Listový hlávkový salát a zdraví – jaké má účinky?

Zelenina pro lidské tělo přínosem, to asi víme každý. Jakým způsobem ale jednotlivé druhy zeleniny pomáhají, často nevnímáme. Jde přitom o informace nadmíru zajímavé. Mezi odborníky je nejvíce ceněná listová zelenina. Proč tomu tak je a kde se berou její neobvyklé účinky?

Společným znakem pro listovou zeleninu je fakt, že její konzumní částí jsou listy, případně stopky. Nejčastěji ji známe v čerstvém stavu při přípravě salátů či příloh k hlavnímu jídlu. Její zvláštní moc způsobuje látka zvaná chlorofyl.

Ta působí během fotosyntézy, kdy sluneční paprsek dopadá na list rostliny, kde rozštěpí molekuly vody a oxidu uhličitého. Zde nejprve vznikne plyn a voda, posléze jsou tyto látky přeměněny v živé látky a člověkem upotřebitelnou energii (ATP).

Díky tomuto „zázraku“ jsou tedy anorganické látky z půdy přetvořeny na organické, které využíváme – bílkoviny, tuky, sacharidy a další.

Zelené barvivo chlorofyl při fotosyntéze působí jako transformátor slunečního záření. Účinky tohoto zeleného barviva na lidský organismus jsou celkem překvapivé. Chlorofyl totiž zvyšuje obranyschopnost organismu a pomáhá ničit viry a bakterie.

Zajímavých výsledků například dosáhli lékaři v jedné americké nemocnici, kde ho podávali 1200 pacientům s vnitřními záněty. Tyto případy byly jednotlivě pečlivě sledovány a na konci bylo vedoucím lékařem Dr.

Robertem Ridpathem konstatováno, že v celé tisícovce z nich došlo buď k úplnému vyléčení, nebo výraznému zlepšení.

Zeleninový džus – elixír mládí?

Jedním z nejzajímavějších účinků listové zeleniny je skutečnost, že látky v ní obsažené dokážou omezit riziko vzniku rakoviny kůže. Tyto druhy zeleniny mohou pomoci kožním buňkám odolávat poškození způsobenému ultrafialovým zářením.

Prevenci zde zajišťuje kyselina listová, která je právě v této zelenině zastoupena nejhojněji a její pravidelná konzumace může snížit riziko vzniku rakoviny kůže až o 41 %.

Pomáhá rovněž osobám, které rakovinu kůže už prodělaly, snižuje totiž možnost vzniku nového onemocnění až o 55 %.

Listový hlávkový salát a zdraví – jaké má účinky? Receptů na zdravé zeleninové saláty je mnoho a každý si ten svůj oblíbený jistě najde. Zdroj: www.spicypickle.com

Listová zelenina je dokonce považována za jakýsi „elixír mládí“. Američtí odborníci totiž zjistili, že sklenice džusu z jejích listů nebo zeleninový salát obsahuje řadu zdraví prospěšných látek, jež zabraňují stárnutí mozku i v pokročilém věku.

Mezi nimi jsou i foláty, které fungují jako prostředek proti poklesu kognitivních schopností. Vysoké dávky této látky mají na mozek ochranný vliv a pomáhají zlepšovat prostorovou představivost.

Testy navíc dokázaly, že osoby pravidelně konzumující foláty byly v pozdějším věku obratnější řečníci.

Příklady zeleniny, která pomáhá

Hlávkový salát

Hlávkový salát se vyskytuje buď jako zelený, nebo červený. Červený salát ve svých listech soustřeďuje velké množství karotenu (ve 100 g je ho více než polovina denní dávky), zelený je bohatý na hořčík. Díky své nízké energetické hodnotě a schopnosti vázat jedovaté a tukové látky je hlávkový salát účinným pomocníkem při hubnutí.

Listový hlávkový salát a zdraví – jaké má účinky? Hlávkový salát je díky své nízké energetické hodnotě účinným pomocníkem při hubnutí. Zdroj: www.theseattletraveler.com

Kadeřávek

Koncentrace vitamínu A v kadeřávku překonává všechny rekordy (má jej šestkrát víc než hrách, čtyřicetinásobně více než celer).

Jediná porce kadeřávku (100g) obsahuje i doporučenou denní dávku vitamínu C, hojně tak přispívá k ochraně imunitního systému a podněcuje vitalitu, optimismus a dynamičnost.

Obsahuje i stejné množství vápníku jako 2 sklenice mléka, čehož se využívá při alergiích na mléčné výrobky. Vyniká nesmírně vysokým obsahem karotenů, což z něj činí významnou zeleninu především v prevenci a léčbě rakoviny plic.

Špenát

Špenát je ideální zeleninou pro osoby sužované stresem, rychle odstraňuje deficit mnoha živin a prospívá tím buňkám jako málokterá jiná zelenina.

Je nadprůměrně bohatý na růstový vitamín A a je také významným zdrojem draslíku (pro stavbu kostí, zubů, nervů).

Špenát je také mimořádně vhodný pro staré a stárnoucí lidi, kteří mohou s jeho pomocí významně přibrzdit běh svých biologických hodin.

Listový hlávkový salát a zdraví – jaké má účinky? Růžičková kapusta je vhodná pro čištění a správnou činnost střev. Zdroj: www.thedailygreen.com

Růžičková kapusta

Díky vysoké koncentraci tiaminu a kyseliny listové je růžičková kapusta ideálním prostředkem proti únavě, pomáhá osobám trpícím stresem a pracovním přetížením tím, že podporuje duševní svěžest. Růžičková kapusta je tak lepším prostředkem pro uklidnění a soustředění než protistresový lék. Množství vlákniny, kterou kapusta obsahuje, také reguluje činnost střev a odstraňuje zácpu.

Hlávkové zelí

Vysokým obsahem vody a bohatstvím na vlákninu zelí zasycuje, aniž by poskytlo tělu mnoho energie. Při svých 22 kcal na 100g je tedy ideální potravinou pro ty, kdo chtějí zhubnout.

Přičítají se mu také hojivé účinky při zacelování vředů a zmírňování bolesti při dvanácterníkových a žaludečních potížích. Při pálení žáhy nebo překyselení organismu pomůže vypít 2-3 dl šťávy ze syrového zelí.

Tím, že zelí čistí krev a mění metabolismus buněk, působí do jisté míry i omlazujícím vlivem na pleť a pokožku, činí ji vláčnou a částečně vyrovnává vrásky.

Listový hlávkový salát a zdraví – jaké má účinky? Hlávkový salát by se měl konzumovat čerstvý – jeho listy jsou křupavé a bez výrazné chuti. Zdroj: www.channel4.com

Výhody listové zeleniny

Sluneční energie skutečně dělá divy. Proto by se listová zelenina měla sklízet v době největšího jasu, tedy od 11 do 14 hodin, kdy je obsah účinných látek v listech nejvyšší.

Pokud se tedy naučíme tento „dar přírody“ pravidelně zahrnovat do svého jídelníčku, můžeme mít dobrý pocit ze zdravé, téměř nekalorické stravy, navíc se nám za to organismus v budoucnu odvděčí.

Vždyť naše tělo se vlastně buduje z toho, co sníme…

Listový hlávkový salát a zdraví – jaké má účinky? Listový hlávkový salát a zdraví – jaké má účinky? Listový hlávkový salát a zdraví – jaké má účinky? Listový hlávkový salát a zdraví – jaké má účinky?

Listový salát a jeho účinky. Jak ho využít ke zlepšení zdraví a při hubnutí?

Sezóna čerstvých křupavých salátů je v plném proudu, tak ji pojďme využít na maximum! Saláty různých druhů se v Česku pěstují cca od května až do října. Doporučujeme je nakupovat u malých farmářů či v obchůdcích zdravé výživy, nejlépe v bio kvalitě bez chemických postřiků.

Jaké vitaminy a minerály saláty obsahují a jaké mají účinky na náš organismus?

Listový hlávkový salát a zdraví – jaké má účinky?

Výživová hodnota salátů

Saláty jsou skvělou výživou pro naše tělo a jsou nabité živinami! Konzumací salátů dodáme svému tělu množství vlákniny, antioxidantů, vitaminů B1 (thiamin), B6 (pyridoxin), kyseliny listové, K, C, A, E a minerálů jako jsou vápník, železo, hořčík, draslík, zinek. Saláty mají nízký obsah sodíku a velmi nízký obsah nasycených tuků a cholesterolu. 

Zdravotní účinky salátu při pravidelné konzumaci

  • povzbuzuje trávení a pomáhá při zácpě (díky obsahu vlákniny, která zrychluje pohyby střev)
  • povzbuzuje činnost jater
  • pomáhá odstraňovat únavu
  • působí protizánětlivě a antimikrobiálně, krmí přátelské bakterie ve střevech
  • chrání nervové buňky
  • pomáhá při úzkostech i potížích se spánkem
  • pomáhá snižovat cholesterol
  • je vhodný jako prevence kardiovaskulárních onemocnění, osteoporózy, anémie (díky obsahu železa)

Listový hlávkový salát a zdraví – jaké má účinky?

Nastartuje trávení a pomůže při hubnutí

Z hlediska klinické výživy a s vědomím toho, co víme o mechanismech nezbytných pro optimální trávení, má smysl nejprve konzumovat snadněji stravitelné potraviny.

Budete mít zájem:  Jak předpovědět epileptický záchvat

Aktivujeme tak trávicí enzymy, produkci žluči a žaludečních kyselin, které pomáhají rozkládání snědeného jídla a vstřebávání živin. Pro náš organismus je následně snazší trávit složitější potraviny, jako je např. protein. (*pozn.

: Nezapomeňte, že pro správné trávení je vždy nezbytné pořádně žvýkat a jíst v klidu!)

Konzumace salátu před hlavním jídlem má navíc další výhody – navýšíte denní příjem zeleniny a podpoříte hubnutí. Existuje studie, která ukazuje, že pokud si dáme salát před hlavním jídlem, sníme ho více než když ho budeme jíst s ním či po něm.

A vlastně to i dává to smysl – představte si porci svého oblíbeného jídla a vedle misku salátu – po čem sáhnete dříve? Další výzkumy ukázaly, že konzumace malého salátu před jídlem může vést ke snížení celkového množství kalorií přijatých ve stravě.

Zásluhu na tom má vláknina vyvolávající v těle pocit plnosti.

Jak využít salát v kuchyni?

Nejběžnějším využítím listové zeleniny jsou zcela jistě saláty. A k dobrému salátu rozhodně nesmí chybět dobrý dresing! Vyzkoušejte třeba tento probiotický kefírový ranch dressing.

Naším dalším oblíbeným využitím salátů a listové zeleniny jsou smoothies. Jednoduše přidejte do svého oblíbeného smoothie několik listů salátu a zvyšte tak nutriční hodnotu nápoje! Inspirujte se naším živinami nabitým smoothie na podporu imunity, trávení a zdravého srdce.

Ze salátu si můžete vytvořit také plněné salátové wrapy! Místo pšeničné tortilly jednoduše využijte pár listů salátu a naplňte je svou oblíbenou směsí s obsahem proteinu (ať už masového nebo vegetariánského). Salát můžete využít i k přípravě jarních vietnamských závitků, které skvěle chutnají např. s krevetami a arašídovou omáčkou.

Listový hlávkový salát a zdraví – jaké má účinky?

Zdroj: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/301896?manu=&fgcd=&ds=SR&q=Lettuce,%20green%20leaf,%20raw,https://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/health-benefits-of-lettuce.html, https://www.nutrition-and-you.com/lettuce.html

Jak na zdravé kosti?

Listový hlávkový salát a zdraví – jaké má účinky?

O stavu svých kostí se v průběhu života moc nezajímáme, problémy s kostmi a s úbytkem kostní hmoty vznikají po dlouhou dobu, pacienti nepociťují žádnou bolest, tudíž ani lékaře nevyhledávají.

Zpozorníme, až když se objeví první citelné známky, tehdy je už ale většinou na prevenci pozdě. Ptali jsme se MUDr.

Pavla Masaryka, PhD, vedoucího lékaře osteologické ambulance NÚRCH Piešťany, co můžeme udělat pro zdraví našich kostí.

Jaká je příčina úbytku kostní hmoty?

Přesná příčina není známa. K ubývání kostní hmoty dochází fyziologicky v průběhu stárnutí u každého člověka. To je příčinou senilní osteoporózy. U žen však hrozí onemocnění už i po menopauze, kdy se snižuje tvorba ženských pohlavních hormonů v ovariích.

Asi u třetiny žen se pak vyvine tzv. postmenopauzální osteoporóza. Vznik onemocnění ovlivňuje i genetika.

Množství kostní hmoty je asi na 60% dáno geneticky, proto je významným rizikovým faktorem přítomnost osteopotických zlomenin u matek, což má za následek vysoké riziko osteoporózy u dcer.

Dá se vůbec tento stav nějak ovlivnit ?

Ano, existují i ​​tzv. ovlivnitelné rizikové faktory, z nich hlavně faktory životního stylu, t.č. výživa a pohybová aktivita.

Z výživových faktorů ovlivňuje negativně stav kostí především nedostatečný příjem vápníku, hořčíku, vitaminu D a K a stopových prvků, nadměrný příjem fosforu, sodíku a živočišných bílkovin a nadměrná konzumace alkoholu, kofeinu a kouření. I nedostatek pohybu má negativní vliv na kosti.

Listový hlávkový salát a zdraví – jaké má účinky?Můžete prosím vyjmenovat vhodnou stravu a potraviny ?

Především je třeba si dopřát denně dostatečné množství mléka a mléčných výrobků. Zpestřit si stravu rybami, mákem, ořechy, sójou a jíst hodně listové zeleniny.

Všechny tyto potraviny obsahují důležité minerály, vitamíny a stopové prvky potřebné pro výživu kosti. Naopak nekonzumovat nadměrné množství masa, soli a cukrů.

Zvýšený příjem těchto potravin může podporovat vylučování vápníku, a tím vznik osteoporózy.

Víme, že vápník najdeme v mléčných výrobcích, vitamin D se nám tvoří v organismu vlivem slunečních paprsků nebo máme dostatek doplňků stravy s vitamínem D na trhu, ale co vitamin K, kde ho najdeme?

Vitamín K se v přírodě vyskytuje ve více formách, hlavně ve formě K1 a K2. Vitamin K1 je obsažen hlavně v listové zelenině (hlávkový salát, brokolice, špenát, kapusta apod.).

Listový hlávkový salát a zdraví – jaké má účinky?
Vitamin K2  vytvářejí určité typy kvasných bakterií a můžeme ho najít hlavně v některých sýrech a tvarohu, ale vysokým obsahem vitaminu K2 se vyznačuje fermentovaná soja natto, známá v japonské stravě. V naší stravě je obecně málo vitaminu K2, proto je třeba jej doplňovat cestou tzv.  doplňků stravy.

Jakou roli hraje vitamin K2 při zachování zdraví kostí?

Vitamín K2 pozitivně ovlivňuje některé látky potřebné pro metabolismus kosti a současně jiných látek ve stěně cév, které zabraňují ukládání vápníku do cévní stěny. Obrazně řečeno – usměrňuje vápník ven z cév směrem do kostí a zubů. Několik studií prokázalo, že užívání vitaminu K2 (hlavně jeho izoformy MK7) u žen po menopauze, významně snižuje ztrátu kostní hmoty a snižuje riziko zlomeniny.

Hlávkový salát

Hlávkový salát patří k nejstarším pěstovaným druhům zelené listové zeleniny. Konzumní částí rostliny jsou listy. Salát ze Středomoří k nám dovezli mniši a pěstovali ho v klášterních zahradách.

Hlavním důvodem byla víra, že salát pomáhá překonávat pohlavní pud a nečisté myšlenky. Hlávkový salát má skvělou chuť, vysokou biologickou hodnotu, je snadno stravitelný. Tato zelenina bývá nejčastěji konzumována syrová, a to samotná jako příloha nebo v různých salátech.

V prvních jarních měsících je to především křehký salát, později je vystřídán jarním a letním. Právě na jaře se stává silným bojovníkem proti jarní únavě. Komplex přírodních látek v salátu má protikřečové a tišící účinky.

Pravidelná konzumace salátu posiluje imunitní systém a může snížit i riziko rakoviny.

Listový hlávkový salát a zdraví – jaké má účinky?
Zelená listová zelenina patří podle lékařů i dietologů k nejzdravějším potravinám. Pěstitelé vyšlechtili stovky odrůd, které se od sebe liší barvou, tvarem, strukturou listů i chutí. Výrazný rozdíl v obsahu užitečných přírodních látek je hlavně mezi saláty červenolistými a klasickými zelenými odrůdami.

  • hlávkový – zelený a červenolistý
  • římský – tužší listy, podobá se čínskému zelí, má příjemnou mandlovou chuť
  • ledový salát – křehká varianta hlávkového salátu

Saláty s červenými listy obsahují významné množství karotenu, což mu dodává schopnost působit preventivně proti rakovině kůže, kterou může způsobit nadměrné opalování.

Zelené odrůdy obsahují hodně hořčíku, který je součástí zeleného listového barviva chlorofylu. Hořčík je důležitý pro látkovou výměnu a přenos nervových vzruchů ve svalech. Jeho nedostatek vede k únavě, nervozitě, nedostatečné soustředěnosti.

Chcete-li získat co nejvíce živin, upřednostňujte salát, který má více větších, zelených listů. Pozor na umyté hlávky s roztrhanými listy, které rychle ztrácejí vitamín C a kyselinu listovou, která stimuluje tvorbu žaludečních šťáv, ale ničí se teplem, nebo dlouhodobým skladováním při pokojové teplotě.

Hlávkový salát obsahuje hlavně velké procento vody a až 1,5 % vlákniny, což způsobuje zrychlení pohybu střev, odstraňuje zácpu, váže na sebe škodlivé látky a tak přispívá nejen k hubnutí, ale i k pročišťování organismu. Pro svou nízkou energetickou hodnotu je tedy vhodný při redukční dietě.

  • Karoten (červenolisté druhy salátu)
  • Vitamíny skupiny B (B1, B2, hlavně kyselinu listovou B9)
  • Vitamin C
  • Vitamin E
  • Hořčík (Mg)
  • Vápník (Ca)
  • Draslík (K)
  • Zinek (Zn)
  • Sodík (Na)
  • Fosfor (P)
  • Jód (J)
  • Kobalt (Co)
  • Měď (Cu)
  • Vlákninu
  • zlepšení činnosti mozku, posílení paměti a koncentrace
  • posílení nervového systému, uklidňující účinky
  • zlepšení kvality spánku
  • odstranění nervozity a únavy
  • povzbuzení trávení a činnosti jater (zelené listy)
  • protikřečové a tišící účinky
  • uvolnění zácpy
  • posílení srdce
  • zlepšení výkonnosti svalů
  • zlepšení transportu kyslíku k buňkám
  • podpoření vstřebávání bílkovin
  • vliv na snižování hmotnosti (velký obsah vlákniny)
  • pročištění organismu
  • zlepšení látkové výměny
  • posílení imunitního systému
Budete mít zájem:  Proč je zdravější pečivo dražší

V kuchyni je salát pro velké možnosti jeho úpravy značně oblíbený, konzumuje se hlavně syrový. Hodí se pro přípravu rozmanitých salátů, ale i pro dekoraci obložených talířů a jako příloha k masu.
Sdílet na: Listový hlávkový salát a zdraví – jaké má účinky?

Hlávkový salát – účinky na zdraví, co léčí, použití, užívání, využití, pěstování

Listový hlávkový salát a zdraví – jaké má účinky?Hlávkový salát (locika setá, locika salátová, latinsky Lactuca sativa …) – kdo by odolal prvním jarním salátům? Neodolají lidé, hlemýždi, slimáci, ba ani ptáci. Taková je salát dobrota! Hlávkové saláty se svými různorodými tvary, barvami a chutěmi nám dost ztěžují výběr, ale jaký nás pak čeká požitek! Můžeme ho vysazovat od února do září a postupné výsevy co 15 dnů od měsíce května nám zajistí stálou úrodu po celý rok.

Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • sedativní účinek – uklidňuje mysl
  • bolest – analgetický účinek, proti bolesti
  • afrodiziakální účinek – zvyšuje chuť na se
  • antitisikum – proti kašli
  • diuretikum – močopudný účinek
  • zácpa, depurans – projímadlo, projímavý účinek
  • emoliencium – zvláčňuje kůži
  • selhání jater, selhávání jater, hepatopatie a hepatomegalie, zvětšení jater způsobené městnáním tekutin
  • kyselina listová – vhodný pro těhotné (obsahuje kyselinu listovou v přírodní podobě)
  • vitamín K – není vhodný pro lidi užívající léky na „ředění krve“ – Warfarin, Fraxiparine, Clexane ad.
  • Hlávkový salát s hladkými listy, nazývaný rovněž salát listový (Lactuca sativa capitata), červený nebo světlý, jarní, letní nebo zimní.K hlávkovým salátům patří i salát ledový,stejně jako světlý nebo červený salát batávie s kadeřavými listy.
  • Římský (Lactuca sativa romana) s výraznými listy a žilkami.
  • K česání, jakým je „Dubáček„.
  • Chřestový (Lactuca sativa augustana), u něhož se spotřebovává stonek s květem.

Pěstování, vhodní sousedi, kdy sklízet

Salát m ůžem e vysévat do půdy společně s ředkvičkou a mrkvemi. Ředkvičky, které rychle sklidíme, ponechají místo salátům, a ty, až na ně dojde řada, nechají růst mrkve! Saláty sklízejte, když jsou zralé, přibližně 3 měsíce po vysetí.

Hlávkový salát docení dobrou zahradní půdu, bohatou na humus. Má rád slunečnou pozici nebo polostín. Nemá ale rád místa nad míru teplá a suchá: svou nespokojenost projeví tak,že zůstane malý a/nebo velmi rychle vyroste do semene.

  • Hlavními nepřáteli hlávkových salátů jsou obávaní slimáci, kteří za jednu noc mohou zničit vaši úrodu: zklidněte je sklenicí piva.
  • Také podzemí mohou některé larvy napadnout kořeny a rostliny tak zahubit.

Přirozené hnojení dusíkem pomocí bobu a fazole

Hlávkový salát je ideálně vysazen tam, kde rostou boby a fazole. Ty obohatí půdu o dusík, prvek, který listová zelenina miluje.

Účinky na zdraví

Fytoterapeutové užívají jeho listy, semena, šťávu a stvoly. Je bohatý na tekutinu, málo kalorický a obsahuje minerální soli, vitaminy B, C a K, provitamin (prekurzor) A, kyselinu listovou, vápník, železo a draslík. Salát je lehce sedativní a zklidňující a je doporučován k večeři.

Podporuje odvodňování jater a napomáhá celkovém u pročištění organismu (detoxikace). Je bohatý na vlákninu a tak jej hojně konzumujte v případě zácpy nebo selhání činnosti jater, přesto dávejte pozor na velké m nožství vitaínu K, které obsahuje. Salát je na seznamu potravin, je jichž příjem musí omezit osoby, které berou léky proti srážlivosti krve („na ředění krve“).

Locika jedovatá, Lactuca virosa, která není jedlá, se používá v homeopatii.

A konečně, křehký salát je přítelem oslabené pleti: suché, dehydratované, trudovité nebo aknózní.

Využiví v kuchyni, kulinářské využití

Syrový hlávkový salát se podává v míchaných salátech i samostatně. Slouží k ozdobení talířů a odlehčení sendvičů. Vařený je důležito u součástí polévek, zapékaných jídel, pečiva se zeleninovou náplní, zeleninové oblohy…

Může se zvolna dusit v masové šťávě, podávat se strouhaným sýrem, máslem, sladkou smetanou nebo podušený bez tuku! Je velmi přizpůsobivý a dobře se snoubí jak s masem, tak i rybami a korýši.

Hlávkový salát lze několik dní uchovávat v ledničce v zásuvce na zeleninu, nejlépe v perforovaném igelitovém sáčku, aby se zamezilo srážení vlhkosti (což může vést k předčasnému hnití listů). Nedávejte ho do blízkosti jablek a pórku, jež vydávají etylén a rychle tak způsobí zahnívaní salátu.

Zamražení salátu

Vařený salát lze zamrazit. To je užitečné, pokud tito fešáci dozrají všichni najednou nebo pokud vám váš zelinář učiní počestný návrh týkající se bedničky salátu! Pak poslouží například k uvaření polévky, zapékaného jídla nebo zeleninové oblohy s hráškem.

RECEPTY

Zvláčňující maska ze salátu pro všechny typy pleti

  • 6 velkých čerstvých salátových listů
  • 1 velká sklenice mléka

V širokém hrnci přiveďte mléko k varu. Stáhněme z ohně a opatrně do něj vložte listy salátu.Nechejte 3 až 4 minuty louhovat po dobu, než listy změknou. Listy nechejte okapat a mléko dejte stranou. Položte listy na očištěný obličej a nechte 20 minut působit. Listy odstraňte.

Oličej a krk potřete mléčným výluhem. Z bytek mléka můžete ještě 48 hodin uchovávat v ledničce a používat.

Jemná pleťová voda ze salátu proti trudovině a akné

  • 1 velký salát1/2 l pramenité nebo měkké vody

Salát pozvolna alespoň hodinu povařte na mírném ohni. Přikryjte, stáhněte z ohně a nechejte louhovat až do úplného vychladnutí. Tuto jemnou pleťovou vodu přeceďte a používejte denně. Lze ji 5 dní uchovávat v ledničce. 

Pověra

Hlávkový salát vysetý na Hromnice bude uchráněn od mrazu, tutéž ochranu zaručuje Velký pátek. Přesazování zimního salátu na svatou Kateřinu mu zajistí výborný růst.

Listové saláty? Nejen vitamín K a kyselina listová

Mohou tak ozdobit jídlo na talíři, stát se základem pro velký salát k obědu či večeři.

Nejlepší jsou ty doma na zahrádce vypěstované či koupené přímo od zemědělce na farmářském trhu, kde máme jistotu, že byly sklizeny jen pár hodin před prodejem. Dlouhé skladování jim škodí, ztrácí svou křehkost.

„Řada lidí se jim vyhýbá kvůli nesnadné přípravě, listy je potřeba důkladně omýt. A to je škoda. V supermarketech si můžeme koupit balené již umyté listy, v nabídce jsou i jejich směsi, ale není nad čerstvý.

Čerstvost salátu poznáte podle křupnutí, když list zlomíte,“ říká nutriční terapeutka Zuzana Douchová.

Proč listové saláty? Nejen vitamín K a kyselina listová

Ženy jistě ocení, že jsou skvělým odlehčením jídelníčku a pomáhají organismus hydratovat. „Obsahují kolem osmdesáti pěti až devadesáti pěti procent vody,“ uvádí Zuzana Douchová.

Nejen voda je ale jejich plusem. „Jsou hojným zdrojem vitamínu K, který potřebujeme pro správnou srážlivost krve a je například nezbytný pro správnou mineralizaci kostí.

Kyseliny listové, která patří do skupiny vitamínů B a je nezbytná při krvetvorbě, velmi důležitou roli hraje i při vývoji plodu v matčině bříšku.

Dále jde třeba o draslík, ten v těle mimo jiné reguluje krevní tlak, srdeční tep, podílí se na správné činnosti svalů včetně srdce. A zapomínat se nesmí ani na vitamín C, vlákninu,“ vypočítává nutriční terapeutka.

Budete mít zájem:  Když je aromaterapie podvod – pančované esenciální oleje

Zeleninu doplňte třeba oříšky, či sušenými rajčaty

Vyzkoušet různé druhy opravdu stojí za to. Některé mají sladkou chuť, jiné lehce štiplavou, nahořklou, dokonce i oříškovou. Mohou tak skvěle doplňovat jak jiné druhy zeleniny, tak především bílkoviny, tedy maso, šunku, ryby, sýry, fetu, vajíčko, případně luštěniny, které by měly být vždy součástí zeleninových salátů.

„Ochutit je můžeme zálivkami z oleje, hořčice, ovocných octů, přidat semínka, oříšky, sušená rajčata, olivy… Při přípravě konkrétního jídla musíme však myslet na množství ingrediencí.

Přidáme-li sušená rajčata v oleji, velké množství ořechů a navrch ještě řádně zalijeme sice zdravým olivovým olejem, uděláme si z původně zamýšleného lehkého jídla kalorickou bombu,“ upozorňuje Zuzana Douchová a přidává jednu důležitou radu: „Po omytí listy důkladně osušte, ideální jsou odstředivky na listové saláty. Nebude vám z nich odkapávat voda, která zbytečně naředí zálivku. A pokud ji použijete na suché listy, krásně na nich ulpí.“

Po jakých sáhnout?

Hlávkový salát – má jemnou, lehce nasládlou chuť. Vyzkoušejte ho nejen ve variantě plovoucích listů v misce sladkokyselé zálivky.

Rukola – je lehce nahořklá až kořeněná, někdy štiplavá. Skvělá je proto v salátových směsích. Jako jeden z mála listových salátů lze upravovat i tepelně.

Římský salát – má úzké podlouhlé listy, lehce mandlovou chuť. Podobně jako rukola může projít tepelnou úpravou, ale nej je prostě čerstvý. Třeba v salátu Caesar.

Čekanka – existuje jí hned několik. Známé jsou čekankové puky s nahořklou chutí, které bývají k dostání v zimním období. Nyní je však čas čekanky kadeřavé (Frisée), červenolisté (Radicchio), stejně jako puky, mají i listové čekanky nahořklou chuť, i když ne tak intenzivní.

Lollorosso – jde o kadeřavý červenofialový salát a přestože je příbuzný čekance, nemá tak nahořklou chuť.

Polníček – má drobné hladné zelené listy, nádhernou jemně oříškovou chuť.

Mangold – bývá označován za náhradu špenátu. Má delší listy se širokým řapíkem, který může mít podle odrůdy barvu od světle zelené až do fialové. Chuť má jemnou, lehce oříškovo-mandlovou. Lze používat syrový i tepelně upravovat.

Dubáček – zelené listy jsou velmi jemné a opravdu připomínají drobné lístečky dubu.

Ledový salát – je odrůdou hlávkového salátu, tvoří ale pevnou hlávku, která vypadá jakoby byla přšlá mrazem. Protože jsou listy k sobě pevně přitisknuté, snadno se připravuje, stačí omýt jen vrchní listy.

Saláty jsou plné vitamínu – listová zelenina nám dokáže v horkém létě příjemně odlehčit jídelníček!

Listová zelenina patří mezi ty druhy zeleniny, které se až na malé výjimky jedí syrové a díky tomu si zachovají cenné látky pro naše tělo, které se varem ničí. Podívejme se blíže na jednotlivé druhy této chutné a osvěžující zeleniny, bohaté na vitamíny.

Hlávkový salát může mít různý „účes“ i barvu „kadeří“ – ten červený je karoténovou bombou! Hlávkový salát má výbornou chuť, obsahuje mnoho cenných látek, překvapivě včetně vlákniny.

Je lehce stravitelný a ocení ho všichni, kdo si chtějí zachovat štíhlou linii. Hlávkový salát obsahuje až 90 % vody a zanedbatelné množství kalorií.

Existuje mnoho odrůd hlávkového salátu, které se liší vůní a chutí, nejznámější je zelený hlávkový salát.

Dalšími u nás známými odrůdami jsou ledový salát, charakteristický hustější a dužnatější strukturou, salát biondo, se zelenou kadeřavou hlavou, podobně vypadající salát dubový nebo červený kadeřavý salát rosso.

Zelený hlávkový salát je zdrojem vitamínů C, A, E, K a vitamínů skupiny B kromě vitamínu B12. Obsahuje také hořčík, draslík, sodík, fosfor, železo, vápník, zinek, kobalt, měď a jód. V červeném listovém salátu je obsaženo velké množství karotenu a také kyseliny listové.

Hlávkový salát je výborný nejen pro osvěžení, ale i pro posílení imunity. Hlávkový salát je vhodnou součástí zeleninových salátů a zeleninových obložení, lze ho použít i na ozdobu.

Ale nemyslete si, že jedním zdobným lístkem dostane vaše tělo potřebnou dávku vitamínů nebo vlákniny! Hlávkový salát se nehodí pro tepelnou úpravu, i když perverzitu v podobě salátové polévky jste již možná jedli.

Mangold není zrovna běžný, ale stojí za to přidat si jej do jídelníčku! Mangold je listová zelenina podobná špenátu a trochu i pekingskému zelí.

Je zdrojem vitamínů skupiny B, vitamínu A, E, vápník, draslík, fosfor, železo a šťavelany. Šťavelany omezují vstřebávání vápníku, při vyšší konzumaci mangoldu je proto vhodné zvýšit konzumaci mléčných výrobků.

Mangold podporuje vylučování trávicích šťáv, má protirakovinné, detoxikační a projímavé účinky.

Polníček chutná po oříšcích a nahradíte jím salát! Polníček má aromatickou chuť připomínající chuť oříšků.

Listy polníčku obsahují vitamíny A, C, E, kyselinu listovou, hořčík a železo. Posiluje imunitu, činnost srdce, aktivuje látkovou výměnu a také zvyšuje vitalitu.

Polníček má vkuchyni stejné použití jako hlávkový salát. Je ale vzhledově velice sympatický a nemusí se krájet.

Rucola je salátem labužníků – pikantní chuť připomíná sušené hřiby! Rucola je listová zelenina mírně štiplavé chuti slisty tvarem podobnými listům pampelišek, které jemně voní po oříškách nebo chutí připomínají sušené hřiby.

V rucole jsou obsaženy vitamíny A, C, E, vápník, hořčík, železo. Rucola má detoxikační, močopudné a mírně projímavé účinky. Rucola je též vhodná pro posílení imunitního systému.

Má vkuchyni široké uplatnění, lze jí použít nejen do zeleninových nebo ovocných salátů, ale také do polévek, zeleninových i masových jídel.

Špenát není jen zeleninou pro Pepka Námořníka! V listech špenátu je obsažen vitamín A, C, vitamíny skupiny B kromě vitamínu B12, hořčík, draslík, mangan, měď a železo.

Tvrzení, že špenát je „železnou bombou“ se sice ukázalo jako mylné, prostě se někdo kdysi spletl a všichni si to vzali za své, ale přesto paří mezi nejzdravější listovou zeleninu. Špenát má detoxikační účinky, posiluje imunitu, pomáhá při hubnutí a je i dobré afrodiziakum.

Nevýhodu špenátu je vysoký obsah šťavelanů, látek, které omezují vstřebávání vápníku podobně, jak je tomu u mangoltu. To je jeden zdůvodů, proč je zvykem připravovat špenát s mlékem nebo smetanou. K přípravě špenátu lze kromě kravského mléka použít kozí mléko nebo rostlinná mléka, např.

sójové rýžové. Špenát se hodí k masu, k těstovinám, bramborám, do palačinek. Listy špenátu se hodí i do salátů.

Zdroj obrázků: Fotolia.com

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector