Laik nemá moc šancí poznat, jaký česnek kupuje

Tento web se věnuje zejména problematice potravin vycházejících ze zpracovatelského, resp. chemicko-potravinářského průmyslu, který zpracovává jinak poměrně kvalitní suroviny prvovýrobců a znehodnocuje je náhražkami. Výjimkou je problematika ovoce a zeleniny, ve kterých je používáno velké množství chemie. Stránka se též zabývá zeleninou, která se pěstuje hydroponním způsobem.

V obchodech často kupujeme ovoce a zeleninu, která vypadá na první pohled, jako vymalovaná. Většinou se jedná o produkty, které jsou dováženy ze států západní  Evropy, kde se na jeden hektar používá pětkrát i desetkrát víc chemikálií než v Česku.

 Odborníci přitom již léta varují, že zbytky pesticidů v potravinách mohou znamenat riziko pro lidský organismus.

Velký problém je v tom, že limity povoleného množství pesticidů v ovoci jsou počítané na průměrného člověka, tedy na 70 kilogramů váhy, které vůbec nezohledňují děti.  

Spotřebitel, který chodí nakupovat do supermarketů, se dozajista setká s levnou zeleninou, která je bez chuti a bez zápachu a chutná jako amarouny. Pak se patrně jedná o zeleninu, která se pěstuje bez půdy pouze ve vodě, ve které jsou umělá hnojiva, jenž dodávají rostlinám potřebné živiny.

Tato zelenina se sklízí ještě polozralá a prakticky „dozrává“ až v kamiónech, které ji vozí přes půl Evropy.  Např. rajčata se sklízí ještě zelená, poté projdou chlorovou koupelí a absolvují dvou až třítýdenní pobyt v komoře pro dozrávání.

A právě v tomto ovzduší naplněném etylénovým plynem nabírá rajče, podobně jako mnohé další plody, charakteristickou barvu. V závěrečné fázi jsou rajčata uměle obarvena a tzv. „navoskována,“ čímž se zabrání vypařování vody, scvrkávání a vráskám a dužina rajčete se uchová tak dlouho, jak je to jen možné.

Některé deriváty vosků jsou z petroleje a další mohou být pro zjemnění obohaceny mýdlem.

  • Dalším problémem dovážené zeleniny podle českých zelinářů mohou být produkty, jenž jsou ošetřeny chemickými přípravky, které jsou v ČR zakázané. 
  • Zdroje a doporučené odkazy:
  • – Proč jsou rajčata z obchodu jako malovaná, ale chutnají jako amarouny
  • – Hypermarketové rajče není zelenina!
  • – České ovoce je zdravější, obsahuje méně chemie

– Jablka z Itálie….už nikdy více!

  1. – V Česku kraluje zelenina z dovozu, tuzemští zelináři na ni cenově nestačí
  2. – Hydroponie – pěstování rostlin bez půdy
  3. – Už více než 60 procent zeleniny v obchodech je z dovozu 
  4. – Obchodníci nevěří, že by Češi kupovali „férové“ banány. A tak nejsou
  5. – Banány pro české pulty česají často děti, zdarma a s riziky
  6. – České vánoční banány zabíjejí domorodce v tropech
  7. – Česko bylo česneková velmoc, teď se topí v nekvalitním česneku z Číny
  8. – Laik nemá moc šancí poznat, jaký česnek kupuje
  9. – Dovážená jablka se stříkají i patnáctkrát do roka
  10. – Jablka z dovozu? Těm se směji, říká zahrádkář
  11. – Sušené ovoce ze supermarketů je plné roztočů
  12. – Proč není zelenina ze supermarketů k jídlu?
  13. – Čerstvé ovoce může být nově konzervováno voskem 

Diskuse o česneku

8. 9. 2011 10:08 Zakladatel vlákna: Josef Markup

Chci se podělit ze zkušenostmi jak skladovat česnek. Pořádném zaschnutí tak koncem srpna zakrátím nať na cca 20 až 25cm a česnek dám do keramické nádoby palicemi ven jako kytici a skladuji v domě v šatně kde je teplota okolo 20st a vydrží až do nové sklizně. Fakt moc bezva

Zařazeno: Konzumní česnek, Skladování česneku

8. 9. 2011 10:41 dotaz

A co mají dělat ti co koupí nepaličák nebo standardně zkrácené stvoly na 2-3 cm? 😉 Jinak souhlasím, předsíń je i v panelákovém bytě nejlepší kombinací nízké teploty a nízké relativní vlhkosti. No a v kuchyni je pak poruze jedna načnutá „cibule“ na aktuální týden.

8. 9. 2011 11:55 Pavel Baxa

Ty co maj zkraceny stvol tak se muzou nabodnout na spejle.Spejle se nabodava do toho zkraceneho stvolu a ja je mam v kuchyni ve vaze na kredenci a taky vydrzi do dalsi sklizne.

8. 9. 2011 12:04 dotaz

Nepaličák nemá ani zkrácený stvol.

8. 9. 2011 13:29 náhodný.host 2

Kuchyň je po koupelně nejvlhčí místnost v bytě. Kdo vaří na plynu, může mít v kuchyni naprosto nevhodné podmínky pro dlouhodobé skladování česneku. Ale pokud je česnek pěkný, může být i jako dekorace v obýváku.

9. 9. 2011 12:42 Pavel Baxa

Nevhodne podminky?Ten cesnek v kuchyni po roce je naprosto netknuty! mam zkusenost asi 15 let a je perfektni.

9. 9. 2011 14:10 náhodný.host 2

??? vaříte na plynu nebo na elektrice ??? máte ústřední topení nebo lokální kamna? Skladujete Benátčan nebo Bjetin? Například Dukát od Moravoseedu vydrží do v kuchyni podpučím dolů jen do února a když je v obýváku podpučím nahoru tak o měsíc déle. Benátčan můžete mít v copu v kychyni a nemusíte spekulovat, do kdy jej spotřebovat a jestli je lepší podpučím nahoru.

10. 9. 2011 19:35 Pavel Baxa

Ano varim na plynu a mam ustredni topeni.Odrudu mam jedinou a to Dukat.Lide co si chodi ke me kupovat cesnek tak ho uskladnuji po me rade tak jak jsem psal a kazdy je spokojen a radu chvalej.Opravdu to tak je.

7. 9. 2011 21:39 Zakladatel vlákna: mdvo

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat zda někdo nemá zkušenost s tím zasypat zasazený česnek dřevitým popelem děkuji

8. 9. 2011 13:01 náhodný.host 2

To máte tolik popela z topení dřevem, nebo pěstujete jen málo česneku? Já osobně dávám popel z topení dřevem na jednou převrstvený kompost (loňský) a k česneku se dostane až po dalším přeházení (jako tříletý kompost).

7. 9. 2011 16:56 Zakladatel vlákna: Alča

Pokud někdo chce mít záruku pravosti odrůd šlechtěných Ing.Kozákem, může od prodejce / který tyto odrůdy prodává jako konzumní česnek/ požadovat předložení licenční smlouvy, kterou od letoška musí mít každý větší pěstitel s tímto šlechtitelem uzavřenou.

Jsou v ní definovány názvy odrůd zakoupené certifikované sadby a množství.

Bohužel, pěstitelé, kteří prodávají svoji produkci se často díky překupníkům a spekulantům s dovozovým česnekem, který vydávají za pravý český, setkávají s velkou nedůvěrou zákazníka a velice těžko ho přesvědčují o tom, že ten co vypěstovali je náš z našich odrůd a pracně vypěstovaný na svém poli.

Z důvodu nedostatku české certifikované sadby se sem teď ve velkém vozí sadba z Francie a Argentiny. Ta se vysadí v Čechách a pak se prodává pod názvem „Český česnek“, protože byl zde vypěstován, to že je původně z jiné oblasti nikoho nezajímá. To, že nám hrozí velké nebezpečí zavlečení dalších chorob také.

A v tuto chvíli bude opravdu velmi těžké pro zákazníka rozpoznat tu pravost a českou kvalitu. Pak už zbyde jen najít si svého „pěstitele vlastence“,a u něj se přesvědčit, že to co nabízí – i ve skutečnosti prodává je s čistými úmysly a je to ten pravý český česnek z našich domácích odrůd!!!! Přeji všem hodně štěstí!!!

7. 9. 2011 18:44 Stanislav

Budete mít zájem:  Bylinkový speciál: Majoránka zahradní

Taky přeji hodně štěatí paní Mihulková. Jen jste zapoměla uvést, že vlnovník se k nám do čech dostal až s dovozem zahraničních česneků podobně jako španělští slimáci.

Jsou oblasti, kde vlnovník ještě není a pokud tam někdo nasází třeba španělský konzumní bez moření …

Prý je do celé EU zakázán vývoz sadbového česneku ze Španělska, proto můžete sehnat sadbu z Argentiny a nikoliv ze Španělské Cordoby.

9. 9. 2011 16:28 Jan Kozák ml.

Napadlo mne, že bychom teoreticky mohli udělat seznam pěstitelů (na základě jejich přání), kteří prodávají český česnek. Tím by měli skvělou reklamu, kupující by si mohli ověřit, že mají sadbu od nás, a prodávající by se nemuseli bát, že svůj česnek neprodají.

Uvědomil jsem si však, že by byl problém v tom, že prodejce by mohl od nás kupit 40 kg sadby, tím by se na seznam dostal, a pak by mohl prodávat s touto pomocí kdeco. (Že se pod názvem „český česnek“ prodává česnek ze Španělska, je tu na stránkám všem známo. Potíž je v tom, že laik to nemá šanci poznat.

Vrcholem bude, až se pod názvem „český česnek“ budou prodávat i brambory.)

9. 9. 2011 22:23 Stanislav

Říká jedno staré přísloví … Ten nápad si nechte na to až opadne současná vlna „česnekománie“. Ono by to taky mohlo být dvousečné, když by každý věděl kde jsou pole s jakostnějším česnekem. Takhle stačí nasít okolo proužek žita nebo 8 řad kukuřice …

7. 9. 2011 12:51 Zakladatel vlákna: Petr S.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda vadí, když se při rozdružení na stroužky stroužku odstraní obal? některé cibule jsou pevně srostlé,tak se to občas stane.Jestli se třeba do výsadby neznehodnotí( listopad) Nyní budu mořit Sulkou. Děkuji za odpověd

7. 9. 2011 13:56 náhodný.host 2

Pevně srostlé stroužky se nechají spolu bez rozdělení. Když mám sadbu výběrem z vlastní produkce, dávám si je na konzum. U kupované sadby by to bylo plýtváním stejně jako vyřazování nejmenších.

Odstraněná vnitřní slupka nevadí, pokud stroužek má nepoškozený povrch (jakoby voskovou slupku).

Pro česnek bez slupek opatrně se Sulkou – mořící lázeň by měla mít nižší teplotu (cca 15°C) aby nedošlo k popálení (je to důležitější než zkrácení doby moření z 12 na 6 hodin).

7. 9. 2011 21:26 Jan Kozák

Odstraněná slupka nevadí.

6. 9. 2011 22:40 Zakladatel vlákna: Michalka

Dobrý den,chtela bych se zeptat jestli muzu zasazet cesnek po máku?Díky za odpoved.

6. 9. 2011 23:00 Stanislav

Ale obvyklejší je opačné pořadí, protože mák je taky plodina pěstovaná v druhé trati (a někteří ji dokonce považují za plodinu třetí trati = nejméně náročnou na živiny). Protože takto máte pozemek po máku nevyhnojený, bude potřeba doplnit živiny dobře uleželým kompostem a minerálními hnojivy (Cererit, …).

7. 9. 2011 21:24 Jan Kozák

Mák jako předplodina není špatný. Je však třeba vzít v úvahu, že mák je velmi náročný na živiny – je to rostlina I. trati, dokonce se říká, že by se nestyděl růst na hnoji. Proto je třeba pod česnek řádně pohnojit.

7. 9. 2011 23:07 Stanislav

Mák dokáže využít všechny dostupné živiny, ale na hnoji „samou pýchou padá“. Aby se nemusely dělat opěrné plůtky proti poléhání, používá se pěstování v druhé trati, kdy narůstá nízký avšak vyčerpá co se dá.

6. 9. 2011 22:39 Zakladatel vlákna: hradečák paličák

Je možné nechat prověřit zavoláním na kontaktní místa Státní zemědělské a potravinářské inspekce. http://www.szpi.gov.cz/ . . . . . SZPI je organizační složka státu, která je přímo podřízená ministerstvu zemědělství. Je orgánem státního dozoru zejména nad zdravotní nezávadností, jakostí a řádným označováním potravin.

7. 9. 2011 17:57 hradečák paličák

Česká obchodní inspekce kontroluje zda se při prodeji zboží používají ověřená měřidla, pokud ověření podléhají, a zda používaná měřidla odpovídají zvláštním právním předpisům, technickým normám, jiným technickým předpisům, popřípadě schválenému typu. Česká obchodní inspekce nekontroluje potraviny, pokrmy a tabákové výrobky, s výjimkou kontroly poctivosti prodeje. … citováno ze stránek www.coi.cz

6. 9. 2011 20:46 Zakladatel vlákna: Pavel Novák

Dobrý den, můžete mi prosím poradit, jak uskladnit česnek, aby vydržel co nejdéle. Děkuji za odpověď.

6. 9. 2011 21:14 Jan Kozák

Nejlepší je teplota okolo nuly a suché prostředí. To prvé těžko zajistíte, proto se snažte mít česnek v suchu na dobře větraném místě.

6. 9. 2011 19:15 Zakladatel vlákna: garlic

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda-li je možno česnek mulčovat posečenou trávou? Asi je to v rozporu s rozrušováním půdního škraloupu. Díky za odpověď.

6. 9. 2011 21:10 Jan Kozák

Při mulčování se škraloup netvoří, není třeba jej rozrušovat. Nevím, jestli by zvýšená vlhkost mulče nepřispívala k šíření botrytidy.

6. 9. 2011 17:20 Zakladatel vlákna: Ondra Cinek

Dobrý den, chci se zeptat na rozdíl mezi Rovral flo a Rovral aqua flo. A který je lepší pro moření. Děkuji za Odpověď.

6. 9. 2011 20:02 Stanislav

Účinná látka Iprodion je u obou stejná jen v jiné koncentraci. Po naředění podle návodu je koncentrace účiné látky v mořící lázni pro česnek stejná.

Starší přípravek Rovral flo už nemá platnou registraci a tudíž není v prodeji. Pokud jej máte doma, je lepší ho v době použitelnosti spotřebovat, než jej vyhazovat.

V ostatních případech použijte Rovral aqua flo. Tedy lepší je ten, který budete mít k dispozici.

6. 9. 2011 6:07 Zakladatel vlákna: Jiří Stůj

Dobrý den. Chci se zeptat. Mám číslo objednávky 96 (9.2.2011). Kdy můžu očekávat Vaš česnek na sadbu? Děkuji a přeji hezký den. Jiří Stůj

6. 9. 2011 11:13 Jan Kozák ml.

Objednávka s tímto číslem by měla být odeslána zítra, případně pozítří. Datum doručení záleží na poště. Tipoval bych pátek nebo pondělí.

5. 9. 2011 18:39 Zakladatel vlákna: Petr.N Prodám česnek domácí. Aromatická vůně a chuť, pálí jako ďábel. více info na e-mail

Editace: Emailová adresa byla odmazána.

5. 9. 2011 19:21 Petr.NN

Zase ten samý podvodník se španělským česnekem.

5. 9. 2011 20:07 Jan Kozák ml.

Můžete své tvrzení něčím podložit?

5. 9. 2011 20:40 ano

Budete mít zájem:  Výrobci sladí i jídla pro nejmenší děti. Je to zbytečné a škodlivé

A v odpovědi vám pošlu odkazy na jeho inzeráty. Nebo si zadejte klíčová slova „pálí jako ďábel“ (místo „chuť ostrá ušlechtilá“) do vyhledávače. pak zadáte jeho mobilní č. a dostanete příslušný „velkobchod“.

5. 9. 2011 20:46 Jan Kozák ml.

A souvislost s Aukrem? Tu hromadu inzerátů jsem taky našel…

5. 9. 2011 20:51 ano

Máte pravdu, na Aukru už ho smazali = asi používal aukro více jako inzertní platformu než pro uzavírání obchodů (což je podle obcodních podmínek Aukra jedním z důvodů pro zrušení registrace. Jeníku, vážím si Vaší rodiny pro solidní přístup a styl „dobré zboží se chválí samo“.

5. 9. 2011 20:59 Matěj

Promiňte že takto vztupuji do diskuze. Osobně jsem u tohoto prodejce na aukru nakoupil a nemohu si stěžovat. Jen mi je líto že někdo takto na dálku soudí když o tom nic neví.

5. 9. 2011 21:51 Jan Kozák ml.

Pane Matěji, alias Petře N., můžete mi prosím vysvětlit, proč zde vystupujete pod více identitami, tvrdíte, že jste sám od sebe koupil česnek a osobně se neznáte?

5. 9. 2011 21:11 Matěj

Pokud vím dobře tak tohoto prodejce nidko z aukra neodstanil. Nevím ale šířit milné informace mi příjde prošku podůroveň. Neznám ho osobně ,ale vždy když jsem u něho nakupoval na aukru byl jsem plně spokojen.

5. 9. 2011 21:02 ano

A stejné inzeráty má nějaký Matěj, co má i stejné kontaktní 607537602

7. 9. 2011 22:26 Jiří Snášel

Zadal jsem si „Pálí jako….“ a vyplivlo mi to množství téměř shodných inzerátů. Nakonec jsem se dopracoval do Otic, bydliště velkopěstitele. A protože tudy skoro denně jezdím, poptal jsem se na něj. On je ten Matěj solidním velkopřekupníkem. Nic proti kšeftu, ale slovo DOMÁCÍ a ČESKÝ by neměl používat.

5. 9. 2011 20:45 ano

Je na hranici zákona = nikdo neví jak pálí ďábel, domácí nemusí být český, aromatická vůně nemusí být typická ….

5. 9. 2011 21:07 Matěj

Jako nic mi do toho není ale nevidím v tom nic špatného když někdo o česneku napíše že palí jako dábel.

5. 9. 2011 21:16 Jan Kozák ml.

To, že někdo španělský česnek vydává za český, podvodem jednoznačně je.

5. 9. 2011 21:16 ano

Za hranicí zákona je inzerovat tam, kde je to zakázané. Na hranici zákona je popichovat Vás až do doby, kdy si to Jeník zazálohuje a smaže. Příště až budete inzerovat, tak to už bude bez popichování jen zazálohovat a smazat!

5. 9. 2011 21:18 ano Domácí je na hranici : § 46 Klamavé označení zboží a služeb

(1) Klamavým označením zboží a služeb je každé označení, které je způsobilé vyvolat v hospodářském styku mylnou domněnku, že jím označené zboží nebo služby pocházejí z určitého státu, určité oblasti či místa nebo od určitého výrobce, anebo že vykazují zvláštní charakteristické znaky nebo zvláštní jakost.

5. 9. 2011 21:20 ano

Nebo napsat odrůdu Lukan a mít nafoceno Germidour může být stejně tak omyl (ilustrační foto) jako klamání = záměrně chybné označení.

5. 9. 2011 20:46 ano

Už jste jej tady minimálně dvakrát smazal, pokaždé s jiným emailem.

7. 9. 2011 13:50 Miroslav

Osobně nevidím na španělském česneku nic špatného pokud se jedná o pravý španělský česnek z oblastí Albacete, Cuenca a Cordoba což jsou vyhlášené česnekářské oblasti, kde se pěstuje modrý česnek(ajo morado)který se vyrovná a místy i předčí kvalitou české odrůdy, Zákazník by ovšem měl být samozřejmě pravdivě informován a na něm by mělo být rozhodnutí, který česnek si vybere. Bolestí celé problematiky ovšem je, že originální španělský česnek se v naší republice nedá dost dobře koupit, protože do Česka se vozí 99% česneku pěstovaného ve španělsku z čínského semene(Spring violeta dostupný v márketech), tudíž náš spotřebitel málo kdy ví jak originální česnek ze španělska vypadá. s pozdravem.

7. 9. 2011 14:10 hradečák paličák

Tady se nekritizuje kvalita španělského česneku ale způsob inzerce a klamání spotřebitele. Osobně si myslím, že Španelsko, Itálie a Francie jsou soběstačné v produkci sadby i pacibulek a nepotřebuje nic dovážet z číny.

6. 9. 2011 21:17 Jan Kozák

Cestou z Jičína do Hradce Králové jsem dnes u silnice potkal prodejce, který rovněž prodával domácí česnek. Prý pochází někde od Hradce. Ale nedodal, že od nějakého španělského Hradce. Ten česnek určitě nebyl český.

6. 9. 2011 22:33 hradečák paličák

Jedno je jisté, že ti co ráno v Kaulandu nakupují španělský česnek za 39,90 až 20 kg na osobu jej nemají pro osobní spotřebu.

Druhá věc je, že se již naučili sloupnout vrchní suknici, která je postřikem proti skládkovým chorobám probarvena do modrozelena (a na základě toho je CZPI snadněji usvědčovala z klamání spotřebitele) a nepíšou „český“ ale jen obecně třeba „modrý paličák“.

Jisté je, že spousta lidí co bez podrobného zkoumání léta konzumovala čínský česnek nyní nepozná, že zase nemá ten český. Nebo že se loňský prodejce 100%Burčáku přeorientoval na nový sortiment.

5. 9. 2011 12:55 Zakladatel vlákna: Marek Syrycansky

DOBRY DEN.Rad bych se zeptal zda je vhodné sázet česnek po obilí?A zda muže ošetři pozemek proti rustu plevele než zryji a nasadím česnek? Jaky postřik použít?A jak se česnek správně suší když není místo na jeho zavěšení?Děkuji

5. 9. 2011 22:17 Stanislav

Po obilí v zásadě je česnek bez problémů. Pokud budete sázet na jaře, zaplevelení jenoduše odstraníte kultivací. Použití herbicidů produkci prodražuje.

Před výsadbou lze aplikovat v dostatečném předstihu i herbicidy totální, pokud to zaplevelaní pozemku vyžaduje (svlačec, pýr, pcháč). V době růstu pak selektivní herbicidy. Já osobně suším v přepravkách na ovoce, protože před sklizní jablek jich mám dost.

Česnek je rozložený v jedné vrstvě do přepravek a nejspodnější je prázdná. Cibule tak nejsou ani na podlaze půdy ani u hřebene.

6. 9. 2011 9:57 náhodný.host 2

Http://www.k-cesnek.cz/fotka.php?snimek=40308

6. 9. 2011 12:59 náhodný.host 2

Www.semcice.cz/doc/pruvodce/6.doc

2. 9. 2011 18:49 Zakladatel vlákna: reich jan

Dobry den chci se zeptat, kdy muzu ocekavat Vas cesnek na sadbu? dekuji cislo obednavky 17.

2. 9. 2011 21:18 Jan Kozák 1. 9. 2011 20:59 Zakladatel vlákna: Luděk Takács

Dobrý den zajímám se o pěstování česneku a narazil jsem na Vaše stránky. Moc povedené a užitečné rady.Koukal jsem na Vaši fotogalerii a chtěl bych se zeptat, na fotu máte pole plečkované ob jeden řádek, je k tomu nějaký důvod proč né každý řádek.Děkuji moc za Vaši radu.

1. 9. 2011 21:37 Jan Kozák

Budete mít zájem:  Závislí na hubnutí: Čím jsou hubenější, tím víc si sami sebe váží

Fotilo se v polovině práce, na konci bylo proplečkováno všechno.

1. 9. 2011 15:39 Zakladatel vlákna: Hanka Kopecka

Dobrý den pane Kozáku, mám připravený pozemek se svazenkou pro výsadbu česneku. Na pozemku pár let byla jen tráva, před několik lety brambory a jahody. Na sousedních záhoncích se před několika lety vyskytla, cibule porek.

Bohužel sem včera zjistila na zimní cibuli že mám asi sklerociovou hnilobu-vyfotím a pošlu. Co mám ted dělat? Jedná se o pozemek s vlhčí půdou, a vyšší spodní vodou, do 20 metrů je teče minipotok. Nemám moc možností kam jinam česnek dát, pěstování se vzdát nechci.

Mám zlikvidovat cibuli-jak, spálit? A dezinfikovat dusíkatým vápnem po zarytí svazenky? Děkuji mnohokráte!!!!!!

1. 9. 2011 21:39 Jan Kozák

Foto určitě pošlete. Pokud se bude jednat o Sclerotium, nejlépe ho tlumí dusíkaté vápno, které zaryjete společně se svazenkou a záhon zakryjete aspoň na 14 dní fólií.

Nejčastější chyby a omyly při pěstování česneku, kterých se dopouštějí i zkušení

06. 07. 2020 | Doba čtení 7 minut

Není pravdou, že česnek neroste v těžké půdě, že jej nemáme pěstovat po bramborách, ani že k výsadbě se hodí jen obvodové stroužky…

Modré paličáky mají nejlepší skladovatelnost

Nemají. Obecně jsou lépe skladovatelné nepaličáky než paličáky. Úplně nejlepší skladovatelnost mají jarní úzkolisté nepaličáky (např. Benátčan, Japo II, Lumír nebo Matin).

Česnek se nesmí sázet po bramborách

To může být částečně pravda při předčasné výsadbě (na Václava do země), ale při správném (pozdnějším) termínu výsadby naopak platí, že brambory patří mezi nejlepší předplodiny.

Půda je ve staré síle, dobře se připravuje a česnek pak lze dobře sázet. Problém může nastat, když následuje mírná zima: nesklizené brambory v dalším roce nepříjemně zaplevelí pozemek.

Mýtus o nevhodnosti brambor „odborníci“ trvale uvádějí a někteří iniciativně přidávají i rajčata. Ani ta však jako předplodina nevadí.

V těžkých půdách česnek neroste

Na stanovišti působí na rostliny spousta faktorů a tento je pouze jedním z nich, a určitě není limitující. Jsou oblasti (např. Tišnovsko), kde se česneku v těžké půdě daří mimořádně dobře.

„Bezvirózní“ česnek není třeba mořit

Moří se proti houbovým chorobám a živočišným škůdcům, ne proti virózám. Proto stejným způsobem moříme klasické i „bezvirózní“ odrůdy.

Sázet lze jen velké obvodové stroužky

Do země patří všechny stroužky bez ohledu na jejich velikost a umístění v cibuli. Snad s výjimkou těch nejmenších, které by i šetrná hospodyně v kuchyni vyhodila.

Španělský česnek Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Ve Španělsku se sází všechen česnek strojem, proto nebývají cibule pěkně pravidelné, ale jako by stonek vyrůstal do boku 

Česnek lze množit semeny

Nelze. Česnek kuchyňský je sterilní, semena vůbec netvoří. V květenství paličáků jsou kromě květů i pacibulky, jimiž se česnek může rozmnožovat. Jsou však vegetativním orgánem.

Sadbu je nutné obměňovat nejpozději po čtyřech letech

To může platit u takzvaných bezvirózních odrůd. Pokud budeme mít šťastnou ruku při výběru sadby, můžeme klasické odrůdy pěstovat třeba i desítky let.

Španělské česneky mívají dutý stonek a hodně slupek Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Konzumní česnek z dovozu (ze Španělska nebo z Číny) je možné úspěšně pěstovat

Ten z Číny nenaroste vůbec, španělský při mírné zimě může dát uspokojivý výnos, ale chuť českého česneku mít určitě nebude.

Zahraniční odrůdy (z Francie nebo ze Španělska) jsou plnohodnotnou náhradou českých odrůd

Nejsou. Každá kuchyně, ať česká, francouzská či španělská, má vlastní způsob kořenění jídel a k němu se v každé zemi hodí právě jen domácí odrůdy. Kulturní odrůdy vznikají z krajových odrůd, které se v dané oblasti pěstují po staletí a chuťově vyhovují tamnímu obyvatelstvu.

Pokud se česnek namoří, lze jej sázet z jakéhokoliv zdroje

Sázet konzumní česnek je vždy riskantní. Jeho zdravotní stav nikdo nezaručuje. Může se stát, že takový česnek pak pozemek znehodnotí na několik sezon. V současné době není například registrovaný žádný prostředek na moření proti háďátku zhoubnému ani proti bílé sklerociové hnilobě.

Objeví-li se sklerociová hniloba, musí se pěstitel s pěstováním česneku rozloučit na dlouhá léta. Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Běžný spotřebitel nebo pěstitel nemá šanci španělský česnek poznat

Jednoduché to skutečně není, přesto jsou některé znaky, podle nichž se můžeme orientovat. Cibule jsou hodně objemné, ve velikosti vyrovnané, většinou s fialovou kresbou, někdy i bílé, mají plochý tvar, dutý stonek a volné slupky. Mívají také hodně velkých stroužků (okolo patnácti), které k sobě nejsou pevně přimknuté.

Velké stroužky nebývají k sobě pevně přimknuté Zdroj: Archiv ireceptar.cz

 Když pěstujeme více odrůd, sprašují se

Ne. Česnek se množí vegetativně (nepohlavně), takže odrůdy pěstované v sousedství na sebe nepůsobí. Totéž platí i pro tulipány a mečíky.

Jarní odrůdy česneku se nemohou sázet na podzim, mohly by vymrznout

Jarní odrůdy se mohou sázet na podzim i na jaře. Při podzimní výsadbě odpadají problémy se zimním uskladněním, většinou je i lepší výnos. Doba výsadby nemá vliv na skladovatelnost.

Ruský paličák je nesprávné označení, správné je Dukát

Dukát je jedním ze stovek klonů takzvaného ruského paličáku. Takže každý Dukát je zároveň ruský paličák, ale zdaleka ne každý ruský paličák je Dukát.

Mezi konzumním a sadbovým česnekem není rozdíl, pouze v ceně

Česneková sadba je pěstována v režimu zákona o oběhu osiva a sadby č. 219/2003 Sb. Množitelské porosty mají přesný původ a jsou odborně kontrolovány na zdravotní stav. Vlastní sadba pak bývá kontrolována i úředně. Porosty konzumního česneku kontrolovány nejsou, jejich původ nemusí být dohledatelný.

Strojově a ručně sázený česnek Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Vlevo byly stroužky nasypány do rýh a zahrnuty, vpravo byly poctivě sázenykořenovou částí dolů. Tyto rostliny dříve rašily a byly jasně silnější.

Podzimní výsadbu je třeba zakrýt, aby česnek nevymrzl

České odrůdy nevymrzají. Rok 2012 byl výjimkou, která toto pravidlo potvrzuje. Tehdy se sešlo více vlivů najednou: velmi teplý leden a silné a dlouhotrvající holomrazy.

Po sklizni se může česnek sušit na poli podobně jako cibule

Je to velmi riskantní. Intenzivní sluneční záření může způsobit úžeh a tím nevratně poškodit cibuli. Proto by měl být česnek co nejrychleji dopraven do stínu.

Na poloze stroužku při výsadbě nezáleží

Nejlepší výnos je po ruční výsadbě, při níž stroužky sázíme kořenovou částí dolů. Leží-li stroužek na boku, sníží se výnos až o dvacet procent, při obrácené výsadbě, tedy kořeny nahoru, je výnos poloviční.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *