Kyselina ellagová a její účinky na naše zdraví – jaké jsou její přírodní zdroje?

Příroda je mocná čarodějka a vábí nás krásou svých barev. To samozřejmě platí i pro ovoce a zeleninu. Představte si krásně oranžový pomeranč, který máte položený v misce na stole.

Víte, že než se do něj zakousnete, čeká vás ještě urputné loupání jeho kůry. Přesto po něm sáhnete. Náhoda? To v žádném případě. Právě jste naletěli na lup přírody a kouzlu jejích barev. Každého přitahují v přírodě jiné barvy.

Proč tomu tak je, to nevíme, ale co víme určitě je, jak jednotlivé přírodní barvy ovlivňují naše zdraví.

Zelená

Zelené ovoce a zelenina jsou ideální pro naše oči, kosti a zuby. Obsahují vitamín K, který přispívá ke srážení krve. Vitamíny C a E mohou snížit riziko chronických onemocnění. Zelená listová zelenina také obsahuje vysoké množství železa a kyseliny listové.

Kyselina ellagová a její účinky na naše zdraví – jaké jsou její přírodní zdroje?

Červená

Za červenou barvou ovoce a zeleniny stojí rostlinné pigmenty lykopen a antokyany. Lykopen je silný antioxidant, který pomáhá snižovat riziko několika typů rakoviny, zejména rakoviny prostaty.

Nejkoncentrovanější zdroj lykopenu můžeme najít v rajčatových produktech. Antokyany najdeme v jahodách, malinách, brusinkách, červených hroznech, rebarboře a řepě.

Podporují zdraví močových cest a zdraví srdce pomocí snížení krevního tlaku a cholesterolu.

Oranžová a žlutá

Většina oranžového a žlutého ovoce a zeleniny (žlutá paprika, dýně, mrkev, meruňky, broskve apod.

) jsou bohaté na betakaroten, který tělo přeměňuje na vitamín A, který napomáhá k lepšímu stavu našeho zraku, ale také udržuje zdravé zuby a kosti.

Do žluta a oranžova zbarvené ovoce obsahuje foláty, druh antioxidantů užitečných k prevenci některých defektů neurální trubice u nenarozených dětí. 

Kyselina ellagová může zničit nádorové buňky

Modrá a fialová

Modré a fialové ovoce a zelenina (lilky, švestky, borůvky, červená řepa atd.

) obsahují antokyany, přírodní rostlinné pigmenty se silnými antioxidačními vlastnostmi, které mohou snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Tento druh ovoce a zeleniny také obsahuje flavonoidy, tj.

kyselinu ellagovou, která může ničit nádorové buňky, jak prohlásily nedávné výzkumy prováděné Americkým institutem pro výzkum rakoviny.

Kyselina ellagová a její účinky na naše zdraví – jaké jsou její přírodní zdroje?

Antokyany a kyselina ellagová v borůvkách se ukázaly jako schopní bojovníci s nádorovými buňkami v plicích, žaludku, prsu a slinivce břišní. Antokyany a kyselina ellagová se také mohou pochlubit protizánětlivými vlastnostmi, které mohou zabránit rakovině jícnu a tlustého střeva.

Obsahují látky schopné významně snížit riziko mozkové mrtvice

Bílá

Bílé ovoce a zelenina jako jsou například jablka, hrušky, banány a květák jsou bohaté na vlákninu a pomáhají chránit náš organismus před vysokým cholesterolem.

Podle studie provedené skupinou holandských vědců ve spolupráci s American Heart Association v roce 2011 se bílé ovoce a zelenina mohou pochlubit látkami schopnými významně snížit riziko mozkové mrtvice.

Jak už jsme napsali, příroda nás vábí svými barvami a jinak to není také u zeleniny a ovoce. Aby to měli jednodušší a my jsme měli na ovoce a zeleninu o něco větší chuť, připravte si ovocný nebo zeleninový talíř, který má pestrou kombinaci barev.

Talíř plný zelené zeleniny by asi nikoho moc nenadchl, talíř červené zeleniny by nás asi spíše iritoval. Namíchejte si barvy, nebojte se velmi kontrastních barev, protože vždy platí, že jíme také očima. Tip, na který se vaše oči zcela chytí, jsou velmi barevné a hlavně zdravé smoothie bowls.

Několik tipů na jejich výrobu najdete v našem článku. 

Kyselina ellagová a její účinky na naše zdraví – jaké jsou její přírodní zdroje?

Zdraví ze zahrady: Nejzdravější „tabletky“ z přírody

Dnešní zahradní maliny a ostružiny jsou původem skromné lesní ovoce, které šlechtitelé přímo zázračnými kouzly zvětšili, namnožili jejich plody, upravili na všelijakou chuť i barvu. A tak dnes máme širokou paletu odrůd vhodných do každé polohy, do každé zahrady.

ZDRAVÍ ZAKLETÉ V DROBNÉM OVOCI

Navzdory jejich šlechtění kvůli velikosti a úrodnosti jim stále ještě zůstala jejich vynikající přírodní chuťová, voňavá, ba i barevná RPNita, ale hlavně jejich mimořádný ozdravný i léčebně-preventivní charakter, jímž překonávají veškeré velké ovoce.

Proto by maliny i ostružiny, především ty nepichlavé, neměly chybět v žádné zahradě, jsou totiž i vynikající pochoutkou pro malé či velké mlsouny.

Velkou výhodou mnoha dnešních odrůd je jejich dlouhodobá nebo opakovaná plodnost v roce, kdy úroda dobře dozraje, a to i díky globálnímu klimatickému oteplení.

Elixír zdraví zvaný kyselina ellagová

Celkově má ovoce mnoho antioxidačních a zdraví podporujících i čisticích (detoxikačních) látek, ale drobné ovoce ještě výrazněji vyniká hlavně zdravotněpreventivními, ale i léčebnými účinky. Maliny i jejich sestry ostružiny dokonce hrají mezi drobným ovocem prim právě v tomto ohledu.

Je to například díky obsahu polyfenolu, tedy kyseliny ellagové, která má mimořádně antikarcinogenní účinky. Maliny a ostružiny jí obsahují 22 mg / 150 g plodů, jahody 9 mg, brusinky 1,8 mg a ostatní ovoce méně než 1 mg, zatím co v ořeších jí je až 20 mg / 30 g.

Kyselina ellagová se v malinách nachází až z 90 % v semenech, zatímco v jahodách se zase až z 95 % nachází v dřeni. Maliny, ostružiny a jahody jsou tedy základními potravinovými zdroji této protirakovinné kyseliny ellagové.

Toto ovoce bychom však neměli konzumovat například se šlehačkou nebo jogurtem, i když je to velmi chutné, protože kasein z mléka brání právě dobrému vstřebávání této účinné látky.

Kyselina ellagová a její účinky na naše zdraví – jaké jsou její přírodní zdroje?

Komplex účinných látek v čele s kyselinou ellagovou přímo snižuje růst nádorových buněk. Zjistilo se například, že už pětiprocentní podíl malin a jahod ve stravě výrazně snížil možnost výskytu nádoru jícnu.

Pozitivní účinky kyseliny ellagové:

  • brání přeměně karcinogenů na buňkové toxiny, které tím ztrácejí schopnost reagovat s DNA buňky a vyvolat tak mutace spouštějící rakovinu,
  • zvyšuje též obranyschopnost samotné buňky proti toxické agresi podporou jejích protirakovinných mechanismů,
  • je silným inhibitorem dvou základních bílkovin, které způsobují rozšiřování nádoru, což výrazně brzdí šíření rakoviny.

Zdravá přírodní barviva

V malinách, ostružinách i dalším drobném ovoci (borůvky, brusinky) jsou však ještě další protirakovinné polyfenoly, a to jsou antokyanidiny, které jsou vlastně i příčinou živých barev ovoce a zeleniny – červené, růžové, světle fialové, oranžové i modré, přičemž těchto látek se v drobném ovoci často nachází až 500 mg / 100 g ovoce. Vysoký obsah těchto antokyanidinů spolu s proantokyanidiny v tomto ovoci je zodpovědný i za nejvyšší antioxidační aktivitu mezi různými druhy ovoce, která dosahuje v lesních borůvkách hodnoty 13 430 jednotek, v brusinkách 9 000, v ostružinách 7 700, v malinách 6 060, v jahodách 6 000 (v jablkách až 5 900, ale ve vodním melounu je to jen 216 jednotek). Antokyanidiny způsobují zastavení syntézy DNA, a tím i růst buněk, což vede k jejich apoptóze (jakési sebevraždě). Též jsou schopné inhibovat, tedy brzdit angiogenezi, a tím i výživu rakovinných buněk a jako silné antioxidanty jsou i účinnými likvidátory nebezpečných volných radikálů.

UŽITEČNÉ INFORMACE

Už zmíněné polyfenoly proantokyanidiny v drobném ovoci přispívají svým dílem k jejich protirakovinnému účinku.

Drobné ovoce však není úplně na špici obsahu těchto látek v přírodě – ve skořici je jejich obsah až 8 110 mg / 100 g, v kakaovém prášku 1 370 mg, zatímco v brusinkách jich je „jen“ 420 mg, v borůvkách 330 mg, v jahodách 150 mg a v malinách 30 mg / 100 g. I tyto proantokyanidiny mají však schopnost

  • nahradit nebo doplnit antioxidační účinek vitamínu C,
  • blokovat růst rakovinných buněk hlavně v tlustém střevě,
  • působit při prevenci vzniku rakoviny,
  • jsou schopné narušit angiogenetickou tvorbu krevních vlásečnic vyživujících rakovinný nádor,
  • snižují dokonce i tvorbu estrogenů, které v určitém smyslu napomáhají vzniku několika druhů rakoviny závislých na hormonech.

Nejzdravější „tabletky“ z přírody

Zázračným lékem proti civilizačním chorobám jsou polyfenoly, ale i další účinné látky v malinách, jako jsou kyselina chlorgenová, kávová, salicylová, galová i chinová, a prvky, hlavně stopové, jako jsou vápník, hořčík, draslík, ale i selen, železo, chrom, mangan, kobalt, měď, zinek, síra, molybden, jód, a to vše vedle dobré dávky vlákniny, pektinů, vitamínu C, E, K a celé škály B vitamínů. U ostružin se k tomu přidávají ještě i kyselina ferulová, bór a stříbro. Celková energetická hodnota tohoto ovoce je jako stvořená pro diabetiky, při prevenci ztučnění jater, ale i při udržovací a redukční dietě, protože mají jen 35 kcal / 100 g ovoce.

Maliny

Mají též potopudné účinky, a tedy tlumí i horečky, působí antibakteriálně a antivirově, mají protizánětlivé účinky, snižují také pocit bolesti, a proto se bohatě využívají i při zánětech a bolestech kloubů, ale současně také při chřipce a nachlazení.

Jejich listy mají adstringentní, svíravý účinek, a proto se zápary z nich využívají u zánětů v ústní dutině a v krku, ale i při průjmech. V gynekologii se zase využívají jejich spazmolytické účinky.

Obsah kaempferolu a kvercitinu podporuje zdraví srdečněcévního i zrakového systému, pomáhají i při diabetu a při prevenci degenerativních mozkových nemocí.

Přítomné třísloviny a flavonoidy pomáhají i při zánětlivých nemocech žaludku a střev, zvyšují diurézu a působí i při zánětech močových cest. Maliny pomáhají také při rekonvalescenci geriatrických pacientů hlavně po těžkých onemocněních.

Černý bezkofeinový čaj rychle a levně

Kyselina ellagová a její účinky na naše zdraví – jaké jsou její přírodní zdroje?

  • Listy drobného ovoce, jako jsou maliny, ostružiny, borůvky, brusinky a jahody, nám mohou posloužit jako surovina k přípravě chuťově vynikajícího a zdravotně velmi prospěšného každodenního černého čaje, který kofeinem nezatěžuje, ba naopak povzbuzuje naše srdce. Listy těchto plodin trháme nejlépe ještě před květem, necháme je trochu zavadnout, potom je rozdrtíme, poválíme, aby se porušily jejich buňky, uzavřeme například do polyetylenového sáčku a necháme na teplém místě zapařit, tedy fermentovat asi jeden až dva dny, dokud nezčernají. Potom je asi při 45 °C vysušíme a používáme jako černý čínský čaj. Využíváme je buď jednotlivě, nebo nejlépe ve směsi.

Ostružiny

Mají v podstatě podobné účinky jako maliny, ale odvary z listů, pupenů a mladých výhonků se častěji používají v sedacích koupelích při hemoroidech, stejně jako obklady při poraněních pokožky, při vředech a furunkulech.

Budete mít zájem:  5 znaků, které dědíme po otci

Protože jsou tyto odvary kombinované s plody proti průjmu účinné, i když působí jemně, často se používají při těchto problémech u dětských pacientů. Zajímavé je využití pupenů či mladých výhonků při odvykání kouření.

Když je držíme mezi rty a jemně cucáme, jejich sladkokyselá chuť zvyšuje naši averzi vůči tabáku a snižuje chuť na cigaretu, alespoň dokud máme výhonek v ústech. Pomáhají též alergikům bržděním negativního účinku histaminu.

Listy přiložené na popáleniny a krvácející ranky zastavují krvácení a mají hojivý účinek. Výtěžek antokyanu z ostružin (kyanidin-3-glukozit) má kromě protirakovinného účinku i jiné výhody – brzdí růst nádoru a brání i jeho šíření metastázemi.

VHODNÉ ODRŮDY

Abychom měli čerstvé plody co nejdéle, dáme přednost remontantním odrůdám s opakovaným plozením:

  • z klasických remontantních červenoplodých malin je to raná Ada a Medea, středně rané Ljulin a Heritage,
  • červená Polka, které prvoroční výhony plodí od poloviny července do konce srpna, druhoroční výhony od září do mrazů,
  • žlutá Fallgold, které prvoroční výhony plodí od září do mrazů, druhoroční od července,
  • černá malina Bristol (Black Jevel), jejíž prvoroční výhony plodí od srpna, druhoroční od července,
  • nejnovější odrůdy malin: Zeva III. – prvoroční výhony plodí od července, druhoroční od září; Himbo Top je stále plodící malina rodící od srpna;  Willamette plodí dvakrát, je to velmi raně a bohatě rodící červená malina; Aroma Queen je raně a dlouho plodící malina; Pokusa je malina s prodlouženou plodností od července do mrazů; Golden Everest je žlutoplodá raně zrající malina,
  • originální tvarované maliny: se žlutými plody odrůda Two Timer Sugana je velkoplodá, dvakrát rodící sloupovitá malina, prvoroční výhony plodí od července, druhoroční od srpna, je vhodná do nádob i na balkony a terasy a podobná červenoplodé variantě této maliny; trpasličí malina Little Red Princess je vhodná do nádob na balkony a terasy, plodí od srpna.

Z ostružin můžeme doporučit následující dlouho plodící beztrnové odrůdy:

  • klasická osvědčená černoplodá Thornfree bohatě rodící od července do mrazů,
  • Loch Ness velkoplodá černoplodá rodící od srpna do mrazů,
  • ostružiny se sloupovitým a redukovaným růstem: černoplodá Arkansas, Navaho Summerlong, sloupovitá beztrnová, vhodná do nádob na balkon a terasu, rodí od června do mrazů; černoplodá Navaho keříková beztrnová, rodí od srpna do mrazů; trpasličí černoplodá Little Black Prince je vysoká jen metr, je vhodná do nádob na balkon a terasu, rodí od srpna do mrazů,
  • klasické beztrnové červenoplodé malino-ostružiny: Loganberry, Tayberry,
  • nové odrůdy beztrnových malino-ostružin: Tayberry Buckingham červenoplodá, rodí od června do mrazů; Glen Coe fialová, rodí od srpna do mrazů; robustní fialovomodrá Purple Rasberry.

Text: Ing. Jaroslav Pížl, Foto: isifa/Shutterstock

Kyselina ellagová: Proč je zdraví nesmírně přínosná a v jakých potravinách je obsažena?

Kyselinu ellagovou pravděpodobně pravidelně konzumujete, ale možná o tom ani nevíte. Slyšeli jste o ni už? A víte, jaké zdravotní přínosy přináší vašemu organismu? To vše se dozvíte v dnešním článku.

Kyselina ellagová

Kyselina ellagová je polyfenolickým antioxidantem, který obsahují mnohé druhy ovoce a zeleniny. Tato kyselina má cenné přínosy pro lidské zdraví, především protinádorové a antioxidační.

Právě tyto vlastnosti stojí za výzkumem dalších potenciálních zdravotních přínosů konzumace této kyseliny. Poprvé byla tato kyselina objevena Henri Braconnotem v roce 1831.

Jedná se o přírodní antioxidant.

Zdroje kyseliny ellagové

Kyselina ellagovou obsahují nejvíce:

  • maliny
  • moruše
  • ostružiny
  • jahody
  • brusinky
  • tmavé hrozny
  • vlašské ořechy
  • pekanové ořechy
  • zelený čaj
  • granátová jablka
  • červené víno

I borůvky obsahují kyselinu ellagovou, ale ne v tak vysokých dávkách jako například maliny. Kyselinu ellagovou a také resveratrol můžete získat konzumací tmavých druhů ovoce, tedy například červeného vína. Tyto potraviny jsou také skvělými zdravými svačinkami, které oceníte dopoledne i jako rychlou svačinu mezi obědem a večeří.

Zdravotní přínos

Kyselina ellagová má potencionální protinádorové a antioxidační vlastnosti. Tyto vlastnosti jsou založeny na schopnosti přímé inhibice vazby některých typů karcinogenů na DNA. Stejně jako i jiné polyfenolické antioxidanty se může kyselina ellagová pyšnit v některých buněčných modelech chemoprotektivním účinkem a snižováním oxidačního stresu.

Protirakovinné účinky

Mnohé studie se zaměřují na protirakovinné účinky kyseliny ellagové. Stále je její protirakovinný potenciál zkoumán, ale některé výzkumy již tyto účinky potvrdily.

Konzumace červených hroznů a červeného vína v rozumné míře skrývá mnoho zdravotních přínosů, a to i pro osoby s obezitou. Podporuje totiž účinnější spalování tuku a je prevencí komplikací, které jsou s obezitou spojeny.

Klinické studie také prokázaly souvislost mezi stravou bohatou na polyfenoly (viz kyselina ellagová) a příznivými účinky na metabolický syndrom, mezi který patří kromě obezity i vysoký krevní tlak, vysoké hladiny cholesterolu a cukru v krvi.

Ochrana DNA

Výzkumná studie zveřejněné v časopise International Journal of Molecular Sciences zjistila, že plody bohaté na kyselinu ellagovou jsou schopny chránit organismus proti oxidačnímu stresu a snižují riziko poškození DNA.

Zánět

Kyselina ellagová jako silný antioxidant snižuje riziko vzniku zánětu v těle.

Pestrá strava

Kyselina ellagová je také jasným důkazem toho, že pestrá strava opravdu důležitou součástí našeho života. Jídelníček by neměl být jednostranný. Důležitá je především jeho pestrost a zdravé ingredience.

Dopřejte si tedy ráno místo kávy i zelený čaj a občas si dopřejte také sklenku červeného vína. Nezapomínejte ani na zdravé lesní plody a snažte se vždy vybírat sezónní ingredience. Ty vám poskytnou více zdraví a čerstvosti než plody dovezené.

Díky neskutečné rozmanitosti ingrediencí, která nám příroda nabízí, máte vždy pestrý výběr.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

70% tmavá čokoláda s malinami a mátou

Naše tmavá čokoláda z prémiových kakaových bobů má nezaměnitelnou ovocnou chuť s nízkou úrovní hořkosti. Proto se k ní naprosto ideálně hodí snad každým oblíbená chuť malin a máty. Maliny se postarají o to, aby zvýraznili ovocné tóny, které v sobě čokoláda ukrývá.. Máta zase dodá příjemnou svěžest. Připomíná tak letní chvíle strávené na cestách.

Maliny a zdraví

Je jen málo lidí, kteří by neměli maliny rádi. Někomu možná vadí, že mu mezi zuby uvázne občas nějaké to semínko. Jejich skvělá chuť to vždy však dokonale vynahradí. Ne každý ale už ví, jaký je vliv malin na naše zdraví. Je především bohatým zdrojem vitamínu C, který posiluje naši imunitu.

Tomu přichází na pomoc i kyselina ellagová, která působí jako prevence vzniku nádorových onemocnění. Maliny obsahují několik důležitých antioxidantů jako je kyselina gallová a kvercetin.

Barvivo zvané anthokyan, kterému maliny vděčí za svojí krásnou červenou barvu, je také silně antioxidační, a navíc nás pomáhá bránit před nejrůznějšími mikroby. Antioxidační účinky malin jsou jejich nejvzácnější vlastností a najdete jen málo potravin, které se jim v tomto vyrovnají. Flavonoidy podpoří vaší oběhovou soustavu a srdce.

Polyfenoly působí protizánětlivě. Maliny jsou často doporučované jako náhražka sladkostí. Dodávají energii, na vaší linii se však neprojeví, jsou nízkokalorické. Jsou tedy vhodné i pro diabetiky.

Obsahují vysoký podíl vlákniny a tříslovin, které pomáhají vašemu trávení a odstraňování přebytečné vody z těla. Jsou tedy doporučovány i jako prostředek k hubnutí. Vedle již vyjmenovaného obsahují draslík, měď, hořčík, mangan, niacin, riboflavin a kyselinu listovou.

Máta účinky

Máta, pod přesnějším názvem máta peprná, povzbuzuje náš organismus a má opravdu velmi pozitivní účinky na trávení. Pokud máte časté problémy se žaludkem, nebo s nechutenstvím, je máta to pravé řešení. Účinně podporuje tvorbu žaludečních šťáv a žluči.

Léčit s ní můžete však celou trávící soustavu, jelikož se umí vypořádat s kolikami a nejrůznějšími problémy se střevy. Obsažený mentol chladí a zároveň znecitlivuje. Umí proto nejen zpříjemnit váš dech, ale uleví od bolavých dásní, nebo problémů se zuby.

 Je vhodným léčebným prostředkem při nachlazení, rýmě a bolestech v krku. 

Čokoláda tak, jak jí příroda chtěla

Čokoláda, kterou s malinami a mátou kombinujeme, je čistým přírodním produktem. Neobsahuje nic, co by neměla. Naší vizí je vyrábět čokoládu z těch nejkvalitnějších surovin, které máme k dispozici. Vyhýbáme se jakýmkoliv náhražkám a chemii. Nesnažíme se na ničem ušetřit a bojujeme za maximální kvalitu.

Tato 70% tmavá čokoláda je vyrobena ze vzácných kakaových bobů odrůdy Criollo, která pochází z Peru. Boby ručně zpracováváme tradičními postupy. Jakmile naši čokoládu ochutnáte, nebudete chtít jíst jinou, jelikož o moc lepší prostě a jednoduše vyrobit nelze. K bobů přidáváme už jen kvalitní třtinový cukr.

Nic víc pravá čokoláda nepotřebuje.

SLOŽENÍ: kakaové boby, třtinový cukr, lyofilizované maliny (3,26 %), máta sušená. Obsah kakaové sušiny nejméně: 70 %.

  • KAKAOVÉ BOBY:
  • HMOTNOST:
  • INFORMACE PRO ALERGIKY:

odrůda Criollo, země původu Peru62 gMůže obsahovat stopy mléka a ořechů.SKLADOVÁNÍ:Skladujte v suchu, chraňte před teplem a přímým slunečním světlem.

Výživové údaje (100 g):
Energie 2134 kJ / 515 kcal
Tuky 33,9 g
z toho nasycené mastné kyseliny 23,0 g
Sacharidy 42,1 g
z toho cukry 30,6 g
Bílkoviny 9,3 g
Sůl 0,1 g

Diskuze je prázdná.

přidat příspěvek do diskuze

K produktu zatím nikdo recenzi nenapsal

Zvyšování obsahu ellagové kyseliny v jahodách

Jahody jsou spojovány s pozitivním vlivem na zdraví. Uvádí se, že 8 středně velkých jahod obsahuje pouze 30 kalorií. Nemají vůbec žádný nasycený tuk, cholesterol ani sodík.

Mají však vysoký obsah folátu (kyseliny listové) a vitaminu C, jsou poměrně dobrým zdrojem vlákniny a draslíku a obsahují stopy vápníku a železa. Jahody obsahují dále ellagovou kyselinu, o které se v četných studiích zjistilo, že má pozitivní vliv na zdraví.

Zvýšením obsahu ellagové kyseliny v jahodách se zabývali v USDA-ARS (Zemědělské výzkumné středisko ministerstva zemědělství USA). Vědci studovali genetiku různých odrůd jahod s cílem vyšlechtit odrůdy s vyšším obsahem ellagové kyseliny i jiných prospěšných složek.

Studovaly se plody i jednotlivé části rostliny (celkem 36 odrůd), aby se zjistilo, kde se ellagová kyselina akumuluje nejvíce.

Překvapivě se zjistilo, že nejvyšší obsah ellagové kyseliny je v listech rostliny. Semena obecně vykazovala vyšší obsah ellagové kyseliny než ovocná dřeň. Dřeň ze zelených jahod obsahovala více ellagové kyseliny než dřeň červených zralých jahod.

Ačkoliv způsob, jakým se dědí schopnost vytvářet ellagovou kyselinu, není znám, studie prokázala, že obsah uvedené sloučeniny je v jednotlivých odrůdách značně odlišný. Tento poznatek umožňuje vyšlechtit odrůdy s vysokým obsahem ellagové kyseliny.

Protože dosud nebyl dostatek informací o zdravotních účincích ellagové kyseliny, sledovala se její antikancerogenní a antimutagenní aktivita. V čisté formě je ellagová kyselina vysoce nerozpustná a biologicky nevyužitelná.

Ellagová kyselina, která se biosyntetizuje v rostlinách, se vyskytuje ve spojení s glukózou a je součástí tzv. ellagitaninů. Tyto sloučeniny jsou již ve vodě poměrně rozpustné, a tak biologicky využitelné. Znamená to, že relativně malé množství ellagitaninů může být účinnější ve stravě člověka než vysoké dávky ellagové kyseliny.

Zjistilo se, že v jahodách-plodech se vytváří minimálně pět ellagitaninů. Na pokusných zvířatech se prověřoval antikancerogenní účinek sušených jahod-plodů. Zjistilo se, že jsou účinné zvláště vůči rakovině jícnu.

Strava s obsahem jahod významně snižovala výskyt chemicky indukovaných nádorů v jícnu.

Výzkumníci v ARS se domnívají, že kromě ellagové kyseliny existují v jahodách další sloučeniny, které přispěly k tomuto pozitivnímu výsledku.

ARS ve spolupráci s Národním ústavem pro výzkum rakoviny (National Cancer Institute) zjistil ellagovou kyselinu také v malinách, borůvkách, brusinkách, ve vlašském ořechu a ořechu pekan. Ačkoliv se dosud neví, jaké množství ellagové kyseliny je zapotřebí k tomu, aby se dostavily prospěšné účinky, studie naznačují, že stravu obsahující tyto potraviny lze určitě doporučit.

Poté, co je známo, že ellagová kyselina je obsažena v jahodách-plodech, semenech a listech, hledají se způsoby, jak množství ellagové kyseliny zvýšit. Ve výzkumné stanici pro drobné ovoce v Poplarville zkoumali, jaký je vliv dusíku na obsah ellagové kyseliny u dvou odrůd jahod. Ve spolupráci se Státní universitou v Louisianě se vyšetřovaly různé přídavky do půdy k pěstování jahod.

Zjistilo se, že neexistují žádné rozdíly v obsahu ellagové kyseliny ve zralých plodech jahod pěstovaných za použití různých zdrojů přidávaného dusíku.

Byly však zjištěny rozdíly mezi odrůdami jahod: v odrůdě Chandler se vyskytovalo asi dvojnásobné množství ellagové kyseliny než v odrůdě Pelican.

Odrůda Pelican, která byla vyšlechtěna v ARS je odolná k “anthracnose”, hlavnímu onemocnění jahod.

Kyselina askorbová a její využití pro zdravý organismus

Kyselina askorbová

Kyselina askorbová je přirozenou organickou látkou s antioxidačními vlastnostmi. Jedná se o bílou pevnou látku, ale v nečistém stavu se může jevit nažloutlá. Velmi snadno se rozpouští ve vodě a utváří tak jemně kyselé roztoky.

Kyselina askorbová je jednou ze syntetických ( vyrobený člověkem a nevyskytující se nikde v přírodě) forem vitamínu C. Falešný je tedy jak obsah, tak i forma.

Co je vitamín? 

Vitamín C se derivuje z glukózy a mnoho živočichů je schopno si ji samo produkovat. Nicméně lidé toho nejsou schopni, proto ji musíme dodávat organismu prostřednictvím stravy.

  Pokud si půjdete do lékárny koupit vitamín C, dostanete pilulky se synteticky vyrobenou kyselinou askorbovou. Naprostá většina lékařů, výživových specialistů a prodejců považuje tyto dva pojmy (vitamín C a kyselina askorbová) za totožné.

Ale bohužel, kyselina askorbová není přírodní vitamín C.

„Vitamín je…aktivně působící proces zahrnující výživné látky, enzymy, koenzymy, antioxidanty a stopové minerály“ (Dr. Royal Lee, What is a Vitamin?, srpen 1956, odborný časopis Applied Trophology)

Vitamín je  „zprostředkovatel“ složitých biochemických reakcí v našem organismu. Jejich činnost je závislá na celkovém prostředí, ve kterém fungují. Fungují pouze tehdy, když prostředí vykazuje určité biochemické parametry. Jejich fungování má jistou inteligenci.

Svojí roli v jejich aktivitě hraje i časový faktor. Vitamín je komplex látek a chemického prostředí. Jejich působení určitým způsobem ovlivňuje procesy v našich buňkách.

Z tohoto komplexu není možné vyjmout jednu látku, nebo molekulu a prohlásit jí za vitamín, jako je tomu u vitamínu C …

Kyselina askorbová a pleť

Kyselina askorbová je jedním z hlavních a velmi potentních antioxidantů. Hraje hlavní roli ve formování kolagenu, který je důležitý pro růst a opravu buněk tělesných tkání, dásní, krevních cév, kostí a zubů. Chrání organismus před škodlivým vlivem znečištění a infekcemi a podporuje fungování imunitního systému.

Vitamín C pro zdraví celého organismu

Napomáhá ochraně organismu:

  • před mnoha druhy rakoviny
  • působí proti abnormálnímu vzniku krevních sraženin a modřin
  • může redukovat riziko kataraktu
  • v léčbě a prevenci nachlazení a kurdějí
  • snižuje také negativní vliv mnoha alergenů
  • snížit krevní tlak, podporuje hojení poranění a posiluje krevní cévy
  • podílí se na redukci cholesterolu a chrání před chorobami kardiovaskulární soustavy
  • stimuluje také produkci „antistresových“ hormonů
  • je nezbytná pro správné fungování nadledvinek a pomáhá z organismus vyloučit těžké kovy a další toxické látky

Kyselá složka kyseliny askorbové může podráždit pleť. Je proto třeba používat produkty s jejím obsahem přesně dle návodu k použití. V dalších krocích péče o pleť se doporučuje možného podráždění vyvarovat, nebo jej minimalizovat (zdroj Medaprex.cz) 

Superpotraviny – jsou opravdu tak super?

Dnes jsou populární, slyšíme o nich na každém kroku a ti, kteří je vyzkoušeli, si je nemůžou vynachválit. Ano, jde o tzn. superpotraviny nebo zelené potraviny. Ale co to vlastně je a k čemu je to dobré? Víte, jaké superpotraviny jsou pro vás vhodné a které z nich stojí za vyzkoušení?

Ať už superpotraviny vyzkoušíte jako samostatnou součást jídelníčku a nebo je zamícháte do ovesné kaše, jogurtu, koktejlu nebo přesnídávky, jde o hodnotné potravinové doplňky, které pomáhají nahrazovat absenci zdravých produktů na našem trhu (ne, rajčata ani papriky ze supermarketu nám opravdu vitamíny nedoplní) a po kterých se budeme cítit lépe.

Pokud tedy nemáte možnost vypěstovat si vlastní ovoce a zeleninu, o kterých se dá říci, že jsou plné vitamínů a minerálů, věnujte pár minut stručnému představení zdravých potravinových doplňků patřících do množiny superpotravin.

1. Mladý ječmen

Konzumaci mladých výhonků zeleného ječmene lze vystopovat až do doby 5000 let před naším letopočtem jako nejdříve pěstovanou sladkou trávu na světě. Vzhledem k obsahu živin je také označován jako nejlepší přírodní fast food. Existuje hodně důvodů, proč by náš jídelníček měl zahrnovat nápoj ze šťávy mladého ječmene. Je totiž bohatý na vitamíny A, B1, B2, B3, B6, C, E a K. Spolu se základními minerály (zinek, železo, vápník) obsahuje také velké množství hořčíku, fosforu a draslíku, je bohatý na antioxidanty a esenciální aminokyseliny a dodává tělu cennou vlákninu, která udržuje hladinu cholesterolu na přijatelné úrovni.

Mladý ječmen je také zdrojem přírodní detoxikace, posiluje naši imunitu a bojuje s infekcemi. Vzhledem k obsahu chlorofylu, vitamínu B, železa a fykocyaninu podporuje výtažek ze šťávy mladého ječmene růst kostní dřeně a tvorbu bílých i červených krvinek. Více o mladém ječmeni se můžete dočíst např. v článku Mladý ječmen – nápoj nejen pro gladiátory.

2. Červená řepa

Přínosy červené řepy jsou notoricky známé. Tato typicky rudá zelenina pomáhá udržovat naši krev čistou tím, že má blahodárný vliv na naše játra a ledviny, tedy na naše dva filtrační systémy. Červená řepa obsahuje betain, který je důležitý jako prevence chronických onemocnění i jako ochrana našich vnitřních orgánů. Krev, která prochází přes naše játra, zásobuje důležitými látkami celé naše tělo a mělo by proto být našim cílem udržovat játra v dobré kondici. Více o červené řepě najdete v našem článku Červená řepa – chvála červené řepě.

Populárním způsobem, jak získat šťávu z červené řepy, je odšťavňování, které můžeme aplikovat i na jinou zeleninu i ovoce. Získáme tak nápoj, který obsahuje klíčové živiny pro náš organizmus. Do nápoje můžeme navíc přidat i šťávu z mrkve a trochu zázvoru a získáme velmi lahodný nápoj. Pokud nejste fanoušek odšťavňování, stačí také červenou řepu nasekat do salátu nebo přidat do polévky.

Červená řepa je také dostupná v práškové formě jako sušená šťáva z červené řepy. Pokud tedy hledáte jednoduchý a rychlý způsob, jak červenou řepu zařadit do jídelníčku, stačí jednu lžičku tohoto prášku přidat do vašeho nápoje, koktejlu, kaše nebo i palačinek.

3. Chia semínka

Především je to pro vysoký obsah antioxidantů, které v našem těle vedou boj proti účinkům volných radikálů, které jinak dokáží celkem vážné poškozovat zdravé buňky a způsobují jejich nadměrné stárnutí a vážná onemocnění, jakými je např. rakovina. Chia semínka obsahují velmi slušnou porci bílkovin a esenciálních aminokyselin, ze kterých tak naše tělo může čerpat energii.

Jsou také vysoce ceněná jako přírodní zdroj železa, zinku, vápníku, hořčíku, vlákniny a dokáží absorbovat velké množství vody, díky čemuž zvětšují svůj objem 7-12x. Vytvářejí jemný a lehce stravitelný gel, který zabraňuje rychlému trávení potravy žaludečními enzymy. Tím hydratují tělo a oddalují pocit hladu.

4. Chlorella

Chlorella je bohatým přírodním zdrojem vitamínů A, B1, B6, B12, C a E a na rozdíl od uměle vyrobených vitamínů z lékárny je tak vstřebatelnost těchto vitamínů z přírodních zdrojů v našem těle několikanásobně větší (lepší). Stejně jako všechna tmavě zelená zelenina je i chlorella zdrojem hořčíku, který pomáhá udržovat správnou hladinu cukru v krvi, zdravé srdce, mírní podrážděnost a nervozitu a je důležitý pro správnou činnost svalů a nervů. Chlorella obsahuje také další důležité minerály jakými je draslík, železo a vápník.

Chlorella je ceněná pro svoji schopnost detoxikovat a upravovat trávení. V dnešním světě konzumujeme (aniž bychom chtěli) velké množství toxinů, které přicházejí z potravin, ovzduší, vody nebo i kosmetických výrobků a proto je nutné náš organizmus čas od času detoxikovat a tím ho udržet delší dobu zdravý a dobře fungující.

Chlorella na sebe dokáže toxiny a těžké kovy vázat a odvádět je z těla pryč. Podporuje také správnou mikroflóru ve střevech a pomocí rozpustné vlákniny čistí střevní stěny. Tím zlepšuje stravitelnost potravy a vstřebávání vitamínů a minerálů střevní stěnou. Je tak skvělou potravinou pro udržení našeho celkového zdravotního stavu.

Více v článku Chlorella – je chlorella opravdu taková kouzelnice?

5. Spirulina

Spirulina pomáhá i při hubnutí, kdy zahání pocit hladu a zlepšuje spalování tuků při fyzické aktivitě. Její přínos je zmiňován i při onemocněních, jakými jsou např. senná rýma nebo cukrovka a navíc pomáhá eliminovat stres, únavu, úzkost a deprese. Posiluje imunitní systém (zlepšuje vstřebatelnost potravy střevními stěnami tím, že je čistí) a kognitivní funkce (paměť, pozornost, řeč, chápání, myšlení, koncentrace), které mají významný vliv na naši psychiku a vnímání okolního světa. Pokud chcete vědět, zda je účinnější chlorella nebo spirulina, dozvíte se to v článku Co je účinnější? Chlorella nebo Spirulina?

6. Acai Berry

Acai je štíhlá palma rostoucí hlavně v záplavových oblastech brazilské Amazonie. Plodí drobné ovoce nejdříve zelené a po dozrání tmavě purpurové barvy vonící a chutnající jako čokoláda s lesními plody. Tvarem i velikostí jsou podobné borůvkám, ale naneštěstí pro nás nejsou tak lehce dostupné. Je velmi obtížné získat čerstvé plody acai, protože nejen že náročný je už jejich sběr, ale navíc se velmi rychle kazí. Proto se dnes dává přednost sušené formě, kdy je možné koupit sušené plody acai berry jako potravinový doplněk. Chuť acai lze přirovnat k chuti ostružin s hořkostí tmavé čokolády.

Bobule Acai jsou velmi významným antioxidantem. Jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu, vitamín A a C, vápník, draslík a železo.

Tím, že chrání tělo před nepříznivými účinky volných radikálů, pomáhají předcházet různým civilizačním chorobám (cukrovka, nemoci srdce) a projevům stárnutí.

Díky obsahu omega-3 a omega-6 esenciálních aminokyselin také významně pomáhají předcházet vysokému krevnímu tlaku a hladině cholesterolu. Právem se tak řadí mezi ostatní superpotraviny.

7. Maqui Berry

Plody maqui jsou bohaté na antokyany (patří ke flavonoidům), které vykazují velmi vysokou antioxidační aktivitu, mají silný protizánětlivý účinek a proto přispívají ke snížení rizika vzniku degenerativních onemocnění, zánětů a tvorby rakovinných buněk v tlustém střevě. Antioxidanty v plodech maqui také pomáhají zabraňovat oxidaci cholesterolu v krvi, což je nežádoucí faktor pro vznik nemocí oběhového systému, infarktu, mrtvice a kornatění tepen. Maqui je také prospěšný pro udržení správné hmotnosti, protože po jídle snižuje hladinu cukru v krvi, čímž pomáhá zabraňovat vzniku nových tukových buněk.

8. Kustovnice čínská

9. Zelený čaj Matcha

10. Moringa

Protože má pro naše tělo hned několik důležitých vlastností, je moringa také nazývána jako „zázračný strom“. Obsahuje 25x více železa než je ve špenátu, 7x více vitamínu C než je v pomerančích, více vitamínu A než je v mrkvi, více vitamínu B než najdeme v arašídech, více vápníku než je v mléce a více draslíku než dostaneme z banánů. Díky obsahuje bílkovin je také ideální potravinou pro lidi, kteří se z jakéhokoli důvodu zříkají konzumace živočišné stravy.

Ti, kteří moringu vyzkoušeli, si ji chválí pro její pomoc s bolestmi hlavy, kožními nemocemi, nádory, cukrovkou nebo i malárií.

Obsahuje celkem 46 různých antioxidantů a 90 živin a její přínos pro lidský organizmus byl prokázán i věděckými výzkumy. Moringu si můžete zakoupit v podobě prášku, který se vyrábí ze sušených listů.

Prášek je možné přidat do zelených šťáv nebo smoothies, čímž jim dodáte chuť podobnou špenátu.

11. Lněné semínko

Stejně jako chia semínka, je i lněné semínko důkazem, že ty nejlepší věci přicházejí v malých baleních. Staří Babyloňané a Egypťané používali lněné semínko v potravě i v lécích a dokonce mu dali královskou pečeť a přijali zákony prosazující pravidelnou konzumaci lněného semínka.

Lněné semínko obsahuje více polyfenolů než např. borůvky nebo více Omega-3 mastných kyselin než losos. Významně se podílí na snížení hladiny škodlivého cholesterolu v těle, pomáhá chránit naše cévy a udržovat zdravý trávící trakt.

Spolu s významným obsahem antioxidantů a vlákniny má tak pro naše tělo celou řadu výhod. Nedostatek antioxidantů v těle má také za následek vznik zánětlivých procesů a oxidačního stresu, což vede ke vzniku vážných onemocnění.

Lněné semínko tak pomáhá těmto stavům předcházet.

12. Camu Camu

Možná jste se právě teď dozvěděli o Acai berry a už je tu další ovoce ze stejné oblasti, kterým je Camu Camu.

Stejně jako Acai se i Camu Camu pěstuje v oblastech amazonského deštného pralesa v Peru, Brazílii, Kolumbii a Venezuele, kde se jak listy, tak i plody této rostliny používají k léčebným účelům již po staletí.

Camu se podobá švestce, velikostí citrónu, má světle oranžovou barvu a plody jsou významným zdrojem esenciálních aminokyselin a vitamínu C.

Camu pomáhá udržovat zdravé oči a dásně, má protivirové účinky, úspěšně bojuje s opary, pásovými opary i nachlazením, je fantastickým zdrojem draslíku, který potřebujeme pro správné fungování našeho srdce a ledvin.

Je to také zdroj kyseliny gallové, která má antivirové a antioxidační schopnosti a kyseliny ellagové, která má protinádorové a antioxidační vlastnosti a má také chemoprotektivní účinek (omezuje oxidační stres buněk v organizmu).

13. Maca

Maca je kořen, který je příbuzný s ředkvičkou a běžně se konzumuje v práškové formě. Je bohatý na vitamín B, C a E, je přírodním zdrojem vápníku, zinku, železa, hořčíku, fosforu a aminokyselin. Jako zdroj železa nám pomáhá při tvorbě červených krvinek a při boji s anémií a nemocích srdce.

Maca také udržuje zdravé kosti a zuby, přispívá k rychlejšímu hojení zevních ranek a kožních problémů jako je akné nebo jizvy. Má také schopnost snižovat citlivost pokožky ke změnám teploty a přispívá ke tvorbě svalové hmoty (při vhodném cvičení). U mužů i žen zvyšuje sexuální apetit a vytrvalost.

Nejlepší způsob, jak začlenit kořen Maca do jídelníčku je přidání prášku do džusu nebo snídaňových kaší. Budete tak čerpat ze všech přínosů této superpotraviny, jejíž chuť v jídle téměř nezaznamenáte.

14. Citrón

I když byste to možná nečekali, tak stejně jako červená řepa má i citrón své místo v tomto seznamu. Citrón je totiž jednou z nejzdravějších potravin na naší planetě.

Toto citrusové ovoce je plné vitamínu C, má ale také vysoký obsah draslíku, který pomáhá udržovat zdravé srdce, mozek i nervovou soustavu. Díky jeho kyselosti si lidé nejsou vědomi toho, že citrón pomáhá mírnit příznaky poruch trávení a pálení žáhy, stejně jako nadýmání.

Pokud jste k jídlu snědli něco s výraznou chutí, které se nemůžete zbavit, je citronová voda ideálním nápojem, jak osvěžit svůj dech.

Citrón také vyrovnává hladinu pH v těle a pomáhá při detoxikaci.

I proto se hojně doporučuje pití citrónové šťávy krátce po probuzení, což pomáhá tělu nejen detoxikovat, ale také předcházet některým typům rakovinného bujení.

Nejjednodušším způsobem konzumace je tak popíjení vody pokojové teploty, do které přidáme šťávu z jednoho citronu a popíjíme celé dopoledne. Pro oslazení můžete přidat např. Stevii.

15. Lucuma

Lucuma je ovoce pocházející z Peru a je označováno jako zlato Inků. Vypadá jako mango, ale chutná jako sladké brambory. Je ceněno pro vysoký obsah živin a je považováno za symbol plodnosti.

Obsahuje hodně karotenu, což je antioxidant, který zpomaluje stárnutí buněk. Pomáhá udržovat zdravé oči a má vysoký obsah železa, vlákniny, niacinu (vitamín B3, jehož nedostatek se projevuje nespavostí a nechutenstvím) a velmi dobře chutná.

Díky sladké chuti je možné Lucumu přidat ve formě prášku do džusů, jogurtů, dezertů, ale i do čaje nebo kávy.

16. Baobab

Baobab je ovocný strom, který je známý obyvatelům Afriky, kteří ho používají po dlouhá staletí při léčbě horečky, malárie a zažívacích potíží způsobených nedostatkem vitamínu C. Nicméně v mnoha zemích po celém světě bylo toto ovoce, které má citrusovou chuť, až donedávna celkem neznámé.

Baobab také patří mezi superpotraviny, obsahuje 10x více vitamínu C, než pomeranče, pro které sáhneme právě jako po známém zdroji vitamínu C.

Kromě toho, že je vitamín C významným antioxidantem (pomáhá v boji proti volným radikálům) se také významně podílí na tvorbě kolagenu a elastinu, což jsou důležité bílkoviny, které zásobují naši pokožku a udržují ji pružnou, zdravou a bez vrásek.

Vitamín C také pomáhá se spalováním tuků během cvičení, stimuluje tvorbu bílých krvinek, vývoj zubů, kostí a chrupavek a podporuje růst.

Pokud se tedy rozhodnete přidat baobab do svého jídelníčku, získáte kromě velkého množství vitamínu C také bohatý zdroj vápníku, mědi, železa, hořčíku, draslíku a zinku.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector