Letošní Svatomartinská vína budou plná a sametová

Už za necelý měsíc se začnou po celé zemi otevírat první láhve vín ročníku 2020, tedy Svatomartinského vína. Vinaři začnou prodávat Svatomartinská vína 11. 11. od 11 hodin.

S ohledem na vývoj epidemie a vládní opatření omezující akce pro veřejnost a provoz restaurací a vináren může být letos Svatomartinského o něco méně než obvyklých cca 2 000 000 prodaných lahví. Pokud se situace nezlepší a restaurace zůstanou uzavřené i po 11. 11.

, dodají vinaři na trh cca o 25 % méně Svatomartinských vín ročníku 2020. Kvalita vína bude jako každý rok zaručena.

Letošní Svatomartinská vína budou plná a sametováPočínaje 11. hodinou 11. listopadu začínají každý rok zhruba dva týdny oslav svatého Martina.  Tradičně se největšího zájmu veřejnosti těší vinařské akce probíhající po celé zemi a restaurace podávající nejen víno, ale také svatomartinské menu, zejména pak nejrůznější úpravy husího masa. To se letos výrazně změní.

„Popularitě Svatomartinských vín v minulých letech odpovídala i bohatá nabídka originálních akcí konaných napříč celou republikou. S ohledem na zpřísněná opatření se v letošním roce nebude konat tradiční Svatomartinský košt v Brně a dojde i k rušení ostatních svatomartinských slavností. Provoz restaurací bude v nejlepším případě výrazně omezen,“ sdělil Ing.

Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu, který ochrannou známku Svatomartinské vlastní a každoročně ji propůjčuje vinařům a dodal: „Říká se, že veselá mysl je půl zdraví, a proto bychom si ani za současné situace neměli nechat svatomartinský přípitek vzít.

Moravská a česká vína patří k hezkým chvílím v našich životech a nejinak tomu bude i letos a se Svatomartinským vínem. Hezké chvíle se ale dají jednoduše zažít i doma. Víno si můžeme objednat prostřednictvím e-shopů našich vinařů nebo koupit v obchodech, jídlo pak třeba prostřednictvím donáškových služeb.

Tento způsob oslavy svatého Martina je nejenom bezpečný, ale zároveň poslouží jako podpora našim vinařů a restauratérů, kteří teď věrnost svých zákazníků potřebují.“

Svatomartinské víno

Letošní Svatomartinská vína budou plná a sametováPouze vína, která díky své kvalitě uspějí u hodnocení, budou mít možnost nosit známku Svatomartinské 2020. Při bodování musí proto víno získat 80 bodů z celkových 100 bodů. Hodnotí se čistota vína, barva, vůně, chuť a celkový dojem. Letošní ročník bude ve Valticích posouzen odbornými komisemi 22. a 30. října. Po 30. říjnu tak budeme přesně vědět, jaká vína, a od kterých vinařů se budou pyšnit značkou Svatomartinské 2020. Tak jako každoročně se dá odhadovat nejvyšší zastoupení bílých Svatomartinských vín (Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský), kterých bude na trhu cca 50 %, následovat budou růžová (Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe) a červená vína (Modrý Portugal a Svatovavřinecké) po 25 %.

Hrozny pro Svatomartinská vína vinaři sklízejí od poloviny září.  „Z dlouhodobého hlediska se letošní ročník jeví jako normální, ale oproti minulým letům, kdy byly průměrné teploty o min. 2 stupně vyšší a réva tedy dozrávala dříve, jsme o dva až tři týdny pozadu. Vinaři tak mají vzhledem ke sklizni kratší čas na výrobu.

Se Svatomartinskými víny mají ale dlouholeté zkušenosti, a tak si bez problémů s letošními podmínkami poradí,“ vysvětlil Ing. Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra. Svatomartinského vína bude letos sice méně než loni, o nějakých 300 tis. lahví, tedy kolem 2 mil.

, dá se ale čekat, že víno bude velmi kvalitní.

Letošní Svatomartinská vína budou plná a sametová„Lze předpokládat, že letošní svatomartinská vína budou velmi aromatická, lehčího ovocného charakteru s alkoholem do 12,5 %. Budou vynikat svojí svěžestí, díky pikantním kyselinkám, což je velmi žádoucí hlavně u odrůd jako je Muškát moravský, Müller Thurgau a Veltlínské červené rané, které právě v horkých letech kyselinku příliš nemají. U růžových vín bude charakter velmi podobný jako u bílých vín, tzn. bude v nich dominovat ovocnost a svěžest. Co se týče červených vín, tak ta s ohledem na kratší dobu na jejich výrobu budou hodně svěží, mladistvá a živá, tedy v mnoha ohledech výrazně jiná než vyzrálá vína straších ročníků,“ přiblížil hlavní charakteristiku letošního ročníku Ing. Marek Babisz.

Značka „Svatomartinské“ byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond. Ten v letošním roce již popatnácté organizuje propagaci těchto vín pod jednotným logem, Svatomartinská vína jsou tak označena na etiketě známým symbolem sv. Martina na koni.

Více o moravských a českých vínech: www.vinazmoravyvinazcech.cz.

Česká technologická platforma pro potraviny

Vítejte na webových stránkách České technologické platformy pro potraviny

Česká technologická platforma pro potraviny (ČTPP) byla založena 20. března 2006 na základě Stanov Potravinářské komory ČR jako její organizační složka.

 ČTPP vznikla v souladu s iniciativou Evropské komise ze dne 16. června 2004 týkající se vytvoření technologických platforem.

 ČTPP je samostatnou účetní jednotkou, na kterou se vztahují vnitřní právní normy Potravinářské komory ČR.

Vize a cíle?

Hlavním cílem platformy je posílení konkurenceschopnosti českého potravinářského průmyslu v rámci Společného trhu zvýšením jeho inovačních schopností, cestou lepšího stanovení cílů výzkumu a propojení mezi výzkumnými pracovišti a výrobními podniky.

Dalšími prioritami je zlepšení komunikace se státní správou na jedné straně a spotřebitelskými organizacemi i spotřebitelem samotným na straně druhé.

U státní správy je zájmem se více podílet na přípravě programů s dopadem na konkurenceschopnost podniků, u spotřebitele pak jeho výchova k odpovědnému výběru potravin s cílem posunu jeho preferencí k vyšší kvalitě, vhodnějším produktům z pohledu výživy a tuzemským výrobcům.

Jak se stát členem?

O členství v ČTPP lze požádat písemně, a to zasláním žádosti na sekretariát Potravinářské komory ČR, nebo k rukám předsedy řídícího výboru ČTPP.

O přijetí nového člena rozhoduje řídící výbor České technologické platformy pro potraviny. Žadatel se stává členem ČTPP na základě podpisu Deklarace o členství.

 Podpis Deklarace zavazuje člena k propagaci ČTPP a realizaci jejích cílů. Členství v ČTPP není zpoplatněno.

Potraviny a zdravý způsob života jsou hlavní náplní ČTPP

Vizí ČTPP je účinná integrace strategicky zaměřeného, nadnárodního a koordinovaného výzkumu v oblasti výživy, potravinářských a spotřebitelských oborů a řízení potravinového řetězce. To by mělo přinést inovované, nové a zlepšené potravinářské výrobky pro národní, regionální a globální trhy v souladu s potřebami a očekáváním spotřebitelů.

Tyto výrobky budou mít společně s doporučenými změnami ve stravovacích návycích a životním stylu pozitivní dopad na veřejné zdraví a celkovou kvalitu života („aktivní stárnutí“).

Takto zaměřené aktivity budou podporovat úspěšný a konkurenceschopný český agro-potravinářský průmysl, jehož globální obchodní řízení je založeno na ekonomickém růstu, transferu technologií, ekologické udržitelnosti a důvěře spotřebitelů.

Letošní Svatomartinská vína budou plná a sametová Letošní Svatomartinská vína budou plná a sametová

Prvním kolem hodnocení svatomartinských vín prošla většina vzorků

Hlavní strana > Relax > Apetit > Víno

Letošní Svatomartinská vína budou plná a sametová

23.10.2015 12:35 Aktualizováno 23.10. 15:55

Prvním kolem hodnocení svatomartinských vín prošlo 258 z celkem 301 přihlášených vzorků vín. Další mladá vína mohou ještě vinaři do hodnocení přihlásit. Vinařský fond očekává, že na trh letos půjde rekordních 2,6 milionu lahví.

Budete mít zájem:  Je vám sto? Dostanete dva tisíce k důchodu a osobní dopis

Letošní bílá a růžová svatomartinská vína budou podle odborníků plná, harmonická, příjemně pitelná s decentní kyselinkou a s jemným aromatickým profilem a červená zase hebká, sametová s ovocným koncem.“Vůně a chuť u odrůdy Müller Thurgau bude převážně broskvová, grapefruitová, s jemnými angreštovými tóny.

Veltlínské červené rané přináší lehce hrozinkovomedové tóny s banánovým podtónem a v Muškátu moravském hledejme většinou vůni a chuť tropických citrusových plodů, jako jsou limetky, mandarinky a grapefruit,“ uvedl Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra.

Růžová svatomartinská vína si letos ponesou nádech přezrálých třešní, višní, jahod a červeného rybízu, se smetanovou dochutí. „Červená vína budou obecně v letošním roce obzvlášť vydařená. Budou svěží, nádherně ovocitá, se sametovým koncem.

Vůně a chuť u odrůdy Svatovavřinecké bude připomínat přezrálé švestky, čerstvě vařená povidla a sušené ovoce, odrůda Modrý Portugal zaujme hlavně tóny zavařených lesních plodů jako borůvky, brusinky, doplněné o květinové tóny,“ uvedl Babisz.

Na základě splnění kvalitativních požadavků byla značka Svatomartinské udělena zatím 258 vínům 75 vinařství, ale celkový počet bude jasný až po druhém kole hodnocení 29. října. Do prvního kola bylo přihlášeno celkem 301 vín ze 78 vinařství a vyřazeno bylo 14 procent vzorků.

Více vína chystají na trh například Templářské sklepy Čejkovice. Vinařské družstvo očekává, že prodá kolem 220.000 lahví, což je nárůst oproti minulému roku asi o 15 procent. „Rok 2015 dozrál do výjimečné jakosti. Mohl by se tak řadit k těm vůbec nejkvalitnějším vínům od roku 2005, kdy byla značka Svatomartinské uvedena na trh poprvé,“ uvedl obchodní ředitel společnosti Lukáš Lukáš.

Letošní horké léto, které skončilo nakonec pro révu vinnou zachraňujícím deštěm, vtisklo do letošních hroznů podle odborníků výjimečné hodnoty cukru.

To se odrazí i v produkci svatomartinských, kterých se letos chystá rekordních 2,6 milionu lahví.

Tradičně nejvíce přihlášených i úspěšných vín bylo mezi bílými odrůdy Müller Thurgau, u růžových vede Svatovavřinecké a u červených odrůda Modrý Portugal.

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

Letošní Svatomartinská vína budou vonět po broskvích, třešních i pivoňkách

Letošní Svatomartinská vína budou plná a sametová

Včera proběhlo na odborném pracovišti ve Valticích první kolo hodnocení Svatomartinských vín ročníku 2011. Hodnotitelé tak byli první, kteří měli příležitost ochutnat a posoudit kvalitu letošního ročníku. Podle skladby dosud přihlášených vzorků budou nést etikety letošních Svatomartinských vín nejčastěji název odrůdy Müller Thurgau a Svatovavřinecké.

Přesněni řečeno, více než polovina vzorků bílých vín, přihlášených do prvního kola hodnocení, je odrůdy Müller Thurgau. Přestože tato velmi oblíbená odrůda bude bílým Svatomartinským vínům dominovat, dobře se ujala i novinka loňského ročníku, Muškát moravský, a i jinak méně známou odrůdu Veltlínské červené rané vyhledává stále více spotřebitelů.

Čtěte také: Svatomartinského vína bude dostatek. Úroda je dvakrát větší než loni

V letošním roce díky ideálnímu počasí dozrály hrozny do výjimečné jakosti, která se odrazí také v kvalitě Svatomartinských vín. Bílá a růžová vína budou plná, harmonická, příjemně pitelná s decentní kyselinkou a s jemným aromatickým profilem.

„Vůně a chuť u odrůdy Müller Thurgau bude převážně broskvová, popř. ananasová, Veltlínské červené rané můžeme očekávat lehce banánové s medovými tóny a v Muškátu moravském hledejme většinou vůni a chuť mandarinek, černého bezu a samozřejmě muškátu,“ poodhalil očekávání Ing. Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra.

Růžová vína si získala oblibu nejen v letních měsících, kdy nadchnou svou svěžestí, ale mají své nezastupitelné místo také v nabídce Svatomartinských vín.

„Růžová Svatomartinská vína si letos ponesou nádech přezrálých třešní, jahod a červeného rybízu,“ přibliížil dále své dojmy z prvního kola hodnocení Marek Babisz.

„Červená vína budou obecně svěží, ovocitá, se sametovým koncem.

Vůně a chuť u odrůdy Svatovavřinecké bude připomínat přezrálé švestky až do povidel, odrůda Modrý Portugal zaujme hlavně květinovou vůní pivoněk a fialek,“ uzavřel sommelier.

První kolo hodnocení v číslech

Do prvního kola hodnocení přihlásilo 91 firem 246 vzorků, což už překračuje loňský celkový počet přihlášených vín (238). 214 vzorků uspělo a získalo oprávnění používat značku Svatomartinské. Zbylých 32 vzorků hodnocením zatím neprošlo.

„Vína, které hodnocením neprošla, nebyla vůbec špatná, jen jim většinou scházelo několik dní k tomu, aby po všech stránkách vyhověla náročným kritériím. Tyto vzorky budou mít ale ještě možnost ucházet se o značku Svatomartinské v druhém kole 1. listopadu, čímž získají tolik potřebný čas,“ komentoval průběh hodnocení Marek Babisz.

Výsledky hodnocení prvního kola:

Odrůda
Lahví
Müller Thurgau 637.000
Veltlínské červené rané 103.000
Muškát moravský 153.000
Svatovavřinecké rosé 699.000
Modrý Portugal rosé 35.000
Svatovavřinecké 259.000
Modrý Portugal 542.000

Fenomén jménem Svatomartinské

Vyšlo na www.atbars.com Autor: Tomáš Brůha, sommelier

Fenomén těchto vín je výsledkem skvělého marketingu postaveného na produktu, který se dobře pije a zároveň je odrazem tradice a pospolitosti. Navíc jsou také prvním příslibem toho, co přijde později – v podobě sofistikovanějších vín daného ročníku. Opomíjet mladá vína v nabídce restaurace či baru by proto bylo přinejmenším škoda.

Velmi zásadní je navíc ještě jeden další trend – lokální suroviny a lokální snoubení. Co jiného tedy hostům v těchto dnech nabídnout než tradiční i méně obvyklé pokrmy s tuzemskými mladými víny? Podle dávných zvyklostí se v tomto období ve většině hospodářství bilancoval uplynulý rok, hodnotila se úroda a také práce čeledníků.

Byl to také jediný okamžik, kdy se hospodář sešel s chasou u jednoho stolu, upekla se husa a ochutnávalo se mladé víno. Můžeme být jen rádi, že se tato tradice před lety znovu obnovila.

Novodobá historie svatomartinských vín se začala psát před jednadvaceti lety, kdy byla značka Svatomartinské oficiálně zaregistrována. Od roku 2005 je ve vlastnictví Vinařského fondu České republiky, s jehož pomocí se z mladých moravských a českých vín stal doslova fenomén.

Pod jeho záštitou se svatomartinská vína každoročně dostávají na trh, a to po hodnocení odbornou komisí.

Povoleno je šest odrůd: Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský pro bílá vína, Modrý Portugal a Svatovavřinecké pro vína červená a v případě rosé nebo klaretů k těmto dvěma přibývá ještě Zweigeltrebe. Obecná charakteristika mladých vín říká, že musejí být lehká a svěží a mít výrazný ovocný charakter.

 Mladá, ale velmi slibná

Vinifikace mladých vín trvá obvykle šest až osm týdnů, a to díky metodě kvašení, tzv. karbonické maceraci. Výsledkem je intenzivní barva, výrazná aromatická chuť plná ovocných tónů a nižší obsah alkoholu (většinou okolo 12 %). Na závěr vinaři většinou ještě přistupují k tzv.

malolaktickému kvašení, které víno zbaví jablečných kyselin, a učiní ho tak ještě pitelnějším – více vynikne jeho ovocitost a celkově se zaoblí. Do chuti vín se samozřejmě promítají také konkrétní podmínky daného roku.

Budete mít zájem:  Byliny, které pomohou s podzimními nemocemi

I když letos na jaře našim vinařům počasí příliš nepřálo, dostatek vláhy a tepla v letních měsících a začátkem září ztráty dohnalo kvalitou. Podle hlavního sommeliera Národního vinařského centra Ing. Marka Babisze, který hodnocení Svatomartinských vín letos zajišťoval, se je na co těšit.

„Vůně a chuť u odrůdy Müller Thurgau bude převážně jemně muškátová s tóny tropického ovoce a broskve.

Veltlínské červené rané přináší lehce mandlovo-rozinkové aroma s ovocnými tóny zahradního ovoce a medu, v Muškátu moravském hledejme většinou vůni květu pomerančovníku, v chuti doplněnou o tóny kompotovaných mandarinek, čerstvého červeného grapefruitu a pomela.

Růžová svatomartinská vína si letos ponesou nádech přezrálých třešní, višní, jahod, malin a červeného rybízu, se smetanovou dochutí. Bílá i růžová vína budou v letošním roce velice svěží, ovocitá s krásnou křupavou kyselinkou,“ říká a na adresu červených vín doplňuje: „Červená vína budou obecně v letošním roce lehká a svěží s nádherně ovocitým a sametovým koncem. Vůně a chuť u odrůdy Svatovavřinecké bude připomínat černé třešně, sušené křížaly a tóny zavřených višní, odrůda Modrý Portugal zaujme hlavně tóny drobného lesního ovoce, jako jsou borůvky a brusinky, doplněné o květinové tóny a sušené štěpány.“

S čím do páru a správná teplota

Svatomartinská vína jsou zkrátka krásná, svěží a příjemně aromatická a skvěle se hodí k sezonním pokrmům. Výhodou je, že se nabízejí ve všech barevných variancích, a tak lze nalézt vhodné víno takřka ke každému pokrmu.

Bílá, ale i růžová mladá vína se krásně hodí k různým typům předkrmů, tradiční pochoutku představují různé paštičky či teriny. Mladá vína z müllerky se výborně snoubí například s husím kaldounem.

Klasikou je spojení červených svatomartinských vín s pečenou husou, v současné době připravovanou na různé způsoby. Není však třeba se obávat zkombinovat je i s pokrmy z vysoké zvěřiny, různými typy ragú či guláši v moderní úpravě.

Svatomartinská skvěle doprovodí také závěrečný chod, a to jak v podobě svátečních koláčků, tak sýrů – v obou případech se určitě nespletete, pokud sáhnete po sklence mladého bílého vína.

V případě svatomartinských vín samozřejmě není třeba dekantace a ani není nezbytně nutné otevírat láhve s časovým předstihem – jsou to přece jen mladá a živá vína, která zaujmou sama o sobě. Co však opomíjet nelze, je správná teplota pro jejich podávání.

Pro bílá a růžová vína platí shodné doporučení, jejich teplota by se měla pohybovat v rozmezí 8 a 11 °C, červená se servírují při teplotě okolo 14–15 °C.

Novinkou letošního roku je skutečnost, že většina vín se známkou Svatomartinské bude poprvé opatřena šroubovacím uzávěrem.

Mnohdy stačí uvést do menu „Svatomartinské hody“ a hosté se sami ptají a objednávají. Navíc pro mladá vína hovoří i cena, která se téměř vždy pohybuje ve velmi rozumných relacích, a tím pádem tvoří i dobrou hodnotu pro majitele či provozovatele podniku.

Rozhodně se není třeba bát ani vyšší skladové zásoby – říká se sice, že svatomartinská vína mají být vypita do Vánoc, ale drtivá většina z nich „pobaví“ i na počátku nového roku.

Zkrátka ať už se rozhodnete pro nabídku svatomartinských vín z úcty k tradici, náklonosti k trendům či u vás převládne ekonomický pohled, rozhodně nebudete litovat – a vaši hosté už vůbec ne.

Přesně za měsíc otevřeme Svatomartinská vína

Svatomartinská vína se za šest let své novodobé existence stala doslova celonárodním fenoménem. Jejich obliba a s ní ruku v ruce také spotřeba rok od roku roste a dělá radost vinařům i jejich zákazníkům.

Po loňském více než miliónu a půl lahví letos velmi pravděpodobně padne už dvoumiliónová hranice prodaných lahví Svatomartinských vín.

Dosavadní průběh sklizně napovídá, že vína ročníku 2011 budou díky mimořádně vydařenému září excelentní.

Již posedmé se budou letos 11. listopadu pod patronací Vinařského fondu slavnostně otevírat lahve Svatomartinských vín, tento rok navíc v ještě o něco magičtější kombinaci jedniček – 11. 11.

2011 v 11 hodin 11 minut. Každým rokem obliba Svatomartinských vín stoupá a s ní roste i jejich výroba a množství vinařů a vinařských firem, které mají zájem vyrábět a prodávat vína pod značkou Svatomartinské.

„Víno je bezesporu kulturním nápojem, a když se tato jeho povznášející vlastnost spojí se svěžestí v podobě mladých Svatomartinských vín, je na úspěch zaděláno. Přes Svatomartinská vína si lidé nacházejí cestu ke kvalitní české gastronomii.

Během desítek, ne-li stovek, svatomartinských akcí plní tato vína i společenskou roli, když pomáhají účastníky sbližovat.

A v neposlední řadě umí Svatomartinská vína také zaujmout a vtáhnout spotřebitele do kouzelného světa nespočtu vůní a chutí všech moravských a českých vín,“ říká ke Svatomartinským vínům ředitel Vinařského fondu Ing. Jaroslav Machovec.

Když Vinařský fond značku Svatomartinské v roce 2005 poprvé uváděl na trh, přihlásilo se 36 vinařství. Od té doby každý rok počet přihlášených vinařů a vín dramaticky narůstá.

V loňském roce to bylo už 90 vinařů a vinařských firem a na trh se dostalo přes 1 600 000 lahví. Ambicí vinařů je překonat letos hranici 2 000 000.

O možnost používat logo „Svatomartinské“ se letos už uchází 115 vinařů a vinařských firem.

Svatomartinská vína jsou první vína nového ročníku. Jedná se o vína svěží a ovocitá, která sice zrála pouhých několik týdnů, ale za tuto dobu už stačila získat svůj osobitý charakter.

Značku „Svatomartinské“ mohou nést vína vyráběná z těchto odrůd:• bílé víno – odrůdy: Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravskýtypová charakteristika: příjemné, vyrovnané, svěží ovocité suché víno• růžové víno – odrůdy: Modrý Portugal a Svatovavřineckétypová charakteristika: příjemné, dobře pitelné ovocité suché víno• červené víno – odrůdy: Modrý Portugal a Svatovavřinecké

typová charakteristika: hladké sametové suché víno, odbourané kyseliny

Tyto odrůdy byly pro značku Svatomartinského vybrány proto, že v našich podmínkách dozrávají dříve, a nabízejí tak včas potřebnou vysokou kvalitu hroznů. Mezi Svatomartinskými víny je možné nalézt jak vína z jediné odrůdy, tak i cuvée, což je víno vyrobené z více odrůd.

„V loňském roce se do rodiny Svatomartinských vín přidala odrůda Muškát moravský, který si velmi rychle získal oblibu pro svou bohatou aromatičnost.

Kolekce odrůd Svatomartinských vín tak má ucelenou podobu a nabízí vše, co od mladých vín spotřebitelé očekávají,“ komentuje výběr odrůd Svatomartinských vín ing.

Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra, které spolu s Vinařským fondem spolupracuje na koordinaci uvedení mladých Svatomartinských vín na domácí trh.

Svatomartinské víno ale zdaleka není každé víno, které dokáží vinaři vyrobit před 11. listopadem a odpovídá daným odrůdám.

Svatomartinská vína totiž nejprve procházejí kontrolou nezávislé komise, která zhodnotí, zda senzorické parametry vína odpovídají požadované charakteristice.

Budete mít zájem:  Nemocnice v bunkru? V Praze jich je několik

Označení Svatomartinské tak mohou nést pouze moravská a česká vína, která splní všechna požadovaná kritéria. Letos bude komise zasedat ve dnech 25. října a 1. listopadu a už cca 2. listopadu by měla být oficiálně známa všechna vína, která se budou moci honosit logem Svatomartinské víno 2011.

Hlavní sklizeň hroznů révy vinné byla díky výbornému počasí započata už v prvním zářijovém týdnu. V současné době je sklizeno asi 50 % z celkového množství hroznů.

„Předběžně očekáváme výbornou sklizeň co do kvality i množství hroznů. Podle prvních odhadů můžeme konstatovat, že sklizeň by mohla být na úrovni 6 t/ha (asi 750 tis.

hl), což je jednou tolik co v loňském roce a také více jak desetiletý průměr v ČR. Podle dosavadních signálů má ročník 2011 potenciál stát se ročníkem, na který se bude dlouho vzpomínat,“ přibližuje očekávání vinařů ing.

Martin Půček, tajemník Svazu vinařů České republiky.

První otevírání láhví nového „Svatomartinského“ proběhne jako každý rok na Martina 11. listopadu v 11 hod. na slavnostních akcích v Čechách a na Moravě, ve vinotékách a restauracích po celé zemi a čím dál častěji také v domácnostech. Pochutnat na Svatomartinských vínech si můžete i při SVATOMARTINSKÝCH OTEVŘENÝCH SKLEPECH.

Značka „Svatomartinské“ byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond. Ten v letošním roce již pošesté společně s Národním vinařským centrem organizuje propagaci těchto vín pod jednotným logem. Značku „Svatomartinské“ mohou využít všichni vinaři registrovaní v České republice, kteří splní všechna náročná kritéria.

11-10-2011 PV

Svatomartinské víno? Čeká nás nejlepší ročník

Prestižní známku svatého Martina na koni letos ponese rekordní počet lahví vína. A značný je i zájem spotřebitelů.

Slavnostní otevření lahví a první ochutnávky se konaly jako vždy 11. listopadu v 11 hodin a 11 minut. Martin na koni po uzávěrce listu dorazil před trutnovské Uffo a doprovodné akce lze  navštívit i o nadcházejícím víkendu.

Rušno bude například ve zmíněném Uffu. Lístky na pátý Vinařský bál jsou téměř vyprodané. Hrát tu v sobotu budou tři kapely včetně cimbálovky.

Košt s kosteleckou cimbálovou muzikou připravují na pátek ve Rtyni v Podkrkonoší do malého kulturního sálu. Od 19 hodin bude možné ochutnat Svatomartinská a Svatokateřinská  vína ročníku 2015.

Kdo to má do Rtyně daleko, může zkusit třeba Jilemnici. Ve společenském domě Jilm se třetí ročník Svatomartinské uskuteční tuto sobotu. Vedle ochutnávky bude připravena kapela Koneckonců, která zajistí hudební doprovod až do ranních hodin.

Festival Svatomartinské hody pořádá po oba víkendové dny Hotel pod Zvičinou. Jak upozorňuje majitelka Nancy Engelen, na ochutnávky Svatomartinské husy a vínečka je rozhodně lepší si místa dopředu rezervovat.

Rozhoduje komise

O udělení Svatomartinské známky rozhoduje odborná komise Národního vinařského centra. Letos značku získalo 369 vín ze 445 přihlášených vzorků. Z Čech přitom pochází jen 8 vín, ostatní jsou moravská. Jedenáctý ročník obnovené tradice bude podle vinařů rekordní. Celkem na trh dodají 2,3 milionu lahví prvního vína sezony.

„Nadprůměrně teplé a slunečné léto přispělo k tomu, že hrozny letos dozrály do výjimečné jakosti. Letošní ročník by mohl patřit k těm nejlepším od roku 2005,“ říká ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Nejvíce Svatomartinských vín bude z odrůd Müller Thurgau, Svatovavřinecké a Modrý Portugal. Nabídku zpestří řada cuvée, tedy víno z více odrůd. Bílá a růžová vína budou plná, harmonická, příjemně pitelná s decentní kyselinkou a jemným aromatickým profilem. Obzvlášť vydařená budou letos červená vína s hebkou, sametovou chutí a ovocným koncem.

„Vůně a chuť u odrůdy Svatovavřinecké bude připomínat přezrálé švestky, čerstvě vařená povidla a sušené ovoce. Odrůda Modrý Portugal zaujme hlavně tóny zavařených lesních plodů jako borůvky a brusinky,“ popisuje Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra.

„Vůně a chuť u odrůdy Müller Thurgau bude převážně broskvová, grepfruitová, s jemnými angreštovými tóny. V Muškátu moravském najdeme vůni a chuť tropických citrusových plodů, jako jsou limetky, mandarinky a grepfruit,“ dodává sommelier.

Mladá vína

Kromě Svatomartinských vín přijdou brzy na trh i mladá vína. Jsou také vyrobená z letošních hroznů, ale postrádají Svatomartinskou známku. Některá vinařství o ni totiž nestihla nebo nechtěla žádat. Jedním z nich je i Lobkowiczké zámecké vinařství v Roudnici nad Labem.

„Termíny hodnocení jsou pro nás téměř nesplnitelné. Vínu se raději věnujeme déle ve sklepě a termín prodeje si určíme sami. Z mladých vín letos nabídneme Müller Thurgau a pravděpodobně i růžové Svatovavřinecké,“ vysvětluje ředitelka vinařství Hana Líbalová.

Loni však vinařství prestižní známku získalo.

Výnosný byznys

Po Svatomartinském víně je každoročně velká poptávka. Zákazníci na něj slyší i podle marketingových odborníků. „Je to od vinařů dobrá strategie, protože jde o reakci na francouzské víno Beaujolais. Lidé, kteří preferují naše vína, se na tento svátek těší a pro vinaře je to výnosný byznys,“ zdůrazňuje marketingový odborník Václav Svoboda.

Podle odborníka na management Pavla Tomšíka symbolizuje značka na lahvi kvalitu. „Označení si vinaři musejí vybojovat. Proto lidé ve vinotékách sáhnou často právě po něm,“ říká odborník.

Když se řekne Svatomartinské…– V roce 2013 bylo na trhu 2 019 225 lahví Svatomartinského vína.- Známku tehdy získalo 356 vín od 116 vinařů. Loni vinaři nabídli 1,9 milionu lahví.- Letos jich bude o 400 tisíc víc.

– Nejvíce Svatomartinských vín, celých 97, bude letos z odrůdy Müller Thurgau. S 61 víny je doplní červená odrůda Modrý Portugal a Svatovavřinecké růžové.- Na pultech se objeví i Muškát moravský, Veltlínské červené, Zweigeltrebe rosé nebo Cuvéé, směs více odrůd.

– Při udělování známky komise odborníků posuzuje především vůni, vzhled a chuť.

– Svatomartinská vína se často pijí jen několik dní po jejich výrobě, a proto v nich mohou být zbytky oxidu uhličitého v podobě mírného perlení. To však podle vinařů není na škodu.

Vinařský bálKdy: 14. listopadu, 19 hodinKde: Společenské centrum Uffo, Trutnov.  K tanci a poslechu budou hrát střídavě novopacká skupina Levou rukou band a trutnovští Kasteláni. Pro milovníky lidovek zahraje cimbálová muzika Tomáše Zouhara z Drásova. A protože před bálem do Trutnova dorazí Svatý Martin (na bílém koni?), v nabídce budou převážně svatomartinská mladá vína.

Svatomartinská zábavaKdy: 14. listopadu od 20 hodin

Kde: Kulturní dům Poniklá na SemilskuHoďte starosti za hlavu na Svatomartinské zábavě, kterou oživí ochutnávka moravských vín.

Svatomartinské hodyKdy: 14. a 15. listopadu

Kde: Hotel pod ZvičinouPo oba dva dny bude zdejšímu menu kralovat Svatomartinská husa se zelím. Můžete samozřejmě ochutnat vína ročníku 2015.

Svatomartinské menuKdy: 12. – 15. listopadu 
od 11 hodin

Kde: Restaurace Diana Žacléř

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *