můžete propracovat až k srdečnímu infarktu, krvácení do mozku nebo angině pectoris.

Cholesterol tělo potřebuje. Podporuje totiž tvorbu žlučových kyselin nebo některých hormonů, upravuje metabolismus, pomáhá organismu vyrobit ze slunečních paprsků vitamin D. Jenže všeho moc škodí. Cholesterol totiž zároveň dokáže přehradit cévy, jimiž pak nemůže dobře protékat krev.

Dobrý a zlý Vejce obsahují hodný cholesterol. Nic se ale nemá přehánět.

  • Celková hladina cholesterolu ukazuje veškeré množství této látky v krvi. Z tohoto čísla však musíme rozlišit tři druhy – HDL, LDL a triglyceridy.
  • LDL – čím je ho na stěnách cév víc, tím hůř proudí krev. V případě, že se část „nánosu“ uvolní, může se ucpat céva a hrozí těžké zdravotní komplikace.
  • HDL je naopak ten dobrý, který pomáhá tělu se toho zlého zbavovat.
  • Triglyceridy jsou poslední z trojice krevních tuků. Mějte je pod kontrolou, protože můžou škodit podobně jako LDL cholesterol.

Koho ohrožuje

Vysoký cholesterol se týká nejen lidí s nadváhou či obézních. Na jeho hladinu si musí dát pozor všichni. Ohroženi jsou totiž i štíhlí lidé a děti. Nejrizikovější skupiny jsou kuřáci, pacienti s vysokým tlakem a milovníci živočišných tuků.

Kde je ho nejvíc?

Nejvyšší obsah cholesterolu mají bohužel potraviny, které nám nejvíc chutnají. Hranolky, brambůrky, krémové dorty, oplatky a sušenky, majonézy, uzeniny, paštiky, sladkosti a plnotučné mléčné výrobky jsou cholesterolové bomby.

Kolik cholesterolu přijmete ve 100 gramech potravin.:

  • živočišné tuky – 280 mg
  • vnitřnosti – 250 až 280 mg
  • maso – 100 mg
  • šlehačka – 120 mg
  • sýry – 50 až 100 mg
  • 1 vejce – 300 mg

Zbavte se ho! Pravidelná konzumace česneku funguje jako prevence vysokého krevního tlaku a vysokého cholesterolu.

Snížit hladinu škodlivého cholesterolu je dřina. Tělo si ho totiž vytvoří až z 85 procent samo, my mu navíc dodáme další várku z potravin. Nemůžeme se spoléhat na léky, musíme omezit tučná jídla, sladkosti a nahradit je ovocem, zeleninou a celozrnným pečivem. Stejně důležité je začít pravidelně sportovat nebo chodit na svižné procházky.

Nejlepší spojenci

Mrkev


Stejně jako kapusta, brokolice nebo cibule snižuje i mrkev hladinu cholesterolu v krvi. Důležité je jíst ji pravidelně a ve velkém množství.

Sója a jiné luštěniny

Sója obsahuje lecitin, který cholesterol rozpouští. Stejně zázračné jsou fazole a cizrna. Pokud jich sníte 100 až 150 gramů denně, hladina cholesterolu by měla klesnout až o pětinu.

Cibule

Každý den bychom si měli dopřát jednu čerstvou cibuli. Obsahuje flavonoidy snižující krevní tlak a rozšiřující cévy.

  • Ryby
  • Losos, makrela, tuňák, sleď a jiné ryby obsahují nenasycené omega-3 mastné kyseliny, snižují hladinu špatného cholesterolu i rizikových tuků.
  • Česnek

Zlepšuje pružnost cév, snižuje tlak. Oloupaný česnek nechte vždy deset minut uležet, aby se v něm uvolnily aktivní látky, a do jídel ho přidávejte až na závěr přípravy.


  1. Jablka
  2. Čerstvá jablka, hrušky, pomeranče a meruňky obsahují pektin, který snižuje cholesterol a působí blahodárně na srdce.
  3. Olivy
  4. Čerstvé i olivový olej brání vytváření krevních sraženin a chrání srdce před infarktem.
  5. Ořechy
Budete mít zájem:  12. Týden Těhotenství Příznaky?

Vlašské ořechy, mandle, lněná semínka a slunečnicová semínka omezují působení nasycených tuků v organismu a udržují cévy pružné. Denně jich můžete sníst hrst.

Obilniny a celozrnné pečivo

Obsahují látky, které nedovolí škodlivým tukům přejít do krevního oběhu. Nejúčinnější je vláknina z ovsa.

Komu se ne(len)í … | Prameny zdraví

Len (Linum usitatissimum) je na světě jednou z nejstarších pěstovaných rostlin. Odedávna byl len pěstován pro svá olejnatá semena a pro své vlákno. V hrobkách byla nalezena řada lněných obleků pocházejících z dob starověkého Egypta. Lněná roucha byla vyráběna rovněž pro židovské velekněze starozákonního období.

Rubrika: Přírodní léčba | Typ článku: Články

Záznamy z raného období civilizace nás informují o tom, že len byl užíván rovněž vnitřně jako jemné projímadlo a k utišení podrážděné sliznice. Též byl aplikován na zanícená místa pokožky ve formě obkladu k úlevě od bolesti.

Len je jednoletá rostlina rostoucí do výše třiceti až sto dvaceti centimetrů. Kvete pouze během ranních hodin, a to blankytně modrou barvou. Je pěstován ve středních a tropických pásmech celého světa.

Hlavními obchodními dodavateli lnu jsou Argentina, Kanada, Severní Afrika a Turecko. Lněná semena tvoří suché, uzrálé a kulaté tobolky dlouhé asi půl centimetru.

Plochá, hnědá a lesklá semena mají následující složení: deset procent slizu, stejné množství kyseliny linolenové (tuk omega-3), lignin, směs některých proteinů.

Vlastnosti, které ovlivňují zdraví

V nedávné době se lidé začali více zajímat o vlastnosti lněných semen a lněného oleje z hlediska jejich pozitivního vlivu na jejich zdraví. Moučka získaná ze semen lnu se začala daleko více používat při výrobě chleba, cereálií a dalších pekařských výrobků, kterým dodává příjemnou ořechovou chuť a zvyšuje výživnou a zdravotní hodnotu konečného výrobku.

Popularitu lnu ještě zvýšilo zjištění, že len je bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Klinické studie prokázaly, že lněné semeno je vhodnou prevencí proti rakovině a slouží jako prostředek snižující riziko onemocnění srdce u pacientů se zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi. Také bylo zjištěno, že semena lnu mají schopnost efektivně snižovat hladinu glukózy v krvi.

Změny lipidů v krvi

Semena lnu ovlivňují výši cholesterolu, a to jak u jedinců s normálním obsahem lipidů (tuků) v krvi, tak u jedinců s jejich zvýšeným obsahem. Semena lnu mají velice nízký obsah nasyceného tuku, což se – spolu s rozpustnou vlákninou, kterou len obsahuje – podílí na snížení obsahu lipidů.

Patnáct pacientů jedlo denně po dobu tří měsíců 15 gramů lněného semene a tři krajíčky chleba obsahujícího lněné semeno. Výsledek: byl u nich zaznamenán pokles celkového cholesterolu (o 10 procent) i hladiny LDL cholesterolu, současně došlo k podstatnému poklesu srážlivosti krevních destiček, zatímco hladina HDL cholesterolu a triacylglycerolu podstatnou změnu nezaznamenala.

U králíků s aterosklerózou, kteří měli v krmivu odtučněné lněné semeno, se již po osmi týdnech projevil sedmdesátiprocentní pokles hladiny LDL cholesterolu.

V rámci jiné studie přešlo 29 jedinců se zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi na konzumaci vdolků vyrobených z částečně odtučněných semen lnu.

Během tří týdnů byl u nich zjištěn osmiprocentní pokles LDL cholesterolu (zatímco hladina HDL cholesterolu se nezměnila).

Ke stabilizaci výše cholesterolu v krvi přispívá i pravidelné užívání moučky ze lněného semene (může být použita při výrobě pečiva nebo cereálií). Nejvhodnější je její konzumace ráno nalačno.

Ochrana proti rakovině prsu

Studie na zvířatech prokázaly, že len přidávaný do stravy dokáže výrazně zredukovat výskyt nádorů prsu. Snížení množství nádorů bylo pozorováno u čtyřiceti procent krys s rakovinným nádorem.

Předpokládá se, že preventivní účinky lnu proti rakovině spočívají ve vysokém obsahu ligninu. Semena lnu jsou jeho nejznámějším zdrojem, jeho obsah je stokrát až osmsetkrát vyšší než u jiných druhů olejů vyrobených ze semen, cereálií a luštěnin..

Rostlinný lignin je v tračníku stravován bakteriemi v procesu kvašení. Vypadá to, že právě proces trávení ligninu se silným antioxidačním účinkem působí antikarcinogenně. Jeho složení je podobné estrogenům.

Tím, že se přichycuje k receptorům estrogenu, zabraňuje růstu rakoviny prsu. Je pravděpodobné, že lignin má též kladný vliv na ženy trpící dysfunkcí vaječníku.

Pomoc vnitřnostem

V dnešní době je lněné semeno používáno jako jemné projímadlo při chronické zácpě a ke zklidnění podrážděných střev, divertikulitidě, onemocnění žaludku a střevním kataru. Používá se také při odstraňování následků zneužití nebo nadužívání projímadla. Semena obsahují vlákno, které absorbuje vodu v tračníku, jenž pak produkuje jemnou stolici.

Semena lnu napomáhají prevenci proti rakovině tračníku. Používání lnu je bezpečné. Nicméně užívání velkého množství lněného semene při nedostatečném přísunu tekutin může zapříčinit střevní zácpu.

Při střevním kataru a onemocnění žaludku se doporučuje sníst dvakrát až třikrát denně jednu lžíci celých semen (dávka hrubozrnné mouky) a zapít 1,5 dcl tekutiny. Obklad lze udělat ze 30 až 50 gramů moučky lnu (tj. jeden nebo dva kousky lněného semene).

V Německu je zákazníkům s chronickou zácpou doporučováno brát jednu až tři lžíce celých nebo rozdrcených semen lnu dvakrát až třikrát denně. Je však důležité spolu s tímto lékem přijímat dostatečné množství vody, aby se předešlo možnosti ucpání střev.

Dr. Winston Craig, profesor výživy na Andrews University

Počet přečtení: 3 707 Datum: 17. 4. 2007

Lněná semínka proti LDL cholesterolu

V Journal of Nutrition se objevila nová studie potvrzující pozitivní vliv konzumace Omega-3 mastných kyselin z našeho oblíbeného zdroje – lněných semínek.

Lněná semínka hrají posledních 5.000 let důležitou roli nejenom v naší stravě, ale i díky obsahu vlákniny ve stoncích lnu, ze které se dá celkem primitivním způsobem připravit vlákno a z něj následně i tkanina.

Oblečení ze lněné látky zažívá společně s konopným a přírodním bavlněným vláknem opětovný boom – hlavně díky velmi dobré snášenlivosti na kůži těch, kteří trpí alergickými reakcemi na nové typy vláken, připravených často chemickou cestou.

Ze zdravotního hlediska pak je konzumace lněných semínek vyzvedávána hlavně v souvislosti se snižováním rizika rakoviny prsu a prostaty.

Nejnovější studie Canadian Center for Agri-Food Research pak ukazuje na vliv látek obsažených v lněném semínku na podporu zdraví kardiovaskulární soustavy.

Lněná semínka jsou velmi bohatá na Omega-3 mastné kyseliny – obsahují jich dvakrát více než jakákoliv tučná ryba (losos, makrela, sardinka, sleď). Jsou zároveň jiného typu – zatímco Omega-3 mastné kyseliny, které najdeme v rybách, resp.

rybím oleji jsou především kyseliny s delším řetězcem, EPA a DHA, v lněném semínku najdete kyselinu s řetezcem kratším – kyselinu alfa-linoleovou (ALA). Lněná semínka navíc obsahují velké množství vlákniny, specificky pro ně pak tzv. lignany.

Ty se dokáží navázat na receptory estrogenu a zablokovat tak jeho schopnost být jedním ze spolufaktorů vzniku rakoviny prsu či prostaty (při výrazné disbalanci mezi estrogenem a progesteronem u žen, popř. estrogenem a testosteronem u mužů). Lignany rovněž dokáží nastartovat produkci tzv. globulin vážícího pohlavního hormonu (SHBG).

Ten reguluje množství estrogenu tím, že jeho nadbytek na sebe naváže a my jej z těla vyloučíme. 

Jak se ukázalo na výsledcích nejnovější studie, mletá lněná semínka, stejně jako čistý extrakt lignanů ve formě potravinového doplňku (300 mg denně), dokáží účinně snížit hladiny LDL cholesterolu.

Ve dvojitě slepé studii provedené v nemocnici S. Bonifáce ve Winnipegu (Kanada) došlo navíc u pacientů s hypertenzí u snížení systolického tlaku o 15 mm rtuťového sloupce, resp.

7 mm u diastolického tlaku – to vše při pravidelné denní konzumaci 30 g mletých lněných semínek!!!

Nová studie

Byla provedena na pacientech s klinicky významnou chorobou periferálních arterií, kdy většina z nich byla aktivními uživateli statinů (skupina drog snižujících LDL cholesterol – bohužel i HDL cholesterol a navíc s neuvěřitelným množstvím vedlejších účinků…).

Pacientům byla naordinována dieta sestávající se mj. z 30 g mletých lněných semínek a hladina lipidů v krevní plasmě byla měřena na začátku studie a následně pak po 1, 6 a 12 měsících.

Lněná semínka u těchto pacientů pomohla snížit hladinu LDL cholesterolu o 15% a to již po 1 měsíci! Výsledek na konci studie se ale výrazně nelišil od výsledků po 1 měsíci a tak je z mého pohledu konzumace lněných semínek jen jedním z arzenálu, který je nutno pro snížení LDL cholesterolu (specificky pak sLDL cholesterolu), triglyceridů a dalších markerů, jejichž zvýšené hodnoty naznačují vyšší riziko kardiovaskulárních chorob, nasadit…

Budete mít zájem:  V březnu je nejvíce oslabený žlučník. Jak mu pomoci?

Tipy:

  • mletá/drcená lněná semínka kupujte v menších baleních, které dokážete zpracovat během 1-2 týdnů – podléhají oxidaci, kterou zpomalíte tím, že semínka budete skladovat ve vzduchotěsné nádobě v temnu a chladu
  • celé lněná semínka lehce namelete na mlýnku na kávu – ve verzi s mlecími kameny; tříštivý kávomlýnek je na poměrně pevná lněná semena neúčinný
  • zkuste přidat 1-2 čajové lžičky do přírodního bílého plnotučného jogurtu a dát si je takto k snídani – jen pro doplnění – tento recept je jedním ze základů alternativní léčby (i prevence) rakoviny Johanny Budwig, známé německé bylinkářky (1908-2003)!!!
  • přidejte 1-2 lžičky namletých semínek do ranního smoothie
  • posypejte namletými semínky salát nebo podušenou zeleninu – docílíte tím slabě oříškové chuti

Reference: Edel AL, Rodriguez-Leyva D, Maddaford TG, et al. Dietary flaxseed independently lowers circulating cholesterol and lowers it beyond the effects of cholesterol-lowering medications alone in patients with peripheral artery disease. J Nutr. 2015 Apr;145(4):749-57.

Jak si jídelníčkem a sportem snížit hladinu cholesterolu

Každopádně velká část těchto problémů je výsledkem životního stylu, který se dá samozřejmě ovlivnit. A drobnými úpravami jídelníčku a zařazením sportovní aktivity je možné jak předejít vzniku těchto potíží, tak lze dokonce podpořit snížení již vysoké hladiny cholesterolu v krvi na přijatelnější hodnoty.

Na začátek je ještě nutné zmínit, že hladina cholesterolu v krvi je ovlivněna také geneticky (tento vrozený vysoký cholesterol se od běžného značně liší) a nelze ji v určitých případech řešit bez farmakoterapie. A vyvolána může být i jinými faktory, než je nezdravý životní styl či nedostatek pohybu. Vysoká hladina cholesterolu se může objevit třeba i při výrazné podváze jako jedna z obranných reakcí těla.

5 tipů pro zdravou hladinu cholesterolu

A nyní už ke konkrétním tipům, jak můžete hladinu cholesterolu v krvi ovlivnit. Vysoký příjem potravin bohatých na cholesterol ještě neznamená, že vám hladina cholesterolu v krvi poroste. Tělo si totiž umí cholesterol samo syntetizovat a platí, že čím méně ho jíme, tím více se ho syntetizuje, a naopak.

1. Konzumace ryb

Doporučení zní zařadit rybu alespoň dvakrát týdně. A povolené jsou i tučné ryby, samozřejmě v rozumném množství. Ryby totiž obsahují zdraví prospěšné omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají optimalizovat hladinu cholesterolu v krvi. To je jeden z důvodů, proč je na ryby bohatá středomořská dieta považována za nejméně rizikovou pro vznik srdečně-cévních onemocnění.

2. Lněné semínko

Omega-3 mastné kyseliny však nejsou jen výhradou ryb a mořských plodů, ale nacházejí se ve velkém množství i v některých semínkách.

Lněné semínko je vůbec nejlepší rostlinný zdroj těchto tuků s blahodárným účinkem na lidský organismus a prevenci srdečně-cévních onemocnění. Aby se tuky z lněného semínka mohly vstřebat a využít, je potřeba ho rozkousat nebo předem rozemlít.

Protože jde však o velmi choulostivé tuky, které na světle oxidují, nikdy si nepřipravujte mleté semínko do zásoby ani ho nekupujte již namleté.

Lněné semínko se skvěle hodí jak do ovesné kaše na snídani, tak třeba do tvarohové pomazánky na pečivo. Pořídit si můžete i lněný olej a přidávat ho do salátů, vždy ho však kupujte pouze v malém balení v tmavé lahvi a skladujte ho v lednici.

3. Vláknina

Mnoho lidí sice již slyšelo o příznivém vlivu omega-3 mastných kyselin na prevenci srdečně-cévních onemocnění, málokdo však zná spojitost s konzumací vlákniny. Určitý typ vlákniny, konkrétně viskózní rozpustná vláknina, která je obsažena třeba v ovesných vločkách, ječmenu, psylliu nebo guarové či xanthanové gumě, dokáže snížit množství ze střeva vstřebaného cholesterolu.

Cholesterol je totiž součástí žlučových kyselin, které slouží k trávení tuků. Cholesterol ze žlučových kyselin se pak zpětně vstřebává ze střeva do oběhu a je znovu využíván. Výše zmíněný typ vlákniny však ještě ve střevě dokáže navázat cholesterol, a odstranit ho tak z těla ven.

A aby se mohly opět tvořit žlučové kyseliny, musí si tělo cholesterol buď syntetizovat, nebo ho mobilizovat z periferie. A právě využitím cholesterolu z periferie se sníží hladina cholesterolu v krvi.

Ne nadarmo stojí v doporučení pro prevenci srdečně-cévních onemocnění dostatečný příjem vlákniny.

4. Udržování zdravé tělesné hmotnosti

Vysoká hladina cholesterolu v krvi je jedním z přidružených onemocnění tzv. metabolického syndromu. To je soubor onemocnění, která se pojí s nepřiměřeně vysokou tělesnou hmotností.

Galerie: Jsou morbidně obézní. Jídlo je zabíjí

Patří sem kromě obezity ještě porucha glukózové tolerance, vysoký krevní tlak nebo zhoršený profil krevních lipidů.

Redukce nadměrného tělesného tuku a udržování zdravé hmotnosti může pomoci v léčbě všech zmíněných onemocnění, včetně vysoké hladiny cholesterolu v krvi.

Jezte proto pravidelně, pestře, dostatek ryb, ovoce, zeleniny a luštěnin a pravidelně se hýbejte, což souvisí i s dalším bodem.

5. Pravidelný pohyb

Pravidelný pohyb však pomáhá snižovat hladinu cholesterolu nejen tím, že napomáhá udržovat zdravou hmotnost. I štíhlý člověk může mít hladinu cholesterolu v krvi vysokou, pokud se pravidelně nehýbe. Pohyb navíc pomáhá upravovat poměr „dobrého“ HDL a „špatného“ LDL cholesterolu, takže může jeho zařazení pomoci i jedincům s příliš nízkou hladinou HDL cholesterolu.

Takže pokud se chcete vysoké hladině cholesterolu v krvi vyhnout, nebo ji zkusit nejprve snížit úpravou životního stylu, zařaďte pravidelně ryby, lněná semínka, celozrnné potraviny bohaté na vlákninu, jako jsou ovesné vločky nebo ječné kroupy, zařaďte pohyb a hlavně vytrvejte!

Galerie: Test – kde koupíte skutečně celozrnné pečivo

Jak snížit cholesterol bez léků: Pomohou ořechy, ryby i pohyb

Autor: istock.com

Léky na snížení cholesterolu seženete prakticky všude, mnohem větší službu pro své tělo ale uděláte, když s ním místo zobání pilulek začnete bojovat sami. Změna životního stylu vám pak přinese nejen pevnější zdraví, ale i lepší kvalitu života.

Analýza několika studií zahrnujících stovky mužů a žen zjistila, že změny ve stravování dokázaly snížit hladinu škodlivého cholesterolu (LDL), zatímco cvičení zvýšilo hladinu toho dobrého (HDL). Vyzkoušejte proto naše tipy, jak na to.

1. Změňte jídelníček

Omezte nezdravé tuky. Jsou obsažené hlavně v červeném mase, uzeninách a plnotučných mléčných výrobcích, další druhy najdete i v margarínech, sušenkách, koláčích a podobně. Více o tom, které tuky jsou tělu prospěšné, čtěte zde.

Jezte potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Ty sice neovlivňují hladinu cholesterolu, mají ale pozitivní účinky na srdce a snižují krevní tlak. Na kyseliny je bohatý losos a další druhy ryb, vlašské ořechy nebo třeba lněná semínka.

Dopřejte si víc rozpustné vlákniny. Ta totiž pomáhá snížit absorpci cholesterolu do krevního oběhu. Rozpustnou vlákninu najdete v ovesných vločkách, fazolích, růžičkové kapustě, jablkách nebo hruškách.

Přidejte syrovátkový protein. Nachází se v mléčných výrobcích a může mít na tělo spoustu pozitivních účinků. Studie prokázaly, že syrovátkový protein podávaný jako doplněk stravy snižuje cholesterol i krevní tlak.

2. Často a pravidelně cvičte

Fyzická aktivita pomáhá zvyšovat hladinu dobrého cholesterolu. Když budete cvičit 30 minut pětkrát týdně, poděkují vám nejen vaše srdce a cévy, ale navíc i zhubnete, což je pro udržení správné hladiny cholesterolu také velmi důležité.

3. Přestaňte kouřit

Jakmile típnete svou poslední cigaretu, zvýšíte tím hladinu dobrého cholesterolu ještě mnohem víc. Do tří měsíců od skončení kouření se začne zlepšovat funkce vašich plic i krevní oběh. Během jednoho roku se sníží riziko vzniku srdečního onemocnění až o polovinu.

4. Zhubněte

Dokonce i pár kil navíc přispívá ke zvýšení hladiny škodlivého cholesterolu. Nejlepším způsobem, jak zhubnout, je trvale změnit některé zlozvyky ve vašem jídelníčku. Začněte třeba tím, že omezíte pití sladkých nápojů a vyměníte je za obyčejnou vodu. Můžete také snížit porce jídel, které v průběhu dne sníte, a zařadit do svého běžného režimu víc pohybu.

5. Alkohol pijte s mírou

Mírné popíjení alkoholu je spojené se zvýšením hodnot dobrého cholesterolu, ale rozhodně se to s ním nesmí přehánět. Efekt by pak byl spíš opačný, protože přemíra alkoholu vede k vysokému krevnímu tlaku a vyššímu riziku srdečního selhání i mrtvice.

Autor: Marie Bezděková

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector