Light potraviny svádějí k větší konzumaci

Light potraviny svádějí k větší konzumaci
Light potraviny svádějí k větší konzumaci
S novým rokem přicházejí i nová předsevzetí a jedním z nich zpravidla bývá – konečně zhubnout! Se změnou jídelníčku i pohybových aktivit je nutné postupovat pozvolna. Zkuste si to tentokrát pečlivě rozmyslet a ke své vysněné váze jděte krok za krokem.

{loadposition breadcrumb}
12.01.14 / Natalie Debnarová

S novým rokem přicházejí i nová předsevzetí a jedním z nich zpravidla bývá – konečně zhubnout! Se změnou jídelníčku i pohybových aktivit je nutné postupovat pozvolna. Zkuste si to tentokrát pečlivě rozmyslet a ke své vysněné váze jděte krok za krokem.

Důležitým krokem k vytoužené váze je změna jídelníčku a dodržení pravidel správné a vyvážené stravy. Pokud zhubnout opravdu potřebujete, nejhorší, co můžete udělat, je naordinovat si vyhraněnou dietu − vajíčkovou, rýžovou, tukožroutskou –, nebo dokonce hladovku. Radikální snížení energetické hodnoty má totiž za následek proces, který vám zabrání v tom, abyste zhubla zdravě, a především abyste si váhu udržela i v budoucnu. Pokud tedy nechcete pouze zredukovat určitý počet ‚vánočních‘ kilogramů, ale dosažený hmotnostní úbytek si dlouhodobě udržet, je třeba nový jídelníček dodržovat neustále. Především zapomeňme na slovo dieta. Snížit případnou nadváhu a udržet si optimální váhu pomůže pouze trvalá změna životního stylu. Jaké jsou tedy nejdůležitější zásady? 1. Pravidelný jídelní režim – minimálně 2 l vody denně2. Pestrost stravy3. Méně tuku obecně4. 4 porce bílkovin denně

5. Hodně zeleniny a ovoce

Jak vybírat potraviny?

– Volte méně tučné potraviny (sledujte etikety!), ale pozor na tzv. light výrobky, svádějí ke konzumaci ve větším množství.– Místo živočišných tuků používejte rostlinné oleje (olivový, slunečnicový, sójový a další). Uzeniny obvykle obsahují vysoké procento tuků a mnoho soli.

Pokud už je musíte mít, kupujte šunku (zvláště krůtí či drůbeží).– Kupujte pouze libová masa s minimálním množstvím skrytého tuku (vhodná jsou drůbeží bílá masa, zvěřina a ryby).– Používejte co nejvíce druhů zeleniny.– Ze stolních a minerálních vod vybírejte ty se sníženým množstvím sodíku.

Nejlepší je neperlivá voda.

– Omezte alkohol a sladkosti.

– Při nákupu pečiva, těstovin či rýže dávejte přednost celozrnným výrobkům před výrobky z bílé mouky − mají sice obvykle stejně kilojoulů, ale jsou zdravější a podporují trávení. Náš tip: Zkuste třeba Rýbrcoulův žitno-pšeničný chléb ze stejnojmenné edice Rýbrcoul s tradicí z náchodské dílny Pekáren PéCé, který si můžete koupit v obchodech po celé ČR.

Light potraviny: škodlivé chemikálie pod rouškou spásných slov

Light potraviny svádějí k větší konzumaci

Stačí projít turniketem, a ocitneme se rázem ve středověku. Proč? Z provinění se vůči Bohu se dalo vykoupit odpustky. Pár zlaťáků, a duše byla čistá jako opál. Dnes tomu není jinak. Stačí si koupit místo běžných potravin jejich light variantu, a přijde spása. Mysl nám odpustí naše provinění. Tělo však ne. Light potraviny se opravdu dají přirovnat k odpustkům. Platíme za ně víc a nijak nám nepomůžou. Ba naopak!

Magické slůvko Osmdesátá léta byla pro výrobce tučných smažených dobrot přímo Klondikem. S velkou konzumací však zákonitě přišla i temná stránka, kterou prskající hektolitry oleje skrývaly. Vyskytly se první případy, kdy nadměrná konzumace jídel z rychlých občerstvení stála za těžkými zdravotními komplikacemi.

Společnost po několika kauzách začala být mnohem obezřetnější ke všemu, co doktoři házeli do pytle s názvem rakovina, infarkt a obezita. Ze strany prodejců musel zákonitě přijít protitah.

Jak fikaně obelstít zákazníka, aby se neodvrátil od oblíbené pochutiny kvůli pojítku se smrtelnými chorobami? Kouzelnými slovíčky „light“ a „dietní“!

Je to jen chemie? Jenže nejde pouze o slova. Skrývá se za nimi mnohem více. Za hlavního nepřítele zdravotníci považovali, a stále považují, potravinářský cukr a tuky. Před obchodníky stála obtížná výzva.

Jak z dobrot vypudit strašáky, kteří jsou hlavní složkou hříšné chuti? Chemickými náhražkami. Velkým množstvím. Produkt v podstatě nesmí změnit chuť. V opačném případě by se stal něčím zcela novým, ne variací toho samého.

Díky všemožným syntetickým látkám lze dojít k téměř identické chuti bez hlavních pranýřovaných složek. Slaďoučká limča zůstane slaďoučkou.

Vyjmenovat všechny podivné škodlivé látky, které vznikly v laboratořích, by zabralo minimálně několik hodin.

Jako příklad poslouží náhražka rostlinného oleje Olestra přidávaná do light variant bramborových lupínků Lay’s a samozřejmě do dalších jiných. Olestra je pro tělo nestravitelná.

Jak vleze dovnitř, tak vyleze ven. Přesto podle komplexních studií ovlivňuje lidské trávení. Snižuje schopnost těla absorbovat vitaminy. Ve větších dávkách pak způsobuje i silné průjmy.

Ale to nejdůležitější? Chuť chipsů se nemění.

Light potraviny svádějí k větší konzumaci

Dietní éčka Samozřejmě nelze ihned mluvit o účelovém ničení zdraví zákazníků ze stran výrobců. Až moderní laboratorní rozbory a pečlivé dlouholeté testy odhalily skryté nebezpečí valné většiny náhražek. Ještě větší než u standardních verzí produktů, ve kterých chemie není, minimálně ne v takovém množství.

Všechny náhražky dnes nalezneme pod jednotícím názvem „éčka“, s jehož skloňováním se setkáváme čím dál častěji. Ideálním příkladem toho, jak éčka v odlehčené verzi dokážou škodit mnohem více, je Coca-Cola.

Limonáda se stala symbolem nezdravého životního stylu kvůli obrovskému obsahu cukru, ale jinak v tekutině plave jen jedna potenciálně nebezpečná látka E338 – kyselina fosforečná, která při častém kontaktu se zuby zřejmě poškozuje sklovinu. Pravým opakem je Coca-Cola light.

Cukr zde nahradilo E951 – aspartam a E950 – acesulfam K. Obě syntetické látky slouží jako umělá sladidla bez kalorických hodnot. Zatím to zní dobře. Jenže není.

Aspartam ovlivňuje funkce mozku v oblasti hladu a podle studií na univerzitě v Jižní Africe i deformuje samotnou tkáň.

„Potenciálně velká dávka kofeinu v kombinaci s aspartamem vytváří v mozku krátkodobý efekt závislosti podobný jako při užití kokainu.

Kvůli tomu si pravděpodobně otevřete další plechovku, případně sáhnete po jiném nezdravém jídle, a dostanete se do kruhu,“ říká o působení Niraj Naik, bývalý farmaceut a zakladatel populární stránky The Renegade Pharmacist. Drahé zdraví Nelze však generalizovat.

Ne všechny light potraviny patří do skupiny zlovolných zabijáků. Především to platí u jídla, kde hlavní problém tkví v množství tuků. Mnohdy výrobce nedělá nic jiného, než zmenšuje podíl přidáváním vody a zahušťováním.

A platit za výrobky říznuté něčím, co si pustíme doma z kohoutku za pár haléřů? Zbytečné utrácení. Jenže ne vždy může být sáhnutí po teoreticky nejzdravější variantě pro člověka s průměrným platem možné. Zdravé potraviny bez éček a jiných přidaných látek dokážou stát i několikanásobně více.

Podle studie z Cambridgeské univerzity se neustále zvyšuje rozdíl mezi cenou tisíce kalorií přijatých ze zdravého jídla a tisíce z nezdravého.

V roce 2012 stálo tisíc „zdravých kalorií“ v průměru 230 Kč. Na opačné straně získáme stejnou energii mnohem levněji. Přibližně za 85 Kč.

„Zvětšující se rozdíl mezi cenou více a méně zdravých potravin se v budoucnu může stát jedním z faktorů rozdílu ve zdravotní způsobilosti chudých a bohatých vrstev společnosti,“ komentuje situaci vedoucí výzkumu doktor Nicholas Jones. Lze se ze spirály plné chemikálií, dietních potravin a drahých nezávadných vymotat? Ne zcela.

Ale může pomoci například web Férpotravina.cz, kde si lze produkty ověřovat a podrobně si přečíst o látkách v nich. Díky zkoumání etiket si člověk najde klidně i levnou neškodlivou light dobrotu. Jen musí být ostražitý, a ne bezhlavě házet věci do nákupního košíku.

#Jan Uhlík

Nemoci nechodí po horách, ale po lidech. I když se na ně předem nejde úplně připravit, něco málo se udělat dá… Dali jsme pro vás do kupy speciální microsite s názvem Kolik stojí zdraví.

 Přečtěte si, jak dlouho trvá průměrná pracovní neschopnost, na jakou podporu od státu máte nárok, když dlouhodobě onemocníte a ve které nemocnici najdete nejlepší specialisty na různé neduhy.

Bude vás také zajímat: Veganství u dětí. Zdravá alternativa, nebo nebezpečný hazard?

Apetitus.cz » Pátek, 4. listopadu 2011

Podívejte se, jak to vypadá v michelinské hospodě pro rok 2012. Na inspektory zapůsobila přátelskou obsluhou, pro kterou není nic nemožné, atmosférou… a samozřejmě výjimečným jídlem převážně z místních surovin.

IHNED.cz: Průkopník mezi českými šéfkuchaři. Petr Ocknecht láká na menu ze cvrčků, švábů i červů

Jsou plní nezbytných aminokyselin a nenároční na chov, přesto se jich Evropané na rozdíl od zbytku světa štítí. „Hmyz nejíme jen proto, že máme přebytek jiného jídla,“ říká šéfkuchař Petr Ocknecht, který už osm let servíruje hmyzí menu, aby …

Apetitonline.cz: Jemné žloutkové řezy

Trojkombinace neutrálního těsta, jemného máslového krému a cukrové polevy je osvědčená a příprava dětsky snadná.

Tyden.cz: Vinařský „Michelin“: moravská a česká vína bodovala

Čeští a moravští vinaři slaví další úspěch, prestižní francouzská ročenka 1000 Vins du Monde (1000 vín světa) zařadila do vydání pro rok 2012 pětatřicet českých a moravských vín. Což není málo.

IHNED.cz: Vychází kniha fotografií nejkrásnějších rób od Diora. Máme první snímky

Módní dům Christian Dior vybral nejkrásnější róby z kolekcí haute couture a nechal je nafotit Patrickem Demarchelierem, jedním z nejlepších módních fotografů současnosti. Vznikla tak kniha Dior Couture Patrick Demarchelier, která představuje modely od …

Jižní svah: Nejlepším sommelierem ČR se stává…

Nejlepším sommelierem ČR pro tento rok se v úterý stal Tomáš Brůha, hlavní sommelier Bohemia Sektu. Ve čtrnáctém ročníku TROPHÉE BOHEMIA SEKT- SOMMELIER ČR, naší nejvyšší sommelierské soutěže, mu bezchybný výkon, ve finále nenuceně elegantní a opravdu …

Tyden.cz: Jak pít šampaňské? Nejen to přiblíží právě probíhající festival

Již popáté se v Praze koná svátek milovníků šampaňského Grand Jour de Champagne Prague 2011, který začal ve čtvrtek a potrvá do soboty 5. listopadu. Cílem akce je představit co nejširší sortiment nápojů z produkce francouzského kraje Champagne

Dobrá chuť Lidovky.cz: Sladké frgály a zvěřinové hody. Kam vyrazit?

GASTRO TIPY NA VÍKEND. Pekaři a pekařky letos již podesáté poměří svůj um v soutěži O nejlepší valašský frgál. Jubilejní ročník se koná v neděli 6. listopadu ve Velkých Karlovicích. Soutěžní frgály, tedy koláče, budou moci ochutnat i příchozí návštěvníci.

Budete mít zájem:  Vavřín, nebo bobkový list? Listy jsou léčivé

Vitalia.cz: Light potraviny svádějí k větší konzumaci

Co byste měli vědět o light potravinách? Navzdory obecnému povědomí mohou hubnutí spíše zkomplikovat. Nejsou vhodné pro každého a navíc ne vždy znamená označení light nižší podíl tuku.

Apetitonline.cz: Kynuté knedlíky vařené v páře

Přidáte-li do těsta na knedlíky citronovou kůru, dopřejete si nevšední chuťový zážitek.

« Sobota, 5. listopadu 2011     Čtvrtek, 3. listopadu 2011 »

Copyright © 2009 Jirka Chomát. Toto je odlehčená verze Apetitus.cz určená pro mobilní telefony. Pro přístup z webového prohlížeče používejte raději základní verzi.

Ne všechny dietní potraviny vám pomohou zbavit se nadbytečných kil » Život bez hranic

Mnoho lidí se při hubnutí zaměřuje na konzumaci dietních potravin v domnění, že udělali to nejlepší pro své zdraví i štíhlou linii. To však nemusí být pravda, po některých dietních potravinách naopak přiberete.

Light neznamená nízkokalorické

Označení light znamená „lehké“, nikoli nízkokalorické. Potraviny sice obsahují méně tuku, ale na úkor sacharidů, a to obvykle sacharidů s vysokým glykemickým indexem. Po konzumaci takového výrobku se brzy dostaví hlad a s ním i potřeba kalorického jídla. Odstraní-li se z potraviny tuk, zhorší se její chuťová vlastnost.

Je proto třeba pro zlepšení chuti přidat do výrobků škrob, takový výrobek je sice nízkotučný, ne však nízkokalorický. Potraviny s označením light jsou mnoha lidmi považovány za synonymum pro zdravé a nízkokalorické. Tento omyl svádí k domněnce, že lze tyto potraviny konzumovat v libovolném množství a přesto se po nich hubne.

Avšak tajemství hubnutí mimo jiné spočívá v menších porcích. Další nevýhodou „light“ potravin je vysoký obsah éček, která prodlužují dobu trvanlivosti výrobku, upravují a zvýrazňují jeho chuť i barvu. Jedná se o konzervanty, umělá sladidla, stabilizátory, zvýrazňovače, zahušťtovadla, umělá barviva, aj.

Není třeba dodávat, že tyto a podobné chemické látky nejsou zrovna to nejlepší pro naše zdraví.

I po náhradních sladidlech můžete ztloustnout

Řešením nejsou ani náhradní sladidla, neobsahují sice žádné nebo téměř žádné kalorie, avšak přesto po nich nezhubnete. Kromě toho se v nich skrývají chemické látky, se kterými si naše tělo neumí moc poradit a které našemu zdraví rozhodně nepřidávají. Po některých náhradních sladidlech, např.

po aspartamu bývá chuť na kalorické jídlo, tj. sladké, tučné. A to není zrovna to, co bychom mohli při hubnutí potřebovat. Dalším důvodem, proč po náhradních sladidlech můžete ztloustnout, je falešná informace ke zpracování cukru, kterou tělo dostane.

Následně slinivka břišní vyloučí do krve inzulín jako reakci na informaci o cukru. Cukr však chybí a v krvi je proto nadbytek inzulínu, který způsobí hypoglykemii. Jedním z příznaků hypoglykemie je nezvladatelný hlad. Tudy cesta ke štíhlosti určitě nevede. A ani nemůže.

Nadbytek inzulínu negativně ovlivňuje procesy v těle, zvyšuje riziko vzniku diabetu, vysoké hladiny cholesterolu a následně riziko onemocnění srdce a cév.

Dia potraviny – nic moc pro hubnutí

U potravin označených dia bývá sníženo množství cukrů, avšak na úkor tuků. Mezi tyto potraviny patří dia čokoláda, dia sušenky, apod. Kromě toho dia potraviny bývají slazeny náhradními sladidly nebo fruktózou. Fruktóza se metabolizuje v játrech, kde může při nadbytku přispět nejen k jejich ztukovatění, ale také k přispívá k ukládání tuků do tukových zásob, zejména v oblasti břicha.

Ani Racio chlebíčky nejsou řešením

Racio chlebíčkům se říká „polystyreny“, díky pufování, postupu jejich výroby. Tento postup zvyšuje glykemický index, což znamená nízkou schopnost nasycení. Po konzumaci těchto chlebíčků nastává brzy hlad.

Kromě toho tyto chlebíčky obsahují zanedbatelné množství vlákniny, která by mohla snížit jejich vysoký glykemický index. Když už si občas racio chlebíčky koupíte, je vhodné je kombinovat s bílkovinnou potravinou, např. s žervé a zeleninou.

Bílkovina zasytí a zelenina dodá kromě vitamínů a minerálů potřebnou vlákninu, která sníží glykemický index.

Další dietní potraviny, po kterých můžete ztloustnout

Müsli tyčinky jsou symbolem zdraví a štíhlé linie. Ovesné vločky, ořechy, sušené ovoce jsou sice zdravé potraviny, avšak ne v každé podobě. Mohou totiž obsahovat velké množství cukrů, zvláště müsli tyčinky s různými polevami.

Ani celozrnné, cereální a další „zdravé“ sušenky nejsou to pravé pro štíhlou linii. Sušenky mají malý objem, zato však spoustu cukru a tím i energie. Malý objem svádí k pocitu malého množství kalorií, což však u sušenek není pravda.

Něco málo o mě: Jsem specialistka na výživu. Výživa, zdravý životní styl a vše, co s tím souvisí, je oblastí mého zájmu. Vystudovala jsem vyšší odbornou školu, obor nutriční terapeut.

Jsem zastánkyně komplexního přístupu ke zdraví. Cestu k mistrovství života ovlivňuje nejen způsob myšlení, ale i výživa a způsob života, např. pohyb, odpočinek, spánek.

Ráda na této cestě pomohu druhým svými doporučeními, články.

Něco o jídle

Kolem potravin a jejich kvality se vede široká diskuze, ve které se objevují rozdílné názory nejen v laické, ale i v odborné rovině. Nejvíce diskuzí se vede o škodlivosti či neškodlivosti jídla.

Často slýcháváme o vysokém obsahu dusíku či zbytků látek z postřiků v rostlinných produktech, často slyšíme zprávy o zbytcích antibiotik, které obsahuje kuřecí či vepřové maso.

Mezi další informace patří ty, které hovoří o dovozech kuřecího či hovězího masa z jižní Ameriky, kde jsou hospodářská zvířata krmena geneticky modifikovanými krmivy, na něž jsou rozporuplné názory.

Čeští zemědělci se ohánějí tím, že západní Evropa, odkud k nám proudí jejich vysoce dotované potraviny, používá chemických hnojiv daleko více, než v Česku. V diskuzích se objevují i názory, že rozdíl mezi normálním a ekologickým zemědělcem je takový, že ten ekologický farmář práškuje v noci. 

Vývoj potravin, jejich kvality a ceny je ovlivněn mnoha kritérii. Cílem toho webu není dopodrobna informovat o všech aspektech tohoto vývoje. V produkci potravin platí zvláštní paradox, kdy s růstem počtu obyvatelstva na planetě se snižují ceny potravin.

Z celosvětového hlediska ceny potravinových komodit v roce 2000 klesly zhruba na 30% cen, za které je bylo možno nakoupit v roce 1957. Umožnily to nové odrůdy plodin, jejich vyšší hektarové výnosy, vyšší užitkovost zvířat apod. Přitom se hledají i další cesty v potravinářském průmyslu.

Zdokonaluje se technologie výroby potravin, která jednak řeší obohacování některých potravin esenciálními faktory, jednak přispívá k vyššímu využití suroviny.

 Na straně druhé však v souvislosti s honbou za co největším ziskem dochází i k šizení potravin a užívání náhražek, které se dříve užívaly v obdobích neúrody a válek.

V Česku platily až do počátku 90. let potravinářské normy, které však byly zrušeny.  Ne, že by se předtím vždy dodržovaly, ovšem pokud ano, pak výrobek se specifickým názvem (např. Selský salám) měl stejné složení všude v republice. I v případě, kdy normy nebyly striktně dodržovány, nebylo možné výrobky podstatným způsobem falšovat. Např.

do párku se přidalo méně hodnotné maso, než stanovila norma, ovšem přidávání mouky bylo prakticky zakázáno.  Po roce 1993 bohužel začalo docházet k situaci, kdy kdokoliv mohl začít pod jakýmkoliv názvem a vnějším pozlátkem prodávat cokoli. Kvalita mnoha výrobků šla tak rapidně dolů a běžný spotřebitel to zprvu ani nepostřehl.

Až postupně se začaly objevovat informace o tom, že je třeba sledovat složení výrobků, protože jejich obsah neodpovídá tomu, za co se tyto výrobky vydávají. Problémem však je, že spotřebitel nechodí nakupovat, aby tam strávil svůj čas čtením složení, problémem je i to, že složení je mnohdy psáno tak malými písmeny, že by obchodní domy měly dávat do regálů lupy.

Dalším problémem je to, že složení takových výrobků, jako je chléb, pečivo či pultově prodávané masné výrobky, saláty, sýry apod. není k dispozici takovým způsobem, aby zákazník nemusel obtěžovat prodavače a zdržovat ostatní zákazníky ve frontě, když si chce toto složení přečíst.

Spotřebitel tak kupuje falšované výrobky, u nichž hraje rozhodující roli to, co je napsáno na obalu, ne skutečné složení a výživová hodnota.

Vodítkem v kvalitě či nekvalitě potravin bývá cena výrobků, ale ani ta není zárukou, že výrobek obsahuje jen takové suroviny, které by zákazník očekával podle názvu. Zákazník je tak dán na pospas všeřešícího trhu, který v tomto českém prostředí řeší zejména zájmy nadnárodních obchodních řetězců.

Je zřejmé, že existují zákazníci, které kvalita nezajímá a dívají se jen na cenu. Existují však stále zákazníci, zejména ti dříve narození, kteří byli zvyklí na to, že výrobek má být tím, čím se nazývá, a nemají čas ani silný zrak na to, aby si četli miniaturní složení na obalech, kterému stejně mnohdy ani nerozumí.

Tento stav je také výhodný také pro český stát, protože díky výrobě těchto náhražkových potravin nedochází k nárůstu jejich cen, tudíž nezvyšuje se hodnota spotřebního koše a vládní garnitury nemusí přistupovat k navyšování životního minima a valorizaci důchodů.

Dochází tak k začarovanému kruhu, kdy důchodcům a sociálně slabým vlastně nezbývává nic jiného, než si nekvalitní náhražkové potraviny kupovat a přispívat tak k jejich výrobě. To, co bylo dříve standardem, se dnes prakticky stává luxusem.

Je ovšem též pravdou, že nekvalitní jídlo si kupují i mnozí dobře situovaní občané, kteří momentálně splácí nové auto, dovolenou, či vánoční dárky, a někde se přece ušetřit musí…..

Současný stav v potravinářské kvalitě se dá charakterizovat rozporně. Na jedné straně dochází ke zlepšování některých ukazatelů kvality výrobků, jako je např. kvalita hygieny, na straně druhé dochází ke stále většímu užívání náhražek. To, že tyto náhražky jsou do výrobků vpravovány, ještě neznamená, že by se nesměly vyrábět.

Pokud splňují zdravotní a hygienické předpisy, tak proč ne! Ale v žádném případě by se produkty z nich vyrobené neměly jmenovat stejně, jako originál. Státní orgány již některé dílčí kroky podnikly, když stanovily, jaké minimální podmínky má mít např. výrobek, který má být označen jako špekáček, či výrobek, který má být označen jako sýr.

Další výrobky, které mají svůj specifický název, by se měly vyrábět podle tradiční receptury a pokud tam někdo dává náhražky, pak by se tyto výrobky neměly pod označením originálu prodávat. Zkrátka je nutné, aby v potravinářském průmyslu zvítězila pravda nad lží a klamem.

Budete mít zájem:  Objev bacilu rakoviny: Největší omyl v dějinách Nobelovky?

Českému spotřebiteli nepomůže bohužel ani Evropská Unie, která na jedné straně diktuje spousty nesmyslných předpisů, zakazuje např. název „pomazánkové máslo“ apod. ale na straně druhé je jí jedno, že v  EU platí dvojí standardy pro prodej potravin – jedny (ty lepší) pro spotřebitele ze starých zemí EU, druhé (ty horší) pro spotřebitele z východních zemí EU.

Největším paradoxem je ale to, že české, respektive evropské předpisy mají daleko tvrdší podmínky na složení a obsah takzvaných nutričních hodnot pro psy a kočky než pro lidi…..

V červnu 2011 se objevila zpráva, že jistý japonský vědec vyrábí (zatím experimentálně) jídlo z lidské stolice. Lze si dokázat, jak by na toto zareagovali čeští výrobci a dovozci.

To by zřejmě byly obchody plné klobás a párků, vyráběné z tohoto produktu, vždyť při neexistenci standardů jsme zemí neomezených možností, kde jde možné do potravinářských výrobků dávat téměř vše, přičemž se může používat název, který je charakteristický pro jiné výrobky. Např.

párky a klobásy byly za Rakouska-Uherska, za První republiky i za bolševika výrobkem, který se dělal z masa. Dokonce na to existovaly zákony. Dnes je falšování potravin, které se v českých zemích trestalo již od středověku, státem oficiálně zlegalizováno. 

  • Zdroje a doporučené odkazy:
  • – Popelnice Evropy 
  • – Kvalita potravin je u nás příšerná
  • – Kam se poděla kvalita?

– České potraviny? Samá náhražka I.

– České potraviny? Samá náhražka II.

  1. – Laciné jídlo nebo levné žrádlo
  2. – Šest otázek o náhražkách
  3. – Kvalitní potraviny musejí zájemci v Česku vyhledávat
  4. – Jak značky maskují zvyšování cen aneb skrytá inflace
  5. – Spotřební koš (pdf.)
  6. – Nenechte se napálit – nekupujte náhražky
  7. – V zájmu spotřebitelů? To ne…
  8. – Podvody s potravinami: Na nákup s tahákem z Blesku
  9. – 10 nejhorších potravin z nabídky českých supermarketů
  10. – Pozor, falešné potraviny!
  11. – Kvalita potravin je u nás příšerná
  12. – Největší podvody s potravinami!
  13. – Řetězce soutěží o nižší ceny na úkor jakosti nabízeného zboží
  14. – Nenechte se napálit náhražkami v potravinách
  15. – Mražená zelenina může mít víc vitaminů než čerstvá
  16. – Superjídlo nebo marketing? Pravda o potravinách, bez kterých prý nelze být  
  17. – 10 nejhorších potravin na českém trhu
  18. – Obaly na potravinách lžou
  19. – U potravin rozhoduje cena. Lidé na sobě šetří
  20. – Bůh ochraňuj českého spotřebitele! Ministr Fuchsa zavádí nekvalitní potraviny
  21. –  Ivan Fuchsa: Snížím normy na kvalitu potravin
  22. – Kumulace škodlivin v potravním řetězci
  23. – Na co si dát pozor při nákupu potravin a jak je reklamovat?
  24. – České značky v emigraci
  25. – Konzumace nekvalitních potravin má za následek nadváhu
  26. – Řetězce ovlivňují, co lidé jedí. Měl by to dělat i stát
  27. – Jsme odpadkový koš Evropy
  28. – Podvod z prášku    

– Margarín nebo máslo, cukr nebo sladidlo… Kdo se v tom má vyznat

  • – Potravinové náhražky: Nenechte se klamat
  • – Klamání spotřebitele, podvody při prodeji potravinářských produktů
  • – Test DNES – Náhražky v potravinách
  • – Vysvělení, proč máme u nás nekvalitní levné potraviny
  • – Do postkomunistických zemí se dovážejí horší potraviny než na Západ
  • – Východ Evropy může dostat horší potraviny, řekl Brusel
  • – Podpora „českých“ potravin. Jsou kvůli EU na dně a oblbují nás
  • – Jak chutná dno. Testovali jsme levné potraviny z Česka a Německa
  • – Drahé české potraviny jsou méně kvalitní než německé. Máme pro vás další detaily
  • – Smutný obrázek českého potravinářství
  • – Japonský vědec vyrábí jídlo z lidské stolice
  • – Dostala jsem nesmírnou zlost
  • – Proč jsou dnešní potraviny horší než dřív
  • – Po jakých potravinách se nám stýská
  • – Šokující odhalení, co opravdu jíme!
  • – 10 důvodů proč potraviny nezajišťují plnou výživnou hodnotu

– Útok na žaludek. Je Čechům jedno, že jedí odpad?

  1. – Expertka na potraviny on-line: Obchodníci nemusí uvádět složení nebalených výrobků
  2. – Pád železné opony ničí českou kuchyni. Na oblibě získávají levná a rychlá jídla
  3. – Jak jíst v krizi a neztlousnout?
  4. – Proč jíme odpad a je nám to jedno?
  5. – Srovnání s Německem: Česko je evropský potravinářský koš!
  6. – Měsíc jedl jen psí žrádlo: zhubl a je zdravější
  7. – Pápání pro zvířátka a žrádlo pro lidi
  8. – Onkolog: Jíme potraviny špatné i pro dobytek
  9. – Nechcete vědět jak k vám vozí supermarkety jídlo?
  10. – Potravinářský průmysl nás všechny šidí
  11. – Z instalatéra se vyklubal řezník. Jíme jídlo z Polska
  12. – České jídlo je horší i dražší než německé
  13. – Příspěvek výzkumné sféry k problematice falšování potravin
  14. – Light potraviny svádějí k větší konzumaci
  15. – Loga na potravinách: Průvodce zmateného spotřebitele
  16. – Děláme dobře, když se cpeme umělými vitamíny?
  17. – Deset nejčastějších jedů, které jíme v potravinách
  18. – Domácí potraviny frčí, jíst je chce polovina Čechů. Hlavně ti vzdělaní a starší
  19. – Potraviny dělí střední Evropu. Porovnejte, kudy kvůli jídlu vede železná opona
  20. – Kvalitnější potraviny putují do zahraničí, Češi jedí „maso bez masa“
  21. – 6 velkých omylů aneb V pasti rádoby zdravých potravin
  22. – Víno s vodou a párky z kostí. To nakupujete v obchodech
  23. – Obchody prodávají uzeniny z kostí či pančované víno, zjistila inspekce

– Chybí i dobrý chléb. Co si myslíte vy, vážení čtenáři?

– Už víme, že jíme blafy. Tak proč je z chleba molitan?

– Nejhorší jídla, po kterých nakynete!

– Jídlo v ČR? Kupujeme drahou chemii!

  • – Prošlé jídlo se prodává běžně
  • – Konec švindlů s jídlem. Česká kvalita nesmí být trik
  • – Pětina dovážených potravin nevyhověla kontrolám
  • – Levné jako před lety, zato špatné. Proč se jídlo šidí
  • – Výrobci mají nové finty, jak vám vnutit šmejd. Už šidí kotlety i sýry
  • – Nekvalitní potraviny: Mohou opravdu poškodit zdraví?
  • – Zpráva o skutečné ceně laciných potravin
  • – Co to vlastně žereme?
  • – Polská vaječná moučka plná bakterií i za hranicemi!
  • – Peklo na talíři: Zavádějící obaly potravin (video)
  • – Specialita: Uzené z vody
  • – Nejlevnější nákup: stojí nám to za to?
  • – Potraviny na pranýři – nejakostní, falšované a nebezpečné potraviny
  • – Ve falšování potravin se objevují stále nové a nové triky
  • – Jak dlouho budeme čekat, až potraviny začnou zabíjet jako metanol?
  • – Omyly ve stravování – nevyhovující potraviny
  • – Názvy potravin balamutí domácí výrobou, babičkou a tradicí
  • – Falšovat se mohou až tisíce tun potravin, je to obrovský byznys, tvrdí šéf SZPI

– Obchodní triky a falešné slevy. Co vás pálí v českých obchodech?

  1. – Žalář za šizení jídla bohužel není, říká šéf potravinových inspektorů
  2. – České jídlo: z 'pětikilového' pytle nešla použít ani jedna brambora
  3. – Poznáte skutečné máslo, kávu nebo šlehačku? Obchody někdy náhražky vydávají za originály

– Potraviny zdražují, jejich výroba je přitom levnější! Takhle se na nás pakují obchody!

  • – Dohoda, která může vést ke snížení kvality potravin
  • – Jídlo v akci? Často jen trik s menší hmotností
  • – Peklo na talíři: Tradiční české potraviny (video)
  • – Amarouny existují! Molekulární gastronomie je dovede vyrobit
  • – Polovina českých domácností vaří z polotovarů
  • – A dost! Rostlinné tuky plné zabijáků (video)
  • – A dost! Potraviny ze siřičitany
  • – Jak nás obelhávají potravinářské koncerny

Diabetické potraviny

Poučování veřejnosti o orientaci v etiketě potraviny, která informuje o obsahu cukru v potravině

Tzv. diabetické potraviny lze obvykle najít v supermarketech v tzv. diabetických koutcích. Jde o pojem zastaralý. Potraviny označené jako „diabetické“ většinou obsahují energetickou hodnotu i sacharidy, tuky, a to v nezmenšeném množství, proto je musíme započítávat do hodnoty jídelníčku. Pro diabetiky nejsou nezbytné a nemusí být vyhledávány. Diabetologové se všude ve světě shodují v tom, že jsou to potraviny nevhodné. Diabetik by si měl vybírat racionální antisklerotickou stravu volně. Měl by se vyhýbat potravinám pro diabetiky nevhodným. Vhodnými potravinami jsou především nízkotučná masa, nízkotučné mléčné výrobky, čerstvé ovoce a zelenina.

Pojem potraviny pro diabetiky svádí k vyšší konzumaci těchto potravin. Neexistují žádné sladkosti pro diabetiky a neexistují ani konzervy či kompoty a další potraviny pro diabetiky vhodné. Optimální je příjem čerstvého ovoce a zeleniny.

U ostatních je snaha vybírat potraviny, které nevedou k vysokému vzestupu glykemie po jídle. Víceméně jde o potraviny s tzv. nízkým glykemickým indexem. U diabetiků 2. typu s nadváhou je pak vhodný příjem nízkoenergetických light potravin, resp.

nápojů.

Diabetické potravinové doplňky[upravit | editovat zdroj]

Přestože existuje mnoho teorií, které by mohly zdůvodňovat podání vitaminů či antioxidancií u diabetu, nebyl jejich klinický efekt nikdy prokázán. Řada studií s vitaminem E vyšla dokonce negativně. Strava diabetika by nepochybně měla obsahovat zejména dostatek zeleniny a rozumné množství ovoce.

Tyto látky jsou přirozeným zdrojem antioxidantů a některých vitaminů. Dále by měla být pestrá, měla by zahrnovat mléčné výrobky. V poslední době lze v lékárnách zachytit doplňky s názvem vitaminy pro diabetiky. Ty nemohou diabetikovi pomoci a uvážíme-li, že dieta diabetika je drahá, je škoda, že diabetici vynakládají prostředky za něco neúčinného.

Ani podání nenasycených mastných kyselin není metabolicky zdůvodněno. Vzhledem k tomu, že u omega mastných kyselin byly prokázány efekty kardiologické (snížení mortality) a víme, že prakticky každý diabetik 2. typu má latentní ischemickou chorobu srdeční, je podání dietních doplňků s omega mastnými kyselinami ve vhodném poměru omega-3 a omega-6 plně indikováno.

V řadě zemí pak je dokonce již hrazeno pojišťovnami (Omacor firmy Solvay).

U diabetika 2. typu s přítomnou aterosklerózou a endoteliální dysfunkcí je nepochybně prospěšný příjem kávy a zeleného čaje včetně potravinových doplňků se zeleným čajem, kde byly prokázány efekty tlumící endoteliální dysfunkci.

Glykemický index[upravit | editovat zdroj]

Sacharidy se dostávají do krve rozdílnou rychlostí podle typu potraviny a typu přítomného sacharidu. Díky tomu může glykemie (hladina cukru v krvi) po jídle dosáhnout vysokých hodnot, které jsou jednoznačně škodlivé nebo naopak málo významné.

Budete mít zájem:  Přirozený porod, hypnoporod a strach z porodu

Stoupá-li cukr v krvi pomalu, stačí být postupně přenášen do buněk a nepřispívá tedy k rozvoji diabetických komplikací (aterosklerotické změny, poškození očí a ledvin). Této vlastnosti se u potravin říká glykemický index – GI.

Každá potravina obsahující cukry má svůj GI.

V roce 1977 popsal Jenkins snížení postprandiální glykemie po obohacení potravy viskózní vlákninou nebo při menším tepelném zpracování.

Snížení postprandiální glykemie (glykemie po jídle) bylo vysvětlováno zvýšením viskozity potravy, fermentací ve střevě, ale i fyzikálním složením potravy.

V roce 1982 v časopise Diabetologie stejný autor popsal, že potraviny bohaté na sacharidy ve formě škrobu s nízkým obsahem vlákniny mají rozdílný vliv na postprandiální glykemii u diabetiků, ale i u zdravých jedinců.

Tyto rozdíly vysvětloval Jenkins různou rychlostí trávení přijaté stravy. V dalších studiích, které se zabývaly vstřebáváním glukózy při bolusovém či kontinuálním podání (sippingu) potravy nebo při různé frekvenci příjmu potravy, se ukázalo, že odchylky jsou pravděpodobně spíše způsobeny rozdílnou resorpcí glukózy.

Postprandiální glykemie, hladina glykemie u zdravých jedinců i diabetiků je významný rizikový faktor ischemické choroby srdeční. Závisí na dvou hlavních faktorech:

  1. individualitě nemocného (inzulinová senzitivita, funkce beta-buněk, gastrointestinální motilita, fyzická aktivita, trávení, vstřebávání, utilizace, oxidace přijaté potravy a denní variace uvedených faktorů);
  2. přijaté potravě (množství, skupenství, biologickém zdroji a rychlosti trávení polysacharidů, na množství cukrů, tuků, proteinů, vlákniny, na aciditě potravy a způsobu přípravy potravy).

Glykemický index potravy je definován jako poměr plochy pod vzestupnou částí křivky postprandiální glykemie (glykemie po jídle) testované potravy, která obsahuje 50 g sacharidů a standardní potravy. Standardní potravou bylo zpočátku 50 g glukózy, později byla glukóza nahrazena bílým chlebem s obsahem 50 g sacharidů, protože chléb méně ovlivňoval motilitu žaludku.

I přes řadu kritických připomínek se stává GI součástí dietních doporučení v léčbě diabetiků.

Potraviny s nižším glykemickým indexem jsou prevencí diabetu, u diabetiků je však efekt velmi závislý na celkové dávce (náloži) přijatého cukru (glucose load).

Pacient často omezí potraviny s vyšším glykemickým indexem, ale jí pak větší množství potravin s nižším glykemickým indexem a pozitivní efekt mizí.

I přes řadu kritických připomínek se stává GI součástí dietních doporučení v léčbě diabetiků obou typů.

Glykemické indexy potravin vztažené ke glukóze
Potravina
GI
Potravina
GI
Potravina
GI
Potravina
GI
burské oříšky 14 jogurt nízkotučný 14 hrách vařený 22 třešně 22
fruktóza 23 grapefruit 25 fazole červené vařené 27 mléko plnotučné 27
jablka sušená 29 čočka vařená 30 fazole vařené 31 meruňky sušené 31
sójové mléko 31 hrášek vařený 33 jogurt nízkotučný s cukrem 33 hruška 38
jablko 38 švestky 39 jablečný džus neslazený 40 špagety vařené 41
broskev 42 müsli pražené 43 puding 43 čočková polévka 44
pomeranč 44 makaróny vařené 45 ananasový džus 46 hroznové víno 46
laktóza 46 pomerančový džus bez cukru 48 grapefruitový džus bez cukru 48 hrášek zelený vařený 48
čokoláda 49 mrkev vařená 49 ovesné vločky vařené s vodou 49 ovesná kaše vařená 49
těstoviny se sýrem vařené 50 zmrzlina vanilková mléčná 50 kiwi 52 bramborové chipsy 54
banán 55 ovocný kompot 55 sladká kukuřice steril., sušená 55 müsli přírodní 56
rýže bílá dlouhozrnná 56 meruňka 57 pita chléb celozrnný pšeničný 57 pizza sýr a rajčata 60
zmrzlina krémová 61 brambory nové vařené 62 brambory staré vařené 63 coca-cola 63
fazolová polévka 64 hrozinky 64 žitný chléb 65 ananas 66
hrachová polévka 66 rohlík 67 celozrnný pšeničný chléb 69 bílý chléb 70
bramborová kaše 70 kukuřičné chipsy 72 meloun vodní 72 rýže 72
hranolky 75 cornflakes 84 brambory staré pečené 85 bezlepkový chléb 90
bageta 95 glukóza 100 kandované ovoce 103 maltodextrin 105

Postprandiální glykemie[upravit | editovat zdroj]

Glykemie po jídle je jednoznačně významný faktor. Zvyšuje riziko aterosklerózy (např. infarktu) u diabetiků i nediabetiků.

Může být snížena přijímáním potravin s nižším glykemickým indexem, vhodnou léčbou diabetu (dobře zvoleným inzulinem či antidiabetiky, která dokáží postprandiální glykemii ovlivnit, např. tzv. glinidy). Rozhodující je však konkrétně dosažená glykemie.

Jak bylo výše uvedeno, důležitá je celková nálož sacharidů a není tedy jisté, že potravina s nižším glykemickým indexem vyvolá vždy menší vzestup postprandiální glykemie. Řada autorů zpochybňuje i význam glykemických indexů, rozhodně však mají význam edukační.

Pacient si vybírá vhodnější potraviny. Postprandiální glykemii ovlivňuje mnoho faktorů individuálních, např. rychlost vyprazdňování žaludku, kousání stravy i funkce střeva.

Hypoglykemie[upravit | editovat zdroj]

Hypoglykemie je nízká hladina cukru v krvi (< 3,2 mmol/l). Je to obávaná komplikace léčby cukrovky, které je nutné předcházet. Jiné příčiny hypoglykemie, jako například nádor produkující inzulin (inzulinom) nebo tzv. dumping syndrom, jsou vzácné.

Nejčastějším nežádoucím jevem při léčbě inzulinem je hypoglykemie. Iatrogenně navozená hypoglykemie je v současnosti nejčastější akutní komplikací diabetu. O chronické hypoglykemii hovoříme tehdy, jestliže se opakuje častá, většinou mírná hypoglykemie.

Hypoglykemie je vlastně arbitrárně stanovená biochemická laboratorní hodnota glykemie nižší než 3,5 mmol/l v kapilární krvi. Nejčastější příčinou hypoglykemie je vynechání, zpoždění či malé množství jídla nebo zvýšená fyzická námaha.

Za těchto okolností je obvyklá dávka inzulinu (popřípadě sulfonylureového antidiabetika) nadměrná a hyperinzulinemie vyvolá hypoglykemii.

Nebezpečí hypoglykemie se zvyšuje při snížené funkci ledvin a po požití alkoholu, zejména pokud je zároveň snížen příjem potravy (deplece jaterního glykogenu a inhibice jaterní glukoneogeneze).

Podle závažnosti hypoglykemie rozlišujeme hypoglykemii asymptomatickou, symptomatickou mírnou (pacient ji zvládne sám) nebo symptomatickou závažnou (vyžaduje zásah druhé osoby). Nejzávažnější stupeň hypoglykemie je kóma.

Klinické příznaky[upravit | editovat zdroj]

Klinické příznaky hypoglykemie jsou podmíněny adrenalinovou kontraregulační reakcí (obnovují glykemii stimulací výdeje glukózy játry) a nedostatkem glukózy v mozku (mozkovou neuroglykopenií).

Adrenergní symptomy převládají při náhlém vzniku hypoglykemie a příznaky, vyvolané zvýšením kontraregulačních hormonů (především glukagonu a adrenalinu), upozorní na hypoglykemii včas.

Mírná hypoglykemie se nejčastěji projeví adrenergními symptomy (třes, pocení, tachykardie, hlad, nervozita), velmi častý je pocit hladu nebo nejasná únava či neklid.

Je-li nástup hypoglykemie pomalý, jsou v popředí příznaky centrální (celková slabost, snížení duševní výkonnosti, nesoustředěnost, nevolnost, křeče). Při závažné hypoglykemii může být diabetik zmatený, agresivní a okolí se může jevit jako opilý. Závažná hypoglykemie se může projevit ztrátou vědomí.

Mírná hypoglykemie[upravit | editovat zdroj]

Úpravu mírné hypoglykemie, kterou většinou rychle rozpoznají, zvládnou pacienti většinou sami. Požijí rychle vstřebatelné sacharidy, které by měli při sobě nosit vždy například ve formě kostkového cukru, koncentrovaného džusu nebo koly. K normalizaci glykemie stačí většinou asi 15 gramů sacharidů (3 kostky cukru, sklenka džusu).

Pro vyloučení opožděné hypoglykemie musí diabetik po požití rychle vstřebatelných sacharidů sníst ještě jídlo, které obsahuje komplexní sacharidy (nejlépe krajíček chleba nebo rohlík). Potraviny s vysokým obsahem tuků (například čokoláda) jsou nevhodné, protože mohou zpomalit trávení a absorpci sacharidů.

Jestliže je hypoglykemie tak závažná, že pacient nemůže polykat nebo spolupracovat, musí být podána intravenózně glukóza nebo intramuskulárně glukagon. Podání 60 ml 40% glukózy (24 g) intravenózně většinou stačí k úpravě klinické hypoglykemie, u dětí a dospívajících postačí i menší množství. Diabetik se však musí vždy po úpravě stavu vědomí najíst.

Všichni diabetici by měli být vybaveni průkazkou se základními údaji o své nemoci včetně léčby. U pacientů v bezvědomí, u kterých nevíme, zda se nejedná o diabetika, rozhodne o dalším postupu okamžité stanovení glykemie na glukometru.

V orientaci, zda jde o hypoglykemické nebo hyperglykemické kóma, pomohou fyzikální známky (vlhká pokožka, normální kožní turgor, povrchové dýchání, tachykardie, normální nebo zvýšený krevní tlak). Není-li příčina bezvědomí u diabetika jasná, nesmíme nikdy podat jako první pomoc inzulin. Pokud je příčinou bezvědomí hypoglykemie, inzulin by stav ještě výrazně zhoršil.

Proto není chybou v takovém případě podat glukózu, která je kauzální léčbou hypoglykemie a při stávající hyperglykemii stav výrazně nezhorší. K úpravě hypoglykemického kómatu podáváme opakovaně intravenózně 60 ml 40% glukózy. Pokud nedojde k promptní úpravě, je nutno pacientovi podat infuzi glukózy, někdy i kortikoidy.

Hypoglykemické kóma[upravit | editovat zdroj]

Úprava hlubokého protrahovaného hypoglykemického kómatu, vyvolaného například léčbou sulfonylureovými antidiabetiky, nebo u stavů po mozkové příhodě může trvat dny i déle. Vzácněji mohou být neurologické defekty po hypoglykemii trvalé. Vzhledem k možným následkům prolongované hypoglykemie musí být každá hypoglykemie okamžitě léčena.

U některých diabetiků se v průběhu diabetu ztrácí kontraregulační glukagonová a později i adrenalinová odpověď na hypoglykemii (v důsledku autonomní neuropatie a metabolické adaptace mozkových buněk na hypoglykemické stavy). Nemocní ztrácejí schopnost rozpoznat obvyklé varovné známky hypoglykemie a trpí tzv. neočekávanou hypoglykemií.

Při neočekávaných hypoglykemiích, které jsou následkem porušeného vnímání hypoglykemie, je diabetik více ohrožen možnými komplikacemi závažné hypoglykemie.

Při poruše vědomí se může poranit, aspirovat zvratky, mohou se objevit neurologické ložiskové příznaky a následky hypokalemie, ke které dochází při přesunu draslíku z mimobuněčného prostoru do buněk.

Pacienti, kteří jsou hypoglykemiemi ohroženi více (například při intenzifikovaném inzulinovém režimu), jsou vybaveni kity, které obsahují 1 mg glukagonu.

Poučený příbuzný nebo spolupracovník pak může diabetikovi při závažné hypoglykemii aplikovat intramuskulárně glukagon. Ten zvýší glykemii během 15–30 minut a pacient může potom upravit hypoglykemii jídlem.

Podání může být komplikováno zvracením a bolestmi hlavy, zvláště u dětí. Při opakovaném používání ztrácí účinek. Po parenterálním podání glukózy (nebo glukagonu) se většinou závažná hypoglykemie upraví.

Nejzávažnější hypoglykemie je provázena bezvědomím (hypoglykemické kóma).
Pacienta s hypoglykemií vyvolanou inzulinem je možno léčit i ambulantně, diabetiky s hypoglykemií vyvolanou antidiabetiky je třeba prakticky vždy hospitalizovat.

Odkazy[upravit | editovat zdroj]

Související články[upravit | editovat zdroj]

Zdroj[upravit | editovat zdroj]

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *