Kvašené ořechy a zdraví – udržují nízkou hladinu cholesterolu a regulují krevní tlak

Kvašené ořechy a zdraví – udržují nízkou hladinu cholesterolu a regulují krevní tlak

Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav technologie potravin

Kvašené ořechy a zdraví – udržují nízkou hladinu cholesterolu a regulují krevní tlak

Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav technologie potravin

Kvašené ořechy a zdraví – udržují nízkou hladinu cholesterolu a regulují krevní tlak

Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav technologie potravin

Kvašené ořechy a zdraví – udržují nízkou hladinu cholesterolu a regulují krevní tlak

Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav technologie potravin

Kvašené ořechy a zdraví – udržují nízkou hladinu cholesterolu a regulují krevní tlak

Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav technologie potravin

Kvašené ořechy a zdraví – udržují nízkou hladinu cholesterolu a regulují krevní tlak

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ AGRONOMICKÁ FAKULTA Ústav technologie potravin

Kvašené ořechy a zdraví – udržují nízkou hladinu cholesterolu a regulují krevní tlak

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ Agronomická fakulta Ústav technologie potravin

Kvašené ořechy a zdraví – udržují nízkou hladinu cholesterolu a regulují krevní tlak

Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav technologie potravin

Kvašené ořechy a zdraví – udržují nízkou hladinu cholesterolu a regulují krevní tlak

Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav technologie potravin

Kvašené ořechy a zdraví – udržují nízkou hladinu cholesterolu a regulují krevní tlak

Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav technologie potravin

Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav technologie potravin

Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav technologie potravin

Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav technologie potravin

Mendelova univerzita v Brn

MENDELOVA UNIVERZITA V BRN

MENDELOVA UNIVERZITA V BRN

MENDELOVA UNIVERZITA V BRN

MENDELOVA UNIVERZITA V BRN

MENDELOVA UNIVERZITA V BRN

Mendelova univerzita v Brn

MENDELOVA UNIVERZITA V BRN

MENDELOVA UNIVERZITA V BRN

Jablko je koule plná prospěšných látek a vitaminů. Proč byste je měli jíst každý den?

Staré anglické přísloví říká „An apple a day keeps the doctor away“! A je to vlastně pravda. Obyčejné jablko může mít zásadní vliv na naše zdraví, a to nejen díky vysokému obsahu vitamínů, minerálů a vlákniny. Pojďte se s námi podívat na některé z důvodů, proč je dobré se do jablka zakousnout opravdu každý den!

Možná se vám zdá, že jablko je tím nejběžnějším ovocem. K dostání je ve všech možných odrůdách prakticky celoročně a koneckonců, leckde u silnice stojí opuštěná jabloň, ze které si člověk může při letním putování nepozorovaně utrhnout tzv. letňáče jako malou svačinku. Ono je to ale přesně naopak. Jablko se v kultuře člověka vyskytuje již tisíce let.

Ze všech pochoutek a potěšení v Rajské zahradě to bylo právě jablko, kvůli kterému byl podle křesťanské víry spáchán prvotní hřích a Adam a Eva proto byli vyhnáni z ráje.

Pravda, v Bibli je celá věc popsána pouze jako utržní zakázaného plodu ze stromu poznání, který není nijak blíže specifikován, ale většina z nás má v hlavě právě obrázek šťavnaté, červeno-žluté kuličky.

V řecké mytologii zase figuruje zlaté jablko s nápisem „Té nejkrásnější“ ze zahrady Hesperidek. Podle pověsti se o „jablko sváru“ hašteřily tři bohyně – Héra, Athéna a Afrodita. Protože se nemohly dohodnout, které připadne, nechaly rozhodnutí na Paridovi.

Ten jej nakonec podal bohyně krásy Afrodíté, což její sokyně rozlítilo. Znalci starých pověstí vědí, že tyto události měly vést k Trojské válce a posléze pádu Tróje.

Zároveň známe královské jablko, zlaté jablko, které bývá spolu s korunou a žezlem tradičně hlavním atributem vladařů – ostatně, jedno máme i v sadě českých korunovačních klenotů, které jsou uložené v Korunní komoře chrámu sv. Víta v Praze.

Článek z magazínu

Jablka a 7 důvodů, proč si je dopřávat

Původním druhem jablek jsou ta z Jabloně Sieversovy, která byla domestikována v Kazachstánu. Odrůd jablek ja ale dnes samozřejmě mnoho, namátkou třeba křehké Fuji, kyselejší zelená Granny Smith, výrazně červená a sladká Red Delicious nebo Crimson Snow… Konzumovat se dají syrová, sušená, vylisovaná ve formě šťáv či moštu, jako součást smoothie.

Z jablek dělám cidery i pálenky. Přidáte-li hřebíček, můžete z nich vyrobit skvělý kompot. Babičky a maminky dobře znají tzv. zdravé čipsy nebo obyčejněji – křížaly. Vynikající jsou jablkové koláče a komu se nechce dělat s tím ukázkovým filmovým „apple pie“, ten si může vyrobit rychlý a jednoduchý crumble. Naprostá klasika je samozřejmě štrůdl.

Pár tipů na recepty z jablek pro inspiraci si prohléděte tady:

Kvašené ořechy a zdraví – udržují nízkou hladinu cholesterolu a regulují krevní tlak

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Jarca87 60 min

Kvašené ořechy a zdraví – udržují nízkou hladinu cholesterolu a regulují krevní tlak

Recept ještě nebyl hodnocen 4,8

Kriss

Kvašené ořechy a zdraví – udržují nízkou hladinu cholesterolu a regulují krevní tlak

Recept ještě nebyl hodnocen 4,7

1974andrea

A proč si jablka vlastně dopřávat? Tohle ovoce má totiž celou řadu zdravotních benefitů. Je plné vitamínů, minerálů, nemá moc kalorií, a i když obsahuje cukr, je to ten zdravý cukr. Několik konkrétních důvodů, co vám konzumace jablek každý den může přinést, vás snad přesvědčí…

1. Jablka obsahují silné antioxidanty!

Jablka obsahují velmi důležitý antioxidant quercetin, který bojuje proti poškození volnými radikály, významně posiluje imunitní systém a je tak účinnou prevenci vzniku nejrůznějších onemocnění. A to určitě stojí za to dát si každý den jablko k odpolední svačince nebo do ranního smoothie.

2. Jablka udržují zdravé oči

Díky vysokému obsahu antioxidantů jablka prospívají i našim očím. Konzumace jablka denně má prokazatelné účinky při léčbě šedého zákalu a slouží tak také jako prevence jeho vzniku. Zahrňte jablka do svého jídelníčku již v mládí a ve stáří budete mít po starostech.

3. Jablka jsou bohatá na vlákninu

Jablka obsahují množství vlákniny, která reguluje zažívání a pomáhá udržovat trávicí trakt zdravý. Vláknina navíc reguluje pocity hladu, harmonizuje hladinu cholesterolu v krvi a pomáhá léčit a předcházet nejrůznějším střevním a žaludečním obtížím.

4. Jablka očišťují játra

Látky obsažené v jablkách se podílejí na detoxikaci jater, a tím i celého organismu – detoxikační funkce jater je důležitá nejen ve zdraví, ale především v nemoci. Tak zapomeňte na prášky, doplňky stravy či drastické detoxikační diety, ale raději si dejte zdravou svačinku.

Kvašené ořechy a zdraví – udržují nízkou hladinu cholesterolu a regulují krevní tlak

Recept ještě nebyl hodnocen 4,4

Hella

Kvašené ořechy a zdraví – udržují nízkou hladinu cholesterolu a regulují krevní tlak

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Eliza

Kvašené ořechy a zdraví – udržují nízkou hladinu cholesterolu a regulují krevní tlak

Recept ještě nebyl hodnocen 0,0

Vareniste.cz

5. Jablka prospívají srdci

Jak již bylo řečeno, vláknina z jablek snižuje hladinu cholesterolu v krvi, a tím výrazně snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění. Látky z jablek navíc fungují jako prevence kornatění tepen. Jednoduše řečeno, jablko denně významným způsobem přispěje ke zdravé funkci celého kardiovaskulárního systému. 

6. Jablka dodávají sílu

Chcete-li zlepšit svůj výkon a zvýšit vytrvalost, dejte si před cvičením jablko nebo pravou jablečnou šťávu. Látky z jablek totiž významně přispívají k okysličení plic, což při cvičení či námaze velmi oceníte. Budete překvapeni výsledkem!

7. Jablka regulují hmotnost

Zdravý životní styl vyžaduje více malých porcí zdravých jídel v průběhu celého dne. Jablko je jedním z takových jídel, které vás udrží fit. Díky nízké kalorické hodnotě a vysokému množství vlákniny vás skvěle zasytí, potlačí pocity hladu a chuť k jídlu a navíc po něm nepřiberete.

Pokud chcete zhubnout, jezte jablka zejména v dopoledních hodinách. Tip: V případě, že nemůžete odolat večernímu mlsání chipsů, nahraďte je rozkrájenými jablky.  Pokud navíc k jablkům přidáte domácí oříškové máslo, například arašídové, může vám takový snack posloužit jako zdravá cvačinka přess den nebo třeba před cvičením.

A ještě zaženete chuť na sladké!

Další články, které by vás mohly zajímat:

Archiv článků a novinek – 1. polovina roku 2013

Pro zobrazení starších článků a novinek v našem e-shopu klikněte níže.

28.06.2013 – Novinka – Garnier BB Krém Miracle Skin Perfector 50 ml

Novinka pro ženy. Miracle Skin Perfector BB (Beauty Balzám) krém je nová generace péče o pleť, která přináší spojení hydratačního krému a lehkého make-upu pro bleskově bezchybný vzhled. Každodenní rituál péče o pleť se tak odehrává v jediném kroku. Výběr ze dvou výrobků pro typy pleti – světlá a normální. ———————————————————————————————————————— 28.06.2013 – Nutrend ISODRINX 525 g nově v příchuti natural + nyní dárek sportovní ponožky ZDARMA Pro profesionální i rekreační sportovce připravila společnost Nutrend novinku. Oblíbený isotonický instantní nápoj ISODRINX 525 g je nově dodáván i v příchuti natural. Pokud máte rádi neutrální příchuť, tato novinka je přímo pro vás. Navíc nyní při zakoupení 1 ks výrobku ISODRINX 525 g v příchuti natural dostanete jako dárek sportovní ponožky Nutrend ZDARMA.

  • Nutrend ISODRINX 525 g
  • Kvašené ořechy a zdraví – udržují nízkou hladinu cholesterolu a regulují krevní tlakISODRINX je profesionální isotonický nápoj s příjemnou osvěžující a energizující chutí, který splňuje fyziologické požadavky organismu na doplňování ztracených tekutin, minerálů a energie při fyzické zátěži.
  • Svým účinkem je vhodný pro:

– profesionální i rekreační sportovce – regulaci minerálové-iontové rovnováhy při fyzickém výkonu – rehydrataci organismu v průběhu výkonu a po jeho ukončení – pro osoby s extrémním zatížením v náročných klimatických podmínkách – kvalitní a rychlou regeneraci – doplnění minerálů a vitamínů po výkonu – snížení tendence ke svalovým křečím

– práškový koncentrát pro přípravu ISOtonického, při vyšším naředění HYPOtonického nápoje s výraznými protikřečovými účinky. Je vytvořený na základě nejmodernějších výzkumů v oblasti požadavků – lidského organismu na příjem tekutin a minerálů v průběhu fyzické zátěže.

  1. Akce ponožky zdarma k příchuti natural platí do vyprodání zásob.
  2. Podrobnosti o Nutrend ISODRINX 525 g – příchuť natural + ponožky ZDARMA – ZDE:

———————————————————————————————————————— 18.06.2013 – Novinka – Kompletní cenově výhodný Stevia balíček Kvašené ořechy a zdraví – udržují nízkou hladinu cholesterolu a regulují krevní tlakStévie sladká se stala oblíbeným nekalorickým zdravým sladidlem. Nyní jsme do naší nabídky přidali cenově výhodný balíček všech čtyř produktů této řady v e-shopu. Mějte vždy po ruce vhodný typ sladidla – tablety, kapky, porcované sáčky a prášek – na oslazení nápojů, jídel, zákusků, jako přísadu do pečení apod.. ———————————————————————————————————————— 17.06.2013 – Herbalife Koktejl F1 – 550 g karamel/ skořice/ jablko nyní i ve výhodných sadách Příchuť koktejlu F1 karamel/ skořice/ jablko můžete nyní pořídit i v našich všech cenově výhodných sadách produktů Herbalife. Pro snižování tělesné hmotnosti doporučujeme Koktejl F1 v sadě Buněčná výživa. Kromě koktejlu jsou zde obsaženy i tablety, které jsou v kombinaci s koktejlem ideální prostředkem pro redukci hmotnosti. Zejména tyto další složky pomáhají eliminovat tzv. jo-jo efekt, který by mohl nastat při redukci hmotnosti pouze pomocí koktejlu F1.

  • Přehled všech cenově výhodných sad, ve kterých lze aktuálně zakoupit výrobek Koktejl F1 – 550 g v příchuti karamel/ skořice/ jablko:
  • Vysvětlivky:
  • F1 – koktejl 550 g – příchuť karamel/ skořice/ jablko F2 – Fiber & Herb (Vláknina a bylinky) 180 tablet F3 – Multivitamin Complex 90 tablet F4 – náhrada za F4 – VitaHarmony Rybí olej 50 tobolek F5 – Cell-U-Loss 90 tablet th – Thermojetics 50 g Th – Thermojetics 100 g PPP – Bílkovinný doplněk 240 g CA – Cell Activator 90 kapslí
  • Pro podrobnosti a vstup na stránku sady klikněte na příslušnou sadu:
  • F1 + Psyllium 200 g
  • Sada AlfaFIT Light – F1, Th
  • Sada pro optimální výživu – F1, F2, F3, thKvašené ořechy a zdraví – udržují nízkou hladinu cholesterolu a regulují krevní tlak
  • Buněčná výživa (4 složky) – F1, F2, F3, F5
  • Buněčná výživa (5 složek) – F1, F2, F3, F4, F5
  • Sada AlfaFIT Basic – F1, F2, F3, F4, F5, Th
  • Shapeworks mini – F1, F2, F3, PPP
  • Shapeworks základní – F1, F2, F3, F4, F5, PPP
  • Shapeworks rozšířený – F1, F2, F3, F4, F5, PPP, Th, Psyllium 200 g
  • Rozšířená redukční sada – F1, F2, F3, F4, F5, CA, Th, Psyllium 200 g
  • AlfaFIT Premium – podrobnosti ZDE:

———————————————————————————————————————— 13.06.2013 – Novinka – Rozšířili jsme nabídku doplňků stravy zn. Raab Vitalfood Zakladatelem německé společnosti Raab Vitalfood je Michael Raab. Společnost působí na trhu již od roku 1989. Dnes se zaměřuje na doplňky stravy v BIO kvalitě a na dietetické potraviny, které jsou vyráběny převážně ve vlastní firmě. Z našeho sortimentu již od této firmy znáte nabídku produktů Cistus Incanus 90 pastilek, Basendrink 300 g a Spirulina 100 tablet. Nyní jsme sortiment rozšířili o novinky – BIO Zelený ječmen 60 g a BIO Jetel červený luční 80 kapslí.

  1. Kompletní nabídka produktů Raab Vitalfood ZDE:
  2. Z kolekce Raab Vitalfood představujeme tyto novinky v našem e-shopu:
  3. Raab Vitalfood BIO Zelený ječmen 60 g – POPIS:
Budete mít zájem:  Jakou kávu piješ, takový máš sex

Kvašené ořechy a zdraví – udržují nízkou hladinu cholesterolu a regulují krevní tlakMladý ječmen pochází z čisté nedotčené přírody z ekologického zemědělství a je zpracovaný tak, aby byly zachovány veškeré přírodní vlastnosti, včetně vlákniny a nezaměnitelného svěžího aroma. Nápoj z prášku z mladého ječmene přispívá k udržení celkového zdraví. Udržuje správné fungování imunitního systému a hraje významnou roli v odkyselení organismu. Sklenice s nápojem z mladého ječmene je zároveň energetickou vzpruhou. Mladý ječmen je vhodný pro všechny, kteří preventivně pečují o své zdraví, ale i jako vynikající podpůrný prostředek v léčbě mnoha onemocnění.

*  mladý ječmen má detoxikační účinky *  neutralizuje zakyselení organismu  *  obsahuje antioxidanty, které podporují boj s předčasným stárnutí organismu *  napomáhá při prevenci proti civilizačním chorobám *  čistí trávicí ústrojí a zabraňuje vstřebávání škodlivých látek *  obsahuje velké množství chlorofylu, který ovlivňuje hladinu hemoglobinu *  podporuje zásobení tkání kyslíkem *  napomáhá odstraňovat těžké kovy a chemikálie z krve

*  napomáhá tělu navracet vitalitu a bojovat s důsledky únavy a stresu

  • Podrobnosti Raab Vitalfood BIO Zelený ječmen 60 g – ZDE:
  • Raab Vitalfood BIO Jetel červený luční 80 kapslí – POPIS:

Kvašené ořechy a zdraví – udržují nízkou hladinu cholesterolu a regulují krevní tlakČervený jetel (jetel luční) je známou léčivou bylinkou již po celá staletí. Červený jetel se užívá jako doplněk stravy pro vysoký obsah přírodních látek zvané fytoestrogeny. Ty  jsou svojí strukturou podobné ženským pohlavním hormonům, označují se také jako izoflavony. Tyto fytoestrogeny se ve stravě objevují jen velmi zřídka a v malém množství. Vykazují estrogenní aktivitu a jsou spojovány s řadou pozitivních zdravotních účinků v průběhu menopauzy. Jako klimakterium označujeme dobu přechodu mezi obdobím plodného věku ženy a začátkem senia. Je to období mezi 45. až 60. rokem života.

*  červený jetel je vhodný pro potlačení projevů menopauzy *  pro zlepšení nálady a spánku v menopauze *  pro potlačení návalů horka, pocení *  zamezení řídnutí kostí, podpora kardiovaskulárního zdraví a zlepšení libida *  bez ohledu na věk se užívá při menstruačních bolestech

*  pro zlepšení psychické stability, kvalitnější sexuální život a pro oddálení stárnutí

Podrobnosti Raab Vitalfood BIO Jetel červený luční 80 kapslí – ZDE:

———————————————————————————————————————— 08.06.2013 – Akce – CARNILIFE 40000 – 500 ml + SYNEPHRINE 60 kapslí ZDARMA Připravili jsme společně se společností Nutrend výhodnou akci pro všechny, kteří bojují s nadbytečnými kily. Při nákupu tekutého spalovače tuku Nutrend CARNILIFE 40000, 500 ml obdržíte jako dárek SYNEPHRINE 60 kapslí ZDARMA!

Nutrend CARNILIFE 40000 – 500 ml

Díky synergické kombinaci L-Carnitinu, koenzymu Q10, vitamínů B5 a B6 získáte efektivního pomocníka na podporu spalování tuků a k získání skvělé figury. CARNILIFE 40000 je vysoce efektivní spalovač tuků, který je navržen speciálně pro ženy. Ůčinné látky podporují úbytek tukové hmoty a formování postavy. Výrobek je naprosto bez kofeinu a proto je vhodný k použití i ve večerních hodinách.

Nutrend CARNILIFE 40000 – 500 ml – ÚČINKY:

Kvašené ořechy a zdraví – udržují nízkou hladinu cholesterolu a regulují krevní tlakL-Carnitin je funkční látka, která se přirozeně vyskytuje téměř v každé buňce lidského těla. Účastní se energetického metabolismu mastných kyselin tím, že je přenáší do tzv. buněčné spalovny = mitochondrie. Je tedy pravdou, že bez L-Carnitinu nespálíte ani gram tuku. Získanou energii ze spalování, je také potřeba efektivně využít. To je funkce koenzymu Q10, který urychluje látkovou výměnu a je přírodním biokatalyzátorem metabolismu.

Akce platí do 28.6.2013 nebo do vyprodání zásob.

Podrobnosti o Nutrend CARNILIFE 40000 – 500 ml + SYNEPHRINE 60 kapslí ZDARMA – ZDE:

————————————————————————————————————————

PharmaPoint Lékárna

Ať je zima sebevíce krásná, našKvašené ořechy a zdraví – udržují nízkou hladinu cholesterolu a regulují krevní tlakim vlasům nijak nesvědčí. I přes veškerou péči, kterou jim během chladných dní věnujeme, působí na konci zimy vysušeně, zplihle a bez lesku. Konečky se neustále třepí a vlasy jsou elektrizované. S příchodem jara a prvních slunečných dní však chceme vlasům navrátit jejich přirozený lesk a objem.

Ačkoliv skutečné jaro začíná dávno po prvním dni v roce, v určitém směru jej lze považovat za nový počátek, za jakýsi restart.

První jarní dny zalité sluncem nám doslova vlévají novou energii do krve a s tím přichází chuť vnést jaro i do našich všedních životů.

Jaro boří stereotypy, vyvolává touhu po změně, po očistě i po novém smyslu života. Svou dávku změny potřebuje i naše pokožka, naše vlasy i tělo samotné.

Vybledlá pokožka vystavená slunečním paprskům opět získává přirozeně zdravou barvu, těžkými jídly zatěžovaný organismus žadoní o detoxikaci a aktivní pohyb venku v přírodě. Do jídelníčku hbitě zařazujeme lehká zeleninová jídla a ze skříní s nadšením vytahujeme sportovní oblečení na ven, oprašujeme běžecké tretry, kolečkové brusle i kola. Ale co vlasy, jaká péče obnoví ztracenou záři?

Jaro: Nejvyšší čas na revitalizaci

Už jsme si řekli, jaké problémy vlasy po zimě trápí. Jsou vysušené, nemají lesk ani barvu, krepatí se a rychle se mastí a na pohled nevypadají vůbec zdravě. Pravidelné mytí a šetrné fénování nestačí, vlasy nyní potřebují extra povzbuzení v podobě ucelené péči zahrnující i vhodnou kvalitní vlasovou kosmetiku. Pouhý šampón a kondicionér nestačí.

Chcete-li, aby vaše vlasy opět zazářily, je potřeba hlídat si tři kroky správné péče o vlasy, které zahrnuje očistu, ochranu a úpravu.

 První krok OČISTA VLASŮ zahrnuje šetrné mytí vlažnou vodou a používání správného šampónu a kondicionéru, který musí odpovídat typu vlasů. Vlasy myjte dle potřeby klidně každý den.

Mytí by mělo velice šetrné bez drhnutí a vždy si udělejte čas na promasírování pokožky hlavy. Kondicionér nechte působit až několik minut, nesmývejte jej ihned po nanesení.

V každém ročním období vyžadují vlasy tu a tam OCHRANU v podobě regeneračních masek a balzámů či olejíčků. To je druhý krok, který je důležitý zejména na jaře, kdy vlasy potřebují speciální péči. Vhodné jsou vlasové přípravky, které vlasy nezatěžují, a zbytečně je nemastí. Používají se po celé délce vlasů, případně jenom na silně poškozené konečky.

Posledním a stejně důležitým krokem je ÚPRAVA. K česání používejte nejlépe hřebeny s přírodními štětinami, vlasy rozčesávejte jemně a zbytečně je nelámejte.

Fénování vám sice ušetří čas, ale suchý a horký vzduch jim nedělá dobře. Pokud si vlasy fénovat musíte, nechte je alespoň zčásti proschnout a nepoužívejte středně teplý vzduch.

Používáte-li fén a žehličku, nezapomeňte na přípravky, které vlasy chrání před vysokou teplotou.

Náš tip: Na jaře navštivte svou kadeřnici, nechte si zastřihnout oslabené konečky a poraďte se, jaké přípravky jsou ideální právě pro vaše vlasy.

Stále častěji slýcháme o superpotravinách, které obsahují ohromné množství zdraví prospěšných látek. Zařadíme-li takové potraviny do každodenního jídelníčku, uděláme dobrý krok pro své zdraví. V tomto případě ještě ušetříme za nákup potravin. A právě mezi tyto potraviny je řazeno obyčejné zelí.

Obyčejné zelí však není zdaleka takKvašené ořechy a zdraví – udržují nízkou hladinu cholesterolu a regulují krevní tlak obyčejné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Zelí je jedinečnou zásobárnou důležitých vitamínů a minerálů. Kromě toho, že dlouho vydrží čerstvé, je navíc i levné. Možnosti jeho úpravy jsou nepřeberné a tak si jej můžete dopřávat pokaždé v jiné podobě. Svá pozitiva má čerstvé, vařené, dušené i kvašené.

Nejzdravější je zelí kysané, které obsahuje více vitamínu C, B9 a K než zasyrova. Při kvašení se navíc tvoří látka cholin, která se podílí na metabolismu tuků a přispívá k normální funkci jater.

Zelí si pěstujeme již 4000 let

Zatímco dnes mnozí lidé vnímají zelí jako potravu pro králíky, starověké národy si byly dobře vědomy jeho účinků a zelí si dopřávali v hojném množství. Zelí bylo nejen oblíbenou pochoutkou a součástí jídelníčku, ale také se využívalo v léčitelství. Zelí se konzumovalo syrové a polité octem, vařené, osolené a okmínované a dokonce se sušilo do zásoby.

Význam zelí se nezměnil ani v dalších stoletích. Také ve středověku patřilo zelí vedle luštěnin, chleba a masa k základním potravinám a pěstovalo se v klášterních zahradách a první mořeplavci si brali soudky kysaného zelí na daleké cesty.

Zařazení mezi „docela obyčejná“ jídla se zelí dočkalo až v 17. století. Zmizelo zejména ze stolů bohatých šlechticů, kteří zelí začali považovat za „sprosté“ jídlo.

Ačkoliv v zimě si jej dopřávali také, jelikož moc dobře věděli, že zelí posiluje jejich odolnost a podporuje trávení.

Cenný zdroj vitamínů, minerálů i antioxidantů

Dnes už se zelí opět dostává na výsluní a lidé jej s chutí zařazují do svých jídelníčků. A to nejen pro jeho kulinářské využití, ale především kvůli jeho účinkům na zdraví. Nejvíce účinných látek obsahuje samozřejmě zelí čerstvé a kysané. Tepelně upravené zelí ztrácí až polovinu zastoupených látek.

Jaké látky zelí obsahuje?

  • vitamín C
  • vitamíny E, K a provitamín A
  • vitamíny skupiny B vč. kyseliny listové a cholinu
  • inositol
  • lecitin
  • pektin
  • minerály draslík, zinek, selen, jód, železo, síra a vápník
  • barvivo anthokyan (v červeném zelí)
  • probiotické kultury (v kysaném zelí)
  • enzymy (tepelně neopracované zelí)
  • vláknina a řada dalších látek
  • Posiluje imunitu a je dietní.
  • Důvodů, proč bychom měli zelí konzumovat pravidelně je více než dost.
  • My si uvedeme alespoň některé z nich.
  • Posiluje přirozenou obranyschopnost organismu
  • Má regenerační účinky při únavě a vyčerpání
  • Udržuje správnou hladinu cholesterolu v krvi
  • Má nízkou energetickou hodnotu, takže je vhodné při hubnutí
  • Je bohatým zdrojem vlákniny
  • Pomáhá udržovat zdravé kosti, zuby, kůži, vlasy i nehty
  • Působí jako antioxidant

Přispívá k udržování normálního krevního tlaku a zdravého nervového systému.

Ořechy jsou plné kalorií a tuků. Avšak ne vše, co obsahuje tuky je zákonitě nezdravé. To platí i v případě ořechů. Nedejte proto na řeči, a pokud máte ořechy rádi, klidně si je v přiměřeném množství dávejte dál.

Pouhá hrst ořechů údajně zlepšuje náladu a získáte v ní dávku vitamínů E a B, minerálů a nenasycených mastných kyselin, které prospějí Vašemu zdraví.Kvašené ořechy a zdraví – udržují nízkou hladinu cholesterolu a regulují krevní tlak

Většinu tuků v ořechách totiž tvoří zdraví prospěšné mastné kyseliny, pouze malou část představují ty nezdravé, které podporují tvorbu cholesterolu.

Přesto je třeba upozornit, že ořechy jsou skutečně kalorická bomba, takže bychom jimi měli nahradit jiné (méně zdravé) jídlo a ne je konzumovat navíc.

  Pro zdravý jídelníček jsou optimální syrové, neupravené ořechy, nikoli pražené, solené či máčené v polevě.

Lískové oříšky

Obsahují vitamín E a minerály jako hořčík, mangan, měď, vápník a železo. Tyto látky pomáhají například udržovat zdraví očí a chránit buňky před volnými radikály, které způsobují jejich stárnutí. Říká se, že jsou stravitelnější než ořechy vlašské.

Vlašské ořechy

Díky obsahu velkého množství zdravých omega 3 mastných nenasycených kyselin, vitamínů E a C a minerálů (např. draslík, zinek, vápník, selen a další) jsou vlašské ořechy jedinečnou prevencí před chorobami srdce a cév, protože pomáhají udržovat zdravé cévy a správnou hladinu cholesterolu.

Mandle

V našich končinách jsou velice oblíbené pro svou vynikající jemnou chuť. Nejedná se o pravý ořech, nýbrž o jádro pecky mandlovníku. Toto jádro obsahuje vlákninu, vitamín E, ale i kyselinu listovou a trojici minerálů hořčík, vápník a draslík. Díky tomu pomáhají udržovat imunitní systém a regulovat hladinu cholesterolu.

Pistácie

Kdo má rád pistácie a pravidelně je uzobává, může si gratulovat. Důvodem je vysoký obsah železa (největší ze všech ořechů), dále pak vitamíny A, E a B a draslík. Pistácie proto působí proti únavě, posilují imunitní systému a podílejí se na tvorbě červených krvinek. A ještě jedno malé plus – pistácie mají nejméně kalorií.

Kešu, para, makadamové a pekanové ořechy

Tyto ořechy jsou opravdu hodně kalorické. Kešu prý zpomalují projevy stárnutí, a posilují imunitní systém. Může zato vitamín B, hořčík, zinek a železo. Vhodnou prevencí kožních problémů jsou para ořechy obsahující selen, hořčík a draslík. Makadamové a pekanové ořechy působí podobně jako ostatní ořechy – v přiměřeném množství přispívají ke zdraví našeho srdečně-cévního systému.

Budete mít zájem:  Má smysl kupovat mléko z farmy? Jak pro koho

Arašídy

Přestože arašídy chutnají i vypadají jako ořechy, a dokonce se mezi ořechy prodávají, o ořechy se nejedná. Podzemnice olejná, na které „buráky“ rostou, totiž náleží do skupiny luštěnin.

Jelikož je však lidé za ořechy považují a obsahově se ořechům dost podobají, připomeňme si i je.

Arašídy obsahují nenasycené mastné kyseliny, vitamín E, kyselinu listovou a minerály fosfor, draslík a hořčík, takže v nesolené podobě mohou také pomoct udržovat normální hladinu cholesterolu a krevního tlaku.

Nadledvinky

     Nadledvinky jsou jako dvě čepičky, které sedí na špici obou ledvin. Jak jsou jejich úkoly rozmanité, tak jsou životně důležité.

     Nadledvinky regulují menstruaci a činnost rozmnožovacích žláz. Jsou zodpovědné za rovnováhu určitých prvků v těle, jako například vápníku, fosforu, chlóru a sodíku. Ty dva posledně jmenované jsou součástí krve. Totéž platí pro určité funkce zrakových orgánů, na příklad rozšiřování zorniček.

     Nadledvinky se podílejí společně se solar plexem (solar plexus je nejrozsáhlejší síť autonomních nervových vláken v organismu. Je umístěn bezprostředně nad žaludkem mezi oběma ledvinami. Zasahuje svými větvemi do žaludku, střev a většiny orgánů v břišní dutině.), nervovou pletení umístěnou v žaludeční krajině, na emocích a stavech vzrušení.

     Protože nadledvinky regulují také určité funkce peristaltiky, dochází k poruchám, dráždění a jiným potížím ze strany zažívacího ústrojí, jestliže správně nepracují. Poruchy této žlázy jsou dále zodpovědné za vznik nádorů, za nízký krevní tlak a dokonce za křeče.

     Nadledvinky na druhé straně stimulují svalstvo a nervový systém, stejně jako obnovování a „opravování“ buněk a tkáňových struktur.

     Nadměrná pohlavní činnost tlumí vylučování hormonů nadledvinek a funkci nadledvinek. To má škodlivý vliv na celé tělo, od mozku počínaje.

     Nadledvinky jsou pravý roh hojnosti hormonů. Produkují téměř 48 různých druhů a typů hormonů. Bez základního materiálu však nemůže tělo nic vyrábět ani vylučovat. Proto má životně důležitý význam nejen dávat tělu k dispozici potravu, ale dodávat mu potravu plnohodnotnou, která může být rychle zpracována a přeměněna.

     Neexistuje žádná jiná potrava, která by dokonaleji vyhovovala lidskému organismu a hlavně endokrinním žlázám; než čerstvé syrové zeleninové šťávy. 

     Pro nadledvinky je velmi prospěšná šťáva z karotky, stejně jako směsi: karotka – řepa – kokosový ořech, karotka – hlávkový salát – alfalfa (vojtěška nebo lucerka) a karotka a petržel.

     Zvláště doporučeníhodné jsou šťávy zelené. Připravují se přirozeně z čerstvé syrové zeleniny. Konzumace zralých plodů papáji, jestliže jsou k dispozici, je také pro vyváženou činnost nadledvinek velice užitečná.

     Každá z obou nadledvinek je zahalena do pouzdra podobného pytlíčku nebo čepičce a má dvě jednoznačně rozdílné vrstvy. Ta vnitřní se nazývá medula neboli dřeň a ta zevní cortex neboli kůra.

     Množství krve, které denně proudí dření, je větší než u ostatních stejně velkých žláz, s výjimkou štítné žlázy.

Úkolem dřeně je vylučovat hormony (adrenalin a noradrenalin), které nazýváme „hormony naléhavé pomoci“.

Zvyšují krevní tlak, zužují cévy a urychlují srdeční činnost, podobně jako při strachu nebo nebezpečí. Adrenalin způsobuje také vydání cukru játry a tím zvýšení hladiny krevního cukru.

     Kůra nadledvinek má životně důležitý význam. Její hormony umožňují tělu překonat situace, jako jsou intenzivní emocionální vzrušení, svalová zátěž, stres, stavy bolesti a stavy extrémních teplot.

     Výměšek nadledvinkové kůry je znám jako kortison – jeden z nejnebezpečnějších léků při snaze odstranit potíže, jako je třeba artritida, jestliže se neudělají opatření, jak čelit jeho škodlivým účinkům.

     Hypofýza vylučuje hormon zvaný ACTH (zkratka pro adrenokortikotropní hormon); který má přímý vliv na sekreci hormonů kůry nadledvinek.

Při nesprávném nebo mylném užívání kortisonu může dojít k porušení bezvadné spolupráce mezi hypofýzou a nadledvinkami, které způsobí vážné poruchy v těle, jako například zadržování vody v tkáních, provázené otokem obličeje, což měl v konečném stádiu na příklad L. I. Brežněv nebo G. Pompidou.

     Není nikdy dost důrazně řečeno, jak je důležité se starat o tělo v každém směru – to je po stránce tělesné i duševní. Zanedbávání v kterémkoliv směru vede nakonec ke katastrofě. Žlázy s vnitřní sekrecí nám byly dány proto, aby náš život byl bohatší a abychom mohli dosáhnout a udržet si zářící zdraví. 3

—————————————–

Kvašené ořechy a zdraví – udržují nízkou hladinu cholesterolu a regulují krevní tlak

     Nadledvinky sedí na špici ledvin jako čepičky. Abyste si osvěžili paměť, zalistujte zpět a přečtěte si znovu osmou kapitolu o moci nadledvinkového sekretu adrenalinu a jeho účinku na celý organizmus – duševní i tělesný.

Vzpomeňte si, že jediná kapička adrenalinu se okamžitě 1-2 miliardkrát zředí, což odpovídá jedné kapce ku 23 milionům litrů krve.

Protože v našem těle máme asi 4,5 litrů krve, přenechám vám, abyste si představili, jaké mikroskopicky malé musí být množství vyloučeného adrenalinu.

     Náš Stvořitel nám určitě důvěřoval víc, než si zasloužíme, když nás vystavil tak mocné substanci, smrtelnému jedu. Náhlá úmrtí při návalu vzteku, strachu nebo rozčilení, mohou být jistě zaviněna nadměrným množstvím adrenalinu, které se dostalo do krve a nestačilo se dostatečně rychle zředit.

     Například hovězí a vepřový dobytek, hnaný na porážku, cítí instinktivně svůj blížící se osud. Má zoufalý strach a propadá nepopsatelné panice.

Následek toho je zaplavení krve a svalů jedovatým adrenalinem. Jejich „otrávené“ maso je hned napadáno bakteriemi. Ve stejném okamžiku, kdy život opustí tělo zvířete, začne se maso rozkládat.

     Adrenalin je jedna důležitá součást našeho omlazovacího procesu. Jestliže držíme všechny své negativní pocity pod kontrolou, je to pro nás nutným popudem, který potřebujeme, abychom byli silní, odvážní a vytrvalí.

Neovládáme-li své pocity, „pomůže“ nám adrenalin rychle zestárnout a urychlit senilitu.

Kdyby nebyla naše výchova, když jsme byli ještě malí, trestuhodně zanedbávána, kdybychom se poučili o své anatomii a funkcích našich orgánů, byli bychom se velmi brzy v životě naučili poznávat, že se negativní city nevyplácejí.

Byli bychom se velmi názorně naučili, co to znamená podlehnout hněvu, nechat se přemoci vztekem, nechat se zaslepit nesmyslnou a nerozumnou žárlivostí, nechat se sužovat starostmi nebo se stát obětí strachu. To vše dráždí nadledvinky, které odevzdávají potom do krve velká množství tohoto záludného, jedovatého, koncentrovaného adrenalinu. 

     Na druhé straně bychom se byli také naučili, jak nám takové ovládání těchto pocitů pomáhá až do konce našeho života rozumět sobě a druhým tak, že život stojí za to žít. Jsou-li nadledvinky zdravé a pracují bez poruch, odevzdávají do krve tolik adrenalinu, kolik je účelné.

V takovém případě zvedá adrenalin krevní tlak a současně má opačný účinek na zažívací ústrojí – uvolňuje je. Zužuje krevní kapiláry a současně rozšiřuje průdušky. Má tak silný účinek na srdce, že po podání přímo do srdce, které právě přestalo tlouci, může v něm vzbudit novou činnost.

Pět minut po zástavě srdce je člověk neodvolatelně mrtvý.

     Adrenalin mimoto rozšiřuje zorničky a účastní se regulace pigmentu v kůži.

Jestliže zvážíme všechny tyto funkce a jejich vzájemná propojení, můžeme si lehko představit, jaký řetěz úkonů proběhne, jestliže podlehneme negativním citům.

Hněv, strach, žárlivost, úlek – jsou příliš zřetelně viditelné na rozšířených zorničkách, na změně barvy kůže, na vzestupu krevního tlaku – pomlčíme-li o frustraci a vyčerpání, které obyčejně následují. 

     Na druhé straně – a to je ta pozitivní strana – mohou být, a také v mnoha případech jsou, nadledvinky užitečné. Například lidé, kteří stáli tváří v tvář domnělým katastrofám, byli schopni hrdinských činů, které se zdály nemožné a nadlidské. Za to mohli poděkovat nadledvinkám, které jim svou konstruktivní činností „nalily“ odvahy. 

     Zmiňuji se o tom proto tak podrobně, protože důsledné sebeovládání je výsledkem spolupráce s nadledvinkami. Tato spolupráce patří k úsilím, které je pro nás jedno z nejdůležitějších, jestliže chceme omládnout. 

     Vezměme si jako další příklad kouření. Zvyk kouřit se v minulých letech tak rozšířil, že sama produkce cigaret stoupla o 154 miliard liber – opakuji liber, ne cigaret. (v současné době  je konzum cigaret v průmyslových zemích na ústupu, v neposlední řadě dík takovým knihám, jako je tato.)

     Výroba nestoupla proto, že by snad kouření mělo pro kuřáka nějakou hodnotu nebo užitek. Jeho hodnota a užitek přichází k dobru jen výrobcům, překupníkům a lidem provádějícím reklamu.

Přírůstek kuřáků je následek nejzáludnější, nejškodlivější a nejnebezpečnější reklamní kampaně, kterou si kdy lidský mozek vymyslel. Tabákový kouř obsahuje totiž dvě zvláště jedovaté dráždivé látky: nikotin a acrolein. Inhalace kouře provokuje nadměrnou sekreci adrenalinu.

Je nemožné kouřit, nebo se zdržovat v místnosti, ve které se kouřilo, a neinhalovat kouř.

     Všimli jste si někdy, jak jsou lidé, kteří přišli ze zakouřené místnosti, „zamlženi“ a jak zapáchají?

     Diskutoval-li jsem někdy s kuřákem na toto téma, slyšel jsem víc než jednou, že „kouření není škodlivé, můj otec (nebo dědeček) kouřil celý život a dožil se osmdesáti, devadesáti nebo dokonce sto roků.“ Těm jsem musel vždycky oponovat a říkal jsem: „Vy žijete, přestože kouříte a ne proto, že kouříte.“

     Z pohledu kuřáka je kouření jasně velmi sporné téma. Existují aspekty kuřáckého problému, které mají velice negativní vliv na lidské chování. Zdá se, že kuřáci si nejsou vědomi toho, jak působí na nekuřáka kouř odpudivě.

Nepřehlíží jen zdravotnické hledisko, ale také skutečnost; že neexistuje kuřák tabáku, který by se neprozradil páchnoucím dechem, pachem těla a oděvu. Na tomto zápachu vydělávají výrobci mýdel a deodorantů těžký kapitál.

Avšak zápach těla, který přichází zevnitř těla, nemůžeme odstranit ani častějším mytím, ani nejrůznějšími přísadami.

     Tabákové jedy se ukládají od úst až po, nejvzdálenější hroty plic. Lymfa se pokouší se jich zbavit póry kůže. Viděli jste někdy ručník kuřáka, který právě opustil parní lázeň? Je prosycen potem, který má hnědou až tmavohnědou barvu. To je nikotin a acrolein, které v oběhu kolovaly s proudem lymfy, a prodraly se kožními póry navenek.

     Kouření se stává snadno návykem. Je to rozhodně špatný návyk, bez ohledu na druhé. Tabákový kouř působí na nekuřáky odpudivě. Slyšeli jste už někdy říkat kuřáka „já bych chtěl nebo mohl přestat kouřit“? Já to slyším pořád. Nedávno mně řekla jedna známá paní: „Já bych chtěla a mohla přestat kouřit, ale abych byla upřímná – mně to moc chutná“.

     Odpověděl jsem: „To znamená, že nechcete přestat a ani to nemáte vážně v úmyslu.

Mimochodem – máte představu o tom, jak nezdravě páchnou vaše vlasy kouřem, který lpí na stěnách a celém bytovém zařízení? Proto jsme vás v poslední době nenavštěvovali.

A ještě něco – máte tušení, jak je váš dech cítit nečistotou? I když jste několik hodin nekouřila, je váš dech a zápach těla odpuzující. Máme vás velmi rádi, ale nikdo z nás nesnáší tyto nepříjemné zápachy.“

     Za několik dnů jsme se potkali znovu, byla přátelštější než kdy předtím a ohlásila nám, že „přestala kouřit jednou pro vždycky“. Spálila v kamnech celý balík cigaret a její muž, který je nekuřák, rozkvetl.

     Každý, kdo si přeje omládnout a kdo chce být ohleduplný ke svému okolí, může přestat kouřit, jestliže je jeho přání dosti silné.

Budete mít zájem:  Štramberské uši, perníkový kornout s divokou historií

     Nebojte se, neostýchejte se někoho poprosit, aby ve vaší pracovně, domě nebo bytě nekouřil. Já nedovolím nikomu kouřit v mém autě, bytě nebo kanceláři. Jestliže se to někomu nelíbí, potom mě bude těšit, když už se nikdy neuvidíme.

     Nedávno jsem se poohlížel po přístroji, který měl stát několik tisíc dolarů. Navštívil mě zástupce firmy právě, když jsem byl zaměstnán lidmi, kteří přijeli z daleka, abychom se viděli. Omluvil jsem se na okamžik, abych ho přijal.

Měl přesně ten přístroj, který jsem si přál, ale poslal jsem ho pryč, aniž bych mu dal příležitost přístroj předvést. Jeho dech, oděv a tělo páchly tabákem.

Ztratil zakázku, která by mu byla přinesla několik set dolarů – jen kvůli neuváženému návyku.

     Chtěl bych, abyste to správně pochopili: nemám naprosto nic proti tomu, jestliže někdo kouří, chce kouřit a ví, co dělá, a neznečisťuje vzduch, který dýchám já. Je to jeho tělo, které poškozuje a má právo být rychle starým a senilním, tak jako já mám právo omládnout. 17

———————————————–

Centrum zažívání

NADLEDVINKY (glandula suprarenalis)

     Nadledvinky sedí jako čepičky na horním pólu ledvin. Každá se skládá ze dvou rozdílných funkčních celků, a to dřeně (medula) a kůry (kortex). Dřeň pochází z nervové tkáně a je spojena sympatickým nervovým systémem s tělem. Vylučuje hormon epinefrin.

Nadledvinky jsou bohatěji zásobeny krví než všechny ostatní orgány této velikosti – s výjimkou snad štítné žlázy. Kůra nadledvin je se svými hormony životně důležitá. Nastane-li jednou nedostatek těchto hormonů, následuje porucha vodního a elektrolytového hospodářství v těle.

Tyto hormony se podílí ve velkém rozsahu na metabolizmu bílkovin, tuků a uhlovodanů. Emocionální vzrušení, intenzivní svalová činnost, chlad, bolest a šok jsou stresové situace, které může tělo zvládnout pomocí těchto hormonů.

Při nedostatku hormonů se zmenší také odolnost těla proti infekcím.

     Synteticky vyrobený preparát Kortison zesiluje účinek těchto hormonů a ukázal se v mnoha případech účinným. Jeho vedlejší účinky jsou však často škodlivé. Já bych pravděpodobně svoje tělo kortisonu nepropůjčil.

     Kůra nadledvinek je kontrolována hypofýzou (podvěskem mozkovým), ale existují také úkoly, při kterých žlázy spolupracují. Co negativně ovlivní jednu žlázu, má stejný účinek na žlázu druhou. Vzhledem k umístění nadledvinek ovlivní je automaticky poruchy ledvin, ale daleko větší vliv má kvašení a zahnívání v tlustém střevě jak na nadledviny, tak na hypofýzu.

     Špatný stav tlustého střeva škodí celému tělu, tedy i žlázám. Jak jsme již shora řekli, produkuje dřeň nadledvinek hormon epinefrin. I tento byl synteticky vyroben a indikováním do krve, zrychluje srdeční činnost a zužuje cévy, čímž dochází ke zvýšení krevního tlaku.

Vyvolá také uvolnění cukru z jater a tím zvednutí jeho hladiny v krvi. Nadledvinky vylučují také hormon adrenalin, který se tak nepatrně liší od epinefrinu, že je zajímavé se podívat na jejich vzorce.

Epinefrin se skládá z C10H13NO3a ½  H2O, zatím co vzorec pro adrenalin zní C9H13NO3.

     Všimněte si, že epinefrin má jen o jeden atom uhlíku víc než adrenalin. Oba mají více méně stejný účinek na organizmus. Vstříknou-li se tyto hormony do kanálu páteřního, je krevní tlak již při vytažení jehly o 100 % vyšší.

     V laboratorních pokusech se odráží stimulující účinek extraktu nadledvin na sympatické nervstvo i na svalech, které jsou tímto nervovým systémem zásobeny.

     Příliš mnoho stresu v našem zaměstnání nebo vůbec ve všech oblastech našeho života, vede obyčejně k nadměrné produkci adrenalinu, což ještě zvyšuje nervové napětí.

     U Addisonovy choroby (chronická nedostatečnost nadledvinek) nevede vstříknutí adrenalinu k trvalému výsledku, hormon ztrácí brzy na svém účinku. U choroby s tolika příznaky je to pochopitelné: velký úbytek na váze, progresivní chudokrevnost, nízký krevní tlak, žaludeční a střevní potíže, extrémní slabost a tmavé zbarvení kůže.

Přesto, že se jedná o chronické, velmi závažné onemocnění, znám pacienty, kteří se rozhodli k drastickému očistnému programu, protože považovali všechno ostatní již za bezpředmětné. Zkusili střevní výplachy často po delší dobu než 6 týdnů a čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny, stejně jako bohatě syrovou zeleninu a ovoce, ořechy a naklíčená semena.

Celý tento program se ukázal být velmi užitečným.

     Konec konců není pochyby o tom, že přirozené využití sekrece nadledvin tělem, slouží cílům přírody, udržet krev čistou a aktivní za předpokladu, že člověk k tomu přispěje čistotou těla a správnou výživou.

Svalový tonus (klidové napětí) je na sekreci nadledvinek závislý, bez ní je svalová slabost nevyhnutelná.

Sekrety nadledvinek jsou životně důležité také pro svoji neutralizační činnost na jedy vznikající při látkové výměně.

     Nadledviny mají jednoznačně silný vliv na rozmnožovací orgány. Nadměrný sexuální chtíč má negativní vliv na nadledviny a často to vede k sexuálnímu zmatku.

     Je moudré, jak ducha, tak i tělo udržovat v čistotě.

Ořechy a jejich vliv na zdraví. Jaké ořechy si vybrat při hubnutí??

Zmíníme se i o jiných druzích ořechů, ale začněme právě vlašskými, protože jsou u nás nejrozšířenější a nedávno proběhla jejich sklizeň – ačkoli letos nikterak bohatá.

A i když mnozí z nás během roku mlsají spíš jiné, exotičtější druhy, čerstvé, po oloupání uvnitř ještě bílé plody ořešáku považují za pamlsek. Ty „vysušené“ později během roku končívají spíš v bábovkách, dortech a jiných sladkostech, ale přidávat je lze třeba i do salátů včetně třeba bramborového.

Přesto uzobávat jich pár jen tak z misky je určitě zdravější. Zejména pokud nahradí solené pražené buráky nebo brambůrky.

Vlašské ořechy zklidňují nervy

V zásadě pro ně platí totéž, jako pro ostatní druhy ořechů: Jsou v co nejpřirozenějším stavu velmi zdravé, ale neměli bychom jich konzumovat příliš – nanejvýš tak dvě hrsti vyloupaných plodů (zahrneme-li do této kategorie mandle, těch bychom měli sníst, byť jsou též velmi prospěšné, zhruba jen jednu hrst).

„Vlašáky“ zklidňují nervy, chrání tělo před buněčným poškozením, mají protizánětlivé účinky, přispívají k prevenci před chorobami srdce a obecně cévními chorobami i rakovinovým onemocněním.

Jsou zdrojem vysoce kvalitních bílkovin a nenasycených tuků. Obsahují vitaminy, minerály a železo. Pomáhají  regulovat krevní tlak a snižovat hladinu cholesterolu.

Příznivě ovlivňují dráhy ledvin, plic, tlustého střeva.

Díky vitamínům skupiny B prospívají pokožce, vlasům a nehtům, údajně podporují i potenci.
Dlužno dodat, že od pradávna je všem ořechům včetně vlašských připisována krom jiného i role ve vývoji mozku a inteligence, takže by měly být součástí jídelníčku i malých dětí. I když pozor: Řada dětských lékařů jejich konzumaci v útlém dětství nedoporučuje!

Rovněž stejně jako o řadě jiných druhů ořechů se traduje o těch vlašských, že vzhledem ke své kalorické hodnotě se moc nehodí k redukčním dietám. Navíc právě „vlašáky“ patří k těm nejkaloričtějším. Tím se ovšem vracíme k tomu, že zdraví prospěšná dávka je vcelku minimální, takže naší postavě nemůže ublížit.

Za zmínku stojí, že se dokonce v poslední době objevily výzkumy, podle nichž při správném stylu konzumace veškeré ořechy naopak snižování váhy napomáhají.

Každopádně i ti, kdo takovým studiím příliš nevěří, protože v průběhu času leckdy přinášejí zcela rozporuplné výsledky, by se, jak už bylo řečeno, určitě malým dávkám ořechů neměli vyhýbat, a to včetně diskutovaných vlašských nebo například paraořechů, které také obsahují množství tuků, byť nikoli škodlivých.

Také lískové oříšky jsou relativně tučné, ale jedná se především o mononasycené tuky, které pozitivně působí na hladinu LDL (špatný tuk), cholesterol a cukr v krvi. Mimo toho prospívají očím, měli by je vyhledávat „cukrovkáři“ druhého typu, napomáhají zpomalovat proces stařecké demence.

Mandle mají nejvíc vlákniny

Nejvíce vlákniny ze všech oříšků obsahují mandle, též i u nás v menší míře pěstované.

Mají blahodárný vliv na funkci střev, skýtají našemu organizmu antioxidanty, vitamín E a další látky, které snižují hladinu LDL, tedy onoho špatného tuku, rovněž cholesterolu a cukru v krvi. Ale ani mandlí bychom se neměli přejídat – doporučená denní dávka je nejvýš třiadvacet mandlových jader.

Jsou buráky zdravé?

A jak je to s burskými oříšky? Byť se nejedná o tuzemskou plodinu, patří u nás k tradičně nejčastěji konzumovaným. Už z názvu rostliny, která je produkuje – podzemnice olejná – může být pro leckoho zřejmé, že zvláštností, lidově řečeno, buráků je, že se vyvíjejí pod zemí.

Podstatnější je fakt, že společně s výše popisovanými vlastnostmi vlašských ořechů a mandlí obsahují více živin než kterákoliv potravina živočišného původu včetně masa.

Svým obsahem sacharidů, tuků, proteinů, vitamínů B1, C, E, niacinu (vitamín B3) důležitého při metabolismu sacharidů a tuků, dále vápníku, hořčíku a draslíku předčí maso a vejce. Nemají v sobě žádný cholesterol a pouhé minimum nasycených mastných kyselin.

Nicméně vzhledem k jejich kalorické hodnotě bychom ani je neměli pojídat takzvaně ve velkém.

Jak ještě zlepšit svoje zdraví pomocí potravin? Podívejte se na naše video.

8 potravin pro lepší paměť a koncentraci • VIDEO iStock.com/ Moje zdraví/ Markéta Tošnarová

Pistácie mají nejméně kalorií

Zmiňme stručně i charakteristiky exotičtějších oříšků. Vrátíme-li se ke kalorickým hodnotám, tak nejméně kalorií – dokonce čtyřikrát méně ve srovnání se svými příbuznými – mají pistácie. Kromě toho podporují dobrou náladu, imunitu a nervový systém.

Piniové ořechy podporují spalování tuků

I v tuzemsku patří k dosti známým také piniové oříšky, často používané do salátů, ale i omáček a různých exotických  jídel. Pokud vás i u nich zajímá souvislost s redukční dietou, tak podporují spalování tělesných tuků. Mají velký obsah bílkovin, podílejí se na tlumení stresu a depresí nebo snižování hladiny cholesterolu.

Kešu ořechy pomáhají při revmatu

Ani oříšky kešu z vás tlouštíky neudělají. Doporučovaná dávka osmnáct jader na den představuje pouhých 165 kalorií. Jsou bohaté na železo, zinek a hořčík, zlepšují imunitu a paměť, používají se na revmatické bolesti.

Para ořechy chrání před rakovinou

Naopak, jak jsme již uvedli, paraořechy patří ke „kaloricky nejhutnějším“, ale sluší se dodat, že jsou nezanedbatelným zdrojem selenu, který je významnou obranou před rakovinnými onemocněními.

Co se týče množství tuků, příliš si paraořechy nezadají s pekanovými oříšky. Na druhé straně i tak snižují hladinu tuků nezdravých (LDL) a cholesterolu, navíc prospívají například cévnímu systému. Opět v omezeném množství – zhruba dvě střídmé hrsti denně.

Kompletní výčet ořechů by byl podstatně delší a možná už trochu nudný, protože všechny mají rozmanité pozitivní účinky. Z těch méně známých můžete okusit třeba ořech makadamový nebo maledivský. Když je seženete a zachutnají vám, svému zdraví neuškodíte.

Je ale rovněž slušné dodat, že v poslední době přibývá lidí, kteří mají na ořechy alergii. Ti samozřejmě nechť raději předcházející chvalozpěvy pominou, ale svým blízkým tyto laskominy dopřejí.

Autor: Ivana Vajnarová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector