Kyselina močová – co je to a jak snížit její množství v těle?

Kyselina močová – co je to a jak snížit její množství v těle?

Urátové krystaly z kyseliny močové

Testy u doktora ukázaly zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi. Co hrozí a jak tento stav zvrátit? Kyselina močová je látka špatně rozpustná ve vodě, při zvýšené koncentraci může pak vytvářet krystalky, které se mohou usazovat v kloubech a vzniká onemocnění zvané “dna”.

Jaká je ideální hladina kyseliny močové v krvi? Optimální hladina je u mužů a žen rozdílná:

  • Muži: 220 – 420 mmol / l
  • Ženy: 140 – 340 mmol / l

V moči je měření méně přesné, hodnoty jsou pro muže i ženy: 1,5 – 4,5 mmol / d.

Kyselina močová se z těla vylučuje prostřednictvím ledvin, ale její vyloučené množství se pohybuje kolem 7.5-13%. Zbývající množství zůstává v těle.

Je to antioxidant, který se významně podílí na antioxidační ochraně organismu, ochraňuje hlavně před působením kyslíkových radikálů. Její obsah v těle by měl být ale vyvážený v optimálních hodnotách.

Pokud dlouhodobě převyšuje hodnoty, je zvýšená pravděpodobnost bolestivé nemoci “dny”.

Jak změřit hladinu kyseliny močové

Jak správně změřit kyselinu močovou a co bychom měli udělat před návštěvou doktora resp před odběrem krve? Odběr ráno, nalačno (10 – 12 hodin před odběrem nejíst, být v relativním klidu, doporučuje se vypít 2 – 3 dl vody), po tělesném klidu, bez předchozího opalování. Před odběrem nejíst vnitřnosti zejména játra, maso max. 150 g / den, vyloučit kávu, coca-colu, čaj, pivo, alkohol, také se vyhnout luštěninám.

Co zvyšuje hladinu kyseliny močové?

Nejčastějšími faktory zvyšující hodnoty kyseliny močové v krvi jsou:

  • věk,
  • dietní chyba (špatné stravování),
  • stres,
  • zvýšená tělesná zátěž,
  • kouření,
  • alkohol,
  • obezita,
  • onemocnění ledvin,
  • genetika,
  • užívání některých léků.

Kyselina močová – pozor na maso

V poslední době je příčinou zvýšení kyseliny močové nadměrná konzumace masa, zejména bílkovin u sportovců. Ti ačkoli žijí relativně zdravým životem a snaží se konzumovat zdravé potraviny, mají často zvýšené hodnoty kyseliny močové právě díky konzumaci nadměrného množství bílkovin.

Masité potraviny jsou podstatně hůře stravitelné než zelenina. Trávení živočišných bílkovin vede k tvorbě nadměrného množství kyseliny močové a současně se zvýší překyselení těla. Rada tedy zní méně masa a více zeleniny.

Dna a kyselina močová

Jedná se o metabolickou nemoc, kdy organismus není schopen v dostatečné míře odbourávat puriny, které se vyznačují nadměrnou tvorbou kyseliny močové. Odpovědnost za tuto nemoc nese trávicí enzym urikázy, který oxiduje kyselinu močovou, postupně vytváří krystalickou hmotu.

Nemoc úzce souvisí se stravováním a významně k ní přispívá nadměrná konzumace masa a alkoholu a dalších potravin s vysokým obsahem purinů. V dřívějších dobách si stravu bohatou na maso a alkohol mohla dopřát spíše jen šlechta, odtud také pochází označení nemoc králů.

Vysoká koncentrace kyseliny močové v krvi způsobuje krystalizaci této látky zejména v kloubech, kde svými ostrými hranami opotřebovávají klouby a působí bolesti. Nejčastěji jsou postiženy malé klouby na dolních i horních končetinách.

Přečtěte si: Léčba dny a nové postupy léčby

Dna (arthritis Urica) nenastoupí ze dne na den. Lékaři vám mohou pěkných pár let diagnostikovat zvýšenou kyselinu močovou a klouby nemusí bolet, ale však krystalky dny se postupně usazují v kloubech a postupně jejich narušují až přijde k akutním velkým bolestem zánětu.

Palec u nohy jako první příznak

Prvním postiženým kloubům bývá nejčastěji palec u nohy. Palec napuchne a červená, zůstane bolestivý na dotek a kůže je něm leskle napnutá.

Tvrdou bolest obvykle spustí nadměrná konzumace jídla a alkoholu, únava, stres nebo také chirurgický zákrok. Při neléčení dny hrozí poškození kloubů či poškození ledvin. Prvním krokem při léčbě je úprava stravování a životního stylu.

I po pominutí akutního záchvatu je nutné, aby pacient dodržoval přísnou dietu a nepil alkohol.

Tento symptom zpravidla objevuje až po desítkách let zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi (u mužů nad 420 mikromol / l, u žen více než 360 mikromol / l). Jde o akutní záchvat dnové artritidy, nemoci, která je způsobena ukládáním solí kyseliny močové do kloubů.

Může postihnout a poškodit jakýkoli kloub, nejčastěji postihuje menší klouby. Dna postihuje častěji obézní muže.

Toto onemocnění je známé již od pradávna, ale v současné době díky špatnému životnímu stylu a snadné dostupnosti rizikových potravin stoupá počet lidí s tímto onemocněním.

Potraviny které jsou zakázány při dně a při zvýšené kyselině močové

Jak již bylo zmíněno, prvním krokem při léčbě je úprava stravování a životního stylu. Je to vynechání všech potravin které zvyšují kyselinu močovou. Je nezbytně vynechat potraviny, které obsahují více než 40-50 mg purinů na 100 g.

Dieta při dně klade důraz na omezení potravin s vysokým obsahem purinů mezi které patří například maso, vnitřnosti (játra, ledvinky), masové extrakty, uzeniny. Určitě se vyhněte těmto potravinám:

  • Maso z mladých zvířat, zvěřina
  • Smažená a grilovaná masa
  • Uzeniny, masové polévky a vývary
  • Vnitřnosti – játra, ledviny, srdce,
  • Toto je nevhodná zelenina: špenát, kapusta, houby, rebarbora, česnek, křen, chřest
  • Dále tučné sýry, sojová omáčka, čokoláda, luštěniny, kakao, špenát, česnek nebo celozrnné výrobky, různé druhy alkoholu.

Potraviny které jsou povoleny při zvýšené kyselině močové nebo dně

Důležitá je úprava, nejlépe pokud maso vaříte, puriny se vyplavují do vody, proto je dobré maso vařit ve větším objemu vody. Mezi doporučené potraviny patří:

  • Nápoje – ovocné šťávy (ne moc sladké), voda s ovocnou šťávou, částečně mléčné výrobky, kopřivový nebo pampeliškový čaj, ovocný čaj.
  • Koření – kmín, majoránka, semínka, pažitka
  • Zelenina – mrkev, celer, brambory,
  • Ovoce pomeranč, třešně, kiwi, jahody, listová zelenina
  • Cereálie, kukuřice, rýže, těstoviny
  • Vejce vařené natvrdo

Další postupy proti dně

Predispozice k tomuto onemocnění je sice dána geneticky, ale průběh je možné zpomalit či zastavit správným stravováním.

U dny je velmi důležité dostat do organismu velké množství vody, aby se mohlo pročistit.

V pitném režimu dejte přednost alkalickým minerálkám, protože napomáhají alkalizaci moči, a tím k udržení jinak špatně rozpustné kyseliny močové v roztoku, zabraňují tak tvorbě krystalů.

Omezte kávu a další nápoje s kofeinem, nepijte sladké nápoje. Vylučte také alkohol, jednak odvodňuje a navíc dráždí močové cesty.

Vyhněte se červenému masu, uzeninám, ledvinkám, játrech, houbám, sardinky, sardele, hrášku. Zařaďte bromelain, neboť ten se nachází v ananasu, ale ještě lépe jsou višně. Obsahují totiž dvě důležité látky: antokyany a bioflavonoidy, které jsou účinné antioxidanty a brání vzniku zánětů v těle například již zmíněných: pomerančích, banánech, třešeň, kiwi, datle, hrušky, jahody, borůvky.

Pozor také na fruktózu

Dalším faktorem, který zvyšuje kyselinu močovou mnohem výrazněji než zmíněná “purinová” jídla je fruktóza.

Fruktóza je cukr, který obsahuje kukuřičný sirup (bohatě přidáván do slazených nápojů, pečiva, zavařováním a téměř všech zpracovávaných potravin), klasický cukr, ale i med, ovoce, případně velmi oblíbený agave sirup.

Přesto, že tyto potraviny obsahují minimální množství purinů, jejich konzumace v množství v jakém je přijímáme má na hladinu kyseliny močové mnohem větší vliv než konzumace masa.

Kromě toho, že fruktóza zvyšuje produkci kyseliny močové, výrazně se podílí na tvorbě triglyceridů a jejich ukládání do jater, což vede k nealkoholové steatóze jater a spolupodílí se i na vzniku inzulínové rezistence, což v konečném důsledku opět vede k nadprodukci kyseliny močové. Tato tvrzení potvrdila i americká studie, která zaznamenala zvýšení rizika hyperurikémie (vysoká hladina kyseliny močové v krvi) o 82% při konzumaci čtyř slazených nápojů denně.

Nejúčinnější je prevence

Jako nejlepší prevence vzniku dny a zvýšené kyseliny močové se jeví snížení příjmu fruktózy a alkoholu a zároveň výběr stravy s nižším obsahem cukrů, aby se předešlo vzniku inzulínové rezistence a ztučnění jater.

Konzumace masa a ryb pravděpodobně nemá u zdravých jedinců vliv na vznik dny, jelikož se u nich zvýší zároveň její vylučování.

Důležité je přijímat dostatek vitaminu C, který pomáhá snižovat produkci kyseliny močové vyvolanou příjmem fruktózy (zcela se fruktóze vyhnout nedá).

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Zde je, jak snížit a také udržovat normální hladinu kyseliny močové

Kyselina močová – co je to a jak snížit její množství v těle?

Jsme po vánočních svátcích v rámci kterých mnozí z nás hřešili, což se mohlo projevit zhoršením zdravotního stavu. Jedním důvodem může být zvýšení kyseliny močové v těle a s tím narůstající zdravotní problémy.

Vysoká hladina kyseliny močové nebo hyperurikémie se vyskytuje, když dochází ke snížení vylučování kyseliny močové ledvinami nebo ke zvýšení její produkce, případně kombinace obou. To může vést k problémům jako je selhání ledvin, ledvinové kameny, dna a artritida (její krystaly se ukládají do kloubů, typicky na palcích nohy).

Koncentrace kyseliny močové v séru, doporučené referenční hodnoty:

  • ženy 120–340 μmol/l
  • muži 120–420 μmol/l

Faktory, které přispívají k vysoké hladině kyseliny močové, jsou metabolické nebo endokrinní stavy, jako je třeba acidóza a cukrovka, nedostatečná aktivita štítné žlázy, obezita, genetika, nedostatečnost ledvin, nadměrná konzumace alkoholu a strava bohatá na puriny.

Budete mít zájem:  Nošení vysokých podpatků z pohledu zdraví – ano nebo ne?

Některé léky jako diuretika, chemoterapie a některé druhy rakoviny mohou také přispět ke zvýšení kyseliny močové. Radikální diety, půsty a cvičení mohou dočasně také zvýšit hladinu kyseliny močové. Existuje však více přírodních prostředků, které mohou snížit a udržet hladinu kyseliny močové na odpovídající úrovni.

Tady jsou některé z nich:

Jablečný ocet

je přirozený čisticí prostředek a odstraňuje z těla i odpad, jako je kyselina močová. Obsahuje kyselinu jablečnou, která eliminuje kyselinu močovou tak, že ji rozloží. Pomáhá také obnovit rovnováhu kyselin a poskytuje antioxidační a protizánětlivé účinky.

Používejte pouze nepasterizovaný, ​​organický jablečný ocet, 1 polévková lžíce ve sklenici vody a pijte 2-3x denně. Množství můžete postupně zvyšovat až na 2 PL. Aplikujte dokud nedojde k poklesu hladin. Neužívejte jej více, protože můžete snížit hladinu draslíku v těle a negativně ovlivňovat diuretické léky.

Citronová šťáva

obsahuje vitamín C, který pomáhá snižovat hladinu kyseliny močové. Vymačkejte jeden citrón a nalijte ho do sklenice vlažné vody. Konzumujte ji ráno na prázdný žaludek a dělejte to alespoň několik týdnů. Můžete také užívat doplňky vitaminu C, ale pouze přírodního původu. Můžete se  poradit s ošetřujícím lékařem.

Třešně…

Tmavé bobule a třešně obsahují sloučeniny, které snižují hladinu kyseliny močové.

Modré a fialové barevné bobule mají anthocyaniny, flavonoidy, které snižují kyselinu močovou a snižují tuhost kloubů a jejich případný zánět. Po dobu několika týdnů konzumujte denně půl šálku třešní.

Můžete také konzumovat 1-2 šálky třešňové šťávy po dobu 4 týdnů. Přidejte ke stravě papriky, rajčata, jahody a borůvky… bohaté na antioxidanty a vitamín C.

Jedlá soda

Soda na pečení (hydrogenuhličitan sodný) pomáhá snižovat hladinu kyseliny močové a snižuje bolestivost kloubů při dně. Zachovává přirozenou alkalickou rovnováhu v těle a usnadňuje vyplavení kyseliny močové z ledvin.

Rozmíchejte půl lžičky jedlé sody v jedné sklenici vody a pijte až 4 sklenice tohoto roztoku denně po dobu 2 týdnů. Můžete je pít každých 2 až 4 hodiny. Neužívejte je pravidelně,  pokud trpíte vysokým krevním tlakem. Ti, kteří jsou starší 60 let, by neměli denně konzumovat více jak 3 sklenice denně!

Olivový olej

Většina rostlinných olejů se při zpracování nebo zahřátí změní na žluklé tuky. Tyto tuky zničí vitamín E, který je velmi důležitý pro kontrolu hladiny kyseliny močové.

doporučuji koupit lisovaný olivový olej za studena, protože obsahuje mononenasycené tuky, které jsou při případném zahřátí stabilní.

Tento olej je také bohatý na vitamín E a antioxidanty a poskytuje protizánětlivé vlastnosti.

Voda

Pití velkého množství vody optimalizuje vylučování kyseliny močové z organismu. Ředí kyselinu močovou a stimuluje ledviny k odstranění nadbytečného množství moči. Může snížit i riziko opakovaných záchvatů při dně.

Odborná studie potvrdila, že ti, kteří pili 5-8 pohárů vody denně, byli částečně ochráněni před možným ataky dny, ataky snížili o 40%.

V průběhu dne pijte 8-10 sklenic vody a do své stravy zařaďte zeleninu a ovoce bohaté na vodu.

Nízkopurinová strava

Puriny jsou sloučeniny obsahující dusík, které se rozkládají na kyselinu močovou, čímž se zvyšuje její hladina v těle. Nejčastěji se vyskytují v živočišných bílkovinách. Vyhýbejte se především červenému masu, vnitřnostem, ale i částečně drůbeži a rybám. Vysoký obsah purinů mají i fazole, chřest, žampiony a droždí.. Další potravinou, která je bohatá na puriny, je pivo.

Škrobové sacharidy a potraviny s vysokým obsahem vlákniny

Potraviny bohaté na vlákninu snižují hladinu kyseliny močové absorpcí a odstraněním z těla. Můžete také konzumovat potraviny, které obsahují škrobové sacharidy, protože obsahují malé množství purinů.

Jsou doporučeny jahody, pomeranče, hrušky, jablka a celozrnná jiná jídla bohatá na vlákninu. Škrobové sacharidy jsou především banány, oves, brambor, quinoa, tapioka, celozrné těstoviny a rýže.

Pijte zelený papájový čaj, aby se zabránilo nahromadění kyseliny močové a k léčbě dýchacích problémů. Zelená papája obsahuje papain, který pomáhá tělu to udržovat v alkalickém stavu a tím fungovat také jako protizánětlivé činidlo.

Mléčné výrobky

Mléčné výrobky a mléko s nízkým obsahem tuku byly spojeny se sníženými koncentracemi urátu v plazmě a sníženým rizikem dny. Odstředěné  mléko má kyselinu orotovou, která snižuje vstřebávání kyseliny močové a podporuje její odstranění ledvinami.

Konzumujte 1 až 3 šálky odstředěného mléka denně a můžete zahrnout nízkotučný jogurt a případně další mléčné výrobky. Tofu (fermentovaná sója) může pomoci změnit koncentraci plazmatických bílkovin a zvýšit vylučování kyseliny močové z těla.

Pozor na sójové mléko, protože zvyšuje kyselinu močovou.

Šťávy z listové zeleniny

Listová zelenina obnovuje alkalitu krve a je vysoce bohatá na vitamin C a chlorofyl, které podporují detoxikaci. Je bohatá na aminokyseliny a bílkoviny a je ideální jako alternativa ke spotřebě živočišných bílkovin. Doporučuje se užívat 2 PL šťávy z listové zeleniny společně s citrónovou šťávou denně, dokud se nesrovná hladina kyseliny močové.

V době očisty se vyvarujte:

  • konzumaci alkoholu, neboť narušuje eliminaci kyseliny močové z organismu
  • glukózo-fruktózového sirupu nebo kukuřičnému sirupu s vysokým obsahem fruktózy, protože tyto sirupy mají tendenci zvyšovat hladinu kyseliny močové
  • pravidelně cvičte a snažte se udržovat odpovídající váhu. Tuk má tendenci zvyšovat produkci kyseliny močové
  • konzumujte vyváženou stravu s nízkým obsahem bílkovin a vysokým obsahem komplexních sacharidů. Vyhněte se rafinovaným cukrům, jako jsou například bonbóny, koláče a bílý chléb
  • co nejvíce omezte jídla bohatá na tuky, protože snižují schopnost těla se zbavit kyseliny močové  

Dna a vysoká kyselina močová – pomohou metody lékařů přírodní medicíny

Dna a vysoká hladina kyseliny močové jsou poruchy metabolismu. Lékaři pacientům předepisují poměrně striktní dietu a většinou i lék na snížení kyseliny močové (většinou Milurit).

Striktní dieta je nejen obtěžující, ale vlivem omezení celé řady potravin (masa, ryb, luštěnin a dalších) dochází k tomu, že si pacienti sníží své zásoby živin, což obvykle prohlubuje zdravotní problémy a často vede i k únavě či nadváze.  Taková dieta je jen přechodné a v podstatě špatné řešení, i když se kyselina močová přechodně sníží.

Pokud se totiž od diety zase vrátíte ke svým starým stravovacím návykům, dna či vysoká hladina kyseliny močové se obvykle zase vrátí. Protože se dna takto běžně řeší, není divu, že se také často tvrdí, že dna se nedá vyléčit. Ale opak je pravdou.

Lékaři přírodní medicíny, kteří se výživou zabývají hlouběji, mají mnohem lepší řešení. To kompletně – cca do 3 měsíců “opraví špatný metabolismus”, který je základní příčinou dny i vysoké hladiny kyseliny močové.

  Oprava metabolismu spočívá v tom, že na rozdíl diet přecházíte na tzv. plnohodnotnou výživu, která ale splňuje pravidla nízkopurinové diety. To je odborně propočítaná výživa, která obsahuje všech 46 životně nezbytných živin, ve správném množství.

Potrava nesmí také zakyselovat. Zavést do praxe není složité, dostáváte přesný postup. 

K zamyšlení: Může výživa pomáhat řešit zdravotní problémy? Jím zdravě?

Lidé často žijí v přesvědčení, že něco tak obyčejného, jako je výživa, nemůže přeci pomáhat řešit zdravotní problémy. Často k nám  přicházejí s přesvědčením, že jí zdravě a že jim zdravá výživa stejně nepomohla. Říkají např.:

  • Mám zdravou výživu ze zahrádky… 
  • Jím hodně ovoce a zeleniny…
  • Jím Bio potraviny a nakupuji ve zdravé výživě…
  • Nejím konzervy a uzeniny
  • Stravuji se rozmanitě…

Všechno to jsou dobré kroky ke zdravé výživě, které schvalujeme. 

  Zapamatujte si: Nepomáhá jakákoliv výživa, ale jde hlavně o obsah 46 nenahraditelných živin!!! 

  1. Potraviny nestačí mít jen Bio nebo z vlastní zahrádky, to je jen jedna – méně důležitá stránka. Vědci zjistili, že výživa musí nutně obsahovat všech 46 životně nenahraditelných (tzv. esenciálních) živin v dostatečném množství. Jedná se o aminokyseliny (např. leucin, valin, tryptofan, fenylalanin apod.), esenciální mastné kyseliny (kyselina linolová, kyselina alfa linolenová), minerály (např. hořčík, vápník, mangan a řada dalších) a vitaminy (A, celá skupina vitaminů B, C,D, K). Každá z těchto živin se v lidském organismu účastní mnoha biochemických reakcí. A to je pravá podstata výživy. Kvůli těmto esenciálním živinám 3x až 5x denně jíme. Dá se říci, že všechny pochody v lidském těle, imunitní látky, hormony, enzymy, všechny kosti a tkáně jako výchozí “stavební ” materiál potřebují právě tyto esenciální živiny.  Organismus tyto živiny neumí vyrobit, MUSÍ být dodány potravou. Pokud výživa obsahuje v dostatečném množství všech 46 esenciálních živin, jedná se o tzv. plnohodnotnou výživu.
  2. Pokud jakákoliv živina v potravě chybí nebo je obsažena v malém množství nastávají závažné zdravotní problémy. Např. nedostatek železa vyvolává anémii, nedostatek vitaminu C nemoc kurděje, na kterou v minulosti umíralo mnoho námořníků. Nedostatek aminokyselin např. způsobuje psychické poruchy, poruchy funkce jater apod. Mnohostranný význam všech těchto živin pro organismus je potvrzen mnoha Nobelovými cenami
  3. Základním problémem všech tzv. zdravých výživ, je to, že i když má obsaženy “zdravé” suroviny, většina lidí se stravuje podle chuti a nálady. Teď mám chuť na banán, večer si dám řízek s bramborem. Zítra na snídani jogurt s ovesnými vločkami. Tento víceméně nahodilý systém stravování, který má 95% obyvatelstva, však nezajišťuje SYSTEMATICKÝ příjem všech 46 esenciálních živin. Proto tato nahodilá strava je častou příčina zdravotních problémů a narušeného metabolismu
  4. Lidé s chronickými zdravotními problémy mají většinou snížené zásoby některých živin. K jejich doplnění nestačí obvykle jen běžná nahodilá výživa. Proto lidem jejich „zdravá výživa“, i když používají relativně zdravé suroviny, při řešení zdravotních problémů většinou nefunguje
  5. Naopak systematicky dodržovaný plán plnohodnotné výživy, který je odborně propočítán na obsah všech 46 esenciálních živin, je významná regenerační metoda. V Německu ji jako léčebnou metodu ve své praxi používají lékaři sdruženi v Německé lékařské společnost pro léčebné půsty a výživu. A mají s ní velice dobré dlouhodobé zkušenosti
  6. My jsme systém plnohodnotné výživy vystudovali v Německu a máme certifikát této lékařské společnosti, že můžeme systém plnohodnotné výživy školit  
  7. Zde si můžete položit základní otázku: Je můj systém výživy, který používám, skutečně dobře propočítán na obsah všech 46 živin? Schválně se podívejte na zdroj, ze kterého čerpáte. Ani to, že se např. stravujete podle zásad ajurvédy, jógy, tradiční čínské medicíny, vašeho lékaře,  či podle nějakého léčitele předem nezaručuje obsah všech 46 živin!!! Toto je naše odpověď pro ty, kteří nevědí, proč si vybrat právě náš systém: Naše plnohodnotné stravovací plány v regeneračních programech se výrazně odlišují od různých dalších stravovacích systémů či zásad právě tím, že jsou odborně propočítány na obsah všech 46 esenciálních živin. S námi tedy skutečně můžete mít plán “zdravé výživy”, který v podstatě jinde nenajdete.  A bez důkladných odborných propočtů plnohodnotnou zdravou výživu mít nelze
  8. Velkou výhodou našeho systému plnohodnotné výživy je to, že nepoužívá žádné přesné jídelníčky (které beztak nikdo není schopen dodržet). Je snadný na užívání a nepřijdete o vaše oblíbená jídla.
  9. V našich regeneračních programech jsou i další regenerační metody, které zlepšují zdraví. 
Budete mít zájem:  BOSU cvičení – balanční cviky vás budou bavit – cviky + videa

Výhodou tohoto přístupu je to, že se vám nebude zhoršovat celkové zdraví jako je tomu při běžných ochuzených dietách.

Navíc přibližně po 3 měsících regenerace už nebudete omezeni ve výběru potravin, budete moci jíst v podstatě všechno.

Po skončení regenerace je jen nutné dbát na pestrost stravy a plnohodnotnost výživy, což vás naučíme. Navíc se touto metodou můžete výrazně regenerovat. 

Dále se v článku dozvíte podrobnosti.

Z jakých zdrojů vychází tento článek?

Informace v tomto článku jsou založeny na prověřených Protokolech (postupech) lékařů přírodní medicíny zaměřených na  dnu a vysokou hladinu kyseliny močové a z mých vlastních vědomostí a zkušeností s našimi klienty.

Lékaři západní medicíny mají vysokoškolské vzdělání v oboru medicíny. Dobře znají funkce lidského organismu. Objevili různé metody, které napravují  narušené funkce organismu i bez léků (např. plnohodnotnou výživu).

Jakmile organismus začne zase správně fungovat, zbavuje se i chronických  zdravotních problémů.  A to je hlavní princip fungování těchto regeneračních metod.

  Tyto regenerační metody jsou GARANTOVÁNY  lékařskými společnostmi lékařů západní přírodní medicíny.

A proč věřit právě mně? Své celoživotní vzdělávání v oblasti zdraví a výživy jsem završil v Německu a jsem certifikován Německou lékařskou společností pro léčebné půsty a výživu (ÄGHE). 

Proč nemohou pomoci léky? 

Podle přírodní medicíny většina chronických zdravotních problémů (kam patří i dna) má obvykle více příčin, které působí společně. Správnou cestou, jak tyto chronické zdravotní problémy řešit, je tudíž ODSTRANIT VŠECHNY ZNÁMÉ PŘÍČINY zdravotního problému, a to SOUČASNĚ. A pak samozřejmě tento stav udržet. Je to jiný přístup než má klasická medicína. 

Často se dokonce tvrdí, že se dna nedá vyléčit.

  Lékaři přírodní medicíny mají jiný názor (já se s ním ztotožňuji) – dna nedá se vyléčit pomocí léků, protože léky nemohou opravit metabolismus, který je způsoben chybami ve výživě.

Ale změnou stravovacího stylu, který odstraní hlavní příčiny dny, se dá změnit metabolismus a váš organismus začne normálně eliminovat kyselinu močovou. A bez léků. 

Problém diet při řešení dny a vysoké hladiny kyseliny močové 

Pokud si někdo dal práci a trochu zmapoval články o léčbě dny na internetu (já to udělal), tak mu z toho vyplývá, že autoři jakoby opisovali z jednoho zdroje a papouškují stále ty samé poučky do kola – nejíst maso, vnitřnosti, luštěniny.

Odbourat všechno, kde jsou puriny… To samozřejmě částečně platí, ale jsou ještě další potraviny, které výrazně zhoršují hladinu kyseliny močové i dnu a nemusí vůbec obsahovat puriny (např. alkohol, příliš mnoho fruktózy a další potraviny).

 

Základním problémem různých diet při dně a vysoké hladině kyseliny močové, které kolují na internetu, je především to, že nezajišťují plnohodnotnost výživy. Prostě se nezabývají tím, jestli i po vyloučení nevhodných potravin bude výživa obsahovat všech 46 životně nezbytných (tzv.

esenciálních živin) v potřebném množství. Tento přístup většinou vede k tomu, že se metabolismus ještě  zhorší. Navíc se ke dně mohou přidružit další zdravotní problémy, včetně špatné nálady (nedostatek živin působí i na psychiku). I proto dle mého názoru panuje názor, že dna se nedá vyléčit.

 

Nenašel jsem na českém internetu ani jeden článek, který by šel trochu do hloubky a osvětlil skutečné příčiny tohoto zdravotního problému. Pokusím se o to sám a ukážu vám, že dna i vysoká hladina kyseliny močové má řešení.  

Přístup lékařů přírodní medicíny ke dně a vysoké hladině kyseliny močové 

V případě dny je samozřejmě nutné zpočátku omezit některé potraviny, které při dně škodí (např. vysoký obsah  purinů). Při tom je třeba zachovat plnohodnotnost ve všech 46 esenciálních živinách.

  Navíc je třeba zajistit, aby strava ani nezakyselovala organismus. Toto jsou tři základní podmínky při řešení dny a vysoké hladiny kyseliny močové.

Dále si podrobně rozebereme vliv hlavních příčin (eliminace potravin, překyselení mezibuněčných prostor organismu, plnohodnotnost výživy).  

Důležitost plnohodnotné výživy při dně a vysoké hladině kyseliny močové

Většina návodů na internetu jednohlasně upozorňuje, jak je potřeba z potravy vyloučit všechny zdroje purinů tj. masa, vnitřnosti, ryby, luštěniny atd.. Principiálně správně (kvůli obsahu purinů a překyselení), ale nikdo se už nezabývá tím, co se stane po tomto vyloučení.

Mně z toho logicky vyplývá a také se s tím v praxi setkáváme, že lidé s dnou si ochudí svou stravu natolik, že pak nemají všech 46 esenciálních živin, které potřebují pro metabolismus. Problém s metabolismem se u nich vlastně jen prohloubí.

Bez všech 46 esenciálních živin v dostatečném množství se metabolismus opravit nedá. To je prostě zákon.

Pacienti s dnou sice mohou podle různých návodů na internetu ze své stravy vyloučit nějaké potraviny, ale už nemají potřebné nástroje naplánovat si celkově svou stravu tak, aby byla plnohodnotná, t.j. aby obsahovala všech 46 esenciálních živin v potřebném množství. K odstranění dny prostě není možné použít běžnou “chaotickou” výživu, jak to dělá většina pacientů.

Proto také většina pacientů s dnou, i když udělá nějaké dietní omezení, nemůže být v souboji s dnou úspěšná. Pokud někdo chce pokořit dnu, musí mít opravdu dobrý plán výživy, který mu dodá všech 46 esenciálních živin v potřebném množství. A samozřejmě pak je třeba tento plán výživy dodržovat. Ale velmi se to vyplatí, protože to vede k celkově lepšímu zdraví.

 Náš typizovaný Regenerační program při dně a vysoké kyselině močové již takový stravovací plán zahrnuje. Stravovací plán je k dispozici ve dvou variantách. Redukční varianta kombinuje řešení dny s německou redukční metodou a umožňuje pohodlné hubnutí cca 3-4 kg/ měsíc. Prověřeno.

Druhá varianta typizovaného programu je určena pro ty, kdo sice trpí dnou nebo vysokou hladinou kyseliny močové, ale hubnout nemohou nebo nechtějí. 

Překyselení organismu a jeho vliv na odbourávání kyseliny močové

Především je třeba si vysvětlit, jak je to s hlavním viníkem enzymem urikázou. Proč u pacientů s dnou a vysokou hladinou kyseliny močové jakoby nefunguje? Hodně se svádí na genetiku. U někoho genetika skutečně může být příčinou.

Ale já s genetickým vysvětlením příliš nesouhlasím. Přírodní medicína má poměrně solidnější vysvětlení. A samozřejmě i řešení, jak obnovit jeho funkčnost. Jak známo v organismu v celém metabolismu působí několik tisíc různých enzymů.

   

Lékaři přírodní medicíny jako jeden z důvodů špatné funkčnosti enzymů a hormonů vysvětlují tzv. překyselením organismu. To znamená, že se v mezibuněčných prostorech ukládají kyselé metabolity (odpadové produkty buněk). Ty vznikají jako důsledek převážné konzumace tzv. kyselinotvorných potravin (maso, vnitřnosti, luštěniny, obilniny).

Organismus tyto mezibuněčné prostory využívá jako dočasné odkladiště buněčných odpadů (lidově “toxinů”). Pokud kyselinotvorná strava převažuje (což se u nás týká přibližně 80% obyvatelstva), organismus nestíhá se toxinů zbavit. Toxiny zůstávají v mezibuněčných prostorech.

 Tím se natolik znehodnotí okolní prostředí buněk (špatné pH), že enzymy se v těchto podmínkách nemohou dobře fungovat (potřebují pro svou činnost příznivé pH). A takto nějak přibližně podle mého názoru se ničí enzym urikáza u pacientů s dnou.

Budete mít zájem:  Jak Češi sportují a který sport je nejoblíbenější?

Podle mého názoru většina lidí je schopna enzymy ke štěpení kyseliny močové vytvořit (buňky to mají zakódované ve své genetické výbavě v buněčném jádru), jen se musí vytvořit podmínky. Genetika v tom není… Jednou z příčin špatné funkce enzymů při metabolismu je určitě překyselení organismu.

Odhaduje se, že v současné době až 80% obyvatelstva trpí tzv. latentní acidózou, tzv. skrytým překyselením. Ale existují prověřené přírodní postupy, jak toto překyselení organismu odstranit. Je zakomponováno v našem regeneračním programu.

Proč je možné “opravit metabolismus” při dně?

A tady je druhý moment, který mnoho lidí stále nechápe. Jak se může organismus opravit? Vysvětlím. Každý člověk má v celém svém organismu miliardy buněk. Tyto buňky jsou malé „výrobní závody“, které zajišťují produkci všeho, co organismus potřebuje. Buňky pro tuto svou výrobu právě potřebují jen 46 esenciálních živin.

Z nich mohou chemickými řetězovými reakcemi vyrobit milióny různých látek, které organismus potřebuje (hormony, enzymy, milióny imunitních látek, kolagen apod.). Buňky mají ve své genetické výbavě kompletní programy, co mají vyrábět, jak se mají zbavovat odpadů, jak se mají dělit a jak se mají případně zničit. Buňkám nikdo nemusí radit.

Je to podobné, jako když se říznete do prstu, tělo ví, jak ránu zahojit. Stejně tak, když žena plodí dítě, také nemusí číst žádné příručky, její organismus má v sobě kompletní program, jak to udělat. Podobných mechanismů v organismu funguje mnoho a to je právě ta podstata sebeléčebných sil organismu.

Organismu prostě není třeba radit, jen mu musíme dodat právě těch 46 esenciálních živin, které ve své výživě tolik podceňujeme. Ale pokud je do organismu dodáme, pak organismus už ví, kde je použít a mohou fungovat jeho programy. A samozřejmě je také nutné trvale zajistit, aby organismus byl tzv.

nezakyselený, protože je to nutná podmínka pro funkčnost buněk.  To je celé, nehledejte v tom žádné  jiné principy. 

Dnu a vysokou hladinu kyseliny močové můžete s námi vyřešit 

Cílem tohoto článku je upozornit na hlavní rizika běžných diet, které se pro řešení dny či kyseliny močové používají.

My nabízíme lepší řešení v podobě typizovaného Regeneračního programu při dně a vysoké hladině kyseliny močové.

Během 3 měsíců můžete opravit váš metabolismus a dostat ho do takové kondice, že budete schopni se stravovat již normální plnohodnotnou výživou bez velkých omezení. Budete i celkově zdravější a pokud potřebujete, i hubenější.

Pokud je vaším hlavním problémem jen dna nebo vysoká hladina kyseliny močové, je pro vás přímo vhodný Regenerační program při dně a vysoké hladině kyseliny močové.  Můžete kliknout na níže uvedený odkaz a získáte více informací

Regenerační program při dně a vysoké hladině kyseliny močové (klikněte zde)

Upozornění: Protože většina lidí má více zdravotních problémů současně, raději nám je popište (použijte kontaktní formulář na této stránce). Uveďte také svůj orientační věk, výšku, váhu. Budeme vás zpětně kontaktovat a vybereme pro vás nejvhodnější regenerační program. Pomoc s výběrem programu je samozřejmě ZDARMA. 

Copyright: Ing.Vladimír POPOV, 2015, revize 2020

Poznámka o autorovi: Autor je lékařsky certifikovaným specialistou na oblast plnohodnotné výživy a lékařsky řízených půstů (Německo 2013). Oblastí zdraví a výživy se zabývá již více než 30 let, z toho 15 let profesionálně.

Řídí Centrum řízené regenerace s.r.o. Publikuje především na internetu. K datu copyrightu zveřejnil více než 50 odborných článků o souvislostech mezi plnohodnotnou výživou, překyselením organismu a skutečnou podstatou zdravotních problémů.

Dna a metabolismus

Dna neboli pakostnice je chronické onemocnění, které vzniká vysokou koncentrací kyseliny močové v krvi a tkáňové tekutině. Kyselina močová je v organismu zcela běžně přítomna a jedná se o konečný produkt přeměny a rozkladu některých živin a můžeme ji také nalézt v opotřebovaných tělesných buňkách.

Zcela běžně se kyselina močová vylučuje v dostatečném množství ledvinami a střevy, takže její množství v těle zůstává na stejné úrovni. U nemocných, kteří trpí dnou dochází k tvorbě kyseliny močové ve velkém množství nebo k jejímu obtížnějšímu vylučování. Zvýšená tvorba kyseliny močové může mít různé příčiny.

Nadměrný přísun potravy

V minulosti převládal názor, zvýšená tvorba kyseliny močové vzniká v důsledku nadměrné konzumace potravy a nemírnému pití alkoholu.

  Kyselina močová byla důsledkem rozkladu některých živin, které jsou obsaženy v jídle. Některé vybrané druhy potravin opravdu obsahují velké množství chemických látek tzv.

purinů a ty jsou po strávení zdrojem kyseliny močové.  Jejich nadbytek může při nedostatečném vylučování vyvolávat dnu.

Potraviny bohaté na puriny

Mezi potraviny, které obsahují velké množství purinů patří především vnitřnosti (ledviny, játra, srdce, mozek, zvěřina) nebo maso mladých zvířat např. krocani, husy a mořské ryby. Odborníci doporučují vyvarovat se větší konzumace a objemů těchto jídel. Jestliže máme vyvážený jídelníček, příspěvek malého množství těchto jídel je přípustný.

Filtrační proces v ledvinách

Mezi nejčastější příčinu vzestupu kyseliny močové patří snížená účinnost filtračního procesu v ledvinách. K tomu dochází při některých ledvinových onemocněních, chronických zánětech ledvin nebo to způsobují některé léky, např. diuretika, což jsou léky na podporu močení.

Dnu mohou zavinit také nemoci krve nebo jiných tkání, které vedou k rozpadu velkého množství buněk. Také některá metabolická onemocnění mohou mít za následek zvýšení tvorby kyseliny močové. Člověk, který trpí zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi nemusí nutně trpět dnou.

  V mnohých případech však dochází k ukládání krystalků kyseliny močové v kloubech, kůži nebo ledvinách.

Akutní záchvat dny

První záchvat dny bývá velice intenzivní a probíhá zcela náhle. V nejčastějších přídech je bývá postižen palec u nohy. Záchvat může následovat v důsledku většího zatížení organismu v podobě operace, dietní chyby nebo po konzumaci alkoholu.

Postiženého zpravidla probudí náhlá prudká bolest palce, který je napjatý a červený. Kůže okolo kloubu bývá suchá a lesklá. V případě, že akutní záchvat zůstává bez léčby, trvají bolesti minimálně tři dny a poté dojde k vymizení příznaků.

Při aplikaci protizánětlivého léku se zánět podaří většinou rychle zklidnit. Po odeznění bolesti však postižený nemá zcela vyhráno, protože onemocnění pokračuj dál, i když se navenek neprojevuje a nelze předpovědět, kdy se dostaví další záchvat.

Záchvat dny může také postihnout i jiné klouby, např. klouby končetin nebo zápěstí.

Chronická dna

Při chronické dně se krystalky kyseliny močové usazují v kloubech, kůži a ledvinách a vyvolávají zde trvalé poškození.  V kloubech se krystalky usazují v chrupavce, která kryje konce kostí, způsobuje zhrubnutí jejího povrchu, otok a snížení flexibility kloubu.

Na kůži vytvářejí usazeniny kyseliny močové různě velké hrboly, které se nazývají tofy. Často se vyskytují jako drobné útvary na okraji uší, ale mohou také vytvářet boule na rukou nebo v okolí loktů.

  Většinou se spíše jedná o kosmetickou vadu, než aby škodily, ale v některých případech nabývají na velikosti a musí být chirurgicky odstraněny.

Těžká dna

V případě těžké dny může dojít k poškození ledvin uložením krystalků kyseliny močové a ucpání jemných močových kanálků v ledvinové tkáni, což většinou vede k selhání ledvin. Kyselina močová v moči může dosáhnout takové koncentrace, že vytvoří močové kameny.

Léčba

Nemocní trpící častými záchvaty dny trpí daleko častějším postižením kloubů, tofy nebo mají zjevně postižené ledviny a vysokou koncentraci kyseliny močové v krvi a potřebují dlouhodobou léčbu.

Léčba je nezbytná zejména proto, aby se zabránilo k poškození ledvin a následným komplikacím. Nemocní, kteří s dlouhodobou léčbou dny jednou začnou, by v ní měli pokračovat po celý zbytek života.

Po přerušení léčby se může hladina kyseliny močové  v krvi rychle zvýšit a vyvolat dnový záchvat.

Metabolismus

Jedná se o komplexní děje, které umožňují našemu organismu běžnou normální činnost a jsou řízeny za pomocí chemických látek, které nazýváme enzymy a hormony. Činnost enzymů spočívá v řízení chemických reakcí, v nichž se tvoří látky, které jsou nezbytné pro tělo  a také se při nich uvolňuje energie.

Hormony se podílí na řízení složitých dějů, jako je růst nebo spotřeba energie a tvorba energetických zásob. Správně fungující metabolismus je důležitý pro existenci organismu a vyžaduje náležitý přísun surovin.

K metabolickým poruchám může vést nevhodná dieta, nadměrné holdování alkoholu nebo užívání některých léků.

Příjem a výdej

U dítěte v růstu nebo u dospívajícího převažuje příjem energie nad výdejem, aby se pokryly potřeby růstu. U dospělých je přebytek energie ukládán dlouhodobě do tukových zásob a naopak zvýšený výdej energie vede k poklesu tělesné hmotnosti.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector